Page 1

Maria Rockstroh “compendium of 10 years design, interior architecture, graphics, drawings, planning, project managing, architecture�


Contact information Maria Rockstroh Diplom Ingenieurin Innenarchitektur

Friedrich-Wöhler-Str. 14 06130 Halle / Saale mobil: (+49) 151 651 43975 mariarockstroh@hotmail.com geboren 1978 in Halle / Saale Staatsangehörigkeit: deutsch

Maria Rockstroh has been working as a senior designer and project manger since 2001. Her rigorous education in Germany and her experience has allowed her to serve as a key team member in various projects in her previous employments. During her time at Gangi architects in Burbank, Maria’s skills have been utilized in many different ways throughout all project phases. She composed proposals and contracts, sketched schematic designs, worked on construction documents, detailed for drawing sets, conducted presentations to clients, worked with the city departments for building permits, created 3D renderings, built physical models, coordinated with the consultants during Design Development and Construction, responded to RFI’s from the contractors. She worked on the award winning Water+Life Museum Campus in Hemet, the first LEED Platinum Museum in California, several housing projects – low income as well as high end condominium, tenant improvements such as a post production office space in Burbank. Maria received her degree in Interior Architecture in Germany. She currently lives in Germany.


Work Experience 04/2012 Designer, Interior Architect (with Antoinette Loupe) design maintain (Los Angeles, CA, USA) Schematic Design Tenant Improvement Republic Services, Sun Valley: 6,000 SF Office remodel, $600.000

  

10/2001-03/2002 Intern Gangi Development (Los Angeles, Ca, USA) Design Development Drawings for 29 condominiums in Glendale Car Wash Proposal, Glendale, CA Computer drawings and 3D-modeling/ renderings Presentation drawings and company's brochures Proposal & schematics, model built for the Water+Life Museums 





Institutional USC Delta Gamma Sorority, Alpha Nu Chapter House Kitchen Remodel, Los Angeles, $100,000 Burbank Classical Art Centre – Master Planning Schematic Designs, Parking Studies – 2007/08





10/ 2004 - 04/2012 Project Manager, Design, Planning, Construction Administration Gangi Development, (Burbank, CA, USA)

Furniture Design One Chair, Five Stools, and One Lectern Kitchen cabinets, counters, built-ins for several tenant improvements, and high end housing



WS 2000/2001 Assistant of Prof. Kari Ussiheimala Burg Giebichenstein, Hochschule für Kunst und Design, Halle/Saale collaborated on creating presentations & lectures for the University's Interior Architecture Department

02/1998 - 05/1998 Intern Innenarchitekturbüro "Pega Plan" (Halle / Saale)













Housing Mulholland Drive Estates – 3 lots, hillside development - 2012 Guiliano Poolhouse, Rolling Hills Estate – 2012 52 Low Income Housing, Pennsylvania Avenue, Glendale - 2012 Mark Gangi Residence, 4900 SF single family hillside house & zero energy, La Crescenta - current Attwood Residence, 5900 SF single family hillside house, La Crescenta - 2012 Schematics for Transit Oriented Development in Burbank “Artists Lofts” 2004

Education 2008-current

Life Drawing Evenings at Lehrer Architects, Los Angeles, CA Architectural Exam Preparation





Mixed Use 26 units condominium housing project in Glendora, CA – 2009 Responsibilities: Design Development, Construction Documents, Consultant Coordination, Building Department 2006-08, $14.2 mil Schematic design for a mixed-use concept for a Library and Senior Housing, Montrose, CA - 2004

   







Commercial Ningbo City, Zehjiang Province, Tower Bar - 2007 SOCAL Car Wash, Glendale, CA - 2001







Tenant Improvements & Interiors Tenant Improvement “2G Digital” postproduction studio - 2009 Tenant Improvement “Video Symphony” postproduction school -2005

1998-2003 University of Arts and Design " Burg Giebichenstein" (Halle/Saale) Major: Interior Architecture Degree: Qualified Engineer (Master in Interior Architecture) Projects include: Remodel of East German Prefabricated Multistory Housing in Cooperation with Urban Planning Class of Helsinki University of Technology School building remodel with consideration of teaching methods for children with special needs Furniture design and full scale model build including chairs, stools, travel furniture Written Thesis: A Summary on Prefabricated Houses and Construction Final Project: A Public Cafe-Bakery operated as a workshop by mentally challenged adults





Team Lehrer+Gangi Design+Build Water+Life Museums, Hemet, CA - Center For Water Education and The Western Center for Archaeology and Paleontology, a 17acre campus, 7 buildings 70,000SF, in collaboration with Lehrer Architects, Los Angeles, CA Schematic designs, model build, Presentations, Working drawings, assisting project Architect, LEED Certification to first LEED Platinum Museum in CA 2001/07, $40 mil

2000

Creativity Course, adult evening class

1997-1998

Traineeship – Assistant for Graphics and Design

1996-1997

Drawing class, Art School “Kuenstlerhaus 188”

COMPUTER SKILLS Computer skills Data Microsoft Word, Excel, PowerPoint, Outlook, Outlook Express Graphics Adobe, Macromedia Freehand 3D & CAD Lightwave, SketchUp 8, AutoCAD, ArchiCAD, basic Revit







Graphics AIA Pasadena & Foothill Chapter event graphics, website updates & enewsletters – 2008/10 LEED Sign Program – 32 Explanatory graphics for signs for the Museum Campus and sign layout 2008 Gangi Development Company Marketing Brochure - 2008 conceptual corporate interior design & logo design for a “Homeopathic Pharmacy”, Germany 

2001-2007

Languages

S German, English, Russian (fluent in speaking and writing)


design team Lehrer+Gangi Design+Build schematic design model building construction documents rfis, documentation client presentations LEED submission building signage & graphics award submissions

Water+Life Museums [hemet] “... born of the construction of the largest man-made water storage lake in North America.” Set in the semi-arid Southern California desert near Hemet, Diamond Valley Lake (DVL) is an integral part of the state’s water infrastructure. The lake provides a 6-month emergency supply of water for all of Southern California. Diamond Valley existed between 2 mountain ranges. Diamond Valley Lake was created by damming the Valley’s open ends with two 300‘ high dams. The East Dam is 2.5 miles long. The Dam, is made from rock mined from these mountains. The Museums sit near the base of the East Dam of DVL. The construction of these dams is the largest earthwork project in American history. The Water and Life Museums and campus celebrate the infrastructure of water and its central role in the evolution of life and development in California. The Museums are approximately half way between Hoover Dam and Los Angeles. They draw inspiration from the honorific architecture of Gordon Kaufman, Parker Dam, its pump houses, and the serial turbines and machinery that bring us water. The design aims to place beauty and sustainability -- an inseparable couplet -- at the center of its agenda as an environmental showcase.


“Water = Life No Water = No Life.” SPECIAL CHALLENGES A Harsh Climate Extreme temperature fluctuations: Daytime/Nighttime, Seasonally 300’ high, 2.5 mile long East Dam presents daunting scale, tough form: Achieving appropriate monumentality in such a vast setting 2 separate Boards of Directors, often dysfunctional. No environmental/sustainable mandate originally. DESIGN 10 steel towers, 16’ wide, 46’ high (5x14 m) achieve appropriate monumentality and intimacy. As primal, minimalist form, their simplicity projects them across a large open landscape, and complements the long, vast East Dam behind. Major building mass is 24’ high (7 m). The 8’ (2,5m) high datum unifies buildings horizontally, achieves intimacy while giving the building/loggia mass approporiate grandeur. A 550-kilowatt rooftop solar-power array of 3,000 solar panels genThe 550 kilowatt photovoltaic installation cover the roofs and provide approxmately 50% of the project’s needs.

erates energy for 50% of museum building and campus needs.


Water+Life Museums [hemet]

“Harness, celebrate, and control the fierce desert sun.�

Courtyard lined with 2 photovoltaic covered loggia that provide a gracious and grand covered entry to the Museums. LEED Platinum rating was achieved by extreme cooperation and partnering of the architect / builder /owner / engineers / landscape architect to develop a place of beauty and best management practices.


[interiors]

“exhibit designer: design craftsmen”, coordinatied by lehrer+gangi design+build and MWD PROGRAM/SCOPE 15 acre campus (6 ha) 2 Museums, 70,000 sq. ft. (6500 m2) WATER - The Center for Water Education The story of water, its conservation, and stewardship, is told here. An outcome of major infrastructural investment, its mission is to foster, convene, and promote study and action to preserve this precious resource. LIFE - The Western Center for Archaeology & Paleontology This Museum was created to study, house, and exhibit the Pleistocene-era mammoth--and other animal--remains. These were found while excavating 150’ (45 m) into bedrock to gird the huge earthen dams built to create Diamond Valley Lake.


Water+Life Museums [graphics]

“LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) Signage Exhibit”

32 signs explaining The Leadership In Energy And Environmental Design (LEED) Green Building Rating System and the “green” strategies employed to make the Water + Life Museums the first LEED Platinum museum in the world! Digital print on Alucobond - 2 color graphics designed by Maria Rockstroh & Anne Marie Kaufmann Perlov


Mega banners

Vast surfaces of east-facing glass are protected by 24’ x 24’ nylon, translucent banners. Pixilated images identify the museums and engage the landscape: for LIFE, ea earthen-colored tusks; for WATER, a sky blue colored aerial view Diamond Valley Lake. The larger images are visible from across the Valley. They dissolve into smaller pixels--images from the collections--upon approaching the buildings.


Vermont Avenue [glendora] “custom timber details - a tribute to bunglow style houses in the neighbourhood ” This is a $ 14.2 million redevelopment project in the city’s centre, the historic downtown village. The initial design was done by Pasadena resident urban planners and architects Moule & Polyzoides and was approved for public funding by the redevelopment agency. It was later adopted and built by Gangi Architects. The 1.1 acre (0,5 ha) site fits 5 buildings, comprised of 26 one and two bedroom condomeniums, and 2 retail spaces, which are connected subterranean by a parking structure. Gangi Architects’ architecture usually gears towards a clean, simple language of straightness, light and shadow, volumes in dialouge with


project manager DD, SD, CD permitting, consultant coord. presentations

“architectomy class� their surrounding .... rather than being steered by a stylistic imitaion of a century old design. Therefore the inital design of this project meant to be a philosphical and ideological challenge. A struggle of maintaining the inital city/ client approved design of a bungolw style imitation by another well respected architect, but implementing some of our understanding of shape and space: simplifying the form and architectural elements to become a justifiable and constructable project honoring the old era, by also stepping beyond imitation... To me, personally it meant to be my first, completely led project through DD, CD and permitting phases as well as CA as a project manger. It was for me, like what anatomy class is for medical students.


“nts”


Vermont Avenue [sales unit - loft] “staging concepts and realization of the sales unit�

One bedroom unit: target group - first time home buyer, single professionals, or freshly divorced. Similar 2 bedroom version available.


project manager DD, SD, CD permitting consultant coord. presentations

Attwood Residence [glendale] “ a contemporary approach to stick and beam construction� Our client, a family of five, had a clear stylistic and spatial program on mind when they asked us to design and build their new 6000 SF (550m2) home. Working with this open minded client was a very enjoyable experience. Throughout the whole process we were enthused with them, so the project took shape very quickly. The house is located on a graded pad at 1480 ft (450m) elevation ,)7+,66+((7,660$//(57+$1+;:7+(1,7+$6%((15('8&(' above sealevel, with stunning valley views all around except towards South. A clear zoning from public zones to private zones is visualized by the massing of the house: A one story shallow approach towards the front edge of the pad, and a two story massing against the back of the lot - framed by the uprising hillside. The public living/family/kitchen zone is in the front of the house, near the entrance. The children’s bedrooms and master bedroom suite are located towards the back of the house. The two zones are connected by a TV room. Glazing and room functions were designed considering the views and the sun pattern. The West which is the driveway side is merely closed off on the ground floor. Generous glazing in the North and East facing elevations frames the views and connects the interiors to the garden. Deep roof overhangs in the South protect the interior of heating up too much during hot California summers. Big ceiling fans in the common living areas provide the opportunity for crossventilation and are just one example of the many passive energy saving ideas that were applied in this project.


SD presentations

Giulliano Residence [rolling hills est.]

“Initially programmed as a pool-house it became a house-pool� Initially the client requested a 3-bedroom additon to a one-story ranch type building. During several meetings with the client it became obvious, that what he really wanted was a separate pool and guest house on the adjacent lot which he owned. The client himself is in the food industry, and loves to entertain friends with extensive banquet style dinner parties, outdoor movie nights, pool parties, crawfish broils. Therefore the program requested a professional sized and equipped kitchen, spacious indoor-outdoor spaces, and a couple guest rooms. Our contemporary design of the new pool&guest house, made the client aware of the weak design of his existing house. And so the initial pool house program was expanded to become his primary future residence with 3,250 SF (300 m2) . Including now a two-car garage, a wine cellar, a 1,900 SF (175 m2) cooking and living space on the ground floor, a 600 SF (50m2) master bedroom suite, and two additional bedrooms on the second floor.


“...of the boone and bane of living in a stunningly beautiful community...”

This page shows some of the “building volume vs. hillside” studies. In order to maintain the rural ranch style look of the neighborhood the neighborhood council in Rolling Hills Estates has a stringent design review process. Our client, as well as us architects define ranch style as a way of living that is close to nature with a gardening and home growing culture. Therefore me made studies and built models to proof to the City Council of how well the building connects to the hillside and integrates itself into the nature and pattern of the community.


“master bedroom suite ... a luxurious guestroom�

... some design studies for the second floor master bedroom suite, which favors an open bathroom concept - the idea of creating a private daily spa experience.


“nts”


“nts”


SD

tower bar [Ningbo, China] “red drum tower converts into an oversized lantern at night”

Gangi Architects was invited to participate in a larger scale urbanisation project in Ningbo, China. Along with other LA architects such as Neal Denari, John Enright and MadaSpam we designed a breezy 3-story “red drum”. A bar and dancefloor experience for the young, hip Chinese locals and tourists: T-Bar.


ground floor

mezzanine

second floor

third floor


SD

Foley Residence [remodel]

“an old bunglow in the Palisades is to become the recreation hub of a TV industry creative� Our client bought this fixer-upper in the Pacific Palisades to make it his new home. He explained to us, that his job requires him to travel much out of town. Therefore he wanted his home to become his oasis for recharging, meditation, cooling off from his busy life. He enjoyes stay at home nights, evenings where he would cook with and for friends. Kitchen work for him equals pure leisurely pleasure and relaxation. Bound to a tight budget we focuesd the remodel on two areas. The living/kitchen area and the master bedroom/bathroom area. We focused on a fluid transition between served and serving spaces in those areas. Living / Kitchen: Functional zones such as clean up and storage are at the perimeters, the prep zone, dining and warming is in the center. The open island design of the kitchen allows friends to prepare food together, and to gather around. The cabinets are extended into the living zone terminating in a bar. the living zone contains a comfortable lounge area. Bedroom / Bathroom: A fireplace creates the centerpiece of the room. A bed and a foverflowing bathtub are arranged to the opponent sides of the fireplace. Serving spaces such as closets, shower, and toilet are hidden behind cabinetry along the perimeter of the space.


“nts”


“nts”


design construction

Stool [steel] ... simply stool bending

A 2.5 mm thick and 2 meter long sheet of lasercut stainless steel is looped into a voluminous shape. One end is tucked through a slit within the other end, and held in place with a conic pin. It is a sculptural approach to seating - and it bounces too!

width: 37cm depth: 75cm height: 42cm


design construction

Stool [cardboard] ... it is life-size origami furniture

I have always been fascinated with nets of all kinds. This piece of furniture is a two dimensional, flat cardboard that converts into a space surrounding border. The stool itself is the instruction manual, with the folding instructions printed on the cardboard This is a sutainable way of proviiding temporary furniture for masses for big events. Iamgine futher uses, with a program printed on the stool, or a food menu, sing-along lyrics.... width: 30cm depth: 35cm height: 45cm


design construction

Stool [wood] the mass would not stand if there wasn’t the light to lean against ... nor would the light [the beauty of structure and functionality] This stool is made out of wood and glue. It is assembled from three interlocking pieces - one massive wood block, and two thinn angles.

width: 36cm depth: 50cm height: 42cm


Life Drawing …it is about understanding light, lines, dynamics, space, emotion … by studying what we know best – the human body.

This is a selection of drawings from my monthly drawings sessions that are hosted at Michael Lehrer’s Architecture Studio. Models start the evenings with 1-minute poses, and conclude the 3 hour session with 20 minute poses.

2013 Portfolio M.Rockstroh  

... an excerpt