Page 1

Arbejdsliv for Begyndere er primært skrevet til dig der som ungt menneske står ved indgangen til uddannelse og voksenliv. Men især bogens Del 2 kan også bruges af dem, der måske er ældre, men blot ikke rigtig har fået fat i et arbejdsliv endnu. Det er en fortælling om virksomheder og arbejdsliv, præsenteret på en utraditionel måde.

En elefant bliver til en myg Det, man ikke ved noget om, vokser i ens forestillinger. Mens det, man ved noget om, bliver mindre.

Du kan bruge bogen til at få udvidet dine forestillinger om, hvad det er at være på arbejdsmarkedet. Hvad handler det faktisk om? Du vil få masser af ny viden, og der er mange facts om virksomheder og arbejdsliv i denne bog, som du ikke har hørt andre fortælle om.

Nå ja, det er jo MIT liv! Du bliver undervejs i kapitlerne inviteret til at undersøge dine egne holdninger og blive klogere på, hvordan du egentlig selv ser på tingene. Jeg synes, din generation påvirkes fra mange sider til at skulle gøre


noget bestemt på en bestemt måde og i en bestemt rækkefølge – bogen tager udgangspunkt i, at det faktisk er dig og DIT liv det handler om. En ”ven” at tale med Du kan bruge bogen som en slags sparringspartner, en ven at ”tale” med. Der bliver taget mange emner op, også emner som vedrører dig som menneske. Jeg vil gerne inspirere dig til en samtale med dig selv. En samtale, både om dit liv og om dit arbejdsliv.

Overblik Du kan bruge bogen til at få et overblik over nogle almene forhold i arbejdslivet, som måske ikke får så meget fokus på uddannelsesmesserne, men som kommer til at påvirke dig, uanset hvilken vej du vælger at gå.

Få en anden slags snak med dine forældre Meget af det, jeg skriver om i bogens anden del, beskriver noget, som er genkendeligt for alle, der er på arbejdsmarkedet.

Hvis dine forældre læser med, så gætter jeg på, at de vil kunne supplere mine fortællinger med mange ting fra deres eget arbejdsliv. Ting, de bare ikke har været opmærksom på, har betydning. Du kan bruge bogen til at få en anden snak om uddannelse og arbejde end den, du måske ellers har med dine forældre.


Hvert kapitel handler om et afrundet emne, og alle kapitler kan læses for sig. Rækkefølgen er ikke vigtig. Læs det, der tiltrækker dig. Men snyd ikke dig selv for kapitel 1, selvom det er langt og handler om historie - det kan sætte mange ting på plads. En prøvelæser, Anna Bonnevie Sørensen, skrev bl.a.: ”... historieindblikket i kapitel 1 er super at have i baghovedet”.

Har du kommentarer? Du er velkommen til at besøge bogens hjemmeside www.arbejdslivforbegyndere.dk

Har du lyst til at læse mere? Du er velkommen til at følge min blog http://arbejdslivforbegyndere.blogspot.dk/


Arbejdsliv for Begyndere - praksis, ikke teori Jeg har skrevet Arbejdsliv for Begyndere, fordi der er nogle myter i tiden, som jeg synes, trænger til at blive punkteret. Fordi jeg synes, vores samfund lægger et pres på dig og dine jævnaldrende, som er ude af proportioner. Og fordi jeg har lyst til at give dig en anderledes vinkel på det arbejdsliv, du er ved at forberede dig på at skulle i gang med.

Måske nogen giver dig indtryk af, at de har svaret på, hvad du skal gøre. Svaret på, om du skal uddanne dig som bager, spiludvikler, landmand eller biløkonom.

Tro dem ikke. Det svar har du kun selv. Du kan måske ikke se det lige nu, men det er der.

Også jeg ejer bare en bid viden. Der er masser af ting, jeg intet ved om, når det kommer til uddannelse, så der er masser af ting, bogen ikke fortæller dig noget om. Det satser jeg på, du i stedet vil høre fra andre. Til gengæld vil du kunne læse noget her, som jeg ikke tror, du har oplevet andre beskæftige sig med.

Du skal ikke forvente objektivitet i bogen, den er fuld af mine absolut subjektive holdninger og iagttagelser – men jeg kan love dig én ting:

Alt, hvad jeg skriver, har jeg erfaret ude i det virkelige liv. Du får praksis, ikke teori …

Opslag 1, birgittes manus, bladrepdf, forord