Page 1

MARGUERITE FISHER-HEATH DESIGN PORTFOLIO


STUDIO WORK garden sanctuary columbus city retreat reimagining the masonic lodge booz allen hamilton redesign barcelona design work construction documentation

INTERNSHIP WORK the children’s museum of indianapolis

SILK SCREENING


GAR D E N S A N C T U A RY COLUMBUS, INDIANA | 2017 In the spring of 2017 the Indiana University interior design program participated in an architectural exhibition in Columbus, IN entitled, Exhibit Columbus. Located on the grounds of North Christian Church, Eero Saarinen’s modernist classic, the temporary installation reinvigorates pieces of his design lost to time. A tessellated tunnel inspired by the hexagonal geometry of the church guides visitors into a space of contemplation and relaxation.


THE SITE The sunken garden can be accessed from almost any point on the site with the most common entrance points from the parking lot and grove of trees. With this in mind, it is essential to provide multiple vantage point of the structure to entice visitors.

THE PLAN Saarinen’s original circulation plan incorporated doors that led from the classrooms in the lowest level of the church out to the sunken gardens with the goal of unifying education and nature. Because these doors were never realized the sunken garden became a forgotten space. In this location the structure serves as a point of interest visible from the inside of the church and its grounds.

THE PROCESS The inspiration behind the hexagonal shape of Saarinen’s church is a mystery, however the most likely answer lies in the geometry of an octagon. It is theorized Saarinen overlapped two squares within an octagon and outlined the shape of a hexagon within the combined geometries. It is this examination of line that inspired the tessellated design.


NO RT H C H RI S T I A N C H UR C H


t he in s ta l l at i o n

The design originated by rotating an octagonal prism, the geometry became more complex as more sides were added resulting in the tunnel above

A tessellated hexagonal pattern inspired from the geometry of the church was applied to the tunnel to create folds enabling the structure to fold

Exaggerating the folds increased the structural integrity of the installation


white model


Five groups competed for the exhibition, and though Garden Sanctuary was not chosen, our class worked from March through August to construct the winning design, Synergia. After perfecting the modular structure in Rhino, pieces of corrugated plastic were lasercut and then assembled into the structure that stands today.

SY N E RG I A COLUMBUS, IN | 2017


C IT Y RE T RE AT COLUMBUS, INDIANA | 2016 This project reinvents the third floor of an abandoned apartment into a weekend escape for a young couple. Both coming from large families, the Columbus couple envisioned a space suitable for hosting family for the holidays, a place to rest after a night out, or an entertainment space for wine tastings. The two see this space as a platform for entertaining and with this in mind requested a modern design equipped with high-end appliances, ample wine storage, flexible furniture, sleeping accommodations, and above all, a warm gathering space for friends and family.


2

1

3

5

4

1 2 3 4 5 6 7

7

WINE CELLAR TO LOFT RECEPTION FURNITURE STORAGE DISHWASHING/FOOD STORAGE OFFICE MODULAR STOOLS

6 8

9

10

8 EXISTING BEAMS 9 MURPHY BEDS 10 MODULAR STOOLS


KITCHEN


FOG PENDANT LONG

CANELLE LINEAR CHANDELIER 66”

CHANNEL RECTANGLAR DINING TABLE

M STOOL BY J1 STUDIO

GRANT LEATHER SIDE CHAIR

1960S ROME FABRIC STOOL


DINING AREA


ORIGINAL BRICK WALLS

ORIGINAL HARDWOOD FLOORS

GAMMONS METAL: SLATE

HOLLY HUNT: CALEDONIAN GREY

STONESOURCE: BIANCA CARRARA

WINE CELLAR

ROMO: MILANI ICICLE


r eimaginin g t h e m asonic lo d g e EDINBURGH, INDIANA 2016

This program required the invention of an exclusive society based in an abandoned three-story building that provided a private gathering space for the society on the second and third floors, as well as a public restaurant on the first floor. My concept surrounded a society rooted in health and wellness by employing the elements of water and earth as datum lines within the design. The constant return to natural elements fosters an environment of peaceful relaxation and healthy living.


PA R T IS This parti is based on the “living wall,� which serves as a datum for this design. With a society rooted in individual and community growth, the building produces its own food from the living wall and roof garden, which supply the juice bar downstairs, fostering a sense of community.

This parti is a distortion of the yoga pose, warrior, and the floor plan is a geometric interpretation informed by the position of the human limbs and core in this stance. From these arrangements the rooms developed, grounding the society and design to an awareness of mind and body.

This parti evolves from the central triangle, which houses a community garden, providing a direct relationship with the sun through its open roof. Building circulation follows the triangle, allowing for a constant connection to nature and the theme of growth as one moves higher through the building.


FIRST FL O O R

S E CO ND

8

1 7

10 4

66

9

5 3

4

5

8

3

9

1 2

OUTDOOR SEATING PUBLIC ENTRANCE JUICE BAR LIVING WALL KITCHEN PRIVATE BANQUET HALL FOYER TO PRIVATE CLUB PRIVATE ENTRANCE EMERGENCY EXIT

1 2 3 4 5 6 7 8 9 ELEVATOR 10


F LOOR

THI R D F L OOR

2 2 6

4

3

5 3 6 1

7

STAIRS TO PRIVATE CLUB SECOND FLOOR LANDING CHANGING ROOM ENTRANCE SHOWER SAUNA HALL TO MULTI-PURPOSE ROOM AND AMENITIES MULTI-PURPOSE ROOM EMERGENCY STAIR

1 2 3 4 5 6 7 8

FIREPLACE 9

ENTRANCE TO SPA SLOPED POOL LAP POOL POOL LANDING MUD BATHS MASSAGE ROOMS

1 2 3 4 5 6


FI R ST AND SEC O N D F L O O RS COMMUNICATION | PREPARATION The first floor is a public gathering place rooted in growing healthy foods. Members of the society and the public maintain the large green wall so all can experience the benefits of healthy food. The second floor is reserved for members of the club and serves as a place to prepare for relaxation and activites on the third floor. Members walk along a hallway with a glass wall that looks into the lap pool, this hall intersects with the living wall, immersing members in elements of the earthly world.

JUICE BAR

HALL TO MULTI-PURPOSE ROOM

PRIVATE ENTRANCE


SLOPED POOL

HALL TO CHANGING ROOMS


SLOPED POOL

LAP POOL AND LANDING

MUD BATHS


t h i rd flo o r RELAXATION | REFLECTION | REJUVINATION The third floor emphasizes the importance of rejuvination. To live the healthiest life one must have peace within the mind and the body. This floor focuses on water as nature’s form of rejuvination, using its sound and feeling to create a calm within the space. Users are encouraged to swim in the lap pool, get a massage, rest in a mud bath, or wade in the water. This space is intended to clear the mind, propelling guests into a space of calm and reflection, enabling them to use this space as a recharge within daily life


c o n t ro l : in t he epid em i c o f ove rw h e l m EDINBURGH, INDIANA | 2016 “Innovation” is the mantra for the workforce of the twenty-first century, tasking companies with the demand for creation in addition to the production that marked the twentieth century. This creativity manifests itself in the form of worker productivity, which is at its most efficient when workers have control within their environment. By establishing a range of privacy within the Booz Allen Hamilton Innovation Center, employees are given the opportunity to work cooperatively or individually. This privacy is visually represented in the density of the color black, whose most concentrated areas signify the most private spaces.

fitwel budget Bike Rack Filtered water station KOHLER low-flow ANTIMICROBIAL toilets Kohler low-flow antimicrobial sink Green wall/plants Vending machines Stock pantry Noise controlled enclosures lighting Total

haut monde: elite grey

marble attache: nero

$1,000 $2,670 $3,582.25 $3,301.20

1 2 3 4 5 6

$3,135 $9,450 $500 $2,640

7 8 9 10 11

$6,000

12 13

$32,278.45

FITWEL:BIKE RACK RECEPTION LIBRARY FITWEL:FILTERED WATER STATION FITWEL:LOW-FLOW BATHROOM FIXTURES INDIVIDUAL WORKSTATION FITWEL:GREEN WALL OPEN SEATING FLEXIBLE CONFERENCE ROOM FIXED CONFERENCE ROOM FITWEL:VENDING MACHINES AND STOCKED PANTRY MODULAR COUCH SYSTEM FITWEL:NOISE CONTROLLED ENCLOSURE


1

2

3

4

5

6

13

7

12

11

10

9

8


MER C At D E LA BAR C ELONETA BARCELONA, SPAIN | 2016

This work was produced during a three-week period in Barcelona, Spain. After researching the seaside neighborhood of Barceloneta and gathering an abbreviated conception of the culture of the area, I determined an under utilized public space and sought to reinvigorate the location with the surrounding inspiration. Drawing from the curves of the existing market, an undulating struture providing seating and shade call to the nearby sea. This area connects the market to the existing park without interrupting the main circulation paths, making the entire space usable for the community.


EMPTY SPACE

GARDEN

MARKET

The existing space is an area filled with concrete that serves simply as a large block of circulation, To bring more users to this space, areas of green space and shade are implemented through a pavilion structure incorporating the unique lines of the market.


BIKE TRAFFIC

PEDESTRIAN TRAFFIC

INITIAL SKETCHES


IN T E RVE N T I O N


TIERED GRASS SEATING

COMMUNITY CHALKBOARD


MODEL


CABINETRY DETAIL

WALL DETAIL


STAIR SECTION

KITCHEN ELEVATION

c ons t r u c t i o n d oc u mentat i o N FALL 2016

Over an eight-week period in an effort to understand the process of reading and creating construction documents, I created a full set for a home that was assigned in class. These documents include foundation plans, sections, elevations, and detailing of cabinetry and stairs. This documentation was followed up with an eight-week course on codes, which further bolstered my understanding of construction documentation.


STUDIO WORK garden sanctuary columbus city retreat reimagining the masonic lodge booz allen hamilton redesign barcelona design work construction documentation

INTERNSHIP WORK the children’s museum of indianapolis

SILK SCREENING


In the summer of 2015 I was an exhibit design intern at The Children’s Museum of Indianapolis. During my time there I assisted in the renovation of one of the museum’s permanent galleries, ScienceWorks™. The purpose of the gallery is to present science to the public in an engaging and understandable way. In the early design phases I measured the space and created a white scale model to reflect the design, which was completed in the fall of 2016.

T H E C H I L D RE N ’S M US EUm OF INDIANAPOLIS INDIANAPOLIS, IN | 2015


STUDIO WORK garden sanctuary columbus city retreat reimagining the masonic lodge booz allen hamilton redesign barcelona design work construction documentation

INTERNSHIP WORK the children’s museum of indianapolis

SILK SCREENING


C O L O R S TUDY SPRING 2014 These works illustrate the exploration of color and their relationships to one another. After creating eight ink pigments four are layered together to create two squares. These layers afford the creation of four new colors in each of the corners providing the composition with sixteen distinct colors, which originate from the original eight.


U R B AN LEGEND S SPRING 2014 After researching contemporary branding methods within various media outlets, we were instructed to create a collage highlighting common phrases or words that appeared most commonly. Once complete we transferred the collage to our silk screens, resulting inthese compositions.


MDFH

Marguerite Fisher-Heath | Interior Design Portfolio  

This portfolio highlights my interior design projects, internship experience, and silk screening work.

Advertisement