Page 1

Zwart Wit denk

rs

nde a s n e e ook

Hoe tol erant b en jij? Doe de t est!

mende o rk o o v n e g ra v l e Ve over homo`s

Bekende H omoNederlande rs

+ Een exclusief Interview met Sam! 1


2


Inhoud Gay

5-6 e kend Tien be derlanders e homo n

pride

7-8

2009

10

Wil jij eruit zien als Lieke van Lexmond?

Smockey eyes

9

s Gadget 11 12 Filmpie?

Inte

13-14 rvie wm et S am

Hoe tolerant ben jij? 15-16

17

wist je dat?!

19-20

18 Is het waar dat?!

Kitty mijn homofiele kat

21-22 Whats hot and whats not volgens jullie! 3 1

23-24 Sneakers enzo..


Denk Nou eens anders Als je een mening hebt, is die volgens jou waar. Toch? Want verder dan je eigen mening kijk je vaak niet. Zo gaat het ook vrij vaak tegen homo’s. Nederland zegt vaak dat ze ozo tolerant zijn . (Respect tegen homo’s) Maar is dat wel zo? Als jou vriend/vriendin ineens zou gaan vertellen dat diegene gevoelens heeft voor hetzelfde geslacht… Zou je hem of haar dan nog steeds op dezelfde manier behandelen? Als je op deze vraag antwoord met ‘Ja’, dan ben je tolerant! Maar hoeveel mensen zeggen er ‘NEE!’. Juist. Heel veel .

redactie:

Zwart Wit nders

d

eens a enk ook

Luka Linster: (gadgets, Filmpie wist je dat, Kitty mijn homofiele kat, Whats hot and whats not volgens jullie .) Elisabeth Winia:(Tien BHNers. Interview met Sam) Rosa van der Veen: (Wil jij eruit zien als Lieke van Lexmond , Smockey eyes ,Sneakers enzo) Margreet Oldengarm: (Gay pride 2009, Hoe tolerant ben jij?, Is het waar dat) Vormgeving: Margreet Oldengarm.

Dit magazine gaat over homotolerantie . Kom erachter hoe tolerant jij bent! Veel plezier met het lezen van dit magazine en hopelijk kun jij (als je het nog niet bent) straks zeggen: IK BEN TOLERANT!

Doe de test op w EN win! dit m ww.zwartwit.nl ooie zwart w it t-shirt

2 4


Tien bekende homo-nederlanders Hier zie je 10 verschillende BHN-ers (Bekende Homo Nederlanders) Veel mensen denken dat ze niks kunnen bereiken als Homo zijnde. Maar als je nagaat hoeveel mensen in showbizz land homo zijn, dan valt dat wel mee. Deze mensen hebben iets gemaakt van hun leven. Ze verdienen leuk en ze zijn bekend geworden. Kortom: Als je homo bent, ben je zoals ieder ander. Je kunt net zoveel bereiken dan wanneer je hetero bent.Ken jij ze allemaal? Er wordt bij elk plaatje een hint gegeven. Zoek de namen bij de juiste plaatjes en kijk voor het juiste antwoord achterin het blad!

4

hint: hij heeft een tv programma wat mooi weer de leeuw heet.

5 5

1

hint: hij heeft jaren lang telekids gepresenteerd.

3

hint: het zat in het tv pannel van TV toppers.

2

hint: ze heeft samen met Frans Bauer een nummer gezongen wat de Regenboog heet.

5

hint: hij presenteerd het tv programma Sterren dansen op het ijs samen met Nance.


tekst door: Elisabeth Winia

7

6

hint: is nu presentator bij RTL boulevard.

hint: was jurylid bij de soundmixshow

8

hint: zangeres met die altijd fel gekleurde jurken draagt.

9

hint: cabaretière, staat nu in de theaters met Hete vrede!

naam

10

nummer naam

Carry Slee

Marianne Weber

Sugar Lee Hooper

Gerard Joling

Paul de Leeuw

Carlo Boszhard

Jos Brink

Jacques d`ancona

Claudia de Breij

Albert verlinde

nummer

hint:schrijfster van het boek afblijven.

66


Gay pride 2009 HBO student Margreet Oldengarm, gaat voor het eerst in haar leven naar de gay pride. Ze wil graag eens met eigen ogen zien hoe het er nou aan toe gaat op de meest belangrijke dag van het jaar voor homo`s in Nederland!

Eigelijk iedereen die ik ken hoor ik over de gay pride, sommigen positief anderen erg negatief. Ik heb hier eigenlijk nooit echt een goede mening over kunnen hebben omdat ik er nog nooit heen ben geweest. Dus dacht ik bij mezelf laat ik de stoute schoenen eens aantrekken en gewoon heen gaan!

De gr

l pride a n a C , achten

Op naar Amsterdam! Eindelijk is het dan zou ver na het dagen plannen van het reisje het zoeken naar een slaapplek en het regelen van de tickets voor de trein is het dan eindelijk zo ver, Ik ga naar de gay pride! Twintig voor acht op zaterdag morgen vertrek ik met de trein richting amsterdam, het is een prettige reis. De trein is nog zo goed als leeg maar ook logisch wie stapt er nou zo vroeg in de trein op zaterdag? Ik dus want dit is iets waar ik niet te laat voor wil zijn. De gay pride word al sinds 1996 gehouden in het eerste weekend van augustus en elk jaar gebeuren er weer baanbrekende dingen. Zoals vorig jaar, er was voor het eerst een boot voor homosekuele mensen onder de zestien jaar. Hoe dichter we bij Amsterdam komen hoe drukker het word in de trein, ik begin me nu een beetje ongemakkelijk te voelen, het is warm volgens mij wel 20 graden buiten. Dus je kunt je voorstellen dat het in deze overvolle trein wel 40 graden is!

Om half tien kom ik aan op amsterdam centraal, en ik kan mijn ogen niet geloven, allemaal verklede mannen en vrouwen die al op dit tijdstip helemaal uit hun dak gaan! Dit is een goed begin denk ik bij mezelf. Om het mezelf gemakkelijk te maken heb ik met een goede vriend afgesproken dat hij me ophaald op het station, ik zie hem ook meteen staan. Hij is een mooie man van ongeveer 40 en is zoals de meeste mensen hier al helemaal verkleed. Nouja verkleed hij heeft niet heel erg veel aan. Een strakke leren broek, een zonnebril en schoenen, ik had ook niet anders verwacht. Vanaf het station vervolg ik mijn weg door Amsterdam richting de grachten. Je kunt je bijna geen weg banen door de menigte maar dat verbaasd me niets ik heb namelijk ergens gelezen dat er vorig jaar wel 350.000 bezoekers waren. Eindelijk bij de grachten aan gekomen gaan we eerst nog even wat drinken op een terrasje. Wat ook tot de nok toe vol zit, je ziet hier zoveel verschillende mensen. Mannen, vrouwen vrouwen die mannen willen zijn en anders om. En dan heb ik het nog niet eens over het verschil in afkomst en leeftijd van de mensen.

7 7


tekst door: mARGREET OLDENGARM De optocht Dan is het eindelijk zover het is zaterdagmiddag twee uur. De officiele start van de Pride. De boten met de de verschillende thema`s zoals het westen en vrijheid komen langs, de mensen zijn uitbundig ze lachen en hebben het prima naar hun zin! Maar om echt een goede mening te kunnen vormen over de gay pride zal ik toch echt op een boot moeten! Gelukkig kent de goede vriend die mij heeft op gehaald van het station genoeg mensen die voorbij komen op de boten! Dus na even te hebben gekeken welke boot nou het leukste is maak ik een beslissing; de roze boot! Op deze boot zie ik heel Amsterdam van een andere kant we worden toegejuicht door de menigte vanaf de kant. Ik bedenk me dat ik heel goed kan begrijpen dat de mannen en vrouwen met wie ik op deze boot sta de dag van het jaar beleven. Ze kunnen zijn zoals ze echt zijn wat natuurlijk ook het hele doel is van de oprichter Sieb de Haan.

d! De avon

Na een uur of drie rond te hebben gevaren op die heerlijke roze boot kan ik niet meer. Dus de bemanning zet ons weer aan wal. Omdat de honger na al dat gefeest nu echt erg vervelend word, gaan we bij de eerste de beste friettent staan die we zien. Echt waar dit is het heerlijkste patatje wat ik ooit gegeten heb. Maar ik heb niet veel tijd om hier bij stil te staan het is ondertussen half 10 en we gaan naar rapido! Ik hoor van mijn goede vriend dat dit the place to be is, als je echt uitkomt voor je homoseksualiteit. Dit wil natuurlijk met eigen ogen zien. Paradiso is opgericht in 1968 toen had het natuurlijk nog niet de doelgroep die het nu heeft maar toch, het is een club met geschiedenis. Als om half twaalf het feest echt los barst ben ik helemaal in mijn element. Ik vind het nu echt onvoorstelbaar dat niet elke nederlandse twintiger en dertiger wat hier ook helemaal niet apart is hier komt . Wat een feest zoiets heb ik nog nooit meegemaakt! Feestende mensen die zich niet aan elkaar ergeren maar gewoon gezellig met elkaar zijn, heel anders dan elke andere club waar ik ooit ben geweest waar de ene vechtpartij na de andere besust moet worden! Ik sta gezellig te dansen met alles en iedereen. Mannen met leren pakjes aan en vrouwen die helemaal onder de body paint zitten het is hier zo gemakkelijk op contact te maken. Tegen een uur of drie sta ik te praten met Robert een trotse homo uit hartje amsterdam. Voor deze avond kende ik hem niet maar nu nu lijkt het alsof ik hem al jaren ken, hij verteld vrijuit over alle dingen die hij heeft meegemaakt als trotse homo zijnde hier schrik ik best van. Hij verteld namelijk over een avond die hij en ik nu ook nooit meer ga vergeten, hij was gezellig aan het stappen met zijn vrienden toen er een groep jongens aan kwam die meteen in de gaten had dat hij homo was. Naar een grote vechtpartij, hij tegen acht of negen andere jongens lieten ze hem met rust. Hij heeft hier een lelijk litteken op zijn hoofd wat er uitziet als een afdruk van een bierdopje (wat het waarschijnlijk ook is) en een gebroken arm gekneusde ribben en een grote deuk in zijn zelfvertrouwen aan overgehouden. Maar toch verteld hij er vrij over, hij is niet bang zegt hij. Hij is zoals hij is en daar kan hij ook niets aandoen. Met dit heftige verhaal nog in mijn achterhoofd besluiten we naar huis tegaan. Nog even gezellig na kletsen met mijn goede vriend die ik trouwens de hele avond in pradiso niet terug heb gezien, besluiten we te gaan slapen. Morgen is er weer een dag.

De terug r eis Als ik weer in de trein terug naar hoogeveen zit heb ik nog even tijd om alles wat ik heb meegemaakt te overdenken. Vooral de super uitbundige boottocht en het gesprek met Robert dansen nog door mijn gedachten heen. Als ik bij hoogeveen weer uit de trein stap en mijn moeder en vader mij van het station halen en vragen hoe het was kan ik maar een ding zeggen:GEWELDIG,volgend jaar ga ik weer!!!

88


Wil jij eruit zien als Lieke van Lexmond?! vaak worden de sterren aangekleed met enorm dure design kleding, dit zal nu ook wel weer het geval zijn. Daarom hier wat tips zodat jullie er net zo uit kunnen zien als Lieke! Zonder dat je je bankrekening hoeft te plunderen!

Jeans: Te dragen bij de laarzen in of met pumps. H&M € 39,95

t

r ver, zwa

an s.Oli rtasje v e d u o h Sc er. kunst le € 29,95 s.Oliver

agen /crème, los dr de Lang vest wit om em ri n en ee met misschi middel

al in en band urig meta ns. m r a dessi udkle an 15 Set v ver- of go edten en l e i r van z illende b h versc metaal. 100% 5 Boots: is verkrijgbaar in de kleur(en): € 4,9 grijs en blauw. H&M Maat 36-42 Dolcis € 44,95

99

Hemdje in grijs, met kanten randjes. V&D € 17,95


tekst door: Rosa van der VEen

Smokey eyes

p Sta

1

Smokey eyes zien er super snel uit als rare panda ogen. Het handigste is als je langs het oog een laagje poeder aanbrengt, dit kun je daarna natuurlijk verwijderen als je klaar bent. Zo voorkom je donkere vlekken oogschaduw op je huid.

Smokey-eyes zijn hotter dan hot. Ze laten je ogen er heel erg zwoel uitzien. Je krijgt van die mooie donkere kring-achtige oogschaduw om je ogen waardoor je ogen er NOG mooier uitzien. Deze techniek is best makkelijk en het brengt je ogen heel erg goed naar voren. Nodig: - Oogschaduw (licht, medium en donker) - Poeder - Eyeliner - Mascara - Oogschaduwkwast

Stap 2 Begin met het trekken van een donkere eyeliner langs de wimperlijn. Probeer op de wimpers te blijven zodat je alle gaatjes tussen de wimpers mooi opvult met kleur. De lijn moet dikker worden naar de buitenste ooghoek toe (een soort van kattenogen).

Stap 6 Als de make-up al niet te smokey lijkt kan je nog wat eyeliner toevoegen, ook langs de onderste wimperlijn en boven de onderste wimperlijn. Om de smokey eyes af te werken breng je veel mascara aan. Tip: Je moet nou niet in combinatie met (donkere) smokey-eyes ook nog eens donkere lipstift/gloss/blush/nagellak etc. dragen. Tenzij het een halloween feestje is ofzo, want het ziet er dan uit als een gothic.

Sta

p 3

Breng eerst de lichtst kleur aan langs de wenkbrauw tot aan de wenkbrauwboog. Je kan ook een beetje aanbrengen in de binnenste ooghoeken bij de neus. Het zal je ogen oplichten en voorkomen dat ze er dof uitzien.

Stap 4 Begin met de medium kleur aan de wimperlijn tot in de oogplooi. Laat de kleuren mooi samenvloeien zodat er geen duidelijke strepen ontstaan.

Stap5 Wees heel voorzichtig met de laatste en donkerste kleur want het word al gauw teveel en je oog zal er dan dof uitzien. Begin aan de buitenste ooghoek, met het smalste deel van je borstel breng je de kleur aan tot ongeveer halverwege het ooglid. Laat dit met de middelste kleur samenvloeien. Verwijder nu met een grote poederborstel het teveel aan poeder dat als bescherming diende onder je oog.

10 10


tekst door: Luka Linster

Gadgets Basman 107 stretched cruiser De Basman, is de enige echte stretched cruiser van Hollandse bodem. Dankzij het verschuifbare zadel is de ideale zithouding in te stellen voor korte en lange benen. Deze fiets glijdt als een Caddilac over het asfalt! Te koop op www. cruisecontrolbikes.nl

Happy Pig De nieuwste multimedia speaker voor je iPod of iPhone maar ook voor je MP3 speler, PC, notebook of PSP. Ook in roze, geel en wit. Te koop op www.gadgethouse. nl

Alcoscent: Digitale alcoholtester Vanaf nu bent je altijd op de hoogte of je nog op je scooter mag springen. Met de handige alcoholtester kunt je snel en simpel aflezen hoe hoog je alcoholpromillage is. Te koop bij www.gadgethouse.nl

iPod Touch iPod touch is de muziekspeler van je dromen, met ruimte voor maximaal 14.000 nummers en tot 30 uur afspeeltijd voor muziek. Met Bluetooth, stembediening, Genius afspeellijst en nog vĂŠĂŠl meer! Te koop op www.apple.com

11

LED T-Qualizer V2 - lichtgevend T-shirt Het T-Qualizer shirt wordt geactiveerd door geluid. Een geweldig leuk effect ontstaat wanneer je hem aanzet als je bijvoorbeeld naar de discotheek gaat, want hij licht op op het ritme van de muziek. Te koop op www.gadgethouse.nl


tekst door: Luka Linster

Filmpie? ook zin in een om dit weekend een filmpie te kijken?! Hieronder vind je een leuk verslag van de 3 films, zodat jij snel een keuze kunt maken!!

1

The Proposal

De autoritaire bitch Margaret Tate die de baas is bij een uitgeverij. Ze komt uit Canada en om een vage reden moet ze het land uit omdat haar verblijfsvergunning niet verlengt wordt. Om dit te voorkomen wil ze trouwen met Andrew, haar assistent, en haar wil is wet dus er bestaat geen ‘nee’. Dit soort huwelijken worden als fraude gezien door de regering, en om te bewijzen dat dat niet zo is moeten ze elkaar beter leren kennen. Daarom gaan ze samen naar Andrew’s ouders in Alaska, eenmaal daar eist Andrew veranderingen in Margret’s gedrag. De schijn van liefde ophouden is moeilijker dan ze dachten, maar zal uiteindelijk tóch de vonk overslaan?

2

The Hangover

Omdat één van hen gaat trouwen, besluit een groep vrienden een wild weekendje in Las Vegas door te brengen. Na een toast op een weekend ‘om nooit te vergeten’ worden ze wakker in een ravage van een hotelkamer vol aanwijzingen dat ze een wilde nacht achter de rug hebben... Maar niemand herinnert zich wat er is gebeurd en Doug is spoorloos!

Het is geen topfilm, heeft weinig verrassende wendingen en de chemie tussen Bullock en Reynolds komt niet over. Door het geforceerde happy end komt het niet geloofwaardig over. De film is te voorspelbaar, maar heeft zijn momenten die een paar glimlachen opleveren.

3 The Taking of Pelham 1 2 3 Goede misdaadthriller over een gijzeling in de metro dat onder leiding staat van John Travolta. De onderhandelingen voert hij met ambtenaar Denzel Washington die door een beschuldiging zijn hogere functie verloor. Wat volgt is een kat en muisspel, waarin behalve onderhandelen ook beiden elkaar leren kennen en respecteren.

De komedie is vrij standaard, maar er zijn veel grappige ideeën, one-liners en verassende wendingen! Deze komedie is beter dan gemiddeld.

Denzel Washington overtuigd zoals altijd en John Travolta mag zich hier lekker uitleven als bad guy. Regisseur Tony Scott doet zijn naam ook eer aan met stoere muziek, achtervolgingen en het prachtige uitzicht van New York.

1212


Interview met: Sam p daar o m o t s e n d gewe eder. En toe n a l i a h o over naar T che m is Sam j zijn biologis en nadenken 8 0 0 2 In bi unn tegaan goed k gezoek as heeft hij ! rw hij daa u eigenlijk is o n j i wie h el:

Profi

Sam Naam: 18 jaar : d ij ailand ft Lee nd: Th ederland la e t r Geboo ont je nu: N tje (17) o er Waar w ussen: 1 bro ge z / lle s o r c e Bro edia l: 2e M o o h c S rdam) (Amste

Op welke leeftijd en hoe kwam je erachter dat je op jongens valt? Op de basisschool was ik er nog niet echt mee bezig, wel was ik altijd van het verkleden, het toneelspelen, dansen, knutselen, zingen (ik heb ook 7 jaar op de theaterschool gezeten). Ook had ik veel meiden als vriendinnen maar dat kan ook bijna niet anders we hadden maar een paar jongens in de klas. Maar ook hier kwam de vraag/ twijfel over geaardheid niet naar boven omdat je met allemaal andere kinderen bent die ook houden van dansen, zingen etc. En laten we eerlijk wezen, in het musicalwereldje is homoseksualiteit niet meer echt een issue. Het begon eigenlijk pas toen ik naar de middelbare school ging. Ik was zo gewend aan meiden om mij heen en zag ze eigenlijk meer als een zusje dan als potentieel vriendinnetje. Dus ook op de middelbare school stond ik altijd gezellig tussen de meiden. Toen ontwikkelde ik ook stukje bij beetje mijn passie voor kleding. Ook zat ik nog steeds op de theaterschool. Dit werd als ‘apart’ gezien door mijn mannelijke klasgenoten. Want ja, ik zat niet achter de meiden aan, maar stond altijd wel gezellig te kletsen tussen de meiden, ik kon niet voetballen, deed niet extra macho, ik deed aan toneel dus; ‘homo’ werd er gedacht. Want zo zwart-wit wordt er nog naar gekeken vandaag de dag. Ik heb er eerst het stempel ‘biseksueel’ opgeplakt, uit veiligheid voor mijzelf. Er wordt toch anders naar gekeken. Want de kans dat je op jongens valt is dan net zo groot als de kans dat je op meisjes valt. Maar stiekem wist ik wel dat, dat helemaal het geval niet was.

13 13


tekst door: Elisabeth Winia k voor t moeilij

jou? En

? waarom

Was he Het is zeker moeilijk om te accepteren als je erachter komt dat je anders bent dan andere. Dat jij niet naar meisjes kijkt, maar juist naar jongens. Mijn doen en laten was anders dan de, laten we het stereotype jongen noemen, en dat werd dan ook wel opgemerkt door mede leerlingen. Het gevolg hiervan was dat ik hier en daar wel eens uitgescholden werd voor homo, en de ‘slappe handjes’ om je oren vlogen. Je gaat twijfelen aan jezelf als andere mensen steeds maar hun mening over jou geaardheid opleggen. Want dat is in feite wel wat er gebeurd. Want als er dan weer ‘homo’ naar me werd geroepen had ik het lef en de kracht niet om bijdehand te zijn en een grote mond terug te geven. Dit kwam door het feit dat; 1. Ik zelf nog helemaal niet over mijn geaardheid uit was. En 2. Het niet in mijn aard zit om op een dergelijk manier de strijd aan te gaan. Ik hou iedereen altijd graag te vriend. De vraag van; ‘Waarom noemen ze mij homo?’ gaat steeds door je hoofd. Want ja, val ik nou op meisjes of op jongens?

Wat gaf voor jo u de doorslag om het te vertellen vrienden? aa

n je ouders/

Toen ik in 2008 in Thailand zat, lag ik letterlijk in een hangmat tussen twee palmbomen aan het strand ’s avonds kijkend naar de sterrenhemel. Samen met mijn nicht die ook mee was. Met haar heb ik dan ook uren gepraat en dat ik erg twijfelde over mijn geaardheid etc. Door de ontmoeting met mijn biologische moeder en alles eromheen vielen alle puzzelstukjes in elkaar voor mijzelf. ‘Ik val op jongens.’ Ik kreeg een gevoel van angst, omdat ik wist dat ik een moeilijke weg tegemoet zou gaan. Maar om je homseksuele gevoelens je hele leven te moeten onderdrukken vond ik ook geen optie. Ik ben wie ik ben, punt. ? enden erop milie en vri fa je en rd Hoe reagee

Wat vind je van de homo tolerantie in Nederland? Ze zeggen allemaal steeds dat Nederland o zo tolerant is. Maar er wordt wel een homoseksuele leerkracht van een christelijke basisschool gestuurd, er wordt wel verkondigd dat er een aanslag zou worden gepleegd bij de jaarlijkse canal parade op de gaypride in Amsterdam, er wordt nog wel gestaard naar twee mannen die hand in hand door de stad lopen. Neem bijvoorbeeld dat hele gedoe over Arie Boomsma die een fotoreportage doet voor het blad l’Homo en gelijk voor een paar maanden geschorst word door de Evangelische Omroep, en ga zo maar door. Dus zo tolerant zijn we (nog) niet. Ook word het woord ‘homo’ door velen gelijk gekoppeld aan; een Gerard Joling of een Gordon. Die volgens mij van hun geaardheid hun beroep hebben gemaakt. En mensen moeten niet vergeten dat je ook verschillende soorten homo’s hebt. De extravagante nichten, in visnettruitjes, latex strings en weet ik het wat niet allemaal. Maar je hebt ook de ‘normale’ homo’s. Dat zijn degene die gewoon als man zijnde op het mannelijk geslacht vallen. Maar zich daardoor niet anders gaan gedragen.

Een week nadat ik terugkwam uit Thailand kwam mijn beste vriendin op visite. Ik heb het haar ook gelijk verteld. Natuurlijk had ze wel een vermoedde, maar ze durfde er nooit echt naar te vragen. Ze reageerde super goed, voor haar is het ook geen ‘ding’. Het heeft onze vriendschap alleen nog maar sterker gemaakt. Ik had het mijn ouders toen nog niet officieel verteld, dus dat heb ik in dezelfde week ook gedaan. Beiden reageerden ontzettend goed en waren blij voor mij dat ik eruit was. Ze hebben mij ook erg gesteund en dat doen ze nog. Ik vond het wel moeilijk om het aan mijn broertje te vertellen. Omdat ik geen idee had van hoe hij erop zou reageren. Maar ik wilde voorkomen dat hij het van iemand anders te horen zou krijgen. Hij reageerde heel laconiek, maar heeft het ook gewoon geaccepteerd. Ik besef mij ook wel hoe ontzettend veel geluk ik heb met mijn ouders en familie. Want ik ken ook verhalen van jongens en meiden die totaal niet werden gesteund door hun ouders en eigenlijk de rug werd toegekeerd.

Heb je nare ervaringen met je homoseksualiteit? Ik word wel eens uitgescholden voor ‘gay’, en er is in het verleden wel eens op mij gespuugd. Of er wordt wel eens een flauwe opmerking gemaakt. Maar echt lichamelijk geweld heb ik gelukkig nooit meegemaakt. Het is ook maar net wie die opmerking maakt. In veel gevallen kan ik om zulk soort grapjes ook wel mee lachen.Het gaat om persoonlijkheid, persoonlijke kwaliteiten. Ik zal mijzelf ook nooit presenteren als Sam de homo. Je plaatst je zelf dan gelijk in een hokje. Op een gegeven moment kan het je allemaal niet zoveel meer schelen wat andere van jou denken en doe je gewoon wat jij leuk vind. En als er naar gevraagd word dan reageer ik altijd op een humoristische manier. Wees je zelf, hoe moeilijk het soms ook is. Maar daarmee kom je echt het verst.

1414


Hoe tolerant ben jij? je hiervan kun d n a h e d n a ek het snel!! n korte test a e td e n t o a n a e st u r n e d Hieron aak hem t jij bent! M n ra le to e o h zien

1.Wat zou je doen als een goede vriend(in) zou vertellen dat hij homoseksueel is? a.Vragen of hij misschien een drankje te veel heeft gehad? b.Vertellen dat je het altijd al geweten hebt, en er geen problemen mee hebt! c.Niets,alleen met veel verbazing kijken en wachten tot dit moment over waait.

2.Heb je vrienden die homoseksueel zijn? a.Ja natuurlijk! b.Nee zeker niet,met zulke mensen wil ik niet mee omgaan! c.Nee maar ik zou er geen problemen mee hebben!

3.Wat doe je als er een jongen/meisje word geplaagd omdat hij/zij homoseksueel is? a. Mee doen natuurlijk, het is toch ook belachelijk! b.Niets gewoon doorlopen, daar bemoei ik me niet mee! c. Ik zeg er iets van! ik vind het gewoon niet lukken dat je iemand daarom pest!

?

je e en vraag of and naar je to m ie er t m vrienden ko uitje met je 4.tijdens een jij homo?! ene wel niet e je? eg do di at nk w , de nt be l, wat bijna uit je ve nee. a. Je springt gt ze en st aa verb b.Kijkt heel met je uit! je alt een grap ha d an m Ie c.

15 15

homo


tekst door: mARGREET OLDENGARM 5.Een imam noemt in zijn preek in de moskee homoseksuelen minder dan varkens, wat vind jij? a. Een achterlijke opvatting maar vrijheid van meningsuiting vind ik heel belangrijk. b.Deze uitspraken zouden verboden moeten worden in ons land. c. Ik ben het eigenlijk wel eens met de imam.

10.Je werkt in een supermarkt en er word een homoseksueel persoon aangenomen wat doe je? a.Je neemt ontslag, je wilt niet met een homo werken b.Je negeerd hem of haar c.Je gaat een praatje met diegene maken, misschien kunnen jullie het wel goed met elkaar vinden?

8 A:0 B:10 C:5

4 A:0 B:10 C:5 3 A:0 B:5 C:10 B:0 C:5 2 A:10

7 A:5 B:0 C:10

1 A:5 B:10 C:0

6 A:10 B:0 C:0

Ga zo door!!

9 A:0 B:10 C:0

Uislag: 0-35: van toleratie kunnen we bij jou niet spreken, probeer je eens in een ander te verplaatsen, en zie wat al dat intolerate gedrag nou eigenlijk met iemand doet. 35-70: je gaat doe goede kant op, je denk aan de gevoelens van anderen, maar zo nu en dan zou het toch nog wel een tikkie toleranter kunnen. 70-100: Jij hebt het goed begrepen, je verplaatst je in anderen en ziet dat al dat gepest en dat intolerante gedoe niet werkt!

5 A:5 B:10 C:0

9. Twee h omoseks ue lopen ha nd in han le mensen d over str vind je h aat, wat ier a. Vies, h van? et hoort gewoon punt. niet zo b. Dat m oeten ze toch zelf stoort je weten jij er c. Je kijkt niet aan! de andere het oke d kant op, je vind at ze het doen, ma hoeft he ar jij t niet tez ien 10.Je we rkt in een . superma er word rk een hom oseksuee t en aangeno l persoon men wat doe je? a.Je neem t een hom ontslag, je wilt nie ow t met b.Je nege erken erd hem of haar c.Je gaat ee maken, m n praatje met die gene iss wel goed chien kunnen ju llie het met elka ar vinden ?

e je? mo te zijn ,Wat do op school blijkt ho jou bij r aa ler n Ee 7. hij toch zelf weten a. Niets, dat moet n lessen toe. ld! t niet meer naar zij t hij het heeft verte b. Je gaat uit protes j voor hem bent da bli je t da h zic en n aa c. Je spreekt hem

10 A:0 B:0 C:10

6.Je hoort dat een homoseksuele zangleraar van een jongenskoor alleen vanwege zijn seksuele geaardheid ontslagen wordt. Wat vind je daarvan? a. Een onterechte beslissing, gebaseerd op voorÂŹoordelen. b. Raar dat niemand daartegen geprotesteerd heeft. c. Een goede beslissing, want iemand die homoseksuÂŹeel is kan niet goed les geven aan een jongenskoor. kroeg laat ijter van een 8. Een uitsm dat hij et binnen om een jongen ni n? va vind jij hier homo is, wat n moeten se en , zulke m a. Heel goed aar jij ook oeg komen w niet in een kr bent! e uitsmijter k, dat kan di b. Belachelij en. echt niet mak et of hij er nou wel ni je t ei bo et c. H t! m of niet inko

16 16


? t a d e j t s Wi

...In Oostenrijk meer dan 1 op de 3 mensen rookt? …6% v of bis an de ma nnen eksue z van d e e vro l noemt ichzelf ho tegen uwen m over o? 5%

…Het w De illu ereldrecord sionis adem tD in nuten en 32 avid Blaine houden op secon 1 i den, w s de record 7 minuten houde en 4 s as van ec r. de Zw itserse Het vorige onden staa record t Peter , 16 m ? …Fastfood je dommer Colat. i-

u‘vro n e n ’? man annelijk o m o ste h uwen ‘m der e e en de m che vro ms min n vrouw ix. t a d o is ar is ste lesb n zich s annen e eigen m a w e n m el ee iet et n n de m oseksu ver hoe aken hu h t …Da ’ zijn, e at hom ngen o n. Zij m wens. d u e jk weli s het zo n opvatti en kled dat tro i a n …De regering van Brazilië het Wel ekken v edragen ro’s doe r g t e t n n e verplicht heeft gesteld om te h aa moe s meer h voorlichting te geven over c i z teed s k homoseksualiteit op scholen? Oo

maakt? Het eten van te veel hamburgers, frieten en kebab maakt je al na tien dagen dommer. Verder blijkt uit een recent onderzoek dat te veel vette voeding ook al na vier dagen je spieren aantast.

…30% van alle

17 17

rste h Ulrich de ee is l …Karl Heinric ee su ek os m ho voor zelfverklaarde am enbaar opkw , in en die in het op el su ek os n hom de rechten va 1867?

Nederlandse ho

mojongeren vo

or z’n 16e de ka

st uit komt?

…De neushoornkever 850 keer zijn eigen gewicht kan tillen? Dat is hetzelfde als dat een mens 80.000 kilo optilt.


Is het waar dat?! ten van oor het e d n e d r o an w eksueel k n is Je homos ksueel zij e s ? o l o m o o k h at r, bloem en deel w r niet waa e e k n e e z is is n t Nee da krijgt ngebore ts wat je Homoseksualiteit een ziekte is? n deel aa e ie e t t ie a n w r s e ek iet Nee. Maar dit wordt nog steeds is. Maar z ngeleerd n eet! a a n e door heel veel mensen gezegd. e gro te ld a a p e b als je Je kunt alleen zeggen dat iets een ziekte is, als je jezelf of anderen hier ziek mee maakt of als je er dood aan kunt gaan.

? keuze is g altijd dat n e e n e ord n no Homo w mensen denke enoeg want g e Sommig uze is, vreemd homo of je e k ent het een het geval, Je b ts wat je kunt t ie dit is nie iet! Het is niet n t e bent h ! worden leren of m? ja waaro ro’s om hun o z , n e aar, ls hete n trouw n van elk o’s wille elfde redenen a e b s d u le o n h e o’s dez lijk. Ze willen Dat hom lesbo’s hebben en huwe lkaar delen. Ze e t e m n n e e eloftge et Homo’s paalde b zijn ast te leg de toekomst m e v b l t e e ie m c ffi men gen en zegelen relatie o dat ze sa lkaar zor n hun relatie be n e e g r g o o le t v willen riende illen vas et hun v en. Ze w d m e n h e jk li m sa este len en fe es, ritue r horen. aa en bij elk

Er een mannetje en een vrouwtje in een homoseksuele relatie is? Nee meestal niet, dit is een groot vooroordeel er zijn namelijk ook genoeg homosekuele relaties waar de 2 mannen echt mannen zijn of de 2 vrouwen echt vrouwen!

Dat homo’s vaak een ‘vrouwelijk’ beroep kiezen? Nee, dit is ook weer een vooroordeel. Er zijn heel veel beroepen in Nederland waarbij het voor homo`s moeilijk is om zichzelf te zijn. Denk hier bijvoorbeeld bij aan de politie die stoer en mannelijk moeten zijn. Bedrijven waar meer vrouwen werken zoals in een kapsalon of bij een drogist is het een prettigere werksfeer voor iemand die homoseksueel is omdat hij hier gewoon zichzelf kan zijn! Dit betekkend natuurlijk niet dat alle mannen die bij dit soort bedrijven werken homo zijn!

18 18


Kitty mijn lieve homofiele kat. Vanmorgen werd ik weer, zoals elke morgen, gewekt door het helse gemauw van mijn kat Kitty. Natuurlijk absoluut geen naam voor een super stoere kater als hij, en ik weet niet meer hoe ik het zo gekomen is, maar hij heet nu eenmaal zo en gek genoeg accepteert ie dat.

. e gekrijs dat hels r mijn r, e d r e an iets e wel, vóó n uur e d is gega uiteindelijk, ja huif en de trap e e b d r a n a o ij R sc gn hij vroe t betekent dat h ensterbank af v lf 7, als a a e h w d f is n o u a r u rv th atund een u ronde door he waad gemoppe vroeg n o r e t l a t jd s e lti n . ns zij nder k int me orden (a t dat zit e geven Het beg oet hij het tijde en tot ik hem o ker wil w et huis uit, wan altijd rijheid t k v a e w d d r itt t ik u z t e h , dat ik Het liefs itten. En blijft achterd p het tijdstip da ’s avonds laat merraam m het rijkelijk t s via de at z a o n ie k a e it n g p o a lg r r o o e u la n v v e s d lie ver ijn het ug o ken, m hem NDER m 11 komt hij ter p ik hem nt is en e schrok t af jaag o t ziekelijk irrita rtje of 10) scho n wel buiten O f n e o n r u in nu rb a en met u he , maar d o nee. Rond ee omgekeken naa ode, naar buit m een u n Hoewel o e s w s n ij r e k e eth oit eft u te ens, f gemau urlijk, no ns alsnog om 7 niet bij ’s morg ens niet naar he er af. Dezelfde m ver normaal lie ag-vanrge rm we et blijft t niet o ’s morg -maand ie ’s mo an. En h gvoer waar hij mauwala n dan heb ik he van elke-eerste a t t s e h n t e a p heb o dan ga ueel. E alarm et droo uurt, en bakje m en lucht zelfde rit gevulde eer 2 minuten d , 9u en 11u het et op hol geslag 7 ev lh wat ong Rond 3 uur, half ee. Het lijkt we n . t , s x e . li e L e dat b t en F Een HE Cesar ka iddags. zoals de om-12uur-’s-m ndde-maa

begint of half 7

19 19

het al...


tekst door: Luka Linster En ik heb a lles maar kan zi al geprobeerd. Ik he b hem uitg jn, kranten esc na dierenbeu l), met plate ar hem gegooid (exp holden voor al het e rge wat ee res niet raa nspuit zijn hem opgep n kat kn kop natgesp akt, geaaid oten, aan zi atuurlijk, want ik be , geknuffeld gore sterk n geen jn , ruikende ka met speelt poten getr okk jes tte uurlijk) op zijn slaapku nspul waar ze zo gelu door de kamer gerold en, ik heb kkig van m ssentje gesp , katnip (da Ik heb geh oe t uild oten in de hoop dat ie ten worden, Kitty nie blik als ik n , ik heb hem gesmee t natm kt op te ho aar hem ro aar lekker zou gaan li uden. Niks. ep en ding alleen maa ggen. en naar he Geen bero r die zieke m gooi, ge emde vera fixerende b uiteindelijk e chtende n dankbaar ko lik op de d toch maar eur en het pje als ik h weer toege beneden te harder wo ef aan hem duwen en rdende geke em aai, en richting de deur na Mijn kat is rm a de deur lo ar het para gewoon all op om de kl ls ik dijs te ope esbehalve ink naar nen. de standaa rd kat.

“Mijn kat is gewoon allesbehalve de standaard kat”.

Gay of gew oon een ka t? Stel, je zou mijn Kitty vergelijken met de ‘stereotype’ homo. Het zou bijna mogelijk zijn. Hij loopt niet bepaald mannelijk met zijn schommelende heupjes en krijst als een viswijf (niet direct gay misschien maar wel iets vrouwelijks). Hij ruimt op, hecht een gigantische waarde aan hygiëne (een halve drol in de bak en meneer vertikt het al meteen om er nog in te gaan) en besteedt de halve dag aan het schikken en reinigen van zijn zwarte glimmende vachtje. Misschien interesseren de poezen uit de straat hierachter hem niet eens, ik heb hem nooit erop kunnen betrappen dat hij krols krijsend over straat loopt. Wat zou er gebeuren als mijn lieve Kitty homo is? In ieder geval zou hij buiten de Aristocats-gang van onze wijk vallen, ze zouden hem niet meer accepteren. Logisch toch? Want hij doet niet meer mee aan het gevecht tegen uitsterven omdat hij geen kleine Kitty’s produceert. Zo gaat dat in de natuur. Iedereen die ziek, zwak, gehandicapt of homo is, of misschien wel alles tegelijk, doet niet meer mee. En het enige verschil tussen die katten en ons, de o zo intelligente mens, is dat wij een stel goede hersenen hebben, en verder kijken dan onze neus lang is. Toch? Soms twijfel ik eraan. Want er zijn nog steeds mensen die beweren dat homoseksualiteit een ziekte is, dat het ongezond en bizar is. Terwijl je, als je dat geniale brein gebruikt, je je best wel kan bedenken dat er niks mis is met houden van een ander persoon. Het gaat tegenwoordig toch zogenaamd allemaal niet meer alleen om het uiterlijk maar om wie je bent, hoe mooi je van binnen bent. En als je iemand mooi vindt, van buiten en van binnen, en het is iemand van hetzelfde geslacht, vind ik daar niks mis mee. En ja, natuurlijk klopt die voortplanting dan niet. Maar zeg nou zelf, worden wij mensen met uitsterven bedreigd. Kom op, de wereld zit propvol mens. Iedereen mag zijn eigen mening hebben vind ik, maar soms is het ook even goed om iets verder te kijken dan je eigen wereldje.

20 20


What`s hot s n e and g l o v What`s not Natalie Wat zijn je bezigheden buiten school om? “Volleybal, turnen, tv kijken, msnen.” Lees je weleens een boek of tijdschrift? En zo ja welke dan? “Ja, ik ben lid van de Fancy. Verder lees ik af en toe weleens een boek.” Wat voor televisieprogramma’s kijk je zoal? “GTST, Holland Got’s Talent, K2 zoekt K3.” Wat is er volgens jullie op dit moment heel erg ‘’in’’? “Gewoon mooie kleding, Björn borg, G-Star, mooie telefoon.” Wat voor soort ‘’groepen’’ hebben jullie op school? “Niet echt groepen, de leerlingen van de mavo gaan met elkaar om en de leerlingen van de hogere klassen gaan met elkaar om. Daarin heb je nog wel groepjes maar niet echt heel duidelijk.” En bij welke groep hoor jij? “Gewoon bij mijn klasgenoten.” Ga je weleens uit en waar ga je dan naar toe? “Ik ga nog niet echt uit, soms naar een teenage party of een feest in het jeugdhonk.

21 21

Dana Wat zijn je bezigheden buiten school om? “Sporten, uitgaan, gezellige dingen doen.” Lees je weleens een boek of tijdschrift? En zo ja welke dan? “Boeken eigenlijk niet alleen voor een boekverslag, tijdschriften weleens dan lees ik de Glamour of Fancy ofzo.” Wat voor televisieprogramma’s kijk je zoal? “GTST, SpangaS, van alles en nog wat.” Wat is er volgens jullie op dit moment heel erg ‘’in’’? “Kleding: sleehakken, los opgestoken haar. En overal je eigen draai aan geven is hip. Ook lef hebben is hip en Hyves natuurlijk.” Wat voor soort ‘’groepen’’ hebben jullie op school? “Ja, we hebben niet echt duidelijke groepen. Je hebt wel een rokersgroep, en een groep met soort van gothics maar verder eigenlijk niet echt.” En bij welke groep hoor jij? “Ik hoor niet echt bij een groep, ik ga om met de mensen uit mijn klas.” Ga je weleens uit en waar ga je dan naar toe? “Ja, dan ga ik meestal naar een discotheek of een tentfeest.”

! e i ll

ju

William Wat zijn je bezigheden buiten school om? “Volleyballen, mijn moeder klieren, werken, leren, crossen.” Lees je weleens een boek of tijdschrift? En zo ja welke dan? “Nee.” Wat voor televisieprogramma’s kijk je zoal? “TMF, Discovery,Eurosport, Opsporing verzocht, Teletubbies.” Wat is er volgens jullie op dit moment heel erg ‘’in’’? “Brommers, bier drinken.” Wat voor soort ‘’groepen’’ hebben jullie op school? “Negers en boeren.” En bij welke groep hoor jij? “Wij hebben samen met meerdere jongens een keet, bij die groep hoor ik bij, net als Robin.” Ga je weleens uit en waar ga je dan naar toe? “Keet, Zaal dijk en tentfeesten.”


Kate Wat zijn je bezigheden buiten school om? “Huiswerk maken, turnen, muziek luisteren.” Lees je weleens een boek of tijdschrift? En zo ja welke dan? “Ja, ik lees de Fancy (die krijg ik dan van Natalie).” Wat voor televisieprogramma’s kijk je zoal? “GTST, SpangaS, eigenlijk wel van alles wat er op is.” Wat is er volgens jullie op dit moment heel erg ‘’in’’? “Ik denk Hyves enzo wel maar ik heb dat zelf eigenlijk niet.” Wat voor soort ‘’groepen’’ hebben jullie op school? “Nou je hebt rustige groepjes, en natuurlijk wat stoerdere groepjes, studiebollen, gothics, boeren, allochtonen.” En bij welke groep hoor jij? “Ik hoor bij de wat rustige groep.” Ga je weleens uit en waar ga je dan naar toe? “Nou ik ga ook wel eens naar teenage party’s of naar het jeugdhonk.”

Tim Wat zijn je “Motorc bezigheden buit en schoo ross, tv k ijke l om? Lees je w eleens e n, sleutelen, XB OX.” en boek “Boeken of tijdsch alleen vo rift o van een motorbla r school, en som ? En zo ja welke d s lees ik d.” Wat voo een tijds an? r televisie c h rift van m p “ ro F o Robin gramma rmule 1 ijn vader ’s kijk je die is lid Wat is e , Eurosport.” z o a Wat zijn je bezigheden l? r volgen s jullie o “MSN, H buiten school om? p dit mom yves, XB ent heel OX Wat voo “Werken, leren, crossen.” erg ‘’in’’ r soort ‘’ , Wii.” ? groepen “Gewoo Lees je weleens een boe ’’ hebbe n mense k a n ju n ll d ie o ie b ltijd of tijdschrift? En zo ja we lke En buiten staan) E ij elkaar in de kla p school? n een pa bij welke dan? ar meide s zitten, rokers (o groep h “Ik hoor n groepe f in iede “Geen.” niet erge oor jij? r geval m n.” ns bij de ensen die Wat voor televisieprogram Ga je weleen n k ik, hoo s uit en w - “N r g e w ee, ik ga oon bij d aar ga je ma’s kijk je zoal? e jongen dan na ik meesta meestal niet we s uit de k “TMF, Discovery.” g want m ar toe? l gewoon las.” o et vaak o naar iem Wat is er volgens jullie op and toe.” p zondag crossen. dit moment heel erg ‘’in Als ik we ’’? l weg ga “Brommers, bier drinken.” , ga Wat voor soort ‘’groepen’ ’ hebben jullie op school? “Negers en boeren.” Ester En bij welke groep hoor jij? Wat zijn je bezigheden buiten school om? “Wij hebben samen met luisteren, Hyves/computeren, Wii.” meerdere jongens een kee “Sport, uitgaan, tv kijken, muziek t, Lees je weleens een boek of tijdschrift? En zo ja welke dan? bij die groep hoor ik.” “Ik lees eigenlijk nooit boeken en tijdschriften, soms als ik op vakantie ben Ga je weleens uit en wa ar ga wel of als mijn vriendinnen een leuk tijdschrift hebben.” je dan naar toe? Wat voor televisieprogramma’s kijk je zoal? “Keet of Zaal dijk en ten t“TMF, MTV, SpangaS, soms tekenfilms als ik niets te doen heb.” feesten.” Wat is er volgens jullie op dit moment heel erg ‘’in’’? “Uitgaan, Hyves, hangen, feesten.” Wat voor soort ‘’groepen’’ hebben jullie op school? “Je hebt de alto’s, rokers, en dan nog groep met allemaal jongens uit de techniek, en nog wat groepen met populaire meiden.” En bij welke groep hoor jij? “Klinkt een beetje raar maar ik ga ook om met de wat meer populaire meiden en met de mensen uit mijn klas.” Ga je weleens uit en waar ga je dan naar toe? “Ja, naar een keet, feesten bij iemand thuis en af en toe naar een discotheek waar je met 15 in mag.”

22 22


Sneakers enzo....

e

Alpin a m u P

shoe

00

E110,

Nike Perr air Twil yspo i rt - ght 74,9 9

s

r neake S f rti q Spo 19,95 o C E Le port s y r r Pe

Nike Sneaker E 90,00

Adidas Superstar II Leather E 90,00 23 23


tekst door: Rosa van der VEen

24 24

Zwart wit  

magazine over homo tolerantie

Zwart wit  

magazine over homo tolerantie

Advertisement