La veu de l'ocell Nº 70

Page 1

La veu de l’ocell La veu de l’ocell

el 2020Revista Nº 70 mail.comwww.escolapitroig.cat

Revista Nº 70 www.escolapitroig.cat

Curs 2019/20 Febrer del 2020 escolapitroig@gmail.com

Escola-AFA

Escola-AFA

Curs 2019/20 Febrer del 2020 escolapitroig@gmail.com

Curs 2019/20 Febrer del 2020 escolapitroig@gmail.com


2

Les pàgines de 1r

Els i les alumnes de la classe del Pol Nord, han escrit una carta per en Ramón, un company que el juny passat va deixar l’escola. Sembla que fan grans avenços amb això de l’escriptura els més petits de primària, mireu quines paraules més boniques li van dedicar! Hola Ramón! Som els teus companys Rodamons de l’escola Pit Roig. Et volem explicar que ja fem primer i ens diem la classe del Pol Nord. Sabem que al Pol Nord fa molt fred i allà i viuen els esquimals. Aquest any la nostra tutora és la Maribel, i el nostre monitor de menjador es diu Pau.

Els dimecres anem a la piscina, ens ho passem molt bé i estem aprenent a nedar d’esquena. Ara ja no fem xip-xap, fem 7 i mig que és una mica més difícil, però com que som més grans, el podem fer.


Les pàgines de 1r

3

Ens agrada molt fer la nostra història, tenim un llibre i enganxem fotos i expliquem coses de quan érem petits. I també aprendre a llegir i a escriure. També fem aprenentatge servei i fem moltes activitats, hort, teatre, reciclatge,… Cadascú té un padrí. Et trobem a faltar i ens agradaria veure’t algun dia, també ens agradaria saber com et va al teu “cole” nou. Esperem que hagis fet molts amics. Adéu Ramón, una forta abraçada i molts petons dels teus amics.

Els nens i nenes de 1r de la classe del Pol Nord .

Barcelona 20 de gener del 2020


4

Les pàgines de 2n

Enguany els de segon ens han preparat un seguit d’entreteniments, tots ells preparats a consciència per fer-nos treballar a tota màquina les neurones! Màrius Serra preparat, que puja competència! Les Endevinalles Tinc quatre potes amb peülles. Sóc una gran escaladora. Estic una mica boja per la muntanya. Em podeu beure però no veure. Em pots tocar, però m’escapo i no m’agafes. Si no existís, no hi hauria vida. Necessito electricitat. M’encanta que em mirin però no que em mullin. Sóc molt famós i tinc molts canals. Tinc un amic i amb ell em pots controlar. Sóc molt gran. Tinc un propulsor, i puc anar molt ràpid per l’espai.


Solucions Endevinalles: 1.- Cabra 2.- Aigua 3.- T.V. 4.- Cohet Mots Encreuats Horitzontals: 3.– Pop 4.– Regal 6.– Maduixa 7.– Farigola Verticals: 1.– Dinosaure 2.– Poma 5.– Lluna 7.– Follet

Busca els noms de les nostres classes. Sopa de lletres 5

Les pàgines de 2n


6

Les pĂ gines de 3r


Les pĂ gines de 3r

7


8

US PRESENTEM ELS NENS I NENES DE LA CLASSE DE L’AIGUA, QUE AQUEST CURS 2019-2020, HAN COMENÇAT P3 A LA NOSTRA ESCOLA. ELS HI AGRADA MOLT CONVERSAR, ESCOLTAR CONTES, DIBUIXAR I JUGAR.

JAN I NICO

La pàgina de P-3

CLOE, IONA I CLARA

JÚLIA I CARLA

DANAE I IRINA

MARC I ALEIX


La pàgina de P-3

9

IAN, TOBIÀ I POL

ESTEVE I MARÇAL

TIMUR I PAU

MARA, ARIADNA I JULIA BRUNA I IRIA

MAGÍ I ARNAU


La pàgina de P-4

10

LA CLASSE DEL FOC ANEM AL CAIXAFORUM Els nens i les nenes de la classe del foc hem anat al Caixaforum a veure el mural del Sol Lewitt titulat Splat. Allí ens han disfressat de pinzells de colors i primer amb grups i després tots junts hem resseguit els camins de colors movent tot el cos. A la classe hem fet la nostra versió del mural amb pintura i també amb ceres. Aquí teniu el resultat de tot plegat. Xulo oi?


Les pàgines de P-5

11

Els infants més grans d’educació infantil, classe de la TERRA, acompanyen amb il·lusió, paciència i molta estima, als més menuts de l’escola, la classe de l’AIGUA, en la seva descoberta i estrena en les sessions d’ambients.

L’AMBIENT DE LLUM: Un espai d’experimentació, de creació, de calma...Un espai on la foscor aporta als petits infants un munt de possibilitats d’aprenentatge.

L’AMBIENT MATEMÀTIC: Un espai destinat a construir i treballar les matemàtiques amb material molt divers (peces de fusta, baldufes, lego, circuits,...).


Les pàgines de

12

P-5

L’AMBIENT D’ART: Un espai on manipular diferents materials, treballar diferents tècniques, desenvolupar la seva creativitat, expressar les seves emocions, gaudir experimentant i fent les pròpies descobertes.

L’AMBIENT DE CIÈNCIES: Un espai on oferir l’oportunitat d’observar, de manipular , de jugar, de classificar,...Un racó on els animem a pensar i a verbalitzar les seves accions i descobertes.

L’AMBIENT DE JOC SIMBÒLIC: Un espai que aporta vivències significatives a l’infant, recreant o ideant situacions que l’ajuden a comprendre i interioritzar determinats rols i relacions familiars.

La veritat és que ha estat una experiència molt positiva i entranyable. Els infants de la classe de la TERRA han estat responsables, atents i afectuosos. Els menuts de la classe de l’AIGUA s’han sentit acompanyats, estimats i han gaudit de les propostes dels diferents ambients. La setmana vinent ja triaran i podran anar als ambients que vulguin.


Les pàgines de 4t

13

ENTREVISTA AL PERSONATGE INCÒGNIT DE L’ESCOLA 27 de gener de 2020 Quants anys portes treballant a l’escola? Farà 10 anys. Vaig començar al 2010. Vens de molt lluny? Com et desplaces habitualment? Vinc de L’Hospitalet de Llobregat. Trigo 1 hora per venir a l’escola. Vinc amb RENFE, metro i autobús. T’agrada treballar a l’escola? Sí. M’agrada treballar en aquesta escola. Quina opinió tens sobre la teva feina? Quines dificultats et trobes a la feina? M’agrada. Abans no gaire però ara ja sí. És una feina molt física, sovint tinc dolors musculars, als braços. Ja l’edat no perdona. Quants anys tens? 63 anys. Vaig néixer el 16 d’octubre de 1956 a l’Argentina. Quan neteges, com et trobes les classes? Les classes dels petits molt bé. Les classes de 1r i 2n bé. Les classes dels grans no tant... Quins són els teus cognoms? Villalobos Acuña. Tens germans? Sí, dues germanes. Com es diuen els teus pares? El meu pare es diu Jorge i la meva mare, ja va morir, es deia Blanca. Tens fills? Tinc quatre fills. Tenen 46, 45, 40 i 24 anys. I tinc 4 néts: 19, 17, 15 i 3 anys. Quants cosins tens? I tiets? Tinc molts cosins i tiets. Som molts a la família. A l’Argentina estan gairebé tots. Cada quan vas a l’Argentina? Un cop a l’any. Tinc el meu pare amb Alzheimer i faig un sacrifici per poder-lo anar a visitar. Sobre el canvi climàtic, què en penses? Creus que ho estem fent bé? Hem de fer molt bé els deures per revertir aquesta situació. Estem bastant malament. Hi ha molt per fer a l’escola. Es gasta massa paper i per altra banda, s’haurien de separar millor les deixalles per poder-les reciclar adequadament.


Les pàgines de 5è

14

ELS EXPERIMENTS DE 5è Els alumnes de 5è estem fent un projecte per estudiar la contaminació acústica a l’escola, però abans de començar el nostre treball hem fet uns quants experiments a l’aula de ciències per conèixer millor com funciona el so.

EXPERIMENT 1 – EL SO ES TRANSMET PER L’ AIRE

Podem fer moure la flama de l’espelma donant cops a una ampolla o una garrafa de plàstic. Les ones sonores que produïm quan piquem es transmeten per l’aire i fan moure la flama (o fins i tot es pot apagar).


Les pàgines de 5è

15

EXPERIMENT 2 – EL SO NO ES TRANSMET EN EL BUIT

Vam posar un despertador amb l’alarma sonant dins d’una bomba de buit. Després vam començar a treure l’aire del recipient i , a mesura que anàvem traient l’aire, el so s’escoltava cada cop més fluix. Això ens demostra que sense aire les ones sonores no es poden transmetre, tal com passa a l’espai.

EXPERIMENT 3 – EL SO ES TRANSMET PER L’AIGUA

Vam remoure l’aigua amb una canyeta i també vam bufar dins l’aigua. El so es va desplaçar per l’aigua, després va arribar al got i ho vam acabar escoltant. Això vol dir que el so es pot transmetre per diversos medis

Dins l’aigua el so es desplaça més ràpid (perquè les mol·lècules estan més juntes que les de l’aire) i també fa més vibracions. Per això el so més ple d’aigua sona més agut, en canvi el que té més aire sona més greu.


Les pàgines de 6è

16

L’enquesta d’escola Aquest últim mes a informàtica hem fet un projecte. Del que es tractava era de fer una enquesta a tota l’escola. Ho hem fet amb un programa que es diu Google Formularis, tots vam fer una enquesta i entre tots vam triar quina era la millor (la informació més clara, la més bonica i atractiva estèticament). Aquesta enquesta la vam respondre amb l’ajuda d’unes tauletes digitals passant alumne per alumne, classe per classe fins a arribar a tota la gent que passa per l’escola, (excepte els nens i nenes de P-3). Més tard quan ja havíem preguntat a tothom vam veure tots junts els resultats de l’enquesta per analitzar-los


Les pàgines de 6è

17

A continuació podrem veure les preguntes i els gràfics de les respostes que vàrem obtenir.


18

Cartes des de Nova York!

Pàgina Especial

Aquest passat desembre dos alumnes de l’escola varen emprendre un llarg viatge a Nova York. Sabem del cert que el curs que ve els tornarem a tenir a Barcelona, però no podem evitar trobar-los molt a faltar, i és per això que ens fa tanta il·lusió rebre notícies seves.


PĂ gina Especial

19


20

Pàgines de l’AFA

L'AFA del Pit-Roig es mobilitza per mantenir el seu model educatiu d'escola.

L’AFA del Pit-Roig ha decidit, sense renunciar al diàleg, establir un calendari de mobilitzacions per aturar la decisió del departament d'Educació de posar fi a l'actual model de l'escola basat en la sisena hora. El proper 4 de març hi ha prevista una manifestació de tota la comunitat Pit-Roig davant la seu del departament d’Educació

A més, tenint en compte el posicionament i la gestió feta per les autoritats educatives competents, l’AFA ha redactat un informe sobre l’actuació de la inspecció d’Educació per presentar-lo davant del Síndic de Greuges. La intenció del departament d'Educació ha sobtat a la comunitat de l’escola, ja que xoca frontalment amb la decisió feta pública pel govern, per boca del propi conseller Josep Bargalló, de recuperar la sisena hora gràcies a l’increment de la dotació dels pressupostos per aquest 2.020. Des de l’AFA, s’han mantingut diferents contactes amb el Consorci per mirar d’establir un diàleg constructiu. No obstant, les mares i pares només s’han trobat una negativa absoluta a discutir qualsevol continuïtat del model. De fet, se’ls ha convidat a eliminar-lo i canviar-lo per propostes de dubtosa implantació i continuïtat, sense cap garantia de manteniment de l’actual qualitat educativa. Una qualitat fruit del treball pedagògic de les desenes de mestres i, també, del suport i l’esforç dels milers de pares que han conformat i conformen la comunitat de l'escola.


Pàgines de l’AFA

21

Educació vol eliminar el model educatiu d’èxit de l’escola, basat en el desenvolupament de la sisena hora.

El Pit-Roig va ser una de les escoles que va servir de model al govern català quan la sisena hora es va iniciar a Catalunya. És per això, que instem al conseller, Josep Bargalló, al departament i al consorci a aturar aquesta decisió de modificar el projecte pedagògic de l'escola i el convidem a transformar-lo en una oportunitat per millorar l’educació a Catalunya. Des de la comunitat del Pit Roig s’està disposat a caminar i esforçar-se juntament amb els representants democràtics actuals per trobar un solució. Per això s’insta als responsables educatius a asseure a la taula i cercar un diàleg constructiu. De fet, l’Escola Pit-Roig pot tornar a ser referent i es proposa com a escola pilot de la nova sisena hora. El departament d'Educació va comunicar a la direcció i a les mares i pares de l’Escola Pit -Roig, fa uns mesos, que eliminaria el seu model educatiu a partir del proper curs. Aquesta decisió unilateral, expressada per la inspecció del departament, destruirà un projecte millorat i basat en la sisena hora fruit de més de 40 anys d’experiència.


Pàgines de l’AFA

22

Entrevistem a la Júlia Farran, la professora de Plàstica. Júlia, sabem que aquest any heu fet un pessebre molt original, explica’ns una mica com va sorgir l’idea? Com ja sabeu, aquest curs el projecte de l’escola gira al voltant del Medi Ambient. Així que volíem fer un pessebre que utilitzés materials reciclats o naturals. Ens vam inspirar en l'escultor americà Alexander Calder. Primer vam visualitzar un vídeo a les classes amb alguns fragments de la seva performance anomenada "Le Cirque de Calder", on l'autor cobra vida a diferents personatges del món del circ. Totes aquestes figures estaven construïdes amb tot tipus de material reciclat: filferro, diversos teixits, paper, cartró, fil, llana, botons, taps, tubs, claus, fusta, etc., i fins i tot arribaven a moure's amb l'ajuda de l'artista. https://www.youtube.com/watch?v=t6jwnu8Izy0

Alumnes de 4t fent el riu del pessebre amb la Júlia.

El pessebre acostuma a ser un treball en col·laboració on participen diferents cursos, com ho heu organitzat aquest any? Hi van participar la classe de 3r que es va encarregar de fer el naixement, la de 4t que va fer els reis d'orient. I la resta de personatges secundaris se’ls vam repartir entre les dues classes. El cel el va dissenyar i fer la classe de 1r.


Pàgines de l’AFA

23

Com vau dissenyar les figures? Amb el treball de Calder com a punt de partida, van realitzar diversos esbossos fins a topar amb el personatge que volien dissenyar. Durant les setmanes següents, per torns es van dedicar a construir la seva figura, escollint entre diferents materials, la major part d'aquests reciclats: taps de suro de vi i de cava, retalls de roba, llana, botons, troncs, pinces d'estendre la roba, cartró, filferro, etc. i amb l'ajuda de la mestra anaven enganxant les peces que així ho requerien amb silicona calenta. La classe de 1r va fer el cel utilitzant paper tipus vegetal A3, amb pintura de diferents tons blaus i diversos materials per a fer estampacions: espongetes, plàstic de bombolles, taps de suro, tubs petits per a bufar, etc. Per a fer el riu vam tenyir una tela que hi havia a l'aula de plàstica amb tons blaus i blancs.

Finalment, com vau fer el muntatge? Un equip de mestres vam fer el muntatge a l’espai de l’entrada de l’escola. Primer vam penjar del sostre amb fil de pescar unes estrelles de ceràmica pintades que hi havia guardades d'altres anys i vam penjar el cel com si fos un teixit, unint els trossos de paper entre ells amb cordill. També vam aprofitar escorces d'alzina surera que hi havia per l'escola i a l'Anna Chopo se li va acudir la idea de posar llavors per omplir el terra com si fossin camps. El caminet el vam fer amb terra, i per als camps, doncs, vam utilitzar mongetes, pasta, cigrons, etc., que hi havia guardats per a un taller de matemàtiques de Cicle Mitjà, i fins i tot alguna mestra va portar algun paquet de casa seva a punt de caducar o que no utilitzava, per tal de no tirar res que fos aliment.


24

Rocòdrom en construcció! El curs 17-18 vam iniciar el projecte “El temps d’esbarjo és un temps educatiu”. Aquest projecte era fruit del desig del Claustre de millorar els espais de joc a l’aire lliure i del que els nostres nens i nenes ens havien dit que volien tenir als patis. Els jocs instal·lats al sorral i al pati de sorra per la Comissió de Manteniment de l’AFA, a la qual des d’aquí volem agrair la seva bona i gran feina, són una part d’aquest projecte. I ara arriba la cirereta del projecte: El rocòdrom, també demanda dels infants, requeria una atenció especial, calia trobar una empresa que ens garantís que sabia què era un rocòdrom escolar i això també volia dir uns quants dinerons. Tot plegat ha fet que fins aquest curs no es portés a terme. Ara ja quasi el tenim i l’alumnat torna a prendre protagonisme. El rocòdrom s’instal·larà sobre un mural, resultant així molt més atractiu i per això li hem demanat a la Júlia, la mestra de Plàstica dels grans, que amb un grup d’alumnes facin un mural on després es col·locaran les preses, tot seguit ens explica com va aquest procés.

Algunes i alguns de vosaltres, els més observadors, segurament us haureu adonat que a les parets de davant la font del pati s’hi està coent alguna cosa. Tot i que hem intentat guardar el secret, ja no podem aguantar més i us volem explicar que les i els ecologistes de 4t estem preparant un mural molt creatiu on, d’aquí a unes setmanes, hi anirà instal·lat un fantàstic ROCÒDROM! Per a la seva elaboració, i aprofitant que a plàstica estem treballant l’Street Art a 4t, ens hem inspirat en alguns dels treballs del col·lectiu d’artistes urbans Boa Mistura, els quals fa un parell d’anys van deixar la seva empremta a l’entrada de l’Hospital Maternoinfantil Vall d’Hebron, entre molts altres llocs de l’espai públic d’arreu del globus terraqüi. En els seus treballs, el col·lectiu tria un mur de grans dimensions, el qual pinten lliurement entre diferents veïnes i veïns. Escullen una paraula que tingui un missatge positiu i després delimiten les lletres d’aquesta i tapen la resta de la paret amb pintura blanca, deixant amb color la paraula elegida. La idea és, doncs, la de fer un mural el màxim de participatiu possible i que a més a més transmeti un missatge clar i positiu, el qual han decidit entre les i els ecologistes. La proposta de fer un mural al pati va entusiasmar de seguida al grup, així que van començar a fer pluja d’idees de paraules amb missatge amb el qual volien deixar impregnada la paret de l’escola: “igualtat, solidaritat, creativitat, amor,” i un llarg etcètera. Van fer votacions i la paraula escollida per majoria va ser la de creativitat. Inspirats per aquesta paraula, van realitzar per grups diversos esbossos previs en paper. Per altra banda, un grupet de nenes i nens de la classe varen realitzar un skyline de grans dimensions de Barcelona amb la finalitat de traspassar-lo posteriorment a la paret i poder fer els seus dissenys a la part dels edificis, deixant la part de dalt com un cel estrellat. Sobre aquest paisatge artístic de la ciutat, doncs, més tard hi quedarà escrita la paraula CREATIVITAT. Esperem que us agradi i que gaudiu del rocòdrom!


A

F

P

D

P

Z

G

E

Z

S

J

K

C

E

X

L

C

L

Q U

A

C

R

T

J

L

G

H

A W K

T

I

M N

I

T

A

A

P

I

N

F

Q N

F

R

V

L M R

B

A

B

E

C

O

L

O G

I

S

T

E

S

M E

T

Z

C

E

C

P

Q H

E

F

R

A

A

U

E

Y

D

B

V

O

R

S

T

D M B

Z

A

S

R

F

Q N

R

O M

A

X

L

Y

N

A

I

G U

A

A

I

W

J

A

K

S

D

A

I

C

D

L

B W

D

C

U O

C

K

H

U

J

S

N

P

U

O

X

V

F

T

B

D

R

O N

L

O

P

E

F

V

B

G

G

Z

G W H

X

I

Y

N

O


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.