Proffmagasinet Nr.1 - 2019

Page 1

proff

magasinet Nr. 1 - 2019

UTGITT AV MAL PROFF

NY ARTIKKELSERIE:

MAL PROFFS HARDE GULV FASADE TAKTIL MERKING s. 7 VERKTØY

s. 18

SUKSESS PÅ POLSK

s. 22

GOLFTURNERING 2019

s. 38

RULLESPARKLING

s. 48

HARALDS HJØRNE


Resist Clean Kanskje den beste veggmalingen vi noen gang har laget.

Ketsjup. Tusj. Skokrem. Eller bare fettete fingre. Resist Clean tĂĽler mer og beskytter bedre, slik at du kan vaske, skrubbe eller skylle deg frem til en ren vegg, uten at malingen skaller av eller mister den matte overflaten. Finn din nĂŚrmeste forhandler pĂĽ sigmacoatings.no


FOKUS PÅ PROFFKUNDEN Vi i Mal Proff er svært optimistiske til året vi nå har gått inn i. 2018 ble et svært godt år for Mal Proff og de fleste maler- og gulvleggerbedrifter i Norge, og vi har fortsatt stor tro på et godt og stabilt marked. Terje Langmoe Salgsdirektør

Fra våren 2019 vil også Mal Proff kunne levere fantastiske fasadeprodukter, spesielt mot murverk. Mapei har installert spesialmaskiner i Oslo, Bergen og Trondheim, hvor Mal Proff nå kan tilby kvalitetsprodukter på lik linje med de ledende i landet.

Ønsker dere alle en god start på lysere tider.

Produsert av: Tekst: ABC Partnerstudio, Elin Kvandal Grafisk design: H-Design, H-design@altiboxmail.no Trykk: Trykk-Service AS Opplag: 3000 eks.

I dette nummeret har vi en helt ny serie artikler som omhandler ulike fagtemaer som er relevant for bransjen og håndverksfaget. Vi håper at dette gir et enda bedre innhold, hvor vi kan komme med føljetong i framtidige magasin.

Annonsesalg: Jan Erik Foss E-post: foss@malproff.no LJØMERKET MI

20

41

PROFF MAGASINET er et kundeblad for kunder i Mal Proff, leverandører og ansatte. Ansvarlig utgiver: Terje Langmoe Ansvarlig redaktør: Jan Erik Foss Telefon: 45 50 20 71 E-post: foss@malproff.no Utgitt av: Mal Proff, Alf Bjerckes vei 10, 0582 Oslo Postadresse: Postboks 22 Økern, 0508 Oslo

Nye varegrupper som harde gulv medfører at verktøysiden forsterkes, hvor blant annet Dewalt har blitt en viktig samarbeidspartner.

65

Oppstarten av fondet Pure Crafts har vært svært tilfredsstillende. Relevante bransjeorganisasjoner og foreninger har søkt og mottatt økonomisk støtte for å kunne promotere og drive med rekrutteringsarbeid mot ungdom og unge voksne, samt aktiviteter som støtter en seriøs bransje.

På slutten av året i fjor introduserte Mal Proff flere satsningsområder i ulike varekategorier. Spesielt skal vi nevne gulvsegmentet med gulvprodukter som installeres flytende med klikksystem. Denne produktgruppen har sterk markedsvekst, som tar andeler fra øvrige varegrupper innen gulv. Mal Proff har også lansert en rekke taktile produkter som støtter vår satsing på gulvflater.

06

Vårt fokus og mål for 2019 er å tilrettelegge og optimalisere våre tjenester mot proffkunden. Det er viktig for oss at kundene våre opplever Mal Proff som en samarbeidspartner som bidrar til konkurransekraft, samt effektive og rasjonelle varestrømløsninger som blir understøttet av et salgsteam. Dette gir forutsigbarhet og trygghet som Mal Proff kunde.

Tr y k k s a k

PROFFMAGASINET NR. 1 - 2019

3


TAKK til alle dere som har TATT VALGET

... og takk for den suverene mottakelsen av ARDEX K 60

PERFEKT MIKS!


8 Kontorplusshus

44

22

INNHOLD

Nyoppusset i Horten

30

40 Mal Proffs 4......................................................................... s. 7

Mal Proff Horten har pusset opp.................................... s. 30

Harde gulv................................................................... s. 8

Tradisjonsrike fargeleggere.............................................. s. 32

Fasade: puss.. ............................................................. s. 12

Snart re-åpning i Tønsberg.............................................. s. 34

Taktil merking............................................................. s. 14

GDPR.. ................................................................................. s. 36

Verktøy......................................................................... s. 16

Rullesparkling.. .................................................................. s. 38

En solskinnshistorie på polsk........................................... s. 18

J.S. Cock med solid økning.. ............................................. s. 40

Mal Proff golfturnering 2019........................................... s. 22

Kundekort.......................................................................... s. 42

Lysgården i Trondheim..................................................... s. 24

Verdens nordligste kontorplusshus.. ............................... s. 44

Sjakkturnering................................................................... s. 26

Blandemaskiner ut til kunden.. ....................................... s. 46

Nyansatt i Bodø................................................................ s. 28

Haralds hjørne.. ................................................................. s. 48


Master Collection 1002 farger fra MAPEI.

En eksklusiv kolleksjon med 1002 originale Mapei-farger. Alle fargene kan oppnås med fargebrekkingssystemet ColorMap®, som kombinerer høy nøyaktighet og repeterbarhet. ColorMap®-maskiner fra Mapei er tilgjengelig hos Mal Proff i Bergen, Oslo og Trondheim i løpet av mai/juni.

boligbygg

forretningsbygg

industribygg

infrastruktur


4

MAL PROFFS GULV FASADE

TAKTIL UTFORMING VERKTØY Vi ønsker stadig å forbedre oss og å se på nye produktgrupper for våre kunder. Her kan du lese mer om 4 av våre satsningsområder fremover. Fokusområdene skrives som en artikkelserie og i hvert nye nummer vil vi snakke om forskjellige temaer fra hvert område.


MAL PROFFS

HARDE Det finnes få hus i Norge som ikke benytter gulv som er tre- eller plastbaserte, hvor overflaten er preget av ulike tre-imitasjoner og farger. Gjennom tidene har maler- og gulvleggerbedrifter vært dominerende for installasjon av gulvprodukter, spesielt for LVT og banebelegg. I 2018 introduserte Mal Proff flere nye produkter innen gulvsegmentet. Årsaken til å implementere harde gulv, er at våre proffkunder har økt interesse for produktgruppen. I tillegg registrere vi at produktvalg fra limte gulvprodukter som LVT blir beskrevet med klikksystemer. VÅR DEFINISJON PÅ HARDE GULV Utformingen av produktene er plankeformet med målene fra 25 x 160 cm til 25 x 220 cm, som leveres i pakker. Vår definisjon av produktgruppen harde gulv består av: parkett, laminat, kork og LVT (Luxury Vinyl Tiles). Bestanddelene i produktene er svært så ulike parkett, som et rent trebasert produkt. Laminat kommer i kvalitet med kombinasjonsprodukter trefibre (HDF) og plaststoffer. Korkproduktet er også et kombinasjonsprodukt, med kork, HDF og plaststoffer i slitesjiktet. LVT kombinerer ulike plaststoffer.

8

PARKETT

PROFFMAGASINET NR. 1 - 2019

LAMINAT


MONTERINGSPRINSIPPER FOR HARDE GULV:

DETTE TRENGER DU AV VERKTØY: Gummihammer, tilpasset slagkloss, slagjern, giljotin, sag

De fleste som monterer og installerer harde gulv legger gulvproduktene flytende hvor forankringen mellom gulvbreddene/ plankene låses med ulike klikksystem. Dette gir et gulv som er flytende hvor gulvet har behov for et underlag, som lar gulvet bevege seg uforhindret. I tillegg må det være en ekspansjonsfuge rundt hele gulvflaten som legges. Det må alltid legges en ekspansjonsfuge hvor det ikke låses mot vegg eller dørgjennomføringer, slik at gulvet kan flyte fritt. Kontroller at underlaget er tørt og fritt for smuss og partikler.

1. Kontroller at undergulvet er plant og fritt for ujevnheter a. Maks sprang er 3 mm på 2 meter lengde 2. Velg riktig kvalitet på underlaget, billige varianter kan miste sin egenskap a. På betongunderlag skal damptett underlag benyttes b. Om det er gulvvarme i undergulvet, brukes egnet underlag. Sjekk info fra produsent c. Unngå overlapp på underlaget ved skjøt 3. Vurder rommets utforming slik at gulvproduktet legges optimalt a. Beste leggeretning er med lysinnslippet 4. Fjern fjæren på første plankebredde. Kapp så 40 cm av bordet som blir den første. Påfølg så videre langs veggen. Husk å benytte en kile mellom vegg og bord for å danne ekspansjonsfuge på 10 mm a. Ved neste/andre rad benyttes bordet som ble kuttet, dette gir god støtte mellom skjøtene b. Det skal aldri forekomme tette kortende-skjøter, skal alltid forskyves med minimum 30 cm

U nngå

“KNIRK” !

Denne berømmelige lyden oppstår svært sjelden eller aldri på grunn av produktfeil, men når gulvet ikke er blitt montert i henhold til leggeanvisning.

1. Sørg for ekspansjonsfuge, minimum 10 mm 2. God klaring ved eks dørgjennomganger, mot rør og andre gjennomføringer 3. Sørg for et plant undergulv

LVT

KORK

PROFFMAGASINET NR. 1 - 2019

› 9


Introduksjon av de ulike gulvtypene: PARKETT

flere kvister, sparklede hull og tydelig tretegninger i forhold til naturell, som oppfattes som mer nøytralt. Parkett kan også bli påvirket av lyskilde, hvor treverket kan endre farge, spesielt i den første tiden etter at den er blitt lagt. Unngå å montere parkett på underliggende varme, sjekk med produsent. Ulike tretyper har også ulike egenskaper, de fleste lyse tresortene er myke og vil ha lavere trykkfasthet, som kan gi inntrykksmerker. Om du har en aktiv hund eller små barn, vil de fleste parketter bli merket.

HISTORIE Parkett kommer fra det franske ordet Parquet som betyr “a small compartment” (små enhet/ rom). Den var den svensken arkitekten Daniel Cronström som første gang i 1693 introduserte parkett I palasset Grand Trianon i Versailles, som erstattet gulvklinker og marmor. OPPBYGNING: Parkett er bygd opp i 3 sjikt som har til hensikt å gi et formstabilt produkt. Baksiden er en finer og midtsjiktet består av tverrgående spiler. Toppsjiktet er edeltre, som oftest eik eller ask. Dette kan være ett stykk som gir såkalt 1-stav eller sammensatt av mindre lameller som gir 3-stavs mønster. Produktet påføres lakk, olje/hardvoksolje. GENERELL INFORMASJON Parkett er det eneste produktet som

opererer med ulike sorteringsklasser, hvor hvert enkelt bord har et unikt mønster. Med denne kunnskapen anbefales det at kunden blir oppmerksom på de ulike sorteringsklasser som finnes. For eksempel har rustikk

VEDLIKEHOLD De aller fleste parketter kan oljes eller lakkeres etter at overflaten er nedmattet. Om det er store inntrykksmerker og skader kan man slippe ned parketten, for deretter å behandle med ønsket overflatebehandling. Parkett påvirkes av lav luftfuktighet, installer luftfukter om du ønsker å forbygge knirk eller oppsprekking.

LAMINAT

som presses til HD. Billige laminater benytter MDF.

HISTORIE Laminat ble utviklet 1977 av den svenske produsenten Perstorp, hvor de utviklet et produkt som består av flere lag med ulike materialer som lamineres. De fleste kjenner merkevaren Pergo, hvor gulvet ble limt i skjøtene. I 1996 utviklet den svenske bedriten Välinge Aluminium et laminatprodukt som var limefritt, altså en av de første klikklåsesystem med produktet Alloc og Fiboloc. I 1997 lanserte den Belgiske bedriften Unilin produktet Quick Step som klikklaminat. Vi er vel også kjent med Quick Step som sponsor til et av de store sykkellagene i Europa.

GENERELL INFORMASJON Laminater av god kvalitet tåler noe fuktbelastning, og kan derfor benyttes i yttergang. La ikke vann bli liggende på gulvet, vann kan trenge ned i skjøtene for deretter å påvirke trefibrene til å svelle. Ettersom det er plaststoffer i toppsjiktet vil fargen verken falme eller miste glans av sollys. De fleste laminat kan normalt monteres på undergulv med varme, da maks 27 grader. Sjekk datablad hos produsent. Laminat er et hardt materiale, men materialet kan bli skadet dersom skarpe gjenstander faller ned på overflaten.

OPPBYGNING Laminatgulv simulerer tre (eller noen

10

ganger stein) med et fotografisk applikasjonslag under et klart beskyttende lag. Det indre kjernelaget består vanligvis av melaminharpiks og trefibre

PROFFMAGASINET NR. 1 - 2019

VEDLIKEHOLD Laminat er et produkt som ikke skal vedlikeholdes med lakk eller olje, kun rengjøres.


LVT - LUXURY VINYL TILES dekorfilm blir festet til, som igjen blir dekket med en slitesterk sjikt. Produsenten Aspecta med LVT klikk-system har i tillegg laget et system hvor man slipper underlag. Produktet har påmontert underlag som gir en optimalisert løsning, både for flyt, men også for trinnlyd og isoleringsevne.

HISTORIE De første gulvflisene, som ikke ble laget av leire/ klinker, var av gummi med mønster. Dette konseptet ble oppfunnet av den amerikanske arkitekten Frank Furness. Videre ble de første plaststoffene benyttet for å lage VCT Vinyl composition tile. Disse flisene ble svært populære fra 1940 og fram til 1980. Flise kunne man finne overalt, i boligen, butikken eller i industribygg. Flisene ble etter hvert kjent som gråspraglete industriflis. Fra 80-tallet ble PVC tiles introdusert, slik vi i dag kjenner som LVT. De første PVC flisene kom med utvidet spekter av flotte mønstre, men det var vanskelig å få god stabilitet, og flisene var lange og smale. På dagens LVT har imidlertid utviklingen kommet langt i forhold til stabilitet og slitestyrke. Hvor man benytter UV-herdet urethan for å oppnå den

mest slitesterke overflaten. Den verdensledende produsenten Aspecta har utviklet et formstabilt LVT med klikklåsesystem som kan legges opp til 400 m2 i ett stykke.

VEDLIKEHOLD Skal ikke oljes eller lakkeres, kun renhold med vaskemidler.

OPPBYGNING De fleste LVT har en plastkjerne som

ning. Korkprodukter som kommer som gulvbord skal normalt ikke lakkeres, det er kun kornprodukter som har ubehandlet kork i overflaten.

KORK HISTORIE Kork er blitt benyttet i mange tiår her i Norge. De fleste som kjenner gulvkork fra 70-tallet, kjenner til den karakteristiske korken som ble lakkert. I nyere tid har Wicanders, som er verdens største korkprodusent for gulv, utviklet et bærekraftig og miljøvennlig produkt. OPPBYGNING Produktets er bygd opp på et korkunderlag som er limt på en HDFkjerne, som igjen har et tykkere lag av kork. På denne tykke korkoverflaten monteres en dekorativ film som gir en beskyttende film som gir høy grad av slitestyrke.

GENERELL INFORMASJON Det er mange typer LVTkvaliteter, og velger du Apecta eller Tarkett, vil du oppnå et produkt som er formstabilt og som tåler svært høy slitasje. Det som er bra med LVT-produktene, er at de er enkle å resirkulere. LVT Klikk er det mest effektive og rene gulvproduktet som man kan jobbe med, og bruk av giljotin viser seg som et svært effektivt verktøy både for LVT klikk og LVT som hellimes.

VEDLIKEHOLD Kork som er behandlet med olje og lakk vedlikeholdes i forhold til anvisning.

E UTGAV I NESTE ASINET FFMAG AV PRO FOR OSS TAR VI GENERELL INFORMASJON Et naturprodukt som er lett å resirkulere. Produktet egner seg til de fleste gulv som har medium slitasje-belast-

PROFFMAGASINET NR. 1 - 2019

N A D R O HV LEGGE GULV 11


MAL PROFFS

PUSS

UORGANISK OVERFLATE.

Alle byggematerialer vil raskt skades og brytes ned av klimatiske værforhold om materialene ikke blir tilstrekkelig beskyttet. Uorganiske materieller som tegl, sementblokker og ekspanderte leireprodukter i blokk har behov for overflatebeskyttelse. For å kunne gi god beskyttelse på disse produkttypene pusses overflaten. UTVENDIG PUSS En god puss, for eksempel for bygningsmaterialer av tegl, vil produktkvalitet og utførelse i antall sjikt være avgjørende. For å beskytte bygningsmaterialet med lang holdbarhet vil produktkvalitet og de fysikalske lover gjelde. Murpuss består i hovedsak av kalk, sement, sand og tilsetningsstoffer som plast.

Grunningen er videre viktig for hele pusskonstruksjonens slagregntetthet. Grunningen skal gi store porer.

Murpuss legges i tre sjikt. Ref. NS 3420 – N5 Puss Grunningssjikt skal sikre god heft mellom puss og underlag, utjevne forskjeller i underlagets sugeevne og forsterke det svake underlagets overflatestyrke.

Merknad: Grovpussen bør være kapillærsugende og fungere som en fuktbuffer mellom ytre klima og pussunderlaget. Mellomsjiktet skal gi noen mindre porer.

Tykkpuss skal fylle mindre ujevnheter i underlaget, gi flaten den planhet som er beskrevet og gi pusslaget nødvendig mekanisk styrke og funk-sjonsdyktighet med hensyn til andre aktuelle krav (brann, lyd m.m.)

Sluttpuss skal tilfredsstille alle de krav

12

PROFFMAGASINET NR. 1 - 2019

som er stilt til ferdig overflate i form av jevnhet, farge, glans og struktur samt bestandighet. Merknad: For å redusere faren for svinnriss, bør det ikke benyttes sterkere (mer bindemiddelrike) mørtler enn det som er nødvendig ut fra hensynet til bestandighet og mekanisk styrke. Toppsjiktet skal gi bitte små porer slik at murpussenes tresjikt får riktig fukttransport, kapillæreffekten. Hvor toppsjiktet kan bli nedfuktet samtidig som musen gir korrekt fukttransport fra innsiden. Toppsjiktet fungerer som beskyttelse, ved slagregn vil kun toppsjiktet bli nedfuktet. Øvrige sjikt innover i puss-systemet vil holde seg


GRUNNING

TYKKPUSS

glassrør i forskjellige dimensjoner

Kapillærsuging er betegnelse for materialets evne til å absorbere vann. Når f.eks. et tynt glassrør luft settes ned i vann, vil de kapillære kreftene trekke vannet opp i røret (se illustrasjon). Jo større risiko for VANN bygningsmaterialer har til å ta opp vann, jo større risiko er det for vanntransport gjennom gulv og vegger. Dette kan bli katastrofalt for hele bygningen som i verste fall kan bryte sammen eller kollapse på grunn av svekket konstruksjon. For å unngå at kapillærsuging, er det anbefalt å bruke et kapillærbrytende sjikt.

tørr, og opprettholde god fukttransport innenfra og ut. Behandling: I utgangspunktet er det ingen behov for å gi overflatebehandling med egnet kvalitet på en korrekt oppbygd murpusskonstruksjon. En overflatebehandling vil være gunstig med tanke på vedlikehold, da det er enklere å vedlikeholde et malingssystem kontra å utføre påførsel av tynt pussjikt.

TOPPSJIKT

Malingsprodukt til murpuss Det vil alltid være klokt å bygge videre på en riktig pusskonstruksjon, hvor malingsproduktet har slektskap til murpussens bindemiddel (uorganisk) Silikatmaling i system er det optimale, hvor silikatbinderen binder seg godt ved å reagere med underlaget. Grunningen utligner og gir ensartet sugende underlag til silikatmalingen, slik at det ikke oppstår fargeskjolder.

PROFFMAGASINET NR. 1 - 2019

ANBEFALT MALINGSSYSTEM MAPEI: Grunning: Silexcolor Primer (9) Maling: Silexcolor Paint (10) VERKTØY: Pensel som har fibre som tåler høy alkalitet. Mal Proff sentrene: Oslo, Bergen og Trondheim har installert MAPEI blandemaskin.

IL VI GÅ V R E M NUM N, I NESTE INN I MATERIE E DYPER

G O S S U P R E D A K PUSS 13


MAL PROFFS

TAKTIL MERKING 700 000 nordmenn hadde i løpet av ett år hatt uhell i trapper eller ved kanter. Over 3 000 slike uhell hver dag, resulterer årlig i 68 000 bruddskader, 41 000 hode-skader og over 100 000 legebesøk. Fysisk utforming av bygninger og uteområder avgjør om vi oppfatter hindringer, trapper og nivåforskjeller og om vi blir ledet trygt dit vi skal. Dette er viktig for alle. Det er ikke bare blinde eller eldre som opplever uhell og skader: Tallene ovenfor er hentet fra en undersøkelse gjort av Ipsos MMI for Blindeforbundet (2014). Et gjennomsnitt av den norske befolkningen er spurt.

LOVVERKET Byggteknisk forskrift § 12-16: TRAPPER (3) I byggverk med krav om universell utforming gjelder i tillegg til krav i første og annet ledd, følgende: c) Det skal være et farefelt foran øverste trappetrinn og et oppmerksomhetsfelt foran og inntil nederste trinn i hele trappens bredde. Feltene skal være taktilt og visuelt merket med luminanskontrast 0,8 i forhold til bakgrunnsfarge

14

Alle trapper på nye bygg med mer enn 1 boenhet har krav på seg til taktil merking. Alle trapper i eksisterende bygg med mer enn 1 boenhet skal etter 2025 ha taktil merking. OPPMERKSOMHETSFELT - legges ved bruk av ledefelt/ledelinje og knutepunkt. Feltet består av tverrgående linjer eller følbar struktur- endring i underlaget. Det gir informasjon om at man

PROFFMAGASINET NR. 1 - 2019

nærmer seg viktige punkt langs gangbanen. Oppmerksomhetsfelt forteller at man er ved et knutepunkt. Det kan være en heis, informasjonsskranke eller resepsjon, møterom, toaletter, i bunnen av en trapp eller ved kryssende gangbaner. Krav til oppmerksomhetsfelt innendørs: • Bør bestå av tverrgående linjer. • Legges ved punkter som informa-


sjonstavler og informasjonsskranker. • Nede foran trapp legges oppmerksomhetsfeltet inntil nederste trappetrinn, i 600 millimeters dybde og i hele trappetrinnets bredde.

VARSELFELT TRAPPENESE

VARSELFELT Varselfelt skal varsle om farer, eksempelvis kryssende trafikk eller nivåforskjeller og trapper. Disse feltene utformes med taktile (følbare) kuler eller knotter på underlaget. Krav til varselfelt (farefelt) ved trapp innendørs: • Varselfelt (farefelt) legges oppe foran trapp, i hele trappens bredde. • Legges frem til et trappetrinns dybde fra trappe nesen (øverste trappenese). • Varselfelt skal ha en dybde på 600 millimeter (for ikke å trå over feltet). • Varselfelt skal legges på repos når håndlist (gelender) ikke følger reposet. TRAPPENESER - er viktige for at man skal kunne se hvor trinnene starter. De gjør det tryggere å gå i trapper og forhindrer ulykker.

OPPMERKSOMHETSFELT

Krav til trappeneser: • Alle trappeneser på inntrinn skal ha en 30–40 millimeter dyp markering i hele trappens bredde. Vi anbefaler også tilsvarende på opptrinn.

• Der hvor mulige løsninger kommer i konflikt med hverandre når det gjelder kontrast, skal markering av trappeneser ha førsteprioritet

Mal Proff er en av Norge ledende leverandører av taktile produkter, hvor vi har ekspertise som vil bistå både til prosjektering av bygg og skip

EN TAKTIL INNOVASJON MED SUPERRASK MONTERING Mal Proff taktile matte/ flis er utformet med målene 60x60 cm, leveres både som oppmerksomhet og varslingsfelt. Normalt er behovet for 2 fliser av oppmerksomhet og 2 fliser som varslingsfelt. Produktet egner seg til de fleste underlag som er fritt for støv, smuss, olje og såperester etc. Egenskaper: - Suppersterkt lim, selvklebende - Anti skilsikkring, matt overflate - Gjennomfarget polyurethan - Cfl-s1 godkjent

POLYURETAN FLIS 60X60CM MED LINJER (Oppmerksomhetsfelt)

››

PROFFMAGASINET NR. 1 - 2019

POLYURETAN FLIS 60X60CM MED KNOTTER (Farefelt)

NESTE

R:

NUMME

ING R E T N MO TIL K A T V A NG MERKI

15


MAL PROFFS

TOPP 3 SPESIALVERKTØY OG INNOVASJONER Mal Proff jobber kontinuerlig for å finne nye produkter som gir god effektivitet for ditt håndverk inne overflatemarkedet. I dette nummert presenterer vi tre produkter som er verd å merke seg

1. MAL PROFF GILJOTIN MAL PROFF GILJOTIN er kanskje verdens beste innovasjon for profesjonelle gulvlegger som skal legge flisløsninger av ulik plastmaterialer Kutter Vinyl og plastprodukter opptil 10 mm - Gummifliser - 3D taktile gummifliser - Gummilister - Plastlister - Vinylfliser (industriflis som GTI fra Gerflor)

lengder (innovasjon) - Reserveblad kan kjøpes Teknisk data - Herligheten veier 33,5 kg, laget i aluminium - Transporthjul er montert - Levers i en boks som har hjul - Lagerføres av Mal Proff

Hvordan kutter giljotinen - Den lar deg kutt i alle vinkler med låssystem for 45 grader - Kutter langside, gjennomgående

16

PROFFMAGASINET NR. 1 - 2019


2. DYKKERTPISTOL FRA DEWALT Mal Proff har lansert gulvlister av tre fra Rindalslist samt ulike MDF lister som er foliert i ulike trefarget mønster, derfor er det en stor glede å presentere Dewalt DCN680NT 18Ga (1,25 mm) dykkerpistol fra DeWalt har børsteløs motor som gjør at levetiden for pistolen blir lang. Pistolen er kompakt og ergonomisk designet som gjør at pistolen er meget komfortabel i bruk. Mekanisk i forhold til bruk av gass gir lave driftskostnader og god ytelse ved lave temperaturer. Enkeltskudd gir presisjonsplassering, mens serieskudd gir økt produksjonshastighet med 4 spiker pr.sek. Dybden på dykkerten kan enkelt justeres med dybdeinnstillingen og den har verktøyfri rensing av fastkilte spiker.

Egenskaper: - Lang levetid med børsteløs motor - Svært kompakt og ergonomisk utformet - Mekanikk som sørger for lave driftskostnader - Presisjonsplassering på hvert enkeltskudd - Enkel dybdejustering

Leveres med TSTAK-VI verktøykasse som er kompatibel med resten av TSTAK systemet. Leveresuten batteri og lader.

3. KAPP-GJÆRSAG DEWALT KAPP-GJÆRSAG 1400W som er kompakt og effektiv. - 216mm blad, - 250x62mm kapasitet. - XPS-belysning for kontrollerte snitt. - Bærehåndtak og lav vekt. - En ports støvavsug. - Gjæringsvinkeljustering kan settes nøyaktig mellom 0 - 50° til høyre og venstre, og opptil 48° vinkling. - Vekt 12kg. - 6300 rpm.

PROFFMAGASINET NR. 1 - 2019

17


EN SOLSKINNSHISTORIE PÅ POLSK

Her i landet er vi så heldige å ha en lang rekke dyktige polske firmaer og arbeidstakere innen maler- og håndverksfagene. Det har Mal Proff Billingstad visst å skape suksess ut av.

18

PROFFMAGASINET NR. 1 - 2019


Da Mal Proff ble etablert på Billingstad i Asker i 2014, var det et velkomment tilskudd i markedet. Frem til da måtte malere og håndverkere i Asker og Bærum ta turen til Drammen eller Oslo for å kunne handle på Mal Proff. - Joda, det er klart at vi var klar over den sterke posisjonen Mal Proff har i markedet, og ikke minst hvilke gode betingelser kundene får her hos oss over tid. Samtidig er det mange

prosjekter som pågår i området, så vi møter et stort behov i markedet. Vi var ganske sikre på at vi ville få en viss tilstrømning. Nå opplever vi at det kommer flere nye kunder hver eneste uke, forteller en fornøyd daglig leder Johny Aasgaard hos Mal Proff Billingstad. Avdelingen består av ham, assisterende butikkleder Beata Szerepko på fulltid og Joanna Migdalska, som er i halv stilling på avdelingen på Billingstad og resten av tiden jobber hos Mal Proff Drammen. - I tillegg har vi en veldig dyktig vikar, en gledesspreder ved navn Eirik Ulriksen, tilføyer Johny. SUKSESS PÅ POLSK Mal Proff har vært flinke med gode kampanjer og avdelingen i Asker har tatt store markedsandeler siden åpningen i 2014. Som en forholdsvis liten avdeling kvadratmetermessig, har Johny og hans team opplevd svært høy omsetning og en solid oppgang fra oppstarten og frem til i dag. Noe av årsaken mener Aasgaard ligger i at butikken møter de mange polske

firmaene, håndverkerne og malerne som kommer innom med polske ansatte. Med store prosjekter på gang er det betryggende å kunne styre unna misforståelser som skyldes språklige utfordringer. - Jeg tror det er derfor vi har blitt så populære. Det fungerer godt å tilby polsk i tillegg til engelsk. Da blir det ingen misforståelser underveis, mener Johny. For de mange polske kundene er det en bonus å kunne kommunisere om produkter og behov på sitt eget morsmål. Blant de mange trofaste polske kundene ved Mal Proff Billingstad er MDBYGG AS, Borgen Byggservice AS, BR Byggservice AS, Tres Tomasz Artur Stasiowski, Byggservice Ossowski, Snekratariatet, Gregor Bygg AS, Proffbygg PI, Almatekk AS, MBM Prosjekt og M & M Maler AS. TILFELDIGHETENES SPILL Hvordan gikk det så til at Mal Proff Billingstad fant en slik smart løsning? Avdelingen hadde begynt å oppleve en økende strøm av polske kunder, da en idé begynte å ta form. - Vi hadde god kjemi med disse kundene, men vi så at enkelte av dem kviet seg litt for å spørre oss om ting de lurte på. Du merker slikt på en kunde som går rundt og kikker, men er forsiktig og ikke stiller oss spørsmål. Jeg hadde tenkt på dette en stund da Beata plutselig kom innom oss en dag og forhørte seg om jobbmuligheter. Det var et veldig spesielt sammentreff, minnes Aasgaard, og forteller om kunder som lyste opp etter at Beata kom på plass og som har gitt gode tilbakemeldinger på kundeopplevelsen. Og Beata, hun fant veien til Mal Proff Billingstad ved en tilfeldighet akkurat denne dagen. - Jeg hadde vært på utkikk etter en ny jobb i bare et par dager og hadde vært i en polsk butikk i nærheten. Så stakk jeg innom her og fikk jobb omtrent på stedet, da de hadde et behov. Jeg har åtte års erfaring fra salgssiden i byggebransjen i Polen, hvor jeg hadde mye kontakt med håndverkere og lærte meg hvordan man jobber i

PROFFMAGASINET NR. 1 - 2019

19


- Jeg tror det er derfor vi har blitt så populære. Det fungerer godt å tilby polsk i tillegg til engelsk. Da blir det ingen misforståelser underveis, mener Johny. bransjen, forteller Beata, som også rapporterer om gode tilbakemeldinger fra kundene. - Det blir noe annet enn å bare kommunisere på engelsk. Når vi snakker samme språk, har vi en annen felles forståelse, mener Beata. MUSIKK OG MALERBUKSER I SKJØNN FORENING Den blide og imøtekommende gjengen på Billingstad tar det meste som en utfordring og en positiv atmosfære råder i butikken.

David fra Anders Eng og Eirik Ulriksen.

- Vi har faktisk “tatt litt av her” og blitt en en populær avdeling. Jeg tror at årsaken delvis er at vi er kjent for god og imøtekommende service, mener Johny. Musikalske innslag står også rett som det er på menyen, og under kundearrangementer byr de på livemusikk med Johny selv i sving. Johny er nemlig en plateaktuell musiker i disse dager. - Jeg ble første gang ansatt i Mal Proff i 1992, siden deltid og fulltid, hvor jeg noen år har kombinert med musikk og ansettelse her. Min bekjente Jørn Dæhlin i Håndverkerne driver også med musikk. Jeg drar ham med opp på scenen i malerbuksene og så spiller vi for kundene, ler Johny.

20

PROFFMAGASINET NR. 1 - 2019


3M Hand-Masker maskeringsfilm ™

Rask, enkel og kostnadseffektiv. Maskeringsfolien er utviklet til å unngå å slippe malingstøv og malingsøl, slik at perfekt resultat oppnås. Folien er statisk, slik at den ”kleber” seg til underlaget. Dermed unngås flagrende folie, når man prøytemaler, samt at den trekker til seg støv fra luften.

www.3m.no/oppussing


Henrik Bjørn sta kommer! d

Fredag 21. juni

Save the date!

I tradisjonen tro inviterer Mal Proff til golfturnering på forsommeren For sjette år på rad inviterer Mal Proff kunder, leverandører og samarbeidspartnere til uhøytidelig golfturnering på den internasjonale mesterskapsbanen Miklagard Golf på Kløfta. I fjor ble golfturneringen avholdt i august, men i år er datoen satt til fredag 21. juni. Markedssjef Jan Erik Foss håper så mange som mulig vil rydde plass i kalenderen og holde av datoen. - Det bygges et helt nytt hotell på Miklagard og banen blir gjort om litt i forhold til det. Blant annet lager de en splitter ny driving-range som skal være en av de beste hvis ikke DEN beste i Norge. Den kommer til å være

stengt for publikum, men vi får altså benytte oss av denne under turneringen, sier han. Golfturneringen er en av Mal Proffs mest populære arrangementer, så Foss anbefaler alle om å melde seg på i god tid for å sikre seg plass. I fjor deltok flere enn 50 deltakere. LOVER FLERE OVERRASKELSER I år vil Mal Proff komprimere turneringen, slik at turneringen vil være på én dag - og ikke to - som tidligere. Også i år vil det spilles Texas Scramble, der alle slår på beste ball. I tillegg blir det «Golf Clinic» med proffer, konkurranser med flotte premier og flere

leverandører med egne stands med servering av mat og drikke på banen. - Etter turneringen blir vi kjørt med buss til Oslo sentrum for middag og premieutdeling. Vi fortsetter der utover kvelden, og de som vil kan overnatte, forteller Foss, og røper at de har flere overraskelser i ermet. LYST TIL Å VÆRE MED? Følg Mal Proff på Facebook for oppdatert informasjon om påmelding og arrangementet. Turneringen er åpen for alle kunder av Mal Proff med grønt kort, og hensikten med turneringen er å skape en hyggelig og sosial møteplass for bransjen.

Henrik Bjørnstad kommer på årets Mal Proff turnering! ikke u d l i ev Dett lipp av! gå g

Henrik spilte fast på den amerikanske PGA-touren i 2006 og 2010 som første nordmann noensinne. Hjemmeklubben til Henrik er Miklagard og nå kan du møte han og til og med prøve å slå han på beat the pro. Vi vil også ha en Clinic med god underholdningsverdi der Henrik vil både snakke litt og visePROFFMAGASINET noen slag. NR. 1 - 2019


Det nærmer seg re-åpning for

MAL PROFF TØNSBERG Etter et drøyt halvår med totalrenovering kan både kunder og ansatte hos Mal Proff Tønsberg glede seg over at den nye butikken snart er ferdig. En konkret dato for ferdigstillelse er ikke satt, men Arild Godal, driftssjef og utbyggingsansvarlig hos Mal Proff, satser på åpning i midten av mars. I skrivende stund er de i ferd med å få de nye lagerreolene på plass. - Vi begynner å nærme oss vareplassering, og nå i februar skal vi starte på oppussingen av den gamle butikkdelen, forklarer Godal. «ALT» ER NYTT Mye har blitt gjort siden arbeidet startet på sommeren i fjor. Ikke bare har de fått et splitter nytt lager, de har også fått nye kontorer, nye toaletter, nye møterom og et helt nytt bygg som er satt inntil det gamle. Det meste har

blitt tømt og flyttet på, og alt i alt får de 300 kvadratmeter ekstra med boltreplass. - Det har blitt, og kommer til å bli, veldig, veldig bra. Det var på høy tid med en fornyelse av Mal Proff Tønsberg, så dette har nok de ansatte ventet lenge på, sier Godal. Både kunder og ansatte kan også glede seg over et helt nytt inngangsparti og en ny parkeringsplass. EN GOD PORSJON TÅLMODIGHET En langvarig periode med ombygging er alltid tøff, og Godal berømmer de ansattes innsats og gode humør.

PROFFMAGASINET NR. 1 - 2019

- De ansatte har stått i støv og skitt i månedsvis, men de har vært veldig tålmodige. De har håndtert kundene på en glimrende måte gjennom hele prosessen, sier han. Butikksjef Dorte Book legger ikke skjul på at de ser frem til åpningen og til å kunne jobbe i en helt ny butikk når alt er ferdig. - Alt i alt synes jeg det har gått veldig bra, men det er klart vi ser frem til ferdigstillelse. Det skal bli godt å få litt system på varene igjen. Kundene har heldigvis vist stor forståelse for at det har vært litt kaotisk en stund, sier hun fornøyd.

23


LYSENDE LANDEMERKE

- Samarbeidet med alle leverandører har fungert godt. Mal Proff har levert alt av maling og gulv til prosjektet, og Jotun har vært hovedleverandør av maling og sparkel. Teppeflis kom fra Interface, levert av Nordby Gulv. Vinylbelegg er levert av Gerflor og Tarkett.

Kontorbyggprosjektet Lysgården blir et klimaoptimalisert signalbygg i det nye Trondheim, når det står ferdig sommeren 2019. MTG AS utfører malerog gulvleggingsarbeidene. Ved ferdigstillelse blir Lysgården NordEuropas mest moderne kontorbygg. I prospektet slås det fast: “Det går inflasjon i å hevde at man er verdens beste eller verdens første. På Sluppen i Trondheim hevder man ikke. Lysgården blir verdens mest moderne kontorbygg når det står ferdig i 2019.”

24

Byggets teknologiske infrastruktur byr på det siste innen energismart innovasjon, og det passer godt at bygget kommer i Trondheim - Norges teknologihovedstad. Veidekke Entreprenør bygger Lysgården i Trondheim i samarbeid med Sluppenveien 19 AS, som eies 50 % hver av R. Kjeldsberg AS og Veidekke Eiendom. Bygget er på

PROFFMAGASINET NR. 1 - 2019

seks fulle etasjer og en mindre sokkel. Hver etasje er på 1850 m² brutto og fylles opp av ulike leietakerforhold, som Veidekke-konsernet, Kjeldsberg, Det Norske Veritas GL og Sweco. Det er kun 4. etasje som ikke er utleid per dags dato. Navnet Lysgården er hentet fra det


FLERE STORPROSJEKTER PÅ TRAPPENE MTG AS utfører alle typer oppdrag og bidrar i alle slags prosjekter, fra mindre oppussingsjobber til komplette rehabiliteringer og nybygg. Fellesnevneren er kvalitet.

faktum at lyset blir byggets bærende element. Ikke bare utnyttes dagslyset optimalt gjennom konstruksjonsmåten, glassfasaden vil også gi et spektakulært lysspill alt etter døgnets og årstidenes skiftninger. OMFATTENDE MALER- OG GULVLEGGERARBEID Malermesterbedriften MTG AS har landet kontrakten med Veidekke om maler- og gulvleggerarbeidene som kreves for å realisere bygget.

- Vi liker å tro at vi leverer den kvaliteten som er etterspurt. Flere av våre kunder har fulgt oss helt siden starten, noe vi tar som et bevis på at vi gjør en god jobb, sier Fuglemsmo. Blant tidligere prosjekter MTG AS har vært involvert i, er Strinda Hageby, som består av 212 leiligheter med tilhørende parkeringskjellere og butikk, Kunnskapssenteret ved St. Olavs Hospital, Sparebank 1 SMN sitt hovedkontor i Trondheim, Rosenborg Park B4 og Hegra Idrettshall.

- Samarbeidet med alle leverandører har fungert godt. Mal Proff har levert alt av maling og gulv til prosjektet, og Jotun har vært hovedleverandør av maling og sparkel. Teppeflis kom fra Interface, levert av Nordby Gulv. Vinylbelegg er levert av Gerflor og Tarkett. Bygget leveres med standardfarger på yttervegger og kjernevegger, forteller daglig leder Asbjørn Fuglemsmo i MTG AS.

- Akkurat nå har vi tre store jobber for Veidekke. I tillegg til Lysgården er vi godt i gang med arbeidene på Nye Nidarøhallen (Trondheim Spektrum), som skal stå ferdig til håndball-VM i 2020. Neste på programmet i år er det store leilighetskomplekset Nærbyen, forteller Fuglemsmo.

MTG har også malt nye systemvegger til de forskjellige leietakerne i nye farger etter deres ønsker. - Alle leietakerne har sine egne farger på øvrige vegger. I tillegg har vi montert fototapeter på en del fondvegger for en leietaker. Vi har lagt teppeflis i kontorarealene i hele bygget, vinylgulv på tekniske rom, våtrom, garderober, samt i dusjer og på kjøkken, forteller Asbjørn Fuglemsmo. Hovedproduksjonen av malearbeidene er straks ferdig og teppeflisjobben er beregnet ferdig i april. Så langt har arbeidene gått knirkefritt. - Prosjektet har stort sett vært godt planlagt og vi har opplevd en grei gjennomføring uten store utfordringer, sier Fuglemsmo. WOW-EFFEKT BÅDE UTE OG INNE Lysgården er et eksempel på det klimastatus.no mener, nemlig at Norge som ingeniørnasjon har gode muligheter til å klare klimautfordringene. På innsiden er bygget fylt av innovativ, energiintelligent og fremtidsrettet teknologi. Siemens leverer det siste konsernet har å by på innen teknologisk innovasjon. Bygget blir styrt av kunstig intelligens gjennom en app, som ordner alt fra klargjøring av møterom til nøyaktig beregning

av energi til alle gjøremål i bygget. Dermed oppnås store energibesparelser. Prospektet fremhever at bygget får “ekstreme kvaliteter når det gjelder arkitektur, materialer og tekniske løsninger” og vil skape en wow-effekt både i bybildet og innvendig. Trondheim får rett og slett et nytt, imponerende landemerke. MTG AS har likevel ikke latt seg overvelde av de store dimensjonene. - Akkurat nå har vi ni ansatte i full jobb på prosjektet. Vi utfører vanlig arbeid med vanlige produkter, både når det gjelder maling og belegg, selv om sluttresultatet blir lekkert, med flere flotte farger. Med andre ord vil det bli et fint kontorbygg både innvendig og utvending, i tillegg til at det utad er et signalbygg, mener Fuglemsmo.

PROFFMAGASINET NR. 1 - 2019

LÆRLINGER MED PÅ LAGET I LYSGÅRDEN Siden etableringen av MTG AS i 1986 har service og høy faglig kompetanse stått i fokus. I 2013 mottok MTG AS Trondhjem håndverkerforenings servicesertifikat. Kompetanseutvikling og opplæring av nye malere til faget er øverst på agendaen. Allerede i 1989 fikk de inn sine to første lærlinger og det er fortsatt et klart satsingsområde. Kontinuerlig har de 2-3 lærlinger i arbeidsstokken. - Vi har nå to lærlinger inne på Lysgården-prosjektet. Vi satser mye på lærlinger og tar inn en ny lærling hvert år. Vi er litt stolte av at vi får lært opp nye malere og samtidig sørger for god rekruttering av nye, dyktige malere til oss. På Lysgården-prosjektet har vi to lærlinger fra Yrkesskolen med oss på arbeidene, forteller Fuglemsmo. Prosjektets maler- og gulvarbeider har en verdi på nærmere seks millioner. Når firmaet omsetter for 30 millioner i året utgjør Lysgården rundt en femtedel.

25


POPULÆRT MED SJAKKTURNERING For andre gang arrangerte Mal Proff sjakkturnering, denne gang hos Mal Proff Ski hvor sjakkrommet ble fylt opp av 12 ivrige spillere. 24. januar inviterte Mal Proff Ski til sjakkturnering kombinert med minimesse. Eskild Ugland, kjedesjef hos Mesterfarge, sier arrangementet er med på å samle kunder og leverandører til en sosial arena hvor fagprat og uhøytidelig sjakkturnering er i fokus. - I sjakkturneringen er det alle mot alle, folk spiller og koser seg, og det er veldig god stemning, sier Ugland, som er godt fornøyd med gjennomføringen.

26

- Det er viktig at det skjer noe for kundene våre i nærmiljøet og at vi får til en aktivitet som alle kan ha glede av, understreker han. POKAL TIL VINNEREN Etter noen spennende runder med høy konsentrasjon blant samtlige deltakere, var det til slutt Afrim Gashi, eier av Artea Malerservice AS, som gikk av med seieren. I tillegg til heder og ære og en stor pokal, fikk Gashi være først

PROFFMAGASINET NR. 1 - 2019

ut med å velge seg en premie fra en av leverandørene. - Afrim er en dyktig sjakkspiller, så det var vel fortjent, sier Ugland, og tilføyer at alle som deltar får en premie hver som takk for innsatsen. TAKK TIL LEVERANDØRENE Målet med mini-messa, er at det skal være enkelt, uformelt og kreve lite ressurser. Det har de klart å få til, mener


- I sjakkturneringen er det alle mot alle, folk spiller og koser seg, og det er veldig god stemning..

Ugland, som retter en stor takk til alle leverandørene som stilte med hver sin stand på mini-messa. Jordan stilte blant annet med «Chezz T-shirts» til alle deltakerne.

med sponsorene både i forkant og under selve arrangementet, de er virkelig med på å bidra til at hver enkelt kunde får en god opplevelse den dagen, roser han.

- Vi har hatt et glimrende samarbeid

Neste sjakkturnering og mini-messe

PROFFMAGASINET NR. 1 - 2019

blir etter all sannsynlighet hos Mal Proff Drammen, og skal etter planen gjennomføres en gang i løpet av marsapril. Invitasjon blir sendt ut via Mal Proffs CRM-system. Sted og dato vil også bli annonsert på Facebook – så følg med!

27


NYANSATT:

MAL PROFF BODØ MED NYANSATT For Magne Johansen (48) ble ny jobb hos Mal Proff Bodø «redningen».

Johansen har mange års erfaring fra butikkdrift, fra både lager, innkjøp og ekspedisjon, og har blant annet jobbet for Farveringen i en årrekke. De siste syv årene, fra 2011 til høsten 2018, var han ansatt hos MaxMat i Bodø. Til sommeren blir imidlertid den veletablerte bedriften lagt ned, noe som førte til usikre tider for Johansen. Som eneforsørger for datteren var det ikke et alternativ å gå arbeidsledig for bodøværingen, som ønsket seg en mer stabil arbeidshverdag. - Det er klart det koster å være alenefar, så økonomisk stabilitet og en trygg arbeidshverdag er veldig viktig for meg. Jeg ble derfor veldig glad da jeg ble tilbudt ny og fast jobb hos Mal Proff Bodø, sier Johansen, som var på plass 19. november i fjor.

28

- Bodø er en liten by hvor alle kjenner alle, og det var via Farveringen at jeg først ble «kjent» med Mal Proff Bodø, tilføyer han.

FORNØYD SJEF Butikksjef Anastasios Maniatis, også kjent som Tassos, et godt fornøyd med sin nye kollega.

SKRYTER AV BRANSJEMILJØET Aller mest har Johansen sett frem til å ha direkte kundekontakt i butikk og gjøre seg kjent med nye produkter på markedet.

- Magne og jeg jobbet sammen i flere år på Farveringen, hvor Magne jobbet som innkjøper og ansvarlig for varemottak. Han er en positiv person som alltid stiller opp og gjør en god jobb, skryter Tassos.

- Det har jo skjedd litt på produktfronten de siste årene, hvor det har kommet en rekke nye produkter og emballasjer som jeg må gjøre meg kjent med. Ellers er det meste som før, og malerbransjen er akkurat like trivelig å være i slik jeg husker det, sier Johansen.

PROFFMAGASINET NR. 1 - 2019

Og ettersom de kun er to ansatte i butikk, er et godt samarbeid helt vesentlig. - Det er viktig å ha det fint og trivelig på jobb, det har vi et stort fokus på, sier Tassos.


TRESTJERNER SIGURAL

Den tøffeste malingen, for de tøffeste gulvene!

NY FARGE!

NY FARGE!

Vår mest slitesterke maling for industri, landbruk, garasje og bolig. Trestjerner Sigural står sterkt og holder sin posisjon i hevd. To-komponents vanntynnbar epoxymaling er løsningen når mørke kjellerrom og støvete garasjer skal gjenoppstå som mikrobryggerier eller motorsykkelklinikker. I år endrer vi fargesortimentet og tar inn to nye rene gråtoner; sølvgrå og stålgrå.

38 Sølvgrå

39 Stålgrå

22 Skygrå

23 Varmgrå

Fargene på trykk kan avvike.

Farge: 22 Skygrå

PROFFMAGASINET NR. 1 - 2019

Se fremgangsmåte på trestjerner.no

29


Mal Proff Horten/ Fargerike C. Kristoffersen

HAR PUSSET OPP Har fått større plass, mer lys og bedre oversikt.

30

PROFFMAGASINET NR. 1 - 2019


Etter flere år i samme lokaler var det på høy tid med en real oppgradering for Mal Proff Horten. For å imøtekomme både kundenes og de ansattes behov, gikk de derfor i full gang med oppussing av lokalene i fjor høst. Butikksjef Steinar Johannessen ser tilbake på noen intensive måneder med høy aktivitet. - Vi startet oppussingsarbeidet i september og ble ferdige i desember. Selv om det ble litt hektisk, så har vi fått utført store endringer på relativt kort tid, sier han. Blant de største endringene som er blitt gjort, er utvidelsen av lokalene. - Vi har fått drøyt 100 kvadratmeter ekstra med boltreplass. Det har gjort at vi blant annet har fått mye bedre plass til helpaller med sparkel og andre varer til proffen, forteller Johannessen, og tilføyer at de enkelt kan trille store paller med varer rett ut og inn i bilen til kundene ved behov. Utbyggingen har også resultert i bedre oversikt og en mer helhetlig butikkprofil.

- Tidligere hadde vi kun en halvgod kasseløsning. Nå har vi fått en ordentlig kassedisk, med Mal Proff sine egne farger og logo. Det gjør at vi fremstår som en mer helhetlig proffbutikk enn hva vi gjorde før, sier butikksjefen fornøyd. LANG HISTORIE OG ET GODT RYKTE C Kristoffersen & Sønn AS ble etablert i 1853 og har med det over 165 års erfaring fra malerbransjen gjennom seks generasjoner. Deres styrke er og har alltid vært - faglig ekspertise, bredt vareutvalg, godt rykte og egne tilgjengelige håndverkere for kundene. - Vi er en veldrevet butikk med faglig dyktige ansatte som alle har sine spisskompetanser. Vi har mange faste og trofaste kunder som har brukt oss i en årrekke, sier butikksjefen. EN PILOT FOR MAL PROFF PARTNER I 2003 ble C Kristoffersen & Sønn AS en del av Fargerike og i 2016 gikk de inn som Mal Proff partner.

butikken, og jeg har alltid vært veldig engasjerte i Malorama generelt. Vi blander oss inn i ting og kommer med forslag og ønsker til eventuelle endringer, forteller Johannessen. At Mal Proff Horten ble første partner ut av alle Mal Proff partnerbutikker var derfor ikke tilfeldig. - Det hele startet som et pilotprosjekt. Malorama spurte oss om vi kunne tenke oss å bli en partnerbutikk, noe vi selvsagt takket ja til. Det har alltid vært viktig for oss å tenke fremover og se muligheter, sier butikksjefen. Og proffutsalget ble, som antatt, raskt en stor og viktig del av den daglige driften. - Vi ser at vi stadig øker vår andel ut mot proffmarkedet og at Mal Proff partner er i økende vekst. Med én Fargerike-del og én Mal Proff partnerdel, er det ingen tvil om at vi er godt rustet for fremtiden, konstaterer Johannessen.

- Både Øyvind Kristoffersen, som eier

PROFFMAGASINET NR. 1 - 2019

31


TRADISJONSRIKE FARGELEGGERE

32

PROFFMAGASINET NR. 1 - 2019


I 2018 feiret Ivar Romøren AS 70 år med fargelegging av Tønsbergområdet. Samme år tok barnebarnet til grunnleggeren over roret i bedriften.

Martin Romøren er tredje generasjons malermester i “Romøren-dynastiet” og tok over som daglig leder i tradisjonsrike Ivar Romøren AS i fjor. Når bedriften har passert 70 år og samtidig gjennomgår et generasjonsskifte, er det en fin anledning til å skissere noen linjer bakover og fremover. Som navnet tilsier, var det Ivar som startet firmaet. Hans sønn Finn-Åge, Martins far, deler noen glimt fra oppstarten rett etter 2. verdenskrig. - Det ligger jo endel nostalgi i selve navnet Ivar Romøren AS. Min far Ivar startet i februar 1948 som maler på oppdrag i Oslo. Da han kom han tilbake til Tønsberg fikk han oppdrag her, og så utviklet det seg fort. På 60-tallet hadde han etter sigende opptil 50 mann i stallen. Den gangen drev han hjemmefra i privathuset sitt, som var mitt barndomshjem. Det var en heftig tid med mye folk, liv og røre i huset da jeg var liten. Jeg hadde en eldre bror som heter Jan, som lenge drev firmaet sammen med min far. For 20 år siden ble jeg daglig leder, og nå har altså min sønn Martin tatt over den daglige driften, forteller Finn-Åge Romøren, som mener gode medarbeidere kombinert med et åpent sinn har bidratt til å bedriften nylig klarte å runde 70 suksessfulle år i bransjen. STØRST ØKNING OG PROSENTVEKST I 2018 Daglig leder Martin Romøren har naturlig nok trådt sine barnesko i bedriften. Han begynte å jobbe som tenåring med sommerjobb i familiebedriften. - Jeg har alltid vært i bedriften, med unntak av ett år i militæret. Jeg har

to søstre, én eldre og én yngre, som har gått andre veier. Det ble derfor naturlig at jeg skulle gå inn i bedriften, og jeg tok over som daglig leder for ett år siden. Det har vært ganske store endringer for min del, det er klart det er mange avgjørelser og ting man ikke er vant til å tenke på. Jeg går hele tiden med jobben i hodet, særlig fordi vi ikke bare har ett prosjekt, men flere som går parallellt, forteller en åpenhjertig Martin, som tok mesterbrevet da han var 24 år. I dag er han blitt 35 år og leder en bedrift med rundt 20 ansatte. Ivar Romøren AS hadde størst økning i omsetning og prosentvis vekst i 2018 blant Mal Proffs kunder i Tønsberg-området.

samtidig, forteller far Finn-Åge. Romøren AS ferdigstiller i disse dager malings- og gulvleggingarbeidene på det nye Møylandsenteret, et omsorgsbygg i Andebu med 40 leiligheter, fellesrom og dagsenter.

- Vi er heldige som har fått så mange spennende prosjekter. Nylig ble vi ferdige med gulvlegging og maling av Stasjonen i Tønsberg, forteller Martin, og legger til at Stasjonen er blitt en ny møteplass i Vestfold, med ny restaurant i regi av stjernekokkene Tom Victor Gausdal og Stian Floer fra Lava Oslo, samt bar og konsertscene.

- Konkurransen er relativt stor her i Vestfold. Vi merker at det i bransjen blir stilt stadig strengere krav og at det er en økende bevissthet om kvalitet i alle ledd. Vi er opptatte av å møte disse kravene og har stort fokus på lytte til kunden og gjennomføre et oppdrag med forutsigbarhet, kvalitet og punktlighet. Vi må være fremoverlent og ta i bruk de maskinene og verktøyene som gjør at ting går lettere for maleren og kunden. Der vi for eksempel kan bruke en sprøyte, gjør vi det for å spare tid. Det er viktig å investere litt i dette, mener Martin.

EKSPLOSJONSÅRET 2018 ble et spesielt hektisk og spennende år for Romøren AS. - Fra vårparten eksploderte det med oppdrag og tempoet fortsatte helt ut desember. Blant prosjektene var et stort utvendig prosjekt på et borettslag på Nøtterøy, Mesterhus Leilighetskompleks med 14 leiligheter, ombygging av sykehjemmet GIPØ Øst til administrasjonsbygg, og ombygging av en gammel forretning til ny Kiwibutikk på Råholt. Det har vært moro, men samtidig en utfordring, fordi vi har måtte leie inn ekstra mannskaper da flere av prosjektene har pågått

PROFFMAGASINET NR. 1 - 2019

- Vi er en liten bedrift som trives med den størrelsen vi har. Vi har ikke noe mål om å bli større enn vi er nå, rundt 20 pluss, sier Finn-Åge Romøren. INVESTERER I TIDSBESPARENDE HJELPEMIDLER Den nyslåtte daglige lederen Martin deler sine tanker om hva bedriften skal ta med seg videre inn i de neste årene.

På spørsmål om bedriften har et kjennetegn som kanskje ikke så mange vet om, er svaret: - Vi har alltid vært opptatte av å ha jenter i bedriften til enhver tid, vi ser at det skaper en positiv atmosfære. Den første kvinnelige ansatte begynte i 1974 og siden har vi alltid hatt jenter med på laget hos oss, avrunder Martin.

33


SLIK KAN DU UNNGÅ

TIDSTYVEN GDPR Skjerpede krav til behandling av personopplysninger kan stjele dyrebar tid fra små og mellomstore bedrifter. Slik unngår du å gå i fella. Fra og med august 2018 ble det innført nye regler for behandling av personopplysninger, også kalt GDPR. Dette innebærer nye plikter og større ansvar for alle virksomheter som i stor eller liten grad lagrer opplysninger om kunder,

brukere, pasienter og/eller ansatte. MalProff er opptatt av effektivitet ute hos sine kunder og har tatt en prat med selskaper som jobber med dette i det daglige.

Ivar Gaute Strøm hos eControl AS har jobbet med rådgivning innen feltet siden før reglene ble innført, og han ser at GDPR kan være en stor utfordring for mindre virksomheter i forhold til kunnskap og ressurser. Han har lang erfaring fra arbeid i og med små og mellomstore bedrifter. Han har følgende tips: 1. Få oversikt over personopplysninger dere behandler (behandlingsmåte og systemer) 2. Avklar hvilket formål/grunnlag dere har for behandling av persondata

I Trondheim har vi snakket med Per Magne Rønne hos SMB Support AS. – Vi ser at bedrifter i stor grad har utfordringer med mye administrasjon som ikke er inntektsbringende. Mange små og mellomstore bedrifter merker at endringer i regelverk og lovgivning tar mye fokus vekk fra selve kjerneoppgaven, sier Rønne. Han frykter at det kan redusere bedrifters effektivitet i hverdagen, og for mindre bedrifter er dette meget utfordrende. – Likevel er dette et meget viktig område å ta på alvor. Vi ser at kunder blir mer og mer opptatt av hvem som lagrer personopplysningene deres, og vi skal ikke se bort ifra at vi får langt mer bevisste

34

PROFFMAGASINET NR. 1 - 2019

3. Lag en klar og forståelig personvernerklæring 4. Finn ut hvilke leverandører du må innhente databehandleravtale fra 5. Lag rutiner for håndtering av persondata, og ikke minst i forhold til avvik 6. Vurder om virksomheten må ha et personvernombud 7. Rydd i mapper/epost og vurder sletting av gamle CV, søknader, ansettelseskontrakter og annen informasjon om personer som dere ikke lenger har grunnlag for å beholde

forbrukere. Rønne er derfor opptatt av at bedriftene må finne løsninger på disse utfordringene som er kostnadseffektive. – GDPR er helt klart en av disse områdene som er viktig å ha gode rutiner på. Det er så langt få bedrifter som har fått bøter på grunn av brudd på disse reglene. Men etterhvert som kunder og ansatte benytter seg av retten til å hente ut oversikt over lagrede personopplysninger og få dokumentasjon på eventuelle slettinger vil nok antall saker øke på sikt sier Rønne. Da er det bedre å ha gjort en jobb i forkant og etablere gode rutiner slik at man unngår ettersyn og eventuelle bøter fra myndighetene


Gulvlimet som gjør hverdagen enklere!

CascoProff HighTack • Gulvlim med kraftig hugg • Velegnet til liming av de fleste ifisert! M1-klass

typer vinylbelegg • Lang monteringstid • Kan reaktiveres med varme

SIKA NORGE AS Tlf: 67 06 79 00 E-post: kundeservice@no.sika.com www.casco.no


SÅ ENKELT

RULLESPARKLER DU RIKTIG

Vi møtte Malermester Morten Vefferstad på jobb. Han er medlem av mesterfarge og sparkler mye. Her gir han sine beste rullesparkeltips!

1

1: Sjekk underlaget og skjær bort løse papirbiter, tapet og lignende på overflaten. I dette tilfellet var det papirtapet i bunn med miljøstripe over. 2: Skjær opp runde innerhjørner, for å få skarpe og rette hjørner. Alt som skjæres opp grunnes med våtromsgrunning. Flekksparkle alle steder som er skåret opp.

36

2

PROFFMAGASINET NR. 1 - 2019


3/4

3: Bruk grov rulle og grov sparkel, og bruk riktig mengde i forhold til underlaget. Det er mye mer ergonomisk og raskere å rullesparkle med langskaft. Husk å dekke til og tape lister, med tanke på sprut fra rullen. Når du sparkler kan det være lurt å sparkle sidelengs i første operasjon og horisontalt i andre operasjon. Slett ut eventuelle store sparkelkanter. 4: På dette prosjektet er overflaten ganske slett, så i dette tilfellet trenger vi kun å sparkle to ganger: Første gang med grovsparkel og andre gang med medium. Du sparer fort en operasjon ved å bruke grovsparkel siden du kan legge på så tykt med rull. Da kan du fort spare en runde. Den fyller veldig bra. Prøv deg frem med den sparkelleverandøren du foretrekker.

Rull på en god del og slett ut etterpå. Det mest ideelle er å være to stykker, en som ruller og en som sletter. Det vil spare dere for masse tid.

5 6: Gå over alle kantene og mal over med tre strøk. Flekksparkel gjerne mellom strøkene for best mulig resultat.

6

Ferdig!


Kundeportrett:

J.S. COCK AS MED SOLID ØKNING J.S.Cock AS har hatt en stor vekst av salg gjennom Mal Proff Tønsberg. Dette ble markert ved at selskapet fikk utdelt ett diplom under julelunsjen i desember.

Med en salgsøkning på hele 31% fra 2017 til 2018 ble J.S. Cock AS den leverandøren til Mal Proff med størst vekst i Vestfold og Telemark i fjor. Total omsetning for selskapet i 2018 var 146 millioner kroner. Roger Devlin, salgsingeniør Graco & Maling, sier den hyggelige veksten er et resultat av flere ulike faktorer. Spesielt trekker han frem samarbeidet med Mal Proff.

38

- Sammen med Malorama har vi klart å skape en veldig hyggelig salgsøkning, da vår omsetning til Mal Proff var på cirka 11,7 millioner kroner i fjor. Det gode samarbeidet, i tillegg til at alle Mal Proff butikkene har fått inn

PROFFMAGASINET NR. 1 - 2019

et grunnsortiment på våre varer, er en sterk medvirkende årsak til salgsøkningen, forteller han. Særlig stor vekst har de hatt gjennom Mal Proff Tønsberg. Før jul fikk selska-


pet utdelt et diplom under julelunsjen i butikken fra KAM Tony Lund Tjelle hos Mal Proff. - Dette er en tilbakemelding vi setter veldig stor pris på, sier Devlin, som berømmer innsatsen til Mal Proff Tønsbergs ansatte og Lund Tjelle. ÅRELANGT SAMARBEID J.S. Cock har alt ifra små enkeltmannsforetak til store firmaer på kundelisten. Selskapet leverer produkter til forbehandling og påføring til flere enn 200 lagerførende forhand-

lere i Norge, mens sparkelverktøyet TapeTech selges eksklusivt via Mal Proff. J.S. Cock ble leverandør til Malorama allerede i 1984, hvor en av deres første ordre gikk til Kjøttbyen på Furuseth.

- Strømsgodset tapte 4-1 mot Rosenborg, dessverre. Så Tony fikk premien utdelt på julelunsjen hos Mal Proff Tønsberg til latter og smil fra alle de fremmøtte håndverkerne, forteller Devlin.

- Vårt sprøyteutstyr er godt representert i alle Mal Proff butikkene, hvor de har et stort utvalg av dyser, filter, pistoler, rep-sett med mer. Dette gjør at kundene stort sett har et godt utvalg av forbruksvarer og slitedeler, sier Devlin.

FOKUS- OG SATSINGSOMRÅDER 2019 Planen for 2019, er å fortsette der de slapp i fjor. Ifølge Devlin betyr det blant annet at J.S.Cock skal fortsette det gode samarbeidet med Mal Proff og jobbe mot å bli en enda bedre leverandør til deres felles kunder. I tillegg vil de satse på Graco sitt industrisortiment, som primært består av kraftige luftdrevne malerpumper og det unike våtsandblåsersystemet EcoQuip2.

ET UHØYTIDELIG VEDDEMÅL Roger Devlin og KAM Tony Lund Tjelle er begge fotballinteressert og har etter hvert blitt godt kjent. Devlin heier på Strømsgodset, mens Lund Tjelle er hardbarka Rosenborgsupporter. Det resulterte i et uhøytidelig veddemål i forbindelse med Cup finalen 2018. - På tross av at Cupfinalen var et oppgjør mellom topp- og bunnligaen, og at Strømsgodset hadde en utfordrende sesong i fjor, så sa jeg meg villig til å vedde med Tony, flirer Devlin, og understreker at han alltid har tro på laget «sitt» uansett.

- Vi har i dag tre selgere på Graco elektriske malersprøyter og to på salg av Graco sitt industrisortiment. Vi har også økt vår servicekapasitet i Oslo med en ekstra mann for å håndtere økt salg og etterspørsel, sier Roger Devlin, som også håper å få på plass mulighet for effektiv transport av utstyr til og fra deres serviceverksted i Oslo innen kort tid. - Vi setter stor pris på tilliten vi får fra alle våre kunder, og vi vil fortsette å jobbe hardt for å beholde lojaliteten hos våre kunder. Samtidig arbeider vi kontinuerlig med forbedringer basert på tilbakemeldinger fra våre kunder og forhandlere, avslutter Devlin.

Vinneren fikk 200 kroner og én Pepsi Max.

J.S.Cock arbeider kontinuerlig med forbedringer basert på tilbakemeldinger fra deres forhandlere og kunder.

FAKTA J.S. COCK AS • Etablert av Jens Sigvald Cock i 1897. • Siden oppstarten har ventiler og tilhørende utstyr til prosess- og skipsindustrien har vært selskapet viktigste virksomhetsområde. • I dag er det fjerde generasjon ved Tobias Cock som har tatt over rollen som daglig leder. • Startet med import av Graco elektrisk og bensindrevet sprøyteutstyr i 1984. Produktspekteret består også av utstyr for oppmerking av flyplasser, veier og

parkeringsplasser. I tillegg markedsfører J.S. Cock sine egne høytrykksvaskere under varemerket Power Washer, og er hovedimportør av TapeTech sparkelverktøy. • J.S. Cock utvikler også malingstyper som markedsføres under selskapets eget varemerke Power Coat. Produktspekteret dekker de fleste behov og krav industrien har, både på malingog spraysiden. Power Coat selges gjennom mer enn 200 lagerførende forhandlere i Norge, og gjennom importører i andre deler av Skandinavia.

PROFFMAGASINET NR. 1 - 2019

Kilde: www.jsc.no

39


Skaff deg kundekortet – det lønner seg

Raskere ekspedering i kasse, bedre kontroll på varekjøp og raskere fakturahåndtering er blant fordelene som Mal Proffs kundekort gir. Mal Proff startet med kundekortet allerede i 1997 i forbindelse med innføring av håndterminalene. Siden den gang er det blitt produsert flere enn 14 000 kundekort. Per i dag er det cirka 3000 registrerte Mal Proffkunder, og en stor andel av disse har bestilt kundekort til sine ansatte. Markedsmedarbeider og assisterende butikksjef for Mal Proff Drammen, Tom Pettersen, oppfordrer alle kunder til å gå til anskaffelse av kundekortet – og å bruke det. - Vi ønsker at alle som handler hos oss skal ha kundekortet, da kortet gir full oversikt og bedre kontroll på varekjøp for begge parter, forteller Pettersen.

40

- Ved bruk at kundekortet blir også kjøpet umiddelbart registrert på rett person. Det gir også raskere ekspedering i kassa, fordi de ansatte i Mal Proffbutikken slipper å bruke tid på å søke etter kundenummer og brukernavn i databasen, tilføyer han. KAN BRUKES I ALLE BUTIKKER Kortet kan brukes i alle Mal Proff og Mal Proff Partner butikker i over 60 utsalgssteder over hele landet. - Du trenger ikke kundekort i vår netthandel, da innloggingen der sikres med både e-post adresse og telefonnummer, forklarer Pettersen.

PROFFMAGASINET NR. 1 - 2019

SLIK FÅR DU TAK I KUNDEKORTET For å bestille kundekortet må du være registrert Mal Proff-kunde. Så lenge du er det, kan kundekortet bestilles på malproff.no/kundesenter. - Bestilling av kundekort via websiden kommer til meg på mail. Jeg registrerer så ønskede brukernavn på det aktuelle kundenummeret, og sender deretter kundekortet i posten til den aktuelle adressen som er registrert på kunden, sier Pettersen, og understreker at kunden selv må sørge for å holde Mal Proff oppdatert om eventuelle endringer i brukerliste, adresse og firmanavn.


GTI MAX

EN ENESTÅENDE GULVLØSNING GTI MAX har nesten ingen bruksbegrensninger, i tillegg til gode akustiske egenskaper og gangkomfort. Den kan legges på alle slags undergulv med minimalt forarbeid.

www.gerflor.no post@gerflor.no Tel.: 64 95 60 70

Flisene felles i hverandre som et puslespill med hjelp av en sandhammer. GTI MAX er en stor favoritt ved renovasjoner, fordi den kan legges mens den daglige driften pågår, og belastes straks det er klart! Den er veldig formstabil og ligger helt stødig på gulvet takket være dobbel glassfiberarmeringen og den innovative produktkonstruksjonen. Meget egnet i lokaler der jekketralle brukes og for områder med ekstrem høy slitasje.

GERFLOR - DIN PARTNER FOR GULVLØSNINGER VINYL • LINOLEUM • LAMINAT • TEKSTIL

DESIGN. FUNKSJON. MILJØ


VERDENS NORDLIGSTE KONTORPLUSSHUS Powerhou se Brattør kaia 17 i Trondhe im blir No rges største ny bygde plu sshus. Maler- og tapetserfi rmaet Utgaard A S gulvlegg er 9000 av bygget s totalt 18 .000 kvadratm eter.

Bygg står ifølge powerhouse.no for 40 prosent av verdens samlede energiforbruk. Å transformere bygg fra energisluk til produsenter av fornybar energi, er derfor et viktig steg i riktig retning. Powerhouse er et samarbeidsprosjekt om utvikling av plusshus og består av eiendomsselskapet Entra, entreprenøren Skanska, miljøstiftelsen

42

ZERO, arkitektkontoret Snøhetta og konsulentselskapet Asplan Viak. ZEB (The Research Centre on Zero Emission Buildings) og Enova er samarbeidspartnere for realiseringen av prosjektet. I en pressemelding sier administrerende direktør i Entra ASA, Arve Regland, at Powerhouse Brattørkaia er et pionerprosjekt når det

PROFFMAGASINET NR. 1 - 2019

gjelder teknologi, energieffektivitet og produksjon av grønn energi. Det som blir verdens nordligste kontorplusshus vil stå ferdig 1. mars i år. MILJØPRINSIPPET FORMER ARKITEKTUREN Powerhouse.no opplyser at bygget gjennom driftsfasen vil produsere


mer energi enn det som blir brukt til produksjon av byggematerialer, oppføring og drift. Bygningen kommer ut på plussiden energimessig ved å ta i bruk solenergi og annen fornybar energi, i kombinasjon med et ekstremt lavt energiforbruk. Konstruksjonen medfører lite oppvarmingsbehov og god ventilasjon. Byggherren Entra beskriver det 40 meter høye og 18.200 kvm store bygget som et miljøbygg i verdensklasse. Med ekstra mye lys og luft blir arbeidskomforten upåklagelig, med utsikt over Trondheimsfjorden og Munkholmen. Bygget er tegnet etter prinsippet “form følger miljø”, slik at miljø- og energihensyn legger premissene for formen, mens optimal utnyttelse av sol danner grunnlag for byggets arkitektur. At miljøet så og si former arkitekturen må regnes som radikalt ny måte å tenke på. PÅ GULVET FOR MILJØET Når miljø er selve kongstanken bak bygget, tenkes det selvsagt sertifisering ned til hver minste detalj. I tillegg til å være et plusshus energimessig, oppnår bygget miljøklassifiseringen BREEAM Outstanding. Maler- og byggtapetsserfirmaet Utgaard AS er hyret inn for å få på plass teppeflis, heltepper og vinyl som omfattes av BREEM-kravene. - Vi gjør gulvarbeidene med legging av tepper og belegg på ca. 9000 kvadratmeter i Powerhouse, med teppeflis og vinyl fra Tarkett og heltep-

per fra Concept Carpet, alt levert gjennom vår grossist Mal Proff. Tarkett er den største leverandøren på tepper til dette prosjektet. Det er et forholdsvis greit og takknemlig arbeid å arbeide med teppeflis, da ingen store risikomomenter er involvert ved denne typen arbeid, forteller Inge Martin Utgaard, daglig leder i Utgaard AS. Generasjonsbedriften med 16 ansatte har vært operativ i hele 90 år og drives nå av fjerde generasjon. - Vi begynte i november 2018 og det varierer noe når vi ferdigstiller vårt arbeid, fordi det er ulike ønsker om tilpasning hos de ulike leietakerne. Stort sett er vi mellom 2-4 mann på jobb på prosjektet til enhver tid, sier Utgaard. BREEAM-KRAV: - VI MÅ VÆRE EKSTRA ÅRVÅKNE PÅ PRODUKTENE Powerhouse er spesielt fordi det er et av de første husene som genererer strøm og har BREEAM-klassifisering. Det stiller spesielle krav også til produktene Utgaard AS bruker. -Klassifiseringen krever høyeste karakter for miljøvennlighet. Det legger føringer i den grad at de produktene vi bruker må oppfylle kravene for sertifiseringen. Svanemerkede produkter vil stort sett være godkjent til bruk i BREEAM-prosjekter. Men mange produkter er ikke nødvendigvis merket som sertifiserte. Vi må derfor være ek-

PROFFMAGASINET NR. 1 - 2019

stra årvåkne og sjekke dokumentasjon og spesifikasjoner fra leverandørene på hvert enkelt produkt før vi bestiller, forteller Utgaard, som sier at nettopp miljøkravene er den store utfordringen deres på et slikt bygg. VELGER MILJØGODE PRODUKTER I STØRST MULIG GRAD En BREEAM-sertifisering er kostbart å få på plass og ikke alle byggprosjekter har økonomi til dette. Likevel opplever Utgaard at flere og flere prosjekter krever miljøgodkjente produkter. - Vi har fokus innad i bedriften vår på å velge på BREEAM-godkjente produkter så langt det lar seg gjøre, selv om det ikke er alltid er et krav fra oppdragsgivers side. For eksempel gir A20-lista oversikt over innholdet i produktene, forklarer Utgaard. Firmaet hans var tidlig ute med gjennomføring av BREEAM-sertifiserte prosjekter. - I 2016 stod vi for maling og gulvlegging i forbindelse med ombyggingen av den gamle brannstasjonen SMN i Trondheim til kontorbygg og i 2018 bidro vi med legging av gulvbelegg i BIs nye bygg på Brattørkaia 16 (naboen til Powerhouse), sier Utgaard. Blant andre større bygg firmaet har bidratt på, kan nevnes Brattørkaia 15 og 16, Heimdal videregående skole og musikksenteret Rockheim.

43


Flytter blandemaskiner

UT TIL KUNDEN TEKST: ELIN KVANDAL

Mapei har de siste månedene rullet ut flere nye ColorMap-maskiner hos Mal Proff i Trondheim, Bergen og Oslo. Det gjør hverdagen enklere for malermestere og håndverkere. I høst startet utrullingen av blandemaskinene, de siste er nå ferdig installert og klar til å betjene kunder hos Mal Proff i landets tre største byer. Den første kom på plass i Oslo og nå er alt klappet og klart også i Bergen og Trondheim. ColorMap-maskinene egner seg for fargesetting av produkter innen overflatebehandling av fasader. ENKLERE HVERDAG FOR MALERMESTEREN Salgssjef Espen Bothner tror grepet de har gjort med disse maskinene vil forenkle hverdagen og spare tid for mange. - Vi flytter produksjonen vi tidligere har gjort hos oss ut til butikkene. Fordelen med dette, er at kunden kan reise inn på Mal Proff og få de spannene han trenger der og da, i stedet for å bestille fra fabrikken, som ligger lenger unna disse tre byene. Det viktigste for oss er å være tilgjengelig for kunden. Nå kommer vi nærmere kunden, og kan gjennom Mal-Proff og egne selgere yte en bedre service til våre kunder, mener Bothner.

44

ALT ER MULIG MED “SPEKTROFOTOMETERET” ColorMap er en del av Mapei Tintingsystemet. Med maskinkomponenten Spectrophotometer kan alle typer fargeprøver avleses og fremstilles fra selv de minste prøver av malingsflak fra ulike typer fasader. - Det er mulighet for et bredt spekter av farger. Produktsystemene for overflatebehandling av fasader er utviklet for på beste måte å beskytte betong, murverk eller puss mot klimatiske påkjenninger. Puss- og malingssystemer basert på Silan/ Siloksan, Silikat og Akryl egner seg for innfarging med ColorMap fargesystem, forteller salgssjef Espen Bothner hos Mapei Norge. - Produktene som Mapei tilbyr legger seg som en beskyttende “værhud” på bygningen. De egner seg til alle typer fasadeprosjekter basert på mineralsk underlag, forklarer Bothner.

PROFFMAGASINET NR. 1 - 2019

OVER 5000 PRODUKTER TIL BYGGEBRANSJEN Mapei ble grunnlagt i Milano i 1937, og er i dag verdensledende innen produksjon av lim og kjemiske produkter for byggebransjen, med tilstedeværelse i 87 land og 81 produksjonsanlegg fordelt på 35 land. Konsernet står bak mer enn 5000 produkter for byggeindustrien, som primere, maling, mørtel, lim, epoxybaserte produkter, flislim, fugemasser, injeksjonsmasse mm. Produktene imøtekommer kravene til mange bruksområder og behov. Konsernet legger stor vekt på forskning og fem prosent av omsetningen brukes til forskning og produktutvikling. Hele 70% av forskningen fokuserer på utvikling av økologisk bærekraftige og øko-kompatible produkter. På sin hjemmeside www. mapei.no skriver Mapei at målsetningen er å tilby malermestre og håndverkere de mest spesialiserte og mest avanserte løsningene i byggebransjen.


MaxiFlex® AD-APT® Mot svette hender! AD-APT®-teknologien aktiveres av bevegelsen til hendene våre og økt temperatur inne i hansken. Dette frigjør et naturlig kjølemiddel som holder hendene tørre og svale. AD-APT® er laget for å vare så lenge hansken brukes, og tåler vask.

• Holder hendene tørre • Puster og regulerer

temperaturen i hansken

• • • • •

Smidige å arbeide med Ekstremt slitesterke Optimert grep Ergonomisk passform 100% hudvennlig*

*Testet og godkjent av Skin Health Alliance

ATG® MaxiFlex® Ultimate AD-APT® 42-874 Str: 6-12

MaxiFlex®-serien

ATG® MaxiFlex® Endurance AD-APT® 42-848 Str: 7-12

WORKHAND.NO

post@workhand.no

ATG® MaxiFlex® Elite 34-874 Str: 5-12

ATG® MaxiFlex® Cut 348743 Str: 6-12 Skjæremotstand 3/B


ds l a e ar rn H jø h

I denne nye artikkelserien tar vi et historisk tilbakeblikk på produkter, selskaper eller andre hendelser relatert til malerbransjen. Først ut er Alf Bjercke Malingfabrikk – som i sin tid var et av landets mest kjente varemerker.

Historisk tilbakeblikk:

ALF BJERCKE Lynol med rød sløyfe 15 liter fra 1966 til 1970. Denne lynolen er registrert og produsert på Alf Bjerckes fabrikker i Oslo.

Alf Bjercke.

Mange kjenner sikkert igjen Alf Bjercke – maleren og forretningsmannen som har vært med på å sette dype spor i den norske malerbransjens historie. Alf Bjercke (f. 02.01.1851) ble i 1871 ansatt hos Brødrene Nicolaysens oljeog fargehandel på Jernbanetorget i hovedstaden. Brødrene Nicolaysen forsøkte seg også på linoljepressing, men dette lyktes de ikke med. Men Alf Bjercke fikk med seg verdifull erfaring i blant annet oljekoking, som han tok med seg videre. Noen år senere, den 19. januar 1880, gikk han sine egne veier og startet en fargehandel i Karls Johans Gate 5 – kanskje mest kjent som «Maler´n til Bjercke». En tid senere bygde han Skippergata 29, som ble bedriftens hovedkontor helt frem til 1964. Maling- og lakkfabrikken holdt til på Alnabru og Alf Bjercke lyktes i å

46

Lynol med gul sløyfe 5 liter = før 1966

bygge opp fargehandelen til å bli en av de største i bransjen. Mye kan sies om Alf Bjercke og hans liv. Opp gjennom årene satt han i flere selskaps- og næringslivsstyrer, og han ble tildelt flere hederspriser for sin innsats for landets næringsliv. Han mottok også flere æremedlemsskap og andre hedersbevisninger. Sammen med sin kone, Amalie Christine Hesselberg, fikk han syv barn - seks sønner og en datter. Alf Bjercke døde 8. januar 1933, 82 år gammel. I 1950 ble Alf Bjerckes barnebarn, Alf Richard Bjercke (f.30.05.1921 d.09.12.2011), medeier i familiefirmaet som farfaren grunnla. På 1950- og 60-tallet var Alf Bjercke en ekspansiv bedrift med en solid posisjon i markedet. Så, i 1972, ble Alf Bjercke en del

PROFFMAGASINET NR. 1 - 2019

av Jotungruppen gjennom en fusjon mellom Alf Bjercke, Jotun, De-No-Fa Lilleborg og Bergensfirmaet Fleischers Kjemiske Fabrikker. Jotun flyttet fabrikkproduksjonen fra Alf Bjerckes Vei på Alna i Oslo til Sandefjord, og i 1978 var det helt slutt for fabrikken på Alnabru. Som følge av dette mistet over 300 ansatte jobben eller ble overført til andre anlegg. Hele fabrikkanlegget på Alna ble ifølge industrimuseum.no solgt for 47 millioner kroner, et skambud ifølge den tidligere direktøren Alf R. Bjercke. Etter oppkjøpet videreførte Jotun flere av de gamle produktnavnene, deriblant Bengalac. Kilder: Alf Bjercke. (2009, 13. februar). I Norsk biografisk leksikon. Hentet 16. januar 2019 fra https:// nbl.snl.no/Alf_Bjercke. www.industrimusem.no, www.wikipedia.no, www.fargerogpigmenter.weebly. com


Det er jo veldig gøy at vi nå har kommet tilbake til røttene til Alf Bjercke fordi Malorama har hovedkontor i nettopp Alf Bjerckes vei 10. - Harald Warberg -

Tips oss!

Fenom, fenomix og fenolux er forløperen til Lady serien til Jotun. Fenomix er forløperen til Lady 40.

Har du noe på hjertet? Send oss gjerne din historie, noen gamle bilder eller bare et tips om et tema du mener vi bør skrive mer om i artikkelserien «historisk tilbakeblikk». Mail med tips kan sendes til Harald Warberg i Mal Proff – hw@malproff.no.

47


MAL PROFF BILER Mal Proff Nordsjø: Kløfta - Kristiansand - Stavanger Kløfta - Hamar - Gjøvik Et vanlig bilskap har 34 palleplasser ca 12 tonn

Mal Proff Jotun: Kløfta - Stavanger En semitrailer laster 66 palleplasser tilsvarer ca 30 tonn

Mal Proff Tarkett: Kløfta - Tromsø Semitrailer laster 66 palleplasser tilsvarer ca 30 tonn

Mal Proff: Kløfta - Sandefjord Semitrailer laster 66 palleplasser tilsvarer ca 30 tonn

Mal Proff: Oslo - Kristiansand - Stavanger Norges ledende leverandør av overflateprodukter til Proffen

Semitrailer laster 66 palleplasser tilsvarer ca 30 tonn

Mal Proff: Oslo - Trondheim Over 25 meter lang Tar 100 palleplasser tilsvarer ca 32,5 tonn


MAL PROFF AVDELINGER

MAL PROFF PARTNER-AVDELINGER MPP Fargerike Skien MPP Fargerike Horten MPP Fargerike Moss MPP Fargerike Harstad MPP Fargerike Sandefjord MPP Fargerike Skien Helders MPP Fargerike Haugesund MPP Fargerike Norheimsund MPP Fargerike Tvilde/Voss MPP Fargerike Os

MPP Fargerike Sunde MPP Fargerike Hareid MPP Fargerike Sarpsborg MPP Fargerike Skarnes MPP Fargerike Lillehammer MPP Fargerike Mysen MPP Fargerike Fredrikstad MPP Fargerike Larvik MPP Fargerike Mandal

MPP Fargerike Teppekroa Lyngdal MPP Fargerike Nærbø, Jæren MPP Fargerike Knarvik MPP Fargerike Vennesla MPP Fargerike Bjugn MPP Fargerike Kongsberg MPP Fargerike Næss MPP Fargerike Sirnes MPP Fargerike Meyer MPP Fargerike Hemsedal MPP Fargerike Varhaug MPP Fargerike Reinaas MPP Fargerike Bø MPP Fargerike Tau

MPP Fargerike Corona Søgne MPP Fargerike Hvam MPP Fargerike Stavanger MPP Fargerike Lillesand MPP Fargerike Gjerts Holmestrand

MAL PROFF AVDELINGER Oslo Oslo Bergen Trondheim Kristiansand Stavanger Drammen Fredrikstad Tønsberg Ålesund

Alf Bjerckes vei 10, 0582 Oslo Waldemar Thranes Gate 72, 0175 Oslo Minde allé 35, 5068 Bergen Ingvald Ystgaards vei 7, 7047 Trondheim Ægirsvei 3, 4632 Kristiansand S Gamle Forusveien 12, 4031 Stavanger Syretårnet 15, 3048 Drammen Dikeveien 35, 1661 Rolvsøy Industrigata 11, 3117 Tønsberg Lerstadveien 519, 6018 Ålesund

06260 47 60 89 08 55 29 78 52 73 82 99 17 38 09 67 06 51 57 16 34 32 82 18 10 69 39 77 10 33 31 61 19 70 14 48 75

Tromsø Kløfta Billingstad Ski Bodø Molde Hamar Fosnavåg Harstad

Heilovegen 22, 9015 Tromsø Dyrskuevegen 15, 2040 Kløfta Billingstadsletta 30, 1396 Billingstad Haugenveien 29, 1400 Ski Jernbaneveien 9, 8012 Bodø Verftsgata 10, 6416 Molde Kårtorpvegen 1, 2320 Furnes Skinnesvegen 36, 6095 Bølandet Skolevegen 12A, 9407 Harstad

Åpningstider: Mandag til fredag 06.30 - 15.30

77 60 69 60 47 66 07 77 907 27 952 906 92 857 06260 94 16 82 51 91 84 45 54 48 18 00 06 77 07 99 99

Tlf. kundeservice: 06260


i g n i r e s n Anno t e n i s a g ProffMa

ANNONSEPRISER Annonsestørrelse

1/1

Annonse i 4 nummer

45.000,-

Annonse i 2 nummer

24.000,-

Annonse i 1 nummer

14.000,-

Kjøp av helside i hvert nr. (4 stk.) gir 2,5 redaksjonelle artikler totalt 5 sider. Kjøp av helside i to utgaver gir 1 redaksjonell artikkel, totalt 2 sider. (Leverandøren står fritt til å velge tema for redaksjonelle artikler).

Annonsesalg: Jan Erik Foss E-post:foss@malproff.no

Ti prosent tillegg for reservasjon av side 2 og baksiden.

Hva er dette?

I vår konkurranse «hva er dette» har vi fanget opp noe som kanskje er en del av hverdagen, men som ikke er så lett å kjenne igjen. Eller ser du det kanskje med en gang?

50

Hvis du ser hva som er på bildet, send inn svaret til oss. Kanskje du er den heldige vinneren denne gangen. Send svaret til: proffmagasinet@malproff.no

PROFFMAGASINET NR. 1 - 2019


ALLE ER GODE PÅ NOE XTREME 1 ER GOD PÅ ALT 5 GODE EGENSKAPER

i 1 SPANN

LETT Å PÅFØRE

OPTIMAL DEKKEVNE

HVITERE KVALITET MODERNE OG REFLEKSFRI FINISH PERFEKTE FLEKKEGENSKAPER

Vår nye takmaling er noe helt for seg selv I motsetning til andre takmalinger, oppfyller den absolutt alle de viktige egenskapene du forventer at en riktig god takmaling skal ha. Derfor velger vi å kalle den for Nordsjö Professional Xtreme 1. Fordi det er en ekstremt komplett takmaling rett og slett


VEGG: LADY MINERALS REVIVE 8252 GREEN HARMONY Foto: Margaret M. de Lange

lady minerals revive FORVANDLER UJEVNE UNDERLAG

NYHET! LADY Minerals Revive er en naturlig, mineralsk veggfornyer som forvandler ujevne underlag til vakre, betongaktige vegger. VEGG: LADY MINERALS REVIVE 1462 GRÅ SKIFER

VEGG: LADY MINERALS REVIVE 20047 BLUSHING PEACH

Mønstret glassfiberstrie og andre ujevne underlag fornyes enkelt med LADY Minerals Revive. Resultatet er vakre, mineralske vegger med unikt fargeuttrykk. Se fargekart, film om påføring og få gode tips på jotun.no/ladyminerals

FØR

LADY MINERALS REVIVE 1462 GRÅ SKIFER

ETTER

LADY MINERALS REVIVE 8252 GREEN HARMONY

LADY MINERALS REVIVE 20047 BLUSHING PEACH

God smak fortjener det beste Av trykktekniske årsaker kan fargeprøvene avvike fra originalfargene.