Malmö Akademiska Kör och Orkester - Säsongsprogram 2021-2022

Page 1

MALMÖ AKADEMISKA

KÖR & ORKESTER SÄSONGSPROGRAM 2021–2022

Fortunas klagosång i arbetarstaden Carl Orffs Carmina Burana var hans stora genombrott och verket spänner över satir, parodi, kärlekssånger, vårsånger, naturlyrik och hängiven religiositet – vilket verk att tillsammans starta upp våren med! Vi tar oss utanför konsertlokalens fyra väggar och upplever ett av de symfoniska mastodontverken bland betong och gamla tågspår samtidigt som vi hör den gamla arbetarstadens vingslag slå.

Framtidens solister Under 2022 inleder Malmö akademiska orkester och Musikhögskolan i Malmö ett tvärinstitutionellt samarbete där masterstuderande pianister erbjuds möjligheten att framträda som solist i Malmö akademiska orkesters produktioner.

En fantasi om Ortrud Mann Malmö akademiska orkester medverkar i den av Hanna Nygren nyskrivna föreställningen Ortrud Mann – en fantasi om Sveriges första kvinnliga chefsdirigent! Ortrud Mann gjorde debut som dirigent i Malmö på Hipp 1944 och slog då Malmöborna med häpnad.


MALMÖ AKADEMISKA

MALMÖ UNIVERSITET

KÖR OCH ORKESTER

SIDA 2

-SÄSONGSPROGRAM 2021–2022-

FÖLJ OSS!

DANIEL HANSSON ÄR DIRECTOR MUSICES VID MALMÖ UNIVERSITET OCH LEDER MALMÖ AKADEMISKA KÖR OCH ORKESTER. Både kören samt orkestern har utvecklats till nationellt ledande ensembler inom det studentbaserade musiklivet vid svenska universitet. Ensemblerna presenterar varje år ett antal tematiserade konserter för en stor och växande publik i regionen.

Besök vår hemsida där du kan prenumerera på vårt nyhetsbrev för senaste nytt!

mau.se/om-oss/musik

ETT NYTT ÅR MED ANNORLUNDA UTMANINGAR

facebook.com/malmoakademiska Malmö akademiska kör & orkester @malmoakademiska akademiskamalmo

I programmet finner du QR-koder som leder dig vidare till liveframträdanden, Spotifylistor samt videos med Malmö akademiska kör och orkester. Läs av med mobilen!

Produktion Text:

Aisza Anna Hubenko, Daniel Hansson

Form:

Malmö universitet

Tryck: Bonnier News

Välkommen till en ny säsong med Malmö akademiska kör & orkester! Aldrig förr har viljan, lusten och nödvändigheten av att få möta er som publik varit större än nu. I skrivande stund rasar dock fortfarande pandemin, men vaccinering av våra medborgare är en god bit på väg och vi vågar oss på en gnutta framtidshopp. I januari 2020 genomförde vi projektet “Upptakt för kvinnliga dirigenter”, ett samarbete med Musikhögskolan i Malmö och Lunds universitet. Denna säsong närmar vi oss detta angelägna ämne, men från ett annat håll. I samarbete med Malmö stadsteater och Malmö Live gör vi föreställningen om Ortrud Mann, Malmös första kvinnliga chefsdirigent.

Säsongen inleds med Johannes Brahms mänskliga requiem, ett verk som i generationer talat till oss om tröst. Även om vi återkommit regelbundet till detta verk genom åren så har det aldrig känts mer angeläget att få dela det med er än nu. Därefter fortsätter vi med en innehållsrik säsong, fylld av spännande musikaliska möten, samarbeten och upplevelser. Vi ser fram emot att träffa dig igen, Varmt välkommen! Daniel Hansson

Ein deutsches Requiem – En återkommande kärlek Jakob Högström, baryton och Sabina Zweiacker, sopran När: 7 november kl 17:00 Plats: S:t Johannes kyrka, Malmö Via Kulturcentralen alt. i entrén i mån av plats tekniskt och musikaliskt, men även emotionellt. Ett fantastiskt sätt att skapa en långsiktig relation till ett stycke musik och samtidigt mätbart se utveckling och mognad hos våra musiker och sångare.

Vi reserverar oss för ändringar och tryckfel. För senaste nytt se mau.se/om-oss/musik

Allhelgonahelgen är den tid på året då vi uppmärksammar och minns de som har lämnat det här livet och högtiden har inspirerat många tonsättare att komponera. Brahms avvek dock från formen när han skrev sin dödsmässa då han valde att sätta större fokus på de som sörjer än de som har gått bort. Han bytte ut latinet mot en tysk text, fokuserade på tröst och hopp och skrev på partiturets framsida: Ett mänskligt requiem. Malmö universitets ensembler framför Brahms Ein Deutsches Requiem under allhelgonahelgen. Ein Deutsches Requiem återkommer regelbundet i Malmö akademiska kör och orkesters program. Ett medvetet val då det ger en periodisk kalibrering av ensemblerna – både

Ett requiem vi vill lyfta i dessa pandemitider då vi alla kan känna saknad. Vi bjuder in till en stund där vi tillsammans samlas för eftertanke och omfamnar sorgen genom ett musikaliskt verk med tidlösa och okränkbara värden.


MALMÖ AKADEMISKA

MALMÖ UNIVERSITET

KÖR OCH ORKESTER

SIDA 3

Källa: Sydsvenskans bildarkiv, Malmö Stadsteater

-SÄSONGSPROGRAM 2021–2022-

Ortrud Mann

En fantasi om Sveriges första kvinnliga chefsdirigent »Den nyskrivna föreställningen ingår i Malmö Lives temaår ”100 kvinnor 100 år” och är ett samarbete mellan Malmö akademiska orkester, Malmö stadsteater och Malmö Live. Temat ska hylla och lyfta fram kvinnliga musiker och på så sätt stärka deras position i branschen. « När: Flertalet datum under oktober och november. För komplett program se malmolive.se Under Malmö Lives temaår “100 kvinnor 100 år” kommer delar av Malmö Stadsteaters ensemble att flytta in i Konserthuset för att sätta upp en nyskriven pjäs av Hanna Nygren om Sveriges första kvinnliga chefsdirigent – Ortrud Mann. Malmö akademiska orkester är inbjudna som spelande orkester på scen och gör härmed debut på teaterscenen! För Malmö Stadsteaters teaterchef Kitte Wagner är föreställningen ett drömprojekt under tiden de är utflyttade från Hipp under ombyggnaden: – Denna betydelsefulla satsning som Malmö Live gör vill vi självklart vara med på genom att skapa en föreställning kring Sveriges första kvinnliga chefsdirigent Ortrud Mann, som dessutom började sin karriär på vår huvudscen Hipp. Vi har nästan som tradition på Malmö Stadsteater att föra fram berättelser på teaterscenen som handlar om viktiga och ibland bortglömda kvinnoöden, säger teaterchef Kitte Wagner.

Plats: Malmö Live Konserthus

Regissören Sara Cronberg ser mycket fram emot att arbeta med föreställningen som blir en blandning av teater och symfonisk musik: – Föreställningen Ortrud Mann handlar i första hand om att våga tro på sitt konstnärskap trots att man på olika plan möter ett motstånd, och ibland ett massivt motstånd. Går det att leda en grupp människor som sedan länge skapat sina egna strukturer och hierarkier? Till vilket pris är det möjligt att hålla fast i visioner, sårbarhet och konstnärskap när omvärlden inte är beredd att följa med? I sin form blandar föreställningen teater och symfonisk musik med starka visuella inslag av projektioner och videoteknik, säger regissören Sara Cronberg. Malmö akademiska kör och orkesters dirigent Daniel Hansson har tagit fram det musikaliska urvalet till föreställningen. Han har gjort en djupdykning i Malmö stadsarkiv och botaniserat bland Stadsteaterns – dåvarande Hippodromens – noter, programblad och manus. En

Biljetter: Köps via Malmö Live

ordentlig genomgång av produktionerna som sattes upp under perioden fram till att Stadsteatern invigdes 1944. ”Vad vi vill få fram är en repertoar som är autentisk, dvs att verken som tas upp i föreställningen är verk som Ortrud Mann själv arbetade med när hon verkade på Hippodromteatern. Det har varit ett otroligt intressant tidsdokument att få ta del av” – berättar Daniel Vid sidan av det musikaliska urvalet till föreställningen har Daniel Hansson även agerat dirigeringscoach till skådespelaren Mari Götesdotter som spelar Ortrud Mann i föreställningen. Föreställningen är en fiktion skriven av Hanna Nygren. Rollen s om Ortrud Mann spelas av Mari Götesdotter, som senast hyllats för sin rollprestation som Monica Zetterlund i Malmö Stadsteaters uppsättning Monicas vals.


MALMÖ AKADEMISKA

MALMÖ UNIVERSITET

KÖR OCH ORKESTER

SIDA 4

-SÄSONGSPROGRAM 2021–2022-

Julkonsert MED MALMÖ AKADEMISKA KÖR OCH ORKESTER »Malmö akademiska kör och orkester välkomnar Er varmt till en julkonsert där vi får möta julhögtiden som om det vore första gången, med en stämningsfull julberättelse som lämpar sig för alla åldrar.« Sabina Zweiacker, sopran och Clas Sköld, berättare När: 3 december kl 19.30, 4 december kl 15.00 & 18.00 Plats: S:t Johannes kyrka, Malmö Biljetter: Via Kulturcentralen alt. i entrén i mån av plats Tove Janssons klassiska novell Granen låter oss uppleva julens traditioner, som om det vore första gången. I berättelsen väcks muminfamiljen ur sin vinterdvala av en oförsiktig skidåkare som väsnas i Mumindalen. Muminfamiljen som vanligtvis sover under vintern vet inte vad julen är för något, eller hur den ska firas. Snön som fallit över Mumindalen, det gröna utsmyckade trädet och julstöket väcker förstås muminfamiljens förundran, men mitt i julstöket är det ingen som ordentligt kan förklara vad det är som står på. Vad är det för hemskt som nalkas runt hörnet? Vem är julen och vad vill den oss? Julen är en kär högtid, och vill oss väl får de veta, men förberedelser kring firandet

tycks vara alldeles för skräckinjagande för de aningslösa mumintrollen. I Granen betraktas de mest självfallna företeelser som de märkligaste ritualerna, och missförstånd läggs till missförstånd när mumintrollen liknar julfirandet vid ett rasande oväder som drar in över deras kära Mumindalen. Malmö akademiska kör och orkester välkomnar Er varmt till en julkonsert där vi får möta julhögtiden som om det vore första gången, med en stämningsfull julberättelse som lämpar sig för alla åldrar. Programmet bjuder på Tove Janssons novell Granen tillsammans med traditionell julrepertoar för kör, orkester och solister.

Illustration: Tilda Björnberg

Julens stämningsfulla sånger med Malmö akademiska kör och orkester

Luciainspirerade sånger av Malmö akademiska kör och orkester

KOM I JULSTÄMNING MED MUSIK FRÅN MALMÖ AKADEMISKA KÖR OCH ORKESTER! Malmö akademiska kör och orkester har genom åren släppt flertalet cd-skivor, bland annat dessa två tillägnade julhögtiden samt Luciadagen. På skivan Lucia möter Malmö akademiska kör den Malmöbaserade folkmusikgruppen Alla Fagra. Albumet bjuder på klassiska advent- och luciasånger, samt nyskrivna luciavisor i folkmusikalisk tappning. When Christmas Is Nigh bjuder på guldklimpar ur julens repertoar, här finner vi rörande vackra arrangemang för orkester, kör och solister. Albumet innehåller vintersköna stycken för orkester och en rad traditionella julsånger som Jul Jul, O Helga Natt och När det lider mot Jul. Våra CD-skivor säljs i entrén till våra julkonserter, albumen finns även att lyssna till på Spotify.


MALMÖ AKADEMISKA

MALMÖ UNIVERSITET

KÖR OCH ORKESTER

SIDA 5

-SÄSONGSPROGRAM 2021–2022-

Luciakonsert »Nu vaknen och glädjens Lucia är här, och natten mot morgonen vänder. De skimrande ljusen i kronan hon bär, och hoppet i hjärtat hon tänder.« När: 13 december kl 18.30 & 20.00 Plats: S:t Johannes kyrka, Malmö Biljetter: Via S:t Johannes Kyrka alt. i entrén i mån av plats Mitt i decembernattens mörker lyses S:t Johannes kyrka upp av ljus, värme och stämningsfull sång. Malmö akademiska kör, tillsammans med studentprästerna, bjuder in till sitt traditionsenliga firande av Luciahögtiden. Varmt välkomna till Luciakonsert med Malmö akademiska kör. Njut av ett klassiskt luciatåg och kom i fridfull julstämning tillsammans med oss!

Boka vårt Luciatåg till din arbetsplats! Den årliga Luciakonserten med Malmö Akademiska Kör har blivit en så uppskattad och populär tradition att en bör vara ute i god tid för att säkra sin plats i bänkraderna. För Malmö akademiska kör är lussandet ett viktigt inslag i repertoaren och stor omsorg läggs vid repetitioner och förberedelser. Förutom den årliga konserten i S:t Johannes kyrka lussar kören även på flertalet platser runt om i staden och besök har även gjorts på företag, universitetsbyggnader och svenska ambassaden i Köpenhamn. Har du frågor kring våra Luciatåg? Är du intresserad av att boka ett luciatåg till din arbetsplats? Kontakta oss gärna på lucia@mau.se

Malmö akademiska kör, skånskt textilarv och Malungs lussefirande förenas årligen i ett vackert hantverk »Luciadräkter som bärs av Malmö akademiska kör är framtagna och formgivna av Jenny Andersen.« Luciadräkter för Malmö akademiska kör har formgetts och framtagits i en nyskapande stil, utan att bryta med gamla traditioner, berättar Jenny Andersen. En framträdande inspiration till dräkterna för Malmö akademiska kör kommer från bevarade beskrivningar av lussefirandet i Malung, Dalarna, från 1860-talet. I skriften står det att läsa om lussibrud med ljuskrona av lingonris samt tärnor klädda i sockendräkter med breda band knutna runt midjan och stora dekorerade diadem ovanpå sina flätor. Men för en kör verksam huvudsakligen i Skåne har kläderna även en tydlig regional prägel som lyser genom designen, utsmyckningar och de handsydda detaljer på varje dräkt. En äldre bild på en flicka i Torna Härad iklädd i en hätta med sydda band fallande över skuldrorna har antagit inspiration till dekorerade lingonkransar med långa sidenband i skiftande nyanser av rött och vitt samt virkande spetsband. Herrarna är iklädda i långskjorta av gräddvitt linne som knyter an till den klassiska drängskjortan som användes förr i Skåne. Tärnornas långvästar av mörkrött linne och knytband är inspirerade av skånska sockendräkter med livstycken, och skapar således känslan av att bära en dräkt. Mönstren på västarna – en blomma samt en ornamentalisk slinga – härstammar från skånskt yllebroderi från 1730. Inspirerad av dessa broderier har Jenny Andersen tagit fram ett mönster som har handtryckts framtill på varje dräkt. Broderierna och handens arbete skapar således ett levande uttryck och gör varje dräkt unik.


MALMÖ AKADEMISKA

MALMÖ UNIVERSITET

KÖR OCH ORKESTER

SIDA 6

-SÄSONGSPROGRAM 2021–2022-

Tjajkovskijs första pianokonsert När: 23 januari kl 17.00, S:t Johannes kyrka, Malmö Biljetter: Via Kulturcentralen alt. i entrén i mån av plats.

Malmö akademiska orkester inleder det nya året med romantikens stora gestalt. Tillsammans med solisten Julia Isaksson tar vi oss an Tjajkovskijs berömda pianokonsert nr.1 Vi välkomnar er till en konsert där sköna melodier, storslagna gester och briljerande virtuositet förenas i romantikens älskade verk.

Unikt samarbete »Under 2022 inleder Malmö akademiska orkester och Musikhögskolan i Malmö ett tvärinstitutionellt samarbete där masterstuderande pianister erbjuds möjligheten att framträda som solist i Malmö akademiska orkesters produktioner.« Studerande pianister får möjligheten att framföra hela verk eller delar ur en pianokonsert. Samarbetet kommer att ges i kursform för studerande pianister och förutom fokus på solistens färdigheter som musiker så läggs särskild vikt vid att utveckla hens förmåga att repetera med en stor orkester samt öka kunskapen om samarbetet med en dirigent.

här är en breddning av utbildningen berättar Francisca.

Vi möter konsertpianisten, psykologen och läraren vid Musikhögskolan i Malmö, Francisca Skoogh, i ett närmare samtal om samarbetet.

Det finns en särskild poäng att medlemmar i akademiska orkestern är studerande själva, i många olika ämnen. Det finns bred och djup förståelse i olika läroprocesser som är bra att beakta även när man musicerar som solist. Det öppnar upp för en mer tillåtande repetitionsperiod.

– Det finns väldigt få tillfällen där pianister under utbildning ges möjlighet att uppträda som solist med en orkester, oftast sker det i samband med tävling eller vid en särskild uttagning. Det tenderar att bli ganska så stressande i sig, med få repetitioner och hög press. Genom att erbjuda möjligheten i kursformat har pianister möjlighet att fokusera på lärandeprocessen, med mer tid och utrymme att utforska saker som ska leda till bättre samarbete med orkestern och dirigenten. – Daniel Hansson har en otroligt viktig roll i det här sammanhanget, tack vare sina pedagogiska kvalitéer, och sitt djupa intresse för utveckling av musiker och framträdanden. – Pianokonsertskursen är en unik möjlighet i sin form och utformning som inte finns någon annanstans i Sverige, och verkar inte finnas i större utsträckning internationellt heller. Det är något som särskiljer Musikhögskolan i Malmö. Vi behöver lägga till moment i musikernas utbildning som tillämpar mer av den kunskap som finns inom psykologi och annan pedagogisk forskning. Det

En förutsättning för kursen är att Malmö akademiska orkester avsätter tid och resurser, vilket inte alltid är möjligt hos professionella orkestrar, men det finns även andra kvalitéer som utmärker Malmö akademiska orkester i detta samarbete.

Medlemmar i Malmö akademiska orkester är studerande, doktorander och alumner i en mängd olika ämnen samtidigt som många har en bakgrund som musikstuderande. – Det är värdefullt att studerande pianister, genom de sociala kontaktytor som uppstår, får möta olika kunskapsfält, och varierande bakgrunder som finns hos medlemmarna i Malmö akademiska orkester, säger Francisca Pianister som ges möjlighet att framträda som solist med Malmö akademiska orkester kommer att delta under orkesterns repetitioner och lära känna orkestern på ett annat plan än vad som oftast är möjligt vid mötet mellan en solist och en orkester. Har du fler frågor om samarbetet? Kika på Musikhögskolans hemsida på www.mhm.lu.se/ eller kontakta Francisca Skoogh på francisca.skoogh@mhm.lu.se

Pianosolist: Julia Isaksson Julia Isaksson började spela piano som sjuåring på Kulturskolan i Lund och gjorde sin internationella solistdebut vid 18 års ålder när hon uppträdde för ett fullsatt Laeiszhalle i Hamburg på International Steinway Festival efter att ha vunnit första pris i Steinway Pianofestival i Stockholm 2014. För närvarande studerar Julia andra året på sin mastersutbildning på Royal Academy of Music i London och parallellt med utbildningen tar hon regelbundet lektioner för Maurizio Moretti på Schola Cantorum i Paris. Julia har deltagit i flera pianotävlingar och pianofestivaler där hon bl.a. har vunnit guld i Berlingske Tidendes Klassiske Musikkonkurrence 2013 och 1:a pris i Feurich Pianotävling i Malmö 2014. I juni 2020 erhöll Julia det prestigefyllda ’Countess of Munster Trust Award’ och nyligen vann hon – tillsammans med saxofonisten Theo Hillborg – första pris i Biennalen Ung & Lovande 2021.


MALMÖ AKADEMISKA

MALMÖ UNIVERSITET

KÖR OCH ORKESTER

SIDA 7

-SÄSONGSPROGRAM 2021–2022-

Valentinkonsert Hylla kärleken tillsammans med Malmö akademiska kör När: 14 februari kl 19.00 Plats: S:t Johannes kyrka, Malmö Biljetter: Via Kulturcentralen alt. i entrén i mån av plats. Genom alla tider har tonsättare försökt införliva kärlekens mångsidiga natur i sin musik. Ett brustet hjärta, kärlek till natur och platsen, rosendoftande förälskelser eller nostalgin till det som en gång var har ofta klätts i toner, i utsmyckade arior, vemodiga sånger eller klangstarka symfonier. I romantikens värld möter vi ett ständigt spel av längtan och begär, svävande bortom yttersta gränser.Vi finner i musiken modet att följa hjärtats röst, eller tröst efter sårande besvikelser. Känslostämningarna pendlar mellan glädjande ro, pirrande förväntning, förtvivlan och saknad.

För Malmö akademiska kör och orkester har det blivit en tradition att hylla kärlekens dag med musik på temat. I år vill vi bjuda med dig på en resa i romantikernas spår, med lyriskt sköna melodier och elegiska klanger. Det finns all anledning att fira kärleken och vad lämpar sig bättre än berörande musik på dagen tillägnad alla våra hjärtan. Välkommen till en kväll med romantiska höjdpunkter som förlöser våra innersta känslor!

Mobila konserter avhjälper exkludering Ett nytt koncept med mobila solokonserter ska utvecklas av Malmö akademiska orkester under året. ”Att nå ut till fler är en av de viktigaste lärdomarna vi tar med oss från pandemiåret”, säger Daniel Hansson, dirigent och konstnärlig ledare. Inställda konserter och repetitioner har präglat året med pandemin. Det har inneburit att kören och orkestern fått hitta alternativa sätt att upprätthålla kontakten med publiken. Luciatåget vintern 2020 blev mobilt där körmedlemmarna tog sig runt i Malmö på elsparkcyklar. En rad konserter utanför äldreboenden ordnades också runt om i staden. De mindre traditionella sätten att nå ut är något som Daniel Hansson nu vill bygga vidare på. – Pandemin har satt fokus på frågor om exkludering och isolering – det är något vi alla nu kan känna igen oss i. Men för många är det ett normaltillstånd. Den mänskliga kontakten och att kunna dela upplevelser med andra är en viktig del av all konst och musik. Det kan inte helt ersättas av digitala alternativ.

Kom i Valentinstämning med Malmö akademiska kör och orkester

Carmina Burana satir och naturlyrik i industrimiljö När: Maj 2022 Plats: Lokstallarna, Kirseberg Biljetter: Via Kulturcentralen alt. i entrén i mån av plats.

Carl Orffs Carmina Burana var hans stora genombrott och stycket består av totalt 25 satser. Verket baseras på dikter ur den medeltida skriftsamlingen Carmina Burana med material skrivet på medeltidslatin,högtyska och fornfranska. Carmina Burana spänner över satir, parodi, kärlekssånger, vårsånger, naturlyrik och hängiven religiositet – vilket verk att tillsammans starta upp våren med! Verkets karaktär har en enorm diversitet och återger flera parallella historier. Vi väljer att lyfta den yviga berättelsen i en spännande och dramatisk miljö med stark malmö-

anknytning i en av stadens gamla industrier, Lokstallarna i Kirseberg. Vi utforskar den industriella sidan av Malmös historia och ser hur konsten förändras genom att rent rumsligt placera framförandet i en annan miljö. Hur klingar ett symfoniskt verk i en öde industri? Hur spelar det fysiska rummets roll i upplevelsen av musik? Vi tar oss tillsammans utanför konsertlokalens fyra väggar och upplever ett av de symfoniska mastodontverken bland betong och gamla tågspår samtidigt som vi hör den gamla arbetarstadens vingslag slå.

Det kommande spelåret kommer kören och orkestern därför att utveckla ett koncept för solokonserter där tanken är att fortsätta söka upp publiken, berättar han. – Vi har en idé om en ganska enkel produktion där vi på förhand spelar in orkestern. En solist uppträder sedan live inför publik ackompanjerad av ensemblen på skärmar. På så sätt behåller vi känslan av en levande konsert med orkester, även om den inte är fysiskt på plats. Eftersom kören och orkestern har flera solister innebär det att också att konserter kan ordnas på olika platser parallellt. Konserterna kommer att genomföras i samarbete med Region Skåne. – Vår ambition är att fortsätta bredda oss och att inte vara bundna till traditionella konsertsalar. Vi har helt enkelt ett ansvar att nå fler – även de som inte kan komma till oss. Det är en av de viktigaste lärdomarna vi tar med oss från året med pandemin, säger Daniel Hansson.


MALMÖ AKADEMISKA

MALMÖ UNIVERSITET

KÖR OCH ORKESTER

SIDA 8

-SÄSONGSPROGRAM 2021–2022-

Kristina från Duvemåla »Konsertversion av Kristina från Duvemåla baserad på Vilhelm Mobergs utvandrarepos. Av Benny Andersson, Björn Ulvaeus och Lars Rudolfsson«

När: 26 mars kl 18.00, 27 mars kl 16.00 Slutslålt. Håll utkik efter återbudsplatser samt ev. extraföreställningar Plats: Malmö Live, Dag Hammarskjölds torg 4 Mer info om föreställningen: kristinakonsert.com Biljetter: Köps via Malmö Live

1995 på Malmö Musikteater (nuvarande Malmö Opera), lovordades verket av kritikerna och det stod klart att Benny Andersson, Björn Ulvaeus och regissören Lars Rudolfsson hade skapat ett stycke svensk musikalhistoria. Sedan dess har Kristina från Duvemåla satts upp på scener i bland annat Göteborg, Stockholm och Helsingfors samt även uppförts som konsertversion i Sverige, USA och England.

I den musikrika föreställningen får vi följa Kristina och hennes familjs öde från fattigdom och svält i Småland, till vad som beskrivs vara det förlovade landet.

Benny Anderssons, Björn Ulvaeus och Lars Rudolfssons Kristina från Duvemåla bygger på Vilhelm Mobergs klassiska och älskade roman Utvandrarna och är en av Sveriges allra största musikalsuccéer, sedd av drygt en miljon besökare. Redan natten efter urpremiären, den 7 oktober

I april 2022 intar konsertversionen av Kristina från Duvemåla Malmö Live Konserthus tillsammans med Malmö akademiska kör & orkester och solister som Frida Bergh, Daniel Eriksson och Nils Weibull. Konserten presenteras av produktionsbolaget Eldeen Johansson Produktion i samarbete med Charlotta Teaterproduktion.

Varmt välkomna till en konsert med folkkära klassiker som ”Guldet blev till sand” och ”Du måste finnas” där vi tillsammans dras med och berörs av Kristinas och Karl-Oskars gripande berättelse.

Berättaren och karaktären Fina-Kajsa guidar oss tryggt genom den hjärtknipande handlingen med stöd av välkända sånger och storslagna melodier som alla har en speciell plats i våra musikalhjärtan.

Eldeenjohansson produktion i samarbete med Charlotta teaterproduktion presenterar konsertversionen av Kristina från Duvemåla baserad på Vilhelm Mobergs utvandrarepos Benny Andersson Björn Ulvaeus Lars Rudolfsson


MALMÖ AKADEMISKA

MALMÖ UNIVERSITET

KÖR OCH ORKESTER

SIDA 9

-SÄSONGSPROGRAM 2021–2022-

Musikalen som berör ett Tre solister högaktuellt och igenkännligt tema »I Kristinas och Karl-Oskars berättelse är förstås de förhållanden som skildras mycket annorlunda, men hoppet om ett bättre liv förblir detsamma. Vi möter migrationsforskaren Brigitte Suter för ett samtal om paralleller mellan musikalens tematik och vår samtid.«

”Det var de djärvaste som först bröt upp. Det var de företagsamma som fattade beslutet. Det var de oförvägna som först gav sig ut på den avskräckande färden över det stora havet. Det var de oförnöjda och tilltagsna, som icke förlikte sig med sin lott på hemorten, som blev de första utvandrarna i sin bygd. De som stannade kvar, de tröga och tvehågsna, kallade dem äventyrslystna.”

Så beskrivs svenska emigranter i inledningen till Vilhelm Mobergs berömda Utvandrarserie, som är förlagan till musikalen Kristina från Duvemåla av Benny Andersson och Björn Ulvaeus. Handlingen utspelar sig under mitten av 1800-talet och skildrar vad som kom att bli massutvandring av svenskar till Nordamerika, i förindustriell tid. I berättelsen får vi följa en skara människor som lämnar Ljuder socken i Småland, för att söka lyckan i det gott beryktade landet bortom Atlanten. Bland dem finnes musikalens huvudkaraktärer Kristina, Karl-Oskar, Robert och Ulrika. Trots att karaktärerna är fiktiva har Vilhelm Mobergs Utvandrarepos en stor förankring i verkligheten från denna tid, och historien om svensk migration. Från mitten av 1800-talet fram till omkring 1930 utvandrade drygt en miljon svenskar till Nordamerika. För en stor del växte sig drömmen om Amerika allt starkare efter år av missväxt, hungersnöd och fattigdom i Sverige, men även på grund av religiösa förföljelser och befolkningsökningen. Många valde att lämna det svenska jordbrukssamhället för USA som lovordades för frihet, samt bördig mark som skulle räcka gott åt alla. I år är det 26 år sedan den folkkära musikalen Kristina från Duvemåla hade sin urpremiär i Malmö, men tematiken som präglar musikalen och utvandrarserien berör en av samtidens stora frågor, och är ett ständigt högaktuellt ämne. I ett samtal med migrationsforskaren Brigitte Suter försöker vi ta reda på hur Kristinas, Karl-Oskars, och de andra utvandrarnas historia kan sättas in i dagens kontext. Vilka likheter ser vi mellan Karl-Oskars och Kristinas migrationshistoria och vår tid? Brigitte hänvisar oss till tre av sina egna, åtskilda studier på fältet migration [Brigitte 1] ; en studie om migranter från olika afrikanska länder på transitvistelse i Turkiet med hoppet om en fortsatt färd mot Europa, en studie om burmesiska flyktingar som under längre tid har befunnit sig i thailändska flyktingläger och senare bosatt sig i Sverige, samt en aktuell studie om européer – i synnerhet svenskar och schweizare – som emigrerat till Kina. Vad som för samman så åtskilda migrationssituationer med berättelsen om Karl-Oskar och Kristina är de allmängiltiga och allmänmänskliga känslorna hos emigran-

terna, dvs att befinna sig i ett nytt, främmande land med hoppet om ett bättre liv för sig själv och sin familj. – Det finns olika anledningar och olika omständigheter, men det finns också något som är konstant, att man konfronteras med nytt på gott och ont, och får hitta och förhandla en ny identitet, i vilken migrationsform som helst, i vilken tid som helst, berättar Brigitte. I sitt första brev hem till Sverige från det nya landet skriver Karl-Oskar följande: ” …Amerikanarna äro ett ädelmodigt folk som insläpper alla Främlingar genom sina Landsportar, ingen tillfrågade oss ett enda Ord om wår stälning ock ingen nekas här tillträde. Om han är fattig eller rik, efterfrågas icke… ”. Han beskriver ett vänligt välkomnande från amerikaner, med öppenhet gentemot emigrerade nordbor. Drömmen om Amerika tycks nu vara inom räckhåll, och Karl-Oskars ord förutspår hoppet om en ljusare framtid. Den mödosamma, långa färden ska kunna bringa ett bättre liv, och de motgångar som påträffas senare är inget som förfaras eller fruktas vid ankomsten – för nu ska Karl-Oskar och Kristina äntligen få börja ett gott nytt liv! Men emigration kan även innebära en svår start med en osäker framtid, hård byråkrati, fientlig inställning från den nya omgivningen eller en påtaglig hemlängtan och känslor av isolering. Musikalens Karl-Oskar försöker snabbt anamma den nya kulturen men Kristina känner sig främmande och ensam i Minnesota. Brigitte delar med sig av berättelser från afrikanska migranter i Turkiet, där livet beskrivs som tufft och den fortsatta färden kantas av svårigheter och ensamhet. Rädslan för att framstå som misslyckad och att dömas ut av sin släkt och omgivning finns ofta närvarande. Brigitte poängterar att känslorna av att inte passa in på den nya platsen kan infinna sig samtidigt som man – på grund av de nya erfarenheter som till viss del format en – inte heller känner att man längre passar in i landet man lämnade. Från intervjuer med burmesiska emigranter, som efter en lång tid i thailändska flyktingläger får bosätta sig i Sverige, står det klart att den främsta anledningen till uppbrottet är möjligheten till en bättre framtid för sin familj. – Migration, oavsett orsaken, har alltid att göra med en strävan efter ett bättre liv. Detta kan innebära många olika saker och ha en stor påverkan på både en själv, sina barn och framtida generationer. – Det vore väldigt bra om vi kan identifiera oss lite mer som ett migrationssamhälle. Nästan alla har en koppling, en släkting, eller ngn länk till Amerika. Man kan uppnå större förståelse för migration om man är mer medveten om historien, och oss själva, säger Brigitte.

Kristina – Frida Bergh Frida Bergh alternerade rollen som Kristina när Kristina från Duvemåla sattes upp på Cirkus i Stockholm. Hon har arbetat över hela landet, exemplevis på stadsteatrarna i Stockholm, Malmö och Uppsala, på operan i Malmö, Karlstad och Umeå, samt på privata scener som Oscarsteatern, Chinateatern och Nöjesteatern. Frida har medverkat i flera uppmärksammade uppsättningar såsom Kulturhusets Tjechovträdgården och Malmö stadsteaters Ingvar.

Karl-Oskar – Daniel Eriksson Daniel Eriksson debuterade som artist för över 20 år sedan och har via scenskolan i Göteborg gjort sig en internationell musikalkarriär där han uppburit titel- och huvudroller i bland annat Dr Jekyll och Mr Hyde, Jesus Christ Superstar, Miss Saigon och RENT. Efter flitigt spelande på teatrar & operahus i Danmark, Tyskland, Österrike, Holland och Sverige återkom han 2018 till scenerna i Sverige som Jesus i Eldeen Johanssons produktion av Jesus Christ Superstar in concert som under 2019 spelades på Malmö Live och i Uppsala konserthus. Allra senast sågs Daniel på Malmö Operas scen som Monseiur D´Arque i Skönheten & Odjuret 2019/20 och i egenproducerade julkonserten Running Home for Christmas 2019 och 2020.

Robert – Nils Weibull Nils Weibull har alltid sysslat med musik och sång så länge han kan minnas. Han började sin scenkarriär i Malmö Operas barnkör, där var han med i produktioner som Carmen, Parsifal och Trollflöjten. Nils debuterade som solist när han som gossopran sjöng tillsammans med Malmö Operas kör och orkester i Mendelssohns oratorium Elias. Efter tre år på gymnasiet – med inriktning spetssång – började Nils på Östra Grevies folkhögskola där han läste ett år musikteater. Där medverkade han i uppsättningarna Next to normal, Sweeney Todd och A little night music. Just nu läser Nils till musikalartist på Högskolan för Scen och Musik vilket är en treårig kandidatutbildning i Göteborg.


MALMÖ AKADEMISKA

KÖR OCH ORKESTER

MALMÖ UNIVERSITET

SIDA 10

-SÄSONGSPROGRAM 2021–2022-

FIRA MED OSS!

Nationaldagskonsert EN VÄNLIG GRÖNSKAS RIKA DRÄKT HAR SMYCKAT DAL OCH ÄNGAR, NU SMEKER VINDENS LJUMMA FLÄKT DE FAGRA ÖRTESÄNGAR. När: 6 juni kl 16.00 Plats: S:t Johannes kyrka, Malmö Biljetter: Via Kulturcentralen alt. i entrén i mån av plats.

Malmö akademiska kör och orkester bjuder in till ett traditionsenligt nationaldagsfirande i S:t Johannes kyrka. Konserten ges i samband med ensemblernas förberedelse inför sin årliga turné. Programmet bjuder på samma repertoar som följer med på resan! Välkomna att fira med oss!

Lyssna på när Malmö akademiska kör och orkester framför Du gamla du fria

Våra Turnéer Malmö akademiska kör och orkester utgör en viktig del av Malmö stads och universitetets musikaliska liv och ensemblerna är dess ansikte utåt vid turnéer till vitt skilda delar av världen. Vi har haft glädjen att representera Malmö universitet vid turnéer till bland annat Mexiko, Brasilien, Kuba och Sydafrika.

terclasses öppna för tvärinstitutionella samarbeten och internationella deltagare. Våra turnéer ger våra ensembler oförglömliga minnen och ger dem en unik möjlighet att utvecklas musikaliskt, färdigheter som vi sedan har glädjen att presentera för vår publik i Malmö.

Med inbjudan till olika festivaler och konserthus av internationella aktörer och samarbetsuniversitet har vi haft möjlighet att representera vårt lärosäte, men även berätta om vår stad, region och om svenskt musikliv.

Vi har alltid en pågående dialog om vilket klimatavtryck våra ensembler har som turnerande grupper. Vi vill prioritera levande musik, en interkulturell dialog och ser att det är viktigt att svensk musik får klinga levande i andra länder, men vi gör det på ett ansvarsfullt och balanserat sätt och väger in de miljömässiga aspekter det för med sig att turnera.

På hemmaplan driver vi internationella samarbeten genom att agera värd vid besök av våra partneruniversitets orkestrar och körer, samt genomföra workshops och mas-

Sommaren 2020 skulle Malmö akademiska kör & orkester ge sig av till Slovenien, men turnén fick ställas in på grund av det rådande världsläget.

Här har vi varit 2001 Italien 2002 Tjeckien 2003 Brasilien 2004 Kroatien 2005 Kina 2006 Ungern/Rumänien 2007 Portugal 2008 USA/Kanada 2009 Italien/Tyskland 2010 Kuba

2011 Tjeckien/Tyskland 2012 Brasilien 2013 Polen 2014 Mexiko 2015 Tyskland 2016 Sydafrika 2017 Tjeckien 2018 Ukraina 2019 Brasilien


MALMÖ AKADEMISKA

MALMÖ UNIVERSITET

KÖR OCH ORKESTER

SIDA 11

-SÄSONGSPROGRAM 2021–2022-

Våra medlemmar berättar »Undrar du hur det är att lussa i så många Luciatåg? Vad som händer på våra turneér? Hur livet är bakom kulisserna?« I Malmö akademiska kör och orkester möter vi studenter, medarbetare, doktorander och alumner från Malmö universitet, men även medlemmar från andra lärosäten hittar hit – som exempelvis studerande vid Musikhögskolan i Malmö. Utöver det gemensamma musicerandet och den höga nivån utnämns nästintill alltid den goda sociala samvaron som en stor bidragande faktor till att vara med i ensemblerna. Vi möter våra sångare och musiker i ett samtal om hur det är att vara medlem i Malmö akademiska kör och orkester. Häng med när våra medlemmar delar med sig av hur de hamnade i Malmö akademiska kör & orkester, minnesvärda konserter och upplevelser, samt egna berättelser om vad som fick just dem att bli medlemmar! Låt oss höra! Josefin Sundström, alt i Malmö akademiska kör Josefin Sundström sjunger i andra alt-stämman och har varit medlem i Malmö akademiska kör sedan hösten 2018. – Jag studerar till organist på Musikhögskolan i Malmö och har sjungit en del i kör innan jag började studera här. En kompis på skolan som också sökt sig till kören tipsade om Malmö akademiska kör. Jag ville hitta en gemenskap som var utanför min musikhögskolebubbla, och det gjorde jag! Det bästa med kören är gemenskapen och att oavsett vilken dag man har haft innan man kommer till repet på onsdag kväll så kan man lägga det ifrån sig en liten stund och bara fokusera på att sjunga och fika. Jag har också fått möjligheten att agera vicedirigent och fått leda kören på en del rep, vilket har varit otroligt lärorikt och givande.

– De flesta konserterna med Malmö akademiska kör och orkester har varit väldigt minnesvärda, men jag tror att min allra första konsert är speciellt värd att nämna. Vi sjöng bland annat Chichester Psalms av Bernstein och Kol Nidre av Schönberg. Styckena var väldigt utmanande – speciellt Schönberg – men känslan av att tillsammans sätta allting på konsert var värt all möda. Visst var det utmanande verk! Men vilken fin konsert det blev. Vi frågar Josefin om vilken musik som ligger henne varmast om hjärtat och vilka verk hon själv skulle vilja framföra tillsammans med Malmö akademiska kör. – Jag måste väl falla in i stereotypen för kyrkomusiker och säga att min favoritmusik att framföra är Bach, men jag har också en svaghet för modernare verk av nutida kompositörer såsom Arvo Pärt och Karin Rehnqvist. Det är svårt att på rak arm komma på ett stycke jag skulle vilja framföra i kören. Daniel (körens och orkesterns dirigent, reds. anm) har en förmåga att välja en varierad repertoar som utmanar kören, så jag vill fortsätta utmanas genom den. Något större verk för orkester och kör hade varit häftigt. Malin Fält, cellist i Malmö akademiska orkester Malin Fält spelar cello i Malmö akademiska orkester och läser förskollärarutbildningen med musikprofil vid Malmö universitet. Hur hamnade du i Malmö akademiska orkester, Malin? – Jag växte upp i Halmstad, pluggade musik på gymnasiet och har spelat cello sen jag var 7 år. Jag kollade upp om universitetet hade en orkester när jag flyttade hit för att jag gärna ville fortsätta spela cello när jag inte längre tog lektioner. Det var just att ha ett sammanhang att spela cello i och lära känna folk i Malmö som fick mig att söka. Dessutom är symfoniorkester det som jag tycker är roligast att spela i. Finns det någon särskild musik du tycker om att framföra? – Jag har tyckt mycket om julkonserterna då det ofta blir en väldigt mysig stämning och det känns som det är en höjdpunkt på året både för oss som orkester men även för publiken.

mig för att söka till Malmö akademiska kör. Vad är det bästa enligt dig Kim med att vara med i kören? – Jag tycker att vi har en jättebra gemenskap, alla i kören är så trevliga! Sen tycker jag mycket om den typen av musik vi sjunger, vi framför ofta varierande program och det är roligt att öva och sjunga stycken i olika stilar. Dessutom är Daniel en bra kördirigent, det är roligt att känna att han tar det vi gör till nästa nivå och att det vi framför är verkligen bra. Vilka är dina minnesvärda konserter och upplevelser med Malmö akademiska kör? – Hittills har jag varit med på en turné, till Ukraina, och det tyckte jag var jättekul. Det är roligt att lära känna folk i kören bättre, sjunga på nya ställen och upptäcka ett nytt land tillsammans. Jag tror mitt bäste konsertminne är att sjunga Brahms Requiem i höstas. Jag hade sjungit det med en annan kör innan och det var jättekul att göra det igen. Det är verkligen ett verk där man känner sig fylld av energi och det var väldigt roligt att se hur publiken engagerades. Vilken typ av musik tycker du är roligast att framföra? – Jag gillar faktiskt att sjunga rätt så pampiga stycken, och det finns nog ingenting bättre än en rätt pampig fuga… Men samtidigt tycker jag det är spännande när musik är dynamisk, att jag behöver utmana mig själv att sjunga på olika sätt. Har du något särskilt verk du skulle vilja framföra? – Högst på önskelistan över verk jag vill sjunga står Carl Orffs Carmina Burana. Jag måste också erkänna att jag efter alla dessa år i kör inte har sjungit Mozarts Requiem, så det kommer förhoppningsvis också hända nån gång. Jag skulle också gärna sjunga fler verk av kvinnliga tonsättare. Kim, du är ju även medlem i Malmö akademiska körs Luciagrupp, vad innebär det? –Jag är med i luciagruppen tillsammans med fem andra medlemmar från kören, där vi organiserar våra små luciatågssjungningar. Vi kontaktar olika företag och organisationer som kan boka oss, gör ett schema, vi brukar göra ca 4 parallelltåg på luciadagen, se till att alla har dräkt och att det finns ljus, kronor och buxbom. Det är alltså ganska mycket att hålla ordning på. – Lucia kräver mycket förberedelse varje år. Vi brukar ha tåg hos olika företag i Malmö, på svenska ambassaden i Köpenhamn och på Malmö universitet. Vi har också två större tåg, ett i kyrkan i Tommarp och ett i St Johannes kyrka i Malmö. Förberedelserna brukar vara lite stressiga, men när vi väl går i tågen är det fantastiskt, det uppskattas väldigt mycket av publiken. Viktor Auregård, kontrabasist i Malmö akademiska orkester Viktor studerar vid Malmö universitet och är kontrabasist i orkestern sedan 2015. – Jag har vänner sedan min tid på musikhögskolan som är medlemmar i orkestern. Det kändes som ett bra tillfälle att få spela musik samtidigt som jag får umgås med mina vänner.

Foto: Pernille Leander

Vilka är dina bästa minnen med Malmö akademiska kör? – Jag har så otroligt många fina minnen med kören allaredan att det blir svårt att välja ett enda, men luciatågen hör till höjdpunkterna, det är något speciellt med att stiga upp ohemult tidigt och bege sig ut i vinterkylan för att sprida värme och ljus tillsammans med några av körkompisarna, för att sedan på slutet av dagen möta upp med hela kören i Johanneskyrkan och avsluta med ett stort tåg. Men på listan av minnesvärda konserter finner vi även vårt framförande av Chichester Psalms av Leonard Bernstein och Kol Nidre av Arnold Schönberg hösten 2018.

Kim Roelofs, sopran i Malmö akademiska kör Kim arbetar som doktorand på Malmö universitet, på institutionen för urbana studier.

– Det är en välfungerande grupp där jag delar många värderingar och intressen med mina medmusiker, samtidigt som jag får spela musik. Många minnen kommer från turnéerna, där exotiska platser och en tight social grupp bidrar till fina stunder.

– Jag har sjungit i kör hela mitt liv, både på skolan och utanför, och som barn och tonåring tog jag dessutom pianolektioner. I kören sjunger jag andra sopranstämman. Jag hörde talas om Malmö akademiska kör via kompisar, och terminen innan jag gick med gick jag på en av Malmö akademiska kör och orkesters konserter. Jag sjöng i en annan kör då men ville få mer utmaning, så jag bestämde

Vilken typ av musik tycker du är roligast att framföra? – Större orkesterverk är alltid roligast att framföra tycker jag. Speciellt när det är många musiker inblandade. När det kommer till specifika verk så smäller ju alltid Tjajkovskijs 1812 ouvertyr högt!


MALMÖ AKADEMISKA

MALMÖ UNIVERSITET

KÖR OCH ORKESTER

SIDA 12

-SÄSONGSPROGRAM 2021–2022-

KALENDARIUM

2021

Ortrud Mann – En fantasi om Sveriges första kvinnliga chefsdirigent

Flertalet datum under oktober och november Plats: Malmö Live Konserthus, Dag Hammarskjölds torg 4 Ein deutsches Requiem, Johannes Brahms

7 november kl. 17.00 Plats: S:t Johannes kyrka, Malmö

2022 Tjajkovskijs pianokonsert

23 januari kl 17.00, S:t Johannes kyrka, Malmö Valentinkonsert

14 februari kl. 19.00 Plats: S:t Johannes kyrka, Malmö Kristina från Duvemåla – konsertversionen

3 december kl. 19.30, 4 december kl. 15.00 och 18.00

26 mars kl. 18.00 27 mars kl. 16.00 Plats: Malmö Live Konserthus, Dag Hammarskjölds torg 4

Luciakonsert

Carmina Burana, Carl Orff

Julkonsert – Granen

13 december kl. 18.30 och 20.00 Plats: S:t Johannes kyrka, Malmö

Biljetter till våra konserter

men också hålla igång en debatt om värdet av kultur.

Biljetter till våra konserter kan, om inget annat anges, köpas hos Kulturcentralen eller i dörren via swish.

Vad ska kultur kosta, vem ska betala och hur mycket?

Vi tillämpar valfri entré på de flesta av våra konserter – där du som besökare själv väljer vad du vill betala för vår konsert. Vi vill göra våra konserter tillgängliga för så många människor som möjligt,

I dörren betalar du en valfri summa och på Kulturcentralen finns några olika priser att välja mellan. Välkomna!

Maj 2022 Plats: Lokstallarna, Kirseberg Nationaldagskonsert

6 juni kl. 16.00 Plats: S:t Johannes kyrka, Malmö

Foto: Pernille Leander

Vill du vara med? Vi välkomnar alla att provsjunga eller provspela. Medlemmar antas i mån av plats och efter ett godkänt antagningsprov. Vid varje terminsstart listar vi möjliga tider för antagningsprov som kan bokas via vår webbsida på: mau.se/om-oss/musik/. Malmö akademiska kör och orkester arbetar med en spännande och nytänkande repertoar, konserterna ger en helhetsupplevelse där musik, text och mötet med publiken står i centrum. Utöver konserterna på hemmaplan bedriver båda ensemblerna en omfattande turnéverksamhet. Som medlem i Malmö akademiska kör & orkester får du även tillgång till universitetets övningslokaler i Västra Hamnen. Antagningsprov till både kören och orkestern sker i Malmö universitets lokal Orkanen på Nordenskiöldsgatan 10.

För dig som vill sjunga i kören Malmö akademiska kör är en blandad kör som i huvudsak arbetar acapella, samarbeten sker dock regelbundet med Malmö akademiska orkester. Du som söker dig till Malmö akademiska kör bör ha stor körvana och god notläsningsförmåga. Vid antagningsprovet genomförs ett omfångstest, ett gehörsprov samt ett a prima vista-prov. Du behöver inte förbereda något stycke och provet tar cirka 10 minuter.

För dig som vill vara med i orkestern Malmö akademiska orkester är en symfoniorkester som arbetar med en varierad repertoar, klassisk orkesterrepertoar varvas med modernare arrangemang och genreöverskridande verk. Bland de spelade verken finns Dvoraks Symfoni nr 9, Tjajkovskij Symfoni nr 5, Schumanns pianokonsert och Brahms Ein deutsches Requiem. Är du intresserad av att vara med i Malmö akademiska orkester? Då bör du ha god vana av att spela orkester- eller kammarmusik. Till antagningsprovet behöver du förbereda ett självvalt stycke utan ackompanjemang. Spelprovet följs upp av ett prima vista prov.


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.