Page 1


Τιμούμε την εμπιστοσύνη σας! Δημότισσες και Δημότες του «Καλλικρατικού» Δήμου Πλατανιά

Π

ριν από μόλις τρία χρόνια, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία τόσο για τη χώρα μας όσο και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και για τους πολίτες, λάβαμε ισχυρή εντολή από εσάς να ηγηθούμε του νέου «Καλλικρατικού» Δήμου Πλατανιά. Ενός Δήμου που, εκτός από την τεράστια γεωγραφική έκτασή του (491,78 τετραγωνικά χιλιόμετρα), αποτελείται από 51 πρώην κοινότητες και 130 ενεργούς οικισμούς, που τον καθιστούν τον μεγαλύτερο στην Κρήτη.

Τιμώντας αυτή σας την εντολή, δώσαμε όλο αυτό το διάστημα μια καθημερινή μάχη, μέσα σε ένα περιβάλλον θεσμικό, οικονομικό και κοινωνικό, που μέρα με τη μέρα γινόταν χειρότερο και επαχθέστερο και για τους Δήμους, αλλά ειδικά για τους πολίτες. Μέσα σε πολύ σύντομο διάστημα και παρότι κανείς από τους τέσσερις συνενωμένους Δήμους δεν είχε την κατάλληλη υποδομή, καταφέραμε και οργανώσαμε τον νέο «Καλλικρατικό» Δήμο, ώστε να είναι πραγματικά λειτουργικός και αποτελεσματικός, στην υπηρεσία όλων των δημοτών. Ταυτόχρονα, εργαστήκαμε μεθοδικά για την «ωρίμανση» και την εξεύρεση των αναγκαίων πόρων, με τους οποίους χρηματοδοτήθηκαν μια σειρά από μεγάλα και μικρά αναγκαία και χρήσιμα έργα σε όλη την περιφέρεια του Δήμου μας. Παράλληλα, μεταξύ άλλων, δώσαμε πολύ μεγάλη βαρύτητα: • Στην έμπρακτη και ουσιαστική στήριξη των συμπολιτών μας, οι οποίοι βρίσκονται σε δεινή θέση εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. • Στην αναβάθμιση των σχολικών υποδομών, στη δημιουργία νέων παιδικών σταθμών και στην καθημερινή στήριξη των σχολείων προκειμένου να λειτουργούν απρόσκοπτα, χωρίς ελλείψεις και προβλήματα. • Στη θεαματική βελτίωση των οικονομικών δεδομένων που «κληρονόμησε» ο νέος «Καλλικρατικός» Δήμος. • Στην αναβάθμιση και προβολή του τουριστικού μας προϊόντος με συγκεκριμένα έργα και πρωτοβουλίες, αλλά και, ταυτόχρονα, στην προστασία του πλούσιου φυσικού μας περιβάλλοντος. • Στη στήριξη των αγροτών μας καθώς ο πρωτογενής τομέας αποτελεί, μαζί με τον τουρισμό, βασικό πυλώνα της τοπικής μας οικονομίας. • Στον εκσυγχρονισμό των αθλητικών μας υποδομών και στην ανάδειξη των ιδιαίτερων πολιτιστικών χαρακτηριστικών του τόπου μας.

Συνδημότισσες και Συνδημότες

2

Ο «Καλλικρατικός» Δήμος Πλατανιά ήταν ένα διεκδικητικός Δήμος προς την κεντρική εξουσία, μαχόμενος δίπλα σε ομάδες πληθυσμού που μέσα από τις κυβερνητικές πολιτικές οδηγήθηκαν στην ανεργία και στην εξαθλίωση. Διεκδικήσαμε και συνεχίζουμε να απαιτούμε, μεταξύ πολλών άλλων, την παραχώρηση δημόσιων εκτάσεων, όπως το Αεροδρόμιο του Μάλεμε, με μια σειρά δράσεων και εκδηλώσεων προς αυτή την κατεύθυνση. Διεκδικούμε και πετυχαίνουμε την παραχώρηση στον Δήμο ανενεργών δημόσιων κτιρίων για τη στέγαση Υπηρεσιών προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και υπήρξαμε ξεκάθαρα αντίθετοι σε ιδιωτικοποιήσεις - παραχωρήσεις όπως στην περίπτωση του Αεροδρομίου Χανίων.


Συμμετείχαμε από την πρώτη στιγμή στην κινητοποίηση κατά της εξουδετέρωσης των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο. Μέσα σε ένα περιβάλλον όπου οι ανάλγητες κυβερνητικές πολιτικές έχουν οδηγήσει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας μας στην οικονομική εξαθλίωση, όπου οι νέοι μας οδηγούνται μόνο στην ανεργία, όπου θεσμοί αποδομούνται και επιβάλλονται φόροι σε ανύπαρκτα εισοδήματα, εμείς, τηρώντας τις υποσχέσεις μας, μειώσαμε στο μεγαλύτερό τους μέρος τα δημοτικά τέλη για όλους τους δημότες, κάναμε επιπρόσθετες γενναίες μειώσεις σε ειδικές ομάδες των πολιτών μας, δεν επιβάλλαμε καμία αύξηση στο δημόσιο αγαθό του νερού ύδρευσης και στηρίξαμε έμπρακτα πρωτοβουλίες και δράσεις συλλόγων και φορέων, που στόχο είχαν την κοινωνική προσφορά. Το σύνολο του πλούσιου έργου και των πολύπλευρων δράσεων της Δημοτικής Αρχής του «Καλλικρατικού» Δήμου Πλατανιά, αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς, συνεργασιών και καθημερινής μάχης, σας παρουσιάζουμε, με υψηλό αίσθημα ευθύνης, σε αυτό το φυλλάδιο απολογισμού και προγραμματισμού για την επόμενη πενταετή περίοδο.

Συνδημότισσες και Συνδημότες Έχοντας ως παρακαταθήκη το σημαντικό έργο, που παρά τις αντίξοες συνθήκες πετύχαμε, ο συνδυασμός μας, «Αυτοδιοικητική Συνεργασία Πολιτών», κατέρχεται στις επικείμενες δημοτικές εκλογές ζητώντας από εσάς την ανανέωση της εμπιστοσύνης που μας δείξατε. Στην έως τώρα αυτοδιοικητική μας διαδρομή τίποτα δε μας χαρίστηκε. Παλέψαμε και αγωνιστήκαμε σκληρά με γνώμονα το κοινό συμφέρον και στόχο τη δημιουργία ενός Δήμου ισχυρού, εξωστρεφή, που βρίσκεται στο πλάι των δημοτών του, δίνοντάς του ώθηση για ανάπτυξη και προοπτική. Σε μια εποχή που τίποτα δεν είναι αυτονόητο, μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Σίγουρα στο έργο μας υπήρξαν αδυναμίες, ίσως και παραλείψεις και πράγματα που θέλαμε, αλλά δεν καταφέραμε να υλοποιήσουμε. Σε όλη αυτήν την προσπάθεια που καταβάλαμε είχαμε την αμέριστη στήριξη της δημοτικής μας ομάδας, αλλά και την άριστη συνεργασία με πολλούς αιρετούς, πολλοί από τους οποίους, αν και είχαν εκλεγεί με αντίπαλες παρατάξεις, αναγνωρίζοντας το ενδιαφέρον μας, την προσπάθειά μας, αλλά πάνω απ’ όλα την ισότιμη αντιμετώπιση προς όλους, συμπορεύονται ενεργά, πλέον, μαζί μας για την επόμενη αυτοδιοικητική περίοδο. Τα τρία αυτά χρόνια ως Δημοτική Αρχή του Δήμου Πλατανιά έχουμε δείξει τις ικανότητές μας, την ευαισθησία μας και την αποτελεσματικότητά μας. Καταφέραμε να συνθέτουμε μέχρι σήμερα αυτόνομα και χωρίς κομματικούς εναγκαλισμούς ή άλλου είδους στηρίξεις. Στα ίδια πλαίσια θα αναπτύξουμε ακόμα περισσότερο τις αρχές της συλλογικότητας και της κοινωνικής αλληλεγγύης, στηριζόμενοι σε ανθρώπους που έχουν το ίδιο όραμα και την ίδια διάθεση για προσφορά με εμάς. Είμαστε ανοικτοί σε κάθε ενεργό πολίτη, σε κάθε ομάδα πολιτών που θέλει να έχει θεσμικό λόγο και ρόλο, είμαστε ανοικτοί στην κοινωνία. Για ένα Δήμο ενεργό, αυτόνομο, ισχυρό. Για ένα Δήμο πρωταγωνιστή στις εξελίξεις. Για ένα Δήμο για τον Δημότη. Τιμούμε την εμπιστοσύνη σας, συνεχίζουμε το έργο μας! Γιάννης Μαλανδράκης Υποψήφιος Δήμαρχος Πλατανιά

3


Υπηρεσίες - Εξυπηρέτηση Πολιτών

Τ

ο μεγάλο «στοίχημα» της διοικητικής συνένωσης των τεσσάρων πρώην «Καποδιστριακών» Δήμων (Βουκολιών, Κολυμβαρίου, Μουσούρων, Πλατανιά), που αποτέλεσε μία σύνθετη και δύσκολη διαδικασία, ήταν η άμεση οργάνωση των Υπηρεσιών με τρόπο αποτελεσματικό για να μην υπάρξει κανένα απολύτως πρόβλημα σε ό,τι αφορά την ομαλή, καθημερινή και ταχεία εξυπηρέτηση των δημοτών.

4

Το δύσκολο αυτό εγχείρημα στέφθηκε με επιτυχία, αν και υλοποιήθηκε σε μια περίοδο σημαντικών περικοπών θεσμοθετημένων πόρων και αδυναμίας πρόσληψης του αναγκαίου προσωπικού για την κάλυψη των κενών θέσεων. Μέσα σε πολύ σύντομο διάστημα και παρότι κανείς από τους τέσσερις συνενωμένους Δήμους δεν είχε την κατάλληλη


υποδομή, καταφέραμε και συστήσαμε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), Κοινωφελή Επιχείρηση (ΚΕΔΗΠ) και μετασχηματίσαμε τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑΒΑ). Διαμορφώσαμε με ελάχιστο κόστος το Δημοτικό Κατάστημα, στην έδρα του Δήμου στο Γεράνι, προκειμένου να στεγαστούν οι Υπηρεσίες και διαμορφώσαμε το εργασιακό περιβάλλον προκειμένου να μπορούν οι υπάλληλοι να παρέχουν τις ανάλογες υπηρεσίες στους δημότες μας. Συστήσαμε πιστοποιημένη Τεχνική Υπηρεσία, η οποία έχει τη δυνατότητα αυτόνομα πλέον να υποβάλλει έργα στο ΕΣΠΑ. Το προσωπικό που μεταφέρθηκε αυτούσιο από τους τέσσερις πρώην «Καποδιστριακούς» Δήμους στον «Καλλικρατικό» Δήμο Πλατανιά αριθμεί σήμερα μόλις 49 μόνιμους υπαλλήλους, συμπεριλαμβανομένης της Νομικής Υπηρεσίας. Παρότι το πλήθος των αρμοδιοτήτων που κατέχει ο Δήμος είναι αντιστρόφως ανάλογο με το πλήθος των εργαζομένων, οι υπηρεσίες του Δήμου λειτουργούν, κατά γενική ομολογία, πολύ ικανοποιητικά. Σε αυτό συνετέλεσε και η συμμετοχή των υπαλλήλων του Δήμου, με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής, σε σεμινάρια του Ελληνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και σε θεματικά σεμινάρια, προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν άμεσα και αποτελεσματικά στα νέα δεδομένα του «Καλλικράτη». Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων υπερέβαλλαν προσπαθειών και εργασίας, πέρα και από τα υπηρεσιακά τους καθήκοντα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να συγκροτήσουμε ένα Δήμο ισχυρό και λειτουργικό. Για τον λόγο αυτό οφείλουμε να τους ευχαριστήσουμε θερμά για τη συνεισφορά τους. Η διοικητική οργάνωση του νέου Δήμου ήταν μια πολύ δύσκολη και πολύπλοκη γραφειοκρατική διαδικασία καθώς ήταν επιτακτική και άμεση η ανάγκη σύστασης Τμημάτων – Διευθύνσεων, όπως: • Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών. • Οικονομική Υπηρεσία. • Διοικητικές Υπηρεσίες. • Τμήμα Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης. • Ταυτόχρονα συστάθηκαν τέσσερις αποκεντρωμένες Υπηρεσίες και λειτούργησαν τέσσερα (4) Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) στις ισάριθμες Δημοτικές Ενότητες, με στόχο την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση όλων των δημοτών, όπως και έγινε.

5


Οικονομικά Δεδομένα

Ο

Δήμος Πλατανιά είναι, πλέον, ένας πλήρως «υγιής», οικονομικά, Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης, χάρη στη σημερινή Δημοτική Αρχή, η οποία αντιμετώπισε αποτελεσματικά τις οικονομικές εκκρεμότητες που «κληρονόμησε» και κατάφερε να βελτιώσει θεαματικά τα οικονομικά δεδομένα του Δήμου, παρά το γεγονός ότι υπήρξε σαφής και κατακόρυφη μείωση των θεσμοθετημένων και μη εσόδων του καθ’ όλη τη διάρκεια των τριών ετών. Αναλυτικότερα: • Σύμφωνα με τις εκθέσεις των ορκωτών λογιστών, το 2011 ο νέος «Καλλικρατικός» Δήμος Πλατανιά παρέλαβε υποχρεώσεις ύψους 5.546.798,82 ευρώ, εκ των οποίων τα 3.699.727,97 αποτελούσαν βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις και τα υπόλοιπα 1.847.070,85 ευρώ αποτελούν μακροπρόθεσμο τραπεζικό δανεισμό, με επιτόκιο δανεισμού 6,5%. Το ταμείο που παράλαβε η Δημοτική Αρχή ήταν περίπου 1.000.000 ευρώ, χωρίς να έχουν καταβληθεί οι ασφαλιστικές εισφορές του τελευταίου τριμήνου 2010, ποσό της τάξεως των 100.000 ευρώ. • Σήμερα έχουν καταβληθεί πάνω από 3.000.000 ευρώ από ιδίους πόρους και μέσω του προγράμματος πληρωμής ληξιπροθέσμων υποχρεώσεων, χωρίς ο νέος Δήμος Πλατανιά να έχει δανειστεί ούτε ένα ευρώ! • Ρυθμίσαμε τα υφιστάμενα δάνεια του Δήμου, έτσι ώστε να καταβάλουμε σε ετήσια βάση τα μισά χρήματα από αυτά που δίναμε έως τώρα. • Ο Δήμος Πλατανιά διατηρεί ένα ταμειακό υπόλοιπο ανώτερο από αυτό που παρέλαβε και εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις του.

6

Αξιοσημείωτο είναι ότι τα παραπάνω επετεύχθησαν με μείωση της τακτικής επιχορήγησης του Δήμου σε ποσοστό πάνω από 60%! Ποσό που επαρκεί μόνο για τη μισθοδοσία του προσωπικού, ενώ τα ποσά για έργα μικρής κλίμακας, μειώθηκαν σταδιακά κατά 80%, καταλήγοντας για το έτος 2014 στο ποσό των μόλις 250.000 ευρώ για το σύνολο του «Καλλικρατικού» Δήμου Πλατανιά. Επίσης, υπήρξε και μείωση των εισπράξεων από τα τέλη χρήσης παραλίας, λόγω αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου. Ακόμη, προκειμένου η Δημοτική Αρχή να αντιμετωπίσει το τεράστιο πρόβλημα της εισπραξιμότητας στην άρδευση και ειδικά των οφειλών προηγούμενων χρήσεων, έχει συντάξει Κανονισμό Άρδευσης, προσπαθώντας να επιλύσει τις «πληγές» των παρελθόντων ετών.


Έργα Υποδομής

Η

Δημοτική Αρχή δεν αρκέστηκε σε μια διαχείριση φτώχειας και μιζέριας, αλλά, παρά τη γενικότερη οικονομική κρίση, την εξαιρετικά αρνητική δημοσιονομική συγκυρία και τις σημαντικές περικοπές θεσμοθετημένων πόρων της Αυτοδιοίκησης, αλλά και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, εξάντλησε κάθε δυνατότητα τόσο για τη σύνταξη μελετών προκειμένου να «ωριμάσουν» μεγάλα και μικρά έργα, όσο και για την υλοποίηση τους, αφού νωρίτερα είχε εξασφαλίσει, με στοχευμένες ενέργειες και συμμαχίες, την εξωστρέφεια και τη δυναμική διεκδίκηση για τις αναγκαίες χρηματοδοτήσεις.

Συγχρηματοδοτούμενα έργα ύψους 20.000.000 ευρώ Διεκδικήσαμε και πετύχαμε την απορρόφηση μεγάλου ύψους χρηματοδοτήσεων Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων (ΕΣΠΑ, ΟΠΑΑΧ, ΟΣΑΠΥ, ΠΕΠ Κρήτης), με αποτέλεσμα να εντάξουμε και να υλοποιούμε έργα υποδομών, προϋπολογισμού πάνω από 20.000.000 ευρώ. Επιγραμματικά αναφέρουμε την επέκταση του βιολογικού καθαρισμού στην ενδοχώρα, την κατασκευή παιδικού σταθμού, τις αναπλάσεις πλατειών, την ανέγερση κτιρίου πολλαπλών χρήσεων, την ανάδειξη μονοπατιών, την αναβάθμιση αθλητικών χώρων κ.ά. Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην ένταξη προτάσεων στα ευρωπαϊκά προγράμματα και στη μετέπειτα υλοποίηση των αντίστοιχων έργων. Μια συστηματική προσπάθεια που απέδωσε καρπούς, με τα παρακάτω μεγάλα έργα πνοής για την ύδρευση και αποχέτευση στον Δήμο Πλατανιά. • «Αγωγοί προσαγωγής λυμάτων από οικισμούς στον υφιστάμενο κύριο αγωγό Ε.Ε.Λ. της περιοχής Χανίων - Κολυμβαρίου», προϋπολογισμού 5.180.000 ευρώ. Περιλαμβάνει την κατασκευή των αγωγών αποχέτευσης μεταφοράς λυμάτων συνολικού μήκους 21.828 μέτρων από οικισμούς, κυρίως του νότιου τμήματος του Δήμου Πλατανιά, προς την παλαιά Εθνική Οδό και την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων στο Γεράνι. Ειδικότερα, περιλαμβάνει τους οικισμούς Γεράνι, Μόδι, Κοτσιφιανά, Βουκολιές, Γαβαλομούρι, Χρυσαυγή, Πολεμάρχι, Καμισιανά, Δαρμαροχώρι, Σπηλιά, Μαραθοκεφάλα και Κολυμβάρι. • «Εσωτερικά δίκτυα λυμάτων οικισμών Ξαμουδοχώρι - Βλαχερωνίτισσα, αγωγοί προσαγωγής τους στον κύριο αγωγό της Δ.Ε.Υ.Α.Β.Α. Κολυμβάρι - Γεράνι και ενίσχυση υποδομών στα αντλιοστάσια Α5, Α5α και στην Ε.Ε.Λ. Χανίων - Κολυμβαρίου», προϋπολογισμού 2.606.732 ευρώ. Περιλαμβάνει τους αγωγούς των εσωτερικών δικτύων αποχέτευσης λυμάτων των οικισμών του τίτλου συνολικού μήκους 3.240 μέτρων και τους αγωγούς συνολικού μήκους 4.480 μέτρων προσαγωγής των λυμάτων τους στον κύριο αγωγό της Δ.Ε.Υ.Α.Β.Α. Κολυμβάρι - Γεράνι. Κυρίως, όμως, περιλαμβάνει την αναβάθμιση των κεντρικών αντλιοστασίων

7


λυμάτων Α5 και Α5α, ώστε να είναι ικανά να ανταπεξέλθουν σε μεγαλύτερα φορτία λυμάτων και με εφεδρικές αντλίες και την κατασκευή νέου κτιρίου εντός της Ε.Ε.Λ. για την τοποθέτηση του συστήματος βιομηχανικού νερού και την επιπλέον χρήση του σαν αποθηκευτικός χώρος. Το έργο θα ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος έτους.

Αντικατάσταση αγωγών ύδρευσης με σύγχρονα υλικά

• «Κατασκευή δικτύων αποχέτευσης στο Δημοτικό Διαμέρισμα Κολυμβαρίου Δήμου Πλατανιά», προϋπολογισμού 300.000 ευρώ. Το έργο αυτό περιλαμβάνει την κατασκευή των δευτερευόντων δικτύων αποχέτευσης σε κάθε τμήμα του οικισμού των Γριμπιλιανών Κολυμβαρίου, από σωληνώσεις αποχέτευσης τελευταίας τεχνολογίας μετά των φρεατίων παροχέτευσης των λυμάτων των επιμέρους ιδιοκτησιών του οικισμού. Σε συνδυασμό με την εργολαβία της ύδρευσης, για την αντικατάσταση των εσωτερικών δικτύων των οικισμών, ολοκληρώνονται για την περιοχή των Γριμπιλιανών, μίας γειτονιάς τουριστικά επισκέψιμης με θέα τον Κόλπο Χανίων και αποτελούμενης από παραδοσιακές παλαιές οικίες και μικρές τουριστικές μονάδες, τα αναγκαία για μελλοντική οικιστική ανάπτυξη έργα υποδομής.

• «Αντικατάσταση δικτύων ύδρευσης εντός οικισμών Κολυμβαρίου, Μαραθοκεφάλας, Ζυμπραγού, Δρομόνερου, Καμισιανών, Μάλεμε, Ξαμουδοχωρίου, Μαρουλαχιανών, Κυπαρίσσου, Γερανίου, Μοδίου και Πλατανιά», προϋπολογισμού 1.600.000 ευρώ. Το έργο περιλαμβάνει την αντικατάσταση παλαιών σωληνώσεων δικτύων ύδρευσης από σωληνώσεις πολυαιθυλενίου τρίτης γενιάς, συνολικού μήκους περίπου 21.600 μέτρων. Ταυτόχρονα με την τοποθέτηση των νέων αγωγών κατασκευάστηκαν και νέες παροχές ύδρευσης, που καταλήγουν σε ανοξείδωτο διανομέα ύδρευσης για κάθε οικόπεδο ή σύνολο ιδιοκτησιών. Με την αντικατάσταση του δικτύου επιτυγχάνεται η ελαχιστοποίηση των βλαβών, αλλά κυρίως η αναβάθμιση της ποιότητας των δικτύων ύδρευσης, ώστε να ανταποκρίνονται στην ελάχιστη ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών της Δ.Ε.Υ.Α.Β.Α. και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών του Δήμου Πλατανιά.

8

Με τα μεγάλα αυτά έργα σχεδόν ολοκληρώνεται ο αρχικός σχεδιασμός και το αίτιο δημιουργίας της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων στο Γεράνι, ο οποίος αποσκοπεί στην προστασία από τη μόλυνση και τη ρύπανση των αστικών λυμάτων της αμμώδους παραλίας και του θαλάσσιου περιβάλλοντος του κλειστού Κόλπου Χανίων, στην προστασία της υγείας των κατοίκων της περιοχής και των ξένων τουριστών που την επισκέπτονται και διαμένουν σε αυτήν, στην ελαχιστοποίηση της ρύπανσης των υπόγειων υδροφορέων και στον καθαρισμό των ρεμάτων και ποταμών, στους οποίους κατέληγαν ανεξέλεγκτα ανεπεξέργαστα λύματα.


Άλλα έργα Επίσης, έγιναν μια σειρά από μεγάλες παρεμβάσεις, αναπλάσεις, έργα κατασκευής υποδομών, όπως: • Αναπλάσεις πλατειών Τοπικών Κοινοτήτων Μανωλιόπουλου, Ζουνακίου, Κοντομαρίου, Κυπάρισσου, Συριλίου και Καληδωνίας, συνολικού προϋπολογισμού 658.000 ευρώ. • Δημιουργία αίθουσας πολλαπλών χρήσεων στην Τοπική Κοινότητα Βουκολιών, προϋπολογισμού 1.850.000 ευρώ. • Αποπεράτωση αίθουσας πολλαπλών χρήσεων Λάκκων, προϋπολογισμού 130.000 ευρώ. • Διαμόρφωση ευρύτερου χώρου πλατείας Βουβών - Αισθητική αναβάθμιση δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στις Πάνω Βούβες, προϋπολογισμού 365.816 ευρώ. • Αποκατάσταση - ανάδειξη παλαιάς παραδοσιακής βρύσης Καμάρας Καληδωνίας και περιβάλλοντος χώρου αυτής, προϋπολογισμού 70.000 ευρώ. • Κατασκευή γηπέδου 5x5 στην Τοπική Κοινότητα Βουκολιών, προϋπολογισμού 184.600 ευρώ. • Αξιοποίηση γεώτρησης - αρδευτικά δίκτυα ευρύτερης περιοχής Τοπικής Κοινότητας Δελιανών, προϋπολογισμού 449.200 ευρώ. • Ανάδειξη - αξιοποίηση του μονοπατιού στο φαράγγι «Κυδώνι» του Τοπικού Διαμερίσματος Καράνου, προϋπολογισμού 80.000 ευρώ. • Ανάδειξη - αξιοποίηση του μονοπατιού στο φαράγγι «Σαρακήνα» της Τοπικής Κοινότητας Μεσκλών, προϋπολογισμού 120.000 ευρώ. Παράλληλα, έχουμε ήδη εντάξει έργα που θα υλοποιηθούν στην επόμενη προγραμματική περίοδο και αφορούν υποδομές (αναπλάσεις πεζοδρόμιων, κοινόχρηστοι χώροι κ.λπ.), προϋπολογισμού περίπου 6.000.000 ευρώ, όπως:

Αναπλάσεις πλατειών

Κατασκευή γηπέδου 5x5

Ανάδειξη αξιοποίηση μονοπατιών

• Βελτίωση οδού - ανάπλαση πεζοδρομίων στις Τοπικές Κοινότητες Πλατανιά, Κοντομαρίου, Μάλεμε, προϋπολογισμού 3.926.000 ευρώ. • Ηλεκτροφωτισμός γηπέδου ποδοσφαίρου Κολυμβαρίου, προϋπολογισμού 270.000 ευρώ. • Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου και αποπεράτωση κτιρίου στον Βρεφονηπιακό Σταθμό του Δημοτικού Διαμερίσματος Κοντομαρίου, προϋπολογισμού 375.000 ευρώ. • Κτίριο Γριμπιλιανών, στο Κολυμβάρι, προϋπολογισμού 180.000 ευρώ. • Αναβάθμιση εγκαταστάσεων Δημοτικού Γηπέδου Μάλεμε, προϋπολογισμού 30.000 ευρώ.

9


Ακόμη, υλοποιήσαμε στο σύνολό τους, ξεπερνώντας πολλές δυσκολίες και ενστάσεις, ακόμη δύο μεγάλα έργα: • Βελτίωση οδού (αναπλάσεις πεζοδρομίων) στο Δημοτικό Διαμέρισμα Γερανίου, προϋπολογισμού 1.948.180 ευρώ. • Παράκαμψη Ι.Ν. Αρχαγγέλου (Ροτόντα) από επαρχιακή οδό έως οικισμό Επισκοπή, προϋπολογισμού 989.796 ευρώ. Επίσης, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, επανεκκίνηθηκε και υλοποιείται το σημαντικό έργο του οδικού άξονα «Λάκκοι - Ομαλός», ενώ μετά την πρόσφατη επιτυχία της ένταξης του οδικού άξονα «Καρές - Άγιος Αντώνιος», θα δώσουμε βάρος στην άμεση υλοποίησή του. Ακόμη, πετύχαμε και τη συνέχιση των διαδικασιών ολοκλήρωσης του έργου της λιμνοδεξαμενής Ομαλού, με σεβασμό στο ιδιαίτερο περιβάλλον της περιοχής. Και ακόμη: Πετύχαμε, πριν τη μετατροπή του ΟΑΔΥΚ σε ΟΑΚ, την αποδοχή μιας σειράς αντισταθμιστικών ωφελημάτων από την κατασκευή του φράγματος Βαλσαμιώτη για τον Δήμο Πλατανιά καθώς και την ολοκλήρωση του έργου μιας σειράς παρεμβάσεων στην αγροτική και δημοτική οδοποιία της Τοπικής Κοινότητας Βατολάκκου. Επίσης, σε συνεργασία με άλλους φορείς, όπως το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής ΑλΑξιοποίηση γεωτρήσεων – λαγής, η Περιφέρεια Κρήτης και κατασκευή νέων αρδευτικών δικτύων το Λιμενικό Ταμείο Χανίων, έχουμε ολοκληρώσει ή δρομολογήσει τις απαιτούμενες μελέτες και εγκρίσεις για την υλοποίηση μεγάλων έργων όπως: - Το λιμάνι Κολυμβαρίου (Β’ φάση, προϋπολογισμού 7.000.000 ευρώ). Ο Δήμος Πλατανιά ανέθεσε και χρηματοδότησε δύο μελέτες επανέγκρισης των περιβαλλοντικών όρων του υφιστάμενου λιμένα και των νέων περιβαλλοντικών όρων για τη β’ φάση της επέκτασης και αντιδιαβρωτικής προστασίας, καθώς και της διαμόρφωσης της χερσαίας ζώνης, οι οποίες ήδη έχουν παραδοθεί στα αρμόδια Υπουργεία, μετά την αρχική έγκριση από το ΥΠΕΚΑ (το δυσκολότερο σημείο για τις απαιτούμενες εγκρίσεις). - Την ολοκλήρωση των μελετών με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τη διευθέτηση της αντιπλημμυρικής προστασίας του ποταμού Ταυρωνίτη (προϋπολογισμού 11.000.000 ευρώ), αξιοποιώντας και την προεργασία των φακέλων που παραλάβαμε.

10

Συγχρόνως, επιτύχαμε χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου και των υποδομών που υπέστησαν ζημιές από τη θεομηνία της 3ης


Δεκεμβρίου 2013 στον Δήμο Πλατανιά, προϋπολογισμού 400.000 ευρώ. Πρόκειται για (αποκατάσταση παραλίας Ταυρωνίτη, αποκαταστάσεις οδοποιίας, αντιπλημμυρικά έργα κ.λπ.), που τώρα υλοποιούνται.

Έργα καθημερινότητας Ο Δήμος Πλατανιά έδωσε βαρύτητα στην αναβάθμιση των υπηρεσιών καθαριότητας στο σύνολο του Δήμου με τα αποτελέσματα να είναι εμφανή σε δημότες και επισκέπτες. Ο Δήμος Πλατανιά, εφαρμόζοντας το Τεχνικό του Πρόγραμμα, πραγματοποίησε με ιδίους πόρους πολλές παρεμβάσεις και μικρά τεχνικά έργα (έργα ομβρίων, έργα αναπλάσεων, τσιμεντοστρώσεις οδών σε όλο το εύρος του «Καλλικρατικού» Δήμου), τα οποία αποσκοπούν κυρίως στη βελτίωση της καθημερινότητας του δημότη. Αξιοσημείωτες είναι και οι παρεμβάσεις σε ρέματα και χείμαρρους προκειμένου να αντιμετωπισθούν φαινόμενα μπαζωμένων ρυακιών και να προληφθούν φαινόμενα πλημμυρών. Στους μεγάλους ποταμούς υπήρξε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων. Επίσης, εκτός από τα μεγάλα έργα, βαρύτητα δόθηκε, με τη μέγιστη συμβολή της ΔΕΥΑΒΑ και στις τρέχουσες ανάγκες στον τομέα ύδρευσης και αποχέτευσης, βάσει των αιτημάτων των τοπικών συμβούλων των Κοινοτήτων, αλλά και των δημοτών του Δήμου Πλατανιά. Με βάση τα παραπάνω, πραγματοποιήθηκαν από ίδιους πόρους: • Μικρές επεκτάσεις του δικτύου αποχέτευσης. • Καθαρισμοί δεξαμενών ύδρευσης. • Χλωρίωση νερού, Συνεχείς έλεγχοι ποιότητας νερού. • Αποκαταστάσεις δικτύων. • Μεταφορά νερού με υδροφόρες σε μικρούς οικίσκους κατά τη διάρκεια των έργων για καλυφθεί η έλλειψη νερού. • Αντικαταστάσεις και επεκτάσεις δικτύου ύδρευσης. Όλα τα παραπάνω έργα συνδυάστηκαν με περιστολή των δαπανών, χωρίς να προβούμε σε καμία αύξηση της τιμής διάθεσης του νερού!

11 Νέα δημοτική οδοποιία


Παιδεία Λειτουργία νέου παιδικού σταθμού

Η

Δημοτική Αρχή επένδυσε εξ αρχής στην Παιδεία, στοχεύοντας στην ουσιαστική αναβάθμιση των υποδομών, στη στήριξη των σχολικών μονάδων καθ’ όλη τη διάρκεια κάθε εκπαιδευτικής χρονιάς, αλλά και στη δυνατότητα να έχουν οι ενήλικες συμπολίτες μας την ευκαιρία για διαρκή μόρφωση, επιμόρφωση και διά βίου εκπαίδευση.

Αναλυτικότερα: • Έχουμε ολοκληρώσει μελέτη κτιριακής αναβάθμισης του σχολικού συγκροτήματος Γυμνασίου – Λυκείου Κολυμβαρίου, μέσα από προγραμματική σύμβαση με τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ, πρώην ΟΑΔΥΚ), η οποία είναι έτοιμη προς ένταξη από την Περιφέρεια Κρήτης, στο νέο Επιχειρησιακό της Πρόγραμμα, που ξεκινά άμεσα. Καλύπτεται έτσι μια αναγκαιότητα, την οποία στήριξαν έμπρακτα και οι κάτοικοι της περιοχής. • Δώσαμε προτεραιότητα στην κτιριακή αναβάθμιση όλων των Σχολικών Μονάδων. Ειδικότερα: - Δημιουργήθηκαν νέες αίθουσες διδασκαλίας προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες των μικρών και μεγάλων μαθητών του Δήμου - Εφαρμόσαμε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα συντήρησης και αναβάθμισης των σχολικών κτιρίων (παρεμβάσεις, αποκαταστάσεις, μονώσεις, βαψίματα, καλλωπισμός εξωτερικών χώρων κ.λπ.). - Προμηθευτήκαμε, μέσω ΕΣΠΑ, εξοπλισμό Τμημάτων Ένταξης Σχολείων, προϋπολογισμού 55.060 ευρώ. - Ταυτόχρονα, ο Δήμος Πλατανιά υποστήριξε και υποστηρίζει καθημερινά τα σχολεία όσον αφορά τον εφοδιασμό τους με αναλώσιμο υλικό, αλλά και σε εξοπλισμό (φωτοτυπικά μηχανήματα, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, εκτυπωτές κ.λπ.).

12

Και ακόμη: • Πετύχαμε τη μεταφορά Τμήματος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) στον Δήμο μας, το οποίο παρέχει ισότιμο πτυχίο με τα ΑΕΙ της χώρας, δίνοντας τη δυνατότητα στους δημότες μας για πρόσβαση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Έτσι, λοιπόν, το ακαδημαϊκό έτος 2013 - 2014 το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο


άνοιξε τις πύλες του και δέχτηκε τους πρώτους φοιτητές, στο Τμήμα Ελληνικού Πολιτισμού, στις εγκαταστάσεις του Γυμνασίου Πλατανιά, στο οποίο έγιναν όλες οι απαραίτητες ανακατασκευές και αναμένεται ν’ αποτελέσει έναν πνεύμονα μάθησης, όχι μόνο του Δήμου μας και της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, αλλά και όλης της Κρήτης. • Ήμασταν από τους πρώτους Δήμους στην Κρήτη που συστήσαμε Πιστοποιημένο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης με τη λειτουργία 25 τμημάτων έως τώρα, διαφόρων θεματικών ενοτήτων, που παρέχονται δωρεάν και ανταποκρίνονται στις ανάγκες της κοινωνίας, δίνοντας την ευκαιρία για επιμόρφωση και επιπλέον απόκτηση εφοδίων στους καταρτιζόμενους. • Έχουμε ήδη υποβάλλει αίτημα στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, το οποίο έχει γίνει αποδεκτό, για την ίδρυση Εσπερινού Επαγγελματικού Λυκείου στον Δήμο μας, αντιλαμβανόμενοι την αυξημένη ζήτηση των ειδικοτήτων του και τις δυνατότητες που προσφέρει στους νέους και στις νέες μας για επαγγελματική αποκατάσταση. Το αίτημά μας, έπειτα και από ενέργειες του Δήμου έχει αποσταλεί προς έγκριση στο Υπουργείο Παιδείας.

Προσχολική αγωγή Η Δημοτική Αρχή έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα και σε θέματα που αφορούν τις υποδομές που προορίζονται για τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας, τόσο με τη δημιουργία νέων δομών όσο και με την αναβάθμιση και την άψογη λειτουργία των υφιστάμενων, με τη βοήθεια και συνεργασία των εξαίρετων παιδαγωγών και του βοηθητικού προσωπικού των Παιδικών Σταθμών του Δήμου μας. Ειδικότερα, ο Δήμος, η ΚΕΔΗΠ και το ΝΠΔΔ φρόντισαν και φροντίζουν για: • Αποπεράτωση του κτιρίου, προμήθεια εξοπλισμού και λειτουργία Παιδικού Σταθμού Σκινέ, της Δημοτικής Ενότητας Μουσούρων. • Εξασφάλιση πρόσθετης χρηματοδότησης για την ολοκλήρωση της κτιριακής υποδομής τού υπό κατασκευή Παιδικού Σταθμού στο Κοντομαρί της Δημοτικής Ενότητας Πλατανιά και πρόβλεψη για ένταξη του εξοπλισμού του σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, ώστε να υπάρχει Παιδικός Σταθμός σε όλες της Δημοτικές Ενότητες του Δήμου μας. • Μεταστέγαση του Παιδικού Σταθμού Κολυμβαρίου στο ιδιόκτητο κτίριο του πρώην Δημοτικού Σχολείου Καμισιανών καθώς και την εξασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας του Παιδικού Σταθμού Βουκολιών, με τη διασφάλιση του απαραίτητου προσωπικού και τις απαραίτητες εργασίες συντήρησης και ασφάλειας των κτιρίου.

Ενεργειακή αναβάθμιση σχολικών κτιρίων Βασικός στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι και η ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών κτιρίων, ενέργεια η οποία συνάδει με τη δέσμευση του Δήμου για μείωση των εκπομπών του CO2 μέχρι το 2020. Έτσι, πλήρεις φάκελοι ενεργειακών προμελετών, που είναι έτοιμοι να κατατεθούν για χρηματοδότηση, αφορούν τα σχολικά κτίρια: • Γυμνάσιο Πλατανιά. • Γυμνάσιο - Λύκειο Βουκολιών. • Γυμνάσιο - Λύκειο Αλικιανού.

Σχολικοί τροχονόμοι Η Δημοτική Αρχή καταβάλει μια σοβαρή προσπάθεια για τη διατήρηση του θεσμού των εθελοντών σχολικών τροχονόμων προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφαλής μετακίνηση των μικρών μαθητών του Δήμου μας προς και από τα σχολεία τους. Συγκεκριμένα, ο Δήμος επιχειρεί να εξασφαλίσει τη συνέχιση του θεσμού με ορθολογική διαχείριση των πόρων του, με δεδομένο ότι το Υπουργείο Εσωτερικών περιέκοψε τις δαπάνες για σχολικούς τροχονόμους.

13


Κοινωνική Αλληλεγγύη - Πρόνοια

Ο

Δήμος Πλατανιά έδωσε εξαρχής ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα αλληλεγγύης και κοινωνικής πολιτικής, θεωρώντας ότι οφείλει να είναι, ποικιλοτρόπως, κοντά στους συμπολίτες μας, οι οποίοι δοκιμάζονται σκληρά από την πολυεπίπεδη οικονομική κρίση. Παράλληλα, ο Δήμος μας στήριξε έμπρακτα φορείς και δομές, μεταξύ των οποίων την Ιερά Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου και το Αννουσάκειο Ίδρυμα) και την Ιερά Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου, που επιτελούν ένα πολύ σημαντικό κοινωνικό έργο.

«Βοήθεια στο Σπίτι» Αναγνωρίζοντας τη σπουδαία προσφορά του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», ο Δήμος Πλατανιά προχώρησε σε συγκεκριμένες ενέργειες, πετυχαίνοντας τους παρακάτω στόχους:

14

• Εξασφάλιση με συνεχείς παρεμβάσεις της συνέχισης του προγράμματος. • Αύξηση του αριθμού των ωφελουμένων. • Συνεργασία με το Αννουσάκειο Ίδρυμα, ενισχύοντας τις δράσεις του, προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες του προγράμματος. • Σε συνεργασία με τις θεατρικές ομάδες των καθηγητών του 1ου ΕΠΑΛ Χανίων και των μαθητών του ΕΠΑΣ Χανίων παρουσιάστηκαν δύο παραστάσεις, τα έσοδα των οποίων διατέθηκαν στα προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι» του Αννουσάκειου Ιδρύματος και του Δήμου Πλατανιά.


Κοινωνικό Παντοπωλείο Ο θεσμός του Κοινωνικού Παντοπωλείου συστάθηκε από το δεύτερο εξάμηνο του 2013, παρέχοντας είδη πρώτης ανάγκης αρχικά σε 214 δημότες. Τα είδη που διανέμονται είτε προέρχονται από δωρεές - προσφορές εθελοντών και επιχειρήσεων του Νομού είτε καλύπτονται από τον προϋπολογισμό του Δήμου. Σημειώνεται ότι το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου για το έτος 2014 προβλέπεται να καλύψει μέρος των αναγκών 316 ατόμων και να δώσει πάνω από 32.232 κιλά – τεμάχια προϊόντων πρώτης ανάγκης.

Πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων Φορέας υλοποίησης του προγράμματος είναι ο Δήμος Πλατανιά, σε συνεργασία με την Περιφέρειας Κρήτη. Ο Δήμος μας προέβη στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να εγκριθούν και να δοθούν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συγκεκριμένα προϊόντα, τα οποία διανείμαμε σε 151 άτομα.

Δωρεάν ιατρικές εξετάσεις Ο Δήμος Πλατανιά, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, το Πανεπιστήμιο των Ορέων και φαρμακευτικές εταιρείες, προέβη σε παροχή δωρεάν ιατρικών εξετάσεων, όπως: • • • •

Μαστογραφία. Τεστ Παπανικολάου. Σπιρομέτρηση. Λοιπές πνευμονολογικές εξετάσεις.

Σε όλο το εύρος του Δήμου, μέσω κινητών μονάδων, έγιναν εξετάσεις σε δημότες απομακρυσμένων περιοχών, των οποίων η πρόσβαση στο Νοσοκομείο ή και σε δημόσια – ιδιωτικά ιατρεία καθίσταται δύσκολη είτε για πρακτικούς είτε για οικονομικούς λόγους.

Απασχόληση Η Δημοτική Αρχή, με δεδομένες τις δυσμενείς δημοσιονομικές συγκυρίες στη χώρα, τις συνεχείς μειώσεις των εισοδημάτων των πολιτών, τη δυσβάστακτη φορολογική πολιτική και τα τεράστια ποσοστά ανεργίας, τα οποία έχουν σπάσει όλα τα ρεκόρ των τελευταίων δεκαετιών, διεκδίκησε και πέτυχε την έγκριση θέσεων ορισμένου για την απασχόληση ανέργων στις Υπηρεσίες του Δήμου. Επίσης:

• Πρωτοστάτησε στη δημιουργία της Αναπτυξιακής Σύμπραξης «ΚΥΔΩΝ – Συνεργασία», με τα προγράμματα ΤΟΠΣΑ ΚΑΙ ΤΟΠ-ΕΚΟ, τα οποία δίνουν ευκαιρίες απασχόλησης σε δεκάδες συνδημότες μας. • Συμμετείχε στα προγράμματα της Κοινωφελούς Εργασίας, δίνοντας την ευκαιρία για απασχόληση σε δεκάδες ανέργους. • Δημιούργησε πλατφόρμα εύρεσης εργασίας στην ιστοσελίδα του Δήμου.

15


Πρωτογενής Τομέας

Μ

εγάλη βαρύτητα έδωσε εξ αρχής η Δημοτική Αρχή και στον πρωτογενή τομέα, που αποτελεί κυρίαρχο οικονομικό και διατροφικό πυλώνα του τόπου μας, στηρίζοντας με κάθε πρόσφορο τρόπο τους αγρότες - κτηνοτρόφους.

• Συνδιοργανώσαμε και συμμετείχαμε σε μια σειρά εκθέσεων και συνεδρίων για την ανάδειξη των ποιοτικών χαρακτηριστικών των τοπικών μας προϊόντων και την αύξηση της εμπορευσιμότητάς τους. • Κάναμε συνεχείς εργασίες υψηλού κόστους για τη συντήρηση και σωστή λειτουργία του αρδευτικού δικτύου. • Συμπαραταχθήκαμε δυναμικά με τους αγρότες σε δίκαια αιτήματά τους, συνεργαστήκαμε με τα συλλογικά τους όργανα για την ανάδειξη των προβλημάτων τους, αλλά και για τη δρομολόγηση των κατάλληλων λύσεων, όπως με την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Φεστιβάλ “Γη και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό ΚαΠολιτισμός - Τουρισμός” στανοπαραγωγών Χανίων. • Παράλληλα, έχουμε αναδείξει ως στρατηγικό μας στόχο, για τη λύση του προβλήματος της άρδευσης συλλογικά, την κατασκευή του φράγματος Σεμπρωνιώτη και ήδη, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, ο φάκελος της μελέτης έχει μεταφερθεί στον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης για την επικαιροποίησή του. Μεταξύ των δράσεων στήριξης και ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα, στις οποίες προχώρησαν ο Δήμος Πλατανιά και η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Πλατανιά (ΚΕΔΗΠ) είναι οι εξής:

16

• Καθοριστική συμβολή στη λειτουργία των Ομάδων Ολοκληρωμένης Διαχείρισης. • Παροχή δωρεάν αναλύσεων εδάφους και φυλλωμάτων. • Συνδιοργάνωση Φεστιβάλ «Γη – Πολιτισμός – Τουρισμός» Δήμου Πλατανιά. • Διενέργεια ενημερωτικών ημερίδων σχετικών με την αγροτική παραγωγή. • Πρόγραμμα καταπολέμησης του δάκου της ελιάς (ανάληψη εργολαβίας). • Διοργάνωση εκδηλώσεων προβολής αγροτικών προϊόντων. • Διοργάνωση εκδήλωσης συγκομιδής ελαιοκάρπου αρχαίας ελιάς Βουβών. • Υποστήριξη για συγγραφή του κεφαλαίου για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο περιοχής Κολυμβαρίου στο βιβλίο «Olive oil Sensory Science». • Διεξαγωγή προγράμματος INFOIL - LIFE, προϋπολογισμού, 60.620 ευρώ, που υλοποιείται. Επικεφαλής εταίρος του προγράμματος είναι το Πολυτεχνείο Κρήτης και οι λοιποί εταίροι είναι το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων, η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Πλατανιά (ΚΕΔΗΠ) και η «Ηλειακή Α.Ε.».


Περιβάλλον – Πολιτική Προστασία

Σ

τις 9 Μαρτίου 2007 η Ευρωπαϊκή Ένωση υιοθέτησε τη δέσμη μέτρων «Ενέργεια για ένα μεταβαλλόμενο κόσμο» και δεσμεύτηκε να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) κατά 20% έως το 2020, μειώνοντας κατά 20% την κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας και αυξάνοντας σε 20% τη συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη συνολική κατανάλωση ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτού του Συμφώνου ο Δήμος Πλατανιά, το Σεπτέμβριο του 2013, υπέγραψε το «Σύμφωνο των Δημάρχων» (Covenant of Mayors), από τους πρώτους στην Ελλάδα, δεσμευόμενος να υλοποιήσει το Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας (ΣΔΑΕ) που έχει συντάξει. Μέσω της μελέτης αυτής ο Δήμος εξηγεί πώς θα επιτύχει τους στόχους που έθεσε για μείωση των εκπομπών CO2 έως το 2020. Δεδομένου ότι οι δεσμεύσεις του Συμφώνου αφορούν ολόκληρη την επικράτεια του Δήμου, το ΣΔΑΕ περιλαμβάνει δράσεις τόσο για το δημόσιο όσο και για τον ιδιωτικό τομέα.

17


Ειδικότερα, προβλέπει: • Επεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στα δημοτικά κτίρια, στις δημοτικές εγκαταστάσεις και στο δημοτικό φωτισμό. • Βελτιώσεις στο δημοτικό στόλο, π.χ. προμήθεια «πράσινων» οχημάτων. • Βελτίωση των υποδομών αειφόρου μετακίνησης (πεζή μετακίνηση, ποδήλατο). • Προώθηση και ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς. • Δράσεις ευαισθητοποίησης των δημοτών και του εργατικού δυναμικού, με στόχο τη βελτίωση της ενεργειακής συμπεριφοράς τους. • Δράσεις ενημέρωσης των δημοτών και των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται εντός του Δήμου για τις δυνατότητες επεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας στις οικίες και τις επιχειρήσεις τους (π.χ. Γραφεία Ενημέρωσης).

Απόκτηση νέου πολυμηχανήματος από τον Δήμο Πλατανιά

Η Δημοτική Αρχή φρόντισε για τον καθαρισμό και τη συντήρηση χιλιάδων χιλιομέτρων αγροτικής οδοποιίας, που παράλληλα λειτουργούν και ως ζώνες πυροπροστασίας. Στον συγκεκριμένο τομέα χρειάζονταν περαιτέρω ενέργειες, μιας και ο Δήμος μας εκτείνεται από παραθαλάσσιες μέχρι ορεινές περιοχές. Έτσι, οι ανάγκες ποικίλουν και καθίσταται επιτακτική η πρόληψη για την αποφυγή σοβαρών επιπτώσεων, τόσο από ακραία καιρικά φαινόμενα, όσο και από πυρκαγιές και άλλες φυσικές καταστροφές, με δεδομένο μάλιστα ότι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ο πληθυσμός του Δήμου μας αυξάνεται πολλαπλάσια, συγκριτικά με τη χειμερινή περίοδο.

Σε αυτή την κατεύθυνση:

18

• Προμηθευτήκαμε πολυμηχάνημα, μέσω ΕΣΠΑ, προϋπολογισμού 276.750 ευρώ, με πολλαπλές χρήσεις, για την πρόληψη και την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, κόψιμο κλαδιών κα άλλες χρήσεις. • Επιτύχαμε την εποχική λειτουργία κλιμακίου του ΕΚΑΒ στον προαύλιο χώρο του Δημαρχείου Πλατανιά, με την υποστήριξη και των επιχειρήσεων της περιοχής. Είναι μια πρωτοβουλία, χάρη στην οποία παρέχονται άμεσα υπηρεσίες πρώτων βοηθειών και στους εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες του Δήμου μας, ενώ έχουμε αναλάβει πρωτοβουλία για τη μόνιμη εγκατάστασή του. • Παράλληλα, σε συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα, δημιουργήσαμε κλιμάκιο στην έδρα του Δήμου με μεταστάθμευση οχήματος στο Δημαρχείο κατά τους, επικίνδυνους για εκδήλωση πυρκαγιών, καλοκαιρινούς μήνες. • Επίσης, ο Δήμος συγκαλεί έγκαιρα το Συντονιστικό Όργανο, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας, για κάθε έκτακτο γεγονός, το οποίο συνέβαινε στα όρια του Δήμου. • Ο Δήμος πήρε την πρωτοβουλία για τον καθαρισμό και των τεσσάρων οδικών κόμβων


του ΒΟΑΚ, που βρίσκονται εντός των ορίων του και το κλάδεμα των δέντρων, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος ατυχήματος για τους διερχόμενους οδηγούς. • Αξιοσημείωτο είναι ακόμη ότι η Δημοτική Αρχή αναλαμβάνει κάθε χρόνο τη ναυαγοσωστική κάλυψη των ακτών, έχοντας 13 πύργους στις παραλίες του Δήμου για την ασφάλεια των λουόμενων. Ταυτόχρονα, σε συνεργασία με τις ξενοδοχειακές μονάδες, φροντίζει να πληρούνται στο ακέραιο όλες οι αυστηρές προϋποθέσεις για να αποκτήσουν Γαλάζια Σημαία συγκεκριμένες παραλίες του Δήμου μας.

Ο Δήμος Πλατανιά προχώρησε ακόμη: • Στην καταγραφή των ενδιαφερομένων εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Δήμου Πλατανιά και σε μεσολάβηση για την έκδοση ταυτότητας από το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης. • Στην καταγραφή των κατόχων μηχανημάτων, τρακτέρ και ψεκαστικών. • Στον έλεγχο και την αποκατάσταση των βλαβών, φθορών και δυσλειτουργιών των υδροστομίων - πηγών νερού σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Πλατανιά. • Στην καταγραφή των θέσεων καταφυγής του Δήμου Πλατανιά. • Στη σύγκλιση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου του Δήμου Πλατανιά. • Σε τακτική ενημέρωση των Προέδρων των Τοπικών Συμβουλίων και εθελοντών Πολιτικής Προστασίας για τη λήψη προληπτικών μέτρων (π.χ. κοπή κλαδιών, χόρτων κ.ά.) και την επαγρύπνηση κατά τις ημέρες πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. • Στον άμεσο καθαρισμό και τη διάνοιξη του οδικού δικτύου μετά από χιονοπτώσεις, με μηχανήματα του Δήμου, με τη συνδρομή εργολάβων και σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων. Επίσης, ο Δήμος Πλατανιά υλοποιεί και παρακολουθεί το έργο «Διασυνοριακή Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (ΔΙΑ.ΠΕΡ.ΕΚ.)», προϋπολογισμού 70.000 ευρώ, που αφορά τον Δήμο μας και το οποίο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας «Ελλάδα - Κύπρος, 2007 - 2013».

19


Τουρισμός

Η

Δημοτική Αρχή, κατά την περίοδο 2011 – 2014, έδωσε μεγάλη έμφαση στην αναβάθμιση και προβολή του τουριστικού προϊόντος του τόπου μας, αντιλαμβανόμενη πλήρως όχι μόνο το τεράστιο οικονομικό μερίδιο που καταλαμβάνει στην τοπική οικονομία και τη σημαντική συμβολή στην αντιμετώπιση, έστω και εποχικά, του μείζονος προβλήματος της ανεργίας, αλλά συνεκτιμώντας ότι αποτελεί βασικό πυλώνα και αρωγό εξόδου από την οικονομική κρίση. Άμεση ήταν η σύσταση Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής, με την ευρεία συμμέτοχη εκπρόσωπων φορέων του τουρισμού. Επιπλέον, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι τομείς της αγροτικής - βιοτεχνικής παραγωγής είναι αλληλένδετοι μεταξύ τους, «καταλήγοντας» στον τουριστικό τομέα, ο οποίος αποτελεί και τη «βιομηχανία» του Δήμου Πλατανιά, επιχειρήθηκε στοχευμένα η σύνδεση των παραπάνω οικονομικών δραστηριοτήτων μεταξύ τους μέσω συγκεκριμένων πολύπλευρων δράσεων. Με αυτό το πνεύμα, ο Δήμος έλαβε πολλές και ποικίλες πρωτοβουλίες, όπως:

20

• Καθιέρωση του Φεστιβάλ «Γη - Πολιτισμός - Τουρισμός», με βασικό στόχο τη σύνδεση του πρωτογενή μας τομέα με το τουριστικό μας προϊόν, αλλά και την παράδοση και τον πολιτισμό του τόπου μας. • Ανάδειξη των τοπικών προϊόντων, της κουλτούρας, των σημείων φυσικού κάλους, της κουλτούρας μας, των εθίμων του τόπου μας, των διατροφικών συνηθειών μας κ.λπ. μέσα από συνεργασίες, εκδηλώσεις, συμμετοχή σε εθνικές και διεθνείς εκθέσεις. • Σύνδεση, μέσω συγκεκριμένων πρωτοβουλιών, του πρωτογενούς τομέα του Δήμου με τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο του τουρισμού, ώστε να υπάρξει αφενός μεν προώθηση τοπικών προϊόντων και άμεση διοχέτευσή τους στην αγορά και αφετέρου διαφοροποίηση αυτών από την υπόλοιπη αγορά, με παράλληλη ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων τους. • Η Δημοτική Αρχή υπήρξε πρωτεργάτης στη σύμπραξη όλων του Δήμων του Νομού, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Χανίων, προκειμένου, για πρώτη φορά στον Διεθνή Αερολιμένα Χανίων «Ιωάννης Δασκαλογιάννης», να δρομολογηθούν από αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους τακτικά δρομολόγια με 29 προορισμούς σε όλη την Ευρώπη και στη συνέχεια και εντός της χώρας (Αθήνα – Θεσσαλονίκη). • Εκτύπωση ξενόγλωσσων τουριστικών οδηγών, οι οποίοι διοχετεύθηκαν σε πολλούς προορισμούς τουριστικού ενδιαφέροντος. • Συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις, σε συνεργασία με φορείς του τουρισμού του Δήμου μας (Σύλλογο Ξενοδόχων, Σύλλογο Επιχειρηματιών και Καταστηματαρχών «Ο Ιάρδανος» κ.λπ.).


• Αναβάθμιση της επίσημης ιστοσελίδας του Δήμου μας (www.platanias.gr), στην οποία ο επισκέπτης, εκτός από τις χρήσιμες πληροφορίες της επικαιρότητας που μπορεί να πάρει, έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει τις ομορφιές του Δήμου μας και να αντλήσει πληροφορίες τουριστικού ενδιαφέροντος. • Δημιουργία Σημείου Πληροφοριών (κιόσκι) στο κέντρο του Πλατανιά. • Αναβάθμιση της καθαριότητας του Δήμου σε όλο το εύρος του. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στην τουριστική ζώνη. • Η Δημοτική Αρχή, συνεργαζόμενη και με συλλόγους και τοπικούς φορείς, ανέδειξε μνημεία ιδιαίτερης ιστορικής σημασίας και κάλλους, όπως η Ροτόντα, ο Άγιος Γεράσιμος κ.ά. • Καλλωπισμός και καθαρισμός χώρων πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος, ώστε να προστατεύουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά. Εκτός από τις προαναφερόμενες πρωτοβουλίες, πραγματοποιήθηκαν και σημαντικά έργα υποδομών προκειμένου να υποστηριχθεί το τουριστικό προϊόν του τόπου, όπως: • Η ανάπλαση στην παλαιά εθνική οδό, στην Τοπική Κοινότητα Γερανίου, βελτιώνοντας την εφαρμογή της υπάρχουσας μελέτης. • Η ένταξη (πλέον είναι σε διαδικασία δημοπράτησης) ενός πολύ μεγάλου έργου που αφορά την ανάπλαση των πεζοδρομίων από Πλατανιά μέχρι Μάλεμε. Το συγκεκριμένο έργο υποδομής θα αλλάξει προς το καλύτερο την όψη της περιοχής, βελτιώνοντας την προσπελασιμότητα τόσο των δημοτών όσο και των χιλιάδων τουριστών που επισκέπτονται τον Δήμο μας. Με βάση όλα τα παραπάνω, η Δημοτική Αρχή έχει θέσει ως μακροπρόθεσμο στρατηγικό στόχο της τη διαφοροποίηση του τουριστικού τοπικού προϊόντος από τους άλλους (ανταγωνιστικούς) τουριστικούς προορισμούς της Μεσογείου (π.χ. Τουρκία, Τυνησία κ.λπ.) και ορίζει τον Πλατανιά ως διεθνές τουριστικό σημείο αναφοράς.

21


Πολιτισμός – Αθλητισμός

Ο

Δήμος Πλατανιά είναι ο μοναδικός Δήμος στην Κρήτη που κατάφερε να εξασφαλίσει το έργο «Ανάδειξη του Ορθόδοξου Πολιτιστικού Αποθέματος του Νομού Χανίων», προϋπολογισμού 642.000 ευρώ. Το συγκεκριμένο έργο είναι εξαιρετικά σημαντικό καθώς προβλέπει την ηλεκτρονική καταγραφή – ψηφιοποίηση της Βιβλιοθήκης της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης καθώς και ιερών σκευών και κειμηλίων των Ιερών Ναών και των Μονών του Δήμου μας προκειμένου στη συνέχεια να δημιουργηθούν Χώροι Εικονικής Περιήγησης όλου του καταγγεγραμμένου θρησκευτικού πλούτου του τόπου μας.

Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε ο Δήμος Πλατανιά και στην ανάδειξη των ιδιαίτερων πολιτιστικών χαρακτηριστικών του τόπου μας, ενισχύοντας εκδηλώσεις, πρωτοβουλίες, δράσεις και ενέργειες προς αυτήν την κατεύθυνση. Παράλληλα, σε συνεργασία με Πολιτιστικούς Συλλόγους, διοργάνωσε μεγάλο αριθμό πολιτιστικών εκδηλώσεων καθώς και συναυλίες με καταξιωμένους καλλιτέχνες, με τη Στρατιωτική Μουσική της V Μεραρχίας Κρητών και με αποκορύφωμα τη συναυλία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ στην παραλία του Μάλεμε. Συμμετείχε στα πολιτιστικά δίκτυα HaniaArt, «Κύκλος των Φαραγγγιών» και «Δρόμος των Μουσείων», σε συνεργασία, μεταξύ άλλων, με την Περιφέρεια Κρήτης, την Αίθουσα Τέχνης «Ελαιουργείον» καθώς και με τη συμμετοχή και των Μουσείων του Δήμου μας, Κρητικών Βοτάνων στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης, Αλιείας στο Κολυμβάρι και Ελιάς στις Βούβες. Επιπλέον, σε συνεργασία με το Πανελλήνιο Μεταναστευτικό Θέατρο, προσέφερε κάθε καλοκαίρι τέσσερις παραστάσεις (μία σε κάθε Δημοτική Ενότητα) με δωρεάν είσοδο για το κοινό. Ακόμη, σε συνεργασία με το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης (ΔΗΠΕΘΕΚ), πραγματοποιήθηκαν κάθε χρόνο παραστάσεις σε όλες τις Ενότητες του Δήμου. Παράλληλα, ο Δήμος Πλατανιά έχει ήδη ξεκινήσει στρατηγική συνεργασία με την Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Επαρχίας Κισάμου (ΕΠΟΦΕΚ), στο πλαίσιο της εκπόνησης μελέτης για τον πολιτισμό και την ιδιαιτερότητα της Κισσάμου.

22

Ορισμένες από τις πολλές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν τα περασμένα τρία χρόνια, υπό την αιγίδα του Δήμου Πλατανιά, είναι οι εξής: • Διοργάνωση Φεστιβάλ «Γη - Πολιτισμός - Τουρισμός». • Στέψη 1ου και 1ης λαμπαδηδρόμου με στεφάνι από την Ελιά των Βουβών κατά την τελετή αφής της Φλόγας της Ελπίδας των Special Olympics στον Ιερό Λόφο της Πνύκας στην Αθήνα, 2011. • Άφιξη της Φλόγας της Ελπίδας των Special Olympics στο Δήμο μας • Τελετή κοπής του κότινου από τη Μνημειακή Ελιά Βουβών που συνόδευσε την Ολυμπιακή Φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου στο ταξίδι της στην Ελλάδα και την ελληνική αποστολή κατά την είσοδό της στο Ολυμπιακό στάδιο του Λονδίνου στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012. • Κεντρικές εκδηλώσεις για τη Μάχη της Κρήτης στο Μάλεμε, κάθε χρόνο τις αντίστοιχες ημέρες της επετείου. • Εκδηλώσεις και ομιλίες ευαισθητοποίησης για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. • Φωταγώγηση Χριστουγεννιάτικου Δένδρου στο χωριό του Άι Βασίλη στο Οροπέδιο Ομαλού. • Εορταστική εκδήλωση για την υποδοχή του νέου έτους και απονομή επαίνων στους επιτυχόντες σε ανώτερα και


ανώτατα εκπαιδευτικά Ιδρύματα, οι οποίοι κατάγονται από τον Δήμο Πλατανιά, κάθε χρόνο ανήμερα των Θεοφανείων. • Επίσκεψη του Πανεπιστημίου Ορέων και της Ομάδας του κ. Παλλήκαρη σε χωριά του Δήμου μας και συζήτηση με τους κατοίκους της κάθε περιοχής για το περιβάλλον, την κοινωνία, την οικονομία, τον πολιτισμό, την κοινωνική συνοχή και την υφαντική τέχνη (2012, 2013). • Πολλαπλές Δράσεις (εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας κ.ά.) στο Μουσείο Αλιείας στο Κολυμβάρι.

Αθλητικά σωματεία και διοργανώσεις Ο Δήμος Πλατανιά στηρίζει έμπρακτα όλες τις ομάδες και τα σωματεία που δραστηριοποιούνται στον τόπο μας, παραχωρώντας τη χρήση των αθλητικών του εγκαταστάσεων και φροντίζοντας, ταυτόχρονα, για τη λειτουργία τους. Ο Δήμος μας στηρίζει πολύπλευρα την ομάδα του Πλατανιά, που μας εκπροσωπεί επάξια στη Super League, έχοντας μια άψογη και εποικοδομητική συνεργασία με τη Διοίκηση της Π.Α.Ε. Ακόμη, ο Δήμος μας διοργάνωσε, μεταξύ άλλων: • Σε συνεργασία με Σκακιστικές Ακαδημίες, μαθητικά τουρνουά σκακιού. • Λαϊκό Αγώνα Δρόμου από Μάλεμε έως Καληδονία. • Τη 2η Πανελλήνια Υπαίθρια Γιορτή Μπριτζ στις Βουκολιές και το Παγκρήτιο Πρωτάθλημα Καράτε στο Κλειστό Γυμναστήριο Ταυρωνίτη.

Έκθεση φωτογραφίας του ΚΔΒμ στο μουσείο Αλιείας

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλο το παραπάνω πλούσιο πρόγραμμα σε πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις που ο Δήμος έχει να επιδείξει, έγινε με ελάχιστο έως μηδαμινό κόστος, χάρη στη σημαντική συνεισφορά Πολιτιστικών και Αθλητικών Συλλόγων, τοπικών φορέων και πλήθους χορηγών και εθελοντών!

Συντήρηση αθλητικών χώρων Κατά την τριετία 2011 - 2013 η Δημοτική Αρχή έδωσε μεγάλη βαρύτητα στη συντήρηση των αθλητικών χώρων του Δήμου Πλατανιά και όλες οι δαπάνες έγιναν από ιδίους πόρους του Δήμου. Οι παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν αφορούσαν κυρίως τη συντήρηση του συνθετικού χλοοτάπητα, των λειτουργικών εγκαταστάσεων καθώς και του φωτισμού και του περιβάλλοντος χώρου τους. Ενδεικτικά, υλοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων, τα εξής: • Συντήρηση του πλαστικού τάπητα όλων των γηπέδων ποδοσφαίρου του Δήμου (Κολυμβαρίου, Ταυρωνίτη, Πλατανιά, Αλικιανού). • Έργα συντήρησης των γηπέδων σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου μας. Και ακόμη, με πρωτοβουλία του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) του Δήμου Πλατανιά υλοποιήθηκαν τα εξής: • Προγραμματισμός, από τη Σκακιστική Ακαδημία Χανίων, για την παράδοση μαθημάτων σκακιού σε μαθητές Δημοτικών Σχολείων σε όλες της Δημοτικές Ενότητες του Δήμου, με τεράστια απήχηση και συμμετοχή. • Παραχώρηση γηπέδου Δημοτικού Σταδίου Αλικιανού σε τρεις ομάδες για χρήση. • Εκπόνηση προγραμμάτων μαζικού αθλητισμού, σε συνεργασία με αθλητικό σωματείο της περιοχής, στο κλειστό γυμναστήριο Ταυρωνίτη. • Ολοήμερη απασχόληση παιδιών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. • Διοργάνωση σχολικών αγώνων Βόλλεϋ, Μπάσκετ, Ποδοσφαίρου και φιλικών πρωταθλημάτων αλληλεγγύης και εργασιακών πρωταθλημάτων.

23


Συμπράξεις - Συνεργασίες

Σ

το πλαίσιο της εξωστρέφειας και προκειμένου να συνδυάσει την τεχνογνωσία που παράγεται από επιστημονικούς φορείς με την υποβολή ολοκληρωμένων δράσεων σε μια σειρά από τομείς, ο Δήμος Πλατανιά έχει συνάψει σύμφωνα συνεργασίας με τους παρακάτω φορείς:

• Πολυτεχνείο Κρήτης. • Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων. • Τεχνολογικό Ίδρυμα Κρήτης. • Ινστιτούτο Υποτροπικών Φυτών και Ελιάς Χανίων. • Πανεπιστήμιο Ορέων με στόχους την ανάδειξη της λαϊκής τέχνης και τη διενέργεια δωρεάν ιατρικών εξετάσεων στους δημότες. Επιπλέον, ο Δήμος Πλατανιά προκειμένου να είναι όχι απλά παρών αλλά και να πρωτοστατεί στα κοινωνικά πολιτικά - πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας:

Ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης μαλανδράκης στις Βρυξέλλες, ως εκπρόσωπος του ΟΑΚ

• Εκπροσωπείται σε κορυφαίο επίπεδο, από το Δήμαρχο, στο Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κρήτης καθώς ο Γιάννης Μαλανδράκης εξελέγη Γενικός Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου.

• Συνεργάζεται, στο πλαίσιο ευρύτερων συνεργασιών και με: - την Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης. - τον Ιατρικό Σύλλογο Χανίων. - τον Σύλλογο Αρωγής Οικογενειών Θυμάτων Τροχαίων και εκπαιδευτικούς φορείς, αναπτύσσοντας δράσεις ευαισθητοποίησης των νέων σε θέματα οδικής ασφάλειας. - το ΚΤΕΛ Δυτικής Κρήτης. - τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών. - τον Φιλοζωικό Σύλλογο Χανίων. - το Δίκτυο «ΑΡΧΕΛΩΝ»

24

• Συμμετέχει: - στο Δίκτυο Τουριστικών Δήμων. - στο δίκτυο «Όμορφα Χωριά της Κρήτης». - στο «Σύμφωνο των Δημάρχων».


Συνεχίζουμε το έργο μας!

Τ

α τρία προηγούμενα χρόνια έγιναν πολλά, όπως αδιαμφισβήτητα προκύπτει από τον απολογισμό που προηγήθηκε και τον οποίο παρουσιάζουμε δημόσια σε όλους τους συμπολίτες μας. Επιτύχαμε απόλυτα στο δύσκολο εγχείρημα της συνένωσης των τεσσάρων πρώην «Καποδιστριακών» Δήμων και στη βελτίωση της καθημερινότητας όλων των δημοτών. Σταθήκαμε έμπρακτα δίπλα στους δοκιμαζόμενους συμπολίτες μας, με πνεύμα αλληλεγγύης. Βελτιώσαμε θεαματικά τα οικονομικά του νέου Δήμου, παρά την κρίση και τις μεγάλες περικοπές θεσμοθετημένων πόρων, χωρίς καμία αύξηση δημοτικών τελών. Εκτελέσαμε σημαντικά μεγάλα και μικρά έργα και δρομολογήσαμε - «ωριμάσαμε» μελετητικά πολλά ακόμη, που αναβαθμίζουν την καθημερινότητά μας, στην ενδοχώρα και στο παραλιακό μέτωπο, αλλά και το τουριστικό μας προϊόν. Με λίγα λόγια, τιμήσαμε στο ακέραιο την εμπιστοσύνη σας. Και συνεχίζουμε. Με το ίδιο πνεύμα, διεκδικητικά, αποφασιστικά, με σχέδιο, βαθιά γνώση, προτεραιότητες, οργάνωση, εξωστρέφεια, συνεργασίες - «συμμαχίες» και σκληρή δουλειά. Θέλουμε να αλλάξουμε πλήρως το τοπίο, αναβαθμίζοντας τον Δήμο μας σε όλα τα επίπεδα. Σε αυτό στοχεύει ο πολύπλευρος προγραμματισμός του συνδυασμού μας για την επόμενη πενταετία, που ακολουθεί και τίθεται στην κρίση σας. Ενδεικτικά, οι άξονες που δεσμευόμαστε ότι θα κινηθούμε είναι: • Η πραγματική αυτονομία της Αυτοδιοίκησης και η απαγκίστρωσή της από ένα κράτος αναποτελεσματικό, γραφειοκρατικό και πολλές φορές ανίκανο να διαχειριστεί τα μικρά και μεγάλα θέματα - προβλήματα των πολιτών του. • Η υπεράσπιση των συμφερόντων του τόπου μας και των δικαιωμάτων των δημοτών μας από τις καθοδηγούμενες πολιτικές της κεντρικής εξουσίας.

25


• Η διαρκής και σαφής συνέχεια των ενεργειών μας για τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη. Μεταξύ των επόμενων βημάτων είναι η λειτουργία Τηλεφωνικής Γραμμής Δημότη και η περαιτέρω αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών. • Η διεκδίκηση πόρων από κάθε δυνατή πηγή χρηματοδότησης, με στόχο τη συνέχιση των μεγάλων έργων υποδομής στον Δήμο μας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών μας. Και, ταυτόχρονα, η διεκδίκηση εκτάσεων και δημοτικών κτιρίων για την αξιοποίησή τους προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, με αιχμή του δόρατος το αεροδρόμιο του Μάλεμε. • Η επέκταση του δικτύου κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης που δημιουργήσαμε, με ένα πλήθος δράσεων και πρωτοβουλιών, σε συνεργασία με ομάδες πολιτών μας, για τη στήριξη και ανακούφιση των ευπαθών ομάδων του Δήμου μας. • Η διαρκής προσπάθεια για αναβάθμιση των σχολικών μονάδων και η στήριξη της λειτουργίας τους. • Η επέκταση των πρωτοβουλιών που έχουμε αναλάβει για τη στήριξη του αγροτικού τομέα, μέσα από ειδικές και στοχευμένες ενέργειες, σε συνεργασία με τις Ομάδες Παραγωγών. • Η συνέχιση της συνεργασίας με τους συλλογικούς φορείς του τουρισμού για την αναβάθμιση και διαφοροποίηση του τουριστικού μας προϊόντος, μέσα και από τη διασύνδεσή του με τον πρωτογενή τομέα. • Η εξακολούθηση των δράσεων για την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της λαϊκής μας παράδοσης. • Η συνέχιση της στήριξης των αθλητικών μας σωματείων και η διαρκής αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων. Μία ρηξικέλευθη πρόταση, η οποία θα ανατρέψει στρεβλώσεις λειτουργίας δεκαετιών της Δημόσιας Διοίκησης, είναι η Γραμμή του Δημότη. Θα πρωτοπορήσουμε, ως περιφερειακός Δήμος, στη δημιουργία της εν λόγω Γραμμής, η οποία θα λειτουργεί με σκοπό την αποτελεσματικότερη οργάνωση των Υπηρεσιών του Δήμου, την ταχύτερη και ποιοτικότερη εξυπηρέτηση των δημοτών, στηρίζοντας παράλληλα πολλές από τις δράσεις του προγράμματός μας.

26

Πιστεύουμε στις δυνατότητές μας. Πιστεύουμε στον τόπο μας. Πιστεύουμε στους ανθρώπους του, σε όλους εσάς. Και ανανεώνουμε την ισχυρή σχέση εμπιστοσύνης μας. Για να συνεχίσουμε, όλοι μαζί, το σημαντικό έργο μας. Σε κάθε χωριό, σε κάθε γειτονιά του Δήμου μας. Με ανιδιοτέλεια, συνεχή προσπάθεια, αγάπη, μεράκι, διάλογο, συνεργασία. Προχωράμε μπροστά και σας θέλουμε δίπλα μας! Δεσμευόμαστε ότι, για άλλη μια φορά, θα τιμήσουμε την εμπιστοσύνη σας.


Υποδομές

Ο

Δήμος έχει τον σημαντικότερο ρόλο στην περιοχή και στα πλαίσια αυτά έχει υλοποιήσει ένα σημαντικό αριθμό έργων υποδομής, τα οποία αποτελούν αναπτυξιακό εργαλείο για τις δραστηριότητες που αναπτύσσονται στον Δήμο και ταυτόχρονα βελτιώνουν και την καθημερινότητα των πολιτών.

Τόξο της ενδοχώρας Στρατηγικός μας σχεδιασμός για την επόμενη αυτοδιοικητική περίοδο είναι να αναδείξουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ενδοχώρας του Δήμου μας, την πολιτισμική της κληρονομιά, το ιδιαίτερο φυΔΗΜΟΣ ΠΛΑΤΑΝΙΑ σικό της κάλλος. Το Τόξο της Ενδοχώρας, με μια σειρά από διαμορφώσεις ανοιχτών κοινόχρηστων χώρων και συντηρήσεις υφιστάμενων, ανενεργών δημοτικών κτιρίων, θα δημιουργήσει υποδομές που θα υποβοηθήσουν στην παραμονή των δημοτών στις περιοχές τους, θα βελτιώσουν την καθημερινότητά τους και παράλληλα θα αυξήσουν την επισκεψιμότητα, δίνοντας κίνητρο για περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής με ανάπτυξη και της επιχειρηματικότητας. Ήδη έχει γίνει μια προεργασία για την επισκευή, την ανακαίνιση και τη μετατροπή των μη λειτουργούντων σχολικών κτιρίων -ενδεικτικά- στα χωριά: Αγία Τριάδα, Πολεμάρχι, Ν. Χωριό, Κεφάλα, Βρύσσες, Σιρίλι, Ραβδούχα, Καρρές, Ζυμβραγού, Επισκοπή, Άστρικας, Σέμπρωνας, Λάκκοι, Μεσκλά, Ν. Ρούματα, Καράνου, Ορθούνι- σε χώρους επιμορφωτικών, περιβαλλοντικών και πολιτιστικών χρήσεων, σε συνδυασμό με τις αναπλάσεις πλατειών των οικισμών Μοδίου, Ζουνακίου, Πατελαρίου, Ραβδούχα, Δελιανών, Μεσκλών, Φουρνέ, Σκινέ και Σπηλιάς.

27


Έργα υποδομής

Αναλυτικότερα, στον σχεδιασμό μας συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, και τα εξής έργα: • Κατασκευή πεζοδρομίων Τ.Κ. Πλατανιά - Κοντομαρί - Μάλεμε Υλοποίηση και κατασκευή πεζοδρομίων Τοπικών Κοινοτήτων Πλατανιά - Κοντομαρί Μάλεμε, προϋπολογισμού 3.926.000 ευρώ. • Αλιευτικό καταφύγιο Κολυμβαρίου Ολοκλήρωση μελετών β’ φάσης αλιευτικού καταφυγίου Κολυμβαρίου, προϋπολογισμού 7.000.000 ευρώ και ένταξή του σε συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα. • Διευθέτηση κοίτης και αντιπλημμυρική προστασία Ταυρωνίτη Ένταξη και υλοποίηση του έργου της διευθέτησης κοίτης και αντιπλημμυρικής προστασίας του ποταμού Ταυρωνίτη, προϋπολογισμού 10.850.000 ευρώ, μετά την ολοκλήρωση των μελετών. Πρόκειται για ένα σπουδαίο περιβαλλοντικό και αναπτυξιακό έργο. • Μετόχι Ησυχάκη Εκπόνηση μελετών και ολοκλήρωση αδειοδοτήσεων έργου αναστύλωσης μνημειακού συγκροτήματος Μετοχίου Ησυχάκη και μετατροπή του σε χώρο πολιτιστικών δράσεων. • Βελτίωση επαρχιακής οδού Άγιος Αντώνιος - Καρρές Υλοποίηση του έργου της βελτίωσης της επαρχιακής οδού Άγιος Αντώνιος – Καρρές, προϋπολογισμού, 1.950.000 ευρώ, μετά και την επιτυχία της πρόσφατης ένταξής του, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς. • Βελτίωση επαρχιακής οδού Μοθιανά - Σκαφιώτο - Γλώσσα Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, βελτίωση του τμήματος της επαρχιακής οδού Μοθιανά – Σκαφιώτο – Γλώσσα (από επαρχιακή οδό έως οικισμό Μοθιανών). • Παράκαμψη Σπηλιάς Ολοκλήρωση μελετών - εγκρίσεων και ένταξη σε συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα της παράκαμψης του οικισμού Σπηλιάς.

28

• Παράκαμψη Δρακώνας Ολοκλήρωση μελετών - εγκρίσεων και ένταξη σε συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα της παράκαμψης οικισμού Δρακώνας.


• Παράκαμψη Πλατανιά Ολοκλήρωση μελετών - εγκρίσεων και ένταξη σε συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα της παράκαμψης του οικισμού Πλατανιά. • Επέκταση Δημαρχείου Εκπόνηση μελέτης για την επέκταση του Δημαρχείου Πλατανιά. • Ανάπλαση οικισμού Γριμπιλιανά Εκπόνηση μελέτης για την ανάπλαση των κοινοχρήστων χώρων του παραδοσιακού οικισμού Γριμπιλιανών. • Διαμόρφωση χώρου γέφυρας Ταυρωνίτη - Μάλεμε Ολοκλήρωση μελετών σε συνεργασία με την Eφορία Aρχαιοτήτων για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου του δυτικού άκρου γέφυρας Ταυρωνίτη - Μάλεμε. • Πέτρινη γέφυρα Πρασέ Ολοκλήρωση μελετών και απόκτηση απαραίτητων εγκρίσεων για την ανάδειξη και την αξιοποίηση της πέτρινης θολωτής γέφυρας στην Τοπική Κοινότητα Πρασέ, προϋπολογισμού 40.000 ευρώ. • Παραδοσιακή Δεξαμενή Λάκκων Ολοκλήρωση απόκτησης απαραίτητων εγκρίσεων και κατασκευή έργου διαμόρφωσης και ανάδειξης της παραδοσιακής δεξαμενής των Λάκκων, προϋπολογισμού 40.000 ευρώ. • Κατασκευή πεζοδρομίων στην παλαιά εθνική οδό Εκπόνηση μελετών και ένταξη σε συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα της κατασκευής πεζοδρομίων επί της παλαιάς εθνικής οδού Κολυμβάρι - Ταυρωνίτη - Μάλεμε προκειμένου να ολοκληρωθεί σε όλο το μήκος του παραλιακού μετώπου η ανάπλαση πεζοδρομίων. • Κατασκευή πεζοδρομίων Π.Π.Ε.Ο. Γερανίου Εκπόνηση μελέτης και ένταξη σε συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα της κατασκευής πεζοδρομίων στην Π.Π.Ε.Ο. Γερανίου. • Ανάδειξη και αξιοποίηση ιστορικού μονοπατιού Τοπικής Κοινότητας Πρασέ Ολοκλήρωση και υλοποίηση μελέτης ανάδειξης και αξιοποίησης ιστορικού μονοπατιού Τοπικής Κοινότητας Πρασέ, προϋπολογισμού 95.000 ευρώ. • Κέντρο Πολλαπλών Χρήσεων στη Δημοτική Ενότητα Πλατανιά Εκπόνηση μελετών και ολοκλήρωσής τους για την κατασκευή Κέντρου Πολλαπλών Χρήσεων στη Δημοτική Ενότητα Πλατανιά. • Βελτιώσεις οδοποιίας Υλοποίηση μιας σειράς έργων βελτίωσης δημοτικών και διαδημοτικών οδών: Κεφαλάς Σέμπρωνας, Ντερές - Σκονίζο, Άστρικας - Μεσονήσι - Κολένι, Μεσαύλια - Μαλάθυρος, Πύργος - Μαλάθυρος. • Αναβάθμιση οδικού δικτύου Φουρνές - Μεσκλά Υλοποίηση έργου αναβάθμισης οδικού δικτύου Φουρνές – Μεσκλά, προϋπολογισμού 200.000 ευρώ.

29


• Αντιπλημμυρικά και έργα ομβρίων Εκπόνηση μελετών για αντιπλημμυρικά έργα και έργα ομβρίων σε περιοχές που αντιμετωπίζουν οξύ πρόβλημα. • Δίκτυο ποδηλατικών διαδρομών Εκπόνηση ολοκληρωμένης μελέτης, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και με ενεργούς φορείς και συλλόγους, δικτύου ποδηλατικών διαδρομών στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου, όπως η μελέτη του Χάνδακα.

Σχολικά Συγκροτήματα • Γυμνάσιο - Λύκειο Κολυμβαρίου Ολοκλήρωση αδειοδοτήσεων ένταξης σε συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα και υλοποίηση έργου αναμόρφωσης της σχολικής μονάδας Γυμνασίου - Λυκείου Κολυμβαρίου για την ποιοτική βελτίωση και τη διασφάλιση της βιοκλιματικής λειτουργίας της σχολικής μονάδας, προϋπολογισμού 897.780 ευρώ. • Γυμνάσιο Πλατανιά Ολοκλήρωση μελετών, αδειοδοτήσεων ενεργειακής αναβάθμισης και υλοποίησης του έργου για το κτίριο Γυμνασίου Πλατανιά, προϋπολογισμού 336. 567 ευρώ. • Γυμνάσιο - Λύκειο Βουκολιών Ολοκλήρωση μελετών αδειοδοτήσεων ενεργειακής αναβάθμισης και υλοποίησης του έργου για κτίριο Γυμνασίου - Λυκείου Βουκολιών, προϋπολογισμού 205.864 ευρώ. • Γυμνάσιο - Λύκειο Αλικιανού Ολοκλήρωση μελετών, αδειοδοτήσεων ενεργειακής αναβάθμισης και υλοποίησης του έργου για κτιρίου Γυμνασίου - Λυκείου Αλικιανού, προϋπολογισμού 376.274 ευρώ. • Δημοτικό Σχολείο Κολυμβαρίου Ολοκλήρωση αδειοδοτήσεων επισκευής, συντήρησης και προσθήκης αιθουσών στο κτίριο του Δημοτικού Σχολείου Κολυμβαρίου. • Δημοτικό Σχολείο Γερανίου Ολοκλήρωση μελετών κατασκευής νέου κτιρίου Δημοτικού Σχολείου Γερανίου. • Δημοτικό Σχολείο Κολυμβαρίου Εκπόνηση μελέτης κατασκευής νέου κτιρίου Δημοτικού Σχολείου Κολυμβαρίου.

Έργα Πρόνοιας και Αλληλεγγύης 30

• Βρεφονηπιακός Σταθμός Κοντομαρίου Απόκτηση σύγχρονου εξοπλισμού βρεφονηπιακού σταθμού Κοντομαρίου, προϋπολογισμού 140.000 ευρώ.


• Πολυδύναμο Περιφερειακό Δημοτικό Ιατρείο Δήμου Πλατανιά Ήδη μετά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για παραχώρηση χώρου στην 7η ΥΠΕ, τη διαδικασία ολοκλήρωσης της οικοδομικής αδείας και μια σειρά εγκρίσεων και μελετών, ζητάμε την ένταξη κατασκευής του Δημοτικού Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου του Δήμου Πλατανιά στην επόμενη προγραμματική περίοδο. • Περιφερειακό Ιατρείο Δρακώνας Κατασκευή του νέου Περιφερειακού Ιατρείου Δρακώνας καθώς ο φάκελος του έργου, μετά από ενέργειες του Δήμου, έχει καταστεί «ώριμος». • ΚΑΠΗ Δήμου Πλατανιά Δημιουργία Κέντρου Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ) με ένταξη της λειτουργίας και της δομής του σε συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα.

Έργα Πρωτογενή Τομέα • Φράγμα Σεμπρωνιώτη Ο Δήμος Πλατανιά, από την αρχή της θητείας του, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης (πρώην ΟΑΔΥΚ) και την Περιφέρεια Κρήτης, έθεσε ως προτεραιότητα την επικαιροποίηση της μελέτης και, ακολούθως, την κατασκευή του τριπλού φράγματος στην περιοχή Σέμπρωνα - Ντερέ. Ένα έργο αιχμής, απολύτως απαραίτητο, η κατασκευή του οποίου θα λύσει το χρόνιο πρόβλημα άρδευσης μιας πολύ μεγάλης έκτασης. • Φράγμα Βαλσαμιώτη Έργο επιτακτικής ανάγκης είναι η κατασκευή αγωγού μεταφοράς νερού από το φράγμα Βαλσαμιώτη έως το Πατελάρι προκειμένου να ολοκληρωθεί ο αρχικός σχεδιασμός της κατασκευής του φράγματος με την άρδευση των εκτάσεων στη δυτική περιοχή του Δήμου. Έναρξη εφαρμογής των αντισταθμιστικών ωφελημάτων από τη λειτουργία του φράγματος, και κατασκευή νέων δεξαμενών άρδευσης. • Έργα Ο.Π.Α.Α.Χ. Αντικατάσταση και επέκταση αρδευτικών δικτύων σε όλο το εύρος του Δήμου για αύξηση αρδευόμενων περιοχών και εξοικονόμηση νερού. • Λιμνοδεξαμενή Μοθιανών Ωρίμανση μελετών και δημιουργία φακέλου, σε συνεργασία με τον ΟΑΚ, για την ένταξη του έργου κατασκευής της λιμνοδεξαμενής Μοθιανών σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα. • Λιμνοδεξαμενή Παλαιών Ρουμάτων Ωρίμανση μελετών και δημιουργία φακέλου έργου, σε συνεργασία με τον ΟΑΚ, για την ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα του έργου κατασκευής της λιμνοδεξαμενής Παλαιών Ρουμάτων, προϋπολογισμού 1.654.000 ευρώ.

31


Περιβάλλον & Ποιότητα Ζωής

Η

προστασία και η ανάδειξη του περιβάλλοντος αποτελεί για εμάς κυρίαρχο στόχο και απόλυτη προτεραιότητα προκειμένου να δημιουργηθούν οι συνθήκες εκείνες που θα συμβάλλουν ουσιαστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων των δημοτών. Φροντίζουμε την πόλη και τα χωριά μας, προστατεύουμε το περιβάλλον βελτιώνουμε την καθαριότητα, προωθούμε την ανακύκλωση, για μία καλύτερη ποιότητα ζωής υιοθετώντας νέες τεχνολογίες. Παράλληλα, δίνουμε μεγάλη έμφαση στον χωροταξικό σχεδιασμό, μέσω των αναγκαίων μελετών, που αποτελούν πολύτιμα εργαλεία τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος, όσο και για τη «δημιουργία» υγιών συνθηκών ανάπτυξης σε όλα τα επίπεδα. Πιο συγκεκριμένα: • ΣΧΟΟΑΠ Δήμου Πλατανιά Διεκδίκηση από την Περιφέρεια Κρήτης την ένταξη σε χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα των ΣΧΟΟΑΠ για το σύνολο του Δήμου Πλατανιά προκειμένου ο τόπος μας να προστατευτεί από την άναρχη δόμηση, με καθορισμό των χρήσεων γης ως απαραίτητη προϋπόθεση για ισόρροπη ανάπτυξη. • Βιοτεχνικό Πάρκο Εξεύρεση πόρων για τη δημιουργία Βιοτεχνικού Πάρκου στο υφιστάμενο ΣΧΟΟΑΠ της Δημοτικής Ενότητας Πλατανιά, μετά την εκπόνηση των απαραίτητων μελετών και σε συνεργασία με συλλογικά όργανα επαγγελματιών και φορείς όπως το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων. • Σχέδιο Πόλεως Γερανίου Έγκριση Σχεδίου Πόλεως Γερανίου από το ΚΕΣΥΠΟΘΑ μετά από επικαιροποιήσεις μελετών, και μετά από διαρκείς, μεθοδικές ενέργειες και παρεμβάσεις σε Υπουργεία ώστε να σταλεί άμεσα στο ΣΤΕ για την εφαρμογή του. • Σχέδιο Πόλεως Πύργου Ψηλονέρου Ολοκλήρωση μελετών Σχεδίου Πόλεως Πύργου Ψηλονέρου προκειμένου να αποκτηθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις και να τεθεί άμεσα σε ισχύ. Ήδη ο Δήμος Πλατανιά έχει προχωρήσει σε επικαιροποιήσεις μέρους των μελετών. • Σχέδιο Πόλεως Μάλεμε Ολοκλήρωση μελετών πράξης εφαρμογής Σχεδίου Πόλεως Μάλεμε. • Ειδική περιβαλλοντική μελέτη Ροδωπού - Μάλεμε Ολοκλήρωση ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης της περιοχής «Natura 2000», «Χερσόνησος Ροδωπού - παραλία Μάλεμε».

32

• Ειδική περιβαλλοντική μελέτη Λίμνη Αγυιάς - Πλατανιάς Εκπόνηση ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης της περιοχής «Natura 2000», «Λίμνη Αγυιάς Πλατανιάς - ρέμα και εκβολή Κερίτη - κοιλάδα Φάσας».


• Απόσμηση βιολογικού καθαρισμού και δικτύων της ΔΕΥΑΒΑ και τριτοβάθμια επεξεργασία νερού Ο Δήμος έχει εκπονήσει προμελέτη σκοπιμότητας για την απόσμηση του βιολογικού καθαρισμού και των δικτύων της ΔΕΥΑΒΑ καθώς και για την τριτοβάθμια επεξεργασία νερού, συνολικού προϋπολογισμού εργου 2.500.000 ευρώ. • Διαχείριση λάσπης βιολογικού για δημιουργία κομπόστ Χρηματοδότηση έργου διαχείρισης της λάσπης του βιολογικού καθαρισμού για τη δημιουργία οργανικού λιπάσματος - κομπόστ, αλλά και για την αδρανοποίησή της και την εξάλειψη των οσμών, προϋπολογισμού 500.000 ευρώ. Η μελέτη είναι υπό αξιολόγηση στο ΥΠΕΚΑ. • Καθαριότητα Περαιτέρω αναβάθμιση των υπηρεσιών καθαριότητας σε όλο το εύρος του Δήμου και προμήθεια νέων απορριμματοφόρων. Ήδη τα θετικά αποτελέσματα των προσπαθειών μας τα τρία προηγούμενα χρόνια είναι εμφανή. Στόχος μας είναι ο Δήμος Πλατανιά να ξεχωρίζει στον τομέα της καθαριότητας. • Έκτακτες καταστροφές Ενίσχυση των Υπηρεσιών μας για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστροφών με το νεοαποκτηθέν ειδικό μηχάνημα που διαθέτει πλέον ο Δήμος μας. • Ανακύκλωση Επέκταση των δράσεων ανακύκλωσης σε όλο της το εύρος με σκοπό να γίνει μέρος της κουλτούρας των δημοτών. • Περιβαλλοντικές ομάδες Συνεργασία με περιβαλλοντικές ομάδες («Αρχέλων», Σύλλογος για την Προστασία Άγριων Πτηνών), για την προστασία και τον καθαρισμό των ακτών και για την ανάδειξη της πανίδας και της χλωρίδας του Δήμου μας (αμμοθίνες, άλλα φυτά, χελώνες κ.λπ.). • Προστασία περιβάλλοντος

- Εντατικοποίηση των ελέγχων και μετρήσεων, με τη συνδρομή της ΔΕΥΑΒΑ, για τον έλεγχο των ρεμάτων και του θαλάσσιου περιβάλλοντος εν γένει, ώστε να αποφευχθεί κάθε πιθανή ρύπανση του περιβάλλοντος. - Καθαρισμός των ποταμών και των ρεμάτων της περιοχής, τα οποία συχνά αποτελούν εστίες μόλυνσης. • Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Υιοθέτηση χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με σεβασμό στο περιβάλλον. Ενεργειακές αναβαθμίσεις δημοτικών κτιρίων ακολουθώντας το «Σύμφωνο Δημάρχων», που από τους πρώτους είχε υπογράψει ο Δήμος μας, μετά από εγκεκριμένη μελέτη αρμόδιου φορέα. • Κέντρο Αδέσποτων Ζώων Δημιουργία Δημοτικού Κέντρου Αδέσποτων Ζώων, ως έχουμε υποχρέωση, για την αποφυγή της ανεξέλεγκτης αύξησης του πληθυσμού τους και συνεργασία με Φιλοζωικούς Συλλόγους για την προστασία αυτών.

33


Κοινωνικό Πρόσωπο

Σ

τη δύσκολη αυτή εποχή όπου η κρίση έχει γίνει συνώνυμο της καθημερινότητάς μας, οι έννοιες της προσφοράς και της αλληλεγγύης αποκτούν μεγαλύτερη σημασία για τον Δήμο μας, που προσφέρει ουσιαστική βοήθεια σε όσους συνδημότες μας την έχουν ανάγκη. Επιδιώκουμε τη δημιουργία μιας ζωντανής κοινότητας πολιτών που αλληλεπιδρούν και δραστηριοποιούνται ουσιαστικά σε θέματα καθημερινότητας. Ειδικότερα:

Υγεία - Πρόνοια & Κοινωνική Αλληλεγγύη 1. Περιφερειακά Αγροτικά Ιατρεία Πιστεύοντας ότι η υγεία είναι το ύψιστο κοινωνικό αγαθό θα απαιτήσουμε την επαρκή και μόνιμη στελέχωση των Περιφερειακών Ιατρείων του Δήμου, επαρκή κάλυψη των Αγροτικών Ιατρείων με παράλληλη αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών τους, καθώς και τη διεκδίκηση και λειτουργία Δημοτικού Περιφερειακού Πολυδύναμου Ιατρείου στον Δήμο Πλατανιά. Ο Δήμος έχει ήδη παραχωρήσει οικόπεδο στην 7η Υγειονομική Περιφέρεια για τηκατασκευή του. 2. ΚΑΠΗ Δήμου Πλατανιά Στη διεκδίκηση για τη δημιουργία ΚΑΠΗ, ο Δήμος Πλατανιά θα συμπεριλάβει και τη δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των ατόμων τρίτης ηλικίας στο ΚΑΠΗ του Δήμου Πλατανιά, βοηθώντας τα να παραμένουν αυτόνομα, ισότιμα και ενεργά μέλη του κοινωνικού συνόλου και, ταυτόχρονα, παρέχοντάς τους χρήσιμες ιατρικές υπηρεσίες. Παράλληλα, θα αναληφθούν πρωτοβουλίες για τη σύνδεση της παιδικής ηλικίας με την Τρίτη Ηλικία, μέσω κοινών δραστηριοτήτων (θεατρικά σκετς, αφήγηση παραμυθιού κ.λπ.). 3. Νέος Παιδικός Σταθμός Κοντομαρίου Λειτουργία του νέου και απαραίτητου σύγχρονου Παιδικού Σταθμού Κοντομαρίου, έτσι ώστε να καταστεί μια σύγχρονη δομή, προσφοράς ποιοτικών υπηρεσιών για παιδιά και ουσιαστικής υποστήριξης στους γονείς τους. 4. Γραφείο Κοινωνικής Πρόνοιας Δημότη Στην προσπάθεια δημιουργίας ενός δικτύου κοινωνικής προστασίας για ευάλωτες ομάδες, με την οργάνωση του Γραφείου Κοινωνικής Πρόνοιας Δημότη, καίρια θα είναι η βοήθεια της «Γραμμής του Δημότη» -το τετραψήφιο νούμερο τηλεφωνικής γραμμής- που θα καθιερώσουμε προκειμένου να γίνεται αξιολόγηση των προβλημάτων και ουσιαστική παρέμβαση όπου απαιτείται, σε συνεργασία με το Κοινωνικό Παντοπωλείο και το Κοινωνικό Φαρμακείο.

34

5. Κοινωνικό Παντοπωλείο Επέκταση και εμπλουτισμός παρεχόμενων προϊόντων και υπηρεσιών με αναβάθμιση του κοινωνικού παντοπωλείου που δημιουργήσαμε με στόχο να καλύψει κάθε καταγεγραμμένη ανάγκη δοκιμαζόμενων πολιτών.


6. Κοινωνικό Φαρμακείο Ίδρυση Κοινωνικού Φαρμακείου, το οποίο θα εξυπηρετεί δωρεάν άτομα με προβλήματα υγείας, που δεν έχουν πρόσβαση στο σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας, απειλούνται από αυτή ή είναι μέλη ευπαθών ομάδων (άστεγοι, άποροι, άνεργοι κ.λπ.). 7. Ανταλλακτικό παζάρι Ενισχύουμε τις πρωτοβουλίες ανταλλαγής και αλληλεγγύης, θεσμοθετώντας την περιοδική διοργάνωση ανταλλακτικών παζαριών, δίνοντας την ευκαιρία σε συμπολίτες μας να αποκτήσουν, χωρίς κόστος, αντικείμενα που έχουν ανάγκη. 8. Πολιτική μειωμένων δημοτικών τελών Συνεχίζουμε την πολιτική χαμηλών δημοτικών τελών, υποστηρίζοντας παράλληλα τον θεσμό της οικογένειας με περαιτέρω μείωση αυτών, σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες που το δικαιούνται. 9. Ξενώνας Υποστήριξης Καθημερινής Διαβίωσης Θα καταβληθούν όλες οι ενέργειες ώστε να δημιουργηθεί Ξενώνας Υποστήριξης Καθημερινής Διαβίωσης, στον οποίο θα μπορούν να φιλοξενηθούν, για βραχύ χρονικό διάστημα, άτομα, τα οποία ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού (άστεγοι, γυναίκες θύματα κακοποίησης κ.λπ.). Επιπλέον, θα συνεργαστούμε με υφιστάμενες δομές για την εξυπηρέτησή τους, έχοντας ως στόχο την ασφαλή διαμονή, την ψυχοκοινωνική αποκατάσταση και την αποφυγή του φαινομένου του αποκλεισμού. 10. Δράσεις για ΑμεΑ Διενέργεια ποικίλων δραστηριοτήτων δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και μαθητών ΑμεΑ προσχολικής - σχολικής ηλικίας έως 20 ετών (εικαστικά εργαστήρια - μουσικοκινητική βιωματική πράξη), ενάντια στην περιθωριοποίηση, υποβοηθώντας την επαγγελματική αποκατάσταση. 11. Σίτιση μαθητών ευπαθών ομάδων Θεωρούμε αδιανόητο να υπάρχουν υποσιτισμένα παιδιά στο σχολείο. Με τη συμβολή του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα φροντίσουμε να υπάρχουν γεύματα για όσα παιδιά έχουν ανάγκη, αξιοποιώντας τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις του Δήμου.

Δράσεις για Απασχόληση Παρεμβάσεις για αντιμετώπιση ανεργίας

1. Υποστήριξη ανέργων (Πύλη Διασύνδεσης για Απασχόληση) Ενημέρωση ανέργων και συμβουλευτική στήριξη, σε συνεργασία με επιχειρηματίες της περιοχής και εργοδοτικούς συλλόγους, για αναζήτηση ευκαιριών απασχόλησης μέσω κατάθεσης βιογραφικών στα ΚΕΠ του Δήμου, αλλά και μέσω της μηχανής αναζήτησης που θα αναβαθμιστεί για τον λόγο αυτό στη Διαδικτυακή Πύλη του Δήμου.

35


2. Θέσεις εργασίας Διεκδίκηση ποσοστού θέσεων εργασίας για πολίτες του Δήμου Πλατανιά από τις μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και ανάπτυξη του θεσμού mentoring για την «υιοθέτηση» και συμβουλευτική ανέργων και για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας. 3. Αξιοποίηση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Συνεργασία με φορείς για την αξιοποίηση και απορρόφηση όλων των προγραμμάτων που αφορούν στην απασχόληση και την καταπολέμηση της ανεργίας. Η πορεία μας έχει αναδείξει την ικανότητα και αποτελεσματικότητά μας στον τομέα αυτόν. 4. Διενέργεια ημερίδων Διενέργεια επιμορφωτικών ημερίδων, σε συνεργασία με Εμπορικούς Συλλόγους, Επιμελητήρια και επιχειρηματίες της περιοχής, με σκοπό την κινητοποίηση και την ευαισθητοποίηση των κοινωνικών εταίρων της περιοχής στην αντιμετώπιση της ανεργίας, καθώς και διοργάνωση ημερίδων - ευκαιριών καριέρας διασύνδεσης εταιρειών και εργατικού δυναμικού της περιοχής.

Δίκτυο Εθελοντισμού

Ο ρόλος του εθελοντισμού ήταν πάντα σημαντικός στην κοινωνία μας. Σήμερα, πλέον, είναι πολύ πιο επιβεβλημένος. Προτεραιότητά μας είναι η δημιουργία ενός θεσμοθετημένου οργάνου εθελοντισμού στον Δήμο μας, στόχος του οποίου θα είναι η παρακίνηση ολοένα και περισσοτέρων συνανθρώπων μας, οι οποίοι θα συνεισφέρουν εθελοντικά σε σταθερή βάση στις κοινωνικές δράσεις του Δήμου μας. Συγκεκριμένα, μέσω του δικτύου «Βοήθεια στο Σπίτι» -μια από τις δομές για τις οποίες ο Δήμος θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια διατήρησης και αναβάθμισής της- θα βοηθηθούν οι συνάνθρωποί μας, σε συνεργασία με εθελοντικές ομάδες, σε θέματα: - Προληπτικής ιατρικής. - Τρίτης Ηλικίας. - Ψυχολογικής υποστήριξης. Επιπλέον, η δράση των εθελοντών θα είναι σημαντική σε τομείς όπως: - Πολιτική προστασία, (δασοπυρόσβεση κ.λπ.). - Σε δράσεις ανάδειξης της τοπικής μας ιστορίας και της παράδοσής μας. - Σε δράσεις τουρισμού – γευσιγνωσίας.

Πολιτισμός - Παράδοση

Ο

36

Πολιτισμός και η Παράδοση είναι τα θεμέλια ενός σύγχρονου Δήμου, αποτελούν ανθρώπινη έκφραση και δημιουργία, διαμορφώνουν την εξέλιξη της κοινωνίας μας. Με σεβασμό στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και στην πολιτιστική κληρονομιά κάθε περιοχής του Δήμου μας, αναπτύσσουμε δράσεις για την ανάδειξη και την προβολή των ιστορικών μνημείων, παράλληλα με δράσεις για τη διάδοση των πολιτιστικών μας παραδόσεων στις νέες γενιές, με στόχο να μετατραπεί ο Δήμος Πλατανιά σε ένα ζωντανό κύτταρο πολιτισμού. Αναλυτικότερα:


1. Αεροδρόμιο Μάλεμε Διεκδίκηση της παραχώρησής του στον Δήμο, αξιοποίηση του με τη δημιουργία υπαίθριου μνημειακού χώρου για τη Μάχη της Κρήτης, αλλά και τη δημιουργία θεματικού πάρκου, λαμβάνονατς υπόψη τις υφιστάμενες δυνατότητες και του υφιστάμενου ΣΧΟΟΑΠ. 2. Ενετική Βίλα Ροδωπού Υλοποίηση έργου στερέωσης και αποκατάστασης Ενετικής Βίλας Ροδωπού. 3. Ροτόντα Επισκοπής Ολοκλήρωση μελετών και εγκρίσεων έργου διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου Ροτόντας Επισκοπής, σε συνεργασία με την Αρχαιολογία. 4. Άγιος Παύλος Ροδωπού Ολοκλήρωση μελετών και εγκρίσεων έργου αποκατάστασης Ιεράς Μονής Αγίου Παύλου, στα Ροδωπού, σε συνεργασία με την Αρχαιολογία. 5. Αποκατάσταση Ι.Ν. Αγίου Αντωνίου Ολοκλήρωση μελετών έργου τμηματικής αποκατάστασης και κατασκευής ξύλινου στεγάστρου Ιερού Ναού Αγίου Αντωνίου, στο Σκονίζο, σε συνεργασία με την Αρχαιολογία. 6. Μουσείο Ελιάς και Μεσογειακό Κέντρο Μελέτης Μνημειακών Ελαιοδέντρων Ολοκλήρωση μελέτης, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης, για την κατασκευή Μουσείου Ελιάς και Μεσογειακού Κέντρου Μελέτης Μνημειακών Ελαιοδέντρων, εθνικής εμβέλειας. 7. Χώροι Πολιτισμού Ο Δήμος θα προχωρήσει σε μια σειρά έργων κατασκευής, αποκατάστασης και μετατροπής δημοσίων κτιρίων, όπως: Πολιτιστικό Κέντρου Μοδίου, Κέντρο Πολλαπλών Χρήσεων στν Δημοτική Ενότητα Πλατανιά, Μετόχι Ησυχάκη, σε χώρους πολιτισμού προκειμένου να υπάρξει ποιοτική αναβάθμιση των διενεργούμενων πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου. 8. Σύγχρονη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ο Δήμος θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος, στον οποίο θα δημιουργηθεί μια σύγχρονη Δημοτική Βιβλιοθήκη. Παράλληλα, σκοπεύει να συνεργαστεί με εκπαιδευτικά ιδρύματα, όπως το Ε.Α.Π., φορείς και συλλόγους, για να εξοπλιστεί κατάλληλα με ικανοποιητικό αριθμό έργων ελληνικής και ξένης γραμματείας, ώστε να αποτελέσει κέντρο πολιτισμού για τους κατοίκους και τους μαθητές του Δήμου Πλατανιά. 9. Υπαίθριο Θέατρο Στόχος μας είναι η κατασκευή ενός υπαίθριου θεάτρου στον Δήμο Πλατανιά, με σεβασμό προς το περιβάλλον, το οποίο θα μπορεί να φιλοξένει κάθε είδους πολιτιστική εκδήλωση (θέατρο, κινηματογραφικές προβολές, μουσικά φεστιβάλ, τοπικές εορτές κ.λπ.) και θα αποτελέσει σημαντικό πολιτιστικό πόλο έλξης για τον τόπο μας. 10. Δημοτική Θεατρική ομάδα - Δημοτική Χορωδία - Κινηματογραφική Λέσχη Λαμβάνοντας υπόψη την αξία της τέχνης και τον σημαντικό της ρόλο στην καλλιέργεια, την ολοκλήρωση και την ανάπτυξη των ικανοτήτων του ανθρώπου, ο Δήμος θα συνεργαστεί με

37


Πολιτιστικούς Συλλόγους προκειμένου να οργανωθούν και να υλοποιηθούν μια σειρά από πρωτοβουλίες, όπως η ίδρυση και λειτουργία Δημοτικής Θεατρικής Ομάδας, Δημοτικής Ομάδας, αλλά και Κινηματογραφικής Λέσχης. 11. Τοπικές εορτές Ανάδειξη τοπικών εορτών και εθίμων σε συνδιοργάνωση με τοπικούς φορείς και συλλόγους καθώς και διοργάνωση εκδηλώσεων από τον Δήμο, έτσι ώστε οι τοπικές εορτές να αναδεικνύουν την ιδιαιτερότητα της κάθε περιοχής και να προσελκύουν κόσμο με τη διαφορετικότητά τους. 12. Συνέδρια Διοργάνωση επιστημονικών συνεδρίων - συμποσίων για την ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου της περιοχής σε συνδυασμό και με τον τουρισμό. 13. Λαογραφικό Μουσείο Στους στόχους του Δήμου μας είναι και η ίδρυση και λειτουργία Λαογραφικού Μουσείου σε κτίριο του Δήμου. 14. Συνεργασία με Πολιτιστικούς Συλλόγους Ο Δήμος Πλατανιά θα αναβαθμίσει τη συνεργασία του με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους, αλλά και με φορείς όπως η ΕΠΟΦΕΚ, προκειμένου η ιστορία, οι παραδόσεις και τα ιδιαίτερα πολιτιστικά χαρακτηριστικά του τόπου μας όχι μόνο να διατηρηθούν, αλλά να προβληθούν κατάλληλα, με στόχο τη μεταλαμπάδευσή τους από γενιά σε γενιά.

Παιδεία

Η

παιδεία και η παροχή ποιοτικών εκπαιδευτικών υπηρεσιών αποτελούν βασικά στοιχεία για τη δημιουργία ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων. Η ενίσχυση του συγκεκριμένου τομέα αποτελεί πρώτιστη προτεραιότητά μας, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε την έλλειψη παρουσίας του κράτους. Παράλληλα, η Δημοτική Αρχή δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην έννοια του αθλητισμού, στη δημιουργία αθλητικών υποδομών και στην ανάπτυξη των προγραμμάτων αθλητισμού. Βασική μας επιδίωξή, μέσω της ανάπτυξης και λειτουργίας των αθλητικών μας προγραμμάτων, είναι η συνειδητοποίηση της ωφέλειας από την άσκηση, η ανάπτυξη των φυσικών ικανοτήτων, η καλλιέργεια της ευγενούς άμιλλας. Με την άθληση επιτυγχάνεται η ψυχαγωγία και η αναψυχή, η επίτευξη της σωματικής και ψυχικής ευρωστίας, αναβαθμίζεται η ποιότητα ζωής και ταυτόχρονα λειτουργεί αποτρεπτικά από τις κακές και καταστροφικές συνήθειες του σύγχρονου τρόπου ζωής. Πιο συγκεκριμένα: 1. Κατασκευή νέων Σχολειών - Προσθήκη Αιθουσών σε ήδη υπάρχοντα Ο Δήμος μας συνεχίζει να διεκδικεί από την πολιτεία τα αναγκαία κονδύλια για την κατασκευή νέων κτιρίων, αλλά και για την προσθήκη αιθουσών στα ήδη υπάρχοντα σχολικά κτίρια.

38

2. Διατήρηση εκπαιδευτικών μονάδων Στόχος μας, για τον οποίο θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις, είναι η διατήρηση του συνόλου των εκπαιδευτικών μονάδων όλων των βαθμίδων του Δήμου μας.


3. Αναβάθμιση σχολικών κτιριακών εγκαταστάσεων Αναβάθμιση των σχολικών κτιριακών εγκαταστάσεων του Δήμου μας, συντήρηση και ανακαίνιση σχολικών αιθουσών, ανακατασκευή των αύλειων χώρων των σχολείων μας, στους οποίους φυτεύονται δέντρα και φυτά. 4. Καταλληλότητα σχολικών μονάδων Έλεγχος καταλληλότητας σχολικών μονάδων πριν την έναρξη κάθε σχολικού έτους και διεκδίκηση κονδυλίων για τα λειτουργικά τους έξοδα. 5. Δημιουργία ΕΠΑΛ Παρά την κατάργηση, από το Υπουργείο Παιδείας, ειδικοτήτων τεχνικής εκπαίδευσης, μεγάλο ποσοστό των μαθητών στρέφεται σε αυτήν, λόγω του ότι δεν επιθυμούν ή δεν έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν τη φοίτηση σε Γενικά Λύκεια. Ο Δήμος Πλατανιά, σε συνέχεια της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να ιδρυθεί Εσπερινό Επαγγελματικό Λύκειο στον Δήμο Πλατανιά, αίτημα που υποστηρίζει και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων. 6. Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Μέσω μια σειράς συντονισμένων δράσεων καταφέραμε να είμαστε ένας από τους ελάχιστους Δήμους της χώρας που φιλοξενεί Τμήμα του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (Τμήμα Ελληνικού Πολιτισμού). Θα καταβληθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε να επιτύχουμε την αύξηση των Τμημάτων, αλλά και τη δημιουργία μεταπτυχιακού Τμήματος στον Δήμο μας. 7. Κέντρα Διά Βίου Μάθησης Ο ήδη επιτυχημένος θεσμός των Κέντρων Διά Βίου Μάθησης σκοπεύουμε να επεκταθεί τόσο ως προς τη θεματολογία, όσο και ως προς τον αριθμό των ωφελουμένων, με αντικείμενο, μεταξύ των άλλων, την καταγραφή της τοπικής Ιστορίας και τη δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού, ως εργαλείου για την υποβοήθηση του μαθήματος στα σχολεία, αλλά και για εξωσχολική χρήση. 8. Σίτιση μαθητών ευπαθών ομάδων Θεωρούμε αδιανόητο να υπάρχουν υποσιτισμένα παιδιά στο σχολείο. Με τη συμβολή του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα φροντίσουμε να υπάρχουν γεύματα για όσα παιδιά έχουν ανάγκη, αξιοποιώντας τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις του Δήμου. 9. Δημοτικό - Κοινωνικό Φροντιστήριο Προκειμένου ο Δήμος μας να υποβοηθήσει τους μαθητές που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να λάβουν την απαιτούμενη εκπαιδευτική ενίσχυση, σχεδιάζει τη δημιουργία Δημοτικού Φροντιστηρίου για μαθητές με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα. 10. Βράβευση μαθητών – καθηγητών Επέκταση του θεσμού βράβευσης νέων που επιτυγχάνουν στις εισαγωγικές εξετάσεις σε Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και βράβευση καθηγητών -ακρογωνιαίου λίθου της παιδείας μας- για την προσφορά τους στην εκπαίδευση. 11. Υποστήριξη Συλλόγων Γονέων Συνεργασία με τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων για συνδιοργάνωση ενημερωτικών σεμιναρίων - ημερίδων, που αφορούν το παιδί, την οικογένεια και ευρύτερα κοινωνικά θέματα.

39


12. Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Στα πλαίσια της δημιουργικής ενασχόλησης παιδιών και έφηβων ο Δήμος σχεδιάζει να λειτουργήσει εντός των σχολικών κτιρίων κατά τις μέρες και τις ώρες που δεν χρησιμοποιούνται για την τυπική εκπαίδευση των μαθητών, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης. Σε αυτά, ενδεικτικά, θα αναπτύσσονται δραστηριότητες, όπως χειροτεχνίες, σκάκι, ζωγραφική κ.λπ. Ταυτόχρονα, τα παιδιά θα μπορούν να έρθουν σε επαφή με καινοτόμες τεχνολογίες, αναπτύσσοντας την ομαδικότητα και την κοινωνικότητα. 13. Κέντρο Παιδείας Επιστημών στον Πλατανιά Ο Δήμος θα ιδρύσει Κέντρο Παιδείας και Επιστημών στον Πλατανιά, όπου μέσα από μαθησιακές δραστηριότητες οι μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα έχουν την ευκαιρία να εξοικειώνονται με τις θετικές επιστήμες.

Αθλητισμός • Στήριξη Π.Α.Ε. Πλατανιάς και αθλητικών σωματείων Συνέχιση της έμπρακτης στήριξης της Π.Α.Ε. Πλατανιάς Χανίων, με σκοπό την εκπροσώπηση και την προβολή του τόπου μας, αλλά και υποστήριξη, γενικότερα, όλων των ομάδων μας με στόχο την ανάπτυξη ενός υγιούς και μαζικού αθλητισμού, με συντήρηση και αναβάθμιση αθλητικών εγκαταστάσεων. • Προγράμματα άθλησης για όλους Ο μαζικός αθλητισμός αποτελεί μία από τις προτεραιότητές μας. Θα δημιουργηθούν προγράμματα άθλησης για όλους τους δημότες προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες τους για άθληση και υγιή απασχόληση αξιοποιώντας ακόμα περισσότερα τα ήδη λειτουργούντα τμήματα. Στους στόχους μας είναι και η δημιουργία καλοκαιρινών τμημάτων σε διάφορα αθλήματα. • Σχολικά πρωταθλήματα Αναβάθμιση σχολικών πρωταθλημάτων σε ομαδικά αθλήματα, όπου αναπτύσσεται η άμιλλα και η συνεργασία μεταξύ μαθητών, αλλά και σχολικών μονάδων, με καθιέρωση Αθλητικών Φεστιβάλ. • Ποδηλατόδρομος Ο Δήμος μας θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να εκπονηθεί, να χρηματοδοτηθεί και να υλοποιηθεί μελέτη κατασκευής ποδηλατόδρομου στο παραλιακό μέτωπο, ο οποίος, σε συνδυασμό με την ανάπλαση πεζοδρομίων με νησίδες πρασίνου και σημείων ξεκούρασης (παγκάγια κ.λπ.), θα αναμορφώσει και θα αναδείξει την περιοχή. Επίσης, σε συνεργασία με την Περιφερεια Κρήτης, στοχεύουμε στην υλοποίηση της πρότασης για τη δημιουργία ποδηλατόδρομου στα όρια του παλιού χάντακα.

40

• Αθλητικό Κέντρο Η κατασκευή Αθλητικού Κέντρου στο γήπεδο Ταυρωνίτη, που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες για αγώνες ποδοσφαίρου ανώτερης κατηγορίας, ικανοποιώντας, ταυτόχρονα, τις ανάγκες


μαζικού αθλητισμού των δημοτών μας. Με την ύπαρξη του Κλειστού Γυμναστηρίου στον ίδιο χώρο θα δημιουργηθεί ένα σύγχρονο αθλητικό κέντρο για αρκετά αθλήματα. Πρόθεσή μας είναι να δημιουργήσουμε και προγράμματα μαζικού αθλητισμού για ΑμεΑ. • Σκοπευτήριο Σε συνεργασία με τον ΑΣΟΧ θα αναβαθμίσουμε -με τη διοργάνωση πανελληνίων και διεθνών αγώνων- τη λειτουργία του Σκοπευτηρίου στον Σκηνέ, προσελκύοντας αθλητές και από το εξωτερικό, εμπλουτίζοντας έτσι το τουριστικό μας προϊόν, αλλά και δημιουργώντας επισκεψιμότητα στον Δήμο μας. • Ελεύθεροι χώροι Αναβάθμιση και δημιουργία ελεύθερων χώρων για τους μικρούς μας δημότες.

Αγροτική Ανάπτυξη

Δ

ίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στον πρωτογενή τομέα - παραδοσιακό πυλώνα της τοπικής οικονομίας καθώς η γεωργία και η κτηνοτροφία προσφέρουν εργασιακό καταφύγιο απέναντι στην υφιστάμενη οικονομική αβεβαιότητα. Στηρίζουμε και ενισχύουμε έμπρακτα τα τοπικά προϊόντα, τις τοπικές επιχειρήσεις και τους παραγωγούς μας. Αναλυτικότερα: 1. Στρατηγικός σχεδιασμός πρωτογενούς παραγωγής Ο Δήμος θα προσχωρήσει με συγκεκριμενο σχεδιασμό στη διερεύνηση αγορών εξωτερικού για την προώθηση των προϊόντων μας. Έχουν γίνει ήδη κινήσεις με εκπροσώπους από φορείς, Επιμελητήρια, συλλόγους της Ελλάδας, αλλά και του εξωτερικού. 2. Γραφείο Πληροφόρησης και Προώθησης Αγροτικής Παραγωγής Δημιουργία Γραφείου Πληροφόρησης και Προώθησης της αγροτικής παραγωγής, σε συνεργασία με τα ΚΕΠ, με σκοπό την προώθηση της τυποποίησης και την παρουσίαση των τοπικών προϊόντων, την παροχή τεχνικής βοήθειας σε θέματα αδειοδοτήσεων, τη διενέργεια ενημερωτικών δράσεων για την προώθηση των βιολογικών και ολοκληρωμένων καλλιεργειών και την παροχή πληροφοριών για επιδοτούμενα προγράμματα αγροτών και κτηνοτρόφων. 3. Σύνδεση αγροτικής παραγωγής με τουριστικό προϊόν Το «πάντρεμα» του πρωτογενή με τον τριτογενή τομέα του Δήμου μας με τη δημιουργία μόνιμων πιστοποιημένων εκθεσιακών χώρων. Καταλυτικό ρόλο στη σύνδεση αυτή θα παιξει το Γραφείο Τουρισμού – Destination Managment. 4. Βραβεύσεις – Διαγωνισμοί Συνεργασία με φορείς και συλλόγους για τη διενέργεια διαγωνισμών βράβευσης και τη διοργάνωση γαστρονομικών διαγωνισμών με χρήση αποκλειστικά τοπικών προϊόντων. 5. Εκδηλώσεις - Εορτές Ενδυνάμωση εκδηλώσεων (γιορτή κρασιού, μελιού, τσικουδιάς, κάστανου, σαρδέλας κ.λπ.) με σκοπό την ανάδειξη και την προώθηση των τοπικών προϊόντων και τη σύνδεσή τους με τον γαστρονομικό τουρισμό.

41


6. Μελισσοκομία Η μελισσοκομία στον Δήμο Πλατανιά μπορεί να εξελιχθεί περαιτέρω και να μην περιοριστεί μόνο στην παραγωγή και διάθεση μελιού, αλλά να επεκταθεί και στην παραγωγή άλλων προϊόντων μέλισσας. 7. Δημιουργία Τράπεζας Σπόρων – Φυτώριο Σε συνεργασία με Ινστιτούτα και επιστημονικούς φορείς την ανάπτυξη δράσεων προστασίας φυτών της περιοχής με τη δημιουργία Τράπεζας Σπόρων, στην οποία θα συλλέγονται και θα διατηρούνται ντόπιοι σπόροι λαχανικών, φρούτων και φυτών γενικότερα. 8. Εκπαίδευση - Νέες καλλιέργειες των απασχολούμενων στον πρωτογενή τομέα Εκπαίδευση σε συνεργασία με Εκπαιδευτικά ιδρύματα, όπως ΜΑΙΧ και άλλα, των απασχολούμενων στον πρωτογενή τομέα για τεχνικές καλλιέργειας νέων ειδών που ευνοούνται από τις εδαφολογικές και κλιματικές συνθήκες της Κρήτης με ενημερωτικά σεμινάρια για την αξιοποίηση των επενδυτικών προγραμμάτων και επιδοτήσεων. 9. Ανάπτυξη Αλιείας Σε συνεργασία με την Περιφέρεια και με συλλόγους, θα προχωρήσουμε σε κατάρτιση μελετών που αφορούν την καταγραφή των περιοχών αναπαραγωγής υδρόβιων οργανισμών και σε ενέργειες που στοχεύουν στην αύξηση της προστασίας των αποθεμάτων και την ενίσχυση της μικρής παράκτιας αλιείας. Πρόκειται για μέτρα που θα εξασφαλίσουν, σε σύντομο χρονικό διάστημα, τη δυνατότητα αναγέννησης των ιχθυοαποθεμάτων και την προστασία των παραγωγικών οικοτόπων και των προστατευόμενων θαλάσσιων περιοχών. 10. Διαχείριση βοσκοτόπων Στον σχεδιασμό μας είναι η εκπόνηση μελετών αποφυγής της υπερ-βόσκησης και η ανάληψη πρωτοβουλιών για την προσαρμογή του ζωικού κεφαλαίου στα όρια της ικανότητας της περιοχής μας προκειμένου να υπάρξει ισορροπία σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος και ανάπτυξης της κτηνοτροφίας.

Τουρισμός

Η

42

περιοχή του Δήμου διαθέτει πόρους που, αν αξιοποιηθούν με τον κατάλληλο τρόπο, θα συμβάλλουν στην αύξηση της επισκεψιμότητας και στην ανάπτυξη του τουρισμού. Η ενδοχώρα του Δήμου προσφέρεται για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, μεταξύ των οποίων και ο αγροτουρισμός, ο οποίος έχει γίνει ιδιαίτερα ελκυστικός τα τελευταία χρόνια, ενώ η παραλιακή ζώνη, που έχει έως τώρα προβληθεί, μπορεί να αξιοποιηθεί περαιτέρω με την επέκταση και ενοποίηση του παραλιακού τουριστικού μετώπου. Στόχος μας είναι η αξιοποίηση πολιτιστικών, φυσικών και ανθρωπογενών πόρων με τη διοργάνωση σε ετήσια βάση γεγονότων μεγάλης εμβέλειας που θα δίνουν μια ιδιαίτερη ταυτότητα στον Δήμο. Παράλληλα, θα αναπτυχθούν θεματικοί τουριστικοί οδηγοί (εναλλακτικός τουρισμός – γαστρονομικός, θρησκευτικός κ.λπ.) σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και θα εκδοθεί τουριστικός χάρτης του Δήμου, ο οποίος θα διανέμεται δωρεάν στους επισκέπτες της περιοχής μας. Αναλυτικότερα:


1. Σχέδιο Προβολής σε αγορές εσωτερικού - εξωτερικού Δεν είναι τυχαίο ότι ο Σύλλογος Ξενοδόχων εδρεύει στον Δήμο μας, διοργανώνει τις γενικές του συνελεύσεις σε ξενοδοχεία του Δήμου μας και από κοινού βάζουμε στόχο το 1.000.000 αφίξεων, έχοντας αυξήσεις οι οποίες ξεπερνούν το 18% την τελευταία διετία. Συνεργαζόμαστε με την Περιφέρεια Κρήτης, με τους αρμόδιους φορείς και τα Επιμελητήρια προκειμένου να εκπονήσουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προβολής σε αγορές εσωτερικού και εξωτερικού, με εκτεταμένη χρήση νέων τεχνολογιών (διαδίκτυο, social media κ.λπ.) Συνεχίζουμε να ενισχύουμε τη συμμετοχή παραγωγών μας σε επιλεγμένες εκθέσεις εσωτερικού και εξωτερικού. 2. Γραφείο Τουρισμού – Destination Managment Δημιουργία ενός γραφείου διαχείρισης προορισμού, το οποίο θα έχει συντονιστικό και ενωτικό ρόλο ως προς το κράτος, τους φορείς, τους tour operators, τους συλλόγους και την ιδιωτική πρωτοβούλία. Στόχος του θα είναι η υλοποίηση των απαραίτητων αλλαγών του τουριστικού προϊόντος και η διασύνδεσή του με την αγροτική παραγωγή προκειμένου να επιτευχθεί το “πάντρεμα” του πρωτογενή με τον τριτογενή τομέα και ο Πλατανιάς να αποτελέσει ποιοτικό τουριστικό προορισμό και τις τέσσερις εποχές του χρόνου. 3. Φεστιβάλ «Γη - Πολιτισμός - Τουρισμός» Ο επιτυχημένος θεσμός που δημιουργήσαμε την τελευταία τριετία με σκοπό την προβολή ποιοτικών προϊόντων του πρωτογενούς τομέα (μικροπαραγωγοί κ.λπ.) στους τουρίστες και στους επισκέπτες της περιοχής μας, ενισχύεται και επεκτείνεται και με θεματικές εκδηλώσεις για τη γευσιγνωσία και όχι μόνο. 4. Ασφάλεια επισκεπτών με Δημοτική Εταιρεία Security Ο Δήμος θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα δημιουργίας Δημοτικής Εταιρίας Security, η οποία θα λειτουργεί καθημερινά όλο το εικοσιτετράωρο και θα συνεργάζεται με την Ελληνική Αστυνομία, με σκοπό, πέρα από την ασφαλή διαμονή των επισκεπτών κατά την τουριστική περίοδο, την πάταξη του παραεμπορίου και της παραβατικότητας και με πεδίο ελέγχου, το οποίο θα μπορεί να επεκταθεί πέραν του παραλιακού μετώπου. 5. Παραλίες - Γαλάζιες Σημαίες Ο Δήμος μας διεκδικεί από την Κτηματική Υπηρεσία τη μόνιμη παραχώρηση της εκμετάλλευσης των παραλιών, προκειμένου αυτές να οργανωθούν σωστά (σωστή ρυμοτομία καρεκλών, θαλασσίων σπορ κ.λπ.). 6. Οδική Ασφάλεια - Πεζοδρόμια και αναπλάσεις Με την αρχιτεκτονική ανάπλαση των πεζοδρομίων σε όλο το μήκος του παραλιακού μετώπου (παλαιά εθνική οδός Κολυμβάρι - Ταυρωνίτης - Μάλεμε και επί της Π.Π.Ε.Ο Γερανίου) βοηθούμε στην επίλυση ενός από τα σπουδαία προβλήματα υποβάθμισης του τουριστικού προϊόντος και αντιμετωπίζουμε μιας από τις πάγιες επισημάνσεις των επισκεπτών του Δήμου μας, παράλληλα με την αισθητική αναβάθμιση του χώρου. Μαζί με την Περιφέρεια Κρήτης θα συνεργαστούμε για βελτιώσεις και διορθώσεις όπου αυτές απαιτούνται στο παραλιακό και επαρχιακό δικτύο καθώς και για την ορθή σήμανση αυτού, προβαίνοντας ταυτόχρονα σε απομάκρυνση επικίνδυνα τοποθετημένων διαφημιστικών πινακίδων. Στον σχεδιασμό μας είναι η δημιουργία και λειτουργία Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής στα όρια του Δήμου μας σε συνδυασμό με τακτική ενημέρωση των μαθητών των σχολείων της

43


περιοχής στο ζήτημα της οδικής ασφάλειας. Επίσης θα συνεχιστεί και θα επεκταθεί η αρωγή σε συλλόγους και η συμμετοχή σε εκδηλώσεις που σχετίζονται με την οδική ασφάλεια. 7. Κοινωνικά δίκτυα - Social Media- Applications Εκμετάλλευση όλων των δυνατοτήτων των κοινωνικών δικτύων (facebook, twitter, Instagram κ.λπ.) μέσω εφαρμογών για smartphones και tablets για την ενίσχυση της προβολής του τουριστικού μας προϊόντος. 8. Εναλλακτικός Τουρισμός - Επέκταση Τουριστικής περιόδου Υποστήριξη δράσεων και εκπόνηση σχεδίου για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως: • Θρησκευτικός - Ιστορικός Τουρισμός Σε συνεργασία με τις δύο Μητροπόλεις (Κυδωνίας & Αποκορώνου, Κισάμου & Σελίνου) και με την Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης, θα προωθήσουμε την ανάδειξη των θρησκευτικών μας μνημείων, με παράλληλη διοργάνωση θρησκευτικών ημερίδων, αξιοποιώντας τον συνεδριακό χώρο της Ακαδημίας. Θα αναδειχτούν τα ήδη ψηφιακά καταγεγραμμένα ιστορικά μνημεία του Δήμου με μικρής κλίμακας καλλιτεχνικές διαμορφώσεις στον περιβάλλοντα χώρο αυτών, όπως ήταν κατά την ιστορική εποχή. • Ποδηλατικός τουρισμός Πέραν του ποδηλατόδρομου στο παραλιακό μέτωπο θα αναδειχθούν διαδρομές στην ενδοχώρα με βαθμούς δυσκολίας, αλλά και διαδρομές ορεινής ποδηλασίας, αξιοποιώντας και την εμπειρία από τη διεξαγωγή διεθνών τουρνουά που συνδιοργανώσαμε στον Δήμο μας.

44

• Αγροτουρισμός Οικοτουρισμός Ο Δήμος μας, σε συνεργασία με φορείς και συλλόγους, θα οργανώσει και θα προβάλει συγκεντρωτικά τις μονάδες αγροτουρισμού που δραστηριοποιούνται εντός των ορίων του, αλλά και τις υπηρεσίες που αυτές προσφέρουν.


• Καταδυτικός Τουρισμός Συνεργασία με φορείς και την Περιφέρεια Κρήτης για την εκπόνηση μελέτης δημιουργίας Καταδυτικού Πάρκου στον Δήμο Πλατανιά. • Γαστρονομικός Τουρισμός Ανάδειξη του συγκριτικού πλεονεκτήματος της κρητικής διατροφής μέσω της «δημιουργίας» του Τοπικού Σύμφωνου Ποιότητας, στο οποίο μπορούν να συμμετέχουν τοπικές επιχειρήσεις που θα πληρούν τις ανάλογες προϋποθέσεις. 9. Δημιουργία Δικτύου Μονοπατιών - Ανάδειξη Φαραγγιών Δημιουργία δικτύου μονοπατιών για πεζοπορία, ποδηλασία, ποδηλασία βουνού και δημιουργία Δικτύου Διαδρομών ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Παράλληλη ανάδειξη των έντεκα (11) φαραγγιών του Δήμου μας με τον ευπρεπισμό τους, τη θέσπιση κανόνων λειτουργίας και ασφάλειας, τη στελέχωσή τους με προσωπικό από τις τοπικές κοινότητες. 10. Σημείο Πληροφόρησης (Info Kiosk) Αναβάθμιση και εμπλουτισμός των σημείων τοποθέτησης Info kiosk σε σημεία υψηλής επισκεψιμότητας και επέκτασή τους, με πλήρη πληροφόρηση της περιοχής και των δραστηριοποιούμενων επιχειρήσεων σε πέντε ξένες γλώσσες. 11. Φιλοξενία εκπροσώπων διεθνών φορέων τουρισμού Ο Δήμος μας συνεχίζει να στηρίζει έμπρακτα τη φιλοξενία εκπροσώπων του τουριστικού κλάδου (Τύπος, Επιμελητήρια κ.λπ.), με σκοπό την ενδυνάμωση των σχέσεων και τη βελτίωση της εικόνας μας στο εξωτερικό. 12. Αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους Ο Δήμος μας υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής και διεκδικητής της έλευσης αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους στον Νομό μας. Δεδομένου ότι οι αφίξεις των εν λόγω εταιρειών έφτασαν το 33% και της ύπαρξης ενδιαφέροντος και για τις υπόλοιπες περιόδους πέραν της καλοκαιρινής, συνεχίζουμε να στηρίζουμε την παραμονή των αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους στον Νομό με σκοπό την επέκταση της σεζόν. 13. Δημιουργία υποδομών υποδοχής τουριστικών σκαφών Μετά την ολοκλήρωση των μελετών της β’ φάσης του αλιευτικού καταφυγίου Κολυμβαρίου θα δοθεί η δυνατότητα στον Δήμο να αξιοποιήσει κατάλληλα τον λιμένα προκειμένου να εξετάσει τη δημιουργία χώρου ελλιμενισμού τουριστικών σκαφών. 14. Ανάδειξη Βοτανικών Πάρκων Σε συνεργασία με επιστημονικά Ιδρύματα και επιχειρήσεις στηρίζουμε την ανάδειξη των βοτάνων και ενδημικών φυτών και δέντρων της ιδιαίτερης χλωρίδας που διαθέτουμε και με τον τρόπο αυτό διασώζουμε φυτά, που είναι ταυτισμένα με το περιβάλλον μας και τον πολιτισμό μας.

45


Αναβάθμιση της λειτουργίας των Υπηρεσιών του Δήμου

Έ

χουμε τη γνώση και την εμπειρία να ανταποκρινόμαστε αποτελεσματικά στις δυσλειτουργίες και στις στρεβλώσεις του «Καλλικράτη». Τον αντιμετωπίζουμε ως αφετηρία διεκδικήσεων και αγώνων για ένα πιο ισχυρό, πιο σύγχρονο και πιο αποτελεσματικό Δήμο Πλατανιά, ο οποίος θα προσφέρει ποιοτικές και αποτελεσματικές υπηρεσίες στους πολίτες. Βασικός στόχος μας ήταν και παραμένει η ανταποκριτική διοίκηση προς τον πολίτη, με ένα Δήμο στην υπηρεσία του πολίτη, όχι μόνο με τα ηλεκτρονικά μέσα, αλλά με τη διάθεση του υπαλλήλου να εξυπηρετήσει, τον πολίτη, που είναι, ουσιαστικά, ο «εργοδότης του». Ειδικότερα:

1. Άμεση επικοινωνία - Τηλεφωνική Γραμμή Δημότη Λειτουργία της Τηλεφωνικής Γραμμής Δημότη, με στόχο την άμεση επικοινωνία, την καταγραφή και την επίλυση των προβλημάτων που προκύπτουν μέσω μιας αυτοματοποιημένης διαδικασίας αναφοράς του προβλήματος και παρακολούθησης της διαδικασίας επίλυσής του. Επιπροσθέτως, η Γραμμή Δημότη θα μπορεί να υποστηρίζει θέματα κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης. 2. Στρατηγική διαφάνειας Συνεχίζουμε τη στρατηγική της διαφάνειας, υποστηρίζοντας ότι πρώτιστο μέλημα είναι οι γρήγορες, ασφαλείς, αξιόπιστες δημοτικές υπηρεσίες, ώστε ν’ αμβλυνθεί το βάρος από τον χρήστη των υπηρεσιών αυτών και ν’ αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα, που έχει δημιουργηθεί στις σχέσεις του πολιτών και δημοσίων υπαλλήλων. 3. Νέες τεχνολογίες στην υπηρεσία του δημότη Ο ψηφιακός Δήμος Πλατανιά είναι γεγονός. Ενθαρρύνει τον πολίτη να συμμετέχει ενεργά και να συνεισφέρει στη βελτίωση της καθημερινότητας. Οι νέες τεχνολογίες, με μια σειρά από ενέργειες, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να γίνει ο Δήμος μας φιλικότερος, αποτελεσματικότερος, διαδραστικός και πιο ανθρώπινος για τον πολίτη: • Αναβάθμιση του site του Δήμου. • Ενδυνάμωση της λειτουργίας της Ηλεκτρονικής Πύλης του Δήμου Πλατανιά. - Εκπαίδευση προσωπικού στις νέες τεχνολογίες με σκοπό τη μείωση του απαιτούμενου χρόνου παροχής υπηρεσιών προς τον πολίτη. • Αξιοποίηση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στην εξυπηρέτηση του Πολίτη.

46

4. Η Δημοτική Αρχή δίπλα στους Υπαλλήλους Η δημοτική διοίκηση, στο πρόγραμμά μας, σχεδιάζεται για να είναι δίπλα στους υπαλλήλους και όχι απέναντι. Η πλειοψηφία των υπαλλήλων θέλει να προσφέρει. Πρέπει όμως να τους παρέχουμε σωστή υποστήριξη. Μία από τις βασικές ενέργειες, που υποχρεωτικά θα συνοδεύσει την αναδιοργάνωση του Δήμου, είναι η εκπαίδευση στελεχών, διοικητικών υπαλλήλων και εργατών, ώστε να τους προφέρουμε πραγματικές γνώσεις και δεξιότητες


στον τομέα της εργασίας τους. Μέσω προγραμμάτων, όπως το «Διά Βίου Εκπαίδευση Δημοσίων Υπαλλήλων» του Υπουργείου Παιδείας και το «Πιστοποιημένη Εξ αποστάσεως Μετεκπαίδευση Υπαλλήλων ΟΤΑ» του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά και μέσω δωρεάν επίδειξης σωστής χρήσης και εκπαίδευσης που θα απαιτήσουμε από τις εταιρείες που προμηθεύουν εξοπλισμό, λογισμικά και μηχανήματα στον Δήμο μας, θα υπάρξει μια αρτιότερη κατάρτιση των υπαλλήλων μας. 5. Ανταλλαγή τεχνογνωσίας Οι δράσεις ανταλλαγής τεχνογνωσίας είναι πολύ διαδεδομένες μεταξύ Ευρωπαϊκών πόλεων, αποτελούν βασικό στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και χρηματοδοτούνται 100%. Ο Δήμος μας θα μελετήσει τους τρόπους χρηματοδότησης των ταξιδιών ανταλλαγής μεταξύ του Δήμου μας και άλλων Ευρωπαϊκών πόλεων, τα οποία μπορούν να αποτελούν ένα είδος ηθικής επιβράβευσης της προσπάθειας των υπαλλήλων μας. 6. Επέκταση και αναβάθμιση των ΚΕΠ Διαρκής αγώνας για διατήρηση των αποκεντρωμένων δομών των ΚΕΠ, ανά Δημοτική Ενότητα, με αναβάθμιση και επέκταση των παρεχόμενων υπηρεσιών τους. Παράλληλα, θα υποστηρίζουν ενημερωτικά επιχειρηματικές πρωτοβουλίες στον Δήμο μας. 7. Εξυπηρέτηση ΑμεΑ Εξυπηρέτηση ατόμων με κινητικά προβλήματα από τις Υπηρεσίες του Δήμου κατ’ οίκον (π.χ. διοικητικά έγγραφα, αιτήσεις, βεβαιώσεις κ.λπ.). 8. Πληροφόρηση και Συμβουλευτική Πληροφόρηση και Συμβουλευτική σε ιδιώτες και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εντός του Δήμου Πλατανιά δια μέσω των ΚΕΠ για νέα προγράμματα ΕΣΠΑ, νέες επιχορηγούμενες δράσεις. Παράλληλα, θα παρέχεται συμβουλευτική στήριξη ανέργων. 9. Ελεύθερη πρόσβαση για περισσότερους πολίτες στο διαδίκτυο (Wi-Fi) Αύξηση των περιοχών με ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο.

47


Δημότισσες και Δημότες του «Καλλικρατικού» Δήμου Πλατανιά Πιστεύουμε στις δυνατότητές μας. Πιστεύουμε στον τόπο μας. Πιστεύουμε στους ανθρώπους του, σε όλους εσάς. Και ανανεώνουμε την ισχυρή σχέση εμπιστοσύνης μας. Για να συνεχίσουμε, όλοι μαζί, το σημαντικό έργο μας. Σε κάθε χωριό, σε κάθε γειτονιά του Δήμου μας. Με ανιδιοτέλεια, συνεχή προσπάθεια, αγάπη, μεράκι, διάλογο, συνεργασία. Προχωράμε μπροστά και σας θέλουμε δίπλα μας!

Δεσμευόμαστε ότι, για άλλη μια φορά, θα τιμήσουμε την εμπιστοσύνη σας.

Απολογισμός- Πρόγραμμα "Αυτοδιοικητικής Συνεργασίας Πολιτών"  

Απολογισμός Δημοτικής Αρχής Πλατανιά 2011-14 και πρόγραμμα επόμενης πενταετίας

Advertisement