833

Page 1

WEB ИЗДАНИЕ

WEB EDITION

WEB ИЗДАНИЕ

WEB EDITION

WEB ИЗДАНИЕ

WEB EDITION

Macedonian Sun

ИЗЛЕГУВА ЕДНАШ МЕСЕЧНО

MONTHLY EDITION

MAKEDONSKO

S NCE

Година XX, Број 833, Февруари 2019

ИЗЛЕГУВА ЕДНАШ МЕСЕЧНО

МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

ПРОГЛАС ЗА ПРЕТСЕДАТЕЛСКИТЕ ИЗБОРИ О Т Ф Р Л Е Н А К Р И В И Ч Н А ТА ПРИЈАВА

НА СВЕТСКИОТ МАКЕДОНСКИ КОНГРЕС ПРОТИВ ЗАЕВ И ДИМИТРОВ МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

СООПШТЕНИЕ ЗА ЈАВНОСТ ЗА ОДЛУКИТЕ НА АМЕРИКАНСКИОТ СЕНАТ МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

ПИСМЕНА РЕАКЦИЈА ЗА ПРЕТСЕДАТЕЛСКИТЕ ИЗБОРИ П О Н И Ж У В А Њ Е ТО Н А П Р Е ТС Е Д АТ Е Л С К АТА Д О Л Ж Н О С Т П Р ОД О Л Ж У В А !

MONTHLY EDITION

www.makedonskosonce.com

Macedonische Sonne Soleil Macedоnien

ПИСМЕНО ПРИЗНАНИЕ ЗА ПРОФЕСИОНАЛНОСТА НА БИ БИ СИ


Makedonskata Saga "Samo sonceto e postaro od Makedonija"

Bra}a i sestri, raska`uvajte ja bibliskata vistinska prikazna za Makedonija Makedonija

e edna!!!

26 февруари 2019

ПИСМЕНО ПРИЗНАНИЕ ЗА ПРОФЕСИОНАЛНОСТА НА БИ БИ СИ Почитувани, Како долгодишен сопственик на ТВ Сонце која со децении се обидува да едуцира за Македонските традиционални вредности, национални обележја, култура, историски факти, јазик, да ја раскажува Македонската вистина за новите генерации да знаат какви жртви се дадени за опстојувањето на Македонскиот идентитет и Држава, ја поздравувам и оддавам признание за одлуката на уредништвото на Британската Би Би Си да го отфрли протестното писмо на Грчката Амбасада во Лондон, оценувајќи го како „разочарувачки“. Реномираниот медиум Би Би Си не прифаќа да ги искривува историските факти под политички притисок на Грција која никогаш нема да се откаже од своите радикални и средновековни позиции. Болната вистина за нашите браќа и сестри од Егејска Македонија е таа дека се репресирани, асимилирани и во 21 век не можат да ги уживаат основните човекови и демократски права. Уредничкиот тим на ТВ Сонце често е мета на неосновани критики, омаловажувања и политички притисоци заради програмската содржина, но тие никогаш не потклекнале, за што сум особеон горд! Професионалноста на Би Би Си е за особено признание, бидејќи со нивниот прилог за голготата на Македонците во Егејска Македонија помогнаа светот уште еднаш да ја чуе Македонската вистина! ТВ СОНЦЕ ЌЕ ПРОДОЛЖИ СО ПРОГРАМСКИТЕ СОДРЖИНИ ДА ПОМАГА ВО АФИРМИРАЊЕ И ЗАШТИТА НА МАКЕДОНСКИТЕ НАЦИОНАЛНИ ИНТЕРЕСИ! БОРБАТА ЗА ДЕМОКРАТСКИТЕ ПРАВА ЗА НАШИТЕ БРАЌА И СЕСТРИ ВО РЕГИОНОТ СЕКОГАШ ЌЕ ЈА ИМА МЕДИУМСКАТА ПОДДРШКА. ТВ СОНЦЕ НЕ СЕ ПЛАШИ И ЌЕ ПРОДОЛЖИ ЈА КАЖУВА ВИСТИНАТА ЗА МАКЕДОНСКИОТ НАРОД! НАШАТА БОРБА ДОПРВА ПОЧНУВА! НИКОГАШ СЕВЕРНА, МАКЕДОНИЈА ВЕЧНА!

\or|ija - Xorx Atanasoski


18 февруари 2019

ДРАГИ БРАЌ А И СЕС ТРИ МАКЕ ДОНЦИ,

Н

а почетокот од овој мој проглас сакам да упатам огромна благодарност за поддршката која ми давате сиот изминат период. Не постои поголема и поважна потврда за мојата животна борба за Татковината од искрените желби на својот народ. Тоа ми значи најмногу и ме уверува дека сум на вистинскиот пат. Навистина многу Македонци со чиста душа и без скриени намери, ме охрабруваат да се кандидирам на претстојните Претседателски избори. Ги има од различни партии. Ми се јавуваат членови и симпатизери од ВМРО-ДПМНЕ, но дури и од СДСМ. И Албанци, Турци, Роми, Срби и Власи. Најчесто ми велат дека ми веруваат дека знаат дека не се борам за гола власт, привилегии туку дека ги чувствуваат моите намери за Македонија за искрени и патриотски. И сите без исклучок изразуваат незадоволство и признаваат дека се изневерени. Не гласале за ова што им го прави оваа предавничка структура насадена во законодавниот дом и немакедонската Влада. Македонската Алијанса и мојот кабинет ги подготвија сите неопходни документи за мојата официјална претседателска кандидатура. Сите анкети што ги направивме ги потврдуваат високите шанси за успех. Само поддршката од моите сограѓани од родниот Прилеп е најава дека во експресен рок ќе ги соберам потребните потписи да се кандидирам за Претседател на Македонија. Секојдневно стигнуваат пораки од Скопје, Битола, Струмица, Штип, Делчево, Берово, Македонска Каменица, Велес, Кавадарци, Неготино, Тетово, Гостивар, Кичево, Охрид, Куманово, буквално од речиси секое населено место. Изборниот штаб е подготвен и чека сигнал. Македонската Дијаспора е со мене и ми дава огромна поддршка. Американски Конгресмени и Сенатори, од Републиканската партија, мои пријатели сакаат да се вклучат во кампањата. Почитувани, Размислував долго. Донесов тешка, но длабоко убеден, единствено исправна одлука! Бидејќи не сакам моите поддржувачи се уште да ги држам во неизвесност сметам дека е разумно и

МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

ПРОГЛАС ЗА ПРЕТСЕДАТЕЛСКИТЕ ИЗБОРИ фер сега да соопштам дека сепак нема да се вклучам во оваа Претседателска трка. Не затоа што не сакам, не зошто се откажувам, туку едноставно не можам да го легитимирам ова страшно предавство на Македонските национални и стратешки интереси. Јас не можат да се колнам на Устав на Република Северна Македонија. Оваа гарнитура изроди на Македонскиот народ до толку ќе ја девалвираат функцијата Претседател на Републиката што таа никогаш повеќе нема да го има вистинското значење во Македонското општество и во светот. Дури, не го исклучувам сериозниот ризик од фалсификат на изборите и можноста со ново подмолно сценарио намерно да не се постигне цензус во вториот круг. Впрочем, победата на Претседателските избори, во овие околности не може да биде крај на раздавањето на Македонскиот идентитет. Затоа, нашата борба допрва почнува, и од сега ќе ја подигнеме на друго уште повисоко и позначајно ниво. Бидете сигурни дека јас никогаш нема да се откажам. Се што сум стекнал во професионалниот живот сум подготвен да жртвувам за да ја видам Македонија силна, обединета и економски успешна. Целиот живот се борам за подобра и сигурна иднина на Македонскиот народ. Предавства не трпам и додека сум жив против нив жестоко ќе се борам со сите демократски средства што ни стојат на располагање. Верувам дека до сега тоа сум го докажал на дело! На крајот од овој проглас, сакам да упатам директна порака и до немакедонската Влада. Колку и да сте заслепени во моментов и мислите дека се’ ви се може, не заборавајте дека ја отворивте пандорината кутија. Од тука враќање нема! Додека Македонците во Егејска и Пиринска Македонија, во Мала Преспа, Гора, Голо Брдо, Тирана и Пустец не ги добијат сите демократски и универзални човекови права, нема да запреме. Реципроцитет мора да има! Подготвен сум оваа битка да ја предводам и да ја извојуваме! Тоа е мојата политичка мисија! Никогаш не ми биле важни функциите! И без нив јас се борам и ќе продолжам да се борам! Нема повисока и поважна должност од тоа да бидеш вистински Македонец и патриот! 03 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 833 / Февруари 2019

Драги мои Македонци, Не очајувајте! Светото Македонско име и идентитет не се трајно изгубени. Ве уверувам дека постои начин како да бидеме свои на своето! Ќе им стапнеме на опашката на предавниците! Ќе го смениме досегашниот политички систем во кој победува предавничката и „на ти – дај ми“ пазарџиска политика! Никогаш повеќе нема да дозволиме Македонскиот народ да биде жртва на изродена власт која за да ги задоволи своите лични интереси жртвува се’ што е свето! Македонија ќе излезе од калта! Предавниците ќе бидат поразени на парламентарни избори со една изборна единица и отворени листи. Ќе одговараат за сите злодела што ги сторија! Македонија и Македонскиот народ повторно ќе победат!

НАЦИОНАЛНОТО ДРЕВНО МАКЕДОНСКО СОНЦЕ ЌЕ ПРОДОЛЖИ СИЛНО ДА СВЕТИ! НАШАТА БОРБА ДОПРВА ПОЧНУВА! НИКОГАШ СЕВЕРНА, МАКЕДОНИЈА ВЕЧНА! БОГ ДА ЈА ЧУВА ТАТКОВИНАТА! Ѓорѓија Џорџ Атанасоски Претседател, МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА


28 февруари 2019

Кадарот на Заев, Димитров и Шекеринска, дипломатот Виктор Габер најави дека во март во Дојран заедно со Грчките претставници, ќе дефинирале што е иредентизам како основа за ревидирање на учебниците по географија и историја

Б

идејќи предавниците се зафатени со девалвирање на функцијата Претседател на Републиката и чекаат Али Ахмети да им го избере кандидатот, Македонската Алијанса ќе даде свои упатства до Виктор Габер, за тоа што е иредентизам. Еден од последните облици на иредентизам е анкетата на Грчки „Alco“ според која дури 66 проценти од Грците се изјасниле дека и покрај Договорот Заев – Ципрас, Македонија и понатаму ќе ја именуваат како ПЈРМ или Скопје. Додека Заев јавно ги поправа неговите Министри за да го користат терминот Северна Македонија и згора на тоа самиот ја ревидира историјата тврдејќи дека Борис Трајковски бил Претседател на Република Северна Македонија, мнозинството Грци не само што нема да не нарекуваат Македонци туку како пред некој ден со насилни протести искажуваат незадоволство од Ципрас и неговите Министри. Иредентизам е кога Грчкиот амбасадор реагира со протестна нота на прилогот на Британски Би Би Си кој ја раскажа голготата на Македонците во Егејска Македонија од Букурешкиот Договор. Иредентизам е асимилирањето, насилието, менувањето на Македонските топоними во Егејска Македонија и присвојување на терминот Македонски со лажно тврдење дека е Грчки. Иредентизам е да го бришеш Македонскиот идентитет. Иредентизам е да потпишеш Времена Спогодба во 1995 заради која една друга немакедонска Влада предводена од

МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

ПИСМЕНА РЕАКЦИЈА ЗА 2-ТА СРЕДБА НА ЕКСПЕРТСКИОТ МАКЕДОНСКО – ГРЧКИ КОМИТЕТ СДСМ прифати да смени Знаме, Устав и да не нарекуваат со срамната референца БЈРМ, а на НАТО Самитот во Букурешт во 2008 да не ги испочитуваш меѓународните норми и да ставиш противправно вето. Е за тој иредентизам Грција е осудена од Хашкиот Суд. Иредентизам е да тврдиш дека историјата на Александар Македонски е исклучиво хеленска. По истиот принцип кој важи за предавничкиот Договор со Бугарија, според кој за да го задоволиме Бугарскиот национализам и негаторство нашите претставници морале да прифатат дека Цар Самоил и Светите браќа не се Македонци туку космополити, тогаш истите аршини нека важат и за Александар Македонски и античката историја.

Е ТОА Е ИСТОРИСКАТА ВИСТИНА! МАКЕДОНИЈА И МАКЕДОНСКИОТ НАРОД СЕ ЖРТВИ НА ГРЧКИОТ ИРЕДЕНТИЗАМ! А ОВАА НЕМАКЕДОНСКА ВЛАДА ГИ ПРИФАТИ СИТЕ ГРЧКИ И БУГАРСКИ УЦЕНИ ЗА 04 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 833 / Февруари 2019

ШТО ДОПРВА ЌЕ СЕ ЧУВСТВУВААТ ПОСЛЕДИЦИТЕ! НАШАТА БОРБА ДОПРВА ПОЧНУВА! ИЗРОДИТЕ НА МАКЕДОНСКИОТ НАРОД ЌЕ ПОНЕСАТ ОДГОВОРНОСТ ЗА ЗУЛУМИТЕ ШТО ГИ ПРАВАТ! НИКОГАШ СЕВЕРНА, МАКЕДОНИЈА ВЕЧНА! Ѓорѓија Џорџ Атанасоски Претседател, МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА


26 февруари 2019

МАКЕДОНСКАТА ДИЈАСПОРА ОСТВАРИ УШТЕ ЕДНА ГОЛЕМА ПОБЕДА! АМЕРИКАНСКИОТ СЕНАТ ПОНИШТИ ДВЕ АНТИ МАКЕДОНСКИ РЕЗОЛУЦИИ!

Р

езолуцијата 602, која во Комитетот за надворешна политика во Американскиот Сенат беше поднесена во август од сенаторите Крис Марфи и Рон Џонсон, со која сите противници на Договорот Заев – Ципрас ги карактеризираше како антизападни и проруски ориентирани за да се оправда насилното менување на Уставот на Македонија, Е ВОН СИЛА! Правниот тим на ОМД одлично ја истурка постапката!

УНИВЕРЗАЛНОТО ДЕМОКРАТСКО ПРАВО НА САМООПРЕДЕЛУВАЊЕ НА МАКЕДОНСКИОТ НАРОД УШТЕ ЕДНАШ ГИ ПОБЕДИ ЛАГИТЕ НА ПРЕДАВНИЦИТЕ! МАКЕДОНСКАТА АЛИЈАНСА Е НАЈАМЕРИКАНСКАТА ПАРТИЈА ВО МАКЕДОНИЈА И ТЕШКА СРАМОТА И ГРЕВ Е НЕКОМУ ЛАЖНО ДА МУ СЕ ПРИПИШУВААТ АНТИЗАПАДНИ ПОЛИТИКИ САМО ЗАТОА

МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

СООПШТЕНИЕ ЗА ЈАВНОСТ ЗА ОДЛУКИТЕ НА АМЕРИКАНСКИОТ СЕНАТ ШТО ГО БРАНИ СВЕТОТО МАКЕДОНСКО ИМЕ И ИДЕНТИТЕТ! НЕМАКЕДОНСКАТА ВЛАДА И НЕЈЗИНИТЕ МЕДИУМСКИ ГАВАЗИ УШТЕ ЕДНАШ СЕ РАЗГОЛЕНИ! Оваа победа уште позначајна затоа што падна и Резолуцијата 804 која во март 2018 ја поднесе про-Грчкиот Конгресмен Каролин Маноли со ултра националистичкот став дека Македонија била Грчка.

ПРАВНИ ИНИЦИЈАТИВИ. ДИПЛОМАТСКИ ТРИУМФ Е КОГА ЌЕ ГО УБЕДИШ НАЈМОЌНИОТ СОЈУЗНИК САД ДЕКА НЕ БАРАШ ТУЃО ТУКУ СИ ГО БРАНИ СВОЕТО! ОВА Е УШТЕ ЕДНА ЛЕКЦИЈА ЗА НЕМАКЕДОНСКАТА ВЛАДА! МАКЕДОНСКИОТ НАРОД ЌЕ ПОБЕДИ!

НАШАТА БОРБА СЕКОЈ КОЈ ГО ДОПРВА ПОЧНУВА! ПОТЦЕНУВА ЗНАЧЕЊЕТО НА МАКЕДОНСКАТА НИКОГАШ СЕВЕРНА, ДИЈАСПОРА ПРАВИ МАКЕДОНИЈА ВЕЧНА! ГОЛЕМА ГРЕШКА! МАКЕДОНСКИТЕ НАЦИОНАЛНИ Ѓорѓија Џорџ Атанасоски ИНТЕРЕСИ СЕ БРАНАТ СО ПОСВЕТЕНО ЛОБИРАЊЕ, Претседател, СО СОЗДАВАЊЕ ТРАЈНИ МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА ПРИЈАТЕЛСТВА СО АМЕРИКАНСКИ СЕНАТОРИ И КОНГРЕСМЕНИ И 05 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 833 / Февруари 2019


О Т Ф Р Л Е Н А К Р И В И Ч Н АТА П Р И Ј А В А Кривичната пријава поднесена од Светскиот македонски конгрес против премиерот Зоран Заев и министерот за надворешни работи Никола Димитров за повеќе кривични дела, меѓу кои за повреда на угледот на државата, велепредавство и загрозување на независноста е отфрлена од надлежен јавен обвинител од Основното јавно обвинителство Скопје

С

поред подносителот на пријавата, пријавените делата ги извршиле склучувајќи ја Конечната спогодба за решавање на разликите опишани во резолуциите 817 (1993) и 845 (1993) на Советот за безбедност на Обединетите нации. – Пријавата беше поднесена против лицата во својство на министер за надворешни работи и претседател на Владата и во неа се наведува дека тие сториле и кривични дела – Терористичко загрозување на уставниот поредок и безбедноста и Злоупотреба на службена положба и овластување за кои, согласно законската надлежност, претходно се произнесе Основното јавно обвинителство за гонење на организиран криминал и корупција, информираат од ЈОРМ. По проучување на наводите во пријавата, се вели во соопштението, надлежниот јавен обвинител утврди дека во дејствијата на пријавените не се содржани битни елементи на наведените кривични дела. – За да може водењето на преговорите за промена на името на државата во кривично-правна смисла да се смета за повреда на угледот на државата и излагање на подбив на македонскиот народ и припадниците на заедниците, потребно е кај пријавените да постои јасно утврдена намера насочена кон потсмев,

НА СВЕТСКИОТ МАКЕДОНСКИ КОНГРЕС ПРОТИВ ЗАЕВ И ДИМИТРОВ омаловажување и обезвреднување на Републиката. Во Преамбулата на Спогодбата, двете страни потписнички се обврзуваат на почитување на начела, принципи и стандарди кои се меѓународно прифатени, а со цел решавање на разликите околу името и зацврстување на добрососедските односи. Притоа, намерата за исмејување, како посебен субјективен елемент на противправноста не е содржана во дејствата на пријавените, се вели во соопштението. Кривичното дело – Велепредавство може да му се стави на товар на некое лице единствено ако со употреба на сила или сериозна закана се обиде да го измени уставниот поредок на државата или да ги собори највисоките државни органи. Во дејствијата на пријавените нема примена на сила, ниту сериозна закана како средство за изнудување определена одлука или поведение. Кога станува збор за кривичното дело – Загрозување на независноста, пријавените при потпишувањето на Спогодбата, не биле ниту под влијание, ниту пак имале помош од државата кон која нашата земја би се довела во потчинетост или зависност, што се клучни елементи на битието на ова кривично дело. Надлежниот јавен обвинител, се вели во соопштението, констатираше дека во дејствијата на пријавените при 06 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 833 / Февруари 2019

потпишување на спогодбата не постои заговор за вршење велепредавство или други кривични дела, па со самото тоа не постојат ниту елементите на кривичното дело – Здружување заради непријателска дејност. Во однос на кривичното дело – Несовесно работење во службата, потребно е од страна на службено лице да бидат преземени дејствија кои претставуваат повреда на законските прописи за судир на интереси или за совесно постапување при вршење дискреционо овластување, со пропуштање должен надзор, со што се прибавува корист за себе или друг или пак на друг ќе му биде нанесена штета. Во овој случај не може да стане збор за постоење намера за прибавување корист или нанесување штета, односно ваквите наводи во пријавата се базираат на претпоставки на пријавителот за кои нема можност за докажување. Кривичното дело – Самовластие од член 392 став 1 од Кривичниот законик, пак, се гони по приватна тужба и за ова дело јавниот обвинител не е овластен тужител. Имајќи ги предвид наведените факти, информираат од ЈОРМ, надлежниот јавен обвинител донесе Решение за отфрлање на кривичната пријава, бидејќи пријавените дела не се кривични дела за кои се гони по службена должност.


25 февруари 2019

Тоа што нема храброст да го стори Јавниот радиодифузен сервис, чиј буџет се полни од џебовите на Македонскиот народ, го направи Би Би Си

Р

еномиран странски медиум ја раскажа болната вистина за нашите браќа и сестри од Егејска Македонија. Истовремено ги разобличи шарените лаги на изродите на Македонскиот народ. Преку интервјуто на адвокатот Македонец кој сведочи како Грција ги асимилирала и на сила им забранува да го зборуваат Македонскиот јазик, на еден јасен начин се отсликува вековната голгота на Македонскиот народ кој е жртва на една историска неправда како Букурешкиот Договор. Овој прилог на Би Би Си потврди дека Немакедонската Влада ги остави на милост и немилост нашите браќа и сестри во регионот и со капитулантскиот договори со Грција и Бугарија, Заев, Димитров и Шекеринска срамно прифатија дека Македонци нема во Егејска и Пиринска Македонија.

НИЕ НИКОГАШ НЕМА ДА СЕ ОТКАЖЕМЕ ОД БОРБАТА ЗА ДЕМОКРАТСКИТЕ

МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

СООПШТЕНИЕ ЗА ЈАВНОСТ ЗА ПРИЛОГОТ НА БИ БИ СИ ЗА ЕГЕЈСКА МАКЕДОНИЈА ПРАВА ЗА НАШИТЕ БРАЌА И СЕСТРИ ВО РЕГИОНОТ. ЗАТОА Е ВАЖНО ПОСТОЕЊЕТО И ФУНКЦИОНИРАЊЕТО НА ТВ СОНЦЕ. ДОДЕКА ДРУГИТЕ СЕ ПЛАШАТ, ТВ СОНЦЕ ЈА КАЖУВА ВИСТИНАТА ЗА МАКЕДОНСКИОТ НАРОД! НЕМАКЕДОНСКАТА ВЛАДА НЕ МОЖЕ ДА ИЗБЕГА ОД СОПСТВЕНАТА ОДГОВОРНОСТ ЗА ТОА ШТО СО СВОЈ ПОТПИС НА МАКЕДОНСКИОТ НАРОД МУ НАМЕТНА НОВ ВЕШТАЧКИ ИДЕНТИТЕТ И ЛАЖНА ИСТОРИЈА! ПРЕДАВСТВОТО НЕ Е 07 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 833 / Февруари 2019

ДИПЛОМАТСКА ПОБЕДА! И БУГАРИЈА И ГРЦИЈА ДОБИЈА СЕ ШТО БАРАА! СЕГА ДОПРВА ЌЕ БОЛИ! НАЦИОНАЛНИТЕ ПОРАЗИ СЕ НАША РЕАЛНОСТ! МАКЕДОНСКИОТ НАРОД НИКОГАШ НЕ СЕ ПРЕДАЛ, НЕМА НИ СЕГА! НАШАТА БОРБА ДОПРВА ПОЧНУВА! НИКОГАШ СЕВЕРНА, МАКЕДОНИЈА ВЕЧНА! Ѓорѓија Џорџ Атанасоски


20 февруари 2019

МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

ПИСМЕНА РЕАКЦИЈА ЗА 4-ОТ СОСТАНОК НА МЕШОВИТАТА МАКЕДОНСКО-БУГАРСКАТА КОМИСИЈА Македонската Алијанса одамна предупредува дека допрва ќе излегуваат на виделина страшните последици за Македонија и Македонскиот народ од предавничките билатерални договори со Бугарија и Грција

Д

иректорот на Институтот за национална историја и член на мешовитата Комисија, Драги Ѓоргиев во пресрет на новата дводневна сесија во Скопје изнесе застрашувачки информации до каде се оди со ревидирање на Македонската историја. Тој потврди дека Бугарија не отстапува од идиотските тези дека Цар Самоил и Светите браќа и Македонски просветители, Кирил и Методиј се Бугари. И замислете позициите на нашите историчари се дека се работи за историски личности кои дејствувале пред 1000 години и затоа не било логично да се зборува за националност во тоа време. Според оваа логика, во идните учебници за историја нашите деца ќе учат дека Цар Самоил и Кирил и Методиј не биле Македонци туку космополити.

ЈАВНО ГИ ПРАШУВАМЕ, ЗАЕВ, ДИМИТРОВ И ШЕКЕРИНСКА, ЗОШТО ИСТАТА ЛОГИКА НЕ ВАЖИ ЗА АЛЕКСАНДАР МАКЕДОНСКИ И АНТИЧКАТА ИСТОРИЈА?

ЗОШТО НЕМАКЕДОНСКАТА ВЛАДА ПРИФАТИ ДЕКА АЛЕКСАНДАР Е ИСКЛУЧИВО ГРК? ЗОШТО НА СИТЕ СПОМЕНИЦИ ОД ТОЈ ПЕРИОД СЕГА ЌЕ СЕ ЛЕПАТ ПЛОЧКИ ДЕКА СЕ ОД ХЕЛЕНСКО ПОТЕКЛО? ГО БРИШЕТЕ МАКЕДОНСКИОТ ИДЕНТИТЕТ! СРАМ И АРАМ ДА ВИ Е! Страшно е признанието на Ѓоргиев дека најголемите разидувања се во согледување на настаните од 19 и 20 век. Според него Бугарија се чувствува триумфално и смета дека сега треба да докаже дека Македонците до 1944 беа Бугари, а по таа година станаа Македонци. Иако Бугарското Собрание го ратификуваше протоколот за членство во НАТО, ова уште потврда дека заканите на Каракачанов дека Македонија ќе остане во чекалната на ЕУ, воопшто не се случајни!

ИЗРОДИТЕ БАДИЈАЛА 08 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 833 / Февруари 2019

ЧЕКААТ АХМЕТИ ДА ИМ ГО ИЗБЕРЕ ПРЕТСЕДАТЕЛСКИОТ КАНДИДАТ! НЕКА СИ ГИ ЧУКНАТ ГЛАВИТЕ! НАМЕСТО ДА ПРАВАТ НОВИ ПОЛИТИЧКИ ПАЗАРИ НА ШТЕТА НА МАКЕДОНСКИОТ НАРОД, НАЈДОБРО Е ВООПШТО И ДА НЕ ИСТАКНУВААТ КАНДИДАТ. ПРЕМНОГУ ГО ПОТЦЕНУВААТ СОПСТВЕНИОТ НАРОД! ЗА ЗУЛУМИТЕ КОН СЕ ШТО Е МАКЕДОНСКА СВЕТОСТ И ЧЕСТИТОСТ ЌЕ СИ ПОНЕСАТ ОДГОВОРНОСТ! НАШАТА БОРБА ДОПРВА ПОЧНУВА! НИКОГАШ СЕВЕРНА, МАКЕДОНИЈА ВЕЧНА! Ѓорѓија Џорџ Атанасоски Претседател, МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА


19 февруари 2019

Функционерите на Грчката опозициска Нова Демократија ги остваруваат заканите. Перфектот на Централна Македонија, Апостолос Sиsикостас, во интервју за Грчки ТВ „Скај“ соопшти дека тој нема да го користи името Северна Македонија туку Скопје

МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

ПИСМЕНА РЕАКЦИЈА ЗА СТАВОТ НА ГРЧКИОТ ПРЕФЕКТОТ АПОСТОЛОС SИSИКОСТАС

спротистави на предавството. Изродите на Македонскиот народ многу добро знааат дека членството во НАТО многу малку влијае врз економскиот развој и дека клучните очекувања за аблите нема да ги инвестиции и подобрување менува. Претходно, на животниот стандард се идниот Грчки Премиер од преговорите и Кирјакос Мицотакис се членството во ЕУ. Со закани дека ќе ја блокира заканите на Мицотакис и интеграцијата во ЕУ. Заев, неговата Нова Демократија, Димитров и Шекеринска прогнозите дека на како единствените кои се Европските избори ќе радуваат на победат Евроскептиците, ЕУ преименувањето на е многу далеку! Татковината Татковината, треба да со инсистирањето на соопштат каде им се меѓународното право ќе гаранциите кои ги најавуваа обезбедеше полноправно триумфално. Трчаа да ги членство во НАТО преименуваат граничните Алијансата без раздавање премини и Државните на националните интереси. институции, а немаат Со доследно почитување на одговор за ваквите ставови Времената спогодба и на Нова Демократија која ќе пресудата на победи на следните избори Меѓународниот Суд во Хаг. во Грција. Немакедонската Колку и долго да траеше таа Влада со посветено правно-политичка битка, почитување на Договор Македонија е заштитена со Заев- Ципрас е под закана за билатералниот стратешковето за ЕУ, а камоли некоја безбедносен договор со Македонска Општина да се САД, склучен веднаш после

Т

09 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 833 / Февруари 2019

противправното вето во Букурешт.

ДОСТА СЕ ОБИДУВАТЕ ПРЕДАВСТВОТО ДА ГО ПРЕТСТАВИТЕ КАКО ТРИУМФ! СЕ ИЗЛЕГУВА НА ВИДЕЛИНА! НАШАТА БОРБА ДОПРВА ПОЧНУВА! МАКЕДОНСКИОТ НАРОД ЌЕ СЕ ИЗБОРИ ЗА СОПСТВЕНАТА ИДНИНА! НИКОГАШ СЕВЕРНА, МАКЕДОНИЈА ВЕЧНА! Ѓорѓија Џорџ Атанасоски Претседател, МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА


14 февруари 2019

МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

СОЧУВСТВО ЗА ТРАГЕДИЈАТА КАЈ ЛАСКАРЦИ ПОЧИТУВАНИ,

страдаат од оваа трагедија.

И

зразувам искрено и длабоко сочувство до семејствата на загинатите во тешката сообраќајна несреќа. Целосно свесен дека ништо не може да ја надомести или ублажи нивната огромна загуба, сакам да ги уверам дека срцата на Македонците од целиот свет тагуваат заедно со нив. На повредените им посакувам целосно и побрзо закрепнување и враќање кај своите најмили. Ова е тешка трагедија која го потресува целиот свет. Најдобронамерно апелирам до надлежните институции час поскоро да ги утврдат сите околности за несреќата за да престанат шпекулациите кои уште повеќе ја вознемируваат јавноста. Најостро ги осудувам приземните коментари и обиди да се политизира оваа трагедија. Македонскиот народ не е злобен и затоа не смее

Нека почиваат во мир нашите сограѓани кои ги загубија животите. МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА Претседател, Ѓорѓија Џорџ Атанасоски

било кој своите политички ставови, уверувања и мислења да ги става во контекст на оваа крајно потресна трагедија. Тоа едноставно е недозволиво, срамно и нечовечки. Да им дадеме поддршка на семејствата кои директно 10 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 833 / Февруари 2019


13 февруари 2019

ИЗРОДИТЕ ЈА ЗАПОЧНАА ПРЕДАВНИЧКАТА ОПЕРАЦИЈА КОЈА Е МНОГУ БОЛНА ЗА МАКЕДОНСКИОТ НАРОД! САМО ЗАЕВ, ДИМИТРОВ И ШЕКЕРИНСКА МОЖАТ ДА БИДАТ СРЕЌНИ СО СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА!

Н

емакедонската Влада лажно претставува дека е посветена на евроатланската агенда на Татковината. Јавно се обидуваат да шират триумфализам за НАТО а далеку од очите на јавноста си вработуваат цели семејства и ги раскрчмуваат Државните добра. Се однесуваат со Буџетот како да е нивно приватно чекмеџе! Го продадоа светото Македонско име и идентитет, воведоа двојазичност, лажно го внесоа Охридскиот Рамковен Договор како конститутивен елемент на Државата, ја девалвираат Претседателската функција, за да можат да прдолжат со злоупотребите на власта и остварување на личните интереси и привилегии. Ним не им е воопшто гајле за ЕУ и НАТО, тоа им е само параван за богатење!

БРАЌА И СЕСТРИ МАКЕДОНЦИ,

МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

ПИСМЕНА РЕАКЦИЈА ЗА НОВИТЕ ТАБЛИ НА ДРЖАВНИТЕ ИНСТИТУЦИИ БОЛИ И ТОА МНОГУ, ОСОБЕНО КОГА ТОА ГО ПРАВАТ МАКЕДОНЦИ ПО РОД, А ПРЕДАВНИЦИ ПО ДУША! НО, НИЗ ИСТОРИЈАТА СМЕ ПОМИНАЛЕ И ПОСТРАШНИ ПРЕМРЕЖЈА! НЕ СМЕ СЕ ПРЕДАЛЕ НИКОГАШ, НЕМА И СЕГА! НАШАТА БОРБА ДОПРВА ПОЧНУВА! МАКЕДОНСКИОТ НАРОД ЌЕ СИ ГО 11 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 833 / Февруари 2019

ВРАТИ СВОЕТО, А ПРЕДАВНИЦИТЕ ЌЕ СЕ СООЧАТ СО СОПСТВЕНАТА ОДГОВОРНОСТ ЗА ИГНОРИРАЊЕТО НА НАРОДНАТА ВОЛЈА! НИКОГАШ СЕВЕРНА, МАКЕДОНИЈА ВЕЧНА! Ѓорѓија Џорџ Атанасоски Претседател, МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА


12 февруари 2019 НЕМАКЕДОНСКАТА ВЛАДА ИЗМИСЛУВА СВЕЧЕНИ НАСТАНИ ВО ОБИД ДА ГО УБЛАЖИ НАРОДНОТО НЕЗАДОВОЛСТВО! НЕ СЛУЧАЈНО ЗАЕВ, ДИМИТРОВ И ШЕКЕРИНСКА ТАКТИЗИРААТ СО ПОСТАВУВАЊЕТО НА НАТПИСИТЕ СО СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА! ЗНААТ ДЕКА НИВНОТО ПРЕДАВСТВО НИКОГАШ НЕМА ДА БИДЕ ПРИФАТЕНО ОД МАКЕДОНСКИОТ НАРОД!

МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

ПИСМЕНА РЕАКЦИЈА ЗА ДЕНЕШНАТА ВЛАДИНА ЦЕРЕМОНИЈА

име, за да се потпише специјален билатерален безбедносен договор со САД, за да ја добиеме правдата од Хашкиот Суд после зродите на противправното вето на Македонскиот народ НАТО Самитот во Букурешт, и манипулираат со на крај една инсталирана членството на Татковината во власт со губитнички НАТО Алијансата. менталитет да пушти низ Полноправното членство на вода се она за што низ Македонија во најмоќниот историја животите ги политичко воен сојуз не може положија бројни да биде лек за распродажбата Македонските херои. на Македонските национални интереси. Точно е дека сите НЕ СЛУШНАВМЕ досегашни Влади имале јасна НИШТО ДЕНЕС ЗА стратешка агенда за влез во ЕУ и НАТО, но ниту една од ЗАКАНИТЕ НА ИДНИОТ нив не се осмели да го ГРЧКИ ПРЕМИЕР предаде светото Македонско име и идентитет, како што тоа МИЦОТАКИС КОЈ СЕ ПОЖЕСТОКО СЕ го стори оваа немакедонска Влада! И ние од ЗАКАНУВА СО НОВО најамериканската партија, ГРЧКО ВЕТО ЗА Македонска Алијанса, ИНТЕГРИРАЊЕТО ВО секогаш се залагаме за евроатланските перспективи ЕУ. НЕ СЛУШНАВМЕ ФОРМУЛА ЗА на Татковината, но не’ со предавство и национално ПОДОБАР ЖИВОТЕН понижување. Илјадници СТАНДАРД ЗА средби со политичари од ГРАЃАНИТЕ! САМО САД, демократска борба со ЛАГИ И исклучителното моќната МАНИПУЛАЦИИ! Грчка дијаспора, посветено лобирање за Американската администрација на МОЖЕТЕ УШТЕ 100 Претседателот Џорџ Буш да го признае нашето Уставното КЛОВНОВИ ДА

И

НАЈДЕТЕ ЗА ДА ЈА

12 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 833 / Февруари 2019

ДЕВАЛВИРАТЕ ПРЕТСЕДАТЕЛСКАТА ФУНКЦИЈА ДО КРАЈ! АМА ЕДНО ЗАПОМНЕТЕ, МНОГУ ПОГОЛЕМИ И ПОСИЛНИ ОД ВАС МУ СЕ ИМАА НАМЕРАЧЕНО НА МАКЕДОНСКИОТ НАРОД, ПА СМЕ СЕ СПРАВИЛЕ! КОГА ТОГАШ ЌЕ СЕ СООЧИТЕ СО СОПСТВЕНИТЕ ГРЕВОВИ! МАКЕДОНСКИОТ НАРОД НИКОГАШ НЕ СЕ ПРЕДАЛ, НЕМА НИ СЕГА! НАШАТА БОРБА ДОПРВА ПОЧНУВА! НИКОГАШ СЕВЕРНА, МАКЕДОНИЈА ВЕЧНА! Ѓорѓија Џорџ Атанасоски Претседател, МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА


11 февруари 2019

НЕМАКЕДОНСКАТА ВЛАДА СЕ ОДНЕСУВА ДУШМАНСКИ КОН СОПСТВЕНАТА ТАТКОВИНА И НАРОД! ЗАЕВ, ДИМИТРОВ И ШЕКЕРИНСКА СЕ ЕДИНСТВЕНИТЕ КОИ МОЖАТ ДА СЕ РАДУВААТ НА ПРОМЕНА НА СВЕТОТО МАКЕДОНСКО ИМЕ И ИДЕНТИТЕТ! СО ТОА, ПО СОПСТВЕНА ВОЛЈА И УБЕДУВАЊЕ, СЕ СТАВИЈА ВО РЕДОТ НА СИТЕ ОНИЕ КОИ ИСТОРИСКИ МУ НАНЕЛЕ НАЈГОЛЕМА ШТЕТА НА МАКЕДОНСКИОТ НАРОД!

МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

ПИСМЕНА РЕАКЦИЈА ЗА СТАРТОТ НА ПРИСИЛНАТА ПРИМЕНА НА ДОГОВОРОТ ЗАЕВ-ЦИПРАС

населени места. Од независна и суверена Република Македонија, од друга Влада на СДСМ, без да биде прашан Македонскиот народ ни беше сменето знамето со сонцето од Кутлеш, беше сменет Уставот и ни беше наметната срамната референца ПЈРМ. Сега, откако народот на НИШТО НЕ БОЛИ референдум се ПОВЕЌЕ ОД ТОА КОГА СИ спротистави на Северна СВЕДОК КАКО Македонија, ИЗРОДЕНИ МАКЕДОНЦИ немакедонската Влада ДЕЈСТВУВААТ реши присилно да ја СПРОТИВНО НА ВОЛЈАТА преименува сопствената НА СОПСТВЕНИОТ Татковина. Отиде толку НАРОД! далеку како ниту една владејачка структура Македонскиот народ претходно! истрпел многу тешки и болни неправди низ МАКЕДОНСКИОТ вековите. После НАРОД СЕ ЧУВСТВУВА историскиот зулум со ПОНИЖЕНО ЗАТОА ШТО Букурешкиот Договор, од СЕКОЈДНЕВНО СЕ 1918 до 1941 во Егејска СООЧУВА СО Македонија освен НАЦИОНАЛНИОТ ПОРАЗ! асимилирањето на ЗАТОА НЕ Е ВООПШТО нашите браќа и сестри СЛУЧАЈНО ШТО насилно се сменети ОСТВАРУВАЊЕТО НА називите на 1536 13 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 833 / Февруари 2019

СТРАТЕШКИОТ ИНТЕРЕС ЗА ЧЛЕНСТВО ВО НАТО НЕ ПРЕДИЗВИКУВА ЕУФОРИЈА. НЕ МОЖЕ НАТО ДА БИДЕ ЛЕКОТ ЗА ДВОЈАЗИЧНОСТА, ДЕВАЛВИРАЊЕТО НА ПРЕТСЕДАТЕЛСКАТА ФУНКЦИЈА, АМНЕСТИЈАТА И РАЗДАВАЊЕТО НА СЕ ШТО Е МАКЕДОНСКО И СВЕТО! МАКЕДОНСКИОТ НАРОД НИКОГАШ НЕ СЕ ПРЕДАЛ, НЕМА НИ СЕГА! НАШАТА БОРБА ДОПРВА ПОЧНУВА! НИКОГАШ СЕВЕРНА, МАКЕДОНИЈА ВЕЧНА!

Ѓорѓија Џорџ Атанасоски Претседател, МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА


09 февруари 2019

Поттикнати од плановите на предавниците да ја отстранат оградата пред зградата на Владата на Република Македонија, Македонска Алијанса, ја испраќа следната реакција:

Н

емакедонската Влада продолжува да се мајтапи со сопствениот народ! Со популизам сака да го сокрие предавството на Македонскиот народ! Што сакаат Заев, Димитров и Шекеринска да постигнат со остранувањето на оградата околу објектот на Македонската Влада? Демек, блиску сме до народот? Транспарентни сме? Нема што да криеме и од што да се плашиме? Тие референдумот не го почитуваат, историското наследство ќе го бришат, име и идентитет сменија, а се обидуваат да ни продадат возвишени демократски стандарди. Зарем, администрациите на САД се недемократски и нешто кријат што има толку висока ограда околу Белата Куќа? Зошто ако се толку народни, Заев, Димитров и Шекеринска не се откажат од личното обезбедување и не почнат пеш да одат на работа? Доколку оваа власт навистина верува дека оградата е симбол на нешто што се крие, тогаш зошто нивните приватни имоти се оградени? Зошто, 8-те пратеници кои пребегнаа од ВМРО-ДПМНЕ полицијата ги чува и нив и нивните домови? Сограѓани Македонци, Ова нема никаква врска со транспарентност туку е чист доказ за недомаќинско работење. Оградата која им пречеше е платена од парите на

МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

ПИСМЕНА РЕАКЦИЈА ЗА ОТСТРАНУВАЊЕТО НА ОГРАДАТА ПРЕД ВЛАДАТА НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА

граѓаните, а сега очигледно и нејзиното насилно отстранување ќе биде платено од истиот џеб! Тажен и застрашувачки е нагонот на оваа немакедонска влада за рушење, распродавање и раздавање на нешто што не е нивно! Истото го направија и со нашиот идентитет, име и традиција. Избришаа се што е Македонско, избришаа се до нивното владеење. Но веруваме, Македонецот знае од каде потекнува, и Македонецот не простува вакво предавство. Уште повеќе Македонецот не простува кога некој го смета за недоветен! 14 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 833 / Февруари 2019

Вашиот план за затскривање зад надпартиските платформи не функционира! Ваква Влада Македонската нација не заслужува! Македонскиот народ политички ќе ги казни изродите за сите злодела што и ги прават на Татковината!

НАШАТА БОРБА ДОПРВА ПОЧНУВА! НИКОГАШ СЕВЕРНА, МАКЕДОНИЈА ВЕЧНА! Ѓорѓија Џорџ Атанасоски претседател Македонска алијанса


07 февруари 2019

Протоколот за НАТО е нешто што Македонија одамна го заслужи. Повеќе од една деценија Македонската Армија е дел од сите мировни операции на Алијансата

О

дамна ги исполнивме сите безбедносни реформи. Од 1991 до 2019, спротивно на меѓународното право, спротивно на било каква универзална демократска вредност не уценуваа и ни го бараа најсветото, името и идентитетот. Ниту една претходна Влада не отиде толку далеку како актуелната! Затоа, и покрај сите напори на немакедонската Влада, потпишувањето на НАТО протоколот не предизвикуваа еуфорија кај Македонскиот народ! Напротив, Македонците се понижени и со нарушено достоинство! Колку и да позитивна интеграцијатата во НАТО, таа едноставно не може да биде лек за предавството на Македонските национални интереси! Граѓаните се свесни дека Заев, Димитров и Шекеринска ја платија највисоката можна цена, за која не добија ниту мандат, ниту овластување! Дејствуваат спротивно од волјата на Македонскиот народ.

НЕМА ДА ДОЗВОЛИМЕ НАШИОТ ПАТРИОТИЗАМ ДА БИДЕ ОЦРНУВАН И

МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

СООПШТЕНИЕ ЗА ЈАВНОСТ ЗА НАТО ПРОТОКОЛОТ ИЗЕДНАЧУВАН СО НЕКАКВО ЛАЖНО РУСОФИЛСТВО! МАКЕДОНСКАТА АЛИЈАНСА Е НАЈАМЕРИКАНСКАТА ПАРТИЈА ВО МАКЕДОНИЈА!

ИСТОРИЈА! ПРЕДАВСТВОТО НЕ Е ДИПЛОМАТСКА ПОБЕДА! И БУГАРИЈА И ГРЦИЈА ДОБИЈА СЕ ШТО БАРАА! СЕГА ДОПРВА ЌЕ БОЛИ! ЌЕ ПОЧНЕ ИМПЛЕМЕНТАЦИЈАТА НА ПРЕДАВСТВОТО! СЕКОЈДНЕВНО ЌЕ СЕ СООЧУВАМЕ СО НАЦИОНАЛНИОТ ПОРАЗ!

НЕ МОЖЕ ДА БИДЕ ГРЕВ ДА ГО БРАНИШ ИМЕТО И ИДЕНТИТЕТОТ, А ТРИУМФ ДА Е ДВОЈАЗИЧНОСТА, ДЕВАЛВИРАЊЕТО НА МАКЕДОНСКИОТ ПРЕТСЕДАТЕЛСКАТА НАРОД НИКОГАШ НЕ ФУНКЦИЈА, СЕ ПРЕДАЛ, НЕМА НИ АМНЕСТИЈАТА И РАЗДАВАЊЕТО НА СЕ СЕГА! ШТО Е МАКЕДОНСКО НАШАТА БОРБА И СВЕТО! ДОПРВА ПОЧНУВА! ЕУ И НАТО СЕ И НИКОГАШ СЕВЕРНА, НАША ЦЕЛ, НО НЕ МАКЕДОНИЈА ВЕЧНА! ОБЕЗЛИЧЕНИ, СО НАМЕТНАТ НОВ Ѓорѓија Џорџ Атанасоски ВЕШТАЧКИ Претседател, ИДЕНТИТЕТ И ЛАЖНА МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА 15 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 833 / Февруари 2019


05 февруари 2019

СЕ ПОВТОРУВААТ ГРЕШКИТЕ ОД МИНАТОТО!

И

дниот Грчки Премиер, Кирјакос Мицотакис како стожерно ветување во својата кампања за следните избори е заканата дека со секое дипломатско и правно средство да стави вето на отварањето на ЕУ поглавјата за Македонија. Со оваа закана уште еднаш дава на знаење дека за Грција никогаш не било проблем дејствувањето спротивно на меѓународното право. И сега сите оние во Татковината кои не убедуваат дека Договорот Заев – Ципрас содржи одредби кои го спречуваат Мицотакис да стави вето, не сметаат за недоветни и без меморија. Истата Грција, со Нова Демократија на власт, со Караманлис и Бакојани, кои исто така не смееја да ни стават вето на НАТО Самитот во Букурешт во 2008, бидејќи Времената Спогодба тоа не им го допушташе, брутално ја спречија Македонија да стане полноправен член на Алијансата. Токму затоа Грција е осудена земја од Меѓународниот Хашки Суд!

НЕМАКЕДОНСКАТА ВЛАДА ЗНАЕ ДЕКА ЧЛЕНСТВОТО ВО ЕУ ВИСИ! И ЗАРАДИ МИЦОТАКИС И ЗАРАДИ НЕИЗВЕСНОСТА НА

МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

ПИСМЕНА РЕАКЦИЈА ЗА ЗАКАНИТЕ НА КИРЈАКОС МИЦОТАКИС ЗА ЕУ ВЕТО ЕВРОПСКИТЕ ИЗБОРИ КОИ СЛЕДАТ! ЕУ СКЕПТИЦИТЕ МОЖЕ ДА ЈА ПРЕЗЕМАТ КОНТРОЛАТА НА ЕВРОПСКИОТ ПАРЛАМЕНТ И КОМИСИЈАТА! Заев, Димитров и Шекеринска многу добро знаат дека членството во НАТО многу малку влијае врз економскиот развој и дека клучните очекувања за инвестиции и подобрување на животниот стандард се од преговорите и членството во ЕУ. Македонија со мудра политика и опстојувањето на меѓународните норми ќе обезбедеше полноправно членство во НАТО Алијансата и без продажба на светото Македонско име и идентитет! Додека траеше правно-политичката битка, Македонија е заштитена со билатералниот стратешкобезбедносен договор со САД склучен во времето на Претседателот на САД, Џорџ Буш. Притоа, Македонија повеќе од една деценија се однесува како полноправен член и АРМ е дел од сите мировни мисии на Алијансата.

16 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 833 / Февруари 2019

КОЛКУ И ДА СЕ ТРУДИ НЕМАКЕДОНСКАТА ВЛАДА НЕ МОЖЕ ОД ПРЕДАВСТВОТО ДА НАПРАВИ ТРИУМФ! ЧЛЕНСТВОТО ВО НАТО НЕ МОЖЕ ДА БИДЕ ЛЕК ЗА ПОНИЖУВАЊЕТО НА МАКЕДОНСКИОТ НАРОД! НАШАТА БОРБА ДОПРВА ПОЧНУВА! НИКОГАШ СЕВЕРНА, МАКЕДОНИЈА ВЕЧНА! Ѓорѓија Џорџ Атанасоски Претседател, МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА


04 февруари 2019

МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

ПИСМЕНА РЕАКЦИЈА ЗА ПРЕТСЕДАТЕЛСКИТЕ ИЗБОРИ ПОНИЖУВАЊЕТО НА ПРЕТСЕДАТЕЛСКАТА ДОЛЖНОСТ ПРОДОЛЖУВА!

М

акедонската Алијанса предупредува дека сите индиции укажуваат дека постои сценарио за пропаѓање на претседателските избори. Воведот го направи ДУИ со одлуката за настап со сопствен претседателски кандидат. На ова се надоврзаа лицитациите со несериозните најави за кандидатури на Амди Бајрам и Самка Ибраимоски, кои се експоненти на немакедонската Влада. Заев, Димитров и Шекеринска тактизираат долго со одлуката за предвремени избори бидејќи сите анкети им укажуваат дека најголемиот предизвик со кој се соочуваат е мотивацијата на нивните гласачи, кои се излажани! Единствената причина поради која нема да одат на предвремени парламентарни избори е потребата да го зачуваат ова двотретинско мнозинство, кое им треба за евентуални нови Уставни измени. Доколку не успеат претседателските избори ДУИ повторно ќе ја истера својата агенда. Талат Џафери ќе биде заменски Претседател на Републиката шест месеци, ќе иницираат Уставни измени за избор на нов консензуален

Претседател во Македонското Собрание кој ќе мора да оди во пакет со нова функција, Потпретседател кој ќе биде Албанец.

МАКЕДОНСКИОТ НАРОД!

ДОСТА Е СРАМНИ ПОЛИТИЧКИ ПАЗАРИ! ВРЕМЕ Е ЗА ПРЕСВРТ. ПРЕДАВНИЦИТЕ НЕ НА ТАТКОВИНАТА И САКААТ СИЛЕН СЕ ПОТРЕБНИ ПРЕТСЕДАТЕЛ, ТУКУ МУДРОСТ, МАРИОНЕТА! ДОКАЖАНИ ЛИЧНОСТИ, ПРЕТСЕДАТЕЛСКИТЕ ОТПОРНИ НА ИЗБОРИ СЕ СРАМНИ ПОЛИТИЧКИ СООЧУВАЊЕ НА ПАЗАРИ! МАКЕДОНСКИОТ НАРОД СО БОРБАТА ДОПРВА ВИСТИНАТА ДО КРАЈ! ПОЧНУВА! ЌЕ СЕ МИСИЈАТА НА ИЗБОРИМЕ! ПРЕДАВНИЦИТЕ НЕ Е САМО ПРОМЕНА НА НИКОГАШ СЕВЕРНА, ИМЕТО И МАКЕДОНИЈА ВЕЧНА! ИДЕНТИТЕТОТ, ДВОЈАЗИЧНОСТА, ПРОМЕНА НА Ѓорѓија Џорџ Атанасоски ИСТОРИСКИТЕ ФАКТИ, ТУКУ Претседател, ВОСПОСТАВУВАЊЕ МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА НОВ ОПШТЕСТВЕНО ПОЛИТИЧКИ МОДЕЛ НА УПРАВУВАЊЕ СО ТАТКОВИНАТА. ИЗРОДИТЕ ТРЕБА ДА КРАЈ ДА ГО ПОНИЖАТ 17 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 833 / Февруари 2019


01 февруари 2019

МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

ПИСМЕНА РЕАКЦИЈА ЗА ИНТЕРВЈУТО НА ЗОРАН ЗАЕВ ЗА ТВ Н1

НИТУ ЕДЕН МАКЕДОНЕЦ КОЈ ВИСТИНСКИ СИ ЈА САКА ТАТКОВИНАТА НЕ МОЖЕ СО РАДОСТ И НАСМЕВКИ ДА НАЈАВУВА ПРЕИМЕНУВАЊЕ НА ДРЖАВНИ ИНСТИТУЦИИ, ГРАНИЧНИ ПРЕМИНИ, АМБАСАДИ! КОЛКУ И ДА Е ПОЗИТИВНО ЧЛЕНСТВОТО ВО НАТО, ТОА НЕ МОЖЕ ДА БИДЕ ЛЕК ЗА РАЗДАВАЊЕ НА МАКЕДОНСКИТЕ НАЦИОНАЛНИ ИНТЕРЕСИ! ЖАЛНО Е КОЛКУ НЕМАКЕДОНСКАТА ВЛАДА ГО ПОТЦЕНУВА СОПСТВЕНИОТ НАРОД!

Г

ПРЕТСЕДАТЕЛСКИТЕ ИЗБОРИ! МАКЕДОНЦИТЕ ОД СЕКОГАШ ЗНАЕЛЕ И ЗНААТ КАКО ДА СЕ ИЗБОРАТ ЗА СВОЕТО! БОРБАТА ДОПРВА СЛЕДИ!

раѓаните секојдневно сфаќаат колку предавства и зулуми во серија се направени врз Татковината. Срамни политички пазари го изгазија Уставот, законите, собранискиот деловник, владеењето на правото. Амнестии фрчат на сите страни, ДУИ повеќе од 17 години не стави Македонско знаме во партијата, ниту еден нивен припадник не понесе одговорност за злосторствата од 2001, спречува попис за да не им се сруши Рамковниот договор, ги понижува и ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ, сега со употребата на Албанскиот јазик и уцените за претстојните претседателски избори потврдува дека за нив никогаш Македонија нема да биде заедничка Татковина, туку плен со кој се гоштеваат.

КАКОВ ТРИУМФ СЛАВАТ ЗАЕВ, ДИМИТРОВ И ШЕКЕРИНСКА? ЗАРЕМ НЕКОЈ ОД НИВ ПОМИСЛУВА ДЕКА ГРАЃАНИТЕ ЌЕ ГИ НАГРАДАТ? НИТУ ЕДНА ВЛАДА ПРЕТХОДНО НЕ СЕ

НИКОГАШ СЕВЕРНА, МАКЕДОНИЈА ВЕЧНА! Ѓорѓија Џорџ Атанасоски Претседател, МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

ОСМЕЛИ ДА МУ ГО СТОРИ ОВА НА СОПСТВЕНИОТ НАРОД. ЗАТОА ИМ СЛЕДИ СООДВЕТЕН ОДГОВОР НА 18 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 833 / Февруари 2019


МФ: Продолжува праксата на редовен и неселективен поврат на ДДВ, во јануари фирмите добија 2,2 милијарди денари поврат на данок за додадена вредност (ДДВ), или 35,7 милиони евра. Ова е за 315 милиони денари или 16,8 отсто повеќе во однос на истиот месец лани, соопштија од Министерството за финансии

С

поред министерот за финансии Драган Тевдовски ова е значајно за одржување на ликвидноста во стопанството. -Редот кој го воспоставивме со повратот на ДДВ, односно обезбедувањето на редовен и неселективен – автоматски поврат, е значаен за подобрување

ПОВРАТОТ НА ДДВ ВО ЈАНУАРИ НАТФРЛЕН ЗА 16,8 ПРОЦЕНТИ ВО ОДНОС НА ЛАНИ

на ликвидноста во стопанството. Со тоа се обезбедува нормално работење на фирмите, но и се стимулира инвестициската активност – истакнува Тевдовски. Во насока на обезбедување на автоматски поврат на ДДВ, Управата за јавни приходи направи и Модул за автоматски поврат и пребивање даноци кон 19 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 833 / Февруари 2019

сите даночни обврзници, кој ќе биде имплементиран во текот на годинава. Минатата година, Министерството за финансии извршило вкупно поврат на ДДВ кон фирмите во износ од 375,6 милиони евра, што претставува 60 милиони евра повеќе во однос на 2017 година.


,,СКЕЧ,, “Скеч” е насловена кореографијата која младата Адријана Данчевска, од Скопје танцовиот театар, ја подготвува на универзитетот Кодартс – Ротердамската академија за танц и на нивна покана

Н

астапуваат танчарите: Наоми Калвазара, Флавио Кјусисана, Исаја Вилсон, Елведин Силеџич и Елена Нилсен, а оригиналната музика за кореографијата во продукција на Кодартс е на

ВО ХОЛАНДИЈА

Александар Гроздановски, костимите се на Асалија Каџе. Кореографијата ќе биде дел од изведувачката програма која компанијата ја изведува низ Холандија и Европа. 20 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 833 / Февруари 2019

Данчевска е танчарка и кореографка во Скопје танцовиот театар. Како танчарка таа настапува во редовниот репертоар на Скопје танцовиот театар во Скопје низ земјава и надвор од неа.


ИЗЛОЖБА Н А Б РА Ќ АТА - Б Л И З Н А Ц И По деветнаесет години, браќата-близнаци Тони и Емил Шулајковски повторно заедно и се претставуваат на скопската публика со изложба, со која го прославуваат и својот педесетти роденден

С

имболично, проектот содржи 50 слики, по дваесет и пет од секого. – Имаме можност да уживаме во спојот на две енергии, толку блиски, а сепак толку посебни во својата нарација, но и различности. Во сликарството на Емил и Тони Шулајковски може да се детектира стилска дефиниција на лирска

ТОНИ И ЕМИЛ ШУЛАЈКОВСКИ

апстракција и експресија. Овој пат се претставуваат заедно, а нивните афинитети ќе ги проследиме заедно и посебно – вели во предговорот за каталогот на изложбата Дијана ТомиќРадевска, ликовна уметница и кураторка во галеријата „Акантус“. Според ТомиќРадевска, во творештвото на Емил чистата експресија се манифестира низ слободата на потегот на четката, емоционалниот израз, 21 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 833 / Февруари 2019

слободата во композицијата што нема корелација со објективната реалност. Додека кај Тони се чувствува желба за раскажување преку боја, за создавање приказна во приказна. Во неговите дела, како што нагласува таа, фигурацијата, која се наѕира или пак е експресивно исцртана врз колоритни површини, му дава на гледачот асоцијација за мечтите и размислите на уметникот.


З Б И Р К АТА РА С К А З И „Понор“ од писателот и филмски критичар Златко Ѓелески беше промовирана во џебното кино на Младиснкиот културен центар. „Понор“ е петта книга во едицијата „Наше маало“ на издавачката куќа „Бегемот“

В

о збирката, читателот е патник низ крвотокот на Понор, кој се запознава со мали ликови способни за големи нешта, кои во решавачките мигови на животот одлучуваат да го продадат својот спокој за моментен успех, со краток рок на употреба. Понор е негатив на Скопје кое никогаш не постоело, град од некое друго вчера и денешно утре, до кое не смее да дојде. – „Понор“ е збирка раскази, во кои авторот Ѓелески

„ПОНОР“ ОД ЗЛАТКО ЃЕЛЕСКИ

продолжува, со уште порадикална потреба, да ги истражува и да ги поместува креативните потенцијали на современиот, урбан и нему лично омилен – хорор-жанр, како и предизвиците на т.н. поетика на стравот, втемелена врз сознанијата дека стравот е основната и најискрена од човековите емоции – пишува за делото Елизабета Шелева, која беше промоторка на делото. Ѓелески и понатаму го негува хорор-жанрот и ја продолжува традицијата на 22 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 833 / Февруари 2019

овој прастар извор кој е присутен во животот на човекот уште од прапочетокот. „Понор“ е негово трето објавено дело. Во 2013 година ја објави првата збирка раскази „Морбидизам“, а две години подоцна „Колекционерот на смрт“, составена од новелата „Некрово“ и збирката раскази „Смртовечница на живите мртовци“. Ѓелески откри дека „Понор“ е подготовка кон издавање на неговиот необјавен роман.


З Л АТ Н А РА М К А Тридневната ревија „Златна рамка“ – македонски филмови реализирани во 2018 година со поддршка на Агенцијата за филм се одржа во киното „Фросина“ со прикажување три документарни филма, по кои следуваа и проекциите на пет кратки и еден долгометражен филм

Б

еа прикажани документарците: „Песна на бекташот“ во режија на Гоце Цветановски, „Националност, вера, љубов“ на Сабедин Али и „Последниот преродбеник“ на Кујтим Ѓонај. Потоа кратките филмови: „Без љубов“ на режисерката Дина Дума; „Магнолија“ на Ана Опачиќ; анимираниот „Кружно патување на монахот“ на Жарко Иванов; „Одлука“ во режија на Агим Абдула и

– МАКЕДОНСКИ ФИЛМОВИ

„Зошто јас?“ на Сенад Абдули. За крај на вечерта беше прикажан долгометражниот „Враќање“ на режисерот Кастриот Абули, кој премиерно беше прикажан лани во киното „Синеплекс“. Филмот е снимен во копродукција со Косовскиот центар за кинематографија. Во една од главните женски улоги во филмот се појавува и француската актерка Делфин

23 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 833 / Февруари 2019

Депардје, внука на познатиот светски актер Жерар Депардје. Под мотото пак „Влези во наш филм“,беа прикажани 25 филма – два долгометражни, седум документарни и 16 кратки. Организатор на реавијата е Друштвото на филмски работници на Македонија-ДФРМ со идеја таа да стане традиционална за да се има увид што е снимено во претходната календарска година.


ПОБЕДА НА Со победа во три категории, македонскиот филм „Медена земја“ („Honeyland“), во режија на Љубо Стефанов и Тамара Котевска, триумфира во конкуренцијата за документарци од целиот свет на американскиот филмски фестивал „Санденс“ („Sundance“)

П

ремиерата на „Медена земја“ („Honeyland“) се одржа на 28 јануари 2019 година во рамки на 38. издание на „Санденс“ во Парк Сити, Јута. По премиерата документарецот доби одлични рецензии од реномираните филмски критичари и медиуми меѓу кои: Ентони Кауфман од „Скрин Интернешнал“ (Screen International), Шери Линден од престижниот „Холивуд Репортер“ (Hollywood Report-

„МЕДЕНА ЗЕМЈА“

er), Гај Лоџ од „Вараети“ (Variety), Крис О’Фалт од „Индивајр“ (Indierwire), Ерик Хајнс од „Филм комент“ (Film Comment), Соња Епштајн од „Слоан сајанс енд филм“ (Sloan Science And Film) и други. „Медена земја“ („Honeyland“) раскажува приказна за Атиџе, последната жена-одгледувач на диви пчели во Европа, која живее сама со својата мајка во централна Македонија. Главна идеја на филмот е да се 24 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 833 / Февруари 2019

прикаже припадноста на човекот кон природата и нарушување на природната рамнотежа преку судир на два различни начина на искористување на Земјините ресурси. Продуцентот и монтажер на филмот е Атанас Георгиев, музиката ја направија членовите на групата „Фолтин“, а како музички супервизор се јавува Рана Еид од „ДБ Студиос“ (DB Studios) од Бејрут.Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.