832

Page 1

Macedonian Sun

ИЗЛЕГУВА ЕДНАШ МЕСЕЧНО

MAKEDONSKO

S NCE

Година XX, Број 832, Јануари 2019

ИЗЛЕГУВА ЕДНАШ МЕСЕЧНО

MONTHLY EDITION

МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

WEB EDITION WEB ИЗДАНИЕ WEB EDITION WEB ИЗДАНИЕ WEB EDITION WEB ИЗДАНИЕ

MONTHLY EDITION

www.makedonskosonce.com

Macedonische Sonne Soleil Macedоnien

МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА - ОТВОРЕНО ПИСМО ПО ПОВОД УСТАВНИТЕ ИЗМЕНИ

СООПШТЕНИЕ ЗА ЈАВНОСТ ЗА ПРЕТСЕДАТЕЛСКИТЕ КАНДИДАТИ МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

ПИСМЕНА РЕАКЦИЈА ЗА УСТАВНОТО БЕЗРЕДИЕ ВО ТАТКОВИНАТА МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

ПИСМЕНА РЕАКЦИЈА ЗА НАЦИОНАЛНО ПРЕДАВСТВО

П Р Е ТС Е Д АТ Е Л С К И И З Б О Р И СЕ МОЖНОС Т ЗА ПРЕСВРТНИЦА! МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

ПИСМЕНА РЕАКЦИЈА ЗА РАЗДАВАЊЕТО НА МАКЕДОНСКИТЕ НАЦИОНАЛНИ ИНТЕРЕСИ МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

ПИСМЕНА РЕАКЦИЈА ЗА НОВИОТ ПАЗАР ЗАЕВ - СЕЛА

Ш ТО Ќ Е О С ТА Н Е ОД ТАТ К О В И Н АТА П Р Е Д Н Е М А К Е Д О Н С К АТА В Л А Д А Д А ГО Р Е А Л И З И РА П Р Е Д А В С Т В О ТО ? З А Е В , Д И М И Т Р О В И Ш Е К Е Р И Н С К А ГО РА З Д А В А АТ М А К Е Д О Н С К И О Т И Д Е Н Т И Т Е Т И Д Р Ж А В А К А К О Д А Е Н И В Н А П Р И В АТ Н А СО П С Т В Е Н О С Т. К О Ј А М А К Е Д О Н И Ј А Т Р Е Б А Д А В Л Е З Е В О А Л И Ј А Н С АТА ? М А К Е Д О Н И Ј А Б Е З М А К Е Д О Н С К И Н А Р ОД ? ОД К О ГА С ТА Н А Г Р Е В Д А С И М А К Е Д О Н Е Ц В О СО П С Т В Е Н АТА З Е М Ј А ? К А К В А Е ТА А РА М Н О П РА В Н О С Т К О ГА Н О Н - С ТО П П О ГО Л Е М И О Т П О П У Ш ТА ? И М А Л И Г РА Н И Ц А Н А П Р Е Д А В С Т В АТА Н А М А К Е Д О Н С К И Т Е Н А Ц И О Н А Л Н И И Н Т Е Р Е С И ?


Makedonskata Saga "Samo sonceto e postaro od Makedonija"

Bra}a i sestri, raska`uvajte ja bibliskata vistinska prikazna za Makedonija Makedonija

e edna!!!

11 јануари 2019 ОТВОРЕНО ПИСМО ПО ПОВОД УСТАВНИТЕ ИЗМЕНИ Драги браќа и сестри Македонци, Помина, не една, туку речиси 4 години од проектот смислен за наше обезличување. Имавме доволно време да се увериме дека ништо не било случајно. Улогите на сите се целосно разобличени! Татковината е цел на досега невиден политичко општествен терор за да се принуди Македонскиот народ на капитулација! Понижувачкото и предавничко гласање во Македонското Собрание беше една срамна епизода која изродите на Македонскиот народ ќе сакаат многу брзо да ја избришат од својата меморија. Немакедонската Влада заедно со своето ново компонирано мнозинство се дрзнаа да избришат патос во волјата на народот кој не им даде мандат да го менуваат вековното Македонско име и да го раздаваат Македонскиот национален идентитет! Направија голема грешка! На референдумот на 30 септември Македонскиот народ рече НЕ на предавството! Рековме НЕ за капитулантскиот Договор Заев – Ципрас! Сега повторно сме оставени на милост и немилост на истата Грција која е осудена од Хашкиот Суд заради непочитување на Времената Спогодба. Пред повеќе од 10 години Караманлис и Бакојани му се спротиставија на Џорџ Буш и со противправно вето во Букурешт не спречија да станеме полноправен член на НАТО Алијансата. Јас тврдам дека не е можен економски просперитет и сигурна иднина ако народот е понижен, му ја избришат историјата, на сила му го одземат наследството. Лага е дека членството во НАТО може да биде лек за историската неправда што му се прави на Македонскиот народ! НЕ Е МОЖНА СВЕТЛА ИДНИНА СО МРАЧНА ИСТОРИЈА НА ПРЕДАВСТВА! Македонските национални интереси се распродаваат како да и се дадени на подарок на актуелната предавничка власт. Македонските пратеници кои гласаа покажаа дека за нив нема ништо свето, дека привилегиите, функциите, амнестијата е поважна од светото Македонско име и идентитетот на Македонскиот народ! Ги изневерија идеалите на Македонските херои кои ги положија животите за Македонија и нејзината иднина! Останаа глуви и слепи на иредентизмот на Атина и Софија кои со ниту еден чекор не покажаа дека го признаваат нашето постоење како нација и суверена, самостојна Држава! Но, почитувани сопатници, Бидете уверени, бадијала им е! Ќе мора да живеат со сопствениот срам што немаат храброст да и погледнат на вистината во очи! Живеат во илузија и без научени лекции од минатото! Дури и најголемите Грчки подржувачи на ова решение на спорот, едногласно тврдат дека никогаш нема да признаат постоење на Македонска нација. Браќа и сестри, Наша обврска е да се избориме! А изборот е едноставен! Или ќе дозволиме да не влечат за нос или ќе ги поразиме предавниците со демократска борба! ОВА Е ГОДИНА НА ГОЛЕМИ, ИСТОРИСКИ ПРЕДИЗВИЦИ! ЈА ДЕЛИМЕ ИСТАТА СУДБИНА СО НАШИТЕ ПРЕТЦИ, ВЕЧНО ДА СЕ БОРИМЕ ЗА ЗАЧУВУВАЊЕ НА МАКЕДОНСКОТО ИМЕ И ИДЕНТИТЕТ! Јас сум подготвен за тоа што следи! Со децении го вложувам сиот свој личен потенцијал и капацитет за подобро утре на својата Татковина! Доаѓа време за исчекор! Целиот живот моја водилка е Македонското Сонце на непокорот кое ме турка напред во битката за економски просперитет, обединување на сите Македонци од светот и најважно од се’ да го зачуваме најсветото - нашето вековно име Македонија. Чувствувам дека е највисока патриотска должност да се преземе одговорност тогаш кога Татковината е на колена! Тргнувам во битка во која знам дека ќе победиме! На сите ни е доста од изневерени очекувања, предавства и срамни политички пазари со кои ни се распродава нашата Македонија! Доаѓа време за мудар и вистински избор! На Татковината и се потребни луѓе што нема да земаат, туку ќе му даваат на народот, луѓе домаќини, професионално изградени и успешни кои нема да гледаат на Државниот Буџет како на лично чекмеџе за богатење. За разлика од други, јас никогаш не сум бил номиниран за награда заради предавство на сопствениот народ и земја. Ја имав честа да бидам одликуван со второто највисоко цивилно одликување во САД, медалот на честа „Елис Ајленд“, кој до сега го имаат добиено пет Американски Претседатели, Државни Секретари на САД, сенатори и врвни артисти, исклучиво заради мојата животна борба за демократија и вистински вредности. Јас знам дека не има многу искрени патриоти, кои ќе се обединиме во нашата заедничка цел! Да се избориме да бидеме свои на своето, универзално демократско право кое секој народ мора да го ужива! Македонски народе, Сме биле, сме и бидете сигурни дека ќе останеме Македонци во нашата Република Македонија. Ако не верував дека е можно Македонија со зачувано име и достоинство да стане член на НАТО Алијансата и ЕУ немаше да се борам! Меѓународната правда мора да важи за сите подеднакво! Никогаш Северна, Македонија вечна! Бог да ја чува Татковината! Искрено Ваш,

\or|ija - Xorx Atanasoski


Со 81 глас „за“и ниту еден против и воздржан, а без учество на пратеничката група на ВМРО ДПМНЕ, пратениците ги усвоија четирите амандмани предложени од Владата кои беа предвидени во Договорот со Грција а со кои името на државата се менува во „Република Северна Македонија“

СО Б РА Н И Е ТО Г И У С В О И И З М Е Н И Т Е Н А У С ТА В О Т

РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА, СТАНУВА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА

А

мандманот 33 гласи: Во Уставот зборовите „Република Македонија“ се заменуваат со зборовите „Република Северна Македонија“, а зборот „Македонија“ се заменува со зборовите „Северна Македонија“, освен во член 36 од Уставот на Република Македонија. Во Амандман 34 зборовите „кои живеат во нејзините граници“ се заменува со „како и граѓаните кои живеат во нејзините граници, граѓаните на РМ, македонскиот народ, и дел од албанскиот народ, турскиот народ, влашкиот народ, српскиот народ, ромскиот народ, бошњачкиот народ и другите“. Амандманот 35 гласи „Републиката ги почитува суверенитетот, територијалниот интегритет и политичката независност на соседните држави“ се дополнува членот 3 од Уставот на Република Македонија. Амандман 36 гласи: -Републиката ги штити, гарантира и негува особеностите, историското и културното наследство на македонскиот народ; -Републиката ги штити правата и интересите на своите државјани што живеат или престојуваат во странство; -Републиката се грижи за дијаспората на македонскиот народ и на другите заедници и ги негува и унапредува врските со татковината; -Републиката притоа нема да се меша во суверените права на други држави и во нивните внатрешни работи. Со новиот текст изгласан денеска се менува третиот став

кој сега гласи: Републиката се грижи за дијаспората на македонскиот народ и за дел од албанскиот народ, турскиот народ, влашкиот народ, српскиот народ, ромскиот народ, бошњачкиот народ и другите и ги негува и унапредува врските со татковината. Опозициската ВМРО - ДПМНЕ пак соопшти дека не ги поддршува измените на Уставот, обвини за уцени и притисоци врз нивните пратеници за да се обезбеди мнозинство при гласањето, најави можен бојкот на Собранието и побара предвремени парламентарни избори заедно со 03 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 832 / Јануари 2019

претседателските. „ ВМРО-ДПМНЕ не ја подржува промената на Уставот со цел промена на уставното име на Република Македонија. Промената на Уставот се направи на противуставен, противзаконски, нелегитимен, насилен и криминален начин, по пат на притисоци, закани, уцени и пазарења. ВМРО-ДПМНЕ бара веднаш распуштање на парламентот и одржување на вондредни парламентари избори заедно со претседателските избори“, рече шефот на партијата, Христијан Мицкоски и нагласи дека ова е одлука на 81 пратеник а не на македонските граѓани.


ЧАВУШОГЛУ: „Турција со нетрпение очекува да и посака добредојде на Република Македонија во семејството на НАТО“, изјави турскиот министер за надворешни работи Мевлут Чавушоглу на заедничката пресконференција во Анкара по средбата со неговиот македонски колега Никола Димитров

СО НЕТРПЕНИЕ ЈА ОЧЕКУВАМЕ МАКЕДОНИЈА ВО НАТО

Ч

авушоглу нагласи дека стабилноста на Македонија е клучна за стабилноста на Балканот, на што Турција придава големо значење и обезбедува поддршка за неговиот економски раст. Прашан за Договорот од Преспа меѓу Македонија и Грција, Чавушоглу рече дека Турција ќе ја почитува одлуката на македонскиот Парламент. „Ние ги следиме случувањата поврзани со договорот со Грција. Ќе ја почитуваме одлуката на македонските граѓани и на македонскиот Парламент и во наредниот период ќе продолжиме да ја признаваме Македонија под нејзиното уставно име. Ова е одлука на македонската Влада и се надевам дека со неа ќе бидат отстратени пречките за нејзиниот пат кон Европа“, рече Чавушоглу. За време на разговорите, Димитров се осврнал на напорите на земјата за членство воНАТО и ЕУ.

„Ги затвораме отворените прашања со цел да ја извадиме Македонија од равенката на несигурност, преку членството во НАТО и ЕУ. Во исто време не 04 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 832 / Јануари 2019

смееме да ги заборавиме нашите пријатели кои не’ поддржуваат на тој пат од самиот почеток“, истакнал Димитров.


31 јануари 2019

ВЕЧНИТЕ АЛИ АХМЕТИ И ДУИ ГО ПОДИГНАА ВЛОГОТ! НИВНАТА УЦЕНА ЗА КОНСЕНЗУАЛЕН ПРЕТСЕДАТЕЛ СЕГА ДОБИВА ДРУГА, УШТЕ ПО ОПАСНА ФОРМА

В

черашната нивна одлука е порака до Заев, Димитров и Шекеринска. Или ќе се согласат на консензуален кандидат или ДУИ ќе работи на пропаѓање на претседателските избори. Или нов срамен пазар на штета на Македонскиот народ или Талат Џафери ќе биде Претседател на Републиката, до нови Уставни измени и префрлување на изборот во Македонското Собрание. Логично е да се претпостави што се ќе му бара ДУИ на СДСМ за да ги повика своите гласачи да гласаат за нивниот кандидат во вториот изборен круг? До сега добија амнестија за Хашките случаи, узурпација на претседателската фотеља во Македонското Собрание, вметнување на Рамковниот договор како конститутивен елемент на Државата, нема попис додека не се исполнат нивните услови, функционерите на ДУИ не смеат да одговараат за ниту еден криминал, сега бараат и Претседателот на Републиката да биде по нивен терк!

МАКЕДОНСКИТЕ НАЦИОНАЛНИ ИНТЕРЕСИ МОРА ДА СЕ ЗАШТИТАТ! ДЕВАЛВИРАЊЕТО НА ФУНКЦИЈАТА

МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

ПИСМЕНА РЕАКЦИЈА ЗА СТАВОТ НА ДУИ ПРЕТСЕДАТЕЛ НА РЕПУБЛИКАТА МОРА ДА ПРЕСТАНЕ! ОВИЕ ИЗБОРИ СЕ ПРЕСВРТНИЦА! МАКЕДОНСКИОТ НАРОД ЌЕ СЕ СПРОТИСТАВИ НА СРАМНИТЕ ПОЛИТИЧКИ ПАЗАРИ! НАЈОДГОВОРНИТЕ МАКЕДОНСКИ ПОЛИТИЧКИ ПАРТИИ ТРЕБА КОНЕЧНО ДА РАЗБЕРАТ ДЕКА НАШИТЕ СОГРАЃАНИ АЛБАНЦИ, ЗАЕДНО СО МАКЕДОНЦИТЕ ВО ТАТКОВИНАТА И ШИРУМ СВЕТОТ ЌЕ ГЛАСААТ ЗА НАТПАРТИСКА ЛИЧНОСТ КОЈА НАВИСТИНА ЌЕ БИДЕ ПРЕТСЕДАТЕЛ НА СИТЕ ГРАЃАНИ! ЧОВЕК, ЛИЧНОСТ, ПОЛИТИЧАР КОЈ НЕМА ДА ПРАВИ РАЗЛИКА ПО ЕТНИКУМ ИЛИ ВЕРА, ТУКУ ЌЕ СЕ ЖРТВУВА ЗА СИТЕ И ЗА ИДНИНАТА НА 05 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 832 / Јануари 2019

СОПСТВЕНАТА ЗЕМЈА. СЛЕДНИОТ ПРЕТСЕДАТЕЛ ТРЕБА ДА ИМА УГЛЕД, ЧЕСТ, ПРОФЕСИОНАЛЕН УСПЕХ ЗАД СЕБЕ, ДА БИДЕ ПРАВЕДЕН, ДОСТОИНСТВЕН, ДА СЕ ЗНАЕ КАКО СЕ БРАНИ ДРЖАВАТА И ДА НЕ ГИ ИЗНЕВЕРИ ОЧЕКУВАЊАТА! МАКЕДОНСКИОТ НАРОД ЌЕ ЈА ДАДЕ ДОВЕРБАТА НА КАНДИДАТ КОЈ ДОСЕГА НЕ БИЛ ДЕЛ ОД ПОЛИТИЧКИТЕ ПАЗАРЕЊА И НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАВСТВА КОИ ЈА КЛЕКНАА ТАТКОВИНАТА НА КОЛЕНА! НИКОГАШ СЕВЕРНА, МАКЕДОНИЈА ВЕЧНА!

Ѓорѓија Џорџ Атанасоски Претседател, МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА


30 јануари 2019

ВО МАКЕДОНИЈА ЦАРУВА САМОВЛАСТИЕ! НЕ СЕ ПОЧИТУВА НИТУ УСТАВ, НИТУ ЗАКОН, НИТУ ЕДНА ИНСТИТУЦИОНАЛНА ОДЛУКА НЕ ТРАЕ ПОВЕЌЕ ОД 24 ЧАСА! ЖРТВА Е МАКЕДОНСКИОТ НАРОД КОЈ Е ПОНИЖЕН ВО СОПСТВЕНАТА ТАТКОВИНА!

З

аконот за двојазичност е предмет на интерес на Уставниот Суд кој според претходната пракса во други слични случаи, треба да го поништи законот само од формално-технички аспект, бидејќи не е потпишан од Претседателот на Републиката, туку само од Талат Џафери, кој и самиот противуставно е седнат во Претседателската фотеља во Македонското Собрание. Немакедонската Влада соопшти дека целиот Закон за двојазичност е доставен на оценување во Венецијанската комисија. Додека Заев, Димитров и Шекеринска наводно чекаат Венецијанската комисија да даде свое мислење за банкнотите, униформите и опсегот на употреба на Албанскиот јазик, функционерите на ДУИ спроведуваат самовластие. Вчера, немакедонската Влада заклучила дека за 7 до

МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

ПИСМЕНА РЕАКЦИЈА ЗА УСТАВНОТО БЕЗРЕДИЕ ВО ТАТКОВИНАТА 15 дена на граничните премини, во амбасадите и во сите државни институции и општините ќе треба да се отстранат таблите со Република Македонија и да се стават со новото име. До вчера предавниците не убедуваа дека Договорот Заев – Ципрас стапува на сила тогаш кога Грчкиот Парламент ќе го изгласа протоколот за наше полноправно членство во НАТО Алијансата. Во меѓувреме СДСМ не смее да помисли да избере кандидат за Претседател пред претходно да добие „изим“ од Али Ахмети, кој уценува со консензуален кандидат за да воопшто тера кампања за исполнување цензус во вториот круг на претседателските избори. ПРЕТСЕДАТЕЛСКИТЕ ИЗБОРИ СЕ ПРВАТА ШАНСА ЗА ДЕЛУМНО ПОРАМНУВАЊЕ НА 06 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 832 / Јануари 2019

СМЕТКИТЕ. МАКЕДОНСКИОТ НАРОД НЕ СМЕЕ И ПОНАТАМУ ДА БИДЕ ЖРТВА НА ПРЕДАВСТВА ОД НЕОДГОВОРНИТЕ МАКЕДОНСКИ ПОЛИТИЧКИ ПАРТИИ. ЗА УРНИСУВАЊЕТО НА НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ НА ИЗРОДИТЕ ТРЕБА ДА ИМ СЕ ИСПОРАЧА СООДВЕТЕН ОДГОВОР! ДОСТА Е ОД СРАМНИ ПОЛИТИЧКИ ПАЗАРИ! ГРАЃАНИТЕ ЌЕ ГЛАСААТ ЗА НАРОДЕН КАНДИДАТ КОЈ ЌЕ СЕ ЖРТВУВА ЗА СИТЕ ПОДЕДНАКВО И ЌЕ РАБОТИ ЗА ИДНИНАТА НА СОПСТВЕНАТА ЗЕМЈА! НИКОГАШ СЕВЕРНА, МАКЕДОНИЈА ВЕЧНА! Ѓорѓија Џорџ Атанасоски Претседател, МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА


28 јануари 2019

НЕМАКЕДОНСКАТА ВЛАДА ПРОДОЛЖУВА ДА ГО ПОТЦЕНУВА СОПСТВЕНИОТ НАРОД! МЕДИУМСКИТЕ ГАВАЗИ И ПОДДРЖУВАЧИ ГО СЛАВАТ АЛЕКСИС ЦИПРАС КАКО НИВЕН ХЕРОЈ! СРАМ И АРАМ ДА ИМ Е!

Г

оворот на Грчкиот Премиер во заминување пред ратификацијата на Договорот Заев-Ципрас е сведоштво за тоа како сите Грчки елити го доживуваат фашистичкиот геноцид на нашите браќа и сестри Македонци во Егејска Македонија! Тезата дека Комунистичката партија е виновна што на 70 илјади протерани, како што Ципрас срамно ги нарече „славомакедонци“, да се вратат во своите огништа, не е ништо друго туку бетонирање на Грчкиот национализам и радикализам со кој Македонците од Егејска Македонија од нивна страна се доживуваат исклучиво како Грчки Македонци, кои биле словенизирани. По радикално здравје! И што има тука да се воспева и слави? Заради изродите на Македонскиот народ во нашата Татковина следи, откажување од историската вистина дека со Букурешкиот договор во 1913 ни е одземена Егејска и Пиринска Македонија, дека Македонците од овие територии се брутално асимилирани, заборавање дека заради Грчката асимилаторска политика насилно се

МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

ПИСМЕНА РЕАКЦИЈА ЗА СТАВОВИТЕ НА АЛЕКСИС ЦИПРАС променети Кукуш во Килкис, Сер во Серес, Воден во Едеса, Солун во Тесалоники што е историски факт дека тоа што го зборува Ципрас е лага! Зошто ако е точно дека Македонците од Егејска Македонија се словенизирани Грци морале да ги сменат топонимите?

ДА БИДЕМЕ НА ЧИСТО! ЦИПРАС НАЈМАЛКУ ШТО ТРЕБАШЕ ДА СТОРИ Е ДА ИЗВИНИ ВО ИМЕТО НА ГРЦИЈА ЗА СТРАДАЊЕТО НА МАКЕДОНЦИТЕ ОД ЕГЕЈСКА МАКЕДОНИЈА ЗА ВРЕМЕ НА ГРАЃАНСКАТА ВОЈНА! ФАКТ Е ДЕКА НЕМАКЕДОНСКАТА ВЛАДА СЕ ОТКАЖА ОД НАШИТЕ БРАЌА И СЕСТРИ ВО ЕГЕЈСКА И ПИРИНСКА МАКЕДОНИЈА КОИ ВО 07 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 832 / Јануари 2019

21 ВЕК НЕ МОЖАТ ДА ГИ ДОБИЈАТ ОСНОВНИТЕ ЧОВЕКОВИ ПРАВА И СЛОБОДИ! ТОА Е ТРИУМФ НА ГРЧКАТА НАЦИОНАЛИСТИЧКА ПОЛИТИКА! ДОПРВА ЌЕ БОЛАТ КАПИТУЛАЦИИТЕ НА НЕМАКЕДОНСКАТА ВЛАДА СО БУГАРИЈА И ГРЦИЈА! НО, НЕМА ОТКАЖУВАЊЕ! МАКЕДОНСКИОТ НАРОД ЌЕ ПОБЕДИ И ОВОЈ ПАТ И ЌЕ СИ ГО ЗАЧУВА НАЈСВЕТОТО! НИКОГАШ СЕВЕРНА, МАКЕДОНИЈА ВЕЧНА! Ѓорѓија Џорџ Атанасоски Претседател, МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА


23 јануари 2019

МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

ПИСМЕНА РЕАКЦИЈА ЗА ПРИЗНАНИЕТО НА ЗОРАН ЗАЕВ Зоран Заев пет дена после вербалната нота на МНР до Грција конечно го призна и потврди тоа што во континуитет тврдевме дека е реалност. Заев, Димитров и Шекеринска лажно ја убедуваа домашната јавност дека со Договорот Заев – Ципрас, Грција го признава Македонскиот идентитет. Од тоа абер нема!

З

аев мртов-ладен, како да не помниме што зборуваше, на владина прес конференција потврди дека Ципрас е во право кога тврди дека Грција единствено признава македонско државјанство. Сега му текна на Заев дека Македонскиот идентитет е наше право на самоопределување. Какво потценување на сопствената јавност! Во кампањата за референдумот тој лично тврдеше дека Грција и целиот свет го признаваат Македонскиот народ, јазик, култура и посебност. МАКЕДОНСКИ НАРОДЕ ВАКВО ЛЕЖЕРНО И БРУТАЛНО РАСПРОДАВАЊЕ НА НАЦИОНАЛНИ ИНТЕРЕСИ НЕ Е ЗАБЕЛЕЖАНО ВО ИСТОРИЈАТА НА НИТУ ЕДНА НАЦИЈА! И ДА РАСЧИСТИМЕ ЗА ВЕК И ВЕКОВ! МАКЕДОНСКАТА АЛИЈАНСА Е СИЛЕН ПОДРЖУВАЧ НА ЧЛЕНСТВОТО НА ТАТКОВИНАТА ВО НАТО И

ЕУ, АМА НЕ ПО НАЈВИСОКАТА ЦЕНА! НЕМА ДА ДОЗВОЛИМЕ ДА НЕ КНИЖАТ ЗА РУСОФИЛИ И РЕТРОГРАДНИ СИЛИ САМО ЗАТОА ШТО СИ ГО БРАНИМЕ ИМЕТО, ИДЕНТИТЕТОТ И МЕЃУНАРОДНОТО ПРАВО! ТОА НЕ ПОМИНУВА! ОВА ШТО ГО ПРАВИ НЕМАКЕДОНСКАТА ВЛАДА НЕ Е ДРЖАВНИЧКО И ВИЗИОНЕРСКО ОДНЕСУВАЊЕ ТУКУ ПРЕДАВСТВО И ПОНИЖУВАЊЕ НА СОПСТВЕНИОТ НАРОД! НИТУ ЕДНА ПРЕТХОДНА ВЛАДА ОД 1992 НАВАМУ НЕ СЕ СОГЛАСИ ДА ГИ ПРИФАТИ ГРЧКИТЕ УЦЕНИ! ДОПРВА МАКЕДОНСКИОТ НАРОД НА СВОЈА КОЖА ЌЕ ПОЧУСТВУВА КОЛКУ МНОГУ ЌЕ БОЛАТ СРАМНИТЕ ДОГОВОРИ СО БУГАРИЈА, ГРЦИЈА И ЗАКОНОТ ЗА ДВОЈАЗИЧНОСТ. НЕ ПОСТОИ ЛЕК ЗА ПОНИЖЕН И ОБЕЗЛИЧЕН НАРОД! НЕМА БЛАГОСОСТОЈБА И ЕКОНОМСКИ РАЗВОЈ КОГА СО СИЛА ТЕ ПРАВАТ 08 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 832 / Јануари 2019

ГОСТИН ВО СОПСТВЕНАТА ТАТКОВИНА! НЕМАКЕДОНСКАТА ВЛАДА ЌЕ СЕ СООЧИ СО ГНЕВОТ НА МАКЕДОНСКИОТ НАРОД! МОЖЕ ДА СЕ КРИЕ ЗАД КОНСЕНЗУАЛНИ КАНДИДАТИ СО ДУИ, МОЖЕ БЕСКОНЕЧНО ДА ГИ ПОТЦЕНУВА ГЛАСАЧИТЕ, МОЖЕ ДА ШИРИ ТРИУМФАЛИЗАМ, АМА НЕ МОЖЕ ДА ИЗБЕГА ОД ОДГОВОРНОСТ! ЗА НИВ НИШТО ПОВЕЌЕ НЕМА ДА БИДЕ ИСТО! МАКЕДОНСКИОТ НАРОД НЕМА ДА ДОЗВОЛИ ДА ГО ГАЗАТ И ДА МУ ГО ОДЗЕМААТ ОНА МОРА ДА ГО ИМА СЕКОЈ НАРОД! ДА БИДЕ СВОЈ НА СВОЕТО! НАШАТА БОРБА ДОПРВА ПОЧНУВА! НИКОГАШ СЕВЕРНА, МАКЕДОНИЈА ВЕЧНА! Ѓорѓија Џорџ Атанасоски Претседател, МАКЕДОНСААЛИЈАНСА


25 јануари 2019

НЕМАКЕДОНСКАТА ВЛАДА СТАНУВА ОЧАЈНА ВО МАНИПУЛАЦИИТЕ! ДОДЕКА ДИМИТРОВ НА ИНТЕРВЈУ ЈА МАФТАШЕ ЈАВНОСТА ДЕКА СО ПРЕДАВСТВОТО ЌЕ СМЕ СТАНЕЛЕ ТАКВИ СОЈУЗНИЦИ ШТО ОНОЈ КОЈ ЌЕ НЕ ЧЕПКАЛ НАС, ЌЕ ЈА ЧЕПКАЛ И ГРЦИЈА, МИЦОТАКИС НИ ИСПРАТИ СУРОВ ПОЗДРАВ! ИДНИОТ ГРЧКИ ПРЕМИЕР НАЈАВИ ВЕТО ЗА НАШЕ ЧЛЕНСТВО ВО ЕУ!

МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

ПИСМЕНА РЕАКЦИЈА ЗА НАЈАВАТА ЗА ВЕТО ОД КИРЈАКОС МИЦОТАКИС Караманлис и Бакојани во Букурешт. Дополнително, Македонија повеќе од една деценија се однесува како полноправен член и АРМ е дел од сите мировни мисии на Алијансата.

М

Факт број 2: Немакедонската Влада многу добро знае дека членството во НАТО многу малку влијае врз економскиот развој и дека клучните очекувања за инвестиции и подобрување на животниот стандард се од преговорите и членството во ЕУ. Од оваа перспектива, согласно заканите на Мицотакис и предвидувањата дека на Европските избори ќе победат Евроскептиците, ЕУ е многу далеку!

Факт број 1: Македонија со мудра политика и опстојувањето на меѓународните норми ќе обезбедеше полноправно членство во НАТО Алијансата без предавство на националните интереси. Тоа можеше да се случи согласно Времената спогодба и пресудата на Меѓународниот Суд во Хаг. Колку и долго да траеше таа правно-политичка битка, Македонија е заштитена со билатералниот стратешкобезбедносен договор со САД, склучен веднаш после противправното вето на

Факт број 3: Бугарија и Бојко Борисов за кој Зоран Заев тврдеше дека е негов најголем поддржувач, после срамниот Договор за добрососедство ги снема. Единствено кон Македонија се испорачуваат закани од контроверзниот Министер за одбрана, Каракачанов, од кој Бугарската Влада ниту еднаш не се огради. Информациите од заедничката комисија за ревидирање на Македонската историја потврдуваат дека Договорот не решил ништо! Напротив, Бугарија продолжува да го негира Македонскиот идентитет и сака да ја присвои Македонската историја. Заканите за Бугарско вето исто така се реални!

акедонската Алијанса упорно предупредува дека тврдењето на Заев, Димитров и Шекеринска дека црниот проект за промена на Уставното име и обезличување на Македонскиот народ е гаранција за експресни евроатлански интеграции е лага.

09 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 832 / Јануари 2019

ДОСТА СЕ ОБИДУВАТЕ ПРЕДАВСТВОТО ДА ГО ПРЕТСТАВИТЕ КАКО ТРИУМФ! СЕ ИЗЛЕГУВА НА ВИДЕЛИНА! НАШАТА БОРБА ДОПРВА ПОЧНУВА! МАКЕДОНСКИОТ НАРОД ЌЕ СЕ ИЗБОРИ ЗА СОПСТВЕНАТА ИДНИНА! НИКОГАШ СЕВЕРНА, МАКЕДОНИЈА ВЕЧНА! Ѓорѓија Џорџ Атанасоски Претседател, МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА


24 јануари 2019

МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

СООПШТЕНИЕ ЗА ЈАВНОСТ ЗА ПРЕТСЕДАТЕЛСКИТЕ КАНДИДАТИ ПРЕТСЕДАТЕЛСКИ ИЗБОРИ СЕ МОЖНОСТ ЗА ПРЕСВРТНИЦА!

М

акедонската Алијанса во континуитет во името на Македонската Дијаспора повикуваше на повисока национална свест кај најодговорните политички партии кои за жал во клучните моменти за иднината на Татковината никогаш не успеа да ги надминат теснопартиските стеги, што редовно оди на штета на Македонскиот народ.

Претседател прво да биде чесен, да има чувство за одговорност, па да биде решителен, храбар и подготвен за политички дијалог и патриотизам. Овие лични карактеристики не можат да ги исполнат ниту консензуален кандидат како што инсистираат вечните Ахмети и ДУИ, ниту тврди партиски решенија на опозицијата.

ВРЕМЕ Е ЗА СЕРИОЗЕН РЕЗ! ВРЕМЕ Е ЗА ЛУЃЕ, ПОЛИТИЧАРИ СО БЕЛИ КОСИ, ДОКАЖАНИ И ПОДГОТВЕНИ ЗА НЕОПХОДНИТЕ ЖРТВИ! ЛИЧНОСТИ КОИ ЌЕ ЗНААТ ДА КАЖАТ НЕ, КОИ НЕМА ДА ПРАВАТ СРАМНИ ПОЛИТИЧКИ ПАЗАРИ И КОИ ЌЕ МУ ГО ВРАТАТ ДОСТОИНСТВОТО НА МАКЕДОНСКИОТ НАРОД!

СЕГА НЕ Е ВРЕМЕ ЗА МЕРЕЊЕ НА ПАРТИСКИТЕ МУСКУЛИ! МАКЕДОНСКИОТ НАРОД Е ДЛАБОКО РАЗОЧАРАН ОД НЕМАКЕДОНСКАТА ВЛАДА, НО СЕ УШТЕ И ГИ ПАМЕТИ ГРЕВОВИТЕ НА ОПОЗИЦИЈАТА! ПРЕТСЕДАТЕЛСКИТЕ ИЗБОРИ ТРЕБА ДА БИДАТ СУДИР НА КОНЦЕПТИ! ЕДНИОТ НА ЗАЕВ, ДИМИТРОВ И ШЕКЕРИНСКА ЗАСНОВАН НА ТОТАЛНА РАСПРОДАЖБА НА МАКЕДОНСКИТЕ НАЦИОНАЛНИ ИНТЕРЕСИ И ДРУГИОТ КОНЦЕПТ КОЈ ТРЕБА ДА ДАДЕ ВИСТИНСКИ ОДГОВОР НА АКТУЕЛНАТА ПРЕДАВНИЧКА

ПОЛИТИКА! Е ЗА ТОА Е ПОТРЕБЕН КАНДИДАТ КОЈ МОЖЕ ДА ОБЕДИНУВА НАДВОР ОД ПАРТИСКИТЕ КАМПУСИ! Речиси сите анкети покажуваат дека меѓу 30 – 40 проценти од граѓаните во досега понудените кандидати не гледаат иден Претседател на Републиката. Граѓаните бараат идниот 10 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 832 / Јануари 2019

НИКОГАШ СЕВЕРНА, МАКЕДОНИЈА ВЕЧНА! Ѓорѓија Џорџ Атанасоски Претседател, МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА


22 јануари 2019 Татковината и нашиот народ не смеат и понатаму да бидат жртва на срамни политички пазари. Доста е од уцени за консензуален кандидат за Претседател од страна на вечните Али Ахмети и ДУИ. Срамно е да се тера тезата дека ако Претседателскиот кандидат на владејачката коалиција СДСМ – ДУИ не е Албанец, барем да имал Албанска „жичка“. Во спротивно, не е исклучен бојкотот на вториот круг и влез во нови Уставни измени за избор на Претседател на Републиката во Собрание

ИМА ЛИ ГРАНИЦА НА ПОНИЖУВАЊАТА НА МАКЕДОНСКИОТ НАРОД? ЗОШТО ЗАЕВ, ДИМИТРОВ И ШЕКЕРИНСКА НЕ ИНСИСТИРАА КАНДИДАТИТЕ ЗА ГРАДОНАЧАЛНИЦИ ВО КИЧЕВО, СТРУГА, ЧАИР, ТЕТОВО ДА БИДАТ КОНСЕНЗУАЛНИ? ИЛИ ДА ИМААТ „МАКЕДОНСКА ЖИЧКА“? ЗОШТО ВО ДУИ СЕ УШТЕ НЕМА МАКЕДОНСКО ЗНАМЕ? ЗОШТО НЕМАКЕДОНСКАТА ВЛАДА СЕ ОДНЕСУВА ДУШМАНСКИ КОН МАКЕДОНСКИТЕ НАЦИОНАЛНИ ИНТЕРЕСИ? МАЛКУ ЛИ Е ШТО ТАЛАТ ЏАФЕРИ ПРОТИВУСТАВНО И НА СИЛА ЈА УЗУРПИРАШЕ ПРЕТСЕДАТЕЛСКАТА ФОТЕЉА ВО МАКЕДОНСКОТО СОБРАНИЕ, МАЛКУ ЛИ Е ДВОЈАЗИЧНОСТА, МАЛКУ ЛИ Е ШТО НЕМА ПОПИС,

МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

ПИСМЕНА РЕАКЦИЈА ЗА УЦЕНАТА НА ДУИ ЗА КОНСЕНЗУАЛЕН ПРЕТСЕДАТЕЛ ТРЕБА И ОВАА УЦЕНА НА ДУИ ДА СЕ ИСПОЛНИ?

НЕМА ДА ИМА ПОСЛЕДИЦИ!

ПРЕСТАНЕТЕ СО ДЕВАЛВИРАЊЕТО НА ФУНКЦИЈАТА ПРЕТСЕДАТЕЛ НА РЕПУБЛИКАТА!

МАКЕДОНСКИОТ НАРОД ЌЕ ЈА ДАДЕ ДОВЕРБАТА НА КАНДИДАТ КОЈ ДОСЕГА НЕ БИЛ ДЕЛ ОД СРАМНИТЕ ПОЛИТИЧКИ ПАЗАРИ КОИ ЈА ТУРКААТ ТАТКОВИНАТА ВО БЕЗДНА!

Нашите сограѓани Албанци, заедно со Македонците во Републиката и ширум светот, ќе гласаат за личност која навистина ќе биде Претседател на сите граѓани, без разлика на нивната етничка припадност и вера! Граѓаните бараат човек, политичар кој нема да го гледа Државниот Буџет како сопствено чекмеџе, туку ќе се вложи и жртвува за нив! Бараат кандидат кој ќе има углед, чест, личност со кредибилитет, некој успеал во најконкурентното општество во светот, политичар кој не лаже, кој е праведен, достоинствен, кој знае како се брани Државата и никогаш нема да ги изневери!

НЕМАКЕДОНСКАТА ВЛАДА Е ВО БУНИЛО! НАМЕСТО ДА СЕ СРАМИ ШТО И НАПРАВИ И СЕ УШТЕ И ПРАВИ НА МАКЕДОНИЈА И МАКЕДОНСКИОТ НАРОД, УШТЕ СЕ ЗАНЕСУВА ДЕКА 11 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 832 / Јануари 2019

НИКОГАШ СЕВЕРНА, МАКЕДОНИЈА ВЕЧНА! Ѓорѓија Џорџ Атанасоски Претседател, МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА


21 јануари 2019 Без разлика што медиумите во Грција и Македонија се обидуваат да ја оценуваат успешноста на протестите во Атина во зависност од бројноста на протестантите, тоа што се случи на „Синтагма“ дава јасен сигнал за судбината на Договорот Заев – Ципрас. Најголем дел од протестаните беа од Егејска Македонија на чело со Грчката Црква која е тврдо против ратификацијата. Освен радикалите и фашистите на „Златна Зора“, на овој бран јава и опозициската „Нова Демократија“, чиј поранешен Грчки Премиер, Андонис Самарас и се обрати на протестот. Јасно е дека политичките сили кои го поддржуваа Алексис Ципрас ќе понесат политичка одговорност на следните парламентарни избори. Дури и да помине ратификацијата во Грчкиот Парламент, ставот на идниот Грчки Премиер, Кирјакос Мицотакис, дека мнозинството на Грчки граѓани се против, дека ќе стори се’ што е во негова моќ да го спречи Договорот Заев – Ципрас, само навестува дека Македонија допрва ќе се соочи со потешкотии во процесот на Евроинтеграции. Во прилог на ова оди и фактот дека тврдењето на Заев, Димитров и Шекеринска дека Грчкиот Парламент во ист ден ќе гласа и за ратификацијата и за протоколот за прием на Македонија во НАТО Алијансата, нема да се исполни

МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

ПИСМЕНА РЕАКЦИЈА ЗА ПРОТЕСТИТЕ ВО АТИНА НИТУ ЕДНА ПОЛИТИЧКА СИЛА ВО ГРЦИЈА НЕМА НИКОГАШ ДА ГО ПРИЗНАЕ ПОСТОЕЊЕТО НА МАКЕДОНСКИОТ ИДЕНТИТЕТ. ВО ОВА СЕ ЕДНОГЛАСНИ СИТЕ! И ПОДДРЖУВАЧИТЕ И ПРОТИВНИЦИТЕ НА ДОГОВОРОТ ЗАЕВ – ЦИПРАС. ЗАТОА НЕМАКЕДОНСКАТА ВЛАДА МОРАШЕ СО ПИСМО ДО ЦИПРАС ДА ГО ПРИЗНААТ ЖРТВУВАЊЕТО НА МАКЕДОНСКИОТ НАРОД! САМИТЕ ДА ПРЕДОЧАТ ДЕКА НИВНОТО ПРЕДАВСТВО НЕ ПРИЗНАВА МАКЕДОНСКИ ИДЕНТИТЕТ ТУКУ САМО ДРЖАВЈАНСТВО! КАПИТУЛАЦИИТЕ СО БУГАРИЈА И ГРЦИЈА, ЗАКОНОТ ЗА ДВОЈАЗИЧНОСТ, СРАМНИТЕ ПРЕДЛОЗИ ЗА ПОПИС БЕЗ ГРАФА ЗА ЕТНИЧКА ПРИПАДНОСТ, КОНСЕНЗУАЛЕН КАНДИДАТ ЗА ПРЕТСЕДАТЕЛ, НЕМАКЕДОНСКАТА ВЛАДА ЌЕ ГИ ЧИНИ МНОГУ СКАПО! МАКЕДОНСКИОТ 12 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 832 / Јануари 2019

НАРОД НЕМА ДА ДОЗВОЛИ УЦЕНЕТИ ПОЛИТИЧАРИ ДА ЈА ГАЗАТ НЕГОВАТА ВОЛЈА И СО ПОЛИТИЧКИ ПАЗАРИ ДА ГО РАЗДАВААТ ИДЕНТИТЕТОТ, ИСТОРИЈАТА, ЈАЗИКОТ И КУЛТУРАТА. ЧЛЕНСТВОТО ВО НАТО НЕ МОЖЕ ДА БИДЕ ЛЕК ЗА НАРУШЕНОТО ДОСТОИНСТВО И НАЦИОНАЛНИ ПОНИЖУВАЊА! И НИЕ САКАМЕ ВО ЕУ И НАТО АМА СО КРЕНАТИ ГЛАВИ! БАРАМЕ МЕЃУНАРОДНОТО ПРАВО ДА ВАЖИ ЗА СИТЕ ПОДЕДНАКВО! НИЕ ЌЕ ГО ЗАЧУВАМЕ МАКЕДОНСКИОТ ОГАН ЗА ИДНИТЕ ГЕНЕРАЦИИ! ИЗРОДИТЕ НА МАКЕДОНСКИОТ НАРОД НИШТО НЕ НИ МОЖАТ!

Ѓорѓија Џорџ Атанасоски Претседател, МАКЕДОНСА АЛИЈАНСА


17 јануари 2019

СЕ ШТО ТВРДЕВМЕ СЕ СЛУЧУВА! ЗАЕВ, ДИМИТРОВ И ШЕКЕРИНСКА НЕ САМО ШТО НЕ ГО ОБЕЗБЕДИЛЕ МАКЕДОНСКИОТ ИДЕНТИТЕТ, ТУКУ МОРА И СО ПИСМО ДА ГО ПРИЗНААТ ЖРТВУВАЊЕТО НА МАКЕДОНСКИОТ НАРОД! ДА МУ СЕ ПОКЛОНАТ НА ЕГЗЕКУТОРОТ И ДА ГО ОДОБРОВОЛАТ ДА ГО РАТИФИКУВА ДОГОВОРОТ ЗАЕВ – ЦИПРАС.

МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

ПИСМЕНА РЕАКЦИЈА ЗА ВЕРБАЛНАТА НОТА НА МНР

НЕМАКЕДОНСКАТА ВЛАДА СПРОВЕДУВА ПРОЕКТ ЗА НОВА ВЕШТАЧКА НАЦИЈА И ДРЖАВА. СО ДОГОВОРИТЕ СО БУГАРИЈА И ГРЦИЈА, СО ЗАКОНОТ ЗА ДВОЈАЗИЧНОСТ, СО ШТО Е ТОА ШТО ЈА СЕКОЈ НИВЕН ЧЕКОР ТЕРА ОВАА МАКЕДОНЦИТЕ ГИ ГУБАТ НЕМАКЕДОНСКА ВЛАДА СВОИТЕ НАЦИОНАЛНИ ТОЛКУ ДУШМАНСКИ ДА АТРИБУТИ. НЕКА СЕ ОДНЕСУВА КОН ИЗЛЕЗАТ И НА СОПСТВЕНИОТ НАРОД? СОПСТВЕНИТЕ ДЕЦА ДА ЛАЖАТ СО МЕСЕЦИ НЕКА ИМ КАЖАТ ДЕКА ДЕКА ГРЦИЈА ГО СЕ СОГЛАСИЈА ДА ГИ ПРИЗНАВА ИСПОЛНАТ СИТЕ МАКЕДОНСКИОТ РАДИКАЛНИ УЦЕНИ КОИ ИДЕНТИТЕТ ЗА ДА ВЧЕРА НЕ И СЕ ИСПОРАЧАНИ СО ПИСМОТО НА НА НИТУ ЕДНА ДРУГА ДИМИТРОВ ДА НАЦИЈА. СЕ СОГЛАСИЈА СООПШТАТ ДЕКА ДА ЈА ИЗБРИШАТ ПРИДАВКАТА ИСТОРИЈАТА И МАКЕДОНСКИ СЕ МАКЕДОНСКИОТ ОДНЕСУВА САМО НА НАЦИОНАЛЕН ДРЖАВЈАНСТВОТО. ИДЕНТИТЕТ. ЗА КАКОВ ТРИУМФ ЗБОРУВААТ ЗАЕВ, ДИМИТРОВ И ШЕКЕРИНСКА? СО ПРЕДАВСТВОТО

СПРОВЕДАТ! МАКЕДОНСКИОТ НАРОД ДОАЃА ПО СВОЕТО! НИКОГАШ НЕМА ДА СЕ СОГЛАСИМЕ НА СОПСТВЕНО ОБЕЗЛИЧУВАЊЕ! САКАМЕ ВО НАТО АЛИЈАНСАТА И ВО ЕУ ДА ВЛЕЗЕМЕ ДОСТОИНСТВЕНО И СО КРЕНАТИ ГЛАВИ! ОВАА ИНСТАЛИРАНА ВЛАСТ ЌЕ СЕ СООЧИ СО СОПСТВЕНАТА ОДГОВОРНОСТ! ОД ТОА БЕГАЊЕ НЕМА! НАШАТА БОРБА ДОПРВА ПОЧНУВА! НИКОГАШ СЕВЕРНА, МАКЕДОНИЈА ВЕЧНА!

Ѓорѓија Џорџ Атанасоски

НИШТО ПОВЕЌЕ НЕМА Претседател, ДА БИДЕ ИСТО ДОКОЛКУ МАКЕДОНСААЛИЈАНСА ДОЗВОЛИМЕ ОВИЕ ПРЕДАВСТВА ДА СЕ 13 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 832 / Јануари 2019


16 јануари 2019

НИТУ ЕДЕН ЗДРАВОРАЗУМЕН МАКЕДОНЕЦ ВО ТАТКОВИНАТА И СВЕТОТ НЕМА ПОВЕЌЕ ДИЛЕМИ ШТО БЕШЕ ЦЕЛТА СО ИНСТАЛИРАЊЕТО НА АКТУЕЛНАТА НЕМАКЕДОНСКА ВЛАДА! САМО УЦЕНЕТИ КВАЗИ ПОЛИТИЧАРИ, АЛЧНИ ЗА ВЛАСТ И МОЌ МОЖЕ ДА МУ ПРАВАТ ВАКВО ЗЛО НА СОПСТВЕНИОТ НАРОД! СЕГА ДОАЃА НАЈБОЛНИОТ ПЕРИОД ЗА МАКЕДОНСКИОТ НАРОД! ПЕРИОД КОГА ЌЕ ПОЧНЕ ИМПЛЕМЕНТАЦИЈАТА НА ПРЕДАВСТВАТА! ПРОМЕНА НА СВЕТОТО МАКЕДОНСКО ИМЕ, ПАСОШИ, ИНСТИТУЦИИ, РЕВИЗИЈА НА МАКЕДОНСКА ИСТОРИЈА ПОД ГРЧКА И БУГАРСКА ЗАКАНА, ОФИЦИЈАЛИЗИРАЊЕ НА АЛБАНСКИОТ КАКО РАМНОПРАВЕН СО МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК. И СЕТО ОВА ЌЕ СЕ ПРАВИ БЕЗ СОГЛАСНОСТ, СО ПРОПАДНАТ РЕФЕРЕНДУМ, СО СЕРИЈА МНОГУ ТЕШКИ КРИВИЧНИ ДЕЛА, СО ПОГАЗЕНА ВОЛЈА НА МНОЗИНСКИОТ МАКЕДОНСКИ НАРОД

МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

ПИСМЕНА РЕАКЦИЈА ЗА РАЗДАВАЊЕТО НА МАКЕДОНСКИТЕ НАЦИОНАЛНИ ИНТЕРЕСИ

Т

рагична е леснотијата со која Заев, Димитров и Шекеринска ги распродаваат македонските национални интереси. Заев се затрча да ја ословува Татковината како Северна Македонија. Го натераа нивниот кадар неовластено да го објави Законот за двојазичност во Службен Весник. Ќе преговараат за консензуален кандидат за Претседател на Републиката. Предлагаат пописот во 2020 да биде без графа за етничка припадност. Невиден срам! Пораз до пораз! Македонската Алијанса ги прашува изродите на Македонскиот народ како ги коментираат ставовите на Красимир Каракачанов кој во интервју за Бугарското радио „Фокус“ повтори дека Македонците се Бугари? Што значи изјавата на Екатерина Захариева дека Бугарија нема да отстапи од условот Македонија да не ја краде историјата на соседите и да не го негира општото историско минато? До каде ќе се оди со предавствата? Ќе остане ли нешто од Македонија во историска и идентитетска смисла? 14 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 832 / Јануари 2019

ТАТКОВИНАТА Е КЛЕКНАТА НА КОЛЕНА, НО СЕГА НЕ Е ВРЕМЕ ЗА ОЧАЈ И ОТКАЖУВАЊА! НАШАТА МАКЕДОНСКА БОРБА ЗА ОПСТАНОК ДОПРВА ПОЧНУВА! СО ХРАБРОСТ, ВЕРБА И СИЛНА УПОРНОСТ ЌЕ УСПЕЕМЕ ДА СИ ЈА ВРАТИМЕ МАКЕДОНИЈА! ТОА ГО ДОЛЖИМЕ НА ГЕНЕРАЦИИТЕ КОИ ДОАЃААТ! МАКЕДОНСКИОТ ОГАН ВЕЧНО ЌЕ ГОРИ! НИКОГАШ СЕВЕРНА, МАКЕДОНИЈА ВЕЧНА!

Ѓорѓија Џорџ Атанасоски Претседател, МАКЕДОНСААЛИЈАНСА


15 јануари 2019

ПРОДОЛЖУВА ПОНИЖУВАЊЕТО НА МАКЕДОНСКИОТ НАРОД. КАДРИТЕ НА ДУИ ЈА ТРЕТИРААТ МАКЕДОНИЈА КАКО СОПСТВЕН ПЛЕН. НЕМАКЕДОНСКАТА ВЛАДА ОДРАБОТУВА МАКЕДОНСКИОТ НАРОД ДА СТАНЕ ГОСТИН ВО СОПСТВЕНАТА ТАТКОВИНА!

Т

алат Џафери кој насилно ја узурпираше Претседателската фотеља во Македонското Собрание после 3 дена од срамното гласање на Уставните амандмани, побрза да покаже кој е кој во немакедонската Влада. Со заобиколување на одлуките на актуелниот Претседател на Републиката, Али Ахмети сака на сила да ја спроведе двојазичноста. Ѓорѓе Иванов е избран на непосредни избори со повеќе од половина милион гласови и со положена заклетва дека ќе го штити Уставот и законите на Република Македонија. Непотпишувањето на Законот за двојазичност и ратификацијата на Договорот Заев-Ципрас е негова обврска и должност. Така мора да постапува секој кој ја обавува функцијата Претседател на Републиката. Заев, Димитров и Шекеринска нека не го лажат нивниот Директор на Службен весник дека кадрите на СДСМ се недопирливи. Тоа што планира да го стори е кривично дело за кое ќе понесе одговорност. Се е јасно Македонски народе! Овие безрбетници се донесени на власт за да ја разнебитат Татковината.

МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

ПИСМЕНА РЕАКЦИЈА ЗА ИСПРАЌАЊЕТО НА ЗАКОНОТ ЗА ДВОЈАЗИЧНОСТ ВО СЛУЖБЕН ВЕСНИК Затоа и предлагаат Закон со кој сакаат пописот во 2020 да се спроведе без графа за етничка припадност. Уште Заев и Ахмети ќе барале консензуален кандидат за иден Претседател! Срам и арам да им е!

КАДЕ СЕ СЕГА МИНИСТЕРЧИЊА НА СДСМ И МЕДИУМСКИ ГАВАЗИ НА НЕМАКЕДОНСКАТА ВЛАДА? ЗОШТО МОЛЧАТ? ИМ СМЕТА РАКОМЕТАРОТ СТОЈАНЧЕ СТОИЛОВ ШТО Е ПАТРИОТ И СЕ СЛИКА СО МАКЕДОНСКОТО ЗНАМЕ СО СОНЦЕТО ОД КУТЛЕШ, А СЕГА СЕ ПРАВАТ НАУДРЕНИ ШТО АЛИ АХМЕТИ И НЕГОВИТЕ КАДРИ ШИРАТ ТРИУМФАЛИЗАМ И СЕ СЛИКААТ СО ДВОГЛАВ ОРЕЛ! ИМАТЕ ЛИ НЕШТО МАКЕДОНСКО 15 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 832 / Јануари 2019

ВО СЕБЕ? ВАШИТЕ ПОКОЛЕНИЈА ЌЕ СЕ СРАМАТ ОД ПРЕДАВСТВАТА ШТО ГИ ПРАВИТЕ! Почитувани сограѓани Албанци, Силно верувам дека и Вам Ви е јасно дека Али Ахмети и ДУИ кои веќе 15 години се на власт ја злоупотребуваат Вашата доверба. За нивниот национализам не се крие ништо друго освен нивната алчност за функции, привилегии и лично богатење. Многу им е гајле на Ахмети, Џафери и Османи за тоа како Вие живеете и со какви проблеми се соочувате. Ве уверувам дека постојат Македонски политичари кои ќе го вложат сето свое знаење и искуство да ја направат Македонија достоинствено место за живеење. Ви ветувам дека никој повеќе нема да го пазари Вашиот глас. Ѓорѓија Џорџ Атанасоски Претседател, МАКЕДОНСААЛИЈАНСА


14 јануари 2019

Оставката на коалициониот партнер на Грчкиот Премиер, Панос Каменос, е силен показател дека предавничката Влада на Република Македонија, попусто го пеплоса националниот идентитет и достоинство

З

аев, Димитров и Шекеринска мора да и одговараат на Македонската јавност кој и каква одговорност ќе понесе ако Договорот Заев-Ципрас не помине во Грчкиот Парламент. Грција е осудена од Хашкиот Суд за противправното вето во Букурешт и непочитување на Времената Спогодба. Немакедонската Влада со своето предавство ја остави Татковината во милост и немилост на Грчките националисти и радикали! Силата на веќе бившиот Грчки министер за одбрана, Панос Каменос, произлегува од поддршката од страна на Грчкиот народ, што јасно ја исцртува состојбата во која се наоѓа нивната политика денес. Капитулантскиот Договор Заев-Ципрас кој во Македонија се исполни со изнуди, измами и со закани и моќ, ќе биде ѓаволски тешко да биде усвоен во Грчкото собрание. Едно е сигурно официјална Атина, без разлика кој е кај нив ба власт, никогаш нема да го признаат постоењето на нашиот национален Македонски идентитет. За нив ние не постоиме!

МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

ПИСМЕНА РЕАКЦИЈА ВО ВРСКА СО ОСТАВКАТА И НАПАДИТЕ НА ПАНОС КАМЕНОС ПРЕСТАНЕТЕ ДА ГО ЛАЖЕТЕ НАРОДОТ! Наместо да се додворуваме на странците кои заедно со државниот врв ветуваат експресно членство во ЕУ и НАТО Алијансата, лажни и нереални ветувања, треба да се насочиме кон зачувување на се она што е Македонско!

БОРБАТА ПРОТИВ ОВИЕ ПРЕДАВНИЦИ КОИ ЈА ДРЖАТ ДРЖАВАТА ВО ЗАЛОЖНИШТВО ШТОТУКУ ПОЧНА! Македонски народе, браќа и сестри, Ајде да се обединиме и да не дозволиме манипулации и злоупотреби од страна на оние кои би требало да ја спроведуваат волјата на 16 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 832 / Јануари 2019

Македонската нација! Ајде да докажеме дека со светото Македонско име никој не смее да се поигрува, да покажеме дека сме единствени во нашата борба!

НИКОГАШ СЕВЕРНА, СЕКОГАШ МАКЕДОНИЈА! Ѓорѓија Џорџ Атанасоски Претседател, МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА


13 јануари 2019

МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

ПИСМЕНА РЕАКЦИЈА ЗА НАЦИОНАЛНО ПРЕДАВСТВО БРАЌА И СЕСТРИ МАКЕДОНЦИ, Ова е најсрамниот период во поновата Македонска историја кога предавници и изроди контролирани со далечинско управување свесно и со умисла му нанесоа удар на сопствениот народ, исполнувајќи туѓи, немакедонски интереси. За жал, доживеавме Македонски пратеници во Македонско Собрание да гласаат за уставни промени со кои ги бришат сите досегашни борби, ги релативизираат огромните жртви на Македонските херои и сите изгубени животи дадени за нашата Татковина, дадени за Македонија

С

ето она што го предвидовме, се оствари. Изродите на Македонскиот нација беа инсталирани со сила на валаст за да го распродадат светото Македонско име и идентитет, а за возврат да им дозволат да си ги наполнат џебовите. За привилегии, фотелји, гола власт го предадоа Македонскиот народ и се обидоа да му ја скршат националната гордост.

ТАТКОВИНАТА Е НА КОЛЕНА, НО СЕУШТЕ НИШТО НЕ Е ГОТОВО! НАШАТА ПАТРИОТСКА И МАКЕДОНСКА БОРБА ТУКУ ШТО ПОЧНУВА! МАКЕДОНСКИОТ НАРОД НИКОЈ НЕ ГО ИСТРЕБИЛ НЕМА НИТУ ОВИЕ НОВОКОМУНИСТИ!

Оние кои решија да ја изгазат волјата на Македонскиот народ испорачана на референдумот, сега треба да се подготват и за фактурата која ќе им биде испорачана, порано или подоцна. Самовластието е многу опасна работа! Сега кога употребната вредност кај нивните ментори и нарачатели е потрошена, домашните предавници ќе ја почувствуваат суривиста на меѓународната реал политика. Изродите на Македонскиот народ и нација ќе треба да живеат со печатот на капитулацијата со која тргнаа крвнички да ја разнебитат Татковината! А кога ќе им го тргнат чергичето ќе им остане срамот и поединечната политичка и кривична одговорност од која нема бегање! Заев, Шекеринска и Димитров, ова ви е последно нешто за кое вие ќе одлучувате во Македонија. За ова државно предавство ќе одговарате, најпрво пред Македонската нација, а потоа и пред лицето на правдата! 17 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 832 / Јануари 2019

Македонската нација никогаш нема да биде покорена. Како што до сега сме се бореле против надворешните окупатори, така и од овој момент почнува националната борба против немакедонците!

ЌЕ ОДГОВАРАТЕ! НИКОГАШ СЕВЕРНА! МАКЕДОНИЈА ВЕЧНА! Ѓорѓија Џорџ Атанасоски Претседател, МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА


09 јануари 2019

МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

ПИСМЕНА РЕАКЦИЈА ЗА НОВИОТ ПАЗАР ЗАЕВ - СЕЛА ШТО ЌЕ ОСТАНЕ ОД ТАТКОВИНАТА ПРЕД НЕМАКЕДОНСКАТА ВЛАДА ДА ГО РЕАЛИЗИРА ПРЕДАВСТВОТО? ЗАЕВ, ДИМИТРОВ И ШЕКЕРИНСКА ГО РАЗДАВААТ МАКЕДОНСКИОТ ИДЕНТИТЕТ И ДРЖАВА КАКО ДА Е НИВНА ПРИВАТНА СОПСТВЕНОСТ. КОЈА МАКЕДОНИЈА ТРЕБА ДА ВЛЕЗЕ ВО АЛИЈАНСАТА? МАКЕДОНИЈА БЕЗ МАКЕДОНСКИ НАРОД? ОД КОГА СТАНА ГРЕВ ДА СИ МАКЕДОНЕЦ ВО СОПСТВЕНАТА ЗЕМЈА? КАКВА Е ТАА РАМНОПРАВНОСТ КОГА НОН-СТОП ПОГОЛЕМИОТ ПОПУШТА? ИМА ЛИ ГРАНИЦА НА ПРЕДАВСТВАТА НА МАКЕДОНСКИТЕ НАЦИОНАЛНИ ИНТЕРЕСИ?

М

ГО ПРИЗНАЕ УСТАВНОТО ИМЕ? ЗОШТО НАШИТЕ БРАЌА И СЕСТРИ НЕ ГИ ИМААТ ИСТИТЕ ПРАВА ВО АЛБАНИЈА?

алку ли е амнестија на Хашките случаи, малку ли е што Талат Џафери од припадник на ОНА и наводен учесник во масакрот кај „Вејце“ во 2001, насила го води Македонското Собрание, малку ли е Законот за двојазичност, предлог закон за попис во 2020 без графа за етничка припадност, малку ли е фалсификатот со вметнувањето на Охридскиот Рамковен Договор во Преамбулата како лажен темел на Македонската Државност, треба уште и уцените на Зијадин Села и Биљал Касами да ги изгласаат предавниците?

ИМА ЛИ БАРЕМ НЕШТО СВЕТО ЗА ОВИЕ ИЗРОДИ НА МАКЕДОНСКИОТ НАРОД? ШТО Е СЛЕДНО, КОНСЕНЗУАЛЕН ПРЕТСЕДАТЕЛ КАКО ВОВЕД ВО ФЕДЕРАЛИЗАЦИЈА НА МАКЕДОНИЈА? ЗАРЕМ МАКЕДОНСКИОТ НАРОД МОРА ДА СТАНЕ ГОСТИН ВО СОПСТВЕНАТА ТАТКОВИНА? ОВА ЛИ СЕ МЕЃУНАРОДНИТЕ ВРЕДНОСТИ? КАДЕ Е ЛОЈАЛНОСТА НА

ДОСТА ГО ЛАЖЕТЕ МАКЕДОНСКИОТ НАРОД! БАДИЈАЛА ВИ Е СЕ ОНА ШТО ЌЕ СТОРИТЕ! МАКЕДОНСКИОТ НАРОД ПОВТОРНО ЌЕ ПОБЕДИ! СМЕ ИЗДРЖАЛЕ МНОГУ ЌЕ ГИ ИЗДРЖИМЕ И ОВИЕ ЕПИЗОДИСТИ! БРЗО ЌЕ ДОЈДЕ ВРЕМЕТО ЗА ОДГОВОРНОСТ! ТАТКОВИНАТА ЌЕ ДОБИЕ РАКОВОДСТВО КОЕ ЌЕ ЗНАЕ ДА ГИ ЗАШТИТИ МАКЕДОНСКИТЕ НАЦИОНАЛНИ ИНТЕРЕСИ! АХМЕТИ, СЕЛА И КАСАМИ? ЗОШТО НЕМА МАКЕДОНСКИ ЗНАМИЊА ВО НИВНИТЕ ПАРТИИ? ЗОШТО НЕ ПОБАРАА АЛБАНИЈА ДА 18 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 832 / Јануари 2019

НИКОГАШ СЕВЕРНА, МАКЕДОНИЈА ВЕЧНА! Ѓорѓија Џорџ Атанасоски Претседател, МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА


GEORGIEVSKI MIROSLAVMIRO

ILUSTRIRANA BIOGRAFIJA

ALEKSANDAR MAKEDONSKI

EPIZODA

TEMPE UREDNIK ELIZABETA HAXI  STOJANOVA KOSTURSKA
GEORGIEVSKI MIROSLAVMIRO

ILUSTRIRANA BIOGRAFIJA

ALEKSANDAR MAKEDONSKI

EPIZODA

[IPKA UREDNIK ELIZABETA HAXI  STOJANOVA KOSTURSKA
СЕКОГАШ СО МАКЕДОНСКИОТ НАРОД

ЗА ДОБРОТО НА МАКЕДОНИЈА


ММФ: Економската активност закрепнува и довербата се обновува, како резултат на интензивирање на реформите и воспоставувањето на политичката стабилност во земјава, оценува Извршниот одбор на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) во соопштение по повод завршувањето на редовните годишни консултации со Македонија во рамки на т.н член 4

ЕКОНОМИЈАТА ЗАКРЕПНУВА БЛАГОДАРЕНИЕ НА РЕФОРМИТЕ И ПОЛИТИЧКАТА СТАБИЛНОСТ

В

о однос на перспективите за започнување на преговорите за членство во ЕУ, се истакнува важноста на спроведување амбициозна агенда на структурни реформи со цел подигање на растот на продуктивноста и забрзување на конвергенцијата на доходот, при обновување на просторот на фискалната политика и надворешните бафери. Како што наведуваат, по стагнацијата во 2017 година, во првите три квартали на 2018 година дојде до умерено закрепнување на економскиот раст. Во 2018 растот на БДП изнесувал два процента, како одраз на личната потрошувачка, поддржана од растот на вработеноста и кредитирањето на домаќинствата, како и на солидниот раст на извозот. Буџетскиот дефицит во 2018 се намалил умерено на 2,6 проценти од БДП, а јавниот долг на крај на годината се оценува на 50,7 проценти од БДП. За 2019 година, ММФ проектира економски раст од 2,8 проценти и инфлација од 1,8 проценти. Извршниот одбор на ММФ забележува и дека политиките во претходната деценија го стесниле просторот за фискалната политика. Одборот се согласува дека на среден рок е потребна постепена и

стабилна фискална консолидација кон врамнотежено примарно буџетско салдо со цел поставување на јавниот долг на цврста надолна траекторија. Ги поздравува неодамнешните мерки насочени кон намалување на пензискиот дефицит и подобрување на таргетирањето на социјалната помош и се охрабруваат понатамошните напори за зајакнување на управувањето со јавните финансии и зголемување на фискалната транспарентност. Во делот на структурните политики, Извршниот одбор смета дека е потребна мултидимензионална стратегија за справување со слабостите на 26 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 832 / Јануари 2019

пазарот на труд кои го забавуваат растот. Препорачува зајакнување на квалитетот на средното и стручното образование и пренасочување на високото образование кон обезбедување вештини потребни на стопанството. Ги повикуваат властите да ја задржат цврстата посветеност кон спроведувањето на клучните институционални реформи кои го зајакнуваат владеењето, ја намалуваат корупцијата и обезбедуваат ефективно владеење на правото. Тоа, сметаат, ќе биде клучно за подобрување на инвестициската клима и намалување на неформалната економија, како и за почнување на преговорите за членство во ЕУ.


06 јануари 2019

Претседателот на Македонската Алијанса, Ѓорѓија Џорџ Атанасоски упатува честитка до Архиепископот Охридски и Македонски, г.г. Стефан и до сите христијани по повод големиот празник, раѓањето Христово Божиќ

МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

ЧЕСТИТИКА ПО ПОВОД ГОЛЕМИОТ ХРИСТИЈАНСКИ ПРАЗНИК, РАЃАЊЕТО ХРИСТОВО - БОЖИЌ

С

о големо задоволство и чест Вам лично и на членовите на светиот архиерејски Синод, на преподобното монаштво и свештенство, како и на сите православни верници на Македонската Православна Црква во Република Македонија и надвор од неа, им го честитам големиот христијански празник Раѓањето Христово - Божиќ, и Ви посакувам во добро здравје, радост и среќа да ги поминете празничните денови. На овој голем ден, славејќи го раѓањето на нашиот спасител да се потсетиме на неговото учење за правдата, вистината, значењето и вредноста на човечкиот живот и да дозволиме срцата да ни се исполнат со љубов, мир и благодарност. Да се потрудиме овие вредности да ги негуваме постојано во секојдневниот живот и низ целото наше општество бидејќи само преку разбирање и сочуство можеме да ги научиме идните генерации да ги негуваат вистинските вредности. Нека е честит празникот и за многу години. Христос се роди! Ѓорѓија Џорџ Атанасоски Претседател, МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА 27 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 832 / Јануари 2019


18 јануари 2019

Претседателот на Македонската Алијанса, Ѓорѓија Џорџ Атанасоски, денес по повод големиот христијански празник Богојавление - Водици, на поглаварот на Македонската Православна Црква, Архиепископот Охридски и Македонски, Господин Господин Стефан, како и на сите верници во и надвор од границите на Македонија, ја упатува следната честитка:

МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

ПИСМЕНА ЧЕСТИТКА ПО ПОВОД ПО ПОВОД ГОЛЕМИОТ ХРИСТИЈАНСКИ ПРАЗНИК БОГОЈАВЛЕНИЕ – ВОДИЦИ

П

о повод големиот христијански празник Богојавление - Водици, дозволете на Ваc лично, на членовите на Синодот, на Вашето ценето свештенство и монаштво, на сите православни верници на Македонската Православна Црква во Татковината и надвор, да упатам срдечни честитки, со најискрени желби за одлично здравје, успех, благосостојба и мир во душата. Празнувајќи го денот на Христовото крштевање го празнуваме духовното раѓање и обнова на нашето единство преку верата. Со осветувањето на водите и објавата на божјиот лик помеѓу луѓето се осветли човековиот живот и се зацврсти темелот на верата, а вредностите на покајанието, прочистувањето, правдината и трпението добија вистинска смисла. Во духот на овој голем празник, да го поттикнуваме најдоброто во нас и најдоброто кај нашите ближни и кај нашите сограѓани, независно од нивната етничка, верска, јазична и идеолошка припадност. Само така ќе чекориме кон остварување на заедничките цели за успешна и просперитетна Република Македонија. Затоа, на овој голем богојавленски празник да празнуваме и да се радуваме, со желба покрстената вода да ни даде

нова сила за нови големи дела и успеси. Да си посакаме подобра иднина, здравје, а објавата на божјиот лик да не зближи уште повеќе како народ во верата и среќата кои произлегуваат од големината на овој ден. Ваше Блаженство, честитајќи Ви го овој голем христијански празник, Ви посакувам добро здравје и духовен мир, а на сите Македонци кои го прославуваат празникот сакам да им порачам дека верата се 28 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 832 / Јануари 2019

потврдува со дела и преку љубов кон сите луѓе. Бог да ја чува нашата Македонија! Ѓорѓија Џорџ Атанасоски Претседател, МАКЕДОНСА АЛИЈАНСА


Следниот ден следеше втората проекција во истиот театар. Исто така во државата Нов Јужен Велс вакви проекции следеа во градовите Канбера, Волонгонг и Њукастел. На сите проекции присуствуваше режисерот и сценарист Јани Бојаџи со членови од Советот на Македонците од Австралија од Мелбурн

Н А 25 ЈА Н УА Р И , В О C I V I C T H E AT R E В О Х Р С Т В И Л

„РУГАЊЕ СО ХРИСТОС“ ВО АВСТРАЛИЈА

Н

а 25 јануари, во Civic Theatre во Хрствил, предградие на Сиднеј, се изведе премиерата на филмот „Ругање со Христос“ од Јани Бојаџи. Следниот ден следеше втората проекција во истиот театар. Исто така во државата Нов Јужен Велс вакви проекции следеа во градовите Канбера, Волонгонг и Њукастел. На сите проекции присуствуваше режисерот и сценарист Јани Бојаџи со членови од Советот на Македонците од Австралија од Мелбурн. „Ругање со Христос“ е едно изворедно уметничко дело кое ќе остави длабоки траги во македонската и светската киномотографија. Не случајно минатата година на филмскиот фестивал во Монтреал освои прва награда за иновација. Тешко е да не се споредуваат вакви врвни уметнички дела кои длабоко задираат во душата за постоењето на човекот во кој се вплеткани јазоли на минатото, сегашноста и иднината (кои се одсликувани на повеќе

слоеви или на повеќеаголското огледало). Над сето тоа диригира дневната политика, надворешните влијанија и интереси и идеологијата која уште повеќе ја фрагментира душата – за да остане некаде да лебди меѓу живите и мртвите. Ех да ми простат, американците и авропјаните вакви филмови никогаш не направиле и нема ни да направат. Во нивните филмови не се одсликува или испитува душата на човекот, ниту како чука срцето, ниту пак се прикажува човечката топлина. Јазолот македонски толку многу е исплеткан што тешко може 29 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 832 / Јануари 2019

да се одврзе и разбере, а толку многу јазолчина се прилепиле до истиот што животот станува уште поисплеткан како да нема крај, но Јани преку камерата и нарацијата така успешно ни го открива крајот што носи почеток, но многу поинаков поради последите на минатото. Честитки до Јани Бојаџи и целиот негов тим кој беше составен од артисти од повеќе националности, а истиот беше сниман во Македонија, Франција и Грција. Тој не врати на минатото, сегашноста и ни покажа каква можна, во зависност од нас, иднина можеме да имаме, вели Душан Ристевски-Македон.


За филмофилите од овој град ќе бидат емитувани 11 нови и постари филмови од истакнати македонски режисери, а ревијата ќе почне со филмот „Кобра“ на режисерот Игор Иванов

Ц Е Н ТА Р О Т З А К У Л Т У РА БИТОЛА ВО СВОЕТО 3Д - К И Н О Д О 3 Ф Е В Р УА Р И

МАКЕДОНСКАТА КИНЕМАТОГРАФИЈА ВО БИТОЛА

Ц

ентарот за култураБитола во своето 3Д-Кино до 3 февруари ќе ја промовира македонската кинематографија. За филмофилите од овој град ќе бидат емитувани 11 нови и постари филмови од истакнати македонски режисери, а ревијата ќе почне со филмот „Кобра“ на режисерот Игор Иванов. -На филмското платно ќе бидат и проекциите на филмовите „Соба со пијано“, „Три дена во септември“, „Панкот не е мртов“, „Копање“, „Скопје ремикс“, „Исцелител“, „Година на мајмунот“, „Џган“, „Ослободувањето на Скопје“ и филмот „Бикини мун“, но со тоа нема да заврши филмската ревија, бидејќи во текот на следниот месец на редовниот репертоар ќе бидат и филмот за тинејџери „Ема“, филмот за деца „Ловци и вештерки“. Во битолското 3Д-Кино во текот на февруари ќе биде емитуван и филмот „Ругање со Христос“ на режисерот Јани Бојаџи, односно по неговото враќање од Австралија. 30 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 832 / Јануари 2019


С А Е М Н А К Н И ГА , Д В А Џ Е З - К О Н Ц Е Р Т И , И З Л О Ж Б И Н А Ф О ТО Г РАФ И Ј А И И Л УС Т РА Ц И И , П Р О Е К Ц И И Н А Д О К У М Е Н ТА Р Н И Ф И Л М О В И , К Н И Ж Е В Н И ПРОМОЦИИ И МУЗИЧКО-ПОЕТСКИ ПЕРФОРМАНС

Во „Кино култура“ се одржа и фестивалот „Арт-ареа 2“, кој содржи саем на книга, два џез-концерти, изложби на фотографија и илустрации, проекции на документарни филмови, книжевни промоции и музичкопоетски перформанс

„АРТ-АРЕА 2“ ВО „КИНО КУЛТУРА“

В

о „Кино култура“ се одржа и фестивалот „Арт-ареа 2“, кој содржи саем на книга, два џез-концерти, изложби на фотографија и илустрации, проекции на документарни филмови, книжевни промоции и музичкопоетски перформанс. Потоа следуваа „Книжевни муабети“ за книгата „(Бес) конечни модели на расказот“ на Сања Михајловиќ-Костадиновска, а за крај настапија џезтриото составено од: Гордан Спасовски, Славчо Коцев и Бојан Петков. На вториот фестивалски ден, „Македокс“ го прикажа филмот „Опасни дела во кои се прикажани нестабилните елементи на Белорусија“ (2013), по што во „Книжевни муабети“ во фокус беше и романот „Пливање спротиводно“ на Ненад Јолдески. Денот заврши со „Астал да блиста, бејбе!“, веселба по повод монографското издание на книгата „Астални проекции“, со настап на вокалноинструменталниот состав

„Тркалезна маса“. И последниот ден на „Артареа“ со „Вардар филм омнибус“: „Ретротрип низ македонската документаристика“, по што 31 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 832 / Јануари 2019

следуваа „Книжевни муабети“ и книгата „Урбани легенди“ на Васко Марковски, а за крај беше концертот на „Летачки пекинезери“.


И Г РА Н О - Д О К У М Е Н ТА Р Н И О Т Ф И Л М

„ТИ СИ АЛЕФ“ Играно-документарниот филм „Ти си Алеф“ – авторски проект на Соња Ризоска-Јовановска, во кој насловната улога ја игра Игор Џамбазов, премиерно беше прикажан во Македонската опера и балет

И

грано-документарниот филм „Ти си Алеф“ – авторски проект на Соња Ризоска-Јовановска, во кој насловната улога ја игра Игор Џамбазов, премиерно беше прикажан во Македонската опера и балет. Според сценаристката, режисерка и продуцентка на филмот Ризоска-Јовановска, филмот раскажува за неуморен патник кој тргнал кон патот на вистината, правдата,

светлината, љубовта. – Приказна за една неверојатна потрага по духовното обновување и средбата со највозвишеното, транцеденталното, сите допири со вечноста сфатена како скаменета сегашност, за човекот како микрокосмос, за лавиринтот на посебната форма за да се пронајде совршениот став за смислата на постоењето во секојдневниот живот, за да се продолжи понатаму, се 32 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 832 / Јануари 2019

наведува во најавата. Премиерата беше придружена со концерт на традиционалните инструменти бендир неј и неј, во изведба на Абаз Јахја и Ајдин Јахја. Беше отворена и фотографска изложба „Од пепелта до вистината со Алеф“, како и ликовна изложба „Тајната на животот е да се падне седум пати и да се стане и осмиот пат“ на сликарот и хуманист Живко Поповски-Цветин.


СО ИЗЛОЖБА НА НОВИ 60 ДЕЛА С О З Д А Д Е Н И В О П О С Л Е Д Н АТА ГОДИНА ОД ЦИК ЛУСОТ

„ЛЕТ ВО МЕСТО“ НА ЛИКОВНИОТ УМЕТНИК ВЛАДИМИР ТЕМКОВ Со изложба на нови 60 дела создадени во последната година од циклусот „Лет во место“ ликовниот уметник Владимир Темков одбележува два значајни јубилеја 40 години творештво и 60 години живот

И

зложбата ќе биде отворена вечерва во 19.40 во галеријата при Домот на културата „Иван Мазов Климе“ во Кавадарци, а за неговото творештво ќе говори академик Блажо Боев. Владимир Темков е еден од најплодните ликовни уметници во Кавадарци кој последните 10 години своето творештво достојно го презентира и надвор од Македонија со самостојни изложби и студијски престој во Париз, Њујорк, Софија и Болу –Турција. Зад себе има реализирано над 70 самостојни изложби и учество во повеќе од 200 групни изложби како и бројни ликовни колинии во Македонија и во странство. Определувајќи се да остане да живее и работи во Кавадарци останува доследен на определбата да црпи инспирација од топлото тиквешко поднебје во кое се отсликува природата и богатиот колорит. Последниот негов циклус „Лет во место“ уште еднаш симболично го потврдува присуството на птиците на неговите платна но и кругот, како зрел плод овошје, зрно грозје и лебно зрно како симбол на бесконечност и раѓањето на новиот живот. 33 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 832 / Јануари 2019Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.