830

Page 1

ИЗЛЕГУВА ЕДНАШ МЕСЕЧНО

MAKEDONSKO

S NCE

Година XX, Број 830, Ноември 2018

ИЗЛЕГУВА ЕДНАШ МЕСЕЧНО

WEB EDITION

WEB ИЗДАНИЕ

ЃОРЃИЈА ЏОРЏ АТАНАСОСКИ СО СВОЈ ПРИДОНЕС ВО ПОБЕДАТА НА НОВИОТ ГУВЕРНЕР НА ФЛОРИДА, РОН ДЕСАНТИС

WEB ИЗДАНИЕ WEB EDITION

MONTHLY EDITION

П Р Е ТС Е Д АТ Е Л О Т Н А М А К Е Д О Н С К АТА А Л И Ј А Н С А

П Р О Т Е С Т П Р Е Д СО Б РА Н И Е ТО

WEB ИЗДАНИЕ

MONTHLY EDITION

www.makedonskosonce.com

Macedonian Sun

WEB EDITION

Macedonische Sonne Soleil Macedоnien

ПИСМЕНА РЕАКЦИЈА ЗА УСТАВНИТЕ АМАНДМАНИ

ПОБАРАНО СТОПИРАЊЕ НА УСТАВНИТЕ ИЗМЕНИ


Makedonskata Saga "Samo sonceto e postaro od Makedonija"

30 ноември 2018 ПИСМЕНА РЕАКЦИЈА ЗА УСТАВНИТЕ АМАНДМАНИ НЕМАКЕДОНСКАТА ВЛАДА ЈА ПРОДОЛЖУВА СВОЈАТА ПРЕДАВНИЧКА КАУЗА ЗА НИШТЕЊЕ НА МАКЕДОНСКИОТ ИДЕНТИТЕТ И СВЕТО МАКЕДОНСКО ИМЕ! Македонските пратеници утре ќе ја имаат приликата да ги видат нацрт амандманите на Заев, Димитров и Шекеринска и да се соочат со сопствената одговорност дали ќе му дадат нов амин на кукавичлукот и велепредавството. Иако во оваа фаза се потребни 61 пратеник, јасно е дека на изродите на Македонскиот народ сега им е многу важно да потврдат дека се уште го имаат двотретинското мнозинство. Затоа Заев ветува се’ што мисли дека ќе му функционира, нуди амнестија и наводно национално помирување само за да го истурка тоа што го ветил. ПРЕДАВНИЧКАТА ВЛАДА ГИ ЛАЖЕ И ПРАТЕНИЦИТЕ И МАКЕДОНСКАТА ЈАВНОСТ! ДОГОВОРОТ ЗАЕВ – ЦИПРАС НЕ ПОМИНУВА ВО ГРЧКИОТ ПАРЛАМЕНТ!

Bra}a i sestri, raska`uvajte ja bibliskata vistinska prikazna za Makedonija Makedonija

Ние имаме разбирање дека дел од опозициските пратеници се под невиден притисок, им се закнуваат со затвор и драконски казни, но при носење на одлуката бараме да и погледнат на вистината во очи! Вреди ли за неколкумина предавници да се жртвуваат и себеси и своите семејства? Нека погледнат што се случува во Грција. Протестираа средношколци во Солун против Договор Заев – Ципрас, Грчкиот Премиер е осамен во поддршката за решението на спорот. Заев, Димитров и Шекеринска немаат гаранции дека нивното велепредавството ќе обезбеди брза евроатланска интеграција на Северна Македонија. Ако поминат нивните намери да ја фалсификуваат историјата и да вметнат во Уставот дека во 1991 година на референдумот Македонскиот народ гласал за Северна Македонија, да ги избришат одлуките на АСНОМ, да го вметнат Охридскиот Рамковен Договор во Преамбулата како конститутивен документ, штетите ќе бидат огромни бидејќи тоа ќе значи дека Република Северна Македонија е нова Држава кој живее народ кој нема никакви историски корени. МАКЕДОНСКИТЕ ПРАТЕНИЦИ НЕ СМЕАТ ДА ДОЗВОЛАТ ЗАЕВ, ДИМИТРОВ И ШЕКЕРИНСКА ДА ГО ПОНИЖАТ МАКЕДОНСКИОТ НАРОД! НЕ СМЕЕМЕ ДА ДОЗВОЛИМЕ ГРЦИЈА ДА НЕ ВЛЕЧЕ ЗА НОС! ГРЦИЈА Е ОСУДЕНА ЗЕМЈА ОД ХАШКИОТ СУД ЗАРАДИ НЕПОЧИТУВАЊЕ НА ВРЕМЕНАТА СПОГОДБА! МАКЕДОНИЈА БИЛА, Е, И ЌЕ ОСТАНЕ МАКЕДОНИЈА! Македонска Алијанса

e edna!!!

Претседател,

\or|ija - Xorx Atanasoski


МАКЕДОНСКАТА АЛИЈАНСА МУ ГО ЧЕСТИТА ИЗБОРОТ НА РОН ДЕСАНТИС ЗА НОВ ГУВЕРНЕР НА ФЛОРИДА Орландо, 07 ноември 2018

П

ретседателот на Македонската Алијанса, Ѓорѓија Џорџ Атанасоски, како долгогодишен пријател и соработник на Гувернерот Рон Десантис, беше активно вклучен во неговата кампања. Македонија и до сега и отсега ќе продолжи да има силна поддршка од Гувернерот Рон Десантис, човек од доверба на 45-от претседател на САД, Доналд Трамп. Тој претходно како Конгресмен беше член на Комитетите за надворешна политика, за надзор и владини реформи на Американскиот Конгрес и претседаваше со Поткомитетот за Национална безбедност на САД во чија надлежност е надзорот врз Државните ресори за надворешни работи, одбрана и безбедност, како и контрола врз УСАИД. Благодарение на заложбите на Ѓорѓија Џорџ Атанасоски, новиот Гувернер на Флорида е добро запознаен со околностите во Македонија. Ѓорѓија Џорџ Атанасоски кој веќе со децении води успешен бизнис во САД, како политичар кој има трајни врски со Републиканската партија, со несмален интензитет ќе продолжи и понатаму да ја користи својата професионална позиција за лобирање за стратешките интереси на Македонија и Македонскиот народ.

П Р Е ТС Е Д АТ Е Л О Т Н А М А К Е Д О Н С К АТА А Л И Ј А Н С А

ЃОРЃИЈА ЏОРЏ АТАНАСОСКИ СО СВОЈ ПРИДОНЕС ВО ПОБЕДАТА НА НОВИОТ ГУВЕРНЕР НА ФЛОРИДА, РОН ДЕСАНТИС

Македонска алијанса претседател Ѓорѓија Џорџ Атанасоски 03 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 830 / Ноември 2018


П Р О Т Е С Т П Р Е Д СО Б РА Н И Е ТО Пред Собранието на Република Македонија на 18 ноември 2018 се оддржа протес во организација на движењето „#Бојкотирам уставни промени“ преку кој беше побарано стопирање на постапката за уставни измени, поништување на Договорот од Преспа, трајна заштита на името на Македонија

У

чесниците, како што рекоа, се против нелегалната промена на името и бришењето на АСНОМ, и побараа оставка на Владата, распуштање на Собранието, вонредни парламентарни избори, како и да не се повторат нас-

ПОБАРАНО СТОПИРАЊЕ НА УСТАВНИТЕ ИЗМЕНИ

таните во Собранието од 27 април минатата година. Најавија дека ќе почнат блокади на главните сообраќајници и крстосници со возила и механизација и протести во Скопје и во сите градови низ Маке04 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 830 / Ноември 2018

донија се додека не се исполнат поставените барања. Протестот, како што соопшти организаторот, го поддржаа македонската заедница во Канада, Светскиот македонскиот конгрес и Македонското меѓународно движење за човекови права.


29 ноември

КОГА ПРЕДАВНИЦИ ВЛАДЕАТ МАКЕДОНСКИОТ НАРОД ЌЕ ГО УЦЕНУВААТ И ПОНИЖУВААТ ВО СОПСТВЕНАТА ТАТКОВИНА!

А

ли Ахмети продолжува да ја доживува Македонија како сопствен плен. Дрско и безобразно е на денот на Албанското знаме, на Македонците да им се испорачува закана дека ако не го сменат името и не се обезличат ќе настапи нестабилност. Лидерот на ДУИ не смее да си дозволува на Македонскиот народ да му соопштува дека Договорот Заев – Ципрас мора да се затвори и дека тие никогаш нема да дозволат овој договор да пропадне или да биде поништен. Ако се збунил, нека се освести, ова не ниту Косово, ниту Албанија!

МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

ПИСМЕНА РЕАКЦИЈА ЗА СТАВОТ НА АЛИ АХМЕТИ булата и негово прогласување за темел на Македонската Државност, ниту најавите дека пописот во 2020 ќе се спроведува без графа за етничка припадност, туку Али Ахмети уште и отворено му се заканува на целиот Македонски народ дека мора да прифати промена на светото Македонско име и идентитет. Згора на тоа уште посилно најавува дека ДУИ ќе бара и консезуален Претседател на Републиката за што веќе и посочува конкретни личности, кои се за него прифатливи.

НА СЛЕДНИТЕ ПРЕТСЕДАТЕЛСКИ ИЗБОРИ ГРАЃАНИТЕ ЌЕ ИЗБЕРАТ ПОЛИТИЧАР КОЈ ЗНАЕ ДА ГИ РЕШАВА ПРОБЛЕМИТЕ И КОЈ ИМА ХРАБРОСТ ДО КРАЈ ДА ГИ ШТИТИ НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ! НА МАКЕДОНИЈА И Е МАКЕДОНСКИОТ ПОТРЕБЕН НАРОД НЕ МОЖЕ ДА МАКЕДОНСКАТА ПРЕТСЕДАТЕЛ, УСПЕШЕН БИДЕ ГОСТИН ВО АЛИЈАНСА УШТЕ ЕДНАШ СОПСТВЕНАТА ДРЖАВА! БИЗНИСМЕН ВО ЈА ПРАШУВА НЕМА ДА ДОЗВОЛИМЕ И СВЕТСКИ РАМКИ, ЧОВЕК НЕМАКЕДОНСКАТА ПОНАТАМУ АЛИ АХМЕТИ СО МЕЃУНАРОДЕН УГЛЕД ВЛАДА, ИМА ЛИ КОЈ НЕМА ДА ЗЕМА И ДА И ДУИ ДА ЈА ДРЖАТ ГРАНИЦА НА НИВНИТЕ СЕ БОГАТИ НА СМЕТКА МАКЕДОНИЈА ВО ПРЕДАВСТВА НА НА НАРОДОТ И ЗАЛОЖНИШТВО! МАКЕДОНСКИТЕ ДРЖАВАТА ТУКУ НАШИТЕ СОГРАЃАНИ НАЦИОНАЛНИ ВИСТИНСКИ ЌЕ СЕ БОРИ АЛБАНЦИ БАРААТ ИНТЕРЕСИ? ЗА ИДНИНАТА! ПОДОБАР ЖИВОТЕН Не е доволна срамната амнестија СТАНДАРД, ПРЕКУ ГЛАВА на Хашките случаи, ниту кукавичкото ИМ Е ОД ЛАГИТЕ НА МАКЕДОНИЈА ВЕЧНА! блокирање на Законот за Македонските бранители, ниту насилничкото НИВНИТЕ ПОЛИТИЧКИ Ѓорѓија Џорџ Атанасоски назначување на Талат Џафери за ПРЕТСТАВНИЦИ КОИ Претседател на Македонското Собра- САКААТ ВЕЧНО ДА СЕ НА Претседател, ние, ниту Законот за двојазичност, ниту понижувањето на Македонскиот ВЛАСТ! ТАТКОВИНАТА НЕ МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА народ со вметнувањето на Охрид- Е ПРИВАТНО ГРАНАПЧЕ скиот Рамковен Договор во ПреамНА АЛИ АХМЕТИ И ДУИ! 05 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 830 / Ноември 2018


ПОПИСОТ ВО 2020 ГОДИНА Пописот на населението во Македонија ќе се спроведе во април 2020 година. Планирано е да бидат ангажирани околу 5.000 попишувачи на осум јазици, при што ќе се користи комбиниран метод: податоци на терен и податоци од регистри, истакна директорот на Државниот завод за статистика, Апостол Симовски

БЕЗ ПРАШАЊА ЗА ЕТНИЧКА И ЗА ВЕРСКА ПРИПАДНОСТ

К

омбинираниот метод, како што појасни тој, се базира на податоци добиени на терен преку индивидуално попишување со податоци од претпописна статистичка база на податоци добиени од постоечки регистри што се поврзани со користење единствен матичен број награѓаните. За изградба на претстојната пописна база ќе се користат податоци од Министерството за информатичко општество и администрација, МВР, Агенцијата за катастар на недвижности, Агенцијата за вработување, Фондот за здравствено осигурување, Министерството за труд и социјална политика, Министерство за образование и наука, Централен регистар, УЈП, Министерство за здравство и Министерство за надворешни работи. Според Симовски, пописот ќе чини 8,5 милиони евра, од кои 3,5 милиони евра ќе бидат за Пилот пописот што ќе биде спроведен во април 2019 година и за набавка на опрема, а пет милиони евра за лицата што ќе бидат ангажирани за спроведување на пописот во 2020 година. На предлог од Државниот завод за статистика во нацрт верзијата на законот за попис се бара да нема прашање за етничка и за верска

припадност за пописот да се заштити од политизација, туку да има прашање за јазикот, односно за јазикот што вообичаено се зборува во домаќинството и за мајчиниот јазик. – Податокот за етничка припадност нема никаква употребна вредност, туку само се злоупотребува за политички цели и поради тоа стојам на ставот дека тој не треба да биде дел од пописот, рече Симовски. Пробниот пописот ќе биде спроведен во април 2019 година во 32 06 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 830 / Ноември 2018

пописни подрачја, а ќе бидат опфатени четири пописни кругови во осум региони. Како што рече Симовски, пробниот попис ќе се спроведе во Гостивар, Зелениково, Кисела Вода и во Свети Николе, а ќе опфати 3.000 домаќинства. Со пописот во 2020 година ќе се попишува населението кое е во Македонија, како и странците кои се со подолг престој од една година во земјава, но ќе се врши попис и на отсутно население, кое е надвор од земјава повеќе од една година.


27 ноември 2018

НИТУ ЕДНА ПОЛИТИЧКА ПАРТИЈА НЕМА МОНОПОЛ НА МАКЕДОНСКИОТ НАРОД. СРАМНИТЕ ПОЛИТИЧКИ ПАЗАРИ НЕ ДОНЕСОА НА ОВА ДЕРЕЏЕ. САМО ИСКРЕНА ПОЛИТИЧКА ИДЕЈА, ОСЛОБОДЕНА ОД ЛИЧНИ ИНТЕРЕСИ ЗА ВЛАСТ, МОЌ И ПРОФИТ ЌЕ ЈА КРЕНЕ ТАТКОВИНАТА!

М

акедонската Алијанса жали што Македонскиот народ е поделен од различните иницијативи за изразување незадоволство од немакедонската Влада. Тоа им оди во прилог на предавниците! Точно е дека во Татковината има многу проблеми, најмногу економски! Граѓаните се потешко живеат и не знаат како да им ја обезбедат иднината на своите деца. Но, за да ги решаваме секојдневните проблеми треба прво да го решиме главниот проблем! Да си ја зачуваме Државата, историјата, културата, јазикот и светото Македонско име!

НИЕ СМЕ ПОДГОТВЕНИ ЗА ДЕМОКРАТСКА БОРБА ЗА ЗАШТИТА НА НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ! ДОСТА Е ОД ЛИЧНИ КАЛКУЛАЦИИ! ЗНАЕМЕ ДЕКА Е

МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

СООПШТЕНИЕ ЗА ЈАВНОСТ ЗА НАЈАВЕНИТЕ ПРОТЕСТИ ТЕШКО И ДЕКА МНОГУМИНА НИКОГАШ СТРАДААТ! НО, И НА СЕВЕРНА! НАШИТЕ ПРЕТЦИ НЕ МАКЕДОНИЈА ИМ БИЛО ЛЕСНО, ПА ВЕЧНА! ЈА ЗАЧУВАЛЕ Ѓорѓија Џорџ Атанасоски МАКЕДОНИЈА! Претседател,

НЕМАКЕДОНСКАТА ВЛАДА ЌЕ БИДЕ ПОРАЗЕНА ПОРАНО ИЛИ ПОДОЦНА! ЌЕ ДОЈДЕ ВРЕМЕ ЗА ПОЛАГАЊЕ СМЕТКИ! ЌЕ СЕ ВИДИ КОЈ НА КОЈА СТРАНА БИЛ ВО КЛУЧНИТЕ МОМЕНТИ ЗА ТАТКОВИНАТА! МАКЕДОНИЈА И МАКЕДОНСКИОТ НАРОД ЌЕ ПОБЕДАТ! 07 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 830 / Ноември 2018

МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА


М И Н И С Т Е Р С Т В О ТО З А П РА В Д А

ГО ИСПРАТИ БАРАЊЕТО ЗА ЕКСТРАДИЦИЈА НА НИКОЛА ГРУЕВСКИ Министерството за правда соопшти дека го испратило барањето за екстрадиција на поранешниот македонски премиер Никола Груевски до Министерството за правда на Унгарија.

Б

арањето за екстридиција се однесува за извршување на правосилна пресуда изречена во траење од две години и за водење на четири кривични постапки кои се пред домашните судови, а укажуваме дека за него се водат и четири истраги како и една предистражна постапка за коишто надлежните органи можат да започнат и судски постапки во зависност од истрагата, се вели во сопштението. Во барањето е образложено дека ниедно од делата за кои Никола Груевски е правосилно осуден или се водат постапки против него не е политичко или воено кривично дело, односно, овие дела не се предвидени во Европската конвенција за екстрадиција како дела за кои може да биде одбиена екстрадиција. Од Министерството за правда наведуваат дека правата на Никола Груевски во секој момент биле обезбедени, вклучувајќи го и правото за одбрана пред судските органи согласно Европската конвенција за заштита на

човековите права и основни слободи. Никола Груевски се бранел од слобода и во ниедна постапка не му е изречена мерката притвор. Имал обезбедено повеќе бранители по сопствен избор со кои имал непречени можности за комуникација и ги користел сите права кои му се на располагање согласно Законот за кривична постапка. Укажуат и дека судската постапка во која е донесена пресудата и другите постапки кои се водат против Груевски се мониторирани од страна на ОБСЕ чија членка е и Унгарија. Исто така, истакнато е дека Република Македонија е безбедна земја и не се наоѓа во никаков конфликт, меѓународен или внатрешен, а кој би го ставил во опасност животот и телесниот интегритет на било кој поединец. Никола Груевски како поранешен претседателот на Владата на Република Македонија, имал лично обезбедување од шест припадници на МВР кое му следува со08 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 830 / Ноември 2018

гласно домашната легислатива. Исто така, напоменуваме дека Груевски во ниеден случај не пријавил дека неговиот живот и личен интегритет биле во опасност. Во барањето се укажува и на ништовноста на дадените помилувања од Претседателот на Република Македонија, како и на фактот дека истите беа отповикани, како и на тоа дека Никола Груевски самиот се откажа од даденото помилување со писмо доставено до кабинетот на Претседателот на Република Македонија. – Република Македонија бара лицето Груевски да биде екстрадирано, а имајќи ја предвид сериозноста на кривичните дела, бараме истиот да биде лишен од слобода и задржан во притвор, потсетувајќи дека за него е издадена и меѓународна потерница, се посочува во соопштението од Министерството за правда. Во прилог на барањето за екстрадиција се доставени документи од Основен Суд Скопје 1, СЈО и ЈОРМ, со укажување дека досието ќе се дополнува.


26 ноември 2018

НЕМАКЕДОНСКАТА ВЛАДА ПРОДОЛЖУВА ДА СЕ ПАЗАРИ ЗА УСТАВНИТЕ ИЗМЕНИ!

З

аев од Струмица испрати индиректна порака до Судот. Неговиот став дека очекува поддршката на 8-те бегалци од ВМРО-ДПМНЕ за уставните измени да продолжи и покрај притворот на Јанакиевски, Божиновски и Мијалков е притисок до Судот. Ова е продолжение на неговото признание дека е подготвен да ги амнестира пратениците Мукоски, Василевски и Арнаудов за настаните од 27 април, а за возврат да ги осигура нивните гласови за велепредавството. Паралелно притисокот се зголемува со тврдењето дека ќе се зголеми мнозинството за уставните измени.

МАКЕДОНСКИ ПРАТЕНИЦИ ИМАТЕ СЕ УШТЕ ВРЕМЕ ДА И ПОГЛЕДНЕТЕ НА ВИСТИНАТА ВО ОЧИ! РАЗМИСЛЕТЕ УШТЕ ЕДНАШ ДАЛИ ВРЕДИ ДА СЕ ЖРТВУВАТЕ ЗА ПОЛИТИЧКИТЕ КАРИЕРИ НА НЕКОЛКУМИНА ПРЕДАВНИЦИ. ОВАА НЕМАКЕДОНСКА ВЛАДА ИМА САМО ЕДНА ЗАДАЧА, ДА СТОРИ СЕ’ ДА ГО

МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

ПИСМЕНА РЕАКЦИЈА ЗА СТАВОТ НА ЗОРАН ЗАЕВ ОБЕЗЛИЧИ СОПСТВЕНИОТ НАРОД И ДРЖАВА! Во Грција драматично се влошува положбата на Владата на Ципрас. Тој влезе во војна со грчката црква која е екстремно тврда по Македонското прашање и има сериозно политичко влијание кај јужниот сосед. Планот во 15 точки со кој Ципрас сакаше на 9 илјади Грчки свештеници да им ја укине Државната плата го запали алармот на нивното највисоко црковно тело на кое 72 од 82 Грчки Владици најостро се спротиставиле на предлогот на Ципрас.

ЦИПРАС Е СЕ ПООСАМЕН ВО СВОИТЕ ПОЛИТИКИ, РАТИФИКАЦИЈАТА НА ДОГОВОРОТ ЗАЕВЦИПРАС ВО ГРЧКИОТ ПАРЛАМЕНТ Е НЕВОЗМОЖНО ДА ПОМИНЕ! ДА ГИ ЗАЧУВАМЕ МАКЕДОНСКИТЕ НАЦИОНАЛНИ ИНТЕРЕСИ! МАКЕДОНСКИОТ НАРОД ЌЕ СЕ СПРАВИ СО ДОМАШНИТЕ ПРЕДАВНИЦИ И ЌЕ ГО ОДБРАНИ НАЈСВЕТОТО!

МАКЕДОНСКИОТ НАРОД НЕ СМЕЕ ДА ДОЗВОЛИ ГРЦИЈА ДА ПРОДОЛЖИ ДА НЕ ВЛЕЧЕ ЗА НОС! ТЕШКА ЛАГА Е ДЕКА ПРЕДАВНИЦИТЕ ЗАЕВ, ДИМИТРОВ И НИКОГАШ СЕВЕРНА! ШЕКЕРИНСКА ИМААТ МАКЕДОНИЈА ВЕЧНА! ГАРАНЦИИ ДЕКА НИВНИОТ Ѓорѓија Џорџ Атанасоски КУКАВИЧКИ ПРОЦЕС Претседател, ЕКСПРЕСНО ЌЕ ЈА ВНЕСЕ МАКЕДОНИЈА МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА ВО ЕУ И НАТО. 09 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 830 / Ноември 2018


22 ноември 2018

МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

ЧЕСТИТКА ПО ПОВОД ДЕНОТ НА БЛАГОДАРНОСТА Претседателот на Македонската Алијанса, Ѓорѓија Џорџ Атанасоски, по повод Денот на благодарноста, кој традиционално се прославува во САД и Канада, на сите граѓани кои го празнуваат во Македонија и во Дијаспората, ја упатува следната честитка:

Д

енот на благодарноста е повеќе од празник, ни дава време да размислиме што научивме и како можеме да ја шириме среќата, да се осврнеме на сите прекрасни спомени и добрите луѓе што дојдоа во нашите животи. Благодарноста е нашата најдиректна линија кон Бога. Ако земеме време за нас самите, без разлика колку сме вознемирени, можеме да најдеме нешто за што сме благодарни. Колку повеќе бараме благодарност, толку повеќе ќе ни биде возвратена благодарноста и радоста во нашите животи. Низ вековите народот многу пропатил за слободата која ја живееме сега. Граѓаните знаеја да го изберат доброто наспроти злото, правдата наспроти неправдата. Денес, ние граѓаните продолжуваме по истиот пат, патот на благодарноста и мирољубието. Затоа, наша обврска е да се чуваме едни со други.

диме мислата за оние кои не се толку среќни. Овој голем ден е причина повеќе да покажеме дека се почитуваме едни со други, а нашите поколенија да ги насочиме кон вистинските вредности, да им го покажеме патот преку кој нашите предци го поминале за да создадат поубаво и помирно место за живот. Должни сме за тоа! Нека ни е честит Денот на благодарноста!

Ѓорѓија Џорџ Атанасоски Претседател, МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

Време е да се собереме околу најблиските, да бидеме благодарни за сето она што го имаме и да ја поште10 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 830 / Ноември 2018


22 ноември 2018

ДА НЕ ВИ ПАЃА НА УМ ДА ПРОТУРКАТЕ АМНЕСТИЈА И ЗА УБИЈЦИТЕ НА СМИЛКОВСКО ЕЗЕРО И ЗЛОСТОРНИЦИТЕ ОД „ДИВО НАСЕЉЕ“!

Б

араме од немакедонската Влада веднаш да соопшти дали во диловите за амнестирање на „пребегнатите“ пратеници од ВМРО ДПМНЕ, под притисок на Али Ахмети, Зијадин Села и Билал Касами, мораат во пакет да изгласаат и амнестија за кривичните дела „Монструм“ и „Диво Насеље“? Не постои поголемо злосторство да се изедначат учесниците во инцидентите од 27 април со убијци на деца и терористи! Македонската Алијанса со право изразува загриженост за евентуално вакво сценарио, затоа што со срамно политичко пазарање во 2011 беа амнестирани „Хашките случаи“. Фактурите од тоа предавство Македонскиот народ ќе ги плаќа уште долго. Затоа и сега ни се случува Македонските патриоти кои си ја бранат историјата, идентитетот и светото име, да се понижуваат и ставаат на столбот на срамот во сопствената Татковина, а Талат Џафери да седи во претседателското столче во Македонското Собрание и да држи лекции по демократија.

НЕМАКЕДОНСКАТА ВЛАДА ВЕДНАШ ДА ОДГОВОРИ ЗОШТО КОГА ВЕЌЕ ГЛАСАШЕ ЗА КОСОВО НЕУСПЕШНО ДА СТАНЕ ЧЛЕН НА ИНТЕРПОЛ, НЕ ПОБАРА ОД ТАЧИ И ХАРАДИНАЈ КАКО ГЕСТ НА ДОБРА ВОЛЈА ДА ГИ ИСПОРАЧААТ НА СЈО ДВАЈЦАТА ПРВО

МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

ПИСМЕНА РЕАКЦИЈА ЗА НАЈАВИТЕ ЗА ПОШИРОКА АМНЕСТИЈА ОБВИНЕТИ ВО ПЕТКРАТНОТО УБИСТВО КАЈ СМИЛКОВСКО ЕЗЕРО? ЗОШТО КОСОВО НЕ НИ ОДГОВАРА НА БАРАЊЕТО ЗА ЕКСТРАДИЦИЈА? ЗОШТО ЗАЕВ, ДИМИТРОВ И ШЕКЕРИНСКА НЕ СЕ ПОТРЕСУВААТ ЗА УБИЈЦИТЕ НА ПЕТТЕ МЛАДИ МАКЕДОНЦИ ИСТО КАКО ЗА ГРУЕВСКИ? БРАЌА И СЕСТРИ МАКЕДОНЦИ, ОТВОРАЈТЕ ОЧИ, ПОГЛЕДНЕТЕ ЈА ВИСТИНАТА! ДОДЕКА ПРЕДАВНИЦИТЕ ВЕ ЗАМАЈУВААТ СО НИСКИ СТРАСТИ, БЕГСТВА И ТЕАТРАЛНИ ПРИТВОРИ, СЕ ОБИДУВААТ ЦЕЛОСНО ДА ГИ РАСПРОДАДАТ МАКЕДОНСКИТЕ НАЦИОНАЛНИ ИНТЕРЕСИ! ВО ПРЕАМБУЛАТА ГО СТАВААТ ОХРИДСКИОТ РАМКОВЕН ДОГОВОР, САКААТ ПОПИСОТ ВО 2020 ДА ГО СПРОВЕДАТ 11 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 830 / Ноември 2018

БЕЗ ГРАФА ЗА ЕТНИЧКА ПРИПАДНОСТ, ДУИ ИНСИСТИРА НА КОНСЕНСУАЛЕН ПРЕТСЕДАТЕЛ НА РЕПУБЛИКАТА! ЗА ИЗРОДИТЕ НА МАКЕДОНСКИОТ НАРОД КОИ СЕГА ВЛАДЕАТ НЕМА НИШТО СВЕТО! ДОСТА БЕА ПОНИЖУВАЊА! ЌЕ ГИ ПОБЕДИМЕ И ЌЕ ИМ ПОКАЖЕМЕ ДЕКА МАКЕДОНСКИОТ НАРОД Е УШТЕ ПОЈАК КОГА САКААТ ДА ГО НИШТАТ! НИКОГАШ СЕВЕРНА, МАКЕДОНИЈА ВЕЧНА! Ѓорѓија Џорџ Атанасоски Претседател, МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА


21 ноември 2018

МАКЕДОНСКИ ПРАТЕНИЦИ СО КОЈ УМ ЌЕ ГЛАСАТЕ УСТАВНИ ИЗМЕНИ? ГЛАСАЊЕТО НА ДОГОВОРОТ ЗАЕВ – ЦИПРАС ВО ГРЦИЈА СТАНУВА НЕВОЗМОЖНА МИСИЈА!

П

оследниот политички барометар за расположението на Грчките граѓани, спроведен сега, во месец ноември, ја отсликува суровата реалност, за која одамна предупредуваме. Анкетата потврдува дека 65 проценти Грци се против Договорот Заев – Ципрас. Во споредба со јули, бројот на Грчки граѓани кои го подржувале решението на спорот се намалил за 4 проценти. Ова значи дека политичките партии кои би одлучиле да гласаат за ратификацијата на договорот во Грчкиот Парламент, ќе платат огромна политичка штета. Денес, Грчкиот весник „Катимерини“ прави анализа за три можни сценарија за парламентарните избори во Грција во 2019. Без разлика дали изборите ќе ги одржат на почетокот на следната година, мај или октомври 2019, фокусот е на „Договорот од Преспа“. Не случајно, Ципрас на Самитот во Солун изјави дека посакува избори во октомври во 2019, но дека се’ зависи од тоа како ќе се одвиваат работите во следниот период. Тој знае дека на грб ги има Коsијас и радикалните Каменос и Мицотакис. За него е УГОРЕ ВИСОКО, УДОЛЕ ДЛАБОКО!

МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

ПИСМЕНА РЕАКЦИЈА ЗА АНКЕТАТА НА ГРЧКАТА РЕЈТИНГ АГЕНЦИЈА „PUBLIC ISSUE“ МАКЕДОНСКИ ПРАТЕНИЦИ НЕ ДОЗВОЛУВАЈТЕ УШТЕ ЕДНО ОГРОМНО ПОНИЖУВАЊЕ НА ТАТКОВИНАТА! ГРЦИЈА Е ОСУДЕНА ЗЕМЈА ЗОШТО НЕ ЈА ПОЧИТУВАШЕ ВРЕМЕНАТА СПОГОДБА! ЗАЕВ, ДИМИТРОВ И ШЕКЕРИНСКА ЛАЖАТ ДЕКА НИВНОТО ПРЕДАВСТВО Е ГАРАНЦИЈА ЗА ЕУ И НАТО ИНТЕГРАЦИЈА. ВРЕДИ ЛИ ДА НОСИТЕ ТЕЖОК СРАМ ЗА СЕБЕ И СВОИТЕ СЕМЕЈСТВА ЗАРАДИ КАРИЕРИТЕ НА ТРОЈЦА ПРЕДАВНИЦИ? ПРАШАЈТЕ СЕ ПРЕД ДА ПРОДОЛЖИТЕ ДА ГЛАСАТЕ ПРОТИВ ВОЛЈАТА НА МАКЕДОНСКИОТ НАРОД! 12 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 830 / Ноември 2018

УЧЕТЕ ОД ИСТОРИЈАТА! НЕ ДЕЛЕЛЕ, НЕ ПАРЧЕЛЕ, НЕ ПРЕДАВАЛЕ, АМА СЕКОГАШ БЕЗ ИСКЛУЧОК МАКЕДОНСКИОТ НАРОД ОПСТОЈУВАЛ, ЈА КРЕВАЛ ГОРДО ГЛАВАТА СО ЗАЧУВАН ИДЕНТИТЕТ, ИСТОРИЈА И СВЕТО МАКЕДОНСКО ИМЕ! ТАКА БИЛО, ТАКА И ЌЕ БИДЕ! НИКОГАШ СЕВЕРНА, МАКЕДОНИЈА ВЕЧНА! Ѓорѓија Џорџ Атанасоски Претседател, МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА


20 ноември 2018

Српскиот Претседател, Александар Вучиќ во вчерашното интервју ги засили и потврди сомневањата кои подолго време ја окупираат Македонската јавност Додека немакедонската Влада се прави наудрена, Вучиќ ја раскажа целата рута на движење на Груевски и побара од македонските власти одговор зошто чекале толку време да распишат меѓународна потерница. Целиот скандал уште повеќе „смрди“ после јавното тврдење на адвокатот на Груевски, дека тој лично му се јавил од странски број од Унгарија за што според него МВР морале да имаат информација. Тешка брука за предавниците е што денес Унгарските медиуми објавуваат дека на Груевски веќе му е одобрен азил, а Министерката за правда, Рената Десковска изјавува дека дури утре ќе биде поднесено барањето за негова екстрадиција. ПОСЛЕ СВАДБА – ТАПАНИ! Уште повеќе, крајно симптоматична е најавата на Заев дека е можна амнестија за обвинетите за 27 април. Оддеднаш тој што тврдеше дека Мицкоски му бара амнестија, а овој демек не му дава, сега, откако обезбеди 80 пратеници за Уставни измени, самиот е великодушен. Е што е МНОГУ, МНОГУ Е!

МАКЕДОНСКИОТ НАРОД НЕ ВЕРУВА ДЕКА СЕТО ОВА Е СЛУЧАЈНО!

МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

ПИСМЕНА РЕАКЦИЈА ЗА ИНТЕРВЈУТО НА А.ВУЧИЌ ПРЕДАВНИЧКОТО СЦЕНАРИО ВИ Е МНОГУ ПРОВИДНО! Македонската Алијанса ги повикува предавниците да излезат јавно и да кажат дали сета оваа фарса е смислено сценарио за отргнување на вниманието од Уставните измени и злосторството што уценетите и корумпирани политичари му го прават на Македонскиот народ? Дали сето ова е договорено во еден елитен хотел во Скопје во четири очи? Зошто случајот Груевски се развлекува со денови? Зошто смислено и се дозволува на јавноста да се занимава со наводно „мистериозното“ бегство на Груевски, за да не зборува за предавството на Заев, Димитров и Шекеринска? Дали нова амнестија треба да го анестезира Македонскиот народ и да го одврати од демократската битка за зачувување на светото Македонско име и идентитет?

ПРЕДАВНИЦИ СТЕ СЕ ПРЕИГРАЛЕ! ГО ПОТЦЕНУВАТЕ МАКЕДОНСКИОТ НАРОД! СРАМ И АРАМ ДА ВИ Е! И ДА ГИ 13 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 830 / Ноември 2018

ИЗГЛАСАТЕ УСТАВНИТЕ ИЗМЕНИ ВО ОВОЈ ПАРЛАМЕНТАРЕН СОСТАВ, БАДИЈАЛА ВИ Е! МАКЕДОНСКИОТ НАРОД ЌЕ ДОЈДЕ ПО СВОЕТО. ЌЕ СЕ СООЧИТЕ И СО ПОЛИТИЧКА И СО КРИВИЧНА ОДГОВОРНОСТ. ПОРАНО ИЛИ ПОДОЦНА! МНОГУ БРЗО ВИСТИНСКИТЕ ПАТРИОТИ ЌЕ ГИ ПОБЕДАТ ПРЕДАВНИЦИТЕ И НА ДЕЛО ЌЕ ПОКАЖАТ КАКО СЕ БРАНИ ТАТКОВИНАТА! НИКОГАШ СЕВЕРНА! МАКЕДОНИЈА ВЕЧНА!

Ѓорѓија Џорџ Атанасоски Претседател, МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА


19 ноември 2018

БРАЌА И СЕСТРИ МАКЕДОНЦИ НЕ ДОЗВОЛУВАЈТЕ ДА ВИ ГО ОДЗЕМААТ ВНИМАНИЕТО СО РАЗНИ СКАНДАЛИ! НАШАТА ДЕМОКРАТСКА БИТКА Е ЗАЧУВУВАЊЕ НА СВЕТОТО МАКЕДОНСКО ИМЕ И ИДЕНТИТЕТ! ТОА Е НАШАТА ВРВНА ПАТРИОТСКА ДОЛЖНОСТ! Идниот Грчки Премиер, лидерот на „Нова Демократија“, Кирјакос Мицотакис, уште еднаш самоуверено, арогантно и со својствениот Грчки средновековен национализам и радикализам, ни испрати порака од Солун. Според него Договорот Заев – Ципрас не го решава проблемот туку го интензивира, повтори дека неговите пратеници нема да гласаат за ратификацијата и нагласи дека се согласува со поранешниот шеф на Грчката дипломатија, Никос Коsијас, дека Уставните амандмани не се во согласност со договореното. Во овој контекст треба да гледаме и на другите факти. Ставовите на радикалниот Панос Каменос, кој во Пентагон предложи формирање на Балкански безбедносен коридор како алтернатива за членството на Македонија во НАТО Алијансата и постојано се заканува дека ќе ја турне Владата пред гласањето на Договорот Заев - Ципрас во Грчкиот Парламент. Тој тврди дека нема никогаш да се согласи името Македонија да биде содржано во решението на спорот. Поделеноста во Грчката Влада се потврдува и со крајно понижувачкото барање на заменик министерката за цивилна заштита и претседателка на партијата „НЕО“, Катерина Папакоста која

МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

ПИСМЕНА РЕАКЦИЈА ЗА ОБРАЌАЊЕТО НА МИЦОТАКИС НА СОЛУНСКИОТ САМИТ побара писмена гаранција дека Договорот Заев – Ципрас признава само државјанство, а не Македонски народ. Се повеќе е јасно дека Алексис Ципрас е осамен и колку и да се труди да

ја убеди меѓународната заедница дека има мнозинство за ратификација на договорот, не може да сокрие дека тоа што го зборува е невозможна мисија!

ГИ ПОВИКУВАМЕ МАКЕДОНСКИ ПРАТЕНИЦИ УШТЕ ЕДНАШ ДА РАЗМИСЛАТ ДАЛИ ВРЕДИ ЗА КАРИРЕРАТА НА ТРОЈЦА ПРЕДАВНИЦИ ДА ОДАТ ПРОТИВ ВОЉАТА НА СОПСТВЕНИОТ НАРОД? ДАЛИ СЕ ПОДГОТВЕНИ ДА ОДАТ СО НАВЕДНАТА ГЛАВА И ДА СИ НАНЕСАТ СРАМ СЕБЕСИ И НА СВОИТЕ СЕМЕЈСТВА? ГРЦИЈА Е ОСУДЕНА ОД ХАШКИОТ СУД ЗА НЕПОЧИТУВАЊЕ НА ВРЕМЕНАТА СПОГОДБА! НИШТО НЕ ЈА СПРЕЧУВА ОФИЦИЈАЛНА АТИНА ДА ИГРА ВАЛКАНО ПОВТОРНО! НЕМАКЕДОНСКАТА ВЛАДА НЕМА НИКАКВИ ГАРАНЦИИ ДЕКА НИВНОТО ВЕЛЕПРЕДАВСТВО ЌЕ ОБЕЗБЕДИ ЕКСПРЕСЕН ВЛЕЗ ВО ЕУ И НАТО! ДА ГИ ЗАЧУВАМЕ МАКЕДОНСКИТЕ НАЦИОНАЛНИ ИНТЕРЕСИ! ДА НЕ ДОЗВОЛИМЕ УШТЕ ЕДНО ОГРОМНО ПОНИЖУВАЊЕ НА ТАТКОВИНАТА! НИКОГАШ СЕВЕРНА! МАКЕДОНИЈА ВЕЧНА! Ѓорѓија Џорџ Атанасоски Претседател, МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА 14 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 830 / Ноември 2018


15 ноември 2018

СТОП ЗА РАЗДАВАЊЕТО НА МАКЕДОНСКИТЕ НАЦИОНАЛНИ ИНТЕРЕСИ! НЕМАКЕДОНСКАТА ВЛАДА ДОСЛЕДНО ЈА СПРОВЕДУВА ТИРАНСКАТА ПЛАТФОРМА!

П

МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

ПИСМЕНА РЕАКЦИЈА ЗА НАЦРТ ЗАКОНОТ ЗА ПОПИС

одмолниот план на предавниците го предвидовме уште во март кога Директорот на Државниот Завод за Статистика, Апостол Симевски, најави дека пописот во 2020, ќе се спроведува без графата за етничка припадност. Тогаш неговите оправдувања беа дека етничката припадност била стара пописна категорија која била важна само во поранешна Југославија.

МОРА ДА СТАНЕ ДОЗВОЛИМЕ ДА СЕ КОНСТИТУТИВЕН ФРЛАТ ВО ВЕТЕР 8,5 ДОКУМЕНТ ВО МИЛИОНИ ЕВРА! ПРЕАМБУЛАТА НА Македонската Алијанса УСТАВОТ, АКО СПОРЕД уште еднаш го реафирмира својот предлог претседателот НИВ ПОПИСНОТО следната Државна пописна ПРАШАЊЕ ЗА ЕТНИЧКА на комисија да биде лице со ПРИПАДНОСТ БИ БИЛО висок морален кредибилитет ПОЛИТИЗАЦИЈА? СРАМ кој ќе биде предложен од Македонската дијаспора и кој И АРАМ НЕКА ВИ Е ШТО не бил вклучен во претходните срамни ГО ПОНИЖУВАТЕ СОПСТВЕНИОТ НАРОД! политички пазари.

МАКЕДОНСКИ ПРАТЕНИЦИ ПОГЛЕДНЕТЕ И НА ВИСТИНАТА ВО ОЧИ! КОГА ПРЕДАВНИЦИТЕ ВОВЕДУВАА ДВОЈАЗИЧНОСТ СЕ БРАНЕА СО 20 ПРОЦЕНТИ НА АЛБАНСКАТА ЗАЕДНИЦА! АЈДЕ СЕГА ЗАЕВ, ДИМИТРОВ И ШЕКЕРИНСКА ДА ОДГОВОРАТ ЗОШТО ОХРИДСКИОТ РАМКОВЕН ДОГОВОР

Попис мора да има и ќе има во согласност со потребите и спецификите на Република Македонија. Доста е веќе од задоволување на уцените на Али Ахмети и ДУИ.

ДОСТА СЕ ПАЗАРИТЕ ЗА ВАШИТЕ ФОТЕЉИ! БЛАГОДАРЕНИЕ НА НЕСПОСОБНОСТА НА НЕКОЛКУ ИЗРОДИ МАКЕДОНСКИОТ НАРОД ЌЕ СТАНЕ ГОСТИН ВО СОПСТВЕНАТА ДРЖАВА! НЕМА ДА 15 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 830 / Ноември 2018

МАКЕДОНИЈА НИЗ ИСТОРИЈАТА ПОМИНАЛА МНОГУ ПРЕМРЕЖЈА И ОПСТАНАЛА, ЌЕ ВЕ ИЗДРЖИМЕ И ВАС И ЌЕ ВЕ ПОБЕДИМЕ!

МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА Претседател, Ѓорѓија Џорџ Атанасоски


13 ноември 2018

Грчкиот Премиер, Алексис Ципрас подгрева лажен оптимизам. Договорот Заев – Ципрас е речиси невозможно да се ратификува во Грчкиот Парламент

В

о петокот, Никос Коsијас соопшти дека според него дел од амандманите предложени од немакедонската Влада не се во согласност со договореното. Панос Каменос не сака да чуе за решение на спорот за името, со Македонија во него и се заканува со туркање на владата пред евентуалната ратификација на договорот. Идниот Грчки Премиер Кирјакос Мицотакис упорно повторува дека „Нова Демократија“ нема да гласа ниту во овој, ниту во идниот парламентарен состав за ратификација на договорот. Капак на се’ е барањето на заменик министерката за цивилна заштита на Грција и претседателка на партијата „НЕО“, Катерина Папакоста која ги повикува политичките партиии да се обединат во уцената да се добие гаранција дека Договорот Заев – Ципрас признава само државјанство, а не постоење Македонски народ.

МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

ПИСМЕНА РЕАКЦИЈА ЗА БАРАЊАТА НА КАТЕРИНА ПАПАКОСТА ЗАЕДНИЦА ДЕКА ИМА МНОЗИНСТВО ЗА РАТИФИКАЦИЈА НА ДОГОВОРОТ, ЗА ДА ГО ДРЖИ ПРИТИСОКОТ ВО МАКЕДОНСКИОТ ДВОР! Македонската Алијанса ги повикува пратениците да се отрезнат и да престанат да одат спротивно од народната воља. Македонските пратеници не смеат да дозволат официјална Атина повторно да не влече за нос! Немакедонската Влада дрско лаже дека нивното велепредавство го заштитува Македонскиот национален идентитет! Зарем Македонските пратеници ќе продолжат да се жртвуваат за кариерите на тројца предавници кои заради лични интереси се нафатија да го обезличат сопствениот народ? Секојдневно се потврдува дека нивниот кукавичлак е направен без никакви гаранции дека тоа е рецептот за експресен влез во ЕУ и НАТО Алијансата!

НЕКА ИЗЛЕЗЕ ЦИПРАС И НЕКА КАЖЕ СО КОИ ПРАТЕНИЦИ ЌЕ ГО РАТИФИКУВА ДОГОВОРОТ! НЕ ОФИЦИЈАЛНА ДОЗВОЛУВАЈТЕ АТИНА ИГРА УШТЕ ЕДНО ВАЛКАНО! ЈА ЛАЖЕ ОГРОМНО МЕЃУНАРОДНАТА

16 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 830 / Ноември 2018

ПОНИЖУВАЊЕ НА ТАТКОВИНАТА! ГРЦИЈА Е ОСУДЕНА ЗЕМЈА ЗОШТО НЕ ЈА ПОЧИТУВАШЕ ВРЕМЕНАТА СПОГОДБА! ИСТОРИЈАТА Е НАЈГОЛЕМ УЧИТЕЛ! ДА ГИ ЗАЧУВАМЕ МАКЕДОНСКИТЕ НАЦИОНАЛНИ ИНТЕРЕСИ! НИКОГАШ СЕВЕРНА, МАКЕДОНИЈА ВЕЧНА! Ѓорѓија Џорџ Атанасоски Претседател, МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА


12 ноември 2018

Македонската Алијанса го честита успешниот Конгрес на „Виножито“, кој се одржа во Горно Врбени - Леринско

Ф

актот што се повеќе млади Македонци од Егејска Македонија изразуваат интерес за активностите на „Виножито“ и се вклучуваат во органите на партијата, е уште една потврда дека Македонскиот народ никогаш нема да дозволи да биде обезличен и да му се избрише идентитетот. Во таа насока, го поздравуваме заклучокот на 3-от Конгрес за реафирмирање на ставотот на „Виножито“ дека се против промена на Уставното име на Република Македонија. Целосно ги поддржуваме барањата на „Виножито“, Грција конечно да го признае Македонскиот народ и јазик, да овозможи настава на Македонски јазик во нивниот образовен систем, уште еднаш да се побара од Грчките власти да го почитува решението на Судот за човекови права во Стразбур и да изврши регистрација и да дозволи непречено функционирање на Домот на културата во Лерин.

ГИ ПОВИКУВАМЕ МАКЕДОНСКИТЕ ПРАТЕНИЦИ ДА ГИ СЛУШНАТ БАРАЊАТА НА НАШИТЕ БРАЌА И СЕСТРИ ОД ЕГЕЈСКА

МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

СООПШТЕНИЕ ЗА ЈАВНОСТ ЗА 3-ОТ КОНГРЕС НА „ВИНОЖИТО“ МАКЕДОНИЈА! АКО СЕ ТОЧНИ ШАРЕНИТЕ ЛАГИ НА ИЗРОДИТЕ ДЕКА ДОГОВОРОТ ЗАЕВ-ЦИПРАС ГО ПРИЗНАВА ПОСТОЕЊЕТО МАКЕДОНСКИ НАРОД, ТОГАШ ЗОШТО НЕ ГО ПРИЗНААТ МАКЕДОНЦИТЕ ВО ЕГЕЈСКА МАКЕДОНИЈА? НИВНАТА ГОЛГОТА И НЕМОЖНОСТА ДА ГИ УЖИВААТ УНИВЕРЗАЛНИТЕ ЧОВЕКОВИ ДЕМОКРАТСКИ ПРАВА СЕ ЖИВО СВЕДОШТВО ЗА ПРЕДАВСТВОТО НА НЕМАКЕДОНСКАТА ВЛАДА! СО ГЛАСАЊЕ ЗА КУКАВИЧЛУКОТ НА ЗАЕВ, ДИМИТРОВ И ШЕКЕРИНСКА СЕ ОТКАЖУВАТЕ ОД НИВ 17 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 830 / Ноември 2018

И ИМ ГИ ОДЗЕМАТЕ НИВНИТЕ ИСТОРИСКИ КОРЕНИ. НЕ МОЖЕ ОХРИДСКИОТ РАМКОВЕН ДОГОВОР ДА БИДЕ ПОВАЖЕН ОД НАЈГОЛЕМАТА ИСТОРИСКА НЕПРАВДА ШТО МУ Е НАПРАВЕНА НА МАКЕДОНСКИОТ НАРОД СО БУКУРЕШТАНСКИОТ ДОГОВОР. ПОГЛЕДНЕТЕ И НА ВИСТИНАТА ВО ОЧИ! НИКОГАШ СЕВЕРНА, МАКЕДОНИЈА ВЕЧНА! Ѓорѓија Џорџ Атанасоски Претседател, МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА


08 ноември 2018

МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

ПИСМЕНА РЕАКЦИЈА ЗА ИНТЕРВЈУТО НА АЛИ АХМЕТИ БЛАГОДАРЕНИЕ НА НЕМАКЕДОНСКАТА ВЛАДА ТАТКОВИНАТА СТАНУВА БИНАЦИОНАЛНА ДРЖАВА!

Н

ГРАЃАНИТЕ ЌЕ ИЗБЕРАТ ПРЕТСЕДАТЕЛ, УСПЕШЕН БИЗНИСМЕН ВО СВЕТСКИ РАМКИ, ПОЛИТИЧАР КОЈ ЗНАЕ ДА ИМ ГИ РЕШИ ПРОБЛЕМИТЕ, ЧОВЕК СО МЕЃУНАРОДЕН УГЛЕД КОЈ ЗНАЕ КАКО СЕ ШТИТАТ НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ!

е е доволна срамната амнестија на Хашките случаи, ниту смисленото опструирање на пописот, ниту кукавичкото блокирање на Законот за Македонските бранители, ниту насилничкото назначување на Талат Џафери за Претседател на Македонското Собрание, ниту Законот за двојазичност, ниту понижувањето на Македонскиот народ со вметнувањето на Охридскиот Рамковен Договор во Преамбулата и негово прогласување за темел на Македонската Државност, сега Али Ахмети и ДУИ ќе инсистирале да се исполни нивната уцена за консезуален Претседател на Републиката!

МАКЕДОНСКИОТ НАРОД НЕ МОЖЕ ДА БИДЕ ГОСТИН ВО СОПСТВЕНАТА ДРЖАВА! НЕМА ДА ДОЗВОЛИМЕ И ПОНАТАМУ АЛБАНСКИОТ ПОЛИТИЧКИ ФАКТОР ДА ЈА ДОЖИВУВА МАКЕДОНИЈА КАКО СОПСТВЕН ПЛЕН! НАШИТЕ СОГРАЃАНИ АЛБАНЦИ БАРААТ ПОДОБАР ЖИВОТЕН СТАНДАРД, ПРЕКУ ГЛАВА ИМ Е ОД

ДОСТА БЕА ПОНИЖУВАЊА! ДА КАЖЕМЕ СТОП НА ПРЕДАВНИЦИТЕ! ХИРОВИТЕ НА ДУИ КОИ САКААТ ВЕЧНО ДА СЕ НА ВЛАСТ! Не може кадрите на ДУИ кои по Охридскиот Рамковен Договор се вработени во администрацијата, да не одат на работа и да земаат плата. Не може Вицепремиерот на ДУИ, Хазби Лика, да не оди на работа, а да троши народни пари. Македонија не е приватно гранапче на Али Ахмети и ДУИ! 18 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 830 / Ноември 2018

МАКЕДОНИЈА ВЕЧНА! Ѓорѓија Џорџ Атанасоски Претседател, МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА


06 ноември 2018

ПРЕДАВНИЧКАТА ВЛАДА ГИ ЛАЖЕ И ПРАТЕНИЦИТЕ И МАКЕДОНСКАТА ЈАВНОСТ! ДОГОВОРОТ ЗАЕВ – ЦИПРАС НЕ ПОМИНУВА ВО ГРЧКИОТ ПАРЛАМЕНТ!

П

анос Каменос ќе излезе од Владата на Алексис Ципрас доколку ратификацијата на Договорот стигне на дневен ред во Грчкиот Парламент. Не случајно на воената парада во Солун пред Каменос, Грчките војници скандираа „Македонија е Грчка“, како потврда на неговиот иредентистички став дека никогаш нема да согласи името Македонија да го има во решението за спорот. Претходно оставка си даде архитектот на Договорот Заев – Ципрас, шефот на Грчката дипломатија, Никос Коsијас, со образложение дека Грчкиот Премиер застанал на страната на Каменос. Грчкиот Претседател Прокопис Павлопулос изјави дека официјална Атина не признава постоење на Македонска нација туку само државјанство. Јоргос Кумуцакос, одговорниот за надворешна политика во „Нова Демократија“ го прозива Ципрас да одговори дали ги прифаќа предложените амандмани од Владата на Заев, кои според него го потикнуваат Македонскиот иредентизам.

МАКЕДОНСКИТЕ ПРАТЕНИЦИ НЕ СМЕАТ ДА ДОЗВОЛАТ ЗАЕВ, ДИМИТРОВ И ШЕКЕРИНСКА ДА ГО

МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

ПИСМЕНА РЕАКЦИЈА ЗА УСТАВНИТЕ АМАНДМАНИ ПОНИЖАТ МАКЕДОНСКИОТ НАРОД! НЕ СМЕЕМЕ ДА ДОЗВОЛИМЕ ГРЦИЈА ДА НЕ ВЛЕЧЕ ЗА НОС! ГРЦИЈА Е ОСУДЕНА ЗЕМЈА ОД ХАШКИОТ СУД ЗАРАДИ НЕПОЧИТУВАЊЕ НА ВРЕМЕНАТА СПОГОДБА! Немакедонската Влада нема гаранции дека велепредавството е гаранција за брза евроатланска интеграција на Северна Македонија. Ако поминат нивните намери да ја фалсификуваат историјата и да вметнат во Уставот дека во 1991 година на референдумот Македонскиот народ гласал за Северна Македонија, да ги избришат одлуките на АСНОМ, да го вметнат Охридскиот Рамковен Договор во Преамбулата како конститутивен документ, штетите ќе бидат огромни бидејќи тоа ќе значи дека Република Северна Македонија е нова Држава кој живее народ кој нема никакви историски корени.

19 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 830 / Ноември 2018

ДОСТА БЕА ПОНИЖУВАЊА! ДА КАЖЕМЕ СТОП НА ПРЕДАВНИЦИТЕ! МАКЕДОНИЈА ВЕЧНА! Ѓорѓија Џорџ Атанасоски Претседател, МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА


05 ноември 2018

МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

ПИСМЕНА РЕАКЦИЈА ЗА УСТАВНИТЕ АМАНДМАНИ ПРЕДАВНИЦИТЕ СЕ РАЗОБЛИЧИЈА! НЕМАКЕДОНСКАТА ВЛАДА ПРОДОЛЖУВА СО РАЗНЕБИТУВАЊЕ НА ТАТКОВИНАТА! СЕ ШТО ПРЕДУПРЕДУВАВМЕ, ЗА ЖАЛ СЕ СЛУЧУВА!

З

аев, Димитров и Шекеринска ги избришаа одлуките на АСНОМ, со кои пред 75 години се удрија темелите на модерната Македонска државност. Прогласот на АСНОМ, како тогашно соопштение, не може да биде замена за државотворните одлуки кои се донесени на 2-ри август 1944 година. На АСНОМ се воведе Македонскиот јазик за службен јазик, се прогласи Илинден за Македонски народен, Државен празник и се утврдува неприкосновеното право и слобода на Македонскиот народ да создаде независна Македонска Држава. Предавниците прво се откажаа од античкото историско наследство, сега се откажаа и од комитите, војводите, илинденците и партизаните. Ги предадоа нашите браќа и сестри од Егејска и Пиринска Македонија, ја обезличија нацијата и сакаат сржта да му ја отстранат на Македонскиот народ! Заев, Димитров и Шекеринска со вметнувањето на Охридскиот Рамковен Договор во Преамбулата како конститутивен документ целосно го понижија Македонскиот народ за да ги

задоволат хировите на ДУИ и Али Ахмети. Со ова изродите во Преамбулата ги прогласија командната одговорност за водството на ОНА, затворањето на Липковската брана, киднапирањето на цивили од кичевско-тетовскиот регион и малтретирањето на мавровските работници во 2001, за темел на Република Македонија.

СРАМ И АРАМ НЕКА ВИ Е! КАКО ЌЕ ГИ ПОГЛЕДНЕТЕ ВО ОЧИ СЕМЕЈСТВАТА НА МАКЕДОНСКИТЕ БРАНИТЕЛИ КОИ ГИ ПОЛОЖИЈА ЖИВОТИТЕ ЗА ОДБРАНА НА ТАТКОВИНАТА? Уставните амандмани се скорени по Грчки терк и со нивното евентуално изгласување ќе се смета дека Република Северна Македонија е нова Држава која нема никакви историски корени. Не случајно Грчкиот Претседател, Павлопулос тврди дека Атина не признава Македонска нација, туку само државјанство. По истиот 20 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 830 / Ноември 2018

терк за Охридскиот Рамковен Договор, нема да бидеме изненадени ако предавниците не се обидат и Договорот Заев – Ципрас да го прогласат за конститутивен документ.

МАКЕДОНСКИТЕ ПРАТЕНИЦИ МОРА ДА СОБЕРАТ СИЛА И ДА КАЖАТ АМАН ДОСТА Е ОД ПОНИЖУВАЊАТА НА МАКЕДОНСКИОТ НАРОД! ТАТКОВИНАТА НЕ СМЕЕ ДА СЕ РАСПРОДАДЕ ЗА ДА СЕ СПАСАТ ТРОЈЦА ПРЕДАВНИЦИ! Ѓорѓија Џорџ Атанасоски Претседател, МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА


02 ноември 2018 ПРЕДАВСТВОТО НА МАКЕДОНСКИОТ НАРОД НЕ МОЖЕ ДА ГО ОПРАВДАТЕ! НА СИТЕ ИМ СЕ ЈАСНИ ВИСТИНСКИТЕ МОТИВИ ЗА ВАШАТА СОРАБОТКА СО НЕМАКЕДОНСКАТА ВЛАДА! ДОЗВОЛУВАТЕ ЗАЕВ, ДИМИТРОВ И ШЕКЕРИНСКА ДА ВЕ ВЛЕЧАТ ЗА НОС! ЌЕ ВЕ ИСКОРИСТАТ, ИЗМАНИПУЛИРААТ, САМО СРАМОТ ЌЕ ВИ ОСТАНЕ!

Т

ешка манипулација е да се тврди дека немакедонската Влада прифатила амандман со кој ќе се гарантира Македонскиот национален идентитет. Интервенцијата во членот 49 со формулација дека Републиката го штити, негува и гарантира историското и културно наследство на Македонскиот народ е обична фарса. Ајде што не лажеа дека со Договорот Заев – Ципрас е заштитен Македонскиот национален идентитет, туку одметниците од ВМРО-ДПМНЕ нека го прашаат нивниот нов шеф дали Македонскиот народ ќе може да го користи сонцето од Кутлеш како историско и културно наследство и дали на Македонците од Егејскиот дел ќе им се признаат нивните културни права? Аман, ДОСТА го потценувате Македонскиот народ! Официјална Атина бара да ги ревидираме изворните придобивки од АСНОМ во Преамбулата, пензионираниот амбасадор на СДСМ, Виктор Габер преговара за бришење за нашите историски корени, а вие тука се обидувате да не залажувате дека не сте ги продале душите за бадијала! Срамота! Уште поголема манипулација е тврдењето дека со вашите предлози Македонија се

МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

ПИСМЕНА РЕАКЦИЈА НА ПРЕС КОНФЕРЕНЦИЈАТА НА ЕЛИЗАБЕТА КАНЧЕСКА МИЛЕВСКА заштитила ако Грција не го ратификува Договорот Заев – Ципрас. Прво, Грција е осудена земја од Хашкиот Суд заради непочитување на Времената Спогодба и вртење грб на интересите на САД на НАТО Самитот во Букурешт пред 10 години, што упатува на заклучокот дека нема да им биде прв пат да не пренесат жедни преку вода. И да не му се секирате, и во таков случај пак нема на Грција да и фали влакно, зошто е членка на ЕУ и НАТО Алијансата! Второ, ни со вас, ни без вас немакедонската Влада нема гаранции дека велепредавството е формулата за наше експресно евроатланско интегрирање. Нашите меѓународни сојузници до сега кога беа банкротирани не успеаја да ги натераат Грците да не пуштат во НАТО Алијансата со срамната референца ПЈРМ, па од сега ич нема ги присилат. Трето, ако не дај боже на сила се изгласаат амандманите во Македонското Собрание, за да се вратиме во претходна состојба повторно ќе треба да се помине истата процедура со 2/3 мнозинство, ама во меѓувреме сите земји што не признале до сега под Уставното име, ќе ги ревидираат своите одлуки и ќе не нарекуваат Република Северна Македонија! Штетата ќе биде неповратна и нема да може да се надомести. Во таков случај нема спас од понижувањето! 21 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 830 / Ноември 2018

НЕ СЕ ЛАЖЕТЕ СЕБЕСИ И МАКЕДОНСКИОТ НАРОД! АКО ПРОДОЛЖИТЕ ДА НЕ ЈА ЕСАПИТЕ ВОЉАТА НА МАКЕДОНСКИОТ НАРОД НЕМА ОЛЕСНИТЕЛНИ ОКОЛНОСТИ ЗА ВАШИТЕ ГРЕВОВИ! СЕГА ЌЕ ГИ ВИДИТЕ СИТЕ АМАНДМАНИ И ЌЕ СФАТИТЕ КОЛКУ ЌЕ БОЛИ ПРЕДАВСТВОТО НА НЕМАКЕДОНСКАТА ВЛАДА! ДОАЃА СООЧУВАЊЕТО СО ВИСТИНАТА! Ѓорѓија Џорџ Атанасоски Претседател, МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА


П Р Е Д Л О Г- Б У Џ Е Т З А 2 0 1 9 : Вкупните приходи во државната каса во 2019 година се проектирани на 210,8 милијарди денари, а вкупните расходи на 228,5 милијарди денари, истакна министерот за финансии Драган Тевдовски на јавната презентација на Предлог-буџетот за следната година пред коморите, синдикатите, невладиниот сектор и медиумите

ПРИХОДИТЕ 210.8, РАСХОДИТЕ 228.5 МИЛИЈАРДИ ДЕНАРИ, РАСТ НА БДП ОД 3,2 ОТСТО

Б

уџетот за 2019 година е проектиран на раст од 3,2% на БДП. Притоа, Министерството за финансии оди со проекции кои се во линија со есенските проекции на релевантните меѓународни институции, рече министерот за финансии. Се очекува економскиот раст да биде придвижен од солидната лична потрошувачка, континуирано високиот извоз и растот на инвестициите. Стапката на инфлација треба да биде ниска и стабилна во 2019, и е проектирана на 2%. Во 2019 година се очекува раст на номиналната нето-плата за 4,5%, а стапката на невработеност да се намали на околу 20%. Со Буџетот за 2019 година се намалува буџетскиот дефицит, односно јазот помеѓу буџетските приходи и расходи. Буџетскиот дефицит за следната година е проектиран на 2,5% од БДП или 0,2 процентни поени или половина милијарда денари помалку во однос на годинава. Со постепено намалување на буџетскиот дефицит, се води дисциплинирана буџетска политика, што пак ќе

придонесе за стабилизација на државниот и јавниот долг на среден рок, истакна Тевдовски. – Клучна појдовна точка за Буџетот за 2019 година е продолжувањето на дисциплинираната фискална политика. Правецот во кој одиме е умерена фискална консолидација или намалување на буџетскиот дефицит на 2,5% од проектираниот БДП за 2019 од 2,7% во 2018. Кај буџетскиот дефицит има на22 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 830 / Ноември 2018

малување и во номиналниот износ во однос на 2018 година, односно половина милијарда денари помалку. Ова е во согласност со Фискалната стратегија, како и препораките на сите меѓународни организации. Умереното намалување на дефицитот влијае директно на помали потреби за задолжување, а со тоа и среднорочно стабилизирање на државниот и јавниот долг, рече Тевдовски.


GEORGIEVSKI MIROSLAVMIRO

ILUSTRIRANA BIOGRAFIJA

ALEKSANDAR MAKEDONSKI

EPIZODA

TEATAR UREDNIK ELIZABETA HAXI  STOJANOVA KOSTURSKA
GEORGIEVSKI MIROSLAVMIRO

ILUSTRIRANA BIOGRAFIJA

ALEKSANDAR MAKEDONSKI

EPIZODA

AMINTA UREDNIK ELIZABETA HAXI  STOJANOVA KOSTURSKA
СЕКОГАШ СО МАКЕДОНСКИОТ НАРОД

ЗА ДОБРОТО НА МАКЕДОНИЈА


ВО СИДНЕЈ Во просториите на Македонскиот културниот центар при црковната општина Св Димитрија Солунски во градот Волонгонг премиерно беше изведена драмата „Последниот Македонец“ од Душан Ристевски во режија на Стефо Нанцу во изведба на Австралиско македонскиот театар од Сиднеј

П

оради барање на публиката втората претстава се одржа на 19 ноември. Театарската завеса се крена, а публиката со нестрпливост го очекуваше расветлувањето на приказната за едно македонското семејство кое поминува низ разновидни перипетии и се соочува со уништувањето на своето исконско име – Македонци, кои потекнуваат од земјата на Македон. Преку ликот на Филип, кој со особена чувствителност и напнатост успешно го одглуми Никола Апостоловски, се престави сагата на сите Македонци кои ги носат со себе аманетите од дедо и прадедо да опстојат во една земја и држава каде најголемиот непријател на Македонецот е самиот Македонец, во една држава каде корупцијата и парите се поважни од честа и угледот, поважни од самото семејство, поважни од иднината на својата нација и држава. Темата, политички актуелна, не беше лесно да се стави на сцена не само поради чувствителноста туку

„ПОСЛЕДНИОТ МАКЕДОНЕЦ“

и поради одговорноста што авторот, режисерот и целиот театарски тим ја носат врз себе. И како што се очекуваше после три месечно интензивно работење, театарскиот 14-членскиот тим, кои толкуваа 33 карактери, успеа два часовната претстава да ја направи интересна за гледачите иако постојано беше исполнета со напнатост за неизвесноста на семејството, а воедно и македонската нација. Тешко е да се одвојат најдобрите артисти, кои тимски работеа и извонредно ги толкуваа своите улоги. Но важно е да се забележи дека главниот носител на сите динамични сцени беше Никола Апостоловски кој во улогата на Филип не доближи до страдањата и сонувањето на сите Македонци без разлика каде тие живеат. Валентина, како и обично со трогателност го одигра ликот на мајката Солунка, како и Антонио во ликот на Македон, Владо во Славе, Васко во Ристо, Лариса во Марија, Стефани во Доста, Јаворка 30 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 830 / Ноември 2018

во Петра, Гордана во Снежана, Татјана во Атина покажаа дека се вистински таленти како и Зоран Гулабоски кој одигра четири улоги. За прв пат на сцена настапија младите Ина во улогата на Македонка и Сандра во улогата на Теута кои покажаа дека имаат артистички потенцијал. Музиката за претставата ја компонираше и ја изведе Стефо Нанцу, кој покажа дека покрај тоа што е добар режисер туку е и добар композитор. Честитки на целиот персонал на Македонскиот театар за убавата претстава која треба да се види од сите Македонци и да се поддржи театарот кој секоја година успева да ни понуди нови и со различни теми претстави. Најголемата порака што ја понесов со себе е: Сега во Македонија е ризично да си Македонец, запиша Душан Ристевски. Следните престави се во Сиднеј и тоа во: Бенкстеон на 24 ноември и во Рогдаел на 1, 2 и 8 декември, во просториите на Mакедонскиот културен центар „Илинден“, 65 Railway Street.


Станува збор за групна изложба која ги претстави делата на 48 автори – членови на ДЛУМ од цела Македонија

М

алиот формат како творечки п р е д и з в и к претс тавува честа

В О ГА Л Е Р И Ј АТА Н А К И Ц Н А РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА ВО СОФИЈА Б Е Ш Е О Т В О Р Е Н А И З Л О Ж Б АТА

„МАЛ ФОРМАТ“ НА ДЛУМ дневна практика на ликовните уметници. Магијата на „малиот квадрат“ во површина

31 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 830 / Ноември 2018

25 х 25 сантимери е искушение и за најголемите мајстори на визуелната уметност. Чувството на внатрешниот порив да го совлада малиот квадрат, на концизен, лапидарен, понекогаш метафоричен и езоповски начин да го транспонираат собитието и мотивот од големите форми во помалата мерка, велат од ДЛУМ.


Т Р И О ТО „ О П Е РА “ Триото „Опера“ во состав: Татијана Петрушевска Караскаковска – обоа, Игор Бакревски – кларинет, Марјан Милошевски – фагот, во рамките на манифестацијата „Есенски музички свечености“, концертно го промовираа компакт дискот „Звукот на трските“

НА „ЕСЕНСКИ МУЗИЧКИ СВЕЧЕНОСТИ“

К

онцертот се одржа во фоајето на Македонската опера и балет. Во своето прво ЦД, триото преку интерпретации на делата од значајните француски композитори од 20-от век Жак Ибер, Дариус Мијо, Анри Томази и од познатиот македонски композитор Љубомир Бранѓолица, истражува нов и различен репертоар, пројавувајќи одлично чувство на ансамбл и стил. „Опера“ е оформено во 2015 година како резултат на долгогодишна соработка на членовите во Оркестарот на МОБ. Целта е да се развие концертна

дејност како ансамбл, вон активностите во оркестарот. Досега реализира соло-рецитали, концерти со други камерни ансамбли и со32 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 830 / Ноември 2018

работка со повеќе професионални оперски куќи, симфониски оркестри во Република Македонија и во странство.


В О Т Е АТА Р „ К О М Е Д И Ј А “

Театар „Комедија“ премиерно ја изведе култната претстава „Викенд на мртовци“ по текстот на Миле Попоски, која пред повеќе од 25 години се играше во Драмски театарСкопје, а беше снимен и филм во режија на Коле Ангеловски

„ВИКЕНД НА МРТОВЦИ“

О

војпат текстот е осовременет и во некои реплики е освежен и приспособен на денешените случувања. Од реакциите на публиката на претпремиерата вчера, кога имале полна сала, раководството на „Комедија“ и екипата на претставата очекуваат дека ќе биде многу гледана и долговечна. Режисерот Ѓорѓи Ризески рече дека направиле оригинална верзија на текстот, различна од претставата во Драмски затоа што, рече, никогаш копијата не може да биде подобра од оригиналот. -Ова е култен текст и ние направивме оригинална претстава, не со цел да биде подобра, туку претстава направена на наш начин која, се надевам, ќе й се допадне на публиката. Тргнувајќи дека не е поставена долго и дека денес живееме во друго време. Темата на авторот е вечна и трае, и идејата и прашањето беше како ние гледаме на тоа, како нашите ликови се справуваат со таа тема која отсекогаш постои, рече Ризески за претставата која е и мултимедијална и со видеобимови на сцената. Мирјана Ристов, уметнички директор на Театар Комедија, истакна дека не бил едноставен процесот на подготовка затоа што, рече, се работи за култна комедија. -Добивме таков продукт, што театарот буквално грмеше. Публиката се смееше на секои десетина секунди. Тоа ме прави горда затоа што, сепак, не е мала работа да се земе „Викенд на мртовци“, еден култен текст кој веќе го има достигнато врвот. Тоа беше и мал ризик – дали ќе биде подобра, дали, барем, ќе биде на истото ниво, зашто публиката често знае да суди по гледаното и веќе има оформен став. Оваа екипа направи многу подобро ниво, затоа што е современа и публиката ќе ужива, рече Ристов. Во претставата играат 12 актери – дел се

од „Комедија“, а дел се гости од други ансамбли: Роберт Ристов; Магдалена Ризова; Жаклина Стевковска; Миа Кантарџиева; Столе Мицов; Едмонд Сотир; Жарко Димоски; Александар Вељановски; Сашо Ристовски; Мирјана Ристов; Дритон Вејсели и Кристина Ласовска. Сценограф е Сергеј Светозарев, костимограф – Андреј Ѓоргиевски, кореограф – Саша Ефтимова. Младиот Ризески вторпат режира во „Комедија“. Пред две години на оваа сцена ја постави и „Првин ќе ме земеш, после …“ Дипломиран театарски режисер е и специјалист по драматургија на Универзитетот ЕСРА. Вработен е како режисер во театарот во Охрид. Директорот на „Комедија“ Сашо Ристовски соопшти дека „Викенд на мртовци“ им е трета премиера во 2018 година, а на крајот од декемвери ќе имаат уште една – „Нема да пла33 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 830 / Ноември 2018

там“ според текстот на Дарио Фо, во режија на Александра Кардалевска. Во Националната галерија на Македонија, објект „Чифте-амам“, ќе се одржи настанот„Остен“ со свечено отворање на ретроспективна изложба, ќе бидат изложени дела од 270 уметници од целиот свет, и со врачување награди и признанија за одбележување 50 години од Светската галерија на карикатури и „Остен биенале на цртеж – Скопје 2018“. Меѓу наградените автори се: Марина Абрамовиќ, Владимир Величковиќ (Франција), Јоже Циуха (Словенија), Васко Ташковски (Македонија), Глигор Чемерски (Македонија), Павел Вархол (Полска), Елпида ХаџиВасилева (Обединето кралство), Васил Василев (Македонија), Атанас Атанасоски (Македонија), Јоан Белмар (САД) и Мице Јанкуловски (Македонија).Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.