Page 1

Paard & Spul - Editie 1 - Jaargang 10 - 2012

G R AT I S - K r a n t v o o r i e d e r e e n - G R AT I S Bij mensen kennen wij verschillende types intelligentie, zoals emotionele en rationele intelligentie. Ligt dat ook zo bij paarden? Hoe ver is de wetenschap met het onderzoeken van intelligentie bij dieren? Een vogelvlucht door en over het begrip intelligentie bij paarden.

Op zaterdag 17 december 2011 werd voor de zevende keer het Kampioenschap indoor mennen voor Shetlandpony’s georganiseerd. De organisatie werd verzorgd door menclub ‘Helderse Voerluu’.

Zit je in het examenjaar en moet je dit jaar een nieuwe opleiding kiezen? In de uitgebreide opleidingenspecial staan diverse opleidingen en cursussen gerelatereerd aan de hippische sector uitgebreid toegelicht. Staat er ook iets voor jou bij? Kijk snel en wie weet kun je nog meekijken op een open dag of meeloopdag.

Lees verder op pagina 13

Lees verder op pagina 43

Blader snel verder... << Winnende foto in de fotowedstrijd met thema ´Seizoen´ is deze foto van Gerjan Stroo geworden, die een mooi beeld wist vast te leggen van een man die, met aan iedere zijde een paard, tijdens een winterse ochtend de wandeling naar het weiland aflegt.

Ondanks dat de winter nog niet gezegd is over te zijn, alhoewel, zijn we er aan begonnen dit jaar? Toch groeien alle drachtige merries gestaag door en beginnen fokkers zich langzaamaan weer voor te bereiden op het aankomende seizoen. Hengsten worden klaargemaakt al dan niet al voorgebracht voor de hengstenkeuring en merriehouders beginnen voorzichtig hun mogelijkheden voor 2012 weer op een rijtje te zetten. Daarom hebben wij van Paard & Spul weer een grote fokkerijkalender voor u opgezet, zodat u niets hoeft te missen.

Lees verder op pagina 9

Volgende editie: week 6, 2012 Uiterste aanleverdatum: 4 februari 2012

Zonder richtlijnen schiet ik mijn doel voorbij...

www.akasha-rijkunst.nl

Thermografie

Opleidingenspecial

Total Horse Scan is ontstaan uit de ervaring hoe moeilijk het soms is om een blessure bij je paard te kunnen vinden. “Ik denk dat we het allemaal weleens ervaren hebben; een paard met een blessure of ongemakkelijke gang en dan begint de, soms erg lange, zoektocht naar een verbetering of diagnose.”

Jaarlijks krijgen vele bedrijven het verzoek van stagiair(e)s of ze enkele dagen, weken of maanden mogen stagelopen. Vanuit de diverse paardenopleidingen is dit aantal stagiair(e)s de laatste jaren sterk toegenomen, maar sluit, nu enkele jaren later en met menig wisseling in de opleidingsstructuren, de verwachting van de bedrijven...

Lees verder op pagina 11

Lees verder op pagina 19

Heeft u ook een paard of pony te verkopen?

HT C O ERK Dat kan vanaf nu ook via Paard & Spul!

V

Ga snel naar onze website of www.keuzeinpaarden.nl en vul de lijst aan met uw paard(en). Succes!

Kijk snel op pagina 15


Piaffe ruitersport | Het Anker 16 | 8374 LC Kuinre (tussen Emmeloord en Wolvega) tel. 0527-231095 | e-mail info@piafferuitersport.nl Winkel geopend: maandag van 13.00 tot 18.00 uur, dinsdag t/m donderdag van 9.00 tot 18.00 uur, vrijdag van 9.00 tot 21.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

U bent van harte welkom de koffie staat klaar. Ook online shoppen is mogelijk.

BR rijhelm ´Zenith´

Vraag nu

rt klantenkaa

GRATIS

swarovski

onze klantenkaart aan

Met uw aankopen sparen voor gratis shoppen!

€ 71,95

Kijk op onze site voor de voorwaarden.

KINGSLAND bodywarmer

Borstel ‘fun’

(in diverse maten!)

In 3 uitvoeringen en 3 designs

NORMAAL € 249,95 nu

€ 4.95

€ 187.50

OPRUIMING!! G N I D E I B N SUPERAA Rijbroek van

GO sport

In kinder- en damesmaten

€ 12.50

Tekna

peesbeschermers in diverse maten

Bijpassende strijklappen en springschoenen verkrijgbaar.

€ 35,95

per stuk

Harry’s Horse® fleece deken ‘COUTURE’ Diverse maten

PRIJS

€ 43.50

NIEUWSTE COLLECTIE !

Wedstrijdblouse Kingsland

(ook met korte mouw verkrijgbaar)

€ 96,50


Luc Pol

Zure wijn

U kunt zich waarschijnlijk nog wel onze artikelenserie van vorig jaar herinneren, waarin wij het hebben gehad over de vele regels die op ons paardenhouders af gaan komen, met name omtrent identificatie en registratie.

Eén van de organisaties die zich bij de overheid aandiende en daarbij aangaf namens alle paardenhouders te spreken is de SRP. Het spreken namens alle paardenhouders is alleen volledig onmogelijk, aangezien het merendeel hiervan niet aangesloten is bij een organisatie. Een tweede punt van wrevel is de ondoorzichtige handelswijze en de vaag onderbouwde proefballonen van de overheid en haar aanspreekpartners. Hierbij kun je denken aan de opmerkingen om een houderschapsbelasting in te voeren. Dat dit ook op u en mij als paardenhouders van toepassing zal zijn, laat zich raden. Door onvrede over onder andere bovengenoemde punten heeft zich nog een bond gemeld om zich bij de overheid aan te sluiten als vertegenwoordiging

uit de paardensector, dit is de vereniging NeVeStam. De Nederlandse Vereniging van stamboeken. De druiven zijn al zuur. De verschillende ideeën die de afgelopen tijd zijn geopperd, beloven niet veel goeds. Dat regelgeving nodig is om zaken in de juiste banen te leiden zal niemand ontkennen. Maar dan moet dit wel om de goede redenen gebeuren en niet om geld op te gaan halen. Paarden houden is al duur genoeg. Water bij de wijn maakt de wijn niet te drinken, zegt men. Nu ben ik geen wijndrinker, maar ik kan me zo voorstellen dat zure wijn juist met water nog enigszins drinkbaar wordt gemaakt. En zo is het ook

met het aansluiten van de Vereniging NeVeStam als spreekbuis vanuit de paardenhouderij aan tafel met de overheid. Meer over dit onderwerp in de volgende editie(s) van Paard & Spul. Tot die tijd kunt u alvast uw kennis op peil brengen met onze zeer uitgebreide opleidingenspecial. Want kennis is er nooit genoeg en brengt misschien brood op de plank, of een andere carrière.

(advertorial)

Spring verder... Je grote hobby is paarden! Maar heb je weleens gedacht om van je hobby je werk te maken? Het is mogelijk bij hogeschool Van Hall Larenstein. Van Hall Larenstein heeft op het gebied van paarden de volgende hbo-specialisaties: Paard en management, Equine Business and Economics en Equine, Leisure and Sports. Kijk voor meer informatie op www.vanhall-larenstein.nl/paarden. Bezoek ook één van onze open dagen in Leeuwarden of in Wageningen en laat je informeren over de mogelijkheden.

‘groene’ hogeschool Hogeschool Van Hall Larenstein is de grootste idingen en diverse van Nederland. Veertien verschillende hbo-ople ing, dier, milieu, trainingen en cursussen binnen thema’s als voed handel. water, groene leefomgeving en internationale

Paard & Spul - Editie 1 - 2012 - Jaargang 10

3


Summer collection 2012 www.harryshorse.com Jansen_Januari_1_2012.indd 1

22-12-2011 15:13:30


Paard & Evenement

PAARD&Evenement Cursus Akasha Rijkunst voor kinderen ‘Signaaltaal en balans’ is het thema van deze vijfdaagse cursus op 4, 11, 18, 25 februari en 3 maart. Deze cursus, welke wordt georganiseerd door Akasha Rijkunst, is speciaal voor kinderen tussen de 8 en 12 jaar. De dagen bestaan zowel uit theorieals praktijklessen en zijn op zaterdagmiddag van 15.00 uur tot 17.00 uur. Kernwoorden zijn: basis van het rijden, lichaamssignaaltaal, spelen met balans, houding en attitude. Locatie is Akasha school voor Rijkunst in Gassel (NB). Meer informatie? Ga dan naar: www.akasha-rijkunst.nl

Paard & Zo 2012 Op 21 januari 2012 wordt er door de studenten van Hogeschool Van Hall Larenstein Leeuwarden (Frl) weer een evenement georganiseerd. Dit evenement wordt jaarlijks georganiseerd in samenwerking met PTC+ te Oenkerk. Net als voorgaande jaren is er ook dit jaar weer een uitgebreid en vernieuwend programma gevuld met demonstraties, clinics en activiteiten. Zo staan er op het programma onder andere de volgende namen: Annemarie van der Toorn - Clinic trailerladen, Sylva Starreveld - Clinic western, Jannemarie Frowijn - Clinic paardenosteopathie, Hergen van Hall - Clinic dressuur, TREC-Noord - Demonstratie & Clinic TREC, Stal Sammer - Demonstratie Drafsport, Marjan van Dijk - Demonstratie houding en zit, Ingrid van der Velde met Rackwood Prince - Ponyritjes, Van Hall Larenstein Equine Talent Squad - Demonstratie Voltige, Marja de Bruijn - Lezing natuurlijk houden van paarden, Femke de Reus - Lezing hippisch recht, Het Groninger Paard Spectaculaire Show en Machteld van Dierendonck - Lezing. Locatie is Manege de Sanjes te Oenkerk (Frl). Meer weten, opgeven, meedoen of kaarten kopen? Ga dan naar: www.paardenzo2012.nl

Paard-Aardig zitten op je IJslander Op 29 januari wordt deze cursus georganiseerd op Stal fra Gaedingi te Harmelen (Ut). De cursus wordt verzorgd door Harmke van Voorst, gediplomeerd Zit & Houdingcoach, en Marieke Weber, gediplomeerd trainster IJslandse Paarden. De houding van een ruiter is van grote invloed op het paard, een verkeerde houding of een zadel met drukpunten kunnen namelijk problemen veroorzaken in achterhand, nek, kaken en rug van het paard. Deze onderwerpen worden dan ook behandeld tijdens de cursus. Opgeven? Stuur dan een mail naar info@atorka.nl, voor meer informatie bel je 0348 470401 of ga je naar www.gaedingi.nl

In Bathmen (Ov) kan er worden meegedaan aan de Mondial Foods Cup 2012. Hierbij worden voor de paarden drie selectie springwedstrijden en een finale verreden in de klassen M, Z en ZZ. Eén selectiewedstrijd wordt verreden op: vrijdag 17 februari 2012, vanaf 16.00 uur. De finale wordt gereden tijdens het paardensportevenement Bathmen te Paard, wat van 24 februari tot 3 maart 2012 plaatsvindt. Deze 14e editie van Bathmen te Paard belooft net als andere jaren weer een veelzijdig evenement te worden, gevuld met paard en sport. Niet alleen met dressuur en springen, maar ook mennen! Van oefenspringen in de BB tot en met Nationaal Springen op 1,40 m niveau, van de finale van de Mondial Foods Cup tot mennen vierspan paarden, je komt het allemaal tegen bij Bathmen te Paard!

Ben je geïnteresseerd in klassieke dressuur of Working Equitation? Of ben je er nog niet bekend mee maar zou je dat wel willen? Dan is deze clinic wellicht iets voor jou! Op 3, 4 en 5 februari 2012 organiseert Baroque Horses Holland te Oosterstreek (Frl) namelijk een clinic in klassieke dressuur en Working Equitation, welke worden verzorgd door Bruno Rodrigues Da Silva. Baroque Horses Holland, ‘hét adres voor barokke paarden’, wordt gerunt door John en Monya Erb. Zij zijn tevens oprichters van educatief centrum het Balingehof, welke met name bekend is als gedragsspecialist. Tijdens deze clinic bent u dus volledig op de goede plek! Het lesgeld voor de clinic bedraagt € 85,- per dag, dit is met maximaal twee lessen van 45-60 minuten. De eerste les is bedoeld als kennismaking en de invulling van de volgende dagen kunnen naar wens en naar aanleiding van de eerste les worden ingevuld. Meedoen kan op elk niveau. Toeschouwers zijn uiteraard welkom, deze mogen voor € 25,- de dag meekijken. Geïnteresseerd? Kijk dan op: www.baroquehorses.nl

Flanders Horse Expo ‘12

Trainingsweekend met Liesbeth Jorna

Op 2, 3 en 4 maart 2012 vindt in Gent dit grote en zeker spectaculaire evenement plaats. Ten eerste staan er verschillende takken uit de paardenwereld op het programma. Te denken valt natuurlijk aan dressuur, maar ook mennen, western, fokkerij en horsemanship zijn onderdeel van het evenement. Daarnaast is ook de ‘show’ niet vergeten, om maar een voorbeeld te noemen: Mario Luraschi, een man die bekend staat voor het trainen van paarden voor het witte doek. Voor de echte paardenliefhebber, die het niet erg vindt naar België af te reizen voor zijn of haar hobby, is Flanders Horse Expo een echte aanrader!

De kunst van de dressuur gecombineerd met de principes van Natural Horsemanship, dat is wat je kan verwachten tijdens dit trainingsweekend. Het weekend vindt plaats op 21 en 22 januari 2012 en de lessen worden gegeven door Liesbeth Jorna, zij rijdt zelf op ZZ-L niveau, is Orun-instructrice niveau 4, Z-jurylid en tevens Parelli level 3 graduate. Het is mogelijk te overnachten op locatie, voor zowel ruiter als paard, meedoen als toeschouwer is ook mogelijk. Locatie is Dop Heets Del te Kootwijkerbroek (Gld).

(België)

Meer informatie kunt u vinden op: www.flandershorseexpo.be

Bathmen te paard 2012

Baroque Horses Holland

Demonstratie Paardenreddingsboot Op 3 maart 2012 is er de mogelijkheid een oude traditie weer eens in actie te zien. Op deze zaterdag gaan namelijk tien paarden de reddingsboot met al hun kracht over het strand en door de branding trekken, net zoals dat vroeger ging wanneer er een schip in nood was. Een onderneming die tegenwoordig met de moderne reddingsboten van nu niet meer nodig is. De demonstratie start bij het maritiem centrum ‘Abraham Fock’ in Hollum (Ameland, Frl). Mis het niet en ga voor meer informatie naar www.vvvameland.nl!

Opgeven kan door een mail te sturen naar: cox_maaike@hotmail.com

Paard 2012 ‘Hét paardenevenement van Noord-Oost Nederland’, vermeldt de website van Paard 2012. Dit evenement staat vol sport, show en natuurlijk entertainment. De showpiste heeft een gevarieerd programma met o.a. clinics van Lammert Haanstra, Masterclass van Adelinde Cornelissen, het aangespannen recreatiepaard, JUMP!, Equi Unity en nog veel meer! Ook verschillende sportonderdelen komen aan bod, zo organiseert Indoor Hardenberg ‘Paard 2012’ van 18 t/m 22 januari 2012 een springwedstrijd voor pony’s. Er kan worden meegedaan in de klassen B t/m ZZ. Mail voor meer informatie naar ponyindoor@hotmail.nl. Paard 2012 wordt gehouden in de Evenementenhal Hardenberg, voor meer informatie over het gehele evenement gaat u dan ook naar: www.evenementenhal.nl/hardenberg

Kijk op www.paardensportbathmen.nl of mail naar concoursbathmen@hotmail.com voor meer informatie.

Paard & Spul - Editie 1 - 2012 - Jaargang 10

5


Zadel-, tuig- en poetswagens van Numatic Eindelijk! Numatic heeft een aantal producten ontworpen voor gebruik in en om de stal. Zadelwagens bestaan natuurlijk al langer maar een goede tuigwagen en poetswagen zijn nieuw! Maar ook deze zadelwagen is wel degelijk anders. Zo kunt u uw poetsspullen in deze wagen direct meenemen en kunt u het hoofdstel en uw cap ophangen aan de haakjes.

Wandrekken voor zadels en tuigen

!

NIEUW

Poetswagens

in verschillende variaties

De tuigwagen is zeer praktisch en biedt ruimte aan twee tuigen en een zweep. De steunen van de zadelwagen en de tuigwagen passen ook op het wandrek zodat u zelf een modulair systeem kunt maken. Van twee wandrekken kunt u vervolgens weer een ‘A’-frame maken. Ideaal om mee te nemen naar wedstrijden! Voor meer informatie kijk op

www.numatic.nl

• perfecte ondersteuning van uw zadel • handige opbergbakken voor poetsspullen, peesbeschermers etc. • zeer stevig onderstel

‘A’-frame

voor zadels en tuigen

Zadelwagen voor zadel en accessoires

Zadelwagen voor westernzadel

Kantelbare verlichtingsmasten De verlichtingsmast in het kort: • Licht armatuur met 400 watt hq lamp • Energie zuinig • Kantelbaar; makkelijk in onderhoud en schoonmaak • Vervaardigd van aluminium met gegalvaniseerd stalen kantelanker • Lampen zijn verstelbaar • Stormvast

Complete kantelbare verlichtingsmast 8 meter

E 399,- per stuk excl. btw De masten worden in heel Nederland, België en Duitsland geleverd.

Kompas vlaggen en masten voor al uw: Reclamevlaggen • Landen- en provincievlaggen • Vlaggenmasten • Verlichtingsmasten

www.paardenbakverlichting.nl Rengersweg 26, 9062 ED Oentsjerk • 058 256 36 68

Bij ons vindt u ook: de eerste actiefstal voor paarden in Nederland, dagcursussen: o.a. ehbo bij het paard, uw eigen paard als politiepaard, de minimencursus, vrijheidsdressuur en paardrijden zonder angst, een gezellig eetcafe en de mogelijkheid tot slapen bij uw paard!

Stal Mansour:

meer dan een manege • • • •

Cursussen en workshops Bed and Breakfast Hoge Veluwe struinritten Unieke groeps- en bedrijfsuitjes • Ponykampen en kinderfeestjes • Trompetterkorps te paard

Stal Mansour • Kemperbergerweg 793 • 6816 RW Arnhem • Tel. 026 - 442 30 06 • info@mansour.nl • www.mansour.nl

6

SUB00015 - Adv de Ondernemer - 130x184_FC_contour.indd 1

Paard & Spul - Editie 1 - 2012 - Jaargang 10

27-09-11 16:00


Paard & Nieuws

Interessante rondjes Educatie en Instructie De KNHS organiseert ook dit winterseizoen weer een aantal leerzame rondjes Educatie en Instructie op haar centrum in Ermelo, met de meest uiteenlopende onderwerpen. 19 januari 2012: Dierenarts Anneke Hallebeek vertelt over voeding van (sport-) paarden en legt uit hoe de body condition score van je paard is. 17 februari 2012: Zadelmak maken en corrigeren van probleempaarden is het thema. Africhtingsdeskundige Gert van den Hof gaat met enkele jonge paarden aan het werk en zal demonstreren op welke manier hij een paard binnen 15 minuten kan berijden. 2 maart 2012: Voor de dressuurliefhebbers staat op vrijdagavond 2 maart 2012 een boeiende avond gepland. Nederlands kampioen Hans Peter Minderhoud geeft op het KNHS-centrum in Ermelo een KNHS rondje instructie. Hans Peter legt tijdens het rondje instructie uit hoe de opleiding van het jonge dressuurpaard verloopt en hoe hij langzaam de paarden voorbereidt op het hogere werk. Hans Peter besteedt veel aandacht aan tempocontrole, stille aanleuning en de oprichting van de hals. Tijdens de avond verschijnen verschillende talenten in de baan. 22 maart 2012: Dierenarts Albert van Unen organiseert een KNHS Rondje Educatie “Voorkom blessures bij je paard” op het KNHS-centrum in Ermelo. Hij zal tijdens deze avond zijn visie geven over het trainen van paarden in relatie tot het voorkomen van blessures. De avonden beginnen om 19.30 uur en de entree is € 15,- per persoon. Reserveren kan bij de afdeling Accommodaties, telefoonnummer (0577) 40 82 80; e-mail: accommodaties@knhs.nl; fax: (0577) 40 17 25. Meer informatie vind je ook op www.knhs.nl

FNRS helpt haar leden omgaan met de crisis Omgaan met de crisis: Werken aan grotere klanttevredenheid. Klanten geven minder uit. De handel in paarden vermindert. Het is zaak nu nieuwe wegen in te slaan. Juist nu is klanttevredenheid en vernieuwing belangrijk. De Federatie van Nederlandse Ruitersportcentra (FNRS) als brancheorganisatie voor de hippische branche helpt, in samenwerking met Trees Inventing, bij haar aangesloten ondernemers de crisistijd als uitdaging te zien. Bij innovatie denken mensen snel aan het technisch verbeteren van producten en processen. Maar innovatie gaat juist ook over mensen. Over goede samenwerking en overleg. Over het optimaal benutten van de aanwezige kennis, ervaring en kwaliteit. Winstgevende innovatie is het resultaat van goede samenwerking in teamverband: deze overtuiging vormt de basis van de aanpak van Trees Inventing en de FNRS. De hippische ondernemers worden uitgenodigd deel te nemen aan de workshop ‘Omgaan met de crisis’. De kosten draagt de FNRS. De workshop bestaat uit drie delen: - Hoe vergroot u de klanttevredenheid. - Hoe geeft u het verbeterproces in uw bedrijf vorm. - Concrete handvatten om mee aan het werk te gaan.

Informatiemiddag NHB Deurne

Op 25 februari 2012 organiseert NHB Deurne (NB) een informatiemiddag over de opleiding Gebitsverzorger Paard. De middag is van 13.30 uur tot 16.00 uur en wordt o.a. verzorgd door Chris Hannes (docent en gebitsverzorger). Altijd al eens willen weten wat het vak gebitsverzorger voor paarden inhoudt of is dit dé opleiding voor jou? Kijk dan snel op: www.helicon.nl

Workshop met de Flexchair

Klassiek Paardrijden organiseert op 4 februari 2012 een workshop met de Flexchair. Een Flexchair brengt de balans van een ruiter in beeld, waardoor doelgericht de houding en zit van ruiter verbeterd kunnen worden. Workshopgeefster Ada Wouter is fysio- en manueel therapeut en heeft de opleiding ‘Basis Flexchair/RBT’ gevolgd. De workshop wordt gegeven in Vierakker (Gld), meer informatie kunt u vinden op: www.klassiekpaardrijden.nl

Trainingsproblemen spiergericht benaderd

Op 4 maart 2012 vindt er bij de pensionstal te Waspik (NBr) deze massage workshop plaats. Lukken bepaalde dressuur oefeningen niet of maar half? Dan is deze informatiedag misschien iets voor jou! Verschillende onderwerpen komen aan bod, waarbij de relatie tussen spieren en oefeningen duidelijk wordt uitgelegd. Geïnteresseerd of meer informatie? Kijk dan op: www.bruysend.nl

Klassiek rijden op de zit

Het resultaat zal zijn dat de hippische ondernemer beter in staat is de crisis het hoofd te bieden door actief in te spelen op de uitdagingen in plaats van lijdzaam uit te zitten. De FNRS geeft hiermee concrete hulp aan haar leden.

Deze cursus, georganiseerd door Akasha Rijkunst, duurt twee weekenden: 25/26 februari en 10/11 maart. De cursus is gericht op communicatie met het paard, de basis van het rijden en op de zit. Locatie is Akasha school voor Rijkunst in Gassel (NB). Voor meer informatie over deze cursus en andere: www.akasha-rijkunst.nl

De workshops vinden plaats op 23 en 24 januari 2012. Inschrijven voor één van de workshops kan via ondernemerszaken@fnrs.nl

(Promotie)

Koop

r

Horse & Hunk kalende 2012

van de Maand Wat zijn jouw voornemens in 2012? Steun Brooke Hospital for Animals extra! Dit kan met de nieuwjaarsaanbieding van Horse and Hunk. De kalender kost speciaal voor lezers van Paard en Spul nu niet € 12,95 maar € 9,95! Bestel direct via de website www.horseandhunk.nl en steun Brooke Hospital for Animals. De Horse and Hunk kalender voor 2012 is een kalender met sexy mannen en stoere paarden. De bijzondere combinatie maakt de kalender uniek! De één galopperend door het water en de ander poserend op de hei. Voor elke vrouw zit er een droom paard én man bij. Het is de ultieme tegenhanger van alle kalenders waarop sexy vrouwen op de motorkap liggen. De kalender is drietalig, zodat ook vrouwen buiten Nederland er blij van worden. Via www.horseandhunk.nl is de kalender te bewonderen. Wacht niet langer en maak je droom waar en steun Brooke dit jaar! Actie is geldig t/m 10 februari 2012 en alleen geldig op de website www.horseandhunk.nl

Door aankoop van deze kalender steunt u Brooke Hospital

Open Dag MBO-opleiding Paardensport AOC Terra

Unieke opleiding voor de echte paardenliefhebber Paarden, dat is je passie! Wil je van die passie je toekomstige beroep maken? De MBO-opleiding Paardensport van AOC Terra organiseert op zaterdag 28 januari van 12.00 uur tot 15.00 uur een Open Dag in het schoolbedrijf Manege Smit in Pesse.

wordt zelfstandig door leerlingen geleid. Je volgt de opleiding met je eigen paard. De leerlingen worden in vier jaar opgeleid tot bedrijfsleider van een ‘hippisch’ bedrijf, instructeur/manager in de paardensport of tot wedstrijdruiter. Een voorliefde voor paarden is belangrijk als je met deze opleiding wilt beginnen.

De opleiding Paardensport van AOC Terra is de enige opleiding met een schoolbedrijf. Het schoolbedrijf, Manege Smit in Pesse,

In bedrijf Tijdens de Open Dag worden bezoekers rondgeleid door vierdejaars leerlingen. Bezoekers

Men-spektakel: Voor de 7e keer grootste Indoor-marathon paarden en pony’s in Aalsmeer!

komen zo in aanraking met alle facetten van de opleiding en zien de leerlingen aan het werk. In de stallen geven leerlingen demonstraties op het gebied van verzorging, vlechten en bandageren. Bezoekers kunnen ook zelf proberen om een paard in te vlechten of te bandageren. Tevens geven leerlingen zelf rijles en vertellen ze hoe het gaat met het brengen en halen van de eigen paarden. Daarnaast is een team van docenten en instructeurs aanwezig om toekomstige leerlingen uitleg

te geven over de opleiding. Al deze activiteiten samen geven geïnteresseerde scholieren een goed beeld van de opleiding.

Ultieme combinatie Tijdens de opleiding zijn er veel praktijklessen; elke dag rijlessen, twee keer per week springlessen. De verzorging van de paarden en rij- en springlessen worden afgewisseld met verschillende theoretische onderdelen. Schoolen stageperiodes wisselen elkaar tijdens ieder schooljaar af. Voor

de echte paardenliefhebber is dit dus de ultieme combinatie: rij- en springlessen op een hoog niveau, instructies geven, een bedrijf runnen, werkervaring opdoen tijdens de stages en ondertussen je MBO-diploma behalen. Interesse? Kom langs op de Open Dag op 28 januari in Manege Smit, Oostering 30 in Pesse!

Workshop IV voortplanting Paard

Op zaterdag 18 februari en zondag 19 februari 2012 wordt voor de 7e keer de grootste indoor marathonwedstrijd van Noord-Holland georganiseerd. Locatie is Paardensportcentrum Wennekers aan de Mr. Jac. Takkade 21 in Aalsmeer. De wedstrijd staat onder auspiciën van Menvereniging Haarlemmermeer/Spaarnwoude. Er zullen enkel-, dubbel- en vierspannen paarden en pony’s starten.

Op 26 maart 2012 organiseert Cursuscentrum Dierverzorging Barneveld een workshop met thema Voortplanting. Onderwerpen die onder ander behandeld worden zijn: anatomie van het voortplantingsapparaat en hormoonhuishouding, natuurlijke en kunstmatige bevruchting, geboorte en geboortezorg, ziektes van merries en veulens en het grootbrengen van moederloze veulens. Daarnaast is er een onderzoek van spermakwaliteit en wordt er een hengstenhouder en een KI station bezocht.

De toegang en parkeren bij dit spektakel zijn gratis.

Meer informatie? Ga dan naar: www.cursuscentrum.nl

Paard & Spul - Editie 1 - 2012 - Jaargang 10

7


PLOSPAN

®

Houtvezel- en zaagselproducten

Brandstofkorrels voor uw CV!

Plomp en Zn. B.V. T: 0418-651911 F: 0418-652595 E: info@plospan.nl W: www.plospan.nl

kruidenhooi luzernehooi withooi graszaadhooi T 0651206626

│ F 0346242003

│ E bruinshenk@hotmail.com

Zeer gebruiksvriendelijke tractoren van 25 t/m 40 PK, leverbaar v.a. €9600,-- ex btw Ook het adres voor werktuigen zoals bakslepen, maaiers, balen prikkers. Voor meer info kom langs of kijk op:

Eurotrac F40-II met frontlader. Compleet € 15700,-- excl. BTW

Importeur :

P. de Heus & Zonen Greup B.V. •

Stougjesdijk 153 • 3271 KB Mijnsheerenland 8

Paard & Spul - Editie 1 - 2012 - Jaargang 10

Tel 0186-612333 • info@eurotrac.nl • www.eurotrac.nl


Fokkerij

Januari 12 -14 januari 2012 - KFPS: Hengstenkeuring WB Stables Warga (Frl) 16 januari 2012 - KFPS: ABFP test, WB stables Wergea, test 1 (Frl) 18 januari 2012 - KWPN: GMB Hengstencompetitie Deurne (NB) 20 januari 2012 - KWPN: IBOP dressuur en springen, HJC Manege, Tolbert (Gr) 20 januari 2012 - KWPN: Eerste bezichtiging tuigpaardhengsten en tweede bezichtiging Gelderse hengsten, Hardenberg (Ov) 21 januari 2012 - Appaloosa Stamboek: Hengstenkeuring, KNHScentrum te Ermelo (Gld) 25 januari 2012 - KWPN: IBOP dressuur en springen, Manege Luttenberg, Luttenberg (Ov) 28 januari 2012 - KWPN: IBOP dressuur en springen, Manege De Vosberg, Panningen (Lb) 28 januari 2012 - NRPS: Hengsten Showdag met eindbeoordeling en presentatie, Ermelo (Gld) 30 januari 2012 - KFPS: ABFP test, WB stables Wergea, test 1 (Frl)

Februari 1-4 februari 2012 - KWPN: GMB Hengstencompetitie finales, ‘s-Hertogenbosch (NB) 1-4 februari 2012 - KWPN: KWPN Hengstenkeuring powered by Massey Ferguson, Brabanthallen ‘s-Hertogenbosch (NB) 4 februari 2012 - KWPN: KWPN Select Sale, Brabanthallen ‘s-Hertogenbosch (NB) 10 - 11 februari 2012 - NWPCS: Centrale Hengstenkeuring 11 feburari 2012 - Het Groninger Paard: Hengstenkeuring GrP 2012, Tolbert HJC manege (Gr) 14 februari 2012 - KWPN: Eerste zadelpresentatie rijpaardhengsten 50 dagen voorjaarstest, Bunschoten (Ut) 14 februari 2012 - KWPN: IBOP dressuur en springen, H.C. De Giessenlanderij, Noordeloos (ZH) 14 februari 2012 - KWPN: Attest- en herkeuring rijpaard-, tuigpaarden Gelderse hengsten, Stal Groenendaal in Bunschoten (Ut) 15 februari 2012 - KFPS: Tussenbeoordeling ABFP test 1, WB stables Wergea (Frl) 16 februari 2012 - KWPN: EPTM examen Sleen (Dr) 22 februari 2012 - KFPS: Tussenbeoordeling ABFP test 1, WB Stables Wergea (Frl) 22 februari 2012 - KFPS: IPOB, WB Stables Wergea (Frl) 24 februari 2012 - KWPN: IBOP dressuur en springen, De IJsselruiters, Brummen (Gld) 27 februari 2012 - KWPN: EPTM start zevenweekse test Sleen (Dr) (examen op 12 april) 28 februari 2012 - KWPN: EPTM start vijfweekse test Deurne (NB) (examen op 30 maart) 28 februari 2012 - KFPS: Eindbeoordeling ABFP test 1, WB stables Wergea (Frl)

Maart 1 maart 2012 - KFPS: Eindbeoordeling ABFP test 1, WB Stables Wergea (Frl) 2 maart 2012 - KFPS: Keuring ABFP test 1, WB Stables Wergea (Frl)

5 maart 2012 - KFPS: Aanvang 2-weekse voorbereiding ABFP test 2, WB Stables Wergea (Frl) 6 maart 2012 - KWPN: Tweede zadelpresentatie rijpaardhengsten 50 dagen voorjaarstest, Ermelo (Gld) 10 maart 2012 - Groninger Paard: Na- en herkeuring hengsten, Hengstenstation Tivoli Raalte (Ov) 12 maart 2012 - KWPN: EPTM start vijfweekse test Sleen (Dr) (examen op 12 april) 16 maart 2012 - KWPN: EPTM start tweeweekse test Deurne (NB) (examen op 30 maart)

17 maart 2012 - NSPS: Hengstenshow Liessel (NB) 17 maart 2012 - NFPS: Hengstenkeuring 2012, Heuvelruiters, Heidehoeksweg 1 te Wezep (Gld) 19 maart 2012 - KFPS: Aanvang ABFP test 2, WB Stables Wergea (Fr) 21 maart 2012 - NWPCS: Her- en nakeuring 25 maart 2012 - EAFS: Hengstenkeuring 2012 en examen verrichtinsonderzoek, QC Stables Beeldstraat 15 , 9100 Sint Niklaas (België) 26 maart 2012 - NWPCS: Start verrichtingsonderzoek 32 dagen

Fokkerijkalender 28 maart 2012 ?- KFPS: IBOP KNHSCentrum Ermelo (Gld) 29 maart 2012 - KWPN: EPTM start tweeweekse test Sleen (Dr) (examen op 12 april) 30 maart 2012 - KWPN: EPTM examen Deurne (NB) 31 maart 2012 - Fjorden Studbook: Hengstenkeuring te Hoenderloo (Gld)

Appaloosa Stamboek Op 21 januari 2012 organiseert het Appaloosa Stamboek een Hengstenkeuring. Locatie voor deze keuring is het KNHS-centrum te Ermelo (Gld). Meer weten? Ga dan naar: www.appaloosa-stamboek.com

KWPN Hengstenkeuring De KWPN Hengstenkeuring powered by Massey Ferguson vindt plaats van 1 t/m 4 februari 2012. Aansluitend aan de keuring is op 4 februari de Select Sale. Locatie van deze keuring en veiling is de Brabanthallen in ‘s-Hertogenbosch. Voor meer informatie gaat u naar: www.kwpn.nl

April

Nederlands Welsh Pony & Cob Stamboek Op 10 februari 2012 kan de Welshpony liefhebber weer zijn of haar hart ophalen! Op deze dag kunt u namelijk aanwezig zijn bij de Centrale Hengstenkeuring van dit leuke ponyras. Meer informatie? Ga dan naar: www.welshpony.com

Het Groninger Paard Op 11 februari 2012 organiseert vereniging Het Groninger Paard een hengstenkeuring. Locatie van deze hengstenkeuring is de HJC Manege in Tolbert (Gr). Meer informatie? Ga dan naar: www.hetgroningerpaard.nl

Centrale Hengstenkeuring 2012 New Forest Op 18 februari 2012 vindt de Centrale Hengstenkeuring van het Nederlands New Forest Pony Stamboek plaats, de na- en herkeuring is op 7 maart 2012. Locatie van deze keuringen is het KNHS-centrum te Ermelo (Gld). Meer weten? Kijk dan op: www.newforestpony.nl

Koninklijke Vereniging Het Nederlandse Trekpaard en De Haflinger Op 15 maart 2012 organiseert Hengstenhouderij De Linge een Hengstenshow. Locatie is Manege de Eendracht, Rijkebuurtweg te Vrouwenpolder (Zld). Aanvang is 19.00 uur. Voor meer informatie gaat u naar: www.kvth.nl

Hengstenshow NSPS Op 17 maart 2012 organiseert het Nederlands Shetland Pony Stamboek een Hengstenshow. Locatie van deze grote hengstenshow is Stal de Lagevoort in Liessel (NB). Met een gezellig strodorp en natuurlijk mooie hengsten belooft het weer een sfeervolle show te worden. Uw hengst inschrijven? Dat kan tot 20 februari! Ga voor meer informatie naar: www.shetlandponystamboek.nl

Fjordenpaarden Op 31 maart 2012 organiseert het Nederlands Fjordenpaarden Stamboek een Hengstenkeuring te Hoenderloo. Voor meer informatie gaat u naar: www.fjordstudbook.com

Nederlands Stamboek voor IJslandse Paarden Van 28 tot en met 29 april organiseert het stamboek voor IJslandse paarden een hengsten- en merriekeuring. Locatie voor deze dagen is Stoeterij de Breidablik te Oirschot (NB). Voor meer informatie gaat u naar: www.nsijp.nl

PRE Stamboek In mei 2012 vindt er weer een Apto keuring plaats (1e fokgeschiktheid keuring). Bij deze keuring wordt er gekeken of de paarden voldoen aan de minimaal vereiste maten en geen gebreken hebben. Meer informatie? Ga dan naar: www.pre-stamboek.nl

1 april 2012 - AVS: DAWRA April’s Fool Show Woudenberg (Ut) 4 april 2012 - KFPS: Tussenbeoordeling ABFP test 2, WB Stables Wergea (Frl) 6-7 april 2012 - KWPN: Thuiskeuring Noord-Brabant 11 april 2012 - KWPN: Eindpresentatie verrichtingsonderzoek rijpaardhengsten 21 dagen (onder voorbehoud) 11 april 2012 - KFPS: IBOP, WB Stables Wergea (Frl) 11 april 2012 - KFPS: Tussenbeoordeling ABFP test 2, WB Stables Wergea (Frl) 12 april 2012 - KWPN: EPTM examen Sleen (Dr) 13 april 2012 - KWPN: IBOP dressuur, Nistelrode (NB) 14 april 2012 - NSvT: Hengstenshow, manege de Nieuwe Heuvel te Lunteren (Gld) 14 april 2012 - NMPRS: Hengstenkeuring Manege stal Groenendaal, Zevenhuizerstraat 154, 3751 LD Bunschoten (Ut) 14 april 2012 - KWPN: IBOP springen, Nistelrode (NB) 16 april 2012 - KWPN: EPTM start zevenweekse test Sleen (Dr) (examen op 31 mei) 17 april 2012 - KFPS: Eindbeoordeling ABFP test 2, WB Stables Wergea (Frl) 19 april 2012 - KWPN: IBOP dressuur en springen, Manege De Buitenwijck, Stuifzand (Dr) 17 april 2012 - KFPS: Eindbeoordeling ABFP test 2, WB Stables Wergea (Frl) 20 april 2012 - KFPS: Keuring ABFP test 2, WB Stables Wergea (Frl) 21 april 2012 - NWPCS: Examen verrichtingsonderzoek 23 april 2012 - KFPS: Aanvang 2-weekse voorbereiding ABFP test 3, WB Stables Wergea (Frl) 28 - 29 april 2012 - NSIJP: Hengsten- en Merriekeuring, Stoeterij de Breidablik, Oirschot (NB)

Paard & Spul - Editie 1 - 2012 - Jaargang 10

9


Uw kwaliteitsvakman Jan Groeneveld biedt aan: -

Jan Groeneveld

gratis gebitscontrole vanaf 5 paarden op één adres geen reiskosten Amerikaans gecertificeerd speciaal gereedschap voor kleine pony’s bittenservice

Jan Groeneveld is een ervaren vakman in de omgang met paarden. Hij is zelf sinds 1987 actief bezig in de samengestelde mensport.

paardengebitsverzorger bittenservice tel. 06 - 50 42 53 29 www.paardengebitsverzorger.nl www.bittenservice.nl

Voor informatie kunt u vrijblijvend bellen met Jan Groeneveld op 06 - 50 42 53 29

Arabo-Friezen zijn atletisch en gebruiken hun benen goed. Ook het onderbrengen van de achterbenen. Mede daarom zeer geschikt voor dressuur.

Arabo Friezen Bewezen in de sport Inteeltprobleem opgelost Werkwillig, meewerkend karakter Groot uithoudingsvermogen

Vakkundige informatie of bemiddeling via Jan Driessen

,95 € 3€69 369,95

Tel: 0032-488 870 190 Email: jdriessen@telenet.be

Een zomerzwarte Fries en een gitzwarte AraboFries volop in actie in de marathon. Aan het einde was de Arabo-Fries nog volledig fit.

Een nieuw ras in opkomst! Een 3 jaar jong tweespan. Arabo-Friezen zijn werkwillige paarden en erg uniform binnen de ras-standaard.

Een Arabo-Fries toont zijn makheid: Ydda’s Boy bleef netjes iedere dag een kwartier onbeweeglijk in alle 4 emmers staan om de harde hoeven ‘in te weken’ gedurende de laatste droge hete zomer.

Meer info over het ras:

10

www.arabo-friezen.com

Paard & Spul - Editie 1 - 2012 - Jaargang 10

5 € 55€ 95,599,95

0 € 4€2452,50,00


(promotie)

Jean-Pierre de Jonghe

Total Horse Scan is ontstaan uit de ervaring hoe moeilijk het soms is om een blessure bij je paard te kunnen vinden. “Ik denk dat we het allemaal weleens ervaren hebben; een paard met een blessure of ongemakkelijke gang en dan begint de, soms erg lange, zoektocht naar een verbetering of diagnose.”

Verbluffende resultaten met thermografie! Jean-Pierre de Jonghe, eigenaar van Total Horse Scan, kwam na deze ervaring uit bij thermografie en wist als eerste in Nederland een Europees diploma te behalen voor thermografie bij paarden. Met een ervaring van een kleine twintig jaar tussen paarden, die hij begon met een manegebedrijf met 35 paarden en een opleiding als hoefsmid in de ‘90er jaren, kwam hij geregeld blessures tegen bij paarden en raakte hij hier meer en meer geïnteresseerd in. Vandaag de dag mag hij zich opgeleid Equine Thermographer in Groot Brittannië noemen, een opleiding die erkend wordt door U.K. Thermography Association, The institute of equine thermography, veterinary Institute of thermography en het Institute of Infrared.

Wat is paarden thermografie? “Kort gezegd is thermografie met infrarood een contactloze manier om blessures op te sporen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de nieuwste infraroodcamera’s en computersoftware, om de kleinst mogelijke temperatuurverschillen in het paardenlichaam te kunnen detecteren. Door deze thermische patronen tot in de detail te kunnen zien, kunnen we snel en efficiënt abnormale thermische patronen ontdekken, die gekoppeld kunnen worden aan specifieke blessures en/of ziekten, die als warmere plekken worden aangegeven. Abnormale thermische patronen bij het paard worden vaak al ontdekt voordat er bij het paard visueel iets zichtbaar is. Hierdoor kan een blessure al in een vroeg stadium onderzocht en behandeld worden.” “Het ontdekken van deze blessures en ziekten in een vroeg stadium voorkomen vervolgens verdere complicaties bij het paard, waardoor de mogelijkheid geboden wordt om de blessures te monitoren. Daarnaast kunnen de ontwikkelingen van de genezing tevens door middel van deze thermische patronen gevolgd worden. Niet enkel voor veterinaire aspecten is thermografie praktisch, maar ook trainers en ruiters kunnen er hun voordeel mee doen. Tijdens een training of wedstrijd zijn bijvoorbeeld de effecten van de training te monitoren. Zo is ook tijdens een training al zichtbaar te krijgen wanneer iets een probleem gaat opleveren. Zowel bij mensen als dieren is het door middel van onderzoek al gebleken dat prestaties verbeteren, doordat er sneller ingegrepen kan worden.” “Wij als eigenaar van ons paard kunnen de benen van ons paard navoelen op warmteontwikkeling ten opzichte van de rest, het grote nadeel hierbij is echter dat wij pas een verschil merken wanneer deze drie à vier graden Celsius verschilt ten opzichte van de andere benen. Echter, op het moment dat dat temperatuurverschil merkbaar is, is de schade al in ernstiger mate aanwezig. Via infrarood thermografie

lastig te traceren zijn, kunnen we met thermografie goed in beeld krijgen. Het mooie van de techniek is dat de oorzaak en gevolg worden waargenomen. In 95% van de gevallen hebben wij de oorzaak weten te achterhalen. Maar is er helemaal niets met het paard aan de hand, dan zien wij dat ook. Zo weet je precies wat er al dan niet met je paard aan de hand is.” “Naast het voorkomen is ook een nauwkeuriger begeleiding van het herstel mogelijk met thermografie. Na zware arbeid zijn de paarden te monitoren op blessures en is hun conditie te bekijken. Recente testen met infraroodcamera’s en de software die erbij gebruikt wordt, bewijzen dat we tegenwoordig in staat zijn om nog verder en effectiever gebruik te maken van infrarood bij het monitoren van het paard. Er worden echt verbluffende resultaten met thermografie geboekt!”

Institute of Equine Thermography, Veterinary Institute of Thermography en het Institute of Infrared, ondersteunen de protocollen die gevolgd moeten worden voor goede opnames. Tijdens de demonstraties en presentaties wordt er dus erg veel aandacht gegeven aan deze protocollen die alles bepalend zijn voor goede opnames.” “Mensen die graag zelf met thermografie willen werken hebben een professionele opleiding nodig, wat een vereiste is voor goede opnames en een correcte analyse van de foto’s. Laat je iemand aan huis komen? Laat thermografie alleen op je paarden uitvoeren door een gediplomeerd persoon, zodat deze de juiste posities ten opzichte van je paard weet aan te nemen. Gemiddeld genomen zullen er veertig opnamen per paard gemaakt worden om het lichaam optimaal in beeld te brengen, waarna de foto’s op de juiste manier geanalyseerd kunnen worden.”

Thermografie is niet alleen op zich toepasbaar. “We hebben een netwerk van dierenartsen en chiropractors opgebouwd, die bereid zijn om naar aanleiding van thermografie, aan de hand van de foto’s de reguliere diagnosemiddelen in te zetten. Hiermee kunnen zij direct op de goede plaats de juiste middelen inzetten, waardoor de zoektocht verkort wordt, behandeling effectief ingezet en het leed van het paard verminderd.” Het netwerk van Total Horse Scan is geen gesloten netwerk en daarom zijn zij altijd zoekende naar nieuwe dierenartsen en chiropractors voor in het netwerk.

Buitenland! In het buitenland wordt er al veel gebruik gemaakt van thermografie bij paarden. De Jonghe was in Groot Brittannië te gast bij een eventingstal, waar twee Britse Olympische ruiters zijn gestationeerd. “Deze toppaarden werden na iedere zware training preventief gescand. Zo konden zij bij een blessure bekijken of er een ontwikkeling plaatsvond en bij een aanstaande blessure kon er snel gehandeld worden en zo ernstiger blessures worden voorkomen. Niet alleen in Groot Brittannië, maar in tal van landen wordt de thermografie bij paarden al op grote schaal toegepast. Nederland loopt hierin erg achter.”

Thermografiebeelden “Bij thermografie bij paarden zijn we zoekende naar asymmetrie in het thermografische patroon van het paard. Zo is in figuur a een duidelijke asymmetrie te zien in het linkervoorbeen, ten opzichte van het rechtervoorbeen. Naast beenproblemen komen we ook vaak blessures in de rug tegen. De rug is een erg belangrijke, maar ook kwetsbare plaats. Op figuur b is een ‘hotspot’ op de wervelkolom zichtbaar.”

Fig. b

Contact Fig. a zijn deze temperatuurverschillen al vroegtijdig waar te nemen, omdat dit meteen in het thermische patroon wordt vastgesteld. De thermografiecamera stelt al een temperatuurverandering vast van 0,1 graad Celsius. Zodra er abnormale veranderingen optreden, zijn trainingen of omstandigheden sneller aan te passen, dierenartsen eerder te raadplegen en kunnen diagnoses eerder gesteld worden. Op deze manier wordt er voorkomen dat er ernstiger blessures ontstaan, wat in het voordeel van de ruiter en zijn paard is. Eveneens blessures die

Bij thermografie zoekt men naar de asymmetrie in een thermografisch patroon.

Professionele opleiding is dus vereist, om goede opnames te kunnen maken en om de foto’s op een juiste wijze te kunnen analyseren. Mocht u interesse hebben in een demonstratie dan kunt u altijd contact opnemen met Total Horse Scan via 06-47496028 of een e-mail zenden aan info@totalhorsescan.nl

Demonstraties

Total Horse Scan is actief in heel Nederland, België en daarbuiten.

“Om meer bewustzijn te verkrijgen van de voordelen van thermografie voor paard en ruiter, geven wij demonstraties. Wij komen graag bij dierenartsen en stalhouders aan huis om uitleg te geven hoe thermografie in elkaar steekt. Daarnaast geven wij ook presentaties in maneges of bij verenigingen. De UK Thermography Association, the

Bekijkt u ook eens de website www.totalhorsescan.com voor meer informatie en wat erbij komt kijken voor een bezoek bij u op stal.

Paard & Spul - Editie 1 - 2012 - Jaargang 10

11


Paardentrailers nu ook Excellent menwagens van recreatie- tot wedstrijdwagen

Op 19 maart 2005 moest ik de beslissing nemen om mijn lieve ruin Vulcano te laten inslapen. Met groot verdriet en pijn in mijn hart heb ik op een waardige manier afscheid van hem kunnen nemen. Omdat wij al vele jaren een huisdierencrematorium hebben is de keuze gemaakt om hem te cremeren. Op deze manier heb ik meer vrede met het lot wat Vulcano overkwam. Het heeft er wel toe geleid dat wij hebben besloten de mogelijkheden van crematie uit te breiden en u ook de mogelijkheid te bieden om zo van uw dierbare vriend afscheid te nemen. Huisdieren- en Paardencrematorium Buitendijk 101 3078 XC Rotterdam Tel. 010 - 483 33 85 Fax 010 - 497 77 90 email: info@dierencrematie.nl www.dierencrematie.nl

adv hk.indd 1

12

Dealer van o.a. Atec, Henra, Hotra, Blomert en Humbaur. Witteweg 5 1431 GZ Aalsmeer T 0297 26 64 84 F 0297 36 07 38 E technocenter@imanse.nl

www.imanse.nl

11-1-2012 9:48:21

Paard & Spul - Editie 1 - 2012 - Jaargang 10


Psychologie van het leren Tekst & foto’s: Marjolein Kylstra, Showstal Penthesileia

De psychologie van het leren deel6

Intelligentie bij paarden. Bij mensen kennen wij verschillende types intelligentie, zoals emotionele en rationele intelligentie. Ligt dat ook zo bij paarden? Hoe ver is de wetenschap met het onderzoeken van intelligentie bij dieren? Een vogelvlucht door en over het begrip intelligentie bij paarden.

Voorzichtig! Zoals gezegd en nog even in de herhaling: de meningen over het mentale leven van een paard lopen nogal uiteen. Behavioristen, een stroming van denkers, zien het paard als een biologische machine die uitsluitend geregeerd wordt door instinctieve reacties. Cognitieve ethologen daarentegen geloven dat dieren beschikken over een rijk gevoelsleven. De moderne wetenschap staaft dit laatste idee, al is nog lang niet alles op dit gebied bewezen. Wat wel vaststaat is dat zogenaamde ‘hogere dieren’ beschikken over zenuwstelsels die vergelijkbaar zijn met die van de mens. Er zijn grote overeenkomsten in de hersenstructuren en in de hormoonhuishouding die gevoelens en emoties aansturen. Omdat nog

niet alles onomstotelijk bewezen is en misschien, wetenschappelijk gezien, nooit helemaal bewezen kan worden, hanteren we het ‘voorzichtigheidsprincipe’. Dat principe claimt dat, ook al is alles (nog) niet voor 100% bewezen, je er voor de zekerheid toch vanuit kunt gaan dat het waar is. Ik ga zelf uit van de mentale mogelijkheden van het paard. Gezien de gevolgen voor de manier van ‘paardwaardig’ trainen sta ik volledig achter het voorzichtigheidsprincipe. Maar er zijn nog veel vragen. In mijn lezingen en workshops behandel ik daarom de intelligentie bij een paard als een van de eerste onderwerpen. Ratio? Een algemene betekenis van intelligentie is de vaardigheid om te leren, doelgericht te handelen

en rationeel te denken. Effectief omgaan met de omgeving en probleemoplossend vermogen horen ook bij de definitie van intelligentie. Voor dieren geldt dezelfde definitie, met uitzondering van het rationele denken. Dieren worden geacht niet rationeel te zijn. In recentelijke studies worden ook hier vraagtekens bij gezet, maar bewezen is het nog niet. Wie de krant leest of het journaal kijkt kan trouwens ook zo zijn vraagtekens zetten bij het rationele denken van de mens, maar dit even terzijde. De overige onderdelen, zoals doelgericht handelen en probleemoplossend vermogen, zijn in ieder geval (zeker voor de aanhangers van de cognitieve stroming) bij dieren wel van toepassing. De ‘mate van’ intelligentie geeft aan dat een dier

De slimmere volbloed? weliswaar zeer schrander kan zijn, maar dat het nooit het intelligentieniveau van de mens zal bereiken.

De dommere koudbloed?

Een andere maatstaf van intelligentie Intelligentie wordt ook wel beschreven als talent en begaafdheid. Vertaald naar paarden kunnen we denken geschiktheid voor de (hogere) dressuur- of springsport. Dit wordt door fokkers door middel van selectie steeds verder doorgevoerd. Niet alleen de meest geschikte lichaamsbouw is essentieel, maar ook karaktereigenschappen en intelligentie. Zo moet een springpaard per definitie wel de wil hebben om over de hindernis te gaan. Daarbij komt intelligentie om de hoek kijken, de juiste inschatting kunnen maken ‘hoe’ over de hindernis gegaan kan worden. Wat betreft de zogenaamde ‘geestelijke vermogens’ slaan we paarden die hoog in het bloed staan, dus paarden met ‘veel volbloed’ in de aderen, ook hoog aan. Zij worden doorgaans slimmer geacht terwijl de meer koudbloedige individuen vaak voor wat dommer gehouden worden. Het is de vraag of dat zo is, waarschijnlijk spelen andere factoren zoals de juiste training ook een rol. Het antwoord is niet snel gegeven, daarvoor moeten we ons verdiepen in de verschillende types intelligentie. De meeste van ons kennen twee vormen van intelligentie: het I.Q. , de intelligentie quotiënt en het E.Q. de emotionele intelligentie. Beide zijn via testen meetbaar. Wel moet daarbij opgemerkt worden dat emotionele intelligentie eigenlijk helemaal geen vorm van intelligentie kan zijn, aangezien intelligentie per definitie verwijst naar de intellectuele vermogens en niet naar de emotionele vermogens. Vroeger bestond er maar één soort intelligentie. Mens of dier scoorde hoog of laag. Met voortschrijdend inzicht veranderde dit. Omdat bij mens en dier de vaardigheden zo verschillend zijn

kwamen wetenschappers tot de conclusie dat men intelligentie als een verzameling psychische basisvaardigheden moest beschouwen. Het werd gebruikelijk om ‘intelligentie’ op te delen in meerdere gebieden. Zo kan het zijn dat dier of mens op bepaalde gebieden hoog scoren en dat er op andere gebieden minder wordt gepresteerd. Algemeen wordt nu aangenomen dat er zeven vormen van humane intelligentie zijn. Deze zijn echter niet allemaal van toepassing op het paard. De intelligentie van het dier wordt vaak bekeken aan de hand van de manier waarop hij zijn taken uitvoert. Daarbij meet men dan 3 vormen van intelligentie: de instinctieve intelligentie, de adaptieve en de praktische intelligentie. Er bestaan echter ook andere vormen van intelligentie bij paarden zoals bijvoorbeeld de motorische intelligentie. Hiermee worden de lichamelijke vaardigheden van het paard bedoeld, zoals de geschiktheid voor het springen van een zwaar parcours. Ook paarden die gebruikt worden voor film- of reclamewerk, waarbij de oefeningen uit meerdere complexe componenten bestaan, beschikken over een hoge mate van motorische intelligentie, welk lichaamsdeel gebruik ik hoe en wanneer. Zogenaamde ruimtelijke intelligentie is voor paarden van belang om te weten waar zich de drink- en voerbak bevindt ten opzichte van de plaats waar hijzelf is. Natuurlijk is voor een kuddedier sociale intelligentie onmisbaar. Hierdoor kun je met kuddegenoten omgaan evenals ‘goed’ reageren op mensen. Het paard is zich hierbij bewust van de wisselwerking met anderen. Een minder bekende vorm van

intelligentie, die voor ons trainers en ruiters van groot belang is, is de taalkundige intelligentie van het paard. Zij kunnen dan wel geen menselijke taal produceren, maar beschikken wel degelijk over een bepaalde mate van taalvaardigheid. Denk maar aan de gesproken aanwijzingen die het paard krijgt tijdens onze aanwezigheid. Het mag dan wel zo zijn dat de mens over een hogere mate van intelligentie beschikt, maar de vraag is of de mens ook altijd slimmer is dan het paard. Paarden kunnen uitermate geraffineerd te werk gaan als het gaat om het bevredigen van hun eigen belangen, wat niet altijd door iedereen doorzien wordt. Iedereen kent wel voorbeelden van paarden die hun eigenaar perfect naar eigen idee hebben afgericht. De gedresseerde mens! Denk aan de staldeur trappers: een flinke roffel tegen de deur en direct komt er iemand aangehold om het paard te vertellen dat het stout is. Dat gemopper maakt het paard niet uit, want het krijgt aandacht en met een beetje geluk nog iets lekkers ook! Reken erop dat het paard dat, voor ons, ongewenste bedrag herhaalt. Hij heeft er immers voordeel van..... einde verveling en een koekje toe. Hij zou wel gek zijn als hij ermee zou stoppen. Denk eens aan de jaszak happers...., enfin vul verder maar in. Het uiteindelijke idee is dat een goede en motiverende training inhoudt dat het paard uit eigen motivatie gedrag gaat laten zien dat wij graag willen hebben. Het paard moet dus altijd het idee hebben dat zijn gedrag ook in zijn voordeel is, tegelijkertijd vervult het dan onze wensen.

of vragen: e ti a rm fo in r e e Voor m ws.nl www.paardensho Paard & Spul - Editie 1 - 2012 - Jaargang 10

13


V.: Brandus 345 x MV.: Djurre 284 Type: Dressuurpaard Leeftijd: 3 Stamboek: KFPS Klassering: Geen Prijsklasse: 2.000-4.000 Geslacht: Merrie Stokmaat: 1.63 m - 1.65 m

Naam: Florian v: Reinar x mv: Ramiro Type: Recreatiepaard Stamboek: FjordenLeeftijd: 3 jr. paarden Stamboek Klassering: Geen Prijsklasse: 1.000-2.000 Geslacht: Ruin Stokmaat: <= 1.48 m

Naam: Saraja van Steenbergen v: Athos van ter Beke x mv: Moni Niveau: B Type: Dressuurpaard Stamboek: Haflinger stamboek Leeftijd: 4 jr. Stokm.: 1.48 m - 1.57 m Geslacht: Merrie Prijsklasse: 2.000-4.000

V.: Haitse 425 x MV.: Maiko 373 Type: Dressuurpaard Leeftijd: 3 Stamboek: KFPS Klassering: Geen Geslacht: Hengst Stokmaat: 1.69 m - 1.71 m Prijsklasse: 4.000-6.000

Voor meer info kunt u kijken op www.friesiansforexport.com of bellen met Augustinus Hoekstra

Ze is net een jaar onder het zadel en heeft ook al wedstrijd ervaring kan worden gestart in de B. Ook kan ze een sprongetje meenemen. Ze heeft geen stalgebreken en is verkeersmak. Ook kan ze zo voor de kar; tevens een paardje waar je veel mee kan en ook verder in de sport.

Naam paard: Zizoran, V.: Toddy x MV.: Rhoeo Type: Dekhengst Leeftijd: 8 Niveau: Aangespannen beleerd Geslacht: Hengst Stokmaat: <= 1.48m Stamboek: Fjordenpaarden Stamboek Prijsklasse: 4.000-6.000

Zeer lief paard goed bereden en erg mak. ook beleerd voor de kar erg ruime gangen. mooi lange manen voor bezichting en proberen kijk op www.friesiansforexport.com

Zizoran is een grof gebouwde rastypische hengst, die beschikt over drie zeer goede basisgangen. Het is een rustige en prettige hengst in de kudde en op stal.

Tel.: 0615226927

Tel.: 0640214737

Tel.: 0615226927

Tel.: 0622406654

Naam: Wahida, V: London Type: Springpaard Leeftijd: 4 jr. Stamboek: NRPS Niveau: B Prijsklasse: 4.000-6.000 Geslacht: Merrie Stokm.: 1.66 m - 1.68 m

Naam: Celesto, v: Concorde Naam: Ysbrand Type: Springpaard Geslacht: Hengst Leeftijd: 4 jr. Stamboek: KWPN Niveau: B Prijsklasse: 4.000-6.000 Mooie grote sterhengst, met hoge punten in Geslacht: Ruin Stokm.: 1.63 m - 1.65 m AFBP test. Celesto is een mooie, sterke ruin met veel Stal Okkema, het meeste aanbod in kwaliteits uitstraling. Hij staat sinds begin juli bij ons op gereden en betuigde friese paarden. stal. Op het moment wordt hij doorgereden en Vind u het hier niet, dan vind u het nergens! pakt alles erg goed op. We nemen hem momenteel regelmatig mee op concours in de klasse B. www.stalokkema.nl

Naam: Whisper, v: Oklund x mv: Jasper Type: Springpaard Leeftijd: 8 jr. Stamboek: KWPN Niveau: B Prijsklasse: 6.000-8.000 Geslacht: Merrie Stokm.: 1.63 m - 1.65 m

Naam: Madalusi v: Goodwill x mv: Pion Niveau: M Type: Dressuurpaard Stamboek: KWPN Leeftijd: >=15 jr. Stokm.: 1.69 m - 1.71 m Geslacht: Merrie Prijsklasse: 2.000-4.000

Whisper is dressuurmatig goed getraind en heeft diverse springwedstrijden gelopen. Een fijne merrie met een goed karakter en goede techniek. Leuk paardje voor een ambitieuze ruiter die direct op concours wil. Zeer geschikt voor overgang pony - paard.

http://horsetelex.nl/pedigree.php?horseid=210638

Tel.: 0622541228

Tel.: 0622541228

Tel.: 06-10216672

Deze erg leuke merrie is drachtig van Maeije, ze is goed bereden en betuigd, ze is leergierig en lief in omgang.

Wahida is een fijn te rijden. Het is een fijn, los paard met karakter (veel bloed). De merrie is sinds maart 2011 bij ons in training. Momenteel nemen we haar regelmatig mee op wedstrijd in de klasse B. Ze pakt dit zeer goed op en leert snel. Fijn paard met veel toekomstpotentieel. Tel.: 0622541228

Tel.: 0653818266

Niet bellen op zondag

Florian is een vriendelijke ruin, die als veulen op de keuring het hoge puntenaantal van 39 behaalde. In kuddeverband opgegroeid, kent het meelopen en vaststaan aan een halster evenals het vervoer met trailer. Verder nog groen en aan te rijden door de nieuwe eigenaar. Meer informatie? www.bvandenberg.nl Tel.: 0622406654 Niet bellen op zondag

www.paardenspul.nl

T

V.: Ait x MV.: Fetse Type: Dressuurpaard Leeftijd: 4 Stamboek: KFPS Klassering: Geen Prijsklasse: 4.000-6.000 Geslacht: Hengst Stokmaat: 1.66 m - 1.68 m Erg mak en goed dressuurpaard, goed gereden en betuigd paard, is erg lief en vriendelijk tegen mensen en andere dieren.

V

Naam: in de ban van picasso v: isala,s solaris x mv: prins keur pref Niveau: Geen Type: Jaarling Stamboek: Appaloosa Leeftijd: 1 jr. Stokm.: 1.48 m - 1.57 m Geslacht: Hengst Prijsklasse: 0-1.000

Naam: Dervar v: Anton x mv: Lestor Type: Recreatiepaard Leeftijd: 4 jr. Klassering: Geen Geslacht: Ruin

Niet bellen op zondag

Lieve appaloosahengst met leuk stamboek, hele mooie gangen, braaf bij de hoefsmid, geen stalgebreken of hengstenstreken, is verkeersmak, hij loopt netjes aan het halster mee, zijn kleur is zilver-appel schabrakbont. Schofthoogte is nu 1.55 in mei word hij 2.

Tel.: 06-30651570

Tel.: 0647932474

Dervar is een lieve Fjordenruin, die beleerd is onder het zadel en voor de wagen. Beide doet hij zeer braaf. Het is een zeer werkwillig paard, met de potentie om een leuke gezinsfjord te worden. Bekend met de trailer en groot verkeer voor de wagen. Lage prijs i.v.m. lichte eczeem. Meer informatie? www.bvandenberg.nl Tel.: 0622406654 Niet bellen op zondag

Naam: Maan Niveau: Geen Stamboek: Geen Stokm.: <= 1.48m Prijsklasse: 1.000-2.000

Type: Pony Leeftijd: 6 jr. Geslacht: Merrie

Maan is een vriendelijke en intelligente pony. Is kerngezond en heeft geen stalgebreken. Niet voor beginners. Niv. B

Om hem te bekijken of te proberen kijk op www.friesiansforexport.com Tel.: 0615226927

CH O ERK

Stamboek: Fjordenpaarden Stamboek Prijsklasse: 0-1.000 Stokmaat: <= 1.48 m

Uw paard of pony hier? Naam: v: x mv: Type: Leeftijd: Geslacht:

Niveau: Stamboek: Stokm.: Prijsklasse:

Vul het formulier op onderstaande website in en zie uw paard of pony volgende maand hier ook tussen staan.

Telefoon

Heeft u ook een paard of pony te verkopen? Dat kan vanaf nu ook via Paard & Spul! Ga snel naar onze website of www.keuzeinpaarden.nl en vul de lijst aan met uw paard(en). Succes!

www.keuzeinpaarden.nl 14

Paard & Spul - Editie 1 - 2012 - Jaargang 10


Naam: Alarde de Torremorena v: Pendulo II x mv: Defo Type: Dressuurpaard Niveau: Geen Stamboek: P.R.E. Leeftijd: 4 jr. Stokm.: 1.58 m - 1.62 m Geslacht: Hengst Prijsklasse: 4.000-6.000

Naam: Tomillo HG v: Torero XXVII x mv: Natario VI Niveau: B Type: Dressuurpaard Stamboek: Barok Pinto Leeftijd: 3 jr. Stokm.: 1.58 m - 1.62 m Geslacht: Hengst Prijsklasse: 4.000-6.000

Alarde de Torremorena, Andalusier top mooie hengst, 4.5 jaar, stokmaat ongeveer 1,60 meter, maar wordt nog groter. Stap, draf, galop, zeer veel aanleg piaffe, spaanse pas, passage. De rest moet u zelf bekijken. Alle papieren en documenten aanwezig, hij is net in Nederland.

Prachtig gitzwarte PRE hengst uit beste Spaanse stam. Mooi voorkomen met sterke bewegingen. stm. 1.60 m. Braaf in omgang en onder het zadel. Kan evt geruind worden. Plaatje om te zien Voor meer info Stal Ysselvliedt Wezep. Niet bellen op zondag.

Tel.: 0655801286

Tel.: 0653480960 bgg 038-3760930

Naam: IQHA CR Showgirl Sugar Pep v: APHA Cut a Sugar Pep x mv: IQHA CR Moonlight Jetset Niveau: Internationaal Type: Jaarling Stamboek: Appaloosa Leeftijd: 1 jr. Stokm.: <= 1.48m Geslacht: Merrie Prijsklasse: 0-1.000 Zeer mooie Quarab merrie, bloedlijnen van o.a. Peppy San Badger, Gay Bar King ,Cutter Bill, doc Bar.

Naam: Wynswood Lecacy v: Lemonshill Hylight Niveau: B Type: Pony Stamboek: Welsh Pony en Cob Leeftijd: 4 jr. Stokm.: <= 1.48m Geslacht: Ruin Prijsklasse: 1.000-2.000 Leuke brave Welsh pony ruin stm. 1.27 m. geb. 2007. Goede afstamming, braaf op stal en makkelijk te rijden. Mooie voskleur met blonde manen en staart. Echt een schatje. Voor meer informatie stal Ysselvliedt, Wezep Niet bellen op zondag Tel.: 0653480960 bgg 038-3760930

Naam: CC v: Indoctro x mv: Legaat Niveau: Geen Type: Springpaard Stamboek: KWPN Leeftijd: 4 jr. Stokm.: 1.66 m - 1.68 m Geslacht: Ruin Prijsklasse: 2.000-4.000

Naam: Everest Hill v: Ed king Hill x mv: Lennard Niveau: Geen Type: Springpaard Stamboek: NRPS Leeftijd: 6 jr. Stokm.: 1.72 m - 1.74 m Geslacht: Hengst Prijsklasse: 8.000-10.000

Brave 4 jarige koffievos ruin. Indoctro x Legaat, goed bewegen. 1.67m.

Bonte hengst v. Ed king Hill, 1.73 bruin bont, tevens nakomelingen te bezichtigen.

Tel.: 0611950138

Tel.: 0611950138

Naam: Lucky Boy v: Exotic Hollywood Boy x mv: Marias Lucky Girl Niveau: Onbeleerd Type: Westernpaard Stamboek: Paint Leeftijd: 2 jr. Stokm.: 1.48 m - 1.57 m Geslacht: Merrie Prijsklasse: 2.000-4.000

Naam: Indian Steps v: Billy Norfleet x mv: Bigstepinkittydeleo Niveau: Nationaal Type: Westernpaard Stamboek: Paint Leeftijd: 6 jr. Stokm.: 1.48 m - 1.57 m Geslacht: Merrie Prijsklasse: 6.000-8.000

Naam: Dreamcicle v: Lord Leatherdale x mv: Rousseau Niveau: Geen Type: Dressuurpaard Stamboek: KWPN Leeftijd: 3 jr. Stokm.: 1.66 m - 1.68 m Geslacht: Merrie Prijsklasse: 4.000-6.000

Naam: Caspar v: Casanova Boy x mv: Biret Niveau: Geen Type: Dressuurpaard Stamboek: Alt Oldenburger Leeftijd: 1 jr. Geslacht: Hengst Prijsklasse: 6.000-8.000

Mooie breedingstock ruin, allround gefokt. Prijs €3000,Meer info: www.reininghorse.nl Correct gebouwd en goede beweger.

Super gave Paint merrie met veel reining talent, prijs €6500,-

Mooie, aansprekende merrie. Beschikt over drie zeer goede gangen. Paard is braaf in de omgang, nog onbeleerd. Recent gekeurd, 100% OK. Herkeuring geen probleem.

Voor de liefhebber: een schitterende klassieke Oldenburger hengst met veel potentie voor de sport. Met zeer goede bewegingen en een super karakter.

Tel.: 0621816560

Tel.: 0621816560

Tel.: 0622541228

Tel.: 0653452565

Voor ons totale aanbod www.reininghorse.nl Tel.: 0621816560

www.paardenspul.nl

Naam: Wilrik Fijne te rijden grote ruin van 1.70m Stal Okkema, het meeste aanbod in kwaliteits gereden en betuigde friese paarden. Vind u het hier niet, dan vind u het nergens! www.stalokkema.nl

Tel.: 0653818266

Naam: Ocle, v: Cemento x mv: Lego Niveau: Geen Type: Dressuurpaard Stamboek: Barok Pinto Leeftijd: 4 jr. Stokm.: 1.58 m - 1.62 m Geslacht: Hengst Prijsklasse: 10.000-15.000 Ocle is een super barokke Andalusier hengst (PRE) met veel uitstraling, show voorkomen en hij kan ook nog eens super bewegen. Een pareltje voor de toekomst. Ocle is net onder het zadel en zal door ons verder beleerd worden. Ocles karakter is super. Zijn stamboekpapieren zijn volledig in orde. Niet bellen op zondag, alleen ‘s avonds na 18:00 uur.

Naam: Docil VIII & Dominanta XXXVII v: Destinado XVII (beiden) x mv: Volador VIII & Hildalgo Stamboek: P.R.E. Type: Fokmerrie Leeftijd: 6 jr. Stokm.: 1.58 m - 1.62 m Geslacht: Merrie Prijsklasse: 2.000-4.000

Naam: Balenciaga Nomia v: Johnson x mv: Rohdiamant Niveau: L Type: Dressuurpaard Stamboek: KWPN Leeftijd: 5 jr. Stokm.: 1.66 m - 1.68 m Geslacht: Merrie Prijsklasse: in overleg

Naam: Annichje fan de JH v: Dries 421 x mv: Tsjerk 328 Niveau: Aangespannen beleerd Stamboek: KFPS Type: Dressuurpaard Stokm.: 1.63 m - 1.65 m Leeftijd: 3 jr. Prijsklasse: in overleg Geslacht: Merrie

Naam: Alida v: Kennedy x mv: Dageraad Niveau: Geen Type: Dressuurpaard Stamboek: KWPN Leeftijd: 6 jr. Stokm.: 1.62 m - 1.66 m Geslacht: Merrie Prijsklasse: 4.000-6.000

Volledig PRE en beiden APTA goedgekeurd. Ook licht bereden. Beide hebben dit jaar een veulen gehad, komen rechtstreeks uit Spanje, geen tussenhandel. Lieve merries en prachtig voor de wagen. Vraagprijs is voor alletwee. Top gezond maar mogen nog iets zwaarder. Alle papieren en documenten aanwezig. Doma-Hipica Tel.: 0655801286

Super fijn bewegende merrie met zeer veel zelfhouding. Veel potentie voor het hogere werk. Merrie komt uit predikaatrijke moederlijn en is PROK gekeurd. Ongecompliceerd karakter, makkelijk in de omgang. Niet geschikt voor beginnende ruiter/amazone.

Ze heeft met haar afstamming Dries 421 x Tsjerk 328, dezelfde combinatie als de tweevoudig en regerend Hengstenkeuringskampioen Uldrik 457. Hoewel nog jong, nu al heel braaf en geschikt als toekomstig familie paard! Aangereden en betuigd met prettig karakter. Inteelt 0.78%

Prachtig luxe merrie met super bewegingen en een goed karakter. Op dit moment drachtig, veulen niet bij koop inbegrepen.

Tel.: 06-22250806

Tel.: 0615510146 (Pieter)

Tel.: 06 53452565

Naam: Come Back v: Flemmingh x mv: Wagenaar Niveau: Onbeleerd Type: Dressuurpaard Stamboek: KWPN Leeftijd: 3 jr. Stokm.: 1.66 m - 1.68 m Geslacht: Merrie Prijsklasse: 2.000-4.000

Naam: Horneado v: Essen Maynou x mv: Zaragozano Niveau: Geen Type: Dressuurpaard Stamboek: Barok Pinto Leeftijd: 3 jr. Stokm.: 1.63 m - 1.65 m Geslacht: Hengst Prijsklasse: 8.000-10.000

Mooie, jonge merrie. Merrie komt rechtstreeks uit de opfok en is nog groen (niet zadelmak). Paard heeft fijn karakter en is prettig in de omgang.

Horneado is een bijzonder getalenteerd dressuurpaard, met zeer ruime bewegingen, veel elasticiteit en souplesse. Stamboekpapieren volledig in orde. Voor meer informatie: www.baroquehorses.nl

Naam: Irene G Uit super fokkende lijn, kampioen van Amerika en dekhengst Tymen. Stal Okkema, het meeste aanbod in kwaliteits gereden en betuigde friese paarden. Vind u het hier niet, dan vind u het nergens! www.stalokkema.nl

Naam: Undo v: Metall x mv: Amethist Niveau: Z Type: Dressuurpaard Stamboek: KWPN Leeftijd: 10 jr. Stokm.: 1.72 m - 1.74 m Geslacht: Ruin Prijsklasse: 8.000-10.000 10 jarige bruine ruin v. Metall, Z geklasseerd, 1,75 meter. Braaf karakter.

Niet bellen op zondag, alleen ‘s avonds na 18:00 uur.

Tel.: 0031612129157

Tel.: 0653818266

Tel.: 0031612129157

Tel.: 0622541228

Naam: Osseweide’s Cheyenne Porsche Type: Springpony Stamboek: Geen Stamboek Leeftijd: 11 jr. Prijsklasse: in overleg Klasse/Niveau: Z Stokm.: <= 1.48m Geslacht: Merrie

Naam: Galan, v:Segedano x mv:Andarin Niveau: Geen Type: Dressuurpaard Stamboek: Barok Pinto Leeftijd: 3 jr. Stokm.: 1.48 m - 1.57 m Geslacht: Hengst Prijsklasse: 6.000-8.000

Naam: Eva v: onb x mv: onb Niveau: Geen Type: Pony Stamboek: Geen Leeftijd: 2 jr. Stokm.: <= 1.48m Geslacht: Merrie Prijsklasse: 0-1.000

Naam: Ayra v: Lenngard x mv: Jolster Niveau: Aangespannen beleerd Type: Pony Stamboek: Fjordenpaarden Stamboek Leeftijd: 7 jr. Stokm.: <= 1.48m Geslacht: Merrie Prijsklasse: 0-1.000

Galan is een zeer lieve en goed opgevoede jonge Andalusiër hengst (PRE). Galan beweegt bijzonder goed. Hij is nog niet beleerd, dat zal bij ons gaan gebeuren. Zijn stamboekpapieren zijn volledig in orde. Info: www.baroquehorses.nl

Geboren mei 2009, is nu rond 1.45m, wordt waarschijnlijk kleine E-pony.

Ayra is een temperamentvolle merrie, voor een meer ervaren persoon die houdt van een uitdaging. Mag voor een kleine prijs weg. Meer informatie? www.bvandenberg.nl

Opgegroeid tussen andere paarden. Is halster- en trailermak. Wij willen dit paard graag verkopen aan iemand die er jaren plezier aan gaat beleven en die hem een goed en paardvriendelijk thuis kan bieden. Zijn moeder is ook nog bij ons aanwezig en zijn 2 jarige broertje ook. Het paard is niet gekeurd maar dat mag uiteraard altijd.

Tel.: 0655695313

Tel.: 0622406654

Tel: 0527 - 231095

Kampioens C-pony, 1.36m. Met ruiter 1 2006-2008 ‘groene combinatie’ van B naar Z springen. Goed verkeersmak. Met ruiter 2 Fries Kampioen Indoor L 2010, Fries Kampioen Outdoor M 2011. Een pony met een gouden karakter een super groot hart én een winnaarsmentaliteit. Tel.: 0622250806

Tel.: 0611950138

Niet bellen op zondag. Alleen ‘s avonds na 18:00 uur.

Tel.: 0031612129157

Niet bellen op zondag

v: Uphill mv.: Wolkentanz Leeftijd: 3 jr. Stokm.: 1.62 m - 1.64 m Geslacht: Ruin

Paard & Spul - Editie 1 - 2012 - Jaargang 10

15


T CH

Naam: Thara van de Oldendieverhof v: Dark Ynte x mv: Jefte fan S Type: Dressuurpaard Stamboek: EASP Leeftijd: 5 jr. Prijsklasse: 4.000-6.000 Niveau: Zadelmak Stokm.: 1.63 m - 1.65 m Geslacht: Merrie Mooie Arabo Friese merrie, 1e premie en vrl. sportcertificaat, dagkampioen in Hemrik als 3 jarige en Elite verklaard. Zeer brave merrie beleerd onder het zadel. Ook beleerd voor de wagen maar niet doorgereden. Vraagprijs 4500 euro

Naam: Zelda van de Oldendieverhof v: Dark Ynte x mv: Jefte fan S Type: Dressuurpaard Leeftijd: 4 jr. Stamboek: EASP Niveau: Onbeleerd Prijsklasse: 1.000-2.000 Geslacht: Merrie Stokm.: 1.58 m - 1.62 m

Naam: Rymer van de Egberdina Hoeve v: Beart 411 x mv: Fede 350 Type: Dressuurpaard Leeftijd: 6 jr. Stamboek: KFPS Niveau: Z Prijsklasse: 10.000-15.000 Geslacht: Hengst 1.63 m - 1.65 m Stokm.:

Naam: Egberdina’s Animato v: Victory x mv: Milano Type: Tuigpaard Stamboek: KWPN Leeftijd: 6 jr. Prijsklasse: 4.000-6.000 Niveau: M Stokm.: 1.69 m - 1.71 m Geslacht: Ruin

Naam: The Red Son of Sunny v: Codys cool Breezer x mv: Regal Sun Type: Westernpaard Stamboek: Paint Prijsklasse: 1.000 - 2.000 Leeftijd: 3 jr. Niveau: Onbeleerd Stokm.: 1.48 m - 1.57 m Geslacht: Ruin

Mooie Arabo Friese merrie, 1e premie en vrl. sportcertificaat.

Rymer is een ster sport hengst. Hij loopt Z1 dressuur met winstpunten. Ook beleerd in tuig en is verkeersmak. Hij is makkelijk na te rijden en braaf in de omgang. Volle broer loopt PSG, 1 jaar ouder. Moeder en halve zussen van deze hengst zijn ook te bezichtigen.

Animato is een vriendelijke ruin, hij loopt M1 dressuur met winstpunten maar loopt ook aangespannen in enkel- en dubbelspan. Verkeersmak en ruime bewegingen.

Lieve ruin van 3.5 jaar oud, hartstikke lief in de omgang, paar keer een zadel opgehad en geeft hier niks om. Overdag loopt hij bij de grote groep in het land. Voor deze lieve knuffelbeer zoeken wij een goed tehuis. Geen handelaren! Tevens een lief Z-dressuurpaard te

Tel.: 0521-594846

Tel.: 0521-594846

Tel.: 0522-491263 / 0621224689

Tel.: 0522-491263 / 0621224689

Tel.: 0610623561

Naam: Tineke

Naam: Xsaakje van de Osseweide v: Onne x mv: Jillis Type: Dressuurpaard Stamboek: KFPS Leeftijd: 4 jr. Prijsklasse: in overleg Niveau: B Stokm.: 1.63 m - 1.65 m Geslacht: Merrie

Naam: Wetaga v: Indoctro x mv: Le Grand Niveau: B Type: Springpaard Stamboek: KWPN Leeftijd: 8 jr. Stokm.: 1.63 m - 1.65 m Geslacht: Merrie Prijsklasse: 4.000-6.000

Naam: Ytse

Naam: Primula v: Kalypso x mv: Zolvar Type: Fokmerrie Stamboek: Fjordenpaarden Leeftijd: >=15 jr. Prijsklasse: 1.000-2.000 Niveau: Aangespannen beleerd Geslacht: Merrie Stokm.: <= 1.48m

Zeer aansprekende, rastypische Friese merrie met pittig doch eerlijk karakter, uit merriestam 082. M=Stb Sport, MM=Stb Ster(V:Romke) MMM=Stb Ster(V:Ewoud)

http://horsetelex.nl/pedigree.php?horseid=137419

Mooie brave merrie van Monte 378, voorlopig kroon. Stal Okkema, het meeste aanbod in kwaliteits gereden en betuigde Friese paarden. Vind u het hier niet, dan vind u het nergens! www.stalokkema.nl

O K R VE

Braaf karakter en goed in de hand geweest.

koop aangeboden. (hogere prijsklasse)

Prachtige grote hengst, voor fijn gebruik. Stal Okkema, het meeste aanbod in qualiteits gereden en betuigde friese paarden. Vind u het hier niet, dan vind u het nergens! www.stalokkema.nl

(Niet bellen op zondag)

Merrie is uitermate geschikt voor de sport. Tel.: 0653818266

Fokmerrie uit een goede foklijn, die al menig kampioen heeft voortbracht. Brave merrie, rustig in de omgang. Momenteel drachtig van de hengst Dingo, zie www.bvandenberg.nl.

Tel.: 06-10216672

Tel.: 0622250806

Tel.: 0653818266

Tel.: 0622406654

www.paardenspul.nl

Naam: Freyja v: Anton x mv: Byoko Type: Allrounder Leeftijd: 2 jr. Stamboek: Fjordenpaarden Niveau: Onbeleerd Prijsklasse: 1.000-2.000 Geslacht: Merrie Stokm.: <= 1.48m

Naam: Teunis v: Wierd 409 x mv: Fetse 349 Type: Allrounder Stamboek: KFPS Leeftijd: 5 jr. Prijsklasse: in overleg Klasse/Niveau: Aangespannen beleerd Geslacht: Hengst Stokm.: 1.69 m - 1.71 m

Enkel en tweespan beleerd. verkeersmak. Fijne paarden in de omgang en zeer werkwillig

Freyja valt op door haar goede ruime bewegingen en bijzondere rodblakke Fjordenkleur. Ze zou in de toekomst zowel onder het zadel als voor de wagen zeker niet misstaan.

Zeer goed paard voor de sport, zowel in de dressuur als aangespannen. Teunis heeft een prachtig mooi hoofd met mooie lange manen! Ook loopt hij in het span samen met Alexander (Hinne). Teunis heeft een stokmaat van 1.68!!!

Tel.: 0655377663

Tel.: 0655377663

Tel.: 0622406654

Bel voor informatie: 0615510146

Naam: Apart v: Gentleman x mv: Nijinsky Niveau: Zadelmak Type: Springpaard Stamboek: KWPN Leeftijd: 6 jr. Stokm.: 1.66 m - 1.68 m Geslacht: Merrie Prijsklasse: 6.000-8.000

Naam: Zwier v: Quattro x mv: Le Mexico Niveau: L Type: Allrounder Stamboek: KWPN Leeftijd: 7 jr. Stokm.: 1.66 m - 1.68 m Geslacht: Ruin Prijsklasse: in overleg

Naam: Quintero San v: Caborio XXII Type: Dressuurpaard Niveau: Geen Stamboek: Geen Leeftijd: 3 jr. Stokm.: 1.58 m - 1.62 m Geslacht: Hengst Prijsklasse: 4.000-6.000

Naam: Mark v: Anton 343 x mv: Abel 344 Niveau: M Type: Dressuurpaard Stamboek: KFPS Leeftijd: 7 jr. Stokm.: 1.66 m - 1.68 m Geslacht: Hengst Prijsklasse: in overleg

Naam: Campari v: Tygo x mv: Type: Dressuurpaard Leeftijd: 4 jr. Niveau: L Geslacht: Ruin

Apart is een dressuurmatig fijn ingereden merrie, die beschikt over drie goede basisgangen en goede springkwaliteiten. Voor meer informatie kunt u bellen of e-mailen.

Te koop paard dat later in de sport gekomen is. Zeker de moeite waard om verder aan te rijden. Geschikt voor dressuur en springen. Beschikt over een goed karakter en wil snel leren.

Mooie Andalusiër hengst, kleur zwartschimmel. Hij is nog groen maar zeer fijn aan de hand. Een zeer fijn paard om straks ook deressuur mee te rijden. De Andalusiërs worden op het moment steeds vaker ingezet voor de dressuur.

Mooie Friese hengst met veel behang. 3 goede gangen veel uitstraling

Tel.: 0646159031

Tel.: 0653461915

Tel.: 0655801286

Tel.: 0653979396

Tel.: 0653461915

Naam: Ella Niveau: Geen Type: Pony Stamboek: Welsh Pony en Cob Leeftijd: 2 jr. Stokm.: 1.48 m - 1.57 m Geslacht: Merrie Prijsklasse: 0-1.000

Naam: Loruta v: Ferro Niveau: M Type: Dressuurpaard Stamboek: KWPN Leeftijd: >=15 jr. Stokm.: 1.69 m - 1.71 m Geslacht: Merrie Prijsklasse: 0-1.000

Naam: Narrel v: Iuventus Niveau: M Type: Recreatie paard Stamboek: KWPN Leeftijd: >=15 jr. Stokm.: 1.58 m - 1.62 m Geslacht: Merrie Prijsklasse: 0-1.000

Mooie welsh cob, pittige tante maar heel erg lief. Het is een zweet vos met vier witte benen en bles. Geënt, ontwormt en regelmatig bij de hoefsmid geweest.

18 jaar oude merrie, waar je veel van kunt leren zoekt een leuk huis

Braaf paard heeft enkele veulens gehad, die het goed doen in de sport. 16 jaar, lief leerpaard.

Tel.: 0651540050

Tel.: 0651540050

Naam: Clint v: Saffraan x mv: Renovo Type: Tuigpaard Stamboek: KWPN Leeftijd: 4 jr. Prijsklasse: in overleg Niveau: Aangespannen beleerd Geslacht: Ruin Stokm.: 1.58 m - 1.62 m

Naam: Ron v: Havidoff x mv: El Corona Stamboek: KWPN Type: Allrounder Prijsklasse: 4.000-6.000 Leeftijd: 13 jr. Niveau: Aangespannen beleerd Stokm.: 1.63 m - 1.65 m Geslacht: Ruin

Super braaf paard, fijn afgericht en 3 goede gangen waaronder een zeer sterke draf. Paard met zeker veel potentie in de samengestelde wedstrijdsport.

Ron is een fijn paard voor de wagen en onder het zadel.

Tel.: 0655377663

Naam: Everest Hill v: Ed king Hill x mv: Lennard Niveau: Geen Type: Springpaard Stamboek: NRPS Leeftijd: 6 jr. Stokm.: 1.72 m - 1.74 m Geslacht: Hengst Prijsklasse: 8.000-10.000

Naam: wintervorst van vierverlaten v: wirbel hf.k.206 x mv: miranda hf.k.5883 Niveau: Geen Type: Pony Stamboek: Geen Leeftijd: 11 jr. Stokm.: <= 1.48m Geslacht: Ruin Prijsklasse: 1.000-2.000

Bonte hengst v. Ed king Hill, 1.73 bruin bont, tevens nakomelingen te bezichtigen.

Haflinger recreatie pony. Ingeschreven en paspoort van de KVTH. Stokmaat: 1.38. Geen beginnerspony. Eventueel nog vele spullen los te koop.

Naam: Zwartje & Witje Stamboek: KWPN Leeftijd: 3 jr. Niveau: Aangespannen beleerd Prijsklasse: in overleg Geslacht: Merrie Stokm.: 1.58 m - 1.62 m Tweespan met toekomst !!

Top dressuurpaard in opleiding, beschikt over 3 uitstekende gangen. Paard met een zeer goede instelling. Voor een ruiter die hoger op in de sport wil. Voor meer informatie kunt u bellen.

Alleen ‘s avonds na 18:00 bellen Tel.: 0611950138

16

Tel.: 06-43539755

Paard & Spul - Editie 1 - 2012 - Jaargang 10

Tel.: 004949578988836

Stamboek: KWPN Prijsklasse: in overleg Stokm.: 1.69 m - 1.71 m


Naam: Chelsea v: Discovery x mv: Inferno Niveau: Geen Type: Paard Stamboek: KWPN Leeftijd: 4 jr. Stokm.: 1.58 m - 1.62 m Geslacht: Merrie Prijsklasse: 2.000-4.000

Naam: Faith v: Special D x mv: Landwind II B Niveau: Geen Type: Dressuurpaard Stamboek: KWPN Leeftijd: 2 jr. Stokm.: n.v.t. Geslacht: Merrie Prijsklasse: 0-1.000

Naam: Wimpys Custom Chic v: Custom Wrangler Niveau: Geen Type: Westernpaard Stamboek: Quarter Horse Leeftijd: 6 jr. Stokm.: 1.48 m - 1.57 m Geslacht: Ruin Prijsklasse: 6.000-8.000

Naam: Zilver v: Mintse x mv: Anton Niveau: Geen Type: Dressuurpaard Stamboek: KFPS Leeftijd: 4 jr. Stokm.: 1.58 m - 1.62 m Geslacht: Merrie Prijsklasse: 2.000-4.000

Met stamboom, gechipt, ontwormd, ingeënt. Evt. met toebehoren. Braaf, geen bokkerd, lief en slim paard wat van aandacht houd. 3 goede gangen, enthousiaste vrijspringer, heeft al klein sprongetje onder zadel gemaakt. Geen gebreken, droog beenwerk en goede harde hoeven. Tel.: 0511421805

Faith is een fijn bewegende nakomeling van Special D. Wegens overcompleet te koop voor een zeer gunstige prijs. Ze meet op dit moment 1.60m en wordt in maart 2 jaar.

Wegens het beeindigen van de paardensport, bied ik deze talentvolle reiner te koop aan.

Te koop zeer mooie Friese merrie met veel uitstraling en veel beweging. Is braaf onder het zadel. MINTSE x ANTON X DIEDERT. Merrie heeft mooi behang.

Tel.: 0655344085

Tel.: 0651959467

Tel.: 0640316312 / 0640316312

Tel.: 0653818266

Naam: Paula v: Onbekend x mv: Onbekend Niveau: Zadelmak Type: Pony Stamboek: Geen Leeftijd: 4 jr. Stokm.: <= 1.48m Geslacht: Merrie Prijsklasse: 1.000-2.000

Naam: Belalussi v: Samba Hit 2 x mv: G. Ramiro Z Niveau: B Type: Dressuurpaard Stamboek: KWPN Leeftijd: 5 jr. Stokm.: 1.72 m - 1.74 m Geslacht: Merrie Prijsklasse: 8.000-10.000

Naam: Polly v: Fürst Piccolo x mv: Laomedon Niveau: Onbeleerd Type: Dressuurpaard Westfaler Stamboek Leeftijd: 4 jr. Stokm.: 1.48 m - 1.57 m Geslacht: Merrie Prijsklasse: 2.000-4.000

Naam: ben hur v: fokke van de knollenhoeve x mv: Niveau: Geen Type: Allrounder Stamboek: Geen Leeftijd: 4 jr. Stokm.: 1.63 m - 1.65 m Geslacht: Ruin Prijsklasse: 2.000-4.000

Naam: Wamonika v: Quite Easy x mv: Voltaire Niveau: B Type: Springpaard Stamboek: KWPN Leeftijd: 8 jr. Stokm.: 1.63 m - 1.65 m Geslacht: Merrie Prijsklasse: 4.000-6.000

Zeer goed bewegende pony van 1.46m. Paar keer probleemloos op gezeten. Geen fratsen, gezonde en lieve pony. Voor ambitieuze ruiter geweldige fijne sportpony. Wegens tijdgebrek en ontbreken ruiter te koop.

http://horsetelex.nl/pedigree.php?horseid=482499

http://horsetelex.nl/pedigree.php?horseid=732504

Getalenteerde zwartbonte ruin, leergierig en veel wilskracht. Braaf karakter. Fries X KWPN. Graag alleen serieuze reacties.

http://horsetelex.nl/pedigree.php?horseid=153160

Tel.: 0621401166

Tel.: 06-10216672

Tel.: 06-10216672

Naam: Marcus Ook voor blikvangers bent u aan het goede adres. Stal Okkema, het meeste aanbod in qualiteits gereden en betuigde friese paarden. Vind u het hier niet, dan vind u het nergens! www.stalokkema.nl

Vraagprijs 3500

aar

ikb

to

n fo

Gee

ch bes

HT

C O K ER

V

Stalhouderij Schouwink Tel.: 053-4316419

Tel.: 06-10216672

www.paardenspul.nl

Naam: Keizershoeks Feike v: Keizershoeks Fons x mv: Keizershoeks Fanny Niveau: Geen Type: Fokmerrie Stamboek: Welsh Pony en Cob Leeftijd: 5 jr. Stokm.: <= 1.48m Geslacht: Merrie Prijsklasse: 1.000-2.000

Naam: Ulinka v: Jet Set D x mv: Rinaldo Niveau: ZZ Type: Dressuurpaard Stamboek: KWPN Leeftijd: 10 jr. Stokm.: 1.58 m - 1.62 m Geslacht: Merrie Prijsklasse: 8.000-10.000

Naam: ill Saint Paer (SF) v: Ami de la Fosse (=Narcos) x mv: Biguine de Sede Niveau: Internationaal Type: Paard Stamboek: Geen Leeftijd: >=15 jr. Stokm.: 1.75 m - 1.78 m Geslacht: Ruin Prijsklasse: 4.000-6.000

Naam: Whisper v: Lovis Corinth x mv: Lemmod Niveau: dress. M2 Type: Dressuurpaard Stamboek: KWPN Leeftijd: 8 jr. Stokm.: 1.48 m - 1.57 m Geslacht: Ruin Prijsklasse: 2.000-4.000

Naam: V v: Hamlet x mv: Belmondo Niveau: Z Type: Allrounder Stamboek: KWPN Leeftijd: 9 jr. Stokm.: 1.69 m - 1.71 m Geslacht: Ruin Prijsklasse: 10.000-15.000

Fantastisch gefokte Welsh sectie B merrie. Vader is de meervoudige kampioen en thans in Ierland succesvolle Keizershoeks Fons en de moeder is de kampioensmerrie Keizers-hoeks Fanny. Feike is hoogdrachtig van de vos hengst Soudley Zeus. Mooie show/fokmerrie maar ook gebruikspotenties. Stal Ysselvliedt, Wezep - Niet bellen op zondag Tel 0653480960 bgg 038-3760930

Stokm: 1.62. Superfijn bevestigd Z2 paard. Eerlijk karakter, wil altijd graag voor je werken. Toont groter onder het zadel. Heeft vele concoursen gezien en is super braaf. Röntgen gekeurd: 100% in orde (ook geen opmerkingen!) mag altijd bij veearts naar keuze overgekeurd worden. Tel.: 0630867269

Zeer, zeer braaf en makkelijk te rijden paard. Heeft in Frankrijk Internationaal gesprongen en wordt momenteel uitgebracht in de dressuur klasse M2. Paard is ook zeer geschikt voor een beginnende of angstige ruiter. Is verkeersmak. Ook groot verkeer. Zeer braaf op vreemd terrein. Tel.: 06-46464972

Schofthoogte: 156,8 Grote E pony toont en rijdt als paard. Springen: L zit meer in. Eerlijk paard, niet voor beginners. Trailermak, geen stal of andere gebreken. In maart nog klinisch gekeurd voor de sport. Makkelijk te longeren, zowel met bijzet als dubbele lijnen.

Eerlijk en betrouwbaar paard, springt altijd, Z1 dressuur met 10wp M springen met 11 wp verkeermak, alleen te laden, zeer gemakkelijk in de omgag en sociaal met andere paarden

Tel: 0596-851432 Mob: 06-51506976

Tel.: 0651150967

Ga snel naar onze website of www.keuzeinpaarden.nl en vul de lijst aan met uw paard(en). Succes!

www.keuzeinpaarden.nl

Paard & Spul - Editie 1 - 2012 - Jaargang 10

17


Een carrière in de paardenwereld? Open Dag AOC Terra

Paardensport en Paardenhouderij

Kom ook naar onze Open Dag!

28 januari 12.00 - 15.00 Manege Smit, Oostering 30, Pesse

www.mijnterra.nl

mijn wereld, mijn terra HP11209 Adv. 264x90 Paard & Spul.indd 1

09-12-2011 20:27:33

Tinley: de spécialist in paardengedrag

Is het je passie om met paarden te werken?

Open Dagen Kom ook en overtuig jezelf!

januari

• Hippisch Twente belangrijke economische pijler • Studie (niveau 3 of 4) uitstekende basis • Goede doorstroom naar HBO • Je wordt een echte vakman, -vrouw

27+28

Dan is Paardenhouderij op het AOC Oost Enschede echt iets voor jou!

www.aoc-oost.nl/mbo/animal-friends

Opleiding: Gedragstherapie voor Paarden Workshops: o.a. clickertraining en grondwerk

Meer info kijk op: www.tinley.nl

Vrij. 27 jan. 16.00-20.30 uur, Zat. 28 jan. 10.00-13.00 uur. Open avond: Ma. 2 april van 18.00 – 21.00 uur. Contact kun je opnemen met: Marika Overgoor, movergoor@aoc-oost.nl, Tel.: 053 – 4804600.

oktober 2011

18

Paard & Spul - Editie 1 - 2012 - Jaargang 10

P&S_130x184.indd 1

3-1-2012 14:55:31


Opleidingenspecial

OPLEIDINGENSPECIAL

Jaarlijks krijgen vele bedrijven het verzoek van stagiair(e)s of ze enkele dagen, weken of maanden mogen stagelopen. Vanuit de diverse paardenopleidingen is dit aantal stagiair(e)s de laatste jaren sterk toegenomen, maar sluit, nu enkele jaren later en met menig wisseling in de opleidingsstructuren, de verwachting van de bedrijven m.b.t. de kennis en kunde van een stagiair(e) aan op datgene wat de opleidingen afleveren? We vroegen het Doede van der Meer van PTC+ Oenkerk en Marjolein Huybregts van Paard & Stage.

“Herhaling de beste leermethode” Interview met Doede van der Meer

welke vanuit de opleiding vereist zijn, besproken. Of de student zelf nu wel of geen ervaring heeft met paarden, dat maakt mij niet zoveel uit. Dit leren de studenten uiteindelijk wel door het te ervaren en daarbij mogen ze ook fouten maken”, aldus Doede. Doede van de Meer is al menig jaar teamleider en trainer bij PTC+ Oenkerk afdeling paardenhouderij. Ieder jaar ziet hij studenten van (V)MBO en HBO opleidingen voorbij komen voor de cursussen en opleidingen die PTC+ aanbiedt, maar daarnaast hebben zij ook ieder jaar plek voor enkele stagiair(e)s die voor een langere, aaneengesloten, tijd op het bedrijf in Oenkerk verblijven. “Gemiddeld genomen hebben we twee stagiair(e)s. Zo komen de VMBO en MBO opleidingen van AOC Friesland circa tien weken hun stage lopen en studenten van HBO opleidingen verblijven hier ook geregeld. Momenteel hebben we ook weer twee HBO-stagiaires die een mini-stage bij ons lopen. Tijdens deze stage leren ze hoe ze praktijklessen moeten geven en aan het eind van hun stage zullen ze dit ook in de praktijk brengen”, vertelt Doede. “HBO-stagiair(e)s kunnen bij ons alle kanten uit en we staan altijd open voor nieuwe ideeën. We hebben er dan ook leuke sparringpartners aan.” Kennis maken of kennis hebben Ondanks dat PTC+ een onderwijsinstelling is, is stagelopen niet zomaar mogelijk. “Wanneer een student contact met ons zoekt voor een stage, nodig ik diegene uit voor een intakegesprek. Tijdens het gesprek kan ik me een beeld vormen van de potentiële stagiair(e) en worden de leerdoelen die de student zichzelf gesteld heeft, evenals die

“De eerste week van de stage staat in het teken van het kennismaken met PTC+. Vanaf de tweede week komen pas de verantwoordelijkheden, bijvoorbeeld voor de organisatie van de zadelkamer, dat alles netjes, compleet en schoon is aan het eind van de dag. In de derde week krijgen ze de verantwoordelijkheid voor een paard (of meerdere) en zo bouw ik hun takenpakket op. Die verantwoordelijkheid is erg belangrijk, want zodra een student verantwoording heeft voor iets of iemand, dan maak je het ‘echt’ voor ze. Zo laat ik af en toe een MBO student leiding geven aan een VMBO student, een manier waarop ze heel veel van elkaar leren. Hierbij volgt uiteraard ook de uitleg waarom er bepaalde handelingen gedaan moeten worden en hoé dit moet gebeuren. Die uitleg is erg belangrijk voor het begrip bij de studenten. Daarnaast is ook herhaling de beste leermethode voor studenten. Hoe vaker je iets herhaalt, hoe beter ze het uitgevoerde leren beheersen”, zo heeft Doede ervaren. “Een ander aspect, wat ik erg belangrijk vind, zijn normen en waarden. Dit is een onderdeel waar niet alleen de opleiding een basis in geeft, maar vooral ook de thuissituatie van de studenten. Hoe is iemand opgevoed en wat neemt diegene daarvan mee naar zijn stage? Iemand die thuis geleerd heeft dat slordig zijn geen consequenties heeft, zal op zijn stage hoogstwaarschijnlijk ook rommelig zijn. Een ander belangrijk punt dat een stagiair(e) onder de knie moet hebben is een goede communicatie. Kom je bijvoorbeeld een keer later op stage, laat dat dan even weten in plaats van dat je het erop aan laat komen. Dat is ook weer een stukje verantwoordelijkheid, waarvan ik vind dat dat uit de student moet komen.”

Hippische Stagebank en Banenmarkt Paardenstage.nl is begonnen als stagebank voor de paardensector. Teamleider en eigenaar van Paardenstage.nl, Marjolein Huybregts, is gestart met de stagebank omdat uit ervaring bleek dat het eerste contact tussen bedrijven en studenten moeilijk gelegd werd. “Met de nieuwe banenmarkt, die vanaf februari online is, en de stagebank bieden we bedrijven, personeel en studenten in de paardensector een totaal pakket: een Allround Hippisch Netwerk. Ons streven is om voor iedereen in de paardensector een uitkomst te bieden.” “De voorkeur van bedrijven gaat vaak uit naar stagiair(e)s die de handen uit de mouwen willen steken en al met paarden om kunnen gaan. Ze moeten echter niet vergeten dat het gaat om studenten, die vooral komen om het vak te leren. Daarom is het belangrijk dat een bedrijf voldoet aan de eisen van het hippisch onderwijs, zodat ze bevoegd zijn om stagiair(e)s te begeleiden.“

“Bij de studenten zou ik wel nog wat meer initiatief willen zien.”

Rapportage “Iedere stagiair(e) wordt gevraagd wekelijks een rapportage te maken van alle activiteiten die hij/zij gedaan heeft en de tijd die deze werkzaamheid hem/haar gekost heeft. Op deze manier krijgen ze zelfstandig een goed inzicht over het werk dat er gedaan moet worden. Zo proberen wij iedere stagiair(e) op te leiden tot paardenhouder”, stelt Doede. “Ik twijfel er alleen weleens aan of ze de kennis, die ze op school meegekregen hebben, ook werkelijk tot zich hebben genomen. Met name rondom het competentiegericht leren en veel gevraagde zelfstandigheid van tegenwoordig, een hartstikke mooi idee, maar het werkt niet altijd even goed voor iedere leerling. Er zijn nog veel jonge leerlingen die de begeleiding gewoon nodig hebben. Daarnaast is het ook belangrijk dat opleidingen hun theorie goed laten aansluiten op de stages of praktijkbedrijven, want het heeft natuurlijk geen enkele zin om in het najaar het onderwerp vruchtbaarheid te behandelen, terwijl dit bij ieder fokkerij-gerelateerd bedrijf pas in het voorjaar speelt, wanneer de hengstigheid bij merries optreedt, veulens geboren worden en het dekseizoen in volle gang is. De goede aansluiting maakt het leren makkelijker en het is dan ook de bedoeling om de paardenhouderijopleidingen nog dichter bij het bedrijfsleven te krijgen. Zo hebben we ook stagiair(e)s van AOC Terra Groningen, waarbij wij als stagebieder de leerlingen een paar keer per jaar, samen met vijf of zes andere stagebieders beoordelen op verschillende praktijkonderdelen. De bevindingen delen we dan weer met de docenten, zo betrekken we de stagebieders bij de stagiair(e)s en de opleidingen. Ondertussen praten ook de stagebieders met elkaar over de ontwikkelingen en dragen zij daardoor vaak (nieuwe) ideeën aan. Met elkaar in gesprek blijven is en blijft dus altijd erg belangrijk”, aldus Doede.

Een greep uit de variatie aan bedrijven op Paardenstage.nl: Hanzon Horses is de dressuurstal van Theo Hanzon, o.a. bekend van de hengsten Zhivago en Amazing Star. Zijn stal houdt zich voornamelijk bezig het opleiden van talentvolle dressuurpaarden, training van dressuur hengsten, verkoop en instructie. Theo Hanzon is nationaal en internationaal succesvol. www.theohanzon.nl Stal Willig is een professionele paardenhouderij in Abcoude. Zij richten zich op pensionstalling, fokkerij, opfok en verkoop. Elk jaar worden er tussen de 10 en 15 veulens gefokt. In december is een geheel nieuwe accommodatie in gebruik genomen. www.stalwillig.nl Epplejeck Horse & Rider superstores is een bedrijf met meerdere ruitersportzaken met zadelmakerij, zadelpasservice, online webwinkel en een groot assortiment aan ruitersportartikelen. www.ej.nl StarReiners is een professionele western trainings- en pensionstalling, gespecialiseerd in reining, gelegen in Sterksel. Deze stal houdt zich tevens bezig met western instructie, stoeterij, shows en verkoop. www.starreiners.com

“Studenten vinden het leuk om hun stages bij verschillende soorten bedrijven te lopen, zodat ze straks een goede keuze kunnen maken. Bij de studenten zou ik wel nog wat meer initiatief willen zien. Met een beetje inzet kom je ver. Ik denk dat een goed netwerk ook van groot belang is als je graag wilt werken in de paarden. Tijdens een stage, maar ook tijdens het zoeken naar een stageplaats, krijgen ze de kans goede contacten te leggen voor de toekomst. Daar wil ik ze graag bewust van maken.“

Koen Leemans Equestrian is een spring-en africhtingsstal van kwaliteitsvolle springpaarden. Koen Leemans is succesvol op nationaal en internationaal niveau. Zij zijn gespecialiseerd in het opleiden en corrigeren van springpaarden, waarbij de in- en verkoop van springpaarden een grote rol speelt. www.koenleemansequestrian.nl

Marjolein Huybregts met Mister Zippopotamus

Paard & Spul - Editie 1 - 2012 - Jaargang 10

19


Opleidingenspecial

EHBO bij Dieren

Homeopathie voor Dieren

(zie website voor data) Naam van de instelling

Graad van de opleiding

School voor Homeopathie Dieren

Hbo-niveau

Locatie

Naam van de instelling

Amersfoort

School voor Homeopathie Dieren

Locatie

Meer weten?

Tijdsduur van de cursus

www.schoolvoorhomeopathie.nl

Amersfoort

2 dagen

Tijdsduur van de opleiding

Vereiste voorkennis

4 en een half jaar

-

Vereiste voorkennis

Wat leer je tijdens deze cursus?

Havo of mbo-4

De nadruk van deze cursus ligt op de praktijk en een aantal belangrijke eenvoudige aandoeningen die je met homeopathische middelen kunt behandelen. Enkele voorbeelden van klachten en situaties die aan de orde zullen komen: wondbehandeling, bloedingen, verrekking en verstui-king, breuken, vergiftiging, schijnzwangerschap, ontstekingen, maar ook de begeleiding van be-valling en wat er zo in de loop van de cursus ter sprake komt. Ook zal worden ingegaan op ge-dragsafwijkingen.

De opleiding tot klassiek dierhomeopaat stelt zich ten doel studenten op te leiden tot professionele, zelfstandig werkende dierhomeopaten die goed zijn voorbereid op de praktijksituatie. Het eerste jaar van de opleiding bestaat uit medische basiskennis. De jaren daarna zal de Homeopathie centraal staan en worden de lessen Ethologie door het programma heen geweven. De behandeling van Paard, Hond en Kat staat voorop.

Stages:

Een greep uit de modules die tijdens de opleiding aan bod komen:

Nvt

Homeopathie, Medische vakken en Ethologie (gedrag en communicatie)

Stages:

Na deze cursus kun je het volgende:

De omgangsstage – 1e – 2e studiejaar De participerende stage (3e studiejaar) De zelfstandige stage (4e studiejaar)

Je raakt op de hoogte van de algemene principes van de homeopathie en leert dat eenvoudige klachten zelfstandig met homeopathie te behandelen zijn.

Bedrijven waar voormalig studenten aan het werk zijn gegaan:

Deze cursus is een prima inleiding op de 4 1/2-jarige parttime beroepsopleiding tot klassiek homeopaat voor dieren (bij inschrijving voor de beroepsopleiding aan de hand van deze cursus wordt het betaalde cursusbedrag in mindering gebracht op het collegegeld!). www.schoolvoorhomeopathie.nl

Meestal in een zelfstandige praktijk.

Opleidingen Paardenhouderij Graad van de opleiding Mbo niveau

Naam van de instelling Groenhorst Barneveld

(Sport)massage van het gezonde paard

Locatie

Barneveld

Tijdsduur van de opleiding

Afhankelijk van leerweg en niveau, 2, 3 of 4 jaar

Vereiste voorkennis

Afhankelijk van niveau: Vmbo diploma/Havo

Een greep uit de modules die tijdens de opleiding aan bod komen: Dagelijkse verzorging en voeding paarden, helpen bij voorbereiding rijlessen, instructeur paardensport, organiseren hippisch evenement, koetsiersbewijs, EHBO paard, ORUN instructeurscursus

Stages:

30% – 40% m.n. blokstages

Bedrijven waar voormalig studenten aan het werk zijn gegaan: Bedrijfsleider manege, medewerker paardenkliniek, hoefsmid, hippisch ondernemer, fokker, trainer, eigenaar ruitersportzaak, paraveterinair paard bij dierenkliniek

Alles over paardenhouderij leer je in Barneveld! Kijk ook op www.groenhorstbarneveld.nl Bezoek onze website voor nog veel meer cursussen en opleidingen op het gebied van paardenhouderij: www.cursuscentrum.nl

COLUMN

Paljas

Paljas@paardenspul.nl

Dezelfde overheid heeft in de vorm van de AID, met bijstand van de Dierenbescherming, instrumenten genoeg in handen om tegen excessen op te treden. Bij de Dierenpolitie verschijnt bij mij steeds een beeld dat is blijven hangen na een televisiefragment een aantal jaren geleden. Het was het begin van de nationale hetze tegen veemarkten in het algemeen en jaarmarkten in het bijzonder. In dit fragment mocht de kijker getuige zijn van een controle langs de snelweg van geladen veetrailers van handelaren,

20

Naam van de instelling

Cursuscentrum Dierverzorging Barneveld

Locatie

Barneveld

Tijdsduur van de cursus

3 modules van ieder 3 lesdagen, examentraining, examen

Vereiste voorkennis geen

Wat leer je tijdens deze cursus?

Module I (introductie): basis massage technieken en bewegingsleer van het paard Module II (verdieping): uitbreiding massage technieken en bewegingsleer van het paard Module III (sportvormen): massagetechnieken en problematieken gerelateerd aan verschillende paardensportdisciplines, afsluiting met theoretisch en praktisch examen

Stages:

Geen, wel training praktische vaardigheden

Na deze cursus kun je het volgende:

Je hebt kennis van de bewegingsleer en bent in staat een gezond paard een massage te geven passend bij de door het paard geleverde inspanningen.

144

Het politieke speeltje van 2011 was natuurlijk de oprichting van de Animal Cops, alias de ‘Caviapolitie’, alias de Dierenpolitie. ‘144 red een dier’, is de nationale slogan. Ik heb steeds een beetje een dubbele gedachte bij dit clubje. Aan de ene kant is het goed dat er van overheidswege opgetreden wordt tegen dierenleed, anderzijds is het diezelfde overheid die ritueel slachten, onder het mom van vrijheid van godsdienst, gewoon toestaat. na een bezoek aan de Zuidlaarder markt. De opname betrof een auto met paardentrailer waaruit het tussenschot was verwijderd en zodoende ruimte bood aan drie kleine pony’s. Zo te zien niets aan de hand. Maar schijn bedriegt. Op deze, vooral door mannelijke politieagenten gevulde parkeer-plaats was ook een vrouwelijke agent aanwezig en uiteraard voerde deze mevrouw het woord. Nu weet ik niet wat exact de criteria zijn waaraan een vrouw moet voldoen wil zij in aanmerking komen voor het beroep van politieagent, maar ik vind de meeste vrouwelijke agenten meestal, zacht uitgedrukt, erg veel agent. Het lijkt een beetje ‘twee voor de prijs van één’ zal ik maar

Paard & Spul - Editie 1 - 2012 - Jaargang 10

zeggen. Afijn, deze mevrouw stelde vast dat dit zo echt niet ging. Dit was echt niet toegestaan. De reden? Oh heel eenvoudig, de beestjes konden niet liggen. Ik weet niet of het u weleens is overkomen dat een paard in een trailer is gaan liggen, heus, daar word je niet vrolijk van. Helaas, deze mevrouw dacht daar duidelijk anders over. Toen ik mij kortgeleden ben gaan verdiepen in de opleiding van de dierenpolitie en de zaken waartegen de dierenpolitie geacht wordt op te treden, dacht ik ineens weer aan deze mevrouw agent. Eén van de aandachtspunten is onder andere ‘dierenporno’ en eerlijk, ik heb daar lang over nage-

dacht wat ik me daarbij moet voorstellen. Maar met de uitlatingen van deze mevrouw in gedachten gaat dat wel aardig moet ik zeggen. Paarden in de wei – zonder dek op - leiden al snel tot aanstootgevend gedrag, sterker nog, ik zie mevrouw acuut stoppen bij een bordje ‘dekstation’. Die tent gaat gelijk op slot. Gelegenheid geven tot… levert al snel een boete op. Als ze dan ook nog de inseminator kan betrappen op ontuchtige handelingen met de hengst, maak dan je borst maar nat! Neen, voor zo iemand is de paardenwereld één groot Sodom en Gomorra. 144.... Big mother is watching you!


Opleidingenspecial

Paardensport of Paardenhouderij Graad van de opleiding

Tijdsduur van de opleiding

Paardensport MBO niveau 3 + 4 Paardenhouderij MBO niveau 1 t/m 4

Niveau 1 en 2: 2 jaar Niveau 3: 3 jaar Niveau 4: 4 jaar

Naam van de instelling

Vereiste voorkennis

AOC Terra

Afhankelijk van het niveau: VMBO (BBL-KBL-TL) Niveau 4 kan ook met een overgangsbewijs havo 3 naar 4

Locatie

Paardensport: AOC Terra MBO Meppel. Paardenhouderij: AOC Terra MBO Assen, Emmen, Groningen, Meppel. Voor adresgegevens zie www.mijnterra.nl

Paardenhouderij Graad van de opleiding MBO niveau 3 MBO niveau 4

Naam van de instelling Groenhorst Emmeloord

Locatie

Emmeloord

Tijdsduur van de opleiding 3 jaar (niveau 3) 4 jaar (niveau 4)

Paarden zijn je lust en je leven. Je wilt van je hobby je werk maken. Dat kan met de opleidingen Paardensport en Paardenhouderij bij AOC Terra. Kom naar de Open Dag van AOC Terra op zaterdag 28 januari 2012 bij Manege Smit, Oostering 30 Pesse. Zie www.mijnterra.nl. Een greep uit de modules die tijdens de opleiding aan bod komen:

Opleiding Paardensport: tijdens de opleiding neem je je eigen paard mee. Naast het rijden, springen en lesgeven is het leiden van het schoolbedrijf een belangrijk onderdeel. Opleiding Paardenhouderij: je leert veel over gezondheid, verzorging, management en het werken met paarden. Ook leer je hoe je evenementen organiseert. Je kunt zelf aangeven in welke richting jij jezelf wilt ontwikkelen.

Stages:

Het schooljaar bestaat uit 4 periodes van ongeveer 10 weken. Je hebt twee periodes stage en twee periodes school. In het 3e leerjaar is een buitenlandse stage mogelijk.

Bedrijven waar voormalig studenten aan het werk zijn gegaan:

Opleiding Paardensport: onze studenten gaan werken als bedrijfsleider van een manege of pension/ stalhouderij. Of in de hippische sport als (wedstrijd)ruiter, instructeur of als organisator van evenementen. Opleiding Paardenhouderij: Tijdens de studie wordt je voorbereid op het werken bij ruitersportzaken, hippische bedrijven zoals maneges, pensionstallen en fokkerijen. Je kunt aan de slag als stalmeester, assistent bedrijfsleider, groom of ondernemer.

Vereiste voorkennis VMBO KL (niveau 3) VMBO GL/TL (niveau 4)

Groenhorst Emmeloord biedt de opleiding Paardenhouderij aan in samenwerking met Ruitersport Centrum Emmeloord en Dierenkliniek Emmeloord. De lessen paardenhouderij vinden plaats in het Ruitersport Centrum met zijn vele faciliteiten. De expertise van Dierenkliniek Emmeloord op het gebied van diergeneeskunde bij paarden wordt in het lesprogramma opgenomen. Doorstromen naar hbo? Dat kan! Voor meer informatie www.groenhorstemmeloord.nl

Een greep uit de modules die tijdens de opleiding aan bod komen: Praktijk rijden, voeding, verzorgen, anatomie, gedrag, longeren, EHBO, gezondheidsleer, huisvesting, fokkerij, trekker rijden, gewasbescherming, bekappen, mennen, evenementen organiseren, managen bedrijf.

Stages:

Dagstages met jaarlijks afsluitende blokstages.

Bedrijven waar voormalig studenten aan het werk zijn gegaan:

Deze opleiding is vorig jaar gestart, waardoor er nog niet van ‘voormalig studenten’ gesproken kan worden.

Paardrijclass Thomas a Kempis College en Talentstad Graad van de opleiding

Een greep uit de modules die tijdens de opleiding aan bod komen:

Voortgezet onderwijs

In de Paardrijclass krijg je de gelegenheid om in de ‘sportstroom’ extra paardrijlessen te volgen onder schooltijd.

Naam van de instelling

Thomas a Kempis College (www.thomasakempis.nl) en Talentstad (www.talentstad.nl)

Locatie

Afhankelijk van gekozen opleiding Vereiste voorkennis Vanaf basisonderwijs groep 8

Je lest wekelijks bij Hippisch Centrum de Haerst in de ochtend onder schooltijd.

Bedrijven waar voormalig studenten aan het werk zijn gegaan: Afhankelijk van de gekozen opleiding/het beroepsprofiel.

Zwolle

Tijdsduur van de opleiding

Stages:

Je kunt bij het Thomas a Kempis College de Paardrijclass volgen in combinatie met het gymnasium, atheneum, havo, vmbo en praktijkonderwijs. De opleiding is geschikt voor leerlingen met een passie voor paarden. Kies je voor vmbo bovenbouw, dan kun je de Paardrijclass volgen bij Talentstad.

Hoefsmid Opleidingsgraad: MBO niveau 3 (BOL en BBL)

Instelling:

De Groene Welle, Koggelaan 7 te Zwolle

Locatie:

Zwolle

Tijdsduur opleiding: 3 jaar

Vereiste vooropleiding:

diploma VMBO BB (onder voorwaarden), VMBO KB, een MBO-diploma niveau 2 of een overgangsbewijs van 3 naar 4 HAVO.

Inhoud opleiding:

Ben je gemotiveerd en een doorzetter? Wil je een zelfstandig ondernemer zijn en je eigen werktijden invullen? Ben je handig met gereedschappen en wil je met paarden en mensen omgaan? Dan is de opleiding Hoefsmid echt iets voor jou! Deze 3-jarige opleiding richt zich op de praktische en theoretische vakken. Hoefkennis, smeden, bekappen en beslaan staan deze drie jaar centraal. Daarnaast krijg je vakken waardoor je toch breed wordt opgeleid. Denk hierbij aan voeren en verzorgen, bedrijfsadministratie, communicatieve vaardigheden en pc-gebruik. De oplei-

ding Hoefsmid leidt jou op tot een moderne, deskundige, professionele en zelfstandige hoefsmid.

Stages: Diverse blok- en dagstages (BOL) of een arbeidscontract bij een erkend en gediplomeerd hoefsmid voor minimaal 20 uur in de week (BBL). Waar zijn voormalig studenten gaan werken:

Na de opleiding word je zelfstandig hoefsmid. Vaak blijf je je stagebieder assisteren en bouw je vandaar uit een eigen klantenbestand op. Ook kun je ervoor kiezen om bij een paardenkliniek aan de slag te gaan. Voor meer informatie kun je kijken op www.groenewelle.nl of bezoek voor onze opleidingen een van onze open dagen!

Paard & Spul - Editie 1 - 2012 - Jaargang 10

21


De combinatie paard en bedrijfskunde maakt de opleiding bijzonder Ben je op zoek naar een opleiding waarmee je jouw grote hobby paard kan combineren met een hbo-studie, dan is de dagopleiding Hippische bedrijfskunde of de deeltijdopleiding Management, Paardenhouderij & Sport aan de CAH Dronten een goede keuze. Twee studenten vertellen over hun ervaringen.

Maartje van Dam 4e jaars student Hippische bedrijfskunde

,,Hippische bedrijfskunde is een unieke opleiding in Nederland’’ Groot voordeel van de opleiding Hippische bedrijfskunde aan de CAH Dronten is dat de opleiding bedrijfskundig is. De paardensector vraag steeds meer om hoog opgeleide mensen met bedrijfskundige kennis, merkt derdejaars student Maartje van Dam (20). ,,Aangezien die er niet veel zijn, is de kans op een baan dus vrij groot.’’ Na het behalen van haar vwo-diploma wilde Maartje van Dam graag verder studeren en koos ze voor de major Hippische bedrijfskunde aan de CAH Dronten. Ze koos bewust voor Dronten omdat het een kleine school is. Ook de praktijkgerichtheid van de school sprak haar enorm aan. Zo beschikt de

school over een eigen paardenplaats en kunnen studenten hun eigen paard meenemen. Brede opleiding Maartje vindt dat de opleiding uniek is in Nederland. Vanaf het eerste jaar worden paarden- en bedrijfskundige vakken met elkaar gecombineerd. De opleiding voldoet volledig aan de verwachting van Maartje. ,,Het voordeel van de opleiding is dat je je specialiseert in de paardensector, maar dat je als afgestudeerde ook in een totaal andere sector aan het werk kunt.’’ Duitse studenten Naast Nederlandse studenten volgt sinds 2008 ook een groep Duitse studenten de opleiding Hippische bedrijfskunde. Na een zomercursus Nederlands komen ze bij de Nederlandse studenten in de klas. Maartje vindt het leuk om samen met de Duitse studenten in één klas te zitten. ,,Het is niet alleen heel gezellig, je leert ook veel overal elkaars cultuur en gebruiken. Zij hebben bovendien weer andere contacten, zo zijn we bijvoorbeeld een keer naar een grote stallen- en paardenaccommodatie in Duitsland geweest.’’

Rikkie Weevers Stous 4e jaars student Management, Paardenhouderij & Sport

,,Studie naast je werk vraagt enige discipline’’

Wil je kennis maken met de CAH Dronten kom dan naar onze open avond op dinsdag 7 februari 2012, vanaf 19.30 uur kun je meer te weten komen over de deeltijdopleiding Management, Paardenhouderij & Sport. Op vrijdag 10 februari 2012 organiseren we een open dag, vanaf 13.30 uur kun je alles te weten komen over de opleiding Hippische bedrijfskunde. Kijk ook op www.cahdronten.nl

,,Tijdens mijn studie fysiotherapie kwam ik er achter dat dit niet helemaal iets voor mij was. Daarom ging ik op zoek naar een andere opleiding. Omdat ik les geef op een manage en graag iets met paarden wil, kwam ik bij de deeltijdopleiding Management, Paardenhouderij & Sport terecht’’, vertelt Rikkie Weevers Stous(27) uit Wassenaar. Vooral de combinatie bedrijfskunde en paard sprak haar enorm aan. ,,Het is niet een opleiding waarmee je alleen in de paardenbranche aan het werkt kunt. Je specialisatie is de paardensector, maar je wordt enorm breed onderlegd op het gebied van bedrijfskunde.’’ Tijdens de studie komen veel bedrijfskundige aspecten aan bod zoals bedrijfseconomie, belastingrecht, maar ook or-

ganisatiekunde en managementvaardigheden. Het onderdeel paard komt gedurende de eerste twee jaar aan bod in vakken als paard & voeding en paard & nakomeling. In het derde jaar moeten de studenten voornamelijk praktijkopdrachten op het gebied van paard maken. Extra aandacht Een deeltijdstudie in combinatie met je werk vraagt wel extra aandacht. ,, Ik werkte 30 tot 40 uur per week en met enige discipline heb ik de eerste twee jaar ruim voldoende afgerond. Naast een aantal colleges op school is het merendeel zelfstudie. De lessen zijn intensief en deze probeer ik dan ook zo goed mogelijk te benutten.’’

CAH Dronten, De Drieslag 1 Tel.:0321-386 100, www.cahdronten.nl


Opleidingenspecial

Gedragstherapie voor paarden

Hippische Opleidingen

Graad van de opleiding

Graad van de opleiding

HBO niveau en CRKBO erkend

MBO niveau 2 t/m 4

Naam van de instelling

Naam van de instelling

Tinley Opleidingen

Landstede MBO (www.landstedembo.nl)

Locatie

Locatie

Veenendaal en Heteren

Raalte

Tijdsduur van de opleiding:

Tijdsduur van de opleiding

Tussen de 2 en 3 jaar

2-3 jaar

Vereiste voorkennis:

Vereiste voorkennis

Kunnen studeren op HBO niveau

Vmbo-mavo-havo

Een greep uit de modules die tijdens de opleiding aan bod komen:

Mod. 1 Herkennen en begrijpen van paardengedrag Mod. 4 Hoe paarden leren

Je kunt bij de Hippische Opleidingen van Landstede MBO kiezen voor: Paardenverzorger (niveau 2), Groom Wedstrijdsport (niveau 3), Medewerker Paardenbedrijf (niveau 3), Medewerker Ruitersportzaak (niveau 3), Bedrijfsleider Ruitersportzaak (niveau 4), Bedrijfsleider/Manager Paardenbedrijf (niveau 4)

Stages:

10 probleemcasus zelf uitwerken

Bedrijven waar voormalig studenten aan het werk zijn gegaan:

Maneges, pensionstalling en veel studenten zijn een eigen bedrijf gestart.

Meer weten? www.tinley.nl

Een greep uit de modules die tijdens de opleiding aan bod komen:

Naast algemene vakken alles over de verzorging en het onderhouden van het paard en zijn omgeving. Niveau 4 is gericht op het managen van het paardenbedrijf. Je wordt opgeleid voor een beroep in de paardensportsector.

Stages:

Je volgt wekelijks praktijklessen op locatie, onder meer Hippisch Centrum de Haerst; de stageperioden variĂŤren per niveau en leerjaar.

Bedrijven waar voormalig studenten aan het werk zijn gegaan:

Manegebedrijven, Dierenklinieken, Evenementenbureaus, Ruitersportzaken

Paardenhouderij Opleidingsgraad:

MBO niveau 3, MBO niveau 4.

Instelling: AOC-Oost

Locatie:

Meer weten? www.aoc-oost.nl

Enschede

Tijdsduur opleiding:

3 leerjaren niveau 3, 4 leerjaren niveau 4 (mogelijkheid bestaat dat dit door wetswijziging 3 leerjaren wordt); maatwerk is te leveren, denk aan instroom havisten. Vereiste vooropleiding: VMBO kader, theoretische leerweg, gemengde leerweg.

Holistisch instructeur Graad van de opleiding HBO niveau

Naam van de instelling Hofstede Oostrijk

Locatie

Inhoud opleiding: Meer weten?

www.hofstedeoostrijk.nl

Delfgauw

Tijdsduur van de opleiding 2 jaar

Vereiste voorkennis n.v.t.

Een greep uit de modules die tijdens de opleiding aan bod komen:

Paardengedrag, natuurlijke gezondheidszorg, vrij samenwerken, lichaamsbewust paardrijden, anatomie van het paard.

Stages:

Geen, wel zelfstudie

Bedrijven waar voormalig studenten aan het werk zijn gegaan: Veel zijn nu aan het werk als instructeur, voor zichzelf of voor een bedrijf.

Er is een groeiende behoefte om de technische kennis en vaardigheden van de klassieke training van paarden te combineren met de natuurlijker vormen van africhting, om zo ook de gevoelsmatige kwaliteiten van mens en paard te ontwikkelen. Hierbij staan, naast de kennis en vaardigheden, het begrip en respect voor de persoonlijkheid van het paard centraal.

Niveau 3 bestaat uit 2 proeven van bekwaamheid (deelexamens). De eerste proeve gaat over de verzorging van de paarden. Hierbij moet je denken aan vakken als basisverzorging, gezondheidsleer, grooming, vakjargon Engels en Duits, EHBO paard, fokkerij, voortplanting, exterieurleer. Ongeveer de helft van de opleiding vindt plaats in de praktijk op stagebedrijven. De tweede proeve is het leren organiseren van een evenement, waarbij je meedraait op evenementen. Uiteindelijk moet je als afsluiting zelf een evenement organiseren. Niveau 4 bestaat uit 3 proeven, de inhoud van de eerste twee proeven is hetzelfde als die op niveau 3, maar de lesstof ligt op een hoger niveau en de nadruk ligt meer op managementkwaliteiten. Tijdens de laatste proeve leer je hoe je een bedrijf moet managen/leiden. Als voorbereiding op deze afsluitende proeve kun je een keuze maken om deel te nemen in een minionderneming, studentstarterstraject of studentenstichting.

Stages:

Gemiddeld 2 dagen per week stage. In leerjaar 2 een blokstage fokkerij. In het laatste leerjaar een profileringsstage van 40 dagen, waarin je ook de mogelijkheid hebt om naar het buitenland te gaan.

Waar zijn voormalig studenten gaan werken?

In binnen- en buitenland: Sportstallen (Alle takken van sport), Africhtingsstallen (Alle takken van sport en Natural Horsmanship), Handelsstallen (Alle takken van sport), Pensionstallen, Dekstations, Zorgmaneges, Stoeterij/Fokkerij, Fouragehandel, Hippische fotografie, Hippische journalistiek, Starten van een eigen bedrijf binnen de sector. (mogelijk via het Studentstartertraject), Maneges, Toeristische sector op paardengebied (ruitervakanties), Evenementenbureaus, Paardenklinieken, Ruitersportzaken

Paard & Spul - Editie 1 - 2012 - Jaargang 10

23


Opleidingenspecial

Dier- en Veehouderij: major Equine, Leisure and Sports Graad van de opleiding

Bedrijven waar voormalig studenten aan het werk zijn gegaan:

HBO

Eventmanagement > organisatie en coördinatie, marketing en pr van paardenevenementen Onderzoek > bijvoorbeeld naar welzijn of training, vaak in samenwerking met Wageningen > ASG Anima Science Group Medewerker van stamboekorganisaties en verenigingen > KWPN, KNHS, FNRS Bedrijfsmanagement > bij fokkerijbedrijven, managers en/of opfokbedrijven Zelfstandig ondernemen Onderwijs, docent Praktijkmanagement bij dierenartsenpraktijken Adviseur Overig - medewerker bij voerfabrikanten (nutrition specialist - PAVO), medewerker paardenvakbladen, etc

Naam van de instelling Hogeschool Van Hall Larenstein

Locatie

Wageningen

Tijdsduur van de opleiding 4 jaar

Vereiste voorkennis

Havo: NT, NG, EM met schk Vwo: NT, NG, EM met schk Mbo: Tot het eerste jaar worden alle studenten met een diploma mbo-4 kaderfunctionaris toegelaten. Voor een goede kans op succes worden de vakken wiskunde en scheikunde ten zeerste aanbevolen. Kaderfunctionarissen kunnen veelal, in overleg met de toelatingscommissie, in aanmerking komen voor een verkort traject. Voorkennis over paarden komt ten goede tijdens de studie, maar is niet een verplichte eis.

Een greep uit de modules die tijdens de opleiding aan bod komen:

Marktanalyse van de internationale hippische sector advisering en ondernemerschap in de hippische sector Equine performance gericht op fokkerij, paard ruiter interactie, Excercise physiology en voeding. Ontwikkeling van een innovatief product en marketingplan in de hippische sector

Stages

Tijdens de studie 3 stage momenten: Stage in een hippische organisatie (10 weken) 20 weken binnen een secondair of tertiair bedrijf. Individueel afstudeeronderzoek.

Deze major wordt in het Engels gegeven.

http://www.vanhall-larenstein.nl/paarden.aspx

De professionalisering van de paardenhouderij zet door. Steeds vaker worden medewerkers gevraagd met een afgeronde HBO of universitaire opleiding. Dit gebeurt onder andere bij de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS), evenementenbureaus, bij stamboekorganisaties en paardenklinieken. Vaardigheden zoals het organiseren van hippische evenementen, zelfstandigheid, flexibiliteit, stressbestendigheid en het werken en functioneren in een team worden door werkgevers veelal geëist. Een frisse en kritische kijk op de paardenwereld wordt bovendien graag gezien.

Een paardenopleiding met hart voor mensen. Bijna 70.000 bedrijven in Nederland. Een omzet van 1,3 miljard euro. Zo’n 415.000 mensen die paardrijden. Wekelijks honderden toppaarden die naar de VS en Japan worden geëxporteerd. De paardenhouderij in Nederland is een zeer professionele bedrijfstak. In Europa staan we samen met onze buren Duitsland, Engeland en Zweden aan de top. En de paardensport blijft enorm groeien, ook buiten Europa! Geen wonder dat er veel vraag is naar hbo’ers met een flinke dosis ‘horsemanship’. Daarom zadelen we je op met nogal wat kennis, zodat je de taal van de branche spreekt, organisatiestructuren kunt opzetten en adviezen kunt schrijven. Bij dat alles moet je niet alleen kijk hebben op het paard, maar ook de verschillende soorten mensen in dit veld kennen én aanvoelen.

Diermanagement: major Paard en management Graad van de opleiding HBO

Naam van de instelling Hogeschool Van Hall Larenstein

Locatie

Leeuwarden

Tijdsduur van de opleiding 4 jaar

Vereiste voorkennis

Voorkennis over paarden komt ten goede tijdens de studie, maar is niet een verplichte eis. Een greep uit de modules die tijdens de opleiding aan bod komen: hippische evenementenorganisatie advisering en ondernemerschap in de hippische sector praktijkmanagement op hippische bedrijven en klinieken kennisontsluiting gericht op specifieke hippische doelgroepen

Stages (aantal, type stage) Tijdens de studie 3 stagemomenten: dierverzorgingsstage op paardenbedrijf (4 weken) Oriëntatiestage op een paardenbedrijf (meedraaien in de organisatie) Majorstage op een paardenbedrijf (uitvoerende werkzaamheden binnen een project) Bedrijven waar voormalig studenten aan het werk zijn gegaan: Zie Dier- en Veehouderij: major Equine, Leisure and Sports

Paard en management is een major (specialisatie) van de opleiding Diermanagement. Deze 4-jarige HBO-opleiding wordt alleen in Leeuwarden aangeboden. De speerpunten van Paard en management zijn: ondernemerschap, mens-dierrelaties en het welzijn van paarden. De student zal gedurende de opleiding kennis vergaren op deze drie gebieden, vaardigheden ontwikkelen die in het werkveld gevraagd worden en werkervaring opdoen door middel van diverse stages binnen paardenbedrijven. Zie jij jezelf al werken binnen deze sector dan is de major Paard en management zeker wat voor jou!

http://www.vanhall-larenstein.nl/paarden.aspx

Opleiding Dier- & Veehouderij Graad van de opleiding HBO (Agr Bsc)

Naam van de instelling Hogeschool Inholland

Locatie Delft

Meer weten? www.inholland.nl

Tijdsduur van de opleiding

4 jaar

Vereiste voorkennis

VWO-HAVO met profiel NT, NG of EM (met schei) MBO4 (verkorte programma’s zijn mogelijk) Een greep uit de modules die tijdens de opleiding aan bod komen: Voeding, dierziekten, fokkerij, huisvesting, ondernemerschap, gedrag en welzijn

Stages:

1ste studiejaar twee keer 4 weken oriëntatiestage 3de studiejaar 20 weken stage op HBO-niveau 4de studiejaar 20 weken afstuderen

Bedrijven waar voormalig studenten aan het werk zijn gegaan: De Paardenbasis, trainingscentrum voor paard en ruiter (eigenaar). Diergeneeskundige faculteit (onderzoeker paardenvoeding).

24

Paard & Spul - Editie 1 - 2012 - Jaargang 10

De opleiding Dier- & Veehouderij biedt een breed programma gericht op dieren. Binnen verschillende onderwijsthema’s zijn keuzemogelijkheden gericht op de paardenhouderij (bijv. ondernemingsplan opzetten, gedrag, kwaliteitszorg, voedingsadvies, enz.). Via stages kun je intensief kennismaken met bedrijven en organisaties in de paardenhouderij. De opleiding heeft open dagen op zaterdag 24 maart en 2 juni en een open avond woensdag 29 augustus.


Opleidingenspecial

Wellant vmbo en Wellant mbo Graad van de opleiding Vmbo en mbo

Naam van de instelling Wellantcollege

Meer weten? www.wellant.nl

Locatie

Diverse vestigingen in de Randstad

Tijdsduur van de opleiding Per opleiding verschillend

Een greep uit de modules die tijdens de opleiding aan bod komen: Een combinatie van theorie en praktijk.

Stages:

CSE Hippische Sport Graad van de opleiding

Basisonderwijs, groep 7 en 8, VO, MBO

Naam van de instelling

Centre for Sports & Education (www.cse-zwolle.nl)

Locatie

Tijdens het mbo meerdere stages gedurende de opleiding

Zwolle

Bedrijven waar voormalig studenten aan het werk zijn gegaan:

Tijdsduur van de opleiding

Maneges, fokkerijen, pensionstallen, handelsstallen en trainingsstallen

Afhankelijk van instroomniveau

Vereiste voorkennis

Vanaf basisonderwijs groep 6

Je kunt bij het CSE Hippische Sport kiezen om in te stromen in: Basisonderwijs Groep 7 en 8, Havo/vwo Leerjaar 1 t/m 5, Vmbo Leerjaar 1 t/m 4, Mbo: Landschap Sport & Bewegen, Handel & Commercie of Office & Management (zie www.landstedembo.nl) Een greep uit de modules die tijdens de opleiding aan bod komen:

Hippische topsportopleiding voor ambitieuze ruiters. De hippische sportopleiding van het CSE biedt talentvolle ruiters en amazones de mogelijkheid om hun paardrijtalenten te ontdekken en maximaal te ontplooien door het aanbieden van een programma dat sport en studie zo optimaal mogelijk verbindt.

Stages:

Je traint wekelijks minimaal drie keer; de stageperioden variëren per opleiding.

Bedrijven waar voormalig studenten aan het werk zijn gegaan: Afhankelijk van de gekozen opleiding/het beroepsprofiel.

Paardenhouderij Opleidingsgraad:

MBO niveau 2 (BOL), 3 en 4 (BOL en BBL)

Instelling:

De Groene Welle, Koggelaan 7 te Zwolle

Locatie: Meer weten?

www.groenewelle.nl

Zwolle

Tijdsduur opleiding:

2, 3 of 4 jaar (afhankelijk van het niveau)

Vereiste vooropleiding:

Niveau 2 Hippisch assistent: diploma basisberoepsgerichte leerweg Niveau 3 Hippisch allround medewerker: diploma kaderberoepsgerichte leerweg, niveau 2 diploma MBO Niveau 4: Hippisch management en gezondheid: diploma gemengde leerweg, theoretische leerweg, overgangsbewijs HAVO/VWO 3

Inhoud opleiding:

Tijdens deze opleiding leer je van alles over voeding, huisvesting, verzorging en voortplanting. Daarnaast krijg je (afhankelijk van het niveau) vakken waardoor je breed wordt opgeleid. Denk aan talen, exacte ondersteuning en communicatie- en managementvaardigheden. Daarnaast ga je je in de laatste jaren meer specialiseren. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de instructeurscursus te volgen. Daarnaast wordt de specialisatie Begeleiden voortplanting paard aangeboden. Hiermee kun je inseminator worden. Verder komen onderwerpen als keuringsklaar maken van paarden, parcoursbouwen en sportmassage aan de orde. In niveau 4 BOL zullen er ook onderdelen paraveterinair worden aangeboden.

NCSAH cursus

Cursus gericht op het paardenwelzijn wat betreft paardrijden en paarden houden. 5 modules per jaar. Naam van de instelling Equiscio

Locatie

Ter Apel

Meer weten?

www.equiscio.nl

Tijdsduur van de cursus 2 jaar

Vereiste voorkennis niet

Wat leer je tijdens deze cursus?

Zitles, opstellen trainingsplan, longeren, functionele anatomie, werk aan de hand, ruitertraining, gangen van het paard, gebit & bit, stress bij paarden,

Er wordt nauw samengewerkt met bedrijven zoals de KNHS en het KWPN. Ook krijg je les op onze eigen praktijklocatie De Groene Weelde. Prakijklessen worden o.a. gegeven door externe specialisten, zoals Lammert Haanstra en Paul de Vries. Twee keer per jaar verzorgen studenten de hengsten van het verrichtingsonderzoek van het KWPN. Stages:

Afhankelijk van het niveau moeten elk jaar 1 of 2 verschillende stagebedrijven worden gezocht in de primaire paardenhouderij, (b.v. hengstenhouderij, springstal, manege). Daarnaast is het mogelijk om in de hogere jaren secundaire bedrijven (b.v. dierenarts, ruitersportzaak, stamboekkantoor) te bezoeken of in het buitenland een kijkje te nemen.

Waar zijn voormalig studenten gaan werken:

Als groom bij b.v. Gerco Schröder en Hans Peter Minderhoud, medewerker op verschillende stallen, op kantoor bij de FNRS, als journalist bij de Paardenkrant, eigen bedrijf gestart.

Stages: Eén trainingsstage per jaar Na deze cursus kun je het volgende:

Na het volgen van aanvullende module en behalen examen, instromen in jaar 2 NCSAH Professional

Paard & Spul - Editie 1 - 2012 - Jaargang 10

25


www.massagehippique.nl

“PAARDENKRACHT”

Pedagogiek met behulp van de natuur Agenda: 29/08/2011 : Integratieve massage voor paarden Stal California Weert 31/08/2011 : Workshop Paardspieren en Paardrijden 01/09/2011 : Paardendiepgang www.puurpaard.nl Stal California Weert 02/09/2011 : Paarden mobiliseren en stretchen Stal California Weert 02/09/2011 : Opleiding sportmassage voor paarden Stal California Weert

Zelfs wat heel goed is kan nog beter

05/09/2011 : Opleiding sportmassage voor paarden Stal El Paradiso Lunteren 16/09/2011 : Dagcursus sportmassage voor paarden Stal Ton de Kok Nootdorp

Wij starten in maart voor de 6e maal met deze unieke training: Kennismakingsworkshop op 21 januari

• • • • •

Mensen begeleiden met behulp van de natuur Met de kracht van het paard kinderen ondersteunen Honden inzetten als zorgdier Bewust worden van je eigen handelen Natuurlijk leiderschap ontwikkelen

Kijk voor al onze workshops op www.equimio.nl of bel 0166-692492

Lentiz | MBO opleidingen PaardenhOuderij

01/10/2011 : Dagcursus sportmassage voor paarden Weert Stal California 10/10/2011 : Opleiding sportmassage voor paarden Stal California Weert

“Lentiz MBO helpt me stevig in het zadel!”

17/10/2011 : Opleiding sportmassage voor paarden Stal Lozeman Putten 21/10/2011 : Opleiding sportmassage voor paarden Stal Ton de Kok Nootdorp

in Maasland MASSAGE HIPPIQUE

AGM Schreurs Meidoornstraat 11 Weert 0650623725

SPORTMASSAGE – WORKSHOPS – OPLEIDINGEN

KijK voor OPen dagen en inschrijven op lentiz.nl

wellant.nl

MELD U NU AAN!

WWW.GROENEWELLE.NL

MAAK KENNIS MET

A ONS HIPPISCH A

NBOD

CURSUSSEN

SPORTMASSAGE VOOR HET PAARD

PECH ONDERWEG MET HET PAARD

ZADEL EN TUIG REPAREREN

BEKAPPEN (HOEFVERZORGING)

ZADELPASSEN

BEGELEIDEN VOORTPLANTING BIJ HET PAARD (KI)

MBO-OPLEIDINGEN

Start: maandag 30 januari 2012

SMEEDVAARDIGHEID 1 EN 2 GEREEDSCHAP MAKEN EN SLIJPEN FOKKERIJ VAN SPORTPAARDEN

HOEFSMID PAARDENHOUDERIJ PAARDENSPORT

LONGEREN

MEER INFORMATIE? KIJK OP WWW.GROENEWELLE.NL OF BEL (038) 467 11 20.

26

Paard & Spul - Editie 1 - 2012 - Jaargang 10

Wellant = passie voor paarden Heb jij een passie voor paarden? Dan zit je bij Wellantcollege goed. Wat dacht je van de Paardenklas? Daar kun je je vmbo-diploma halen en veel leren over paarden. Maar ook op het mbo zit je bij Wellantcollege goed. Want je kunt kiezen voor opleidingen als:  Paardenhouderij  Paard & Sport  Paard & Recreatie  Mens, Paard & Gezondheid

Wil je alles weten over onze opleidingen? Kijk dan op wellant.nl


Opleidingenspecial

Opleiding sportmasseur voor Paarden + Integratief Masseur voor Paarden Graad van de opleiding MBO

Vereiste voorkennis

Naam van de instelling

Basisdagcursus en omgang met paarden Een greep uit de modules die tijdens de opleiding aan bod komen: Spieren en functies, diverse soorten massages, rijtechnisch inzicht, veel praktijk

Locatie

Stages: Alleen voor integratief werkervaring en stage bij instructeursopleiding

Massage Hippique Diverse

Tijdsduur van de opleiding

Afhankelijk van opleiding

Meer weten?

www.massagehippique.nl

Bedrijven waar voormalig studenten aan het werk zijn gegaan: Voornamelijk zelfstandig of als groom en extra aanvulling

Alona-instructeursopleiding Graad van de opleiding Instructeur paardensport

Naam van de instelling Alona voor paard en mens

Hippische bedrijfskunde

Locatie

Roosendaal (Brabant)

Graad van de opleiding Bachelor opleiding

De paardensector is aan het professionaliseren en vraagt om mensen met kennis. Met de opleiding Hippische bedrijfskunde combineer je een bedrijfskundige opleiding met een specialisatie in de paardensector. Vanaf het eerste jaar worden paarden- en bedrijfskundige vakken met elkaar gecombineerd.

Naam van de instelling CAH Dronten

Locatie

Dronten

Tijdsduur van de opleiding 4 jaar

Vereiste voorkennis

Vwo met profiel: economie en maatschappij (3 i.p.v. 4 jaar) Natuur en techniek (3 i.p.v. 4 jaar) Natuur en gezondheid (3 i.p.v. 4 jaar) Cultuur en maatschappij (3 i.p.v. 4 jaar) Havo met profiel: Natuur en gezondheid Natuur en techniek Economie en maatschappij Cultuur en maatschappij (wia of wib)

Meer weten? www.alona.nl

Tijdsduur van de opleiding

15 maanden

Een veelzijdige opleiding gericht op het lesgeven en rijden. Start september 2012. Je leert ruiter en paard als combinatie te begeleiden, waardoor harmonieus paardrijden ontstaat. Houding en zit van de ruiter vanuit Centered Riding is een rode draad in de opleiding. Leer op een positieve manier ruiters te begeleiden. Vereiste voorkennis MBO niveau

Een greep uit de modules die tijdens de opleiding aan bod komen:

Meer weten?

Didactiek, centered riding, theorie dressuur, dressuurles, zadels, anatomie, bewegingsleer

www.cah.nl

Stages:

Verslag van ruiterbegeleiding

Mbo/mao met profiel: Mbo 4 diploma ‘Hbo doorstroompakket’ met wiskunde, bedrijfsadministratie, Nederlands en Engels. Heb je één of meer van deze vakken niet op doorstroomniveau (voorheen C-niveau) dan krijg je hierin verplicht extra lessen en tentamens in het eerste jaar (3 i.p.v. 4 jaar) Sluit je vooropleiding niet helemaal aan? Informeer dan bij de instroomcoördinator Dirk de Groot naar de schakelmodules (d.de.groot@cah.nl)

Bedrijven waar voormalig studenten aan het werk zijn gegaan: Nieuwe opleiding.

Een greep uit de modules die tijdens de opleiding aan bod komen: Ondernemen en adviseren in de paardensector Marketing- en communicatiestrategie Paard(en)sportmanagement Strategie en economie

Stages:

10 weken stage (vanaf mei in het eerste leerjaar) 5 weken stage (in de zomervakantie na het tweede leerjaar) 3 maanden afstudeerstage (vierde leerjaar)

Bedrijven waar voormalig studenten aan het werk zijn gegaan:

Vereniging Eigen Paard, Stoeterij Havikerwaard (afdeling marketing en communicatie), KWPN, PK International

Paardensport niveau 3 en Paardensport niveau 4 (BOL en BBL) Opleidingsgraad: MBO niveau 3 en MBO niveau 4

Instelling:

De Groene Welle, Koggelaan 7 te Zwolle

Locatie: Zwolle

Tijdsduur opleiding:

Niveau 3: 3 jaar, niveau 4: 4 jaar Vereiste vooropleiding: niveau 3: diploma VMBO KB, GL of TL of MBO Niveau 2 diploma. Overgangsbewijs van 3 naar 4 HAVO. Niveau 4: Diploma VMBO GL, TL of MBO niveau 3 diploma. Overgangsbewijs van 3 naar 4 HAVO.

Inhoud opleiding:

Werken met paarden en mensen of je eigen hippische prestaties verder ontwikkelen? Met een baan in de paardensport is dat prima mogelijk. Als ruiter/instructeur leid je (jonge) paarden op, geef je les aan klanten, werk je mee aan publieksgerichte activiteiten, geef je voorlichting en zorg je voor het benodigde materiaal. Om goed les te kunnen geven aan anderen, rijd en train je zelf ook verschillende paarden. Je verdiept je in de combinatie van paard en ruiter en zoekt oplossingen voor de verbetering van sportieve prestaties van jezelf en anderen. Naast het trainen heb je ook de verantwoordelijkheid voor de verzorging van de paarden.

Stages:

Diverse blok- en dagstages (BOL) of een arbeidscontract bij een paardensportbedrijf voor minimaal 20 uur in de week (BBL).

Waar zijn voormalig studenten gaan werken:

Stal Retto, Kamperveen. Hengstenhouderij Brinkman, Twello. De Horsthoekhoeve, Heerde.

Meer weten? www.groenewelle.nl

De KNHS instructeursopleidingen niveau 2 en 3 zijn geïntegreerd in de opleiding paardensport. De afdeling Paard van de Groene Welle leent daarnaast externe specialisten in voor het geven van diverse cursussen zoals: longeren, EHBO, exterieurbeoordeling, vrijspringen. Een lesweek bestaat uit theorie, praktijk via school en stage.

Paard & Spul - Editie 1 - 2012 - Jaargang 10

27


Opleidingenspecial

Dier- en Veehouderij:

Major Equine Business and Economics Graad van de opleiding HBO

Naam van de instelling

Management, Paardenhouderij & Sport Het beroepenveld rond de paardenhouderij en de paardensport, waar professionaliteit en liefde voor het paard hand in hand gaan, is een groeiende sector in de agribusiness. Er is dan ook een toenemende vraag naar afgestudeerde Hbo-bedrijfskundigen die ‘zakelijkheid’ kunnen combineren met kennis van en inzicht in de (internationale) paardenhouderij, -sport en -recreatie. Graad van de opleiding

Hogeschool Van Hall Larenstein

Bachelor opleiding

Locatie

Naam van de instelling

Wageningen

CAH Dronten

Tijdsduur van de opleiding

Locatie

4 jaar

Dronten

Vereiste voorkennis

Havo: NT, NG, EM met schk Vwo: NT, NG, EM met schk Mbo: Tot het eerste jaar worden alle studenten met een diploma mbo-4 kaderfunctionaris toegelaten. Voor een goede kans op succes worden de vakken wiskunde en scheikunde ten zeerste aanbevolen. Kaderfunctionarissen kunnen veelal, in overleg met de toelatingscommissie, in aanmerking komen voor een verkort traject. Voorkennis over paarden komt ten goede tijdens de studie, maar is niet een verplichte eis.

Een greep uit de modules die tijdens de opleiding aan bod komen:

Bedrijfsanalyse en ontwikkelen van een bedrijfsplan. advisering en ondernemerschap in de hippische sector Equine Business Performance, gericht op bedrijfskunde, finance, marketing en human resource management. Ontwikkeling van een innovatief product en marketingplan in de hippische sector

Tijdsduur van de opleiding

Een greep uit de modules die tijdens de opleiding aan bod komen: Marketing & marktonderzoek Paard & omgeving Financieel management Equine Chain Management

Stages: Geen

Vier jaar

Vereiste voorkennis

De toelatingseis is een havo, vwo of mbo niveau 4 diploma met minimaal 1 jaar relevante werkervaring en affiniteit met de paardensector. Heb je al een andere Hbo opleiding afgerond? Dan is een verkort traject mogelijk. Een intakegesprek kan deel uitmaken van de toelatingsprocedure. Als je niet aan de gangbare instroomeisen voldoet, dan kun je voor een intakeprocedure in aanmerking komen.

De deeltijdopleiding Management, Paardenhouderij en Sport leidt je op tot een gespecialiseerde bedrijfskundige. Na afronding van je opleiding kun je heel goed innovaties in de bedrijfsvoering introduceren, adviseren over (internationale) aan- en verkoop of beleid maken op het gebied van voeding en gezondheid.

Meer weten? www.cah.nl

Stages:

Tijdens de studie 3 stage momenten: Stage in een hippische organisatie (10 weken) 20 weken binnen een secondair of tertiairbedrijf. Individueel afstudeeronderzoek.

Bedrijven waar voormalig studenten aan het werk zijn gegaan:

Eventmanagement > organisatie en coördinatie, marketing en pr van paardenevenementen Onderzoek > bijvoorbeeld naar welzijn of training, vaak in samenwerking met Wageningen > ASG Anima Science Group Medewerker van stamboekorganisaties en verenigingen > KWPN, KNHS, FNRS Bedrijfsmanagement > bij fokkerijbedrijven, managers en/of opfokbedrijven Zelfstandig ondernemen Onderwijs, docent Praktijkmanagement bij dierenartsenpraktijken Adviseur Overig - medewerker bij voerfabrikanten (nutrition specialist - PAVO), mede-werker paardenvakbladen, etc

De paardenwereld is big business

De gezamenlijke jaaromzet van de hippische industrie in Engeland, Duitsland en Nederland is 10 miljard. Big business dus en wereldomvattend. West Europa loopt in de voorhoede met het fokken en verhandelen van sportpaarden, onze prestaties in de sport zelf en onze kennis van het paard. En dan is er nog de groeiende internationale handel in aan paard gerelateerde producten en diensten, die vraagt om professionals met een goed oog voor zowel paard als business.

De major Equine Business and Economics richt zich op de zakelijke aspecten van de paardenwereld en is speciaal voor wie een carrière ambieert in het management van de paardensport. Naast kennis krijg je in ons studieprogramma ook vaardigheden aangereikt, waarbij netwerken, organiseren en pionieren je kernkwaliteiten worden. Deze major wordt in het Engels gegeven. Kijk voor meer informatie op:

http://www.vanhall-larenstein.nl/paarden.aspx

Bacheloropleiding Educatie & kennismanagement groene sector, studierichtingen Paardensport en Paardenhouderij. Graad opleiding:

Locatie:

Naam instelling:

Tijdsduur opleiding:

Vereiste voorkennis:

Meer weten?

Bachelor

Stoas Hogeschool

havo/vwo of mbo niveau 4

Wageningen Regulier: 4 jaar, maar de uiteindelijke studieduur is afhankelijk van studietempo en eventuele vrijstellingen.

www.stoas.nl

Een greep uit de modules die tijdens de opleiding aan bod komen:

Vakinhoud Paard: gedrag, omgang met paarden, inspanningsfysiologie, fokkerij, genetica, exterieur, sport, gezondheidsleer, EHBO paard, ethiek, welzijn, trainingsleer, voeding. Daarnaast: activerend lesgeven, begeleiding leerlingen, organiseren en begeleiden van leren in leergroepen, onderzoek en advies, organiseren, samenwerken.

Stages:

Stages vinden plaats gedurende gehele studie. De studie bestaat uit 16 thema’s en binnen elk thema vindt er een stage plaats. Bedrijven kunnen zijn: onderwijs (VMBO-MBO), paardenbedrijven (handelsstallen, hengstenhouderij, manege, fokkerij etc.), organisaties in de hippische branche, zoals: KNHS, Vereniging eigen paard, GKC, Stamboeken (bijv. KWPN), bedrijven rondom paarden, zoals verzekeringsmaatschappijen, voerleverancier, ruitersportartikelen etc.

Bedrijven waar studenten aan het werk gaan:

Staffunctionaris bij bijvoorbeeld bovengenoemde bedrijven en organisaties (denk aan management, beleid, opleider, HRM), consulent bij een hippische organisatie, adviseur bij een voederfabrikant, voorlichter, docent in het beroepsonderwijs (VMBO – MBO – HBO)

28

Paard & Spul - Editie 1 - 2012 - Jaargang 10


Opleidingenspecial

PaardenKracht

Instructieweken 2012 Naam van de instelling

Naam van de instelling Locatie

Sint Annaland

Wat leer je tijdens deze cursus?

Ruitersportcentrum Emmeloord

EQuiMio

Meer weten?

www.equimio.nl

Locatie

Emmeloord

Tijdsduur van de cursus

Tijdsduur van de cursus

8 trainingsdagen van 6 uur

5 dagen

Vereiste voorkennis

Vereiste voorkennis

MBO-niveau en werkzaam zijn in zorg, welzijn of onderwijs

PaardenKracht bestaat uit 8 dagen van 6 uur met maximaal 6 deelnemers. Ervaring met paarden is niet nodig. Er worden 2 of 3 intervisie groepen gevormd ter ondersteuning van het aangeboden programma. Er is de mogelijkheid tot het krijgen van aanvullende individuele begeleiding.

Tijdens de instructieweken kan worden gekozen uit de disciplines dressuur en allround. Je volgt 2 rijlessen per dag waarbij je intensief aan het werk gaat met het verbeteren van je paard en jullie als combinatie. Daarnaast is er ook tijd voor plezier met het maken van bosritten en de terreintraining (o.a. op de renbaan bij de manege).

Stages

Geen

Minimaal B-niveau of F4

Na deze cursus kun je het volgende:

Je kunt de problemen die je hebt met rijden oplossen met behulp van de aanwijzingen die de instructeurs je hebben gegeven in de lessen.

Kijk ook op www.instructiewekenemmeloord.nl of neem contact op via 0527-613867/ 06-12885923.

Centered Riding open clinic Naam van de instelling Alona voor paard en mens

Meer weten?

Locatie

Wat leer je tijdens deze cursus?

Na de training PaardenKracht: Kun je de natuur (in de breedste zin) betrekken bij je werk Kun je bewust uitgaan van de behoeften van de hulpvrager Ben je je bewust van de spiegelende werking van de hulpvrager Kun je bewust omgaan met de eigen grenzen Kun je bewust leiding geven Kun je bewust handelen Ben je je bewust van de energie-uitwisseling die plaatsvindt tussen mensen

Na deze cursus kun je het volgende:

Na de training ben je in staat om de natuur en de dieren bewust in te zetten als methodisch middel in je huidige werkzaamheden.

www.alona.nl

Roosendaal (Brabant)

Tijdsduur van de cursus 1, 2 of 3 dagen

Vereiste voorkennis

Stap, draf en galop beheersen.

Wat leer je tijdens deze cursus?

Bewustwording van beweging van de ruiter te paard vanuit Centered Riding. Gebruik van fysiobal, trampoline, oefeningen met en zonder paard. Leer paardrijden in harmonie met je paard.

Centered Riding is gebaseerd op de 4 basics: blokken bouwen (oor, heup, voet in een lijn), ademhaling voor betere balans en gevoel, centreren (alle beweging begint vanuit je bekken) en zachte ogen (je omgeving waarnemen). Ook een heldere intentie en gronding helpen de ruiter makkelijker te rijden met meer gevoel.

Stages n.v.t.

Na deze cursus kun je het volgende:

Subtieler hulpen geven aan je paard, doorzitten, beter gevoel voor je paard. Harmonie in je rijden bereiken.

Pedagogiek in samenwerking met de natuur Naam van de instelling EQuiMio

Locatie

Sint Annaland

Tijdsduur van de cursus 8 trainingsdagen van 6 uur

Vereiste voorkennis

MBO-niveau en werkzaam zijn in zorg, welzijn of onderwijs

Wat leer je tijdens deze cursus?

Tijdens de training worden onderstaande thema’s uitgewerkt met behulp van paarden, honden, kleine huisdieren en de natuur. 1. Begeleidingsmethodieken Begeleiden vraagt loslaten, vertrouwen, ondersteunen en sturen waar nodig. 2. Pedagogische sensitiviteit Werken in de driehoeksrelatie, mens, dier/natuur, cliënt 3. Ethische dilemma’s Welke ethische dilemma’s kun je tegenkomen als je werkt in de natuur/met dieren 4. Leiderschapsstijlen Bewustzijn van eigen leiderschapsstijl 5. Visie-ontwikkeling

Stages (aantal, type stage)

10 uur verplichte stage, individuele of groepsbegeleiding

Meer weten?

www.equimio.nl

Na deze cursus kun je het volgende:

Kinderen, tieners en jong volwassenen begeleiden met behulp van de natuur. Zowel individueel als in groepsverband.

Ponykamp Naam van de instelling

Stages

Ruitersportcentrum Emmeloord

Geen

Locatie

Na deze cursus kun je het volgende:

Emmeloord

Je kunt jezelf redden tijdens het poetsen en opzadelen van een paard en je kunt zelfstandig in de lessen meerijden.

Tijdsduur van de cursus 5 dagen

Vereiste voorkennis Ervaring niet vereist

Op elke trainingsdag zal er aandacht worden besteed aan het begeleiden met honden, paarden, kleine huisdieren en de natuur in algemene zin. De training bestaat uit 8 dagen van 6 uur. De studenten zullen na afloop van de training een boekwerk samenstellen met oefeningen, handvatten, tools en ideeën. De studenten worden geacht om naast deze training een cliënt of cliëntengroep een of meerdere sessies te begeleiden

Wat leer je tijdens deze cursus?

Alles vanaf het het poetsen tot aan het rijden. Tijdens het rijden ga je o.a. ook springen, voltige beoefenen en krijg je zitles. We hebben op donderdag een bonte avond met een BBQ. Ook studeren we een stukje in met de paarden voor de familie. En als het goed weer is maken we natuurlijk ook een buitenrit.

Kijk ook op www.ruitersportcentrum-emmeloord.nl

of neem contact op via 0527-613867/ 06-12885923.

Paard & Spul - Editie 1 - 2012 - Jaargang 10

29


In Zwolle kun je jouw opleiding combineren met paardrijden! Voor ruiters met ambitie of passie voor paarden!

Informatieavond 23 februari 2012 - Hippisch Centrum de Haerst â&#x20AC;˘ CSE Hippische Sport â&#x20AC;˘ Paardrijclass Thomas a Kempis College/Talentstad â&#x20AC;˘ Landstede MBO Hippische Opleidingen

13 maart 2012 - Landstede MBO Open Raalte

Enthousiast geworden?

Kom langs of neem contact met ons op via telefoon 088-8508736, per mail: info@cse-zwolle.nl www.dehaerst.nl

Ook een natuurtalent?

NIEUW OMS GRO & N E BAN

Heb jij de ambitie om op HBO-niveau te gaan werken binnen de paardensector en ben jij een talent in het overbrengen van kennis over deze sector? Dan is de studierichting Paardenhouderij of Paardensport echt iets voor jou! Stoas Hogeschool biedt naast Paardenhouderij en Paardensport nog negen andere studierichtingen aan. Zowel in voltijd als deeltijd. Of kies voor de Master Leren & Innoveren.

Nu in Wageningen!

Nieuwsgierig geworden?

Kijk op > www.stoashogeschool.nl

Alona

www.opendagbarneveld.nl

voor paard en mens

Bewuster paardrijden

Alles over paardenhouderij leer je in Barneveld! Heb jij meer in huis dan alleen passie voor paarden? En wil je professioneel met paarden werken? Meld je dan aan voor de opleiding Paardenhouderij of kom naar onze open dagen

op 28 januari, 9-10 maart en 5 juni 2012.

in 2012? â&#x20AC;˘

Centered Riding dagworkshop

â&#x20AC;˘

Centered Riding open clinic

â&#x20AC;˘

Centered Riding instructeurstraining

zondag 29 januari te Roosendaal

zondag 29 en maandag 30 april te Roosendaal Leer als ruiter of instructeur meer over houding en zit. Deelname met of zonder paard mogelijk.

3 t/m 5 april en 3 t/m 6 mei (2 delen) Ontwikkel je lesgeven.

WWW.ALONA.NL Wesselseweg  Barneveld    30

Paard & Spul - Editie 1 - 2012 - Jaargang 10

Groenhorst

Barneveld

INFO@ALONA.NL

06 55 712 568

BALANS IN BEWEGING


Opleidingenspecial

Weekendclinics Academische Rijkunst

ORUN Instelling:

Meer weten?

KNHS

www.aoc-oost.nl

Locatie:

AOC-Oost te Enschede

Tijdsduur cursus:

U kunt op twee manieren deelnemen aan de clinics Academische Rijkunst: Als praktijkdeelnemer met uw eigen paard, of als theoriedeelnemer. Als praktijkdeelnemer krijgt u 3 keer een half uur privéles van Bent Branderup. Als theoriedeelnemer kunt u het hele weekend de theorielessen volgen en u kunt meekijken bij de praktijklessen. Meer informatie op www.bentbranderupclinics.nl

20 weken

Naam van de instelling

Vereiste voorkennis:

Academische Rijkunst door Bent Branderup®

zie www.knhs.nl

Locatie

Inhoud cursus:

Men kan voor theorie en lesgeven kiezen in de vorm van een basiscursus. Ook kan men de keuze maken om theorie en praktijk te doen. De praktijk bestaat dan ook uit het lesgeven, maar ook het rijden van verschillende paarden. Inhoudelijk kan men kiezen voor allround (dressuur en springen) of alleen dressuur. Bij de keuze dressuur moet men wel beheersing van beide disciplines aantonen in het lesgeven. Er wordt een centraal examen voor de theorie en de praktijk afgenomen. Men moet wel een voldoende scoren in de theorie om praktisch examen te mogen doen.

Stages:

Er zit geen vaste stageperiode aan gekoppeld. Wel is het wenselijk ervaringen op te doen bij o.a. een ponyclub.

Wat kan ik na het volgen van deze cursus?

Diverse locaties in Nederland en België

Tijdsduur van de cursus weekend

Vereiste voorkennis

Iedereen die geïnteresseerd is in de Academische Rijkunst kan zich aanmelden als theoriedeelnemer. Bent Branderup neemt elke clinic de tijd om de basisprincipes en filosofie van de Academische Rijkunst uitgebreid toe te lichten. Praktijkdeelnemers dienen op het volgende niveau te kunnen rijden: Beheersing van alle zijgangen in stap en draf. Tevens dienen praktijkdeelnemers al minimaal 1x als theoriedeelnemer hebben deelgenomen aan een clinic.

Wat leer je tijdens deze cursus?

Tijdens een weekendclinic krijgen 8 combinaties 3 keer een half uur les van Bent Branderup. Daarnaast wordt op beide dagen 2 keer theorieles gegeven. Bent Branderup begint bij de basis biomechanica van het paard, van daaruit bouwt hij de theorie verder uit naar de ruiterhulpen en de verdere opleiding van het paard. Op zondag wordt aandacht besteed aan trainersvaardigheden. Hij ondersteunt zijn verhaal met duidelijke tekeningen van paard en ruiter en verscheidene voorbeelden en anekdotes. De voertaal tijdens de clinics in Nederland is Engels.

Stages Geen

Na deze cursus kun je het volgende:

Als theoriedeelnemer wordt u ondergedompeld in de theorie en filosofie van de Academische Rijkunst. U leert waarom het zo belangrijk is om een paard correct te gymnastiseren en hoe u dat kunt doen. U ziet verschillende combinaties op verschillende niveaus aan het werk. Als praktijkdeelnemer krijgt u praktische tips hoe u de training van uw paard kunt verbeteren en verfijning en harmonie kunt bereiken.

Lesgeven aan verenigingen, individuen. Privéles geven.

Grondwerk en click- en targettraining Naam van de instelling Tijdsduur van de cursus Tinley Opleidingen

1 dag of 3 dagen

Locatie

Vereiste voorkennis

Exloo en Heteren

geen

Wat leer je tijdens deze cursus?

Grondwerk, click- en targettraining voor opvoeding en probleempaarden

Stages

Meer weten? www.tinley.nl

geen

Na deze cursus kun je het volgende: Hangt van de eigen inzet af.

Masterclass Academische Rijkunst Naam van de instelling Stal ’t Lage Veld – Ylvie Fros

Locatie Lunteren

Tijdsduur van de cursus 5 weekenden per jaar

Vereiste voorkennis

Deelname aan basiscursus Rechtrichten & Academische Rijkunst en/of privé-lessen voorafgaand aan de Masterclass zijn aan te raden. Deelnemers aan de Masterclass dienen bij aanvang van de Masterclass minimaal het werk aan de hand t/m schouderbinnenwaarts, travers en renvers in stap correct uit kunnen voeren en rijdend in stap en draf schouderbinnenwaarts en travers met correcte lengtebuiging en ruggebruik te kunnen tonen. Of het beginniveau in orde is wordt vastgesteld in een privéles of auditie voorafgaand aan de Masterclass.

Wat leer je tijdens deze cursus?

Tijdens de Masterclass komen onder andere de onderwerpen longeren, werk aan de hand, houding, zit, ruiterhulpen, de Ontwikkel je tot trainer Rechtrichten & Academische Rijkunst. zijgangen, verzameling en de filoDe volledige opleiding bestaat uit: 1) Basiscursus, 2) Privé-lessofie achter de Academische Rijkunst sen, 3) Masterclass, 4) Weekendclinics Academische Rijkunst (Bent aan bod, in theorie en praktijk.

Stages

Geen, tussen de Masterclass weekenden door werk je met je eigen paard aan het huiswerk.

Branderup) Tijdens de opleiding leer je een invoelend en consequent trainer van je paard te worden. Meer informatie op www.ylviefros.nl/masterclass.html

Na deze cursus kun je het volgende:

Na succesvolle afronding van de Masterclass ben je in staat om je paard op een ontspannen manier in de zijgangen in stap en draf te trainen, aan de hand en onder het zadel. Je hebt kennis van de trainingsopbouw van de Academische Rijkunst en kunt een paard opleiden in de basisbeginselen (rechtrichten). Je bent na de Masterclass op het niveau om mee te rijden in de weekendclinics Academische Rijkunst met Bent Branderup.

Paard & Spul - Editie 1 - 2012 - Jaargang 10

31


Weekendclinics Academische Rijkunst 18-19 februari Poppel (Be) 12-13 mei Midden-NL 30 juni - 1 juli Zuid-NL 18-19 augustus Midden-NL 10-11 november Zuid-NL

www.bentbranderupclinics.nl

Ylvie Fros

Opleidingsmogelijkheden Stal ‘t Lage Veld (Lunteren)

Houd je paard gezond De dressuur is er voor het paard! Weldoordachte gymnastische oefeningen Rechtrichten en verzamelen.

- Basiscursus Rechtrichten & Academische Rijkunst - Privé lessen - Masterclass Academische Rijkunst - The Rider’s Seat clinics - Lezingen - Trainingsweken - Interne stages - Centered Riding

Meer informatie: www.ylviefros.nl

Ruiterbewijs nog dit jaar halen? Ruiterbewijs in één weekend

School voor Homeopathie Amersfoort:

Ponykamp Jongerentrektocht

HOMEOPATHIE VOOR DIEREN • 4-jarige parttime beroepsopleiding op HBO-niveau • open dagen: 25 februari en 9 juni 2012 • 25 zaterdagen per jaar! Uniek in Nederland

info www.schoolvoorhomeopathie.nl e-mail dieren@schoolvoorhomeopathie.nl telefoon 035 - 65 60 885

et

... m

o’s!

fot veel

www.reelaer.nl

Heinoseweg 10, Raalte, 0572-363398

mbo Paardenhouderij en -sport Jouw Hobby - Je eigen specialiteit ontwikkelen - Je wordt uitgedaagd om jezelf te ontplooien

Open Huis

vrijdag 3 februari 2012 18.00 – 21.00 uur

Jouw Beroep - Ondernemerschap combineren met de paardenhouderij en paardensport - Deskundige begeleiding tijdens de gehele opleiding

zaterdag 4 februari 2012 10.00 – 13.00 uur

Allround medewerker Paardenhouderij niveau 3

zaterdag 14 april 2012

Hippisch Ondernemer niveau 4

Neo-Classical School for the Art of Horsemanship 5-jarige professionele opleiding voor trainers en instructeurs.

Diploma na 1e, 3e en 5e jaar. Na 5e jaar specialisatie mogelijk. Met diploma eerste jaar verzekering mogelijk als instructeur/trainer.

10.00 – 13.00 uur

! e r e m l A r a a n Kom

Een opleiding waarbij kennis en kunde samengaan.

Biomechanica, mentale aspecten van ruiter en paard, houding & zit , anatomie en alle trainingstechnieken uit de klassieke rijkunst worden onderwezen door Amber Koppen, Bastiaan de Recht en verschillende gastdocenten.

Voor het jaar 2013 is de selectiedag op 30 oktober. Inschrijven kan d.m.v. het opsturen van een motivatiebrief en een CV naar: opleiding@ncsah.nl

Groenhorst Almere Heliumweg 1 Almere-Poort 036 547 72 00

32

Paard & Spul - Editie 1 - 2012 - Jaargang 10

Groenhorst

Almere

Trainings- en Revalidatiecentrum Equiscio Nieuwe Veenweg 8 9561 TS Ter Apel

www.equiscio.nl

www.ncsah.nl


Opleidingenspecial

Haal je ruiterbewijs in één weekend Naam van de instelling

Vereiste voorkennis

Stal ’t Reelaer

Ervaren ruiter

Geen

Locatie

Wat leer je tijdens deze cursus?

Na deze cursus kun je het volgende:

Stages

Het Ruiterbewijs houdt in dat de ruiter: kennis en vaardigheid heeft om veilig in het terrein en op de openbare weg te rijden, verantwoord kan omgaan met het paard, zich als gast in het terrein weet te gedragen en weet dat aan anderen geen last of schade mag worden toegebracht. Het Ruiterbewijs is erkend door het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit.

Raalte, Heinoseweg 10, tel: 0572-363398

Tijdsduur van de cursus Weekend

Meer weten? www.reelaer.nl

Door het behalen van het Ruiterbewijs draag je bij aan een veiliger beoefening van de paardensport en de versterking van de positie van de recreatieve paardensport in Nederland. Het Ruiter- en Koetsiersbewijs is verplicht in de bossen van de gemeente Arnhem, de Amsterdamse Waterleidingbossen, het Goois Natuurreservaat, de bossen van de gemeente Soest en Landgoed Nienoord in de gemeente Leek.

Ruiters die deel hebben genomen aan het Ruiterbewijs-weekend ervaren het weekend als leerzaam én erg gezellig.

Natural Western Clinics Naam van de instelling Natural Western Riding Center

Locatie

Stages nvt

Na deze cursus kun je het volgende:

Aalsmeer

Tijdsduur van de cursus

Je leert je paard beter begrijpen en beter begrepen worden door je paard! Hierdoor ontstaat meer wederzijds respect en vertrouwen en daardoor: HARMONIE!

9 dagclinics (10.00 – 17.00 uur), ook als losse modules te volgen. Vereiste voorkennis Per clinic verschillend, opbouwend

Wat leer je tijdens deze cursus?

Natural Horsemanship, Paardengedrag, Communiceren met Paarden, Zitten in Balans m.b.v. Centered Riding, Freestyle Riding, Grondwerk & Rijden volgens de principes van Chris Irwin, Western Riding, Longeren.

Natural Western Riding Center (Aalsmeer) is een westernmanege naast het Amsterdamse Bos, waar Linda Polak (western)lesgeeft m.b.v. Centered Riding, Chris Irwin en andere NH-technieken. Men kan hier terecht met of zonder eigen paard. Voor cliniclijst en lesinformatie: zie advertentie elders in dit blad en www.naturalwestern.nl of bel 06-51225728.

Gereedschap maken en slijpen Instelling:

De Groene Welle, Koggelaan 7 te Zwolle

Meer weten? Locatie: Hoefsmederij te Zwolle

www.groenewelle.nl

Tijdsduur:

Deze eendaagse cursus wordt bij voldoende belangstelling gepland in maart. De lestijden zijn van 08.00 uur tot 16.30 uur. Vereiste voorkennis: De cursus is bedoeld voor praktiserende hoefsmeden die hun vaardigheid in het zelf maken, slijpen en onderhouden van het gereedschap willen vergroten.

Paardenhouderij

De prijs van de cursus is € 295,- inclusief koffie/thee en syllabus.

Naam van de instelling

Wat leer je tijdens deze cursus?

Lentiz Onderwijsgroep

Locatie

Voeren en verzorgen, begeleiden voortplanten, plannen en organiseren en het verrichten van publieksgerichte activiteiten.

Tijdsduur van de cursus

Stages: 2 à 3; bij maneges, stallen en/of fokkerijen

Vereiste voorkennis

Na deze cursus kun je het volgende:

Commandeurskade in Maasland

Inhoud cursus: U leert plat- en vierkant staafmateriaal zoals een ritsbeitel, tang, stamper en doorslag maken en gereedschap te slijpen en onderhouden.

2 jaar

Stages:

VMBO

n.v.t.

Werken als paardenhouder bij een manege, handelstal of bij een fokkerij.

Meer weten? www.lentiz.nl

Wat kan ik na het volgen van deze cursus:

Zie inhoud cursus

Begeleiden voortplanting bij het paard (KI) Instelling:

De Groene Welle, Koggelaan 7 te Zwolle

Locatie:

De Groene Welle Zwolle

Tijdsduur:

Zeven donderdag- of maandagavonden van 19.30 uur tot 22.15 uur. De cursus start jaarlijks in de periode oktober/november.

Vereiste voorkennis:

De cursus is bedoeld voor iedereen die een eigen dekstation, hengstenhouderij heeft (er werkzaam is) of een eigen bedrijf wil opstarten.

Inhoud cursus: In de cursus leert u meer over de anatomie van merrie en hengst, fysiologie, cyclus en dracht, zaad en zaadproductie, introductie laboratorium en spermaoverdracht. Stages: n.v.t.

Wat kan ik na het volgen van deze cursus:

Dit is het 1e gedeelte van de opleiding tot Hulpkracht Paarden KI. Bij voldoende resultaat kunt u toegelaten worden tot de vervolgcursus aan de faculteit de Diergeneeskunde te Utrecht.

De prijs van de cursus in Zwolle is € 470,- inclusief koffie/ thee en syllabus.

Holistische Jeugdtrainingsdagen Naam van de instelling

Tijdsduur van de cursus

Locatie

Vereiste voorkennis

Stal Holistisch Trainen, Kirsten Daamen Vlagtwedde (Gr)

3 of 5 dagen geen

Meer weten? www.holistischtrainen.nl

Wat leer je tijdens deze cursus?

Kinderen willen meer weten over ‘Een Paard’, ze voelen/merken dat het paard bepaalde dingen prettig, leuk en fijn vindt om te doen, of juist niet. Paarden reageren van nature op kleine signalen, kleine hulpen. We willen proberen de kinderen te vertellen, te laten ervaren en beleven wat een paard aan signalen ´vertelt´, ervaart en beleeft. De volgende onderdelen komen aan bod: - ‘Communiceren met je paard d.m.v. lichaamstaal’ - ‘Grondwerk’ - ‘Longeren met dubbele lijnen’ - Rijden

Stages:

nvt

Na deze cursus kun je het volgende:

Wij bieden de kinderen een dagvullend programma onder deskundige begeleiding. Per keer bestaat de groep uit min. 4 en max. 6 kinderen, waardoor individuele aandacht en privé-les aangeboden worden. Het is voor ervaren of onervaren kinderen, en kan met of zonder eigen pony gevolgd worden. Je verblijft met zijn allen intern.

Er wordt een bredere denkwijze aangeboden, waarbij veiligheid, plezier, respect, vertrouwen en begrip een aantal kernwoorden zijn. Deze manier van omgaan/werken met paarden geeft vele kinderen (en hun ouders) een andere benadering van het werken met paarden. In deze dagen zal ieder veel leren over alles wat met paarden te maken heeft. Niet alleen de dagelijkse dingen en de basisbegrippen, maar vooral hoe je het beste met je paard kunt omgaan. Dit begint al vanaf het moment dat je naar je paard toeloopt.

Paard & Spul - Editie 1 - 2012 - Jaargang 10

33


HOGESCHOOL VAN HALL LARENSTEIN

Maak werk van je hobby! Op hippisch gebied biedt Hogeschool Van Hall Larenstein de volgende hbo-specialisaties: Paard en management, Equine Business and Economics, Equine, Leisure and Sports. Deze majoren vallen binnen de opleiding Diermanagement of Dier- en veehouderij. Met één van deze majoren zet je de eerste stap naar de professionele hippische wereld. Een veelzijdige wereld, waarin je alle kanten op kunt. Ben je geïnteresseerd in het organiseren van een concours hippique of het leiden van een manegebedrijf? Het kan! In Europa staan we samen met onze buren Duitsland, Engeland en Zweden aan de top. En de paardensport blijft enorm groeien, ook buiten Europa! Geen wonder dat er veel vraag is naar hbo’ers met een flinke dosis ‘horsemanship’. De hippische sector ligt voor je open na het volgen van deze unieke opleidingen.

Kom naar de open dagen op zaterdag 17 maart in Leeuwarden of op zaterdag 14 april in Wageningen.

Karin Flapper

Een glimp van mijn droombaan mocht ik opvangen tijdens mijn stage bij De Paardenkrant en Horsetelex.nl. In 2009 begon ik met de opleiding Diermanagement, Paard en management en volgde daarnaast een opleiding Journalistiek. Voor mijn stage interviewde ik onder andere gedragswetenschapper Andrew Mc Lean. Hij was aanwezig tijdens de ISES-conference op Academy Bartels waar verschillende onderzoeken onder de aandacht van ruim 300 wetenschappers werden gebracht. Juist daar werd het belang van de sector specifieke kennis, die ik op Hogeschool Van Hall Larenstein heb opgedaan, flink onderstreept. Daarnaast kreeg ik tijdens mijn studie managementvaardigheden aangereikt en bouwde ik een flink netwerk op in de hippische wereld. Dankzij mijn opleiding maak ik straks een goede kans op die baan waarin ik de hele dag met mijn grootste passie bezig mag zijn.

www.vanhall-larenstein.nl/paarden

Advertentie 12191 VHL.indd 1

10-1-2012 15:13:12

HBO-opleiding DIER- & VEEHOUDERIJ afstudeerrichtingen: Dier en Gezondheid Dier en Samenleving

Zie voor informatie over ons holistisch cursusaanbod: www.hofstedeoostrijk.nl

Stal HolistischTrainen

Hogeschool INHOLLAND Delft

educatief centrum voor mens en paard

~ ~ ~ ~ ~

34

Privérijlessen (volwassenen & kids) Holistisch Ponykamp Dag- & Weekend trainingen Paard & Kindercoach Webwinkel Ruitersport & Outdoorkleding

Kirsten Daamen e-mail: info@holistischtrainen.nl tel: 06 47030516 www.holistischtrainen.nl www.ruitersport-outdoorkleding.nl

Paard & Spul - Editie 1 - 2012 - Jaargang 10

Rotterdamseweg 141 Postbus 3190, 2601 DD Delft 015 - 2519200

www.inholland.nl


Opleidingenspecial

Fokkerij van sportpaarden Instelling:

De Groene Welle, Koggelaan 7 te Zwolle

Mobiliseren en stretchen en/of Paardendiepgang

Locatie:

De Groene Welle Zwolle en diverse praktijklocaties

Wat leer je tijdens deze cursus?

Naam van de instelling

Het paard mobiliseren en stretchen. De andere module: meer bewust worden in de omgang met paarden. Een paard lezen.

Massage Hippique

Tijdsduur:

Zes donderdagavonden van 19.15 uur tot 22.15 uur. Voor deze cursus staan nog geen data gepland.

Diverse

Vereiste voorkennis:

Tijdsduur van de cursus

Locatie

Deze cursus is bedoeld voor iedereen die belangstelling heeft in de paardenfokkerij en de kennis en inzicht op dit gebied wil vergroten.

Stages Geen

Na deze cursus kun je het volgende:

1 dag

Paarden stretchen en mobiliseren

Vereiste voorkennis

Meer weten?

Geen

Inhoud cursus:

www.massagehippique.nl

Tijdens de cursus leert u meer over de geschiedenis van de fokkerij, doelen van fokkerij, fokkerij theorie, voortplanting, selectie, exterieur beoordelen, fokkerijtools en lineair scoren.

Stages:

n.v.t.

Meer weten?

www.groenewelle.nl

Wat kan ik na het volgen van deze cursus: Zie inhoud cursus

De prijs van de cursus is € 305,- inclusief koffie/thee en syllabus.

Holistische Dagtrainingen Tijdens ieder thema wisselen theorie en praktijk elkaar af, door deze samenkoppeling ontstaat een leerzame, intensieve dag. Door de kleinschaligheid (max. 4 cursisten) is er voldoende persoonlijke aandacht, waardoor er ook genoeg ruimte is voor individuele vragen en begeleiding. Het weekend kan met of zonder eigen paard gevolgd worden. Naam van de instelling

Vlagtwedde (Gr)

Tijdens deze dagtrainingen, waarbij we vanuit onze holistisch visie werken, staat de basistraining centraal. Immers alleen vanuit de juiste basis, van zowel ruiter, paard als de combinatie, kan verder gewerkt worden naar een hoger niveau en kunnen problemen worden voorkomen of opgelost.

Tijdsduur van de cursus

Stages:

Stal Holistisch Trainen, Kirsten Daamen

Locatie

9:00 uur tot 16:30 uur

Vereiste voorkennis geen

Wat leer je tijdens deze cursus?

Holistische Dagtrainingen zijn opgedeeld in 4 thema’s: - ‘Communiceren met je paard d.m.v. lichaamstaal’. - ‘Grondwerk training (met schrik- & obstakelparcours)’ - ‘Longeren met dubbele lijnen en/of pessoa-teugel’ - ‘Zitles & Rijtechnische correcties’

nvt

Meer weten? www.holistischtrainen.nl

Na deze cursus kun je het volgende:

Ieder thema geeft voldoende handvatten om de kennis en kunde die je hebt opgedaan mee te nemen naar huis en daar met het geleerde verder aan de slag te gaan. Hierdoor ontstaat er meer plezier in het werk, de band tussen mens en paard wordt versterkt en de ruiter krijgt meer inzicht in het houden van en werken met paarden.

Paard & Spul - Editie 1 - 2012 - Jaargang 10

35


m m

errsportcentru uuiitte u RR

Voor de leerzaamste en leukste week van het jaar ga je naar Emmeloord....

Akasha Rijkunst

Mogelijk met en zonder eigen paard of pony (dressuur of allround).

opleidingen voor ruiters en instructeurs.

Ook voor de leukste kinderponykampen!

Emmeloord Emmeloord

Rijlessen voor jong en oud, menlessen, beginners tot gevorderd, 6 dagen per week.

Sportlaan 42 - 8302 AZ Emmeloord tel. 0527 - 613 867 of 06 - 12 88 59 23

Duurzame Dressuur:

www.ruitersportcentrum-emmeloord.nl - www.instructiewekenemmeloord.nl

als je echt wilt weten hoe het (beter) zit.

‘Zuidzijde Trailers… voor veilig vervoer van uw paarden!!’ Deze leus gebruiken wij niet voor niets, het zegt iets over onze motivatie, ons enthousiasme en bovenal onze betrouwbaarheid, want wij streven ernaar om u veilig op weg te laten gaan samen met uw dierbare viervoeter!!

* Verkoop * Reparatie, onderhoud, aanpassingen naar wens aan trailer en aanhanger * Trailer-, wand- en vloerrenovatie * Verhuur ZuidzijdeGoudriaan B.V. - Zuidzijde 104b - 2977 XD Goudriaan Tel 0183-581287 - Mob 06-51989130 - F  0183-589018 www.zuidzijdegoudriaan.nl - info@zuidzijdegoudriaan.nl

kijk op www.akasha-rijkunst.nl

Wij zijn Bovag erkend en geven dan ook de BOVAGonderhoudsbeurt, incl. rapport en Bovag sticker!!

Dealer van o.a. de merken Henra en Humbaur

Akasha Zit Houding / Coach opleiding: voor instructeurs en ruiters die inzicht en verdieping zoeken in hun coachen en/of rijden. cursus Rijkunst: de handleiding van het rijden in onafhankelijke balans. cursus Rijkunst Dressuur: optimaliseren van beweging, verfijnen van hulpen. Prestatiegericht trainen - Privélesdagen - Clinics - Workshops

School for Essential Horse Communication EQUILIBRE TRAINING

CURSUSSEN Lichaamstaal en Grondwerk Natuurlijk Paardrijden Dressuur en Natuur Kindercursus

OPLEIDINGEN Pers. Ontwikkelingstraject Opleiding tot Docent

OVERIGE Bedrijfstrainingen Lessen en Begeleiding

WWW.TERRA-NATURA.NL

Meer weten? www.citaverde.nl

Veilig buitenrijden leer je op een

FNRS Ruitersportcentrum Ook zo’n zin in het buitenseizoen? Speciaal voor iedereen die het heerlijk vindt met een paard de natuur in te gaan, heeft de FNRS een opleiding ontwikkeld die je stap voor stap de kennis en vaardigheden bijbrengt om een plezierige en veilige buitenrit te kunnen maken. FNRS Ruitersportcentra beschikken naast goede instructeurs ook over de meest geschikte paarden voor deze opleiding.

Voor meer informatie kijk je op www.fnrs.nl

Hier adverteren? Bel: 0513-654 855

De Beek 125 Postbus 3040 3850 CA Ermelo T F E I

0577 - 40 82 90 0577 - 40 82 99 info@fnrs.nl www.fnrs.nl

De paardensportopleiding is een unieke opleiding waarin de leerlingen samen met het paard naar school gaan om opgeleid te worden tot Z-niveau in springen of dressuur. Erkende instructeurs zoals Stephanie Peters en Luc Steeghs zullen de leerlingen hierin begeleiden. Er wordt samengewerkt met diverse leerbedrijven. 2 à 3 dagen per week volgen de leerlingen de vaktheorie en praktijklessen paardensport op een leerbedrijf. De vorderingen van de leerlingen worden beoordeeld door niemand minder dan dhr W. Ernes vooraanstaand internationaal jurylid in de dressuur en onze bondscoach Rob Ehrens. De instructeurs en de beoordelaars, maar ook het bedrijfsleven en de branche organisatie zijn ook betrokken bij het vormgeven van de opleiding. De sportopleiding leidt op tot instructeur sport of manager paardenbedrijf.

Niveau: niveau 3, niveau 4 Type opleiding: BOL (Beroeps Opleidende Leerweg, 5 dagen school) Locatie: Roermond De kaders en voorwaarden van deze opleiding in een notendop Deze MBO-opleiding wordt in Roermond (BOL ) op niveau 3 en 4 aangeboden. De leerling krijgt een breed scala aan praktijk en theorielessen aangeboden waaronder talen exacte vaardigheden, ondernemerschap en managementvaardigheden. De opleiding is voor ouders financieel laagdrempelig. De beroepspraktijk is uitgangspunt gedurende de opleiding. Behalve de kennis en vaardigheden wordt veel aandacht besteed aan houding en attitude van de aankomende topsporter. De opleiding moet van een kwalitatief hoog niveau zijn.

Iets voor jou? Vraag dat maar aan je paard! Je weet het waarschijnlijk al, maar het leven van een ruiter, instructeur of pikeur is niet voor iedereen weggelegd. Je liefde voor paarden maakt dat je vaak, erg vaak, in de stal te vinden bent. Jij en je paard willen graag meer leren. Jullie willen de dressuur- en springtechniek verbeteren bijvoorbeeld. Naast het rijden en springen zijn ook het lesgeven en het leiden van het schoolbedrijf (manege) belangrijke onderdelen van de opleiding.

36

Paard & Spul - Editie 1 - 2012 - Jaargang 10

Wat zijn je beroepsmogelijkheden? De paardensportopleiding is een unieke opleiding waarin sport en beroepsonderwijs samenkomen. Je bent veel met de paardensport bezig, maar krijgt ook ‘normale’ vakken als bedrijfseconomie, Nederlands en biologie, vreemde talen, enzovoorts. Hierdoor kun je na deze opleiding bijvoorbeeld aan de slag als ruiter, instructeur of bedrijfsleider bij een hippisch centrum of sportstal. Maar ook het managen van een professionele paardenstal of het starten van een eigen bedrijf behoort tot de mogelijkheden. Instructeur Bedrijfsleider hippisch centrum Wedstrijdruiter Ruiter/Trainer Medewerker paardensport Manager paardensportbedrijf


Opleidingenspecial

Equine Sport Therapy Graad van de opleiding

Een greep uit de modules die tijdens de opleiding aan bod komen:

Naam van de instelling

Stages:

Locatie

Bedrijven waar voormalig studenten aan het werk zijn gegaan:

Universitair niveau Equine Studies

Anatomie, (inspannings)fysiologie, pathologie, neurologie, trainingsleer, behandelmethodes etc Afstudeerscriptie

Theorie huis; praktijk variabele locaties

Tijdsduur van de opleiding Variabel

Vereiste voorkennis Aanbevolen HAVO/VWO

Meer weten? www.equinestudies.nl

Nvt, nieuwe opleiding

Deze unieke nieuwe opleiding leidt mensen op voor behandeling, coaching en training van paard én ruiter. De opleiding kan in eigen tempo gevolgd worden en daardoor prima te combineren met werk en gezin. Instappen kan op elk gewenst moment. De opleiding gaat vanaf maart 2012 van start.

Holistisch Paardenhouden Naam van de instelling Er zijn steeds meer mensen die werkzaam (willen) zijn in de paardenhouderij, en ook steeds meer mensen met 1 of meer eigen paarden waar ze de zorg voor dragen. Voor deze groep mensen is de opleiding ‘Holistische Paardenhouderij’ bedoeld. De opleiding geeft meer kennis over zowel de praktische als de theoretische kant van het houden van paarden. De gehele opleiding wordt gegeven vanuit een holistische visie. Hierbij staan, naast de kennis en vaardigheden, het begrip en respect voor de persoonlijkheid van het paard centraal. Aan bod komen onder andere een uitgebreide holistische kijk op het gedrag en de persoonlijkheid van het paard, het voeren van paarden, de dagelijkse verzorging en de huisvesting. Daarnaast wordt er ook onderwezen in het zakelijke aspect van paarden houden, zoals het communiceren met klanten en de marketing van een paardenbedrijf. Bij alle vakken wordt de theorie eerst uitgebreid bestudeerd, en daarna wordt al het geleerde in de praktijk gebracht, natuurlijk met behulp van onze paarden.

Hofstede Oostrijk

Locatie Delfgauw

Meer weten? www.hofstedeoostrijk.nl

Tijdsduur van de cursus 7 maanden

Vereiste voorkennis n.v.t.

Wat leer je tijdens deze cursus?

Paardengedrag, EHBO voor paarden, voeding voor paarden, lichaamsverzorging paard, huisvesting voor paarden, hippische bedrijfseconomie, pr & marketing.

Stages: geen

Na deze cursus kun je het volgende:

Je hebt een gedegen basiskennis over hoe je op holistische wijze (bedrijfsmatig) voor paarden kunt zorgen. Alle kennis is praktisch en inzetbaar voor iedereen die de zorg draagt voor 1 of meerdere paarden. Daarnaast wordt er aandacht geschonken aan de zakelijke kant van het professioneel houden van paarden.

Holistische Trainingsweekend Naam van de instelling

Stal Holistisch Trainen, Kirsten Daamen

Locatie

Vlagtwedde (Gr)

Tijdsduur van de cursus 3 dagen

Vereiste voorkennis geen

Meer weten? www.holistischtrainen.nl

Wat leer je tijdens deze cursus?

Paardenhouderij & Paardensport Opleidingsgraad: Niveau 3 en niveau 4

Instelling: Groenhorst College Almere

Locatie:

Almere

Tijdsduur opleiding:

Niveau 3 – 3 jaar / niveau 4 – 4 jaar

Vereiste vooropleiding:

VMBO KBL / GL / TL

Meer weten? www.groenhorstcollege.nl

Inhoud opleiding:

Zijn paarden je lust en je leven? Kies dan voor de opleidingen paardenhouderij bij het Groenhorst College in Almere. Daar leer je hoe je de paarden kunt verzorgen, voeden, trainen, gezond kunt houden en huisvesten. Op het Groenhorst Almere kun jij je eigen specialiteit ontwikkelen. Wil jij verder in de sport, dan bieden wij binnen de niveau 3 en 4 opleiding Paardenhouderij een Paardensport-traject aan, dat je afsluit met een extra diploma.

Stages: Leerjaar 1 – 14 weken stage (opgedeeld in een periode van 10 weken en een van 4 weken) Leerjaar 2 – 20 weken stage (twee keer een periode van 10 weken) Leerjaar 3 – 20 weken stage (twee keer een periode van 10 weken) Leerjaar 4 – 10 weken stage (één periode van 10 weken en daarnaast uitdagende projecten) Waar zijn voormalig studenten gaan werken?

Bij handel– en trainingstallen, dekstations en maneges, als instructeur, medewerker ruitersportzaak of medewerker stamboekkantoor. En zeker 15% van onze deelnemers stromen door naar het HBO.

Het Groenhorst Almere werkt samen met meerdere deskundigen uit de beroepspraktijk, zodat jij je netwerk uit kunt breiden en hierdoor meer kans maakt binnen de Hippische Sector. Ook staat persoonlijke begeleiding bij ons voorop, zodat jij jouw eigen kwaliteiten kunt ontplooien en een echte specialist kunt worden.

Tijdens het weekend leer je de kleine signalen die het paard afgeeft te (her)kennen, vervolgens kun je daar juist naar gaan handelen, waardoor de communicatie tussen beide partijen verbeterd wordt. De volgende onderdelen zullen in globale lijnen aanbod komen: - Communiceren met je paard d.m.v. lichaamstaal/ Grondwerk - Longeren met dubbele lijnen - Rijden/Zitles Het is een intensief weekend met dagvullend programma. Na het weekend kan ervoor gekozen worden om een thema verder uit te diepen.

Stages nvt

Na deze cursus kun je het volgende:

Het weekend geeft handvatten om de kennis en kunde die je hebt opgedaan mee te nemen naar huis en deze verder uit te werken. Door meer inzicht in het houden van en werken met het paard ontstaat er meer plezier in het werk, de band tussen mens en paard wordt versterkt.

Tijdens het weekend wisselen theorie en praktijk elkaar af, door deze samenkoppeling ontstaat een leerzame, intensieve dag. Door de kleinschaligheid (max. 4 cursisten) is er voldoende persoonlijke aandacht, waardoor er ook genoeg ruimte is voor individuele vragen en begeleiding. Het weekend kan met of zonder eigen paard gevolgd worden.

Paard & Spul - Editie 1 - 2012 - Jaargang 10

37


Opleidingenspecial

FNRS

FNRS Springjury

Naam van de cursus

Naam van de instelling

FNRS jurycursus F1 – F12

FNRS

Naam van de instelling

Locatie

FNRS

Verschillende opleidingslocaties verspreid over het land

Locatie

Tijdsduur van de cursus

Verschillende opleidingslocaties verspreid over het land

1 dag

Tijdsduur van de cursus

Vereiste voorkennis

10 avonden

Minimaal 21 jaar Minimaal FNRS jurylid bevoegdheid hebben Minimaal één jaar gejureerd waarvan minimaal 5 proevendagen

Vereiste voorkennis

Minimaal 21 jaar Instructeursdiploma of F 12 diploma of startgerechtigd zijn voor de L1

Wat leer je tijdens deze cursus?

In deze cursus wordt aandacht besteed aan het beoordelen van de S proeven. Ook worden er bijscholingen georganiseerd voor juryleden die al in het bezit zijn van de springbevoegdheid.

Wat leer je tijdens deze cursus?

Het jureren van de F1 – F12, Zitcompetitie, Vaardigheid en het Oefenspringen

Na deze cursus kun je het volgende:

Stages:

Het jureren van de S Proeven S30 tot en met de S90

Minimaal 2 proevendagen geschreven hebben

Na deze cursus kun je het volgende: Het jureren van de F Proeven tot en met de F12

NCSAH Professional Graad van de opleiding HBO denkniveau

Naam van de instelling Equiscio

Locatie

Ter Apel

Meer weten?

www.equiscio.nl

Tijdsduur van de opleiding

5 jaar

Vereiste voorkennis L rijniveau

Een greep uit de modules die tijdens de opleiding aan bod komen:

Gangen van het paard, Trainingsplan, Anatomie dissectie paard, Houding & Zit, Buiging & Verzameling, Bit en gebit, Stress bij het paard, Mentale aspecten ruiter & paard, Individuele rijles, Werk aan de hand, Longeren, Zitles instructie (geven), Ruitertraining (fysio) etc.

Stages:

Min. 1 per jaar. Trainingsstage

Bedrijven waar voormalig studenten aan het werk zijn gegaan: Voornamelijk eigen stallen en privélessen.

Opleiding gericht op welzijn en biomechanica paard in de training. 8 modules per jaar. Diploma jaar 1, 3 en 5. Na jaar 5 specialisatie Master Trainer en Rehab Trainer.

Bekappen (Hoefverzorging) Instelling:

De Groene Welle, Koggelaan 7 te Zwolle

Meer weten? Locatie: Hoefsmederij te Zwolle

www.groenewelle.nl

Tijdsduur:

Acht maandagavonden van 19.15 uur tot 22.15 uur. De cursus staat, onder voorbehoud van voldoende aanmelding, gepland op 30 januari, 6, 13, 20 februari, 5, 12, 19 en 26 maart 2012

Vereiste voorkennis: n.v.t.

Inhoud cursus:

In de cursus wordt het belang van een juiste verzorging van de hoeven, zowel theoretisch als praktisch behandeld. De theoretische aspecten die in deze cursus aan de orde komen zijn de onderdelen van de hoef, werking van het hoefmechanisme, voetas en de noodzaak van een correcte voetas, afwijkende hoefvormen en hoefziektes. Tijdens de praktische lessen krijgt u te maken met het bekappen, uitsnijden en bijwerken van de hoeven, het afnemen van een los ijzer en leert u hoe het ijzer onder de voet genageld moet zijn.

Naam van de instelling FNRS

Locatie

Verschillende opleidingslocaties verspreid door het land

Tijdsduur van de cursus 3 dagen

Vereiste voorkennis

Minimaal 21 jaar In het bezit van een instructeursdiploma (niveau 2)

Wat leer je tijdens deze cursus?

Hoe je als instructeur veilig paardrijles kan geven aan een ruiter met een beperking binnen een reguliere les, zonder dat dit ten koste gaat van de aandacht voor de andere lesklanten.

Na deze cursus kun je het volgende:

Stages:

n.v.t.

Wat kan ik na het volgen van deze cursus: Zie inhoud cursus

De prijs van de cursus is € 525,- inclusief koffie/thee, syllabus en materiaal.

38

Applicatiecursus Aangepast Paardrijden voor instructeurs

Paard & Spul - Editie 1 - 2012 - Jaargang 10

Deze cursus verschaft de eerste basiskennis om met ruiters met lichte handicaps in de reguliere lessen te werken.


Opleidingenspecial

Vergroot je kennis! Op zoek naar uitbreiding van je kennis om je werk in de paardenbranche nog beter uit te kunnen oefenen? Of gewoon als paardenliefhebber op zoek naar meer informatie over je hobby? Bij De Groene Welle in Zwolle kun je naast reguliere mbo-opleidingen in de paardenbranche ook terecht voor diverse hippische cursussen.

Kijk direct voor uitgebreide informatie op www.groenewelle.nl. Voor informatie over de cursussen kun je mailen naar cursus@groenewelle.nl. Ook kun je bellen met De Groene Welle, telefoon (038) 467 11 20.

Het uitgebreide aanbod bestaat uit de opleidingen Paardensport, Paardenhouderij en Hoefsmid en de cursussen Bekappen, Smeedvaardigheid, Begeleiden voortplanting bij het paard, Longeren, Zadelpassen, Zadel en tuig repareren, Pech onderweg met het paard en Sportmassage voor het paard.

In de opleidingen en cursussen werkt De Groene Welle nauw samen met het bedrijfsleven en worden vakbekwame en gespecialiseerde docenten ingezet. De opleidingen en cursussen worden gegeven vanuit onze praktijk- en leerlocatie Stal de Groene Weelde, de smederij van De Groene Welle of het moderne schoolgebouw in Zwolle.

Kalender Holistisch Trainen wo. 25 jan.; Kidsmiddag Kosten: 5 euro p.p. Duur: 14:00-16:30 uur. Meer info: www.holistischtrainen.nl

za. 18 febr.; dagtraining: Communiceren met je paard d.m.v. Kosten: 75 euro p.p. Start: 9:00 uur. Meer info: www.holistischtrainen.nl

wo. 8 febr.; workshop: ‘Ontwikkelen van het ruitergevoel mbv fysiotherapie’ deel 1 Kosten: 25 euro p.p. Start: 19:00 uur. Meer info: www.holistischtrainen.nl

zo. 19 febr.; dagtraining: Grondwerk training (met schrikKosten: 75 euro p.p. Start: 9:00 uur. Meer info: www.holistischtrainen.nl

In de praktijk blijkt dat er vele therapeuten voor paarden zijn, maar dat er maar zeer weinig therapeuten zijn die het geheel kunnen overzien en begeleiding en therapie kunnen geven aan paard én ruiter. Vooral bij complexe rugproblematiek en neurologische aandoeningen lopen eigenaren nu regelmatig tegen een muur aan. Ze zijn vaak al bij vele dierenartsen en therapeuten geweest, en alles hielp een beetje maar het échte probleem is nog steeds niet opgelost, omdat er geen goede nabegeleiding is zodra het rijden weer opgepakt kan worden. Met deze opleiding leer je wel het geheel te overzien, zodat je paard en ruiter een adequate begeleiding kunt geven. Deze opleiding is bedoeld voor iedereen die graag met paarden zou willen werken op een hoger niveau en zich niet wil beperken tot een klein stukje van de begeleiding. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als personal coach van paard en ruiter, of je kunt je meer

op de revalidatiebegeleiding zelf richten. Binnen de opleiding Equine Sport Therapy wordt veel aandacht besteed aan het vak Neurologie, omdat dit in de meeste (medische) opleidingen slechts zeer beperkt aan de orde komt, terwijl dit probleemgebied in de dagelijkse praktijk groot is. Ook wordt veel aandacht besteed aan de vele trainingsmogelijkheden

voor paard en ruiter, waarbij inspanningsfysiologie, balans/ coördinatie en neurofysiologisch trainen centraal staan. U wordt geschoold in het gebruik van diverse moderne meetsystemen, zoals teugeldrukmeting, hartslagmeters en thermografie, om vooruitgang in training en revalidatie adequaat te kunnen volgen. Daarnaast wordt u getraind in het gebruik van diverse behan-

en obstakelparcours)

Equine Sport Therapy deltechnieken zoals massage, fysische technieken, manipulaties en acupressuur. Deze opleiding brengt simpel gezegd het beste uit de wereld van diergeneeskunde, (dier)fysiotherapie, chiropractie en acupunctuur tezamen in een overzichtelijke studie. De opleiding is modulair en in eigen tempo, deels vanuit uw luie stoel te volgen. Voor meer informatie zie www.equinestudies.nl

“Met een strenge winter in het vooruitzicht zijn we het aan onze paarden verplicht maatregelen te nemen, zoals het bieden van onderdak.”

lichaamstaal

DE STELLING Volgende maand: de reacties en meer!

Geef nog snel jouw mening op Facebook!

Tips en checks bij de aankoop van een paard, ofwel hoe voorkom ik een juridisch dispuut? In mijn praktijk word ik regelmatig geconfronteerd met vragen uit de praktijk over de mogelijkheden om de aankoop van een paard dat achteraf bezien niet blijkt te voldoen, ongedaan te maken, wegens non-conformiteit. Over dit onderwerp is inmiddels al veel geschreven, en zal ook in de toekomst nog veel geschreven worden, zolang wij paarden blijven kopen die niet aan onze (redelijke) verwachtingen blijken te voldoen. Toch zou een meer pro-actieve houding in het koopproces aan vele potentiële kopers hier een halt kunnen bieden. Daardoor zouden kopers van een paard een juridisch dispuut over non-conformiteit kunnen voorkomen. Dit lijkt heel simpel en dat is het eigenlijk ook..

Column

Onze columniste: Mevrouw mr G(era) van Lent is advocaat en werkt bij Driehoek Advocaten BV. Zij werkt met haar collegae Driehoek Advocaten vanuit Almelo en Zwolle regionaal en landelijk multidisciplinair samen. Zelf is zij actief in onder meer de Hippische Rechtspraktijk en als paardensporter in de disciplines dressuur en springen. Zij is bereikbaar te Almelo op telefoonnummer: 0546-831050, e-mail g.v.lent@driehoekadvocaten.nl en via www.driehoekadvocaten.nl

De kernvraag hierbij is, wat voor type paard zoekt u ? Ga voor de beantwoording van deze vraag na, voor welk doel u het paard wenst te gebruiken? Stel uzelf daarbij nog meer specifieke vragen, als: “wenst u een paard dat in alle disciplines thuis is, of wilt u louter recreatief rijden, mennen, en/of wedstrijden rijden in de discipline dressuur en/of springen, en/of eventing”. Dit zijn vragen voor de potentiële koper van een paard, waarvan het antwoord, van wezenlijk belang is voor het slagen van de koop van het paard. Daarbij dient uiteraard ook in ogenschouw te worden genomen, de

omstandigheid dat mensen nu eenmaal veranderen, en dat deze verandering, ook hun keuze voor een paard kan beïnvloeden. Stel uzelf als potentiële koper vervolgens de vraag, op welk niveau u met dit paard wilt fokken, rijden, mennen etc. of naar welk niveau u wenst uit te groeien met het potentieel aan te kopen paard? Bij de beantwoording van deze vraag, is uiteraard de mate van ervaring en de leeftijd van het paard van wezenlijk belang. Zo kan men als koper immers niet verwachten, dat een 4 jarig paard op die leeftijd op een Grand Prix wedstrijdniveau

kan worden uitgebracht. In dat geval kan er uitsluitend naar de potentie en het talent van het potentiële paard worden gekeken. De koper koopt in dat geval dus een stuk toekomstverwachting, welke in de praktijk door allerlei oorzaken vaak niet kan worden geëffectueerd. Het risico van een miskoop van een paard is hier dan ook groot. Niet onbelangrijk voor de checklist zijn tenslotte de vragen: welke prijs u bereid bent te betalen voor het paard dat aan uw wensen voldoet? en Binnen welk tijdsbestek u dit paard graag tot uw beschikking wenst te hebben?

Tip:

Leg de beantwoording van deze vragen vast en neem voor een juridisch advies over de aankoop van een paard altijd contact op met een juridisch adviseur. Driehoek Advocaten Almelo staat u hierbij graag te woord!

Paard & Spul - Editie 1 - 2012 - Jaargang 10

39


Paard & Spul is gratis af te halen op onderstaande verspreidingspunten

Paard & Spul - Editie 7/8 - Jaargang 9 - 2011

G R AT I S - K r a n t v o o r i e d e r e e n - G R AT I S Beoordeling

Van Loon rijdt uit

Wedstrijdspecial

Deze keer hebben wij een zesjarige merrie in de schijnwerpers staan, wat betekent dat zij nagenoeg een volgroeid paard is. Bij deze merrie zullen er geen significante veranderingen in de lijnen en vormen van het skelet meer optreden.

In 2009 kocht Museum Van Loon, dankzij de steun van vele fondsen en particulieren, het koetshuis achterin de tuin van het museum.

Lees deze maand in de wedstrijdspecial alles over de impulsrubrieken en bixiewedstrijden, de nieuwste wedstrijdmode en wat te doen als je paard schade toebrengt aan anderen? Wat is in een dergelijke situatie jou rechtspositie?

Lees verder op pagina 39

Lees verder op pagina 13

Lees het vanaf pagina 25

40

Paard & Spul - Editie 1 - 2012 - Jaargang 10

Zadelkasten.nl

Massage bij het paard

Naast een grote keus in afmetingen en uitvoeringen zadelkasten, concourskasten en handige toebehoren, heeft Zadelkasten.nl onlangs een unieke uitbreiding aan haar assortiment toegevoegd.

Als gebruiker van het paard gaan wij er altijd van uit dat een paard weet hoe hij zijn lichaam moet gebruiken en dus hoe hij moet lopen. Het tegendeel is echter vaker het geval. Het paard loopt instinctief en net als bij ons mensen, kunnen ze hun lichaam door spanning of overbelasting anders gaan gebruiken.

Lees verder op pagina 45

Lees verder op pagina 35

Paard & Spul - Editie 10 - Jaargang 9 - 2011

G R AT I S - K r a n t v o o r i e d e r e e n - G R AT I S

Paard & Spul - Editie 11 - Jaargang 10 - 2011

G R AT I S - K r a n t v o o r i e d e r e e n - G R AT I S

CK EASP De keuring begint zoals gebruikelijk met de opname van de driejarige en oudere merries. De paarden en pony’s moeten zich daarbij in stap en draf op het harde laten zien en worden vervolgens binnen, bij het vrij bewegen, op de galop beoordeeld.

Lees het artikel op pagina 7

Lees verder op pagina 21 en 23

Harry’s Horse

Kijk voor de modespecial snel op pagina 20-25

Paard & Spul - Editie 12 - Jaargang 10 - 2011

G R AT I S - K r a n t v o o r i e d e r e e n - G R AT I S Verzorgpaard

De bladeren vallen weer van de bomen en de herfst heeft zich, ondanks de relatief hoge temperatuur van dit najaar, aangediend. We kunnen er niet meer omheen. Maar niet alleen de herfst is gekomen, ook de levensbedreigende ziekte Atypische Myopathie kan de kop weer opsteken dit najaar.

Klassieke homeopathie wordt voor een heel breed scala aan klachten ingezet. Deze werkwijze is een holistische benadering. Dit houdt in dat er niet alleen naar de ‘klacht/ fysieke aandoening’ wordt gekeken.

Kalypso van Orchid’s met amazone Kaylee Bloem. Foto is gemaakt door Sandra Nieuwendijk.

Lees verder op pagina 9

Volgende editie: week 40, 2011 Uiterste aanleverdatum: 19 september 2011

Lees verder op pagina 37

Paardensport is één van de meest beoefende sporten in Nederland. Door het grote aantal paarden in Nederland is er steeds meer van doen over paardenwelzijn, bijvoorbeeld wanneer het gaat om de huisvesting van paarden en het leven in kuddeverband.

We hebben hier te maken met een 4-jarige merrie en dat betekent dus een paard dat nog lang niet volgroeid is. Volgroeid is een paard pas met acht jaar als de laatste groeischijven in de rug zich sluiten.

Lees verder op pagina 37

Lees verder op pagina 17

Equirience is hét gezelligste evenement voor iedere paardenliefhebber. Al dertig jaar! Van 18 t/m 20 november is in de Brabanthallen (Den Bosch) weer volop te genieten van clinics, shows, demonstraties en natuurlijk de mooiste paarden en rijtuigen.

Europa’s succesvolste live-entertainmentshow met paarden brengt jaarlijks vele tienduizenden paardenliefhebbers in vervoering met verbluffende ruiterkunst en adembenemende stunts in een unieke show vol zang, muziek en dans.

Lees verder op pagina 5

Lees verder op pagina 5

Volgende editie: week 45, 2011 Uiterste aanleverdatum: 4 november 2011

Friezenspecial

Een verzorgpaard of je paard laten verzorgen, iets voor jou? Een eigen paard is een hele verantwoordelijkheid. Het verdient dagelijks aandacht in de vorm van verzorging en training, maar ook het financiële plaatje liegt er niet om...

De KFPS hengstenkeuring 2012 komt naderbij. De belangstelling voor deelname aan de eerste bezichtiging (29 november t/m 2 december) voor de Hengstenkeuring bleef onverminderd groot. Net als vorig jaar was het aantal aangemelde hengsten 335.

Lees verder op pagina 11

Lees verder op pagina 15

Gehoor en Geluid

Tijdens de training reageert het paard op stemhulpen dankzij het gehoor. Een vriendelijke toon kalmeert en beloont, een strenge toon roept tot de orde. Via het complexe mechanisme van het oor wordt het geluid naar de hersenen geleid...

Lees verder op pagina 27

Monte 378 (Teunis 332 x Hannes 296) voor de slee. Met dank aan Familie Okkema, www.stalokkema.nl

Volgende editie: week 49, 2011 Uiterste aanleverdatum: 28 november 2011

Ook een poedel kan ‘mooi zi�en’

Ik studeer voor ruiter en mijn paard mag me overhoren

Volgende editie: week 2, 2012 Uiterste aanleverdatum: 4 januari 2012

De snelste weg gaat langzaam maar zeker

akasha-rijkunst.nl

...maar dat hee� niets te maken met paardrijden www.akasha-rijkunst.nl

VOORPAGINA

>> Kijk snel op pagina 5 voor de uitslag.

Stal Made Polder Den Haag t Ruiterhuis Waldeck Den Haag Stichting de Eendenkooi Den Haag De Lourenshoeve Den Ham De Hazelhorst Den Ham (Ov) Manege Bruin Den Helder Noorderlicht manege Den Helder Manege Chardon Den Hoorn Pension De Hooipolder Den Hoorn Manege Zonnebeek Denekamp Manege ‘t Hooge End Didam Stal het Loitse broek Didam Manege Noordwijk Diepenveen Manege Tjoonk Diepenveen Boer en Peerd Diever Kasteelruiters Dodewaard Cursus totaal Dongen BABS Ruitersport Dordrecht Manege Beerwijkhoeve Dordrecht Manege de Randhoeven Dordrecht Manege Dorst Dorst Welkoop Drachten Stal Balans Dreischoor Manege De Holland Driel Manege Hotsum Dronrijp Flevo Manege Dronten Mediatheek CAH Dronten Idac Veeservice Drunen Het Drunens Ruiterhuis Drunen Bruysendnl Paardenmassage Dussen Africhtingsstal van Laar Ede Manege de Woelige stal Ede Sandy Road Ranch Ee Hippo d’Or De Kempen Eersel Manege Groot Egmond a/d Hoef Manege Eindhoven Eindhoven CVS Ruitersport Eindhoven Eindhoven Manege Schurer Elburg Mensport F.H. Kool Elspeet BEJO’S Ruitersport Elst Pensionstal de Vink Elst Rijver. De Plantage Elst Ruitersp.Centr.Emmeloord Emmeloord AOC-Terra Emmen Manege De Eekwal Emmen Kiela Ruitersport Emmen Het Twentse Veld Enschede Holzik Stables Enschede Manege De Hoefslag Enschede Walter Ruitersport Enschede Tijhof Diervoeders Enter Stal Jagtlust Epe Welkoop Epe Olieveldruiters Erica Manege Satana Erichem Sequoia Stables Ermelo Cafe Rest.Uddelermeer Ermelo Manege De Belle Etten Leur Ruitershop ‘t Stalleke Etten Leur Stal ‘t Sander Etten Leur Stal van Bedaf Etten Leur Hippisch Centrum Exloo Exloo Feenstra Ruitersport Ferwoude Manege de Hynsteblom Foudgum Stal Aristocraat Franeker Firma Heja Garderen Paardenkliniek Garyp Garyp Akasha Rijkunst Gassel Manege Gasselte Gasselte Bits & Bridles Geesbrug R. Treur Geesbrug A.J. van der Hoef Gellicum Horse Tuning Gilze Manege De Bongerd Glimmen V.O.F. Dekema Ruitersport Gorredijk Kameleon Paardenmassage Gorredijk Ruiterclub Bloemendaal Gouda Ruitersport Goudse Hout Gouda Zuidplas Ruiters Gouda Manege de Cavaliers Grashoek Manege ‘t Marhulzen Groenlo Manege Brammelhoeve Haaksbergen Ruitersport Koenderink Haaksbergen Levade Ruitersport Haarlem Manege Ars Longa Haarsteeg De Brederoderuiters Hagestein L.R. de Stuwruiters Hagestein Ruitersport Engelbertink Harbrinkhoek www.paardentekoop.nl Hardegrijp Fa. Ekkelkamp Haren Dhr. J. Kwint Harskamp Top Diervoeders Harskamp Manege de Hjouwer Haskerhorne Bits v. Paarden Havelte C1000 Abe Brouwer Havelte Manege Xenophon Hazerswoude Pensionstal JaquelineBorst Hazerswoudedorp Klein Vosdal Heelsum Hoefsmid H. Talen Heemserveen Manege De Fjordenhof Heemserveen C.J. Stubenitsky Heemskerk De Schimmelkroft Heemskerk Manege Lynaeshoeve Heenvliet Stal Marskamp Heerde Middenwaard Heerhugowaard Molendijk Manege Heerhugowaard S&B Ruitersport Heerhugowaard Manege De Meijldijk Heeze Manege Meulendijks Heeze

G R AT I S - K r a n t v o o r i e d e r e e n - G R AT I S

Op de voorpaginafoto: Driejarige ponymerrie die volgende maand (oktober editie) op haar exterieur beoordeeld wordt door Karel de Lange.

Een overweldigende hoeveelheid foto’s van lieve, schattige, kleine en al grotere, ondeugende, eigenwijze, maar ook zoete veulens werd ons de afgelopen maanden toegezonden, voor deelname aan de fotowedstrijd met thema ‘Veulen’. Iedereen bedankt!

Imanse Aanhangwagens Aalsmeer Manege De Jong Aalsmeer Stal Wennekers Aalsmeer Nat.WesternRidingCenter Aalsmeer Veehouderijserv. Ruesink Aalten Manege Pretfort Aarlanderveen Stal Verbakel Aarle-Rixtel Kosfers Spirit Ranch AbbenbroekBernisse Manege De Mallejan Achterveld Dhr. W.J.G.M. Derksen Aerdt Sengers Diervoeders Afferden (Gld) Voorhuis Diervoeders Albergen R.V. de Beyaert Alblasserdam Henswoude Aldeboarn Ruitersport Klumper Almelo Kylix Productions NL Almelo Ruitersportcentr. Almere Almere Manege Pampushout Almere (stad) Alphense Ruiters Alphen a/d Rijn K&K Pleats Ambt-Delden Het Amerveld Amen (Dr.) Breeschoten/Paardenschuur Amerongen Singlefooters NL Amersfoort De A’damse Manege BV Amstelveen Braaaf Ruitersport Amstelveen Manege Nieuw Amstelland Amstelveen Manege Zunderdorp Amsterdam BBR Ruitersportvereniging Amsterdam Pr.WillemAlexanderManege Amsterdam Z-O Manege Goedhart Andijk Pegasus Ruitersport Appingedam De Waterberg Arnhem Hol.tr.centr.De Maesberg Arnhem Manege Gebr. Bosman Arnhem Manege Ruimzicht Arnhem Stal Mansour Arnhem Manege Ruimzicht Arnhem Horse & Outdoor Arum Pegasus-Ruitersport Asperen Ruitersport de Tijdgeest Assendelft Manege Austerlitz Austerlitz Baak Paardensp.centr. Baak Fok&Menstal de Heimolen Baarle Nassau Bosmanege Bakkeveen Bakkeveen Rijstal de Blinkert Ballum (Ameland) Paardenst.DeWitteBurcht Bant Stal van het Schar Bantega Hipp.Centr. Barendrecht Barendrecht Heuvelman Barendrecht Paardencentrum PTC+ Barneveld Hooihandel Schutte Bathmen Manege De Roosberg Bavel Manege Bedum Bedum Manege De Liemers Beek (Gld) HD Ruitersport Beek (Limb) Paardensportcentr. Riant Beekbergen J.R. Engel Diervoeders Beinsdorp Stal Jasper Beinsdorp De Molenwei Bemmel D’rop & Draf Ruitersport Bennekom Manege Mazzeltov Bergambacht Pensionstal De Ooievaar Bergen op Zoom Ruitersport Molenzicht Bergen op Zoom De Berger Hoeve Bergeyk Bond v.V,T,Dier&Hobby Bergharen Wildkamp Beringe Het Paardrijk Berlicum Manege Beverwijk Beverwijk Patricia Hoeve Biddinghuizen Stal de Molshoop Bilthoven P.A.M. Claessen Bladel Western The 3B Riders Bleiswijk Boekels Tuincentrum Boekel AHB Boijl Boijl Manege Beekdal Borger Hipp.Rijver.St.Servatius Borkel en Schaft Ruiterslot Sportprijzen Bornerbroek Manege Stal Sintels Breda Superstore Breda Hippisch Centrum Breda Breda Manege Gunterstein Breukelen Cherokee Paardentherapie Bruchem Fa vd Bijl Diervoeders Brummen TenC Western Stables Brunssem Les Chevaux Buinen Kadoshop Liquorice Buitenpost Manege Vermeer Bunschoten Stoeterij Woodstock Burgh-Haamstede Manege Noot Callantsoog De oude Woonstal Castricum Stal op Reuring Castricum Hipp.Centr.Boeyenkamp Cornwerd Gerner Manege Dalfsen Ponyclub Nieuwleusen Dalfsen Ruitersport Van Leusen Dalfsen Manege Vrieswijk Damwoude Welkoop De Blesse Kikkert manege De Koog Ter Horst 4x4 De Krim Fouragehandel Broekhuizen De Meern De Eagles Ranch De Waal (Texel) Paardenh. De Talisman Dedemsvaart V/d Graaf “De Molen” Dedemsvaart Pegasus Praktijk voor Paard & pony Deil Dier,Tuin&Horsepeople Delden Manege DePrinsenstad Delft Manege Prometheus Delft Manege Biessum Delfzijl Manege Berestein Den Haag

Paard & Spul - Editie 9 - Jaargang 9 - 2011

M.J.L. Ruitersport Sp.zaak Heiloo Horsepower Heino Heino Kerkdijk Diervoeders Hellendoorn Ruitersport Happy Horse Hellendoorn Manege Stal Flicka Hellevoetsluis Horse Top Shop Hellevoetsluis Ruiterspec.zaak HorseBarn Hellevoetsluis Handel & Transport de Jager Hemelum Ruitersportc.De Gompert Hengelo (Gld) De Lemerij Hengelo (Ov.) Stoeterij “De Heumstede” Hernen Stal Walter Bouwmeester Herpen De Herpense Duinruitertjes Herpen De Veerkracht Heumen Manege De Witte Vallei Heusden Ruitersport Den Besten Hierden Jansen Int. Trading B.V. Hillegom Bakker Ruitersport Hilversum Manege De Kamphorst Hilversum Mennerij de Haverkist Hoenderloo Ned. Fjorden Stamboek Hoenderloo Top Diervoeders Hoenderloo De Gruyter & Korst Hollandscheveld Manege “Stal de Eik” Holten Nijenkamp Africhtingsstal Holten Stal Starro Hoofddorp Manege Hoogenweg Hoogenweg Dierenspec.zaak “Gabber” Hoogerheide Ruitercentrum De Molen Hoogerheide Ooteman Ruitersport Hoogkarspel Huifkarbedrijf Terpstra Hoorn Hippisch Centrum Groenraven Houten LR&PC De Waalruiters Huissen (Gld) Viervoeters Over t Veld Ijsselstey (L) Ruitersport SR Jirnsum Fokstal Fan it ruge fjild Jouswier Manege De Kegelaer Kaatsheuvel S. Buter Kamperveen De Paardenschuur Katwijk Hpco Ruitersport&Dieren Kerkrade Hipp.Centr.Bommelerwaard Kerkwijk Manege Voorst Klarenbeek HCA TechnDienstverlening Klarenbeek Homan Stables Klijndijk LR&PC de Marneruiters Kloosterburen Manege Voorwaarts Kootwijkerbroek Onder de Kastanje Kootwijkerbroek H.C. Krimpenerwaard Krimpen a/d Ijssel Manege De Paardenhof Kwadijk Camping Boszicht Laag Soeren Paarddekenwass. Achterhoek Laag-Keppel St. Rimburgerhoeve Landgraaf Beemsterruiters Landsmeer A. van der Linden Langenboom Meiden van Haarman Laren Hipp.Centr.LeersumseVeld Leersum HogeschoolVHallLarenstein Leeuwarden Manege Moedig Voorwaarts Leiden Manege Hestar Leidschendam Manege Lelystad B.V. Lelystad Waterland Quarterhorses Lelystad Hipp. Centr. De Hoeve Lelystad Manege Heeten Lettele Victus Leunen Stal KleinHeiligenberg Leusden Euro Center Leusden-Zuid GunnewickSpeciaalvoeders Lichtenvoorde Fouragehandel Roeke Lierderholthuis Pony centrum Koopman Lieren Hippocare Liessel AVD Ruitersport Lijnden Dhr. M. Hagedoorn Linde (Dr) Van der Veek Lisse Ruiterzaak Het Molenhuis Loenen (Veluwe) Huifkarcentrum Bergh Loerbeek Fam. Van der Mee Loon op Zand De Duyksehoef Loon op Zand Manege Hallinckveld Loosdrecht Stal Beiten Lunteren PSV Maarssen Gersal Sport Maasbracht Manege Kerkers Maashees Mr. Ed Superstore Maasland Manege Bartels Marienheem Paardenst.Potdijk Markelo De Fleurige Ruiters Marssum Hipp. Centr. Haskerveld Marum Ruitersport Avezaath Maurik Stal de Vossenburght Meeden Manege deStalVogelzang Meerssen Manege “De Bronzen Emmer” Meppen Manege Hermkus Hof Merselo Manege Boerdamsterhoek Middelsten Hendrik van der Es Midwolde Ruitercentr.De Nieuwe Ark Mierlo LR&PC Willis Mijdrecht Stal ‘De Bameerhoeve’ Moerstraten Manege Molenschot VOF Molenschot Manege Molkwerum Molkwerum Manege El Sham Monster Atorka Montfoort Manege De Boshoeve Montfort (L) Ruiterplezier Moordrecht Club Cercle Hippique NederhorstdenBerg Pensionstal De Bergen NederhorstdenBerg Janssen dier/hobby/tuin Nederweert Manege De Jasmijnhoeve Nederweert-Eind Manege Nes Nes De Kroo Ruitersport Nieuw&St.Joosland

Winnende foto: Veulen Baila door Karen Nagel

Volgende editie: Week 36, 2011 Uiterste aanleverdatum: 24 augustus 2011

Gezondheid veulens Als de geboorte goed is verlopen begint het leven van het veulen. Opstaan, de eerste slokken moedermelk en vervolgens de ontdekking van de stal, weide en soortgenoten, evenals andere dieren en mensen om hem of haar heen. Maar hoe houd je je veulen nu gezond tot het moment dat het tijd is om op eigen benen verder te gaan? >> Lees verder op pagina 19

Een beetje geschiedenis dl 2 Vandaag de dag is er veel te doen over het welzijn van paarden, en de diervriendelijkheid van verschillende trainingsmethoden. De opvattingen hierover zijn nogal verdeeld. Voor een beter begrip over het ontstaan van de verschillende denkwijzen zijn we een beetje teruggegaan in de tijd. In de vorige aflevering hebben we het gehad over het ontstaan van één van deze geschiedkundige hoofdstromingen. Na een korte terugblik op het ontstaan van de eerste hoofdstroming, gaan we in deze aflevering verder met de andere hoofdstroming.

Lees verder op pagina 11

Stalstrooisel “Ecobodem is eigenlijk een uit de hand gelopen hobby”, vertelt Jan Willem Tap van Ecobodem. Ecobodem verkoopt verschillende stalstrooisels en is gevestigd in Sint-Oedenrode (N-Br).

Lees verder op pagina 17 & 19

FNRS

Goed longeren

Exterieur beoordeling

Special: Paard & Therapie

Doe mee en....

Iriscopie

Psychologie v/h paard

Steinbrecht

Psychologie v/h paard

Bij het leren paardrijden zijn er allerlei manieren om vaardig te worden op en met je paard. Als je net begint met rijden is het een hele vaardigheid op je paard te blijven zitten en goed mee te gaan in zijn bewegingen. Maar zoals alles went, went zitten op een bewegend paard ook. Vaardigheid is een apart onderdeel in het FNRS Ruiterpaspoort en bereidt je voor op springen en buitenrijden. Het is vooral heel leuk en zorgt voor veel plezier met je paard.

Longeren kan volgens het woordenboek vertaald worden als ‘het aan de longe africhten, laten lopen’ of ‘aan de longe leiden’ van het paard. De longe zelf is een ‘touw of band waaraan men een paard in een cirkel laat lopen’. Het longeren kan als pure bewegingsvorm ingezet worden, maar zeker ook als doelgerichte training. Voor deze laatste omschrijving bezocht Paard & Spul Lammert Haanstra in Lippenhuizen (Friesland), bekend om zijn ervaringen als longeur. Voor hem is het longeren “het paard op een functionele manier trainen”.

In onze beoordelingsreeks hebben we deze keer te maken met een ponymerrie uit een kruising van een Shetlandermoeder en een Welshvader. De beide rassen zijn afkomstig uit Groot Brittannië en behoren tot de robuuste en sobere ponyrassen, die in de naoorlogse periode een grote opgang in Nederland hebben gemaakt.

In dit laatste deel van de driedelige menserie bespreekt Jan Peter van Hezel het onderwerp: het oefenen voor een menwedstrijd.

‘Therapie: een onderdeel van de geneeskunde, dat zich met het behandelen en in het bijzonder met de genezing van ziekten bezighoudt; toepassing daarvan op een bepaalde ziekte: de aangewezen therapie’, dit is hoe het Van Dale woordenboek het woord ‘therapie’ uitlegt.

maak kans op kaartjes voor het evenement Equirience! Dit vindt plaats van 18 t/m 20 november in de Brabanthallen in Den Bosch. Kijk snel op pagina 5 van deze krant hoe u mee kunt doen!

Vijftien jaar geleden begon de heer Barendrecht, drogist van origine, met het behandelen van ruiters met behulp van kruidengeneeskunde. “Maar dat had ik toen nog niet in de gaten, dat het ruiters waren”, vertelt Aat. “Pas toen ze met de vraag kwamen of datgene wat ik bij hen deed ook op paarden toepasbaar was, ging het balletje rollen.” Wie ‘nee’ niet kent in zijn woordenboek, snapt zonder verdere uitleg dat Aat Barendrecht niet veel later oog in oog stond met de viervoetige dieren van zijn cliënten.

Laten we het even kort en goed vaststellen: met rijbewijs BE ben je overal van af... Je mag rijden met een aanhanger met het gewicht dat je auto mag trekken. Kijk hiervoor op de kentekenpapieren van de auto en werp ook een blik op het type-plaatje van de trekhaak.

Even het geheugen opfrissen, de vorige aflevering ging over de ‘foutjes’ van de radicaal Behavioristen die dieren zagen als biologische machines zonder bewustzijn, intelligentie, emoties en gevoel. Wat zich nou precies afspeelde in de hersenen (‘the black box’) was niet zichtbaar en dus volgens deze groep ‘denkers’ ook niet van belang. Jammer, zou je denken... Niets is minder waar want het Behaviorisme heeft namelijk echt een enorme bijdrage geleverd aan de kennis over hoe dieren en mensen leren...

De grootmeester van deze maand brengt ons naar Duitsland en wordt gezien als een van de grotere dressuurmeesters aller tijden. Zijn boek staat bekend om zijn diepgang met veel beschreven details, een boek dat niet gelezen maar bestudeerd moet worden. Gustav Steinbrecht is de naam van deze man, een man die zijn leven wijdde aan het paard...

We hebben het in de vorige aflevering in de ‘Les van de cognitieve ethologen’ over de standpunten van deze groepering biologen gehad. Dit keer gaan we verder in op de specifieke onderdelen waarin de cognitieve ethologen verschillen van de Behavioristen. De cognitieve ethologen zijn ervan overtuigd dat de hogere dieren in het bezit zijn van een mentaal en emotioneel leven, daar waar de Behavioristen o.l.v. B. Skinner de ‘black box’ (de psyche) voor elke prijs gesloten wensten te houden...

Lees verder op pagina 43

Lees verder op pagina 11

Lees verder op pagina 27

Lees verder op pagina 5

Lees verder op pagina 29

Lees verder op pagina 19

Lees verder op pagina 33

Lees verder op pagina 43

Lees verder op pagina 15

Lees verder op pagina 33

Mensport

Paardenrusthuis de Windroos Nieuwe Niedorp Stal DePaardenhoeve Nieuwe Pekela HoogenboomRuitersportBV Nieuwe Wetering Manege Rijnenburg Nieuwegein Dierenspec.zaak DeV Nieuwe-Tonge Manege de Meelehoeve Nieuwleusen Manege Luxool Nijkerk Ruitersport Kraaij Nijkerkerveen Manege Zonnebeld Nijverdal Stoeterij Dandelion Nisse Ros Borneman Nistelrode Manege “De Hullen” Noord-Sleen Recreatie de Stal Noordwijk Ruitershop Pas de Deux Noordwijk Linn’s Hoeve Noordwijk Manege Bakker Noordwijkerhout Rendum Ruitersport Noordwijkerhout Hipp. Centr. Nootdorp Nootdorp Stichting Craeyenburch Nootdorp Ruyters voor Ruiters Nuenen Manege Cahama Nuenen Pension IJsselhoeve Numansdorp Agro v. Tuin en Dier Nunspeet Manege Belvedere Nunspeet Manege Bemelmans Nuth Manege Sonnega Nyeholtwolde Manege Wittegheit Odiliapeel PtC+ Oenkerk Ruiterstad Oirschot Dierenkliniek Wolvega Oldeholtpade ManegeT.R.C.HetHulsbeek Oldenzaal Paardensportcentr. Tiebot Olst Molen “De Lelie” Ommen Manege Buitenhorst Oosteind Oosterhoutse Ruitershop Oosterhout Ed. Centr.t Balingehof Oosterstreek Paard&RuiterSportart. Oosterwolde Silver Ranch Oosterwolde Paardcentr.deBlauweStad Oostwold Ruitersport ‘ Twiske Oostzaan Koenis BV Opmeer Manege van Erp Oss Stal Westerhof Ossendrecht Beeksehoeve Otterlo Chebelle Ruitersport Oud Gastel Hipp.Centr.HoekscheWaard Oud-Beyerland Manege de Goede Reede Ouddorp Pensionst. A. Elgersma Oude Bildtzijl Warnaar Manege Oude Niedorp De Graankorrel Oude Pekela Stal Albers Oudenhoorn Stal Zeinstra Ouderkerka/dAmstel Marthahoeve Oudeschild Fauna Food Store Oudewater Hipp. Centr. Caprilli Panningen Fruitkwekerij Korteland Papendrecht Paardensportcentr. Altena Peize De Pernisser Ruiterver. Pernis/Rotterdam Manege Smit Pesse Manege de Arckelhoeve Poeldijk Stal ‘t Reelaer Raalte Welkoop Raalte Raalte Landstede Hipp. Opl. Raalte Manege Ravenswaaij Ravenswaaij Manege Grol Renesse Bos Ruiter & Mensport Renswoude Manege DeMeulenhaoi Reusel Horsetotaal Rheden Manege Blauwendraad Rhenen Showstal Penthesileia Rhenen Manege van Hilten Rhoon Kranendonk Diervoeders Ridderkerk Manege ‘t Zandeind B.V. Riel Manege De Ripse Ruiters Rijpwetering Achter ‘n Bos Rijssen Marian Ruitersport Rijswijk (Gld) HCWestvoorneHetGroeneDak Rockanje Equidentes Rockanje Buiter Roden B.V. Roden Manege De Hulhorst Roden Wildkamp Roden RuiterPlus Rosmalen Manege De Hazelaar Rotterdam PC De Schieruiters Rotterdam Stoeterij Manege Charlois Rotterdam Paarden Markt Organisatie Rotterdam Gaasterlandse Aanspanning Ruigahuizen Manege De Ankerhal Saasveld Manege Schalkhaar Schalkhaar Wildeboer diervoeders Scharmer Ruitershop Beerens Scharnegoutum Manege De Willeruiters Scherpenzeel S.E.O. Schildwolde Discus De Molen Schinveld Het Rijpaard B.V. Schinveld Manege Knollegruun Schoonloo Manege Ter Borg Sellingen Fa. Sinke Serooskerke Friesians for Export Sibrandabuorren CounTree Ranch Simonshaven Hipp.Centr.Simonshaven Simonshaven Paardencentr. Belckmeer Sint Maarten Stal Hermes SintJacobiparochie MDA Ruitersport Slootdorp Cormeij Hoeve Slootdorp St. Manege Sneek eo Sneek Manege Nieuw Eldorado Soest Manege Sonniushof Son Vitanova Paardesp.centr. Son

Transport

Lees verder op pagina 13

Mee met... Wie een dag meeloopt met Jan Groeneveld merkt al snel dat het vak paardentandarts geen saai beroep is. Aan het eind van de dag zegt Jan: “Dat ging allemaal goed, verder niks bijzonders...”, toch blijft de getrokken losse tand met de ‘bloederige situatie’ ook ’s avonds nog even door mijn hoofd spoken...

Lees verder op pagina 31

Evolutie v/h paard Toen de mens nog niet op het idee was gekomen om met de voorouders van onze huidige (landbouw) huisdieren selectief te fokken, konden die zich alleen handhaven door zich aan te passen aan de natuurlijke omstandigheden. ‘Survival of the fittest’, het fundamentele en eeuwige concept van de natuur, waar de slimste eten en de zwakke en domste gegeten worden.

Lees verder op pagina 41

akasha-rijkunst.nl

Manege Oostmoer Stada/tHaringvliet Hipp. Centr.”Stadskanaal” Stadskanaal Paardensportver. ZEO Stedum Stal Oppe Stiene Stramproy Duinhof Dier- en Tuincentrum Striep (Terschelling) Paardenm. Hoeksche Waard Strijen Manege De Buitenwyck Stuifzand Jannets Reparatie Service Suameer Hilkens Diervoeders winkel Swalmen Banens Manege Ruitersport Swolgen Paard&RuitershopGiesen Tegelen (L) Equi Jena Diervoeders Tegelen (L) PC de Kloosterruiters Ter Apelkanaal Manege Magrette v.o.f. Terneuzen Stal het Hoefhof Teuge Martini Manege Thesinge Stoeterij De Nachtegaal Thorn Versteeg Ruitersport Tiel Manege Thielen Tilburg t Hoefijzer Tjalleberd Stal Suder Hiddinghe Tuk DeUtrechtseManegeBV Utrecht LR-PC Castellum Ruiters Valkenburg (ZH) De Radstake B.V. Varseveld Manege Lipizza Veendam Green Ranch Veenebrugge Manege Dragonder Veenendaal Manege Zuidwolde Veeningen F. Verwaaijen Veghel L.R.V. Zeldenrust Velden Hipp. Centrum Velsen Velsen Zuid Spaanderman diervoeder Velserbroek Equidrome Venlo Ruitersp.centr.Vlakwater Venray Jan Groeneveld Vinkenbuurt Handel Poortinga Visvliet Manege “De Wolverlei” Vlagtwedde Hoeve Hopstein Vledder Stal Hakker Vledderveen Manege de Seeruyter Vlieland Stal Edda Vlieland De Wit diervoeders Vlist Manege Vreehorst Voorschoten Manege Veluwezicht Voorthuizen Stoeterij Hof van Ede Vorden Stal Timmermans Vorstenbosch Eswal manege Vries Paard.centr.JanDolfing Vries SMH Ruitersport Eponia Vriezenveen Welkoop Vriezenveen Vriezenveen Wildkamp Vriezenveen Bosruiters Vroomshoop Fiona’s Ruitersport Vrouwenparochie Manege Molenruiters Vrouwenparochie De Eendracht Vrouwenpolder ManegeDeVughtseHoeve Vught Manege Waarland Waarland Manege Swagemakers Wagenberg HogeschoolVHallLarenstein Wageningen Manege Wanneperveen Wanneperveen Ruitersp.centr. Wapenveld Wapenveld VandeBeek Men-enRuiter Wapenveld Vak.boerderij Hoeve ‘t Wed Wapse De Blauwe Kneppel Warmenhuizen The Gallop Ruitersport Waspik Stal Heystek Wassenaar Duindigt Wassenaar Pensionstal Zadelpret Waverveen Paardensportcentr. Laar Weert Manege Bleijenberg Weesp Wildkamp Wehl Ruiter.centr.Seurenheide Well Fouragehandel Fiets Wenum Wiesel Bohemen Trading v.o.f. Wesepe TheOregonTrailTackStore Westerbork Manege DeBerkenhoeve Westerbroek De Nijgraaf/Ten Bosch Westervoort Manege Flemming Westmaas Rijssen v.o.f. Wezep HypoSportWijchen B.V. Wijchen Prinsenbankhoeve Wijchen Ruitersportcentr.SintFrans Wijchen Faunaland Zeeman Winkel Ruitersport Wentink Winterswijk V.O.F. Lyts Tsjaerd Wirdum (Frl) Manege Praas Witharen Brummelkamp Rijtuigenbouw Woerden Manege Morgenstond Woerden De Henriette Hoeve Wolfheze Manege Goosen Wolphaartsdijk Haje Bethlehem Wolvega Cafetaria Pierrot Wolvega Manege Veldt Wormer Zaanse Ruiters Wormerveer Horse Power Zeewolde De Shetlander Zoetermeer Ruiter.centr. DeVoorweg Zoetermeer Stalhouderij Hanemaaijer Zoetermeer Manege de Mustang Zuid-Beijerland Paard en Palet Zuidlaarderveen Allround Goods Zurich (Frl) Oliver Stables Zwaagdijk Van Schie Ruitersport Zwaanshoek Manege ‘t Hoefijzer Zwiggelte De Kiboe Hoeve Zwijndrecht AOC Groene Welle Zwolle Hipp.Centr. DeHaerst Zwolle


Paard & Knutselen Door Mariet Rankenberg

Voor de regenachtige dagen... Borduurkaart

(afbeelding 1)

Wat heb ik nodig? Een dubbele kaart, overtrekpapier, potlood, prikvilt + prikpen of speld, paperclips, borduurnaald, sier- of borduurgaren.

Werkwijze: Maak gebruik van het prikpatroon op deze pagina of trek deze over op papier. Leg de kaart open en klem het prikpatroon met paperclips op de voorzijde van de kaart. Prik vervolgens een gaatje in alle punten op het patroon. Door papier en kaart samen tegen het licht te houden, is simpel te controleren of er geen prikgaatje is overgeslagen. De kaart kan hierna met stiksteken of (2 rondes) rijgsteken (zie afbeelding 1) geborduurd worden. Gebruik hiervoor siergaren of borduurgaren en een borduurnaald met stompe punt. De achterzijde van het borduurwerk kan eventueel afgeplakt worden met een op maat geknipt stuk papier.

Prikpatroon Leg de kaart open en klem het prikpatroon met paperclips op de voorzijde van de kaart.

Het eindresultaat

Paard & Spul - Editie 1 - 2012 - Jaargang 10

41


H.Engelbertink

Stal Okkema, het meeste aanbod in kwaliteits gereden en betuigde Friese paarden. Vind u het hier niet, dan vind u het nergens!

Jeth 5 - Britswerd

Ruim 11 jaar al officieel dealer van Leon menwagens en Ideal tuigen

Trouwservice met Friesche aanspanning! Verkoop van: • Paardentuigen

Open Huis van 19 t/m 22 januari van 10.00 - 19.00 uur.

Tel. 06 53 81 82 66

U bent van harte welkom!

www.stalokkema.nl

• Marathonwagens • Koetsen • Zadels • Onderdelen • Reparatie

Men-Ruiterport Engelbertink Patersweg 2 - Harbrinkhoek Tel. 0546 - 861 382 - Fax. 0546 - 863 262 Bezoek ook onze website: www.koetshandel.nl

Hagedoornlinde marathonwagens en paarden

Hagedoorn-linde wenst iedereen een voorspoedig 2012 en veel rijplezier!

paardenboxen en stallen

We hebben altijd meer dan 65 nieuwe wagens op voorraad. In alle soorten en maten, voor recreatie tot wedstrijd. Ook hebben we 45 mooie gebruikte wagens staan. Voor iedere portemonnee een passende wagen! Kom kijken en profiteer! De koffie is vers gezet! Ons adres: Schrapveen 6 7925 PH Linde(Dr)

Telefoon: Marc: 06-21.65.60.92 Freddy: 06-53.55.88.74

www.hagedoorn-linde.nl

NVVR is zilver, vrij rijden blijft goud... De Nederlandse Vereniging van Vrijetijds Ruiters is er voor jou! Gezellige dagritten, rij- en themaweekends, een interessant blad en nog veel meer. Ned. Vereniging voor Vrijetijds Ruiters

Kijk ook eens op onze website

www.nvvr.info Langwerden

www.bedafstallenbouw.nl

VEEWAGENS OP MAAT GEMAAKT • spuiten • apk • plaatwerk • 3 jaar garantie • tevens onderhoud, reparatie en ombouw www.tvw-veewagens.com

Hazenhutweg 2 • 7255 MN Hengelo • Tel. 0575 46 75 55

“Voor ieder paard het juiste voer” Ervaar het gemak van onze landelijke bezorgroutes. www.langwerden-veevoeders.nl

42

Paard & Spul - Editie 1 - 2012 - Jaargang 10

tel. 06-22939912

Hier adverteren? Bel: 0513-654 855


Paard & Mensport

Koetsenhandel Engelbertink houdt op 19 t/m 22 januari 2012 een Open huis. Naast een flinke voorraad koetsen is bij Koetsenhandel Engelbertink ook de kennis in huis om een koets geheel naar uw wensen te fabriceren. Vraag tijdens de Open huis dagen naar de mogelijkheden. U bent van 10.0019.00 uur van harte welkom aan de Patersweg 2 in Harbrinkhoek (Ov). Naast de koetsenhandel is familie Engelbertink tevens actief in de ruitersportartikelen, trouwservice met Friezen voor de koets en handel in Friese paarden. www.koetshandel.nl

Koetsiersbewijs Altijd al willen mennen? Of ment u al maar zou u er graag iets professioneler mee bezig willen gaan? Dan is deze cursus misschien iets voor u: het PTC+ in Oenkerk (Frl) biedt verschillende cursussen op het gebied van mennen. Op maandag 28 maart 2012 gaat bijvoorbeeld de cursus Koetsiersbewijs, mennen enkelspan weer van start. In negen praktijkbijeenkomsten wordt u alles uitgelegd over het paard, het verkeer, de aanspanning en het rijden volgens het ‘Achenbach’ systeem. Naast enkelspan biedt het PTC+ ook cursussen aan voor dubbelspan en vierspan. Geïnteresseerd? Kijk dan op: www.ptcplus.com

Menclinic Op 17 maart 2012 vindt er op het wedstrijdterrein aan de Spuidijk te Maasdijk (ZH) een menclinic plaats welke verzorgd wordt door Claudio Fumagalli. Claudio heeft geruime ervaring in het mennen en heeft zelf zijn ervaring opgedaan bij o.a. Hippisch Centrum La Lodovica in Italië. Vandaag de dag traint hij regelmatig (jonge) paarden en geeft hij les. De clinic wordt georganiseerd door Paardensport Vereniging Westland. Geïnteresseerd? Opgeven kan bij Sabrina van Vliet door een e-mail te sturen naar: sabrina@psvwestland. nl. Voor meer informatie gaat u naar: www.psvwestland.nl

Indoor Betuwe Cup Menvereniging Waal & Linge en PC/LR de Roskam slaan de handen inéén om ook dit jaar weer de Betuwe Cup te organiseren. Deze Cup, welke voorgaande jaren ook zeer succesvol bleek, bestaat uit vier wedstrijden met een finale in februari. Om mee te kunnen doen aan de spannende finale van deze menwedstrijd op 10 en 11 februari 2012 in Zoelen (Gld), dienen deelnemers aan minimaal drie wedstrijden (inclusief de finale) mee hebben gedaan. De finale is uiteraard het hoogtepunt van de Indoor Betuwe Cup, want wie gaat er met de eerste prijs naar huis? Als toeschouwer bent u natuurlijk van harte welkom om de deelnemers aan te moedigen en mee te genieten van de show. Meer weten? Ga dan naar: www.waalenlinge.nl

Slee-race zonder sneeuw! Op oudejaarsdag worden de menners van PSV Trynwalden altijd zenuwachtig, want dan worden de slee-races gehouden in de manege.

winnaar 2-span paard Lucas Reinds

10e indoor menwedstrijd

Het talrijke publiek moedigde de menners luidruchtig aan en ook dat beïnvloedde menig menner weer in zijn prestaties!

Op 12 februari 2012 organiseert Menvereniging De Postkoets uit Berkel-Enschot voor de 10e keer de Indoor menwedstrijd van Loon op Zand. Zoals ieder jaar heeft ook dit jaar de wedstrijd weer een thema en wel “feest 10 jaar”. Circa 60 à 70 deelnemers zullen aan de start verschijnen, waarbij ze twee manches rijden en een wegtraject. Men kan deelnemen met enkel-, dubbel- en meerspannen, in de klasse gevorderden en beginners. Het belooft een sfeervolle wedstrijd te worden in een mooie binnenmanege met een zeer ruime rijbak van 30 bij 60 meter. Iedereen is van harte uitgenodigd. De toegang is gratis. Adres: Manege R.O.S., Klokkenlaan 40, Loon op Zand. Voor deelname en informatie, tel: 0416-361204 / E-mail: Hanny01@xs4all.nl

Moet u zich voorstellen: een houten slede, op kleine bielzen getrokken aan een ketting, met de paarden los in de strengen, zoals bij de boeren vroeger gebruikelijk was. Het geheel is een slingerende aanspanning en daarmee is het heel anders mennen dan met een 4-wielige marathonwagen. De zitplaats voor de menner is een baal stro, zodat de ‘voerman’ ook nog eens veel lager zit dan op de wagen. Dit zorgt ervoor dat obstakels moeilijker te zien zijn en met de brede tweespanzwengen tik je dan ook gemakkelijk het balletje van de kegel. Ook de tonnen waren voor enkele menners niet veilig en dat geeft dan weer veel strafseconden.

De uitslagen: 1-span pony 1e Sipke Riemersma 2e Ineke Acronius 2-span pony 1e Ynskje Riemersma 2e Klaas Bakker 1-span paard 1e Durk Drost 2e Piet van de Velde 3e Frits Huttinga 4e Martin Holwerda

2-span paard 1e Lucas Reinds 2e Hoite Hamstra 3e Bouke Meindertsma 4e Sanne de Roos 5e Pietje Koster 6e Baukje Acronius 7e Jan Acronius 8e Johannes Wierstra 9e Nelly van de Zwaag

NK indoormennen voor Shetlandpony’s Door: Freddy Knobben, Voorzitter menclub ‘Helderse Voerluu’

Op zaterdag 17 december 2011 werd voor de zevende keer het Kampioenschap indoor mennen voor Shetlandpony’s georganiseerd. De organisatie werd verzorgd door menclub ‘Helderse Voerluu’. Nadat de afgelopen twee jaar er geen kampioenschap was verreden i.v.m. onder andere slechte weersomstandigheden (sneeuw) in februari, is ervoor gekozen om een andere datum te kiezen. Besloten werd om de derde zaterdag van december hiermee in te vullen.

Saskia Nijman

Er hadden zich ruim 30 menners aangemeld vanuit het gehele land, waaronder vier jeugdmenners! Als organisatie hopen wij dit evenement de komende jaren weer op de kaart te zetten. Het begin was in ieder geval weer goed. In de jeugdrubriek streden Tom Koerhuis en Rens van Meerten

om de hoogste eer. Tom was nog een maatje te groot voor Rens en ging met de hoofdprijs naar huis. Voor deze jongens een prima ervaring en we zullen nog zeker veel van ze horen! Bij de enkelspannen streden met name Saskia Nijman, Rob Dijkhuis en Dieneke Dijkhuis om de hoogste eer. Saskia stak iedereen

de loef af en was echt de snelste van de dag. Rob werd met Kobus van Offreins tweede en als derde eindigde Dieneke met Ferdinand van de Kommerhof. Ferdinand 20 jaar oud! – liep nog best en heeft er altijd nog zin in, ondanks dat de jaren gaan tellen. Met 15 combinaties aan de start was de rubriek tweespannen goed gevuld en moest er om het kampioenschap echt gestreden worden. Renske van de Reijden was iedereen te snel af, met haar zwarte span Sammie en Maykel was ze niet te stoppen. Jaap van de Wal werd tweede en Eline Geurts werd derde in deze zeer sterk bezette rubriek. Tot slot kwamen de langspannen aan de start. Marijke Hammink, die met haar vierspan ook outdoor zeer goede resultaten neerzet, was een maatje te groot voor de rest. Haar span sneed messcherp door de hindernissen, daar viel niks aan af te dingen. Pieter de Jong werd tweede, Rein Hazelaar bezette de derde plaats en Jan Groeneveld werd vierde. Hijzelf was lange tijd door een blessure uit de running geweest, maar daar merkte je weinig meer van. Als deze pony’s weer een tijdje in training zijn, staan ze er weer. Ook niet onverdienstelijk

was het tandem van Marlies Schrijver. We kunnen terugkijken op een geslaagd evenement, wat volgend jaar zeker weer door de ‘Helderse Voerluu’ georganiseerd zal gaan worden.

Pieter de Jong

Rob Dijkhuis

Jan Groeneveld

Benefiet Menevenement 2012 Op 19 mei 2012 vindt dit Benefiet Menevenement plaats tussen Zierikzee en Bruinisse (Zld). Dit succesvolle evenement wordt ook dit jaar weer georganiseerd door leden van de Rotaryclub Schouwen-Duiveland en Rotaryclub Zierikzee, in samenwerking met Fok- en Menvereniging SchouwenDuiveland en de Rijvereniging ‘De Schouwse Ruiters’. In de menwedstrijd, of oefenmarathon, kunnen enkel- en meerspannen hun beste beentje voor zetten voor de verschillende geldprijzen. De marathon bestaat uit een wegtraject van 6 km met daarna een hindernistraject van 5 km met 6 hindernissen, waarvan één het vaardigheidsparcours is. Hoewel het een menevenement betreft, is het programma uitgebreid met een springconcours en dressuurwedstrijden. Toegang is gratis, voor het parkeren wordt echter wel een kleine bijdrage gevraagd. Deze opbrengst, samen met de opbrengst van de programmaboekjes, loten en consumpties, wordt in zijn geheel aan goede doelen geschonken. Meer weten? Ga dan naar: www.menevenementen.nl

Paard & Spul - Editie 1 - 2012 - Jaargang 10

43


www.blomert.nl

TER DEKKING: CASANOVA BOY: 100% Deens Oldenburger. Vererft dressuur- en springaanleg. Dekgeld: € 350,(Uitsluitend via KI beschikbaar) Voor bestelling of info: G. Pol: 06 22 50 74 38 Ingeschreven bij Stamboek OF-AOL in Duitsland. Zie voor meer informatie ook www.stalhaakswold.nl

CASANOVA BOY

(Jumbo x Obmand)

TEST: 3 Sgt Preferent 100% klassieke Pools Oldenburger TENOR: 100% klassieke Oldenburger Dekgeld beide hengsten: € 450,Meer informatie: A.J. Penders 06 - 44 23 08 43

TEST

en zijn goedgekeurde zoon: TENOR

(Turkus x Dzahil)

(Test x Rentheer)

www.vandeburgwal.nl 44

Paard & Spul - Editie 1 - 2012 - Jaargang 10


Fotowedstrijd

Fotowedstrijd ´Seizoen´ We kregen het warm en koud van alle inzendingen die ons in de afgelopen maanden bereikten. Van prachtige winterfoto’s in de sneeuw of vorst, tot mistige plaatjes en heerlijk zonnige zomer of lenteplaatjes. Maar zoals in iedere wedstrijd kan er maar één de winnaar zijn en na uitvoerig beraad is de keuze gevallen op de foto van Gerjan Stroo. Gerjan stuurde ons een foto waarop in eerste instantie het jurypanel meerdere interpretaties had. “Het is een mooie herfstfoto” tot “een prachtig begin van de winterochtend”, nader onderzoek bracht ons tot de conclusie dat de foto bij vorstig weer genomen was. Een Diervoeders man die, aan beide zijden van hem, een in deken geen benodigdheden huld paard naar het weiland brengt met een mild zonRuitersportartikelen netje dat de ochtenddauw probeert te verdrijven. Een mooie en creatieve invulling aan het thema ‘Seizoen’. Gerjan heeft hiermee een waardebon t.w.v. € 50,- te besteden aan ruitersportartikelen bij Dierenvoederspecialist Het Molenhuis uit Loenen.

Alles voor uw tuin Dierenvoederspecialist

Het Molenhuis B. Kruitbosch en Zn

Cavalor - Garvo - Equiral - Havens - Hippostar Hugho - Pavo - Dodsen&Horrell

Eerbeekseweg 130 7371 CL LOENEN tel. 055 - 5051287 hetmolenhuis@hetnet.nl

Hieronder de foto’s die ook grote kans maakten op de prijs:

Door: Jeanette Bekkers

Door: Linda Roosen

Door: Nine van de Kamp

Door: Tamara van As

Door: Dieuwke van der Schaaf

Door: Rebecca Dijkhuizen

Door: Linda Roosen

Door: Wim Knöps

Door: Co de Beer

Door: Marieke de Wever

Door: Jeanette Bekkers

Door: Gerjan Stroo

Door: Jeanette Bekkers

Door: Evert Dalemans

Door: Richard Jansen

Door: Rebecca Dijkhuizen

Door: Karin van Brummen

Door: Jeanette Bekkers

Door: Suzanne Rodenburg

Door: Suzanne Rodenburg

Paard & Spul - Editie 1 - 2012 - Jaargang 10

45


Puzzel modehuis

Doe mee en maak kans op...

vreemde munt

schrijfkosten

landgoed

beitel

figuur uit 'Harry Potter'

groep muzikanten

jammer

in het jaar

1

bijwoord

kalm

tafelgast

zuilengang

8

zintuig eenheid

zangstem

5

schenkmond

Zolux Autodeken voor de hond. Autodekens voor honden bestaan er in allerlei soorten en maten. De Zolux Autodeken is een luxe uitvoering met mooie camouflagekleuren. Ook is de deken gemakkelijk afneembaar. Geen ongemak meer van vocht, vuil of hondenharen op de achterbank! Het unieke van deze deken is dat hij openingen heeft voor de gordelbevestigingen en afstelbare banden voor de hoofdsteunen. Dit zorgt ervoor dat de deken niet onderweg van de bank schuift en de hond comfortabel op pad gaat. Ook te gebruiken in combinatie met de hondenveiligheidsriem.

rekening

Verkrijgbaar bij de zelfstandige dierenspeciaalzaken en bij Altranet (www.altranet.nl)

golfterm

4

neiging

rivier in België

land in Azië bedorven

onbeduidende persoon Turkse titel

een zekere

interest

vormeloos

gang v.e. paard

werkelijk

6

vervelend

atmosferisch gas

sneeuwhut

7

aanw. vnw.

naamloos

judoschool

kielwater

lofdicht

bevestiging

voltooid

WAT TE DOEN

3

Stuur het antwoord op de prijspuzzel voor 4 februari 2012 naar ons toe:

onzin

Paard & Spul, o.v.v. Puzzel januari 2012, Postbus 634, 8440 AP Heerenveen. Vergeet niet je naam, adres en telefoonnummer erbij te vermelden. Of mail ons het antwoord op info@paardenspul.nl

2 schoeisel

De prijswinnaar krijgt thuis bericht en zal bekend gemaakt worden in de februari 2012 editie van Paard & Spul.

In de winkel vindt u de puzzeltijdschriften van 'De Puzzelaar'. © De Puzzelaar

(Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd)

Gefeliciteerd!!

Uitslag Prijspuzzel: 1

2

3

4

HB Outdoordeken 300 grams: Sarah Gorter, Haren

5

6

7

HB Peesbeschermers: Ria Verbaant, Emmeloord

8

HB Hoofdstel Basic Zwart: E. Koopman, Krommenie

Colofon Paard & Spul is een informatieve handelskrant die maandelijks verschijnt in een oplage van gem. ca. 32.000 ex. per maand. Paard & Spul is gratis te verkrijgen bij ca. 600 verspreidingspunten. Voor een uitgebreid en actueel overzicht hiervan kijkt u op onze website: www.paardenspul.nl Abonnement: Wilt u Paard & Spul graag 11x thuis ontvangen? Dat kan uiteraard. U betaalt alleen de verzend en administratiekosten van € 29,95. Voor meer informatie of opgave kijk dan op www.paardenspul.nl of neem contact met ons op.

46

Verschijning & Sluiting De volgende editie van Paard & Spul verschijnt in week 6. Advertenties, Rubrieksadvertenties en andere copij, kunt u aanleveren tot 4 februari 2012. Postadres: Paard & Spul Postbus 634 8440 AP Heerenveen Tel.: 0513 - 654 855 Fax.: 0513 - 840 431

Paard & Spul - Editie 1 - 2012 - Jaargang 10

Verkoop: Yke de Boer yke@paardenspul.nl Mathilde Hoiting mathilde@paardenspul.nl Telefoon: 0513-654 855 Redactie Uitgever/Hoofdredacteur: L. Pol Bladmanager: D. Janse Redactie: A. van der Pol, R. van Leyen, M. de Leeuw, F. Krikke Email: redactie@paardenspul.nl Tekst & Bronnen: A. van der Pol, R. van Leyen, M. de Leeuw, F. Krikke, Akasha

Fotografie: A. van der Pol, D. Janse of anders vermeld. Wild Horse Media B.V., Paard & Spul en/of haar adverteerders zijn nimmer aansprakelijk voor druk en/of zetfouten in de in deze uitgave geplaatste advertenties. Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

De redactie van Paard & Spul behoudt zich het recht voor aangeboden artikelen te bewerken op stijl en duidelijkheid en aan te passen aan de beschikbare ruimte. Hoewel alle bijdragen zeer gewaardeerd worden, beslist de redactie over de uiteindelijke plaatsing. Uitgever en auteurs van dit blad hebben hun uiterste best gedaan de informatie zorgvuldig en nauwkeurig samen te stellen, echter kunnen niet instaan voor juistheid en volledigheid van de informatie. Derhalve kunnen uitgever en auteurs geen aansprakelijkheid aanvaarden voor schade van welke aard dan ook, die is ontstaan

HB gevulde (kinder)poetstas: Berber & Rixt Bootsma, Franeker

door handelen of beslissen op grond van verleende informatie. Helaas komt het voor, dat u als adverteerder benaderd wordt n.a.v. uw advertentie in Paard & Spul, waarbij de suggestie wordt gewekt dat het om een en dezelfde publicatie zou gaan. Ten overvloede: Wild Horse Media B.V. is daarvoor niet verantwoordelijk en wil u hiervoor waarschuwen. Mocht dit zich voor doen, graag contact opnemen met de redactie van deze krant. Uitgever: © 2012 Wild Horse Media B.V., Gorredijk Nederland.


HetÊbewijsÊzieÊ ikÊterugÊinÊmijnÊ eigenÊpaard HetÊ verzorgenÊ vanÊ uwÊ paardÊ kanÊ nuÊ nogÊ beterÊ enÊ gemakkelijker.Ê HetÊ voerenÊ vanÊ hooiÊ inÊ deÊ HayÊ BarÊ zorgtÊ erÊ voorÊ datÊ hetÊ ruwvoerÊ nietÊ wordtÊ vertrapt.Ê HierdoorÊblijftÊhetÊschoonÊenÊaantrekkelijkÊvoorÊuwÊpaardÊ omÊteÊeten.ÊNietÊalleenÊisÊeenÊHayÊBarÊeenÊaanzienlijkeÊ besparingÊinÊkostenÊenÊtijd.ÊHetÊisÊvooralÊookÊuwÊpaardÊ dieÊ deÊ voordelenÊ zalÊ ondervindenÊ omdatÊ uwÊ dierÊ deÊ geheleÊ dagÊ kanÊ etenÊ enÊ ditÊ inÊ eenÊ natuurlijkeÊ houdingÊ kan doen. Het resultaat is een gezonder en fitter paard.

MAAKÊ T WEE P KANSÊOPÊ ASSE-P AR TOU VOOR INDOO T S R BRABA NT*

• Bespaar tot 20% op het ruwvoer • Ruime portie tegelijk voeren zodat uw paard gedurende ÊÊÊÊ deÊdagÊkleineÊportiesÊkanÊeten • Gemaakt van duurzaam, veilig en sterk materiaal • Reduceert gebits- en kaakproblemen • Door de natuurlijke houding is dit het beste voor uw paard

ZieÊvoorÊmeerÊinformatieÊwww.haybar.nlÊenÊleesÊdeÊervaringenÊvanÊgebruikers BestelÊvoorÊ1ÊfebruariÊuwÊeigenÊHayÊBarÊopÊwww.haybar.nlÊenÊmaakÊkansÊopÊ2Êpasse-partoutsÊkaartenÊ voorÊzaterdagÊ21ÊaprilÊ2012ÊenÊgenietÊdeÊheleÊdagÊwatÊIndoorÊBrabantÊjeÊallemaalÊteÊbiedenÊheeft.

*


Robby’s Bomberjack wind en waterdicht goed ademend voor € 29,95

Bewaarton 20 liter vol plastic met schroefdeksel voor € 9,50

Premiere

Halster stripe diverse kleuren, alle maten voor € 4,50

Equitheme Master Pro wind en waterdicht, met capuchon goed ademend, met fleece binnenvest voor € 99,95

...en nog veel meer

Ruitersportartikelen tegen dump prijzen! www.hippodump.nl

Paard & Spul Januari 2012  

Paard & Spul is dé gratis krant voor de paardensportliefhebber. In Paard & Spul wordt elke maand aandacht besteed aan de recreatieve sport e...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you