Page 1

1001 de feluri În care poți salva planeta


1001 de feluri În care poți salva planeta


Fă-ți vocea auzită! Dacă vezi ceva ce seamănă a poluare, gunoi aruncat în parc, mizerie pe suprafața râului etc., anunță autoritățile locale sau Garda de Mediu. E posibil ca și alții să fi observat problema, dar e mai bine (și mai eficient) ca ea să fie raportată de mai multe ori, decât niciodată.


1001 de feluri în care poți salva planeta

Minunatul bicarbonat de sodiu Pe lângă faptul că sunt scumpe, produsele de curățat ne privează de contactul cu unele din bacteriile de care avem nevoie pentru a ne păstra imunitatea activă. Bicarbonatul de sodiu este ieftin și eficient pentru curățare, lustruire, eliminarea fungilor și a murdăriei rezistente. Cu ce vă rămâne, puteți pune ceva la copt. Oțetul alb poate fi și el utilizat eficient pentru curățarea diverselor suprafețe.


Wake up and smell the coffee În loc de parfumurile ambientale pline de chimicale, folosiți arome naturale – faceți un pot-pourri, pâine proaspătă sau cafea!

11


1001 de feluri în care poți salva planeta

Carbon footprint Află cât dioxid de carbon produci pe an și încearcă mereu să reduci cantitatea!


Încălzirea Dacă folosiți calorifere, iată cum vă puteți asigura că încălziți camera și nu... pereții: puneți folie reflectorizantă de aluminiu în spatele caloriferului și montați un raft la aproximativ 5 cm deasupra pentru a direcționa căldura în interiorul locuinţei.


1001 de feluri în care poți salva planeta

Mobila modernă și echipamentele electronice emit o mulțime de chimicale nocive. Pentru a le reduce, transformați-vă biroul într-o mică „junglă”.

27


Cercul virtuos Învățați-vă copiii să meargă pe bicicletă. Astfel, vor dobândi un obicei sănătos și ecologic pe viață. Un drum de 6–7 km parcurs pe bicicletă, și nu cu mașina, previne formarea a 7 kg de aer poluat. Persoanele care merg pe bicicletă au o condiţie fizică la fel de bună ca cele care sunt cu 10 ani mai tinere, dar care nu fac exerciţii fizice.


1001 de feluri în care poți salva planeta

Anunță-ți cunoscuții de schimbările pe care le planifici în viața ta. Spune-le celor de la birou, școală, biserică sau magazin în ce te mai implici. S-ar putea să vrea să se implice și ei.


Încetul cu încetul Dacă încerci să pui în practică prea multe dintre sugestiile eco deodată, probabil le vei face pe majoritatea doar de câteva ori, apoi vei renunța. Pentru a evita epuizarea eco, încearcă să preiei câteva obiceiuri noi în fiecare săptămână, treptat.


1001 de feluri în care poți salva planeta

Gânduri la casa de marcat Întreabă-te dacă ai realmente nevoie de produsul pe care ești pe cale să-l cumperi. Te va face să te simți mai împlinit(ă)? Dacă nu, fă altceva în loc de a-l cumpăra: oferă-ți o masă bună, o întâlnire cu un prieten drag, fă o plimbare sau apucă-te de un proiect care te interesa demult.


Micile ajutoare Dă-le celor mici lucruri de făcut: să verifice dacă aparatura electronică este închisă, să separe gunoiul sau să hrănească animalele. Recompensează-i când se descurcă. Obiceiurile pe care le deprind vor dura o viață întreagă.


1001 de feluri în care poți salva planeta

Mănâncă înainte de a face cumpărături Cantitatea de mâncare pe care o gospodărie medie o aruncă este înfiorătoare. Studiile arată că tindem să cumpărăm mai multă mâncare dacă facem cumpărături pe stomacul gol. Așa că ia masa înainte și fă-ți o listă, pentru a nu risipi mâncare și, deci, a nu face gunoi.


Aritmetică dentară Dacă închizi robinetul în timp ce te speli pe dinți, poți economisi 10 litri de apă de fiecare dată. La două spălări pe zi, asta înseamnă peste 500.000 litri pe parcursul unei vieți de om.

219


1001 de feluri în care poți salva planeta

Atenție la debit Instalează-ți garnituri cu sistem de aerare la robinete și duș. Sistemul ingenios pe care se bazează reduce debitul cu până la 50%, dar datorită jeturilor fine și bulelor de aer amestecate în apă, nu vei simți diferența.

237


Încordează-ți mușchii, consumatorule! Dacă nu-ți place modul de operare al anumitor companii (materialele folosite, procesele de producție, poluarea), spune-le! Orice afacere depinde de felul cum este primită de consumatori. Cel mai simplu lucru pe care îl poți face este să nu mai cumperi de la ei. Pentru impact sporit, scrie-le și o scrisoare politicoasă care explică decizia ta.


1001 de feluri în care poți salva planeta

10.000 de pași Experții ne recomandă să facem 10.000 pași pe zi (echivalentul a 8 km). Așa că ia-ți un pedometru și oferă-ți un premiu de fiecare dată când depășești norma. Conștiința faptului că lucrezi pentru sănătatea ta va face decizia de a lăsa mașina acasă mai ușoară.


Ține reziduurile chimice departe de apă Nu arunca în chiuvetă, cadă sau în toaletă vopsea, ulei, solvenți, insecticide sau alte substanțe periculoase pentru mediu. Contactează autoritățile locale pentru a afla cum să te debarasezi de ele corect.


1001 de feluri în care poți salva planeta

Încărcare Dacă lași încărcătorul telefonului mobil permanent în priză, irosești 95% din energia pe care o consumă.


Alege calea ușoară Sugerează-i șefului amplasarea coșurilor pentru colectare selectivă (în special a celor pentru hârtie) mai aproape de birouri decât coșurile normale, pentru ca oamenii să fie încurajați să recicleze.

349


1001 de feluri în care poți salva planeta

Baterii Majoritatea bateriilor vechi conțin substanțe toxice (mercur, nichel, cadmiu) care se scurg în pământ când sunt aruncate. Alege bateriile reîncărcabile alcaline, investește într-un încărcător și convinge-ți cunoscuții să facă la fel.


Respirație în trafic Bicicliștii sunt expuși la de 2 până la 4 ori mai puțină poluare decât pasagerii mașinilor care stau bară la bară. Totuși, pentru protecție suplimentară, ia-ți o mască pentru nas și gură, când mergi cu bicicleta.


1001 de feluri în care poți salva planeta

Carpooling Dacă toți cei care conduc în mod regulat la birou ar împărți mașina, măcar o dată pe săptămână, volumul traficului ar scădea cu 10–15%.

391


Punga de plastic, la muzeu! Folosim 8% din rezervele de petrol pentru a produce plastic, din care mare parte sunt miliarde de pungi. E o risipă de resurse și o sursă uriașă de gunoi. Fiecare pungă are nevoie de 500 de ani ca să se descompună. Împachetează cu grijă și refolosește pungile de plastic. Cere pungi biodegradabile. Sau treci, pur și simplu, la pungi de pânză.


1001 de feluri în care poți salva planeta

Anti-gunoi Zilnic, ia de pe jos cel puțin un ambalaj și aruncă-l sau reciclează-l. Dacă ți se pare că nu are impact, imaginează-ți cât de curată ar fi strada ta dacă toți locuitorii ar face același lucru.


Acordă-ți timp Când ne grăbim, consumăm mai mult. Sărim în taxi în loc să mergem pe jos, ne luăm un sandviş în loc să mâncăm ceva proaspăt etc. Planifică pe cât posibil, ca să poți face totul pe îndelete și să te bucuri de viață.

447


1001 de feluri în care poți salva planeta

Nu te lăsa! Trecerea la un stil de viață eco poate fi grea, pentru că trebuie să gândești fiecare acțiune pe care până acum o făceai din reflex. Îți va fi mai ușor să nu cedezi (ca un material biodegradabil) dacă îți stabilești obiective specifice. Când le atingi, recompensează-te.


Eliberează-ți cărțile Dacă ai terminat o carte, las-o pe o bancă în parc sau într-un alt loc public, cu un bilețel pe care scrie că oricine o găsește o poate lua și citi, pentru ca apoi să o reelibereze. Dacă vrei, intră pe www.bookcrossing.com, fă rost de un număr ID și urmărește-ți cartea în călătorie.


1001 de feluri în care poți salva planeta

Îngheață vinul Pune vinul rămas în tăvițe de gheață și folosește-l când vrei să gătești cu el.

513


Fii voluntar Există firme care permit sau chiar încurajează angajații să-și ia niște timp liber pentru a fi voluntari în comunitatea lor. Dacă acolo unde ești angajat nu există un astfel de sistem, întreabă dacă poate fi instituit, subliniind plusul de imagine care poate fi adus companiei.


1001 de feluri în care poți salva planeta

Condu-i Stai de vorbă cu copiii tăi despre cum familia voastră poate fi mai eco-friendly. Dacă vor crește ducând un stil de viață cumpătat, au mai multe șanse să fie responsabili și ca adulți.


Trimite-le la pedalat Folosește un curier pe bicicletă. Bicicliștii nu emit monoxid de carbon și se pot strecura prin trafic. Noi îţi recomandăm www.tribul.eu.


1001 de feluri în care poți salva planeta

Transparența contează Dacă ai de ales, ia produse ambalate în sticlă, nu în plastic. Sticla se produce și se reciclează mult mai ușor.

632


Restaurare Luptă pentru salvarea clădirilor vechi din cartierul tău. Chiar și într-o stare avansată de deteriorare, recondiționarea lor e mult mai economică decât construirea unora noi.


1001 de feluri în care poți salva planeta

Cetina tot verde Cumpără un brad de Crăciun în ghiveci, care poate fi plantat după Sărbători.


Când ai de cumpărat materiale, ține minte regulile: Cumpără doar ce-ți trebuie, Folosește tot, Resturile se donează, iar Gunoiul se aruncă responsabil!

727


1001 de feluri în care poți salva planeta

An Inconvenient Truth Urmărește acest film al lui Al Gore (2006).

735


Donează-ți aptitudinile E posibil ca un ONG sau altă organizație din zonă să aibă nevoie de ele. Oricare ar fi talentul tău, cu siguranță poate fi de folos!


1001 de feluri în care poți salva planeta

Revoluția rufelor Poți înlocui detergentul chimic cu „eco-balls”. Acestea conțin pelete magnetice care produc oxigen ionizat, care ajută apa să curețe petele și înmoaie materialul.


Local Exchange Trading System Sunt sisteme de întrajutorare în cadrul cărora oamenii oferă timp, aptitudini sau bunuri la schimb.


1001 de feluri în care poți salva planeta

Mască de față 1 linguriță miere lichidă, 2 lingurițe iaurt simplu, 1 linguriță de ovăz. Aplică pe față masând ușor, lasă să se usuce 15 minute apoi șterge cu o cârpă fierbinte, umedă. Iaurtul îți va purifica pielea, mierea are vitamine și e antiseptică, iar ovăzul exfoliază. Dacă ai făcut prea multă, poți mânca restul.


Ține pasul Pentru date actualizate în ceea ce privește starea planetei, consultă rapoartele Vital Signs and State of the World ale Worldwatch institute.

819


1001 de feluri în care poți salva planeta

Scrie-le! Dacă te preocupă problemele mediului, scrie-le o scrisoare celor responsabili sau alătură-te unei campanii de scrisori – www.globalresponse.org

826


Cine n-are bătrâni... Stai de vorbă cu bunicii sau străbunicii tăi despre cum se descurcau. Viața i-a făcut experți în a trăi cu puțin, fără multe dintre obiectele poluante din viața modernă. Ar putea să-ți sugereze câteva moduri de a trăi mai eco.


1001 de feluri în care poți salva planeta

Transformă-ți șeful într-un green guru Managerii sunt extrem de ocupați, deci este posibil ca pentru ei problema mediului să nu aibă importanță. Îi poți convinge, totuși, arătându-le latura financiară a problemei: cât de mult ar putea economisi prin programe simple, cum ar fi politica închiderii computerelor la plecare. Fă să circule ponturi eco prin email și cere sugestii de la colegi.


Apucă drumul mării Dacă simți chemarea zărilor, ia-ți concediu și mergi într-o croazieră. Sau cu un cargo-ship, mai ieftin, care te duce în locuri pe care turistul obișnuit nu le vede niciodată.


1001 de feluri în care poți salva planeta

The Great Warming Vizionează acest serial, realizat în 8 țări de pe 4 continente și sprijinit de zeci de oameni de știință respectați.

987


Medicamente! Dacă ai cumpărat medicamente de care nu mai ai nevoie, nu le lăsa să expire în dulap. Donează-le unei organizații care le poate distribui miilor de oameni care mor din cauza lipsei accesului la medicamente adecvate.


1001 de feluri În care poți salva planeta.

1001 feluri în care poți salva planeta  
1001 feluri în care poți salva planeta  

Sfaturi practice pentru locuitorii Terrei.

Advertisement