MSZA Évkönyv

Page 1

msza ÉVKÖNYV

BESZÁMOLÓ EGYESÜLETÜNK 2014-es ÉVÉRŐL

Balatonfűzfő Balatonaliga Siófok Cesme Brest santander premantura


támogatóink Akik abban segítenek, hogy évről-évre professzionális körülmények között tudjunk foglalkozni sportolóinkkal.

V

alamennyi partnerünk már az egyesület megalakulása óta támogatja működésünket. Szeretnénk megköszönni segítségüket, mellyel minden évben megkönnyítik munkánkat. Köszönjük a TandT Sportnak a szörföket, a balatonfűzfői Laguna Yacht Klubnak azt, hogy hat éve folyamatosan otthont ad az egyesületnek. Köszönjük továbbá az O’neillnak a profi ruházati termékeket.

Felelős kiadó: Magyar Szörf Akadémia S.E. Szerkesztette: Csermely Gábor Nyomdai munkálatok: Con-X Kft.


RÓLUNK Ú

j elnökünket, Morvai Adriennt 2014 nyarán választotta meg közgyűlésünk. Adrienn egész családja már évek óta szörfözik, így biztosak vagyunk abban, hogy rengeteget tud majd segíteni egyesületünk működtetésében. Bízunk benne, hogy segítségével új lendületet kap az MSZA, ha úgy tetszik, új szelet a vitorlánk... Mindenképpen számítunk Adrienn új ötleteire, melyek nem csupán a tanulni vágyók és a versenyzők felkészítésében segítenek, de az egyesület mindennapi működését is biztosítják, sőt, tovább is fejlesztik.

ELNÖK

Morvai Adrienn alelnök

Gádorfalvi áron Főtitkár

utassy loránd

E

gyesületünk 2014-ben ünnepelte hatodik születésnapját. Továbbra is egész éves elfoglaltságot biztosítunk tagjainknak, emellett kiszolgáljuk azon érdeklődők igényeit is, akik a nyári szezon alkalmával szeretnék csiszolni szörfözési technikájukat, vagy akár megtanulni az alapokat. Szerencsére évről-évre bővül tagságunk, így egyre több és nagyobb feladat áll előttünk, melyekkel örömmel nézünk szembe 2015-ben is.


táborainkról 3

N

yári táboraink mindegyike nyitott az érdeklődők számára. Az edzőtáborok lehetőséget nyújtanak versenyzőinknek az alapos felkészülésre, és kiváló alkalmat jelentenek azok számára is, akik még soha nem álltak deszkán, ugyanis minden résztvevőt a tudásának megfelelő csoportba osztunk. Így nem fordulhat elő, hogy a kezdő szörfösök fejlődését gátolja a haladók részvétele, és ez természetesen fordítva is igaz, mivel nem terheljük versenyzőinket az alapokkal. A táborok hétfőtől péntekig tartanak, és természetesen egész napos elfoglaltságot jelentenek napi 2x2 óra szörfözéssel. Mivel a szörf szabadtéri sportág, erősen befolyásolja a tevékenységünket az aktuális időjárás. Tartósabb rossz idő esetén mindenképpen az elmélet válik hangsúlyosabbá, és ez így is van rendjén. Minden egyes tábor alkalmával gondoskodunk arról, hogy valamilyen alternatív fizikai aktivitást (wakeboard, kalandpark, kirándulás, stb.) is belecsempésszünk a táborozók hétköznapjaiba. A táborok résztvevői a legújabb fejlesztésű felszerelésekkel edzhetnek.


táborainkról

4

E

gy motorcsónak mindig kíséri a vízen lévőket edzés idején. A motorosban ülő oktató elsősorban a biztonságra ügyel, de emellett instruálja is a tanulókat. Egy-egy táborban több edző is a szörfözők rendelkezésére áll, valamint fontos hangsúlyozni, hogy minden korosztály számára tudunk szörf felszerelést biztosítani. A táborban való részvételhez nincs szükség vízi jártasságira, de az alapszintű úszás tudás elengedhetetlen. Jelentkezni legegyszerűbben a www.msza.org honlapon, a Táborok fülön keresztül lehet.


balatonfűzfő

Balatonfűzfő

5

A

2014-es nyári szörftábor szezont ismét a versenyzők nyitották meg Balatonfűzfőn. Az egészen kezdő versenyző jelöltektől az olimpiára készülő válogatottig mindenki jelen volt a táborban. Jó alkalom nyílt itt mindenkinek a Beach Fesztivál Szörf Kupára való felkészüléshez is, amelyet a hazai szörf versenyszezon második fordulójaként rendeztek. A hét kis-szeles vízi edzésekkel indult, így nagyobb hangsúlyt fektettünk az erőnlét fejlesztésére. Csütörtökön megérkezett a komolyabb szél is, amely péntekre még combosabb lett, tökéletessé téve a körülményeket a szörfözéshez.

M

ásodik fűzfői szörftáborunkban igen vegyes társaság jött össze: egyesületünk tagjai, visszajáró táborozók, de egészen fiatal palánták is deszkára álltak. A legfiatalabb táborozónk a 6 éves Boti volt. A szerdai nap szélcsendjét kihasználva meglátogattunk a közeli wakeboard pályát, ahol mindenki megmutathatta, mit bír ezen a deszkán. Balra épp Hanzély Márk suhan feltartóztathatatlanul a kötélpályán.


balatonfűzfő

6

A

2014-es a szezonban négy alkalommal is táboroztunk Balatonfűzfőn. Az MSZA főhadiszállását jelentő Laguna Yacht Club tökéletes helyszínt jelent a táborok rendezéséhez, hiszen minden adott, amire szükségünk lehet. A hangulatról sokat árulnak el a fenti képek, de lehet, hogy elég Ricsit és Kálmánt megnézni itt lent, és minden világossá válik!


balatonaliga

balatonaliga

7

K

ét alkalommal látogatott a szörftábor Balatonaligára. Természetesen a hangulatos Nádfedelesben szálltunk meg mindkétszer. Az időjárásra mindig lehet itt számítani... Ha esetleg mégsem, akkor sem esünk kétségbe, hiszen az elméleti oktatás, vagy éppen az erőnléti edzések is jelentős hangsúlyt kapnak a táborokban, és a borongósabb napok ezekre tökéletesen alkalmasak.

A

z idei második balatonaligai tábor már az ötödik összetartásunk volt. A hét kicsit szelesen kezdődött, hétfőn harminc csomós széllökések és kétméteres hullámok érkeztek, hogy megmutassa magát a fiataloknak a Balaton. Így mindenki belekóstolhatott a szörfözés örömébe, kis híján a hullámszörfözés is megvalósulhatott! A hét végére tökéletes viszonyok uralkodtak, verőfényes napsütésben lehetett gyakorolni az elméletben már agyongyakorolt manővereket...


balatonaliga

8

B

alatonaliga több szempontból is ideális a számunkra. Először is könnyen megközelíthető Budapestről, ez nem elhanyagolható tény a szülők szempontjából, hiszen valahogy el kell juttatni a fiatalokat a Balatonra, valamint a családi villámlátogatások így jóval könnyebben kivitelezhetők. Másodszor pedig egy jól bevált helyszín számunkra, már évek óta járunk ide táborozni, ismerjük az összes négyzetcentimétert a szárazföldön és a vízen egyaránt. Számtalan nemzetközi szörfversenyt rendeztek itt a múltban, volt itt Európa-bajnokság és világbajnokság is. A klub saját kikötővel és stranddal rendelkezik, emellett számos sportolási lehetőség adott. A Zamárdi Kalandpark sem esik messze, ahol idén is díjmentesen szórakozhattunk, köszönet ezért Demkó Vanda tagunknak és szüleinek, akik a kalandparkot üzemeltetik.


siófok

siófok

siófok

9

2

014-ben új siófoki helyszínt találtunk: a Plage On Hostelben tartottuk rendhagyó 18+ táborunkat. A létszám 80%-át hölgyek alkották, ami talán még jobban ösztönözte kimagasló teljesítményre azt a pár srácot, akik erre az időpontra jelentkeztek. Az elég fura délies szélben mindenki gyorsan fejlődött. Viharjelzések, záporok, zivatarok tették izgalmassá a tábort, olykor napi három alkalommal is vízre szálltunk.

A felszerelés szakszerű tisztántartása és tárolása kulcsfontosságú. Itt éppen Réka igyekszik megtenni minden tőle telhetőt, hogy rendben legyenek a deszkák.


siófok

10

M

ivel az új siófoki táborhely bevált, ellátogattunk még egyszer a Plage On Hostelbe. Szörföseink között többen külföldön élnek, és onnan járnak haza minden nyáron, hogy együtt táborozzanak velünk. A második siófoki táborban az évek óta visszajárók is velünk voltak, és persze ne felejtsük el megemlíteni az újoncokat sem. Ki kell emelnünk Geiger Ricsit, az MSZA fiatal kiválóságát is, akivel teljes lett a csapat. Túlzás nélkül mondhatjuk, hogy együtt szeltük a Balaton habjait, hiszen a 15-20 csomós szélben is a vízen volt mindenki. Az időjárás kegyes volt hozzánk, előfordult, hogy sima vízen fújta a vitorláinkat a szél, de a hullámok között is szörfözhettünk.


ms tagok

Andok viktor

bors máté

cholnoky sára

csiszér réka

gádorfalvi kÁROLY

gádorfalvi luca

Geiger Richárd

Gemela Gábor

Jancsó Benedek

Lazsádi László

Molnár Áron

Morvai adrienn

Pollacsek Kálmán

Sánta Bence

Steiner Álmos

Szentiványi Sára


sza dÁVID rÉKA

dEMKÓ vANDA

fÖLDÉNYI kRISTÓF

gádorfalvi áRON

gilicze Kristóf

Gilicze Tímea

Hanzély Márk

Horányi-Névy András

Morvai bálint

Nikl András

Nikl Bence

Pálfi Dániel

Szilágyi Zsuzsa

tóth etre

Tóth Zalán

Utassy Loránd


Az egyesület

A

Magyar Szörf Akadémiát 2008-ban hoztuk létre. Alapvető célunk egy

Az egyesület

új szörfös generáció kinevelése, továbbá a szörf sport fejlesztése, tagjai érdekeinek védelme. Emellett célunk az utánpótlás nevelés, melyhez szorosan kapcsolódik az egészséges életmód, a nemesebb sportszellem és sporterkölcs megtartása. A sportszeretők mellett tehát az eredményes versenyzők számának növekedése munkánk egyik fokmérője.

13

A

z MSZA központi telephelyének a balatonfűzfői Laguna Yacht Club ad otthont, amit itt is szeretnénk megköszönni nekik. Megszokott táborhelyünk is a fűzfői főhadiszállás, hiszen kiváló lehetőségek adódnak: szállás, étterem, kikötő, röplabda- és focipálya, strand egy helyen. Három motorosunk parkol itt, amelyek elengedhetetlen kellékei az edzéseknek és a táboroknak. A biztonság szempontjából komoly fegyvertény egy ilyen jármű, a tanulók segítése, instruálása szempontjából pedig nagy előnyt jelent. Az egyesület felszerelései mellett tagjainknak lehetősége nyílik hosszú távon itt tárolni deszkáikat, vitorláikat. Az utóbbi években sikerült elérnünk egy olyan taglétszámot, mely valódi tényezővé tette egyesületünket, így uralni tudjuk a hazai szörfös mezőnyt, melyet eredményeink is tükröznek. A legtöbb olimpiára készülő versenyző a mi „istállónkból” való.


az egyesület

14

K

ét jól megfogalmazott cél köré építettük föl az egyesületet: minél szélesebb tömegeket megtanítani szörfözni, és versenyzőket felkészíteni a hazai és nemzetközi versenyekre. Ja, és a harmadik: mindezek közben minél jobban érezni magunkat, és valódi élményeket nyújtani. A nyári vízi- és erőnléti tréningeket télen tornatermiés meleg égövi edzések egészítik ki. Táboraink továbbra is mindenki számára nyitottak!


(május 31-június 1.)

Cesme (TR)

T

örökországban az egyik legjobb verseny helyszínnek számító Cesmében

nemzetközi

rendezték a 2014-es RSX ifjúsági (Nikl Bence, Sánta Bence) és felnőtt (Cholnoky Sára, Nikl András) Európa-bajnokságot. Andris nem jutott be az aranycsoportba, de az ezüstcsoportban nagyon jól ment, Sasi is a középmezőnyben végzett, az ifiknél Sánta Bence szerepelt jobban.

15

brest (FR)

A

2014-es Techno 293 világbajnokságon több mint 400 fiatal induló csatázott a vízen. Geiger Ricsi az U15-ös korosztályban indult, és végül összesítésben 28 nemzet 99 versenyzőjéből a 15. helyen végzett. Ricsi 2015-ben még ebben a korosztályban versenyez, így bizakodva várjuk az őszi világbajnokságot, melyet Argentínában rendeznek majd. Ricsi nem számít kezdő versenyzőnek, hiszen szintén 2014-ben a Costa Bravai Szlalom Világbajnokságon a juniorok között az előkelő 3. helyen végzett.


Santander (Esp)

S

antanderben jártunk egy kvalifikációs világbajnokságon, ahol három versenyzőnk képviselte hazán-

kat: Cholnoky Sára (51./62), Gádorfalvi Áron (56./98) és Nikl András (58./98). A srácoknak az utolsó kvalifikációs futamig volt esélyük az aranycsoportba kerüléshez, de végül pár hellyel lemaradtak.

nemzetközi

16

Premantura (CRo)

É

vek óta járunk Premanturára a tavaszi és őszi szünetben edzőtáborozni a helyszín közelsége és szél-

biztossága miatt. A környező szigetek lefogják a nagy hullámokat, ezért jó helyszín a tanulók számára, de a jobb szörfösök a szigeteken túlra merészkedve szeles időben hatalmas hullámokban fejleszthetik tudásukat. 2014-ben kétszer voltunk itt, tavasszal egy kisebb csapattal, ősszel pedig rekord létszámmal.


(május 31-június 1.)

msza kupa

A

verseny két napja alatt sikerült 4 formula magyar bajnoki futamot is

hazai események

megrendezni. Raceboard, Techno és RS:X osztályokban mind a hét tervezett futamot lebonyolítottuk. RS:X osztályokban a válogatott keret tagjai domináltak, így nem volt meglepetés Cholnoky Sára, Nikl András és Sánta Bence győzelme. Techno293 osztályban Geiger Ricsi tarolt, 6.8-as vitorlával utasította maga mögé a „nagyokat”.

17

beach fesztivál (július 21-22.)

S

zombaton 8-20 csomós szélben minden tervezett futamot sikerült lebonyolítani, így a formula osztályban 3, Raceboard, RSX, T293 osztályokban pedig 2 futam került megrendezésre. Vasárnap délelőtt 5-7 csomós szélben sikerült még két futamot szervezni Raceboard, RSX és T293 kategóriában.


(július 12-13.)

sands kupa

A

15 fős mezőnynek 4 futamot tudtak indítani a rendezők. A körülmények nehezítették az optimális

felszerelés kiválasztását. Akik kisebb vitorlát vagy deszkát választottak, könnyen kijöttek a siklásból, akik nagyobbat, azoknak a ráfújásoknál kellett kapaszkodni. A kora délutáni órákra a szél kissé gyengült, de ahhoz megfelelő volt, hogy pályaversenyt lehessen rendezni az RS:X, a Raceboard, a Formula (edzőfutam) és a Bic Techno293 osztályoknak. Gárdony polgármestere a verseny legeredményesebb férfi (Varga Gábor), női (Cholnoky Sára) és ifjúsági (Geiger Ricsi) versenyzőjét a város Vándorkupájával díjazta.

hazai események

18

(augusztus 15-20.)

A

magyar bajnokság

Magyar Szörf Szövetség tájékoztatása szerint az OB-t ezúttal az elmúlt évek gyakorlatával ellentétben, a világversenyek lebonyolításához hasonlóan hat nap alatt, egy helyszínen (Balatonkenese) rendezték meg. A nyílt bajnokságon több mint negyvenen álltak rajthoz négy osztályban.


Ricsi jelenleg az MSZA legeredményesebb versenyzője. Ifjúsági kategóriában világbajnoki bronzérmet szerzett Szlalom osztályban. 2014ben Bic Techno osztályban Európabajnoki tizenegyedik, világbajnoki tizenötödik helyezést ért el. Ricsi 2015-ben is még a Techno osztályban fog versenyezni, ugyanis még

büszkeségeink

mindig „csak” 15 éves lesz.

bajnok Bic Techno 293 Geiger Ricsi magyar Nikl Andrisnak koránál fogva is

19

állandó elvárásoknak kell megfelelnie, ugyanis Gádorfalvi Áron után ő a rangidős, így érthető, hogy mindig tőle várják a kimagasló eredményeket. Andris a felnőtt kategóriában küzd az RS:X osztályban nemzetközi szinten is, ahol már kezdi megszerezni az oly fontos versenyrutint.

bajnok rs:x nikl andris magyar Egy hajszálon múlt, hogy Sasi a londoni olimpián rajthoz állhasson. Akkor nem sikerült, de azóta is elszántan küzd, hogy legközelebb másképp alakuljon, szurkolunk is neki! Sasi már egy ideje a felnőtt RS:X osztályban versenyez. Joggal bízhatunk a legjobbakban, hiszen az utóbbi időben magabiztosan uralja a magyar női mezőnyt.

bajnok rs:x Cholnoky sára magyar


2014-ben Nikl Bence nyerte a magyar bajnoki címet ifjúsági RS:X kategóriában. Sajnos az izgalmasnak ígérkező párharc az első helyezésért Sánta Bence klubtárs betegsége miatt elmaradt. Ennek ellenére természetesen megsüvegelendő Nikl Bence bajnoki eredménye, nagyon büszkék vagyunk rá.

bajnok rs:x ifjúsági nikl bence magyar 20 illetően nem merülhet fel kétség, hiszen első magyar női szörfös olimpikonként indult Sydneyben. 2014-ben magyar bajnoki címet szerzett Raceboard osztályban. Valójában a férfiakat is maga mögé utasította, de a bajnokságon külön értékelték a hölgyeket, így ő lett a női magyar bajnok.

bajnok raceboard gádorfalvi luca magyar Gádorfalvi Károly a szörfözés egyik hazai úttörője, egy igazi rutinos „szörfróka”. Oktatói szinten is kiváló eredményeket tudhat magáénak, hiszen két nagyobb gyermeke, Luca és Áron jelenleg is versenyeznek, és kiváló eredményeket érnek el. Az örökifjú Charlie még jó ideig rajthoz fog állni a magyar bajnokságokon.

bajnok raceboard gádorfalvi károly magyar

büszkeségeink

Gádorfalvi Luca szörf tudását


összesített egyesületi rangsor 1. Magyar Szörf Akadémia (MSZA)

54

2. Szörf Bázis (Surf Core)

13

3. Gradusz SZK

8

2014-es eredményeink

rs:x férfi 1. Nikl András

Magyar Szörf Akadémia (MSZA)

HUN-199

2. Gádorfalvi Áron

Magyar Szörf Akadémia (MSZA)

HUN-1

3. Bors Máté

Magyar Szörf Akadémia (MSZA)

HUN-177

1. Cholnoky Sára

Magyar Szörf Akadémia (MSZA)

HUN-119

2. Szentiványi Sára

Magyar Szörf Akadémia (MSZA)

HUN-5555

3. Veit Mónika

Gradus SZK

HUN-180

1. Nikl Bence

Magyar Szörf Akadémia (MSZA)

HUN-198

2. Sánta Bence

Magyar Szörf Akadémia (MSZA)

HUN-196

3. Földényi Kristóf

Magyar Szörf Akadémia (MSZA)

HUN-165

1. Gádorfalvi Károly

Magyar Szörf Akadémia (MSZA)

HUN-4

2. Papp Zoltán

Alba Regia

HUN-10

3. Tölgyesy Csaba

Körte HVSE

HUN-96

1. Gádorfalvi Luca

Magyar Szörf Akadémia (MSZA)

HUN-41

2. Gilicze Noémi

Magyar Szörf Akadémia (MSZA)

HUN-18

3. Urbán Erzsébet

Körte HVSE

HUN-215

rs:x női

rs:x ifjúsági

raceboard férfi

raceboard női


1. Geiger Richárd

Magyar Szörf Akadémia (MSZA)

HUN-206

2. Hanzély Márk

Magyar Szörf Akadémia (MSZA)

HUN-1999

3. Gilicze Kristóf

Magyar Szörf Akadémia (MSZA)

HUN-220

szlalom férfi 1. Varga Gábor

Szörf Bázis (Surf Core)

HUN-99

2. Geiger Richárd (ifi)

Magyar Szörf Akadémia (MSZA)

HUN-206

3. Dr. Molnár Ákos

Gradus SZK

HUN-5

szlalom ifjúsági 1. Geiger Richárd

Magyar Szörf Akadémia (MSZA)

HUN-206

2. Nánási Marcell

Szörf Bázis (Surf Core)

HUN-232

3. Zsilák Kinga Ibolya

Szörf Bázis (Surf Core)

HUN-1116

wave 1. Zakariás Tamás

Badacsonytomaji Szörfklub SE

HUN-0000

2. Velényi Rudolf

Körte HVSE

HUN-2007

2. Vincze Péter

MESE

HUN-720

1. Varga Attila

Gradus SZK

HUN-186

2. Kerek Gábor

Szörf Bázis (Surf Core)

HUN-176

3. Varga Gábor

Szörf Bázis (Surf Core)

HUN-99

sebességi

formula 1. Varga Gábor

Szörf Bázis (Surf Core)

HUN-99

2. Dr. Molnár Ákos

Gradus SZK

HUN-5

3. Nánási Marcell

Szörf Bázis (Surf Core)

HUN-232

2014-es eredményeink

techno 293


találkozunk 2015-ben!

Biztosak vagyunk benne, hogy hasonló élményekkel leszünk gazdagabbak a 2015-ös szezonban is. Várunk szeretettel minden kedves szörfrajongót táborainkban. Ha elmúltál nyolc éves, és szeretnél megtanulni szörfözni, nálunk a helyed! Ha pedig már álltál deszkán, de csiszolnál a technikádon, fejlődni szeretnél, szörftáborunk a legjobb hely erre! A táborok hétfő reggeltől péntek délutánig tartanak, naponta 2x2 órát töltünk vízen (az időjárástól függően), az elméleti oktatás szárazon zajlik. Emellett strandolunk, sportolunk, kirándulunk, játszunk, és ami nagyon fontos: JÓL ÉREZZÜK MAGUNKAT! A táborok helyszíne: Plage-On 8600 Siófok, Sirály utca 8. Keressetek bátran! Gádorfalvi Áron

+36203533485

gadorfalvi@msza.org

Ha a versenyszerű szörfözés érdekel, keress engem! Utassy Loránd

+36206654071

Lodi@msza.org


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.