KBM 2024-02

Page 1

Kantoor Business Magazine

e-Commerce en retail centraal tijdens boeiend Officers World

Wisseling van de wacht bij Adveo Benelux

Klassieke

kantoorproducten: het verhaal achter de paperclip

02 jaargang 106 april 2024
powered by: www.kantoornet.nl Sinds 1918 hét vaktijdschrift voor de handel in kantoor- en aanverwante artikelen

Ontdek onze duurzame producten.

Meer weten? Manutan, alles voor iedere werkplek!

Bekijk onze duurzame producten: manutan.nl/duurzame-producten of contacteer ons via offerteteam@manutan.nl

VEILIGHEID BUITENTERREIN KANTOOR HYGIËNE
MANUTAN GAAT VOOR GROEN!

Colofon

KBM is een uitgave van Kerkenbos 1015L, 6546 BB Nijmegen Telefoon +31 (0)24 34 54 150 www.kantoornet.nl

Twitter: @KBM_Magazine

UITGEVER

Joost Heessels

HOOFDREDACTEUR

Joost Heessels

EINDREDACTEUR

Emiel te Walvaart

Emiel@magentacommunicatie.nl

SALES & MARKETING

Michiel Korsten michiel@magentacommunicatie.nl

MEDEWERKERS

Antal Giesbers,Peter Damman, Huug Duin, Hans Hooft, Hans-Erik de Kruijff, Emiel te Walvaart, Hamid Bagheri

VORMGEVING

Wendy van Cuijk

Studio DePho

DRUK

Veldhuis Raalte

ABONNEMENTEN & ADRESWIJZIGINGEN magenta@mijntijdschrift.com 088-2266682 onder vermelding van tijdschrift en NAW-gegevens. Een abonnement wordt automatisch verlengd, mits 2 maanden voor de vervaldatum via mail of post opgezegd.

ADMINISTRATIE administratie@magentacommunicatie.nl

ALGEMENE INFORMATIE info@magentacommunicatie.nl Onze algemene leverings- en betalingsvoorwaarden zijn gedeponeerd bij de KvK in Arnhem onder nummer 09109239.

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en openbaar gemaakt door middel van druk, internet, fotokopie, microfilm of welke andere wijze dan ook zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. De uitgever kan niet aansprakelijk worden gesteld voor persoonlijke of materiële schade veroorzaakt door onjuistheden in deze uitgave.

ISSN 0929-7871

© Copyright 2024

AI raakt ook u!

Ik had recent een interessant gesprek met een aanbieder van software om klantcontacten te stroomlijnen. Deze leverancier hielp grotere bedrijven in de office sector om alle interne documenten snel te kunnen koppelen als een klant een vraag had, over bijvoorbeeld een verkeerde levering. Een complex proces, omdat een orderbon, contactgegevens van een klant en dergelijke zaken niet altijd uit hetzelfde systeem komen. Aan de ene kant bood de snelle opkomst van Artificial Intelligence (AI) dat bedrijf enorme kansen, omdat ze via AI veel sneller al die data bij elkaar konden brengen. Aan de andere kant betekent het voor hun klanten dat ze met minder servicepersoneel toekunnen. Leuk voor de klant, maar minder voor deze leverancier, die leeft van het aantal gebruikerslicenties. Daar hebben ze inmiddels wat op gevonden, door het aanbieden van zogeheten AI-licenties voor de bots naast hun bestaande gebruikerslicenties voor de mensen.

AI was er al langer, maar is dik een jaar na het vrijgeven van ChatGPT nog altijd een hot topic. En het raakt op termijn iedereen. Niet alleen de docent die niet meer weet of een werkstuk wel door de leerling zélf is gemaakt, of de copywriter die overbodig is geworden. Het zal op termijn een flink aantal functies of werkzaamheden op het werk overbodig maken.

Heeft dit ook gevolgen voor al de bedrijven die nu office producten leveren? Wie kan ik dat beter vragen dan ChatGPT zelf, die direct met een antwoord komt: “Op de lange termijn zal Artificial Intelligence (AI) bedrijven die kantoorbenodigdheden, kantoormachines en/of kantoormeubilair leveren, helpen bij het verbeteren van efficiëntie, het bieden van gepersonaliseerde ervaringen, het uitvoeren van voorspellend onderhoud, het verbeteren van gebruikerservaringen en het stimuleren van nieuwe zakelijke modellen. Dit zal resulteren in kostenbesparingen, hogere klanttevredenheid en nieuwe inkomstenstromen.”

En zoals wel vaker, kan ik daar maar een ding aan toevoegen; doe er uw voordeel mee!

Joost Heessels

KBM • APRIL 2024 3 VOORWOORD

GEEN

KWIJTRAKEN EN VERWISSELEN VAN PERSOONLIJKE SPULLEN MEER.

Met de speciale zwarte textielinkt, die wasbaar is tot 90° graden, kan niet alleen textiel, maar ook papier, karton en vele andere absorberende oppervlakten snel en gemakkelijk worden gestempeld.

Marky wordt geproduceerd in Oostenrijk en is verkrijgbaar in 3 trendy kleuren.

WWW.COLOP.COM
DE SYMPATHIEKE SCHOOLEN TEXTIELSTEMPEL
Nieuws 6 Algemeen 32 Productnieuws 34 Kantoorplein Event 11 OPI reikt EOPA Awards uit in Amsterdam 14 e-Commerce en retail centraal tijdens boeiende bijeenkomst Officers World 16 Weer meer bezoekers tijdens 10e editie Spotlight Hybride werken 12 Nederlandse werknemers Europees kampioen zitten Retail 13 Is dit het moment om een franchisewinkel over te nemen? 20 Uitdagende tijden voor de retail Coverstory 18 Quantore: stevig fundament voor verdere groei en kwaliteitsverbetering Distributie 22 Scheidend managing director Roland Laschet hield de Adveo troepen bij elkaar Verduurzaming 24 Duurzame kantoren en grote oppervlakten gewild in dalende markt 27 Herma: wederom een zilveren medaille van EcoVadis Klassieker 30 Het verhaal achter…. de paperclip BOP Awards 39 Bop Award winnen is als stempel van goedkeuring Reverse coverstory 44 Leitz zet vol in op designproducten in ergonomie en well-being Column 3 Voorwoord Joost Heessels 29 Column Eric Herni: Gratis 38 Column Peter Damman: olifant op de startbaan! Service 3 Colofon 36 Servicewijzer 30 11 14 12 18 KBM • APRIL 2024 5
Inhoud

Novaka praat leden bij tijdens meeting in stadion FC Volendam

Novaka hield onlangs een meeting in het stadion van FC Volendam, waar leden van de brancheorganisatie bij gepraat werden over de ontwikkelingen binnen de organisatie, er interessante sprekers waren en er voldoende gelegenheid was voor netwerken

Eerst was er de Algemene Leden Vergadering van Novaka, waar de jaarrekening werd behandeld, de CAO resultaten werden toegelicht en Novaka Academy bestaande en nieuwe activiteiten werden gepresenteerd. Daarna volgde een razende presentatie van voormalig formule

1 coureur en Ziggo-analist Robert Doornbos en een presentatie van Matthijs Akkenaar van SkillsTown over Artificial Intelligence (AI).

Novaka gaat in het opleidingstraject samenwerken met deze aanbieder van online opleidingen. Na afloop werd door de voorzitter Frans Davelaar afscheid genomen van twee bestuursleden, George Steur en Robert Geurts. Vanwege hun vertrek heeft Novaka ruimte voor twee nieuwe bestuursleden. Voorzitter Davelaar doet dan ook een oproep aan de leden om zich hiervoor te melden.

Navigator versterkt positie in Europese tissuemarkt

De Britse dochter van Navigator

Paper heeft een openbaar bod in contanten gedaan op de aandelen van Accrol Group Holdings plc., een in het Verenigd Koninkrijk (VK) gevestigde producent van tissuepapier.

Accrol is een toonaangevende tissueconverter en leverancier van toiletpapier, keukenrollen, gezichtstissues en vochtige doekjes aan veel van de toonaangevende discounters en supermarkten in het Verenigd Koninkrijk. De voorgenomen overname zal de marktpositionering van Navi-

gator op de West-Europese tissuemarkt versterken. In het jaar eindigend op 30 april 2023 boekte Accrol een omzet van 282 miljoen euro, een Adjusted EBITDA (zoals gedefinieerd in het jaarverslag van Accrol over 2023) van 18,2 miljoen euro.

Voor het halfjaar eindigend op 31 oktober 2023 had Accrol een omzet van 117 miljoen euro en een aangepaste EBITDA van 12 miljoen euro.

EcoVadis Bronzen Award voor Fellowes

EcoVadis heeft Fellowes de Bronzen Award toegekend vanwege de voortreffelijke prestaties op belangrijke gebieden, waaronder milieu duurzaamheid, eerlijke arbeidspraktijken, ethisch zakendoen en verantwoorde inkoop

Deze onderscheiding is een duidelijke bevestiging van Fellowes' toewijding om een positieve impact te hebben op zowel het milieu als de samenleving. In een verklaring zei Michel van Beek, President Fellowes EMEA: "We zijn zeer trots op het ontvangen van de EcoVadis Bronzen

Award. Deze erkenning weerspiegelt het voortdurende streven van Fellowes Brands naar Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) en duurzaamheid.

Door onafhankelijk te worden beoordeeld tegen de hoogste internationale normen voor MVO, toont Fellowes een toewijding aan het principe om bij te dragen aan een duurzame toekomst.”

6 KBM • APRIL 2024 NIEUWS

Adveo zet roadshows ook in 2024 op de kalender

In aansluiting op de succesvolle reeks in 2023 presenteert Adveo dit voorjaar wederom 5 roadshows in België en Nederland op unieke locaties.

In combinatie met gekende leveranciers zoekt Adveo de klant op waarbij de klant proactief geïnformeerd wordt over de actuele ontwikkelingen in een veranderende markt. Belangrijk dus om up-to-date te blijven en vooral te kijken naar kansen en (groei)mogelijkheden. Daarnaast genieten de bezoekers uiteraard volop van geselecteerde aanbiedingen en acties die exclusief voor de bezoekers geldig zijn en informeert Adveo u graag over de over de uitgebreide mogelijkheden die Adveo te bieden heeft. Net als vorig jaar is de aftrap in Zwolle waarbij er een activiteit is

voorzien met aansluitend een uitgebreid buffet.

De roadshows starten telkens om 15.00 uur.

Data Adveo Roadshow: - Dinsdag 16 april 2024 - Lumen Hotel PECZwolle - Donderdag 18 april 2024 - Kasteel van Zwijnaarde - Zwijnaarde (Gent) - Dinsdag 23 april 2024Citadel Terra Nova - Namen - Donderdag 25 april 2024 - Barbarossa Beach - Den Haag Dinsdag 14 mei 2024 - Philips stadion PSV - Eindhoven

Wilt u de Adveo roadshow bezoeken dan kunt u zich hiervoor eenvoudig aanmelden via www.adveoroadshow.com. Hier vindt u relevantie informatie over de aanwezige leveranciers en de locaties.

Grootste order ooit voor Bruynzeel

Bruynzeel Storage Systems heeft haar grootste order ooit ontvangen met de inrichting van het Zweeds Nationaal Archief.

Het Rijksarchief bouwt een nieuw onderkomen ter grootte van 34.000 m² in de Zweedse stad Härnösand. In het gebouw vindt ook een archief van de Zweedse Belastingdienst haar onderkomen. Met de nieuwbouw krijgt het Nationaal Archief niet alleen meer ruimte maar het nieuwe gebouw draagt bovendien bij aan de grotere duurzaamheid. De doelstelling is om het gebouw in 2025 op te leveren. Met de opdracht voor Bruynzeel is een maximale waarde van € 19 miljoen gemoeid.

Beide organisaties hebben nieuwe en grotere huisvesting nodig vanwege de groei van hun archieven. Het

Nationaal Archief van Zweden ontstond in 1618 en bewaart cruciale archieven van de regionale en nationale overheid, het rechtssysteem en het onderwijssysteem. In Härnösand zullen de komende jaren veel federale collecties aan de bestaande collectie worden toegevoegd. De Zweedse belastingdienst - verantwoordelijk voor onder andere belastingen, taxatie van onroerend goed en bevolkingsregistratie – centraliseert al haar archieven op deze nieuwe locatie.

Door te kiezen voor een oplossing met deels verrijdbare gangpaden wordt de ruimte in het Rijksarchief zo efficiënt mogelijk gebruikt. Dat bespaart geld, tijd en CO2 uitstoot. Met mobiele opslagsystemen kan het ruimtebeslag tot 50% worden verminderd.

Viking breidt uit naar Ierland

Viking, onderdeel van de Raja Groep, vestigt zich opnieuw in Ierland met de opening van een distributiecentrum in Dublin, de ontwikkeling van een lokaal verkoopteam en de oprichting van een lokaal klantenservicecentrum.

Viking zal zo de kwaliteit van zijn dienstverlening kunnen verbeteren door haar kantoorartikelen lokaal op te slaan, levertijden te verkorten en meer marktspecifieke producten en

advies aan te bieden in een tijd van snelle veranderingen in werkomgevingen. Het distributiecentrum in Dublin, dat eigendom is van en beheerd wordt door Coll8, een Ierse logistieke dienstverlener voor derden, zal een snellere afhandeling mogelijk maken voor de 100.000 klanten van Viking in Ierland.

KBM • APRIL 2024 7 NIEUWS

Organisatie trekt stekker uit Insights-X

Organisator Spielwarenmesse eg. Heeft “met pijn in het hart”, besloten Insights-X in Nürnberg na acht edities te stoppen. De jaarlijkse vakbeurs voor stationery en office stond dit jaar gepland voor 16 tot en met 19 oktober.

Met de Creative- en Back-to-Schoolsecties van de Spielwarenmesse die

eind januari 2025 plaatsvindt, een week voor Ambiente, biedt de organisatie aan leveranciers een alternatief. In een persverklaring stelt de organisatie:

“In een verrassende maar weloverwogen stap wordt Insights-X, dat voorheen elk jaar in oktober in Neurenberg plaatsvond, stopgezet. Na acht edities sluit de vakbeurs voor

stationery, kantoor, tassen en meer haar deuren. Zoals de Raad van Bestuur van Spielwarenmesse eG heeft aangekondigd, heeft het bedrijf besloten zich sterker te concentreren op zijn kernmarkten.” Al bijna tien jaar was Insights-X de enige onafhankelijke vakbeurs voor de papierwarensector in Duitsland.

“Hoewel Insights-X na de pande-

mie weer een aanzienlijk momentum kreeg en de grote exposanten terugkeerden, werd uiteindelijk niet het vereiste resultaat bereikt”, aldus Christian Ulrich, woordvoerder van de raad van bestuur van Spielwarenmesse eG.

Bijna de helft van de bedrijven monitort thuiswerkers

Uit onderzoek van systemintegrator Kinly blijkt dat 44% van de bedrijven gegevens verzamelt over de thuiswerktijden van werknemers, terwijl nog eens 33% van plan is dit in de toekomst te doen.

Voor het nieuwe Trusted Connections 2024-onderzoek zijn 425 zakelijke IT-professionals ondervraagd die werkzaam zijn in Groot-Brittannië, Duitsland, Scandinavië en Nederland. Hieruit bleek dat 65% van de bedrijven hun personeel aanmoedigt

om IoT-apparaten in hun huis te installeren, terwijl een derde (33%) ook investeert in analyseplatforms om werknemers op afstand te monitoren. Voor veel bedrijven helpen thuisvolgsystemen te voldoen aan hun verplichtingen om het welzijn van werknemers te beschermen – iets dat veel moeilijker is geworden sinds werknemers de kantooromgeving hebben verlaten.

Een derde van de ondervraagden (32%) zegt zelfs dat hun organisaties

nu welzijnsgegevens verzamelen, zoals 'vermoeidheidsindicatoren', van personeel op afstand. Nog eens 37% is van plan dit soort gegevens in de toekomst bij te houden.

Ruim een kwart (28%) zegt dat hun organisaties ook milieugegevens van de huizen van mensen verzamelen, zoals verlichting en luchtkwaliteit, terwijl 36% plannen heeft om deze gegevens in de toekomst te verzamelen. Volgens het onderzoek van Kinly is het welzijn van werknemers

niet de enige uitdaging die de opkomst van hybride werken met zich meebrengt. Meer dan de helft van de ondervraagden (57%) zegt dat slechte hybride workflows de productiviteit van het personeel schaden, terwijl 27% problemen ondervindt met gedecentraliseerde of silogegevens. Achtenvijftig procent zegt dat verouderde AV-technologie ook de algehele productiviteit van externe werknemers schaadt.

8 KBM • APRIL 2024 NIEUWS

EcoVadis bronzen medaille voor MAUL

MAUL heeft van EcoVadis de bronzen medaille voor zijn duurzaamheidsprestaties gekregen.

Hiermee staat het productiebedrijf uit Odenwald in de top 11% overall (focus op het milieu: 9%, duurzaam inkopen: 8%) van de door EcoVadis beoordeelde bedrijven in de sector 'algemene machines'.

Het resultaat is des te beter vanwege de strengere beoordelingscriteria van EcoVadis die vanaf 2024 van toe-

passing zullen zijn, aangezien vanaf die datum alleen de top 35% in alle sectoren een bronzen medaille zal ontvangen, in vergelijking met 50% voorheen.

Bij het ISO 14001-gecertificeerde middelgrote bedrijf MAUL is milieubescherming systematisch verankerd in het management, zodat er rekening wordt gehouden met milieuaspecten vanaf het eerste idee tot aan de afvalverwerking, in de dagelijkse bedrijfsvoering en in de beleidsbeslissingen van het bedrijf.

Omzet ICT-hardware daalt 8%

In het vierde kwartaal van 2023 heeft de groothandel en handelsbemiddeling 6,8 procent minder omgezet dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

De omzetontwikkeling was daarmee voor het derde kwartaal op rij negatief. Over heel 2023 was de omzet 2,7 procent lager dan een jaar eerder. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

De omzet in de groothandel in ICT-apparatuur nam met 8 procent af in het vierde kwartaal van 2023. In

het derde kwartaal was hier al spraken van een daling van 9 procent. De totale daling wordt dus enigszins vertekend door harde dalingen in bepaalde sectoren.

Zo had de groothandel in olie en steenkool in het vierde kwartaal van 2023 een omzetkrimp van 15 procent vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. In de groothandel in chemische producten was de omzet bijna 13 procent lager dan een jaar eerder.

Manutan zet met overname grote stap in onderwijsmarkt

Manutan kondigt de overname aan van Findel, een belangrijke distributeur van school- en educatieve producten op de Britse markt.

Deze overname zal de positie van Manutan in de onderwijssector versterken. Findel is een middelgrote onderneming in Manchester en levert meer dan 32.000 producten voor kinderdagverblijven, middelbare scholen en hogescholen in Groot-Brittannië, en exporteert naar meer dan 130 landen, waarbij wordt voorzien in een volledig scala aan producten, als supplies, inrichting, hardware en ook kleding. Findel werd opgericht in 1817 en opereert onder vijf verschillende merken, zowel generalistisch als specialistisch, die een sterke klantherkenning genie-

ten: Hope, GLS, Philip Harris, Davies Sports en EuHu, een digitaal platform dat educatieve inhoud biedt die speciaal is ontworpen voor leraren en opvoeders. In 2023 boekte het bedrijf een jaaromzet van € 126 miljoen (91% in het VK en 9% internationaal), met meer dan 300 medewerkers.

Met deze overname breidt Manutan zijn afdeling Lokale Overheden in Europa uit. Tot nu toe was de divisie exclusief aanwezig op de Franse markt, met de merken Manutan Collectivités, Papeteries Pichon en Casal Sport. Met de overname van Findel zal de divisie 30%* van de totale omzet van de Groep voor haar rekening nemen, met ongeveer 440.000 producten en ongeveer 750 medewerkers.

Navigator: 2023 was 'uitdagend'

Voor papierfabrikant Navigator was 2023 een uitdagend jaar. Dat gold voor de hele pulp- en papiersector, zo maakte het bedrijf bekend bij de presentatie van de jaarcijfers.

De bedrijfsomzet in 2023 bedroeg € 1,95 miljard. Hoewel dit 21% lager was dan het hoogste cijfer ooit van vorig jaar, vertegenwoordigde het nog steeds een stijging van 11% ten opzichte van de gemiddelde jaaromzet in de periode 2018-2022. Op dezelfde manier daalde de EBITDA jaar

na jaar scherp, met 32% tot € 502 miljoen, maar was nog steeds hoger dan in elk van de vier jaren vóór 2022.

Ondanks de geopolitieke spanningen in Europa en vervolgens in het Midden-Oosten lagen de nieuwe bestellingen van druk- en verpakkingspapier in de eerste helft van het jaar op een historisch laag niveau, na de voorraadopbouw in de distributieketen in 2022. De situatie begon te verbeteren vanaf de eerste helft van het jaar.

KBM • APRIL 2024 9 NIEUWS

Mitsubishi Pencil Company neemt LAMY over

Het Japanse Mitsubishi Pencil Co Ltd., opgericht in 1887 en bekend van het schrijfwarenmerk uni-ball, neemt C. Josef Lamy GmbH en het merk LAMY over.

Het familiebedrijf LAMY was al langer op zoek naar een koper die het bedrijf, opgericht in 1930 door C. Josef Lamy, naar de toekomst kon leiden met expertise, ervaring en respect voor het merk LAMY Dit proces is vandaag met succes afgerond en alle aandelen in het bedrijf zijn in-

middels verkocht. De redenen voor de verkoop waren onder meer de noodzaak om een sterke partner te vinden om de groeimarkt van digitaal schrijven te ontwikkelen en de internationale verkoop uit te breiden.

Mitsubishi Pencil biedt dit en kan er ook voor zorgen dat het hoofdkantoor en de productiefaciliteiten in Heidelberg behouden blijven en dat er geïnvesteerd wordt in de verdere ontwikkeling van het bedrijf en het merk.

Nieuwe strategie Xerox; naamswijziging Veenman

Veenman, een dochterbedrijf van Xerox, gaat vanaf nu verder als Veenman, a Xerox Business Solutions Company.

De aanpassing is in lijn met de nieuwe strategie die Xerox begin januari 2024 aankondigde als ‘Xerox Reinvention’, waarbij het bedrijf de focus legt op drie belangrijke gebieden: verbetering en stabilisatie van de kernactiviteiten in de printing business, verhoging van de productiviteit en efficiëntie door de inrichting van een nieuwe Global Business Services-organisatie en diversificatie van inkomsten. Het bedrijf komt ook met nieuwe Xerox producten en diensten

voor Nederlandse markt. Met deze nieuwe identiteit positioneert Veenman zich als een toonaangevende speler in oplossingen zoals Microsoft 365, DaaS (Device as a Service), RPA (Robotic Process Automation), informatielogistiek, en met bedrijfsprinters waarmee het haar positie als dochter van Xerox versterkt.

De transformatie weerspiegelt de voortdurende toewijding van Veenman aan het moderniseren van diensten en oplossingen voor haar klanten.

Omzet Bic in stationery groeit 2,5 procent

BIC zag zijn netto omzet het afgelopen jaar met 9,2 procent stijgen tot 2,3 miljard dollar.

De divisie Human Expression, waar onder meer de schrijfwaren onder vallen, behaalde een netto omzet van 915 miljoen dollar, een stijging van 2,5%. De marge hier werd verbeterd door hogere prijzen. Voor 2024 mikt

BIC om een omzetgroei van 5 tot 7 procent. De stijging was te danken aan een gunstige prijs/mix, lagere grondstofkosten en investeringen in merkondersteuning, en productie-efficiëntie.

In Europa zorgde de geografische expansie in de oostelijke landen, gecombineerd met de focus van BIC op zijn iconische stationery producten, zoals 4-Colors, voor een groei. De omzet werd gestimuleerd door een nieuw assortiment 4-Colors, Media Clic en Super Clip. BIC bestaat uit de divisies Flame for Life (aanstekers), Human Expressions (stationery) en Blade Excellence (scheerproducten). CEO Gonzalve Bich tijdens een Q&

A voor investeerders: “Ons iconische assortiment 4-kleurenpennen zal meer variatie bieden om aan de behoeften van consumenten in verschillende regio's te voldoen. We lanceren een inkt met ultralage viscositeit die zorgt voor een soepele en gelachtige schrijfervaring die langer meegaat en 40% gladder is dan een balpen.

We gaan door met Human Expression en herpositioneren ons BIC Kids-aanbod door middel van een nieuwe productpositionering, portfolio-optimalisatie en een nieuwe verpakkingsidentiteit die de wereldwijde merkgroei zal stimuleren. Innovatieve producten zoals tatoeagemarkers en stempels die gemakkelijk aan te brengen en te verwijderen zijn, en viltstiften voor peuters, ontwikkeld met ergonomische inzichten die tegemoetkomen aan de behoeften van kinderen wanneer ze met creatieve activiteiten beginnen.”

10 KBM • APRIL 2024 NIEUWS

OPI reikt EOPA Awards uit tijdens feestelijke avond in Amsterdam

Half maart zijn in het Okura hotel in Amsterdam de winnaars bekend gemaakt van de 23e European Office Products Awards ( EOPA ) tijdens een speciaal diner. De jaarlijkse EOPA uitreiking was ook nu tijdens het OPI Partnership -evenement dat van 11-13 maart werd gehouden in Hotel Okura in Amsterdam.

Hierbij komen de toonaangevende leveranciers, wederverkopers en distributeurs in de Europese business supplies branche samen voor strategische één-op-één bijeenkomsten. Onder de bezoekers waren ook nu weer veel Nederlanders aanwezig. Kees Broekman, head of international key accounts Northwest Europe van Maul reikte als sponsor de Award voor Industry Achievement uit. De Award voor Vendor of the Year ging naar Fellowes en werd in ontvangst genomen door Michel van Beek, president EMEA en Asia voor Fellowes. De winnaars van de EOPA 2024 zijn:

Business Product of the Year: tesa – tesapack Eco & Ultra Strong ecoLogo

Wholesaler of the Year: Soennecken

Marketing Campaign of the Year: Fellowes Brands – Let Your Productivity Flow – monitor arm campaign Highly commended: BIC – BIC 4 Colours ‘A pen for every side of you’

Initiative of the Year: Essity – Partnership for Progress UN event

Sustainability Excellence – Vendor: tesa Highly commended: Essity and Tork brand – Life Cycle Approach

Sustainability Excellence – Reseller: Lyreco Highly commended: ACS Group

Reseller of the Year: ACS Group Highly commended: Lyreco

Vendor of the Year: Fellowes Brands

Young Executive of the Year: Rasmus Olsen, Product Manager & Team Lead, Lomax Highly commended: Scott Ellis, Head of Corporate Accounts, Banner

Executive of the Year: Leanne Gregg, Group People Director, evo

Business Leader of the Year: Nicolas Potier, CEO, Bruneau

Industry Achievement: Alain Josse, Managing Director – Office supplies and furniture, RAJA Office

KBM • APRIL 2024 11 EVENT

Nederlandse werknemers Europees kampioen zitten

Van de Nederlandse bevolking van 15 jaar en ouder zit 26% meer dan 8,5 uur op een gemiddelde dag. Bijna de helft van de Nederlandse werknemers (47%) zit 6 uur of langer tijdens het werk op een gemiddelde werkdag.

Nederland is hiermee ‘Europees kampioen zitten’. In geen enkel ander land zit zo’n groot deel van de bevolking zoveel uren per dag. In de rest van de EU is dat 11%. De gegevens komen uit een factsheet 'zitten tijdens werk' die TNO onlangs publiceerde.

In 2022 zaten werkenden gemiddeld 8,9 uur per dag. Dit gebeurt meer dan de helft van de tijd tijdens het werk: gemiddeld 4,5 uur. In hun vrije tijd zitten werknemers gemiddeld 3,4 uur. De overige “zittijd” bedraagt 1 uur en is woon-werkverkeer. Bijna de helft (47%) van de Nederlandse werknemers zit 6 uur of langer tijdens het werk op een gemiddelde werkdag. Er is uiteraard een grote variatie in zittijd tijdens het werk tussen verschillende beroepsgroepen en sectoren. Gelijktijdig steeg ook het aandeel werknemers met klachten aan het bewegingsapparaat (al dan niet door werk veroorzaakt) van 56% in 2021 naar 60% in 2022.

Sectoren en beroepsgroepen

In de financiële en ICT-sector zit men het meest tijdens werk, respectievelijk 7 en 6,8 uur. Dat is circa 2,5 uur meer dan er gemiddeld tijdens werk in Nederland wordt gezeten. De sectoren waar het minst wordt gezeten zijn handel (3,4 uur), landbouw (3,2 uur) en horeca (1,3 uur). Juristen,

financieel specialisten en software- en applicatieontwikkelaars zitten 7,3 uur tijdens werk.

Te veel zitten is ongezond

Uit eerder onderzoek van de Gezondheidsraad* blijkt dat langdurig zitten het risico verhoogt op hart- en vaatziekten. Mensen die meer dan 8 uur per dag zitten en weinig bewegen, hebben 74% meer kans op hart- en vaatziekten dan mensen die minder dan 4 uur per dag zitten en veel bewegen. Ook gaat langdurig zitten gepaard met een hoger risico op vroegtijdig overlijden. Meer dan 8 uur per dag zitten, leidt tot 27% meer kans op vroegtijdig overlijden in vergelijking met minder dan 4 uur per dag zitten.

Fysieke belasting op het werk

Gelijktijdig heeft TNO een factsheet gepubliceerd met recente gegevens over de fysieke belasting op de werkplek. Zo hadden thuiswerkers in 2023 vaker een goede werkhoogte (83%) en instelbare bureaustoel (74%) dan een jaar eerder (respec-

tievelijk 76% en 65%). Het hoge gebruik van beeldschermen blijft gelijk: 44% werkt dagelijks 6 uur of meer met een beeldscherm/ De gegevens komen uit een van de drie nieuwe factsheets van TNO met de meeste actuele cijfers over fysieke arbeidsbelasting, beeldschermwerk en zitten op werk. Behalve actuele cijfers bevatten de factsheets ook verdiepende analyses en maatregelen om de risico’s te beperken. Deze factsheets geven ook inzicht in de sectoren en beroepen waar de fysieke belasting het hoogst is. De cijfers van de factsheets zijn afkomstig uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (TNO/CBS), aangevuld met cijfers uit andere onderzoeken.

Thuiswerkers hadden in 2023 vaker een goede werkhoogte
12 KBM • APRIL 2024 HYBRIDE WERKEN

IS DIT HET MOMENT OM EEN FRANCHISEWINKEL OVER TE NEMEN?

Altijd al gedroomd van het runnen van je eigen winkel? Dan is dit jouw moment, want op de website van denationalefranchisegids.nl staan momenteel de nodige franchisewinkels in onze branche te koop. Voor 25.000 eigen inbreng mag je je al eigenaar noemen van een Primera. En voor het dubbele word je franchisenemer van een serieuze Bruna met een omzet van 1 miljoen euro.

Wat te denken van de Bruna in Barneveld. “Deze staat te koop en biedt een fantastische gelegenheid om je ondernemersambities waar te maken. Gelegen in de levendige Jan van Schaffelaarstraat naast de populaire Kruidvat, is deze winstgevende vestiging een ware parel”, zo meldt de promotie.

Winstgevend

Met een jaarlijkse omzet tussen de €950.000 en €1.100.000 en een gestage groei in omzet, is de Bruna in Barneveld een stabiele en winstgevende onderneming. De winkel, ingericht volgens de vertrouwde Bruna-huisstijl, bevindt zich op een strategische locatie in een drukbezochte straat. De Bruna in Barneveld beschikt over een ervaren, flexibel en goed op elkaar ingespeeld team van medewerkers en een loyaal klantenbestand. Naast een breed assortiment aan boeken, kantoorartikelen, pc-benodigdheden, wenskaarten, tijdschriften, spellen en cadeauartikelen, fungeert de winkel ook als PostNL punt, ING servicepunt en Geldmaat.

“Met de verwachte stijging in tabaksverkoop en andere omzetgroepen in 2024, biedt deze overname een veelbelovende toekomst. Met de gemeente Barneveld die snel groeit in inwoneraantal, is de Bruna in een gebied met toenemende vraag naar lokale diensten en producten”, zo gaat de promotietekst verder.

De keuze is reuze

Voor de geïnteresseerde zijn er nog meer relevante winkels te koop. Zoals de Bruna in Druten, een onderneming die vanwege persoonlijke omstandigheden van de ondernemer vrij komt. Je moet wel zelf minimaal 45.000 euro meebrengen, maar dan krijg je een winstgevende zaak met een omzet van tussen de 550- en 600.000 euro.

Of de Bruna in Stadspoort Ede. Als je 50.000 eigen vermogen inlegt, mag je je de eigenaar noemen van deze zaak met een omzet van tussen de 7 en 9 ton euro en een winkel van 160 m2 b.v.o. Ook de Bruna in Amsterdam aan de Scheldestraat is te koop. Omzet tussen 1 en 1,2 miljoen euro, eigen vermogen inbreng min. 45.000 euro). Ook in Echt en Hardenberg wordt een Bruna ter overname aangeboden.

Andere formules

Toevallig weten we dat de ReadShop in Delden ook een nieuwe eigenaar zoekt. Of anders de Primera ’t Hart van Groesbeek. De omzet hier bedraagt rond de 1 miljoen euro, de overnameprijs bedraagt 148.000 euro, inclusief inventaris en voorraad. Er zijn ook vergelijkbare Primera’s te koop in Eersel, Grootegast, Loon op Zand, Wijk aan Zee

Voor 27.500 euro ben je ook eigenaar van de Postmasters in Apeldoorn. PostMasters is de fran-

chiseformule in Nederland voor alle postzaken en reprodiensten. Een one-stop-shop waar particulieren en ondernemers terecht kunnen voor al hun postzaken (via onder andere UPS, DHL, FedEx, DPD en PostNL), maar ook voor verpakkingsdiensten, kopieerdiensten, digitaal drukwerk, afwerken van documenten, fotoprint, pasfoto’s, mailings en postbusservices. Deze vestiging in het centrum van Apeldoorn is van Maarten Zegers zoekt een nieuwe eigenaar omdat de franchiseovereenkomst afloopt.

Zit je voorkeurslocatie er niet bij, dan kun je uiteraard altijd contact opnemen met de franchiseformule zelf. Zij kunnen je vertellen waar eventueel nog plaats is voor een nieuwe vestiging en wat daarbij van je wordt verwacht.

Investeringsmaatschappij zoekt kantoorvakhandels/ boekhandels ter overname

Geïnteresseerden kunnen hun mogelijke interesse kenbaar maken door een mail te sturen aan Magenta Communicatie via info@magentacommunicatie.nl. Of een brief naar KBM te sturen onder vermelding van nr. 112 naar Kerkenbos 1015L, 6546 BB, Nijmegen of een mail Wij zullen de informatie vertrouwelijk behandelen en doorzenden aan de betreffende investeringsmaatschappij.

KBM • APRIL 2024 13 RETAIL

E-COMMERCE EN RETAIL CENTRAAL TIJDENS BOEIENDE BIJEENKOMST OFFICERS WORLD

Op 5 maart waren de leden van Officers World te gast bij Monta in Molenaarsgraaf, een van de snelst groeiende e commerce bedrijven van Nederland. De opkomst was hoog en bijzonder was de aanwezigheid van een aantal young professionals, die in de toekomst hun bijdrage aan de brancheorganisatie kunnen leveren.

Professor Robert Rooderkerk van de Erasmus Universiteit verzorgde een presentatie over de kansen van de retail in een toenemende competitieve omnichannel omgeving. Daarna was er een presentatie van Monta over hun activiteiten en een rondleiding door het warehouse, waar robots en medewerkers met vereende krachten zorgen dat de bestellingen van de webshops zo snel mogelijk hun weg naar de klant vinden. Voorzitter van Officers World Peter Damman opende de meeting

en heette de leden en de young professionals van harte welkom. De presentatie van professor Rooderkerk, associate professor of operations management at Rotterdam School of Management Erasmus in Rotterdam, ging in op de kansen van de retail in een toenemende competitieve omnichannel omgeving en de uitdagingen op het gebied van retailoperaties op het grensvlak van marketing en operations. Hij is vooral geïnteresseerd in onderzoeksvragen met betrekking tot assortiment, productlijnen en fulfilment.

Onderscheidend van de winkel

Rooderkerk haalde er een paar ontwikkelingen uit. Zo hebben de meeste retailers hun data huishouding slecht voor elkaar. En dat terwijl eindklanten snel evolueren naar een omnichannel aanpak, waarbij ze kijken en kopen op de plek die hen het best uitkomt. Daarbij moeten winkels dat gaan doen wat online niet kan, zoals het bieden van inspiratie en advies. Of reparatie. Ook een duidelijke categorisering en het optimaal benutten van cross selling kan helpen op de fysieke winkelvloer. Zo noemde

hij Decathlon als goed voorbeeld voor dat eerste, en Rituals voor wat betreft cross selling. Hij ziet ook een grote verandering in de winkelstraat,

14 KBM • APRIL 2024 EVENT

zoals de opkomst van showrooms. Denk aan veelal Aziatische automerken die een showroom in de winkelstraat openen. De opkomst van online zorgt er verder voor dat leveranciers steeds meer maatwerk bieden. Bijvoorbeeld voor verpakkingen, waarbij Heineken de kratjes voor Picnic heeft aangepast aan het formaat van de bestelwagens. Maar ook voor hele concepten, zoals Coolblue, die in de corona tijd een hele thuiswerkshop opzette waarin medewerkers van individuele bedrijven bestellingen konden plaatsen voor hun thuiskantoor.

Succes van Monta

Vervolgens vertelden twee vertegenwoordigers van Monta over de achtergrond van hun organisatie. Monta is 1999 begonnen. Edwin van der Ham, oprichter en CEO van Monta startte zijn bedrijf direct na zijn studie. De eerste opdracht was het inpakken van cd’s voor World Online. Naast fulfilment voor zo’n 1.800 webshops levert Monta sinds enkele jaren ook zelf ontwikkelde software en hardware aan webshops met eigen magazijnen. Het aantal warehouses is flink gegroeid tot

inmiddels 17. Sinds kort is Monta ook actief in België, Duitsland en Engeland. Na de presentaties in de fraaie bioscoopzaal van het bedrijf kregen de leden een rondleiding door het indrukwekkende warehouse. Afgesloten werd met een uitgebreid diner bij Restaurant het Raadhuis Eten en Drinken in Goudriaan.

KBM • APRIL 2024 15 EVENT

WEER MEER BEZOEKERS TIJDENS 10E EDITIE SPOTLIGHT

De 10e editie van Spotlight is de meest succesvolle tot nu toe. Bijna 120 leveranciers van merken uit de Speelgoed- Gift-, Wenskaarten-, Stationeryen Cadeaubranche presenteerden zich aan 1.627 retailers. Dit betekende een stijging van ruim 10 procent in het aantal bezoekers ten opzichte van de afgelopen editie.

“Spotlight heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot het grootste event voor de Speelgoed-, Gift-, Wenskaarten-, Stationery- en Cadeaubranche van de Benelux. We zijn klaar voor de volgende stap en dat geven we vorm door de samenwerking met NSO Retail in het nieuwe event SPOT ON RETAIL”, aldus Bas de Bruin, organisator van Spotlight.

Interessanter voor kantoorboekhandel Het aanbod van stationery, wenskaarten en office was deze editie verder uitgebreid. Bas de Bruin:

‘We hebben voor de komende editie bijna elk merk van de traditionele wenskaartenleveranciers in huis. Een partij als Adveo is er weer bij en Hamelin is nieuw als exposant. Verder zijn Mitsubishi Pencil, Aurora, EA Pens & Paper, Lediberg en Brepols weer present. Dit marktsegment blijft een speerpunt voor de toekomst. We willen hierin nog verder groeien. ‘De groeiende groep vakhandels die ook wenskaarten en gifts verkopen vindt bij ons een mooi aanbod. Je vindt nergens zoveel exposanten op dat gebied dan op Spotlight. Op termijn mikken we ook op de echte office-retailers door de beurs aantrekkelijker te maken met

uitbreiding van het office-gedeelte. Hiervoor gaan we in de toekomst nadere contacten leggen met betreffende organisaties in de officebranche.’ Najaarseditie SPOT ON RETAIL bijna uitverkocht Tijdens het event werd het nieuwe vakevent voor de non-food retail: SPOT ON RETAIL gelanceerd en toegelicht aan de deelnemers, bezoekers en geïnteresseerde toeleveranciers.

NSO Retail en Spotlight Events slaan namelijk de handen in één en lanceren een nieuw vakbeurs voor de non-food retail: SPOT ON RETAIL. Een beurs waar exposanten, brancheverenigingen, vakmedia, winkelformules, zoals Bruna, Blz./Libris, Readshop, CIGO, Giftclub, Primera en Tabac & Gifts en retailers samenkomen om elkaar te ontmoeten, kennis te delen, inspiratie op te doen en producten in te kopen. De eerste editie is op

16 KBM • APRIL 2024 EVENT

15-16-17 september 2024 in Autotron Rosmalen. SPOT ON RETAIL wordt dè vakbeurs voor retailondernemers en voor alle belanghebbenden (leveranciers, ondernemers, winkelformules, brancheverenigingen, vakmedia) die een assortiment vertegenwoordigen bestaande uit: boeken, tijdschriften, wenskaarten, cadeaukaarten, kantoorartikelen, gifts, speelgoed, post- en gelddiensten, stationary en feestartikelen. De beurs wordt 2x per jaar georganiseerd, in maart en in september. Naast de najaarseditie organiseert NSO Retail als de belangenbehartiger van en voor ondernemers met een tabaks- of een gemakswinkel. een side-event voor de productcategorie tabak- en rookwaren.

Retail onderhevig aan verandering

Winkelformules en assortimentsgroepen ontwikkelen zich. Een gemiddelde gemakswinkel heeft een breed assortiment aan producten, services en diensten. Deels komen die overeenkomen met een (kantoor)boekhandel en kadoshop. De ambitie is om met deze samenwerking tweemaal per jaar een retailvakbeurs te organiseren voor ondernemers die (enkele van) genoemde assortimentsgroepen en -diensten voeren. Aangevuld met aanbieders die onderdeel uitmaken van een

winkelformule of -inrichting zoals kassa- en contant geldmanagementsystemen, beveiliging, HRM etc. Hiertoe worden de exposantgroepen van NSO Retail en Spotlight samengevoegd. Voor het event lanceren de organisatoren een speciaal beursmagazine: SPOT ON MAGAZINE waarin het gehele beursprogramma en alle deelnemers worden gepresenteerd. Dit magazine zal in een oplage van ruim 6.000 vooraf verspreid worden via NSO Retail en de verschillende brancheorganisaties. Op de beursvloer vinden bezoekers ook het SPOT ON CAFE. Daar presenteren zich onder meer brancheorganisaties, winkelformules en retailvakmedia. “Spotlight heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een sterk vakevent voor de speelgoed-, cadeau-, stationary-, feestartikelen-, gifts- en wenskaartenbranche. Gezien alle ontwikkelingen in de retail, maar zeker ook in de assortimentsveranderingen in de winkels is het samenvoegen van NSO Retail en Spotlight voor ons dan ook logische stap. Op deze manier verwachten wij met SPOT ON RETAIL het nog aantrekkelijker te maken om het vakevent te bezoeken”, aldus Bas de Bruin van Spotlight Event.

Nagenoeg uitverkocht

Het nieuws van de nieuwe opzet werd zo goed ontvangen dat de komende najaarseditie op 1516-17 september al nagenoeg is uitverkocht. Dit betekent een nóg groter platform voor retailers met een groot aanbod uit de segmenten boeken, tijdschriften, wenskaarten, cadeaukaarten, kantoorartikelen, gifts, speelgoed, post- en gelddiensten, stationery en feestartikelen. Op SPOT ON RETAIL komen in september exposanten, brancheverenigingen, vakmedia, winkelformules, zoals Bruna, Blz./Libris, Readshop, CIGO, Giftclub, Primera en Tabac & Gifts en retailers samen om elkaar te ontmoeten, trends te spotten, kennis te delen, inspiratie op te doen en producten in te kopen.

KBM • APRIL 2024 17 EVENT

STEVIG FUNDAMENT

VOOR VERDERE GROEI EN KWALITEITSVERBETERING

Na jaren van soms ingrijpende, maar noodzakelijke veranderingen in de logistiek en organisatie, is Quantore in een wat rustiger vaarwater beland op dat gebied. De laatste grote ingreep, de overgang van een avond- naar een dagoperatie in de logistiek, is afgerond. Quantore verwacht dat 2024, voor het eerst in jaren, een ‘normaal’ jaar wordt , waarin de uitlevergraad weer rond de 98% zal liggen. Directeur Arnold Theuws kan dan ook aan de vooravond van de Relatiedag met een positief gevoel vooruitblikken op belangrijke vraagstukken als verduurzaming, aanbestedingen, kwaliteit en de ledenadviesraad.

Arnold Theuws trapt af met een korte terugblik op 2023. ‘Quantore kan terugkijken op een financieel goed jaar. We hebben een kleine omzetstijging gerealiseerd, maar dan wel in belangrijke mate veroorzaakt door gestegen prijzen. We dalen enigszins in volumes, maar de winstgevendheid neemt toe door de verbetering van de marges en door de kosten onder controle te houden.’ 2023 was operationeel uitdagend vooral door tekorten op de arbeidsmarkt. Het effect hiervan werd versterkt door het feit dat Quantore alleen korte diensten aan het einde van middag en avond kon bieden. ‘Dit personeelsgebrek had tot gevolg dat we niet altijd de productie konden afmaken. Eind vorig jaar zijn we van een avondnaar een dagoperatie gegaan, wat we hebben toegelicht tijdens de laatste jaarvergadering, en het blijkt de juiste beslissing te zijn. We kunnen nu gemakkelijker medewerkers aannemen en binnen

boord houden. Zij vinden het prettiger om overdag te werken. We kunnen daardoor de servicelevels halen en hebben minder uitstroom van personeel, waardoor we ook minder mensen hoeven in te werken. Dit heeft positief effect op de werkomstandigheden voor mensen, de productiviteit en de kosten.’

Succesvolle invoering dagoperatie

Theuws realiseert zich dat de leden en hun klanten moesten wennen aan de nieuwe werkprocedure en eerder moeten bestellen. ‘Het blijkt dat voor het overgrote deel van de eindgebruikers dit niet uitmaakt. Natuurlijk zijn er leden die meer last hebben van de overgang naar een dagoperatie dan anderen. Maar het collectief heeft hierbij een belangrijke stap gezet.’

Overigens viel de invoering van de dagoperatie toevallig samen met het faillissement van Staples

in Nederland. Hierdoor kregen de leden volgens Theuws een verkeerd beeld en werden er onjuiste conclusies getrokken. ‘Door het faillissement kregen we heel veel extra werk, waar we geen rekening mee hadden gehouden in de planning. We konden niet op korte termijn meer mensen werven, waardoor het servicelevel tijdelijk wat lager was. Verschillende leden zochten de oorzaak bij de dagoperatie, maar in werkelijkheid lag het bij het verhoogde werkaanbod. Terwijl je voorheen in zo’n situatie snel extra krachten uit de arbeidsmarkt kon halen, is dat tegenwoordig niet meer mogelijk.’

Theuws ving toen wat geluiden op van: het is altijd wat met Quantore. ‘Ik kan het sentiment begrijpen, want er zijn de afgelopen jaren door uiteenlopende redenen verstoringen geweest in de logistiek, die in meer of mindere mate van invloed waren op onze uitleverkwaliteit. Het is niet helemaal juist om dat alleen Quantore aan te rekenen. Afgelopen jaar hadden we een nijpend gebrek aan arbeidskrachten, daarvoor waren de supply chains wereldwijd verstoord door de energiecrisis en oorlogen, en wat eerder konden we de mensen niet inzetten vanwege de pandemie. In de jaren daarvoor hadden we events als de implementatie van het ERP-systeem, de aansluiting van nieuwe mechanica en de ingebruikname van het tweede, nieuwe magazijn. Ik ben van mening dat Quantore

Quantore
18 KBM • APRIL 2024 COVERSTORY

al deze grote projecten en events overwegend goed heeft volbracht. Dergelijke ingrijpende gebeurtenissen hebben een grote impact op de logistieke operatie en vragen helaas extra tijd om opnieuw in te regelen. Maar nu hebben we voorlopig alle grote ingrepen en systeemwijzigingen uitgevoerd.’

Volume op peil

‘Onze verwachting is dan ook dat de leden de komende tijd weer kunnen vertrouwen op een hoge kwaliteit van leveren. We zijn met de huidige logistieke inrichting zelfs in staat om substantieel te groeien, met misschien wel 50%. Mochten er zich ontwikkelingen in de markt voordoen, zoals een verdere consolidatie, dan weten we dat we in staat zijn om dat op te kunnen vangen.’

Volgens Theuws moet Quantore het volume op minimaal op peil houden, maar is groei nog wenselijker, om de kostenstijging te spreiden over grotere aantallen. Anders worden de producten en diensten alleen maar duurder. ‘Wij zitten in een consoliderende vechtmarkt, waarin partijen verdwijnen. De ‘last man standing’ heeft de markt. Ik ben ervan overtuigd dat Quantore als één van de laatste groothandels overblijft.’

Een van de speerpunten in de strategie van Quantore is duurzaamheid. ‘Op dit gebied hebben we een goed jaar gehad. We hebben voor het eerst de ‘CO2-prestatieladder’ uitgevoerd, waarbij we level 3 hebben gehaald. Daar zijn we tevreden over. We hebben daarnaast een CO2-reductie bereikt van 25%. Ook doen we mee aan EcoVadis, een onafhankelijke meetlat die duurzaamheid op een brede manier scoort. Hierbij hebben we vorig jaar de kwalificatie Zilver gerealiseerd. We zitten hiermee bij de 10% meest duurzame bedrijven die aan EcoVadis deelnemen. Dit jaar willen we Goud halen en dan zitten we bij EcoVadis bij de top 5% duurzaamste bedrijven. Hier zijn we blij mee.’

LAR toegevoegde waarde

Theuws gaat ook in op de voortgang van de nieuwe Leden Advies Raad (LAR). ‘We hebben de agenda voor komend jaar gemaakt en bepaald hoe we beter met elkaar in gesprek kunnen gaan. Onlangs zijn de eerste twee adviesaanvragen door de LAR behandeld en goedgekeurd: de definitie van geconcentreerd inkopen en de mogelijkheid van een langere betalingstermijn. Omdat de LAR allebei de adviesaanvragen unaniem als positief beoordeelt, weet de directie dat hiervoor draagvlak is bij de leden. En dat is een belangrijke toegevoegde waarde van de LAR.’ De Quantore-directeur verwacht dit jaar goed te kunnen scoren op het gebied van kwaliteit. ‘We hebben een onafhankelijke partij ingeschakeld om

een benchmark uit te voeren naar de kwaliteit en de volwassenheid van onze logistiek. Hoe doet Quantore het in vergelijking met andere logistieke bedrijven? In dit onderzoek is ook specifiek aandacht geweest voor de noodzakelijkheid van de versobering van de servicelevels als gevolg van de dagoperatie. Ook hebben we advies gevraagd over verdere optimaliseringsmogelijkheden. Uit het eindrapport blijkt dat we een zeer volwassen logistiek hebben en daarmee behoren tot de top 10% van de logistieke bedrijven in Nederland. Het verrast me niet helemaal, want we hebben goede medewerkers en veel geïnvesteerd in onze logistiek, maar het is toch leuk om dit door een externe consultant bevestigd te krijgen.’

Duurzaamheid hoog op agenda

Duurzaamheid zal ook het komend jaar weer hoog op de agenda staan. ‘Ook bij de eindgebruikers en tenders wordt dit thema steeds belangrijker. We zijn actief in het terugdringen van de CO2-impact, niet alleen voor onze organisatie. We kijken ook hoe we onze klanten hier meer bij kunnen betrekken. We willen eindgebruikers helpen om een bewuste keuze te maken voor duurzame artikelen en de impact van hun bestelgedrag. Er is wat aan de hand in de wereld en iedereen draagt hiervoor zijn eigen verantwoordelijkheid. Wij doen wat wij kunnen en zien ook een verantwoordelijkheid in de keten. We nemen onze leden en partners hierin zoveel mogelijk mee .’

Aanbestedingen zijn een ander aandachtspunt voor de komende tijd. ‘Wij hebben de intentie om rechtstreeks aan te gaan besteden bij grote eindgebruikers. We hopen hiermee samen te kunnen werken met een of meerdere leden.’ Ook ligt de focus komend jaar op het gebied van pricing. We willen leden vooraf kunnen informeren over prijswijzigingen en we willen hen beter ondersteunen op het gebied van adviesverkoopprijzen.’

Verder is databeveiliging een steeds belangrijker vraagstuk. ‘We hebben heel veel systemen en dat brengt een bepaalde mate van kwetsbaarheid met zich mee. Cybersecurity staat bij Quantore natuurlijk hoog op de agenda. Zo brengen we applicaties en systemen zoveel mogelijk naar de cloud en voeren we intern campagne om de awareness op cyberrisico’s te vergroten.’

Theuws tot besluit: ‘Verandering is de enige constante. Je moet in elke markt en zeker in de onze voortdurend veranderen. Als je niet meegaat met de markt, dan ben je niet meer relevant. Wat heeft Quantore nu nodig om weer klaar te staan voor de komende jaren? Het antwoord hierop leggen we vast in de vernieuwde strategie, die we toetsen bij de LAR en vervolgens delen met onze leden.’

Quantore Relatiedag

Het 104-jarige Quantore houdt op 22 april 2024 haar traditionele Relatiedag. De locatie is Defabrique in Utrecht. Een belangrijk onderdeel is de jaarvergadering voor Quantore-leden, waarna ’s middags de leveranciers zich presenteren aan de bezoekers. Arnold Theuws hecht uiteraard veel belang aan de jaarlijkse plenaire bijeenkomst van de leden, maar dit jaar nog een tikkeltje meer. ‘Traditiegetrouw blikken we terug op het afgelopen jaar van Quantore, maar nu komt daarbij ook de belangrijke instelling van de Leden Advies Raad (LAR) aan bod. De LAR-voorzitter neemt ook het woord en gaat de leden informeren over de belangrijkste ontwikkelingen; wat er is gedaan, waar gaat de LAR naartoe, hoe gaat de LAR dit doen en wat is het reglement waarmee wordt gewerkt, met welke mensen en welk budget?’

KBM • APRIL 2024 19 COVERSTORY
Arnold Theuws - Directeur

Uitdagende tijden voor de retail

Het jaar 2024 belooft opnieuw een uitdagend jaar te worden voor detailhandelaren. Ondanks een licht herstel van de koopkracht, worden zij geconfronteerd met een afnemende vraag, een wispelturige consument en gestegen kosten van personeel, energie, inkoop en huur. Bovendien drukt de nasleep van de coronapandemie nog steeds zwaar op velen van hen, met nog te betalen coronaschulden als een extra last. We zetten zes belangrijke aandachtspunten op een rij.

De koopkracht stijgt

In dit dynamische retaillandschap blijven onlinekanalen van cruciaal belang en is de opkomst van de tweedehandsmarkt niet te negeren. Desondanks voorspelt het Centraal Plan Bureau (CPB) een stijging van de koopkracht met 1,8 procent, voornamelijk dankzij loonstijgingen en overheidssteun die huishoudens meer te besteden geven. Bovendien wordt een daling van de inflatie verwacht, wat gunstig is voor de koopkracht. Een blik op het consumentenvertrouwen toont een langzame maar gestage verbetering, met een groeiend optimisme over de financiële situatie en de vooruitzichten op grote aankopen.

De Wispelturige Consument

Consumenten vertonen een grillig gedrag, waarbij ze enerzijds bezuinigen door te kiezen voor huismerken en kortingen, terwijl ze anderzijds investeren in luxe- of ervaringsgerichte aankopen. Dit gedrag wordt versterkt door de invloed van sociale media en de gemakkelijke toegang tot een breed scala aan producten via e-commerce.

Vooral Generatie Z, jongeren tussen 16 en 23 jaar oud, hecht waarde aan zowel ervaringen als materiële bezittingen. Ze zijn niet merkgebonden en laten zich sterk beïnvloeden door online influencers. Deze generatie omarmt nieuwe merken, vooral als ze duurzaamheid en betaalbaarheid bieden.

20 KBM • APRIL 2024 RETAIL

Sectoranalyse: Consumentenelektronica

Binnen de detailhandel in consumentenelektronica wordt een kleine groei verwacht, ondanks dalende volumes en marges door toenemende concurrentie van online reuzen zoals Coolblue en Bol. Fysieke winkels moeten zich onderscheiden door extra services te bieden en de nadruk te leggen op kwaliteit en beleving.

Aanpak van Uitdagingen

Detailhandelaren moeten proactief hun verdienmodel evalueren en mogelijkheden identificeren om kosten te verlagen en efficiëntie te verhogen. Investeringen in personeel, duurzaamheid, en digitalisering zijn essentieel om concurrentievoordeel te behalen. Daarnaast is samenwerking met leveranciers cruciaal om een gezonde margeverdeling te waarborgen en kosten te beheersen.

Belang van Onlinekanalen

Het onlinekanaal blijft essentieel, met een gestage groei en een toenemend aandeel in de totale bestedingen. Europese platforms krijgen echter concurrentie van Chinese techgiganten zoals Shein en AliExpress. Voor fysieke winkels is het cruciaal om online zichtbaarheid te vergroten en klantgerichte digitale ervaringen te bieden.

Er zijn volop kansen

Hoewel 2024 uitdagend zal zijn, biedt het ook kansen voor detailhandelaren die flexibel zijn, zich aanpassen aan veranderende consumentenvoorkeuren, en investeren in innovatie en duurzaamheid. Door proactief te handelen en samen te werken, kunnen retailers de storm trotseren en een veerkrachtige toekomst tegemoet gaan in het steeds evoluerende retaillandschap.

KBM • APRIL 2024 21 RETAIL

Scheidend managing director Roland Laschet hield de Adveo troepen bij elkaar

Roland Laschet heeft afscheid genomen als managing director van Adveo Benelux. In de zes jaar waarin hij deze functie vervulde, maakte Laschet uitdagende tijden mee. Zijn grote verdienste hierbij was dat hij iedereen bij elkaar heeft gehouden en de familiecultuur binnen het bedrijf in stand heeft gehouden, zodat Adveo Benelux verder uitgroeide tot een gezond, toekomstbestendig bedrijf. Erwin Snoeker neemt het stokje over.

22 KBM • APRIL 2024 DISTRIBUTIE

Roland Laschet

Laschet is ruim 24 jaar actief in de kantoorartikelenbranche. Hij is begonnen als commercieel directeur bij Staples Duitsland, dat hij mede transformeerde van een verlies draaiende naar een gezonde onderneming. Daarna zette Laschet een keten van Office Centre-winkels op in België. In 2011 werd hij managing director van Staples Retail & Online Benelux. Na ruim zes jaar maakte hij een korte uitstap naar Schäfer Shop, waar hij commercial director Benelux was. In 2018 trad hij in dienst van Adveo als managing director Benelux.

Roland Laschet, managing director Adveo Benelux heeft per 1 april jongstleden Adveo vaarwel gezegd en geniet nu van zijn pensioen. Wel blijft hij nog op de achtergrond enige tijd betrokken voor gevraagd of ongevraagd advies. Erwin Snoeker is aangesteld als opvolger van Laschet. Hij vervult de functie van managing director naast zijn activiteiten als sales director Adveo Benelux die hij al enige jaren bekleedt.

Sinds vorig jaar hebben de betrokkenen toegewerkt naar deze functiewijziging om de overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen. In dit verband is in 2023 Miguel Haelvoet in dienst getreden als finance director. Robbie Vermeulen, die merchandising and purchase director Adveo Benelux blijft, neemt de werkzaamheden op het gebied van de logistiek over van Laschet. Snoeker is naast managing en sales director ook verantwoordelijk voor de IT.

Goed florerend bedrijf

Laschet herinnert zich als de dag van gisteren hoe hij medio 2018 binnen kwam als de ‘nieuwe man’ van Adveo Benelux tijdens een roerige periode. ‘De Spaanse directie van Adveo schilderde destijds een te rooskleurig beeld van de Adveo groep in Europa. De problemen in Spanje waren groot. De Benelux draaide en draait prima. Gelukkig kwam al snel investeerder Sandton in beeld die de gezonde onderdelen zijnde Frankrijk en de Benelux uit de in moeilijkheden verkerende Europese groep redde.’

‘We behielden het vertrouwen van de leveranciers en bleven de familiaire sfeer van het bedrijf koesteren. Dat heb ik altijd heel belangrijk gevonden. Zo zijn we gegroeid tot wat we nu zijn.'We zijn

nu een goed florerend bedrijf dat klaar is voor de toekomst.’

Snoeker zal als de nieuwe managing director de koers die is ingezet door Laschet grotendeels blijven volgen. ‘We werken al jaren samen en zijn het bijna in alle gevallen met elkaar eens. Natuurlijk zullen er kleine dingen veranderen, maar er is heus geen grote koerswijziging op komst. We hebben het nieuws onlangs binnen de organisatie aangekondigd. Iedereen was verheugd over de goede voorbereiding van de personeelswisseling en dat de directie helemaal gereed is voor de toekomst.’

Laschet vult aan: ‘Het doel was om Adveo te voorzien van een sterk managementteam, ook na mijn uitstap uit het bedrijf, met mensen die de organisatie verder willen leiden onder die familiale sfeer. Dat vind ik belangrijke punten en die zijn allemaal gerealiseerd. We hebben nu 75 medewerkers die onmisbaar zijn voor het bedrijf.’

Up and Running

Laschet laat een onderneming achter die anno 2024 volledig up and running is. Behalve dat de distributeur op weg is naar een verdubbeling van de omzet in vijf jaar, zitten er alweer een aantal succesvolle beursdeelnames (Paper Show) op en liggen er dit jaar verschillende roadshows in het verschiet. Bovendien zet Adveo als grote inspirator het inkoopplatform Hameco 3.0 verder in de steigers.

'We zijn nu een goed florerend bedrijf dat klaar is voor de toekomst'
Erwin Snoeker
KBM • APRIL 2024 23 DISTRIBUTIE

kantoren en grote oppervlakten gewild in dalende markt

Na twee jaar van stijging is de opname van kantoorruimte in 2023 substantieel gedaald tot 1,23 miljoen m². Dit is een daling van ruim 10 procent op jaarbasis. Vanwege onzekere economische omstandigheden en de schaarste aan geschikt aanbod kiezen bedrijven er vaker voor om hun verhuisplannen uit te stellen.

Zo is het aanbod van kantoren, ondanks de verminderde opname, met 8 procent gedaald naar 4,7 miljoen m². Ook het aantal transacties vertoonde na twee jaar in 2023 een flinke daling (-14 procent) naar 1.354 transacties. De gemiddelde transactieduur is vorig jaar verder gedaald naar 410 dagen, ten opzichte van 449 dagen in 2022. De meeste dynamiek doet zich voor in de markt voor grootschalige kantoren: de opname van metrages van ruim 5.000 m² is met 54 procent toegenomen. Daarentegen is in de overige segmenten sprake van een daling. Deze is het grootst bij middelgrote kantoren tussen 2.000 en 5.000 m² (-41 procent). Hoewel de opname van kantoorruimte over de gehele linie is gedaald, is de opname van kantoren met een energielabel C of hoger in 2023 juist gestegen. De opname van deze kantoorruimtes nam toe naar 78 procent, in vergelijking met 72 procent in 2022. Dat blijkt uit het rapport ‘De Nederlandse kantorenmarkt in 2024’ van NVM Business en datadochter brainbay. Hierin duidt NVM Business op basis van koop- en huurtransacties de ontwikkelingen in de kantoormarkt op landelijk en provinciaal niveau in 2023.

Weinig schade

Irene Flotman, voorzitter NVM Business: “De onzekere economische tijd en het hybride werken hebben ook in Nederland effect op de kantorenmarkt. Hoewel de vraag naar kantoorruimte naar verwachting iets zal afnemen, lijkt de impact kleiner te zijn dan in bijvoorbeeld de VS. De leegstand in Nederland is be perkt door langlopende huurovereenkomsten, het transformeren van kantoren naar wonin - gen en omdat wij al langer bekend waren met hybride werken. Daarnaast ondervindt onze markt weinig schade, omdat veel kantoren relatief behoudend zijn gefinancierd en de pijp - lijn met nieuwbouwkantoren bescheiden is. Desondanks is er een tweedeling merkbaar in onze markt. De vraag naar goed bereikbare kantoren die voldoen aan ESG-standaarden neemt toe, terwijl kantoren die niet hier aan voldoen terrein verliezen.”

Verduurzamingsplicht blijkt effectief

De verduurzaming van kantoren is in de afgelopen jaren sneller op gang gekomen door nieuwe wet- en regelgeving en de

Duurzame
24 KBM • APRIL 2024 VERDUURZAMING
´Veel kantooreigenaren hebben hun kantoren direct geupgraded naar een A-label om te voldoen aan toekomstige verplichtingen´

groeiende behoefte aan duurzame en energiezuinige gebouwen. Het verplichte energielabel C heeft dit in een stroomversnelling gebracht; ruim één jaar na dato voldoet meer dan driekwart van de kantooroppervlakte in Nederland aan deze eis. Veel kantooreigenaren hebben er zelfs voor gekozen hun kantoren direct te upgraden naar een A-label om te voldoen aan toekomstige verplichtingen.

Daarnaast is sprake van een grote behoefte aan hoogwaardige, goed bereikbare kantoren op A-locaties. Vorig jaar vond bijna de helft van de opname plaats in de vijf grootste kantoorsteden; in 2022 was dit nog ongeveer 38 procent.

Door zich te vestigen op goed ontsloten locaties, zoals stadscentra of in de nabijheid van stations, maken bedrijven zich aantrekkelijk voor bestaande en nieuwe medewerkers. Dit geldt vooral als in de omgeving van kantoren voorzieningen aanwezig zijn als winkels, horeca en fitness.Ook het hybride werken blijft een factor van belang, waardoor de behoefte aan flexibele kantooroplossingen groeit. Flexkantoren kunnen hierin

voorzien, omdat zij voor korte periodes gehuurd kunnen worden en voorzieningen hebben als gedeelde vergaderruimtes en horeca.

Tijdig investeren in duurzame kantoren biedt groeikansen

De groeiende behoefte aan duurzame en energiezuinige kantoren biedt volgens NVM Business zowel voor beleggers als gebruikers kansen, maar dan is het wél van belang dat zij op tijd in beweging komen. “Kantoorgebouwen met een lager energielabel hebben in het afgelopen jaar bijna 20 procent van hun waarde verloren. Investeren in duurzame gebouwen biedt daarom niet alleen kansen voor waardecreatie en of waardebehoud, maar kan óók een impuls geven voor het toekomstbestendig maken van vastgoedportefeuilles. Hoewel zowel beleggers als gebruikers van grote kantoren hun blikveld steeds meer verschuiven naar duurzame gebouwen is het aantal energieneutrale gebouwen in Nederland nog schaars.

Hierbij spelen de hoge bouwkosten en gestegen rente een grote rol”, aldus Irene Flotman, voorzitter van NVM Business. “Afwachten is echter geen

optie: de vraag naar duurzame kantoorpanden gaat alleen maar toenemen en ook wet- en regelgeving wordt verder aangescherpt. Het is dan ook zaak het vastgoedportfolio kritisch te beoordelen op de vraag naar kwalitatief hoogwaardige en duurzame objecten. De behoefte aan moderne en duurzame huisvesting om groei te faciliteren en jonge medewerkers aan te trekken is namelijk sterk toegenomen, terwijl er nog weinig nieuwe van zulke kantoorruimte op de markt is gekomen. Om te voorkomen dat deze mismatch tussen vraag en aanbod groter wordt, is het cruciaal dat de markt nu echt in beweging komt.” In het rapport zijn analyses over de kantoormarkt op zowel landelijk als regionaal niveau te vinden.

KBM • APRIL 2024 25 VERDUURZAMING

To

Create

Behind every key moment in life, there is REY paper.

Stand out on your professional journey with REY. Our full range of white and tinted paper offers thousands of possibilities.

REY® is a registered brand of Sylvamo®
by
Created

WEDEROM EEN

ZILVEREN MEDAILLE van EcoVadis en het eerste HERMA Duurzaamheidsrapport!

Nu in de top 12 procent voor duurzaamheid:

• Ondanks strengere criteria heeft HERMA opnieuw een zilveren medaille gewonnen in de duurzaamheidsaudit van EcoVadis.

• HERMA behoort nu tot de top 12 procent van de bedrijven die in de afgelopen 12 maanden door EcoVadis zijn gecontroleerd. Voorheen behoorde HERMA tot de top 20 procent.

• HERMA informeert nu transparant, gedetailleerd en regelmatig over alle duurzaamheidsthema’s. Het eerste duurzaamheidsrapport is uit!

Ondanks de strengere criteria wist HERMA opnieuw een zilveren medaille te behalen in de duurzaamheidsaudit van EcoVadis. Relatief gezien is HERMA aanzienlijk verbeterd. Terwijl HERMA de vorige keer tot de beste 20 procent van de door EcoVadis gecontroleerde bedrijven behoorde, is HERMA er nu zelfs in geslaagd om tot de beste 12 procent te behoren.

Bedrijven moeten voor het eerst tot de top 15 procent behoren om een zilveren medaille te winnen. Voorheen lag de drempel op 25 procent. EcoVadis is een van ’s werelds toonaangevende aanbieders van duurzaamheidsaudits en heeft inmiddels bij zo’n 125.000 bedrijven een audit uitgevoerd.

“We zijn ontzettend tevreden met onze resultaten. Vooral omdat we zeven punten meer behaald hebben, dan in het voorgaande jaar”; zegt Elise Keuler van het duurzaamheidsmanagementteam van HERMA.

“Een belangrijke maatregel in dit verband was ongetwijfeld onze toetreding tot het Science

Based Target initiative een jaar geleden”. HERMA heeft de daarmee gepaard gaande gedefinieerde doelstellingen vastgesteld.

Door deel te nemen aan het wereldwijde actieve SBTi committeren bedrijven zich aan het nemen van vrijwillige maatregelen die daadwerkelijk nodig zijn om de verdere toename van de klimaatopwar-

ming te beperken tot 1,5 graad Celsius in 2100. Voor HERMA betekent het, dat het bedrijf, gespecialiseerd in etiketteertechniek, zijn eigen CO₂ uitstoot tegen 2030 met meer dan 42 procent vermindert ten opzichte van 2021. Ongeachte het SBTi moeten vervolgens tegen 2040 netto-nul-emissies worden bereikt. Hierbij wordt rekening gehouden met indirecte emissies en onvermijdelijke emissies worden gecompenseerd.

Publicatie van het eerste duurzaamheidsverslag

HERMA zal nu transparante, gedetailleerde en regelmatige informatie verstrekken over de wijze waarop zij deze doelstellingen denkt te bereiken, over de voortgang die reeds geboekt is en die wordt nagestreefd.

Het eerste duurzaamheidsrapport met betrekking op het boekjaar 2022 is nu gepresenteerd. Er wordt gewerkt aan het duurzaamheidsrapport 2023.

Deze editie is opgesteld met verwijzing naar de internationaal geldende standaarden van het Global Reporting Initiative (GRI). “De klimaatbeschermingsmaatregelen vormen een belangrijk onderdeel van het rapport, zoals de geplande elektrificatie met groene stroom en de vervanging van alle fossiele brandstoffen tegen 2040”, benadrukt Marcus Gablowski, Chief Sustainable Officer bij HERMA. Daarnaast geeft het rapport uitgebreide informatie over duurzaamheid

bij HERMA. Dit omvat bijvoorbeeld onze omgang met restmaterialen bij de productie, het gebruik van gerecyclede materialen, de gezondheid en veiligheid op het werk, de opleiding en bijscholing van medewerkers, gezondheid op de werkplek en de criteria voor de selectie van onze leveranciers. Het 50 pagina’s tellende duurzaamheidsrapport is nu beschikbaar op www.herma.com/company / profile/sustainabliliy.

Profiel van HERMA

HERMA GmbH met hoofdkantoor in Filderstadt is een toonaangevende Europese specialist op het gebied van verpakkings- en productetikettering. In het boekjaar 2022 realiseerde de groep een omzet van € 510,60 miljoen met meer dan 1.100 medewerkers in drie divisies; zelfklevende materialen, etiketten en etiketteermachines. Het aandeel van de export bedroeg 64%.

www.herma.com

KBM • APRIL 2024 27 SUSTAINABILITY

Je kent je markt, je doelgroep en je weet wat je wil bereiken. Het ontbreekt je aan tijd en expertise om de communicatie met de markt goed in te vullen. Magenta Communicatie is dé specialist als het gaat om vorm, inhoud en rendement van jouw content.

creatie www.magentacommunicatie.nl
HET COMMUNICATIE BUREAU MET DE AANDACHT DIE JE VERDIENT Content
Content distributie Branding storytelling Offline marketing Social media marketing Online marketing Lead generation

GRATIS

Wij hebben een mooie winkel in een leuk winkelcentrum. Heel soms krijg je echter klanten die van mening zijn dat wij vanwege de PostNL balie alle bijkomende kosten voor het versturen van pakketjes voor onze rekening moeten nemen. Volgens Zalando, Bol, Amazon (en noem ze maar op) is het retourneren namelijk gratis....

Ik loop naar een medewerker van de Vomar in Almere-Haven die bezig is met het aanvullen van de zuivelproducten. “Mag ik twee gratis slokjes melk?” Helaas, ze verkopen alleen pakken van minimaal een halve liter. Jammer… thuis heb ik melk genoeg en het is zonde om nu een halve liter te kopen terwijl ik alleen maar twee slokjes wil hebben.

Even later ga ik naar Bakker Bart. “Kan ik u helpen, meneer?”, vraagt een vriendelijke vrouw achter de toonbank. “Jazeker, ik heb thuis voldoende brood, maar ben het vergeten mee te nemen. Mag ik twee gratis hapjes bruin volkoren?” Ze kijkt mij met verbazing aan. Moet zelfs een beetje lachen. Vervolgens zegt ze dat ik een halfje bruin volkoren kan kopen.

Met een diepe zucht verlaat ik de bakker. Geen wonder dat het zo slecht gaat met de winkels. Gelukkig zie ik Slagerij Verhoeven en ik loop naar

'Moet je tegenwoordig werkelijk overal voor betalen?'

binnen. “Heeft u voor mij twee gehaktballen?” De slager knikt, loopt naar achteren en komt terug met mijn bestelling. “Verder nog iets?”, vraagt hij geduldig. “Graag een gratis klontje boter, want dat heb ik thuis niet meer.” De slager kijkt mij met enige verwarring aan. “Wij hebben geen boter”, zegt hij. Nu ben ik in de war. Je zou toch een klein beetje service verwachten bij een slagerij.

Even later stap ik in mijn auto en kom langs een tankstation. “Heeft u voor mij een beetje gratis benzine?” De vrouw die mij helpt kijkt mij vol ongeloof aan.

Een minuut later sta ik buiten zonder benzine. Ze maken het de klanten vandaag de dag wel heel moeilijk.

Terwijl ik in mijn auto stap bedenk ik mij dat ik nog een pakketje moet versturen en dus rij ik weer terug naar het centrum. Bij de boekwinkel vraag ik of ze een leeg doosje hebben dat ik kan gebruiken. De verkoper zegt van niet. Hmm…. Dat is niet echt handig voor mij. Ze verkopen wel doosjes van PostNL en ik heb het gevoel dat ze mij dwingen iets te kopen. Helaas moet ik iets versturen, dus heb ik geen keuze.

“Heb je ook vulmateriaal”, vraag ik vriendelijk. Het doosje is net iets te groot. “Wij verkopen

noppenfolie”, zegt de verkoper. “Eerlijk gezegd wil ik iets dat ik gratis kan krijgen. Ik moet dat doosje tenslotte ook al betalen.” Dan maar geen opvulling, denk ik bij mijzelf. Als ze maar begrijpen dat het hun schuld is als de inhoud beschadigd gaat aankomen. Het enige dat nog ontbreekt is een paar stukken plakband.

Ook dat blijkt echter niet gratis te zijn. Moet je tegenwoordig werkelijk overal voor betalen? Thuis heb ik ook rollen plakband dus het voelt een beetje oneerlijk dat ik het hier moet kopen.

Eenmaal buiten wil ik nog even naar de viswinkel, maar die is blijkbaar alleen in het weekend open. Jammer, ik had wel zin in twee of drie stukjes kibbeling. Uiteindelijk loop ik snel naar de kaaswinkel. “Goedemiddag, mag ik een plakje kaas, twee nootjes en een gratis slokje wijn?”

EricHerni

Eric Herni is eigenaar bij Boekhandel Eric Herni (The Read Shop Almere-Haven)

KBM • APRIL 2024 29 COLUMN

HET VERHAAL ACHTER…. DE PAPERCLIP

Het verhaal achter…is een serie achtergrondverhalen over de klassiekers uit de kantoorbranche. Producten die we dagelijks gebruiken maar waarvan we het verhaal niet kennen, soms deels of zijn vergeten. Onze columnist en BOP Awards jurylid Jos van Dalfsen gaat op zoek naar het verhaal achter een bijzonder product uit onze branche, maar probeert ook verrassende zaken boven water te krijgen waarvan je denkt ‘hoe zo?’, of ‘nooit geweten’. De eerste aflevering is gewijd aan de paperclip.

Eerst een stukje geschiedenis. Een paperclip is een meervoudig gebogen metalen draadje waarmee enkele velletjes papier, vaak tijdelijk, bijeen gehouden kunnen worden zonder het papier te beschadigen. In 1867 werd de eerste uitvoering van een paperclip gepatenteerd, ook wel de Fay paperclip. Daarna zijn er nog enkele varianten ontwikkeld zoals door de Noor Johan Vaaler (1899). In 1927 is de ‘Gem’ paperclip zoals wij die nu kennen in de VS gepatenteerd door George F Griffiths. De Gem is vervolgens door Cushman & Denison op de markt gebracht. Het meest gebruikte formaat paperclip heeft uitgevouwen een lengte van 10 cm, en de metalen kleur is verreweg de populairste, naast de in kleur gecoate uitvoeringen. Een vlinderclip is een variatie op de standaard paperclip.

Nederland

In 1953 zijn de gebroeders Rozegarde (De Papierklem, opgericht in 1923) gestart met een fabriek in Maartensdijk om in eigen beheer pa\ perclips te gaan produceren. Op het hoogtepunt

van de productie werden 1,25 miljoen paperclips per dag gemaakt. Hiervoor was circa 3 ton vettig ijzerdraad nodig. Sinds de jaren negentig was er steeds meer concurrentie uit China. De gebroeders Rozegarde stopten in 2000 met de productie. De productiemachines werden doorverkocht aan Pinclip in Emmen, maar ook die stopten in 2015 de productie. Het bedrijf De Papierklem bestaat nog steeds als groothandel, inmiddels vanuit Meppel.

Actiemiddel

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de Vaaler paperclip in Noorwegen symbool van verzet toen afbeeldingen van koning Haakon VII door de bezetters werden verboden. Om Vaaler te eren staat in Oslo een paperclipstandbeeld van meer dan 6 meter hoog en een gewicht van ruim 600 kilo. Nog een wetenswaardigheid waarbij de paperclip als symbool werd gebruikt; Als onderdeel van een onderwijsproject over de massamoord op de Joden in de Tweede Wereldoorlog probeerden leerlingen van de Whitwell Highschool in

Tennessee in de Verenigde Staten zes miljoen paperclips te verzamelen als symbool voor de zes miljoen vermoorde Joden. Over de hele wereld kwamen spontane reacties met als gevolg dat een oorspronkelijke wagon, waarmee opgepakte personen naar concentratiekampen werden vervoerd, verscheept werd naar Whitwell en werd gevuld met elf miljoen paperclips ter nagedachtenis aan alle slachtoffers van het nationaalsocialisme. Een weergave van deze actie is te zien in de film "Paper Clips”.

Kunstwerk

Voor het kantoorpand van inkooporganisatie Quantore langs de A73 staat sinds een aantal jaren een gekleurd kunstwerk van drie reuze paperclips naast elkaar. Het kunstwerk is gemaakt door beeldhouwer Hans Reijnders uit Venlo. Hoe doeltreffend kun je aangeven dat Quantore staat voor kantoorartikelen. “De paperclip staat voor ons voor: verbindend, slim en efficiënt”, aldus Arnold Theuws, CEO Quantore.

In het logo van de inkooporganisatie is overigens de papierklem verwerkt. De rode paperclip is trouwens de exacte kleur rood uit het logo. In mijn kantoor hangt een zeefdruk met blauwe en rode paperclips op een zwarte ondergrond, ik kwam deze tegen bij Stichting Onterfd Goed in hun loods op Sectie-C in Eindhoven. Er is daar een grote voorraad van verweesde kunst en objec-

30 KBM • APRIL 2024 KLASSIEKER

ten, vaak komen deze bij musea en overheidsinstanties vandaan of van kunstenaars, erfgenamen en verzamelaars. Onlangs zag ik ook een wandobject Paperclip van Geeske van de Molengraf bij Sille Gallery in het pittoreske Oudewater. De basis van het wandobject Paperclip is van hout met daarin een paperclip gefreesd. De paperclip die 20 mm verzonken ligt, wordt omsloten door ledverlichting, waardoor hij fel oplicht. De ledverlichting is op kleur en intensiteit instelbaar door middel van een afstandsbediening. De randen van de verzonken paperclip en het houten canvas zijn afgewerkt met essenfineer. En zoek op Pinterest maar eens op ‘paperclip’ en dan zie je talloze leuke creatieve uitingen.

Van paperclip tot landhuis Tijdens wat onderzoek over de paperclip stuitte ik op het boek One Red paperclip. Ik werd getriggerd en ben gaan lezen. One Red Paperclip is het verbazingwekkende verhaal van een jonge man die zijn droom niet opgaf en geloofde in het ruilprincipe. Op 12 juli 2005 biedt de Canadees Kyle MacDonald een rode paperclip op internet te ruil aan. Exact één jaar en veertien 'deals' later is hij in het bezit van een prachtig vrijstaand huis mét tuin.

MacDonalds ruiltocht bracht hem in contact met de meest uiteenlopende figuren: ninja's, geiten en zelfs Alice Cooper. Hij reisde door heel Noord-Amerika en ruilde zijn paperclip om voor de meest bizarre spullen: een balpen in de vorm van een vis, een deurknop met het gezicht van E.T., een vat bier plus uithangbord om een feestje te bouwen, een tien jaar oud vrachtwagentje en uiteindelijk zijn eigen huis. Kortom; er is altijd ruimte voor maffe dromers.

Schrijfster Linda Meijer heeft in 2007 een thriller

geschreven met de titel De Paperclip. “Het verhaal is zo levendig geschreven dat het soms lijkt alsof het echt gebeurd is. En met alle corrupte personen erin zou je bijna paranoïde worden. Het strakke plot, waarmee Meijer de lezer voortdurend in spanning weet te houden, zit knap in elkaar”, aldus een enthousiaste lezer/recensent. Inmiddels heeft het boek een vervolg; De Paperclip 2.

De paperclip test

Wist je dat er zelfs een Paperclip Test bestaat? Een vermakelijke en verhelderende persoonlijkheidstest, waarbij je het meest bescheiden voorwerp – een verbogen paperclip – gebruikt om het slot van je psyche open te breken. Wat zegt jouw werkplek over jou? De beste aanwijzingen bevinden zich niet op je bureau of op je computer. Het zijn eerder die paperclips in je prullenbak, waar je mee hebt gerommeld, waarschijnlijk zonder dat je het door hebt. Toen psychiater Mario Gmür paperclips begon te onderzoeken die door zijn patiënten waren gebogen, ontdekte hij dat ze feitelijk veel onthullen over het karakter, de eigenaardigheden en verborgen verlangens van de maker. Bent u een optimist? Een push-over? Een baby? Een pestkop? Na het bestuderen van de verbanden tussen paperclipvormen en verschillende karaktertypes, heeft Gmür een prachtige verzameling quizzen en psychologische profielen gecreëerd. De Paperclip-test is deels Rorschach-test en deels humoristische horoscoop en biedt een grappige maar inzichtelijke persoonlijkheidsmeter voor iedereen die ooit een paperclip heeft gebogen zonder na te denken over welke geheimen dat kleine vormpje zou kunnen bevatten.

Tenslotte. Als je in het handelsregister van de Kamer van Koophandel zoekt op ‘paperclip’, dan

krijg je 55 zoekresultaten waaronder de Vergulde Paperclip. Wenskaartleverancier Paperclip is een bekende in de branche, de overige inschrijvingen vallen niet in de kantoorbranche.

Dus de volgende keer dat je een paperclip pakt, denk dan eens aan het bovenstaande verhaal. Het is meer dan een alleen hulpmiddel om papieren bij elkaar te houden of in noodgevallen om een rits te repareren. Het is een symbool van efficiëntie, organisatie, verzet en creativiteit.

Jos van Dalfsen

VWC Kantoor & Project Lid van Leden Advies Raad bij Quantore

KBM • APRIL 2024 31 KLASSIEKER

Maak kennis met de SMS Ever Displaystatieven

Ontdek de nieuwste serie vloerstandaards van Smart Media Solutions (SMS), genaamd de SMS EVER. Deze serie statieven voor het flexibel inzetten van presentatie en meetingfaciliteiten is het resultaat van jarenlange innovatie en expertise. Smart Media Solutions introduceert met trots deze strakke en veelzijdige serie, ontworpen om te voldoen aan de uiteenlopende behoeften van moderne kantooromgevingen.

De Ever-serie is verkrijgbaar in verschillende configuraties en kan worden aangepast aan individuele voorkeuren, waardoor je voor elk interieur en elke toepassing de perfecte standaard kunt vinden. Als distributeur van de complete SMS-productlijn biedt AplusK toegang tot een breed scala aan producten, van standaardbeugels tot op maat gemaakte behuizingen.

Uiteraard leveren we niet alleen het statief maar ook alle apparatuur. Van kabels tot videoconference oplossing. Heb je specifieke vereisten? We zijn klaar om samen te werken en oplossingen op maat te bieden die zijn afgestemd op jouw behoeften.

Laat je inspireren door Manutan 360°

Hoe compleet is jouw werkplek? Check het met Manutan 360°, een online tool van Manutan, Europese leider in B2B e-commerce, waarbij je rond kan kijken in de complete 3D inrichting van een bedrijf. Van duurzame bureaus en palletwagens tot de complete inrichting van het buitenterrein. Met deze digitale innovatie maakt Manutan het mogelijk ruimtes via visualisatie tot leven te brengen en speelt zo in op het bieden van de ultieme klantervaring. In de online showroom zie je honderden producten die Manutan aanbiedt voor onder andere het buitenterrein, werkplaats, receptie, vergaderruimte, kantoor, kantine en kleedruimte. Door te navigeren door de verschillende ruimtes zie je hoe producten gebruikt worden en welke producten bijvoorbeeld nog missen. Manutan 360° werkt eenvoudig: door te klikken op de demopagina, kies je vervolgens een werkomgeving, beweeg je muis, kijk rond en klik op een product als je meer wilt weten over het product of de productgroep.

Zoom zet in op AI-gedreven digitale werkplek

Zoom komt met Zoom Workplace, een AI-gedreven platform voor samenwerking. Daarnaast onthult Zoom nieuwe functionaliteiten voor AI Companion die (samen)werken productiever maken. Enkele nieuwe functies zijn AI Companion-features voor Zoom Phone, ‘Ask AI Companion’ en een nieuwe look voor de Zoom-app. Daarnaast zijn nieuwe CX-verbeteringen aangekondigd voor Zoom Contact Center die klantrelaties versterken en realtime AI-gedreven inzichten bieden in performance.

32 KBM • APRIL 2024 PRODUCTNIEUWS

Navigator breidt succesvol HomePack assortiment uit

Navigator heeft zijn Home Pack-assortiment uitgebreid met de recente lancering van Navigator Home Pack 2X. Dit nieuwe pakket met 200 vellen van 90 g.m-2 is ontworpen voor 2 hoofdtoepassingen: dubbelzijdig printen en tekenen/knutselen, om de efficiëntie te verhogen en de impact op het milieu te verminderen. Dankzij de dubbelzijdige afdrukmogelijkheden van topkwaliteit van dit dikkere papier kunnen gebruikers tot 50% papier besparen door beide zijden van het vel te gebruiken, terwijl ze genieten van levendige afdrukken en indrukwekkende kleurcontrasten dankzij de UHD-formule; tegelijkertijd is dit het perfecte papier voor kindertekeningen. Elke verpakking bevat een QR-code die leidt naar een speciale landingspa gina met een verschei denheid aan activiteiten, te beginnen met een vel Navigator-papier: van het knutselen van papieren vliegtuigraces tot het ma ken van papieren bomen.

Navigator Home Pack 2X is een aanvulling op het

bestaande Navigator Home Pack - een pakket van 80 g.m-2 met 250 vellen - en Navigator Home Pack XS - een pakket met 150 vellen van 80 g.m2 - die beide zijn afgestemd op de behoeften van huishoudens, met name in een tijdperk van wijdverbreid telewerken. Bovendien zal tegen 2030 80% van het primaire energieverbruik afkomstig zijn van hernieuwbare energiebronnen en tegen 2035 zal 100% van de elektriciteit die oorsprong hebben.

Odido met Teams Phone Mobile voor zakelijk gebruik

Telecom operator Odido gaat als eerste Nederlandse provider Teams Phone Mobile aanbieden. Dat maakt voor klanten zowel mobiel bellen als gebruik van Teams-functies mogelijk met één zakelijk nummer. Als aanbieder van totaaloplossingen op maat voor de zakelijke markt wil Odido zo een nieuw niveau van mobiele integratie mogelijk maken. Zo kan ondernemend Nederland optimaal hybride werken. Werkgevers zijn voortdurend op zoek naar manieren om werkprocessen te optimaliseren en efficientie en productiviteit te verhogen. Met het aanbieden van Teams Phone Mobile speelt Odido in op de groeiende vraag naar flexibele en moderne connectiviteitsoplossingen in de hybride werkomgeving. Eerder bood Odido ook als eerste Nederlandse provider Operator Connect aan.

MARKY, de vriendelijke kinder- en textielstempel van COLOP

Wie kent niet het probleem van verloren of zoekgeraakte kleren, schoenen en persoonlijke spullen op school, kamp of sport? Als een van 's werelds grootste stempelfabrikanten heeft COLOP dit probleem opgepakt en samen met het Spaanse bedrijf Mine een speels eenvoudige oplossing ontwikkeld om alle persoonlijke spullen te beschermen tegen verlies en verwarring.

MARKY - een stempel met persoonlijkheid, die zijn pluspunten alleen al door zijn naam op een aantrekkelijke manier communiceert.

MARKY is verkrijgbaar in 3 verschillende kleuren. De set wordt geleverd in een aantrekkelijke kartonnen doos en bevat de stempel met een vriendelijk gezicht, een typenset, een pincet en strijktape voor donkere stoffen en vaatwasmachinebestendige labels. Met het bijgeleverde pincet kun je de bijgeleverde letters en trendy pictogrammen gemakkelijk aanpassen aan de gewenste opdruk. Een duidelijk voordeel, vooral voor gezinnen met meerdere kinderen, is dat de

opdruk in enkele minuten opnieuw kan worden ontworpen en aangepast. De bijgeleverde hoes zorgt ervoor dat de stempel overal mee naartoe genomen kan worden, omdat hij bijna onmogelijk vuil kan worden.

MARKY wordt geleverd met een geïntegreerd en vervangbaar stempelkussen met speciale dermatologisch geteste textielinkt voor maximaal 1000 afdrukken. Het kan direct op lichte stoffen worden gestempeld en met behulp van de meegeleverde thermische strijktape op donkere stoffen en is bestand tegen meerdere wasbeur ten tot 60°C, afhankelijk van het wasprogramma. Voor niet-absorberende voorwerpen zoals lunch boxen, drinkflessen en hoesjes voor mobiele telefoons wordt elke MARKY set geleverd met speciale vaatwasmachinebestendige labels, die na het stempelen overal opgeplakt kunnen worden.

Alle MARKY producten worden geleverd in een milieuvriendelijke 6-talige kartonnen verpakking,

die veel ruimte biedt voor een duidelijke uitleg en emotie. QR-codes leiden direct naar nuttige video’s met voorbeelden en gebruiksaanwijzingen. Aantrekkelijke en communicatieve POS-displays en eigentijdse marketing zijn beschikbaar voor retailers voor het inzetten van een succesvolle

KBM • APRIL 2024 33 PRODUCTNIEUWS

Controller Audax start eigen

Bruna

Sinds kort mag Jan Derk Koetsier zich eigenaar van de Bruna aan de Gijsbrecht van Amstelstraat in Hilversum noemen. Hij maakt hiermee de overstap van het Audax retail servicekantoor naar het ondernemerschap; hij werkte hiervoor 12 jaar bij de organisatie als controller. Zijn ou- ders hadden al een kantoorboekhandel in Apeldoorn en met deze stap volgt hij in hun voetsporen. Tot 2024 runden zijn ouders een Blz. Boekhandel in Apeldoorn.

CIGO Van Vuure weer winnaar Retail Awards Nederlandse Loterij

CIGO van Vuure aan het Osdorpplein in Amsterdam heeft voor het tweede jaar op rij de Retail Awards gewonnen. Daarmee mag CIGO Van Vuure zich wederom een jaar lang het beste verkooppunt van Nederlandse Loterij noemen en laat het bijna 6.000 retailers achter zich. De Retail Awards worden jaarlijks uitgereikt aan retailers die de meeste producten van Nederlandse Loterij verkopen. Primera Kosterman uit Zwolle stijgt dit jaar een plek ten opzichte van vorig jaar en staat naast CIGO Van Vuure op het podium. CIGO de Posthoorn in Amstelveen completeert de top-3.

fonQ neemt branchegenoot

NADUVI over

Home & Living online retailer fonQ neemt branchegenoot NADUVI over. Door deze strategische overname van fonQ zullen twee gevestigde Home & Living merken elkaar verder versterken. Afgelopen jaren heeft fonQ een krachtig Home & Living merk gebouwd met een verfijnde klantreis, waarbij NADUVI ingezet heeft op het ontwikkelen van een technisch vooruitstrevend ecosysteem waarbij leveranciers zonder tussenkomst van een warehouse direct aan klanten kunnen leveren. Door gezamenlijke schaal en competenties zal er meer focus komen op een onderscheidend assortiment en klantreis in Home & Living. Beide merken blijven bestaan met elk hun eigen positionering.

Oldebroekse kantoorboekhandel K. Pool sluit de deuren

Kantoorboekhandel K. Pool uit Oldebroek sluit binnenkort haar deuren. Op 1 maart is gestart met een totale uitverkoop met flinke kortingen. De eigenaren willen meer tijd vrij maken voor hun drie kinderen en hun twee kleinkinderen. De kantoorboekhandel is al vanaf het begin jaren dertig gevestigd in Oldebroek, aan de Zuiderzeestraatweg. Jannie en Klaas Pool namen in 2006 de kantoorboekhandel aan de Zuiderzeestraatweg in Oldebroek over van Wil Bos.

34 KBM • APRIL 2024 KANTOORPLEIN

Desko Kantoorinrichting beste

MKB-bedrijf van Noord-Holland?

Kantoorinrichter Desko is genomineerd voor de Award voor beste Onderneming Noord-Holland 2024 (OVNH). Deze erkenning is een bewijs van Desko's voortdurende toewijding aan innovatie en duurzaamheid en zakelijke belang in de regio. De OVNH Awards worden jaarlijks uitgereikt aan bedrijven die uitblinken in verschillende categorieën en een significante bijdrage leveren aan de economie en gemeenschap van Noord-Holland. De nominatie van Desko voor de award van beste onderneming in het segment MKB onderstreept de positieve bijdrage die het bedrijf heeft gehad op zowel zakelijk als maatschappelijk niveau. Desko heeft een reputatie opgebouwd als een pionier en koploper op het gebied van circulaire economie en duurzaamheid.

Uber gaat bestellingen

Mediamarkt Duitsland binnen 90 minuten leveren

Vanaf dit voorjaar kunnen MediaMarkt- en Saturn-klanten hun technologiebestellingen in eerste instantie via “onmiddellijke levering” thuis laten bezorgen via Uber, het platform voor taxivervoer en voedselbezorging. Dit vanuit ongeveer 200 winkels in alle grote steden in Duitsland, waaronder Berlijn, Hamburg, Frankfurt, München, Keulen en Düsseldorf. De levering kan naar kantoor of bijvoorbeeld direct naar het treinstation. MediaMarktSaturn is met 400 verkooppunten de grootste elektronicaretailer van Duitsland. De nieuwe dienst wordt mogelijk gemaakt door de integratie van Uber Direct, de white label bezorgservice van Uber, in de digitale kanalen van MediaMarktSaturn. Terwijl de klanten van MediaMarktSaturn niets anders hoeven te doen dan de nieuwe leveringsoptie "onmiddellijke levering" te selecteren in het bestelproces op mediamarkt.de of saturn. de, gaat het technologie- en logistieke netwerk van de servicepartners van Uber Eats en het dichte netwerk van MediaMarktSaturn winkelnetwerk ervoor zorgen dat bestellingen binnen 90 minuten hun bestemming bereiken.

Feestelijke openingsweek voor nieuwe Bruna Schiphol Plaza

Na een verbouwing van vijf weken opende onlangs de allernieuwste Bruna op Schiphol Plaza. Op de winkel op Schiphol Plaza, die al ruim 30 jaar op dezelfde plek te vinden is en twee entrees heeft, in het nieuwste Bruna concept toegepast. In september 2023 is de iconische kioskwinkel op Plaza al van Bruna branding voorzien. Hiernaast heeft Audax nog zeven winkels en vier shop- in-shopverkooppunten op Schiphol achter de security. Deze elf locaties hebben aangepaste namen voor de internationale reizigers, zoals Books & Magazines. De nieuwe winkel op Plaza heeft een hele open uitstraling door de glazen buitenzijde, goede zichtlijnen en heldere navigatie. Via digitale schermen worden de nieuwste aanbiedingen en inspirerende tips overgebracht. Daarbij draait alles uiteraard om een uitgebalanceerd assortiment van lees- en cadeauproducten. Verder wordt er nog een uitnodigend gezamenlijk terras met het naastgelegen STACH gecreeerd, waar onder meer een leestafel komt voor bezoekers die iets willen drinken en lezen.

Athenaeum Boekhandel neemt Scheltema

over

Met terugwerkende kracht per 1 januari 2024 koopt Athenaeum Boekhandel BV (sinds 1966) de aandelen in Boekhandel Scheltema (sinds 1853) van Novamedia. Twee Amsterdamse boekhandels met een grote literaire geschiedenis, elk met een eigen iconische uitstraling tot ver buiten Amsterdam én Nederland, gaan samen verder. Beide boekhandels blijven naast elkaar bestaan, maar zullen algemene diensten zoals de klantenservice, import, financiën en personeelszaken delen. Gretske de Jong blijft vestigingsdirecteur van Scheltema.

Beide boekhandels verkochten in 2023 meer boeken, maar omdat veel kosten stegen, maakten ze in zowel 2022 als in 2023 verlies. Paulien Loerts, directeur/eigenaar van Athenaeum Boekhandel BV: ‘Door samen te werken achter de schermen denken we voor beide boekhandels een gezonde toekomst te kunnen realiseren.”

KBM • APRIL 2024 35 KANTOORPLEIN

J.Maulstrasse 17

D-64732 Bad Konig (D)

M: + 31 6 5468 6068

T: + 49 606 3 502 266 (Nls) k.broekman@maul.nl

Producent van MAUL , Hebel

• Bureau-verlichting LED, Spaarlamp of halogeen Op, aan of naast elk bureau

• Kantoorartikelen Klemmen, klemborden, schrijfmap, boekensteun, bureauaccessoires

• Werkplekinrichting Werkplekuitbreiding, beamertafels, voetensteun

• Visuele communicatie White-,prikbord, flipover, accessoires

• Brief-, pakketwegers MAUL biedt 1000 kantoorartikelen voor BTB en BTC. In de diverse categorieen levert MAUL naast klassieke ook veel innovatieve, kleurrijke maar hoogwaardige producten. Dit assortiment is ook veelal leverbaar in een blister of doosverpakking. Altijd minimaal 2 jaar garantie op het gehele assortiment. wwww.maul.nl

Dok Noord 4 / C103

9000 Gent Belgium

T:+32 (0)9 244 20 30 sales@despec.nl

Distributeur Despec is niet langer alleen uw leverancier van inkt & tonercartridges. Wij zijn nog steeds officieel distributeur in printer supplies van alle grote merken zoals HP, Canon & Brother. De afgelopen tijd zijn nieuwe productgroepen & merken toegevoegd aan ons assortiment. Steeds meer kantoorartikelen, accessoires voor het thuiskantoor & IT-accessoires kunt u bij Despec inkopen. U kunt ook kleinere IT-accessoires inkopen voor het inrichten van een (thuis)kantoor. Naast Logitech, kunt u nu ook de muizen & toetsenborden van Cherry bij ons verkrijgen. Ook van Kensington hebben we accessoires in ons assortiment opgenomen, zoals docking stations, muizen, headsets, maar tevens privacy filters en overige ergonomisch accessoires. Neem zeker een kijkje op onze webshop! www.despec.be

the label company

Avery Benelux

Cobolweg 3, 3821 BJ Amersfoort

Tel.: +31 (0)33 720 07 20 e-mail: service@avery.nl www.avery.nl

Avery produceert voor elke gewenste toepassing etiketten en kaartproducten die consumenten helpen met het organiseren van hun dagelijks leven, zowel op het werk als thuis. De meeste producten zijn eenvoudig zelf te bedrukken met de printer of kopieermachine. Daarom biedt Avery gratis gebruiksvriendelijke Avery Design & Print Online software en templates aan via www.avery.eu/print

(werkt met PC, Mac en tablet; Android, iPad, Kindle). Avery staat voor kwaliteit en geeft 100% garantie op het storingvrij bedrukken van producten. Wij mogen rekenen op een trouwe aanhang van gebruikers en dat belonen we graag met een cadeau. Veel van onze producten bevatten een voucher die te verzilveren is op www.avery.eu/ cadeau.

www.avery.eu

Manutan is dé Europese leider in B2B e-commerce en gespecialiseerd in artikelen en diensten voor:

• Producten voor: kantoor, magazijn & werkplaats, buitenterrein, hygiëne, veiligheid, gereedschap, verpakking en horeca.

• Services: Projectinrichting, E-procurement, Savin’side, Manutan Collect & Recycling, Vendor Leasing, Flex Office

Manutan heeft een assortiment van meer dan 200.000 producten om werken elke dag leuker, makkelijker, veiliger en succesvoller te maken. Manutan’s alles-in-één product- en dienstenaanbod stelt klanten bovendien in staat om dagelijks efficiënt en duurzaam te werken en aankopen te optimaliseren. De Manutan Group heeft 28 dochterondernemingen in 17 landen.

Meer informatie over de Manutan is te vinden op www.manutan.nl.

www.manutan.nl.

Gildeweg 11

3771 NB Barnveld

T: 0342-820217 info@herma.nl

Dé specialist voor zelfklevende techniek. HERMA staat voor sterk materiaal, hoogwaardige etiketten en nauwkeurige modulaire etiketteermachines. Wij zijn gespecialiseerd op het hele gebied van de zelfklevende technologie. Sinds 1906 overtuigen wij onze klanten met onze continue keten van knowhow en producten Made in Germany. De innovatieve zelfklevende laminaten, zelfklevende etiketten en etiketteermachines van HERMA bieden ook een oplossing voor uw etiketteertoepassing. Perfectie in detail, kwaliteit en milieu en duurzaamheid staan bij HERMA hoog in het vaandel. Wij nodigen u graag uit om onze wereld met zijn onafhankelijke bereiken te ontdekken en deel te nemen aan de innovatieve ideeën:

www.herma.nl

Vismeerstraat 3A 5384 VL Heesch

Nederland

Tel: +31 (0)85-4883660 info@in2brands.nl

In2Brands is specialist in de ontwikkeling en distributie van ergonomische producten en gerelateerde kantoorartikelen. De focus hierbij ligt vooral op monitorarmen, elektrificatie en werkplekinrichting. Het totaalpakket kan worden aangeboden afgestemd op de wensen van de eindgebruiker. Dankzij de nieuwste technieken blijft het aanbod up-to-date en sluit dit aan op de eisen van de moderne eindgebruiker.

In2Brands levert alleen aan dealers en projectinrichters. Door het efficiënt inrichten van haar eigen bedrijfsprocessen kan In2Brands snel en eenvoudig leveren aan klanten, maar ook direct aan diens klanten, via dropshipment.

www.in2brands.nl

36 KBM • APRIL 2024 SERVICEWIJZER

Secretariaat Officers World

Bezuidenhoutseweg 12

2594 AV Den Haag

T: 070 – 349 07 54

info@officersworld.nl

www.officersworld.nl

Officers World is als brancheorganisatie de verbindende schakel in de markt van business supplies voor kantoor. We bieden onze leden een kwalitatief en onafhankelijk platform, waarbinnen we kennis delen, bijeenkomsten organiseren, marktonderzoek faciliteren en andere activiteiten ontwikkelen om onze leden individueel en de branche als geheel te verrijken en versterken. Leverancier, groothandel, vakhandel of retailer? We zijn er voor jouw bedrijf!

Ben je een toonaangevende speler in de sector. Sluit je dan aan als lid. www.officersworld.nl

Zilverwerf 15

6641 TC Beuningen (Gelderland)

T: 024 678 16 00 info@quantore.com www.quantore.com

Met een grote passie voor kantoorartikelen nemen wij de inkoop uit handen van de kantoorvakhandelaar en leveren we artikelen op de slimste manier. Al 100 jaar.

Wij willen de marktvoorzien van een optimaal assortiment tegen de meest gunstige prijzen en op de meest efficiënte manier. Dit doen wij middels een uitgebreid assortiment van A-merken en het Quantore private label, geleverd vanuit ons geavanceerd logistiek centrum. Daarnaast bieden wij aanvullende verkoopondersteuning. Ons doel? Samen sterk staan in de markt. Aan die coöperatieve gedachte geven wij invulling, al ruim 100 jaar.

www.quantore.com

Victorialaan 15

5213 JG ‘s Hertogenbosch

+31 (0)36 54 91 030 info.nl@adveo.com

Adveo kent u waarschijnlijk al langer qua naam!

Wij zijn distributeur in business supplies in de breedste zin van het woord. Wij leveren uitsluitend via onze dealers en focussen ons op partnership. Dat onderscheidt ons namelijk van andere distributeurs.

Adveo werkt in 4 landen: Frankrijk, België, Luxemburg en Nederland. Met een assortiment van meer dan 25.000 referenties op voorraad en de uitmuntende logistiek kunnen wij u binnen 24 uur op elke gewenste plek in de Benelux van dienst zijn.

WE ZIJN ER VOOR U!

www.adveonet.nl

Jool-Hulstraat 16

1327 HA Almere

T: 036- 20 20 120 info@lydis.com www.lydis.nl

In 2013 is Lydis gestart als distributeur in IP communicatieoplossingen. Door de focus te leggen op de technisch inhoudelijke ondersteuning van onze partners is Lydis snel gegroeid en kan zich nu met recht IP communicatie specialist noemen. Ons assortiment bestaat uit topmerken als Yealink, Spectralink, 2N, Patton en Akuvox. Wij hebben alles in huis om de perfecte communicatieoplossing voor u samen te stellen.

Lydis is, met meer dan 25 jaar ervaring, in staat de wensen en behoeften van haar klanten in kaart te brengen en te vertalen naar haar leveranciers. Wij luisteren naar onze klant en denken graag met hen mee in het zoeken naar een passende oplossing.

www.lydis.nl

De Corantijn 63-G

1689 AN Zwaag support@novaka.nl

www.novaka-academy.nl

Novaka is al 100 jaar de werkgeversorganisatie voor de kantoor(vak)branche in Nederland. Novaka biedt de volgende diensten.

1. Belangbehartiging leden: komt op voor de belangen van de gezamenlijke kantoorvakhandelaren en kantoorinrichters. Afsluiten collectieve arbeidsovereenkomsten, geven voorlichting over trends en ontwikkelingen en regelgeving relevant voor ondernemers.

2. Collectieve voordelen en Advisering: Ondersteunen, informeren en adviseren over relevante branche gerelateerde onderwerpen. Arrangementen op het gebied van onder meer arbozorg, juridische dienstverlening en personeelsdiensten.

3. Novaka Academy : Toegang tot het online kennis platform met interactieve vak en functie trainingen en behandeling van actuele onderwerpen, welke continue in ontwikkeling zijn. Verzorgen een breed aanbod van fysieke trainingen en nemen competentiescans af. Ze organiseren themabijeenkomsten en stimuleren kennisuitwisseling.

4. Stimuleren van vernieuwing: Novaka initieert projecten zoals de “nieuwe werkplek”, waarmee de branche op een betekenisvolle innovatieve wijze sterker wordt geprofileerd en geïnspireerd. Leden kunnen gebruik maken van het netwerk van Novaka.

www.novaka.nl

Leverancier? Hier en op onze website kan een jaar lang uw vermelding staan!

Neem voor meer informatie contact op met

Michiel Korsten, michiel@magentacommunicatie of 06-41 14 97 71

KBM • APRIL 2024 37 SERVICEWIJZER

OLIFANT OP DE STARTBAAN!

Het Romeinse recht kent een behoorlijk aantal rechtsbeginselen die in de huidige tijd nog heel actueel zijn. Wat dacht u bijvoorbeeld van ‘Pacta sunt servanda’. Vrij vertaald uit het Latijn betekent dit: ‘afspraak is afspraak’. Dit klinkt altijd heel logisch en zou eenvoudig na te leven moeten zijn, maar de praktijk is altijd lastiger. Want het gaat vaak fout, zeker als een van de partijen er een wat lossere moraal op na houdt. Hoe vaak is u al niet iets beloofd wat later heel anders uitpakte? Uw nieuwe bank zou toch echt binnen 4 weken bezorgd worden en de vriendelijke loodgieter had echt beloofd om einde van de middag langs te komen?

Maar niet alleen als consument kom je regelmatig voor teleurstellende verrassingen te staan. Wat te denken van die gezellige collega die altijd zegt dat het wel goed komt en uiteindelijk niet deed wat er was afgesproken. Frustraties binnen de organisatie zijn het gevolg en meestal komt de persoon in kwestie er ook nog wel mee weg. Immers, het

arsenaal aan excuses is groot en reprimandes of consequenties zijn er vaak niet. Dat laatste is natuurlijk onacceptabel als je een productieve en succesvolle organisatie wil hebben.

Bij veel organisaties gaat het zowel intern als extern vaak mis. Klanten zijn tegenwoordig mondig en veeleisend en verwachten dat wat een bedrijf belooft ook wordt nagekomen. Zo niet, dan word direct gedreigd met actie en meestal is alles dan wel snel opgelost. In een concurrerende omgeving is dat ook heel belangrijk als je je klanten wil behouden. Er is dus voldoende druk om te doen wat je hebt gezegd.

Maar binnen het bedrijfsleven ligt dat anders. Zijn net de functie- en taakomschrijvingen nog eens duidelijk doorgenomen, blijkt in de praktijk dat er altijd wel een aantal weerbarstige collega’s zijn die dat allemaal nét even anders interpreteren. En als de actiepunten van de laatste vergadering worden doorgenomen zijn er de bekende creatieve excuses waarom wat afgesproken was niet gedaan is. Dan maar weer doorschuiven naar de volgende vergadering. Een ongelooflijke verspilling van tijd en een bron van ongekende ergernis. Goede organisaties werken net als succesvolle sportteams. Als iedereen zijn taak goed uitvoert en je hebt de juiste mensen aan boord, dan komt het resultaat vanzelf. Het vaststellen van taken betekent niet alleen dat je ze goed communiceert. Het blijft oppassen voor de jaknikkers die eigenlijk ‘nee bedoelen en geen commitment afgeven. Alleen om maar van het gezeur af te zijn.

Maar wat kun je hieraan doen? Het lijkt mij evident dat het afspraakprincipe een kernwaarde binnen een bedrijf moet zijn. Zonder deze basis is er geen vertrouwen en zal de organisatie geen vooruitgang boeken. Daarnaast ben ik aanhanger van snel en kordaat handelen. Het te lang tolereren van smoesjes zal zijn tol gaan eisen en als geaccepteerd gedrag worden gezien, ook door de goedwillende harde werkers die nog wel doen wat er afgesproken is. Snel afscheid nemen van dwarsliggers is

het devies en zorgen dat er een positieve cultuur ontstaat, waarbij iedereen begrijpt dat alleen door goede samenwerking de gestelde doelen bereikt kunnen worden.

"
Het blijft oppassen voor de jaknikkers die eigenlijk nee bedoelen en geen commitment afgeven"

Is dit alleen maar theorie? Absoluut niet. Zonder dat ik hier de obligate voorbeelden hoef te noemen, worden we allemaal dagelijks geconfronteerd met het breken van beloftes. Denk bijvoorbeeld aan het niet op komen dagen bij een afspraak of je inschrijven voor een bijeenkomst en dan niet komen zonder ook maar iets te laten weten. Er is dus duidelijk sprake van een dubbele moraal. Want als de maaltijdbezorger 5 minuten te laat is, dan is het hek van de dam. Maar ach, misschien heeft de bezorger ook wel een goed excuus. De brug stond open of iets dergelijks. En dan zeggen we al gauw dat we dat snappen…..!

Mr.drs. Peter Damman is voorzitter Officers World en entrepreneur.

38 KBM • APRIL 2024 NOG EVEN DIT……

BOP AWARD WINNEN IS ALS STEMPEL VAN GOEDKEURING

De BOP Awards stimuleren innovatie in onze branche en maken deze innovatie ook zichtbaar aan een breder publiek. Omdat we ervaren hebben dat de BOP Awards een podium biedt om onze innovaties te delen met de rest van onze branche, schrijven wij ons elk jaar weer in voor onze nieuw ontwikkelde oplossingen met de hoop dat onze inspanningen erkend worden met een nominatie voor één van de Awards of nog beter, dat we uiteindelijk een BOP Award winnen.

Het begint allemaal met een laagdrempelige inschrijvingsprocedure. Het is elk jaar weer spannend of de onafhankelijke jury onze inzendingen positief beoordeelt. Met hun kritische blik en diepgaande kennis van de branche is het altijd een eer om door hen beoordeeld te worden. Wij zijn trots op elke nominatie en Award die we de afgelopen jaren hebben bemachtigd. Tijdens de Benelux Office Night vindt de uitreiking van de BOP Awards plaats. Naast een heerlijk diner op een fijne locatie, is deze avond een uitgelezen kans om te netwerken met andere toonaangevende spelers in de branche.

Een award winnen is als een stempel van goedkeuring. Het versterkt onze geloofwaardigheid van ons product, maar ook als bedrijf en merk. We delen altijd met veel plezier deze prestatie via verschillende kanalen met onze volgers, partners en de media. Een niet te vergeten plaatsen we bij de communicatie over het winnende product altijd het logo met vermelding van de BOP Award.

BOP Awards 2024; de inschrijving is geopend!

Dus hier zijn we nu, met meerdere BOP Awards in ons bezit. Het is meer dan een trofee; Het is een bevestiging dan we binnen ons bedrijf steeds weer in staat zijn om innovaties op de markt te brengen en dat deze ook gewaardeerd worden door de branche. Het is een bekroning op ons harde werken.

De inschrijving voor de BOP Awards 2024 is geopend. Leveranciers kunnen vanaf nu hun producten en diensten aanbrengen en zo meedingen naar een van de meest prestigieuze Awards in de Europese officebranche. De insluiting voor aanmelden sluit eind mei. Half juni worden de genomineerden bekend gemaakt en op dinsdag 8 oktober vindt de uitreiking plaats tijdens een feestelijke avond op Landgoed de Westerbouwing in Oosterbeek.

De BOP Awards worden in 2024 voor de 19e keer georganiseerd. Afgelopen jaar hebben we al enkele wijzigingen doorgevoerd. Zo zijn de segmenten computer supplies en office supplies samengevoegd tot de categorie Business Supplies. Is Visual Communication ingevoegd in Hybrid Working en hebben we twee nieuwe categorieën; Best Initiative of the Year en Sales Personality of the Year.

Daarnaast hebben we een aantal branchepartijen anders dan leverancier of vakhandel bereid gevonden om een van de Awards te sponsoren en actief mee te denken over het aandragen van producten en het nomineren van producten. Als kennispartners doen dit jaar mee; Manutan, Adveo Benelux, Novaka, Quantore, Sablebonne, Libris Blz. en Peter Damman namens Officers World.

Aanmelden producten en diensten kan hier https://kantoornet.nl/inschrijfformulier-product/

Aanmelden voor de avond op dinsdag 8 oktober kan hier https://kantoornet.nl/aanmelden-avond/

KBM • APRIL 2024 39 REDACTIE
Monique Rozeman is senior trade marketeer bij Legamaster International

SMS Ever Series: Flexibel & Elegant

Ontdek de SMS Ever Family: de nieuwste serie vloerstandaards van SMS. Deze mobiele displaystands zijn verkrijgbaar in vier verschillende uitvoeringen, twee kleuren en kunnen modulair worden samengesteld. Zo bieden we voor elk interieur en elke toepassing het perfecte statief aan.

SMS, Smart Media Solutions, staat bekend als een vooraanstaande producent van statieven en beugels voor de integratie van audiovisuele apparatuur. De combinatie van functionaliteit en design is duidelijk zichtbaar in het uitgebreide productaanbod. AplusK is officieel distributeur van het complete SMS-portfolio en biedt voor elk project de ideale oplossing.

Meer informatie of een demo? Bel AplusK 088 – 7000.800 Mail naar info@aplusk.nl Of Scan de QR code →

hierin. De krukken, die in licht- en donkergrijs beschikbaar zijn, smoelen bovendien in lijn met de andere ergonomische producten van Leitz.’ Ook worden bestaande producten als -laptop verhoger en voetensteun vernieuwd met steeds

'Zitten, staan en egenbew ijnz belangrijke factoren in de moderne werkomgeving'

we mee willen gaan. Bij alle producten die we

bruikt. ‘Dit is een belangrijke ontwikkeling waarin

Kensington ligt het accent op verduurzaming, waarbij meer gerecyclede materialen worden -ge

houding. Bij de ergonomische producten onder

lanceren, proberen we wel het vinkje Eco aan te brengen’, besluit Hoogenboom.

merkt het bewegen en zorgen voor een goede

De Active Wobble zitkussens bevorderen -onge

worden geplaatst. Verder zijn er verschillende zitballen, zitkussens, voeten- en polssteunen.

onderscheidend product in het Leitz-aanbod is de ruimtebesparende monitorarm, die in drie versies is te verkrijgen. Met een slimme techniek kan de monitorarm, in tegenstelling tot de meeste modellen in de markt, volledig vlak tegen de wand

meer duurzamer, gerecycled materiaal. Een ander

tisch worden bediend. Om ruimte te besparen en zo efficiënt mogelijk te werken kan hierop ook een monitorarm worden gemonteerd.’ Hoogenboom tekent in dit verband aan dat ACCO Brands niet in bureaus, stoelen of complete werkplekken gaat zitten. ‘We bieden wel on-top zit-sta oplossingen en compacte werkplekken voor thuis aan. Het heeft een toegevoegde waarde op het reguliere aanbod en hiermee onderscheiden we ons.’ Leitz heeft ook twee organizers in het nieuwe assortiment die het vergemakkelijken om de spullen op te bergen. Deze organizers kun je vastklemmen op of onder je bureaublad en worden voorzien van enkele accessoires, zoals een laptophouder, pennenhouder en haken voor je headset of laptoptas. Daarnaast breidt ACCO het assortiment ergonomische krukken verder uit met een zitkruk en een stakruk voorzien van een zeer comfortabele schuimrubberen zitting. ‘We zijn er sinds vorig jaar helemaal ingedoken en gaan dit uitbouwen tot een volwassen categorie’, vertelt Hoogenboom. ‘Want de aantallen zijn heel groot

Tak zoomt in op de producten die al zijn of nog worden gelanceerd. ‘Zitten, staan en bewegen zijn belangrijke factoren in de moderne -werkom geving. We komen in de tweede helft van dit jaar met twee compacte zit-sta bureaus, de een is elektrisch in hoogte verstelbaar, de andere is -voor zien van vergrendelbare wielen en kan -pneuma

Zitten, staan en bewegen

van mindset betekent. De kantoorvakhandel kan hier ook goed op inspringen en dit assortiment kan zo meelopen in hun business.’

KBM • APRIL 2024 41 REVERSE COVERSTORY

Deze campagne wordt nu overal in Europa uitgerold. ‘Veel producten zijn al beschikbaar en er zit ook nog het een en ander in de pijplijn. Zoals gezegd richten we onze focus sterk op het -ergo nomische assortiment van Leitz, want dit heeft de toekomst als we over vijf jaar nog relevant willen zijn. Nu zijn we intern en extern bezig dit -bewust zijn over te brengen, wat vaak een verandering

We kunnen dus met één merk in alle subgroepen een goed assortiment aanbieden. Onze klanten kunnen het brede aanbod bij één leverancier -on derbrengen, waarbij ze op marketinggebied, zowel online als offline, volop ondersteuning krijgen. We kunnen het assortiment met de design-look van Leitz mooi presenteren. We willen de dealers en de handel de nodige tools aanreiken om -succes vol te zijn met onze producten en oplossingen.’

‘ACCO Brands maakt juist het onderscheid met dat totaalpakket, want de meeste leveranciers zijn alleen gericht op een bepaalde subcategorie.

voor de kantoor-, thuis- en hybride werker.

een brede range van ergonomische oplossingen

'Onze klanten kunnen het brede aanbod bij een leverancier onderbrengen, waarbij ze op marketinggebied, zowel online als offline, volop ondersteuning krijgen.'

Duitse instituten als IGR en TüV, waarvoor we in veel gevallen een certificaat hebben. We hebben

kregen. Veel van deze ergonomische producten worden getest door bijvoorbeeld gerenommeerde

Brands onder de merknaam Leitz voor een -totaal oplossing voor een mooie ergonomisch -verant woorde werkplek. ‘Hierbij speelt design een grote rol. We hebben er dan ook verschillende awards voor gewonnen en de nodige certificaten ver-

Naast de producten van Kensington gaat ACCO

Totaalpakket

ACCO Brands dan ook blijven investeren.’

en zal de komende jaren blijven groeien. Hierin zal

gers. De markt voor deze producten groeit enorm

aan zit-sta bureaus en krukken, zitballen, pols- en voetensteunen, monitorarmen en -laptopverho

enkele jaren op ergonomische producten met een mooi design en de bekende Leitz-kwaliteit. Denk

filters. Functionele producten met een goede kwaliteit. Met het merk Leitz richten we ons sinds

den, muizen, docking stations, sloten en privacy

‘Met ons merk Kensington verkopen we sinds jaar en dag computer accessoires, zoals -toetsenbor

er een comfortabele, ergonomische -werkomge ving biedt.’

neigd om op kantoor te werken als de werkgever

werkplek voor de werknemer, waar hij of zij ook werkt. Daarnaast is de medewerker eerder -ge

verantwoordelijkheid bij de werkgever, zodat deze zich meer bekommert om een goede gezonde

een investering. De wetgever legt steeds meer

Je moet het niet zien als een kostenpost, maar

bedrag voor een bedrijf, waar je niks voor terug krijgt. Op het moment dat je wel investeert in ergonomische oplossingen voorkom je uitval.

niet op moeten wachten. Het kost een behoorlijk

vallen. Hoogenboom: ‘Daar zou je als werkgever

Investeren in ergonomie

In het algemeen zie je bij de thuiswerkers dat een aanzienlijk percentage nog geen vaste, goed ingerichte werkplek heeft. Bijna 30% van de geënquêteerden heeft helemaal nog geen ergonomische hulpmiddelen voor het werk thuis of op kantoor. Hoogenboom: ‘De oorzaak ligt in een combinatie van factoren. Dat de werkgever zijn werknemer een goede werkplek moet geven is nu nog een beetje vrijblijvend, maar daarvoor is regelgeving onderweg. Ook moet de werkgever zich er meer van bewust worden dat uitval van een medewerker meer kosten met zich meebrengt dan een gezonde werkplek inrichten. Maar ook de thuiswerker realiseert zich niet hoe belangrijk een ergonomische werkplek is. De vraag ernaar zal zeker spoedig komen. Dat is een megamarkt, waar we op in willen springen. Hierbij is ook een rol weggelegd voor de handel om dit te stimuleren en de juiste oplossingen aan te bieden.’

Mensen verwachten veel meer flexibiliteit en delen hun werk anders in. Vijf dagen in de week van 9 tot 5 is niet meer de gewoonte. Het is parttime werken, thuis werken of onderweg werken dat de klok slaat. Bij de vraag of je het liefst op kantoor of thuis werkt, kwam ruim de helft van de -onder vraagden met hybride werken als voorkeur.’

Vooral na de pandemie zijn mensen gaan -naden ken over hun werk(plek). ‘Hoe werk ik nu? Waar werk ik het liefst? Je ziet ook een verschil tussen generaties in de wijze waarop ze hun werk -invul len. De balans tussen werk en privé is veranderd.

megatrend is die de komende tien jaar relevant en actueel zal blijven op allerlei vlakken. Daar willen we sterk op inzetten en dat zal je ook terugzien in alles dat we de komende tijd ontwikkelen en lanceren’, stelt Tak.

Werkplekken die niet goed zijn ingericht, kunnen op termijn allerlei lichamelijke en geestelijke klachten opleveren, waardoor mensen uit kunnen

KBM • APRIL 2024 42 REVERSE COVERSTORY

invloed is. Daar kwam uit dat well-being echt een

werken van tegenwoordig en wat er allemaal van

de Benelux. Er is gekeken naar de manier van

uitgebracht met een onderzoek in Duitsland, wat voor het merendeel kan worden vertaald naar

kader hiervan heeft ACCO Brands een whitepaper

we werken, hoe we met elkaar omgaan.’ In het

doen. Het heeft allemaal verband met elkaar. Hoe

niet alleen in het werk, maar ook bij alles wat we

country manager Benelux bij ACCO Brands: ‘Het gaat er vooral om dat we ons goed voelen,

De slogan van ACCO Brands luidt dit jaar ‘Moving forward, feeling good’. Marko Hoogenboom,

Well-being een megatrend

nieuwe producten te ontwikkelen.’

sering en daar moeten wij ook in meegaan door

lateerde producten lopen terug door de -digitali

vol met ordners en hangmappen. De -papiergere

naar de thuiswerkplek, geen tassen en kasten

spullen als een laptop, muis en toetsenbord mee

de werkplek. Mensen nemen tegenwoordig alleen

veel invloed op wat we doen en wat we moeten verkopen. Het betekent dat we andere behoeftes hebben en andere producten nodig hebben voor

ACCO Brands, schetst eerst de achtergrond van deze strategie. Want de werkomgeving is in het laatste decennium drastisch veranderd door ontwikkelingen als digitalisering, veranderende functie van kantoor, thuiswerken, hybride werken (versneld door Covid), verduurzaming en welzijn en gezondheid. ‘Deze ontwikkelingen hebben

Mickelle Tak, marketing manager Benelux bij

De slogan in 2024 luidt toepasselijk ‘Moving forward, feeling good’. Volgens het merkenhuis is deze sterk groeiende productcategorie de toekomst. Na een gedegen voorbereiding zal er in de loop van dit jaar een brede range van nieuwe producten worden gelanceerd, Leitz in het kwadraat zoals de markt gewend is. De rode draad hierbij is de bekende uitstraling en het design van Leitz.

ACCO Brands speelt met zijn merk Leitz vol in op de trend van welzijn en gezondheid in de werkomgeving, of dat nu op kantoor, thuis of hybride is.

Focus van ACCO Brands op ‘Moving forward, feeling good’

LEITZ ZET VOL IN OP DESIGNPRODUCTEN IN ERGONOMIE EN WELL-BEING

43 KBM • APRIL 2024 REVERSE COVERSTORY
Kantoor usinessB Magazine powered by: www.kantoornet.nl Sinds 1918 hét vaktijdschrift voor de handel in kantoor- en aanverwante artikelen
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.