Page 1

bu

ur

tg

lo

GR

De

ce

m

b

AT er 2016 y va IS NR 5 n ? J 5 JA Vl eu te AZ ARG nDe EK ANG 6 M ee rn ER en Le ! id

ss

sc

he

Ri

jn

SPECIAl: De feestdagen!

Hoe overleef ik De drukke decembermaand met kinderen

De Beste feestwijnen uitgekozen door LR Wijn

Yentl:

“Stiekem hoop ik nog dat er

ergens een wereld is waar wij niks van af weten, die nog ontdekt moet worden”


Deze maand onbezorgd genieten van een gezellige kerst met de hele familie KERSTDINERBUFFET

Buiten branden de vuurkorven en dwarrelen de sneeuwvlokjes naar beneden, terwijl binnen de geur van glĂźhwein en warme chocolademelk u tegemoet komt.

KERSTBRUNCH

Kwaliteit en gezelligheid staan centraal en Bart weet zeker dat iedereen met een glimlach en een goed gevulde buik weer naar huis zal gaan.


Bart Blikman is General Manager van Carlton President Utrecht. Hij woont in Vleuten en hoopt tijdens de gezellige decembermaand veel buurtgenoten te mogen verrassen met de mooie kerstmenu’s die zijn samengesteld. Zowel bij Carlton President als bij u thuis! “Het wordt genieten van heerlijke gerechten en buffetten onder begeleiding van onze huismuzikanten. We organiseren kerstbrunches, kerstfondue, kerstbuffetten en verzorgen complete kerstarrangementen met een overnachting in één van onze mooie hotelkamers. Tijdens uw bezoek krijgt u de mogelijkheid om op originele wijze foto’s te maken zodat u later met veel plezier kunt terugkijken op deze bijzondere Kerst bij Carlton President."

"Kerstmis is een echt familiefeest, dus ook aan de kinderen is gedacht. We hebben een speciaal kinderbuffet, er is entertainment en de kinderen mogen met de chef-kok hun eigen ijsje maken.” Heerlijk tafelen en genieten bij u thuis? Dat kan met de catering aan huis. “Niet alleen met kerst maar ook voor de jaarwisseling kunt u naast onze heerlijke vis- en vleesspecialiteiten dit jaar ook een uitgebreid dessert of kaasplateau bestellen. U kunt dit bij ons ophalen en krijgt dan ook nog een leuke verrassing, maar wij bezorgen het ook graag bij u thuis.”

Voor meer informatie, uw bestelling en/of uw reservering, kunt u contact opnemen via telefoonnummer 030 241 41 82 of per email naar kerst@president.carlton.nl. Zie ook onze website www.carlton.nl/president/kerst en volg ons op facebook.nl/carltonpresident voor meer informatie.


TEGELS

SANITAIR

Boteyken 307, De Meern T. 030 66 20 311 E. info@voorsluys.nl

www.voorsluys.nl

Omdat ieder persoon bijzonder is... Tel. (030) 296 66 66

barbarauitvaart.nl

Egginklaan 51 Utrecht

Nieuwe Vaart 5 Vleuten

Omdat ieder kind de beste kinderopvang verdient www.kdvjansenenjansen.nl 030 - 299 51 00

Kraamzorg van Yunio Wij staan voor jou, je kindje en jullie gezin klaar!

kraamzorg yunio.nl

Kies voor Yunio Kraamzorg Bel 088 - 7777 654 of ga naar kraamzorgyunio.nl

De beste start voor moeder en kind


COLOFON Redactie Ronald Correljé, Fleur van de Velde Coverfotografie Marloes Bosch Vormgeving janschinkel.nl Drukkerij Drukkerij Damen Heeft u vragen of opmerkingen mail naar info@magazinenu.nl Voor vragen over advertentiemogelijkheden kunt u contact opnemen met Mirjam Buitendam 030 3020398 of stuur een mail naar mirjam@salespress.info Distributie Nieuw Utrecht wordt verspreid in een oplage van 10.000 exemplaren en is onder meer verkijgbaar bij supermarkten, restaurants, kappers, kledingwinkels, schoonheidssalons en sportcentra. Nieuw Utrecht is een uitgave van MF Media. Niets uit deze uitgave mag zonder voorafgaande toestemming van de uitgever worden overgenomen. MF Media stelt zich niet aansprakelijk voor de inhoud van columns en eventuele onjuistheden en/of zetfouten © 2011 MF Media A.M.G. Schmidtstraat 74 3544 HG Utrecht 030 88 88 936 www.mf-media.nl info@mf-media.nl

e k j i l r e e h n e E feestmaand Ik hou van december. Nu we dit jaar voor het laatst geen leerplichtige kinderen hebben, zijn we in november nog twee weken naar de zon geweest. Zo kom je heerlijk gebruind en opgeladen terug en heb je nog geen last van de lange donkere en sombere dagen. En komen de feestdagen, waar ik zo naar uitkijk, snel dichterbij. Ik vind het heerlijk om gezellig met de familie kneuterig om de kerstboom te zitten en de hele dag lekker te eten. Ik kan genieten van de kinderen die vol verwachting uitkijken naar de aankomst van Sinterklaas en van shoppen in kerstsferen word ik heel gelukkig. Nee, ik ben niet één van de vele Nederlanders die stiekem (of niet eens stiekem) een hekel hebben aan de ‘gezellige’ familiemaand. Voor deze editie sprak ik met de succesvolle cabaretière Yentl Schieman (Yentl & de Boer) over haar decembergevoel en uiteraard over het succes van Yentl & De Boer. Ook sprak ik met Els Schrijvers. Zij is onlangs gestart met haar bedrijf E.L.S en heeft tips voor kinderen die de decembermaand als heftig ervaren. Want daar kan ik wel inkomen… Al die spanning, de cadeaus, de vele bezoekjes buiten de deur, het laat naar bed gaan. Hoe bereid je kinderen hier het best op voor? En mocht je uit eten gaan tijdens de Kerstdagen, dan hebben wij een hele leuke tip. Sinds half november zijn de deuren van het restaurant Astaire geopend en wij namen een kijkje en spraken met de trotse eigenaar. Ga je voor een feestelijk diner thuis, dan heeft Leidsche Rijn Wijn de beste wijnen al voor je geselecteerd. Fijne feestdagen!

e Velde d n a v r u e l F N.U. is de buurtglossy van Vleuten-De Meern en Leidsche Rijn! Voor iedereen die wil weten wat er in de buurt speelt, wat andere buurtbewoners inspireert en die wil kennis maken met nieuwe initiatieven en bestaande parels.

N.U. | 5


Zilvervloot Sparen levert je kind een bonus op • Jaarlijks maximaal € 600 sparen (inleg) • Een goede rente • Een bonus tot 10% als je kind 18 is

Voor de Burchten 274 3452 MB Vleuten

Als je kind later wil doorleren of zijn rijbewijs halen, is het lekker als je wat voor hem gespaard hebt. Je spaart jaarlijks maximaal € 600 (inleg) tegen een goede rente. Op z’n 18e verjaardag krijgt je kind een bonus. Voor ieder jaar dat je hebt gespaard, krijgt hij 1% over de inleg die dan nog op de rekening staat. De bonus is hoogstens 10%. Ga voor de rente van vandaag en meer informatie naar snsbank.nl/zilvervloot. We helpen je natuurlijk ook graag in onze winkel.

Domstad en omstreken

Tel 030 6667577 Dag en nacht bereikbaar Bakemastraat 46 3544 MT Utrecht

Rouwcentrum Leidsche Rijn in De Hoef

De Zaak in Recht Het advocatenkantoor in regio Leidsche Rijn & Vleuterweide van Mr. Ingrid van den Heuvel-Beerens.

Juridisch probleem? Ingrid is betrokken en staat voor kwaliteit. Zij vindt het belangrijk de advocatuur toegankelijk te houden. Wel zo eerlijk en transparant. Daarom organiseert De Zaak in Recht elke vrijdag een gratis spreekuur van 09:00 tot 12:00 uur

dezaakinrecht.nl Middenburcht 136 - 3452 MT - Vleuten T: 030-75 55 388 E: Info@dezaakinrecht.nl


INHOUD

DECember 12

Buurten De Effectief Leren Specialist

08 16

Coverstory Yentl Schieman

Aan tafel bij Restaurant Astaire

19

18

Activiteiten top 6

KIDZZ pagina Jansen & Jansen

22

beschuit met muisjes

24

Mila-Nova

Sinterklaas

27

TOEN & NU Huize Overvliet

20

KIDZZ pagina De Vrijstaat

Flitzz Fotopagina

30 column Ursula

N.U. | 7


COVERSTORY

n:

chiema

egels en r l e e v o z ier r je a a w Er zijn h n e g wachtin r e v l e e v o z oldoen. v t e o m n aa e van j t e e b n e e ar Als je da ‘raar’. e j n e b , t k af wij

Yentl S


Tekst: Fleur van de Velde

Yentl Schieman is één van de twee dames van het bijzonder succesvolle cabaret duo Yentl & De Boer. Naast hun eigen theatervoorstelling waar mee ze op dit moment door het hele land trekken, zijn ze ook elke maand te zien bij RTL Late Night met een eigen geschreven lied over de actualiteiten. Yentl groeide op in Zeeland, woont nu in Amsterdam en trad laatst op in ons Leidsche Rijn bij Podium Hoge Woerd. Wij spraken haar over haar ultieme decembergevoel en de magische wereld waar niet alleen haar voorstellingen over gaan, maar waar ze het liefst zelf zou willen wonen… “Stiekem hoop ik nog dat er ergens een wereld is waar wij niks van af weten, die nog ontdekt moet worden. Waar er inderdaad elfjes en kabouters bestaan, een wereld die iets mystieker is en wat minder voorspelbaar dan onze wereld. Er zijn hier zoveel regels en zoveel verwachtingen waar je aan moet voldoen. Als je daar een beetje van af wijkt, ben je ‘raar’. Dat mensen hun hele leven op dezelfde plek wonen en hetzelfde werk hebben, eigenlijk vind ik dat maar gek. Je leeft maar één keer!”

Harry Potter “Elk mens is anders en sommigen vinden het heel fijn dat alles zo gestructureerd en voorspelbaar is en ergens heb ik ook behoefte aan die zekerheid. Maar aan de andere kant hoop ik dat ik nog veel meer van de wereld mag ontdekken. En dan heb ik al veel geluk met mijn baan die heel afwisselend is. Maar een jaar in Japan wonen of in Spanje, dat moet je toch eigenlijk gewoon doen?! En natuurlijk is het een luxeprobleem. Een dak boven je hoofd en een goede gezondheid is het belangrijkst, maar ik zou wel willen dat er wat meer te ontdekken valt. Wat meer spanning en ruimte voor fantasie, een Harry Potter wereld bijvoorbeeld, dat lijkt me wel wat. Al zou ik, als ik daar zou wonen, waarschijnlijk hartstikke bang zijn...”

Grimmige fantasiewereld “In onze voorstelling zie je die fantasiewereld heel erg terug. Het is een grimmige fantasie-wereld met rare personages.

Zo hebben we ook een horrorkindje in de voorstelling, die scene vind ik geweldig om te spelen. Dat mensen letterlijk van hun stoel schieten omdat ze schrikken. Ik dacht dat dat alleen met films kon, maar dat kan ik het theater ook. En dan is het eigenlijk nog veel leuker, omdat je de reactie van de mensen direct ziet. Dat heb je met film niet. Die interactie met het publiek geeft heel veel energie.”

Dromen “Uiteindelijk willen we wel dat mensen hoopvol weggaan uit de zaal, we willen ze meegeven dat je kunt blijven dromen hoe oud je ook bent. In het liedje ‘heel lang geleden’ refereren we aan die dromen. Het gaat erover dat je vroeger kon dromen en dat alles nog mogelijk was. Over een prins op het witte paard. Als je ouder wordt, blijkt het vaak niet zo rooskleurig te zijn. De dromen worden telkens kleiner, maar wij hopen dat iedereen vooral groots blijft dromen.”

Kleinkunstacademie “De wereld van de sprookjes is mij letterlijk met de paplepel ingegoten. Mijn moeder is kleuterjuf en houdt heel veel van sprookjes. Als kind werd ik dus eindeloos lang voorgelezen en ik vond het geweldig. De sprookjes van Grimm, de boeken van Roald Dahl en Paul van Loon, ik heb ze verslonden. Toen ik ouder was keek ik heel veel cabaret. Ik was een groot fan van de Vliegende Panters. Toen ik dat voor het eerst zag wist ik dat ik dat ook wilde. Een perfecte combinatie van humor, sketches en zang. Zij deden de Kleinkunstacademie in Amsterdam en dus wilde ik dat ook...”

Stoer “Toen ik eenmaal vanuit Zeeland naar Amsterdam vertrok, was vooral het begin een pittige periode. Achteraf gezien vind ik het ook best dapper van mezelf dat ik die stap heb genomen. In Amsterdam zijn de mensen anders, veel stoerder en directer. En op de Kleinkunstacademie is dat nog extremer. Ik heb me aan het begin wel verloren gevoeld daar.

Lees verder >>>

N.U. | 9


COVERSTORY

Vervelen Ik praatte toen ook behoorlijk Zeeuws, je hoort het nu nog steeds, maar ik was wel een beetje een buitenstaander door dat accent. Daarnaast woonde ik aan het begin van de Kleinkunstacademie bij een gezin in Diemen Zuid. Ik moest met hen rekening houden en op tijd thuis zijn, daardoor kon ik niet altijd meedoen met de borrels en feestjes die georganiseerd werden. In die tijd was ik ook een stuk preutser en terughoudender, ik durfde mezelf niet zo goed te laten zien. In tien jaar tijd is er dus ook op persoonlijk vlak heel veel veranderd. Voor een groot deel heb ik dat te danken aan Christine. Een heel groot deel zelfs…. Christine is erg open en zegt alles wat ze denkt, dat heb ik moet leren. Christine en ik vullen elkaar heel goed aan. Toen wij op school samen voor het eerst iets mochten maken, merkten we direct dat we dezelfde humor hebben. En verder zijn we vooral heel verschillend. Christine is veel drukker, veel zakelijker, is van het aanpakken, het mensen bellen. Ik ben wat nuchterder, relaxter, een echte Zeeuw.”

“Ik denk ook dat Zeeland mij heeft geholpen aan mijn rijke fantasie. En dat vooral ook de periode waarin ik ben opgegroeid een belangrijke rol heeft gespeeld. We hadden nog geen computers en mobiele telefoons. Met vriendjes bedacht ik eindeloos lang gekke spelletjes en verhalen. Het is tegenwoordig veel moeilijker om je als kind te vervelen en dus te gaan fantaseren. Maar ook de locatie heeft denk ik bijgedragen aan mijn fantasie. Thuis hadden we een geweldige tuin met daarachter een groot bos. Dat heeft een bepaalde aantrekkingskracht en het lokt uit tot geloven in kabouters en spannende monsters. Je kon er verdwalen en had mooie verstopplekken. Als je in Amsterdam of in een Vinex locatie bent opgegroeid bent is dat wellicht toch wat minder. Wij hadden bijvoorbeeld ook geen bioscoop in de buurt, wij waren vooral buiten.”

Krakkemikkige huisjes “Ik hoop ook dat ik later zo’n plek voor mijn eigen kinderen kan creëren. En natuurlijk wordt het anders met de technologie die er nu is, maar een huis met veel ruimte net buiten de stad, dat lijkt me wel wat… Een oude vervallen boerderij bijvoorbeeld. Of een knus krakkemikkig huisje, net zoals in sprookjes. Ik heb heel lang gedacht dat ik mijn hele leven in Amsterdam wilde wonen. De Jordaanse huisjes vind ik geweldig, nog steeds. Maar nu ik zoveel in het theater sta en een vriend heb, zie ik ons al samen zitten in een gezellig warm huis met een grote tuin. Met veel romantische plekjes, klimop en alles moet een beetje oud en vervallen zijn. Ik woon nu ook in een appartement waarvan de muren net niet mooi geschilderd zijn, met knusse hoekjes en heel veel kaarsen en fotolijstjes. Een omgeving waarin ik me prettig voel is heel belangrijk. Het schrijven van liedjes en scenes gaat dan makkelijker.”

Inspiratie “Tijdens het schrijfproces zit ik ook veel met Christine, we doen bijna alles samen. Sinds ik een

10 | N.U.


COVERSTORY

vriend heb moet Christine ook wel wennen dat ik niet altijd maar beschikbaar ben. Naast onze theatershow schrijven we elke maand een lied voor RTL Late Night over recente gebeurtenissen en dingen die ons opvallen in het nieuws. Ik lees om die reden ontzettend veel kranten, wat ook goed is voor inspiratie voor een nieuwe show. Want eigenlijk lees ik te weinig boeken, maar als ik de tijd heb, haal ik daar zeker inspiratie vandaan. Net zoals ik inspiratie haal uit de dingen die me in het dagelijkse leven opvallen. Rare ontmoetingen, rare gesprekken, opvallende mensen. Ik kijk goed om me heen en sla veel dingen op. Verder kijk ik veel naar Ricky Gervais, dat is wel mijn voorbeeld. Zijn humor vind ik fantastisch en soms moet ik opletten dat ik niet veel direct van hem overneem. Op toneel bijvoorbeeld reageer ik soms zoals Ricky Gervais zou doen, dat zit in mijn systeem. Maar dat probeer ik niet te vaak te doen. Ik wil niet een kopie zijn van, maar ik wil mezelf ontwikkelen.”

Melancholisch “Zo probeer ik ook vaak muziek te luisteren, daar kan ik nog zo veel van leren. De teksten van Theo Nijland en Maarten van Roozendaal, dat is de top van Nederland. Ik hou van melancholische, droevige muziek en ik kies mijn moment dan goed om daar naar te luisteren. Anders blijf ik teveel in die droevige sfeer hangen.

Meestal wordt het dan tijdens het hardlopen, dan kan ik het wat beter aan. Ik vind het mooi om te merken wat muziek met je kan doen en hoe snel het je in een bepaalde sfeer meeneemt.”

Decembergevoel “De sfeer van december vind ik magisch. Ik ga ook zeker naar een Kerstmarkt om me in die sferen te laten onderdompelen. Het is zo’n leuke tijd van het jaar, zo gezellig. Het doet me ook altijd denken aan vroeger. Dan herbeleef ik hoe ik ’s avonds in bed lag en hoopte dat Sinterklaas langs kwam om cadeautjes te brengen. En dat je als gezin alle tijd hebt voor elkaar. Met mijn ouders en broertje kopen we met Kerst alles wat we lekker vinden. Dan kijken we de hele dag films en eten we en drinken we wat we willen. Zo hebben we als voorgerecht een bittergarnituur gehad, dan aten we haas en sloten we af met pannenkoeken. En tussendoor natuurlijk nog chips en chocola. Dit jaar vier ik Kerstmis voor het eerst ook met mijn schoonfamilie. Daar heb ik vroeger vaak over gedroomd, om iemand tegen te komen met wie ik zo gelukkig ben als ik nu ben en dan samen bij de kerstboom zitten. Binnenkort gaan we een kerstboom kopen en ik heb laatst voor het eerst kerstballen gekocht. Het klinkt heel zoetsappig en cliché, maar ik kan niet wachten.”

N.U. | 11


BUURTEN

.

ijn z t e o m k u le n re le t a d om

12 | N.U.


Tekst: Fleur van de Velde

We hebben haar de vorige editie al kort voorgesteld: Els Schrijvers. Sinds 1 november is ze officieel gestart met haar bedrijf E.L.S. Wij waren erg benieuwd naar haar nieuwe werkplek en zochten haar op. Handig, want we kregen direct een aantal tips voor ouders met kinderen over hoe je de drukke decembermaand gezellig doorkomt. In een mooie woonwijk in Langerak zie ik het huis, annex kantoor van Els, duidelijk aangegeven met een mooi bord bij de voordeur. Ik word hartelijk ontvangen door Els en ze wil me graag haar werkruimte laten zien. We lopen naar boven en komen aan in een mooie lichte kamer, met balkon “daar ga ik zeker met de kinderen werken als het mooi weer is” en de omgeving die ze vorige keer al beschreef is niet gelogen. “Ik wil graag dat kinderen zich op hun gemak voelen, dat het voelt als thuis en daar leent deze ruimte zich heel goed voor.” Maatwerk In de kasten staan mappen, heel veel mappen. “Ik heb ontzettend veel materiaal. Dat is ook nodig, omdat elk kind door iets anders geprikkeld kan worden. Het is puur maatwerk en ik haal letterlijk alles uit de kast wat nodig is om kinderen te helpen. Dat maakt het voor mij zo’n geweldig beroep. Kinderen doorgronden, kijken waar het mis gaat, hoe hun denkproces loopt en daar zo op in spelen dat ik daar iets aan kan veranderen.

Het is een puzzel die bij ieder kind weer heel anders is en die ik heel graag wil oplossen.” Frustrerend Kinderen kunnen bij Els terecht met veel uiteenlopende klachten. “Vorig jaar heb ik een half jaar als remedial teacher gewerkt op een basisschool in Tuindorp en daarvoor ben ik 38 jaar werkzaam geweest in het onderwijs. Een groot deel van die tijd was ik ook intern begeleider, dus ik heb heel veel leerproblemen meegemaakt en aangepakt. Dyslexie, dyscalculie en faalangst zijn enkele voorbeelden. Maar ik werk altijd eerst met wat een kind wél kan. Waarom? In de praktijk komen kinderen soms stampvoetend binnen. Door de frustratie dat het niet lukt met het leren is een vorm van faalangst ontstaan. Daarom werk ik bij de aanpak van het probleem eerst met wat het kind al kan. Daarna gaan we in kleine stapjes werken aan de dingen die moeilijk zijn. Resultaat is dat het kind meer zelfvertrouwen krijgt en ziet dat het echt niet dom is. Dat ik nu deze kinderen mag begeleiden, is een droom die uitkomt. In het onderwijs heb ik helaas te vaak gezien dat kinderen met leerproblemen niet voldoende geholpen kon worden. Daar was simpelweg niet de tijd en de ruimte voor. Dat heb ik af en toe zeker als frustrerend ervaren, daarom geniet ik nu enorm als ik kinderen zie groeien en weer opbloeien als ze bij mij weggaan. Kinderen met leerproblemen voelen zich vaak dom, terwijl dat totale onzin is. Met de juiste begeleiding, is dat helemaal niet nodig.” Lees verder >>>

N.U. | 13


BUURTEN

Tips voor de onrustige decembermaand: 
 Maak een aftelkalender. Hierop kun je met symbolen alle bijzondere activiteiten in de decembermaand aangeven. Zo zien de kinderen gemakkelijk hoeveel nachtjes het is vóór de bijzondere dagen. Probeer voorafgaand aan Sinterklaas en Kerstmis de vele reclames van kinderspeelgoed te skippen, of zet hierbij het geluid uit. Bij deze reclames worden de behoeftes van kinderen op een opdringerige manier beïnvloed. Er worden verlangens gekweekt door de commercie terwijl kinderen daar zelf helemaal niet om vragen.

Verplaats je in een kind. Voor een kind hoef je met Kerst geen haute cuisine te serveren en met uren aan tafel zitten doe je kinderen ook geen plezier. Zorg dat de kinderen het eten ook lekker vinden en wellicht is een brunch een beter idee dan een diner. Lastig gedrag van het kind is vaak een teken dat het even teveel is. Een kind kan dat moeilijk zelf uitleggen. Probeer wat rustmomenten in te bouwen en straal zelf als ouder ook rust uit. Mede daarom kan het verstandig zijn met Kerstmis niet een 6-gangen diner te willen serveren voor de hele familie… Het draait uiteindelijk om de gezelligheid en niet om de cadeaus of het eten.

Hou de dagelijkse structuur intact en laat de kinderen weten waar ze aan toe zijn. Wanneer mogen ze hun schoen zetten? Waar gaan we eten met Kerst? Wanneer komt Sinterklaas langs? En laat gerust iets schieten als je merkt dat het te druk wordt.

Begin niet meteen met de kerstboom opzetten als Sinterklaas net de deur uit is. Bouw een week van rust in en betrek de kinderen daarna bij het Kerstfeest. Bouw samen de kerstboom op. De tijd van geheimzinnigheid van Sinterklaas is voorbij. Nu geen geheimen meer, alleen nog maar genieten van de gezelligheid van de maand December..

Sinterklaas is al spannend genoeg voor kinderen. Maak het niet nog geheimzinniger en spannender door te laten lijken alsof Piet ’s nachts binnen komt en met pepernoten strooit. Kinderen kunnen dan snel denken dat als Piet binnen kan komen, dat boeven en ‘monsters’ dat ook kunnen.

Els Schrijvers Stobberakplantsoen 8 3544 TD Utrecht www.effectieflerenspecialist.nl els@effectieflerenspecialist.nl 06 4637 2470 E.L.S is een praktijk voor Remedial Teaching in Leidsche Rijn (Utrecht). E.L.S is geregistreerd bij de Landelijke Beroepsvereniging voor Remedial Teachers (LBRT).

14 | N.U.

ru

voor ontwikkeling e t im


COLUMN

Tel (030) 296 66 66 Egginklaan 51 Utrecht

barbarauitvaart.nl Nieuwe Vaart 5, Vleuten

Rare dingen, tradities Tradities ……. We zijn al snel geneigd te denken dat een Nederlandse gewoonte of een feest dat we al ons hele leven vieren daarom ook eeuwenoud zou zijn, en typisch Nederlands. Vaak is dat helemaal niet zo.

en vooral voor dat wat vreemd is, zijn we geneigd krampachtig vast te houden aan de dingen die ‘typisch Nederlands’ zijn. Alsof niet alles aan verandering onderhevig is. Echter, leven is veranderen en niets is voor eeuwig, deze wereld niet, wij niet.

Vuurwerk afsteken tijdens Oud en Nieuw doen we pas sinds de jaren zestig van de vorige eeuw. Ons geheel in oranje hullen als het Nederlands elftal voetbalt, doen we pas sinds 1988 toen Nederland zo goed voetbalde en onverwacht Europees kampioen werd. Het lijkt alsof Zwarte Piet altijd bij Sinterklaas heeft gehoord, maar Sinterklaas wordt al vanaf de 13e eeuw in Nederland gevierd en pas zes eeuwen later, in de 19e eeuw, doet Zwarte Piet zijn intrede in het sinterklaasverhaal.

De Nieuwjaarsduik werd voor het eerst gehouden in 1960 in Zandvoort. Pas nadat een grote worstenfabrikant zich als sponsor van de duik heeft opgeworpen, is het een ‘echte’ traditie geworden. Zouden de beschuit met muisjes bedacht zijn door een grote leverancier van Nederlands broodbeleg? Tradities worden bedacht en gemaakt, door mensen, en kunnen dus ook weer worden opgeheven als ze uit de handlopen (vuurwerk met Oud en Nieuw) of worden aangepast als je anderen daarmee kwetst (Zwarte Piet). In onzekere tijden, als mensen bang zijn voor van alles

De keuze voor begraven of cremeren wordt vaak ingegeven door traditie en religie. Ook begraven is een traditie die verdwijnen kan, al doen we dat al eeuwenlang. En daaraan kunnen we met zijn allen krampachtig blijven vasthouden, maar als de voorkeur van de gemiddelde Nederlander verandert en uitgaat naar cremeren en misschien in de (nabije) toekomst ook naar andere vormen van lijkbezorging, dan zullen we dat moeten accepteren. In 2015 koos 63% van de Nederlanders voor cremeren, 37% voor begraven. 10 jaar geleden, in 2005, lag die verhouding op 52% cremeren en 48% begraven…… Ook Kerstmis is een traditioneel feest, met talrijke oude gebruiken, gewoontes en recepten, dat de maand december met zijn aanloop naar het kerstfeest en de uitloop naar het nieuwe jaar tot een oergezellige feestmaand maakt. Namens Barbara Uitvaartverzorging wens ik u een mooie en warme decembermaand toe! Pierre van Kooten

N.U. | 15


aan tafel bij

16 | N.U.


Sinds 10 november is Terwijde een prachtig Grand Café Restaurant rijker: Astaire. Vernoemd naar Fred Astaire, Amerikaans danser, zanger en acteur. “Alles is in het muziekthema zoals de naam van de wijk en het restaurant al zegt. Ook het interieur is daarop aangepast,” zegt eigenaar Tassos die voor ons gelukkig een gaatje in zijn drukke agenda kon vinden. “Ja, het zijn behoorlijke drukke tijden. Aan het begin zag ik ook enorm op tegen de verbouwing en we hebben behoorlijk wat tegenslagen gehad, maar nu ik het resultaat zie, krijg ik daar zoveel energie van!” Glaasje wijn Het was half augustus toen Tassos het idee opvatte hier zijn eigen restaurant te openen. “We wonen hier om de hoek en toen ik ’s avonds met mijn gezin een rondje liep, viel het me op dat we nergens terecht konden voor een glaasje wijn. Dat moest anders vonden we en zo zijn we drie maanden verder en is de hele familie betrokken bij ons restaurant. Geweldig toch?! Horecafamilie Tassos komt uit een echte horecafamilie en het is niet het eerste restaurant dat hij onder zijn hoede heeft. “Het is al een droom sinds ik vijftien jaar oud ben en die heb ik waargemaakt. Dit restaurant krijgt een Frans-Amerikaanse menukaart, maar met veel veel invloeden van andere landen, het wordt een perfecte mix van het beste uit alle keukens. We hebben ook een geweldige chef-kok gevonden die in het Okura Hotel heeft gewerkt en heerlijke gerechten kan bereiden. Van goede pasta’s tot salades en vis tot een mixed grill.” 24/7 “We willen een plek zijn waar de hele buurt gezellig langs komt. We zijn zeven dagen per week geopend vanaf 08.30 uur. De keuken sluit om 22.00 uur, maar we blijven dan nog open voor de mensen die een drankje willen doen. In het weekend kan dat best laat worden… Het zal dan niet veel schelen of we zijn 24/7 open”, zegt Tassos lachend. Eens per maand wordt er een Ladies Night georganiseerd waarbij de dames cocktails kunnen drinken met korting. “En we gaan regelmatig livemuziek verzorgen. Ja, we willen dé plek zijn waar mensen hun avond uit doorbrengen. En nu is het wellicht nog wat fris, maar we krijgen ook een ruim terras waar je heerlijk kunt zitten.” Kinderen “Uiteraard denken we ook aan de vele kinderen in de buurt. We hebben onze toiletten erop aangepast, we hebben kindermenu’s en als de ouders vinden dat hun kinderen zich goed hebben gedragen, mogen ze gratis een ijsje uitkiezen. Ook met de Kerstdagen kunnen gezinnen hier heerlijk komen eten. We hebben speciaal een vroege sessie die al om 16.00 uur begint. Dan kan het hele gezin genieten van een 5-gangen diner en als zij naar huis gaan, kunnen de volgende gasten rond 20.00 uur binnenkomen.” Tassos nodigt iedereen graag uit om langs te komen!

N.U. | 17


Gemaakt door: Kinderparadijs Jansen & Jansen

KIDZZ PAGINA

Deze editie hebben wij twee leuke kerst knutsels voor jullie bedacht om je kamer mooi mee te versieren. Wij wensen iedereen hele fijne feestdagen!

Knutsel een kerstster van wasknijpers Dit heb je nodig: wasknijpers, sterke lijm, glitters

2.

3.

1.

Zo ga je te werk: Voor 1 ster heb je 8 wasknijpers nodig. Haal de wasknijpers uit elkaar en lijm per knijper de platte kanten tegen elkaar aan. Wanneer je 4 gelijmde knijpers hebt lijm je deze met de puntjes ook weer tegen elkaar aan. Dit doe je met de andere 4 knijpers ook en dit lijm je vervolgens boven op elkaar in een ster vorm. Versier de ster met mooi glittertjes en laat de ster goed drogen. Bevestig een touwtje aan de ster en zoek een mooi plekje om de ster op te hangen. Je kunt er natuurlijk meerdere maken voor een extra leuk effect!

4.

5.

Knutsel een kerstboom van een dennenappel Dit heb je nodig: dennenappels, klei, verf en glitters

Zo ga je te werk: Kies een mooie dennenappel uit en geef deze een kleurtje met behulp van verf. Strooi, nu de verf nog nat is, er mooie glitters overheen. Laat de dennenappel nu goed opdrogen. Hierna neem je een stukje klei en maakt dit plat tussen je handen. Leg de klei neer op tafel en druk de dennenappel stevig in de klei, je kerstboom blijft nu mooi staan.

Kinderparadijs Jansen & Jansen hoofdsponsor kerstmarkt Leidsche Rijn Kom je ook naar de kerstmarkt op zaterdag 17 en zondag 18 december in Centrum Vleuterweide? Ook dit jaar is Kinderparadijs Jansen & Jansen de hoofdsponsor. Wij hebben een grote, gezellige stand waar allerlei leuke activiteiten te doen zijn voor kinderen. Kom dus vooral een kijkje nemen! 18 | N.U.


3 december

Activiteiten top 6

TOP 5 UITTIPS VAN DEZE MAAND

11 december

Toni Peron i’s Goud & Fo ut

Wereldlichtjesdag

Het fout, fou ter, foutste feest!

Op deze avond herdenken we overleden kinderen met het aansteken van een kaars.

Tijd: 21.00 – 02.00 uur Locatie: Azot od Kosten: €15 Azotod.nl

Tijd: 18.00 – 20.00 uur Locatie: Amfitheater Bosspeeltuin Wereldlichjesdagleidscherijn.nl

14 december Dierenmiddag

ber m ce e d 14

erzorgers

Leer over het werk van de dierenv

Tijd: vanaf 14.30 uur Locatie: Steede Hoge Woerd Kosten: gratis mhogewoerd.nl ellu cast

arkt

erm

int ogh W

uur 14.00 ijn, t o t r uu eR idsch 10.00 Tijd: : Boogh Le 629, ie Locat perettelaan trecht O U BR te 3543

Bo

23 december

17 december

estijn Hans Dorr

Workshop

og

maakt hij n werkelijkheid In de donkere e grappen. steeds de best r Tijd: 20.30 uu Woerd e og H um Locatie: Podi 9 Kosten: €1 woerd.nl Podiumhoge

Kersttaart

Tijd: 19.00 – 21.00 uur Locatie: Intr atuin LR Kosten: €25 ,Intratuin.n l

Kij k voor een volledig activit eit enoverzicht op de UIT ladder van Leidsche Rij n.


KIDZZ PAGINA Boerderij Hofstede ter Weide | Hogeweide 3, 3541 BC Utrecht www.devrijstaat.nl | 030 3030012 | info@devrijstaat.nl

De Vrijstaat KookKeet Hou je van koken of zou je het graag willen leren? Zie jij jezelf al achter de pannen en het fornuis staan? En durf je het aan om dat wat je hebt geleerd direct in de praktijk te brengen? Dan is De Vrijstaat KookKeet echt iets voor jou! De KookKeet is een club van kinderen die samen met een kok een cateringbedrijf gaan runnen. In een serie lessen, workshops en kookklussen ga je de kneepjes van het vak leren. Samen ga je de recepten uitzoeken en uitproberen die jullie gaan presenteren bij evenementen op De Vrijstaat. Want wat voor hapjes kun je nu het beste serveren bij de première van de theatervoorstelling De Nacht van de Kakkerlak? Wat serveer je bij de opening van Animatiestudio Vrijstaat komende winter? En wat eten de gasten bij de eindpresentatie van De Vrijstaat KunstAcademie? Natuurlijk neem je na iedere les iets lekkers mee naar huis! De KookKeet is voor jongens en meiden tussen de 8 en 12 jaar die zin hebben om de smaakmakers van De Vrijstaat te worden.

De KookKeet is om de week op woensdagmiddag (van 15 tot 17.30 uur) op de boerderij van De Vrijstaat. De evenementen, waarvoor jullie de catering verzorgen, zijn soms op vrijdag of zaterdag. Er is plek voor maximaal 13 kinderen. Het programma bestaat uit 10 lessen en kost 185 euro. De eerste les is op woensdag 11 januari. Kijk op www.devrijstaat.nl voor meer informatie.

De Vrijstaat KunstAcademie: aan de slag in de animatiewerkplaats Samen met Moniek van der Kaaden van de Animatietafel gaan de deelnemers van De Vrijstaat KunstAcademie (10-15 jaar) zelf animaties maken. Van 14 januari t/m 1 april werken zij elke zaterdag aan een eigen verhaal: van tekst naar beeld naar beweging. Ze experimenteren met verschillende animatietechnieken en brengen hun eigen verhalen tot leven. Vaardigheden als storyboard maken en script schrijven komen aan bod. Proefles Nieuwsgierig of onze kunstacademie iets voor jou is? Volg dan eerst een proefles op zaterdag 14 januari. Mail naar info@devrijstaat.nl of bel 030 3030012 (di t/m vr). De proefles is van 10 tot 12.45 uur en kost 16 euro. Bij inschrijving voor de rest van het seizoen wordt dit bedrag verrekend met de totale deelnamekosten. 20 | N.U.


KOOIJMAN

Deze maand sprak ik met Mike, automonteur en autoruitpecialist bij Kooijman Utrecht. Sinds anderhalf jaar zit ook GlasGarage hier gevestigd en wij namen een kijkje. GlasGarage is in korte tijd uitgegroeid tot dé autoruitspecialist van Nederland. Bij Kooijman Utrecht zit één van de 100 vestigingen en deze is 24 uur per dag 7 dagen per week geopend. “Gelukkig komt het niet al te vaak voor dat ik ’s nachts opgebeld word om een ruit te repareren, maar als ik dan eenmaal aan het werk ben en zie wat ik voor mensen kan betekenen, vind ik het werk alleen maar leuk.” Koffie drinken “Je doet werk waar je mensen enorm mee helpt. Het repareren van autoruiten wordt vaak ook nog volledig vergoed door de verzekering, dus dan komen mensen hier een kop koffie drinken terwijl hun ruit gemaakt wordt en het kost ze niks. De meeste verzekeraars werken met ons en zelfs de afhandeling met de verzekeraar wordt uit handen genomen. Wij krijgen zowel onze eigen vaste klanten als nieuwe mensen die hier enkel naar toe komen om hun ruit te laten repareren.” Tandarts Op het moment dat ik met Mike aan het praten ben, wordt er een auto de garage binnengereden met een sterretje in zijn ruit. “Nu het kouder wordt, zien we veel vaker ruitschade. Er ligt meer rommel op de weg

Tekst: Fleur van de Velde

en ook door de kou barsten de ruiten sneller.” Ik mag blijven kijken hoe de ruit wordt gerepareerd en het doet mij nog het meest denken aan een tandartsbehandeling. “Je kunt het ook zeker vergelijken met elkaar, het sterretje in de ruit is als een gaatje in de kies. Als je er lang mee rond loopt wordt het alleen maar erger…” En zo zie ik hoe met de precisie van een tandarts de ‘patiënt’ wordt geholpen en er weer als nieuw uitziet. Mobiel “Deze ruit wordt bij ons in de garage gerepareerd, maar we hebben ook een volledig ingerichte bus waarmee we overal naar toe kunnen rijden. Mocht je dus niet meer verder kunnen rijden door bijvoorbeeld een inbraak, dan komen wij gewoon naar jou toe.”


BESCHUIT MET MUISJES

Mila-Nova 01 - 10 - 2016

Als tevreden klant bij de SNS Bank Vleuterweide werd ik deze maand uitgenodigd om beschuit met muisjes (het werd overigens speculaas) te eten bij Geoffrey Westbroek, zijn vriendin Maizy en kinderen Tygo en de maand oude Mila-Nova. Geoffrey is klantadviseur bij de SNS Bank, maar nu vooral vader… “Al had ze eerder een zilvervloot rekening dan een zorgverzekering”, zegt Maizy lachend. Het hele gezin is deze maandag thuis. “Het is fijn om met z’n vieren zo’n dag samen te hebben en de eerste twee weken na de geboorte van Mila-Nova was ik helemaal vrij. Dat hebben we met Tygo ook zo gedaan na zijn geboorte. Al waren het nu twee hele andere weken.”

Dierendag “Na de geboorte van Tygo was ik vooral aan het leren hoe het is om vader te zijn en was ik in alle rust aan het genieten van elkaar. Deze twee weken was ik vooral bezig met Tygo en met het ondersteunen van Maizy. 22 | N.U.

Het is behoorlijk druk met twee van die kleintjes, maar we genieten ook enorm. Er zit exact anderhalf jaar tussen Tygo en Mila-Nova. Het was niet zo gepland, maar uiteraard zijn we ontzettend dankbaar dat het zo gelopen is.” Mila-Nova was uitgerekend op 5 oktober, grote broer Tygo zou op 5 april geboren worden. “Tygo is op 1 april geboren en ergens was ik een beetje bang dat Mila-Nova dan voor dierendag zou gaan… Twee van die gekke datums, maar uiteindelijk is ook zij de eerste geboren en dat is ook best bijzonder!”

Via Nova College Naast een mooie geboortedatum heeft Mila-Nova ook een prachtige naam die je nooit hoort. “We vonden beiden Nova een hele mooie naam, maar toch hadden we twijfels. Vooral omdat je hier dichtbij het Via Nova College hebt en er zijn ook veel bedrijven die als naam Nova voeren, dat vonden we wat minder. Er moest dus wat bij… Het is een hele verantwoordelijk om je kindje een naam te geven. Het moest passen bij Tygo, we moeten er geen


Tekst: Fleur van de Velde vervelende associaties bij hebben, de initialen moeten niet gek zijn. Uiteindelijk kwam Maizy met de naam Mila en we wisten eigenlijk direct dat dat het zou worden: MilaNova. Het past zo mooi bij elkaar! Al merken we nu al wel dat we geneigd zijn alleen Mila te zeggen, dus uiteindelijk zal die naam ook meer haar roepnaam gaan worden.”

Vergeten Ondertussen huppelt Tygo vrolijk door de kamer en de kleine Mila-Nova ligt heerlijk bij haar moeder te slapen. “Overdag slaapt ze heel goed, maar de nachten zijn nog een ander verhaal…” zegt Geoffrey lachend. “Het is gek om te merken dat je eigenlijk al weer vergeten bent hoe dat met Tygo ging. Sowieso merken we dat we veel dingen vergeten zijn. Hoe zat het ook al weer met de flessen? Wanneer gaan ze doorslapen? Ik weet het echt niet meer.” “Maar aan de andere kant, we zijn wel een stuk relaxter dan bij Tygo”, vult Maizy aan. “Toen was alles nieuw. Ik vind wel dat we soms moeten opletten dat we van haar bijvoorbeeld ook foto’s blijven maken, dat soort dingen schieten er echt bij in. Net zoals het kraambezoekboek, die was bij Tygo een stuk voller…”

Parkeerkaartje Ook de bevalling verliep de tweede keer heel anders. “Gelukkig wel”, zegt Maizy. “Nee, ik had geen zin in die bevalling, Bij Tygo duurde het ruim 16 uur, dus daar zag ik wel tegenop. Maar tegen de verwachting in, ging het deze keer eigenlijk heel relaxt. Om 4 uur ’s nachts maakte ik Geoffrey wakker omdat de weeen waren begonnen. Toen hebben we om 6 uur de verloskundige en mijn moeder gebeld die op Tygo zou passen en beiden waren er rond half 7. Op dat moment werd Tygo wakker en mochten wij naar het ziekenhuis toe.” Rond half 8 arriveerden Geoffrey en Maizy in het ziekenhuis en om half 9 werd de kleine Mila-Nova al geboren. “Mijn ouders en Tygo zijn toen in het ziekenhuis nog langs gekomen en daarna gingen we met z’n allen naar huis. Het parkeerkaartje gaf 4,5 uur aan…. “Ik had dus nog gewoon kunnen werken…” zegt Geoffrey lachend.

030- 677 49 79 www.thuisinverloskunde.nl N.U. | 23


FOTO FLITZZ

De aankomst van Sinterklaas in Nederland was dit jaar aan de vroege kant. Al op 11 november arriveerde hij met zijn gevolg in Maassluis om vervolgens s ’middags al een bezoek te brengen aan het winkelcentrum Vleuterweide. Een week later was het de beurt aan De Meern om de goedheiligman volgens traditie met de boot te verwelkomen.

24 | N.U.

Tekst en foto's Ronald CorreljĂŠ


2016 is bijna achter de rug en 2017 staat voor de deur… Vele van ons maken aan het eind van het jaar de balans op... en worden er goede voornemens gemaakt voor het nieuwe jaar. Daarnaast is het ook het moment om terug te kijken op wat er allemaal gebeurd is het afgelopen jaar. Wij als team doen dit ook uiteraard. Als wij het jaar de revue laten passeren kunnen we concluderen dat het een dynamisch en uitdagend jaar was op de woningmarkt. Door onder andere het geloof in economisch herstel en de lage hypotheekrente veranderde de huizenmarkt enorm. Door de krapte op de woningmarkt en de vele mensen die op zoek waren naar een nieuwe woning werden woningen weer binnen no time verkocht en zelfs regelmatig boven de vraagprijs. Echter, hebben we een hoop mensen kunnen begeleiden bij hun vervolgstap in hun wooncarrière, waardoor ze meer woongenot gingen ervaren en waar de lage rente ervoor zorgde dat de woonlasten niet of nauwelijks omhoog gingen.

Zal de woningmarkt in 2017 ook nog aantrekken? De prognose van experts variëren van een stabilisering van de prijzen tot aan een matig stijgen. Uiteraard blijft dit moeilijk voorspellen en is het afhankelijk van de ontwikkeling van de hypotheekrente, het groeiende vertrouwen, maatregelen van het nieuwe kabinet straks, etc…

Enkele belangrijke veranderingen die in 2017 gaan gelden ten aanzien van het financieren van een nieuwe woning zijn: • Er kan maximaal nog maar 101% gefinancierd worden. • Tweeverdieners kunnen iets meer gaan financieren. • De eenmalige schenking is weer omhoog gegaan naar € 100.000,-, maar mag verspreid worden over drie achtereenvolgende jaren. • De NHG grens wordt aangepast naar boven, zodat een woning met een koopsom van maximaal € 245.000,- aangekocht kan worden met NHG. Kortom, wij kijken uit naar het volgende jaar en hebben hoge verwachtingen van 2017 met alle ontwikkelingen die op komst zijn als; het wonen en leven in Leidsche Rijn centrum, de ontwikkeling van Haarzicht, Rijnvliet, etc. Maar ook de projecten en gebieden die nu volop in ontwikkeling zijn voor iedere woonwens en iedere doelgroep. Bent u hier benieuwd naar? Onze makelaars en financieel adviseurs praten u graag bij!

Wij wensen iedereen hele fijne feestdagen en een heel gelukkig en gezond 2017! Hartelijke feestgroet, Team De Keizer Makelaars Vleuten

Pastoor Ohllaan 2 | 3451 CC Vleuten - De Meern Tel: 030-6774700 | vleuten@dekeizer.nl | www.dekeizer.nl


Angelino en de drie koningen In het Museum Catharijneconvent wordt elk jaar een prachtige Napolitaanse kerststal neergezet. Het Dit tafereel bestaat niet alleen uit Maria, Jozef, het kerstkind een ezel en een os in houten huisje, maar uit een vrolijk, druk Italiaans dorpsplein, met een boel bedrijvigheid. Annette Fienieg en Koos Meinderts maakten, geïnspireerd op deze kerststal het geweldige boekje Angelino en de drie koningen. Een vrolijk kerstverhaal met Italiaanse invloeden over een dorpje dat in rep en roer is als er drie koningen op bezoek komen. In de illustraties komen de beelden uit de museum-kerststal nog meer tot leven. Een dubbele tip dus: lees het boek en bezoek het museum in kerstvakantie!

Koos Meinderts, Angelino en de drie koningen, Uitgevrij Rubinstein isbn: 9789047617778 www.catharijneconvent.nl

€6,95

Verdwenen

€14,95

Door agenda’s vol huiswerk en andere verplichtingen, komen veel middelbare scholieren niet zo goed tot lezen, terwijl het zo heerlijk ontspannend kan zijn: via een boek ontsnappen naar andere werelden. In vakanties vinden ze vaak weer de rust om helemaal in een boek op te gaan. Nieuw, spannend en lekker dik voor de kerstvakantie: Verdwenen, van Tara Altebrando

Tara Altebrando, Verdwenen, Uitgeverij Leopold isbn: 9789025870454 26 | N.U.

Alleen op de wereld Een prachtig cadeauboek voor de decembermaand: Alleen op de wereld van Hector Malot. Charlotte Dematons (bekend van geweldige boeken als De gele ballon en Nederland) maakte schitterende illustraties voor de nieuwste uitgave van deze klassieker. Op de bank, onder een warm dekentje, doos tissues voor de tranen erbij en (opnieuw) genieten van de avonturen van Remi, een betere manier om de winter door te komen, is er eigenlijk niet.

Hector Malot, Alleen op de wereld, Uitgeverij Gottmer isbn: 9789025761844

€24,95

De Utrechtse Kinderboekwinkel Ganzenmarkt 10 3512 GD Utrecht tel. 030 2322057 kinderboekwinkel@planet.nl www.kinderboekwinkel.net www.facebook.com/ KinderboekwinkelUtrecht


TOEN & NU

Tekst: Ronald Correljé Foto’s: Het Utrechts Archief, A.J. van der Wal (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

t e i l v r e v O e z i u H Huize Overvliet is de officiële naam van het statige herenhuis gelegen langs de Leidsche Rijn aan de Zandweg 82 in De Meern. Een schitterend pand dat qua stijl (neoclassicisme) prima past bij de achterliggende woningen van de wijk De Woerd. De indruk ontstaat zelfs dat het pand er kortgeleden is gerealiseerd, maar schijn bedriegt.

Het schilderij van Karel Roelants uit 1921 van Huize Overvliet geeft een goede indruk hoe prachtig het moet zijn geweest.

Geschiedenis Het pand, dat vanwege zijn grote architectonische waarde op de Rijksmonumentenlijst staat, is vermoedelijk gebouwd in de 18e eeuw als opvolger van een veel ouder pand. Dit oudere pand, met de naam Wege Waert, is al terug te vinden op een kaart van de provincie Utrecht uit 1696.

Aan de hand van kaarten uit de 19e eeuw valt op te maken dat het huidige pand met de daarbij behorende grond de allure had van een buitenplaats. Het onderliggende perceel strekte zich uit tot aan de Groenedijk en was geheel beplant met bos waar doorheen slingerende paden liepen. Direct achter het huis waren nog enkele bijgebouwen en lag een moestuin. Om een idee te krijgen hoe dat er destijds heeft uitgezien kan men het best de vergelijking maken met de huidige situatie bij het iets verderop gelegen Park Voorn.

In 1931 heeft er een ingrijpende verbouwing plaatsgevonden waarbij het huis geschikt is gemaakt voor dubbele bewoning. Eind jaren ‘60, de bloeitijd van de vele tuinders- en fruittelersbedrijven in het gebied tussen Vleuten en De Meern, was het pand in gebruik als filiaal van de Coöperatieve Centrale Raiffeisen-Bank. Iets wat veel Oud-Merenezen zich zeker nog wel weten te herinneren. Tegenwoordig is het weer in gebruik als woonhuis.

N.U. | 27


DE PERFECTE FEESTDAGEN WIJNEN: WAT TE DRINKEN TIJDENS KERST EN NIEUWJAAR?

C

orvezzo Spumante Prosecco Bio

De Prosecco Spumante van Corvezzo is intens van geur met indrukken van zachte vruchten als perzik en peer. De smaak is een lichte citrus- en bloemensensatie afgerond met een zachte, frisse mousse.Ideaal om tijdens de feestdagen met te proosten!

D

omaine Marotte Cuvée Luc

De Domaine Marotte Cuvée Luc is een verrassend lekkere witte wijn! Gemaakt door een Nederlandse familie in Zuid Frankrijk. Het is een frisse doch complexe wijn. Aroma's van citrus, bloesem en abrikoos vliegen het glas uit. De smaak is evenwichtig, vol maar met lekkere zuren en een zwoele lange afdronk! Lekker bij schaal & schelpdieren, visgerechten en bij gevogelte.

T

enuta Falezze Ripasso

De Falezza Ripasso is echt een heerlijke wijn. Ripasso betekent letterlijk: Her laten passeren. En dat gebeurd langs de druivenschillen en pitten die overgebleven zijn na het maken van een Amarone. Daarom wordt in Italië de Ripasso ook wel baby Amarone genoemd. Het krijgt dus iets van de stevige en indringende smaak mee van de Amarone maar is iets lichter en verteerbaarder. Ideale wijn voor bij stevige vlees hoofdgerechten.

C

asa de la Ermita Dulce Monastrell:

De overrijpe en licht ingedroogde monastrell voor deze dulce komen van meer dan 60 jaar oude stokken. De wijn is zeer vlezig van structuur en door gisting op lage temperatuur zijn alle fruitige karaktereigenschappen van de druif behouden gebleven. Na drie maanden houtrijping op grote eiken vaten zijn slechts een kleine 8000 flessen voor de wereldmarkt gebotteld! Lekker bij chocolade nagerechten!

KOOP UW FEESTDAGEN WIJNEN BIJ LEIDSCHE RIJN WIJN

Speciaal voor de inwoners van Vleuten, De Meern, Leidsche Rijn en omgeving selecteert Eric, eigenaar van de webwinkel leidscherijnwijn.nl, met veel liefde de lekkerste wijnen voor u. “Persoonlijk contact vind ik erg belangrijk. Dus ik bezorg de flessen of zelf bij de mensen thuis of de wijnen kunnen in mijn opslag, dat is omgetoverd tot afhaalpunt, worden opgehaald. Het afhaalpunt is iedere zaterdag open van 10 tot 16u. Op andere momenten wijn afhalen kan ook maar dan even op afspraak. Afhaalpunt is op ’t Zand 46C naast Restaurant Rare Jongens, u kunt parkeren voor de ingang! U kunt daar ook langs komen voor advies en het uitgebreide assortiment wijnen bekijken. Daarnaast kun je via de leidscherijnwijn.nl app makkelijk en snel bestellen via je smartphone! Iedere zaterdag van 10 tot 16u geopend in het afhaalpunt. 28 | N.U. www.leidscherijnwijn.nl | ’t Zand 46c, De Meern


Vier de winter tijdens de kerstvakantie in Castellum Hoge Woerd. Doe mee met verschillende workshops, geniet van de kerstbrunch, bezoek een familievoorstelling en ontdek de nieuwe expositie ‘3000 jaar wonen en werken’.

Programma: Levende kerststal met a capella-koor Sound Around en verteller Eric Borrias 24 december – van 17:00 tot 19:00u Gratis

Verhalen overboord door Eugene Ligtvoet 29 december, 2 en 5 januari van 14:00 tot 14:30u en van 15:45 tot 16:15u Gratis

Muziek in het paviljoen 29 december, 2 en 5 januari van 14:45 tot 15:30u Gratis

Kijk voor het gehele programma op www.castellumhogewoerd.nl N.U. | 29


COLUMN

Voor N.U.schrijft Ursula om de maand een column over het wel en wee in de Vinexwijk.

Nieuwjaar onder de huizen

Naast dat in Leidsche Rijn grootse projecten lopen als de bouw van een immens skydive centrum langs de A2, een nieuwe bestemming van The Wall in de vorm van een massaal ‘evenementenrestaurant’, waar je je in een casino, kunstwerkenwalhalla of onderwaterwereld waant, en Leidsche Rijn centrum waar de winkelpanden langzaam maar zeker toch gevuld lijken te worden, worden er gelukkig ook nog steeds kleinschalige, gezellige sub-buurtjes afgeleverd. Verderop in mijn wijk Vleuterweide wordt de laatste hand gelegd aan een jaren dertig-wijkje met stoere, nieuwe huizen. Ik nam er een kijkje, want wanneer je midden in de voorbereidingen van een nieuw huis zit denk je: dít doe ik echt nóóit meer, maar als je dan door zo’n bijna-af-straat loopt, waar de klinkers trappelend van ongeduld in nette stapels staan te wachten, busjes met ijverige keukenmonteurs, stukadoors, schilders en tuinontwerpers af en aan rijden, waar de geur van robuust bouwmateriaal en verse verf je tegemoet komt, krijg je bíjna heimwee naar die hectische periode van de oplevering. Het fijne van de geboorte van een nieuw huis is dat je zelf óók weer een frisse start kunt maken. Vanaf nu ga je

álles anders doen, een nieuwbouwhuis is goed beschouwd het Nieuwjaar onder de huizen. Het huis zelf heeft nog geen flauw idee wie er komen wonen, en wat voor onhebbelijkheden ze hebben. Wat dat betreft kun je het nog van alles wijsmaken. Zo kun je het bijvoorbeeld op de mouw spelden dat de schoenen altijd úit gaan en nétjes in een kast in de gang worden opgeborgen, net als de hockeysticks, ballen, jassen, tassen en gymspullen. Daar dacht ik van de week nog aan toen ik bij binnenkomst met mijn voet in de koordjes van een rondslingerende gymtas bleef hangen, en vervolgens struikelend over een schoen het huis binnenviel. Ik kon het huis zachtjes horen gniffelen... Nee, ik hoef het inmiddels niets meer wijs te maken, mijn huis, we zijn met elkaar de schaamte voorbij zeg maar. En ik mopper ook niet wanneer het, als het maar even de kans krijgt, een hele zwik blaadjes van de bomen binnenlaat of de natte pootjes van de hond, het is geven en nemen niet waar. Ik gluur naar binnen als ik langs de nieuwe huizen wandel, de wanden glad gestuct, de vloeren glimmend en glad, nog geen kneuzingen, barsten of onbestemde vegen. Je kunt ze nog van alles wijsmaken.

Ursula van Ursula woont in Vleuterweide, is freelance journalist en schrijft op woensdag een column in De Telegraaf. (Utrechtbijlage). Twitter: @ursulavanduin www.ursulavanduin.nl 30 | N.U.

Duin


programma Mereveldplein

1 t/m 21 december Make a Wish: Doe een wens voor een dierbare of voor iemand die het heel erg verdiend Woensdag 21 december van 11:30-16:30 uur staat er een Levende Kerststal op het Mereveldplein Op zaterdag 24 december bezoekt de Kerstman het Mereveldplein Hou onze website en Facebook in de gaten voor meer info! facebook.com/centrum.demeern / mereveldplein.nl

N.U. | 31


Het team van N.U. magazine

wenst iedereen Fijne feestdagen

en een gelukkig

2017!

N.U. magazine december 2016  

De buurtglossy van Vleuten, De Meern en Leidsche Rijn.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you