Page 1

Hela denna bilaga är en annons för Sundsvalls Thaifestival 2012

Su

nds

j 2 vall 19-2

i l u

Fri entré alla dagar Aktiviteter för alla åldrar

Upplev Thailand i Sundsvall!

Norra Berget, Sundsvall, 19-22 juli 2012

Laga härliga Thai-recept ..................... 8

Allt om festivalen ................... 12-13

En thailändsk oas i Stenstan .............. 16


Välkommen!

Thaifestivalen

Sundsvalls Thaifestival 19-22 juli 2012 www.sundsvallsthaifest.se

Bilaga med Sundsvalls Tidning 29 juni 2012

- en festival för alla sinnen Snart är det äntligen dags för årets upplaga av Thaifestivalen och i år har vi nöjet att välkomna er alla till Norra Berget i Sundsvall. HUR KOMMER DET sig då att just jag engagerat mig i Thaifestivalen? Man skulle kunna säga att mina 17 resor till Thailand har satt sina spår. Jag brinner för landet och kulturen och vid ett besök på Thaifestivalen i Ragunda såg jag en mängd möjligheter att utveckla festivalen. Tidigare hade man till exempel inte satsat något på att nå ut på en bred front, t.ex. i sociala medier. Efter ett snack med Ulf Edström, dåvarande VD för Thaifestivalen, där jag framförde mina synpunkter på förbättringar gällande bl.a. marknadsföring, hände det sig så att jag blev en del av festivalen. Jag fick möjlighet att bidra med mina kunskaper från marknadsföringsbranschen. FÖR ATT LYFTA festivalen till nästa nivå och göra den mer tillgänglig för alla togs beslutet att förlägga evenemanget till Sundsvall. Här finns goda möjligheter till övernattning och kommunikationsförbindelser med övriga Sverige.

har vi fått ett oerhört varmt välkomnande vilket vi är otroligt tacksamma för. Här kan nämnas Sundsvalls Kommun, Norra Bergets Intresseförening och otaliga företagare som stöttat och bidragit med hejarrop. Nu står vi här, en månad innan festivalen, med en hemsida att besöka (www.sundsvallsthaifest.se), en festivalbilaga på 24 sidor i 33.000 exemplar, ett rekordstort antal thailändska knallar, dansshower och fler musiker än någonsin tidigare. Listan kan göras lång och vi kan konstatera att det är härligt att få arbeta i medvind!

Ansvarig utgivare

Nicklas Norberg nicklas@sundsvallsthaifest.se

HÄR I SUNDSVALL

att göra Sundsvalls Thaifestival till nordens största. Vi skall inte nöja oss med att arrangera Sveriges största, nej vi siktar alltid högre. Det tror vi även att våra medarrangörer och sponsorer också är med på. En av våra huvudsponsorer i år är det välkända traditionella thailändska ölmärket Singha som med spänning följer vårt arrangemang från Thailand. VÅRT MÅL ÄR

MIN TRO OCH önskan är att festivalen skall tilltala en bred skara och bli en familjefest för alla sinnen. Här kommer ni att kunna smaka

Design & Produktion Nicklas Norberg, Mässgeneral på massor av god thailändsk mat, uppleva thailändsk musik och se dans, känna pulsen av thailändsk boxning (muay thai) och mycket mer. Missa till exmpel inte artisten Tong som sjunger och showar. Gävle Amazing Show är också något utöver det vanliga med sina dans- och sångnummer. Mot småtimmarna håller en DJ ångan uppe i mat- och öltältet på festivalområdet. För barnen finns hoppborgar, cirkus och tillgång till Norra Bergets lekplatser. För den som är shoppingsugen finns alla möjligheter att strosa runt på vår Thailändska marknad och fynda allt från souvenirer till livsmedel och kläder.

Det är ni som fått äran att vara årets konfrencierer på Sundsvalls Thaifestival 2012, hur känns det? NICK: - Det känns jättebra och skoj. Det är en ära att vara konferencier! PAG: - Jag är jättenervös.

Vad kommer ni att göra för att festivalbesökarna skall uppskatta er? - Vi ska göra vårt bästa för att underhålla publiken så att dom har det roligt. Det är första gången vi är konfrencierer på en sådan här stor tillställning. Vi har tidigare varit på Songkranfesten i Östersund, men detta blir en stor utmaning för oss båda när det är en sån stor festival. Vi har en fördel att vi båda pratar både thailändska och svenska så att alla kan förstå när vi presenterar olika artister, dansgrupper m.m. Vi kommer även försöka få publiken delaktig.

Ni är 2 killar som bor i Östersund, vad gör ni till vardags? - Till vardags så jobbar vi båda två i Östersund. När kom ni till Sverige och hur kommer det sig att ni bosatte er här? - Vi kom båda till Sverige för 7 år sedan. Vi följde med vår mamma hit till Sverige.

Sid 2 | Sundsvalls Thaifestival 2012

Nicklas Norberg nicklas@sundsvallsthaifest.se Jim Tjernström jim@sundsvallsthaifest.se

Tryck och distribution MittMedia Print AB

Medarbetare detta nummer

Jim Tjernström, Nicklas Norberg, Inger Eklund och Bobo Enarsson.

Innehåll

Årets konferencierer: Nick & Pag

Ni är ju även med och dansar i The DifferenZe som ska underhålla under festivalen, hur kommer det sig att ni började med dans? - Det var såhär att vi samlade ihop oss första gången när thaiföreningen här i Östersund skulle ha fest och tänkte vi skulle underhålla med dans. Vi började träna och sen har det bara fortsatt, det blir mer och mer tillställningar vi dansar på.

Annonsförsäljning

MED DETTA VILL jag hälsa er alla hjärtligt välkomna till Sundsvalls Thaifestival 2012!

Möt Nick & Pag

Vad har ni för förväntningar på Sundsvalls Thaifestival? NICK: - Vi hoppas naturligtvis att vi utför vårt uppdrag på bästa sätt och att allt går vägen. Och att det kommer mycket folk förstås. PAG: -Jag tycker det skall bli kul att träffa många nya människor.

Johanna Ehnberg info@magasinett.se www.magasinett.se

Nic och Pag från Östersund är årets konfrencierer.

Vad ser ni mest fram emot under festivalen? - Att allting går bra hela vägen för oss och att det kommer mycket folk.

5 Snabba

Thaimat eller svensk husmanskost?

Fluga eller slips?

TukTuk eller Volvo?

Fem frågor till Nick & Pag Nick & Pag: Fluga!

Singha, LEO eller Chang? Nick: Chang. Pag: LEO.

Nick & Pag: Thaimat, så klart!

Söråkers Tomater - lilla Thailand ................ 4-5 ProStage fixar scenbygget ......................... 6 Gävle Amazing Show ......... 7 Laga utsökt thaimat Receptsida .......................... 8 Singha är festivalens huvudsponsor ..................... 9 Upplev tuktuk i Sundsvall ......................... 10 Med konsten i blodet ......... 11 Allt om festivalen ........ 12-13 Jourbutiken i Korsta ........ 14 Nationalsporten lever i Västernorrland ............... 15 En thailändsk oas mitt i stenstan ............. 16-17 Möt Thairastaman ........... 18

Nick: Tuktuk vore häftigt i Sverige. Pag: Tuktuk!

Mekongköket i Timrå ........ 20

Thailandsresa eller svensk husvagnssemester?

Mer tid till familjen med Hjälptorget ............... 21

Nick & Pag: Thailandsresa!

Sommarens bästa roséviner ............................. 23


Sundsvalls Thaifestival 2012 | Sid 3


Söråkers Tomater

Lilla Thailand

Välkommen till Söråkers Tomater När vi på redaktionen besöker växthuset i Söråker är det full fart med plockning av tomater och jordgubbar. Här finns tomater, gurkor, sallad och kryddväxter, men även blomster- och thaimatsförsäljning. Man får känslan av att komma till lilla Thailand. De flesta som arbetar här har thailändskt ursprung. ROLF OCH ARAYA Westerlund har odlat tomater i åtta år och Rolf upplever att efterfrågan bara blir större och större. - Fler intresserar sig för lokalodlade produkter och naturligtvis är det jätteroligt för oss. Vi får hela tiden fundera på hur vi kan utveckla verksamheten och hur vi skall finna fler ytor att odla på. För ungefär 7 veckor sedan kunde man skörda de första tomaterna för den här säsongen och det är ungefär 1 vecka tidigare än vad vi gjorde ifjol. Vi levererar till väldigt många matvarubutiker och det blir aldrig något över, snarare är efterfrågan större än vi klarar av. Det första växthuset som man ser från vägen rymmer ca 5000 tomatplantor.

Hur kommer det sig Rolf att du köpte en tomatodling? - Den här verksamheten låg ute på anbud i samma veva som min fru Araya skulle komma till Sverige från Thailand, så jag såg stora möjligheter att min fru skulle ha något att göra här. Jag har ju även min tjänst på Östrand så man har dubbeljobbat mycket nu i ett par år.

Hur är det att jobba tillsammans med så många thailändare? - Det är jätteskoj att jobba tillsammans med dem. De är glada, hjälpsamma och trevliga .Två av dem pratar ju faktiskt en del svenska också, vilket underlättar så vi förstår varandra Det är ju frugan som sköter det mesta av snacket och eftersom jag även arbetar på Östrand så sköter hon faktiskt det mesta förutom kundkontakteroch leveranser. Du och din fri Araya driver ju även två thaimat take away-ställen; en utanför odlingen i Söråker och en inne i stan vid Fisktorget. Hur går det, hinner ni med er? - Nej, inte om man ska räkna in vad normala människor kallar fritid. Jakt och fiske och allt annat som man höll heligt förr har man skjutit fram till pensionen, och gräsmattan hemma är väl inte den snyggaste i området precis... Ni har ju självklart bokat in er på thaimarknaden under festivalen på Norra Berget, vad ska ni sälja där

I växthuset i Söråker odlas inte bara tomater och andra grönsaker, här finns vackra blommor till försäljning.

Araya? - Thaimat, sallad, tomater, thailändska kryddväxter och jag ska även sälja en del thailändska souvenirer. Vad tycker du om att det blir en sådan här stor thailändsk festival i Sundsvall? - Det känns jättekul och roligt att det blivit sånt stort intresse.

Vad ser ni fram emot under festivalen? - Alla mäniskor som kommer hit till Sundsvall från hela Sverige. Många känner man lite sedan tidigare från festivalen i Bispgården, så det ska bli kul att ses igen och samtidigt skapa nya kontakter. Sedan ser vi naturligtvis fram emot alla framträdanden från Thailändska artister och allt runt omkring. Vi hoppas på bra väder och att man kan få känna sig lite ledig.

Arayas bästa tomattips ✓ Hitta den sort som passar just dig. Det finns så många tomatsorter att välja mellan, så man ska prova sig fram. ✓ Låt inte platorna förväxa sig så att de blir för höga. Då hinner inte frukten mogna. Bryt av toppen när den har blivit stor. Det blir som en signal till plantan att den ska se till att frukterna mognar istället för att växa på höjden. ✓ Håll rätt temperatur. Om man odlar tomater i ett växthus kan det lätt bli för Bara de finaste tomaterna förpackas i Söråker Tomaters påsar. Kvalitet och smak är Arayas och Rolfs ledord.

Sid 4 | Sundsvalls Thaifestival 2012

varmt. Har du en temperatur på över 30 grader är det garanterat för varmt. ✓ Vattna bra, tomatplantor dricker otroligt mycket vatten. Vattnar du dock för mycket tappar tomaterna smak. Ju mer du plågar plantan med för lite vatten, desto godare smak blir det, tycker jag. ✓ Ta hand om dina plantor med kärlek, då blir det ofta ett bra resultat.


Söråkers Tomater

5 Snabba

Fem frågor till Rolf Westerlund Svensk vinter eller semester i Thailand?

- Jag har redan sett all snö jag vill se så svaret blir självklart semester i Thailand.

Mekong eller SangSom? - SangSom.

Thaimat eller svensk husmanskost?

- Thaimat är kung men jag längtar efter pärer ibland så får bli en delad pott.

Phuket eller Pattaya?

- Hat Mae Ramphung heter mitt favoritställe men måste jag välja får det bli Pattis.

Tomat eller gurka?

- Tomat på en hårdmacka.

5 Snabba

Fem frågor till Araya Westerlund Somtam eller grekisk sallad? - Somtam.

Chili eller peppar? - Chili.

Phuket eller Chiang Mai? - Chiang Mai.

Sundsvalls Tidning eller Bangkok post? - Sundsvalls Tidning.

Singha eller Chang? - CocaCola.

”Ta hand om dina plantor med kärlek, då blir det ofta ett bra resultat”

Här, centralt i Sundsvall vid Selångersån, står Thaiköket - ett populärt matställe för genuint thaikäk.

För den som är hungrig och har vägarna förbi Söråker rekommenderar vi varmt ett besök hos Arayas thaikök.

Sundsvalls Thaifestival 2012 | Sid 5


Thaiscenen

ProStage fixar scenbygget Ni är ett företag med många scener av lite annorlunda karaktär, kan du förklara vad det är för slags scener ni har? - Vår vision är att kunna tillhandahålla rejäla och snabbt byggda scener. Detta för att kunna erbjuda ett bra pris till våra kunder. Vi har ritat mestadelen av vår vagnpark själva och byggt dem i Tjeckien, på så sätt har vi fått det vi behöver.

Det är ju första gången som thaifestivalen arrangeras här i Sundsvall och ni hyr ut scenen; - vad tycker ni som näringsidkare om att ytterligare en festival hamnar i Sundsvall? - Det är mycket trevligt med fler festivaler i Sundsvall. Jag tycker om när festivaler har ett tema, som denna har.

Foto: ProStage

De mobila scenerna ger möjligheter till både små och stora arrangörer.

Hur länge har du jobbat med att bygga scener? - Jag har arbetat 3 år i min egen firma, men före det så var det då och då på somrarna. Beskriv ProStage med tre ord! -Innovativa, framåt, potential.

Foto: ProStage

Har ni mycket jobb utanför Sundsvall? - Mycket... Förra veckan var vi i Jokkmokk, nästa vecka drar vi till Kinna. Hela Sverige är vårt arbetsområde. Hyr ni ut annat än scener? - Förutom scener hyr vi ut storbildsskärmar, toalettvagnar, hoppborgar, ljud och ljus, storkökskaffebryggare och mer Senare i år kommer vi att kunna hyra ut kyloch frysvagnar bland annat. En massa sjungande och dansande thailändare kommer bestiga er scen, kommer de känna sig

Sid 6 | Sundsvalls Thaifestival 2012

Vad sägs till exempel om att kunna spela TV-spel på en storbildsskärm?

som superstars när de står på den? - Ja det tror jag med all säkerhet. Jag tror denna festival kommer bli en succé för alla! ❚

Text: Nicklas Norberg


Thaiscenen

Sundsvalls Thaifestival välkomnar

Gävle Amazing Show Tjejgruppen Gävle Amazing Show presenterar dans från olika delar av Thailand. Klädda i vackra Luktung-klänningar sjunger de och spelar på det traditionella thailändska instrumentet Khim. Gruppens thailändska ledare Yui har erhållit Gävles kulturpris 2012 och nu har alla Sundsvallsbor möjlighet att uppleva denna färgsprakande show live under Sundsvalls Thaifestival. Hur många år har ni hållit på med er dansverksamhet? - Vi började att dansa för Thaifestivalen i Gävle 2007 men vi har även gjort uppträdanden i andra städer. Vi har till exempel besökt Eskilstuna 2008, Thaitemplet i Stockholm, Umeå 2009 och Thailand Festival 2010 som arrangerades av thailändska ambassaden i Stockholm . Nu 2012 planerar vi att göra stort uppträdande under Sundsvalls Thaifestival i juli samt under Gävle Thailand Festival 2012 den 10-11 augusti på Stora torget. Hur kom det sig att du startade den här showgruppen? - I början dansade vi med Gävle-thai musik band men en dag skulle musikbandet inte fortsätta spela mer. Vi hade dock fortfarande sångare och dansare som

ville fortsätta och många klänningar, så vi bestämde oss för att försöka mixa egen musik och fortsätta göra uppträdanden. Nu blir vi fler och fler dansare för varje år och vi tränar in en ny show varje år. Du, Yui, är ju ledare för den här showgruppen, vad har du för bakgrund inom dans och musik? - Jag har studerat och lärt mig spela thailändska musikinstrument i Thailand. Jag kan bland annat spela på instrumenten Jakhe och Khim. En gång skickade skolan mig att spela på Jakhe under en Thai Music festival, den gången spelade jag tillsammans med en Thailändsk Prinsessa. När jag studerade på universitet dansade jag 2 år med ett traditionellt Thai-Esan musikband som kallas Ponglang, vilket är

”Vi kommer göra allt för att ni skall få uppleva en trevlig show!” en speciell musikstil i Thailand. Jag har även varit med och sjungit i en tävling för thai folk song (Lugtung) i universitet och fick även tävla i ett thailändskt live TV-program. Men det var länge sen jag gjorde det aktivt. Hur är det att ha en thailändsk showgrupp i Sverige? - Vi är stolta över att få möjligheten att bevara den Thailändska kulturen för Thailändare i Sverige och presentera den Thailändska kulturen för Svenskarna genom dans och musikuppträdanden. Hur tror du det blir att besöka Sundsvall och Sundsvalls Thaifestival som förmodligen är Sveriges största thaifestival? - Det blir jättekul och spännande. Det är

första gången vi kommer och uppträder i Sundsvall. Vad kommer besökarna kunna förvänta sig av er show i Sundsvall? - Vi tränar inför vår show ungefär 4-5 månader innan vi kommer till Sundsvall. Vi har många olika shower som ska uppföras för första gången i Sundsvall och flera nya klänningar. Det är verkligen jätte fina klänningar som kommer användas i vår Lugtung-show. Vi kommer presentera thailändsk dans från olika delar av Thailand, samt spel på intrumentet Khim på dagarna. Det blir uppträdanden som vi kallar “Lugtung Medley Show” på kvällarna, vilket avslutas med hip hop-dans. Vi ska göra allt för att ni ska få en trevlig show att se på. ❚

Text: Nicklas Norberg

Sundsvalls Thaifestival 2012 | Sid 7


Mat & Dryck

Laga utsökt Thaimat själv

Det är inte särskilt svårt att ställa till med en thailändsk matfest hemma. Hemligheten i thaimat är fina, färska råvaror.

Pad Thai 1 paket risnudlar (blötlagda i ca 15 min) 1 medelstora ägg ca. 50 gram fina färska tigerräkor (kyckling eller kött) ca. 250 gram böngroddar Några hackade schalottenlökar 7-8 stycken hackade vitlöksklyftor 2 matskedar gräslök 3 matskedar inlagd kinesisk rädisa 1 tesked chilipulver 1/2 dl rostade jordnötter 3 matskedar palmsocker 3 matskedar fisksås 2-3 matskedar tamarindpasta Några matskedar vatten 7 matskedar matolja Limeskivor

Thai vårrullar 80 g glasnudlar 100 g fläskfärs (valfritt) 2 dl riven morot 1 dl champinjoner 1 st vårlök 2 msk fisksås 2 msk ostronsås 2 msk champinjonsoja 1 msk socker 1 pkt vårrulleplattor 12 x 12 cm 1 äggvita 5 dl olja till fritering Söt chilisås

Tillagning: Låt vårrulleplattor eller filodeg tina 30 min. Låt glasnudlarna bli mjuka i vatten (15 min räcker), häll av och klipp och hacka allt i mindre bitar. Börja med steka fläskfärsen i olja i en wok och sedan lägger du i allt till fyllningen. Stek under omrörning i fem minuter, Låt svalna. Lägg 1 matsked fyllning på varje degplatta. Vik in ändar, rulla ihop och klistra ihop med äggvita. Vårrullarna kan nu frysas eller friteras direkt i solrosolja tills de fått en gyllengul färg. Servera på fat med söt chilisås att dippa i.

Tillagning: Pad Thai-sås: Bryn vitlöken och schalottenlökarna i några matskedar olja i woken. Blanda i fisksåsen, palmsockret och tamarindpastan. Denna sås kan du göra i dubbel sats och spara tills nästa gång. Gör ren woken och häll i lite olja lägg i nudlarna och stek dom tills dom är mjuka. Tillsätt räkorna, rädisan och chilipulvret. Rör om väl och lägg sedan detta på en tallrik. Lägg i några matskedar olja i woken igen och kläck i äggen. Rör om i äggen tills de är färdiga.

Stekt ris med fläsk Khao Phad Moo

200 gram fläskkött skuren i små bitar 2-3 stycken mortlade vitlökar. 4 matskedar olja 1/2 kg kokt ris 3 matskedar fisksås 2 stora ägg (vispade) Vitpeppar Vårlökar 1 st riven morot 1 msk socker Gurkskivor Några hackade korianderblad Några limeskivor Tillagning: Bryn vitlöken i oljan. Lägg i fläskköttet och rör om tills köttet har fått färg. Lägg i ägget och sedan riset och morötterna. Stek under omrörning. Lägg i fisksåsen, vitpeppar, socker och rör om Putta allt åt sidan och lägg i äggen. Rör om tills äggen börjar bli klara och blanda allt. Lägg upp ditt stekta ris med fläskkött på en tallrik och strö över koriander och vårlöken. Servera med lime och gurka. Till denna maträtt brukar det finnas en skål med fisksås blandad med skivade eller hackade chilibitar, lite hackad vitlök och limesaft. (Nam Pla Prik).

Lägg tillbaka allt i woken och blanda väl. Lägg upp din Pad Thai på en tallrik och strö nötterna över. Lägg limeskivorna och böngroddar på sidan av tallriken.

Tom Yum Gong 4 koppar vatten 2 st stjälkar citrongräs som krossas och skärs av i ca 2-3 ca längder 3 st skivor galangal-rot som krossas 3 st färska limeblad 5 st färska strimlade chilipeppar 1 matsked fisksås 300 - 400 gram skalade färska räkor 0,5 vit skivad lök 2 st matskedar stekt chilipasta (Nam Prik Pao) 1 liten burk straw mushrooms (Het Fang) 1 liten skivad tomat (Ta bort kärnorna) 1 lime

Sid 8 | Sundsvalls Thaifestival 2012

Tillagning: Koka upp vattnet på medelhög värme och tillsätt sedan citrongräset, galangal, limebladen, fisksåsen och chilipepparn. Tillsätt sedan räkorna och låt de koka i ca 3 minuter. Tillsätt löken, chilipastan och svampen (Straw Mushrooms). Koka ytterligare i 7 minuter tills räkorna är genomkokade. Tillsätt tomaten. Stäng av värmen och pressa ut limesaften i soppan. Tillsätt mer fisksås om det behövs. Nu är Tom Yum Goong Thai-soppan färdig att serveras.


Mat & Dryck

Singha Beer huvudsponsor Singha Beer är Sundsvalls Thaifestivals huvudsponsor 2012 när det gäller dryck. I och med detta gör Singha Beer sin största satsning någonsin i Sverige. Ölmärket gästar festivalen med Singha Bar, Singha girls och en massa happenings. Singha öl eller Bia Sing som man säger i Thailand, är den äldsta ölen i Thailand och hade innan Chang-ölen kom nära 80% av ölmarknaden i landet. Alkoholhalten är på 5% (tidigare 6%) och Singhans kännetecken är guldfärg mot vit bakrund med ett lejon som symbol. Vi tar ett snack med en av de ansvariga för Singha i Sverige hur det ligger till med ölen i vårat land för tillfället: När kom Singha till Sverige? -1998. Hur har utvecklingen varit för er i Sverige? -Från 0 cases till 90.000- 100.000 cases. Singha äger ju LEO beer i Thailand, varför är det 2 olika återförsäljare i Sverige som dessutom är konkurenter om marknaden? - Det är ett beslut taget i BKK.

Foto: Singha pressbild

Det thailändska ölet Singha är festivalens huvudsponsor

Arrangörerna bakom Sundsvalls Thaifestival gläds oerhört mycket över att beslutet från huvudkontoret i Thailand att ni ska gå samman under festivalen för att göra detta så bra som möjligt, vad säger du om det? - Tycker det är strålande så klart att vi får förtroendet.

att besökarna inte ska missa? - Träffa representanter från Singha.

Hur ser ni på att samarbeta med Sveriges största thaifestival? - Spännande att följa och ser fram emot att samarbeta flera år framöver.

I Thailand dricker man ofta öl med is i glaset, tycker du det är nåt besökarna i Sundsvall skall göra eller ska man dricka den som den är? - Nej det tycker jag inte. Krångla inte till det. Men iskall! ❚

Kommer ni göra nåt speciellt från Singha under festivalens som du vill

Det sägs att Sverige är det land i Europa som dricker mest thailändsk öl, stämmer det? - Det stämmer om du ser till per capita. Gällande volym är vi land nr 2 efter UK.

Text: Nicklas Norberg

Sundsvalls Thaifestival 2012 | Sid 9


Thailändsk kultur

Upplev TukTuk i Sundsvall Redaktionen tog ett snack med Bobo som nyligen importerat en tuktuk från Thailand. Den har redan fått mycket medieutrymme, trots att den ännu inte får köras på gatorna. Hur kom du på idén att köpa ett så speciellt fordon? - Jag har ett stort motorintresse och tuktuks är en genuin del av Thailands kultur. Min sambo och jag driver en thairestaurang och vi vill ge en komplett känsla av Thailand; från mat och inredning till en skjuts med en äkta tuktuk.

Foto: Bobo Enarsson

Sid 10 | Sundsvalls Thaifestival 2012

Den har väckt stort intresse på stan och när den visats upp vid olika tillfällen. Trodde du det skulle bli så när du tog hit den? - Nog trodde jag att den skulle dra till sig några blickar, men sådan uppmärksamhet som den fått är fantastiskt. Nu har den varit med i både TV och tidningar och folk kommer gärna fram och kommenterar och snackar, vilket är trevligt. Vad har du för planer? Ska den visas upp utanför restaurangen bara, eller tänker ni skjutsa gäster? - Den kommer inte gå som en regelrätt taxi men vi vill kunna bjuda på en åktur i samband med restaurangbesök och arrangemang. Senast var den med på thaiboxningsgalan Born To Fight 3.  Du har lagt ner mycket tid, pimpat med blinkande lampor och maffig ljudanläggning med karaoke. Tror du resenärerna kommer uppskatta att åka i den? - Absolut, detta blir en deluxe version som inte vanligtvis hittas i Thailand. Same same but very different! Den både syns och hörs, det är det som är meningen. Sen är det ju ett spännande färdsätt där åkturen blir till själva upplevelsen.    

Foto: Bobo Enarsson

Bobos importerade Tuktuk är specialbeställd och byggd i Bangkok. Den drar verkligen till sig blickar i Sundsvall.

Kommer du köpa fler tuktuks nu? - Det beror på, just nu väntar jag på godkännande att den får köras på gatorna. Men gärna det, jag gillar att bygga och vara kreativ. Var i Thailand tillverkades din tuktuk? - En fabrik i Bangkok har byggt den. Jag har valt färgsättning och extrautrustning men annars är det original Thai-style. Sedan har jag customiserat den med ljus, ljud, krom och inredning.

Man kommer kunna se tuktuken uppe på Norra berget under Sundsvalls Thaifestival. Kan man få provåka den då? - Ja, om den har gått igenom besiktningen. Annars förvandlas den till en bar och så kör vi igång karaokemaskinen istället! ❚

Text: Inger Eklund


Thailändsk kultur

Med konsten i blodet I snart tre år har tatueringsstudion Arahant Tattoo funnits i Sundsvall. Ägaren Ninart ”Jack” Kongnanta har 17 års erfarenhet av tatuering, och han brinner fortfarande för att sätta konstverk på människors kroppar. Jack började sin tatueringsbana med traditionell teknik, där man använder en bambupinne och knackar in tatueringen för hand, med lätta snabba rörelser. Nu drömmer han om att vara med och tävla på tatueringsmässor med sin konst. Varför flyttade du från varma Thailand till Sundsvall?

- Alla i min familj bor i Sverige så jag flyttade hit för att vara med dem.

Hur kommer det sig att du öppnade en tatueringsstudio här?

- Ända sedan jag började tatuera har jag drömt om att äga en studio. Det är kul att så många fler vill ha tatueringar nu, det har blivit mer populärt de senaste åren. Vad betyder namnet Arahant och var kommer det ifrån?

- Arahant kommer från språket bal sanskrit som har sitt ursprung i Indien, så kallas en munk eller annan person som har uppnått Nirvana. På slang betyder det expert.

Foto: Ninart Kongnanta

Gitarristen i Slayer, Kerry King.

Trädgroda i realistisk stil.

Vilka motiv eller stilar tycker du bäst om att tatuera?

Det blir fler och fler thailändare i Sundsvall, och därmed fler thailändska butiker, restauranger och massagekliniker. Hur är det att bo i Sundsvall som thailändare?

- Det är intressant att göra newschool och realistiska porträtt av människor och djur.

- Nyligen gjorde jag en tatuering med en groda i klara starka färger som tog 4 timmar att göra. Jag gillar hur färgerna sticker ut i motivet.

- Sverige är ett bra land att bo i därför det sociala systemet fungerar mycket bättre än i Thailand. Många svenskar känner också till Thailand och har rest dit, så jag känner mig välkommen här. Sundsvall är en trevlig stad och lagom stor.

Du kommer från Pattaya i Thailand, vad arbetade du med där?

Ska du finnas med på festivalen med eget tält i år?

Vilken är den roligaste tatuering du gjort hittills?

- Jag jobbade med reklam och allt möjligt inom konst, bland annat oljemålningar och porträtt. Det sägs att du är en grym kock också, har du någon favoriträtt som du skulle kunna rekommendera?

Foto: Ninart Kongnanta

Jack Sparrow, ett färgstarkt och välgjort motiv.

Foto: Ninart Kongnanta

- Som tam, en thaisallad gjord av omogen papaya och krabba. Den är nyttig, god och väldigt populär i Thailand och den smakar starkt, syrligt, sött och salt.

- Nej, det blir inget tält detta år i alla fall. Jag ska laga mat och hjälpa till i det stora festivaltältet. Vad tycker du som thailändare om att det blir en stor thaifestival i Sundsvall?

- Det är kul! Jag hoppas att festivalen kan bli en mötesplats för svenskar och thailändare och att det kommer människor från hela Sverige hit. ❚

5 Snabba

Fem frågor till Jack Kongnanta Chang eller Singha? - Singha!

SangSom eller Mekong? - Jack Daniels.

Pattaya eller Phuket? - Pattaya.

Porträtt eller tribal? - Porträttatuering.

Groda eller gräshoppa som tilltugg? - Ha ha, gräshoppa!

Text: Inger Eklund

Sundsvalls Thaifestival 2012 | Sid 11


Allt om festivalen

- Välkommen på en weekendresa till Thailand!

Hitta rätt på fe

Under några härliga julidagar kommer Thailand till Sundsvall. Oavsett om du är en thaifantast eller bara nyfiken på landet, är du varmt välkommen till årets Thaifestival på Norra Berget. Här finns något för alla. Om du besökt Thailand förut kommer du definitivt att känna igen dig på festovalområdet. Glada människor, doften av god mat och upplevelsen av en annan kultur genomsyrar Sundsvalls Thaifestival.

Från mat till thaimassage

På festivalen kan du njuta av allt från klassisk Paneng i det stora öl- och mattältet, till klassisk thaimassage. För den som vill finns även möjlighet att skaffa en henna-tatuering eller kanske köpa med något hem från den stora thaimarknaden. - Festivalen har anordnats i sju år nu, berättar Festivalgeneralen Nicklas Norberg och fortsätter: - Det är visserligen första gången vi anordnar festivalen i Sundsvall, tidigare har den varit i Ragunda, men vi är säkra på att få många besökare från hela Sverige. Vi har alla möjligheter att göra denna festival till den största av sitt slag. I år räknar vi med ungefär 15.000 besökare.

Gott om kultur

Förutom thaimarknad kommer du som

besökare att uppleva musik- och dansuppvisningar som direkt tar dig till det genuina Thailand. - Besökare från tidigare år är ofta lyriska och brukar återkomma till festivalen. De brukar säga att det känns som en weekendresa till Thailand, berättar Nicklas Norberg.

Utsiktstornet Restaurang Grangkotten

Musik- och dansuppträdanden gästar festivalen varje eftermiddag och här finns möjlighet att lyssna till allt från traditionell thailändsk musik till reggae.

Hant mu

Trampmangeln

Lekmöjligheter för barnen

Det finns massor att göra för alla barn och vuxna med barnasinnet i behåll. Lekplatsen är naturligtvis tillgänglig och festivalen har anordnat med hoppborgar och cirkus.

Kyrklada

Långlog

Sundsvalls Thaifestival pågår mellan 19-22 juli och är ett avgiftsfritt evenemang. Passa på att ta med hela familjen till Norra Berget för en upplevelse utöver den vanliga!

Häbre

4

Festivalinformation Festivalens öppettider: Torsdag 19 juli ..................... kl. 12-01.00

STF Vandrarhem Sundsvall

Fredag 20 juli ...................... kl. 10-01.00

WC:

Söndag 22 juli ..................... kl. 10-17.00

Kostnader:

Lördag 21 juli ...................... kl. 10-01.00

Parkering:

Parkering avgiftsbelagd. Se markering på kartan till höger!

Finns vid Vallgården.

Gratis entré. En del upplevelser på festivalområdet är avgiftsbelagda. I öl- och mattältet kan du betala med betalkort (VISA/MasterCard).

21 olika modeller i butiken bäddsoffor i massor! Exempel:

Upplev nu Ragunda 6.995:annons

Bäddsoffa YLVA 2 resårbäddar Made in Sweden Fri leverans och montering inom 3 mil!

2000 m2 med möbler! nu även garderober!

Mån-fre 10-18 • Lör 11-15 E-14 Nacksta, Bergsg. 126 Tel. 060-12 87 97 www.moblerasundsvall.se Sid 12 | Sundsvalls Thaifestival 2012

2

1 Utescenen


Höjdpunkter under festivalen

estivalområdet Medeltidsbyn

Timmerkoja

11 10

9

ntverksuseum

8 7

Svartviksmagasinet

Vallgården

6

Lekområde

Danslogen

1. Thaiboxning på utescenen 3. Mat- och öltält.

Upplev stämningen av en äkta thailändsk marknad. Här kan du och familjen strosa runt och insupa den internationella stämningen och kanske handla med dig något hem. Knallarna erbjuder mat, skivor, kläder, etc. I anslutning till marknaden kan du även prova på thaimassage.

4. Marknadsområde.

Marknadens öppettider:

5. Café.

Torsdag 19 juli .................... kl. 12.00-18.00

2. Hoppborg

6. Marknadsområde. 7. Cirkus.

gen

Torpsgården

8. Glasskiosk.

Vännagården

9. Hoppborg.

5

Thailändsk marknad

Fredag 20 juli ..................... kl. 10.00-18.00 Lördag 21 juli ..................... kl. 10.00-18.00

Söndag 22 juli ..................... kl. 10.00-17.00 Vid vackert väder kan dessa öppettider komma att förlängas.

10. Mat- och festivaltält. 500 sittplatser. 11. Stora thaiscenen.

3 Dans & musik

Norra Berget Sundsvall

· Thairastaman · Tong · Gävle Amazing Show · The DifferenZe · Humade · Nadja & Nadine ...och många fler!

Upplev Thaiboxning

Komplett festivalprogram på www.sundsvallsthaifest.se

Sundsvalls Thaifestival 2012 | Sid 13


Mat & dryck

De färska asiatiska grönsakerna och frukterna har gjort Jourbutiken i Korsta till en välbesökt butik.

Jourbutiken i Korsta I utkanten av Sundsvall ligger den lokala jourbutiken MK Mart. Här kan man hitta ett stort utbud av asiatiska varor, framförallt thailändska och filippinska. - Sortimentet utökas hela tiden på grund av den stora efterfrågan och vi ligger mycket bra till prismässigt, säger Johnny som hjälper till i butiken. På tisdagar är det extra mycket spring i butiken eftersom det då inkommer färska asiatiska grönsaker och frukter - Alla vill ju köpa när de är som färskast

Sid 14 | Sundsvalls Thaifestival 2012

och det gäller att vara snabb för ofta tar det slut rätt fort, menar Johnny. Butiken som funnits i 1 år och 3 månader ser en ljus framtid där man hela tiden vill utvecklas. - Vi kommer att öppna en hemsida där man kan beställa de asiatiska varorna online och få dom hemkörda, berättar Johnny och fortsätter: - Vi har öppet alla dagar så tillgängligheten är ett stort plus för oss. Vi har ju öppet till 19 varje dag, även söndagar då de allra flesta har stängt.❚ Text: Nicklas Norberg


Thailändsk kultur

Nationalsporten frodas i Sundsvall Bakom ett robust järngaller en trappa ner i Sundsvall ligger Drakstadens Muay Thai, en thaiboxningsklubb som funnits sedan 2007. Klubben har plockat många fina meriter; SM-guld och VM-silver 2010, en boxare med i landslagets talangsatsning och tre arrangerade hemmagalor Born To Fight. Mannen bakom klubben heter Fredrik Qvistberg och han berättar gärna om sin favoritsport sedan snart tjugo år. VID 17-ÅRS ÅLDER gick första resan till Thailand. Där fick han prova på att leva som en tävlingsboxare på ett gym, träna med proffsen och gå matcher. Det gav mersmak så Fredrik började spendera större delen av sin tid i Thailand, och reste bara hem för att tjäna ihop till nästa vistelse. Fram till nu har det hunnit bli ett sextiotal resor till Thailand. THAIBOXNING ÄR NATIONALSPORTEN i Thailand och en av Sveriges

snabbast växande sporter. Förklaringen till populariteten stavas inte enbart UFC (Ultimate Fighting Championship) och medias ökade intresse för kampsport. Framförallt är det en rolig och allsidig träning som ger bra resultat på kort tid. Boxning, sparkar, knä och armbågar är tillåtna, även clinch som är en typ av stående brottning. Thaiboxning har starka traditioner från hemlandet, respekten för tränare och motståndare är central, likaså disciplin. Hur började du intressera dig för thaiboxning? - Jag började med Kenpokarate och Taekwondo som 10-åring. Några år senare såg jag en tv-gala från Bangkok, där världens bästa fullkontaktfighters alla slogs ut av en thaiboxare. Då tänkte jag att det där måste vara den ultimata stilen! I samma veva började Eurosport sända thaiboxning. Men egentligen var det nog filmen ”Kickboxer” med Van Damme som fick in mig på den banan *skratt*. Hur föddes idén att öppna en klubb i Sundsvall? - När resorna blev färre saknade jag någonstans att träna här hemma. Efter mycket tjat från några kompisar smyglånade jag skyddsrummet på mitt arbete.

När fler och fler dök upp blev jag nervös att cheferna skulle ta mig i örat, så vi började träna i Sporthallen istället. Klubben växte fort så vi flyttade till Nybrogatan, där vi finns idag. Det är en tuff sport, vilka är det som kan träna thaiboxning? - Alla kan träna det! Klubben har ca 70 personer i åldrarna 11-50 och ungefär en tredjedel är tjejer. De flesta tävlar inte utan motionerar bara, men vi har 12 aktiva tävlingsboxare varav 5 på elitnivå. Hur mår Muay Thai i Sverige idag? - Jättebra, det finns runt 130 registrerade klubbar nu mot för ett 50-tal bara några år sedan. I Budoförbundet arrangeras det dubbelt så många thaiboxningstävlingar som i andra kampsporter. Standarden har höjts avsevärt på senare år. Internationellt är Sverige med och fightas i toppen. Du har hållit på med thaiboxning väldigt länge nu, tröttnar du aldrig på det? - Nej, jag blir lycklig som ett barn när jag kommer ner till ”grottan”. Klart att ibland är det jobbigare när kroppen är sliten. Roligast är alla sköna människor man träffar, gemenskapen är stark här. Det finns inget bättre än att uppleva någons utveckling från tillbakadragen till en människa som efter något år lyser av självförtroende! Eller följa en person som startar på noll, och sen kämpar sig till toppkondition och bra hälsa, det känns jättebra. Vilken är din idol inom sporten? - Helt ärligt, de som inspirerar mig mest är mina egna boxare. Två som jag tycker är grymma annars är Jongsanan från Thailand och holländaren Ramon Dekker.

”Standarden har höjts avsevärt på senare år. Internationellt sett är Sverige med och fightas i toppen” Foto: Eric Carlsson

Gör det inte ont att träffas av en hård spark i match eller när man tränar? - Jo, det kan göra ont, fast det är oftast inte så farligt. Skaderisken är lägre än i många lagidrotter. Blåmärken och lite näsblod hör till, men allvarliga skador är ovanliga. I nybörjarträningen har vi inte fullkontakt så där gör det inte ont alls. Hur ser framtiden ut för DSMT om 5 år? - Siktet är inställt på att plocka fram fler mästare och titlar. Bli en känd och respekterad klubb ute i Europa, vi har många bra fighters! Men det tar tid att ta fram en organisation som håller i längden och fostrar många mästare. Planerar du en comeback? - Hehe... inte en comeback, det sätter åldern stopp för, men en sista match är inte omöjlig på någon Born To Fight i framtiden, eller kanske i Thailand. Men det är bättre att lägga energin på mina fighters i första hand. ❚

5 Snabba

Fem frågor till Fredrik Qvistberg Koh Samet eller Bangkok?

- Koh Samet för lugnet, Bangkok för thaiboxningen.

Red Bull eller Lipo? - Red Bull.

Burpees eller bergsklättraren (fysövningar)? - Burpees.

Flying knee (hoppknä) eller spinning elbow (snurrarmbåge)?

- Haha svårt men det får bli flying knee, mitt special move…

Som tam eller tonfisksallad? - Som tam, gärna riktigt stark!

Text: Inger Eklund

Sundsvalls Thaifestival 2012 | Sid 15


Mat & dryck

Thailändsk oas mitt i stan I de centrala delarna av Sundsvall ligger restaurang Chaowpraya River. Namnet kommer från den största floden som rinner genom Bangkok i Thailand. Enligt många besökare en omtyckt restaurang och på resesiten tripadvisor.se rankad nr. 1 av 43 restauranger i Sundsvall. Chaowpraya River har satsat stort på mat och miljö och det verkar ha slagit väl ut när vi bläddrar i gästböckerna som finns där. FAMILJEFÖRETAGET SLOG UPP sina portar under våren 2001 och kunde då stolt titulera sig den första renodlade thairestaurangen i Sundsvall. Vintern 2006 genomgick restaurangen en omfattande renovering och kan idag visa upp en omsorgsfullt inredd miljö med exotiska möbler och dekor från hemlandet. Ägarna Bobo och Sunita försöker ständigt utveckla sin verksamhet. Det senaste tillskottet är en importerad tuktuk, en typ av taxifordon som finns i stora delar av Asien. FÖRHOPPNINGEN ÄR ATT kunna skjutsa en och annan gäst kortare turer. Nu kvarstår bara lite pappersarbete så ser drömmen ut att slå in.

Hur kom det sig att ni bestämde er för att flytta till Sundsvall från Östersund för att öppna restaurang? - Ja, jag har faktiskt flyttat ända från Oslo via Östersund hit, både för kärlekens

Sid 16 | Sundsvalls Thaifestival 2012

och för restaurangens skull. I Östersund träffade jag min nuvarande sambo Sunita som drömde om att öppna eget och hade erfarenhet av branschen. Hon hittade en perfekt lokal i Sundsvall så då var det bara att ta chansen. Det var meningen att jag bara skulle renovera - snickare som jag är - men jag blev mer och mer involverad för det var så kul. Nu är det 11 år sedan ni öppnade, hur tycker ni det har varit? - Det har hänt mycket under åren och det har inte alltid varit lätt, men vi är båda envisa och har kämpat på. Vår tanke bakom maten är att det ska smaka genuint och vara vällagat. Sunitas mor Chutima har många hemliga recept och är fantastisk i köket. Det tar tid att laga thaimat, många råvaror måste skalas, tinas och skivas. Ju närmare tillagning det görs, ju fräschare mat. Det är inte så enkelt som att bara woka ihop allt. Men vi vill också förnya oss hela tiden.

Bobo och Sunita har lagt ner en hel del tid på att skapa ett så genuint thailändskt intryck som möjligt.

”Det här är en mysig och originell livsstil snarare än ett 8 till 5-jobb.” Därför har vi satsat på miljön och renoverat om flera gånger. Det är tur att jag gillar att snickra. En positiv sak är att vi fått fler gäster, men vi börjar växa ur lokalerna. Men då får jag ju renovera igen och bygga om lager och förråd. Nästan all inredning och porslin kommer från inköp under era Thailandsresor, ni verkar ha lagt ner mycket arbete på det? - Ja det har vi, möblerna och sniderierna i gediget trä är inte direkt billiga, men de gör så mycket för uttrycket. Gästerna uppskattar det och frågar var man kan hitta liknande saker, men de finns knappt att få tag på i Sverige. Allt har skeppats hit i containers. Vi själva gillar verkligen

stilen, man ska få känslan av Thailand när man kliver in här. Hur skulle ni vilja beskriva restaurangen med egna ord? - Mysig, originell och en livsstil snarare än ett åtta-till-fem jobb. Om man läser er meny så är det en imponerande mängd rätter. Vilken rätt vill ni tipsa alla matglada läsare att prova? - Våga testa något annorlunda än tre små rätter eller friterat. Pad Thai är en god thainudelrätt, skaldjurssoppan Poe Täk eller varför inte en klassisk Panänggryta. Ett tips, bläddra fram till menysidan med specialrätterna.


Naturligtvis hittar du traditionella thailändska drycker i baren.

Ät middag och trivs på Chaowpraya River.

Stig in i en annan värld.

Grönt och lummigt - ett besök på Chaowpraya River tar dig till Thailand på ett kick.

Det senaste i restaurangens historia är att ni byggt om en avdelning helt. Vad är Karaoke Room? - Det är ett rum med karaokeutrustning som sällskap upp till 20 personer kan boka gratis för en kul kväll. Alla får sjunga och byta låtar som man själv vill. Där kan man umgås tillsammans över något annat än maten. Har ni funderingar på att anordna karaokekvällar? - Tanken var aldrig att ha regelbunden karaoke som en del andra krogar, utan mer spontant. På nationaldagen kom ett stort sällskap som först firade i thaiparaden på dagen, sedan sjöng de karaoke hos oss hela kvällen! Vad tycker ni om att Sundsvall får hålla den thailändska festivalen detta år? - Toppen, det ska bli riktigt kul! Det är ju lite närmare för oss än förra årets festival i Ragunda. Vi ska bara ha roligt och umgås med alla där.

”Våga prova annat än tre små rätter eller friterat!”

Text: Inger Eklund

Sundsvalls Thaifestival 2012 | Sid 17


Thaiscenen

Thairastaman

Vem är Thairastaman? - Mitt namn är Mr. Montree Jitpimai, 38 år. Mina vänner kallar mig ”George”. Jag älskar att resa och musicera. Jag älskar verkligen den här världen, det vill jag att alla skall veta.

Var i Thailand är du ifrån? - Jag växte upp med min mamma i Phatumtani. Efter skolgång i Bangkok ville jag ut i världen och resa. Platsen jag kallar mitt hem är Krabi eftersom jag bott där i större delen av mitt liv. Vad gjorde du i Thailand innan du kom till Sverige? Vad förde dig hit? - Jag arbetade som bergsklättringsinstruktör i Krabi, Changmai och runt om i övriga Thailand, och i några andra asiatiska länder. Det arbetade jag med i 12 år innan jag kom till Sverige, men samtidigt har jag alltid sysslat med musik som min stora hobby. Och just det, jag blev kär i en svensk flicka och vi bestämde att jag skulle komma hit. Det är åtta år sedan. Vad gör du i Sverige mer än spelar musik? - Jag arbetar som bergsklättringsinsruktör på Solna klättercenter i Stockholm’’. Du bor nu i den svenska huvudstaden, hur känns det att komma till en mycket mindre stad och till den thailändska festivalen här i Sundsvall? - Jag åker väldigt gärna till Sundsvall, det känns som ett andra hem när man får besöka sina vänner. Och jag älskar verkligen småstäder.

Sid 18 | Sundsvalls Thaifestival 2012

Vi vet att du precis har varit på semester i Thailand, var i Thailand har du varit och vad har du gjort där? - Hur visste du det, ha ha? Ja, jag har varit runt lite men mest har jag varit på stranden Railay Beach i Krabi. Jag är med i ett band där och har börjat turnera runt i Thailand vilket är jätteskoj. Vi har förstått att det är reggaemusik som ligger dig varmast om hjärtat; hur kommer det sig? - Jag älskar att göra musik och reggaemusik är det som jag gillar mest. Därför har jag dreadlocks som jag nu haft i 13 år. Jag tror det blivit så på grund av stranden och ljudet från mitt hjärta som jag hört varje dag. Har du någon favorit artist som du skulle vilja spela med? - Damian Marley! Du kommer spela torsdag, fredag ​​och lördag under den thailändska festivalen, vad får vi höra då? - Jag kommer ju ensam till Sundsvall så det blir mycket aukustiskt från mig och jag tror publiken kommer gilla det. Vad förväntar du dig för reaktion från publiken? - Jag har inga försväntningar alls på min publik, när showen är igång så kommer åtminstone jag vara jättelycklig. Du kommer också att spela och under-

Foto: Thawatchai Ratthanaadisak

Thairastaman & Nut 1do

”Sundsvall är bäst. Alla vet att det här blir den största festivalen.” hålla på marknaden när du inte spelar i partytältet, berätta mer om det? - Jag kommer vara bredvid min kompis Dan (Lugchai Music), han säljer CD & DVD skivor och man kommer även kunna sjunga karaoke där så jag tänkte att det passar bra att spela där med och dra lite uppmärksamhet till honom.

Är det viktigt tror du att det är en sån stor Thai festival i Sverige där alla är välkomna att uppleva den thailändska kulturen, maten och musiken? - Sundsvall är bäst! Alla vet att det här blir den största festivalen. ❚ Text: Nicklas Norberg


Sundsvalls Thaifestival 2012 | Sid 19


Mat & dryck

Mekongköket i Timrå - nystartad restaurang Ni startade Mekongköket för några månader sedan. Hur har starten varit? - Den har varit mycket spännande. Första månaderna var det lite kaos med mycket folk och man är ju ny i branchen. Men nu känns det stabilt. Vi ligger väldigt bra till prismässigt där den thailändska menyn ligger mellan 60-70:- per rätt. Vad för slags gäster är det som kommer till restaurangen? - Det är mycket barnfamiljer tack vare att möjligheten finns till en svensk heder-

lig gatuköksmeny utöver vår thaimeny. Thaimenyn skall vi för övrigt utöka med 10 rätter ytterligare eftersom efterfrågan har varit så stor. Hur kommer det sig att ni öppnade i Timrå? - Vi fick chansen till ett bra läge med tillgång till många parkeringsplatser så det var inte mycket att fundera på. Vi har fått veta att ni även tänker öppna en thaikiosk i Skönsberg, stämmer det? - Ja det stämmer, kul att ni fått höra det redan! Vi hoppas på att komma igång med den i början på juli månad. Den kommer stå på Ivan Nordlanders torg vid Folkets Hus och där blir det endast thaimeny. Vi tror att behovet finns för de boende i Skönsberg med omnejd. Att thaifestivalen hamnar i Sundsvall, vad tycker ni om det? - Jag tror att det kommer bli bra, det är närheten till allt som kommer göra detta till en succé, -allt från boenden till shopping.

Sid 20 | Sundsvalls Thaifestival 2012

Mekongköket erbjuder både traditionella thailändska rätter och gatukökskäk.

Kommer ni själva att vara med och sälja på marknaden? - Ja vi hoppas verkligen vi kan vara med. Det gäller att vi får ihop folk till allt. Har du några rätter du kan rekommendera till gästerna? - Jag personligen rekommenderar Tom yam och Tom kha som är typiska thailändska rätter.❚

Text: Nicklas Norberg


Hjälptorget

Hjälptorget hjälper dig att frigöra mer tid till familjelivet.

Mer tid till familjen med Hjälptorget

Allt fler privatpersoner väljer att ta hjälp med hushållsnära tjänster sedan det så populärt kallade RUT-avdraget infördes. - Bara i maj fick vi 37% fler kunder som valde att låta oss städa deras hem så familjen kunde ägna tiden till varandra, berättar Matts Nyman, VD på Hjälptorget AB. SEDAN RUT-AVDRAGET infördes, för att stimulera arbetstillfällen, har allt fler valt att köpa olika tjänster utförda i hemmen för att få mer tid över i vardagen. Trenden sprider sig från storstäderna och till skillnad från det många tror att det bara är höginkomsthushåll som nyttjar avdragsmöjligheten så har Hjälptorget många yngre småbarnsfamiljer som kunder.

Kunderna är representerade från alla samhällsklasser. Mats berättar vidare: - Vi har allt från ensamstående föräldrar med barn som helt enkelt inte hinner med sig, till äldre som inte orkar säger Matts. Vi utför många typer av tjänster i hemmen och våra kunders behov är alla olika, men den gemensamma nämnaren är oftast TID! - Småbarnsföräldrar väljer tid tillsammans med barnen istället för att tex städa på söndagar som är jättevanligt, äldre kanske inte orkar klippa gräsmattan eller putsa fönstren och vill därför ha hjälp med det.

50% billigare

RUT-avdraget innebär en möjlighet för alla med beskattningsbar inkomst att göra ett 50% avdrag på arbetskostnaden för olika tjänster som tex städning, fönsterputsning, gräsklippning eller snöskottning. Som mest kan ett hushåll med två vuxna nyttja upp till 50 000 kr var per år, dvs totalt 100 000 kr per år och hushåll. - För att göra det så enkelt som möjligt för våra kunder gör vi avdraget direkt på fakturan och vi erbjuder även månadsfakturering för alla kunder som har återkommande behov varje eller varannan vecka, säger Matts.

”Alla kunders behov är olika men en gemensam nämnare är behovet av mer tid”

Fortsatt expansion

Hjälptorget finns över hela Sverige, men är ett Sundsvallsbaserat företag och har flest kunder i och runt Sundsvall. - När vi startade verksamheten för 2 år sedan gjorde vi en nationell satsning och ökade fort, nästan för fort, vilket medförde lite växtvärk. Nu har vi gjort en ometablering och satsar först på Sundsvall men planerar nu expansion först i de stora städerna i Norrland för att sedan nästa år söka oss söderut, berättar Matts. - På det sättet lever vi efter vår idé och vision; vi ska enkelt och tryggt sälja våra tjänster för att få mer tid över i vardagen. Den hjälp som utförs, den tid som sparas ger ökad livskvalitet för alla. Men fortsätter Matts: - Det ska ske genom att vi levererar upplevelser genom våra tjänster, vi ska skapa upplevelser till våra kunder – upplevelsen av att komma hem till ett nystädat hus eller lägenhet – upplevelsen av att känna att jag utan dåligt samvete kan ägna tiden till saker jag vill göra… Det har medfört att vi rekryterat lite annorlunda säger Matts, vår personal är jätteviktiga i vår strävan och som den enda resursen vi har är jag otroligt stolt över dem. Vi har även fler spännande projekt på gång, men det kan jag inte berätta om förrän det blir klart, avslutar Matts. ❚ Sundsvalls Thaifestival 2012 | Sid 21


Sid 22 | Sundsvalls Thaifestival 2012


Mat & Dryck

Festivaltips! Rosévinsbål, 10 glas Mulderbosch Rosé

★★★★★

(nr 6077) 79:-

Ett vin på 100% cabernet sauvignon. Örtig och lite gräsig rosé med röd vinbärsbärighet och en liten lingonsyrlig i smaken med en viss eftersmak. Puycheric Syrah

★★★★★

(nr 2209) 62:-

Tre av sommarens mest sålda roséviner på svenska Systembolaget; Mulderbosch, Puycheric och Morberg.

Sommarens bästa rosé Vad passar bättre en härlig sommarkväll än att samla vänner och bekanta för en stor måltid och avnjuta ett glas rosé eller två? Att ett friskt rosé även gör sig extra bra tillsammans med lite starkare thaimat gör ju inte saken sämre. Vi bestämde oss för att fråga Systembolaget efter de tre mest sålda rosévinerna för att själva kröna en värdig vinnare.

Vi kan direkt konstatera att det lönar sig att lägga några extra kronor för att få ett vin av bättre kvalitet. Man får det man betalar för även när det gäller rosé. I övrigt var det tre trevliga roséviner vi hade nöjet att avnjuta. Oöverträffad vinnare blev Syrah Rosé från Per Morberg Collection; ett vin som lämnade en härlig eftersmak i gommen. ❚

Ett vin på Syrah med en inbjudande doft av röda bär och örter. Smaken är torr, ganska fyllig, mjukt bärig och fruktig med tydliga inslag av hallon och örter med en välbalanserad syra. Väldigt lätt i sin smak. Morberg Collection Syrah Rosé

70 cl Morberg Collection Syrah Rosé 2 flaskor fruktsoda à 33 cl ½ liter jordgubbar 2 lime isbitar citronmeliss Gör så här: Förbered genom att dela större jordgubbar och skiva limen. Blanda samman bålen precis innan servering. Garnera med citronmeliss.

★★★★★

(nr 74117) 99:-

Ett vin på Syrah med smak av hallon, röda vinbär och en nyans av mynta ger en rund fruktig frisk balanserad smak åt det lite mer vuxna smaken. Den har en lång silkeklen eftersmak som sitter kvar en bra stund i gommen. Detta vin gillar vi alla otroligt mycket och tycker att det är helt klart de extra 10:orna det kostar mer och vi vill varmt rekommendera det.

Vår vinnare: Morberg Collection Syrah Rose, nr. 74117.

Sundsvalls Thaifestival 2012 | Sid 23


Sundsvalls Thaifestival 2012  

Sundsvalls Thaifestival 2012, Bilaga till Sundsvalls Tidning. Produktion: Magasinett.se

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you