Page 1

núm.23 magazine de tendències / Maresme

“No hi ha passat ni futur; tot flueix en un etern present” JAMES JOYCE


editorial

Llegeixo a la premsa que les consultes de psiquiatres i de psicòlegs tenen més afluència que de costum, les raons són obvies si fem una ullada a la situació econòmica actual. Les bones referències sempre són un valor afegit quan cal donar un pas en el terreny que sigui...no fos cas que ens passés el que al personatge de la nostra història:

L

a timidesa l’obligava a defugir qualsevol circumstància en la qual s’hi veiés involucrada més d’una persona .Va decidir demanar hora a un psiquiatre que sortosament tenia la consulta ubicada un parell de cantonades més enllà d’on ell vivia. Per arribar-hi calia passar pel davant de la terrassa del bar de sota casa, i això li resultava impossible. Finalment però, va trobar la solució: emparat en la foscor de la nit va col·locar una corda que mitjançant un sofisticat sistema de politges situades entre el seu balcó i el balcó de la consulta del psiquiatre, li permetia fer el camí dins una cistella sense que ningú advertís la seva presència. Un petit impuls el feia lliscar per la corriola, accedir al balcó, trucar i entrar per la finestra. Encoratjat per l’èxit d’aquell primer desplaçament va anar fent viatges corriola amunt corriola avall, però la mateixa confiança, un mal dia, li va fer cometre un error alhora de calcular la força de l‘impuls i va agafar tal embranzida que cistella i ell descontrolats varen picar contra la barana de la consulta, rebotir contra el seu balcó i estavellar-se el cap contra la cornisa de l’edifici com a conseqüència d’un dels sotracs d’aquell fatídic viatge. Quan es va recuperar, es trobava oscil·lant al centre mateix del trajecte, penjat de les altures i observat per centenars de persones que l’assenyalaven amb el dit. De sobte aparegueren tres cotxes de bombers, dues ambulàncies, un helicòpter i una cinquantena de medis de comunicació. Refugiat al fons de la cistella va treure el nas implorant l’ajut del seu psiquiatre, i amb els ulls plorosos va poder observar com el doctor, la seva dona , els seus dos fills i la secretària se’n anaven a dinar mentre li deien adéu amb la mà des de una cistella que lliscava per una corriola carrer Balmes avall.

Natàlia Hospital per LUX360


tens cinc minuts? 93 799 83 68 http://www.lux360.com/revoluciongrafica


LUX360 no és responsable de la opinió dels seus col·laboradors. LUX360 és propietat de CMB Edicions, està prohibida la seva reproducció total o parcial sense la autorització expressa.

sumari

den élë n’ k àte nik mü , co ate it ’t im don

>12

setemb r e Escultura floral

2 3

12. ART FLORAL

Rehabilitación de una casa...

18. INTERIORISME

La labor del paisatgista

24. PAISATGISME

Croàcia Iker Erauzkin/Nespresso Raid femení Toyota Tesla Roadster Els discos, els reis i les reines... Xevi Aymà Daniela Monticone Majorica What ever happened to baby jane? Alex Valls

>18

32. VIATGES 42. GASTRONOMIA 52. ESPORTS 60. MOTOR 66. ANIMÀLIA

>60

72. REPORTATGE 80. MODA 88. BELLESA I IMATGE 92. SPEAKER’S CORNER 26 94. JOVES ARTISTES

Edició i creació · CMB Edicions (93 799 83 68) / Direcció d’art i coordinació · R-evolució gràfica / Departament comercial · Mònica Cañellas (627.19.79.65) / Departament administratiu · Josep Lluis Prieto/ Departament de diseny gràfic · Kiku Roure i Martina Jubany / Redacció· CMB Edicions / Diseny Web · Uri Alsina / Colaboradors · Marçal Vaquer, David Arranz, Panema du Souza, Álvaro Vilallonga, Cristina Punsola, Eva Andreu, Ernest Siquier, Alexandre Sunyer, James Marshall, Dani Sunyer, Anna Banchs, Xavier Martín, Eduard Domingo, Alex Mitrani, Xavier Bargués / Impremta · Bigsa / Dipòsit legal · B-18331-2007/ info@lux360. com www.lux360.com

>72

>94


art floral

ESCULTURA FLORAL Les composicions que us presentem aquest mes estan inspirades en l’art de l’escultura. Treballant amb materials com l’alumini i amb colors metàl·lics, la flor adquireix un protagonisme especial en conjunts minimalistes que barregen elements més austers, formes sinuoses i la calidesa que aporta la flor. Per Cristina Punsola de Fiori Fotografia David Arranz


escultura floral

C

olors i elements metàl·lics que contrasten amb la flor i amb elements naturals com la pedra sobre una base d’alumini. Dues gingers en paral·lel lligades entre l’alumini i l‘alumini verd. Peça escultural en vertical on la flor estilitza la composició.

13


T reball realitzat amb alumini en forma horitzontal i formes arrodonides que incorpora les gerberes minis bicolors, l’orquídia de la qual se’n han conservat les seves poncelles i la molsa verda. Composició que podem utilitzar com a centre de taula.

escultura floral

14


escultura floral

S

obre una base quadrada, conjunt amb gerros independents de formes arrodonides que s’integren gràcies al filferro verd. Les callas, que aporten verticalitat al conjunt, i el ranúncul, trenquen amb els tons metàl·lics i donen calidesa a aquesta composició que recorda a l’estètica dels 70.

15


escultura floral

A

nturium mini i color verd donen la nota de color a aquest centre de taula horitzontal.

16


interiorisme

REHABILITACIÓN DE UNA CASA

EN VILASSAR DE MAR El proyecto consiste en la rehabilitación de una casa unifamiliar entre medianeras. Una casa de principios del Siglo XX de tres plantas, jardín trasero de doble anchura y con acceso desde dos calles adyacentes en el centro de Vilassar de Mar. Per Imma Carner

B

ásicamente la filosofía del proyecto era conservacionista, es decir, la de recuperar y restaurar todo lo posible de la antigua construcción (techos suspendidos con pinturas al fresco, molduras, pavimentos hidráulicos, dobles puertas...) pese a ello, tuvimos que priorizar sacrificando algunas de estas cosas en aras a la funcionalidad, a saber: colocación de ascensor, instalaciones de aire acondicionado, electricidad, etc. De todas formas, se restauró toda la fachada principal, así como casi toda la carpintería interior como las puertas y artesonados adaptándolas al nuevo proyecto. Asimismo, colocamos nuevo pavimento hidráulico hecho a medida en el acceso principal y en las contrahuellas de la escalera, como muestra de respeto a la antigüedad de la casa. En cuanto a la distribución de las tres plantas, la segunda y tercera no sufrieron grandes cambios, ya que estaban destinadas a los dormitorios y los espacios estaban claramente bien definidos, con lo cual sólo se hicieron los nuevos baños en cada uno de ellos.

L

a planta baja era otra historia (sólo 5m. de ancho por 25 m. de largo) Por un lado la zona de la antigua sala y cocina estaba muy deteriorada, por lo que se tomó la decisión de derribarla entera y hacerla nueva (arquitecto Francesc Franco) creando así los lucernarios que dan vida a la nueva cocina y comedor así como un espacio mucho más diáfano. El pavimento de madera de roble aceitado, los colores suaves que no blancos, el contraste del revestimiento de papel pintado del cerramiento del ascensor, los baños y cocina totalmente modernos y la iluminación adaptada a las necesidades de cada espacio le dan a la vivienda un aire de serenidad muy agradable. En el exterior, un gran porche con su barbacoa y un sobredimensionado sofá de obra, preside el jardín, cuya piscina blanca, rematada con madera sirve de fondo y separación del garaje, con entrada independiente y al cual se accede a través de un camino de “toba” que atraviesa el césped artificial. En resumen, una obra que creo responde a las necesidades de la propiedad y de la cual estamos todos satisfechos.


rehabilitación de una casa

ANTES

DESPUÉS

Básicamente la filosofía del proyecto era conservacionista, es decir, la de recuperar y restaurar todo lo posible de la antigua construcción.

19


DESPUÉS

ANTES

rehabilitación de una casa

20


rehabilitación de una casa

ANTES

DESPUÉS

DESPUÉS

21


rehabilitaci贸n de una casa

22


paisatgisme

LA LABOR

DEL PAISATGISTA Definició de paisatgista per la Fundació Europea d’Arquitectura del Paisatge – EFLA-: “El paisatgista planifica i dissenya paisatges urbans i rurals en el temps i l’espai, basant-se en les característiques naturals i en els valors històrics i culturals del lloc. Per aconseguir aquest fi, utilitza tècniques apropiades i materials naturals i/o artificials, guiant-se de principis estètics, funcionals, científics i de planificació.”

Per Anna Banchs de Botanicum


la labor del paisatgista

U

n paisatgista es un especialista amb formació universitària que li permet desenvolupar el seu treball, comptant, a més, dels materials inertes típics de la construcció, amb elements vius com son les espècies vegetals. Aquesta circumstància especial permet que el resultat final no sigui definitiu un cop acabada l’obra, ja que canviarà a través de les estacions i dels anys, desenvolupant-se i mostrant tota la seva esplendor passat un temps. Per a conèixer millor aquesta professió l’hi demanem a Monique Briones, paisatgista col·laboradora de Botanicum, que ens doni la seva opinió:

- Què es per a tu el paisatgisme? - És una professió creativa i força espontània, que va de la mà amb el desenvolupament de la societat i que, més que limitar-se a enriquir el paisatge, influeix en la qualitat del medi ambient i de la vida dels seus habitants, ja que té el poder de crear a través de éssers vius que evolucionen amb el pas del temps. És com si una casa, un cop acabada, pogués créixer, girar-se buscant el sol, canviar de colors o morir. - Per què es necessari un paisatgista? - Quan es construeix, ja sigui una casa, un barri o un parc, es modifica el seu entorn i això implica una planificació molt acurada que ha de tenir en compte els seus usos, però també el seu impacte ambiental i, com no, la seva evolució. A més, això produeix una revalorització econòmica del indret, per la qual cosa el paisatgisme mai es una despesa, sinó una inversió en el patrimoni, que es gaudeix en el present i dóna valor pel futur.

“Un paisatgista es un especialista amb formació universitària que li permet desenvolupar el seu treball, comptant, a més, dels materials inertes típics de la construcció, amb elements vius com son les espècies vegetals.” 25


la labor del paisatgista

- Quins coneixements ha de tenir un paisatgista? - La formació d’un paisatgista és molt àmplia ja que abraça coneixements en materials de construcció, sobretot en els d’exterior, però també coneixements en humanitats, disseny, botànica, agronomia i enginyeria forestal. Per això no s’ha de confondre mai la feina d’un paisatgista amb la d’un jardiner. El jardiner executa el que el paisatgista ha dissenyat i planificat, són professions complementaries que han de treballar coordinades, però que cadascuna té els coneixements adequats per a desenvolupar la seva àrea i l’un no pot fer la feina de l’altre.

“La formació d’un paisatgista és molt àmplia ja que abraça coneixements en materials de construcció, sobretot en els d’exterior, però també coneixements en humanitats, disseny, botànica, agronomia i enginyeria forestal.” El paisatgisme ha d’actuar al costat de l’arquitectura perquè així hi hagi més harmonia, però això no es el més habitual, ja que dins de la construcció, és la part que sempre es deixa pel final. Quan ja s’han gastat massa i no queden molts recursos econòmics, és quan introdueixen la nostra feina acabant-se de qualsevol forma, sense planificar correctament i devaluant el resultat final i la propietat. Penso que la part paisatgística i d’execució del projecte, s’ha de planificar des del principi de l’obra, comptant amb la part econòmica que això suposarà; d’aquesta manera es pot fer una bona feina. - Com es crea un paisatge? - La clau està en integrar correctament tots els elements, tant els presents com els nous, en el seu entorn visual i amb harmonia natural, perquè així evoqui sensacions positives per la vida de tots els seus habitants, ja siguin vegetals, persones o animals. Un projecte fet en base als criteris correctes ofereix un oasi als sentits i alhora augmenta la consciència ambiental dels seus usuaris ja que ofereix la visió d’un futur més sostenible.

26


la labor del paisatgista

- Què s’han de tenir en compte per crear un paisatge? - Les condicions ambientals, com son l’orientació solar, el tipus de sòl, el vent i tot l’entorn en definitiva, però també les necessitats de les persones que l’han de viure. Crear un projecte és crear un vincle entre la casa i el seu entorn, per aquest motiu s’han de seleccionar espècies que s’hi puguin adaptar i evolucionar tenint en compte les seves formes, textures, colors i volums, presents i futurs.

“Un projecte fet en base als criteris correctes ofereix un oasi als sentits i alhora augmenta la consciència ambiental dels seus usuaris ja que ofereix la visió d’un futur més sostenible.”

27


la labor del paisatgista

“Crear un projecte és crear un vincle entre la casa i el seu entorn, per aquest motiu s’han de seleccionar espècies que s’hi puguin adaptar i evolucionar tenint en compte les seves formes, textures, colors i volums, presents i futurs.”

28


viatge

CROÀCIA BERNARD SHAW VA DIR QUE “AQUELLS QUE BUSQUEN EL PARADÍS A LA TERRA HAURIEN D’ANAR A DUBROVNIK”, I ÉS QUE “LA PERLA DE L’ADRIÀTIC”, COM TAMBÉ ES CONEIX A LA CIUTAT BALCÀNICA, ÉS UN DELS MOLTÍSSIMS ATRACTIUS QUE OFEREIX CROÀCIA. I PER VISITAR-LA CAL AGUDITZAR TOTS ELS SENTITS...SOM-HI!

EL PETIT PAÍS DE L’ADRIÀTIC Per CMB Edicions


croàcia, el petit país del adriàtic

A

mb la seva curiosa forma de boomerang, Croàcia es troba ubicada en una situació geogràfica privilegiada, amb 56.594 quilòmetres quadrats dels quals 1.778 són de litoral i amb més de 1.000 illes al seu horitzó. Si des d’algun lloc de la costa fem una ullada, podem trobar-nos amb que aquest país ens depara una sorpresa: tota la seva diversitat geogràfica - mar, platja, illes i també boscos, prats i muntanyes – la podem apreciar en un espai de tan sols 100 quilòmetres quadrats. Si a això hi afegim la gran diversitat d’estils arquitectònics, la cura per mantenir-ho, el seu prestigiós vi de la regió de Dalmàcia, l’aire entre centreuropeu i mediterrani que s’hi respira, que s’ha recuperat d’una guerra no gens llunyana en el temps i que, entre molts altres atractius, és un Estat independent en ple desenvolupament, no és d’estranyar que la guia “Lonely Planet” la declarés com a destí més desitjat el 2005, que “Traveller” hagués inclòs l’illa Hvar entre una de les més boniques del món, o que “National Geografic” adjudiqués a Croàcia el títol de millor lloc pel turisme d’aventures el 2006. sense anar més lluny, Omiš és un lloc espectacular per a la pràctica d’aquestes modalitats esportives.

33


croàcia, el petit país del adriàtic

D

e Croàcia meravella veure la fusió, com dèiem, d’infinitat d’estils arquitectònics: gòtic, renaixentista, romànic, medieval, influències toscanes i venecianes... configuren indrets d’extrema bellesa, absolutament captivadors, perfectament restaurats i conservats malgrat les batzegades que figuren a la memòria de tots, i que si deixem el litoral per endinsar-nos a l’interior, encara hi podem veure la seva empremta: els efectes devastadors de la guerra. Croàcia té diversos llocs declarats Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO: el nucli històric D’Splitz amb el seu Palau de Diocleciano, el Parc Nacional dels Llacs de Plitvice, la ciutat històrica de Trogir, el Conjunt Episcopal de la Basílica Eufràsica al Centre Històric de Poreč, la Catedral de Santiago de Šibenik o la Plana d’Stari Grad. I vuit Parcs Nacionals i deu de Naturals que aglutinen una flora i una fauna impressionants: insectes, rèptils, voltors, llops, cérvols, ossos... Així com llacs, salts d’aigua, brolladors subterranis o valls. L’oferta turística de Croàcia creix, però encara té el regust del que queda per conèixer. Aprofitem’ho!

34


croàcia, el petit país del adriàtic

35


croàcia, el petit país del adriàtic

LLOCS D’INTERÈS · Les Illes: Brac i Hvar · Sinj: el torneig eqüestre (Alka) que es celebra cada primer diumenge d’Agost · Dubrovnik: El nucli Antic, una de les farmàcies més antigues d’Europa, El Monestir; la Font d’Onofrio, la Porta Poreč . · Splitz: El Palau Diocleciano. Splitz és el punt de partida per accedir a les illes. · Zagreb: La capital de Croàcia i ciutat medieval. El Parc Natural de Plitvice · Rovinj: L’església de Santa Eufèmia , barroca i de 57 metres d’alçada. · Ston: La muralla defensiva. Provar les excel·lents ostres i els seus vins. · Sĭbenik: Festival internacional infantil a finals de juny. · Istia: La torre inclinada a Završje.

PARTICULARITATS · El marbre de La Casa Blanca prové de l’illa de Brac. · El carnaval de Rijeka és un dels tres més atractius d’Europa. · És un dels països ecològicament més conservat d’Europa. · Plavac mali és una vinya autòctona que sols es cultiva a Croàcia. · La localitat d’Ston és coneguda també per tenir les ostres més saboroses del món. · Les trufes d’Istria són de les millors i més apreciades. · La sal de Pag i d’Ston és la més pura del Mediterrani. · El Marraschino autèntic és de Zadar, al segle XVIII s’exportava a gairebé totes les corts europees. · Diuen que la posta de sol de Zadar és una de les més belles del món.

36


gastronomia

REALITZA UNA CATA DE QUADRES AMB ELS SEUS CAFÈS PURE ORIGINS Aquest més us presentem l’esdeveniment al qual va participar el nostre col·laborador Iker Erauzkin el passat 29 d’agost a Sotogrande. El xef creatiu Iker Erauzkin juntament amb el sommelier Rafael Bellido van dur a terme un innovador Art Cooking Show denominat “El Arte del Café Perfecto”. Nespresso va presentar el maridatge perfecte entre l’art i l’alta gastronomia amb cafè, mitjançant la creació en viu i en directe d’obres d’art efímer.


nespresso

E

n aquest Art Cooking Show, Iker Erauzkin, xef, autor de destacats llibres de cuina con “El Sabor de las Flores” i col·laborador habitual de diverses publicacions, va ser l’encarregat de mostrar sobre paletes d’artista com pot fusionar-se el cafè i l’art. Per la seva banda, el reconegut sommelier i membre de diverses associacions del sector, rafael Bellido va delectar al públic amb unes “notes de cata”, explicant el maridatge més adequat amb les recents varietats de Nespresso, els seus tres Pure Origin: Indriya from India, Dulsão do Brasil i Rosabaya de Colombia. Junts van crear una autèntica cata de quadres, mesclant sobre les paletes d’artista les textures dels ingredients de rebosteria que millor maridaven amb cada varietat. > Iker Erauzkin, RafaBellido, Vincent Termote, Nieves y Luis

43


nespresso

> Vincent Termote pintando

> Nieves y Luis Art Cooking Show

44

> Vincent Termote pintando junto a Luis y Nieves


nespresso

> Nieves pintando

> Luis, Nieves y Rafa

> Nieves y Luis Art Cooking Show

> Nieves y Luis Art Cooking Show

> Sara Ferguson y Vincent Termote entrega premios

45


nespresso

A

ixí, en el primer quadre pintat, basat en la varietat Indriya From India, que posseeix personalitat pròpia i proporciona sabors especiats i contundents, Iker va realitzar un bescuit d’ametlles amarat en salsa de taronja i de flor de taronger, amb una crema lleugera de xocolata i vainilla. La composició es va completar amb pebre rosa i un lleuger toc de romaní, decorat amb salsa de cacau amarg i taronja rallada. Pel segon quadre, es va realitzar un maridatge amb la varietat de cafè Dulsão do Brasil, que es caracteritza pels seus aromes terrosos amb un lleu toc a cereals torrats i cacau. En aquesta ocasió, Iker va elaborar un quadre basat en un brownie d’avellanes i mel amb una culleradeta de “dulce de leche”, empolsada amb coco rallat i decorat amb crema de caramel, toffe i encenalls d’avellanes rallades. Amb el tercer quadre realitzat amb la varietat de cafè Rosabaya de Colombia, que posseeix aromes càlids a fruites del bosc, es va plasmar una obra a base de “macaron” de cacau i crema de xocolata blanca, crema d’espígol i salsa de violetes, decorat amb petites aportacions de coulis de gerds i una pinzellada d’or comestible. Per a la creació d’aquestes obres d’art comestible, es va comptar també amb dos padrins d’excepció: la coneguda top model Nieves Álvarez i Luis Medina Abascal, fill petit de Nati Abascal. Tots els assistents a aquest esdeveniment van participar en una composició en la que ells mateixos van crear els seus propis quadres. Durant el mateix, els quatre protagonistes varen escollir les tres obres d’art més originals, les quals van ser premiades amb la nova màquina CitiZ de Nespresso. Per acabar la jornada, es va organitzar un cocktail al qual hi van assistir reconegudes personalitats de la vida social de Sotogrande i una dj d’excepció: Alaska.

Alaska pinchando con Mario, Luis y Nieves

46


selecci贸 lux


selecci贸 lux


esports

RAID FEMENÍ TOYOTA

Toyota España organitza des de l’any 2000, el Raid Femení Toyota, una ruta tot terreny, sense caràcter competitiu i sols per a dones, en la que 20 participants recorren durant cinc dies prop de 1.000 quilòmetres d’aventura per camins i pistes 4x4.


raid femení toyota

E

n totes les edicions, el Raid Femení Toyota ha comptat amb un dels més populars tot terreny del mercat, el Toyota RAV4, amb el qual el grup de participants ha pogut conèixer la diversitat natural i cultural de l’Estat, al llarg de tot el recorregut. Les participants realitzen un itinerari que consta de cinc etapes que es complementen amb activitats paral·leles relacionades amb els esports d’aventura, el respecte pel medi ambient, la història i la cultura de les zones per les que discorre el recorregut. Una autèntica aventura, carregada de bon humor i caracteritzada per l’esperit d’equip. Per participar en el Raid Femení, les aspirants s’han de sotmetre a unes proves de selecció teòriques, físiques, de conducció i orientació, durant les quals es valora l’actitud, disponibilitat, esperit aventurer, companyerisme i treball d’equip. La pràctica del tot terreny és una activitat

molt propicia per fer turisme i és també una forma més de conèixer i fomentar el respecte per la natura i el compromís social. Per aquest motiu, el Raid Femení té diversos objectius: > Involucrar a les dones a la pràctica del tot terreny com a activitat lúdica. > Recolzar el medi natural en diverses facetes, col·laborant amb diferents organitzacions que treballen per la seva recuperació i conservació. > Recolzar i ajudar a divulgar el patrimoni artístic i cultural de molts llocs històrics i les regions naturals de tot l’Estat durant tot el recorregut. > Divulgar el missatge solidari de la aecc (Asociació Española Contra el Càncer) La detecció precoç és l’eina més eficaç contra el càncer de mama amb el seu programa Mucho Por Vivir.

53


raid femenĂ­ toyota

54


raid femení toyota

C

adascuna de les cinc etapes del Raid compta amb accions relacionades amb el respecte cap a la natura. Aquestes activitats medi ambientals es realitzen en col·laboració amb organitzacions no governamentals i autoritats locals a cada punt del recorregut. Entre les activitats que es realitzen durant el Raid Femení, podem destacar activitats de reforestació, condicionament i senyalització de senders o nius d’aus. El Toyota RAV4 actual és la tercera generació d’un model que pot presumir de ser un dels més venuts a Europa i tot un èxit mundial per Toyota. Des del començament del Raid, el tot terreny ha estat el protagonista juntament amb les participants de totes les rutes. Desde 2007 “muchoxvivir” es va convertir en el lema de la prova, el color rosa ha estat el protagonista i el Raid Femení ha esdevingut una plataforma per a la conscienciació i divulgació en la lluita contra el càncer de mama, i a la qual ara s’hi ha sumat la firma SUCCO contribuint amb el disseny d’una peça que sens dubte recolzarà el compromis de Toyota amb l’ aecc. Històric Raid Femení Toyota 1er Raid - Girona- Madrid 2on Raid -Madrid- Sitges 3er Raid – Madrid-Santiago de Compostela 4rt Raid – Port Aventura (Tarragona)- San José (Almería) 5è Raid - Roncesvalles (Navarra) – Finisterre (Coruña) 6è Raid - Astorga (León)- Tarifa (Cádiz) 7è Raid - Puebla de Sanabria (Zamora)- Ayamonte (Huelva) 8è Raid - Sevilla- San Sebastián 9è Raid - Burgos- Alacant


raid femenĂ­ toyota

56


motor

TESLA ROADSTER PINTA’L DE VERD… I AGAFA’L (SI POTS) SI A HOM LI FAS PENSAR EN UN AUTOMÒBIL ELÈCTRIC, POSSIBLEMENT LA PRIMERA IMATGE QUE LI VINDRÀ AL CAP SERÀ LA D’UN D’AQUELLS VEHICLES DE GOLF QUE PORTEN ALS SEUS USUARIS I ALS SEUS ESTRIS DE JOC D’UN RACÓ A L’ALTRE DEL CAMP, A PAS DE PERSONA.

Per Xavier Bargués


tesla roadster

M

és enllà d’aquesta, podríem dir que poc digne obvietat, l’automòbil elèctric es mereix que obrim les nostres mires i reconsiderem la idea simplista i preconcebuda que en tenim: el típic vehicle urbà, petit, de disseny poc agraciat, car i amb clares limitacions pràctiques, i que la única virtut que esgrimeix és que és ecològicament menys agressiu. Els Salons Internacionals ens ajuden a canviar el clixé de l’automòbil elèctric, on els grans fabricants realitzen exercicis tecnològics i hi mostren al gran públic atractius projectes de vehicles amb motoritzacions exemptes de combustió fòssil que prometen potències i autonomies pròpies de la ciència-ficció. Tot plegat molt bonic, però encara ben lluny del nostre garatge. Més a prop tenim però als anomenats Híbrids, aquests enginys pseudo-ecològics tant políticament correctes que ara estan tan de moda, que molt de mica en mica (massa de mica en mica, de fet) intenten acostar-se a la tant desitjada autonomia despetrolitzada. Tot res, res a veure amb el nostre protagonista. Lluny de les concessions que altres fabricants fan, el Tesla Roadster és un automòbil propulsat per pura i genuïna electricitat. L’electricitat que es recarrega amb un endoll, no pas amb un motor de combustible fòssil, i tot amb una clara diferència: la seva radical aposta eleva l’automòbil elèctric a un estadi superior, amb un nivell prestacional sense precedents en un vehicle d’aquestes característiques i fabricat en sèrie. L’energia que impulsa el Roadster s’extrau de bateries d’ióliti, tecnologia que ofereix una densitat de càrrega quatre vegades superior que les de les bateries convencionals. Tesla ho aprofita per encabir les 6831 piles cilíndriques de tan sols 18mm de diàmetre i 65 de llarg en un compartiment estanc i refrigerat just darrera dels dos seients davanters. La càrrega es realitza mitjançant la xarxa elèctrica i pot arribar a completar-se des de zero en tan sols 3,5 hores amb un carregador ràpid. 61


tesla roadster

62


tesla roadster

L

’eficiència del conjunt pila-motor-roda és sorprenent, com tots els motors elèctrics, i que en condicions estàndard, és del 92% i a màxima prestació, del 85%.Per referència, l’eficiència dipòsit-motor-roda en un vehicle impulsat per un motor de combustió interna, és inferior al 15%. Una dada a tenir en compte. Considerant així que el Roadster no consumeix gasolina, per determinar el consum per quilòmetre s’ha de calcular en termes d’equivalència energètica. El seu consum proporcional seria d’uns 1,95 l/100km. Una altra dada a considerar. Acabant de fer números, i en termes de cost real de consum, Tesla Motors anuncia un cost de 0.03 dòlars per milla si es recarrega amb la tarifa normal de xarxa (la dels USA) i 0.01 dòlars per milla en la tarifa nocturna. Crec que aquesta dada es podria considerar definitiva.

63


tesla roadster

“La versió potenciada Sport del 2010 disposa de 288 CV i aconsegueix 3.7 seg en acceleració, superant per exemple a un Lamborghini Diablo, o fins i tot un Ferrari F-40.”

A

l marge però d’aquestes fredes encara que necessàries justificacions, el Tesla Roadster té una carta de presentació que no deixaria preveure que es tracta d’un vehicle elèctric: El xassís i carrosseria és íntegrament de fibra de carboni, fabricat per Tesla i es munta a la mateixa cadena que el Lotus Elise a Hethel, Anglaterra, de qui comparteix el 6% de components. Lotus ha contribuït en el desenvolupament inicial del Roadster, fet que avala de ple la resposta dinàmica d’aquest preciós biplaça. El motor de tres fases i quatre pols d’AC Propulsion - que no necessita refrigeració líquida-, desenvolupa una potència de 185 KW (248 CV) a 14000 rpm i un parell màxim de 270 Nm –atenció- constant de 0 a 6000 rpm. Connectat finalment i després de diverses evolucions a una transmissió de dues velocitats, impulsa al Roadster a través de les rodes posteriors a una velocitat màxima autolimitada de 125mph (201 Km/h) i una acceleració de 3,9 segons de 0 a 60 mph (0 a 97 Km/h). La versió potenciada Sport del 2010 disposa de 288 CV i aconsegueix 3.7 seg en acceleració, superant per exemple a un Lamborghini Diablo, o fins i tot un Ferrari F-40. Això si, en absolut silenci i sense que cap forat d’ozó pateixi les funestes conseqüències d’emissions contaminants. Si alguna pega se li pot trobar a aquesta esperançadora aposta de futur, és per una banda la seva autonomia de 400 quilòmetres, altrament res inversemblant si es considera la utilitat més aviat lúdica del vehicle, i per l’altra banda els 90000 dòlars que haurem de pagar si volem gaudir d’aquesta verda, ràpida i silenciosa joia mecànica. 64


animàlia

ELS DISCOS, ELS REIS I LES REINES

DELS PEIXOS D’AIGUA DOLÇA Els discos són peixos provinents de l’Amazona, a Amèrica del Sud, l’únic lloc del món on es troben de forma natural. El seu cos és rodó i aplanat i acostumen a fer entre uns 13 i 15 cm de llargada quan són adults.

P

Per Eduard Domingo de Natur Center www.naturcenter.es

odem trobar una gran varietat de discos, ja que a independentment de les múltiple variacions d’espècies i sub espècies que podem trobar a la natura, l’home s’ha encarregat d’efectuar híbrids entre ells, aconseguint combinacions de colors realment magnífiques, que faran del nostre aquari de casa un element decoratiu espectacular. Per tots aquells que s’inicien en el món dels discos, és important saber que és millor adquirir discos provinents de criadors, ja que l’adaptació a un nou espai, a una nova persona i a una nova alimentació serà molt més fàcil i positiva que l’adaptació d’un peix provinent directament de la naturalesa, que no ha estat mai dins d’un aquari o que no ha tractat mai a éssers humans. Els discos són uns peixos que tenen fama de peixos complicats o difícils de cuidar, però és fals, només requereixen una atenció especial a l’entorn de l’aquari, a l’estat de l’aigua i a l’alimentació. En el moment d’adquirir un peix disc és important tenir present l’estat de salut d’aquest animal. Hi ha grans diferències a simple vista que ens permetran veure si un disc té un bon estat de salut o pel contrari té un mal estat de salut. Com a primer aspecte atenir present, hem d’evitar els peixos que són de color fosc, principal senyal que el disc no gaudeix d’un bon estat de salut. Un altre aspecte és l’estat de nerviosisme o por del peix, és important que no s’espantin fàcilment i no estiguin constantment amagats entre la decoració de l’aquari.


els discos, els reis i les reines...

L

a norma bàsica per tenir peixos discos a casa nostra és no tenir un sol peix d’aquest tipus, ja que els hi agrada viure amb parella o en grup, i en el cas de tenir un sol exemplar normalment aquest es debilitaria paulatinament fins acabar amb la seva vida. Pel que fa a l’estat de l’aigua de l’aquari és molt important tenir-la en bones condicions i passar per un procés constant de filtratge, a més d’estar freqüentment controlada, ja que d’aquesta manera previndrem molts problemes. La periodicitat de canvis d’aigua variarà en funció dels litres i el nombre de peixos que tingui en el seu aquari, per això li recomanem que ho consulti amb un especialista a les botigues d’animals. Pel que fa a la química de l’aigua, cal recordar que a la naturalesa els discos es troben en aigües molt i molt toves, ara bé, els peixos que provenen de criadors ja venen adaptats amb unes aigües un pèl més dures per facilitar l’acondicionament a casa nostra. Un aspecte que es recomana és afegir turba en el nostre aquari, ja que a través de la seva reacció permet estovar considerablement l’aigua de l’aquari i millorar d’aquesta manera els possibles desajustos que puguem tenir amb la duresa de l’aigua. Els discos són peixos d’aigua dolça tropical, és a dir, que necessiten viure en una aigua amb una temperatura entre 28 i 32 graus en tot moment.

67


els discos, els reis i les reines...

U

n fet que ens pot indicar perfectament el bon estat de salut dels nostres discos és la seva gana. És normal que en el moment d’adquirir els nostre discos estiguin uns dies que fugin del menjar, ja que al produir-se canvis en la seva vida, entren en un estat d’estrès, que com la majoria dels peixos, es tradueix amb poques ganes de menjar. Aquest fet l’hem de contrarestar donant petites quantitats de larva vermella descongelada durant el dia, una exquisidesa a la que pocs es resisteixen, d’aquesta manera alimentarem els nostres peixos i reduirem la situació d’estrès a la que estan sotmesos. A part dels aliments congelats com les larves, l’artèmia o les papilles, hi ha els preparats en escames o granulats especialitzats per discos que ens ofereixen les marques de qualitat. Pel que fa a la reproducció dels discos és una pràctica molt estesa entre els aficionats a aquesta peixos. Com aconseguir una parella? Això no es pot respondre al 100%, ja que a simple vista costa diferenciar entre un mascle i una femella, només persones molt especialitzades i segons l’edat dels peixos poden intentar formar parelles. En el moment que realment tinguem una parella de cria, la femella posarà fileres d’ous quan l’estat de l’aigua i l’entorn de l’aquari siguin els idonis. Cada posta acostuma a posar entre uns 200 i uns 300 ous, perquè posteriorment el mascle els fertilitzi. En cas que la parella no es trobi en condicions tranquil·les i calmades després de la posta, la parella pot arribar a menjar-se tot els ous que ha posat en menys de 24 hores. Durant la transformació d’ous a larves, la parella es va tornant per ventar els ous, un cop els ous es converteixen en larves, els pares ja desenvolupen el seu sentiment paternal i els cuiden ferotgement de qualsevol amenaça. Quan les larves tenen pocs dies, es mantenen al cono de cria, per posteriorment fer el salt i enganxar-se a la mare. Un cop enganxats a la mare, disposen d’aliment durant tot el dia i en gran quantitat, per aquest motiu efectuen un creixement molt ràpid convertint-se en petits exemplars de peixos discos. Un grup de discos i les seves cries, convertirà el nostre aquari en un indret espectacular per gaudir i observar.

68


reportatge


xevi aymà

73


xevi aymá viu l’exterior

74


xevi aymà viu l’exterior

75


xevi aymà viu l’exterior

76


xevi aymà

77


DANIELA MONTICONE abrió sus puertas el mes de Marzo de 2009 EN LA CIUDAD DE MATARÓ. una particular boutique de complementos para la mujer, donde comercializa su PROPIA colección de complementos textiles artesanales de diseño Hilados del Sur, conjuntamente con otros complementos de exquisito diseño y originalidad. Por CMB Edicions

Chales artesanales HILADOS DEL SUR

moda

Pulseras cuero víbora con aplicación de lámina de alpaca y ópalo

Pulseras cuero metalizado y vitrofusión

“ En 4 años su colección se comercializa en toda España, en 30 puntos de venta, muy cuidadosamante seleccionados. Todas las prendas de la colección, tienen una tirada limitada y exclusiva, no superándose nunca las 100 prendas por modelo.”


daniela monticone

Bandolera Zorro Patagónico

Collares Alpaca con Amatista, lapislázuli...

Un poco de Historia … Hilados del Sur se crea en el 2005, con la idea de ofrecer a la mujer actual, prendas artesanales únicas, de diseño, atemporales y con mucha personalidad, diferentes de toda propuesta masiva y globalizada que se ve en la actualidad. Su creadora, Ingeniera informática de Profesión, deja su carrera y decide comenzar una nueva faceta más artística y solidaria. Para ello forma un grupo de tejedoras, coordinado por 3 profesionales en diseño textil y crea su primera colección de prendas puramente artesanales desarrolladas en tricot, ganchillo y telar. Una empresa solidaria

Bandolera crochet en cinta bordada

Trabajan durante todo el año un grupo de 30 tejedoras profesionales que aportan a sus familias unos ingresos adicionales, y en muchos casos únicos, como jefas de familia, trabajando desde casa y cobrando salarios dignos.

81


daniela monticone

Colección Otoño-Invierno Mezclando lanas nobles y suaves, como el Merino y el Mohair, con cintas de raso y terciopelo, crea abrigos, capas y pashminas únicas por sus formas y texturas.

82


daniela monticoane

83


daniela monticone

Colección Primavera-Verano Son bellísimos Chales, mantones, boleros y spolverinos donde mezcla seda natural con cintas, logrando piezas de coctel elegantes y extremadas al mismo tiempo, siempre con el sello de artesanía de calidad.

Puntos de Venta La colección Hilados del Sur se comercializa en exclusivos puntos de Venta dentro de la geografía española. Algunos de ellos son: PROFUOMO. Puerto Banús CARMEN PIEDRA. Marbella MIRAMELINDO. Menorca MARÍA LUISA ARREGI. Zarautz MAD. Barcelona GRACE&GRACE. Blanes LIDER. Vilassar de mar SALDE3MAR. Badalona.


bellesa i imatge

Majorica presenta les seves noves col·leccions TardorHivern 2009-2010 després del èxit obtingut amb la seva col·lecció Charms aquesta primavera. MAJORICA – 93 270 36 60 www.majorica.com


majorica

L

a col·lecció Charms aprofita el gust del consumidor per crear la seva pròpia joia o customitzar-la al seu estil. Així doncs, Majorica amplia la seva oferta en braçalets amb Charms, amb un nou braçalet de perles amb entrepeces i dos nous collarets, un amb cadena i un altre amb cuir, que es poden personalitzar amb els diferents charms que ens ofereix la seva nova col·lecció. Es coneixen amb els noms de City Chic, Jolly, Festival...col·leccions informals i en tendència amb la moda, amb cordons de cuir a base de nusos i/o trenats, i peces de plata amb diferents textures amb acabats mates i brillants.

89


majorica

A

quests dissenys s’amplien amb nous models de collarets i braçalets, combinant perles amb cuir en diferents estils, més chic uns, més agressius i informals d’altres. Dins de la línia més clàssica, la nova col·lecció Jolly, a base de cadenes i pedres en tres versions: ònix, ull de tigre i ametista, que combinada amb les perles serà, sens dubte, una de les col·leccions amb més èxit d’aquesta temporada. Majorica ha obert les seves portes a la nova Terminal T1 de l ‘Aeroport de Barcelona, en aquesta ocasió, un punt de venda que presenta la nova decoració que Majorica té ja a les seves 26 botigues pròpies. Con...comunicación www.majorica.com

90


speaker’s corner 26

Carrer Nou 9, 27. 08301 Mataró · Tel. 937905582 · robafaves@robafaves.com · www.robafaves.com

Essential Blue Note Blue Note Records

música

L’àlbum recull temes emblemàtics de 38 artistes, en un ventall que va des de Miles Davis a Nora Jones, d’Us3 a John Coltrane, de Lila Downs a Duke Ellington, de Keren Ann a Billie Holiday. Un 2CD editat en format disc llibre excepcional que celebra el 70 aniversari de la creació de Blue Note, un dels segells discogràfics més emblemàtics, rigorosos i respectats de la historia de la música. Una marca llegendària que sempre ha estat sinònim de bona música.

La tendresa dels llops Stef Penney ed. La Magrana

llibres

Neu, gel, paranyers, llops; exili, territoris ocupats, indis; solitud, vides silenciades, orgull. Paraules que defineixen perfectament aquesta novel·la de tall clàssic que porta per títol “La tendresa dels llops”. La tendresa dels llops és alhora una novel·la d’aventures, viatges, misteri i un petit homenatge a les comunitat d’indis que un dia van veure com els ocupaven la terra i n’espoliaven els recursos.

Gran Torino

Clint Eastwood Warner

cinema

Walt Kowalski, un jubilat veterà de la Guerra de Corea, no es sent conforme amb el rumb que ha pres la seva vida, ni amb la recent transformació del seu veïnat, però malgrat les poques simpaties que sent per a ells, les circumstàncies el forcen a defensar als seus veïns d’una colla local que se’n encarrega de fomentar la violència i la por.

92

“Y.” Bebe EMI Music

Cinc anys després del seu primer disc “P’afuera Telarañas”, Bebe publica els seu nou àlbum “Y.” (llegeixis “Y punto”). El procés de creació ha estat llarg i meticulós, una mena de viatge emocional mental i físic en solitud total, i cada cançó del disc és un estat anímic de cadascuna de les parades d’aquest trajecte.

Haig d’anar a l’escola? Path Thomas Ed. Joventut + 4 anys

Aquest deliciós llibre il·lustrat ajuda els nens i les nenes a comprendre que l’escola és un espai on comencen a aprendre coses noves sobre el món més enllà de la família. Els infants descobriran el plaer d’aprendre coses noves, conèixer persones noves i viure noves experiències.

Slumdog Milionaire Danny Boyle, Loveleen Tandan Filmax

Un jove orfe d’una barriada pobre de Bombay es presenta a la versió índia del concurs “Qui vol ser milionari?”. Respon correctament a totes les preguntes, però al arribar a la última és sobtadament detingut. A partir d’aquí, tindrà que relatar diferents moments de la seva vida i desvelar els motius que l’han portat a concursar.

Pl. de l’Esposalda, 8 · 08520 Les Franqueses del Vallès · Tel. 938467861 · info@lesposalda.cat · www.lespolsada.cat


cinema

What Ever Happened to Baby Jane? Les desavinences entre dos grandíssimes actrius: Bette Davis i Joan Crawford traslladats a la gran pantalla. No sé si en aquest cas es podria dir que la ficció supera a la realitat, però el rodatge va suposar un duel interpretatiu i personal espectacular que va donar lloc – direcció i guió inclosos – a aquesta enorme obra mestra del cinema.

D

ues germanes d’avançada edat i en l’ocàs de les seves carreres (també a la vida real) obligades a viure juntes arrel d’un tràgic i sospitós accident. Odi, frustració, venjança, enveja...Una pel·lícula imprescindible i amb anècdotes tan esgarrifoses com el seu mateix argument: Bette Davis es negava a treure’s el maquillatge per accentuar el seu aspecte decrèpit i tètric. En l’escena on aquesta li propina una puntada de peu al cap de Joan Crawford, a aquesta li van haver de donar uns quants punts de sutura i com a venjança, quan Bette Davis l’ha d’arrossegar per la platja, Joan Crawford es va ompli de ploms les butxaques per dificultar-li la feina. Thriller, drama psicològic i cinema negre es barregen en aquesta pel·lícula del director Robert Aldrich.

93


joves artistes

ALEX VALLS VISC I TREBALLO A MATARÓ. SÓC LLICENCIAT EN BELLES ARTS PER LA UNIVERSITAT DE BARCELONA, EN L’ESPECIALITAT D’ESCULTURA. LA MEVA ACTIVITAT PROFESSIONAL ES DESENVOLUPA EN ELS ÀMBITS DEL DISSENY GRÀFIC I LA IL·LUSTRACIÓ. .


alex valls


ita puig

C

ombinar la vida professional i la familiar deixa poc espai per a l’activitat artística, que mai però, he deixat d’exercir. De fet, el meu estudi disposa de dos espais diferenciats on poder treballar en cada àmbit. He fet exposicions al desaparegut Cafè Cultural Arcadia de Mataró i he participat en exposicions col·lectives a la Sala del Casal Aliança, a l’Ateneu de la Caixa Laietana i a les col·lectives com la tradicional de Sant Lluc. També m’agrada participar a les manifestacions artístiques populars com el Sant Pere Més Alt Com que pels requeriments d’espai i tècnics que comporta no puc dedicar-me a l’escultura, he optat per una tècnica a mig camí entre la il·lustració i la pintura, buscant un cert volum i un tractament de les línies i les llums a base de “despintar” més que no pas de pintar els quadres. Per obtenir el resultat pictòric, utilitzo un suport de fusta amb bastidor que fabrico jo mateix i sobre el qual puc treballar amb dibuix al grafit, acetats de polivinil, pintura acrílica i betums. El meu treball es basa en objectes, espais i persones gairebé sempre reals, que acostumen a passar desapercebuts i que reinterpreto canviant-los el punt de vista, la forma, el color, la llum. Acostumo a trobar en els llocs i les coses antigues i velles, infinitat de motius per representar i encara que els meus quadres acostumen a ser foscos, sempre hi trobareu una llum encesa. Les meves perspectives sempre són irreals, doblegades i corbes, i els meus personatges es deformen en l’espai que els conté mirant de trobar més expressivitat.


alex valls

97


il路lustraci贸


LUX360 23 SETEMBRE 2009  

JAMES JOYCE núm.23 magazine de tendències / Maresme Llegeixo a la premsa que les consultes de psiquiatres i de psicòlegs tenen més afluència...