Page 1

H E L A

b o d e n S

M Å N A D S M A G A S I N

juni 2012 | årgång 4

Hus & Hem

Inglasningar

Motor

Sportvagnsrundan

Förening

BBK fostrar talanger

Militärstaden Försvarsmuseumet

Studenttider - Tips för dig som tar studenten

1


Juni

Praktik Mitt namn är Viktor Eriksson och jag är 21 år gammal och studerar just nu till Företagssäljare på IHM Business School i Stockholm. På skolan har vi en del praktik och eftersom jag kände att jag var lite less på storstan och ville komma hem till vänner och familj i mitt kära Boden så sökte jag praktik här uppe. Jag ringde till Conny här på Boden Guiden och frågade ifall det fanns möjlighet att göra praktik hos dem och det fick jag chansen att göra. Eftersom skolavslutning och studenten närmar sig har jag skrivit en del om de vanligaste frågorna gällande vett och etikett. Våra annonsörer har även tagit fram fina erbjudanden till er studenter. Men mitt största tips till dem som tar studenten är ändå att göra det bästa av den dagen för det är något ni kommer att komma ihåg i många år framöver. Nu efter en lång vår så ser jag fram emot en härlig sommar här i Boden med bad, fotboll och grillkvällar.

Viktor Eriksson

Bodens stadsbibliotek 1 Maj - 31 augusti 2012 2 maj - 15 juni Måndag-torsdag 10-18 Fredag 10-17

18 Juni - 17 aug Måndag-torsdag 12-18 Fredag 12-17 20-31 Augusti Måndag-torsdag 10-18 Fredag 10-17

Nästa utgivning 27/6 | Manusstop 15/6. OBS! NYTT TELEFONNUMMER: Växel: 0921-36 18 00 Ansvarig utgivare: P-O Ahlbin | Postadress: Kyrkgatan 41, plan 2, 961 35 Boden Telefon: 0921-36 18 00 | E-post: boden@guidenmedia.se | Annonser: Conny Johansson 070-349 99 51, conny@guidenmedia.se. Johan Åström 070-349 99 52, johan.astrom@guidenmedia.se | Grafisk produktion: Elin Landström, elin@guidenmedia.se | Omslag: Clara Alm & Andreas Yttling Foto: Thomas Byberg | Skribenter: Johan E. Skoglund, Elin Landström, Adam Andersson | Vimlare: Emma Nilsson | Fotografer: Thomas Byberg, Nathalie Bourwall, Emma Nilsson och Petra Isaksson Distribution: Posten. Upplaga: 19 500 ex. Guiden ges även ut i Skellefteå och Umeå kommuner.

www.bibblo.se/boden/blog

”Jag vill ha ett tryggt Boden!” Hans Holmqvist

Vi moderater vet att tidiga insatser mot ungas brott motverkar kriminalitet längre fram. Därför skall unga lagöverträdare mötas av tydliga reaktioner. Till exempel skall fler brott av unga under 15 år utredas av polis. Syftet är inte att straffa utan att markera allvaret och ge grund för rätt sociala insatser. Brott förebyggs på flera sätt; genom fler i arbete, bättre skolor, meningsfull fritidssysselsättning och nolltolerans mot klotter.

Ditt lokala bankkontor. När du behöver göra vanliga bankärenden och få goda råd av kunniga banktjänstemän. Då finns vi här för dig.

Under sommaren 1/6-31/8 är våra öppetider: Mån-Tors 09.00-15.00 Fredag 10.00-15.00 BODEN

www.moderaterna.se

2

Boden · Kungsgatan 34 · 0921-792 50 www.handelsbanken.se/boden


Fina erbjudanden från:

problem med...

...klåda, orolig mage, övervikt, stela leder eller ålders-relaterade besvär? Daily Care har redan hjälpt tusentals hundar med dessa problem. Just nu har du chansen att prova det till kampanjpris, din hund kommer att tacka dig!

2,5 kg

29 kr Ord.pris 269:-

Gäller endast på DjurMagazinet i Boden t.o.m. 30 maj 2012. Max 1 erbjudande per hushåll, med reservation för tryckfel och ev. slutförsäljning. Erbjudandet gäller endast till hundar med behov av Daily Care.

Inkl. återköpskupong på 50 kr.

BODEN SPARA PENGAR! Med djurmagazinets klubbkort. Mer information finner du i butiken

Hermelinsgatan 1 | 0921-10692

drömmer du om att få köra en sån här? Vi hjälper dig att fixa MC- och moppekortet. Även riskutbildning 1 o 2 bokar du hos oss.

Boka! mC körer-! lektion

K u n g s g a t a n

5 7

|

0 9 2 1

-

5 0 1

3 0

3


Slipade solglasögon utan extra kostnad. Just nu när du köper glasögon hos oss med erbjudandet “andra paret gratis” kan du få solglasögon med din styrka utan extra kostnad i ditt andra par.

Vi har studentpresenterna för honom och henne. Välkommen in!

Boden: Drottninggatan 8, 0921-133 60 www.specsavers.se Erbjudandet gäller tom 31 augusti 2012. 2 för 1 gäller samma recept, inkl. enkelslipade standardglas (index 1,5). Vid val av andra glas eller ytbehandlingar tillkommer kostnad för båda glasögonen enl. ordinarie prislista. Kan ej kombineras med andra erbjudanden. Ordinarie pris för färg i glasen är 250 kr. © 2012 Specsavers Optical Group. All rights reserved. www.specsavers.se

nagelStudion flyttar in! Naglar till student och bal. Boka tid nu!

Kungsgatan 38, BODEN

Vi har allt inför...

skolaVslutningen Vi gör din studentsky lt!

076 – 788 59 48

Två valfria SPprodukter

Vi använder högblankt fo topapper Kom in elle r maila din be ställn info@gillabu tiken.se ing

Ord. 450:-

Välkommen in! Gamla och nya kunder Maria och Kicki

299:Gilla oss på Facebook!

Gågatan | Tel: 0921–173 00 Öppet: Mån-Tis 08 – 19, Ons-Tors 08 – 17

4

www.gillabutiken.se

Öppet mån-fre 10-18, lör 10-16, sön 12-16 Drottninggatan 9 • 0921-198 12


Destination:

verklighetens kunskaP

Ballongerna är uppblåsta, girlanger har kastats, tårtor har bakats, rosor har fixats och den röda mattan är utrullad. Med andra ord är det rejält dukat för högtid. Det är dukat för glädje. När träden blommar och gräset är på gång på riktigt i försommarens prakt är det dags för studenten. I Boden betyder det mängder av fotografier på kvarnängen, studentbal och flakåkning genom stadens gator. Lärarna blir till festfixare som ska göra sina elevers dag så rolig som möjligt. Det är ju helt underbara dagar när man är den som står där på den rätta sidan av tjugoårsstrecket. Som lärare står man där och gläds åt de med mössor samtidigt som man står där och oroar sig för hur det ska gå för dem. För vi har insett att livet kan vara tungt ibland men det är nog, trots allt, viktigt att vi alla får gå genom de delarna av livet också. Framtidsfrågor En gymnasielärare följer elever i tre år. Det är en period då människor utvecklas mycket, alla på sitt eget sätt. Det är allt ifrån teoretiska kunskaper i form av fakta till sociala färdigheter. Som lärare värms själen lika många gånger som den fryser till is. På studenten står man där med delade känslor. Man vet inte om man ska vara överlycklig eller sorgsen. Personer kommer att saknas men samtidigt så får de ju

ge sig ut på äventyr man vill unna alla. Snart är det dags att ta itu med saker som ekonomi, jobbsökning och att hitta ett lämpligt boende. Allt sådant man inte ska tänka på när man är nitton år. Personligen kan jag inte bortse från dessa tankar och det faktum att de är på väg att lämna går heller inte att ignorera. För mig kom verkligheten fortare än väntat, känns det som. Man tänker ”det där kommer inte att påverka mig”. Sen är det exakt vad det gör, det kommer som en stjärnsmäll. När man frågar runt bland elever om studenten så delar den fadda massan min förvirring. Vissa längtar och ”kan inte vänta nog efter studenten” medan andra oroar sig ”jag har svårt att bestämma mig, något måste jag ju göra efter sommaren”. Jag får höra saker som: ”jag vet inte om jag ska söka till universitet” och ”jag vet inte vad jag ska söka för jobb”. Ett nytt Norrbotten Det är ett annat Norrbotten nu än när jag lämnade. Det känns väldigt roligt och inspirerande att vara tillbaka faktiskt. När jag tog studenten hade sjukhuset flyttats och militären nästan lagts ner. Nu, de senaste åren, byggs det nytt här i Boden, staden utvecklas. Det är det som känns roligt att kunna vara en del av. Det är utveckling som behöver unga och det var ut-

en lärares syn På stuDenten

veckling jag behövde vara en del av. Nu ska jag avsluta det här utan en alltför negativ och tråkig ton. Du har en spännande tid framför dig, oavsett vad du tar dig an, och jag är nog lite avundsjuk faktiskt. När allt kommer omkring har du så många spännande val framför dig. Även fast jobb och studier känns lite skrämmande är de alla vägar som kan göras intressanta och personliga. Det viktigaste är, tror jag, att inte glömma var man varit för att komma på var man är på väg. Det är så, i alla fall jag hittade rätt och tar mig längs livets, ibland, brokiga väg. Sen får vi se var nästa avfart är men det är mitt råd. Glöm inte var du är, var du varit och var du är på väg. Jag kommer, i all positiv anda, att tänka på Bob Hund- låten ”Bli aldrig som oss, bli värre” som fortsättning till min text. Där är vi och du behövs för att utvecklingen ska explodera på riktigt. Dagens värld är i behov av ständig utveckling och kreativa krafter. Som avslutning: mycket lycka.

Av: Fredrik Åström

Med GPS Pris från

Therese

Carina

Åsa

2795:-

Helena

Passa PÅ BOKa NU!

Intill Enter Galleria

Kyrkgatan 39. 0921-179 49

Drottninggatan 6, Boden Tel 0921 – 138 80

5


TaTToo & Nails

Fixa snygga naglar inför studenten

Ray-Ban Clubmaster

| Tatuering | Frans- & nagelförlängning | Nagelförstärkning |

nikyr | Manikyr | Frans- & brynfärg | SPA-ma Lägg till oss på Facebook

www.facebook.com/Groovy.tattoo.nails Ray-Ban Aviator

Välkomna in! Ida & Simon

0921-131 15

Drottninggatan 18 ( Bredvid STIL)

Nu siktar vi mot nya höjder! Fulladdade med inspiration efter att färdigställt vår egna vårkollektion. Boka en tid och ta del av den. Välkommen!

Ray-Ban Wayfarer

– r å 5 7 n a B r, y e a r R a f s i y t Grat ris på Wa aster! m p s b a u l l a C k h c o r o Aviat

r k 5 9 9 1 475 1 425– s i r p (Ord.

kr)

Gå in & gilla oss på Facebook & ta del av våra erbjudanden! www.facebook.com/salongstil

PREUTZ OPTIK SYNSAM STORGATAN 34 · LULEÅ · 0920-22 52 25 DROTTNINGGATAN 13 · BODEN · 0921-126 19

6

Öppet: Mån-Ons 8-18 Tor 8-19 Fre 8-14 Drottninggatan 18

Tel: 0921-120 02 • www.salongstil.se

s en ho sör g i d fri ipp d Kl bilda ut


Möt sommaren med oss!

Drottninggatan 11 | 0921-125 12

Bli fin inför studenten? Passa på boka tid redan nu så du får en tid som passar dig.

Våra behandlingar Vaxning • Inpackningar • Nagelförlängning/förstärkning • Fransförlängning • Frans och bryn färgning • Plockning av bryn • Massage • Hot stone massage • Kurbad • Kroppspeeling • Brun utan sol • Make up • Manikyr.

Nu handmålar vi blommor på dina naglar

NYHET

50 kr / nagel

Välkommen med din bokning!

Färgaregatan 13 | 0921-533 39 info@vilostunden.se | www.vilostunden.se

» student « Vett & etikett – för tjejer

Vilken frisyr ska jag ha under balen? Det är helt upp till dig ifall du vill ha uppsatt eller utsläppt hår och om du vill ha någon blomma i håret eller inte. Handskar till balklänningen? Det får man ha ifall man vill, de flesta har inga handskar idag. Ifall du väljer att ha handskar så kan du behålla dessa på när man hälsar och dansar men ta av dem när du ska äta. Ska jag skicka tackkort? Ja det uppskattas alltid ifall du tackar för uppvaktningen under studenten. Skicka gärna ett kort på dig själv från studenten och ett tack för det du fått. Kan jag gå på balen ensam? Ja det kan du och det är ofta flera som gör det.

Ska jag bjuda in till uppvaktning under studenten? Ja bjud in dem du vill ska komma och räkna inte med att folk kommer iallafall. Det blir oftast lättare då och man vet vilka tider som gäller. Hur dricker jag ur glasen under balmiddagen? Glasen är placerade från höger till vänster, vattenglaset står längst ut till höger och det får du dricka av direkt. När börjar man äta? Man kan säga att du får inte börja äta förrän du fått en signal om att det är tillåtet att börja äta. Det är ofta bordsvärdar under större middagar som ger denna signalen. Modell: Clara Alm Bild: Thomas Byberg Text: Viktor Eriksson 7


Hälsa med ett nytt namn Kanske känner du oss sedan tidigare som StepIn, Vårdcentralen Åkerbäret eller Hemi hemtjänst? Nu är vi ett företag med flera verksamheter under namnet Sensia. Med gemensam idé om hälsa och helhet där vi hjälper människor att må bättre genom hela livet. I Boden erbjuder vi friskvård, hälsocentral, företagshälsovård och omsorg. Kom och träffa oss på vårt öppet-hus så berättar vi mer! Miniföreläsningar: 10:45-12:30 Träningssal 2 17:30-19:30 Hälsocentralen

Välkommen

Menyträningar: 30 minuters prova på pass 17:45-20:30 Tävlingar och erbjudanden om träning. Tester och hälsosamma snacks med samtal kring din hälsa.

Sensia Hälsocentral (tidigare Vårdcentralen Åkerbäret) Sensia Träning (tidigare StepIn) Sensia Omsorg (tidigare Hemi) Kungsgatan 22, 0921-101 01 www.sensia.se

Foro: Tomas Bergman

till Bodens mest hälsosamma hus torsdag 31 maj

”Det bästa är

ungdomarna” Vi som arbetar med ungdomar ser vilken fantastisk resurs de är. Och det är viktigt att de har en positiv känsla för Boden eftersom de är våra ambassadörer och blivande företagare. Vi lyssnar på de unga och hjälper dem till möjligheter och delaktighet. De är alla Bodens nutid, framtid och det viktigaste vi har. Roger Arespång och Göran Ahlström

www.boden.se 8

För oss som bor här.


The best a man can get! Köp 2 produkter från SP Men Care så får du ett kit från Gillette på köpet!

Mån-Tors 8.00-18

0921 -103 00 Fre 8.00-17

sola inför studenten

» student « Vett & etikett – för killar

Välkommen till oss... Ska jag ha studentmössa på i kyrkan? Som kille så ska du ta av dig din studentmössa, tjejerna kan behålla den på.

BODEN: Lulevägen 19. Tel. 0921-194 00 | LuLEå: S. Smedjeg 9. Tel. 0920-138 88

Vänster eller höger sida? När ni går in till balen ska du ha din dam på vänster sida, det visar att ni inte är gifta med varandra.

Är du i behov av tandhygienist?

Blomma i knapphålet? Nej, det behöver du inte ha. Det är endast vid bröllop som killen behöver ha blomma i knapphålet idag.

Jag erbjuder behandling i lugn och trivsam miljö. Ring för tidsbokning. Välkomna!

Kungsgatan 26 C | 961 34 Boden | 0921- 531 90 Finns hos Tandläkare Urban Boström | 0921-559 00

Måste jag ha frack vid studentbalen? Nej i de flesta fall inte, smoking eller kostym fungerar lika bra.

Anne Nordin Leg. Tandhygienist

Vem är min bordsdam? Det är tjejen som sitter på din högra sida.

Slips eller fluga? Har du kostym så går det bra med både slips och fluga, men undvik vit eller svart fluga eftersom det använder man till smoking och frack. Under balen så kan det vara lämpligt att matcha sin slips eller fluga mot hennes klänning. Måste jag dansa under balen? Ja det kan man säga, det är din plikt att bjuda upp din bordsdam under balen. Öva i förväg ifall du inte kan och det kommer vara fler än du som inte har så stor erfarenhet utav dans. Är det killen som måste fixa bil inför balen? Enligt tradition ja, men det blir oftast både lättare och bättre ifall man hjälps åt. Modell: Andreas Yttling Bild: Thomas Byberg Text: Viktor Eriksson 9


ÖPPETTIDER

14 butiker caféer, biograf, bibliotek

Vardagar Lördagar Söndagar

EN OM

M

10 - 18 10 - 16 12 - 16

LK

och konsthall. - en galleria mitt i centrala Boden med något för alla åldrar.

!

ENTER GALLERIA BODEN

IB U N

VÅ R E

IK T U

N ER

A

NS N YHET ER entergalleria.se

Öppet: Mån-fre 07-19. lör 09-17. sön 11-16

nyfikenhet 10 - 19 10 - 16 nytta 12 - 16& nöje

ÖPPETTIDER

!

Vardagar Lördagar Söndagar

EN

glass?

14 butiker caféer, biograf, bibliotek och konsthall. - en galleria mitt i centrala Boden med något för nualla haråldrar. glassbaren öppnat!

M

Nu har vi fått in Presentkort Loreal i vår shop!

sugen på

www.bibblo.se/boden/blog

OM

Vi strävar efter att alltid ha Bodens Vi strävar alltid efter att ha billigaste hårvårdsprodukter! Bodens billigaste hårvårdsprodukter!

ENTER GALLERIA BODEN

LK

Klippning fr. 295:fr. 295:fr. 595:Färg el. slingor fr. 595:-

Våra märken: Style Masters, Catwalk, Bed Head, Värde 500 kr betala 400 kr Rockaholic, GHD, SP, Goldwell, Loreal, Label.m, Fudge, Värde 1000 kr betala 800 kr d:fi, Biolage, Osis, Matrix, American Crew, Orofluido,

(kampanjen gäller t.o.m. 27/5) Moroccan oil, Revlon.

0921-13950 0921-139 50

Boka på nätet www.trudesfrisorer.com Boka på nätet www.trudesfrisorer.com

Välkommen på årets Skrytresa den 13 juni!

Examen! Vi har kläder, väskor och skor för er

Vi har fått in massa produkter från Färg&Forms kollektion Moz!

För mer information och anmälan, kontakta oss.

Varmt välkommen!

Gilla oss på facebook.

www.upplevboden.nu upplevboden.nu

http://www.facebook.com/upplevboden 0921-624 Öppet mån-fre 10-18, 0921-624 10, 10, Öppet mån-fre 10-18, lör 10-16,lör sön10-14 12-16

10

clothes | shoes |accessories Enter galleria • 0921-109 40

entergalleria.se


BODEN

Veckans Coop ShopExpress-fynd! Bara för dig som är Coop ShopExpress-kund.

Varje vecka erbjuder vi dig som är ShopExpress-kund en ny vara till ett mycket bra pris!

Unna di g något go tt

ur vår fi n delikate a ssdisk

Öppet: Måndag-Fredag 8-21 | Lördag - Söndag 9-21

lekon

lekon

ELON i Boden finns på Pontonjärvägen

lekon

Studsmattor!

lekon

Butiken fylld med grillar och tillbehör!

KAMPANJPRIS:

Studsmatta

1999:-

Köp studsmatta och nät! 4 m i diameter. Studsmatteduken är producerad i USA och av hög kvalitet. TüV/GS-godkänd för säkerhet och kvalitet.

Barnvagn

Brio Sitty. Svart, beige, grå.

KAMPANJPRIS:

1495:inkl. suflett

inkl. nät

KAMPANJPRIS:

Gasolgrill Landmann. Inkl. slang och regulator

1995:Ord. 2495:-

Räntefritt 4-24 månader med Elon-kortet.

ELON i Boden | Pontonjärvägen 6a | Tel. 0921-172 20 Öppet måndag - fredag 09.30-18.00, lördag 10.00-14.00 11


Vårnyhet!

KAMPANJ!

Butiken för dig som gillar inredning & design

Finns i färgerna vitt och krom.

Headdemock

Ord. 299:-

199:-

Kungsgatan 53, Boden (Mitt emot gallerian) | Tel: 0921-123 35

H e m t e x t i l | At e l j é | N ät b u t i k

NYHET! MATTOR & VAXDUKAR

Beställ din headdemock hängmatta inför sommaren! Finns i flera färger Vi har maskintillbehören

Kopplingsvägen 8, BODEN. 0921-551 70 Mån-Fre 08-17, Lunch 12-13

ByaBoden

www.kontex.se

Besök tbutik våran nä

.com

byaboden

Öppettider: Mån-Fre 10-18, Lör 10-14 | Kungsgatan 32, Boden | 0921-557 89

| 070-660 55 89

MÖT VÅREN HOS OSS!

PAKETPRIS!

10.900:−

stan. Säsongens nya utemöbler är här! Sköna möbler till både uterummet, landet eller utbud! vårt hela se och Mio på oss Välkommen in till

(11.940:-) HÖRNSOFFA + BORD

PAKETPRIS!

8.9 90:− (10.370:−) 3-SITS + 2-SITS + BORD

Trädgårdssoffgrupp Westlife i grå konstrotting 3-sits + 2-sits soffa + bord inkl. dynor i svart. Paketpris! 8.990:- (10.370:-).

Byggbar trädgårdssoffa Westlife i grå konstrotting inkl. dynor, komb på bilden, L 187+317 med bord 65x65 cm. Paketpris! 10.900:- (11.940:-). Finns i flera olika kombinationer fr. 8.990:-. NYHET! Sittpuff Elly, Ø 50, H 35 cm 1.550:-. NYHET! Kuddar fr. 299:-. NYHET! Pläd Marin 249:-.

NYHE T! SOLSTOL

399:− NYHET! Solstol Beach i textilene, finns i turkos, röd eller svart 399:-.

PALL

Mio Boden. Väg 97, infart från Luleå

PAKETPRIS!

9.4 90:− (9.950:−)

49:−/st

Plåtpall Kitty i lackerad metall, finns i ett antal färger, Ø 30, H 45 cm 49:-/st.

PAKETPRIS!

15.900:− (16.840:-) HÖRNSOFFA + BORD

BORD + 4 STOL AR

NYHET! Trädgårdsbord Provence i grå konstrotting/glasskiva, Ø 107 cm 1.990:-. Trädgårdsfåtölj Provence inkl. dyna 1.990:-. Paketpris! Bord + 4 stolar 9.490:- (9.950:-). Kanna Bistro 149:-.

Byggbar trädgårdssoffa Jackson i grå konstrotting inkl. dynor, komb på bilden B 174-328 cm 14.850:-. Trädgårdsbord Jackson, 77x77 cm 1.990:-. Paketpris! Hörnsoffa H22 + bord 15.900:- (16.840:-). Fåtölj Jackson 3.490:-.

Kopplingsvägen 6, 0921-140 00. ÖPPETTIDER: Mån 10-19. Tis-Fre 10-18. Lör 10-15. Erbjudandena gäller så långt lagret räcker dock längst t o m 31/8 om inget annat anges och kan ej kombineras med andra erbjudanden. Lokala avvikelser kan förekomma. Reservation för slutförsäljning och ev tryckfel. Mer info på mio.se

12

www.mio.se


Inred för

AV Helena Berglund

Soliga dagar Fräscht randiga textilier och klassiska, målade möbler, perfekt för uteplatsen eller balkongen, med doft av hav och solsken. Här är de bästa idéerna för att skapa den moderna skärgårdskänslan. Visst kan man bli avundsjuk på alla som har ett litet torp att fylla med rosor och romantik, men varför inte använda uteplatsen eller balkongen istället? Här kan man passa på att ta ut svängarna och inreda i en stil man kanske inte vill ha i vardagsrummet året om. Varma, starka eller klassiska

kulörer, det är bara att välja när du skapar din plats i solen. Föredrar du en uteplats i romantiskt prunkande stil eller en balkong med stram inramning och marina detaljer med blåvit fräschör? Planera din oas för ett skönt uteliv, en uteplats att längta till helt enkelt!

Växter skapar en ombonad känsla. Blommor och kryddväxter gör uteplatsen mer levande och ger en ombonad känsla. Skapa en liten örtagård med timjan, rosmarin, persilja och citronmeliss i en fin kruka eller trälåda. Otroligt vackert och en härlig doft. Inred med krukor som har en blandning av både blommor och kryddor, välj kontrastfärger mot det gröna. Blått är mycket effektfullt och exempelvis rosmarin är en vädoftande och vacker ört. Övriga doftspridare är strandkrasse med doft av söt honung, vit och blå heliotrop som luktar vanilj. Vissa petuniasorter samt änglatrumpeten Datura.

Glasklar njutning!

Våra inglasningar gör sommaren längre.

Ring 0921-145 0 0 för offert

för Villor fritidshus & hyreshus

Vi gör allt inom glas! Pontonjärvägen 20 C, Gamla Miloverkstaden Tel 0921-145 00 | www.bodensglas.se

13


UTERUM INGLASNING Vi tillverkar efter dina mått.

KoNSTNäRSMATERIAL & INRAMNING •

Vi hjälper dig hitta personliga, anpassade lösningar med olika glas och aluminium, varför inte härdat glas eller ett tonat alternativ.

Vi har lång erfarenhet hitta alternativ som både blir praktiska och estetiskt tilltalande.

Vi säljer växthus och har även tillbehör - glas, plast m.m.

VILL DU HA MER TID? * Vi är en professionell byggfirma som säljer produkter och tjänster inom byggsektorn. I vårt koncept är kunden delaktig i hela processen. Vi är tydliga och transparenta och ger dig full insyn i ekonomi och inköp. Dessutom jobbar vi stenhårt på att vara lyhörda och ta hänsyn till din vardag. Och så gillar vi ordning och reda.

Välkommen att kontakta oss, vi kommer att göra allt för att överträffa dina för väntningar.

Kontakta oss Tel: 0921-124 50 eller info@byggochmaskin.se byggochmaskin.se

Mejerigränd 2 • 0921-550 73 Öppet Mån-Tor 07-17, Fre 07-16, Lunch 12-12.45 • www.stadinsglas.se

Ditt hem är vår passion PÅ VITTJÄRVSHUS VET VI ALLT OM ATT VARA HEMKÄRA.

Vittjärvshus AB Tel.0921-664 60, vittjarvshus.se Kontakt Johan Ekström 070-554 55 05

14

*Låt oss göra det vi tycker är roligt, ombyggnad, nybyggnad eller ROT-projekt. Då får du tid över till det du tycker om.


inglasningar -otroligt skönt om kvällarna Det är skönt att sitta ute om kvällarna, förläng sommaren med ett uterum. Ett bra tips är att satsa på att bygga en inglasning på sin redan befintliga altan eller balkong. Att glasa in en del eller hela uteplatsen kan vara ett bra alternativ för den som vill höja värdet på huset vid en eventuell försäljning eller om man helt enkelt vill ha ett trevligt rum att vistas i även när det inte är högsommar. Skillnaden är stor när man pratar om vinterträdgårdar och uterum. Ett uterum har ett enklare utförande med profiler som är oisolerade, medan en vinterträdgård är en välisolerad byggnad med isolerade profiler. Vanligast är att man bygger inglasningen i anslutning till kök eller vardagsrum men man bör utgå ifrån det befintliga husets utformning. En vinterträdgård kan vara ett alternativ för den som vill kunna använda rummet året om, sommar som vinter. Ett uterum utan isolerade profiler är ett trevligt alternativ för den som bara vill använda rummet under årets varma månader, som en öppning mot trädgården. Det första man bör göra när man bestämt sig för att glasa in är att planera och skissa på hur rummet ska se ut, vad får det kosta? Ska rummet användas hela året? Ska rummet vara uppvärmt?. För att få ett så bra slutresultat som möjligt gäller det att ha både tid och framförhållning med planeringen. Låter du planeringen ta tid kommer du att få en inglasning som du kommer att trivas med år framöver. Vare sig det gäller uterum eller vinterträdgård är det viktigt att tänka på läget

Vill du byta tak? Vi ger dig en kostnadsfri offert

och ljusinsläppet En inglasning i direkt söderläge kanske inte är det bästa alternativet eftersom rummet kan bli väldigt hett under varma sommardagar. Sydväst och norrläge är ett bättre alternativ som ger vackert ljus och mindre hetta. När det börjar bli dags att tänka på själva utformningen av inglasningen bör du tänka på det befintliga husets karaktär och stil så att inglasningen och huset känns proportionerligt. Möbler och inredning till rummet kommer inte att vara något problem att hitta, marknaden för utemöbler har vuxit de senaste åren och trenden fortsätter att växa. Nu ska det

Plegel ® 0,5

vara bekvämt att vara ute och den klassiska plastmöbeln är som bortblåst. Välj istället bland snygga och bekväma loungesoffor eller sköna fåtöljer med stoppade dynor för en lat eftermiddag i ditt nya rum. Kanske är middagsbjudningar och fester planen med din nya inglasning, inred då med ett rejält matbord med sköna stolar, piffa upp mysfaktorn en aning med lampor, ljuslyktor, plädar och vårblommor planterade i fräscha och somriga krukor. Låt fantasin och kreativiteten flöda och skapa en härlig och personlig atmosfär i din nya inglasning.

vi hjälper dig med... • Trappor • Bänkskivor • Sprutmålning • Kök & butiksinredning • Bygg- & inredningssnickerier

Kanslihusvägen 9, Boden

Telefon: 070-302 42 43 Mikael 070-632 70 88 Peter

www.byggochinredning.se • Industrivägen 5B • 0921-611 38

15 3


Ring André för kostnadsfri offert 070-555 44 81

helhetslösningen för dig

Nu har vid den modernaste kantmaskinen från Göteneds för tunnplåt i Boden!

Vi hårdkör maskinen under Juni månad!

25% rabatt

på svarta och vita fönsterbleck, gavelbeslag och övriga lister. Upp till

Smartast i familjen!

% 80 besparing

NIBE™ F1245 – en avancerad bergvärmepump som alla kan använda. Och den sänker din energikostnad med upp till 80%. Läs mer om våra bergvärmepumpar och se alla smarta funktioner på www.nibe.se

Vi säljer, monterar och hjälper dig med: • • • •

Plåttak Skorstenstoppar Skorstensbeslag Vattenavrinningssystem

• Taksäkerhet • Ventilationslösningar • Lagerför ventilationsprodukter

.. .. Pa's varme & ror ab VI SÄLJER OCH INSTALLERAR NIBE VÄRMEPUMPAR

Andre: 070-555 44 81 info.pas@telia.com ÄlgvÄgen 10, boden

Ugglegatan 9 • 0921-155 31 • 070-560 53 79 • boden@pvp.nu

bli eNergiSmart

Nord Entreprenad AB • • • • • • • •

stenläggning Hus- och garagegrunder Plintgrunder dränering med senaste teknik Urgrävning av garageinfarter Byte av vatten och avlopp Infiltrationsanläggningar Gräsmattor

www.ajnord.se Industrivägen 6 Boden André 070-590 16 61 | John 070-620 84 82 16

Solen i Norrland – en källa som aldrig sinar Visste du att: • 10 min solinstrålning mot jorden motsvarar den globala energi förbrukningen under 1 år. • Solinstrålningen mot ett enfamiljshus i Norrland är 5-6 gånger större än husets värmebehov. • Med solfångare har du varmvatten minst 5-6 månader och även en del till uppvärmning. • Behöver du byta din elvarmvattenberedare så byt då till en förberedd för solfångare, pay-off tid på några få år. • Solfångare + ack.tank + ved/pellets perfekt kombination. Slipper elda under 5-6 mån bara för att få varmvatten.

För mer information: Kontakta energirådgivningen Samhällsbyggnadskontoret, plan 6 Telefon: 0921-62298

Samhällsbyggnadskontoret, energirådgivningen.


Sälj skrot och tjäna pengar!

METALLÅTERVINNING Kom in till oss på Nordmarks metallåtervinning i boden, vi värdesätter ditt metallskrot och ger kontant utbetalning för det! Oss Hittar ni på Verkstadsvägen 8 i Boden 07.00 - 16.00 (lunchstängt 11.00 - 12.00) Kontakt: Telefon 0921-175 10 , Fax 0921-135 15

Välkommen till Hirent på Moråsen. Maskinuthyrning för företag och privatpersoner. Öppettider: Mån - Fre 07.00 - 16.00 andreas@hirent.se Tel. 0921-199 99 HIRENT HITTAR DU PÅ MORÅSEN I BODEN, VÄLKOMMEN!

markarbete med kvalité Glöm inte rOt-avdraget!

• Villadränering med den senaste tekniken • Urgrävning och isolering, t.ex. garageinfart, kantsten och plattytor. • Kompletta husgrunder

Fönsterbyten

takbyten

Fasadbyten

badruM

www.robustbygg.se Ring för offert! 070 – 597 52 25 info@robustbygg.se

• Försäljning av plaströr, dränrör, brunnar m.m. • Byte vatten och avlopp • Grävmaskiner, Minigrävare, Traktorer och Lastbilar • Materialleveranser

Långsiktiga lösningar! mark

Pär 070-525 09 85 Johan 070-640 09 91

kvalité

mek

Peder 070-310 64 67

Rotorvägen 7 • Telefon 0921-517 17

17


GE DITT HUS EN NY LOOK!

Förnya din altan

Visst skulle ditt hem må bra av en uppfräschning inför

Fördelar: Miljövänligt Lättarbetat Kräver ingen behandling Minimalt underhåll

sommaren? Hos oss hittar du ett stort sortiment fasadfärger från Nordsjö. Vi hjälper dig hitta färgen som passar just ditt hus! Välkommen in för idéer och inspiration!

Tillverkad och anpassad för det nordiska klimatet.

UPM Profi deck träkomposit 28x150 i 4 och 6 meters längder. Återgång ca 6,4 lpm per kvm. Ord.pris fr. 550:-/m2 Kampanjpris fr. 519:-/m2 Ord.pris fr. 86:-/lpm Kampanjpris fr. 81:-/lpm Beställningsvara. fr /m2 Spara 31:-

519:-

Nordsjö Tinova V Premium håller färg och kulör i upp till 14 år!

Din idé – vår design! BODEN: Uggleg 14. Tel: 0921-168 00. Öppet: Vard 9–18. Lör 10–14.

www.nordsjoidedesign.se

Kopplingsvägen 12 • Tel: 075 - 241 1118 Öppettider: Måndag - fredag: 07.00 - 18.00 • Lördag: 10.00 - 14.00

ökA TRyckET mEd Högtryckstvätt

Högtryckstvätt

Art.nr. 318902269. 145 bar. Högtryckstvätt med teleskopiskt metallhandtag för vagn, slangrulle och väggfäste. Snabbkoppling. Click&Clean Tornado PR och Powerspeed spolrör för hårda och mjuka underlag. OBS! Förvaringsplats för tillbehör.

Art.nr. 318949930. C125.3-8 PAD. Högtryckstvätt 125 bar. Fordonsborste, altantvätt, (värstingmodellen) 15 meter avloppsrensare, skummunstycke och tvättmunstycken.

Nilfisk Excellent 145.2-10 X-TRA

10 meter gummislang

2995:Delbetala med Laitiskortet, ränte- och krångelfritt!

All inclusive

1695:Vi har rese rvdelar till alla bil modeller. Sök på www.l

Boden: 0921-510 35 Gällivare: 0970-553 50 Luleå: Tel: 0920-24 73 00 Pajala: 0978-69 93 00 Piteå: 0911-23 23 70 Skellefteå: 0910-71 54 40 Umeå: 090-70 64 00 • www.laitis.se 18

aitis.se


Dahlia en älskad knöl Det finns dahlior för alla smakriktningar, allt från en lågvuxen växt med blygsamma enkla blommor till riktiga bjässar.

Grönt & skuggtåligt

Flitiga Lisor

Att få riktig blomsterprakt är inte det lättaste i norrläge. Många växter klarar att grönska, men får inte tillräckligt mycket energi för att blomma. Men visst kan du hitta skuggtåliga växter som ger ombonad stämning. Begreppet ”skugga” är inget som är vetenskapligt definierat. Det finns ju platser som knappt får någon sol alls. Sedan finns det andra platser som får sol under några timmar någon gång under dagen. Därtill finns också begreppet ”vandrande skugga”. Det betyder att marken är skuggad av träd men att solen ändå når igenom fläckvis. Några de mest skuggtåliga sommarblommorna är Flitiga Lisa, brokgyckelblomster och fuchsia. Fuchsian är

egentligen ingen ettårig sommarblomma men behandlas ofta som en sådan. Några andra sommarblommor som inte heller är ettåriga är exempelvis pelargon och änglatrumpet. Bland sommarblommor som klarar lätt skugga/halvskugga finns t.ex dessa: blomstertobak, lobelia, strandkrassing, prins Gustafs öga, ringblomma, balsamin, kinesisk förgätmigej, kokardblomster, sommarbegonia, sommarmalva, fjärilsblomster, indiankrasse,

Problem med gräsklipparen, högtryckstvätten m.m. Vi har delarna & Servicen!

ageratum, lövkoja, blåmåra, trädgårdsaster och ricin. Hämta inspiration från skogen, mystik och trolks med mossa, ormbunkar, porlande vatten och långa slingrande växtrankor. Arrangera ev"minisjö" med ett fat fyllt med vatten, ett par stenar i botten och några flyttande blomblad.

av helena berglund

Från varje dahliaknöl som planteras på våren växer kraftiga plantor upp som står i blom under sensommaren. De blommar som praktfullast från slutet av juli ända fram till frosten sätter stopp för dem. Dahlian har fascinerat oss sedan den dag den först påträffades i Mexiko i slutet av 1500-talet. Förutom en enorm färgvariation bjuder de även på en mängd olika former på blomman. Det finns dahliablommor för alla smakriktningar, från den blygsammaste enkla i ljusa färger till nästan utstuderat dramatiska i såväl form som färg. Med en frostfri vinterförvaring kan man spara dahliaknölar, men också andra sommarlökar som inte är vinterhärdiga, i många, många år. Visserligen odlas den ofta som ettårig. Men dahlian, precis som andra sommarlökar är flerårig och de kan bli mycket, mycket gamla. Dessutom får man fler och fler knölar för varje säsong och det känns nästan som att skörda potatis när dahliaplantan grävs upp på hösten.

Kom och provkör en ATV! Försäljning, service och reparation!

Du kan även hyra verktyg, maskiner m.m. samt se vår prislista på www.ltmaskin.se.

Sävast Maskin i Boden

Gjutvägen 3 • 0921-500 91

Melonvägen 19 • 0921-732 61, 070-376 02 61 www.savastmaskin.se • Finansiering med WASA-kredit

19


Nu har vi lösningen på dina problem med dålig lukt och Luft i boutrymmen, källare och Garage. Bättre energiekonomi med Airstar. ? r e t ns

Bytt fö tem? s y s e m r ä v t t By tion? Ingen ventila

Airstar ventilation återvinner i genomsnitt 85% av värmeenergin i frånluften. I ett småhus på 125 m2 kan ni minska er elförbrukning med över 6000 kWh/år med hjälp av Airstar. Ett nytänkande för ventilation och värme. Kompakta ventilatorer som sörjer för både till- och frånluft, med återvunnen tillskottsvärme. Och den tillverkas i Norrbotten!

Friskluft med VÄRMEÅTERVINNING Tel 0929 – 120 00 www.airstar.se


...för en trygg och fräsch bomiljö

Kostnadsfri inspektion oc h åtgärdsförslag

Gör ROT-avd rag 50% av arbets kostnaden

Krypgrund

Ventilation

Brand- och vattenskydd

En välmående krypgrund?

Frisk luft gör dig friskare

SKYDDA DITT HEM

Problem med mögel, fukt och lukt? – Vi gör en kostnadsfri krypgrundsinspektion med ev. åtgärdsförslag. – Vi har prisgaranti! – Vi renoverar er krypgrund så ert hus förblir friskt i många år. – Vi byter era rasskydd inifrån. – Vi installerar marknadens mest energieffektiva sorbtionsavfuktare som löser fukt och luktproblem i krypgrunden. – Självklart fullständiga garantier.

Bristfällig ventilation? – Vi distribuerar och monterar Air Star Ventilationssystem mot mögel, fukt och lukt. – Ett nytänkande för ventilation och värme. Utan kanaldragning. 85-90 procent av dygnet vistas vi inomhus, samtidigt som de flesta bostäderna i Sverige har en undermålig ventilation. Har du?

När såg du över ditt brandskydd senast? – Vi säljer och monterar HOUSEGARD brandsläckare, brandfiltar, brandvarnare, m.m. Senaste brandklassen 55A släcker 60% större bränder. En brandsläckare håller i max 10 år, så byt till en ny som fungerar då den behövs. Nu även i färgerna svart, vitt och rostfritt! – Vi säljer och monterar WaterFuse. En vattenskyddsbrytare för en tryggare bomiljö med ringa vattenskador.

Fresh | HOUSE erbjuder de främsta lösningarna för ditt hem. Inom krypgrund, ventilation, brandskydd och vattenskydd. Vi ser till att din bomiljö blir frisk, trygg och säker. RING OSS REDAN IDAG FÖR MER INFORMATION OCH TIDSBOKNING!

FRESH | HOUSE Slipvägen 11, Boden | 0921 – 48 90 80 070 – 580 77 80 | www.freshhouse.se | info@freshhouse.se


SMÅ NÄR DET BEHÖVS. STORA NÄR DET KRÄVS. SMÅ SMÅ NÄR NÄR DET DET BEHÖVS. BEHÖVS. STORA NÄR NÄR DET DET KRÄVS. KRÄVS. STORA

VI FIXAR Gräsklippare • Mopeder Motor/röj sågar ATV maskiner

www.bodensmaleri.se Ring eller maila för info.

0921-50189, info@bodensmaleri.se

Ring för offert! FönsteRbyten Fasadbyten

0921-55525 Tvärgatan 2

Proffs På tak

• Takskottning • Takläggning • Byggnationer • Kaminmontering www.takverket.se

takVErkEt Micke 070-302 42 43 Peter 070-632 70 88

TORO gräs och snö Dinli och Goes ATV TIKI släpvagnar Rep. och service Finansiering med WASA-kredit

Sävast Maskin i Boden

Melonvägen 19 • 0921-732 61, 070-376 02 61 www.savastmaskin.se

takbyten badRuM

070 – 597 52 25 www.robustbygg.se info@robustbygg.se

Målning

& tapetsering All typ av husmålning! Nyttja ROT-avdraget Vår branschvana, er trygghet.

JÄrnFelDts Måleri

Hasse 070-331 37 00 • Eddie 070-330 25 24

Din lokala leverantör av matjord, grus, makadam och sand. hjullastare, Din lokala leverantörLastbilar, av matjord, grävmaskiner grus, makadam och sand. Entreprenader, markarbeten Lastbilar, hjullastare, grävmaskiner Din lokala leverantör avHyra matjord, grus, sand, av containers Entreprenader, markarbeten makadam, hyttsten och Hyra avBDX containers erbjuder helhetslösningar inom maskin- och transportentreNu SÄljER &

containers:

prenadbranschen. Vi ägs av 350 fristående med egna Strl. 8, 10, 22, 30småföretagare m3 RERAR Vi lEVE anställda och 1200 effektiva maskiner och fordon. Vår ambition är BETONg EN ÄV alltidhelhetslösningar att lösa kundens problem lika kostnadseffektivt och säkert som BDX erbjuder i BODEN effektivt och tryggt, oavsett uppdragets storlek. inom maskinoch transportentreRing oss:

prenadbranschen. Vi ägs av 350 Ring oss: fristående småföretagare med Tel 0921-752 0921-752 00. Tel egna anställda och 1200 effektiva 01 Gjutvägen 9, 38 9, 961 961 38 Boden Boden maskiner och Gjutvägen fordon. Vår amwww.bdx.se www.bdx.se bition är alltid att lösa kundens problem lika kostnadseffektivt och säkert somm effektivt och tryggt, oavsett uppdragets storlek.

Tel 0921-752 00. Gjutvägen 9, 961 38 Boden www.bdx.se

VINNA GEN N T OM AT ÅTERVIN A! AT T Målning•Tapetsering Mattläggning•Våtrumsväggar Golvslipning Inläggning Parkett & Laminat Vi ordnar ROTbidraget! 0921-156 50•070-339 24 03 info@smadec.se www.smadec.se

vi hjälper dig med... • Trappor • Bänkskivor • Sprutmålning • Kök & butiksinredning • Bygg- & inredningssnickerier

www.byggochinredning.se Industrivägen 5B • 0921-611 38

Öppettider i sommar Andre: 070-555 44 81

Din lokala fastighetsskötare • Vi sköter dina fastigheter • Inre och yttre skötsel av fastigheter • Snöskottning - sandning • Reparationer • Ronderingar mm

www.treab.com H e d e n b r o v ä g e n 1 4 • Te l . 0 9 2 1 - 5 0 0 8 0

Juni till augusti. Öppet Mån-fre 09.00-16.00 Torsdagar 09.00 - 18.00. Besök vår välfyllda butik på återvinningen

Lundagårdsgatan 7. Ring 0921-627 27 så hämtar vi!

Tekniska Förvaltningen


«Guidenkrysset» Presenteras av:

© Bulls 732

Har du lösNingen? Skicka in ditt lösta korsord senast 20 juni tillsammans med ditt namn & din adress till oss på Guiden. Du kan vinna badbiljetter till Nordpoolen.

Adress: Guiden Boden, Kyrkgatan 41 Plan 2, 961 35 Boden.

wood products aB

Smara 15 kvm

28 800:-* * Hämtpriser

Boden Mail bjuder våra vinnare på portot.

vinnare av Badbiljetter!

Siri Paulsson, Barbro Markström, Marianne Andersson, Raili Thomelius, Windsor Nilsson.

Namn: Adress:

Bodar till kampanjpris!

Kasslebod 9,7 kvm

14 800:-*

PID 4,4 kvm

7 800:-*

Din lokala byggvaruhandlare! Nu medlem i Bolist.

www.lidbergstra.se Hermelinsgatan 1, 961 73 Boden • Telefon: 0921-123 30 ÖPPET: Mån-Fre 7-18, Lör 10-14

23


Din lokala bilverkstad! Ser var al l a mär ken! Boka tid nu! 0921-164 00

Lägre dieselkostnad? Vi hjälper dig hitta dit...

Basservice

Hjulinställning

PRIS FRÅ

PRIS FRÅ

N

N

1195:-

595:-

JOHAN ASTRÖM B I L S E R V I C E

JOHAN ASTRÖM

Betala med OK-kortet!

B I L S E R V I C E

Mån-tors 7-16.30, Fre 7-14, Lunch 12-13 | Brogatan 32 | 0921-164 00 www.Ja-bilservice.se

JOHAN ASTRÖM B I L S E R V I C E

Med mer än 10 år i branschen är jag nu tillbaka!

VälkoMMen till ReConD! Däckpaket

UtVän Di tVätt ng & Mask inVax

ReConDpaket

695:-

1395:aket

gäller small-p

5195:-

Dan Johansson

15” Budgetdäck med fälg Gäller så länge lagret räcker

Besök vår ”nya” kundmottagning för fler erbjudanden

Parkgatan 25 | 0921- 161 60 | 070-360 16 00 | www.recond.net 24


Som många andra unga killar har jag länge haft en dröm om att få köra en Porsche. Nu tidigare i april fick jag möjligheten att köra en Porsche 997 GT3 RS på Mantorps racingbana. Bilen är bantad ner på allting onödigt för att spara vikt eftersom i den här bilen är det endast prestandan som är i fokus. En dag med det som många anser vara den bästa Porschen som någonsin tillverkats.

Porsche 997 GT3 rs - en banbil för gatan Vid första anblicken av bilen så ser man det klassiska Porsche 911 chassiet som har varit med ända sedan 1964 men nu i en modernare utformning. GT3 RS är utrustad med dekaler dels på sidorna och även en stor text där det står GT3 RS över bakskärmen, detta för att visa att det är en riktig racingbil. Något annat som sticker ut är den enorma bakvingen i kolfiber som sitter där för att hålla nere bakändan så man ska kunna ta kurvor i extrema hastigheter. Någonting annat som sticker ut är dem enorma bakdäcken som är 325 breda och sitter på 19 tums fälgar specialbyggda fälgar med endast en hjulbult. Bilen känns väldigt välbyggd och den tyska kvalitén är påtaglig. När man väl kliver in i bilen så märker man att det lilla baksätet som brukar finnas i Porsches andra modeller är ersatt med en störtbur för att öka styvheten i bilen. Sedan så ser man sportstolarna som är utformade för en perfekt körställning och tillsammans med en ratt i alcantra, pedaler i aluminium och ett 6-punktsbälte

så är det en dröm för föraren. I den här bilen är det inte paddlar på ratten man växlar med som på de flesta andra nya sportbilar utan det är en riktig växelspak. Jag skulle även rekommendera att hålla stereon avstängd och istället lyssna på ljudet från motorn som är placerad precis bakom ryggen på föraren och som lever om väldigt högt när man gasar fullt.

430 nm vilket resulterar i en 0-100 tid på 3,9 sek och en toppfart på över 310 km/h. Med tanke på att det är en motor utan turbo så är dessa siffror hela enastående och Porsche har lyckats med att ta fram en av deras finaste motorer någonsin. Bilen drar ungefär 1,27 liter/mil vid blandad körning vilket kan ses som ganska normalt för en sportbil.

Keramiska bromsar Med så mycket kraft och höga farter behövs det bromsar som klarar av att få ner farten snabbt och som håller för att göra det varv på varv utan att gå sönder. Porsche har därför monterat på keramiska bromsar som klarar av höga påfrestningar och med en bromsverkan som får de att göra ont i bröstet under kraftiga inbromsningar.

Med det legendariska 911 chassiet, en enastående motor och all utrustning som krävs för att köra bilen fort runt alla tänkbara racingbanor så har Porsche lyckats ta fram ett mästerverk. Priset på bilen börjar på ungefär 1,2 miljoner kronor vilket är mycket för att vara en Porsche men man får väldigt mycket bil för dem pengarna. Det var en fantastisk upplevelse att få köra denna bil med så hög prestanda och får jag chansen att köra den bilen igen kommer jag definitivt att göra det igen.

Motorn Tyskarna på Porsche har tagit fram en enorm prestanda från deras boxersexa på 3.8 liter. Den varvar ända upp till 8500varv/min. Den motorn producerar 450 hk och ett vridmoment på hela

AV: VIKTOR ERIKSSON

Boka din service on-line! så bjuder vi på lånebil under dagen välkommen in!

Gå in på:

www.bds.se

Sturegatan 14 | 961 33 Boden | www.mofix.se Tel: 0921 - 520 00 Öppet: Mån-Tors 7-16 Lunch 11-12, Fre 7-14 Lunch 11-11.30

månader Upp till 24 räntefritt.

25


Verkstan’ Anlita din lokala specialist.

Nu fiNNs vi på Betongvägen 7. Storheden, Luleå 0920-166 00 Välkommen!

-Reparerar & servar alla bilmärken

Service & Reparationer av alla bilmärken

Industrivägen 10, Boden passa på att nyttja rotavdraget!

Vi lagar och byter bilrutor till alla försäkringsbolag! Självrisk 0-200:-

Slipvägen 2, Boden • 0921-501 00 • www.glasjouren.se Klipp ur och spara annonsen!

#

vid lagning

Verkstadsvägen 23, Boden Öppet: Mån-Fre 08-17, Lunch 12-13.

Vi utför:

Service, Bildiagnos, Servicelampor, Felsökning, Kamremsbyten, Oljebyten, Stötdämpare, Hjulinställningar, Avgas, AC Bromsar, Släp, Hydraulslangar.

lands största Välkommen till Norr sleverantör! husvagns- & husbil

| Kopplingsvägen 9 | Brevid Däckcentrum | Tel: 0921-515 00 |

Ledig annonsplats Kontakta oss på 0921-36 18 00

Ledig annonsplats Kontakta oss på 0921-36 18 00

STORT UTBUD AV BEGAGNADE HUSVAGNAR OCH HUSBILAR Vi fixar mindre skador och lackerar din bil, MC eller skoter Besök www.rblack.se eller ring 070-350 21 31 Kanslihusvägen 15, 961 43 Boden

26

25 NYA HUSVAGNAR FÖR OMGÅENDE LEVERANS.

Försäljning • Tillbehör • Service Gjutvägen 8, 961 38 Boden | Telefon: 0921-180 50 www.bothniafritid.se | Öppet mån-fre 10-18, lör 10-14


Henrik med sin -66 Mustang

SportvagnSrundan Den 12 maj var det dags för Sportvagnsrundan, för tredje året i rad. Flertalet förare med sina sportbilar samlades på Storhedens Biltema under förmiddagen för att sedan rulla vidare till café Ruter Retro i Boden, platsen med den största tillströmningen av publik. Väl på plats träffar jag Henrik Bergdahl som berättar att han har deltagit sedan evenemangets start. Första året var det 30 sportbilar, förra året var det en dubblering och i år var det 75 ekipage som deltog. Till nästa har de hopp om 100 sportvagnar. I takt med att de har blivit fler, så har det gett ringar på vattnet och publikantalet har samtidigt ökat.

Henrik visar under dagen upp sin Ford Mustang -66. Den är tillverkad och renoverad i USA, importerad till Sverige 2008 och köpt av Henrik 2009. Han mekar själv i bilen, men bara med mindre saker, han vill behålla den i originalskick och inte ändra så mycket. I början var det många veteransportbilar som deltog, men nu har det exploderat moderna sportbilar. Efter besöket i Boden åker ekipagen vidare till Älvsbyn, genom Laduberg, där de även kunde se bensinmacksmuséeumet. Ett fik i Öjebyn var nästa stopp innan dagens avslut på Storhedens Biltema under eftermiddagen.

TExT ocH BILD: NATHALIE BoURwALL

27


Vårklipp

100kr 100kr

Rabatt på foder och tillskott från

Norrlands största E-mail:_____________________________________________ hästsportbutik! vid köp för minst 600 kr, tom 19 juni 2012

Kan ej kombineras med andra erbjudanden och gäller endast mot kupong och vid kontant/kort betalning! Erbjudandet kan nyttjas en gång per person!

SverigeS NatioNaldag i Boden firas onsdag den 6 juni kl 16.15 Plats: på Kvarnängen dagen firas enligt vår tradition med: • Fanborg i kortege med Musikskolans Blåsorkester. • Avmarsch för Fanborg startar kl 16.00 ifrån Centrumtorget. • Programpresentatör är Kultur-och fritidsnämndens ordförande Béatrice Öman. • Välkomsttal av Garnisonschef Olof Granander. • Högtidstal av kommunalråd Bosse Strömbäck. • Utdelning av årets Kulturstipendium. • Musik med Musikskolans Blåsorkester under ledning av Birgitta Nylund. • Bodenkören under ledning av Anneli Gustafsson. • Stridsvagnsutställning av föreningen P5. välkommen!

arrangör: Kultur-och fritidsförvaltningen i samarbete med Bodens garnison

OBS! Salut sker kl 12.00 på Kvarnängen Samling för BARNKARNEVALEN kl 12.30 på Brännastrand. Arrangör: Närradion Boden

1 0% 10% rabatt på alla rid & travprodukter från Wahlstén

1 0% 10% rabatt på alla stängselprodukter från DeLaval

Tervetuloa myymäläämme, meillä on suomea puhuva henkilökunta. Priserna gäller t o m xx/x eller så långt lagret räcker.

Öppet: Mån - fred 10-18, lörd 9-13. Travdagar öppet 30 minuter efter sista lopp.Travbanan Boden 0921-150 50 • www.royalhastsport.se

28

PS: kaffepannan är alltid på...

NatioNaldagSFiraNde PÅ FÖrSvarSMUSeUM BodeN kl 11 – 16. Fri eNtrÉ! välkommen!

Kultur- och fritidsförvaltningen


BLI LOKFÖRARE I SVERIGE, GÅ UTBILDNING I BODEN! 14 januari 2013 startar nästa utbildning till lokförare i Boden. Det är en yrkeshögskoleutbildning (300 YH-poäng). Sista ansökningsdag: 1 september För mer information se: www.boden.se/larcentrum www.tcc.se eller kontakta Jens Fredriksson 070-535 91 77 Anita Hedberg 0921-782 19 Välkommen meD Din anSökan!

Motor och fritid Villa 12 hSt Briggs & Statton PowerBuilt 3115 AVS. Hydrostatisk låda. Bakhjulsstyrd, manuell lyft. 85 cm klippbredd.

19 995:-

Villa 12 Briggs & Statton Powerbuilt 3115 AVS. Manuell redskapslyft och växellåda, bakhjulsstyrning, Klippbredd 85 cm.

arctic cat 550i ltd Vinsch, alufälgar, bumper fram och bak, servostyrning. 104 900:inkl. moms

22 995:-

MulticliP Motorklippare

frÅN

2995:-

s Exkl. mom

83 920:-

arctic cat 700i gt Vinsch, alufälgar, servostyrning Viper Blue. 109 900:Inkl. moms

M O T O R 0 C H F R I T I D . S E

39 900:Park PluS Briggs & Statton Intek 4185 motor, hydrostatisk transmission, manuell redskapslyft och 95-110 cm klippbredd.

NYhEt!

autocilP SEriEN

ms Exkl. mo

87 920:-

Med reservation för ev. slutförsäljning och feltryck

Stiga 2012 hoS

M O T O R 0 C H F R I T I D . S E

alla åkklippare och fyrhjulingar är monterade, leveransservade och provkörda vid leverans!

M O T O R 0 C H F R I T I D . S E

Björkelundsvägen 2, 961 61 Boden | Tel: 0921- 48 11 06 | info@motorochfritid.se | www.motorochfritid.se

29


AnnaKarin Rönnbäck,

museichef

Försvarsmuseum Boden - en kunskapsförmedlare i ständig utveckling Det faller ett hällande snöblandat regn utanför de stora glasrutorna när Guiden Boden besöker Försvarsmuseum Boden en tidig morgon i början av maj. Museichef AnnaKarin Rönnbäck hälsar välkommen och vi slår oss ned i caféet för en pratstund om museet. Häng med! AnnaKarin Rönnbäck berättar entusiastiskt om det museum som hon sedan starten för sex år sedan basar för. Av ett tjugotal sökande blev det hon som fick jobbet som museichef. Född och uppvuxen i Luleå har AnnaKarin alltid varit intresserad av kultur och historia. Hon flyttade till Stockholm där hon läste in en fil. kand. i konstvetenskap. Sedan följde jobb på Livrustkammaren och Norrbottens Museum innan hon landade där hon är idag.

På museet jobbar ytterligare tre personer, förutom AnnaKarin. Museipedagog Helena Svanberg ansvarar för skolprogrammen. Conny Drugge är dekorsnickare. Torbjörn Wikström jobbar för tillfället med att göra om mittenvåningen, där garnisonsutställningen står. Det är inget nio- till femarbete. Alla täcker upp för varandra och än har de inte behövt ha stängt vid något tillfälle. Det är öppet i princip årets alla dagar och möjligheterna till guidningar är flexibla. Samarbete med kamratföreningar och försvaret Det sker ett nära samarbete med de olika kamratföreningar som finns för klassiska förband och regementen som funnits i vår stad. De har en oerhörd kunskap vilket är till stor nytta för oss, konstaterar AnnaKarin. På internet håller

En del av Boden sedan 1912

Restaurang Konferens Soldathem

Välkommen till våra nyrenoverade lokaler! Samtalsrum

MånAdens erbjudAnde

Grillbiff med aromsmör

Konferenslokal

Valfri potaits. Stort salladsbord.

Mötesrum

Konferens All inclusiv e 285:-/pers on

Bodens Soldathem

Drottninggatan 49 | 0921-34 86 00 www.soldathem.org

30

museets samlingar på att digitaliseras. Det går att söka i databasen Primus på digitaltmuseum. se. Där finns föremål från många olika museer, inte bara från Försvarsmuseum Boden. Hon berättar att besökarna här kan kommentera enskilda föremål och komma med tips och idéer. Något man uppskattar och gärna tar emot. Försvaret är naturligtvis en viktig samarbetspartner även om avskaffandet av värnpliktsförsvaret har lett till minskade besöksgrupper därifrån. Det underhåll som behöver genomföras på de fordon som museet har i sina samlingar görs till exempel i försvarets verkstäder. Och den kunskap som finns inom försvarsmakten kan också nyttjas. Förutom det som står utställt på museet finns även en pjäshall där samlingarna förvaras. Fast även den börjar bli

Lunchbuffé 10-13 catering enttill stud n feste !

Catering - året runt, dygnet runt!

Kalla & varma bufféer för Bröllop m.m.

FULLSTÄNDIGA RÄTTIGHETER 0921-518 00, 070-340 57 52. Välkommen! / Dick

125:Gäller 23/5 t.o.m. 26/6

Pan-pi zza buffé Onsdag 10.30-1 ar 3.00

Restaurang

Oscar II

Öppet mån-fre 10.00-20.00


för liten. – Vi skall få en helikopter 9 och den tar ju sin plats innan vi kan sätta upp den på en ställning i museiparkens fordonsutställning. Ägs av Bodens kommun Ett museum kan ägas på många olika sätt, som en stiftelse, ett aktiebolag eller som detta museum av en kommun. Bodens kommun äger museet och förvaltar det. Museet ingår med ett antal andra försvarsmuseer i SFHM, Myndigheten statens försvarshistoriska museer. Denna ligger under kulturdepartementet och försvarsmakten skall inte ha något med muserna att göra. Man ingår även i SMHA, Sveriges militärhistoriska arv, en underavdelning till SFHM, som är museet största bidragsgivare genom att fördela statligt stöd.

Turnerande utställningar Museet har som speciellt mål att locka till sig barn och ungdomar. Omfattande är verksamheten där skolklasser kommer på besök och tittar på samlingarna. Där kan defå delta i samarbetsövningen Fångarna på Garnisonen där många olika frågor kan diskuteras. Väldigt populära har även de spökvandringar varit där personalen släckt ned hela byggnaden och guidat runt i mörkret, ihop med lajvarna i föreningen Trollpack. Förutom museets egen basutställning Norrlands lås som visar försvaret av övre Norrland med tyngdpunkt på Boden förr och nu så kommer turnerande utställningar på besök. De väljer själv ut intressanta gästspel och flera kommande är redan uppbokade.

Framtidsplaner Förutom i Boden finns även en filial, Abisko gränsförsvarsmuseum som drivs ihop med Svenska Turistföreningen. När AnnaKarin Rönnbäck får frågan om museets framtidsplaner har hon flera spännande uppslag på gång. Bland annat skall Skidans hus som är en del av den permanenta verksamheten göras om. Men som alltid hänger det hela på finansieringen. De 11 000 besökarna årligen får gärna bli fler. Det är sannerligen ingen brist på idéer på Försvarsmuseum Boden – en kunskapsbärare i ständig utveckling. AV: E. E. Skoglund AV:Johan JOHAN SKOGLuND Foto: Thomas Byberg

92. ARTILLERIBATALJONEN ETT MODERNT KRIGSFÖRBAND. VILL DU OCKSÅ VARA MED? Kontakta oss på 0921-34 92 88 epost: 92artbat@mil.se

Artilleriregementet - det självklara valet!

forsvarsmakten.se/a9

31


Tillfälliga uTsTällningar mysteriet med staden 21 maj - 2 september

En utställning för hela familjen. I den tecknade staden Valleby är det kaos. Fem kommunalarbetare har kidnappats och ingenting i staden fungerar som det ska. LasseMajas Detektivbyrå har fått ett nytt fall att lösa. Besökarna får följa med Lasse och Maja runt i staden för att hjälpa till att lösa mysteriet. Utställningen Mysteriet med staden är producerad av Arbetets museum i samarbete med Kommunal. Utställningskonceptet bygger på Martin Widmark och Helena Willis böcker om LasseMajas Detektivbyrå.

Nationaldagsfirande 6 juni kl. 11 - 16

Traditionell uppvisning av fordon och pjäser tillsammans med Föreningen P5 och Pjäs och Motor. Fri entré

sommarakTiviTeTer och sommaröppeTTider vecka 25 - 32, måndag - söndag kl. 11 – 16 oBs! 22 och 23 juni stängt.

Dop och vigslar Många dop och vigslar är redan bokade i sommar, men vi har obokade tider kvar.

0921-77 500 www.svenskakyrkan.se/boden 0921- 77 500

TÄNKVÄRT

21 maj - 2 september

Kyrkomusikerrapport

Mysteriet med staden

Det har som vanligt blivit mycket musik i kyrkorna i vår. I Mariakyrkan i Sävast, där jag verkar, har vi haft många bra program - körkonserter, musikcaféer, jazz mm. I vår har jag provat något nytt. På temat Slipsar jag nött och människor jag mött har jag pratat om mej själv – faktiskt riktigt roligt. Det har resulterat i en turné med slipsutställningen.

Guidade visningar i basutställningen måndag – fredag kl. 13. Museiloppet – en tävling på hinderbana för barn varje tisdag och torsdag kl. 14 – 15. Är du lika vältränad som soldaten? Diplom till alla. Måndagar, onsdagar och fredagar kl. 14 Barnvisning av utställningen Mysteriet med staden. Följ med LasseMajas detektivbyrå och lös mysteriet. Kombinationsbiljett till Försvarsmuseum och Rödbergsfortet finns att köpa på båda anläggningarna under veckorna 26 – 32

Orgel Mariakyrkans orgel är nu nystämd och extra välklingande. I Överluleå kyrka har den stora orgeln fått ett nytt och uppdaterat kombinationssystem. Med hjälp av det kan jag förprogrammera en hel orgelkonsert - med alla dess registerväxlingar. Men jag spelar förstås själv. Välkommen till kyrkorna och sommarens varierande musikutbud! Med önskan om en angenäm sommar!

Öppettider: Onsdag till söndag kl 11-16

Kjell Lindström, Kantor Mariakyrkan 0921-77 573 kjell.lindstrom@svenskakyrkan.se

Granatvägen 2, 961 43 Boden • Tel. 0921-628 00 • www.forsvarsmuseum.se 32


BBK fostrar talanger Bodens BK har haft en tung period de senaste säsongerna. Ändå har klubben inte legat på latsidan vad gäller att fostra unga fotbollstalanger. På kort tid har bland annat fyra juniorer från klubben varit aktuella för juniorlandslaget. Det är bra för en så liten stad, säger Bodenspelaren Carl Omberg. DFörst nedflyttning från Superettan, sedan från division I, och nu en halvseg inledning på årets säsong i division II. Ja, det har väl onekligen sett ljusare ut för Bodens BK än vad det gör just nu. Trots detta går det inte att blunda för den stora mängden med unga talanger som klubben fått fram de senaste säsongerna. Inte minst är väl 17-årige Philip Olofsson som idag tillhör Elfsborg, även om Olofsson nu är utlånad till IFK Luleå, och 18-årige Fredrik Espling som tog sig till Glasgow Rangers och nu Djurgården via BBK. Båda har dessutom representerat respektive juniorlandslag. Det finns även riktigt stora talanger kvar i klubben. I a-lagstruppen hittar vi bland andra 19-åringarna Gabriel Winblad von Walter och Max Nyqvist som båda varit på uttagningar till juniorlandslaget, och även den länslagsmeriterade 20-åringen Carl Omberg som jobbat sig fram till en plats i a-laget efter tio säsonger i klubben. Innan dess inleddes karriären i Sävast AIF. Det satsas en hel del på oss yngre i klubben. Redan i fjol då vi spelade i division I fick många juniorer komma upp och träna med a-laget och vissa fick även en del speltid trots att läget i matcherna många gånger var kritiskt vilket naturligtvis var motiverande och utvecklande, säger Omberg. Förutsättningarna för juniorerna var inte minst för två-tre år sedan riktigt goda då klubbens juniorlag tränades av den meriterade tränaren Christoffer Bernspång som haft uppdrag inom både Hammarby och juniorlandslag. Det var riktigt utvecklande att ha honom som tränare. Då hade vi ett riktigt bra juniorlag och det var bra konkurrens vilket var nyttigt. Just nu är juniortruppen tyvärr lite tunnare på folk och vi har en större mängd yngre spelare, säger Max Nyqvist som kom till klubben ungefär samtidigt som Bernspång efter en tid i Hedens IF.

.

s n e d a n ma r e h c t a m

Både Nyqvist och Omberg satsar nu stenhårt på att slå sig in på allvar i a-lagstruppen och även tilldelas en del speltid. Nyqvist som fortfarande är junior kommer med all säkerhet matchas en hel del i juniorlaget, medans Omberg som precis blivit senior får sikta på spel i a-truppen. Vi hade ett samarbete med Sävast förra säsongen, men efter att de gjort en regeländring så kan vi inte ha det i år. Nu har vi i stället startat ett reservlag för att vi yngre spelare ska tilldelas speltid om vi inte alltid är ordinarie i a-laget, berättar Omberg. Hårdsatsande unga talanger är med all säkerhet något som kommer kunna hjälpa Bodens BK i framtiden, och kanske om några år kunna ta klubben mot en ny storhetstid. Text och bild: Adam Andersson

26/5 6/6 10/6 21/6

kl kl kl kl

Boden ArenA 15.00 Bodens BK – Anundsjö IF 16.00 Bodens BK – Assi IF 15.00 Bodens BK – Mariehem SK 19.00 Bodens BK – Sollefteå GIF FF

www.bodensbk.se/fotboll 33


E-tjänster Sök bl.a. bygglov, feriearbeten, böcker, lokaler och mark.

Mobilt BankID - din e-legitimation för mobiltelefoner och surfplattor. Nu kan du använda kommunens e-tjänster och använda mobilen eller surfplattan för att logga in BankID’s säkerhetsapp i AppStore eller i Android Market laddas ned till din Iphone eller Androidtelefon. Anslutning till Mobilt BankID sker i internetbanken eller på bankkontoret. I dagsläget kan alla som är kunder hos Swedbank, Skandia och Länsförsäkringar använda mobilt bankID. Fler banker är på gång med mobilt bankID.

Anmäl dig till sommarens golfkurser för nybörjare. Ny var tredje vecka.

MEMIRA GOLFSHOPEN i samarbete med på LL KVÄ OFF K KIC till inbjuder Bodens Golfklubb. Fredag 25 Maj, 16:00 - 21:00 PROGRAM

Driving Show gar, Frågesport, Minimässa, Long 16:00 - 19:00 Demokväll, Tävlin ow tdelning, Underhållning, Eldsh 19:00 - 21:00 Mingel med prisu

vin/öl, 145:n erbjuder “Golftallrik” inkl 1 glas

Golfrestaurange

Företagare! Intresserad av egen golftävling eller prova på-golf? Kontakta oss! Mer information hittar du på www.bodensgk.se

Vi öppnar restaurangen för lunch måndag 28/5 Dagens lunch kl 11-14 75:-

Husmanskost, stort salladsbord, hembakt bröd. Golfrestaurangen drivs av Ahlmans Kök & Catering. Välkommen!

Ahlmans Kök & Catering 0921-122 66

Visar -Produkter -Frisyer

34

Visar -Manikyr -Tattoo

Visar -Resor

0921-720 65

0921-720 51


Våra klassiker

Hungrig?

Våra erbjudanden denna månad Klipp ur och lämna in kupongerna vid köp. Erbjudandena gäller endast i Boden och Luleå.

After work

109:-

Cheesemeny

Ord.pris 66 kr

/person

After work FREDAG 25/5 Ladda upp inför helgen på vårens sista after work med försnack, after work-buffé, livemusik med trubadur och mingel. Boka gärna bord. Buffé 109:-/p. | Öppet 17.00-20.00

55kr

Gäller endast i Boden, Luleå t o m 26 juni 2012. Kan ej kombineras med andra erbjudanden.

Baconmeny

55kr Ord.pris 71 kr

Gäller endast i Boden, Luleå t o m 26 juni 2012. Kan ej kombineras med andra erbjudanden.

Sommarbuffé ALLA DAGAR 25/6-26/8 I sommar serverar vi en spännande middagsbuffé för både stora och små, alla dagar i veckan. Buffé 150:-/p., 75:-/barn (4-12 år) | Öppet 17.00-20.00

All inclusive 25/6-26/8 Boendepaket för hela familjen i sommar. I paketet ingår 2-rätters middag, boende i familjerum och frukostbuffé. Erbjudandet gäller 2 vuxna och 2 barn.

Starkmeny

55kr Ord.pris 71 kr

Gäller endast i Boden, Luleå t o m 26 juni 2012. Kan ej kombineras med andra erbjudanden.

Frassemål

55kr Ord.pris 71 kr

Gäller endast i Boden, Luleå t o m 26 juni 2012. Kan ej kombineras med andra erbjudanden.

All inclusive-paket 1300:-/familj & natt

Bar & Café På entréplanet har vi Bar & Café med enklare varma och kalla rätter.

Baconmeny

55kr Ord.pris 71 kr

Gäller endast i Boden, Luleå t o m 26 juni 2012. Kan ej kombineras med andra erbjudanden.

Nyhet! Lekhörna för alla barn.

Frassemål

55kr Ord.pris 71 kr

Gäller endast i Boden, Luleå t o m 26 juni 2012. Kan ej kombineras med andra erbjudanden. Klipp ut och lämna in kupongerna vid köp. Erbjudandena gäller endast i Boden och Luleå.

0921-177 10 | www.bodensia.se | facebook.com/bodensia

BODEN • Kungsgatan 34 • 0921-550 10 LULEÅ • Hertsövägen 11 • 0920-697 97

es.se

www.frass

35


Fira mor med en god middag på

MORS DAG Vi bjuder mor på efterrätten

Söndag 27/5 Bio

Vi håller öppet 14.00-20.00

Boka online

Prometheus 3D

Boka bord. Fullständiga rättigheter.

19.00 den 1-5 juni Ridley Scott är tillbaka med ett storslaget epos och en stjärnspäckad rollista med bland andra Noomi Rapace och Michael Fassbender.

Kungsgatan 7 0921-55720

s t e l a t 0 inyl 70-8 usik på v

snow white anD the huntsman

com bästa dis

6 / 1 g a d e fr

19.00 den 8-12 juni Snövit är den enda personen i riket vackrare än den onda drottningen, som i sin tur är ute efter att förgöra henne. Med Kristen Stewart från Twillight-filmerna.

DJ Anders Dahlquist Vinylkungen entré 100:-, öppet till 03.00

27+

Biljettkassa Mån-fre 12-15.30, 16-18. Lör-Sön 12-16 scen

Boka online

t n e d u St fest!

Var? På Folkan  Folkets Hus i Boden  När? 24 maj kl 19.00

‐ Fikaförsäljning! 

event

Ålder upp till 25 år. Tider och mer information finns på vår hemsida

oPera operaplanering pågår inför hösten.

konFerens Boka din konferens hos oss. - saga - Forum - Folkan

www.boden.fh.se

Telefon: 0921 - 185 50

lan-kväll Den 17-20 juni

36

P R E M I Ä R F R E dag 8 j u n I

Boka online

Bodens största och häftigaste veranda med utescen! Livebandet

REPlIca DJ: Magnus Eriksson Öppet till 03.00

18+


Små medel blir större i kampen mot drogerna - Rotary skänker 40 000 till drogbekämpning i Boden Det är Rotarymöte på Bodensia. Ove Eriksson slår fast det som alla närvarande medlemmar precis diskuterat – läget i Boden börjar närma sig en katastrofal nivå och någonting måste göras. Tidningarna skriver nästan dagligen om ”brottsvågen i Boden” och invånarna har förlorat tålamodet. Som ett steg i kampen mot narkotikan och den medföljande brottsligheten har Rotaryklubbarna i Boden gemensamt gått ihop för att stödja föreningar som alla arbetar med samma sak: att på en lokal nivå övervinna drogproblem hos ungdomarna i Boden. Sammanlagt handlar det om 40 000 insamlade kronor som kommer att disponeras av tre olika föreningar. Röda Korsets nystartade ”Fonden mot droger – för ungdomar i Bodens Kommun” får hälften av pengarna. Därifrån kommer i sin tur andra föreningar, organisationer eller enskilda krafter kunna ansöka om bidrag för projekt mot droger. FMN och SIMON är de två andra organisationerna som tillsammans får dela på återstoden av pengarna, något representanterna för de båda grupperna är tacksamma över. - Vi är glada för varenda krona som kan göra

skillnad, säger Annika Hagberg och Mona Berglund från FMN, Föräldraföreningen Mot Narkotika. Med personliga erfarenheter från ungdomar som hamnat i missbruk vill de göra allt i sin makt för att förebygga droganvändningen, men poängterar också vikten vid att hjälpa de drabbade, och tyvärr ofta bortglömda, anhöriga. - Det måste bli mer acceptabelt att ta upp sådana här frågor. Vi måste sluta blunda för problemen och våga prata om det som händer i vårt samhälle. De här problemen kan hända vem som helst. Vi i FMN vill finnas till för föräldrar och övriga, låta dem veta att det finns människor runt omkring dem som stöttar och förstår deras problematik, inte lägger någon skuld och kan hjälpa dem själva och deras barn till självhjälp. SIMON, Svenskar Och Invandrare Mot Narkotika, är även den en rikstäckande förening, men med en annan inriktning. Samtidigt som SIMON vill motverka missbruk av alkohol och droger arbetar de även för en minskad främlingsfientlig-

het och en ökad integration – helt enkelt verka som en bro mellan flyktingar, invandrare och det svenska samhället. I Boden är föreningen främst aktiv när det gäller ungdomsverksamhet. Det har bland annat ordnats utflykter till Kronogård, ett fotbollslag samt andra aktiviteter som medverkar till öppna samtal och fungerar som ett alternativ till drogerna. Dock kvarstår faktumet att drogproblematiken fortfarande är oroväckande hög hos ungdomarna i Boden, oavsett invandrare eller inte. ”Vi har pratat med ansvariga politiker och det verkar som att de faktiskt lyssnar på oss, men varken de eller polisen har de resurser som krävs för att fullt ut kunna arbeta bort problemen”, säger Gertrud Nordin, kontaktperson och talesman för SIMON:s verksamheter i Boden. Ja, så är det. Resurserna som redan finns räcker inte till. Just därför behöver vi föreningar som FMN och SIMON i Boden, som med små medel jobbar med stora frågor. Och tack vare Rotary har de nu fått större chans att göra just detta. AV: Emma Nilsson

”Vi i Rotary ska hjälpa till att få tillbaka ett bra rykte till Boden!”

VI har fIkat! NYHET!

SMOOTHIE

RöNNbäckS gaTukök

Drottninggatan 27 • Tel. 0921 -161 06

Mjukglass Kulglass Ice Slush Milk-shake

• Bröllop • Morsdag • ExaMEn Ingemars hembagerI | Lulevägen 20D | 0921-551 85 |

37


Norr

land

stud

s st örst a

entf

* N E KIN

S A M * ges Sveri

mest

SÄSONGSPREMIÄR

leve eupp

v

lla li

gifu ener

lse!

est

LÖRDAG 9 JUNI 21.00 - 02.00

*********************

V75 & FESTKVÄLL

DrDräng

LÖRDAG 16 JUNI 21.00 - 02.00

arna

3 scener • 8 barer • 2 dansgolv Bullriding • Liveband • Gratis buss Kommande evenemang: 14 juli - Summerparty med TAKIDA 11 aug - Säsongavslutning med THE PUSHER & DEN SVENSKA BJÖRNSTAMMEN

*

! U N E T U R E T T E J IL B .se *

* Köp biljetter på

www.westernfarm

Biljetter:

170:- + förköpsavg. 200:- vid insläpp Ålder: 18 år

facebook.com/ WESTERNFARM

www.westernfarm.se 38


»vimmel« Elin, Sara och

Guidens vimlare Emma Nilsson besökte modevisn ing och after work på Bodensia, Far East plus 27 och Bränna.

Johanna

fia

ch So

rs o Ande

Nils och Anki Kollegorna frå n Fria Emilia

Johnny o

ch Susan

ist, Anders Dahlqu n ge un lk viny

Kent och Margit

s och Tom Tommy, Marcu

Frisörtea

met på m

odevisnin gen

ckstage ingen ba

Modevisn

/Emma Nilsson 39


SOMMARPREMIÄR!

OM VÄDRET TILLÅTER ÖPPNAR VI UTESERVERINGEN! FREDAG 25:e MAJ

AFTER WORK BUFFÉ med LIVEMUSIK SÖNDAG 27:e MAJ

MORSDAGS ERBJUDANDE Förrätter Rensteksröra på kavring, serveras med pepparrot. 3 rätter Gravad lax på kavring, serveras med hovmästarsås. 350kr Varmrätter Oxfilé, serveras med kantarellsås och ugnsstekta rotsaker. Ugnsstekt lax med romsås och smörslungad sparris, serveras med pommes duchessé. Dessert Choklad cheesekake, serveras med bär och vispad grädde. inkl. kaffe eller the.

BARNENS GRILLTALLRIK

Baconlindad kyckling, grillkorv, tortilla pizza och pommes. Dessert Banana split.

75kr

BORDSBOKNING & INFO: 0921 - 500 99 • WWW:BRANNASTRAND.SE

28-30 JUNI!

UTESERVERINGAR • LIVEMUSIK ÖL • VIN • CIDER

Bodenguiden Juni 2012  
Bodenguiden Juni 2012  

Juni utgava av guiden editionen Boden

Advertisement