Page 1

gn si de ek ni ch

ns t

me

di

a

te

ku

Stageverslag


en ur

w.

lo

uk

ab

op

.n

l

lu

ka

s

va n

bu

ww

LEESRICHTING:

stappen Inleiding

stap 0

Studio Rooiejas

stap 1

Waar?

Tolhuistuin

stap 2

Waneer?

Concreet

stap 3

Hoe?

Concept

stap 4

Wat?

Creatief

stap 5

Wie?

Lunch Iedere

stap 6

Waarom?

Inleiding

Stap 0 De tekst die u in dit verslag zult lezen is een beschrijving bij de beelden die ik met de monoprint techniek heb gecreëerd. Het zijn zes beelden die ik aan de hand van de vragen waar, wanneer, hoe, wie, wat en waarom tot stand heb laten komen tijdens mijn stage bij Studio Rooiejas. De vragen zijn ontstaan doordat ik mijzelf afvroeg waarom ik het gevoel vorig jaar al had dat dit de stageplaats zou zijn voor mij. Hoe ik namelijk op deze stageplaats terecht gekomen ben is een beetje door mijzelf maar ook een beetje door de ander. Hierover wil ik u graag nog meer tekst en uitleg geven maar het is nu tijd om eerst de vragen te bekijken. Veel ontdekkingsplezier!


Waar?

Stap 1 Waar mijn stage zich heeft plaats gevonden verbeeld ik hierboven. Dit beeld geeft weer wat de primaire benodigdheden waren om te kunnen werken. Een grote tafel bestaande uit meerdere delen, verschillende laptops/desktops, toetsenborden, muismatten en een lampje voor de mensen die s’avonds doorwerkte. Ook ligt er een telefoon en staat er een kopje koffie. Dit waren de vaste ingrediënten van mijn stageplaats, de OPEN COÖP op het voormalig Shell terrein in Amsterdam noord.


Waneer?

Stap 2 Deze stage is onderdeel van mijn 4 jarige opleiding aan de KABK als grafisch ontwerper. In de afbeelding hierboven heb ik mijn groei de afgelopen 3 jaar als grafisch ontwerper afgebeeld in de vorm van een boom. We beginnen bij de vrucht die zich op de oppervlakte heeft ontpopt tot een zaad. Deze groeide uit, doormiddel van tijd en informatie over grafische vormgeving, tot 2 takken/armen die om elkaar heen bewegen. De ene staat voor de ontwerper en de andere staat voor de beweging en dans in mij.


Hoe?

Stap 3 Onder het beeld wat u hierboven ziet zit een hele belangrijke en aanwezige laag, muziek. Omdat de bedrijven in het gebouw samenwerkten in een grote open ruimte hadden mensen soms een koptelefoon op. Zij luisterde dan naar hun favoriete muziek of die van een ander. Dit kon omdat zij een apple met Itunes erop hadden en hun muziekbibliotheek deelden. Zo heb ik nieuwe artiesten/muziekstijlen leren kennen. Het beeld staat voor verbondenheid die ontstaat als mensen zich op deze manier afsluiten voor hun omgeving.


Wie?

Stap 4 Bij dit beeld vraag ik eveneens veel van de kijker. De onderliggende laag is verdwenen door mijn consequente keuze van techniek, Monoprint. Bij deze techniek is er maar een druk net als de mensen die onderdeel uitmaakten van de OPEN COÖP, van hen is er ook maar een op deze hele aarde. Hiermee wil ik zeggen dat ik met alle mensen een vorm van interactie had tijdens mijn stage. De een kon ik raadplegen over wat er zich ondergronds in Moskou afspeelt en de ander over hoe je een houten plaat zaagt.


Wat?

Stap 5 Wat ik heb gedaan/ontdekt op tijdens mij stage daar sta ik zelf nog steeds versteld van. Er is een bewustzijn bij mij naar binnen gedrongen over het belang van letters, ik kan ook wel zeggen dat ik ze omhelsd heb. Wat er nog meer is gebeurt op mijn stage is te veel om op te noemen. Daarom heb ik een font ontwikkeld, waarvan u hierboven de grondbeginselen ziet, om het later nog een keer duidelijk te beschrijven. Het font is tot stand gekomen doordat ik mij voorgenomen had, net als met dit verslag, een product te maken van begin tot einde.


Waarom?

Stap 6 Kent u het verschijnsel waarbij twee organismen elkaars ontwikkeling mogelijk maken of bevorderen? De reden van mijn stageperiode bij Studio Rooiejas. Niet twee diverse organismen maar meerdere. Een grafisch ontwerper uit het dorp waar ik de meeste tijd van mijn jeugd heb doorgebracht. Een interieur ontwerper uit Duitsland, een beeldend kunstenaar met een fascinatie voor voedsel en niet te vergeten die man die af en toe wetenswaardigheden uitsprak die mijn hele dag weer op een verbijsterend spoor zetten.


Öp Co en Op e th is at Wh WAAROM - BETA TEST PLEK: Kennisontwikkeling in coöperatieve vorm door te doen. Wat is een coöperatie precies en wat betekent dat voor de OPEN COÖP? Hoe werk je samen in een kennis economie. De OPEN COÖP biedt op concrete manier en kleine schaal de mogelijkheid om dit te gaan testen door het te doen. Een plek in de stad waar verschillende disciplines (techniek, design, kunst, media) samenwerken aan concrete cases die worden neergelegd door de leden. Op deze manier wordt het resultaat eigendom van iedereen. Als machine werkt de opencoöp efficiënter en levert het economisch meer slagkracht op dan de losse componenten/disciplines. Getest gaat worden in welke mate de verschillende componenten samenwerken en los werken, welke combinaties interessant zijn voor welke bedrijven en instellingen etc. Het jaar 2012 is het jaar van de coöperatie.

WAAR - AMSTERDAM NOORD De OPEN COÖP begint op een plek midden in de stad op 800 meter van het centraal station. Net over het IJ in het centrum van Amsterdam. Binnen de Tolhuistuin en grenzend aan Overhoeks en de van der Pek buurt. Een plek waar alles kan gebeuren en waar de gevolgen van de crisis zichtbaar zijn en NU om een reactie vragen. De OPEN COÖP is open, oftewel, zichtbaar. Alle ideeën en interventies spelen zich daarom binnen én buiten af, tastbaar en toegankelijk in het publieke domein van Amsterdam. Met dit open, publieke karakter onderscheidt de OPEN COÖP zich en zorgen we ervoor dat echt alles getest kan worden. De ruimte is er en die gaan we inzetten!

WAT - DE OPEN COÖP De OPEN COÖP is een beta-test plek. Een fysieke en publieke maakplek in de stad waar ideeën en vraagstukken die nog niet helemaal uitgewerkt zijn al getest kunnen worden en verder ontwikkeld worden. Een plek waar gefaald mag worden want daar ontstaan uiteindelijk de mooiste ideeën uit. Een plek waar verschillende disciplines samenwerken en input leveren en waar kruisbestuiving tussen techniek, kunst en design ontstaat door het te doen. Door mensen samen te brengen en ideeën te testen voor de stad ontwikkelen we het coöperatieve denken voor de kennisindustrie. Een kleinschalige plek met grote ideeën en indrukwekkende gevolgen ten behoeve van de moedige stad.

Stageverslag 2012  
Stageverslag 2012  

Fully hand made internship report about my learning proces at Studio Rooiejas.

Advertisement