Eyeline #5 VL 2022

Page 1

CooperVision maakt VERSCHIL In gesprek met CAROLINA KUNNEN
Grote SILMO Special
Alcon opent TRAINING CENTER VLAANDEREN
PEOPLE MAKE THE BUSINESS
vakblad voor de totale optiekbranche, winter 2022

Jaren van innovatie in uw brillenglazen

Er zijn gewone brillenglazen. En er zijn ZEISS brillenglazen. Er zijn gewone opticiens. En er zijn ZEISS opticiens. Met ZEISS genieten uw ogen van jarenlange ervaring en expertise. Geef uw ogen de aandacht die ze verdienen. ZEISS brillenglazen worden met zorg opgemeten en op maat besteld door ZEISS opticiens.

uitgever LT Media BV

Frank Smits

Algemeen directeur frank.smits@ltmedia.nl

Loes Brussen Business strateeg

hoofdredactie Marie-Catrien van Deijck mc.vandeijck@ltmedia.nl

eindredactie Anneke Pastoor

redactie Dave Cuypers Charles Bruninx Riens Gort Eef van der Worp Liesbeth Immink Lola Hamers

webredactie Michèle Claassen webredactie@ltmedia.nl

vormgeving Brigitte van Mierlo Christel Giezen

fotografie Miranda Becker Hoff Maarten Coolen Rob van de Vlierd Jacqueline Dickhoff

cover Miranda Becker Hoff Alcon Rens Bais

sales Mandy Mooren mandy.mooren@ltmedia.nl

traffic Miranda Becker Hoff traffic@ltmedia.nl +31 (0)26 3616960

drukwerk Drukkerij Veldhuis Media

www.eyeline-magazine.be

Facebook eyeline.magazine.belux

Gratis verspreiding onder alle opticiens, scholen en oogartsen. Oplage 1.870 Vlaanderen

Kleurrijk

In deze Eyeline heel veel kleurrijke optiekers die wij mochten interviewen, zoals Karen Lescrauwaet. Een jaar geleden opende ze Karen Bril, en vooral het technische aspect van ons vak springt er voor haar uit. Ook hadden we een gesprek met Focus Optiek over de samenwerking met Seiko en WSB en met Edouard Vermeulen over NATAN en binôche. Carolina Kunnen is bekend van NCC en ook zo'n kleurrijke vrouw. Haar levensmissie is The Optical Foundation: kansen voor anderen creëren en oogzorg toegankelijk maken.

Kleurrijk was zeker ook de Silmo in Parijs! Blader door onze grote Silmo Special en u bent het vast met ons eens. Iedereen was toe aan een ‘ouder wets’ levendige beurs. En dat werd het! We waren ook bij veel events uit genodigd, zoals het partnerevent van Rodenstock, de opening van het Alcon Training Center, het Beyond the Lens Symposium en kortgeleden nog bij de landelijke introductie van de HOYA Group-campagne in Brussel. Heerlijk hoor, om iedereen weer live te zien.

Wij wensen u een goede decembermaand toe. Eyeline houdt graag ook volgend jaar de ogen open en de #blikvooruit. Ons vernieuwde team is er meer dan klaar voor!

Vakblad Eyeline officieel orgaan van

eyeline 3 COLOFON

•Organisatie opgericht in Zwitserland in 2010

•Een uniek concept in het domein van Optiek en Horen

• Originele en exclusieve collecties ontworpen door Frédéric Beausoleil, Brildesigner

• Meer dan 128 verkooppunten en nog meer grote steden te veroveren

• Begeleiding op maat

5 goede redenen :
PARIJS • GENÈVE • LUXEMBURG • LONDEN • MONTRÉAL • MILAAN • BRUSSEL • VALENCIA franchise.acuitis .com Voor meer inlichtingen, contacteer onze dienst Ontwikkeling : Laurent Branckaert • +352 661 224 933 laurent.branckaert@acuitis.com
BELEEF MET ONS ACUITIS AVONTUUR

techniek & innovatie

Rodenstock CNXT 11

Nieuwe website en Training Center Alcon 24

Lancering landelijke campagne HOYA Group 26

Rodenstock 360° campagne 69

ZEISS pakt uit 72

OptoVision 74 Bausch + Lomb Masterclass 80

6

37 84

Silmo Special 37-60

Nieuwe modellen Minamoto 18

Frank and Lucie Green Roar 31

Himalayan Eyewear 78

ondernemerschap

Optieker Karen Bril in de kijker 6

CooperVision maakt verschil 14

Focus Optiek Eine 20

Bausch + Lomb Symposium 32

CooperVision ruimt op met een missie 67

ECDS with a touch of blue 76

Natan & binôche 82

Interview Carolina Kunnen 84

elk nummer

Column Eef van der Worp 13

Column Charles Bruninx 29

Verleg je eyeline 64

Doorgeefcolumn 90

eyeline 5
INHOUD eyeline vlaanderen winter #5 2022
Nieuws 12, 62, 66 32

OPTIEKER IN DE KIJKER

eyeline 6
karen lescrauwaet

KAREN BRIL BESTAAT ÉÉN JAAR

SOMS VOELDE HET ALS EEN ROLLERCOASTER

“voor mijn veertigste een eigen optiekzaak”, dat was de ambitie van karen lescrauwaet uit sint-antonius bij zoersel. en kijk, vorig jaar in december opende ze haar eigen winkel, op de valreep net voor haar 40e verjaardag. een ambitie afgevinkt. “het was het juiste moment, alles viel samen en het was uiteindelijk ook mijn droom die ik al koesterde toen ik voor opticien studeerde”.

Karen studeerde eerst aan de hogeschool, daarna volgde ze een Syntra-opleiding. “De theoretische benadering van de hogeschool lag me niet zo. De meer praktisch gerichte opleiding bij Syntra paste dan ook beter bij mij. Daarna heb ik bij verschillende opticiens in het Leuvense ervaring opgedaan. Tien jaar geleden heb ik de liefde gevolgd van uit Leuven naar Zoersel en ben ik met veel passie in Beerse bij een optiekzaak gaan werken. Maar ook daar heb ik toen al meteen mijn ambitie kenbaar gemaakt”.

PANIEKAANVALLEN

Vorig jaar was dan het grote moment. “Het was toch wel spannend. Maar het hele plaatje klopte. Ik voelde me klaar om mijn ambitie waar te maken en ook financieel was het haalbaar. Het vergt toch een hele investering: pand kopen, inrichting, collecties aankopen, materiaal… En op dat mate riaal heb ik niet bespaard. Ik was altijd gewend om met de beste toestellen te werken en dat wilde ik blijven doen”. Karen is intussen een jaar bezig en soms voelde het voor haar als een rollercoaster, zo zegt ze zelf met de haar type rende humor. “In het begin was het natuurlijk druk. Familie en vrienden kwamen langs, het waren net de feestdagen. Januari ging ook nog maar in februari viel het volledig stil. Paniekaanvallen heb ik niet gehad maar het kwam toch in de buurt. Rustig blijven, zei iedereen met ervaring. Et voila, daarna is het alleen maar in stijgende lijn gegaan. De grote boost kwam er met de braderij in juni. Dat is een echt event in dit dorp. Ik had hiervoor de volledige collec tie van Odettes Lunettes laten komen en Eline De Munck zelf is die avond komen verkopen. Dat was een schot in de roos. In juli zat ik al ver boven de verwachtingen zo meldde mijn financiële raadgever. En het is steeds beter gegaan.

Dat geeft me veel vertrouwen naar de toekomst. Ik heb bij de opstart heel veel ondersteuning gekregen van ZEISS. Zij hebben zoveel ervaring met startende opticiens dat ze me perfect konden vertellen welke realistische targets ik moest halen. Dat heeft me goed op weg geholpen”.

NIET MERKGEBONDEN

En hoewel ze al meer dan 15 jaar ervaring had in andere optiekzaken, was het runnen van een eigen winkel toch een hele verandering. “Er komt zoveel meer bij kijken. En waar ik het meeste aan moest wennen, is dat ik nu alleen werk. Ik heb altijd gewerkt in zaken waar de klanten bij wijze van spreken stonden aan te schuiven. En dat is hier (nog) niet. Elke klant is ook bijna nieuw dus die moet je leren kennen. Dat is voor beiden een beetje zoeken. De grootste voldoening haal ik uit de tevredenheid van die klanten. Als die dan na een paar maanden terugkomen voor een bril voor hun vrouw. En dan nog eens terug voor een zonnebril. Dan weet en voel ik dat ik aan het opbou wen ben en dat geeft een heel fijn gevoel. Daar doe je het uiteindelijk voor”. Zoersel is een uit de kluiten gewassen dorp met 22 duizend inwoners. Op 50 meter van Karen Bril is al jaren een optiek gehuisvest. “Dat heb ik nooit als een probleem ervaren. Ik probeer niet in zijn vaarwater te komen. Met mijn collec ties ga ik een totaal andere richting uit. Hij is nogal mer kengericht, terwijl ik eerder brilgericht ben. Ik kies mijn col lecties op basis van mooie monturen en degelijkheid, niet zozeer op merk. Een bril moet iets uitstralen en dat is niet merkgebonden. Dat maakt dat ik voor elke portemonnee een geschikt montuur in huis heb. Dat komt misschien nogal atypisch over, maar het is mijn insteek. Voor heel wat

eyeline 7

mensen is budget een belangrijk issue. Ik probeer daar in de mate van het mogelijke rekening mee te houden. Ik zal sowieso nooit een aankoop ‘pushen’. De bril moet bij het gezicht passen. Ik zal daar altijd eerlijk in zijn met de klant”.

TECHNISCH ASPECT

De technische montage van de bril, dat is helemaal Karen haar ding. “Ik vind alle aspecten van het optiekvak leuk: de klanten, de winkel, het modieuze; maar het technische aspect springt er voor mij echt uit. Ik ben heel praktisch van aard en dat komt daarin volledig tot zijn recht. Ik ben hierin nogal perfectionistisch, zeg maar gerust op het maniakale af. Een bril moet perfect gemonteerd zijn als de klant hem meeneemt. Dat voelt niet goed anders. Ik denk dat het dat ook was wat me zo aantrok in de richting optiek. Dat ik ook iets met mijn handen kon doen”. Die technische aard komt ook naar boven in de verschillende bijscholingen die Karen al volgde. “Bijscholingen zijn belangrijk. Er beweegt zoveel in de optiekwereld. Ik volgde POLA-test opleidingen en ik heb ook pas een bijscholing gevolgd rond myopie rem mende glazen bij kinderen. Die brilglazen zijn heel effec tief, maar niet iedereen kan en mag die aanmeten. Het is de oogarts die deze glazen voorschrijft”.

HUMOR

Plannen genoeg voor de toekomst. Karen is supergelukkig met haar winkel. “Het is elke dag keihard werken om er te staan, maar dit is wat ik altijd wou. Ik ga dit blijven doen tot aan mijn pensioen, dat staat vast. Met passie en met veel gevoel voor humor, want dat is voor mij echt noodza kelijk. Anders kan ik niet werken. Ik schreef niet voor niets

IN DE KIJKER
OPTIEKER

ERVAAR ULTIEM C MFORT MET TOTAL ™

CONTACTLENZEN 1-3

*Contactlenzen zijn medische hulpmiddelen, resultaten individueel afhankelijk en kunnen beïnvloed worden door mogelijk vooraf bestaande aandoeningen. Voor indicaties, contra-indicaties en waarschuwingen verwijzen wij u naar de bijsluiter van het betre ende product.

1. Perez-Gomez I, Giles T. European survey of contact lens wearers and eye care professionals on satisfaction with a new water gradient daily disposable contact lens. Clin Optom (Auckl). 2014

2. In a clinical study wherein patients (n=66) used AOSEPT® solution for nightly cleaning, disinfecting, and storing; Alcon data on le, 2021.

3. In a clinical trial to assess overall performance of DAILIES TOTAL1® for Astigmatism lenses where n=134 patients; Alcon data on le, 2021. ©2022 Alcon Inc. BNLX-DT1-2200012 09/22

GEGEVENSBESCHIKBAARHEID OP ALLE APPARATEN

Minder tijd en inspanningen voor het bijhouden van uw database dankzij de synchronisatie van klantspecifieke gegevens.

EFFICIËNTE BEDIENING

Overleg zonder onderbrekingen dankzij de eenvoudige, intuïtieve bediening van de gebruikersomgeving en de grote flexibiliteit in de dagelijkse gang van zaken.

100
%
100
%
100 % AUTOMATISCHE GEGEVENSUITWISSELING Tussen alle Rodenstock meetapparatuur, werkpc‘s, laptops of tablets en uw winkelautomatiseringssoftware. CNXT smart. DE SERVICE DIE ALLES VERBINDT.

RODENSTOCK KLAAR VOOR DE TOEKOMST

de customer journey en de digitale toekomst spelen een grote rol in de denkwijze en strategie van rodenstock. deze stonden dan ook centraal tijdens het partner-event dat eind oktober plaatsvond in brussel.

‘From customer insight to impact’, luidde de titel van het evenement dat Rodenstock voor zijn klanten had georga niseerd. Alain Faniel, General Manager, verwelkomde hen hartelijk in de evenementenlocatie Kattebroek in Dilbeek. De middag en avond vormden een prettige mix van presen taties en ontspanning, met volop tijd om met collega’s bij te praten onder het genot van hapjes en drankjes. Remko Klunder, Productmanager Lenses, Tools & Services, infor meerde de aanwezigen over de digitale mogelijkheden die Rodenstock biedt, met de boeiende presentatie ‘Join the digital future’.

Yves Van Dorsselaer, Managing Director van Excap, markt leider op het gebied van customer experience, nam de gas ten mee in een zijn verhaal ‘From insight to impact’. Ook was er aandacht voor 360° customer approach, digitale klantloyaliteit en advisering met de nieuwe CNXT module Select, die iedere opticien de mogelijkheid geeft een eigen portfolio te presenteren, inclusief prijzen en ruimte voor een eigen verhaal.

DIGITALE INTELLIGENTIE

Uiteraard werd ook ingegaan op het succesverhaal van CNXT®, dat ter plekke werd gedemonstreerd. De CNXT®smart service biedt een intelligente en auto

gegevens tijdens het advies- en verkoopgesprek en vermin dert de tijdrovende administratieve klussen. Meetgege vens voor evaluatie, advies en bestelling van brillenglazen worden altijd in real time gesynchroniseerd en zijn flexibel toegankelijk op alle digitale devices, zoals laptop, desktop, tablet en smartphone.

De opticien hoeft 60% minder te klikken dankzij de 100% beschikbaarheid van gegevens op alle apparaten, wat kan leiden tot een tijdsbesparing van wel 80%. Back-ups en updates van gegevens worden automatisch uitgevoerd.

Het is duidelijk dat Rodenstock blijft doorontwikkelen om het zowel de opticien als de consument zo comfortabel mogelijk te maken met innovatieve techniek.

voor meer info: www.rodenstock.be

eyeline 11
infotorial

MORE FOR KIDS

NOOIT MEER KINDERBRILLEN AFSCHRIJVEN

wat zijn uw belangrijkste pijlers voor succesvolle kinderbrillen verkoop en wat remt uw succes af? more weet als geen ander dat u veel meer kinderbrillen moet aanbieden dan dat u op jaarbasis verkoopt.

Hoe blijft uw marge constant en stabiel en hoe verkoopt u juist méér brillen in plaats van deze af te schrijven? De More for Kids shop-in-shop voor onafhankelijke opticiens is het antwoord van More op deze vragen. Optiek Baes, De Jonckheere en Tessens zijn al enthousiast! Lees meer over More for Kids in de bijsluiter bij deze Eyeline!

voor meer info: www.more-eyewear.com info@more-eyewear.com, +31 (0)20 4080737

SILHOUETTE IN DE RUIMTE

’s werelds jongste astronaute in opleiding, alyssa car son (21 jaar), zou weleens een van de eerste mensen op mars kunnen worden. en welke bril ze dan het liefst zou dragen? de ultralichte titan minimal art van sil houette, de lievelingsbril van astronauten in de ruimte.

Met zijn innovatieve design is de Titan Minimal Art (TMA) van Silhouette, de wereldleider in hoogwaardige randloze brillen, al meer dan 20 jaar de favoriete bril van astronauten in de ruimte. Al op 69 ruimtemissies was dit model van de partij. Omgerekend bracht de TMA al 86.762 uur – of bijna 10 jaar – in de ruimte door. De ultralichte (amper 1,8 gram) TMA heeft geen scharnieren en schroeven, wat essenti eel is voor de veiligheid van astronauten. Er bestaat geen gevaar dat er schroeven of andere onderdelen loskomen in de ruimte. Aangezien Alyssa Carson wellicht ooit de ruimte in gaat en ze in het dagelijkse leven een bril met glazen op sterkte draagt, lag een samenwerking met Silhouette voor de hand. Met haar TMA oogt ze in elk geval al helemaal klaar voor een reis naar de ruimte.

voor meer info: www.silhouette.com

eyeline 12
Kinderbrillenconcept met meerwaarde Nooit meer kinderbrillen afschrijven én een hogere marge

JD WETHERSPOON

meest fantastische gebouwen: oude bio scopen, banken en pubs etc. Succesvolle man, die JD Wetherspoon, zou je zeggen. Maar, nu komt het, de eigenaar en oprichter heet helemaal geen Wetherspoon, maar Tim Martin. Tim koos de achter naam van een leraar voor zijn imperium. Deze leraar gaf les op een school waar Tim op zat in Nieuw-Zeeland en deze leraar vertelde hem altijd ‘dat hij nergens goed voor was’ en dat hij het nooit zou maken. De initialen JD komen trouwens van J.D. 'Boss' Hogg in de televisieserie ‘The Dukes of Haz zard’, om de mythe nog iets dikker aan te zetten.

‘Tim Martin koos de achternaam Wetherspoon van een leraar die hem altijd vertelde ‘dat hij nergens goed voor was’

Wat ik niet had verteld aan de groep, maar individueel wel vertelde aan de studenten die naar me toe kwamen, is dat ze moeten blijven geloven in zichzelf. En dat ze anderen niet moeten laten vertellen waar ze al dan niet toe in staat zou den zijn. Mij is op dit pad ook meerdere malen verteld: ‘dat kan je niet’. Zoals op de Christiaan Huygensschool in het laat ste jaar, toen ik vertelde dat er een hbo-opleiding Optometrie zou komen en ik vroeg of dat wat voor mij zou zijn. Mij werd expliciet en zonder eromheen te draaien gezegd dat dit ‘veel te moeilijk’ en voor mij ‘een veel te hoog niveau’ zou zijn. Let terlijk werd gezegd: ‘Niet doen’. Als ik ergens géén spijt van heb, is het wel dat ik die opleiding ben gaan doen. Later in het promotietraject speelde soms hetzelfde.

Restaurant en Hotelketen

Dat brengt me bij JD Wetherspoon. Iedereen die wel eens door Engeland reist zal deze vast ooit tegen zijn gekomen: een keten van ongelooflijk populaire hotels met restaurants. Er zijn mooie en goede kamers en de horeca is supersfeervol ingericht. Dit alles voor een zeer billijke prijs, kortom het is een feestje om er te zijn. De keten heeft inmiddels 57 hotels in Engeland, Ierland, Schotland en Wales, met locaties in de

Keuze Moraal van het verhaal is natuurlijk dat je vooral in jezelf moet blijven geloven. Laat je niet van de wijs brengen door wat anderen vinden. Dat is wat anders dan eigenwijs zijn trouwens. Iedereen heeft keuzes in het leven. Maar wat bepaalt die keuzes? We zijn allereerst het product van ons DNA en van ervaringen, vooral uit onze (vroege) jeugd, maar ook van later. Die bepalen voor een heel groot deel voorkeur en richting. En de mens is ook nog eens een groepsdier. ‘De meeste mensen deugen’ (Rutger Bregman), maar 'hoe groter de groep hoe kleiner het deug-gehalte' (Vincent Icke). Kortom: je hebt altijd een keuze. Kijk maar eens naar de film ‘The Game Changers’ (gamechangersmovie.com).

Dit is een hot thema trouwens: onlangs, op 24 september, opende het academisch jaar van de Universiteit van Amster dam met: ‘Welke keuze maak jij?’. Iets wat ik deze zomer ook in Auschwitz tegenkwam, want de openingsfilm eindigde met: ‘Which choices do you make?’. Dat gaat wel erg ver, maar toch. In het inspirerende boek van Roek Lips ‘Wie kies jij om te zijn?’, worden honderd mensen aan het woord gela ten over het maken van keuzes, onder wie wetenschappers, kunstenaars, denkers en anderen – allen met een bijzondere levenservaring. Mijn advies aan de studenten: informeer je goed. Reis (letterlijk en figuurlijk). Wees eerlijk (ook naar jezelf). Maak je eigen keuzes.

eyeline 13

Waar we écht het verschil maken, is dat we met onze klanten heel veel praten over hún klanten

CHRISTINE CHANTRAIN, PIETER BAS KAMPMEINERT EN LIESBETH BRANDWIJK – COOPERVISION

COOPERVISION MAAKT VERSCHIL

elk jaar is eyeline te gast bij coopervision benelux in gorinchem, waar we met een deel van het managementteam bijpraten over belangrijke ontwikkelingen die gaande waren, gaande zijn en op de planning staan. we spraken met general mana ger christine chantrain, head of sales liesbeth brandwijk en head of marketing & professional affairs pieter bas kampmeinert.

CooperVision investeert vooral blijvend in het langdurig ondersteunen van haar klanten. “Dat klopt, sinds enkele jaren hebben we de focus expliciet op partnerschap liggen”, opent Liesbeth. “We praten veel met onze klanten over hoe de klantreis en bijbehorende uitdagingen in hun contactlenspraktijk eruitzien. Dat geldt voor al onze klanten, actief in alle channels in onze markt, van klein tot groot. We geven iedereen de benodigde aandacht, want iedereen is voor ons gelijk en we hebben voor al onze klanten hetzelfde doel: het realiseren van een gezonde groei van de contactlenscategorie met tevreden dragers en (nieuwe) consumenten. Waar we écht het verschil maken, is dat we met onze klanten heel veel praten over hún praktijk en over de klanten van onze klanten. Wat zijn de behoeften van hun klanten, wat kunnen we daarin doen om de ondernemers en retail te ondersteunen, wat kunnen wij vanuit CooperVision bijdragen om ervoor te zorgen dat iedereen naar hetzelfde doel toewerkt. We zijn er continu op gefocust dat we de toegevoegde waarde van goede ‘oogzorg’ met elkaar in de markt overbrengen”.

Een ander speerpunt is de opzet van lokale campagnes. “Wij gaan niet zozeer voor grote nationale campagnes, maar spelen in op lokale trends”, vertelt Christine. “Denk bijvoor beeld aan de posters met teamfoto’s die wij aanbieden voor in de etalage. We haken aan op de vraag van de lokale opticien en kijken samen met hem wat lokaal kan worden gebruikt om de omgeving, zowel via de traditionele als de sociale kanalen, te stimuleren”.

CooperVision heeft een format van een simpel businessplan ontwikkeld, dat samen met de klanten wordt ingevuld. Lies beth: “Hierbij staan de klant en de consument centraal. Het plan start met een kort interview met de ondernemer en retailers. Daarin stellen we vast waar de focus voor de lange termijn ligt, wat de strategie van de contactlenspraktijk is en hoe we consumenten kunnen bereiken. Daarin voorzien we de opticien van consumentenprofielen en marktcijfers om zaken tailormade met de klant in te vullen”. Pieter Bas vervolgt: “CooperVision richt zich dus duidelijk op het inves teren in de relatie van de opticien met zijn klanten, dat is het allerbelangrijkste. Ons Professional Affairs-team is flink uitgebreid en daarnaast hebben we Customer Businessteams gevormd, die tailormade werken. Zo’n team spreekt dagelijks over de voortgang bij de verschillende klanten om kort op de bal te zitten en snel te kunnen reageren op veranderingen. Zo hebben we besloten om een extra Pro fessional Relations Consultant in te zetten om Franstalige aanpassers in België te ondersteunen”.

Duurzaamheid is een heel belangrijk thema voor CooperVision. Dit blijkt onder meer uit de samenwerking met Plastic Bank: Good for the planet. Good for business. “De afgelopen jaren is het belang van ESG binnen de bedrijfsvoering van CooperVision sterk toegenomen, zowel intern gedreven door onze investeerders als extern door onze klanten en consumenten. ESG staat voor Environmental, Social & Governance”, vertelt Pieter Bas. In het Nederlands

eyeline 15
TEKST Anneke Pastoor/Marie-Catrien van Deijck BEELD Miranda Becker Hoff
IN GESPREK MET... infotorial

wordt ESG omschreven als Milieu, Maatschappij en Goed ondernemingsbestuur. “CooperVision is al heel lang bezig met duurzaamheid. In de nieuwe fabrieken, door efficiënter om te gaan met verpakkingen en door het gebruik van zonne-energie; niet alleen bij de Europese fabrieken, maar ook bijvoorbeeld in Costa Rica. Wat betreft ‘social’ staan wij voor inclusie en intern hebben we een ‘impact network’ geïnitieerd, waarbij we elkaar inspireren. Governance tot slot, betekent dat het bestuur compliant is aan de regelgeving”. Omdat ook de consument duurzaamheid belangrijk vindt en met deze boodschap bereikt moet kunnen worden – vooral met het oog op het afval van daglenzen – startte CooperVision eerder dit jaar een campagne met influencers op Instagram. Eerst in Nederland en nu in België. In de campagne wordt een link gelegd naar World CleanUp Day en World Sight Day. “Een ander mooi initiatief dat al heel lang bestaat, is de samenwerking met Optometry Giving Sight”, vult Liesbeth aan. “Voor iedere drager van Biofinity contactlenzen, doneren wij een bedrag aan deze organisatie”.

CooperVision heeft de samenwerking met CooperVision Specialty EyeCare geïntensiveerd. “We werken nauw samen met CooperVision Specialty EyeCare, vooral waar het gaat om educatie”, licht Christine toe. “De bedrijven staan op zich, maar bieden samen de complete range voor een leven lang lenzen dragen. We hebben samen het breedste scala contactlenzen in de industrie: van myoop tot presbyoop. Dat is mogelijk dankzij de samenwerking met CooperVision Specialty EyeCare. Onze ranges vullen elkaar aan. CooperVision Specialty EyeCare heeft een gespecialiseerde klantenbasis. Onze band is steeds nauwer geworden, omdat we elkaar versterken en op elkaar kunnen bouwen. Op deze manier willen we ook naar onze klanten toe verduidelijken dat wij samen CooperVision zijn. We organiseren samen events, onder andere afgelopen jaar in België, en stonden afgelopen juni naast elkaar op het NCC. Liesbeth voegt toe: “Ik wil al onze klanten en relaties heel hartelijk bedanken, ook degenen die wij tijdens het NCC met ons team hebben mogen verwelkomen. We hebben toen veel gesprekken gevoerd en hen bedankt voor het vertrouwen en geduld dat ze het afgelopen jaar hebben gehad”.

Pieter Bas legt uit: “We hebben voor uitdagingen gestaan met leveringen vanwege problemen in ons distributie centrum in Luik. Dat was niet altijd makkelijk voor onze klanten. De problemen hadden enerzijds te maken met de overschakeling op een ander systeem en anderzijds met een toegenomen vraag”. Christine voegt toe: “Onze men

sen zijn zó klantgericht, dat ze het echt heel erg vonden de klanten niet optimaal te kunnen bedienen. We zijn hen echt enorm dankbaar voor hun geduld. Dankzij de niet aflaten de inspanningen van ons distributieteam in Luik verloopt ondertussen alles weer zo goed als normaal en we vertrou wen erop dat onze klanten ondertussen ook al gemerkt hebben dat CooperVision weer in staat is de service te leve ren die ze van ons gewend zijn”.

Het afgelopen jaar was er in meerdere opzichten één met diverse uitdagingen. Zo is CooperVision gestopt met de productie van onderhoudsproducten voor contactlenzen. “Sinds oktober leveren we geen vloeistoffen meer”, vertelt Pieter Bas. “We hebben het moeilijke besluit moeten nemen om te stoppen met de productie en hebben ons zelfs helemaal uit deze markt teruggetrokken. Het is ons niet in dank afgenomen, maar we zijn daar vanaf het begin heel duidelijk in geweest door open kaart te spelen en onze klanten op de hoogte te houden. Bijna iedereen heeft leveringsissues met contactlensvloeistoffen ervaren en wij hebben daar ingrijpende conclusies aan verbonden”. Liesbeth: “Dus heb je een vraag over hoe je hier het beste mee kunt omgaan, wil je sparren over nieuwe ideeën, heb je behoefte aan inzichten of support, bel ons vooral! Ons voltallige team staat voor jullie klaar”.

Biofinity® toric multifocal is een groot succes. Deze lens volgens Christine niet aan te slepen. “De markt zit erom te springen”, zegt Pieter Bas. “Twee bewezen succesvolle lensdesigns in één en op maat gemaakt; daar is een enorme behoefte aan. Daarnaast hebben we in januari MyDay® multifocal met een geheel nieuw optisch design gelanceerd, waarmee de familie van MyDay® premium daglenzen nog completer is geworden. En we zijn nog niet klaar met uitbreidingen”. Een ander succes is het concept S1ngles, dat in maart 2021 werd geïntroduceerd. S1ngles is een grootschalig, meerjarig concept rond silicone hydrogel daglenzen. Liesbeth: “We hebben onze partners gevraagd welk stukje toegevoegde waarde ze graag willen zien en bieden naar aanleiding daarvan nu S1ngles aan als apart partner brand. Een écht partner brand dus; niet alleen als uiting op POS-materiaal maar ook in communicatie, training en services. We proberen het zo volledig mogelijk exclusief voor de zelfstandige opticien neer te zetten, passend bij de merkwaarden van CooperVision: we zijn toegewijd, we zijn inventief, we zijn partners, we zijn vriendelijk. Ook dat is ons kompas bij alles wat we doen”.

voor meer info: www.coopervision.be

eyeline 16

Uw aanbevelingen helpen een duurzamere toekomst te ondersteunen.

Als u plastic neutrale daglenzen1,2 aanbeveelt, helpt u voorkomen dat plastic de oceaan bereikt. Met behulp van onze Plastic Neutral Impact Calculator kunnen we u vertellen welke impact u heeft.

Dus, terwijl u dragers laat genieten van de voordelen die contactlenzen kunnen bieden, kunt u ook het zinvolle en meetbare verschil zien dat u maakt voor onze oceanen. Vraag uw CooperVision vertegenwoordiger om meer informatie over de impact die u maakt.

Meer informatie: https://plastic-neutral.coopervision.com/nl of scan de QR-code

Voor onze oceanen. Voor iedereen.

1One-day contact lenses are defined as orders for those products and includes product sold and distributed by CooperVision in The Netherlands

2Plastic neutrality is established by purchasing credits from Plastic Bank®. A credit represents the collection and conversion of one kilogram of plastic that may reach or be destined for waterways. CooperVision purchases credits for those products equal to the weight of plastic in our-one day contact lens orders in a specified time period. One-day contact lens plastic is determined by the weight of plastic in the blister, the lens and the secondary package (outer carton), including laminates, adhesives, and auxiliary inputs (e.g. ink).

MINAMOTO

PRESENTEERT NIEUWE MODELLEN

minamoto, het originele en populaire japanse brillenmerk, heeft veel indruk gemaakt in de optiekbranche en het is dan ook niet voor niets dat minamoto de if design award heeft gewonnen.

Het woord Minamoto, dat ‘oorsprong’ betekent in het Japans, weerspiegelt het Japanse erfgoed en de kwaliteit van het merk. Sabae, gelegen in de prefectuur Fukui, is de bakermat van de Japanse brillenindustrie en de oor sprong van het verhaal van dit brillenmerk. Een lange tra ditie van vakmanschap wordt hier in ere gehouden, van lakwerk tot het maken van washi-papier en natuurlijk de vervaardiging van brillen.

Mooi in eenvoud Elk verfijnd Minamoto-montuur is ontwikkeld, ontwor pen en gemaakt in Japan en daardoor een eerbetoon aan Sabae's vakmanschap. Voortbordurend op de Zenfilosofie van het minimalisme, zijn Minamoto-monturen mooi in hun eenvoud.

Elk model is vervaardigd uit hoogwaardig Japans tita nium en voorzien van bijzondere gravures, zoals de Minamoto-Kanji. Om het creatieproces compleet te maken, worden deze meesterwerken gepresenteerd in unieke etuis, handgemaakt van washi-papier, en even eens in Fukui vervaardigd.

De kunst van het lakwerk De nieuwe modellen van Minamoto zijn beïnvloed door verschillende aspecten van de Japanse cultuur. Een daar van is de oude Japanse kunst van het lakwerk, ook wel Urushi genaamd: deze speciale hars wordt door bekwa me ambachtslieden aangebracht om serviesgoed en kunstvoorwerpen te bekleden en te versieren. Urushiachtige rode en zwarte kleuraccenten zijn te vinden op geselecteerde Minamoto-modellen. Een andere invloed komt uit de films van de belangrijke Japanse cineast Akira Kurosawa: terwijl de eerste Minamoto-collectie een eerbetoon was aan Kurosawa's ‘The Seven Samurai’, zijn deze nieuwe modellen vernoemd naar personages uit andere klassiekers van Kurosawa.

voor meer info: www.charmant.com

Moderne monturen, geïnspireerd op rijke facetten van Japans vakmanschap en filmkunst
infotorial

1.76 1.50

Tokai 1.76, wellicht het dunste brillenglas ter wereld!

In de zoektocht naar het dunste en lichtste glas mogelijk, is Tokai er succesvol in geslaagd dit glas met index 1.76 te combineren met hun eigen enkelvoudige en multifocale lensdesigns.

Technische kenmerken

• Tot 50% dunner dan een standaard 1.50 glas

• Hoge transparantie: 99%, kristalhelder organisch materiaal

• Volledige uv-bescherming

Product beschikbaarheden

• Standaard UV400, en ook in Lutina, Lutina-Photo en Transitions

• Verschillende types veredelingen mogelijk: Super Power Shield, Tokai Blue Coating, No Reflection Coating, Max Shield Coating, Ultra Shield Coating

• Tintbaar monomeer tot 85% absorptie, unitint en dégradé

• Productiebereik: S-20.00 tot S+20.00

FOCUS OPTIEK

EINE

KWALITEIT IN SERVICE, PRODUCTEN ÉN INTERIEUR

27 jaar geleden trad opticien en optometrist paul de rycke in de voetsporen van zijn vader. hij nam de winkel in eine over en bouwde deze verder uit tot een moderne zaak, waarin een warme persoonlijke klantenbeleving – samen met pas sie en craftsmanship – centraal staan. waarden die paul deelt met seiko.

Focus Optiek Eine gaat voor topkwaliteit met een lage drempel. “We willen niet de zoveelste brillenwinkel zijn waar klanten zelf kiezen uit een muur van monturen”, vindt Paul De Rycke die de zaak samen met zijn rechterhand Nicole runt. “Bij het kiezen van een bril houden we rekening met de levensstijl van onze klant, en de kleur van haren en ogen. In welke context draagt iemand een bril? Na een uit gebreid gesprek en analyse formuleren wij een advies. Met respect voor de mening van de consument, en tegelijker tijd met onze expertise in het achterhoofd. Wij zijn vak mannen en -vrouwen, die het probleem van onze klanten oplossen. Dat doen we samen met Seiko, een nichespeler. Het is geen massaproducent, maar een partner die meer waarde, kwaliteit en zekerheid biedt. Dat koester ik ook als mens en als vakman”. Paul koos bewust voor een intensief partnership met Seiko. “Niet alleen voor de kwaliteit van de

producten, maar ook omdat de mensen die er werken het zelfde omgaan met hun klanten als wij met onze klanten; in een goede balans tussen professionaliteit en warmte”. Onlangs werd Focus Optiek Eine compleet gerestyled door WSBDesign. Paul ging voor een strak interieur met warme accenten. “Door aanpassing van de routing zijn de brillen beter bereikbaar én komen ze veel beter tot hun recht”, vertelt hij enthousiast. “De strakke belijning gecombi neerd met materialen als hout, staal, marmer geven een eigentijdse moderne look en feel. De marmeren vloer is opnieuw geschuurd in een matte uitvoering en als nieuw tevoorschijn gekomen”. Hij vindt het vooral belangrijk dat de winkel vertrouwen en kwaliteit uitstraalt, net als de visu ele oplossingen die ze verkopen. “De uitstraling van Seiko sluit helemaal aan bij onze huisstijl. In onze nieuwe zaak kozen we op twee plekken voor een opvallende perma

paul de rycke BEELD SEIKO/WSBDesign

nente communicatie van 3 op 4 meter met verwisselbare Seiko visuals. Deze stijlvolle linnen doeken worden achteraan egaal verlicht met warm led licht. We hebben op maat gemaakte raamstickers gebruikt waarmee we 210 kleurmogelijkheden van Seiko-brillenglazen permanent hebben gecommuniceerd. Als mens en als vakman houd ik van kwaliteit en zekerheid. Ik wil daar geen concessies aan doen. Ik wil een topproduct dat op tijd geleverd wordt. Onze focus ligt niet op goedkoop willen zijn, maar op verschil maken in kwaliteit. Seiko levert high-end optische glazen, voor iedereen. Een kind, een jonge moeder, een CEO of een tuinman. Voor elke klant hebben we een gepaste oplossing: optische glazen op maat om scherp, veilig en com fortabel te zien op smartphone, tablet, laptop, computer en tv. Of om een voertuig te besturen, ’s nachts of overdag. En ook voor specifieke sporten of andere veeleisende visuele taken is er altijd een tailor made Seiko-oplossing. Zelfs klanten met hooggradige bijziendheid vinden bij ons een mooie bril mét dunne glazen en een breed kijkveld, met amper vervormingen aan de rand van de bril. Betrouwbare Japanse doorgedreven oplossingen die er echt voor ieder kijkprofiel zijn”.

Ontstressen

Een bril koop je niet in een paar minuten en zeker ook niet elke dag, vindt Paul. “Mensen hebben daarom soms wat stress. We proberen die een beetje weg te nemen met etherische olie die we in de zaak verstuiven. Ook een kopje koffie in één van onze comfortabele stoeltjes doet het altijd goed. We willen expertise en rust uitstralen, en dat doen we ook door bewust (oog)contact te maken. We willen echt het gevoel geven aan klanten dat ze bij ons écht welkom zijn en zich geapprecieerd voelen. We reserveren daarom 90 minuten voor het kiezen van een nieuw montuur en de glazen, die het beste passen bij de verwachtingen van onze klanten. Er is zoveel keuze, en mensen hebben verschillende noden. De glazen moeten dus kloppen. Ook voor kinderen zijn die glazen het belangrijkste aspect. Je geeft je kind toch ook gezond te eten? Je kiest toch voor een veilige auto? Wel, dan is het belangrijk dat ook de glazen in dat brilletje perfect zijn, slijtvast en onbreekbaar. We weten dat we de beste kwaliteit kunnen aanbieden. En in combinatie met onze expertise, vindt elke klant bij ons een bril die perfect bij hem past”.

voor meer info: www.seikovision.com, www.WSBDesign.com

OVER DE SAMENWERKING MET WSBDESIGN

Paul is erg blij dat hij de verbouwing van zijn winkel in han den gaf van WSBDesign: “WSB is geen vanzelfsprekende keuze als Vlaamse opticien met verbouwingsplannen. De afstand Scherpenzeel - Oudenaarde maakt het minder kos tenefficiënt, maar we hebben geen spijt van onze beslis sing! Onze winkel was vier dagen eerder klaar dan voorzien en werd opgeleverd binnen budget. Geen vertraging, geen stress. Onze zaak is op amper zes weken volledig verbouwd met verbluffend resultaat. Inspireren, heldere afspraken maken en nakomen, ontzorgen en ook problemen oplossen, resulteert in tevreden klanten. Dat doen we als opticien, werkend voor eigen rekening, toch ook?”

HEBBEN OM UW ZAAK TE DOEN GROEIEN? ZOU U GRAAG MEER TIJD

Een eigen zaak hebben, kan een hele uitdaging zijn. Met het Seiko Vision Specialist-programma worden wij uw sterkste partner. Wij zorgen ervoor dat u uiterst precies kunt werken en kunt focussen op wat echt belangrijk is: uw klanten helpen om de wereld beter te zien.

Bezoek www.seikovision.com/nl-be/svs of scan de QR-code om het SVS-programma te ontdekken.

VERHOOG UW OPBRENGSTEN TREK MEER KLANTEN AAN VERBETER DE ERVARING VAN UW KLANTEN IN UW ZAAK ONTDEK KRACHTIGE DIFFERENTIATIEMOGELIJKHEDEN

ALCON

LANCEERT NIEUWE WEBSITE EN OPENT TRAINING CENTER

alcon heeft veel nieuws te melden: de website myalcon.com/be is live én het alcon training center in mechelen is geopend! “de nieuwe website is een ‘one-stop-shop’ voor b2b én b2c. alles onder één paraplu”, aldus digital marketing manager philippe moons. het training center werd op maandag 3 oktober door waarnemend burge meester alexander vandersmissen en alcons cfh en country manager benelux jason klomp officieel geopend. ook minister van vlaanderen, gert eeraerts, was van de partij.

TEKST Anneke Pastoor BEELD Alcon

NIEUWE WEBSITE

Philippe Moons werkt nu 6 jaar bij Alcon en, naast het samen bouwen aan de merken en marketing campagnes, heeft hij ook eigen projecten. Eén ervan is de nieuwe website myalcon.com/nl die begin oktober gelanceerd is. “MyAlcon is een cen trale hub voor de contactlensspecialist en consu ment. Het is niet alleen een website met produc ten, diensten en verdere info over Alcon, het is ook de naam voor alle digitale tools die nu beschikbaar zijn en die er de komende jaren aankomen. MyAl con bevat dus ook MyAlcon FitScan (een tool die automatisch ontbrekende proeflenzen bestelt) en MyAlcon FittingHub (diverse calculators voor berekeningen). Volgend jaar komt daar de MyAlcon Store bij, zodat elke contactlensspecialist recht streeks (B-to-B) lenzen kan bestellen. Onderwijs zal ook deel gaan uitmaken van de vernieuwde web site. Kortom, MyAlcon is het middelpunt van alles, het moederschip, de verbindende factor. MyAlcon maakt het leven voor de opticiens en contactlens specialisten makkelijker en bespaart tijd. Als een klant een vraag heeft, dan is het up-to-date ant woord te vinden op de nieuwe website. Er is geen login vereist, iedereen kan daar terecht. Laagdrem pelig en toegankelijk, precies wat Alcon voor ogen heeft. Onze digitale hub, ons digitale ecosysteem. Een one-stop-shop”.

philippe moons

GRAND OPENING ALCON TRAINING CENTER

Team Eyeline was maandag 3 oktober exclusief genodigd bij de Grand Opening van het Alcon Training Center in Meche len. “Het centrum heeft als doel om oogartsen in opleiding en opticiens, contactlensspecialisten en optometristen ken nis te laten maken met alle nieuwe inzichten in oogzorg en onze nieuwste Alcon-producten; zowel vanuit Surgical als vanuit Vision Care”, vertelt Vincent Molkenboer. Het pro gramma voor het komende jaar wordt op dit moment opge zet. “We willen er zoveel mogelijk mensen mee kennis laten maken”.

Vanuit Surgical was een aantal oogartsen aanwezig en van uit optiekzijde een aantal opticiens zoals Ann Pyck van Con tact Lens Studio, Ingrid Annys van Optiek Annys en Els Lam paert van Optiek Coenen. “We zijn blij dat we nu onze jonge, net afgestudeerde medewerkers naar het Alcon Training Center kunnen sturen voor een dag scholing”, vertelt Els. “Het stukje praktijk dat op school wordt onderwezen is niet voldoende en kennis moet wel bijgehouden worden. Daar om zijn we blij met scholingsaanbod door leveranciers, en ook dat we met het hele team op het NCC aanwezig waren. We hebben eigenlijk zelf geen tijd voor voldoende training in onze drukke contactlenspraktijk. En, laten we eerlijk zijn, het blijft ook beter hangen als iemand anders het onder wijst”. Dit is precies wat Alcon voor ogen heeft. Vincent: “Beginnende contactlensspecialisten laten kennismaken hoe wij adviseren onze producten aan te meten. En tege lijkertijd ondersteunen in de kennis die ze wel van school meekregen maar niet voldoende in de praktijk konden erva ren. We hebben hier alle instrumenten en veel mogelijkhe den op het gebied van audiovisuele ondersteuning. Elke optiekondernemer kan wat ons betreft een nieuwe mede werker naar Mechelen sturen. Wij zullen ervoor zorgen dat deze één dag ondergedompeld wordt in aanmeettechnie ken”. De burgemeester van Mechelen is enthousiast over deze nieuwe aanwinst voor zijn stad. “Dit soort initiatieven is geweldig als onderdeel van de biomedische en hoogte chnologische hub in Vlaanderen. Mechelen trekt zo vanzelf jonge mensen”.

Dank Jason, Vincent, Audrey, Tania, Stephan en Dave voor de ontvangst en live demo’s en uitleg over de nieuwste biomicroscoop met camera, de cataract-microscoop, de nieuw ste producten in de Systane-range en de TOTAL30 natuurlijk en al het nieuws dat we leerden over Alcon van toen naar nu, de duurzame hoogtepunten en het inspirerende ‘Alcon in action’ voor het goede doel. Te veel om op te noemen!

Ontdek de nieuwe website: www.myalcon.com/be voor meer info over de 3 digitale innovaties van alcon: lees de bijsluiter bij deze Eyeline

25
alexander vandersmissen en jason klomp ann pyck

HOYA GROUP

LANCEERT LANDELIJKE MiYOSMARTCAMPAGNE

De bezoekers van het event hebben er zin in: eindelijk weer een bijeenkomst zoals deze en dan ook nog eens met zo’n actueel onderwerp. Iedereen wil duidelijk aan de slag met myopie management. Het grootste gedeelte van de 460 aanwezigen heeft zelfs al een cursus gevolgd over MiYO SMART en wil én kan morgen beginnen. Er hangt een gezonde spanning in de lucht.

MiYOSMART als basis “Met de campagne die we vanavond laten zien, bereiken we vanaf morgen elk gezin in België”, vertellen Danny Van Goethem, marketing manager Hoya Lens Belgium en

reacties van oogartsen dat ze op basis van de klinisch bewe zen resultaten steeds meer interesse vertonen in MiYO SMART. De feiten liegen er dan ook niet om. In 2050 zul len er naar schatting 5 miljard mensen, meer dan de helft van de wereldbevolking, te maken hebben met myopie. Daarom moeten we nu echt aan de slag”.

Nu al in opmars

Opticien Christine Reyntjes uit Schilde is al door een oog arts uit haar regio benaderd met de vraag of ze al MiYO SMART kan leveren: “Dan moet het toch wel een perfect product zijn, ik ben benieuwd wat ik deze avond allemaal

op 15 november lanceerde de hoya group een nationale campagne rondom bewust wording van myopie bij kinderen. voor de aftrap van deze miyosmart-campagne was het thema: ‘let’s act now. together’. riens gort was namens eyeline bij het event in brussel aanwezig en doet verslag. TEKST Riens Gort BEELD Nicolas Herbots

Unieke innovatie

Een keur van sprekers belicht deze avond de verschil lende aspecten van myopie management en van MiYO SMART. Georges Byl, vice president van Hoya Global en managing director van Hoya Group Belux mag als eerste: “Het is een once in a lifetime innovation”. Riens is het met hem eens. Hij draait al vele jaren mee en heeft al veel ontwikkelingen meegemaakt, maar dit breekt inderdaad alle wetten. “Het feit dat we nu een glas hebben dat de ooggezondheid van onze kinderen de komende jaren zo enorm kan gaan beïnvloeden, is uniek. Zo’n innovatie, met zo’n effect: dat komt zelden voor”, aldus Georges Byl. Zijn boodschap resoneert dan ook sterk: we moeten het nu oppakken, een beweging creëren en de samenwerking tussen oogartsen, opto metristen, orthoptisten en opticiens verder uitwerken. Ook moeten we met ouders praten, ze bewust maken van progressieve myopie bij kinderen en de mogelijke oplossingen. “We don’t play with the eyes of children”. Inderdaad, we hebben het beste met ze voor.

Wees voorbereid

Frederiek Ysebaert biedt vervolgens een ‘globaal per spectief’: MiYOSMART is in vier jaar tijd over een groot gedeelte van de wereld uitgerold. Een explosie van dragers van MiYOSMART dus: elke minuut krijgen drie kinderen op deze wereld een paar MiYOSMART-glazen. De toename van myopen is dan ook enorm en ze worden jonger en jonger. Vroege detectie is belangrijk, we willen snel weten of het normale myopie is of pathologisch, en we moeten attent zijn op de ‘snake oil oplossingen’ die langskomen. Booming business, handel, kassa, dollars: veel bedrijven komen nu met dé oplossing voor myopie. In China heeft de overheid ingegrepen en probeert men dat te beperken. Wees daar attent op, benoemt Frede riek Ysebaert. We kunnen voorspellen dat we in 2050 een gezondheidssysteem hebben waarin alle kinderen makkelijk toegang hebben tot myopie management. Pak dat nu al op in uw winkel, omdat elk kind en elke dioptrie telt.

Studies en stand van zaken Tom Buysse en Vincent van Achte geven een update van de laatste studieresultaten. Het is zo simpel, de curve van aslengtegroei buigt gelijk om wanneer de kinderen de glazen gaan dragen, een onderbreking of stop zorgt niet voor een rebound. Wanneer kinderen na een soms gedwongen onderbreking weer verder gaan, zie je de curve zich gelijk weer mooi in de plooi vormen. Met een gemiddelde cumulatieve myopieprogressie van minder dan 1.00 dpt op 6 jaar tijd, spreken de resultaten van de klinische studies voor zich.

Dr. Marnix Claeys, president van SOOS en dr. Patricia Delbeke (voorzitter van de Belgische Vereniging van Kin deroogartsen) geven vervolgens de noodzaak tot snel handelen aan. “Ik zie bijna geen hypermetropie kinderen meer in mijn praktijk”, aldus dr. Claeys. “In 20 jaar is dat helemaal veranderd. Ik zie allemaal myope kinderen en elke dioptrie is er één teveel. Nu is het moment om de

enthousiaste gecertificeerde miyosmart-opticiens
tom buysse, medical affairs manager, hoya group belux georges byl, vp hoya global & managing director hoya group belux anne de baetzelier, moderator vincent van achte, medical affairs specialist, hoya group belux

en opticiens, we hebben elkaar nodig om deze pandemie te bestrijden. Ouders snappen het niet altijd en het is ook lastig: het is nog maar min-2, moet dat dan echt? Commu nicatie is zo belangrijk! Bel mij gerust, laten we de nieuwe wegen nu openen om elkaar te vinden”. Dr. Delbeke bena drukt nogmaals de lifestyleverandering die plaats moet vinden en het belang van de 20-20-2 regel. Kent u ‘m nog? Las na 20 minuten dichtbij kijken een pauze van 20 secon den in om in de verte te kijken en zorg dat je minstens 2 uur per dag buiten bent. Uit een Italiaanse studie, besproken

op de International Myopia Conference, blijkt de combi natie van – door de oogarts voorgeschreven MiYOSMARTglazen – met 0,01% atropinedruppels overigens prima te werken. Het team van onderzoekers constateerde een beter controle-effect wanneer MiYOSMART voorgeschreven wordt in combinatie met atropine. De combinatie kan een lengtegroei reduceren met zo’n 77%! De komende jaren zal er nog veel onderzocht worden.

Het is nu aan de opticiens… “Het is nu aan u om in actie te komen voor een betere toe komst van onze kinderen”, vervolgen Peter Sterck, Commer cial Director Hoya Lens Belgium en David Dieltjens, Seiko Vision Belux. “Alles staat klaar, we kunnen vandaag starten om meer awareness te creëren rond het thema myopie. Samen met u, wij willen graag”. De avond in Brussel was de aftrap van een grootschalige nationale tv- en social mediacampagne om meer bewustwording te creëren voor myopie bij kinderen én liet zien wat we eraan kunnen doen. Opticiens kunnen op deze campagne inspelen en zich erbij aansluiten. Er is ook lokaal en gepersonaliseerd campag nemateriaal beschikbaar om in én rondom de optiekzaak meer awareness te creëren rondom myopie en zich te differentiëren. Advertenties, posters, e-mailcampagnes: alles is beschikbaar. Gezien de reacties uit de zaal moet dit helemaal goedkomen en is heel België er binnen een paar weken van op de hoogte. Een bijzonder geslaagd event: leerzaam en inspirerend en motiverend.

voor meer info: www.hoya.be, www.seikovision.com

MEER AWARENESS VOOR PROGRESSIEVE MYOPIE

dr. marnix claeys, president soos

Artificiële intelligentie (AI)

Voor degenen die nog niet helemaal weten wat hier mee bedoeld wordt: een computersysteem dat door de blijvende input van nieuwe data zeer accurate voor spellingen, berekeningen en suggesties kan maken die ook steeds up-to-date blijven. Waar het nu al voor gebruikt wordt: stockbeheer. AI-syste men zijn nu al geïmplementeerd om de stock van lenzen, glazen en monturen sneller en efficiënter te maken. Het computersysteem gaat zichzelf verbeteren waar nodig, met minimale tussenkomst van een persoon. Dit heeft natuur lijk tot nu toe maar een klein effect op de retailsector. Het is voornamelijk iets wat zich achter de schermen afspeelt. Maar dit zou wel eens kunnen veranderen.

DE TOEKOMST VAN OPTIEK DEEL 1

Iedereen een gelijk loon, of je nu werkt of niet. Permanen te tracking van uw CO2-uit stoot, geen eigendom maar huurmodellen, en zo verder. Wat heeft dit voor invloed op de optieksector?

Huren van een bril? Maandelijkse of jaarlijkse kost betalen waartegen je een aantal brillen per jaar kan laten maken? Daar kunnen we wel mee werken.

Tracking van CO2 uitstoot van jouw montuur/glazen? Extra belastingen als je vervuilende brillen koopt, stimulatie van duurzaam geproduceerde brillen? Geen probleem, zijn we nu al mee bezig. De app om dit te tracken staat al in testfase.

AI-systemen worden op dit moment gebruikt en ontwik keld om de keuze van uw montuur sneller te maken. Een computer gaat hier eigenlijk de verkoper vervangen. We scannen het gezicht, geven een paar filters in en plots heb ben we een selectie van de best passende monturen. Zon der ook maar één echte bril op te zetten. Dit systeem blijft ook steeds bijleren. Dus net zoals wij, leert het uit zijn fouten en gaat het deze proberen te vermijden in de toekomst. Nu ben ik er zelf nog van overtuigd dat wij als fysiek persoon de bovenhand hebben. Maar wat over 5 à 10 jaar? Wat als u zelf 5 jaar non-stop gezichten, brillen en trends zou analyseren? Een computer heeft geen 8 werk uren, moet niet op vakantie, heeft geen sociaal leven, met andere woorden: ze leren veel sneller en intensiever dan wij.

The Great Reset

Als we ‘The Great Reset’ van de WEF (vereniging van wereld leiders/opinion leaders – Charles Michel is bijvoorbeeld lid) moeten geloven, leven we over 10 jaar op een heel andere manier dan vandaag.

Artificiële intelligentie? Minder jobs doordat computersystemen sommige aspecten van de sector vervangen. Wordt dan weer opgevangen door een gelijk leefloon wat iedereen standaard van de staat krijgt. Lost ook deels het probleem op van personeelstekort binnen onze sector.

Helaas eindigt de pagina hier. Graag nodig ik jullie uit op mijn website www.digihea.eu om verder te lezen over nieu we technologieën in onze sector.

Tot slot wil ik dit meegeven: bovenstaande veranderingen lijken zeer efficiënt met een duidelijk doel. Maar nu vraag ik aan u, wilt u in zo’n wereld leven? Heeft de overheid het recht om te bepalen hoeveel CO2 uw bril wel of niet mag uitstoten? Wilt u wel gekleed en gestyled worden door een computersysteem?

Volgende editie meer.

eyeline 29
CHARLES BRUNINX IS OPTOMETRIST, MYOPIE-EXPERT EN MEDE-EIGENAAR VAN BRUNINX DESIGN OPTICS IN HASSELT. CHARLES DEELT IN IEDERE EDITIE VAN EYELINE ZIJN VISIE OP EEN ACTUEEL ONDERWERP MET ONS.
DUTCH RETAIL DESIGN SUCCESSFUL WSBDESIGN.COM SCHERPENZEEL (NL) + 31 33 277 17 14 WSBINTERIEURBOUW.NL TRIER (DE) + 49 1609 2589 540 WSBLADENBAU.DE PARIS (FR) +33 624 52 81 01 WSBCONCEPTDEMAGASIN.FR RETAIL CONCEPT STRATEGY // STORE DESIGN // PROJECT MANAGEMENT // PRODUCTION JUWELIER KREMER // VEENDAM FOCUS OPTIEK // OUDENAARDE (BE) SCHERPENZEEL (NL) + 31 33 277 17 14 TRIER (DE) + 49 1609 2589 540 MÜNCHEN (DE) + 49 89 1241 39379 PARIS (FR) + 33 624 52 81 01 WSBDESIGN.COM

FRANK AND LUCIE LAUNCH

Green Roar

LUXE LEESBRILLEN VOOR HEM EN HAAR

door de vergrijzing groeit het aantal leesbrildragers gestaag. in europa bijvoorbeeld worden meer dan 440 miljoen leesbrillen per jaar verkocht. de meeste mensen die een leesbril nodig hebben, denken dat er niets verkrijgbaar is tussen het goedkope kruidvatbrilletje en uw op maat gemaakte leesbril.

Uit onderzoek blijkt dat ze graag een prêt-à-porter leesbril zouden willen van rond de 65 euro, als eerste aanzet naar een bril bij de vak opticien. Frank and Lucie heeft speciaal voor deze doelgroep een leesbrillencollectie ontworpen.

De leesbrillen van Frank and Lucie zijn meer dan een prêt-à-porter functionaliteit. Ze onderscheiden zich vooral ook door de bijzon dere look en feel van elke uitvoering, zowel qua model als kleur. Een Frank and Lucie toont als een modern statementpiece, luxe en chic. Een accessoire, dat je met plezier draagt. De glazen zijn voorzien van een blauwlichtfilter, waardoor ze de ogen ook meer rust geven als uw klant veel en vaak achter een beeldscherm zit. Het comfortabele acetaat en de flexveer zorgen voor een prettig draagcomfort.

Voor deze winter biedt met name het Green Roar-thema een commer cieel interessant palet. De blauwe en groene tinten Hazy Harbor en Olive Green, die in acetaat zo goed uitkomen, zorgen voor een mooi, rustig beeld met diepe kleuren en zachte prints voor de soft pouches. Zeker ook in combinatie met bestsellerkleur Greyvanna. De brilkettin gen, waarvan sommige ook in exact hetzelfde acetaat als de brillen, maken het plaatje compleet.

Frank and Lucie is een uniseks merk, de mees te modellen worden door zowel hem als haar geapprecieerd. Alle leesbrillen zijn er in sterkte +1 t/m +3. Ze worden geleverd in exclusieve soft pouches die tevens als poetsdoekje dienen. Een groot aantal modellen heeft ook een screen variant. Geen sterkte, wel het blauwlichtfilter. De collectie wordt gepresenteerd in een bruine vegan leather box.

voor meer info: www.frankandlucie.com chris.janssens@thereadingcompany.be

eyeline 31
eyedentity greyvanna
eyecontact en eyeball
infotorial
ook verkrijgbaar als screen

WHY HOW WHAT

bas, paul, harry en tijl

BEYOND THE LENS SYMPOSIUM Bausch + Lomb

op 4 oktober was team eyeline te gast bij het bausch + lomb beyond the lens symposium in het nationaal militair museum in soesterberg. wat een prachtlocatie is dat toch! na een welkomstborrel en italiaans buffet volgden we met elkaar, zo’n 65 man/vrouw, het europese symposium van bausch + lomb op een groot scherm. we waren dus feitelijk met een veel groter internationaal gezelschap van duizenden oogzorgprofessionals. centraal stonden de inmiddels legendarische woorden van simon sinek: het why, how en what van de bausch + lomb ultra® one day daglens.

TEKST Dolf van Eldik/Anneke Pastoor BEELD Jacqueline Dickhoff

Richard Smith, Head of Professional Services Vision Care, is onze gastheer die avond en kondigt onder andere inter nationale oogspecialisten zoals Dr. Stefano Barabino en Dr. Langis Michaud aan. Dr. Barabino legt uit hoe de resultaten van de TFOS DEWS II-studie een inspiratie voor innovatie van de contactlens van morgen vormen. Dr. Michaud gaat in op het design van de Bausch + Lomb ULTRA® ONE DAY daglens. Na deze presentaties volgt een internationale paneldiscussie met bekende Nederlandse en Belgische gezichten, onder anderen Byki Huntjens, Imke Jacobs en Kathleen Helsen. Richard Smith leidt vervolgens zelf een gesprek met collega’s Ayda Shahidi, Kristen Hovinga en Dan Hook met als thema ‘Going beyond the science to the eye’. Sluitstuk van de avond is Human Performance Coach David Osgathorp, die ons meeneemt in de wereld van ‘high per formance life’ en ‘beste resultaat’ in de sport en Formule 1 bij Red Bull. Een inspirerende presentatie, vindt ook Anne marie Teeling: “Ik heb een aantal keywoorden genoteerd om high performance te kunnen presteren: beweging, voeding, rust en mindset”. Natuurlijk is er na afloop, net zoals bij de ontvangst, veel tijd voor netwerken. “Het NCC leerde ons recentelijk weer hoe belangrijk netwerken is”, zegt Harry Dickhoff. En, net zoals op het NCC, was ook weer de reis door de contactlens in VR beschikbaar. Een reis die ook in een F16 in verband met de tentoonstelling ’50 jaar Fast Forward’ te beleven is. Eyeline vat een aantal onderwerpen samen van het Beyond the Lens Symposium.

Veel contactlensdragers verzwijgen hoe het écht zit! Ogen die droog aanvoelen en er rood en geïrriteerd uitzien; dát zijn de meest voorkomende ongemakken van contact lensdragers. Zeker na een intensieve dag vol beeldscherm werk kijken veel mensen uit naar het moment dat de con

tactlenzen ‘uit mogen’. Soms is dat al na een uur of vier. Er zijn zelfs lensdragers die meerdere sets daglenzen per dag gebruiken om maar comfortabel de dag door te komen. Als de contactlensspecialist er direct naar vraagt, vertellen ze liever niet wat ze écht ervaren. Bij Bausch + Lomb was dat aanleiding voor onderzoek ‘hoe ongemakken te verminde ren’ en ‘hoe daglenzen langer en comfortabeler te dragen’. Resultaat? Contactlensdragers denken dat de ongemakken erbij horen en te wijten zijn aan hun levensstijl. Bij door vragen tijdens het Kadence International-onderzoek bleek dat men niet, of maar een beetje, klaagt. Men is bang dat de contactlensspecialist hun verbiedt nog langer lenzen te dragen. En dat is wel het laatste wat men wil.

Spleetlamp favoriet

Het Europese panel onder leiding van moderator Byki Hunt jens bevestigde dat contactlensdragers niet klagen. Als je vraagt ‘Hoe gaat het?’ krijg je vrijwel altijd het antwoord: ‘Goed hoor’. Ook als dat helemaal niet zo is. De klant is bang om te horen dat de lenzen (een tijdje) niet meer gedragen mogen worden. Voor onderzoek zijn heel veel mooie instru menten beschikbaar. De algemene conclusie was dat de spleetlamp de favoriete tool is om het oog goed te onder zoeken. “En vergeet niet de oogleden op te tillen!”, roept Byki op. Het werken met vragenlijsten bij de intake en bij vervolgtrajecten werd als zeer nuttig ervaren. Wel hebben de diverse panelleden hun eigen vragenlijsten opgesteld of bestaande lijsten aangepast aan hun eigen situatie. De nieuwe Bausch + Lomb ULTRA® ONE DAY werd door alle panelleden zeer positief beoordeeld: ‘Bausch + Lomb luis tert naar onze klanten. Dit is een lens die de levensstijl van de klant volgt. En de klant geeft aan dat hij er optimaal zicht en optimaal comfort mee ervaart’.

eyeline 33
infotorial

Grensverleggend

Uitkomsten van het onderzoek gaven aanleiding voor de Bausch + Lomb-designers om met een frisse blik naar de huidige lensontwerpen te kijken. De meeste aandacht ging daarbij naar de manier waarop de lens gedijt op het oog oppervlak. “De lens trouwt als het ware met de traanfilm”, aldus een van de sprekers. Belangrijk is ook de constatering dat droge ogen een ziekte is, een kwaal waar lensdragers ook mee te maken kunnen krijgen. De ontwerpers stelden zich ten doel een geheel nieuwe lens te ontwerpen die past bij de nieuwe, digitale levensstijl. Om onze ogen vochtig te houden knipperen we zo’n 10 duizend keer per dag, maar bij intensief beeldschermwerk loopt het aantal knipperslagen fors terug. Gevolg: de conditie van de traanfilm gaat ach teruit. Om droge en geïrriteerde ogen te voorkomen en de ooggezondheid te behouden ontwikkelde Bausch + Lomb dus de inmiddels bekende nieuwe silicone hydrogel Baus ch + Lomb ULTRA® ONE DAY daglens. Die houdt tenmin ste 16 uur 96 procent van het vocht vast. En de lens geeft, indien gewenst, osmoprotectanten en elektrolyten af voor een optimale balans in de traanfilm. Echt grensverleggend

De Bausch+Lomb ULTRA® ONE DAY is maar weer eens het bewijs dat de contactlensindustrie niet stilstaat

eerste drie maanden cruciaal na de aanpassing van de con tactlens. Een goede begeleiding en regelmatige controle zorgen voor tevreden dragers. En dat betekent werken met gestructureerde vragenlijsten bij een eerste intake en een vervolgbezoek. Niet alleen medicijngebruik en levensstijl, maar ook de verwachtingen onderzoeken: wat verwacht de contactlensdrager van de lenzen en op welke kijkmomen ten gaat hij of zij ze inzetten? En hoe ervaart men de lenzen, welke verbeteringen zijn er mogelijk?

Het Beyond the Lens Symposium ging inderdaad verder dan de lens. Het ging vooral om de rol van de opticien. “Het is belangrijk dat we in contact met elkaar blijven, leverancier versus optiekbedrijf”, vindt Fabiënne van Wely. “Het is goed om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen en

Het draait voor de klant om comfort en gemak bij het dragen van daglenzen; met de Bausch + Lomb ULTRA® ONE DAY gaat dat zeker lukken: een aanvulling op het bestaande assortiment en makkelijk aan te meten

fabiënne van wely, van wely optiek

eyeline 34
Bausch + Lomb heeft ons weer kunnen verrassen met de inhoud van het Symposium hizkia van buiten en annemarie teeling, teeling optiek
team contactalook

Grensverleggend, voor u en uw klanten. Alleen Bausch + Lomb ULTRA® ONE DAY combineert een hoge Dk/t, lage modulus, UV-Filter en High Definition Optics met twee innovatieve technologieën die bijdragen aan een gezond oogoppervlak:1

Advanced MoistureSeal® Technology zorgt voor 16 uur lang bevochtiging en comfort. 2

Om de traanfilm te beschermen, te verrijken en te s tabiliseren geeft ComfortFeel Technology tijdens het dragen stoffen af die comfort en ooggezondheid verhogend werken. 3 +

Bausch Netherlands B.V. Koolhovenlaan 110, 1119 NH Schiphol. 30933

Referenties: 1. Only Bausch + Lomb ULTRA® ONE DAY contact lenses offer a complete moisture + comfort system with Advanced MoistureSeal® and ComfortFeel Technologies plus a complete design of high Dk/t, low modulus, UV blocking and High Definition™ Optics. Bausch + Lomb ULTRA® ONE DAY contact lenses deliver health through its complete system working together to support a healthy ocular environment, the inclusion of eye health ingredients which are retained over 16 hours and the high allowance of oxygen permeability (Dk/t=134). 2. Schafer,J. Steffen,R. Reindel,W; A clinical assessment of dehydration resistance for a novel silicone hydrogel lens and six silicone hydrogel daily disposable lenses. Poster presented at AAO; October 2020 3. Rah M. Ocular surface homeostasis and contact lens design. February 2021.© 2021 Bausch & Lomb Incorporated. ®/™ geven handelsmerken aan van Bausch & Lomb Incorporated. Andere product-/merknamen zijn handelsmerken van hun respectievelijke eigenaren. V.U.:

SILMO 2022

OVERTREFT VERWACHTINGEN

het werd vooraf de ‘recovery edition’ genoemd, de hersteleditie, maar daar was tijdens silmo 2022 niets van te merken. integendeel: er waren specta culair meer bezoekers dan voorheen, zowel internationaal als uit frank rijk, en het enthousiasme van exposanten en bezoekers was overal in paris nord villepinte voelbaar en zichtbaar. een zeer geslaagde editie dus!

Iedereen in de optiekbranche, leveranciers, opti ciens, designers, journalisten en trendwatchers, was méér dan toe aan een ‘ouderwets’ leven dige, informatieve en inspirerende beurs. En dat werd het! Team Eyeline liet zich vier dagen lang onderdompelen in de bruisende sfeer, sprak met heel veel exposanten en opticiens, spotte nieu we trends, en maakte héél veel foto’s.

Tijdens de vier beursdagen hebben de 750 expo santen – monturen, glazen, technische mate rialen, merken, algemene inkooporganisaties, diensten, enz. – bijna 27.000 bezoekers ontvan

gen, ongeveer de helft uit Frankrijk en de helft uit het buitenland. Het aantal Franse bezoekers bedroeg 13.462, een stijging van 21% ten opzich te van 2021. Buitenlandse bezoekers, uit 146 lan den, bereikten 13.444, een stijging van 107% ten opzichte van 2021.

"Deze cijfers bewijzen de aantrekkingskracht van SILMO Paris, een toonaangevende vakbeurs die een internationaal platform blijft voor zaken en een centrum van interactie voor alle profes sionals in de optische en brillenindustrie", beves tigt Amélie Morel, voorzitter van SILMO Paris.

eyeline 37
SILMO 2022
productie Miranda Becker Hoff, Loes Brussen, Liesbeth Immink en Mandy Mooren

charmant binocle

BRAVO À TOUS!

tussen al die exposanten vergaapten we ons aan prachtige vormen, bijzondere materialen en opval lende kleurencombinaties. een kleine greep uit een – weer als vanouds – inspirerend groot aanbod…

wolfin
SILMO 2022
sabine be
caroline abram
rolf
l.a.eyeworks

HET DNA VAN

ANNE & VALENTIN

Inmiddels staat Silvie Jicquel als eigenaresse alweer vijf jaar aan het hoofd van Anne & Valen tin en sindsdien is het merk alleen maar sterker geworden. Wat is het geheim van Anne & Valen tin? Gerrit-Jan Veenemans van Eyewearstudio en sinds 2006 verantwoordelijk voor de distributie in de Benelux: “We weten heel goed wie onze eind consument is. Mensen die Anne & Valentin dra gen zijn 35-plus, hoogopgeleid, spreken meerdere talen en willen hun identiteit graag versterken met een karaktervolle bril. Ze staan vaak een paar treden hoger op de carrièreladder en kunnen zich daardoor makkelijk één of twee Anne & Valentin's met premium glazen veroorloven. Anne & Valentin brengt elke drie maanden een collectie uit (MIDO, SILMO, SUN & SUPERKIDS). Dat is veel en daar zijn we trots op. Ook ons netwerk van opticiens is al jaren stabiel. Twee keer per jaar organiseren we voor hen een evenement op ons kantoor, voor de grote beurzen uit. Door een van de designers en de general manager uit Toulouse uit te nodigen, brengen we er meer diepgang in. De opticien kan ter plekke zijn vragen stellen over strategie, stock rotatie, balans tussen aan- en verkoop, design, pro ductie en backorders. Die binding, daar investeren we graag in".

voor meer info: www.eyewearstudio.nl

SILMO 2022
silvie jicquel

THEO’S HAPPY MONSTERS

In ieder van ons schuilt een monster. Misschien zelfs wel twee of drie… Het kleur rijke theo bekijkt de wereld nét even anders en draaide het om: wat als we niet wegrennen voor onze angsten? Wat als we onze innerlijke monsters juist omarmen? Vinden we dan het ware geluk? Op SILMO kon je niet om theo’s vrolijke, aaibare monsters heen. Ze krikten het humeur van menig bezoeker zichtbaar omhoog. Want dat is wat theo wil: het gedurfde omarmen. Asymme trische glazen of pop-art monturen bijten niet, toch? Echt niet! #theolovesyou… and #tamingmonsterstogether voor meer info: www.theo.be, theo@theo.be

peter debaene

GAMINE

KLEURRIJK EN GEDURFD

In de brillen van Gamine combineren de oprichters van het merk hun liefde voor Frankrijk met hun visie op de optiekwe reld. Architectuur is daarbij hun belangrijkste inspiratiebron en dat is niet alleen in de vormen, maar ook in de namen van de monturen terug te zien: Kreuzberg, Soho en St. Martin. Dit jaar was Gamine met Wynwood een van de genomineerden voor de SILMO d’Or in de categorie Optical Frame – Eyewear Designer. De Wynwood is zowel retro als futuristisch, net als de gelijkna mige kunstwijk in Miami. Een echt designerobject voor vrou wen en mannen…

voor meer info: Claire Hardenne, +32 (0)475 715050, clairehardenne@gmail.com

SILMO 2022

DE ESSENTIE VAN ØRGREEN

de brillen van ørgreen zijn niet alleen te herkennen aan hun ken merkende stijl, ook de bijzondere kleurencombinaties springen altijd direct in het oog. zo worden in de nieuwste acetaatcollec tie effen, melkachtige, transparante en sprankelende tinten met elkaar vermengd. tijdens silmo vroegen we ceo henrik ørgreen wat volgens hem de essentie van het merk is. wat maakt ørgreen zo herkenbaar?

Henrik Ørgreen: “Ørgreen heeft een lange traditie op het gebied van design, daar zijn we heel trots op. Maar het gaat ons nooit om een design alleen. Het gaat ons veel meer om wat een design voor Ørgreen betekent, als Deens bedrijf. Onze inspiratie kan overal vandaan komen, net als ieder ander bedrijf kijken we goed om ons heen en reizen we veel. Maar onze aanpak blijft altijd hetzelfde: we schudden onze ideeën op, toetsen ze aan onze kernwaarden en maken ze vervolgens ‘Ørgreen Deens’. Wat we ook ontwerpen, het moet altijd de perfecte combinatie van esthetiek, materiaal en kleur zijn. Dat is Ørgreen. Wat mij betreft is dat ook meteen de essentie van het runnen van een merk. Je moet ervoor zorgen dat je ongeacht de input, het materiaal, het ontwerp en de ideeën altijd dezelfde richting op blijft gaan. Dat zijn de waarden die je als merk in stand wilt houden. In ieder geval geldt dat voor Ørgreen heel sterk”. voor meer info: www.optical.nl, www.orgreenoptics.com

SILMO 2022
henrik ørgreen
BLIJFT
BEWEGING thomas en david
LAFONT
IN

“Elke SILMO zien we als een nieuwe businesspartner, die om een nieuwe benadering vraagt”, vertelt Thomas. “We vinden het belangrijk onze bezoekers te verrassen en uit te dagen, maar tegelijkertijd willen we ook onszelf vernieuwen en ver beteren. Als ontwerper haal ik mijn inspiratie uit alles wat er om me heen te vinden is, ik heb altijd een schetsboek bij me. Vaak begint het bij een idee dat zich vanzelf vasthecht aan een ander idee dat al in mijn hoofd zat. Daarnaast maakt Lafont al 40 jaar brillen. Er ligt dus ook een enorm erfgoed waar ik op terug kan grijpen. Soms breng ik iets terug wat er 30 jaar geleden al was. Onze collectie is een levend ding, we trekken samen op en blijven in beweging”.

Zo moeder, zo zoon De boetiek die Louis Lafont in 1923 opende in de Parijse wijk Madeleine bestaat aankomend jaar 100 jaar. Toen zijn klein zoon Philip in 1972 de zaak overnam, voegde hij er een extra dimensie aan toe. Samen met zijn vrouw Laurence startte hij met het ontwerpen van eigen exclusieve brillen en het merk ‘Lafont’ was geboren. Sinds 1979 is het een brillenla bel op internationaal niveau en inmiddels wordt de collec tie al 35 jaar met succes verdeeld door G.F.C. Lafont Benelux. “Toen mijn moeder overleed, voelde het meer dan logisch

om haar als ontwerper op te volgen. We waren als kind met de zaak en haar ontwerpen opgegroeid, alles om ons heen ademde brillen. Mijn moeder en ik waren hecht. Ik leg nu mis schien andere accenten, maar het gevoel voor mode en kleur, dat heb ik van haar, dat maakt Lafont herkenbaar”.

Upcycling collectie “Waar ik veel creativiteit in kwijt kan, is onze upcycling-collec tie, waarbij we uit restanten acetaat ons eigen gerecyclede acetaat produceren, een fantastisch proces. Aan de hand van de beschikbare restanten ontwerp ik een kleurensamenstel ling, waarna de fabrikant de platen maakt. Zo lanceerden we voor SILMO een limited edition van 200 stuks. Het montuur dat we hier aanbieden bestaat standaard in onze collectie en kan ook na de beurs worden ingekocht. Maar deze box met deze kleurenmelange is exclusief voor SILMO. Voor MIDO zijn we allang weer met een andere collectie bezig. Ik vind het belangrijk dat we bij Lafont op een duurzame manier met de toekomst bezig zijn. Dit recycleproces past daarom bij ons. Het vergt heel veel voorbereiding, maar levert prachtige resultaten op”.

voor meer info: www.lafont.com

eyeline 45
SILMO 2022
in de kleurrijke stand van lafont, omringd door heldere tinten geel, roze en blauw, sprak eyeline met thomas lafont, chief creative director en ontwerper van het parijse familiebedrijf. elke silmo presenteert lafont zijn collecties weer op een nieuwe, frisse manier, zonder ook maar iets aan herkenbaarheid in te boeten. hoe doen ze dat en waar haalt thomas zijn inspiratie vandaan? team g.f.c. lafont benelux: david van rode, judith henkens, thomas lafont en patrick van eldijk

JULBO SPORT

Met de EDGE, hier flitsend gedragen door Julbo’s sales- en marketingmanager voor de Benelux Bart van Driel, was Julbo dit jaar een van de genomineerden voor de Silmo d’Or in de categorie Sport. Naast dit gestroomlijnde frame ontwerp dat met zijn exclusieve MagneFIX-technologie voor een snelle en gemakkelijke lenswissel zorgt, blijft Julbo maar innoveren. Voor het komende seizoen lanceerde Julbo onder andere een REACTIV High Contrast Lens met het grootste fotochromatische bereik dat momenteel verkrijgbaar is: van 0 tot 4. Nieuwe sikbrillen, nieuwe helmen, nieuwe Twiceme-toepassingen: Julbo richt zich meer dan ooit op álle wintersportfanaten.

voor meer info: bart@julbo.ch, +31 (0)6 41247376, www.julbo.com

SILMO 2022
brian, martin, sandra, michelle, amélie, barbara en maico

MOREL LANCEERT NIEUWE CORPORATE IDENTITY

DE KRACHT VAN VERLEDEN, HEDEN EN TOEKOMST

bij morel, waar jérome, francis en amélie morel inmiddels alweer jaren als vierde generatie aan het roer staan, staan creativiteit en innovatie hoog in het vaandel. het familiebedrijf uit de franse jura, dat in 1880 door jules morel werd opgericht, blijft zich voortdurend doorontwik kelen zonder de authenticiteit van het merk uit het oog te verliezen.

Afgelopen jaar werd de uitstraling van Morel opnieuw onder de loep genomen. In de nieuwste collecties en de bijbehorende campagnes grijpt Morel terug op de jaren 50, de jaren waarin Marius Morel – de tweede generatie – het bedrijf zowel qua productie als design tot verdere bloei wist te brengen. Foto’s van historische iconen als Edith Piaf en Louis Armstrong, maar beginnend bij Marius Morel, dragen nu de brillen uit de nieuwste collecties.

Toekomstbestendig

Diezelfde aandacht die Marius in de jaren 50 had voor de productionele kant van het bedrijf is er nu opnieuw. Sinds eind september heeft Morel de productie deels bij het eigen hoofdkantoor ondergebracht om de lijnen tussen design en productie korter te maken, wat de kwaliteit ten goede moet komen. Dat zo’n kentering tijd nodig heeft, daar zijn ze zich bij Morel sterk van bewust. “Dit jaar maken we maar 50.000 monturen in eigen huis”, vertelt Barbara HébertMotz, Trade Marketing & Digital Manager. “Dat is heel wei nig als je het vergelijkt met de één miljoen monturen die

we tot nu toe jaarlijks produceren. Maar we willen abso luut niet inboeten op kwaliteit. We hebben tijd nodig om het productieproces stap voor stap op te schalen, zonder concessies te doen aan het niveau dat onze klanten van ons gewend zijn. De essentie van Morel staat altijd voorop, maar tegelijkertijd willen we het bedrijf ook toekomstbe stendiger maken. We willen garanderen dat we onze kennis binnen ons eigen muren over kunnen dragen op de volgen de generatie”.

De kat van Morel Bij al die nieuwe ontwikkelingen hoort natuurlijk ook een nieuw logo. In het nieuwe, opgefriste beeldmerk springt de kenmerkende kat het meest in het oog. Maar hoe en wanneer is die eigenlijk in het logo terechtgekomen? Lees hier meer over in onze online Eye@line, binnenkort in uw mailbox.

voor meer info: www.morel-france.com www.morelonline.com

eyeline 49
SILMO 2022

NATHALIE BLANC & MONSIEUR BLANC

De pure, elegante en comfortabele brillen van Nathalie Blanc Paris weerspiegelen niet alleen de Franse ‘art de vivre’, het zijn ook nog eens brillen die meteen lekker zitten, omdat ze perfect passen bij de ron dingen van het gezicht. Naast de collecties voor vrouwen en jongvol wassenen, of mensen met een wat kleiner gezicht, lanceerde Maison Nathalie Blanc in 2020 Monsieur Blanc. Masculien, stijlvol en verfijnd. De nieuwste collectie van Monsieur Blanc is vanaf februari beschikbaar.

voor meer info: Heidi Verstappen +32 (0)472 098050 info@cobaltoptical.com, www.nathalieblancparis.com

SILMO 2022 nathalie blanc

SABINE BE INNERLIJK

EN UITERLIJK BEWUSTZIJN

to be or not to be: dat bleek voor sabine bégault-vagner uit eindelijk geen ingewikkelde vraag. na 33 jaar zelf opticien te zijn geweest, startte ze in 2014 haar eigen merk: sabine be.

Een droom die ze als jong meisje al had, maar die door de loop van het leven nooit was uitgekomen. Bij sabine be staat ‘Be’ voor ‘zijn’, een innerlijk en uiterlijk bewustzijn én welzijn. In 2016 volgde mini be: optische monturen en zonnebrillen voor kinderen. Drie jaar later kwam daar ook sabine life nog bij, met sieraden, acces soires en kleding. De positiviteit en het zelfvertrouwen spatten er bij sabine be vanaf. Dromen kunnen realiteit worden, ook als ze ooit onmogelijk leken.

voor meer info: Claire Hardenne, +32 (0)475 715050 clairehardenne@gmail.com, www.sabinebe.fr

SILMO 2022
sabine bégault-vagner

MET MASUNAGA IN DE SPOTLIGHTS

tijdens silmo werkte style22 aan een wel heel bijzondere campagne: een bannercampagne voor masunaga met hun klanten in de hoofdrol. als dank voor hun ambassadeurschap konden opticiens uit de benelux, frankrijk en engeland intekenen om – met mr. yasunori masunaga himself op de achtergrond – op de foto te gaan. topfotograaf oscar seijkens maakte de foto’s, die dit najaar op grote banners in de etalages zullen hangen. ook team eyeline mocht op de foto… we vroegen marion de pater, marketingmanager bij style22, hoe de campagne tot stand kwam.

“Wij zijn nu zes jaar onderweg met STYLE22 en hebben het Japanse merk MASUNAGA sinds de start in ons portfolio. Elk jaar groeit het merk in omzet plus verkooppunten en we wilden onze klanten daarvoor bedanken. Het is een fantastisch merk met elk seizoen weer een geweldige nieuwe collectie, maar met een bescheiden marketing, dus hebben we zelf het initiatief genomen in deze campagne. Niet alleen het merk wordt in de schijnwerpers gezet, maar juist onze partners krijgen een hoofdrol in onze nieuwe bannercampagne. We hebben al onze klanten persoonlijk uitgenodigd voor een fotoshoot op SILMO PARIS. Zij kregen de mogelijkheid om zich te laten fotograferen door één van ’s werelds beste fotografen, Oscar Seijkens”.

“De fotoshoot was een enorm geslaagde actie, het ging als een buzz over de beursvloer. Er kwamen veel nieuwsgierige bezoekers langs, die met plezier het enthousiasme bekeken waarmee onze klanten op de foto werden gezet. Slechts een enkeling durfde van nature moeiteloos in de spotlight te staan, maar met de juiste belichting, sfeervolle setting en de bemoedigende woorden van de fotograaf werd iedere klant omgetoverd tot een waar ‘topmodel’. En het resul taat mag er zijn”!

Vanaf najaar 2022 zijn de portretten op een groot formaat banners in de deelne mende winkeletalages te bewonderen. Uiteraard ontvangt iedere klant zijn eigen unieke banner als bedankje voor het ambassadeurschap en partnership.

voor meer info: www.style22.eu, info@style22.eu +31 (0)76 2059029, @style22eyewear

FOTOGRAAF OSCAR SEIJKENS VERANDERDE IEDEREEN VOOR ZIJN LENS IN EEN TOPMODEL

SILMO 2022

&

THOMAS BURKHARDT MARCHON

Thomas Burkhardt is sinds augustus de nieuwe man aan de top van Marchon Eyewear Inc. Zijn buitenge wone ervaring met marketing en brandmanagement heeft Marchon vanaf 2016 al veel gebracht. “De afge lopen jaren heb ik het bedrijf vooral geholpen om operationeel slagvaardiger en daarmee toekomst bestendiger te zijn. Ik ben ervan overtuigd dat we met een efficiënte bedrijfsvoering een betere partner voor onze klanten zijn. Ons DNA is nog steeds hetzelfde, we zijn nog net zo klantgericht. Wel weten we nu veel beter wat de positionering van al onze merken is. Dat biedt onze ontwerpers de ruimte om net zo creatief te zijn als voorheen, alleen kunnen we ze nu voorzien van de juiste parameters”. Er is geen twijfel over mogelijk: met Burkhardt als President aan het roer valt er nog veel van Marchon te verwachten.

benelux@marchon.com

burkhardt SILMO 2022
thomas
victoria beckham calvin klein capsule

THE ORIGINAL POLARIZED SINCE 1937

Nog maar 15 jaar en dan bestaat Polaroid 100 jaar. In 1937 werd de Polaroid Corporation opgericht in Cambridge, Massachussets door Edwin Land en George W. Wheelwright. Het merk werd later ook wel de ‘Apple van zijn tijd’ genoemd door de uitvinding die de wereld van optiek en technologie veranderde: gepolariseerde glazen. Sinds 2012 sloot dit baanbrekend internationale merk zich aan bij Safilo Group. Op Silmo kleurrijke zuilen met de nieuwste Polaroid RX zonnebrillen en monturen. Mooie kleurrijke campagne ook!

voor meer info: www.safilogroup.com

EYELINE LOVES PEOPLE

SILMO 2022
sophisticated lunor
team optiswiss
loes brussen, sandra van renthergem en amélie morel (morel fr)
rode
franse élégance (meg eyewear)
loper-momentje
sabine bégault-vagner (sabine.be)
kleurige theo-lovers
king power sven götti onze mandy
SILMO 2022
agnes kazi-tani & giulia doveri (nathalie blanc paris)
spetterende show bij vinyl factory
theo eyewear
eyeline 60 WE ZETTEN DE WINNAARS OP EEN RIJ GEFELICITEERD NAMENS TEAM EYELINE! CHILDREN Odette Lunettes – Cadet 1 SPORT OUT OF – Bot (met IRID-lenzen) VISION SHAMIR – Shamir Metaform LOW VISION VOXIWEB – VoxiVision OPTICAL FRAME | BRANDS & LABELS DE RIGO – Philipp Plein VPP081 SUNGLASSES | BRANDS & LABELS ADCL – CL5108 134 – Christian Lacroix TECHNOLOGICAL INNOVATION IN EYEWEAR PHIBO EYEWEAR x SO’CLASS – 1.618 O TECHNOLOGICAL INNOVATION | CONNECTED PRODUCTS SKUGGA TECHNOLOGY AB – SKUGGA TECHNOLOGY SUNGLASSES | EYEWEAR DESIGNER MASAHIRO MARUYAMA – Kintsugi MM-0078 OPTICAL FRAME | EYEWEAR DESIGNER KIK & KIRK – Thor in Citrus uit the Centiles Collection DE JURYPRIJS EN DE PRIX DU SALON GINGEN DIT JAAR NAAR PRIX SPECIAL DU JURY NEUBAU – Xenon PRIX DU SALON PREMIERE CLASSE PARASITE DESIGN – Karma een mooie traditie die dit jaar haar 29e (!) editie meemaakte, is de toekenning van de silmo d’or-prijzen. inmiddels wordt de begeerde prijs in maar liefst tien categorieën uitgereikt en team eyeline had dit jaar wederom de eer om deel uit te maken van de jury. de keuze was moeilijk als altijd, maar leidde uiteindelijk tot een overzicht van het neusje van de zalm dat op de beurs te zien was. SILMO D’OR EN DE WINNAARS ZIJN...
IN DE JURY SILMO 2022
EYELINE
Save the date Launch event 9 januari Lancering van ACUVUE® OASYS MAX 1-DAY, nieuw in de ACUVUE® OASYS familie | 9 januari 2023 Raadpleeg voor meer informatie over correct dragen, onderhoud en veiligheid de gebruiksaanwijzing of bezoek onze J&J website: jnjvisioncare.nl of jnjvisioncare.be ACUVUE® en ACUVUE® OASYS MAX 1-DAY zijn handelsmerken van Johnson & Johnson. © Johnson & Johnson 2022. PP2022AVOM4081 jnjvision-event.com Schrijf je nu in via onderstaande QR code.

EERSTE LENSONLINE EXPERTISECENTRUM GEOPEND

lensonline blijft in ontwikkeling! op 12 november is het eerste lensonline expertise centrum in hartje antwerpen geopend. een flagshipstore waar natuurlijk uitsluitend contactlenzen verkocht worden, maar die nog veel meer is.

“Consumenten kunnen in de winkel ervaren wat een con tactlens is, hoe het voelt, wat het juist is, welke verschil lende vloeistoffen er zijn en zelfs via een VR-bril door een contactlens heen lopen”, vertelt Björn De Cock, CSO van LensOnline enthousiast.

“In het centrum lopen alleen maar specialisten die echt alles weten over de nieuwste contactlenzen en vloeistof fen. Tegelijkertijd is het Expertise Centrum ook een open centrum, waar onze partners, stagiaires en studenten kun

nen meedraaien. En als één van onze partner-opticiens een klant heeft met een specifiek probleem waarbij ze graag extra hulp hebben, dan kan hij doorverwijzen naar ons centrum. Onze optometristen doen dan een complete oog meting, (her)aanpassing en verwijzen weer terug naar de partner. Het centrum is dus duidelijk complementair aan onze partners neergezet”.

voor meer info: www.lensonline.be

CHARMANT TITANIUM PERFECTION

OVERTREFFENDE TRAP IN DESIGN

de ontwerpers van charmant titanium perfection dagen zichzelf continu uit om een niveau van per fectie te bereiken met titanium brillen die de beste kwaliteit en comfort bieden, in een ontwerp dat zowel modern als tijdloos is.

Het handhaven van deze hoge normen vereist vaardigheid, technologische knowhow en de wil zichzelf steeds opnieuw uit te vinden. In de nieuwe dames-en herenmodellen is de functionaliteit van de brillen verfijnd en zijn lichtgewicht hoekstukken gecombineerd met dunne, gefreesde voor stukken. Innovatief design is terug te zien in exclusief gekleurde veeruiteinden, prachtige patronen, frisse kleur tinten en aantrekkelijke vormen.

voor meer info: www.charmant.com

OPTI 2023 MÜNCHEN REGISTRATIE GEOPEND

heeft u de data al in uw agenda staan? van 13 tot en met 15 januari is het zover: de opti in münchen. tijdens de inter nationale vakbeurs voor optiek & design – dit jaar dus in januari – zullen onder andere de nieuwste producten en de nieuwste trends voorbijkomen.

Als internationale vakbeurs voor optiek en design vertegenwoordigt opti het hele visueeloptische spectrum: van monturen en glazen tot contactlenzen, low vision, winkelinrichting en technische apparatuur. Tegelijkertijd biedt opti een platform voor productpremières van zowel internationale marktleiders als jonge start-ups. De registratie is inmiddels geopend en natuur lijk zal ook Team Eyeline in januari naar München afreizen. Zien we u daar ook op vrijdag 13, zaterdag 14 of zondag 15 januari? Early bird-tickets zijn nog beschikbaar!

voor meer info: www.opti.de

eyeline 62

New frames of culture.

MIXER GROUPMAXGALLI
THE EYEWEAR STATE OF THE ART February 4-6, 2023 | Fiera Milano, Rho
PH: Thandiwe Muriu

IN EEN ANDER (DAG-)LICHT

wat zijn de nieuwe inzichten op basis van de international myopia conference (imc)? het imc is een groot internationaal congres met bijna 800 deelnemers uit 41 landen, waar sprekers van over de hele wereld onlangs samenkwamen in de doelen in rotterdam.

Alles onder één dak

Het boeiende en ook tegelijkertijd het lastige in Rotterdam was dat echt ‘alles onder één dak’ aanwezig was. Die diver siteit maakte het soms ingewikkeld lezingen van elkaar te volgen en op waarde te schatten. Zo waren er basisonder zoekers met de meest uiteenlopende ideeën. Deze varieer den van het gebruik van behang met taferelen uit de natuur om het buitengevoel te stimuleren, tot zebravisjes van 2cm groot, waarvan de aslengte van het piepkleine oogje wordt gemeten op verschillende omgevingsfactoren.

En als mooie anekdote: natuurkundigen hebben het bij voorbeeld over een sterkte van ‘-6 of minder’ als het om hoge myopie gaat. Een -7 is mathematisch namelijk minder dan -6, maar zo spreken we er in de oogheelkunde en optiek niet over natuurlijk. Je hebt dus ook te maken met mensen uit de praktijk zoals oogartsen, optometristen, orthoptisten en fabrikanten van optische interventies. En al deze men sen bevonden zich dus in één ruimte. Met in het midden, als het goed is, de patiënt. De patiënt is de myoop, of toe komstige myoop en fungeert als gemeenschappelijke deler.

“Natuurkundigen hebben het als het om hoge myopie gaat over ‘sterkte van -6 of minder’. Een -7 is mathematisch name lijk minder dan -6”

Het werd al snel duidelijk dat management van myopie het liefst moet starten bij emmetropie (of daarvoor al, in het hypermetropie stadium van de ontwikkeling van het oog). Is een oog het myopie-traject eenmaal ingegaan, dan is het in principe ‘redden wat er te redden valt’. Of zoals Johan

Franken, die ook op het IMC aanwezig was, het onlangs ver woordde in een online webinar: ‘dan gaat de handrem eraf en zit je op de glijbaan die myopie heet’. Mooier is te voor kómen dat myopie ontstaat: als er íets effectief is, dan is het dat wel. Dat zet myopie-management wel in een iets ander daglicht. Letterlijk dus. Daglicht en tijd doorbrengen in het buitenlicht op jonge leeftijd zijn belangrijke kernwaarden om myopie (en myopie-gerelateerde pathologie) te voor komen.

Naast het ‘daglicht’ is er de mate van nabij-zien. Volgens een Iers onderzoek gebruikt 51% van de baby’s tussen 6 en 11 maanden al dagelijks een digital device met een touchs creen. De baby kijkt dan heel dichtbij dus. En deze leesaf stand is ook belangrijk: een leesafstand van minder dan 20 cm is geassocieerd met een 1.67x verhoogd risico op myo pie. Professor Caroline Klaver presenteerde de generation R (van Rotterdam) studieresultaten, waarbij 8000 kinderen vanaf hun geboorte (en zelfs daarvóór) gevolgd worden. Op leeftijd 6-9-13-17 jaar heeft respectievelijk 2%-11%-22%28% van de kinderen myopie. Opvallend: steeds vaker wordt myopie bij meisjes vastgesteld. Mogelijk dat meisjes meer uren studerend doorbrengen. Dat geldt ook voor kinde ren in lagere sociaaleconomische omstandigheden: die brengen meer tijd binnenshuis door en laten een hoger percentage myopie zien.

Uiteindelijk werd vastgesteld dat myopie een ‘urbanisatieaandoening’ is. Dat zet myopie inderdaad ook in een ander daglicht. Misschien moeten we in de toekomst gaan naden ken over hoe we onze steden, onze huizen en scholen gaan

eyeline 64

VERLEG JE EYELINE

inrichten. Hier is ook duidelijk een verschil waar te nemen in omgevingsfactoren tussen delen van Azië (extreem dichtbevolkt) en Nederland bijvoorbeeld. Kinderen moeten dus meer naar buiten, we zitten juist te veel onder een dak.

Olifantenoog

Een andere ‘verleg-je-eyeline’ eyeopener is die van de aslengte: vrij letterlijk de ‘lijn’ door het oog. Myopie is dui delijk een aslengte-aandoening, dat staat buiten kijf. Cor relaties tussen dioptrie (brilsterkte) en aslengte zijn er wel, maar die variëren: met name bij laag-myopen is die corre latie lager. Bij hoog-myopen klopt die redelijk, maar toch: er zijn nu eenmaal grote en kleine ogen. Mijn oog is bij voorbeeld ‘lang’ (26mm+), terwijl mijn myopie niet boven de -4.5D uitkomt. De gemiddelde normale aslengte van een emmetroop is 23.5mm (en van een hoge myoop gedefini eerd als 26mm+). Maar de aslengte van een emmetroop oog kan variëren tussen 21 en 25 mm, vertelde Sander Kneepkens, die een promotieonderzoek doet aan de Eras mus Universiteit in Rotterdam.

Absolute aslengte is dus aardig, maar niet zaligmakend. Veranderingen in aslengte zijn wel dé graadmeter voor het managen van myopie. Hetzelfde onderzoek uit Rotterdam liet zien dat de aslengtegroei ongeveer 0.2 mm per jaar was bij myopen op 9-jarige leeftijd, 0.1 mm per jaar op 13-jarige leeftijd en myopen vertoonden nog steeds aslengtegroei op 18-jarige leeftijd, maar het vlakt natuurlijk wel sterk af tot minder dan 0.1 mm per jaar. Ter vergelijking: bij emme tropen en hypermetropen stopt de ooggroei tussen het 13e en 18e levensjaar.

Weersvoorspelling

Nog een groot ‘in een ander daglicht’ item was het gebruik van artificial intelligence bij myopie-management. Jos Rozema van de Universiteit van Antwerpen heeft een sys teem ontwikkeld op basis van metadata, om te voorspellen wat de toekomstige refractieafwijking wordt. Ze kunnen nu al bij een geselecteerde populatie binnen een 0.5D voor spellen wat de refractieafwijking wordt over een jaar. Voor spellingen op de lange termijn zijn lastiger: wat dat betreft is het net als bij het voorspellen van het weer. Of het mor gen regent is nog wel in te schatten, maar of het over een week regent, is al een stuk lastiger. Voor een 5-jaars peri ode (binnen een 0.5D) was de voorspellende waarde 37.7%. Maar toch is dit veelbelovend om in de toekomst gerichter een therapie in te stellen bij de juiste doelgroep.

Het ziet ernaar uit dat voor een myopie-kliniek er naast aslengte-apparatuur nog een investering zit aan te komen: in de vorm van een goede funduscamera of OCT. Verschil lende onderzoeken gebruikten beide instrumenten sepa raat om te kijken of op basis van metadata en artificial intelligence goed te voorspellen is wat het risico op net vliesproblematiek eigenlijk is.

In die serie sprak Joy Willemse van het VUmc in Amsterdam over een experimentele maar veelbelovende techniek: een polarisatiemethode om de sclera in kaart te brengen. Het apparaat stuurt laserlicht dat gepolariseerd wordt door het oog. Aan de hand van de hoeveelheid licht en het soort patroon dat door de sclera heen komt, is iets te zeggen over de collageendistributie en andere eigenschappen van de posteriore sclera. En daarmee is hopelijk vast te stellen of een oog kwetsbaar is voor netvliesproblematiek (en patho logie). Dat zou in de toekomst wellicht als leidraad gebruikt kunnen worden om myopie-management in te stellen (juist heel intensief, of meer afwachtend) – afhankelijk van de uitslagen van dit onderzoek.

Maak je niet dik Maak je juist wél dik over myopie was de algemene tendens op het IMC. Je hoort wel eens de term ‘myopie-moeheid’ in het beroepenveld. Terwijl het heel belangrijk is alles inder daad in verhouding te blijven zien (er zijn ook nog andere oogaandoeningen, of in algemene zin andere gezondheids risico’s), ligt er tegelijkertijd een heel belangrijke taak voor de mensen in de beroepen in de eerstelijnsoogzorg: voor lichting. Veel myopen zijn niet op de hoogte van de risico’s. Luister in dat kader ook vooral naar de Podcast met Gerlof du Bois: geen hoogleraar, maar deze keer juist een hoogmyoop aan het woord. Wat moet je wel vertellen (eerlijk zijn) en wat niet (waarschuwen, maar niet bang maken).

Als afsluiter, maar daarover in een toekomstige bijdrage en op congressen ongetwijfeld meer: de rol van de choroidea (het vaatvlies) bij myopie-ontwikkeling. Direct achter de retina ligt de choroidea (nog vóór de sclera). Deze choroidea is ongeveer 300 micron dik. In een eerdere ‘verleg-je-eyeline’ hebben we al eens gesproken over het belang van denken in micron op ons vakgebied (vooral ook bij contactlenzen). Op dat niveau moeten we nu ook denken bij choroidale dikte. Er zijn vele aanwijzingen dat veranderingen in choroidale dikte en myopie-ontwikkeling hand in hand gaan. Verdun ning ervan leidt dus tot toename (de aslengte neemt toe), bij myopie-management kan een verdikking te zien zijn. En wat blijkt: de choroidea verandert onder invloed van peri fere myope defocus. Maak je niet dik? Inderdaad: maar mis schien dus juist wél als het gaat om de choroidea. En maak je juist wél dik over myopie in algemene zin.

Vérziend – de Myopie Podcast

#10: Karin van Hees – Myopia Management: From Bench to Bedside

#9: Gerlof du Bois – Vanuit de optiek van de patiënt. ‘Dan zet je toch een bril op? Nu op Spotify, Apple Podcast & Google Podcast.

eyeline 65
EEF VAN DER WORP VERRUIMT ZIJN BLIK EN SCHRIJFT MET HET THEMA 'VERLEG JE EYELINE' OVER DIVERSE ONDERWERPEN DIE HEM OPVALLEN IN ZIJN VAKGEBIED.

MIDO 2023

van 4 tot 6 februari 2023 staat fiera milano (rho) in het teken van mido 2023 met als thema ‘the eyewear state of the art’.

Dit thema is opgebouwd rond vier personen die de onder liggende principes van de MIDO-filosofie belichamen: eigentijdsheid, cultuur, mode en schoonheid. Deze perso nen worden de komende maanden één voor één onthuld.

De Stand Up For Green-prijs is voor de meest duurzame stand. Ook wordt tijdens MIDO 2023 weer de BeStore Award worden uitgereikt. Een internationale jury buigt zich tijdens de beurs over twee categorieën: BeStore Design en BeStore Innovation. Kandidaten kunnen zich tot 9 januari aanmelden via het formulier op de website van MIDO. voor meer info: www.mido.com

SEIKO VISION SPECIALIST

dit najaar lanceert seiko heel wat nieuwe initiatieven binnen het seiko vision specialist programma.

Seiko Vision Specialists genieten van extra ondersteuning binnen dit speci aal voor hen ontworpen programma. Seiko helpt hen om hun zaak met precisie te beheren, waardoor zij zich kunnen focussen op wat echt belang rijk is: hun klanten. Bent u benieuwd naar de voordelen van het Seiko Vision Specialist programma? Scan dan de QR-code voor meer informatie.

Seiko lanceert weldra SEIKO PRO, een uniek platform voor oogzorgprofessi onals, waar Seiko Vision Specialists de nodige tools vinden voor de opvolging van bestellingen, productopleidingen, en een online portaal voor kant-enklare digitale communicatie, de Social Media Manager.

voor meer info: www.seikovision.com

Daarnaast ontwikkelde Seiko ook een nieuwe applicatie voor iedereen die werkzaam is in de optieksector. SEIKO EDITEST is een handige app voor iedereen die dagelijks met optische calculaties bezig is. De app bundelt inmiddels minstens 10 verschillende features en wordt gratis beschikbaar gesteld via de App Store.

eyeline 66

RUIMT OP MET EEN MISSIE

op 17 september was het world cleanup day; reden voor het gehele cooper vision benelux-team om de handen uit de mouwen en op het nederlandse strand plastic te rapen met een missie! plasticneutraal staat namelijk hoog in het vaandel bij coopervision.

“Het is verbazingwekkend hoeveel plastic er te vinden is op de Nederlandse stranden. Het is goed dat we ook kleine, lokale activi teiten oppakken met elkaar en hiermee tegelijkertijd teambuilding creëren”, vindt Customer Marketing Manager Max Heuvelmans. CooperVision startte in 2021 een samenwerking met Plastic Bank® om al haar daglenzen plasticneutraal te maken. Dit is onderdeel van een reeks van initiatieven met betrekking tot duurzaamheid van CooperVision gericht op het besparen van water en energie, het ver minderen, hergebruiken en recyclen van middelen en investeren in mensen binnen het bedrijf en gemeenschappen waarin de organi satie actief is. Plastic Bank bouwt ethische recycling-ecosystemen in kustgemeenschappen en verwerkt de materialen voor herinvoering in de wereldwijde productieketen. Verzamelaars ontvangen bonus sen voor de materialen die ze inzamelen, wat hen helpt in de basis behoeften van hun gezin te voorzien, zoals boodschappen, brandstof om te koken, schoolgeld en ziektekostenverzekering.

#NotInOurBackyard

Samen helpen we plasticvervuiling de wereld uit, dat is de missie van World Cleanup Day. Met #NotInOurBackyard werd er landelijk in Nederland opgeruimd en vroeg de Plastic Soup Foundation aan dacht voor het plastic afval dat terecht komt in (onder andere) Indo nesische rivieren vanuit recyclingfabrieken die plastic afval voor rijke landen verwerken; zo ook voor Nederland. Brand Marketing Mana ger Bianca Kalkman hielp graag mee: “Ik vind het mooi om op deze manier als team ons steentje bij te kunnen dragen aan een duurza

mere wereld en impact te creëren met elkaar. We moeten ons met elkaar hard blijven maken voor het milieu en daar heeft dit mooie initiatief goed aan bijgedragen!”

voor meer info: www.coopervision.be/plastic-neutral

COOPERVISION-TEAM
TEKST Anneke Pastoor BEELD Stefan Segers
infotorial

ULTIMATE LIGHTNESS

Met de ambitie om ons te richten op de essentie hebben we een opvallend ontwerp gecreëerd gericht op eenvoud maar met moderne vormen en doordachte details − en zo weinig mogelijk materiaal.

Bekijk de Ultimate Lightness video en ontdek de innovaties.

RODENSTOCK ULTIMATE LIGHTNESS 360° CAMPAIGN

rodenstock introduceert het ‘ultimate lightness’ concept, een serie monturen waarin draagcomfort en personaliseren centraal staan. een opvallend ontwerp, gecreëerd met focus op eenvoud met moderne vormen en doordachte details, zijn de kenmerken van deze nieuwe serie.

Met zo weinig mogelijk materiaal als basis, vormt deze col lectie een perfecte match voor vrouwen en mannen die houden van minimalisme. Less is écht more, een gouden formule waar zelfs de meest ervaren brildrager aangenaam door wordt verrast.

Draagcomfort & perfect fit

De lichte brillen uit de ‘Ultimate Lightness’ serie wegen zo licht als een veertje – slechts 4,75 gram – dankzij de constructie van hoogwaardig titanium. Er is een brede selectie van meer dan 10 modellen en met meerdere kleur mogelijkheden.

Personaliseren

De consument kan zijn bril deels personaliseren doordat de kleur van het nylordraad vrij gekozen kan worden. Verkrijg baar in een palet van acht tinten, variërend van subtiele nuances tot actuele trendkleuren. Van cashmere rose tot dazzling blue en caviar; echt iets voor de trendy consument die van kleur houdt.

Partnership

ULTIMATE LIGHTNESS 360° CAMPAIGN

Met de nationale ‘Ultimate Lightness 360° campaign’ wil Rodenstock samen met haar partners de doorverkoop sti muleren en nieuwe interesse genereren, klanten aantrek ken, ervaring creëren en koopimpuls activeren, door middel van activiteiten die de gehele klantenreis ondersteunen. Denk daarbij aan een nationale online campagne, geperso naliseerde online berichten, herkenning in een etalage die een echte eyecatcher is én de call to action.

Ballonvaart

Als hoogtepunt van deze campagne maakt de consument kans op een ballonvaart. Voor velen een unieke ervaring en een ultiem gevoel van vrijheid. Elke winkel geeft gegaran deerd een ballonvaart cadeau.

voor meer info: neem contact op met een van de account managers Eyewear van Rodenstock of met de afdeling Sales support via +31 (0)50 5441599

eyeline 69
infotorial

MiSight® 1 day. Dé zachte kinderdaglens die myopie afremt.1

Vanuit CooperVision Specialty EyeCare bieden wij voor myopie management diverse oplossingen aan, waaronder MiSight® 1 day. Dit is de eerste zachte daglens waarvan bewezen is dat deze het verergeren van myopie vermindert.1 In vergelijking met standaard daglenzen kan MiSight® 1 day de verergering van myopie met meer dan de helft afremmen. MiSight® 1 day lenzen voelen en zien eruit als normale zachte contactlenzen, maar hebben een speciaal optisch design genoemd ActivControl® Technology. Door deze technologie wordt de toenemende myopie afgeremd, terwijl de lens tegelijkertijd scherp zicht geeft.

Voordelen van MiSight® 1 day daglenzen:

• Zeer hygiënisch; elke dag een nieuwe lens op het oog

• Makkelijk te onderhouden; reinigingsvloeistof is overbodig

• Eenvoudig in gebruik

• Comfortabel

• Veilig en effectief

• Speciaal ontwikkeld voor afremming van myopie

• 7 jaar onderzoeksresultaten

KIJK VERDER ikkijkverder.be

2

Hoe sterker de myopie, hoe meer kans op oogproblemen (als je ouder wordt). Myopie is vandaag de dag een groeiend probleem bij jonge kinderen en tieners. Steeds meer kinderen wereldwijd zijn myoop. De ogen van een kind zijn nog in de groei. Dat betekent dat als je al jong myoop bent, die myopie ook eerder zal groeien, dus grotere kans dat het erger wordt.

Bij volwassenen groeit het oog, en dus de myopie, langzamer. Myopie ontwikkelt het snelst bij kinderen tussen de 6 en 17 jaar oud.2 Gelukkig zijn er manieren om die groei zo veel mogelijk proberen te remmen. Ook lifestyle kan bijdragen aan gezonde kinderogen: niet te veel en te lang dichtbij kijken en voldoende buiten spelen (minstens 2 uur per dag). Hoge myopie (minimaal S-6,00 D) verhoogt de kans op een oogziekte op latere leeftijd. Hoe hoger je myopie is, hoe meer kans op staar, glaucoom, netvliesloslating en myope macula degeneratie, hebben onderzoekers ontdekt.3,4

Type: brillenglas Sterkte: 0,00 D t/m -8,00 D Cilinder: t/m -2,00 D As: per 1°

Geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar

1

-1,00 D -2,00 D -3,00 D -4,00 D -5,00 D -6,00 D

Myopie Management Expert

Word Myopie Management Expert en lever persoonlijk een bijdrage aan het terugdringen van myopie bij kinderen. Na het succesvol afronden van de training via de CooperVision SEC Academy, krijg je als oogzorgspecialist een compleet pakket om aan de slag te gaan met myopie management, bestaande uit vier optische interventies, de nieuwste studieresultaten, opleiding, en de tools om de myopie managementstrategie te bepalen en te monitoren. Scan de QR-code voor meer informatie, volg een seminar of webinar en word ook Myopie Management Expert! Je kunt ook terecht op www.coopervisionsec.be

Type: zachte daglens Sterkte: -0,25 D t/m -10,00 D > -6,00 D (per 0,50 D)

Geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar

5

4

3

Type: maatwerk ortho-k contactlens Sterkte: -0,75 D tot -5,00 D Cilinder: tot max. -2,50 D

Geschikt voor kinderen vanaf 12 jaar

*

Type: zachte maatwerk contactlens Sterkte: +1,00 D tot -12,00 D Cilinder: van -0,75 D t/m -4,50 D As: 0° tot 180° per 1°

Geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar

Heb je hierover nog vragen?

E-mail dan naar cs.benelux@coopervisionsec.com of neem contact op met Accountmanager Jan Zwaenepoel NL 06 -13 29 38 59, BE +32 78 48 32 25 jzwaenepoel@coopervisionsec.com

www.coopervisionsec.nl/assortiment/myopie-management

* BYO Premium MC heeft geen CE-certificering voor de indicatie myopie management.

Waarom myopie zo veel mogelijk afremmen?
Chamberlain P et al. A 3-year Randomized Clinical Trial of MiSight Lenses for Myopia Control. Optom Vis Sci 2019;96:556–567. Morgan P. Is Myopia Control the Next Contact Lens Revolution? The Optician, 2016. Flitcroft DI. The complex interactions of retinal, optical and environmental factors in myopia aetiology. Prog Retin Eye Res. 2012 Nov;31:622-660. K. Gifford, Soft Special Edition, World Wide Vision XXVI, The Soft Future and Hard Facts of Myopia Control. Bekijk de voorwaarden en toepassingen per product op
QF2850v1
Start zo vroeg mogelijk om myopie progressie te vertragen. Myopie managementportfolio van CooperVision Specialty EyeCare5

ZEISS PAKT UIT

MET NATIONALE BRAND AWARENESS CAMPAGNE

eyeline 72
infotorial

dat een glasleverancier het podium neemt op de radio, is behoorlijk uniek te noemen. om de brand awareness te verhogen, laat zeiss dit najaar flink van zich horen op zowel de vlaamse als de waalse radio. kernboodschap van de campagne is de jarenlange ervaring, kwaliteit en deskundigheid van zeiss.

‘Jaren van innovatie in uw brillenglazen’ zo luidt de titel van de commercial. De volgende week waarin de radiospot te horen zal zijn, is van 12 tot 18 december 2022. Na afloop zal de com mercial in totaal 720 keer, tijdens de piekuren, zijn uitgezonden. Dat betekent een enorm consumentenbereik!

Social Media

ZEISS koppelt een socialmediacampagne aan de radiocampagne en opticiens kunnen deze ook lokaal inzetten. Daarnaast ontvingen alle deel nemers aan de eindejaarscampagne een POS pakket bestaande uit raamstickers en posters.

voor meer info: www.kwaliteitsglazen.be

SCAN DE QR-CODE

Via de store-locator deelt ZEISS de deelnemende opticiens

eyeline 73

OPTOVISION

AL VIERMAAL

‘BESTE GLASLEVERANCIER IN DUITSLAND’

Om de twee jaar houdt Mark Intern een enquête onder Duitse opticiens, om erachter te komen welke glazenfabrikant in verschillende categorieën het beste presteert.

OptoVision overtuigt in alle categorieën

In de enquête van dit jaar heeft optoVision opnieuw bewezen uitstekend te presteren in de categorieën Product, Verkoop & Distributie en Support met een totaalcijfer van 1.59, wat overeenkomt met een ‘zeer goed’ in het Duitse beoordelingssysteem. OptoVision handhaafde zijn positie tegenover 14 internationale concurrenten.

OptoVision laat in een reactie weten blij te zijn met dit hernieuwde vertrouwen van de klanten, en dat dit tegelijkertijd een extra stimulans is om ook in

de toekomst alles in het werk te stellen om de klan ten en partners tevreden te stellen – zowel op het gebied van service als van producten.

Op maat van zelfstandige opticien

De consistente focus van optoVision en Vision Company op het leveren van de hoogste kwaliteit in optische glazen Made in Germany en het ont wikkelen van innovatieve concepten op maat van de zelfstandige opticien werpt duidelijk zijn vruch ten af. Het is met deze partners dat optoVision en Vision Company een duidelijk doel delen: ‘Het beste zicht in alle omstandigheden, voor elke klant’.

voor meer info: www.vision-company.be +32 (0)9 2323720

eyeline 74
het gerenommeerde duitse vakmagazine mark intern heeft voor de vierde (!) achtereenvolgende keer de award best lens manufacturer in duitsland uitgereikt aan optovision gmbh.
infotorial
MODEL: LE-0202B WWW.OFAR.NL MAIL@OFAR.NL T: +31 (0)320 24 71 04

WITH A TOUCH OF BLUE…

na meer dan 20 jaar was het hoog tijd voor een restyling van het interieur van optique mathieu in luik.

EN NA

Frederic Mathieu deed een beroep op E.C. De Schep per Interiors voor het totale design en de uitvoering van het nieuwe concept. E.C. De Schepper maakte een inspirerend ontwerp, de ruimte maximaal benut tend. Door de oogmeting een stukje achteruit te zet ten in de atelierzone, ontstond meer commerciële exporuimte in de winkel. Krachtlijnen in vloer en pla fond versterken het diepte effect van de zaak en zijn bepalend naar de winkelroute, waar de trendy wan den nu vrij bereikbaar zijn voor het publiek.

De verbouwing werd op strikte, korte termijn gereali seerd, geheel binnen vooropgesteld budget. Dat heet bouwen zonder zorgen…

voor meer info:
www.ecdeschepper.be
ZEMSTBAAN 70 - 2800 MECHELEN infotel : 015.43 25 82 www.ecdeschepper.com va n o p f r i s s i n g t o t t o ta a lv e r b o u w i n g eigen teams van meubelmakers/uitvoerders vrijblijvend bezoek & brainstormingsessie o n t w e r p & u i t v o e r i n g E C D S . N V @ G M A I L . C O M E DE HEPPER . . w i n k e l i n r i c h t i n g e n Vander veken MATHIEU LUIK VOOR infotorial
De blauwe touch in combinatie met het lichte hout maakt er een sfeervolle optiekzaak van.

HOFLEVERANCIER NATAN EN BINÔCHE

edouard vermeulen is al jarenlang dé hofleverancier van zowel het nederlandse als belgi sche koningshuis. wanneer máxima en mathilde in het openbaar verschijnen, is de kans groot dat ze iets dragen van natan, het modehuis van edouard vermeulen. de belgische couturier ontwerpt niet alleen kleding, maar ook brillen. al tien jaar werkt hij hiervoor samen met binôche, eveneens een luxe belgisch merk. eyeline kreeg de unieke kans om hem te interviewen.

EXCLUSIEF INTERVIEW OVER SAMENWERKING

NATAN werd al in 1983 opgericht door Edouard Vermeulen. Hij ontwerpt niet alleen voor de Belgische en Nederlandse koninklijke familie, maar ook voor de royals van Zweden en Groothertogdom Luxemburg. NATAN handhaaft de hoog ste normen waar het gaat om creativiteit en kwaliteit. Hetzelfde geldt voor het Belgische eyewear merk binôche, waarvan de makers trots zijn op hun artistieke creaties.

Hoe is de samenwerking tussen NATAN en binôche ontstaan ?

Edouard Vermeulen: “Meer dan tien jaar geleden zocht ik een Belgische en exclusieve partner om brillen en zonne brillen te ontwerpen. Ik ontmoette toen Gino Gommers, eigenaar van binôche. Onze beide huizen delen de Belgische trots. Het ontwerpen vindt plaats te Antwerpen, op een paar stappen van onze Antwerpse flagshipstore. Naast de Belgische know-how en de Europese productie, in Frankijk en Italië, is binôche ook, net als NATAN, een bedrijf met een kleine, warme structuur. Ze zijn gekend om hun kwaliteit en hun handgemaakte producten. Ondertussen worden de NATAN-brillen in een honderdtal optiekzaken verkocht”.

Waarom wilde u als couturier uw naam aan eyewear verbinden?

EV: “De meeste van onze klanten die een bezoek aan onze winkels brengen, wensen van kop tot teen aangekleed te worden, met alle bijbehorende accessoires. Hier hoort natuurlijk ook een bril of zonnebril bij. Zoals bij mode zit er achter elke vorm een idee. Een bril heeft niet enkel een functioneel gegeven, maar ook een stijlgegeven. Om die reden is het voor ons belangrijk om ook bijpassende mon turen te hebben. Het is een logische aanvulling van ons pro duct, waar we intern geen know-how over hebben”.

Wat ziet u graag in een (zonne)bril?

EV: “Persoonlijk ben ik eerder voor zwaardere monturen die in de jaren ‘70 ontstonden en nu helemaal terug zijn. Aan de andere kant zorgen de subtielere cat-eye monturen voor een elegante look. Een zware bril in combinatie met mini malistischere outfit geeft meer karakter aan het geheel”.

EV: “binôche ontwerpt exclusieve modellen voor het mode huis NATAN. Deze modellen worden dan door mezelf en mijn designteam geanalyseerd. Hierin is het zeer belangrijk om de waarden van het huis correct te vertalen en de huis stijl te respecteren. Dit doet binôche seizoen na seizoen op een stijlvolle manier. Net als in onze kledinglijnen worden trends in grote lijnen gevolgd. Mode is steeds gevoelig aan maatschappelijke en stijltrends. We moeten steeds mee met onze tijd. Het is echter heel belangrijk om ook trouw te blijven aan ons DNA, en vast te houden aan onze tijdloze, vrouwelijke elegantie”.

Hebt u bij het ontwerpen een bepaald type vrouw voor ogen?

EV: “Onze klanten die voor een NATAN-bril kiezen, kiezen voor kwaliteit en savoir-faire. Ze zijn niet bang om kleur te dragen, in combinatie met een neutrale bril of omgekeerd. Deze dames kiezen voor een elegante en vrouwelijke look. De moderne vrouw weerspiegelt graag haar persoonlijk heid door middel van haar outfit. Eenzelfde outfit met een andere bril, toont een ander karakter”.

Is de draagster van uw brillen dezelfde vrouw als de draagster van uw couture?

EV: “De kracht van de mode van vandaag is dat iedereen kan dragen wat hij wil. Dat kan dus zeker. Het is voor ons ook een instapproduct, dat ons merk toegankelijker maakt”.

voor meer info: www.natan.be, www.binoche.be

eyeline 79
trendprognoses gevolgd, of zet u een lijn uit die losstaat van de trends?
infotorial

EN NU AANPASSEN MAAR Bausch + Lomb Masterclass

“het gezamenlijk verdiepen in de doelgroepen werkt telkens weer als een eyeope ner. net als het belang van én de winst van het op tijd upgraden naar nieuwe inno vatieve producten. het voorkomen van onnodige drop-outs levert veel op”. tijl van mierlo en harry dickhoff stonden vanaf begin september 6 keer voor de master class bausch + lomb ultra one day® op diverse locaties in nederland en belgië. ze waren allemaal volgeboekt. in het voorjaar van 2023 start een nieuwe reeks.

“Een contactlensspecialist is manager voor optimaal kijk- en draagcomfort. En ook voor de gezondheid van dat deel van het oog, waarin de contactlens moet functioneren. Onze nieuwe silicone hydrogel daglens kan veel onnodige onge makken reduceren of wegnemen”, opent Tijl. Hij behandelt samen met Harry de vele aspecten die gerelateerd zijn aan de Bausch + Lomb ULTRA ONE DAY®. “We vertellen bijvoor beeld over de eigenschappen die de oplossing bieden voor de ongemakken die zachte lensdragers dankzij een veran derde lifestyle ondervinden”.

Harry benadrukt wat op tijd upgraden in de praktijk qua ima goboost en versterkte klantloyaliteit betekent. “We maken inzichtelijk wat de daaruit voorvloeiende financiële boost kan betekenen voor een contactlenspraktijk. Er worden waardevolle handvatten verstrekt om contactlenzen als vol waardige kijkoplossing top-of-mind te krijgen in het gehele verkoopteam”. Zo worden er tips & tricks gedeeld om tijdens de klantreis in te zetten. Tijl: “De innovaties in deze lens zijn talrijk en met behulp van begrijpelijke communicatie wor

den alle relevante toegevoegde waarden voor de klant dui delijk gemaakt. Onderscheidende toegevoegde waarden die het beste advies voor de klant verrijken. Hiermee kan iedere oogzorgprofessional de kwaliteit van leven actief verbete ren”. Vooral de onderlinge intervisie en de interactie tijdens de sessies worden erg gewaardeerd. “Dat blijkt wel uit de positieve feedback die we ontvingen, zoals ‘Fijn dat de Mas terclass interactief is met praktische voorbeelden’, ‘Duidelijke uitleg, inspirerend en aanvullend’ en ‘goede links om in de praktijk uit te voeren’. Daar worden wij dan weer blij van”. Bausch + Lomb stelt mooi materiaal beschikbaar voor de communicatie in de etalage, de winkel én op social media. Inspiratie wordt gedeeld om de doelgroepen met krachtige visuals en argumenten aan te spreken. Hiermee kunnen de deelnemers direct inspelen op het potentieel van de Bausch + Lomb ULTRA® ONE DAY.

voor meer info en aanmelding masterclass voorjaar 2023: raadpleeg uw Territory Manager

tijl van mierlo harry dickhoff
DISCOVER OUR NEW COLLECTIONS
- INSTAGRAM @GAMINE.NYC
THE
TOEGANKELIJK
carolina
OPTICAL FOUNDATION IS MIJN MISSIE IN MIJN LEVEN: KANSEN VOOR ANDEREN CREËREN EN OOGZORG
TE MAKEN
kunnen

ALLES WAT IK HEB

GEDAAN, HEEFT GELEID

TOT WAT IK NU DOE

carolina kunnen: nederlandse van origine, maar ook bekend bij onze vlaamse optiekers. vaste ncc-bezoekers kennen haar als belangrijk lid van de programmacommissie. carolina, een meisje uit een klein dorp genaamd raalte, dat het op school moeilijk had met dyslexie en via utrecht, nieuw-zeeland en ghana naar australië ging, daar een phd gehaald, in amerika gepromoveerd tot research assistant professor aan de university of houston en daarna verhuisd naar fort worth in texas, waar ze een baan heeft bij alcon.

Het begon allemaal met een open dag op de Hogeschool in Utrecht (NL). “Mijn middelbareschooldecaan vond optome trie helemaal niks voor mij, radiologisch laborant leek hem beter passen”. Als veertienjarige geloofde ze dat, nu kan ze erom lachen. “Op de open dag in Utrecht had ik het na een paar minuten al gezien: radiologisch laborant was niks voor mij. Die dag stond de deur bij de optometrieafdeling ook open en ik hoorde Marc Veenstra vertellen uit het boek van Marieb en ik wist het meteen: dat ga ik doen”.

Ja… ik wil!

We spreken elkaar in de lobby van een hotel in Raalte: “Hier kom ik vandaan, hier heb ik mijn jeugd doorgebracht en de lagere en middelbare school gevolgd”. Carolina is kort geleden, op deze locatie in Salland, tijdens een 100-jaar feest getrouwd met Rens. Zij werd 40, Rens 50 en ze ken nen elkaar 10 jaar. “Voor de gasten was het een complete verrassing, iedereen verwachtte een verjaardagsfeest en ineens vond er een trouwceremonie plaats. Gasten waren behalve onze familieleden en vrienden ook mensen die mij de gelegenheid hebben gegeven en mij geïnspireerd heb ben om zo diep dit mooie vak in te gaan”. Rens, de kersverse echtgenoot, is ook aangeschoven bij het interview. Vanuit zijn vak is hij gewend om foto’s te maken en dat doet hij nu ook. Het bruidspaar is nog ‘in the mood’, vol van het feest met de vele gasten. Dat maakt het tot een bijzonder en gezellig interview.

Liefde voor lenzen Na haar opleiding voor optometrist volgde de orthoptie. “Ik was twintig, voelde me te jong om te gaan werken en die opleiding leek me ook wel wat. Ik woonde toen in een studentenhuis en mijn kamergenootjes gingen allemaal stages in het buitenland volgen. Dat wilde ik ook. Op mijn tweeëntwintigste vertrok ik naar Nieuw-Zeeland, ik wilde absoluut geen land dichtbij. Mijn moeder zei nog: ‘Je weet toch wel dat ze daar Engels spreken?’, ik sprak namelijk amper Engels. Daar heb ik toen twee maanden stagegelo pen en daarna nog een paar maanden rondgereisd. Terug in Nederland was ik zoekende naar wat ik wilde. Ik heb in verschillende ziekenhuizen gewerkt en daarnaast altijd wel bij Lens”. De liefde voor lenzen is gestart tijdens haar contactlenzenstage bij Lens in Deventer. “Mijn stagebegeleider Jan-Willem de Koning liet mij door omstandigheden al zijn spreekuren overnemen en ineens zat ik sclerale lenzen aan te meten. Gelukkig was zijn bege leiding fantastisch. In de parttime periode bij Lens heb ik veel contact gehad met Jaap van Blitterswijk, een visionair en een heerlijke man om bij te werken als je ambities hebt. Met de orthoptiespreekuren in het ziekenhuis ben ik op een gegeven moment gestopt, het paste niet bij me. Het voelde te veel alsof ik op een eilandje zat te werken, ik werkte liever in een team. Bij Lens kon ik toen starten met een orthop tiespreekuur, kinderen lenzen aanmeten en helpen indoen. Dat vond ik echt super”.

eyeline 83
IN GESPREK MET CAROLINA KUNNEN

Op naar Ghana

De broer van Carolina’s oma werkte als missionaris in Gha na. Als klein meisje voelde ze dat ze daar ook naar toe wilde, de foto’s die ze zag intrigeerden haar. En in 2007 was het zover. “Uitgezonden door een stichting heb ik in Cape Coast in Ghana contact gezocht met de bestaande optometrieop leiding. Ik ging er in eerste instantie voor een paar maanden naartoe, maar het werd uiteindelijk bijna een jaar. Samen hebben we daar de opleiding meer praktijkgericht gemaakt. Ik heb er lesgegeven in binoculair zien en nam optometrie studenten mee naar basisscholen om oogzorg te verlenen aan kinderen. Vlak voor de zomervakantie, een paar maan den later dan ik hoopte, kwam de bestelde apparatuur aan. Bijzonder was dat de optometriestudenten bereid waren om hun vakantie op te offeren, zodat we direct aan de slag konden. Ik kon ze niet meer bieden dan les, begeleiding en een lunchpakket en toch besloot 90% van de studenten te blijven”.

ALS JE AAN EEN CARRIÈRE DENKT MOET

JE NIET DENKEN AAN EEN LADDER, NIET IN EEN RECHTE LIJN STEEDS HOGER KOMEN. NEE, ALLES IS AAN ELKAAR VERBONDEN. ALLES WAT JE DOET, NEEM JE WEER MEE.

JE LEERT IETS EN KRIJGT ER EEN ERVARING BIJ DIE JE LATER WEER GEBRUIKT

Vijftien jaar later, en inmiddels president van The Optical Foundation, is Carolina nog steeds actief in Ghana. Samen met haar team maakt ze er oogzorg toegankelijk en creëert ze kansen voor Ghanese optometriestudenten. “We zijn nu bezig met het opzetten van een online platform: MOMO Board. Dat is een platform voor Ghanese optometriestu denten om in contact te komen met studenten uit andere landen. Er zijn veel Ghanese studenten die een master of PhD willen gaan doen. Op die manier kunnen ze in contact komen met studenten van scholen waar ze naar toe willen om zo meer informatie te krijgen. Uiteindelijk is ons doel dat het niet alleen tot Ghana beperkt blijft”.

Van Master naar PhD

“In 2008 kwam ik weer terug in Nederland bij Lens en Jaap van Blitterswijk opperde toen om wat te gaan doen met myopie controle. Hij was er zoals altijd weer snel bij en ik raakte direct geïnteresseerd. Ik probeerde wat wetenschap pelijke artikelen te lezen, maar wist eigenlijk niet zo goed hoe ik ze moest lezen”. Toen kreeg Carolina het idee om een master te doen, met als directe aanleiding het kun nen lezen en interpreteren van wetenschappelijke artike len. Myopie management stond nog in de kinderschoenen,

er waren wat onderzoeken met atropine op dieren, maar verder leefde het nog niet zo. “Maar waar kon en wilde ik mijn master doen? Op advies van Eef van der Worp heb ik op de BCLA Eric Papas uit Australië aangesproken. ‘Ja hoor’ was zijn vriendelijke reactie: ‘Als je geld kan vinden, dan ben je welkom’. Met veel moeite en hulp van een aantal mensen die een brief schreven kreeg ik een Nederlandse scholarship, een studiebeurs. Dat was heel bijzonder, er zijn maar 100 mensen in Nederland per jaar die dat krijgen, en eigenlijk was mijn vooropleiding niet goed genoeg. Maar ik kon naar Australië, naar het beroemde Brien Holden Vision Institute. Na een half jaar zei mijn mentor Eric Papas tegen me: ‘Waarom verander je niet van Master naar PhD? Het gaat allemaal zo voortvarend’. Dat zou wel betekenen dat het langer zou duren, maar dan was ik wel doctor. Een pro bleem was alleen dat de financiering zou stoppen als ik van Master naar PhD zou overstappen. Maar ik had geluk. Brien Holden sprak me aan nadat hij me een presentatie over Ghana had zien geven. Hij was onder de indruk en wilde ook graag mijn mentor zijn. Hij regelde financiering vanuit zijn organisatie en ik kon verder studeren. Brien Holden was net als Jaap van Blitterswijk een visionair. Het is een voorrecht om met deze mensen te hebben mogen werken. In die peri ode in Australië leerde ik trouwens mijn man Rens kennen, met wie ik gisteren ben getrouwd”.

Van Australië naar Amerika “Na mijn promotie kwam ik in gesprek met Kelly en Jason Nichols. Zij hadden een postdoc-plek voor mij in Birming ham Alabama. Ik was nog nooit in Amerika geweest en was nieuwsgierig naar het academische leven daar. We zouden er voor twee jaar heengaan en nu zijn we zevenenhalf jaar verder. Na een half jaar zijn we naar de universiteit van Houston gegaan. Daar heb ik in anderhalf jaar mijn postdoc gedaan en ben ik gepromoveerd tot research assistant pro fessor. Mijn werk daar was klinisch onderzoek, ook labon derzoek op muizen, maar dat onderdeel was niet echt mijn

eyeline 84
carolina’s tedx-presentatie op het alcon r&d tedx-event in 2021

Bij Nikon Lenswear geloven we dat alles begint met een detail. Dit najaar heeft Nikon dan ook een mooie campagne die geheel in het teken staat van het zichtbaar maken van details middels Augmented Reality Filters, waarbij de voordelen van onze hoge precisie brillenglazen tot leven worden gebracht.

Benieuwd naar de campagne? Scan de QR-code om buitengewone details te onthullen en ervaar zelf waar Nikon Lenswear voor staat.

Met Nikon brillenglazen hebben consumenten de unieke kans de beleving van het Nikon merk en de onderscheidende optische kwaliteiten te ervaren. Nikon staat voor innovatie, optische expertise en hoogwaardige kwaliteit. Dit reflecteert op het merk zelf, maar ook op u, als Nikon distributeur. Wordt u ook Nikon Partner? Meer info bij uw De Ceunynck brillenglazen vertegenwoordiger.

De Ceunynck & C° nv. - www.nikonlenswear.be - Facebook.com/NikonLenswearBE - www.deceunynck.be - Linkedin.com/company/deceunynck - Facebook.com/DCVision.be

EVERYTHING STARTS WITH A DETAIL.
style22▪ +31 (0)76 2059029 ▪ info@style22.eu ▪ style22.eu ▪ @style22eyewear

ding. De andere onderzoeken met het zien van patiënten vond ik veel leuker. Vanuit mijn functie leidde ik de onder zoeken. Maar is de academische wereld wel echt wat voor mij? vroeg ik mij af. Weer die kleine eilandjes”.

Early development

“Toen liet Alcon me invliegen voor een sollicitatiegesprek en gelijk wist ik het: dit is het, deze baan is het helemaal. Ik had non-profit werk gedaan, in winkels en ziekenhuizen gewerkt en in de academische wereld en nu ging ik naar de industrie. Bij Alcon design ik onze clinical trails. Alle nieuwe producten ontwerp ik vanaf het eerste moment van ontwikkeling, dat hele vroege stadium. Het begint met de chemie van de lens en de vorm. De lens voor de eerste keer op een oog zetten doen we vervolgens in onze kliniek in Atlanta. Hoe voelt het aan? Hoe is het comfort? De visus? Gaan we wat veranderen? Een andere radius? Daarna gaan we voor de registratie – registratiestudies voor FDA- en CEgoedkeuring – en vervolgens voeren we de ‘claimstudies’ uit. Elke kreet die je op de verpakking zet en alles wat we in reclames en advertenties noemen, moeten we kunnen bewijzen. Alles moet waar zijn. Al die studies ontwerp ik met mijn team. Ik maak de protocollen, voer overleg over hoeveel mensen we gaan testen en hoor van de marke tingafdeling wat ze over dit product willen zeggen. Dat leg gen we vast in onderzoeken. Waar ik op dit moment vooral op gefocust ben is ‘early development’, maar daar mag ik in

dit interview nog niks over zeggen”, zegt ze met een lach. “We doen drie studies per maand in de kliniek, dat zijn vaak hele korte studies waar we snel resultaten mee krijgen, zodat het gelijk weer door kan naar R&D voor mogelijke aanpassingen. Ik ben veel in de kliniek aanwezig en kan de uitkomsten vanuit mijn ervaring vaak snel vertalen naar een verdere optimalisering. Door mijn achtergrond kan ik gelijk reageren op bijvoorbeeld een lens die te los zit”.

Op mijn vraag of de ideale lens er ondertussen niet al is en mijn opmerking dat er eigenlijk toch geen grote stap pen meer te maken zijn, kiest ze zorgvuldig haar woorden. “Ik kan daar natuurlijk niet teveel over zeggen, maar we zijn echt met een bijzondere innovatie bezig. Er komt nog genoeg aan”, zegt ze met een veelbetekenende glimlach.

Teamwork

“Dit is werk dat ik echt plezant vind, ik mag als onderdeel van een team meewerken om nieuwe lenzen te ont-wer pen. Natuurlijk ben ik nog steeds een heel klein puzzel stukje in het grote Alcon. Maar het werken met een team, leader zijn zonder authority, dat leer ik hier allemaal. Ik heb me enorm mogen ontwikkelen, krijg hier zo ontzettend veel kansen en doe een schat aan ervaringen op. Ik mag op allerlei afdelingen meewerken en mee-denken. Soms lijkt het wel een droom dat ik daar ben, woon in Fort Worth en tegenwoordig ook de kliniek in Atlanta mag managen”.

eyeline 87
ca. 150 jaar oude pasbril, een cadeau van jaap van blitterswijk aan carolina op het 100-jaarfeest

NIEUW BRILLENMERK IN BELGIË: HIMALAYAN EYEWEAR STEP OUT IN STYLE

een nieuw brillenmerk, ontworpen in antwerpen en gefabriceerd volgens de hoogste kwaliteitsnormen. belgië (en in de toekomst ook andere landen) is een nieuw merk rijker: himalayan eyewear is een exclusief merk voor de zelfstandige opticien en biedt een goed alternatief voor merken die overal worden aangeboden.

Absolute topkwaliteit Himalayan Eyewear wordt geleid door Dirk en Steven Hendrickx, een combinatie van jarenlange ervaring aan de top van de optiekwereld en jeugdige marketing- en salesinvloeden vanuit andere technologische sectoren. Steven:“We bieden een professionele blik op de toekomst, met de expertise die de opticien en klant zoeken op het gebied van design, kwaliteit en service. In de markt is er vooral bij zelfstandige optiekzaken behoefte aan een alternatief dat niet bij de discounter ligt. Himalayan Eyewear is een compleet nieuw Belgisch merk dat écht iets toevoegt. Het is volledig in Antwerpen ontworpen en voldoet aan de hoogste kwaliteitsnormen.

IK BEN ZEER POSITIEF OVER HET TRENDY DESIGN EN DE KWALITEIT. DE KWALITEIT VAN DE FRAMES IS HOGER DAN BIJ VELE ‘BEKENDE EN DURE’ MERKEN optiek maes te merksem

Alle brillen zijn gemaakt van hypoallergeen stainless steel en gemon teerd met hoogwaardige CR39 lenzen met blauwe ontspiegeling langs de binnenzijde. Om de bril helemaal ‘af’ te maken, zijn het logo op de zijkant en de neusbrug met de hand ingelegd met epoxy ‘Lac quer Royale’. Aan de binnenzijde van de neusbrug is de merknaam Himalayan ingelaserd, om de authenticiteit te garanderen. Onze mis sie is om fraaie draagbare brillen te maken, maar wel in traditionele, hoogwaardige opticienkwaliteit. We zijn afgelopen oktober begon nen en de eerste reacties van opticiens zijn zeer positief!” Opticiens die zeker willen zijn met dé zomertrend van 2023 kunnen nu alvast contact opnemen met Steven Hendrickx.

voor meer info: office@himalayan-eyewear.com, +32 (0)473 268826

Levering en informatie De brillen zijn verkrijgbaar in meerdere lenskleuren (blauw degra dé, grijs/groen en bruin) en meerdere framekleuren (goud, zilver en bi-color). Ze worden geleverd met exclusief etui en zijn verpakt in een luxe presentatiebox, die tevens als display dient. Op de website www.himalayan-eyewear.com is meer informatie te vinden. De levering zal in het voorjaar van 2023 plaatsvinden.

steven en dirk hendrickx
x 10stuk x 10stuk 10stuks 10stuks 10st ks 10stuks 10stuks 10st ks x 10stuk x 10stuk x 10stuks x 10stuk x 10stuk 10stuks 10stuks x 10stuk 10stuks 10st ks x 10stuk 10 tuks x 10stuks x 10stuk x 10stuk 10stuks x 10stuk 10stuk 10stuks 10stuks x 10stuks 10st ks Bestel nu via onze webshop www.eyewear.be of voor meer informatie: OPS Eyewear, via mail sales@eyewear.be of via telefoon +32 (0)3 293 51 16 PREMIUM staat voor meer draagcomfort en een grote keuze uit kleurrijke en leuke motieven, om het dragen van een oogpleister te motiveren. • Verduisterend & luchtdoorlatend • Hypoallergeen & huidvriendelijk • Duurzaam & milieuvriendelijk
nu ORTOPAD® Mix PREMIUM, per doos van 100 pleisters.
100 pleisters worden door
per veelvoud van 10 stuks, uit 30 nieuwe motieven.
in drie maten: Junior, Medium en Regular A70183-NL/A1/05-2022 NIEUW
Bestel
De
de het kind zelf gekozen,
Verkrijgbaar

dirk de rijcke

LOW VISION IN IEDERE OPTIEKZAAK

zodat ik dit misverstand de wereld uit kan helpen. Als opticien hebben we ontzettend veel te bieden aan mensen met een slecht zicht. Met de juiste kennis van zaken kunnen we in korte tijd iemands levenskwaliteit verbeteren. En is dat niet het mooi ste wat er is in ons vak? Dat we niet alleen kijken of een bril goed matcht bij de huids- of haarkleur, maar dat we echt verschil kunnen maken?

Bij Ergra Engelen komen we het wekelijks tegen: mensen die voor advies en hulp bij ons aankloppen en vervolgens verbaasd zijn dat het probleem waar ze al jaren mee rondlopen in één uur is opgelost. Mijn oproep aan alle opticiens in België is dan ook: als je de kennis op het vlak van slechtziendheid niet zelf in huis hebt, schroom dan niet om mensen door te verwijzen naar plekken waar die expertise wel aanwezig is. Dat is geen schande, daarmee maak je mensen blij. Als je het niet zelf kunt oplossen, kun je in ieder geval een oplossing aanreiken. Het zou goed zijn als elke optiekzaak in België ten minste één of twee mensen in de zaak heeft die zich op low vision richten. De expansie die Ergra Engelen de afgelopen tien jaar heeft doorgemaakt, toont aan dat een deel van de markt daar echt om vraagt. Gun het je zaak en je cliënten, en kijk eens

naar opleiding of bijscho ling als dat wenselijk is. Binnen low vision is een constante evolutie gaan de. Elk manco aan kennis is op te lossen! Ook wat betreft de expertise op het vlak van terugbetaling is nog veel te winnen. In mijn rol als docent aan de hogeschool Odisee druk ik ook mijn studenten op het hart dat ze bij low vision het verschil kunnen maken. Ik stimuleer ze dit onderdeel niet te vergeten als ze een eigen zaak willen starten. Met elkaar moeten we slechtziendheid uit het ver geethoekje halen.

Naast mijn werk aan de hogeschool en bij Ergra Engelen ben ik sinds een aantal jaar ook bezig met een project in Congo-Kinshasa. In kleine dispensaria, kleine ziekenhuizen, wil ik op drie plekken in Congo een optiekzaak met low vision centrum starten, samen met lokale mensen, zodat we direct bijdra gen aan de ontwikkeling van het land. Het is een uit dagende droom: het leven is in Congo totaal anders georganiseerd en de randcondities die voor ons van zelfsprekend zijn, zijn er nauwelijks in orde. Zo is er op sommige plekken maar één keer per week elektri citeit, waardoor we eerst een generator en stromend water moeten regelen. Inmiddels zijn we de grootste uitdagingen de baas en weten we waar we ons eer ste centrum op gaan zetten. Van enthousiaste opti ciens en leveranciers hebben we al materialen ont vangen en mocht u ook nog iets kunnen missen: ik hoor graag van u! Het is een project waar ik niets aan verdien, maar waar ik ontzettend veel voldoening uit haal. Zo’n plek als Congo laat heel helder zien wat onze toegevoegde waarde is. Als opticien dragen we bij aan het verbeteren van iemands levenskwaliteit. Is er iets mooiers denkbaar?

VOLGENDE DOORGEEFCOLUMN:

eyeline 90
DOORGEEF
Bel Arno voor Eyestore of Wesley voor Apollo CS.
EYEFACTORY.NL Account manager Arno Kip 06 513 307 90 arno.kip@ocuco.com APOLLO-OPTICS.NL Account manager Wesley Weijdemüller 06 549 933 02 wesley.weijdemuller@ocuco.com Onze software testen? Waarom Ocuco software in uw Optiek winkel? De meest moderne optiek Cloud software De beste AVG en Cyber beveiliging Altijd en overal beschikbaar Meest efficiënte samenwerking met al uw leveranciers Automatische updates Zeer betrouwbaar, nooit meer verlies van uw gegevens
Beiden bellen mag natuurlijk ook! Arno en Wesley staan u graag te woord. Wist u overigens al dat Ocuco u in zijn geheel kan ontzorgen? Niet alleen met uw software maar ook met uw totale hardware pakket. Van Computer tot en met printer en van kassalade tot en met PIN terminal. Ocuco helpt u graag op weg, of zoekt het voor u uit.
Zie de details. Ervaar eindeloos zicht. Bereikt u ook nieuwe klanten met de nationale Varilux-campagne? MEER INFORMATIE? NEEM CONTACT OP MET UW OPTIEKADVISEUR. * Essilor - de nummer 1 in brillenglazen wereldwijd. Bron: Euromonitor International, Eyewear 2022 editie; Bedrijf Essilor International.
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.