Eyeline Magazine Vlaanderen #2 2017

Page 1

eyeline

SucceSSful

Dutch Retail Design

VLAANDEREN

C O N C E P T s T r aT E g y - s T O r E d E s i g N - P r O j E C T m a Nag E m E N T - P r O d u C T i O N

vakblad voor de opticien, zomer 2017

WsB WErkT ONdEr aNdErE vOOr: muNiCh, BijOuTEriE LaurENT – FriTs vaN dEN BOsCh OPTiEk – dEurNE, CadraN mONTrEs – LuxEmBurg, WiNdEshausEN BijOuTiErs EN jOaiLLiErs – BErTraNgE, maTThijs OPTiEk – gENT, gOBErT OPTiCs – kNOkkE hEisT, Eddy hELEvEN – hassELT, COra kEmPErmaN – BrussEL, BLiTz – NiEuWPOOrT, juWELiEr vaN BELLiNgEN – haLLE, juWELiEr vErCammEN – hEisT OP dEN BErg, OPTik + mOdE – usLar, CyBErPOrT – mONs, BijOuTEriE LaurENT – CharLErOi, OPTiquE vimEu – FriviLLE EsCarBOTiN, PLusmiNus OPTiquE – FOETz, Evy d´Or iNgEL – muNsTEr

Het BESTE van

MIDO

vakblad voor de opticien, zomer 2017 www.eyeline-magazine.be

+31 (0)33 277 17 14

www.wsbinterieurbouw.nL

VINTAGE KOOL by KOOL

INFO LENZEN, BRILLEN EN TECHNIEK

INTERVIEWS, TRENDS & REPORTAGES


Unieke multifocale maandlenzen! De innovatie van Miru voor presbyopen.

INCONTACT, DE E-COMMERCE SERVICE VOOR DE CONTACTLENSSPECIALIST. SCHRIJF U NU GRATIS IN. Ontdek InContact!

Nieuw

InContact is een digitaal platform dat nieuwe klanten aantrekt en klantenbeheer makkelijker maakt. Het wijst potentiële klanten de weg naar uw zaak om ze die eerste keer op een zorgeloze manier contactlenzen te helpen dragen. Daardoor beantwoordt InContact aan hun behoeften en helpt het om een sterkere klantenbinding op te bouwen. • Uw E-commerce oplossing

• Abonnementservice voor consumenten

• Levering bij de consument thuis of op het werk

• Optimaal klantenbeheer

Vraag uw Alcon-vertegenwoordiger naar meer details.

Samen brengen we oogzorg opnieuw in beeld.

PERFORMANCE DRIVEN BY SCIENCE™ © 2016 NOVARTIS MR2016-969 07/2016

Ervaar het comfort en de kwaliteit van de lenzen in onze Miru-familie. 1day Miru Flat Pack, 1month Miru, 1month Miru for Astigmatism en 1month Miru Multifocal.

Neem voor meer informatie contact op met NKL Contactlenzen. Postbus 47 • 7800 AA Emmen • +31 591 - 610 640 • www.nkl.nl


COLOFON uitgever

LT Media BV hoofdredactie

Drs. Loes Brussen

loes.brussen@ltmedia.nl eindredactie

Anneke Pastoor

anneke.pastoor@ltmedia.nl webredactie

Madelon Willems

madelon.willems@ltmedia.nl redactie

Eef van der Worp

Marie-Catrien van Deijck Gina van Dijk Jelle Smid

art-director Jan Luijk

vormgeving

Christel Giezen

Brigitte van Mierlo Loek Peters

fotografie Jan Luijk

Loek Peters Eric Weber

Maarten Hartman coverfoto Jan Luijk

Nieuwe wegen In optiekland veranderen heel veel dingen in hoog tempo. Zo zien we dat het brillenglaslandschap een heel andere richting inslaat. Essilor en Luxottica gaan het met elkaar proberen, en ook Safilo, Silhouette en Maui Jim geven meer richting aan hun merkbeleving door een totaalproduct aan te bieden en zelfs weer in Europa te produceren. Dit deed Barberini ook al door onder andere glas aan opticiens te leveren, en een montuur om hun brillenglas aan te bieden. Allemaal passend bij de DNA van het merk. Ook Eyeline verandert. Zo ontvangt u naast de papieren uitgave ook steeds vaker een digitale Eyeline, een zogeheten Eye@Line. Op die manier kunt u direct na een internationale beurs of een bijzonder event alsnog meegenieten als u er niet was, of nog eens nagenieten van wat u al wel zag. Dat ligt allemaal binnen onze mogelijkheden en die delen we graag met u. Bent u ook al een fan van Eyeline op Facebook of Instagram? Maar natuurlijk houden wij ook nog altijd veel van papier! In deze uitgave een prachtige reportage over trends en merken van Mido, een aantal bijzondere winkels in ogenschouw én een terugblik op het interessante OVN Congres. Ook besteden we aandacht aan human interest, de lijm van onze samenleving. Én sla vooral het artikel over brilonline niet over, want zoals gezegd, onze branche slaat nieuwe wegen in! Veel leesplezier!

Eric Weber

Loes Brussen sales en marketing Eric Smid

Hoofdredacteur Eyeline Vlaanderen

eric.smid@ltmedia.nl Mandy Mooren

mandy.mooren@ltmedia.nl Mangala Jacobs

mangala.jacobs@ltmedia.nl traffic

Dennis Söser

traffic@ltmedia.nl

Tel. +31 (0)26 3616960 www.eyeline-magazine.be www.facebook.com/eyeline.magazine Gratis verspreiding onder alle opticiens, scholen en oogartsen.

Oplage 1.870 Vlaanderen Oplage 1.500 Wallonië

Info: frank.smits@ltmedia.nl

Vakblad Eyeline officieel

orgaan van

eyeline

3


Tel: 0031 411 62 44 44 - www.avabrillen.nl


INHOUD eyeline vlaanderen zomer 2017

techniek & innovatie

Bausch + Lomb UltraÂŽ For Presbyopia Rodenstock ViP

34

45

Met Silhouette naar Linz

49

3D-brillen op maat van HOYA

54

beurzen

Opening Mido

Victoria Beckham

10

Johnny Loco

13

14

Pretty in Pink

16

Milano by night Mazzucchelli Impeach me Safilo

18

21

22

24

NICHE in najaar

50

14

58 49

28

achtergrond

Licht & schaduw

Nieuw gezicht Menrad OVN Congres

Brilonline nu ook in Vlaanderen

Jan Kok Penning voor Marco van Beusekom

ondernemerschap & trends

The woman in red

WSB en KOOL by KOOL

Van montuur naar totale bril De wereld van Optix APOOB

Nieuws

8

26

28

64

66

37

39

56 58

62 41, 42

eyeline

5


www.marchon.com | 00800 7200 2020


©2017 Calvin Klein, Inc. Image Expiration – June 30, 2018. Style: ck4341S


LICHT & SCHADUW op 19 maart organiseerde familie de muynck met de hulp van beide firma’s technop en vision company het concert chiaroscuro, ‘licht en schaduw’ in de spaanse barok. wij kennen het woord uit de schilderkunst, film en fotografie: clair-obscur. zeventien jaar geleden werd de familie voor het eerst geconfronteerd met de gevolgen van de ziekte van alzheimer. sinds die tijd leeft de moeder van ann, joost en inge de muynck in het licht en de schaduw van deze vreselijke ziekte. het concert werd georganiseerd ten voordele van het brein instituut van professor christine van broeckhoven.

TEKST Anneke Pastoor BEELD Gino de Fauw “Mama heeft een atypisch of nog ongekend type Alzheimer”, vertelt Inge. “Er is nog zoveel onderzoek en werk nodig om deze complexe ziekte volledig te kennen en te behandelen. Tot op vandaag is er nog steeds geen medicijn dat deze ziekte geneest. Bovendien krijgen meer en meer mensen hiermee te maken, getuige de vele warme getuigenissen die we kregen naar aanleiding van dit concert”. Familie De Muynck wil dan ook iedereen die bij het concert was of op een andere manier deelnam hieraan bedanken. “Ook voor de warme reacties de dag zelf en nadien”, zegt Ann. “Het deed ons veel plezier ze te horen en te lezen. Ook een grote dankjewel aan ons vader Jozef De Muynck en zijn rechterhand Eric Willems die de organisatie van dit concert volledig alleen hebben volbracht. Het was perfect! Het had niet mooier of beter kunnen zijn”.

8

eyeline


E. . DE

HEPPER

creating sonck.lokeren

i-care.halle

Het werd een prachtige namiddag. De Kamermuziekzaal van het Concertgebouw van Brugge leende zich perfect voor dit type concert. Het was voor Carles Magraner en zijn ensemble Capella de Ministrers ook de eerste keer dat zij optraden in België, een unieke kans dus. Deze warmhartige Spaanse muzikanten namen de zaal mee in een reis naar de Oude Middeleeuwen, de tijden van Keizer Karel. Stuk voor stuk gepassioneerde mensen: Carles Magraner, Delia Agúndez, Sara Agueda, Robert Cases, David Antich en Pau Ballister. Joost de Muynck: “Het doet altijd plezier om naar muzikanten te kijken die genieten van hun muziek en elkaars gezelschap. Het optreden was ongeëvenaard en zal nog lang in onze herinnering blijven”.

dreams i-care.halle

sandra.melle

Helpt u mee? Heel fijn! Wilt u ook helpen om meer onderzoek te doen naar de Ziekte van Alzheimer? Stort dan uw bijdrage op rekeningnummer BE41 4094 5141 5210, Brein Instituut, met vermelding ‘Onderzoek team Christine Van Broeckhoven’. Vanaf 40 euro ontvangt u hiervoor een fiscaal attest.

winkelinrichtingen www.ecdeschepper.com ontwerp

&

uitvoering

eigen teams van meubelmakers/uitvoerders vrijblijvend ontwerp en offerte van opfrissing tot totaalverbouwing

I N F O . TEL.

015 - 43 25 82

ecds.nv@gmail.com ZEMSTBAAN 70 - 2800 MECHELEN


saraghina

mido exhibition

Twee beurzen achter elkaar is wel heel veel. Opti en Mido vielen bijna in dezelfde maand‌. Toch was er op Mido weer veel moois te zien. Veel kleur, dat is duidelijk. Of het allemaal in de Benelux toepasbaar is, dat gaan we zien. De perzik en roze tinten zijn wel supermooi. Daarnaast veel concepten in glas en transparant. We zien zelfs een voorzichtige terugkeer van de glasbril! theo


res/rei

police sunglasses

eyeline

11


UVUV-en enIR-bescherming IR-beschermingisisessentieel essentieel om onze ogen,gezondheid gezondheid enwelzijn welzijn UVen IR-bescherming is essentieel om onze ogen, en om onze ogen, gezondheid en welzijn te beschermen. te tebeschermen. beschermen.

Well-seeing Well Well Seeing. Seeing.

Barberinimaakt maaktalleen alleenmaar maargebruik gebruik Barberini Barberini maakt alleen maar gebruik van Platinum Glass™ lenzen, van lenzen, vanPlatinum PlatinumGlass™ Glass™lenzen, UV400en enantireflectie antireflectiecoating. coating. UV400 UV400 en antireflectie coating. www.barberinieyewear.it Meer informatie: Meer www.barberinieyewear.it Meerinformatie: informatie:www.barberinieyewear.it

Q)

�� �� �� [tai; [tai; [tai;

· · = = 1�1�=·=· @ @

�=; �=; �O' �O'

�\,Jt,I \,Jt,I �� \,Jt,I P\' ;p;p;pP\' P\'

;,...c ;,...c ;,...c

l l U'> U'> U'>

() --+i --+i () () --+i

,-+o ,-+o o l oo l l l

Q) )> Q) l )> )> l l

11

<<

(D (D (D (D (D (D () � � () () � ,-+ (D ,-+ ,-+ (D 1 (D

lrn C/>lrn lrn C/> C/> <


MIDO 2017

VICTORIA BECKHAM Geen wonder dat Linda Deplacie en Victoria Beckham Eyewear zo goed bij elkaar passen. Linda als voormalig model herkende direct de passie en drive van ontwerpster Victoria. De collectie die Beckham op Mido liet zien was weer inspirerend als altijd: grote modellen zonnebrillen die Victoria ook zelf draagt, in vierkante, piloot en ronde vormen, met veel metalen details die elke bril een unieke uitstraling geven. De zacht getinte glazen geven de draagster het gevoel aan een cocktail te nippen bij zonsondergang op een van de cultbeaches van Los Angeles. En natuurlijk zoals alle producten van Victoria Beckham: prachtig gemaakt met liefde voor het materiaal.

voor meer info: www.lindadeplacie.com


MIDO 2017


JOHNNY LOCO johnny loco maakt duurzame, tijdloze high-end producten. het amsterdamse merk ontwerpt en ontwikkelt zijn eigen fietsen, horloges én brillen. er wordt al ruim tien jaar veel tijd gestoken in de ontwikkeling van kwalitatief hoogwaardige producten die vervolgens in kleine series worden geproduceerd. Johnny Loco biedt, naast acetaat monturen, ook ultradun en super lichtgewicht RVSmonturen aan. De ‘steel’-collectie is, zoals alle monturen in de collectie, geïnspireerd op en vernoemd naar unieke filmkarakters zoals Indy van Indiana Jones, Milton van Office Space en Louis van Papillon. Johnny Loco presenteert dit najaar een limited edition (zonne-)brillen collectie, volledig in Europa geproduceerd. Sneak preview is al op de site te zien! voor meer info: www.johnnyloco.com, eyewear@johnny-loco.com


PRETTY IN

PINK


MIDO 2017

matthew williamson

de pantonekleur roze van dit seizoen is pale dogwood, naar een plant die wij kornoelje noemen. er zijn verschillende tinten, maar in dit geval gaat het om de zachtroze variant. het is een hele tere kleur roze die nog wat delicater is dan de rozenkwarts. omdat de kleur bij brillen ietwat flets kan uitvallen, wordt hij ook met knalroze of andere pastels toegepast. ook in de communicatie van de merken is roze een belangrijke signaalkleur.


MILANO BY NIGHT

MORE IS MORE

piazza duomo


iris apfel jurk prada

gucci

marina rinaldi

etro

als het gaat schemeren in milaan, worden de etalages pas echt mooi. zeker nu dit voorjaar de trend ‘more is more’ lijkt. de economie floreert weer en dus gaat milaan in de overdaad stand. met heel veel afrikaanse invloeden, maar ook thema’s uit indochina en het carabisch gebied worden schaamteloos gecombineerd. strepen, bloemen, fiftiesprints, vleugje sicilië, alles bij elkaar. mooi? niet altijd. spannend? dat wel. en leuk om te kijken, heerlijk!

19


POL AROIDNA SONČNA OČAL A , VEDNO POL ARIZ ACIJA. DOŽIVITE JO TAKOJ. / ОЧКИ ПОЛАРОИД. ЛОВИ МОМЕНТ БЕЗ БЛИКОВ! / L’E XPÉRIENCE INSTANTANÉE. LES LUNE T TES DE SOLEIL POL AROID, TOUJOURS POL ARISÉES.

INSTANT EXPERIENCE

POLAROID SUNGLASSES ALWAYS POLARIZED


MIDO 2017

ÉÉN FAMILIE

AL ZES GENERATIES LANG mazzucchelli: een kleine fabriek opgezet in 1849, die kammen en knopen, gemaakt van hoorn, bot en schildpaddenschild, produceerde, groeide uit tot een internationaal bedrijf met als specialisatie het produceren van semi-afgemaakte plastic materialen van topkwaliteit. nu is mazzucchelli 1849 de grootste producent van acetaat, voor het gebruik van (zonne)brillen! ook maakt het bedrijf zonnelenzen en metalen onderdelen voor producenten van monturen. Mazzucchelli is echt zo’n bedrijf dat al eeuwen bestaat, maar wonderbaarlijk genoeg enorm up-to-date blijft. Een Italiaans familiebedrijf, wereldwijd bekend om haar acetaat. Al eeuwen in de business, en nog eeuwen te gaan. Bij Mazzucchelli geloven ze in zichzelf, hebben ze altijd direct contact met de klant en blijven ze keer op keer innoveren. Een familiebedrijf in topvorm. voor meer informatie: www.mazzucchelli1849.it

eyeline

21


MIDO 2017

chloĂŠ en liu jo


calvin klein

face Ă face

IMPEACH ME naast al het tropische geweld en de zachte pastels doet ook oranje in de brillen goed mee. en dan hebben we het niet over fel oranje, maar nectarine, perzik en flame. een kleur die mooi staat bij vele huidtinten en ook in acetaat prachtig overkomt. peach combineert ook heel goed met jeans, trendy legertinten en andere pastels.

inface

mykita

caroline abram


MIDO 2017

EEN MONTUUR VAN SAFILO GAAT LANG MEE, IS DUURZAAM EN DE KWALITEIT LIGT HOOG. DAT IS ECHT DÉ BOODSCHAP DIE SAFILO ALS MERK WIL UITSTRALEN


SAFILO

ITALIAANS OP Z’N BEST safilo, een bedrijf dat onder die naam al sinds 1934, 100 procent italiaanse kwaliteit produceert. het bedrijf focust zich nu op het opnieuw ontdekken en lanceren van safilo als een merk an sich. alles is simpel, maar mooi en van topkwaliteit. TEKST Jelle Smid BEELD Jan Luijk Country Manager Frankrijk & Benelux Carole Binet stapte dertig jaar geleden bij Safilo binnen. “Sinds die dag focus ik mij op het feit dat Safilo terug moet naar de basis. Vooral uitgaan van wat willen wij en wat willen wij als bedrijf en nu als merk uitstralen?” Safilo startte onder haar huidige naam in 1934, maar dateert eigenlijk al uit 1878. In de lente van het bedrijf ging het qua brillen eigenlijk alleen maar om één ding: functionaliteit. Het product moest nuttig zijn. “Nu is dat gelukkig allemaal heel anders. In de hedendaagse maatschappij is er veel vraag naar design, kwaliteit, functionaliteit, duurzaamheid en dat allemaal in één frame. Safilo heeft haar designers dan ook zorgvuldig uitgezocht. We hebben een sterke hoofddesigner, Vladimir Sobolev en hij heeft heel veel nieuw talent binnengehaald. Daarnaast helpt productengineering bij de kracht van het merk, daardoor kan (bijna) alles wat ontworpen wordt ook geproduceerd worden. Ook hebben we heel veel geïnvesteerd op elk niveau, waardoor onze fabrieken nu echt in staat zijn om

end-to-end producten te produceren. Last but not least doen we ook aan eigen scholing. Dat houdt in dat ons personeel ook echt door ons wordt opgeleid. Dit geeft ons veel controle”. Het product waar Safilo nu aan werkt, is simpel maar van topkwaliteit. “Acetaat en klassiek, maar ook titanium en staal, modern dus. Een montuur van Safilo gaat lang mee, is duurzaam en de kwaliteit ligt hoog. Dat is echt dé boodschap die Safilo als merk wil uitstralen”, zegt Carole Binet enthousiast. “De adviesverkoopprijzen variëren van 180 tot 250 euro en 280 euro voor de titanium versies. Het product dat we nu hebben, precies daarom, ben ik dertig jaar geleden in deze business begonnen. En ik wil er ook dolgraag mee verder”. Safilo doet wat er van hen verwacht wordt. Presteren. Keer op keer. En dat al meer dan 100 jaar lang. voor meer informatie: www.safilogroup.com

carole binet

eyeline

25


NIEUW GEZICHT

MENRAD per 1 mei 2016 is kenneth deschepper gestart als vertegenwoordiger voor menrad in belgië. nieuw in de optiekbranche en met een missie: menrad belgië opnieuw op de kaart zetten. TEKST en BEELD Gina van Dijk Kenneth in het kort Kenneth Deschepper (31) is geboren in Gent en woonachtig in de Gentse deelgemeente Zwijnaarde. Een sociale duizendpoot met een voorliefde voor voetbal en een dierenvriend is typisch Kenneth. Eten bij zijn ouders staat wekelijks op het programma, evenals vier à vijf keer in de week voetballen en ‘s weekends afspreken met vrienden. Kenneth maak je blij met biefstuk en friet, maar ook met nieuwe brilmonturen. “Mijn werk is ook een hobby en voor nieuwe trends mag je me wakker maken”. Hart voor de zaak Familie staat voor Kenneth op nummer één en dat is ook wat hem aanspreekt bij Menrad. “Het is een familiebedrijf dat sterk in zijn schoenen staat en je merkt dat het familiegebeuren erin zit. We willen klanten op een persoonlijke manier helpen en een hechte band scheppen. Iets waar ik volledig achtersta, want zo ben ik ook als persoon”. Hoe was je start bij Menrad? “Ik vind het een voorrecht dat ik voor deze internationale organisatie mag werken. Het was thuiskomen in een warm bad. Met mijn salesachtergrond in de Automotive en FMCGindustrie had ik kennis van de functie, maar niet van de optiekwereld. Ik begon bij nul en daarin steunde het hoofdkantoor mij enorm. Na een opleiding bij Menrad Nederland was ik letterlijk klaar om te gaan bouwen. Menrad is 25 jaar weggeweest uit België, dus elke klant die ik aanmaak is nieuw. Het is een proces wat tijd kost en daarnaast ook erg leuk en uitdagend is”. Wat doe je in je rol? “Ik ben verantwoordelijk voor heel België, ook het Franstalig gedeelte, waar ik de merken Davidoff, R˜E VO, Adidas Originals, Italia Independent en Hackett vertegenwoordig. Voor nu is het belangrijk om weer het fundament te leggen. Dat betekent een stabiel klantenbestand opbouwen. Ik ben veel op pad om optiekzaken te bezoeken. De bewegingen in de

26

eyeline

optiekwereld maken het extra uitdagend. In Nederland wordt bijvoorbeeld sneller gekozen voor gewaagdere monturen. In België zie je deze kanteling nu ook komen, vooral in grotere steden. Daar staan opticiens meer open om met specialere collecties te werken. Adidas Originals en Italia Independent zijn daar een voorbeeld van. Het is ook een kwestie van durven en daar probeer ik bij te helpen. Veel optiekzaken hebben nog geen webshop of social media. Ik hoop dat ik ze kan laten inzien dat het belangrijk is om mee te gaan met de veranderende optiekmarkt. En natuurlijk is Menrad hiervoor de perfecte partner”.


Alcon stelt voor:

nieuwe jongerencampagne

M

! e m w e n y

SES N E L T C NTA O C F O FA N

74% van de lensdragers start met lenzen voor de

De nieuwe campagne wijst jonge brildragers de

leeftijd van 24 jaar.1 Het bezorgt hen een gevoel van

weg naar uw zaak en laat hen kennismaken met

vrijheid en boost hun zelfvertrouwen.

drie lenzen waar ze makkelijk mee kunnen starten:

2

Die “nieuwe

ik” willen ze graag via selfies delen met hun vrienden.

DAILIES®, AIR OPTIX® plus HydraGlyde® en AIR OPTIX® EX

Contacteer uw Alcon Account Manager voor meer informatie. PERFORMANCE DRIVEN BY SCIENCE™ 1. Usage & Attitude Study of Contact Lenses in Germany, UK, France, Italy, Denmark and Finland; n=1674, 2010. 2. Plowright A, Maldonado-Codina C, Howarth G, Kern J, Morgan P. Daily disposable contact lenses versus spectacles in teenagers. Optom Vis Sci. 2015;92(1):44-52. © 2017 Novartis MR2017-500 02/2017


OVN

CONGRES 2017 Veel toekomst voor ogen met contactlenzen

het ovn congres in het congrescentrum 1931, vroeger de brabanthallen, in het nederlandse den bosch was een doorslaand succes. gabriĂŤlle janssen is er als congresvoorzitter in geslaagd een gevarieerd programma neer te zetten dat uitblonk in diversiteit en kwaliteit en dat resulteerde in een bezoekersaantal dat boven de 1000 deelnemers lag. het is bijzonder dat er in 1993 slechts 2 optometristen waren, en er op dit moment rond de 1150 zijn (leden van de optometristen vereniging nederland - ovn) en dat het merendeel daarvan 12 en 13 februari in den bosch rondliep. TEKST Eef van der Worp BEELD Maarten Hartman

28

eyeline


Op het podium schitterden vele afgestudeerde optometristen die een prachtig en goed gefundeerd verhaal wisten neer te zetten, en van wie verscheidene intussen bijna of helemaal benoemd zijn. ‘Optometrie is volwassen aan het worden’ was de ongeschreven boodschap, en misschien wel het officieuze thema, van het congres. Het is misschien goed de godfathers van de optometrie-opleiding nog eens goed in de virtuele schijnwerpers te zetten. Door hun inzet en doortastendheid om een opleiding optometrie op te zetten (zelf gefinancierd vanuit de beroepsgroep, niet vanuit de overheid en niet erkend daardoor in eerste instantie), staat er nu een beroepsgroep, een ‘metier’ en daarmee een congres zoals dat er nu staat. (Eye)Opener Terug naar het congres zelf: waar te beginnen, om verslag uit te brengen van een dergelijk veelzijdig congres? In dit artikel beperken we ons tot de contactlensonderwerpen, maar zelfs hier binnen is het moeilijk een keuze te maken: daarom dus een selectie. Wat contactlenzen betreft, en ook wat betreft het officiële thema ‘De toekomst voor ogen’ stak het myopie-controleverhaal er waarschijnlijk bovenuit, als openingssessie – en het was een echte eyeopener ook. Met veel praktische informatie over hoe we morgen in onze praktijk aan de slag kunnen, en wellicht moeten. De trend was: we gaan van ‘myopie-correctie’, naar ‘myopiecontrole’. Maar het is meer dan dat: ook voorlichting speelt een belangrijke rol. Zie mijn column elders in deze Eyeline met als titel ‘Pedag-oog’. Kortom: ‘myopie-management’ dekt meer de lading dan de voorgaande twee termen. De risico’s op netvliesaandoeningen werden op het congres zo hoog ingeschat bij (hoog-) myopen door onder andere Langis Michaud van de Université de Montreal (Canada) en Jan-Roelof Polling van de Erasmus Universiteit in Rotterdam, dat we deze stelling moeten afwegen tegen de mogelijke nadelen van contactlenzen en atropinedruppels. Geconcentreerd Polling beschreef aan een zeer geconcentreerd publiek dat atropine ontegensprekelijk bijwerkingen heeft, dat ondervond hij ook zelf bij het gebruik van atropinedruppels. Atropine in hogere doseringen (0.5 en 1.0 procent) wordt dan ook niet zomaar toegepast. Maar als je twee hoog-myope ouders hebt, bijvoorbeeld van -10D of meer, met misschien wel ingewikkelde netvliesproblematiek door myopie en hun kind is op 6-jarige leeftijd ook een (hoog-)myopie aan het ontwikkelen, dan is de afweging soms snel gemaakt om toch met een hoge dosering atropine te starten. Jonge kinderen nemen atropine trouwens een stuk makkelijker aan dan iets oudere kinderen, bleek uit de studies hieromtrent. In de eerste groep geldt toch vooral ‘als mama of papa zegt dat het goed voor mij is, dan zal dat wel zo zijn’.

Ook over het ‘rebound-effect’ werd gesproken (een deel van de remming kan teniet worden gedaan als gestopt wordt met atropine druppelen). Dit is juist minder met de lagere doseringen atropine (zoals de 0.01% concentratie). Bij de hogere percentages is het daarom belangrijk om geleidelijk af te bouwen met vermindering van concentratie, en frequentie van druppels toedienen (om de 2 dagen, etc.). Het congres blonk ook uit in interactie met het publiek: zowel in kwaliteit, als in kwantiteit van vragen en opmerkingen uit de zaal. Eén van die zinvolle vragen met betrekking tot dit onderwerp richtte zich op mogelijke schade aan netvlies en ooglens door een verhoogde blootstelling aan UV- licht. Polling reageerde dat dit inderdaad hun aandacht heeft, maar voorlopig zijn dergelijke nadelen niet aangetoond. Een goede bescherming, met een zonnebril bijvoorbeeld, is in elk geval aan te raden. Er werd ook opgemerkt vanuit de zaal dat de momenten waarop het consultatiebureau gezichtsscherpte meet (op 4-jarige leeftijd en op 9-jarige leeftijd) ongelukkig is: er tussenin zou wellicht logischer zijn. In de toekomst is het misschien goed hiernaar te kijken. Pupil Michaud richtte zich specifiek op de mogelijkheden met contactlenzen voor myopiecontrole – in de kliniek van de Université de Montreal is dit de eerste keuze voor kinderen om myopie te remmen – samen met aanpassingen van de levensstijl. Pas in tweede instantie komt atropine aan bod. Hierbij spreken we wel grotendeels over een andere doelgroep: die van de matig-myopen, ten opzichte van de myopen met een hoog risicoprofiel waarover vanuit Rotterdam wordt gesproken. De pupildiameter is het vertrekpunt van de myopie-controle behandeling met contactlenzen, hield Michaud zijn ‘pupillen’ voor. Analyse van meer dan 200 orthokeratologie (ortho-k) lensdragers laten volgens hem zien dat de optische zone zich beperkt tot een klein gebied dat varieert van 2.8mm tot 4.5mm in diameter (gemiddeld 3.5mm). Dit betekent dat de behandelingszone buiten deze centrale zone valt; daar bevindt zich de relatieve ‘plus sterkte’. Om efficiënt te zijn moet deze behandelingszone eigenlijk binnen de pupilzone vallen, anders heeft het geen zin. Als het buiten de pupilzone valt, dan wordt de perifere refractie waarschijnlijk niet voldoende beïnvloed, en is er dus geen of minder myopie remmend effect. Daarom moeten we bij de pupildiameter starten volgens Michaud: als de pupil kleiner is dan 4.5mm, dan heeft ortho-k geen zin naar zijn mening. Zeker als dit gekoppeld wordt aan een lage excentriciteit van de cornea en een vlakke cornea. Wat de excentriciteit betreft, is een sim-

eyeline

29


PARAMETERS:

Materiaal:

Samfilcon A

Technologie:

MoistureSeal® technologie

Watergehalte:

46%

Zuurstofdoorlatendheid (Dk/t):

163 @ -3.00D

Lens design technologie:

3-Zone Progressive™ Design, center-near aspheric optics

Basis curve:

8.5 mm

Diameter:

14.2 mm

Middendikte:

0.07 mm bij -3.00D

• Accurate leesadditie in elke afzonderlijke sterkte

Sterktebereik:

+4.00D t/m -10.00D in stappen van 0.25D (inclusief plano)

• Consistente sterkte in elke afzonderlijke zone

Addities:

• Ontworpen voor een succesvolle eerste aanpassing

Low: +0.75D tot +1.50D leesadditie bril High: +1.75D tot +2.50D leesadditie bril

Visitint:

Licht blauw

• 2 leesaddities voor efficiënt aanpassen

Modaliteit:

Maandelijks, daily wear indicatie

• Asferisch met Center Near design


pele rekensom te gebruiken (de Mountford-formule): de excentriciteit/0.2+1D=de potentiële ortho-k correctie. De excentriciteit is gemakkelijk te controleren met een corneatopograaf. Maar de corneakromming speelt ook een rol: bij een excentriciteit van 0.4 (laag) met een vlakke cornea van 8.25mm (41D) geeft dit slechts 1.4D ortho-k effect. Een oog met een excentriciteit van 0.6, bij een kromming van 7.35mm (46D) geeft daarentegen ruim 4D ortho-k effect. Bij grotere pupildiameters dan 4.5mm is ortho-k wel een goede optie: alleen moet de sterkte van de myopie dan bij voorkeur niet veel hoger zijn dan -4D. De ortho-k resultaten zijn, zoals we dat ook kennen vanuit onze eigen praktijk, minder voorspelbaar boven de -4D. Gedeeltelijke correctie met ortho-k is dan eventueel nog een optie, met een bril daar bovenop. Of de andere mogelijkheid is over te gaan op zacht dual-focus - net als bij de kleine pupildiameters van minder dan 4.5mm. Ortho-k is wel nog steeds het meest efficiënt, al komt zacht dual-focus steeds dichterbij. De mogelijke nadelen van ortho-k specifiek werden door Dieuwke van de Wiel-van Ooik van Visser Contactlenzen uiteengezet: ‘Keep calm and follow protocol’ is het devies, dat verkleint de kans op problemen. Simpele dingen als meteen een afspraak maken voor de volgende keer, is bijvoorbeeld een manier om een goed zicht te houden op de lensdrager, evenals goede afspraken over hygiëne. In haar praktijk is hiervoor een speciale poster ontwikkeld, die in de praktijkruimte hangt. Ook driemaandelijkse controles in plaats van elke zes maanden kan bij ortho-k bij kinderen worden ingezet als middel volgens Dieuwke. De risico’s van zachte lenzen dragen kwamen een dag later op het congres aan de orde. Zweer Aansluitend bij het voorgaande item: een andere uitstekende en belangrijke sessie betrof het onderdeel ‘contactlensmanagement’, op maandag op het congres. Hierin veel aandacht voor risicofactoren voor infecties: wat goed aansloot bij het myopie verhaal. Hoe veilig (of onveilig) is het nu helemaal om lenzen aan te passen, met name bij jonge kinderen van 7 tot 11 jaar: want myopiebeheersing moet namelijk zo vroeg mogelijk beginnen. De grootste risico’s, op een ulcus (zweer) bleken zich echter voor te doen bij een leeftijd tussen de 15-25 jaar volgens Beth Kinoshita van de Pacific University (US), en verder bij mannen, bij slapen met lenzen in, en bij rokers. Dat is niet per se het risicoprofiel van jonge kinderen (van 7 tot 11 jaar) was de conclusie. Oogarts Carina Koppen bracht een uitstekende lezing over infiltraten: hoe te herkennen, en wanneer kunnen ze kwaad. Een van de lessen was: ulcers laten zich meestal ‘volmondig’ zien, en Pseudomonas is nog steeds ’volksvijand nummer 1’

marten fortuin, gabriëlle janssen, ruud van den heuvel

in de contactlenspraktijk. Bij die ‘volmondige’ presentatie, in dat geval niet via de huisarts of via andere kanalen doorsturen, maar onmiddellijk en acuut naar de oogarts sturen voor adequate behandeling. Let bovendien op ‘the great pretenders’: een Acanthamoebe infectie wordt nog weleens onterecht voor een virale dendriet aangezien (ook door de oogarts), en een chlamydia infectie is misschien minder zeldzaam dan we zouden verwachten. Hierbij zijn follikels op de palpebrale conjunctiva aan de binnenkanten van de oogleden te zien. De deelnemers aan deze sessie zweerden overigens bij het ‘droog’ bewaren van het lensdoosje gedurende de periode dat de lenzen niet gedragen worden: de dopjes van het lensdoosje eraf laten dus. Alleen liever niet in de buurt van een toilet. Leiding(-water) Maurice Heunen nam het initiatief, en de leiding, in het onderzoek naar de waterkwaliteit in (Zuid-)Nederland. Conclusie: Nederlands drinkwater bevat geen chloor, maar is wel veilig. Dat is anders dan in andere landen. Pseudomonas in Nederlands drinkwater is aangetoond, maar dat is vergelijkbaar bijvoorbeeld met de situatie in de Verenigde Staten. Onderzoeken daar kunnen dus hier ook van toepassing zijn, is de voorzichtige conclusie. Er werd geen Acant-

eyeline

31hamoebe aangetroffen en dat lijkt een verschil te zijn met de situatie (en de infectiekans) in het Verenigd Koninkrijk waar Acanthamoebe regelmatig in drinkwater wordt aangetoond (vanwege de waterreservoirs op veel huizen). Toch zijn leidingwater en contactlenzen geen gelukkige combinatie: er kan van alles in groeien, je hebt maar 1 micro-organisme nodig dat zich razendsnel, in een nacht bijvoorbeeld, kan vermenigvuldigen. Daarom nooit lenzen in leidingwater bewaren uiteraard. En de waterkwaliteit in meren en plassen is abominabel volgens zijn onderzoek. Plassen en meren moeten vermeden worden door lensdragers: of lenzen uit tijdens het zwemmen of gebruik van daglenzen (die na het zwemmen worden weggegooid) wordt aangeraden. Van keratoconus naar scleralens Een ander hot item op het congres was keratoconus (KC). De incidentie (aantal nieuwe gevallen per tijdseenheid) volgens Robert Wisse en onderzoekers uit Utrecht is ongeveer 1:7500 in Nederland, maar de prevalentie (het aantal mensen dat KC heeft) is 1:375. Alles bij elkaar veel hoger dan we dachten, onder andere door nieuwe onderzoekstechnieken (waaronder met name corneatopografen). Er zijn verschillende behandelingsmethoden voor KC. Onderzoekers uit onder andere Rotterdam en Utrecht lieten zien wat er allemaal mogelijk is voor KC, en voor andere cornea-aandoeningen. Nienke Soeters beschreef de indicatiestelling en behandeling met corneal crosslinking bij KC. De deelnemers aan een scleralens paneldiscussie, in een sessie volledig gewijd aan scleralenzen, waren het erover eens dat scleralenzen een goede manier zijn om chirurgische behandeling voor KC, zoals corneatransplantatie, uit te stellen of misschien wel te voorkomen. Met andere woorden: overweeg altijd of contactlenzen, en met name scleralenzen, vooraleer u doorstuurt voor chirurgie. Met uitzondering van corneal crosslinking; dit is een succesvolle behandeling die kan uitgevoerd worden om de toename van keratoconus te remmen, maar hierna zijn (sclera-)lenzen vaak nog steeds noodzakelijk. Scleralenzen zijn over het algemeen erg populair in NoordAmerika. In Nederland is het percentage scleralens dragers ook zeker groeiende. Toch was de algemene veronderstelling van het panel - bestaande uit scleralensaanpassers uit verschillende praktijken - dat door de goede kwaliteit contactlensaanpassers in Nederland, met een hoge corneatopografie dichtheid en het Nederlandse klimaat (letterlijk en figuurlijk) vormstabiele (corneale) lenzen zeker hun plaats in de praktijk zullen behouden. Zo blijft de lagere zuurstofdoorlaatbaarheid van scleralenzen een mogelijk nadeel: vermindering van de lensdikte, verlaging van de clearance (de ruimte tussen lens en cornea) en een hoge Dk van het materiaal worden aanbevolen. Vooral na een cornea-transplantatie is, door een verminderde kwaliteit van het endotheel in het donorweefsel, het ontstaan van oedeem niet ondenkbaar.

Daartegenover staat volgens de sprekers in de sessie, dat scleralenzen een uitstekend toepassingsgebied hebben wat ook nog steeds groeiend is. Scleralenzen vermijden het meest gevoelige deel van het hele menselijk lichaam - de cornea - door er een brug overheen te vormen. Dit verklaart het enorme comfort van scleralenzen, met daarnaast een uitstekend optisch resultaat door een stabiel (niet bewegend en niet flexibel) zicht. Al bij al een bijzonder congres, met een bijzonder goede sfeer. Een sfeer die hopelijk ook van deze pagina’s afspat. Conclusie is onder andere dat percentages complicaties bij lensdragen niet hoog zijn, integendeel. Maar zoals de beroemde Engelstalige uitspraak stelt: ‘it’s not rare - if it is in your chair’. Kortom, gefocust blijven op hygiëne en een goede herkenning van infiltraten en corneale infecties moet hoog in het vaandel blijven staan, net als de aandacht voor hygiëne. Een conclusie is ook dat er met (speciale) lenzen, of dit nu met dual-focus zacht, ortho-k of met scleralenzen is bijvoorbeeld, heel veel moois gedaan kan worden, waar heel veel mensen baat bij kunnen hebben. Met een mooie toekomst voor ogen dus. Uiteindelijk moet dat wel goed gemanaged worden: een belangrijke taak voor ons in de praktijk. Contactlenzen kunnen zelfs, zonder al te dramatisch te willen doen, ‘life changing’ zijn in sommige gevallen. Een mooie toekomst: voor onze praktijk en voor de lensdrager. Het is misschien wel één van de meest interessante en dynamische tijden ooit voor de contactlenspraktijk. Michaud, Simard, Marcotte-Collard, Defining a Strategy for Myopia Control - A systematic approach can help practitioners more effectively implement myopia control into practice. Contact Lens Spectrum, March 2016, http:// www.clspectrum.com/issues/2016/march-2016/defining-a-strategy-formyopia-control

eef van der worp

eyeline

33


BAUSCH + LOMB

ULTRA FOR PRESBYOPIA ®

ERVARINGEN UIT DE DAGELIJKSE PRAKTIJK de ultra® for presbyopia contactlens van bausch + lomb is een innovatieve lens voor een doelgroep met een digitale levensstijl. de lens scoort in de dagelijkse praktijk fantastisch op visus en comfort. opvallend is ook het uitzonderlijk goede kijkcomfort einde dag. drie contactlensspecialisten delen hun ervaringen met deze vernieuwende multifocale lens. TEKST Marie-Catrien van Deijck BEELD B&L INFOTORIAL

34

eyeline


“ULTRA® for Presbyopia scoort uitmuntend op visus. Vooral de resultaten met hypermetropen zijn buitengewoon”. Peter Laureyssens van Optiek Laureyssens in Edegem is bijzonder goed te spreken over de ULTRA® for Presbyopia contactlens die Bausch + Lomb eind 2016 introduceerde. Bausch + Lomb ontwierp deze lens speciaal voor mensen die een groot deel van de dag digitaal bezig zijn. Uit onderzoek blijkt dat mensen tussen de 18 en 35 jaar gemiddeld 9 uur per dag op een smartphone, tablet of computerscherm kijken. Hierdoor knipperen ze minder en krijgen ze last van droge ogen. Bausch + Lomb ontwikkelde voor deze groep eerder al de ULTRA® contactlens. Deze lens is nu ook in een multifocale uitvoering beschikbaar: ULTRA® for Presbyopia. Rob Rosenbrand van Bausch + Lomb: “Het marktpotentieel voor multifocale contactlenzen is, als gevolg van de vergrijzing, enorm. Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat 40% in de leeftijdsgroep 40-64 jaar geïnteresseerd is in multifocale contactlenzen 1). Van deze mensen heeft 1 op de 3 last van droge ogen; daar hebben we nu de oplossing voor”.

“Alle lensdragers die toe zijn aan een leesbril, moeten eerst multifocale lenzen proberen” Moisture Seal Technologie De ULTRA® for Presbyopia contactlens is vervaardigd op basis van Moisture Seal Technologie. Dankzij 3 unieke siliconen die een speciale verbinding aangaan en de toevoeging van hoog hydrofiele polymeer polyvinylpyrrolidone (PVP) die de silicone moleculen ommantelen, houdt deze lens 95% van het vocht de hele dag vast. ULTRA® for Presbyopia heeft een hoge zuurstofdoorlaatbaarheid, met een relatief lage modulus en is bijzonder flexibel. In combinatie met het dunne randprofiel en het gladde lensoppervlak biedt de ULTRA® for Presbyopia veel comfort gedurende de gehele dag.

3-zone Progressive Design Bausch + Lomb heeft het 3-Zone Progressive Design ontwikkeld om de beste balans te vinden in het zicht op alle afstanden, met een voorspelbare contactlensaanpassing. Door gebruik te maken van bio-metrische data, verkregen van 180 ogen waarin pupilgrootte, aslengte, restaccommodatie, hogere orde aberraties en corneatopografie zijn opgenomen, is een computerrekenmodel ontwikkeld dat nauwkeurig de visus op negen verschillende kijkafstanden voor ieder individueel oog kan voorspellen.

eyeline

35


Minder last van droge ogen Siglinde Thyssen van Optiek Thyssen-Breugelmans in Kapellen is net als haar collega erg tevreden over de resultaten met ULTRA® for Presbyopia. “Deze lens is nu al mijn eerste keuze in multifocaal. Het comfort is erg goed. De meerderheid van de mensen die ik met deze lens heb aangepast, geeft aan dat het comfort goed is. Ze hebben allemaal minder last van droge ogen. Ik heb ULTRA® for Presbyopia zelf ook geprobeerd. Ik heb last van heel droge ogen en deze lens biedt een erg goede ervaring. De laatste jaren wordt hier meer gesproken over beeldschermgebruik en het effect van droge ogen. Er is ook veel meer media-aandacht voor. Wanneer klanten nu zeggen dat de lens comfortabel is, vormt dat een goede graadmeter voor het droge-ogenprobleem. Bij de halfjaarlijkse controle zegt de klant meestal dat het goed gaat, maar het is heel belangrijk om dan verder te vragen. Ik vraag mijn klanten of ze aan het einde van de dag last hebben van een oncomfortabel gevoel, of van droge ogen, en wanneer ze daarover nadenken, blijkt toch vaak dat ze dat inderdaad hebben. Dat is een goede insteek om ULTRA® for Presbyopia onder de aandacht te brengen en te laten proberen. En bij nagenoeg iedereen die ik met deze lens aanpas, blijkt het comfort effectief verbeterd. Mijn klanten zijn er zeer tevreden over”.

“Het comfort is erg goed, nu al mijn eerste keuze” Positieve evolutie “Ik vind dat alle lenzendragers die toe zijn aan een leesbril, eerst multifocale contactlenzen moeten proberen”, zegt Karine Bosmans van Optiek Karine in Heusen-Zolder. “Het is zoveel waard om niet steeds een leesbril te hoeven op- en afzetten. Mensen vergelijken multifocale lenzen met een multifocale bril en denken dat het lastig is om eraan te wennen, maar dat gaat juist gemakkelijker dan bij een multifocale bril. Ik heb al veel positieve aanpassingen gehad met de ULTRA® for Presbyopia en werk er heel graag mee. De lens zit heel stabiel op het oog en zowel het comfort als de visus zijn erg goed”. Siglinde Thyssen: “Op het gebied van multifocale contactlenzen heeft de laatste jaren een positieve evolutie plaatsgevonden. Tien jaar geleden waren de succeskansen van

36

eyeline

Over ULTRA® for Presbyopia ULTRA® for Presbyopia is verkrijgbaar in de sterktes +6 tot en met -10 in stappen van 0.25D Addities: Low +0.75D tot +1.5D, High +1.75D tot +2.50D. Wilt u meer achtergrondinformatie over de ULTRA® for Presbiopia? Vraag naar de naar de speciale uitgave ‘Digitale wereld en contactlenzen’ bij uw Bausch + Lomb vertegenwoordiger of kijk op www.bauschlomb.be/professionals/healthcareprofessionals multifocale lenzen erg klein, maar ze zijn zó enorm verbeterd en de aandacht voor droge ogen heeft de ontwikkeling een boost gegeven. Beginnende presbyopen wijs ik op het bestaan van deze lenzen en vaak komen ze er na een tijdje zelf op terug”. Aanpasvriendelijk “Het comfort einde dag is frappant”, zegt Peter Laureyssens. “ULTRA® for Presbyopia is heel dun en ik vind het een erg mooie lens. De groep lenzendragers die voorheen frequent comfortdruppels gebruikte, hoeft nu veel minder bij te druppelen. Ik vind het een gemakkelijk aan te passen lens die heel eenvoudig te verdelen is in low- en high add. Er zijn veel combinatiemogelijkheden en het aanbod is aanpasvriendelijk. Met ULTRA® for Presbyopia heb je geen tien opties nodig om tot een goed resultaat te komen. Wij spreken iedereen aan op de mogelijkheid van multifocale lenzen. Mensen die hier met enige tegenzin een leesbril komen kopen, maken wij heel blij met ons verhaal over multifocale lenzen. ULTRA® for Presbyopia is een zeer mooi product. Ruim anderhalf jaar geleden lanceerde Bausch + Lomb de sferische ULTRA® contactlens en deze heeft nu dus al een multifocale aanvulling. Dat is heel leuk meegenomen! Bausch + Lomb heeft hiermee lekker kort op de bal gespeeld”. meer info: www.bausch.com

Referenties: The 2015 Gallup Study of the U.S. Multi-Focal Contact Lens Market


THE WOMAN IN RED OPTIEK SANDRA e.c. de schepper creëerde voor sandra de feyter te melle een trendy experience-optiekzaak. na eerdere verbouwing met plaatselijke aannemers verkoos sandra op een hoogtepunt in haar carrière geen risico te nemen en haar volledige winkelinrichting, ontwerp en uitvoering toe te vertrouwen aan e.c. de schepper, een bedrijf dat met meer dan 50 jaar ervaring als specialist een palmares van succesvolle optiekinrichtingen kan voorleggen, created and made in belgium. door middel van constante vernieuwing en steeds inspelend op een snel evoluerende markt biedt e.c. de schepper creatieve oplossingen die leiden tot meer traffic en meer omzet. e.c. de schepper ontwikkelde de experience-optiekzaak. Concept Optiek Sandra is een sfeervolle belevingswinkel met centraal een koffiebar met geïntegreerde wachthoek en aanvullende multimedia wand. Hier rond werd een uitnodigend plan met een vrije route opgebouwd rond verschillende presentatiewanden, ieder met een aparte achtergrond specifiek voor een productgroep of merk. Ook het logo van Sandra werd uitdrukkelijk in het interieur verwerkt.

Opfrissing of verbouwingsplannen? Hebt u ook interesse in een sterk concept inspelend op de huidige shopping trends, uitgevoerd zonder zorgen binnen een strakke planning? Neem dan contact op met E.C. de Schepper. voor meer info: +32 (0)15 432582, www.ecdeschepper.com

INFOTORIAL

Materialen De vloer werd opgebouwd met strakke donkere parketlook die de verschillende zones benadrukt en gecombineerd met een heldere steen rondom. De wanden werden in het wit geschilderd, badend in aangenaam led-licht, met als kleuraccent rood, de lievelingkleur van Sandra. Op het plafond werden vlakken in zwart geschilderd ter versterking van de verschillende zones. Zwart-wit sfeerfoto’s creëren extra beleving.

Sandra De Feyter over E.C. De Schepper E.C. De Schepper bracht mij een vrijblijvend bezoek en stelde me ook vrijblijvend een plan en nauwkeurige raming voor. Ter illustratie maakten zij ook enkele 3D presentaties, het leken wel foto’s van hoe mijn winkel er zou uitzien! Op deze basis was ik snel overtuigd, mijn droom zou werkelijkheid worden. Van het eerste contact tot einde der werken had ik ook één contactpersoon, Guido Van Caillie. Dit maakte dat de samenwerking van dag één tot de eindoplevering aangenaam en efficiënt verliep.

eyeline

37


SAVE THE DATE

03/09 2 017

SAM & LO E DATE C AS O ATION PTIC AL KICK OFF

F O U RT H E D I T I O N PA L E I S 1 0 B R U S S E L S

www.nicheopticalfair.be


KOOL BY KOOL KOOL by KOOL van Jeroen van Esdonk is een spetterend vernieuwend winkelconcept waarbij de vintage look & feel en een prachtige collectie een jongere doelgroep doet watertanden. Denk aan Dick Moby, Nyna&Max, Dita en Bute&Bruce. De opdracht aan WSB Retaildesigners was duidelijk: ontwerp voor het naast Kool Optiek gelegen pand een extra optiekconcept voor 20 tot 40-jarigen; houd de kosten laag en het spektakel groots. Een verbluffend resultaat met zeer enthousiaste klanten kwam tot stand in februari: professionele oogzorg in combinatie met een goede sfeer en eigenheid. Er is niets gesloopt, het gestripte pand had vanzelf een vintage stijl en een uitgekiende brilpresentatie werd toegevoegd. Shoppen kun je hier als de beste. En dat is precies datgene dat KOOL by KOOL voor ogen had voor de jongere doelgroep. voor meer info: www.wsbinterieurbouw.nl


Premium sales, een kunst … die we voor u uit de doeken doen

Thinking, geloof in uw product Guy De Vleeschauwer onderscheidt drie niveaus in de manier waarop mensen functioneren: wat, hoe en waarom (operationeel, tactisch en strategisch). Elk van deze functioneringsniveaus speelt zijn rol in de drie stappen van het verkoopsproces: thinking, telling, en selling. Of, in het geval van premium sales: upthinking, uptelling, en upselling! Onze gewoontes (wat we doen) bevinden zich op het operationele niveau, hoe we het doen is het tactische niveau en waarom we het doen is het strategische niveau. Net daar gaat het vaak mis, want ‘durven’ verkopen zit grotendeels tussen uw eigen oren. Als u zelf niet gelooft dat de uitmuntende eigenschappen van de DAILIES TOTAL1® contactlens met

Guy De Vleeschauwer Groei-architect bij Atlas

watergradiënt haar prijs waard maken, is de kans groot dat u de verkoopsbal misslaat. “Het gaat daarbij niet louter om uw eigen winst en omzet, maar bovenal om hoe en waarom u uw klant een plezier doet met deze lens”, benadrukt Guy De Vleeschauwer. “Dat heeft vooral te maken met motivatie. Zie het als een plicht de klant te helpen. Verkopen is helpen beslissen. Bij sommige premiumproducten schuilt de meerwaarde louter in de merknaam. Bij DAILIES TOTAL1® kan u de meerwaarde van de lens onderbouwen aan de hand van haar technologische kwaliteiten en hoe die de behoeften van de klant inlossen.” Telling, personaliseer de informatie Is de motivatie er? Gelooft u écht in de meerwaarde van deze lens? Dan is het tijd voor telling. Een goede tactiek: spreek elke potentiële klant systematisch aan over DAILIES TOTAL1® contactlenzen met een unieke watergradiënt. “Wacht niet tot deze elders zelf ontdekt dat er een beter product bestaat dan zijn huidige contactlenzen of een concurrerend merk, maar voel u verplicht hem daarvan op de hoogte te brengen”, zegt Guy De Vleeschauwer. “Meer nog, zorg voor visuele prikkels of teasers die bezoekers van uw winkel ertoe aanzetten DAILIES TOTAL1® zelf ter sprake te brengen.” Zodra hun aandacht is getrokken, kunt u uw technische kennis bovenhalen. “Maar wees daar selectief in! Vertaal alle ‘technische’ productkenmerken in voordelen voor uw klant”, gaat Guy De Vleeschauwer verder. “Stel eerst gerichte vragen die de klant aanzetten tot openhartigheid over wat deze belangrijk vindt. Gaat het om comfort, het niet voelen van de lens, de hanteerbaarheid, de gezondheid van de ogen, lange draagtijden, vermindering van het droogtegevoel ...? Luister ook aandachtig naar de antwoorden en bewijs dat u dat doet! Dat kan door te knikken, en zeker ook door kort samen te vatten en bepaalde woorden van de klant daarbij te herhalen. Stem uw technische verhaal hier vervolgens op af door er de aspecten uit te lichten die net voor dit individu meerwaarde bieden. Daarna, als deze voordelen de interesse gewekt hebben, kan u eventueel uitweiden over bijkomende voorde-

len. Vergeet daarbij niet de naam DAILIES TOTAL1® regelmatig uit te spreken! Telling is not selling: zorg voor een goede interactie.” Selling, durf afronden! De soms negatieve bijklank van hun vak boezemde sommige verkopers angst in om de verkoop af te ronden. “Te sterk pushen is natuurlijk uit den boze”, zegt Guy De Vleeschauwer. “Maar u hoeft er echt niet voor terug te schrikken om uw klant aan te sporen de lenzen eens te proberen - de pudding proeven is nu eenmaal de enige manier om te weten of hij lekker smaakt! - of zelfs meteen voor de verkoop van een verpakking te gaan. Als expert is het uw taak om deze in zijn beslissing te sturen. Als u ervan overtuigd bent dat de klant wel degelijk plezier zal hebben van zijn DAILIES TOTAL1®, u de juiste vragen stelde en de juiste informatie gaf, dan gaat de verkoop afronden als vanzelf. U kan de meerprijs hierbij ook positief uitspelen, want heel wat mensen zien hierin een bewijs van kwaliteit.” De kracht van emotie Dat productkennis en een goed voorkomen primaire onderdelen zijn in de elementenmix waarmee u als verkoper vertrouwen schept en klanten tot een langetermijnrelatie kan bewegen, is een misvatting. “Natuurlijk is productkennis belangrijk om u als expert te profileren en is een verzorgd uiterlijk onontbeerlijk in oogzorg”, weet Guy De Vleeschauwer. “Maar onderschat de kracht van emotie niet!” U kan de emotie verbaal opwekken, door empathisch in te spelen op de behoeften van de klant, maar ook zintuiglijk. “Stop deze bijvoorbeeld het doosje van de DAILIES TOTAL1® eens in handen”, aldus Guy De Vleeschauwer. “Of de lens zelf om aan te tonen hoe zacht die is. Door zo veel mogelijk zintuigen bij uw verkoop te betrekken, schept u een band tussen de klant en het product.” De angst voor ‘nee’ overwinnen Krijgt u toch een ‘nee’? “Wat dan nog?”, vindt Guy De Vleeschauwer. “Gebeurt het vaak, ga dan eens na waar u in de fout ging. Wanneer u er zeker van bent dat u de klant goed geholpen heeft en de klant toch ‘nee, dank u’ zegt, dan heeft u uzelf niks te verwijten. Elke nee brengt u dichter bij uw volgende ja.”

© 2017 Novartis MR2017-0011/2017

DAILIES TOTAL1®, de eerste en enige contactlens met een watergradiënt, is een juweel van een lens! Maar hoe overtuigt u uw klanten ervan dat ze haar prijs echt wel waard is? Guy De Vleeschauwer, groeiarchitect bij Atlas, onthult het geheim achter premium sales.


JOHNSON & JOHNSON neemt AMO over johnson & johnson heeft de overname afgerond van abbott medical optics (amo), een volledige dochteronderneming van abbott. De 4,325 mld dollar all-cash overname omvat oogheelkundige producten op drie gebieden van patiëntenzorg: cataract chirurgie, refractieve laserchirurgie en ‘consumer eye health’. Deze productlijnen zullen nu samengaan met het wereldwijd toonaangevende merk ACUVUE® contactlenzen en de samengevoegde organisatie zal opereren onder de merknaam Johnson & Johnson Vision. "Met de toevoeging van AMO's wereldberoemde oogchirurgietak, is J&J Vision klaar om een wereldleider op het gebied van ooggezondheid te worden", zei Ashley

McEvoy, Company Group Chairman, Johnson & Johnson Consumer Medical Devices. "Zicht is kostbaar, het is het zintuig waarvoor men het meest bang is dit te verliezen. Door het aan boord halen van chirurgische oplossingen die worden ondersteund door de middelen en het wereldwijde bereik van Johnson & Johnson, kunnen we voor meer mensen over de hele wereld het zicht verbeteren en herstellen". Met bijna 70 mld dollar, is ooggezondheid een van de grootste, snelst groeiende en meest achtergestelde segmenten in de huidige gezondheidszorg. voor meer info: www.jnj.com

Hét Congres Vormstabiel de algemene nederlandse vereniging van contactlensspecialisten (anvc) organiseert op 29 mei aanstaande in samenwerking met de leveranciers van vormstabiele contactlenzen, microlens contactlens technology, nkl contactlenzen, procornea nederland en uco lavec hét congres vormstabiel. iets voor u om voor naar nederland te rijden? Negen lezingen in het Van der Valk Hotel in Utrecht over corneatopografie, interpretatie van fluorbeelden, multifocale mogelijkheden van vormstabiele lenzen en probleemoplossing, maar ook de vragen ‘waarom vormstabiele lenzen’ en ‘waarom lukt het niet’. De sprekers van Nederlandse bodem - Eef van der Worp, Ron Beerten, Mirjam van Tilborg, Cristian Mertz, Sander Sterk, Kees Broos, Elien Janssen, Reinier Stortenkelder en Arjan de Vecht - nemen de deelnemers mee in de wondere wereld van de vormstabiele contactlens. Slotspreker is niemand minder dan dr. André Kuipers, arts en ESA-astronaut! Naast bovengenoemde initiatiefnemers zijn ook Eaglet Eye, OptiekVision, Optiek XL, O’Max, EyeVinci en Ursapharm met een stand aanwezig. voor meer info: www.optiekagenda.nl

MOREL opent

Morel Belux morel lunettes opende onlangs het eigen kantoor morel belux in samenwerking met williame optics. om verder te kunnen groeien in belgië is dit een logische stap. Naast divisies in de VS, Hong Kong, Zweden, Zwitserland en Brazilië, heeft Morel Lunettes een verdere internationale stap gezet in België en Nederland. Dit internationale familiebedrijf heeft grote plannen en gaat haar merken en goede relatie met opticiens verder versterken. In het logo de bekende kat, dat symbool staat voor intrigerend en ongewoon. Katten zien dag en nacht en landen altijd op hun voeten. Daarnaast zijn ze intuïtief, trouw, aanhankelijk en staan ze altijd op de uitkijk; waarden die ook door Morel Lunettes worden gekoesterd. voor meer informatie: www.williame-optics.be www.morel-france.com

eyeline

41


ALCON frist verpakking AIR OPTIX® op alcon introduceert een nieuwe verpakking voor de air optix® familie van silicone hydrogel maandlenzen. alle verpakkingen van air optix® krijgen hetzelfde eigentijdse blauw als dat van de huidige air optix® plus hydraglyde® verpakking, maar dan met verschillende secundaire kleurvariaties om de contactlenzen binnen het assortiment te onderscheiden. AIR OPTIX® is de enige familie van contactlenzen met de SmartShield™-technologie die nu goed in het oog springt op de verpakking. Dankzij deze technologie bieden de lenzen een aanhoudend draagcomfort van dag 1 tot dag 30*. “Heel wat dragers van contactlenzen vertrouwen op AIR OPTIX® voor een aanhoudend draagcomfort en een helder zicht. Vandaag verfrissen we de verpakking voor een betere

merkherkenning tussen de vele bestaande verpakkingen en leggen we de nadruk op de SmartShield™ technologie van Alcon die uniek is voor het AIR OPTIX® assortiment”, aldus Jan Wagner, Hoofd Franchise EMEA Vision Care bij Alcon. “We hebben er het volste vertrouwen in dat de fraaie en eigentijdse look, samen met de promotie van de SmartShield™-technologie, het merkimago van AIR OPTIX® een boost zal geven en ertoe bijdraagt ons assortiment te onderscheiden”. meer info: www.myalcon.be * Eiden SB, Davis R, Bergenske P. Prospective study of lotrafilcon B lenses comparing 2 versus 4 weeks of wear for objective and subjective measures of health, comfort, and vision. Eye & Contact Lens. 2013;39(4):290-294.

Carven Eyewear nu ook in Benelux Tel: 0031 411 62 44 44 - www.avabrillen.nl

carven eyewear wordt vanaf nu in de hele benelux door ava brillen aangeboden. een mooie stap voor dit merk, dat onlangs in de prijzen viel met het winnen van de nana woody and john award in de categorie fashion luxury. De Carven-dame is uitdagend, spontaan, vrouwelijk, elegant en geeft de voorkeur aan eenvoud. Grondlegger van dit Franse Haute Couture merk is Madame Carmen de Tomasso, die in 1945 haar modehuis opende. Zij overleed nog niet zo lang geleden in 2015 op 105-jarige leeftijd. Carven is kleding, tassen, parfum en ready-to-wear eyewearcollecties. Carven is drie lijnen die als een gouden draad met elkaar zijn verweven: het spontane Carmen, het vrouwelijk chique Ma Griffe en het subtiele Malher. Het steeds weer gebruiken van typische merkelementen draagt bij aan de herkenbaarheid van het merk. Het materiaalgebruik in de verschillende lijnen bepaalt de hoogte van de prijs. Zo is de symbolische dop van de parfumfles uit de Ma Griffe-lijn verwerkt in de veren van de monturen en is de retromoderne look & feel van de Malher-collectie onmiskenbaar. Leuk, die neo-vintage look door het einde van de oortip af te werken met een verguld eindstuk! voor meer info: www.avabrillen.nl

42

eyeline


Zo speelt u in op de online oriënterende consument

Voortaan 24/7 brillen passen op uw eigen website Presenteer uw website zoals uw klant gewend is vanuit uw winkel. Een bril zien, is de bril ook willen passen.

Plug & play online brillen passen op uw website

1500+ merkbrillen zonder inkoop en 100% marge

Ook uw eigen collectie GRATIS online pasbaar

Online brillen reserveren of kopen

Voor volwassenen, tieners en kinderen

Correctiebrillen en zonnebrillen

Wilt u graag weten wat online brillen passen kan doen voor uw website en uw winkel? Maak vrijblijvend een afspraak met Hans Profijt op tel: +31 (0)6 422 066 31, e-mail: hans.profijt@brilonline.com.

Brilonline.com

de surplus voor de website van de zelfstandige opticien in België voor meer informatie, kijk op nieuwsbrief.brilonline.com (zonder www.)


P´8478 SUNGLASSES

INSPIRED BY OUR PASSION FOR DESIGN


PERFECT MAATWERK

RODENSTOCK VISION PERFORMER persoonlijker en gerichter was een kijkadvies nog nooit. met de rodenstock vision performer (vip) mis je als opticien niets meer van de kijkbehoeften van de klant. met behulp van een snel te doorlopen digitale vragenlijst, ondersteund door beelden die bij de persoon in kwestie aansluiten, komt precies aan het licht welke bril(len) en glazen de klant nodig heeft. perfect op maat. zeg daar dan als klant maar eens nee tegen. TEKST Marie-Catrien van Deijck INFOTORIAL

alain faniel, salesmanager rodenstock

eyeline

45


Samenwerking tussen een leverancier en opticiens kan tot mooie dingen leiden. De Rodenstock ViP is daar een goed voorbeeld van. Na bijna een jaar ontwikkelen en voorbereiden, is het eerste, internationale adviesplatform voor de ViP-opticiens van Rodenstock een feit. De ViP is een adviestool waarmee opticiens samen met hun klant via een programma op een touch screen tot een maatwerk advies kunnen komen; gebaseerd op het kijkprofiel van de klant. Het scherm staat op een zuil, maar kan ook in een verkooptafel worden verwerkt. Het werkt heel eenvoudig: de klant ziet op zes slides steeds enkele vragen verschijnen en moet het passende antwoord aantikken en aangeven hoe belangrijk dit voor hem/haar is. In enkele minuten tijd is het kijkprofiel en het daarbij passende advies duidelijk. Maak klanten bewust van behoefte “Het programma kan heel snel werken, maar het is de bedoeling dat het wordt geïntegreerd in het verkoopgesprek”, vertelt Alain Faniel, Salesmanager bij Rodenstock Benelux. “We moeten de uitdagingen in de markt van vandaag en morgen aangaan. Opticiens hebben altijd meerwaarde gecreëerd op het eerste paar in een bepaalde prijscategorie. Ze onderscheiden zich door het product naar boven aan te prijzen, door nog mooiere producten in andere prijscategorieën te laten zien. Maar dat is niet altijd de beste oplossing, je kunt niet blíjven stijgen met de glasprijzen. Je kunt niet naar duizend euro per glas; dat is overkill. Dus laat je klanten zien wat je allemaal voor hen in huis hebt: een complete bril, zonnebril, sportbril, leesbril, contactlenzen. Je kunt hiermee een behoefte creëren. Als consument ben je er niet zeker van dat je een compleet overzicht krijgt van alles wat er is. Wanneer een klant iets niet weet, koopt hij het ook niet. Dat is een gemiste kans voor de opticien. Met onze ViP stel je een kijkprofiel samen. Eerst worden geslacht en leeftijd ingevoerd en vervolgens verschijnen er beelden die daarbij passen; beelden waarmee de persoon in kwestie zich kan identificeren. Iemand van 18 krijgt foto’s van groepjes jongeren te zien en een vrouw van 72 ziet beelden die bij haar belevingswereld aansluiten. Er wordt gevraagd hoe belangrijk goed zicht is in een aantal verschillende situaties en of iemand veel gebruikmaakt van nabij zicht of tussenzicht, van beeldschermen. Ook wordt ingegaan op hoe vaak iemand op de weg zit en of het zicht ’s avonds slechter wordt. Er wordt gevraagd naar hobby’s, activiteiten, sport. Beoefent iemand een watersport? Denk aan gepolariseerde glazen. Golft hij of zij? Denk aan contrastkleuren. Het is geen ondervraging en ook zeker geen saaie bedoening; er ontstaat echt een conversatie. Zeg tegen je klanten: ‘Er zijn zoveel kijkoplossingen dat ik u goed moet leren kennen om u de passende oplossingen aan te kunnen bieden’. Stel vragen en laat je klanten dingen uitspreken waar je later op

46

eyeline

terugkomt. Bijvoorbeeld dat ze ’s avonds in de auto toch meer moeite krijgen met hun zicht. En vraag hoe tevreden ze zijn over hun huidige kijkoplossingen. Maak hen bewust van hun behoefte”. Uniformiteit in de winkel “Wanneer alle vragen zijn beantwoord, gaat de opticien inventariseren. Wat heeft de klant? Wat kan hij gebruiken? Dat kan bijvoorbeeld zijn: een multifocale bril, een beeldschermbril en een zonnebril op sterkte. Vervolgens ga je naar de daadwerkelijke verkoop en moet het glas worden gedefinieerd. Ook daar hebben we een tool voor. Normaliter werken opticiens met een ‘placemat’ van de leverancier, waar links het instapsegment is weergegeven en rechts het beste segment. Onze glastool is digitaal en interactief; de opticien kan het volledig zelf bewerken. Je kunt tot maximaal zeven producten laten zien en je kunt ze zelf indelen. Wil je niet werken met de termen goed, beter, best? Noem het dan bijvoorbeeld Superior, Excellence, Perfection. Alles kan worden aangepast: van woordgebruik tot supplementen die je aanbiedt. Ook kun je triggers op het scherm laten verschijnen, bijvoorbeeld ‘50 procent op de tweede bril’. Het mooie van de ViP is dat de klant zelf gaat bepalen wat hij nodig heeft, zonder dat hij wordt gepusht. Bovendien ontstaat er door deze tool uniformiteit in de verkoopgesprekken in je winkel: alle medewerkers stellen nu namelijk dezelfde vragen en informeren de klanten op dezelfde manier, met dezelfde argumenten”. De Rodenstock ViP is onlangs gelanceerd in België. In Nederland vond de introductie enkele maanden eerder plaats en staan inmiddels zo’n dertig Vision Performers bij klanten van Rodenstock. “Het is een ViP-tool”, aldus Alain Faniel. “We plaatsen de ViP niet bij alle opticiens, maar vragen een minimum samenwerking. In de toekomst draait alles in de winkel om beleving en bewustwording en dan is het logisch dat wij samen die weg afleggen”.


VISION PERFORMER Van kijkprofiel tot individueel kijkadvies. De Rodenstock ViP helpt u als opticien bij de consument op een interactieve manier de behoefte voor meerdere kijkoplossingen te creĂŤren. Wilt u meer info, contacteer dan uw accountmanager Lenses of onze afdeling Sales Support op 03 - 880 15 55.


Dé nieuwe Optiek software • De nieuwe software oplossing die met u mee werkt én groeit • Wij komen graag langs voor een vrijblijvende demo • U kan ons contacteren via www.optixsoftware.be

Shape your Future

Onze vertegenwoordiger is Glenn Lanckbeen U kan hem contacteren via mail: glenn@beniro.be, via gsm: 0472/76.93.56 voor meer informatie of een vrijblijvende demo www.optixsoftware.be


ZEER GESLAAGDE TRIP NAAR

SILHOUETTE LINZ

het is altijd een belevenis als een fabrikant je uitnodigt voor een mooie trip naar het land waar het bedrijf gevestigd is. dit keer ging eyeline met de directie van silhouette en een exclusieve groep opticiens uit belgiĂŤ en nederland naar linz, oostenrijk. TEKST en BEELD Loes Brussen Uiteraard om de nieuwe glasfabriek te bezichtigen. Wat een prachtige productie-unit heeft Silhouette daar neergezet; state of the art apparatuur en alle know-how om een succesvol totaalproduct te leveren. Want met Vision Sensation zal de tegenwoordig veeleisende klant nog meer genieten van zijn totale Silhouette bril. Ook namen we een kijkje in de keuken van Atelier, de luxe, handgemaakte high-end collectie uit edele metalen en met mooie edelstenen zoals briljant geslepen diamanten. Een monnikenwerk! Ook maakte de groep intensief kennis met de andere activiteiten van Silhouette.

Erg verfrissend en leuk was de presentatie van nieuwe oogappel neubau, de brillencollectie is vernoemd naar de hipste wijk van Wenen. Hiermee raakt Silhouette aan een belangrijke doelgroep, de urban jongeren die ook veel aandacht en interesse hebben voor sustainability. Absoluut een schot in de roos. Dank aan het organiserende team van Silhouette; Christian Claerhout en Sandra van Renterghem. Het was interessant ĂŠn gezellig! voor meer info: www.silhouette.com

o.a. de volgende opticiens genoten van de silhouette trip, de rodenbach-balduck veurne, optiek van neste izegem, optiek vingerhoets mechelen, intervisie optiek harelbeke.

eyeline

49


NICHE & OPTICAL KICK OFF

03/09/2017 BRUSSELS EXPO PALEIS10

NIC(H)E

TO MEET YOU IN BRUSSELS! het lijkt nog ver weg maar de organisatie is volop bezig met de voorbereiding van alweer de vierde editie van niche, dé optical fair van belgië voor opticiens die zichzelf willen onderscheiden met bijzondere collecties. de beurs vindt wederom plaats in brussel, maar deze keer op een andere locatie namelijk in paleis 10 van het brusselse expo. deze locatie is perfect geschikt voor de opstelling van twee beurzen tegelijkertijd want zoals reeds bekend gemaakt is, bundelen niche en de optical kick off hun krachten door op dezelfde dag én op dezelfde locatie beide beurzen te organiseren. met name voor de bezoekers, de zelfstandige benelux opticiens, is het een uitgelezen kans om zich op één dag te oriënteren op een groot en divers aanbod van nieuwe collecties en zich te informeren over de nieuwste trends en ontwikkelingen. zo wordt het bezoek aan beide beurzen een bijzonder waardevolle gelegenheid. Nieuwe merken & noviteiten Ook op de vierde editie presenteert NICHE een bijzondere selectie van niche collecties die er op dat moment toe doen, voor opticiens die onderscheidend willen zijn. De line-up zal binnenkort bekend gemaakt worden en we kunnen alvast verklappen dat er enkele nieuwe merken tussen staan. Maar NICHE zou NICHE niet zijn als we niet verder kijken dan enkel de collecties. Zo besteden wij ook aandacht aan merkbeleving en nieuwigheden om de bezoekers op zakelijk vlak te inspireren. En uiteraard kunt u genieten van een smaakvolle catering: van een schuimige cappuccino in de ochtend tot en met een heerlijk aperitief om de dag goed mee af te sluiten. Kortom; een dag die je als opticien niet wilt missen! SAVE THE DATE! Same date & location as Optical Kick Off Meer informatie over het programma en de aanmelding volgt later. Volg het nieuws op de websites en Facebook: www.nicheopticalfair.be, www.optical-kickoff.be www.facebook.com/nicheopticalfair, www.facebook.com/opticalkickoff

50

eyeline


Ogen open bij het kiezen van uw partner. ZEISS voor opticiens

// RELIABILITY MADE BY ZEISS

Sommige fabrikanten creëren hun eigen verkoopkanalen - zoals een webshop of een filiaal in uw buurt. Bij ZEISS concurreren we onze klanten niet. Wij zijn partners voor de opticiens. Alles wat we doen, hetzij online of voor de verkooppunten, heeft slechts één doel: u succesvoller te maken. Bij ZEISS Vision Care zijn we uw partner, geen concurrent.

www.zeiss.be/vision


de A r is t oc r aat

d e A rc h i te c t

de K osmopol i et

het Li chtgew i cht

M O R E L B E L U X - T ĂŠ l : + 3 2 ( 0 ) 2 2 4 5 2 1 11 www.morel-france.com

de K a t t enkop


F A M I L I E Z I N Morel Belux er : De familie Morel breidt zich uit.


YUNIKU

3D-BRILLEN OP MAAT VOOR OPTIMAAL ZICHT hoya richt de blik op de toekomst en lanceert een nieuwe categorie brillen waarvan glazen en montuur afgestemd zijn op de gelaatstrekken en visuele behoeften van de drager. een gesprek met félix s. españa, global new media manager hoya. In september lanceerde Hoya op Silmo Yuniku, ‘s werelds eerste 3D-brillen op maat waarbij goed zien centraal staat. Waarom is dit voor Hoya een cruciale innovatie? “Yuniku betekent een doorbraak in de sector, omdat brillenglazen nu op een heel andere manier worden benaderd. Traditioneel kon het glasontwerp alleen binnen de beperkingen van het gekozen montuur en de pasvorm geoptimaliseerd en op maat gemaakt worden. Het montuur stond centraal.

Yuniku doet het anders: goed zien vormt de basis. Het houdt rekening met de gelaatstrekken en visuele behoeften van de klant. Vervolgens berekent en bepaalt de software de ideale draagpositie om het best te kunnen zien, waarna het montuur ontworpen wordt. Daarvan wordt een 3D-print gemaakt op basis van die unieke glasparameters. Dankzij deze aanpak is de bril perfect afgestemd op de visuele en esthetische behoeften van de klant, zonder in te boeten aan comfort of een aangename pasvorm. Met Yuniku hebben we een nieuwe soort brillen gecreëerd die de sector radicaal zal veranderen”. Hoe is Yuniku tot stand gekomen? “Yuniku is ontwikkeld in samenwerking met Materialise, al meer dan 25 jaar een pionier in 3D-printing. Materialise en Hoya delen dezelfde visie: het leven aangenamer maken met behulp van innovatie. Voor het ontwerp van de collectie basismonturen bundelde HOYA de krachten met Hoet. Dit bedrijf is in 1989 met één nichecollectie gestart in België. Vandaag zijn er meer dan 40 modellen verkrijgbaar in 1400 winkels over de hele wereld. Hoet en Materialise werkten eerder al samen aan een collectie 3D-geprinte monturen. Hun ervaring vormt de perfecte aanvulling op Hoya’s expertise in glasontwerp, materialen en coatings”. Wat moeten we weten over de monturen? “Een Yuniku-montuur wordt voor elke brildrager op maat gemaakt. Dat maakt de brillen stuk voor stuk uniek en perfect afgestemd op de anatomische en visuele eigenschappen van wie ze draagt. Voor het eerst beschikken we bij het ontwerpen over de nodige vrijheid om in één model rekening te houden met alle sleutelelementen voor maatwerk: visuele prestatie, draagcomfort en esthetiek. Bovendien zijn de gebruikte materialen biologisch compatibel, licht, schokbestendig en van topkwaliteit. De eerste collectie Yuniku monturen, bestaat uit 12 tijdloze ontwerpen in verschillende kleuren, materialen en afwerkingen, voorzien van enkelvoudige, bifocale, multifocale en indoorglazen. De gebruikte materialen zijn stuk voor stuk van de hoogste kwaliteit, biocompatibel, licht en schokbestendig”.

54

eyeline


Voordelen voor de opticien en de klant Met Yuniku bieden opticiens een totaaloplossing: • een bril die het gezichtsvermogen centraal stelt, speciaal ontworpen om de klant zo goed mogelijk te laten zien; • een 3D-geprint montuur op maat, afgestemd op de ideale draagparameters en de gelaatstrekken, zodat de drager uitstekend ziet, en profiteert van een aangename pasvorm én een groot draagcomfort; • een ruime keuze uit exclusieve montuurdesigns, kleuren, texturen en afwerkingen voor elke look, levensstijl en visuele behoefte; • een interactieve klantervaring, die de klantentrouw versterkt en 100 procent tevredenheid over het eindresultaat garandeert. félix s. españa

Omdat Yuniku, dat staat voor Vision-Centric 3D Tailored Eyewear, een open platform is, werden twee extra collecties merkmonturen toegevoegd: CABRIO, door Hoet en WE DDD van Aoyama Optical France. Dat aantal gaat Hoya de komende maanden nog uitbreiden. Yuniku biedt met andere woorden eindeloze mogelijkheden.

Hoe hebben opticiens gereageerd op Yuniku? “Yuniku is enthousiast onthaald door professionals uit de sector. Ze vinden de software een interessante, grote stap vooruit in maatwerk voor brillen. De brildrager ziet uitstekend én hoeft niet in te boeten aan stijl of een aangename pasvorm”.

Waar komt de naam vandaan? “Yu-ni-ku is de fonetische, westerse weergave van het Japanse woord voor ‘uniek’. Het staat voor dynamisch en intuïtief, voor enig in zijn soort. Een innovatieve kracht die weet hoe in te spelen op de behoeften van zijn tijd, zodat het een collectief onderbewustzijn weet te vatten”.

voor meer info: www.hoya.eu, www.yuniku.com

Wat gebeurt er wanneer een klant de winkel binnenkomt? In de winkel worden de gelaatstrekken van de klant gescand en zijn visuele behoeften geregistreerd. Op basis van al die gegevens worden de optimale draagparameters berekend en bepaald, en wordt automatisch een voorstel voor de geschikte montuurmaat gegenereerd. Dat garandeert een uitstekend gezichtsvermogen én een uiterst comfortabele pasvorm. Het montuurontwerp, de kleur en de afwerking kunnen allemaal worden afgestemd op de stijl van de klant. Een virtuele weergave op het scherm toont de klant hoe hij of zij eruit zal zien met de gekozen bril. Zo zijn onze klanten 100 procent tevreden met het eindresultaat”. Verandert Yuniku rol van opticien of het aankoopproces? “Als klantgerichte organisatie streeft Hoya ernaar opticiens instrumenten, systemen en processen aan te bieden die hun zaak ten goede komen en die hen helpen zich te profileren op een competitieve markt. Yuniku speelt daar helemaal op in. De software is speciaal ontworpen voor opticiens, die een centrale rol krijgen in het keuze- en aankoopproces. Hoewel Yuniku erg intuïtief is, biedt Hoya ook een totaalopleiding aan zodat de opticien probleemloos aan de slag kan in zijn zaak”.

eyeline

55


VAN MONTUUR NAAR TOTALE BRIL een nieuwe trend lijkt nu toch echt vaste voet te krijgen in optiekland: montuur of zonnebrillenfabrikanten bouwen eigen glaslabs of kopen bijzondere lenslabs. onlangs berichtten wij over de inspanningen van het prestigieuze barberini om ook aan opticiens te gaan leveren. en de verwachte merge tussen luxottica en essilor deed veel stof opwaaien. hieronder nog een paar nieuwe voorbeelden.

Verbetering kwaliteit en beleving Safilo nam recentelijk Lenti, producent van zonnebrilglazen uit Bergamo, over en kan zo optimaal gebruikmaken van de meest geavanceerde productietechnieken en ontwikkelingsprocessen voor het ontwerpen en produceren van “state-of-the-art” lenzen van Italiaanse makelij, momenteel trendsetters voor de meest gekochte merken in de hele wereld. Zonnelenzen zijn volgens Safilo de nieuwe grens “Beyond the Frame”; een bril is tenslotte meer dan een montuur. Safilo streeft onophoudelijk naar innovatie, onderzoek en ontwikkeling op het vlak van lenzen, wat resulteert in de creatie van exclusieve lensdesigns met unieke mogelijkheden voor de ware vakman. voor meer info: www.safilo.com

LENSLAB LINZ Naast het hoofdkantoor van Silhouette International, verrees een nieuwe state of the art glasfabriek. Hier werkt Silhouette aan Vision Sensation. ‘Hiermee kunnen we de optische integriteit voortaan 100 procent garanderen. Doorgaans kennen glazenproducenten de ontwerpparameters van het montuur niet. Andersom geldt hetzelfde: de montuurleverancier weet niet welke parameters de glazenmaker gebruikt. Door onze glazen zelf te produceren, weten wij alles. Zo kunnen we perfect op maat gemaakte brillen leveren voor de klanten van de opticiens met wie we samenwerken’. Aldus CEO Jan Rosenberg. voor meer info: www.silhouette.com

MAUI JIM groeit door! Onlangs was Eyeline met een grote persgroep mee met Maui Jim naar Tenerife. Daar maakten ze met grote trots bekend dat ze eind dit jaar, begin 2018 een glaslab in Europa openen, en wel in Braunschweig Duitsland. Maui Jim start met 2500 m2 en 30 personen in de fabriek. Hiermee hoopt het zonnebrillenmerk nog betere kwaliteit te leveren en ook hun eigen DNA in de totale beleving te verankeren. voor meer info: www.mauijim.com 56

eyeline


Bescherm de ogen van uw klant Lutina is een nieuw Tokai brillenglas materiaal dat de brildrager helpt beschermen tegen oogschade, o.a. eventuele LMD, door schadelijke UV-stralen tot 420nm te filteren! Met dit nieuwe gamma biedt Tokai niet alleen glazen aan met de meest optimale mix van optische parameters maar wordt nu eveneens zorg gedragen voor de gezondheid van de ogen van uw klant.

Meer weten? www.tokai.be/contacts


DE WERELD VAN

OPTIX

Belgische software voor opticiens beniro staat voor bekin, nick en ronan, de drie vennoten die de handen ineen sloegen in 2014. en beniro is vooral optix, de nieuwe software oplossing die volgens de brochure ‘met u meewerkt én groeit’. het idee om een gebruiksvriendelijker optiekprogramma te creëren, werd in het hoofd van nick scheipers al in 2005 geboren. u kent hem waarschijnlijk van zijn bedrijf nick of time, en daarvoor van optisoft. die jarenlange ervaring maakt dat hij veel mensen in de optiekwereld kent. en andersom. TEKST Anneke Pastoor BEELD Loek Peters INFOTORIAL

De eerste klant van Optix ging live in 2015. Een mijlpaal voor Beniro! “We richten ons uitsluitend op de Belgische markt, en hebben nu 30 opticiens op Optix aangesloten. We willen dit jaar doorgroeien naar 80, met als uiteindelijke doel 450 aangesloten opticiens”, vertelt Nick enthousiast. Eyeline spreekt hem samen met Glenn Lanckbeen, die sinds augustus 2016 bij Beniro werkzaam is als vertegenwoordiger. “Ik had direct een klik met Nick”, vertelt Glenn. “Vooral hoe hij het bedrijf, samen met de twee topprogrammeurs Bekin en Ronan, bekend wil maken en wil laten doorgroeien binnen de optiekwereld. Hoe hij omgaat met de partners. Daar kan ik mij 200 procent in vinden”.

Gepersonaliseerd Optix is een uniek systeem in de markt en zeer competitief qua prijs. “Een volledig Belgisch systeem, helemaal vanaf ‘nul’ opgebouwd, blokje voor blokje samen met de opticiens. Als je het hebt over ‘gepersonaliseerd’, dan is Optix daar echt een voorbeeld van. Alles wat er nu nog bijkomt, zijn interessante pluspunten op vraag en op maat van de opticien”, aldus Nick. “Het programma wordt elke dag nog verder ontwikkeld en we zitten regelmatig met onze Optixleden aan tafel. Daarin zijn we écht uniek, altijd strevend naar verbetering van het programma”. Beniro praat bewust niet over klanten, maar over leden. Glenn: “Wij vormen samen de Optix Club, met hele korte communicatielijnen. Geweldig vind ik dat. Ik ben bijvoorbeeld niet alleen vertegenwoordiger, maar geef ook trainingen. Onder andere voor onze marketingmodule waar we nu al aan versie 3.0 zitten, en steeds verder blijven verbeteren en automatiseren. Het programma heeft ook een veel hippere look dan vergelijkbare programma’s. Je ziet bij Optix in één oogopslag alle klantinformatie die je als opticien nodig hebt”.

OPTIX IS EEN UNIEK SYSTEEM IN DE MARKT EN ZEER COMPETITIEF QUA PRIJS EN SERVICE De wereld van Optix groeit verder. “We willen een mini-universum met mensen die elkaar herkennen, elkaar erkennen om wat ze kunnen en gebruikmaken van elkaars kennis en inzichten”, zegt Nick. “We hebben bij Beniro fantastische programmeurs, maar we zijn geen opticiens. Zet daar een paar mensen tussen die beide talen spreken, en je hebt vuurwerk!” glenn lanckbeen en nick scheipers

58

eyeline

voor meer info: www.beniro.be


NIEUW Biofinity Energys™

Contactlenzen voor klanten met een digitale lifestyle. Biofinity Energys™contactlenzen zijn de enige lenzen die gebruik maken van Digital Zone Optics™ om iets te doen aan vermoeide ogen, ook wel Digital Eye Fatigue genoemd. Multitaskende gebruikers van digitale schermen kunnen hierdoor makkelijker en comfortabeler schakelen tussen on- en offscreen activiteiten. Net als alle andere Biofinity®-producten is ook Biofinity Energys™ gemaakt met Aquaform® Technology voor natuurlijke bevochtiging en zuurstofdoorlatendheid.

Neem voor meer informatie contact op met CooperVision of kijk op www.coopervision.be


d.b. Optical werd opgericht als een onafhankelijke divisie van di Bellini bvba in 2000, en brengt vooral kant en klare leesbrillen in een handige verpakking (buisjes, tubes, hoesjes, doosjes) klein en compact, en ideaal voor de mensen die continu in beweging zijn. Voor uitbreiding van ons verkoopteam zijn we op zoek naar een zelfstandige:

Vertegenwoordig(st)er met - bij voorkeur - ervaring in de sector. Aanbod • een prachtig en uitgebreid assortiment leesbrillen en vouwbrillen (permanente voorraad) • een groot bestaand cliënteel • commerciële ondersteuning • uitzonderlijke en aanzienlijke commissievoorwaarden Interesse? Bezoek onze website: www.dibellini.be. Reactie aan: optical@dibellini.be

GEDRAGSCODE OPTICIEN VERKOOP VAN GLAZEN Om bij de verkoop van brillenglazen de informatieverstrekking aan de klant te verbeteren, wordt deze gedragscode opgesteld. Voor de opticiens die zich verbinden tot de naleving van deze gedragscode, vormen de bepalingen ervan eerlijke handelspraktijken jegens de consument, zoals ingeschreven in het Wetboek van economisch recht. Zodoende staat de naleving ervan onder toezicht van de Economische Inspectie en kunnen inbreuken op onderhavige bepalingen aanleiding geven tot strafrechtelijke vervolging. De opticiens brengen de Economische Inspectie op de hoogte van hun toetreding. • De opticien bespreekt op een objectieve manier de verschillende mogelijkheden betreffende de glazen (bv. materiaal en brekingsindex, ontspiegeling, hardingslaag, optische kwaliteiten, optische zone). • De opticien verbindt zich er toe om voor te stellen voor de klant zonder kosten een schriftelijke of digitale offerte te maken met vermelding van de aanbevolen glazen. • De opticien zal een prijsvergelijking opstellen tussen de verschillende kwaliteiten en desbetreffende prijzen, wanneer hij een offerte opmaakt. • De offerte wordt opgemaakt in euro inclusief BTW. • De opticien zal de vrije keuze van de cliënt waarborgen inzake de aankoop van zijn optische uitrusting.

• De offerte bevat de volgende glasgegevens: 1. Merk of naam Private label en de juiste benaming zoals die in de catalogus van de fabrikant wordt weergegeven 2. Materiaal: organisch of mineraal 3. Brekingsindex 4. Unifocaal/bi- trifocaal/multifocaal 5. Kleur(loos)/verkleurend 6. Type Ontspiegeling 7. Wel of geen kraswerende laag 8. Filters • De opticien verbindt er zich toe de klant te informeren in zijn zaak op een zichtbare en laagdrempelige manier of hij al dan niet geconventioneerd is, en wat hiervan de impact is op de terugbetaling door het RIZIV. • De opticien verstrekt bij de verkoop van brillenglazen een document met betrekking tot type en kenmerken van het glas aan de consument. Dit document is een bewijs van de fabrikant, indien dit voorhanden is. • De opticien verstrekt een omschrijving van de dienstverlening na verkoop, o.a. met betrekking tot de garantie. • Indien de opticien tegen betaling specifieke, bijkomende diensten verstrekt, licht hij de klant daarvan op duidelijke wijze in vooraleer de dienst wordt verstrekt.

De toepassing van deze gedragsregels wordt periodiek geëvalueerd door de stakeholders, de eerste maal eind 2017. 60

eyelineIk zie twee belangrijke taken voor de APOOB: het behartigen van de belangen van opticiens/ optometristen en het initiĂŤren en verzorgen van bijscholing patrick jansen


IEDEREEN MOET EIGENLIJK LID ZIJN VAN

ONZE BEROEPSVERENIGING sinds dag 1 van zijn bestaan als optiekondernemer, in 1998, is patrick jansen lid van beroepsvereniging apoob. de eigenaar van new optics in keerbergen is van mening dat alle opticiens en optometristen hiervan lid zouden moeten zijn. “we hebben er allemaal belang bij. voor ons is het 5 voor 12”. TEKST Marie-Catrien van Deijck BEELD Eric Weber

“Wanneer een beroepsvereniging sterk is, gaat het met het betreffende vak vaak ook heel goed. De totale beroepsgroep vaart daar wel bij. Notarissen, architecten en apothekers hebben sterke beroepsverenigingen en dat merk je, dat straalt uit. Wij hebben met de APOOB ook een krachtige vereniging en ik vind dat wij daar allemaal verplicht lid van zouden moeten zijn, dat we onze krachten moeten bundelen. Ik wil hier echt een pleidooi voor houden. Er zijn momenteel serieuze onderhandelingen gaande tussen het APOOB, het Ministerie van Volksgezondheid en andere beroepsgroepen waaronder oogartsen, over de erkenning van het beroep optometrist. Hiervoor is écht een vereniging nodig, alleen een beroepsvereniging kan zo’n statuut waarborgen”.

De APOOB is de gesprekspartner bij de wetswijzigingen die in aantocht zijn en vertegenwoordigt het beroep bij het RIZIV en overkoepelende Europese organen, waaronder het ECOO (European Council of Optometry and Optics), om invloed uit te kunnen oefenen op de Europese regelgeving.

Blij met nieuwe General Manager Een beroepsvereniging is uiteraard niet voortdurend in the picture. “Je moet als lid niet verwachten dat de vereniging ieder jaar iets nieuws introduceert. Nu staat de APOOB in de kijker bij de onderhandelingen, maar wanneer er minder nieuws te melden is, gaat het werk achter de schermen gewoon door. Ik zie voor onze beroepsvereniging twee belangrijke taken weggelegd: het behartigen van de belangen van opticiens en optometristen en het initiëren en verzorgen van bijscholing. Hoe meer collega’s effectief lid worden van de APOOB, hoe meer slagkracht we hebben. Ik vind het onbegrijpelijk dat er collega’s zijn die niet zijn aangesloten. Het kan toch niet zo zijn dat we dit moeten gaan verplichten? We mogen heel blij zijn dat onze nieuwe general manager Viviane De Vries de kar wil trekken. Zij is bij uitstek de geschikte persoon voor deze functie. Als het haar niet lukt, dan lukt het niemand. We zitten nu voor de erkenning van ons beroep in een cruciale fase, dus komaan mensen; word allen lid!”

ONLANGS IS HET KANTOOR VAN DE APOOB VERHUISD NAAR LAKEN. De actuele contactgegevens: Rue Gustave Schildknecht straat 33, bus 2, 1020 LAKEN +32 (0)2 5125526, apob@apob.be, www.apoob.be

eyeline

63


Brilonline nu ook in Vlaanderen

een klant komt uw winkel binnen, op zoek naar een passende bril. begint het bij zelf rondkijken of weet de brillendrager wat hij of zij ‘ongeveer’ zoekt? qua type, vorm en merk? het oriënteren is begonnen. bekijken en passen volgt. hoe staat dit montuur? even goed in de spiegel kijken... maar geldt dit scenario ook voor een internetaankoop? TEKST Gina van Dijk BEELD Brilonline INFOTORIAL De optiekbranche speelt steeds meer in op online verkopen. Talloze bezwaren die elke branche bij het horen van het woord ‘online’ heeft en had, verdwijnen als sneeuw voor de zon. De markt bewijst namelijk dat online wél werkt. Het is een kwestie van anders kijken. De offlineconsument is namelijk exact dezelfde als de consument online. Het enige verschil is het aankoop- en oriëntatiekanaal. Een eyeopener waar online veel voordeel uit te halen valt. Zeker nu de klant steeds vaker digitaal winkelt. Een opticien die ‘2.0 gaat’ plukt hiervan de vruchten. Hoe? Door in te spelen op een optimale winkelbeleving.

64

eyeline


Online optimale winkelbeleving Een klant die in de winkel een bril past, wil dit online ook doen. Hij kijkt wat er te koop is, past en legt ‘m apart. Luistert naar aanvullende expertise en laat het glas aanmeten. Het zorgen voor dezelfde winkelbeleving online is het halve werk. Laat uw klant zien wat er te koop is en bied uw vertrouwde winkelservice. Het is belangrijk dat een klant uw website vindt, maar nog belangrijker is dat hij deze positief waardeert. Brilonline kan u hierbij helpen. Denk aan het aanbieden van een digitale paskamer, waar de klant online brillen past en in detail kan bekijken, favoriete monturen apart kan leggen en de mogelijkheid heeft om te ‘rond te kijken’ tussen uw eigen collectie en een grote centrale collectie merkmonturen van Brilonline, zonder inkoop voor u. En natuurlijk: een winkel die 24/7 geopend is. Aangesloten op een groot netwerk Met een licentie van Brilonline maakt u als zelfstandig opticien deel uit van een omvangrijk netwerk. Uw vindbaarheid verbetert en uw winkel wordt ook opgenomen in de landelijke Brilonline.com site. Door de vindbaarheid op postcode of automatische IP-detectie kunnen klanten uit uw buurt online een bril bij u reserveren. Brilonline.com is altijd compatibel in uw eigen site en de paskamer kan op maat gemaakt worden in uw huisstijlkleuren. Tevens is deze geschikt voor pc, laptop, tablet en iPad. Willen klanten een ‘selfie’ uit de paskamer op social media delen? Check. En altijd met vermelding van de naam van uw zaak op de foto. Hoe werkt Brilonline? Is de interesse gewekt en wil een klant een bril bestellen? Dat kan eenvoudig en snel, met maximaal vijf monturen per bestelling. Vanuit een centraal magazijn stuurt Brilonline de gereserveerde brillen kosteloos naar uw winkel. U ontvangt per mail de klantgegevens met afbeeldingen van de gekozen brillen en portretfoto’s van de klant. U maakt met de klant een afspraak om de brillen in het ‘echt’ te passen. Per telefoon of per e-mail. Over Brilonline Brilonline is voor uitsluitend zelfstandige opticiens in Nederland en België en bouwt al geruime tijd aan een onlinepositie. Het resultaat is een ijzersterke organische onlinepositie met jaarlijks een bezoekersaantal van zo’n 800.000 bezoekers in Nederland en België. voor meer info: nieuwsbrief.brilonline.com, brilonline.com, Hans Profijt +31 (0)6 4220 6631, hans.profijt@brilonline.com

eyeline

65


JAN KOK PENNING voor MARCO VAN BEUSEKOM onder luid applaus reikte rob rosenbrand van bausch + lomb op het ovn congres de jan kok penning uit aan marco van beusekom: ”de penning wordt uitgereikt aan de persoon die veel betekend heeft voor ons vak. en als er iemand is die dit verdient, dan ben jij dat! het is mij groot genoegen je deze penning te mogen overhandigen”. TEKST Anneke Pastoor BEELD Maarten Hartman

Oogarts Jan Kok heeft veel voor de ontwikkeling van het optiekvak betekend en is na een ziekbed veel te jong overleden. Met de penning wordt zijn gedachtegoed in herinnering gehouden. Marco van Beusekom is de vijfde die deze onderscheiding ontvangt, eerder ontvingen onder andere Rients Visser sr en John den Brabander de penning. Eyeline belde Marco om hem te feliciteren. “Ik was echt ongelooflijk verrast, ik wist echt van niets. Er is ook nooit een moment in mijn hoofd geweest dat ik in aanmerking zou komen voor de Jan Kok penning. Ik ben supertrots en zie het echt als erkenning vanuit ons mooie vak!” Eef van der Worp en Ron Beerten spraken Marco toe: “Marco van Beusekom, bijna niemand in de optiekwereld kent hem niet. Zonder jouw enthousiasme en drive was het NCC nooit zo geworden tot wat het nu is. Vanuit het Podium Cornea en Contactlenzen is het met jou als grote inspirator uitgegroeid tot één van de grootste en interessantste contactlenscongressen van de wereld”. Ook Prof. Lyndon Jones feliciteerde hem via een videoboodschap. Marco: “Echt fantastisch wat er allemaal over je gezegd wordt. Ik doe alles met passie en kracht, maar we doen het vooral mét elkaar. Het mooiste vind ik altijd om mensen mee te trekken in mijn enthousiasme”. Toen ook nog alle aanwezige collega’s van Johnson & Johnson erbij waren én zijn vrouw Yolande samen met zoon Twan en dochter Patricia achter de coulissen vandaan kwamen, was het feest voor Marco compleet!

66

eyeline


Unieke multifocale maandlenzen! De innovatie van Miru voor presbyopen.

INCONTACT, DE E-COMMERCE SERVICE VOOR DE CONTACTLENSSPECIALIST. SCHRIJF U NU GRATIS IN. Ontdek InContact!

Nieuw

InContact is een digitaal platform dat nieuwe klanten aantrekt en klantenbeheer makkelijker maakt. Het wijst potentiële klanten de weg naar uw zaak om ze die eerste keer op een zorgeloze manier contactlenzen te helpen dragen. Daardoor beantwoordt InContact aan hun behoeften en helpt het om een sterkere klantenbinding op te bouwen. • Uw E-commerce oplossing

• Abonnementservice voor consumenten

• Levering bij de consument thuis of op het werk

• Optimaal klantenbeheer

Vraag uw Alcon-vertegenwoordiger naar meer details.

Samen brengen we oogzorg opnieuw in beeld.

PERFORMANCE DRIVEN BY SCIENCE™ © 2016 NOVARTIS MR2016-969 07/2016

Ervaar het comfort en de kwaliteit van de lenzen in onze Miru-familie. 1day Miru Flat Pack, 1month Miru, 1month Miru for Astigmatism en 1month Miru Multifocal.

Neem voor meer informatie contact op met NKL Contactlenzen. Postbus 47 • 7800 AA Emmen • +31 591 - 610 640 • www.nkl.nl


eyeline

SucceSSful

Dutch Retail Design

VLAANDEREN

C O N C E P T s T r aT E g y - s T O r E d E s i g N - P r O j E C T m a Nag E m E N T - P r O d u C T i O N

vakblad voor de opticien, zomer 2017

WsB WErkT ONdEr aNdErE vOOr: muNiCh, BijOuTEriE LaurENT – FriTs vaN dEN BOsCh OPTiEk – dEurNE, CadraN mONTrEs – LuxEmBurg, WiNdEshausEN BijOuTiErs EN jOaiLLiErs – BErTraNgE, maTThijs OPTiEk – gENT, gOBErT OPTiCs – kNOkkE hEisT, Eddy hELEvEN – hassELT, COra kEmPErmaN – BrussEL, BLiTz – NiEuWPOOrT, juWELiEr vaN BELLiNgEN – haLLE, juWELiEr vErCammEN – hEisT OP dEN BErg, OPTik + mOdE – usLar, CyBErPOrT – mONs, BijOuTEriE LaurENT – CharLErOi, OPTiquE vimEu – FriviLLE EsCarBOTiN, PLusmiNus OPTiquE – FOETz, Evy d´Or iNgEL – muNsTEr

Het BESTE van

MIDO

vakblad voor de opticien, zomer 2017 www.eyeline-magazine.be

+31 (0)33 277 17 14

www.wsbinterieurbouw.nL

VINTAGE KOOL by KOOL

INFO LENZEN, BRILLEN EN TECHNIEK

INTERVIEWS, TRENDS & REPORTAGES


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.