Earline Magazine 1 - 2024

Page 1

VOOR DE TOTALE HOORBRANCHE
VAKBLAD
WENDELINA’S HOORIDEE

gehoor geven

Versta het gesprek

Phonak Lumity wordt wederom uitgebreid, nu met batterijmodellen Audéo L-312 en twee SP modellen met 13 batterij. Een breed aanbod hooroplossingen met onze meest geavanceerde Phonak SmartSpeech™ Technologie voor een beter spraakverstaan in uiteenlopende situaties.

Gesprekken zijn helder voor iedereen met Lumity.

13 312
www.phonak.nl

COLOFON

uitgever

LT Media BV

Frank Smits

Algemeen directeur frank.smits@ltmedia.nl

Loes Brussen Business strateeg

hoofdredactie

Anneke Pastoor anneke.pastoor@ltmedia.nl

eindredactie

Marie-Catrien van Deijck

redactie

René van der Wilk

Jan de Laat

Wendelina Timmerman

Olav Wagenaar

Liesbeth Immink

Lola Hamers

Martijn Plantinga

gastredactie

Paula Hijne Guido van Woerkom

webredactie Michèle Claassen webredactie@ltmedia.nl

vormgeving

Christel Giezen

Brigitte van Mierlo

fotografie

Miranda Becker Hoff

Loek Peters

Riechelle van der Valk

cover

Stichting Hoormij.NVVS

Miranda Becker Hoff

Jeancarlo Nunes dos Anjos Oticon, Ramon Philippo

sales

Anneke Pastoor en Frank Smits

traffic

Miranda Becker Hoff traffic@ltmedia.nl

www.earline-magazine.nl

Facebook Earline Magazine

Instagram Earline Magazine

LinkedIn Earline Magazine

ABONNEMENTEN

Bel 026-3616960 of mail office@ltmedia.nl met het verzoek om een abonnement. Prijs abonnement voor een compleet kalenderjaar: 25,00 euro. Het abonnement wordt stilzwijgend verlengd, indien geen opzegging plaatsvindt voor 1 november van het lopende kalenderjaar.

Zonder schriftelijke toestemming van de uitgever mag niets uit Earline worden overgenomen. De redactie is niet verantwoordelijk te houden voor de inhoud van interviews.

Ritme van vernieuwing

Wat een prachtig thema had de Optitrade Audiologie Marathon, waar we voor het eerst ook een stand met ons team hadden. We vertelden u graag over onze nieuwste loot aan de stam: ons productiehuis LT Productie. Lees even het leaflet bij deze Earline! Het ritme van vernieuwing is door deze Earline ook goed te vinden: van de relatief nieuwe innovatie Auracast™ broadcast audio, waar we met een aantal vakgenoten en ervaringsdeskundigen aan de ‘Rondetafel’ over spraken, tot de Oticon Intent™ waarmee door 4D sensor-technologie luisterintenties van de gebruiker worden begrepen. Jan de Laat zet negen interessante audiologische startups in de spotlights en ja, ook ChatGPT is steeds meer een hot topic.

In het ritme van vernieuwing past ook het Feest voor je Oren dat het Oorfonds samen met acht partijen uit de branche op World Hearing Day organiseert. Dat wordt zeker een ritmisch feest met Jeroen van der Boom, Monique Klemann, Lee Towers en Jamai! Ook daar zijn we van de partij, om precies te zijn onze redacteur Liesbeth. Dit en nog veel meer over de Week van het Oorsuizen en Tinnitus in de eerste Earline Magazine van het jaar. Veel leesplezier!

Hoofdredacteur Earline Magazine

EARLINE 3
BEELD Jeancarlo Nunes dos Anjos

Moeiteloos horen met

Nú in de ZN

Database

Met de introductie van de Evolv AI-serie in de ZN database, legt Starkey de lat wederom hoger voor moderne en geavanceerde hoortoestellen.

Levensreddende functies

Vanaf heden is Starkey’s geavanceerde valdetectie toegankelijk voor iedereen. Dit betekent dan ook niet alleen dat u uw klanten uitzonderlijke geluidskwaliteit biedt, maar ook een verhoogde gemoedsrust. Met behulp van geavanceerde sensoren, registreert Evolv AI uiterst nauwkeurig of een gebruiker een valincident ervaart.

Moeiteloos Horen

Edge Modus optimaliseert ruisonderdrukking en spraakverstaanbaarheid in uitdagende luisteromgevingen met geavanceerde kunstmatige intelligentie.

Moeiteloos verbinden

Onze uitgebreide en geavanceerde lijn hoortoestellen, ontworpen voor naadloze koppeling met Bluetooth-apparaten, zet een nieuwe standaard in gepersonaliseerd horen.

Moeiteloos selecteren

Evolv AI heeft een 100% slagingspercentage voor de IP68-normering, een garantie dat deze toestellen uitzonderlijk goed bestand zijn tegen het binnendringen van vaste stoffen en vloeistoffen.

Starkey is lid van GAIN Starkey Benelux - KIND HOREN BV - Distributeur voor Nederland en België

+31 (0)55 360 2111

www.starkey.nl

info@kindhoren.nl
EARLINE 5 INHOUD EARLINE 1 - 2024 INTERVIEW Vakgenoten in gesprek over Auracast Oorfonds organiseert Feest voor je Oren Oorwerk Audiciens aan het woord 28 Nicolijn Vlaanderen over zoon Jasper 32 Marco de Vries: één jaar bij EyeCare Groep 34 Good4Service zoekt partners 38 TECHNIEK & INNOVATIE Starkey Evolv AI nu in ZN Database 26 Aankondiging Oticon Intent 42 ACHTERGROND Gastcolumn Paula Hijne 12 ChatGPT, hoe gebruik je het? 13 Hans Anders & Hearing Foundation 23 Terugblik Week van het Oorsuizen 31 Vernieuwing en duurzaamheid bij Hoorexpert 40 Horen, zien en voelen in Museum Valkenburg 48 ELK NUMMER Wendelina’s Hooridee 24 Column Jan de Laat 36 Column NVAB 46 Doorgeefcolumn 50 Nieuws 37, 45 17 20 28

AURACAST ™ DE

NIEUWE RINGLEIDING?

JAN, GERARD, STEVEN EN ROB

AURACAST IS EEN RELATIEF NIEUWE INNOVATIE VAN BLUETOOTH SPECIAL INTEREST GROUP.1 SIMPEL GEZEGD IS HET EEN SNELLE EN STORINGSVRIJE VERSIE VAN GELUIDSOVERDRACHT VIA BLUETOOTH, EN DAT ZOU HEEL

GUNSTIG KUNNEN ZIJN VOOR HOORTOESTELGEBRUIKERS. GERARD VAN DER PLOEG, DIE ZELF SLECHTHOREND IS, HIELD AURACAST AL EEN TIJDJE IN DE GATEN EN VOND HET JAMMER DAT ER IN DE HOORBRANCHE NOG NIET VEEL OVER WERD GESPROKEN. DAAROM NAM HIJ HET INITIATIEF TOT DIT RONDETAFELGESPREK. LEES MEE ALSOF U ZELF AAN TAFEL ZAT.

TEKST Lola Hamers BEELD Miranda Becker Hoff

Gerard van der Ploeg Sinds de introductie van Auracast heb ik er nog maar weinig over gezien en gehoord in Nederland. Dat vind ik jammer, want Auracast zou weleens de langverwachte opvolger kunnen worden van de ringleiding. Het gebruiksgemak is daarmee te vergelijken, behalve dat er nog moet worden gewerkt aan een oplossing om je bij een Auracast-zender aan te melden zonder smartphone. De kwaliteit van het Auracast-signaal is onvergelijkbaar veel beter dan dat van een ringleiding; het is stereo met een breder frequentiespectrum. Bij de diverse presentaties van Auracast werd vooral de vergelijking met de ringleiding gemaakt, maar ik denk dat het ook belangrijk is om een vergelijking te maken met andere langer bestaande systemen, zoals de analoge stereo FM en die waarbij wifi met de eigen smartphone als ontvanger wordt gebruikt. Systemen die wifi toepassen zijn in Nederland – voor zover ik weet – alleen in bioscopen in gebruik. In Duitsland en Engeland zijn er ook diverse theaters, concertzalen en operahuizen die het toepassen. Het grote voordeel van zowel wifi als Auracast tegenover FM-systemen is dat een zaal geen ontvangers meer hoeft uit te lenen aan de bezoekers.

Met het promoten van stereo FM-systemen ben ik zelf in 2014 begonnen, nadat ik kennis had gemaakt met dat systeem in Het Concertgebouw in Amsterdam. Dat bleek een analoog stereo FM-systeem te zijn dat ook door musici wordt gebruikt bij elektrisch versterkte muziek. Op verzoek van Het Concert

AAN TAFEL

Rob Drullman secretaris EHIMA Technical Committee

Steven Rietberg eigenaar Rietberg Hoorzorg in Ede

Gerard van der Ploeg slechthorende consument

Jan de Laat klinisch fysicus – audioloog

gebouw mocht ik dat uitproberen, waarbij ik de ontvanger met de standaard uitgereikte halslus, ook met oorhaakjes en Direct Audio Ingang gebruikte. Voor Het Concertgebouw was het een verrassing om te horen dat alleen bij gebruik van oorhaakjes of DAI de stereokwaliteit overeind blijft. Sindsdien worden de ontvangers met oorhaakjes uitgereikt. Jan de Laat Is het mogelijk dat ze dat technisch wel wisten, maar dachten dat slechthorenden daar toch geen gebruik van zouden maken?

Dat zou kunnen en zou ook wel te verklaren zijn. Totdat ik me ermee ging bemoeien was er voor geluidstechnici bij de diverse podia eigenlijk maar één norm en die is ont

VAKGENOTEN IN GESPREK
1 2 3 4
4 3 2 1
The Power of Conversation is... het realtime volgen van meerdere sprekers!

Maak kennis met de Signia Pure Charge&Go IX met RealTime Conversation Enhancement. Deze is voorzien van Integrated Xperience, het eerste multistreamsysteem voor hoortoestellen ter wereld, dat meerdere bewegende sprekers tegelijk nauwkeurig in realtime kan volgen. Het past zich soepel aan om hun stemmen te verscherpen en achtergrondgeluid te verminderen, zelfs wanneer ze van plek naar plek bewegen.

De grensverleggende technologie maakt een wezenlijk verschil voor hoortoesteldragers en uit onderzoek blijkt dat 95% betere prestaties in groepsgesprekken ervaart.*

Signia Pure Charge&Go IX

• Met RealTime Conversation Enhancement

• Augmented Focus

• Toekomstbestendige connectiviteit

• Onderweg opladen

• AI Digital Assistant

* Vergeleken met uitgeschakelde RealTime Conversation Enhancement.

gehoor geven
Be BrilliantTM
Signia Pure Charge&Go IX

leend aan de beperkingen die nu eenmaal aan het principe van inductie/ringleiding kleven: dat is mono met een beperkt frequentiespectrum, eigenlijk ongeschikt voor de weergave van muziek. Dat is ook de norm die door de nationale en internationale organisaties van slechthorenden wordt uitgedragen. In mijn contacten sinds 2014 met diverse geluidstechnici kostte het mij geen moeite ze ervan te overtuigen dat die norm slechts een minimum is, die met andere techniek kan worden overtroffen. Die inzichten zijn ook terug te vinden in een aantal publicaties in onder andere Zichtlijnen, de Volkskrant en Earline Magazine.2-4

Jan Dat ging destijds over de voorloper van Auracast: wat zijn er allemaal voor mogelijkheden in concertzalen om de geluidsontvangst voor slechthorenden te verbeteren? Veel bezoekers geven er blijkbaar weinig om omdat het niets met hen te maken heeft, maar met de vergrijzing is het toch een relevant onderwerp dat op veel mensen betrekking heeft. Rob Drullman Gezien het publiek van Het Concertgebouw is dat helemaal niet zo vreemd.

Jan Hoe onderscheidt Auracast zich van de andere mogelijkheden? We hebben infrarood, FM, ringleiding en nieuwe vormen van digitale transmissie. Wat zijn de verschillen en hoe kunnen we met die verschillen omgaan?

Rob Het belangrijkste element voor veel slechthorenden is spraak, direct gevolgd door muziek. Je wilt geluid zo helder mogelijk bij de luisteraar krijgen, in dit geval de slechthorende: optimale verstaanbaarheid en optimale muziekbeleving. Dan wil je niet het normale geluid uit de ruimte, want daar zit veel ruis bij. De beste manier om geen last te hebben van de verstoring van de akoestische omgeving, die voornamelijk bestaat uit achtergrondgeluid en nagalm, is het geluid direct

en gericht opnemen. Van spreker of musicus direct naar het oor van de slechthorende luisteraar. Daarmee omzeil je de akoestische omgeving en dat is de basis waar het om draait. Daar heb je bijvoorbeeld een infraroodsysteem voor nodig. Maar daarvoor moet je zichtcontact hebben en dat kan relatief gemakkelijk verstoord worden. Bij een FM-systeem heb je daar minder last van, maar dat kan soms ook storingsgevoelig zijn. Daarnaast heb je altijd accessoires nodig. Je hebt een speciale zender en ontvanger die je zelf moet bezitten of uitgereikt moet krijgen.

Steven Rietberg Ringleidingen hebben overspraak naar andere ruimtes, vooral als ze boven elkaar zitten vang je gemakkelijk het geluid van een andere bron op. Als er ergens meerdere vergaderingen tegelijk bezig zijn, heeft het al weinig zin meer. Dat vind ik nog een veel groter nadeel. Bij een digitaal signaal kun je een wachtwoord instellen om mee te mogen luisteren.

Ik ben in dit vak terechtgekomen dankzij ringleidingen. Ik solliciteerde destijds op alles wat met de buitendienst te maken had, en kwam terecht bij een winkel in Ede die iemand zocht om bij mensen thuis ringleidingen aan te sluiten. Later ben ik als audicien een onderneming begonnen. Laatst op de beurs in Neurenberg hoorde ik voor het eerst over Auracast. Ik vond het geweldig; dit is waar ik al jarenlang naar zoek om mijn cliënten beter te kunnen helpen. Goede geluidskwaliteit en breed inzetbaar. Niet alleen in een auditorium, maar ook bijvoorbeeld op het station waar wordt omgeroepen welke trein vertraging heeft. Slechthorenden willen graag goede verstaanbaarheid in allerlei soorten situaties. Toen heb ik er een artikeltje over geschreven, en daarin heb ik het de “nieuwe ringleiding” genoemd.5

EARLINE 9 VAKGENOTEN IN GESPREK

Gerard Waarin Auracast een verbetering zou kunnen geven ten opzichte van het analoge stereo FM-systeem met gebruik van oorhaakjes en T-coil van het hoortoestel is in de weergave van de lage tonen. Met de T-coil – dus inductie –mis je toch nog veel, met name laag, geluid.

Steven Hoortoestellen hebben zelf ook al een beperkt frequentiespectrum, dus ik verwacht niet dat dat een enorm verschil maakt. Maar doordat Aurcast digitaal het geluid bij een hoortoestel naar binnen brengt zonder verlies van een magnetische omzetting zoals bij ringleiding, zal de geluidskwaliteit bij gebruik van Aurcast alleen maar toenemen. Het hoortoestel kent wel z’n beperkingen hierin, maar ten opzichte van ringleiding zal spraak, en vooral muziek, beter weergeven worden, nu in stereo.

Gerard Er verscheen een publicatie bij het uitbrengen van de TV-DEX van Widex van de hand van Francis Kuk, die laat zien wat verschillen zijn tussen de input via diverse koppelmethodes: TV-DEX, DAI, oorhaakjes, halslus.6 Het blijkt dat inductie, via halslus of oorhaakjes, in het laag minder presteert. Dat komt overeen met mijn ervaring.

Jan In hoeverre is er sprake van storingsgevoeligheid, zijn er problemen met haperen?

Gerard Met het analoog stereo FM-systeem, zoals in het Concertgebouw, zijn er geen haperingen of storingen. Steven Ja, dat zit allemaal goed. Bij mijn weten is Auracast ook niet storingsgevoelig bij meerdere signalen of veel ontvangers. Analoog geluid kan soms vervormen, maar dat gebeurt hierbij ook niet.

Rob Op een gegeven moment heeft EHIMA (European Hearing Instrument Manufacturers Association), de Europese brancheorganisatie van hoortoestelfabrikanten, het initiatief genomen om met Bluetooth7 in gesprek te gaan over een mogelijke universele standaard, waarbij geen accessoires nodig zijn en je direct kunt streamen naar het hoortoestel. Formeel werd er een overeenkomst gesloten in 2014, maar het heeft uiteindelijk allemaal erg lang geduurd. Bluetooth Classic was daar niet toe in staat, omdat het simpelweg ontzettend veel stroom kostte. Je batterij liep gauw leeg als Bluetooth aan stond op je hoortoestel, dus dat was geen optie. Toen Bluetooth Low Energy (LE) kwam gaf dat mogelijkheden; met LE Audio kun je veel beter geluid streamen. Uiteindelijk kwamen in 2022 de specificaties van Auracast uit en konden hoortoestelfabrikanten daarmee aan de slag gaan, maar vanaf dat moment duurde en duurt het nog even voor het daadwerkelijk op de markt is. Ondertussen is er natuurlijk ook de hearables-markt. Ook goedhorende mensen kunnen nu alles direct naar het oor streamen.

Jan Het opkomen van die markt heeft de ontwikkelingen enorm versneld. Toch is Auracast nog niet erg bekend. Wij hebben er nu over gehoord vanwege een vakbeurs, de EUHA in Neurenberg, mede omdat we grote behoefte hebben aan middelen om slechthorenden te helpen.

Steven Slechthorenden vragen zelf al tijdenlang naar oplossingen, maar hebben in veel gevallen nog maar weinig resultaat gezien. Nu is er eindelijk iets wat we echt in de praktijk kunnen gaan evolueren.

Jan Ook prijstechnisch lijkt het erg aantrekkelijk te zijn. Rob Het doel is om Auracast zo breed mogelijk uit te dragen. Er bestaat bijvoorbeeld een idee om een online database te creëren waar mensen kunnen opzoeken waar het is geïnstalleerd. En die installatie bestaat enkel uit het ophangen van een zender. Bij een ringleiding is installatie een stuk ingewikkelder, dat is een kostbare oplossing.

Gerard Ik ben benieuwd hoe Auracast zijn weg gaat vinden naar de hoortoestellen. Aan de ene kant zie je Resound, die net als indertijd met Bluetooth als een van de eerste met de toepassing komt en dat geldt ook voor Oticon; aan de andere kant Sonova die, zo begreep ik, een afwachtende houding aanneemt. Misschien heeft dat ook te maken met de mogelijkheden en kwaliteit die wifi al langer biedt en de inmiddels standaard aanwezige verbindingsmogelijkheden van de smartphone met hoor- toestellen. Dan zal het vooral gaan om een kostenvergelijking tussen een Auracast- en een wifi-zendsysteem.

Steven Over twintig jaar weten we niet beter meer, we leven zo digitaal. Ringleiding is wereldwijd nooit een enorm groot succes geworden; het is dan ook voornamelijk voor slecht horende mensen. En omdat er steeds vraag is naar nog klei nere toestellen, is er ook niet altijd plaats voor ringleiding. Daarnaast kan niet iedereen met een smartphone omgaan, zeker in onze doelgroep.

Rob Het gebruik van een smartphone is wel een discussie punt, bij Bluetooth en bij EHIMA. Dat betekent namelijk dat mensen daarvoor een hoortoestel uit een bepaalde prijsca tegorie nodig hebben en de bijbehorende app. Dat is niet voor iedereen weggelegd. Je moet wel een manier hebben om een stream te selecteren, dat zou bijvoorbeeld via het hoortoestel of de afstandsbediening kunnen. Het geluid hoeft niet via je telefoon, die fungeert alleen als verkeers agent om te zeggen waar het geluid heen moet.

Idealiter zou het zo werken dat je slechts eenmalig toestem ming hoeft te geven om ergens geluid van te ontvangen.

Bijvoorbeeld: elke keer als ik op Schiphol kom, ontvang ik automatisch alle vluchtinformatie van mijn vliegtuigmaatschappij.

Jan Dat wordt ingewikkeld als iedere vliegtuigmaatschappij een eigen kanaal heeft. Dan heb je echt een Auracast Assistant nodig.

Rob Ja, dat is juist en het is aan de fabrikanten om daar een oplossing voor te vinden en te bieden.

Jan Ik denk dat Auracast als bijzondere toepassing van Bluetooth een enorme vlucht gaat nemen. We passen Bluetooth al overal toe, dus dat moet met Auracast ook mogelijk zijn. Ik denk dat dat gebeurt voor je het weet. Er zal een overlap zijn met de huidige technieken, maar ik ben ervan overtuigd dat die uitgefaseerd gaan worden. Het is alleen moeilijk te voorspellen hoeveel tijd dat gaat kosten.

REACTIE VAN WIL VERSCHOOR, STICHTING HOORMIJ.NVVS

“Voor Auracast is een hoortoestel uit een bepaalde prijscategorie, de bijbehorende app en het kunnen omgaan met een smartphone noodzakelijk. Zeker voor de wat oudere doelgroep van slechthorenden is dat niet vanzelfsprekend. Ik sluit me daarom vooral aan bij de laatste opmerking van Jan: Auracast zal vast in de toekomst een grote vlucht gaan nemen. Tegelijkertijd zal er nog een overlap zijn met de huidige technieken en vanuit Hoormij.NVVS is dat een belangrijke conclusie: op deze manier zullen zoveel mogelijk mensen zo lang mogelijk geholpen zijn”.

REFERENTIES

1. Tweakers: https://tweakers.net/nieuws/197724/het-hoe-en-waarom-van-auracastde-nieuwe-bluetoothtechnologie.html

2. Zichtlijnen: https://www.vpt.nl/thema-s/audio-geluid.html, zie de nummers 160, 166 en 180.

3. De Volkskrant: https://www.ned-ver-audiologie.nl/wp-content/uploads/2014/09/ Iedereen-heeft-recht-op-luistergenot-bijvoorbeeld-in-het-Concertgebouw-DeVolkskrant-27-januari-2017.pdf

4. Vincent Ostendorf over toekomst van hoortoestellen en hearables, Earline Magazine 4-2022

5. Ede Stad: https://www.edestad.nl/lokaal/zakelijk/974893/de-specialist-veel-op-debeurs-genoteerd

6. The Hearing Review: https://hearingreview.com/hearing-products/accessories/ earmolds/efficacy-of-a-wireless-tv-listening-device

7. www.bluetooth.com/auracast/

EARLINE 11 VAKGENOTEN IN GESPREK
Naam Plaats Aantal zalen Het Concertgebouw Amsterdam 2 Toneelschuur Haarlem 1 Castellum Alphen a/d Rijn 1 Stadsschouwburg Utrecht Utrecht 2 Het Vrijthof Maastricht 1 DelaMar Amsterdam 2 Orpheus Apeldoorn 3 De Schalm Veldhoven 1 De Meerpaal Dronten 1 ITA Amsterdam 3 Amphion Doetinchem 1 Het Speelhuis Helmond 1 Cultuurbedrijf Tiel Tiel 1 De Flint Amersfoort 2 Schouwburg de Meerse Hoofddorp 2 Philharmonie Haarlem 2 Ziggo Dome Amsterdam 1 TivoliVredenburg Utrecht 2

WAT NOU, SLECHTHOREND?

Mijn moeder kreeg hoortoestellen in de jaren 90. Zij kreeg te horen dat ze genetisch gehoorverlies had. Dat was voor mij de reden om naar het Audiologisch Centrum te gaan, want stel je voor dat ik dat ook zou hebben… En jawel helaas. Direct na de eerste testen werd gezegd: ‘Je bent slechthorend’. Wat vreselijk. En daarna de opmerking: ‘Je zult wel moe zijn na drie dagen werken in het onderwijs’. Met een klas van 32 leerlingen, groep 6/7, in een noodgebouw met harde vloeren en geen raambekleding, vond ik het wel logisch dat dat zwaar was. Dat de slechthorendheid voor de enorme vermoeidheid zorgde, was nieuw voor me.

heb ik onbewust leren spraakafzien. Met aandacht kan ik zo een gesprek volgen. In rumoer lukt dat niet en dat is niet altijd handig. Toch is daar niets ‘slechts’ aan. Ik wist ook helemaal niet dat ik bepaalde geluiden niet eens opving. Tegelijkertijd vielen er wel meer geluiden weg, zoals het piepje van de magnetron.

In 2000 kreeg ik na een heftige griep tinnitus. De combinatie tinnitus en slechthorend maakte het werken in het onderwijs nog moeilijker, hoe leuk ik het werken met kinderen ook vond. ‘Horen’ werd een beladen woord en helemaal de term ‘slechthorend’. Huilend van vermoeidheid thuiskomen, pfff… In 2006 kreeg ik daarom hoortoestellen. Dat werkte averechts. Aanvallen van draaiduizeligheid volgden elkaar op. Typische draaiduizeligheid die paste bij de ziekte van Ménière. Het werken in het onderwijs was niet meer mogelijk. Na een loopbaantraject werd duidelijk wat ik wilde: werken met mensen, één op één. Tijdens de coachopleiding was er een nieuwe docent. Ik legde hem uit dat ik slechthorend was en niet alles zou kunnen volgen. Toen zei hij: ‘Je bent niet slechthorend, je hebt gehoorverlies’. Wat een rare opmerking vond ik dat. Het heeft weken geduurd voordat ik het snapte. Langzaamaan werd duidelijk hoe ik mezelf steeds in de weg zat met het zeggen dat ik slechthorend ben. Wat ik hoor, is immers nog goed. Voor mij is dat 100 procent. Ik hoor niet alles wat anderen horen, maar daar is toch niets slecht, verkeerd of fout aan? Wat ik ook ontdekte: ik bén niet de slechthorendheid, de tinnitus, de ziekte. Ik heb het wel, dat kan ik niet ontkennen. Tegelijkertijd mag ik er helemaal zijn zoals ik ben. Het gehoorverlies is een klein onderdeel in mijn leven. Ik kan niet zomaar spraakverstaan. Van jongs af aan

In 2019 heb ik opnieuw hoortoestellen gekregen, na dringend advies van de KNO-arts die onderzocht heeft welk genetisch gehoorverlies het is. Het bleek DFNA 13 te zijn. Mijn moeder is ondertussen doof zonder hoortoestellen, dat is mijn voorland. Ik heb de hoortoestellen heel langzaam opgebouwd. Het duurde zo’n acht maanden, om tot de optimale instelling te komen zonder aanvallen van draaiduizeligheid. Het is bijzonder om te kunnen spraakverstaan zonder voortdurend te moeten spraakafzien. Ik ontdekte dat krantenpapier ritselt bij het omslaan en een vulpen op papier ‘krast’. Ik vind het hinderlijk dat mijn schoenen kraken, dat de chips die mijn huisgenoot eet zo knispert, dat de auto’s die langsrijden zoveel geluid maken. Ik hoor ineens de vogels. Wat nou, slechthorend? Toen niet en nu niet! Ik héb gehoorverlies en daar kan ik goed mee omgaan, omdat ik heb geleerd wat ik nodig heb om gesprekken goed te kunnen volgen. Daar is niets slecht aan, integendeel, ik zorg daarmee goed voor mezelf.

Kunnen we niet een ander woord bedenken? ‘Doof’ past mij nog niet. Ik kan nog geluiden opvangen en met de hoortoestellen zelfs veel meer. Wie weet een passend woord? Tot die tijd zeg ik gewoon: ‘Ik heb gehoorverlies’. Je zult mij dus niet meer horen zeggen ‘Ik ben slechthorend’. Behalve in dit artikel dan.

Wie gaat de uitdaging van Paula aan en bedenkt een beter woord dan ‘slechthorend’? Mail suggesties naar anneke. pastoor@ltmedia.nl en we zorgen dat het bij Paula terechtkomt!

Paula Hijne is eigenaar, coach/counselor van Via Novus Coaching in Zeewolde

12 EARLINE
COLUMN
PAULA HIJNE

CHATGPT HOE GEBRUIK JE HET?

CHATGPT IS EEN HOT TOPIC. IEDEREEN PRAAT EROVER EN PROBEERT ER WAT MEE, MAAR HOE WERKT HET? EN WAT KUN JE ALS GEBRUIKER DOEN OM DE BESTE RESULTATEN TE GENEREREN?

THEFACTOR.E, EEN HUMAN FIRST DIGITAL AGENCY, ORGANISEERDE ONLANGS EEN WEBINAR WAARBIJ DE BELANGRIJKSTE INS & OUTS VOOR CHATGPT-BEGINNERS WERDEN UITGELEGD.

ChatGPT is een AI-taalmodel met een chatfunctie. Het genereert teksten op commando en geeft antwoord op vragen. ChatGPT is ontwikkeld door OpenAI, een Amerikaans bedrijf, en heeft talloze gebruiksmogelijkheden. GPT staat voor Generative Pre-trained Transformer. Generative betekent dat het dingen creëert; taal in dit geval. Pre-trained wil zeggen dat het model waarmee wordt gewerkt getraind is op heel veel data van heel veel verschillende bronnen, waaronder webdata, boeken en Wikipedia-artikelen. Transformer staat voor de architectuur, ontwikkeld door Google in 2017. Transformer is gefocust op het genereren van nieuwe taal in plaats van het begrijpen. GPT 3.5, de huidige gratis versie, heeft meer dan 175 miljard parameters (variabelen). Dit model bevat data tot eind 2021. GPT4, de betaalde versie, maakt gebruik van data tot april 2023 en er gaan geruchten dat het aantal parameters hiervan het tienvoudige zijn van versie. Dit zou betekenen dat GPT4 gebruikmaakt van zo’n 1750 miljard parameters.

PROMPTTIPS

Om ChatGPT effecief voor je te laten werken, is het van belang dat je de juiste prompts ingeeft. Een prompt in de context van een AI-taalmodel is de input die je geeft om respons te genereren. Het is dus wat je in de chat typt. De kunst van ‘goed praten’ met een digitaal model wordt prompt engineering genoemd. ChatGPT slaat alles op wat je intypt en dit wordt ook gebruikt om het model te trainen en beter te maken. Voer dus nooit persoonsgegevens, wachtwoorden en e-mailadressen in! De eerste prompttip: wees specifiek en geef de context van je vraag of opdracht aan. Als je vaag bent, weet ChatGPT niet goed hoe hij het goed moet opzoe-

OVER THEFACTOR.E

theFactor.e is een Human First Digital agency. De filosofie van deze organisatie, die al ruim 25 jaar bestaat, is als volgt: technologie maakt alles mogelijk, maar mensen maken het verschil. De ruim 85 medewerkers helpen vanuit Groningen hun klanten om hun digitale omgevingen, zoals websites, apps of servers, te bouwen. Dat doen ze van A tot Z, dus van concept tot en met uitvoering.

ken. Je kunt wel vragen om meerdere antwoorden. ChatGPT is trouwens meertalig en werkt heel goed als een vertaalmachine. De dataset is imperfect, dus het kan soms zijn dan een antwoord lariekoek is. Blijf in dat geval doorvragen; dan gaat ie het antwoord opnieuw checken. Je kunt ook direct om meerdere antwoorden vragen.

SOLLICITEREN MET CHATGPT

Steeds meer mensen laten ChatGPT hun motivatiebrief bij een sollicitatie schrijven. Wanneer deze te lang is, kun je ingeven dat hij de brief moet inkorten tot bijvoorbeeld 200 woorden, maar dat er nog wel aan moet worden toegevoegd dat je vriendelijk en creatief bent. Is het nog niet naar je zin? Zeg dan ‘dit is niet goed, doe het anders’. En dat doe hij. Je kunt hem ook een rol laten aannemen, bijvoorbeeld: ‘je bent nu een expert in het geven van studieadvies’. Dan vertel je iets over jezelf en waar je van houdt en dan komt hij met studieadvies. Metaprompting is iets waar ChatGPT eveneens bij kan helpen. Je wilt bijvoorbeeld meer weten over SEO. Dan vraag je ChatGPT ‘wat is de perfecte beginnersvraag om hierin te duiken?’ En hij antwoordt direct. Ook kun je in 1500 tekens informatie over jezelf geven die ChatGPT opslaat om jou antwoorden te geven die meer op maat zijn. Dit heet Custom Instruction. Hierin kun je finetunen hoe ChatGPT op jou reageert. Tip van theFactor.e: ga aan de slag en blijf experimenteren!

JUBILEUMEDITIE OPTITRADE AUDIOLOGIE

MARATHON

OP HET RITME VAN DE MARKT

“IK WIL JULLIE MEENEMEN NAAR WAT ER MOMENTEEL IN DE MARKT GEBEURT, MAAR OOK WAT ER MET OPTITRADE GEBEURT. HET KLINKT GEK, MAAR IK BEN HIER VOOR DE BIJZAKEN. DE HOOFDZAAK ZIT HIER IN DE ZAAL: ONZE KLANTEN EN ONZE LEVERANCIERS. JULLIE ZIJN BEZIG MET HET VERKOPEN VAN HOORTOESTELLEN, MET METINGEN; DAT IS DE HOOFDZAAK. BIJ AL DIE ANDERE DINGEN OP DE ACHTERGROND, DIE WIJ DE BIJZAKEN NOEMEN, KAN OPTITRADE JULLIE HELPEN. DAT IS DE KOERS DIE OPTITRADE RETAILGROEP IS INGEZET”.

TEKST Marie-Catrien van Deijck BEELD Jeancarlo Nunes dos Anjos

Directeur Pim Föster opende met deze woorden de Audiologie Marathon op maandag 29 januari in Gooiland Events in Hilversum. De Marathon vierde haar 10-jarig jubileum, dus het was tijd om ook even stil te staan bij 10 jaar geleden. Pim: “Hoe zag de markt er toen uit en wat is er in die 10 jaar gebeurd? Niet alleen in de audiologiemarkt, maar ook in een aantal andere markten. En wat is nu echt de rol van de zelfstandige audicien? Wij zeggen eigenlijk continu dat de zelfstandigen nodig zijn om een noodzakelijk onderscheid in de markt te maken. Zo’n 70 tot 80 procent van de hoortoestellen wordt verkocht bij ketens; is er dan wel ruimte voor de zelfstandige audicien? Jazeker! Er is een grote en goede ruimte voor de zelfstandigen. Want juist de zelfstandige ondernemers kunnen het onderscheid maken in die markt. Met de specifieke kennis die ze hebben, het bredere assortiment en met de lokale contacten kunnen zelfstandigen de markt op een andere manier invullen dan de ketens dat doen. Het assortiment is anders en beter af te stemmen op de lokale behoefte. Dat is het verschil dat de zelfstandige audiciens kunnen maken. Optitrade gelooft daar heilig in en daar willen wij heel graag bij helpen. Eén ding is wel heel belangrijk: samenwerken. Want willen de zelfstandigen mee kunnen gaan in de snelheid van de markt en de stevige concurrentie dan is dat een vereiste. De concurrentie heeft grote organisaties achter zich, en kapitaal. Als je daar als zelfstandige in

je collega-zelfstandige ondernemers, en met Optitrade; dan denk ik dat je in de toekomst een heel goede rol kunt spelen in de audiologiemarkt”.

HET RITME VAN DE MARKT

Op dit moment zijn er zo’n 1.700 audiciens in Nederland werkzaam, bij ongeveer 1.000 audiciensbedrijven. Zo’n 30 procent daarvan is zelfstandig. Bij Optitrade zijn 195 zelfstandige audiciens aangesloten, sommigen met kleinere winkels, sommigen met grotere winkels waar 5-10 mensen werken. Pim: “Heel divers en dat is ook het leuke, want dan leer je van elkaar. Onze zelfstandige audiciens hebben vorig jaar zo’n 31 duizend hoortoestellen verkocht; dat is gemiddeld 250 toestellen per winkel. Veel mensen denken dat dit niet zoveel is, maar houd er rekening mee dat er bij Optitrade een aantal winkels aangesloten zijn die maar 1 of 2 dagen per week open zijn. Of audiciens die als shop-in-shop bij een opticien gevestigd zijn. De vraag is: zit er nog groei in de zelfstandige markt en zijn er nog wel mensen die willen starten? Ja hoor, het afgelopen jaar hadden wij 8 jonge starters in audiologie. Dat is natuurlijk mooi om te zien”. Wat betreft de vrije markt zit Optitrade gemiddeld op 32,8 procent. “Er zijn winkels die 60 procent en winkels die 20 procent scoren”, vervolgt Pim. “Best grote verschillen dus. Van de totale audiologie markt gaat 9,3 procent via Optitrade audiciens. We zagen bij ons van 2022 tot 2023 in de vrije markt een rustig stij

EARLINE 15

ANDER JASJE, ANDERE MARKT, ANDERE CONSUMENTEN

In 2012 nam Optitrade Retailgroep de HINK Marathon over en vlak daarna werd de Audiologie Marathon in een ander, en vooral groter jasje, gestoken. Het resultaat op de 10e editie: bijna 250 deelnemers. Pim gaat kort terug in de tijd en kijkt naar andere branches: “De marge op hoortoestellen werd 10 jaar geleden minder, de zorgverzekeraars gingen de prijzen bepalen. Er kwamen zorgpakketten. Ik denk dat we destijds als audiciens nog meer in de zorgverzekeringshoek zaten dan nu. We waren meer bezig met zorg en minder met ondernemen. Op dit moment, met alle vernieuwingen, zijn audiciens steeds meer ondernemer. Tien jaar geleden moest je het nog hebben van mond-tot-mondreclame, maar als gevolg van het mediageweld van de ketens, red je het daar nu niet meer mee. Je moet nu op een andere manier laten zien dat je er bent. Tien jaar geleden startten op de Nederlandse markt ook vier bedrijven die veel verandering in gang hebben gezet: Airbnb, Coolblue, Thuisbezorgd en Uber. Deze bedrijven hebben de denkwijze van ons allemaal veranderd: hoe je producten bestelt, hoe je een taxi neemt. Als je in 2010 een wasmachine nodig had, ging je naar een winkel om te kijken en bestellen. Nu wordt 30% procent van de wasmachines online verkocht door Coolblue. Ze komen ‘m de volgende dag brengen, installeren de machine én ne men ook nog je oude wasmachine mee. De consumenten die bij Coolblue een wasmachine bestellen, komen bij de zelfstandige audicien voor hoortoestellen. Goed om dat te realiseren. Hun manier van denken is anders dan 10 jaar ge leden: ze zijn meer ingesteld op gemak, snelheid, direct ge holpen willen worden. En dan de technologische vernieuwin gen in de hoortoestellen zelf: ze zijn beter geworden, kleiner, hebben veel meer mogelijkheden dan voorheen en worden via bluetooth gekoppeld. Er zijn veel innovaties voorbijgekomen. Wanneer het over de winkels zelf gaat, is dat niet zo. Ze zien ze er wel mooier en luxer uit, maar we gaan nog steeds naar dezelfde hoorcabine voor een meting. En het proces wat dan volgt, is nog niet vervangbaar. Dit gaat vast over een tijdje veranderen, zeker gezien de ontwikkelingen in andere retailmarkten. Ik ben ervan overtuigd dat, als we over 10 jaar hier weer staan, het er in de winkels ook anders aan toegaat”.

JIJ DE HOOFDZAKEN, OPTITRADE DE BIJZAKEN

Consumenten zijn veel mondiger dan 10 jaar geleden en daardoor kritischer en willen meer keuze. En de ouderen worden steeds actiever. Pim: “Kortom, ze zijn andere consumenten geworden en daar zul je rekening mee moeten houden. Wat betekent dat dan voor de zelfstandige audicien? Wat is de vernieuwing qua ondernemerschap? Het personeel is schaars en dat wordt alleen maar schaarser. Wellicht meer zaken online doen of minder gekwalificeerd personeel in de winkel? Allemaal keuzes die gemaakt moeten worden.

Het tekort aan audiciens wordt alleen maar groter de komende jaren terwijl er door vergrijzing meer ouderen zijn”. Ook verwacht Pim dat de marges van ZN nog kleiner gaan worden en spreekt hij de zelfstandige audiciens toe. “Jullie onderscheid wordt steeds belangrijker. Hoe fantastisch de techniek ook is: jullie zijn degenen die het toestel aanpassen en ervoor zorgen dat de consument er goed mee kan omgaan. Een cruciale rol waar wij graag bij helpen met de zaken waar je misschien minder goed in bent, of geen zin in hebt. De zogeheten bijzaken: inkoop, administratie, declaraties, marketing. Er zijn heel veel dingen waarbij we kunnen helpen, zodat jij je kunt concentreren op de hoofdzaak: hoortoestellen aanmeten. En zorgen dat je hét onderscheid in de lokale markt maakt”.

Een glimp van deze dag opvangen? Dat kan!

SCAN DE QR-CODE EN BEKIJK DE AFTER MOVIE! Of neem een kijkje op onze sociale mediakanalen.

16 EARLINE

OORFONDS ORGANISEERT

FEEST VOOR JE OREN

WORLD HEARING DAY IS VOOR OORFONDS NATUURLIJK DÉ PERFECTE DAG

VOOR EEN FEEST VOOR JE OREN. HET TRANSFORMATORHUIS WESTERGAS IS OP ZONDAGMIDDAG 3 MAART HET PODIUM VOOR DE BIJNA 2 MILJOEN NEDERLANDERS DIE SLECHTHOREND ZIJN. EEN GESPREK MET RENÉ VAN DER HEIJDEN.

TEKST Anneke Pastoor

“Het Oorfonds organiseert dit feest met 8 andere organisa ties, te weten Hoormij•NVVS, Plots- en Laatdoven, Ushersyn droom, DFNA21, De Negende van, Artists against Tinnitus, Foss ouders en Fodok”, opent René enthousiast. “De reden dat we al die organisaties erbij betrekken is dat we zoeken naar eenheid. We zijn met z’n allen continu bezig om men sen gehoor te geven en om slechthorendheid uit het ver domhoekje te halen. Op 3 maart doen we iets dat we in onze branche niet gewend zijn: we organiseren letterlijk een Feest voor je Oren. Het is ook gewoon tijd dat we dit een keer voor onze oren doen”.

Vergeleken met de rest van de medische wetenschap lopen we met ooronderzoek niet voorop, vindt René. “Wel in techno logische innovatie. Technologie en de medische wetenschap naderen elkaar gelukkig steeds meer als het gaat om ooraan doeningen. Toch ben ik ervan overtuigd dat we nog niet het maximale uit hoortoestellen hebben gehaald. Ik draag ze zelf, maar het is nog niet het geluid dat ik mij van vroeger herin ner. Een hoortoestel is feitelijk een ‘end-of-pipe solution’: je hebt ergens een probleem en dat kun je alleen op die plek in je oor oplossen. Ik ben ervan overtuigd, ook door de ma nier waarop we nu met informatietechnologie omgaan, dat er meer mogelijk is; en dat geldt ook voor cochleaire implan taten. Misschien wel een hoortoestel met een camera? Wie zal het zeggen!” René benadrukt dat we best veel van weten het middenoor en buitenoor, maar van het binnenoor niet. “Dat is nog steeds deels een black box. We weten alles van de werking van andere lichaamsorganen zoals hart, longen en nieren, maar van onze (binnen)oren weten we te weinig. Daar moet verandering in komen en daar zet het Oorfonds zich dag in, dag uit voor in. Steun ons en de andere organisaties en kom naar het Feest voor je Oren”.

RENÉ VAN DER HEIJDEN

FEEST VOOR JE OREN

TRANSFORMATORHUIS WESTERGAS AMSTERDAM

Zondag 3 maart 2024

13.30 – 17.00 uur

M.m.v. Jeroen van der Boom, Lee Towers, Monique Klemann en Jamai

voor meer info en tickets: www.oorfonds.nl/worldhearingday

EARLINE 17

NIEUWJAARSREFEREERAVOND LUMC

WETENSCHAPS-UPDATE MET EEN FEESTELIJK TINTJE

OP 11 JANUARI VOND IN HET LUMC IN LEIDEN DE JAARLIJKSE NIEUWJAARS-REFEREERAVOND VAN DE AFDELING KNO PLAATS, GEORGANISEERD DOOR HET AUDIOLOGISCH CENTRUM.

TRADITIEGETROUW ZATEN DE COLLEGEBANKEN OOK DEZE AVOND WEER VOL KNO-ARTSEN, AUDIOLOGEN, AUDICIENS EN ANDERE GEÏNTERESSEERDEN, DIE ZICH MET VEEL INTERESSE BIJ LIETEN PRATEN OVER DE STAND VAN ZAKEN BINNEN DE WETENSCHAP.

TEKST Liesbeth Immink BEELD Loek Peters

Na het welkomstwoord door prof. dr. Peter Paul van Benthem, afdelingshoofd KNO LUMC, kwamen allereerst dr. Ann Vossen en dr. ir. Wim Soede aan het woord, beiden verbonden aan het Expertisecentrum cCMV van het LUMC. Als viroloog en arts-microbioloog houdt Ann Vossen zich onder andere bezig met onderzoek naar infecties in de baarmoeder. Vanuit die hoedanigheid is ze nauw betrokken bij het onderzoek naar de impact die een congenitale (aangeboren)

cytomegalovirusinfectie (cCMV-infectie) heeft op het gehoor. Via de Decibel-studie, gepubliceerd in 2009, praatte ze de aanwezigen bij over de onderzoeken die daarop volgden, onder andere het CROCUS-onderzoek en de CONCERT-studie. Daaruit is inmiddels gebleken dat cCMV daadwerkelijk een belangrijke oorzaak is van ernstig aangeboren (progressief) gehoorverlies, maar dat de progressie – bij vroege opsporing – wel degelijk afgeremd kan worden dankzij een be-

18 EARLINE

wezen effectief antiviraal middel. In haar presentatie stipte ze ook aan dat een cCMV-infectie wereldwijd de meest voorkomende intra-uteriene infectie is. In dat licht is het eigenlijk vreemd dat een zwangere wel wordt gewezen op de gevaren van een toxoplasmose-besmetting, maar dat de risico’s van een cCMV-infectie nog maar weinig gedeeld worden, terwijl de gevolgen voor een kind groot kunnen zijn.

EVENWICHTIG ONDERZOEK

Binnen de groep kinderen met een aangeboren CMV-infectie, dat zijn er zo’n 800 per jaar, vertoont 10 tot 15 procent symptomen die kunnen variëren van licht tot een ic-opname. Binnen die groep bevinden zich kinderen met unilateraal of bilateraal gehoorverlies. Een kleine groep vertoont die verschijnselen al vanaf de geboorte en heeft daardoor de grootste kans op langetermijngevolgen, zoals sensorineuraal gehoorverlies, een vestibulaire stoornis of visusproblemen. Per jaar lijkt dat te gaan om 50 à 100 kinderen. Wim Soede lichtte toe dat de kans op toename van gehoorverlies bij kinderen met cCMV bovendien maar liefst vijftig procent is en dat dat met forse stappen kan gaan, van 30 dB naar volledig doof. Het is daarom van belang om kinderen met cCMV vroegtijdig op te sporen en te volgen in de tijd, zoals inmiddels ook is vastgelegd in een NVK-richtlijn. Ook benadrukte hij de relatie tussen cCMV en evenwichtsproblemen en gaf hij aan dat we als KNO-artsen, audiologen en audiciens ook op dit gebied meer aandacht moeten hebben voor het evenwicht.

BLIK OP DE TOEKOMST

Dr. Heiko Locher besprak in zijn presentatie vervolgens de toekomst van gehoorrevalidatie in het licht van regeneratieve geneeskunde. Als het zelfherstellend vermogen van het lichaam als uitgangspunt wordt genomen bij het ontwikkelen van nieuwe therapieën, wordt de audiologie dan uiteindelijk een overbodig specialisme? Wordt bijvoorbeeld cochleaire implantatie op termijn een overbodige ingreep, omdat er andere methoden ontstaan om gehoorschade te repareren? Aan de hand van verschillende voorbeelden nam Heiko Locher de toehoorders mee in mogelijke toekomst-

OP LEIDEN!

Na achttien jaar trad professor Johan Frijns eind 2023 terug als universitair opleider in de regio Leiden. Hij wordt opgevolgd door dr. Erik Hensen, die hem aan het einde van de refereeravond feestelijk in het zonnetje zette. Plaatsvervangend opleider wordt Sylvia van Egmond. Johan Frijns stond in een lange traditie van professoren die hebben bijgedragen aan de opleiding KNO in de regio Leiden. In totaal heeft hij maar liefst 58 KNO-artsen opgeleid.

scenario’s. Zo werd er vorig jaar een doorbraak in China gemeld, waarbij een aantal dove kinderen na behandeling met gentherapie weer konden horen. Hoewel dat onderzoek niet te verifiëren is, is het niet ondenkbaar dat ze in China – en ook in Rusland, waar andere (ethische) regels gelden – inderdaad al verder zijn op dit vlak. Naast gentherapie is er momenteel ook al veel mogelijk met haarcelregeneratie en stamceltransplantatie. Zo kunnen ze in het LUMC al 3D binnenoren kweken als studiemodellen voor de ontwikkeling van nieuwe behandelingen bij slechthorendheid. Al met al komen er steeds meer concepten die ook steeds meer toepassingen zullen krijgen en waar klinische studies voor zullen worden opgestart. Maar… in de wetenschap verlopen dit soort processen over het algemeen traag, dus iedereen kon de collegezaal met een gerust hart verlaten: er zullen ongetwijfeld doorbraken komen, maar voorlopig is de audiologie zeker nog niet overbodig.

EEN ANDERE KIJK OP TINNITUS en

zinnitus en pinnitus en rhinnitus en sminnitus

JE KAN OP VERSCHILLENDE MANIEREN KIJKEN NAAR TINNITUS. ONS PERSPECTIEF BEPAALT HOE WE ERMEE OMGAAN. VEEL MENSEN ZIEN TINNITUS ALS EEN ZIEKTE. DAT GELDT VOOR MENSEN ZÓNDER TINNITUS EN VOOR MENSEN MET HINDERLIJK TINNITUS. HET LEVEN VÓÓR TINNITUS WAS GEWELDIG, HET LEVEN NA TINNITUS EEN VERSCHRIKKING, OF ZOU DAT HAAST WEL MOETEN WORDEN.

Zelfs in de media veel geziene en kennelijk nog werkzame en ogenschijnlijk succesvolle BN'ers erkennen aan de gesprekstafel op nationale televisie dat het verschrikkelijk is. Je ‘hebt’ tinnitus en je ‘bent’ ziek, want tinnitus overschaduwt soms alles, tinnitus maskeert bij sommigen al het goede of het sterke. De ziekte tinnitus is niet meer los te zien van het individu, want er kan niets tegen worden gedaan. Paradoxaal genoeg geldt dat niet voor iedereen. Integendeel: de meeste mensen met tinnitus blijven gewoon genieten van wat het leven hen biedt. Die mensen hebben wel tinnitus, maar zijn niet ziek. Hoewel dat, als je de media moet geloven, dan nog wel zal komen.

SYMPTOOM

De klinische hulpverlener ziet tinnitus als een symptoom. Een symptoom is in dat perspectief een gevolg van een ziekte of op zijn minst van een lichamelijke verstoring. De presentatie van de patiënt zegt al veel over de zieke, maar dat is niet de ziekte waarnaar wordt gezocht. De vervolgstap is namelijk om te achterhalen of er een behandelbare ziekte ten grondslag ligt aan het symptoom. Het geldt immers als een beroepszonde als men psychologiseert en daarmee een ‘echte’ ziekte over het hoofd ziet. Er volgen onderzoeken van bloed, gehoor en op indicatie naar meer. Er wordt gekeken naar staatjes, getallen en grafiekjes. Toch wordt de zieke patiënt door de dokter niet altijd echt gezien en gehoord.

AANWIJZING

Audiologen en wellicht ook audiciens kunnen tinnitus zien als een aanwijzing. Tinnitus kan immers in verband staan met een gehoorprobleem en daar valt iets mee te doen. Je zou kunnen zeggen: tinnitus als auditieve pijn ten gevolge van een auditieve verwonding. Als een kind pijn heeft, geeft een effectieve moeder daar op het juiste moment veel aandacht aan, vraagt waar het pijn doet en hoe het kwam en voert een zorgvuldig ‘onderzoek’ uit om vervolgens een dikkekus-interventie op de pijnlijke plek te geven. De pijnbeleving is gegarandeerd snel over. Zo is het ook fijn voor de klant om de onzichtbare tinnitus zichtbaar te maken door het te laten meten. Hoewel praktisch betekenisloos, kan de suisanalyse soms wonderen doen voor de beleving van de cliënt. En dan het audiogram: de positieve aanwijzing - als in: er is iets wél wat er níét had moeten zijn - kan duiden op een tekort, wat te zien is in een rode en blauwe grafiek. Dit is verhelderend

en daarmee hanteerbaar voor beide partijen. Hoe technischer, hoe tastbaarder, des te geruststellender. Wel vervelend, maar niet machteloos, dus ook niet ziek - of in elk geval minder. Voor de mensen die hier echter niet mee geholpen zijn, zijn er gelukkig nog andere manieren om naar tinnitus te kijken. Tegenwoordig wordt de gehoordeskundige een beetje gedwongen om daar alvast op voor te sorteren, hoewel daar eigenlijk geen tijd voor kan worden geregistreerd. Het zou verstandig zijn om de cliënt dan op zelfhulpmethoden te wijzen. Ze zijn immers geen kinderen meer en op die manier wordt de ongelukkige toch verder geholpen, zonder dat de deskundige daar op failliet gaat. In het audiologisch centrum is er vaak wél nog een tussendeur naar het volgende perspectief.

GEDRAGSTHERAPEUT

En dat is het perspectief van de gedragstherapeut. In het perspectief van deze professional is de hinder van tinnitus een aanwijzing voor kwetsbaarheid. Uit wetenschappelijk onderzoek komt regelmatig naar voren dat de voorspellers voor het lijden niet gelegen zijn in de audiometrische aspecten, maar in de persoonlijkheid en gedachten, meningen en gevoelens van de cliënt. Niet alleen in de cliënt weerspiegelt de maatschappij, maar ook in de therapeut. In de jaren 80 werd ‘omgaan met tinnitus’ geadviseerd en hoewel niemand dat echt wilde, deed men het toch. Therapeuten hadden het er druk mee. Sinds het nieuwe millennium wordt de wereld en ieder probleem daarin echter als maakbaar gezien. Machteloosheid is de bron van al het kwaad (geworden). Cliënten willen nog steeds niet omgaan met tinnitus en als dat vandaag de dag toch als therapiedoel wordt uitgesproken, sta je als therapeut zonder witte jas met minstens 3-0 achter. Journaliste Bina Ayar beschrijft het in haar boek De Maakbare Mens zo: “De maakbaarheidsmanie gaat gepaard met moralisme, controle en het verlies van vrijheid, verbinding en verbeelding. Er wordt zodoende steeds meer aan de mens gesleuteld: aan zijn gevoelens, gedachten en gedrag”. En in het boek Het Maakbare Brein van collega Sitskoorn: “Gebruik je hersens en word wie je wilt zijn!”. De neuropsychologie is dan ook een product van de maakbaarheidsmanie of heeft wellicht bijgedragen tot die culturele overtuiging. Het brein lijkt nu de sleutel tot alle oplossingen. De woorden brein, cortex, amygdala en limbisch systeem zijn hip.

DOOR OLAV WAGENAAR
EARLINE 21

DOOR OLAV WAGENAAR

PSYCHO-EDUCATIE

De klinisch neuropsycholoog is een scientist-practitioner: hulpverlening gebeurt aan de hand van wetenschappelijke kennis(overdracht) over hersenen en gedrag. Schematische visualisaties zijn daarbij superhandig, want hoe anders leg je ingewikkelde materie eenvoudig uit: psycho-educatie is misschien wel het sterkste therapeutische instrument van de klinisch neuropsycholoog en in dit geval de Eerste Hulp Bij Oorsuizen. Gedragsverandering wordt verondersteld alleen maar goed en duurzaam te kunnen plaatsvinden als de patiënt niet slechts zijn gedragstherapeutische huiswerk doet, maar zelf begrip heeft van het wat, waarom en hoe: impliciete motivatie. En dat is een kleine stap naar ‘interne locus of control’: het autonomie-gevoel als tegenovergestelde van machteloosheid. Neuropsychologische (en neurofysiologische) theorie over de werking van zintuigen is hierbij relevant: het beroemde brein is een informatieverwerkend orgaan. In die informatieverwerking worden geen informatiegaten geduld. Vergelijk dit met het continuatie-effect uit de audiologie: een gesprek op straat wordt 100 procent gehoord en verstaan, ondanks dat met regelmaat stukken vocale informatie worden gemaskeerd door voorbijrijdend verkeer. Vergelijk het ook met de visuele waarneming: je ziet een paard achter een houten hek, maar hoe kan dat? Het hek belemmert immers het zicht op de meeste delen van het paard. Dit staat bekend als het completeringsfenomeen. Continuatie-effect en completeringsfenomeen zijn twee dezelfde mechanismen waarbij het zintuiglijk geheugen wordt gebruikt om gaten in de informatievoorziening vanuit de zintuigen aan het brein op te heffen. Het geheugen als referentie en alternatieve informatiebron. Dat is belangrijk ten behoeve van kennis over de omgeving en dát is dan weer belangrijk voor veiligheid en levensbehoud. Het compenseren van gaten in de informatievoorziening ten gevolge van zintuiglijke schade gebeurt ook met behulp van dat geheugen. In feite zijn dit hallucinaties, maar dan als hulpmiddel, geen stoornis. Tonen die je niet meer hoort, worden vanuit geheugen toegevoegd en wanneer dat dusdanig veel mentale inspanning kost door ziekte, stoornis of gebrek, dan is het waarneembaar als symptoom van die overbelasting: tinnitus. Dit komt ook voor in de visus: Charles Bonnet Syndroom (‘zinnitus’?). In de tastzin kennen we het als fantoompijn (‘pinnitus’?) en geurhallucinaties komen voor bij de ziekte

van Parkinson waarbij de reukzenuw centraal wordt aantast of bij COVID19 waarbij het virus boven in de neus het reukzintuig binnendringt (‘rhinnitus’?). ‘Sminnitus’ bestaat ook, al is het zeldzaam omdat 70 procent van de smaakbeleving door de neus wordt bepaald. Overigens geldt dat, net zoals tinnitus vaak gepaard gaat met hyperacusis, ook in alle andere zintuigen een overmatige waarneming kan ontstaan na perifere of centrale beschadiging.

GEHEUGEN VERRUILEN VOOR RUST?

Het perspectief van de wetenschap wordt zoals hierboven al een beetje blijkt, vertroebeld door het klinisch perspectief. Sommige wetenschappers willen het fenomeen tinnitus ontrafelen en andere wetenschappers willen het symptoom of de ‘ziekte’ tinnitus oplossen dan wel genezen. Als we tinnitus echter theoretisch benaderen vanuit de maakbaarheidsgedachte van de 21e eeuw en zien als een verschijnsel van neuroplasticiteit, dan lijkt het een verschijnsel van een adaptief bedoelde, neurocognitieve interventie bij gebrekkige informatievoorziening. Kortgezegd: een hoorbare ‘biologische hooroplossing’. In dat geval trekken clinicus en cliënt aan het kortste eind. Dat zou namelijk betekenen dat een werkelijke medische oplossing nogal riskant is, immers: dan zou men chemisch, biomechanisch, neurostimulerend of Deep Brain Stimulerend een adaptief neurocognitief mechanisme, bedoeld om te allen tijde volledige en daarmee maximaal betrouwbare informatie over de buitenwereld om ons heen te hebben, uitschakelen. Dan hebben we geen tinnitus, maar ook geen zinnitus, pinnitus, rhinnitus, of sminnitus meer, omdat we geen zintuigelijk geheugen, geen referentie van de werkelijkheid meer zouden hebben. Je geheugen verruilen voor rust. Alsof je je ziel aan de duivel verkoopt. Dat is een hoge prijs om machteloosheid af te kopen.

HELE ANDERE IDEEËN OVER TINNITUS?

Laat het ons en Olav weten via anneke.pastoor@ltmedia.nl!

BRONNEN:

Bina Ayar (2023) De maakbare Mens. ISBN 978 94 6185 332 5

Olav Wagenaar (2012) Eerste Hulp Bij Oorsuizen. ISBN: 978 94 9154 931 1 S

Margriet Sitskoorn (2007) Het maakbare brein. ISBN 978 90 3513 036 4

Wagenaar O., Wieringa M, Verschuure H. A cognitive model of tinnitus and hyperacusis; a clinical tool for patient information, appeasement and assessment. Int Tinnitus J. 2010;16(1):66-72.

HANS ANDERS ZET ZICH IN VOOR DE STARKEY HEARING FOUNDATION

DOOR IN ALLE WINKELS GEBRUIKTE HOORTOESTELLEN IN TE ZAMELEN EN DEZE TE DONEREN

AAN DE STARKEY HEARING FOUNDATION, LEVERT HANS ANDERS EEN SUBSTANTIËLE BIJDRAGE

AAN DE VERBETERING VAN HOORZORG IN LANDEN WAAR DEZE NIET VANZELFSPREKEND IS.

BEGIN FEBRUARI LANCEERT HANS ANDERS EEN CAMPAGNE OM DE CONSUMENT BEWUST TE MAKEN VAN HET ZINVOLLE TWEEDE LEVEN DAT EEN HOORTOESTEL HIERDOOR KRIJGT.

Ivonne Grossouw, Category Manager Audio bij Hans Anders, en Rian van Koulil, Director Brands & Corporate Communications bij moederbedrijf nexeye, zetten zich in voor de inzameling van oude hoortoestellen ten bate van de Starkey Hearing Foundation. “Toen we zeven jaar geleden gingen samenwerken met Starkey, hoorden we over dit prachtige programma”, vertelt Rian. “Onze missie is goede oogzorg en hoorzorg betaalbaar en toegankelijk maken voor iedereen en het doel van de Foundation sluit hier heel mooi bij aan. Vandaar dat wij direct zeiden: ‘Het minste dat wij kunnen doen, is ervoor zorgen dat de toestellen die in onze winkels terugkomen, worden doorgegeven aan de Foundation’. Dus zo zijn we op een hele natuurlijke manier onze samenwerking gestart”.

COMMUNICATIEKRACHT

Logistiek vormt de inzameling voor Hans Anders geen probleem: de audicien in de winkel checkt het binnengebrachte toestel en zorgt ervoor dat deze via de bestaande logistieke processen naar het servicecenter in Gorinchem gaat. De medewerkers in het warehouse verzamelen de toestellen en laten ze op gezette tijden afleveren bij de Starkey Hearing Foundation, die zorgt dat mensen ermee geholpen worden. “Zo eenvoudig is het al zeven jaar lang”, zegt Rian, “en inmiddels zijn er al veel grote dozen vol hoortoestellen naar de Foundation gegaan. Onlangs vroegen Ivonne en ik ons af waarom we niet meer communiceren dat wij hartstikke mooie dingen kunnen doen met een oud toestel. Als je iets goeds met elkaar doet, mag heel Nederland dat weten! Bij Hans Anders hebben we veel communicatiekracht en veel klanten. Door meer bekendheid te geven aan het inleveren van je oude hoortoestellen, kunnen we de Foundation en kwetsbare doelgroepen die hoorzorg nodig hebben nóg beter helpen”.

TWEEDE LEVEN

“We merken dat het inzamelen van gebruikte producten ook relevanter wordt”, vertelt Ivonne. “Er komen steeds meer vintage winkels en steeds meer oude producten worden refurbished. Ook onze klanten zeggen in de winkels steeds vaker dat het zonde is om iets weg te gooien of in je nachtkastje te laten belanden als je het niet meer gebruikt. Het inzamelen van hoortoestellen is goed voor de mens maar ook voor het

milieu. Wij verzamelen dus de hoortoestellen, ongeacht van welk merk ze zijn en of ze bij ons gekocht zijn en de Starkey Hearing Foundation kijkt welke toestellen nog bruikbaar zijn. De toestellen worden helemaal schoongemaakt en nagekeken. Uit hoortoestellen die als geheel niet meer bruikbaar zijn, worden componenten gehaald waarmee andere hoortoestellen weer goed kunnen werken”. In de eerste week van maart, rond World Hearing Day, start Hans Anders een grote campagne voor iedereen in Nederland die een hoortoestel draagt of iemand kent die een hoortoestel draagt. Ivonne: “Wij zeggen tegen iedereen die we kunnen bereiken: Gooi dat mooie toestel nou niet weg, maar kom het bij ons inleveren, dan krijgt het een tweede leven en help je er een ander mee”.

voor meer info: www.starkeyhearingfoundation.org, www.hansanders.nl/advies/hoortoestellen/starkey-hearingfoundation/

EARLINE 23 Geef je hoortoestel een 2e kans bij Hans Lever hier je oude hoortoestel in

IN MIJN ELEMENT

Op deze plek schrijft Wendelina al 5 jaar over haar ervaringen en ervaringen uit de praktijk. Wat een mooi lustrum! En er blijft veel te vertellen! Wendelina traint, samen met haar team, professionals zoals bedrijfsartsen, arbeidsdeskundigen, audiologen en audiciens. Haar bedrijf Hooridee geeft workshops en biedt individuele trainingen voor werknemers en ondernemers met gehoorverlies. “Iedere dag werk ik met mensen die een nieuwe stap willen zetten, nieuwsgierig zijn en willen weten wat er bestaat, wat beter kan en welke mogelijkheden er zijn. Zij hebben allemaal hun eigen vragen over leven en werken met gehoorverlies”.

Op LinkedIn zie ik waardevolle cursusdagen die ik graag wil doen. Het zijn twee dagen interactief werken in een groep met onbekende mensen. Vanwege mijn forse gehoorverlies schieten er direct allerlei gedachten en overwegingen door mijn hoofd.

Hoe ga ik dit verstaan? Hoe ga ik alles meekrijgen? Hoe ga ik zorgen voor voldoende energie? Hoe ga ik mijn auditieve breinruimte zo aanspreken dat ik deze dag voluit kan genieten en benutten?

BASIS

Natuurlijk gebruik ik mijn super ingeregelde hoorapparaten. Zorg ik voor de basis zoals een goede plek, de spelregels voor verstaan en opgeladen tafelmicrofoons die extra spraakverstaan naar mij toe brengen. Maar er speelt meer.

TIJD

In het boek ‘Goed leven met een beperking’ besteden de auteurs Dirk de Wachter en Manu Keirse aandacht aan het gegeven hoe zeer het leven en werken met een handicap voorbereiding en tijd vraagt. Dit raakt mij, omdat ik de reikwijdte van deze stelling in volle omvang tot mij door laat dringen. Ik sta stil, zoals ook hierboven genoemd, bij wat eraan voorafgaat als ik iets nieuws tegemoet ga. Ik ga meer en meer beseffen hoeveel vragen ik mijzelf stel. ‘Zal ik gaan, past dit in mijn agenda, wil ik dit echt en hoe ga ik dan zo goed mogelijk voor mijzelf zorgen?’

WAT HIERBIJ KOMT KIJKEN: Organisatie

Wat ga ik organiseren om makkelijk te verstaan? Ga ik dit alleen doen of ga ik er mensen bij betrekken? Wanneer en hoe breng ik de organisatie en de cursusleider op de hoogte? Wat ik merk is dat juist het delen, bespreken en het samen werken aan een goed resultaat het speels en licht maakt en een meer gezamenlijk gevoel oplevert. Het voorleggen van wat helpt, zoals de tafelopstelling, het werken in groepjes op de gang of in een andere ruimte, kan. Het één voor één spreken is een goede stelregel, alsook het visueel maken van informatie. Dit geeft - merk ik - duidelijkheid, begrip en inspiratie aan de voorbereidingen voor alle betrokkenen.

Taal

Als ik de trainster van de genoemde cursusdagen vertel waarom ik naast bovengenoemde ook graag twee schrijftolken mee wil nemen, is dat helemaal nieuw voor haar. Ik licht toe hoe dit in zijn werk gaat. Ze wordt enthousiast omdat ik kies voor woorden als samen ontdekken, wat is haalbaar en met humor samen zorgen voor wat werkt.

24 EARLINE
WENDELINA’S HOORIDEE
WENDELINA

Schrijftolk

Waarom schrijftolken voor deze dagen? Als de schrijftolk alle tekst intypt en ik deze tekst op een tablet kan lezen, heb ik voortdurend een back-up. Ook de vaak gebruikte filmpjes die niet altijd ondertiteld zijn, worden getolkt. Ik kan op deze manier altijd checken of het klopt wat ik versta. Dit geeft vooraf en op de dag zelf rust, omdat ik weet dat ik auditief veilig ben. Ik hoef geen inspanning te leveren om de nieuwe stemmen of eventuele zachte stemmen of accenten te verstaan. Mede dankzij de aanwezigheid van de schrijftolken heb ik genoeg energie en breinruimte voor de studiedagen van 10 tot 17 uur, de reis naar de locatie, de inhoud, de interactie en al het nieuwe.

Doen

Schrijftolk-uren worden gefaciliteerd door het UWV bij een verlies van meer dan 35 dB. Door de jaren heen heb ik een team van schrijftolken geformeerd. Ik weet - door ervaring wijs geworden - waar deze tolken goed in zijn en wie waarvoor het meest geschikt is. Denk bijvoorbeeld aan: wie kan in een andere taal tolken? Wie is goed in complexe luistersituaties met veel vakjargon? Wie is beschikbaar? Ik weet dat ik mijn favoriete tolken op tijd moet vragen omdat zij volle agenda’s hebben. Dan kun je samen direct schakelen. Hoe zien de dagen eruit qua inhoud en opzet? Hoe laat zullen we alles klaarzetten, hoeveel tablets hebben we nodig? Deze dagen kiezen we voor teamtolken. Dit betekent dat er twee tolken continu alles zullen tolken. Zo kunnen zij wisselen en is er voor mij deze hele dag tekst beschikbaar.

Twijfel

Af en toe voel ik wel een aarzeling en verlegenheid. Heb ik zin in het geregel om dit draaiboek aan te gaan? Wil ik hulp creeren in deze vorm? Het bedenken hoe ik het wil. Het kiezen van en zoeken naar de tolken. Het afstemmen met de tolk. Het delen van alle informatie. Het op de hoogte brengen van en afstemmen met de cursusleider. Het informeren van de groep. Het opvangen van de reacties en vragen van de groep en de tolken. Het omgaan met de wijze van reageren van de groep op de tolken. Dankzij een topteam van schrijftolken en de unieke meerwaarde ga ik er (meestal) voor.

Liefde

Met de schrijftolken krijg ik zoveel meer mee. Bij een uitgebreide uitleg van de trainster of tijdens een filmpje doe ik soms mijn hoorapparaten uit en lees ik alles. Dit is heerlijk rustig. Zij tolken ook als mensen onderling iets zeggen. Dit totale verstaan, maakt dat ik in mijn element ben. ’s Avonds als ik thuiskom, kan ik lief en luisterend zijn, omdat ik energie over heb en dat is onbetaalbaar.

WTG_24001_Adv All Risk Flex hearing aids_88x272mm.indd 1 09-02-2024 14:13

TOEKOMST HOORZORG

NU BESCHIKBAAR IN ZN DATABASE STARKEY EVOLV AI

MET DE LANCERING VAN EVOLV AI IN DE MARKT VAN DE ZORGVERZEKERAARS, MARKEERT STARKEY EEN HISTORISCH MOMENT IN DE HOORZORG. DEZE GEAVANCEERDE HOORTOESTELLIJN, NU ONDERDEEL VAN HET VERGOEDE ZORGPAKKET, INTRODUCEERT

VOOR HET EERST FUNCTIES ZOALS VALDETECTIE EN ALARMERING BINNEN DE TOEGANKELIJKE ZORG. DEZE INNOVATIES BIEDEN NIET ALLEEN EEN LEVENSREDDENDE OPLOSSING, RELEVANT VOOR ELKE SLECHTHORENDE, MAAR BENADRUKKEN OOK DE VERHOOGDE RISICO’S OP VALLEN VOOR MENSEN MET GEHOORVERLIES*

Moeiteloze ervaring in elke omgeving. Evolv AI belichaamt het principe van ‘altijd aan, altijd automatisch’ en biedt daarmee een ongeëvenaarde luisterervaring met 55 miljoen automatische aanpassingen per uur. Dit zorgt voor een naadloze integratie in het dagelijkse leven van de gebruiker, met superieure prestaties in rumoerige omgevingen. Daarnaast geeft Starkey’s geavanceerde Edge modus-gebruikers de mogelijkheid om in zeer uitdagende luisteromgevingen, met een eenvoudig dubbeltikje op het oor, volledig aan te passen op de huidige omgeving.

Moeiteloos verbonden. Starkey Evolv AI is een intelligent hoortoestel met de smartphone als middelpunt van apps, functies en services. Deze koppelt het hoortoestel aan het smarthearing netwerk en verbindt de hoortoestelgebruiker

naadloos met de wereld. Verbeterde connectiviteit zorgt ervoor dat de hoortoestellen sneller en makkelijker verbinden.

Zo stelt Evolv AI dragers in staat om direct en moeiteloos telefoongesprekken, muziek en tv-geluid te streamen. Evolv AI toestellen zijn ook gecertificeerd voor Apple’s Made For iPhone (MFi)-programma en kunnen bidirectioneel streamen. Dit houdt in dat gebruikers kunnen genieten van handsfree telefoneren en tweeweg audio voor apps zoals Microsoft Teams, FaceTime en Zoom.

Moeiteloos kiezen zonder compromis. De Evolv AI-serie ontsluit een zeer uitgebreid spectrum aan modellen en draagopties, met belangrijke highlights zoals de unieke en krachtige 2.4 GHz Power Plus BTE variant, uitgerust met een 13-batterij. Recentelijk verrijkt met significante upgrades, omvat de gehele lijn nu een vernieuwde behuizing en implementeert het de nieuwste Low Energy Bluetooth® technologie met een gemiddeld 19% verbeterde accuduur. Deze innovaties, samen met de versterkte bescherming tegen vocht, stof en vuil, en de IP68-classificatie, verzekeren gebruikers van ongeëvenaarde duurzaamheid en betrouwbaarheid, zelfs in de meest veeleisende omgevingen.

voor meer info: www.starkey.nl, info@kindhoren.nl, +31 (0)55 3602111

REFERENTIES

*Met gehoorverlies valt men gemiddeld drie keer sneller dan met een gezond gehoor. Elke 10 decibel extra gehoorverlies vergroot de kans op een val met 1,4 keer. Naar schatting is, van de mensen van 65 jaar en ouder, tussen de 25% en 40% slechthorend. Bron: Stichting GAIN.

** Gemiddelde score van 4.2 uit 5 op https://www.hearingtracker.com/hearing-aids/ starkey-evolv-ai + Expert Choice Hearingadvisor Award 2023.

ERKENNING VOOR INNOVATIE

Evolv AI wordt niet alleen gewaardeerd door gebruikers** maar heeft ook erkenning gekregen in de vorm van diverse onderscheidingen, zoals de felbegeerde CES-onderscheiding voor toegankelijkheid, een Red Dot Design Award en een AI Excellence Award.

EARLINE 27 INFOTORIAL

AUDICIEN AAN HET WOORD

OORWERK BREUKELEN 2.0

RUIMTE EN RUST

OORWERK AUDICIENS LUIDDE HET NIEUWE JAAR IN MET DE OPENING VAN DRIE NIEUWE VESTIGINGEN. EEN UITBREIDING WAARDOOR HET BEDRIJF NU VIJFENDERTIG WINKELS TELT. IN BREUKELEN OPENDE OORWERK RUIM TIEN JAAR GELEDEN EEN VESTIGING, DIE SINDS 2019 MET VEEL ENTHOUSIASME WORDT GERUND DOOR DENNIS BRINKS. EEN JAAR GELEDEN VOEGDE HARALD RECOURT ZICH BIJ HET TEAM, EEN MATCH DIE BEIDE HEREN GOED BEVALT. EARLINE SPRAK MET DENNIS EN HARALD OVER HET VAK, DE WINKEL EN OORWERK.

TEKST Liesbeth Immink BEELD Riechelle van der Valk

28 EARLINE
RECOURT EN DENNIS BRINKS
HARALD

“We hebben net een flinke verbouwing achter de rug, dus de winkel voelt weer als nieuw”, vertelt Dennis. “In september zijn we drie weken volledig dichtgegaan en begin oktober konden we weer open. De winkel had verschillende stijlen en de ruimte kon beter worden benut. Nu is de winkel van binnen helemaal vernieuwd. De scheidingswand tussen de winkel en de wachtruimte is weggehaald, de aanpaskamer is vergroot en de twee wc’s zijn nu één grote toiletruimte, waar je makkelijk met een rolstoel of rollator naar binnen kan. Het verkoopgedeelte is iets kleiner geworden, maar optisch lijkt de winkel groter”.

“We merken dat er op deze manier meer ruimte en rust is om onze klanten goed te kunnen helpen”, voegt Harald enthousiast toe. “En dat wordt door onze klanten erg gewaardeerd”.

SERVICE OP DE MOTOR

“Service vinden we heel belangrijk”, gaat Dennis verder. “Oorwerk heeft niet voor niets de term ‘uwdicien’ als motto. Betrokkenheid bij onze klanten is voor ons vanzelfsprekend. Daarom reed ik in de weken dat de winkel dicht was regelmatig op de motor door de regio om kleine reparaties op te halen en problemen op te lossen. Onze klanten konden

TECHNISCHE MANNEN

Dennis en Harald zijn allebei op een andere manier het vak ingerold. Dennis: “Tot 2012 werkte ik in de bouw, ik was timmerman en maatvoerder. Toen het bedrijf waar ik werkte failliet ging, wilde ik weleens wat anders. In die periode leerde ik ook mijn vrouw kennen, die net als haar vader in de hoorbranche zat. Zij als audicien en mijn schoonvader als directeur van Oticon. Via hen rolde ik het vak in en toen ik een aantal jaar als commercieel medewerker bij Makker had gewerkt en ze me daar in 2015 aanboden om de opleiding te volgen, besloot ik het erop te wagen. Ik heb er tot nu toe nog geen moment spijt van gehad. Het is een mooi vak en iedere dag is anders. Na Makker ben ik via Van Boxtel uiteindelijk bij Oorwerk terechtgekomen. Mijn vrouw werkt nu trouwens ook bij Oorwerk, in Naarden”. “Mijn route liep iets anders”, vertelt Harald, “maar ook mijn achtergrond is technisch. Van 2010 tot 2022 werkte ik bij de customer service van Signia, een ontzettend leuke baan. Maar na twaalf jaar was ik toch wel toe aan een nieuwe uitdaging, en omdat ik al bij Signia werkte, was de stap naar audicien-in-opleiding best een logische. Net als Dennis begon ik als commercieel medewerker, wat een handige opstap is, omdat je dan gaandeweg al leert hoe je hoortoestellen schoonmaakt, repareert en aanpast. Omdat ik vijf doordeweekse dagen wilde werken ben ik gestart in de filialen in Rijswijk en Amstelveen. Toen er bij Dennis iemand wegging

zeiden ze bij Oorwerk dat het misschien wel handig zou zijn als ik bij Dennis in de leer zou gaan”. Lachend voegt hij eraan toe: “En sindsdien komt hij niet meer van me af. Mijn theorie-examen heb ik inmiddels gehaald en binnenkort leg ik ook mijn proeve van bekwaamheid af. Als alles meezit ontvang ik in juni mijn diploma en mag ik me officieel audicien noemen”.

“In het begin heb ik weleens gedacht: is dit wel wat voor mij?”, vertelt Dennis. “Ik had dan wel een technische achtergrond, maar nog geen ervaring met klantencontact. Gaandeweg merkte ik gelukkig snel dat het op dat vlak wel snor zat, al moest ik in het begin wel werken aan mijn stemgeluid. Harder praten dan ik van nature gewend was, dat was even wennen”.

GELUKKIGE KLANTEN

“Er zijn altijd klanten die je bijblijven”, gaat Dennis verder. “Zo heb ik toen ik net begon eens een jonge vrouw van mijn eigen leeftijd hoortoestellen aangepast. Toen ze haar bril neerlegde schoot ze ineens vol met tranen. Ze had zich niet eerder gerealiseerd dat bij het neerleggen van een bril ook een geluid hoorde. Ik vond dat toen heel indrukwekkend, het moment dat je je realiseert dat sommige geluiden niet voor iedereen vanzelfsprekend zijn”. Harald: “Ik kom natuurlijk nog maar net kijken, maar ook ik heb al zo’n klant gehad van wie je weet ‘die blijft me altijd bij’. Vorig jaar vertelde een dame me tijdens haar intake dat haar kleinkinderen niet meer met haar wilden praten, omdat ze hen toch niet kon horen. Dat soort verhalen horen we natuurlijk heel vaak, maar wat ik bij haar zo bijzonder vond, was hoe heel haar gezicht opfleurde toen ik de hoortoestellen aanpaste. Toen

ik haar een paar dagen later belde om te vragen hoe het ging, zat ze in tranen aan de telefoon. Of de kleinkinderen nou links, rechts of tegenover haar zaten: ze kon ze weer verstaan en dat maakte haar intens gelukkig”.

“Dat is ook zo mooi aan ons vak”, sluit Dennis af. “Als audicien kun je echt impact maken. Een wereldwonder moeten onze klanten niet van ons verwachten, want je gehoor wordt nooit meer 100%, maar we kunnen wel degelijk een groot verschil maken. Mensen die na afloop zeggen ‘dit had ik zes jaar eerder moeten doen’, daar doen we het voor”.

voor meer info: www.oorwerk.nl

30 EARLINE

TINNITUS, DE OPLOSSING IS ER WÉL

TERUGBLIK WEEK VAN HET OORSUIZEN

TINNITUS, JE KAN ER MEE LEREN OMGAAN. EEN SIGNAAL VAN VERTROUWEN, NA ALLE (NODIGE) AANDACHT VOOR PREVENTIE, HET VERLAGEN VAN DE GELUIDSNORM EN NARE VERHALEN OVER EUTHANASIE. DE INVLOED KAN GROOT

ZIJN OP JE LEVEN, MAAR HET ÍS MOGELIJK ERMEE TE LEVEN. EN IN NEDERLAND

ZIJN ER GOEDE EN BEWEZEN EFFECTIEVE BEHANDELOPTIES VOORHANDEN.

OOK MENSEN MET TINNITUS, DIE TOEN ZE HET NET HADDEN EN NIET MEER

WILDEN LEVEN, ZEGGEN: ‘ALS IK ERMEE KAN OMGAAN, KAN JIJ HET OOK!’

PATIËNTENORGANISATIE HOORMIJ•NVVS KWAM TIJDENS DE WEEK VAN HET

OORSUIZEN VAN 5 T/M 11 FEBRUARI MET VERHALEN DIE PERSPECTIEF BIEDEN.

Tinnitus, de oplossing is er wél, voor de meesten is er licht aan het eind van de tunnel. John Arkes, voorzitter van de commissie tinnitus & hyperacusis van Hoormij, vertelt als ervaringsdeskundige hoe hij de klassieke fasen van het rouwproces doorliep: “Omgaan met je aandoening doe je vooral met anderen, met lotgenoten en met deskundigen die je kunnen helpen bij de aanvaarding”. Carmen de Jonge van de NVAB vindt het een gezamenlijke missie om de impact van tinnitus en gehoorschade zichtbaar te maken: “Aandacht voor preventie, onderzoek en goede hoorzorg zijn essentieel”. Het advies van Arno Lieftink, psycholoog met specialisme audiologische zorg en auteur van het boek Oorzaken, luidt: “Wees achterdochtig als iemand beweert tinnitus te kunnen genezen en ga niet in op iedere willekeurige behandeling die je vindt op internet”. Dyon Scheijen, klinisch fysicus-audioloog, benadrukt dat er in Nederland inmiddels genoeg plekken zijn waar, bewezen effectieve hulp te krijgen is. Componist Stephen Emmer kampt met ernstige gehoorschade. De 64-jarige muzikant, verantwoordelijk voor talloze bekende tv-tunes, heeft al tien jaar tinnitus. Hij pleit voor meer openheid: “Musici durven er amper voor uit te komen. Dat moet anders”.

Tinnitus: het waarnemen van geluid zonder dat er een externe geluidsbron aanwezig is. Ruim 2 miljoen mensen in Nederland hebben hiermee te maken. Ook Guido Veenstra: “In het begin werd het geluid in mijn hoofd steeds harder en raakte ik in paniek. Die piep dreef me tot waanzin, ik wilde niet meer leven. Maar nu, vijf maanden later, kan ik er beter mee omgaan en zelfs zeggen dat het me sterker heeft gemaakt”.

EARLINE 31
GUIDO VEENSTRA BRON Stichting Hoormij NVVS

“WE WILLEN ONZE DRIE KINDEREN EVENVEEL RECHT DOEN. TOCH VRAAGT JASPER (13) SOMS MEER AANDACHT. JASPER IS ERNSTIG SLECHTHOREND, HEEFT TINNITUS EN SOMS ZIT ZIJN AUTISME HEM IN DE WEG. DOOR DE GOEDE BEGELEIDING VAN JONGS AF AAN MAAKTE HIJ DE STAP NAAR REGULIER ONDERWIJS. HET GING GOED. TOT HIJ STEEDS DEPRESSIEVER WERD. HIJ WAS BANG ’S NACHTS, HOORDE MONSTERS. DE OMMEKEER KWAM TOEN EEN AUDIOLOOG ONS UITLEG GAF OVER TINNITUS; EEN SLEUTELMOMENT VOOR ONS”, ALDUS MOEDER NICOLIJN VLAANDEREN.

LEER HET ACCEPTEREN

“Voorlichting over een aandoening is zó belangrijk. Het gaf niet alleen Jasper inzicht, maar ook voor mij was het een moment van (h)erkenning. Mijn kind is niet gek, er was wel degelijk meer aan de hand. Tinnitus is niet altijd alleen een piep, het kunnen ook andere geluiden zijn. Bovendien zijn het niet alleen volwassenen die ermee te maken krijgen, maar ook kinderen. Dat wist ik niet. Ik wist niets van tinnitus, laat staan over de wijze waarop Jasper dat verwoordde. Hij lag lang wakker, was angstig, hoorde geluiden. Steeds vaker zei hij dingen als: ‘Mam, ik wil niet meer leven’. Rond zijn zevende jaar kwam het dieptepunt en wilde hij de daad bij het woord voegen. Ik kon hem tot rede brengen. Duidelijk maken: je hoeft het niet alleen te doen. Intuïtief wist ik: hij is niet gek. Er is meer aan de hand. Dit is niet echt niet alleen omdat hij doof is, maalde het door mijn hoofd”.

“Er moest hulp komen. Niet alleen bij zijn ambulant begeleider, ook bij de huisarts trok ik aan de bel. Vastberaden me niet te laten afschepen. Ook de school heb ik ingelicht. Er kwam een verwijzing naar Karakter, een academisch centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie. In het traject dat volgde werd duidelijk dat Jasper ook ADHD en autisme heeft. Niet alleen kreeg hij medicatie en therapie, ook wij volgden als gezin begeleiding voor meer (h)erkenning en begrip. Het hielp. Toen de afspraak met het audiologisch centrum (Pento) in zicht kwam, vroeg ik aan Jasper: ‘Wil je nog iets zeggen?’ ‘Ja, ik wil het hebben over de geluidjes in mijn hoofd’, zei hij. Hij heeft een opstaande rand om zijn bed. ‘Daar komen ze uit. Als ik mijn gehoorapparaat niet in heb, is het nog erger’. Hij kon het zo helder uitleggen. De audioloog pakte het heel goed op. Het is tinnitus, zei hij. En aan de hand van een tekening van het oor vertelde hij over de werking van de zenuwen

en de reactie van de hersenen. Het is een fantoomgeluid. Anderen horen het niet. Hij zei dat er vroeger operaties werden uitgevoerd, dat er dan iets werd weggehaald, maar dat uiteindelijk bleek dat dit geen effect had. Die duidelijkheid was zó goed. Voor Jasper, maar ook voor mij. Jasper was de periode na dat gesprek héél boos. Op de arts, op mij. Hij wilde tóch een operatie. Toen hij zich realiseerde: ‘dit hoort bij mij’ kwam er berusting”.

JE ZAL HET MAAR HEBBEN

“Recent deed Jasper mee aan de TV-opnames van ‘Je zal het maar hebben’ van BNN VARA, dat vanaf 1 maart 2024 te zien is. Aan het einde van de serie vroegen ze hem: Heb je nog een boodschap voor anderen? ‘Leer het accepteren!’ zegt hij dan. Maar dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Het gaat mentaal beter met hem. Hij weet nu: ‘Dit gaat nooit meer weg. Dit hoort bij mij’. Het is voor Jasper denk ik ook anders dan bij volwassenen met tinnitus. Hij heeft geen periode voor of na de tinnitus. Dat is mogelijk ook waarom de angst die hij heeft ervaren zo groot was. Hij wist niet wat

BEELD CHANTAL RISON FOTOGRAFIE
JASPER VLAANDEREN

hem overkwam, sprak over monsters en spoken in zijn kamer. Waar voor volwassenen het vermogen hebben om het beter te begrijpen en er woorden aan te geven is dit voor een kind zoveel moeilijker. Bovendien is een kind afhankelijk van een ouder, die actie moet ondernemen. En dan moet je eerst begrijpen wat ze proberen te zeggen. Ik kon ook naar mezelf kijken en denken: waarom heb ik ‘m niet sneller gehoord? In het begin dacht ik dat het gewoon een fase was. Ieder kind is wel eens bang voor spoken of monsters onder zijn bed. En natuurlijk heb ik ‘m wel getroost. Tot het moment dat ik me realiseerde: dit is meer dan angst voor spoken”.

“Ik bof met Jasper. Hij geeft aan wat hij nodig heeft. We zijn met elkaar de zoektocht aangegaan om te ontdekken wat hem helpt. Zo hebben we diverse geluiden uitgeprobeerd om de tinnitus te maskeren. Als hij naar bed ging, namen de omgevingsgeluiden af en werd het stil; dan viel zijn tinnitus nog meer op dan overdag. Daarom wilde hij zijn hoortoestellen inhouden. Nu doet hij dat niet meer. Hij vindt het niet meer nodig en maakt in zijn fantasie nu soms zelfs een spel van de geluiden in zijn hoofd. Bovendien slaapt hij de hele nacht door. Dat is vooruitgang”.

Nicolijn is dankbaar voor het interview voor Hoormij Magazine een paar jaar geleden. “Daarin voelde ik me zo gehoord en gezien als moeder. Dat is belangrijk, want daardoor kun je er nog beter zijn voor je kind. Het zorgde er ook voor dat het balletje ging rollen. Ineens werd Jasper gevraagd voor interviews in uiteenlopende media die aandacht besteedden aan kinderen met tinnitus. Ook was hij supertrots dat hij het gezicht werd van de campagne van het Oorfonds voor meer onderzoek naar tinnitus bij kinderen. Het is prachtig dat er over wordt gepraat en er dingen in gang zijn gezet, maar we zijn er nog niet. Zo was het mooi geweest als KNO-artsen eerder een folder hadden meegegeven over tinnitus, na een consult. Zodat je thuis nog eens rustig na kunt lezen wat je zojuist gehoord hebt of waar je terecht kunt voor meer informatie. Dat heb ik gemist. Op het niveau van het kind ontbreekt het eveneens aan simpele uitleg. Dat moet beter kunnen. Door Jasper is er nu meer aandacht, maar over het algemeen is er nog steeds weinig over te vinden. Ervaringsverhalen van andere ouders zouden mij geholpen hebben in dit proces. Gelukkig heb ik twee vriendinnen die ook een kind hebben met een beperking. Het is fijn om met elkaar van gedachten te wisselen. En mijn creatieve geest denkt af en toe: Zou het niet geweldig zijn om een voorleesboek te ontwikkelen? Niet alleen het kind, maar ook (groot)ouders kunnen hiervan leren. Kortom, er is nog een wereld te winnen. En voor Jasper geldt: ik kan hem suggesties aandragen, maar niet opdringen. Hij is geen slachtoffer. Hij heeft geen behoefte aan medelijden. En dat is meteen zijn kracht”.

BRON Stichting Hoormij.NVVS

JASPER IS GEEN SLACHTOFFER, HIJ HEEFT GEEN BEHOEFTE AAN MEDELIJDEN; EN DAT IS METEEN ZIJN KRACHT
NICOLIJN VLAANDEREN EARLINE 33

EÉN JAAR

DIRECTEUR HOREN EYECARE GROEP

MARCO DE VRIES KIJKT TERUG EN VOORUIT

IN MAART IS HET PRECIES EEN JAAR GELEDEN DAT MARCO DE VRIES DE OVERSTAP MAAKTE NAAR DE EYECARE GROEP. NA DIVERSE FUNCTIES BINNEN ZOWEL OPTIEK ALS AUDIOLOGIE, ONDER ANDERE BIJ HANS ANDERS EN VAN BOXTEL HOORWINKELS, TRAD HIJ VORIG JAAR IN DIENST ALS DIRECTEUR HOREN BINNEN DE EYECARE GROEP. EEN MOOI MOMENT OM TERUG TE BLIKKEN OP DEZE EERSTE PERIODE EN VOORUIT TE KIJKEN NAAR DE KOMENDE JAREN. DE REDACTIE VAN EARLINE STELDE MARCO DAAROM EEN AANTAL VRAGEN.

34 EARLINE

IN 2007 MAAKTE JE DE OVERSTAP VAN OPTIEK NAAR HOREN. EEN GROOT VERSCHIL?

“Ik ben ooit begonnen als leerling-opticien bij Hans Anders en groeide door naar een managementfunctie. In 2007 besloot ik de overstap naar horen te maken als regiomanager bij Van Boxtel hoorwinkels. De uitdaging voor mezelf was vooral dat horen een heel andere wereld was. En is. De optiek is in mijn beleving toch wat commerciëler, wat sneller, modieuzer… Het klantcontact in de hoorbranche is meer diepgaand. Je bent ook langer bezig met een klant. Vaak duurt het bijna twee maanden voordat je daadwerkelijk de betaling ontvangt. Het hele proces is anders. Ook het feit dat vergoedingen vaak leidend waren, terwijl dat toch echt niet het belangrijkste is, was wel even wennen. Audiciens werken over het algemeen wat meer zorggeoriënteerd, terwijl veel opticiens vooral mooie brillen willen verkopen”.

HOE KWAM JE IN 2023 BIJ DE EYECARE GROEP TERECHT?

“Na een interim klus zag ik dat de EyeCare Groep een Directeur Horen zocht. Een mooie, persoonlijke uitdaging; verschillende familiebedrijven waren samengegaan, er is een enorme groei, en de opdracht was - en is - om een nieuwe standaard voor horen te ontwikkelen. Van zo’n groep wilde ik wel deel uitmaken! Ik stuurde een mail met mijn motivatie en CV en na enkele gesprekken werd ik aangenomen. In deze functie heb ik meer ruimte voor eigen initiatief”.

HOE KIJK JE TERUG OP HET EERSTE JAAR?

“De EyeCare Groep is nog steeds hard aan het bouwen. Het is een mooi proces om zoveel verschillende culturen samen te brengen. Het is een duidelijke strategische keuze van de EyeCare Groep om de lokale ondernemer centraal te blijven stellen. Dat zie je bijvoorbeeld terug in de eigen naam die ook na een overname op de gevel blijft prijken. Achter de schermen profiteert iedereen wel van de voordelen van een grotere organisatie, maar aan de voorkant ziet een consument dat niet direct. Er liggen mooie kansen om lokale kwaliteiten verder te ondersteunen vanuit een sterke backoffice met

de juiste marketingsupport. Ook op het gebied van personeelszaken bijvoorbeeld neemt de backoffice de winkel veel rompslomp uit handen”.

WAT ZIJN KOMENDE UITDAGINGEN EN SPEERPUNTEN?

“EyeCare Groep wil, zoals bekend, onderscheidend zijn in de markt. We hebben veel interesse in highend optiekwinkels en audiowinkels. Ik verwacht dat het steeds vaker voor zal komen dat we zonder contract met zorgverzekeraars gaan werken. We blijven onszelf altijd de vraag stellen: ‘Wat is het beste voor onze klant?’ Als we met de bestaande zorgcontracten niet meer de kwaliteit en service kunnen bieden die klanten van ons verwachten, dan moet het maar zonder. Ik geloof ook zeker dat mensen bereid zijn om meer te betalen voor kwaliteit en maatwerk. Het gaat tenslotte om de beste hooroplossing. Daar willen we als EyeCare Groep leidend in zijn. Een ander speerpunt is uitbreiding van het aantal hoorlocaties. We hebben diverse prachtige optiekwinkels, met kansen om uit te breiden met bijvoorbeeld een shop-in-shop. We zijn daarom ook op zoek naar professionele collega’s die affiniteit hebben met kwaliteit en persoonlijke aandacht voor klanten. Ook spannen wij ons in om de instroom in de branche te stimuleren door werving & selectie, interne trainingen, gesprekken met het UWV en contacten met scholen. We doen veel om mensen te laten zien hoe mooi en uitdagend het vak van audicien is. Zo zijn we bezig met onder andere combinatieopleidingen Optiek en Horen en versnelde trainingen. Ook doen we veel om onze audiciens zoveel mogelijk te ontlasten met efficiënte processen; denk hierbij aan iPads in de winkel, digitaal tekenen, minder administratieve handelingen en ga zo maar door. De audicien moet zich kunnen focussen op de klant en doen wat hij of zij het liefste doet: optimale hooroplossingen bieden. Kortom, we willen ook met Horen blijven doorgroeien binnen de EyeCare Groep. Geinteresseerde bedrijven of medewerkers kunnen altijd contact met ons opnemen voor een vrijblijvend gesprek. We vertellen graag met trots wat de EyeCare Groep voor hen kan betekenen. We zien de toekomst positief tegemoet!”

EARLINE 35

DE TOEKOMST VAN AUDIOLOGIE DEEL 3

In september 2023 vond in het LUMC de Conferentie met de naam ‘Future of Audiology in Aging Population: Quality of Hearing = Quality of Life’ plaats. Na het internationale perspectief met bijdragen van de Big 5 (GN ReSound, Starkey, Demant/Oticon, Sonova/Phonak, WSA-Earline 3) schreef ik in Earline 4 over de focus op de implicaties van alle nieuwe ontwikkelingen en innovaties op de Nederlandse situatie, nu en in de toekomst. In deze derde en laatste aflevering is de schijnwerper gericht op de ‘pitches’ van 9 interessante Nederlandse startups die allen relevant zouden kunnen worden, of zelfs al zijn, in de wereld van de audiologie.

Audus Technologies is een Nederlandse startup op het gebied van gehoorverbetering. De door Audus ontwikkelde Knisper software verbetert het gehoor van mensen door het brongeluid aan te passen aan het gehoorverlies van de luisteraar. Hun technologie wordt inmiddels gebruikt door musea in Nederland en de Verenigde Staten om audiotours beter verstaanbaar te maken, maar Knisper is ook geschikt voor het verbeteren van audio bij Video on demand, live radio en TV, podcasts en call centers. Met Knisper Workspace wordt de spraakverstaanbaarheid van de werkomgeving op iedere laptop of PC aangepast aan de gehoorbehoefte van de gebruiker. www.audus.io

Absolute Audio Labs (AAL) is begonnen met slimme ‘audio processing’ voor een Parrot hoofdtelefoon, waarmee voor slechthorenden de muziekbeleving verbeterd kan worden: Pyour Audio. De afgelopen jaren is deze oplossing uitgebouwd tot een serie geavanceerde algoritmes (deels op AI gebaseerd), die het fabrikanten mogelijk maakt om een hoogwaardig hoortoestel te bouwen met een premium bluetooth audiochip als basis. Dit is dezelfde chip als in de premium draadloze oortjes. Op de Consumer Electronic Show (CES) in Las Vegas in januari is AAL inmiddels al 2 keer beloond met een CES Innovatie Award en werd een samenwerking aangekondigd met chipfabrikant Renesas uit Japan om deze technologie versneld en in grote aantallen op zowel de medischeals de consumentenmarkt te brengen. www.absoluteaudiolabs.com

Clementine ontwikkelt het meest betrouwbare en gebruiksvriendelijke gehoorscreeningsplatform dat bewustwording bij mensen ondersteunt. De gebruiksvriendelijke screeningstools duiden op een aantrekkelijke en snelle manier het niveau van de gehoorproblematiek. Dankzij een gepersonaliseerde opvolging versnelt Clementine vervolgens het proces naar gehooroplossingen. www.askclementine.com

Earhelp maakt digitale doorverwijzing van audiciens naar KNO-artsen efficienter, inclusief de beoordeling door de KNO-arts van otoscopiefoto’s, volledig audiogram en anamnese in rechtstreeks contact met de cliënt en terugkoppeling naar de audicien. Hiermee beantwoorden we de zorgvraag binnen 48 uur. Earhelp is kostenbesparend, en daarbij wordt de relatie bekrachtigd tussen audicien en KNO-arts door een laagdrempelige samenwerking. www.earhelp.nl

Earlab zet een grote stap vooruit in de audiologie en introduceert op korte termijn een innovatie in de diagnose en behandeling van gehoorverlies met hun nieuwe instrument Earlab One; momenteel nog in testfase. Dit instrument maakt gebruik van geavanceerde technologieën zoals Brain-Computer Interface (BCI), AI en VR om een unieke, gepersonaliseerde ervaring in gehoorzorg te bieden. Earlab One stelt Earlab in staat om individuele gehoorcapaciteiten met ongekende nauwkeurigheid te analyseren en behandelingen op maat te ontwerpen. Dit verhoogt niet alleen de kwaliteit van diagnose en behandeling aanzienlijk, maar draagt ook bij aan de missie van Earlab om de perceptie van gehoorverlies in de maat-

36 EARLINE
JAN DE LAAT COLUMN

VERZEKERAAR VAN GELUID

WERTGARANTIE OP AUDIOLOGIE MARATHON

Als ervaren verzekeraar van elektrische apparaten en hoortoestellen nam het team van Wertgarantie deel aan de Optitrade Audiologie Marathon in Hilversum! Het was een inspirerende ervaring om in contact te komen met enthousiaste deelnemers en gepassioneerde experts op het gebied van geluidstechnologie. Tijdens het evenement werden niet alleen waardevolle inzichten gedeeld, maar ook leuke gesprekken gevoerd over de nieuwste audiogadgets. Als kers op de taart organiseerde WERTGARANTIE een ludieke quiz, met een prijs voor de winnaar. Het was een dag vol plezier, kennisuitwisseling en een vleugje competitie.

voor meer info: www.wertgarantie.com

schappij te veranderen en de stigma’s die vaak geassocieerd worden met het gebruik van hoortoestellen te verminderen. www.earlab.co

Hulan en Manuele Therapie Loverbos ontwikkelen Freequency, een Augmented Reality Game voor grip op tinnitus. Freequency werkt via ‘exposure therapy’, dat in de Europese richtlijn voor tinnitus beschreven staat als effectief. In de Freequency game ga je in een veilige, aantrekkelijke en zelfs leuke omgeving juist mét je tinnitus aan de slag. Je doet nieuwe ervaringen op met tinnitus die positief zijn, wat zorgt voor een minder overactief emotioneel brein. Hierdoor zal de tinnitus na herhaaldelijk spelen vaker naar de achtergrond worden gefilterd. www.freequency.app

Golden Hearing ontwikkelt een muziekperceptietest, inclusief toonhoogte, dynamiek, ritme, frequentie- en amplitudemodulatie. De uitkomsten worden aangewend om de muziekperceptie in

het hoortoestel te optimaliseren door middel van het ‘boost-principe’. Een en ander wordt geëvalueerd aan de hand van een nog te valideren muziekperceptievragenlijst (pré & post). www.goldenhearing.nl

NeuroVR onderzoekt een behandelmethode om tinnitus en hyperacusis te reduceren door Virtual Reality: visualisatie in de vorm van een ‘serious game’, gebruikmakend van de neuroplasticiteit van het brein. De door NeuroVR ontwikkelde ‘Soundlight’® kan de waarneming van geluid beïnvloeden middels licht. Hierdoor train je je brein het tinnitusgeluid langzaam te reduceren. www.neurvr.com

Private Ear ontwerpt een actief gehoorbescherming-, en audiomonitoringsysteem voor musici. De weergave van zowel het ensemble als het eigen instrument zijn kwalitatief hoogstaand. In tegenstelling tot bij passieve gehoorbescherming zijn volume, dyna-

miek en klankkleur door de gebruiker in te stellen door middel van een app. Ook kan de gebruiker via die app de geluidsdosis bijhouden. Het systeem kan volkomen zelfstandig, of in combinatie met andere geluidsapparatuur gebruikt worden. www.privateear.nl

Kortom, in Nederland wordt flink aan de audiologische weg getimmerd. Het betreft allemaal veelbelovende ontwikkelingen, waar we in de nabije toekomst ongetwijfeld nog heel wat over zullen horen. Daarnaast speelt in het kader van de klimaatdoelstellingen duurzaamheid een steeds grotere rol, dat ook opgepakt wordt door deze startups en scaleups, denk alleen al aan ’online audiometrie en hoortoestelfitting’. De Nederlandse Vereniging voor Audiologie heeft aan dit laatste onderwerp in de vergadering van 9 februari jl. veel aandacht besteed. In de volgende Earline komen we hierop terug.

Jan de Laat klinisch fysicus – audioloog

EARLINE 37

WE WILLEN DE MOOISTE BRILLEN EN BESTE HOORTOESTELLEN TOEGANKELIJKER MAKEN

HANS

VAN WIKSELAAR MEDE-EIGENAAR GOOD4SERVICE

GOOD4SERVICE ZOEKT PARTNERS

LEASECONCEPT VOOR BRILLEN EN HOORTOESTELLEN

GOOD4SERVICE IS MARKTLEIDER IN LEASESERVICE VOOR BRILLEN EN HOORTOESTELLEN EN ZOEKT ENTHOUSIASTE OPTICIENS EN AUDICIENS DIE SAMEN WILLEN WERKEN. MET DE LEASESERVICE KRIJGT UW KLANT VOOR EEN VASTE PERIODE DE BESCHIKKING OVER DE DOOR DE KLANT ZELF UITGEZOCHTE BRIL OF HOORTOESTELLEN. HANS VAN WIKSELAAR, EIGENAAR VAN DE WINKELS VAN HOOR & ZIE, STARTTE SAMEN MET ERIK STEL, INSURANCE PROFESSIONAL, BEGIN 2023 GOOD4SERVICE. HET DOEL: DE MOOISTE BRILLEN EN BESTE HOORTOESTELLEN TOEGANKELIJKER MAKEN.

“Elke drie jaar de nieuwste en beste hoortoestellen in je oor voor een betaalbaar bedrag; zo is het idee voor Good4Service eigenlijk begonnen”, opent Hans. “De leasetrend is in de ons omringende landen nog veel sterker, maar ontstaat nu ook in Nederland in veel meer sectoren. Je kunt bijvoorbeeld tegenwoordig ook e-bikes en wasmachines leasen. Ik ontmoette Erik in verband met een affinity-verzekering voor mijn Hoor & Zie-winkels en we besloten al snel onze krachten te bundelen. Met Good4Service hebben we een perfect model neergezet voor het leasen van hoortoestellen en brillen. Het is niet duurder voor de klant en een leaseconcept ontzorgt. Met name de hoormarkt ontwikkelt zich snel, elke anderhalf tot twee jaar worden er nieuwe en betere hoortoestellen aangeboden. Ik verkoop vrijwel alleen in de private markt en dan is heel eenvoudig om daar een leaseconcept bij aan te bieden. Het zorgt voor versnelling. Je krijgt maar eens in de vijf jaar een vergoeding voor hoortoestellen en dat duurt veel klanten te lang. Met onze leaseservice heeft een klant iedere drie jaar het nieuwste en beste in het oor voor een betaalbaar bedrag”.

HOE HET WERKT

Het werkt heel simpel: Good4Service functioneert als backoffice en gaat een partnerschap aan met een opticien of audicien. Klanten kiezen nog steeds hun bril of hoortoestellen in de winkel, maar kunnen nu kiezen of deze willen kopen of huren. Hans: “Als de klant een lease aangaat, pakken wij het in de achtergrond op. We kopen de bril of hoortoestellen van

de opticien of audicien en verhuren die dan aan de klant. Alle onderzoeken en controles vinden gewoon plaats in de winkel, evenals het oplossen van eventuele problemen met het product. En fijn, in de lease is de verzekering inbegrepen”. Aan het einde van de leaseperiode mag de klant een nieuwe bril of hoortoestellen uitzoeken en heeft de klant de keuze om het product in te leveren of van Good4Service over te kopen. Dat kan voor 15% van de aanschafwaarde, waarvan wij 70% uitkeren aan de opticien/audicien. Het is dus zeker lucratief. Door het eerder vervangen zie je echt omzetversnelling. Ook zijn er geen kortingsonderhandelingen en je kunt direct het mooiste product aanbieden. Voor ons maakt het niet uit: het mag van ieder merk zijn, uit iedere prijscategorie”.

TOEKOMST

Hans en Erik zijn nu een jaar bezig en er hebben zich al meer dan 20 mooie winkels bij Good4Service aangesloten. “We merken dat de vraag groeit. In 2024 groeien we graag door naar 50 winkels. Maar belangrijker is dat de deelnemende winkels het ook actief verkopen. De mond-tot-mondreclame gaat wel snel; we krijgen zonder reclame te hebben gemaakt al allerlei verzoeken van klanten via de website. Ook van leveranciers hebben we al positieve reacties gehad. Er is duidelijk vraag naar onze leaseservice!”

voor meer info: www.good4service.nl, Hans van Wikselaar hans@good4service.nl, +31 (0)6 39476740 Erik Stel erik@good4service.nl, +31 (0)6 41090514

EARLINE 39
INFOTORIAL

VERNIEUWING & DUURZAAMHEID

BIJ HOOREXPERT

WE BELEVEN, EVALUEREN, IJKEN EN BELEVEN OPNIEUW: EEN CYCLUS VAN VERNIEUWING. HOOREXPERT VORMT HIER GEEN UITZONDERING OP EN BLIJFT ZICHZELF VERNIEUWEN, IN MEERDERE OPZICHTEN.

3 IN 1

Het afgelopen jaar heeft Hoorexpert zijn marketingmix eens goed onder handen genomen. Waar de Hoorexpert-groep zich voorheen in de markt zette als drie verschillende bedrijven (HearSolutions, Hoorexpert-groothandel en Audio-ropa Nederland), is het bedrijf nu geconsolideerd tot één totaalleverancier: ‘Dé specialist in hooroplossingen’ voor alle hoorhulpmiddelen naast het hoortoestel. Zo kan Hoorexpert zijn drie doelgroepen beter en relevanter bedienen (de hoorzorgprofessional, de particulieren én de partijen die bezig zijn met toegankelijkheid). Vooral als het onderwerpen zoals werkplekaanpassingen betreft, waar veel overlap is in de behoeften van deze doelgroepen bij het leveren van producten en diensten. Om deze eenheid duidelijk uit te dragen heeft

Hoorexpert een nieuwe huisstijl ontworpen en geïmplementeerd, wat onder meer is terug te zien in de vernieuwde website en alle herziene marketingmaterialen. In de loop van dit jaar zal dit nog verder worden uitgewerkt.

GREEN DEAL

Een ander onderdeel van de vernieuwing bij Hoorexpert is de nadruk op duurzaamheid. Zoals vele andere bedrijven neemt ook Hoorexpert energiebesparende maatregelen, zoals het verwarmen per ruimte middels IR-panelen en het inzetten van LED-verlichting. Toch gaat Hoorexpert binnen de specifieke werkprocessen nog nét een stapje verder, waardoor Hoorexpert bij enkele zorgverzekeraars al wordt aangemerkt als ‘duurzamere keuze’. Zo levert de hoofdleve-

40 EARLINE
INFOTORIAL

rancier van Hoorexpert verpakkingsvrij en worden er geen verpakkingen meer meegenomen naar installatieafspraken. De benodigde producten worden per afspraak verzameld in kleinere, herbruikbare eurobakken. Daarnaast stimuleert Hoorexpert de leveranciers om plasticvrije verpakkingen te ontwikkelen. Hoorexpert werkt zo veel mogelijk papierloos, bijvoorbeeld met behulp van tablets voor de buitendienstmedewerkers, digitale facturatie, gedigitaliseerde administratie, communicatie per e-mail of WhatsApp en online formulieren voor aanvragen en klanttevredenheidsonderzoeken. Waar wél papier gebruikt wordt, bijvoorbeeld in drukwerk, kiest Hoorexpert voor een CO2-neutrale oplossing. Deze en andere inspanningen hebben er dan ook toe geleid dat Hoorexpert afgelopen september meetekende voor het gedachtegoed van de Green Deal Duurzame Zorg, een collectief voor duurzaamheid in de zorg. Dit voorjaar, rond Earth Day en Sustainability Day, zal Hoorexpert extra aandacht besteden aan duurzaamheid.

VERNIEUW(EN)DE BLIK OP DE ZAKEN

Naast World Earth Day is het ook bijna World Hearing Day. Dit jaar met het thema ‘Changing mindsets: Let’s make ear and hearing care a reality for all’. Dit thema richt zich op het bestrijden en overwinnen van uitdagingen die voortkomen uit maatschappelijke misvattingen, negatieve percepties en stigmatiserende denkwijzen rondom oor- en gehoorproblemen. Via bewustwording en het delen van evidence based infor-

matie en voorlichting, zetten we als wereldgemeenschap een cruciale stap op weg naar het waarborgen van toegankelijke oor- en hoorzorg voor iedereen.

Als totaalleverancier voor hooroplossingen streeft Hoorexpert dit al jaren na. Dat uit zich onder andere in het netwerk en de relaties van Hoorexpert. Van brancheverenigingen zoals GAIN en verzekeringsmaatschappijen tot overheidsinstanties en van opleidingsinstituten tot hoorzorgprofessionals. Het Hoorexpert-netwerk is geënt op verbondenheid > voorlichting > awareness > taboes doorbreken > gezonde gehoorketen.

STHOORIES

Ook het vorig jaar in het leven geroepen concept StHOORies is bedoeld om algemene awareness te vergroten en negativiteit rondom hoorbeperkingen tegen te gaan. Deze in samenwerking met Earline gepubliceerde ervaringsverhalen helpen patiënt en zorgverlener elkaar beter te begrijpen, de drempel om hulp te zoeken te verlagen en de weg naar wederzijdse maatschappelijk verantwoorde hoorzorg vrij te maken. “Als dit alles gaat zoals bedoeld, ben ik ervan overtuigd dat het commerciële aspect (de eigenlijke ‘core business’ van Hoorexpert: handelen in hooroplossingen) vanzelf volgt”, aldus Hannah Salt, marketingcommunicatiespecialist bij Hoorexpert.

voor meer info: www.hoorexpert.nl, info@hoorexpert.nl, +31 (0)345 632393

PER

OTICON KONDIGT

OTICON INTENT™ AAN

OTICON INTRODUCEERT ‘S WERELDS EERSTE HOORTOESTEL MET 4D SENSOR-TECHNOLOGIE OM DE LUISTERINTENTIES VAN ELKE GEBRUIKER TE BEGRIJPEN EN NAADLOOS INDIVIDUELE LUISTERBEHOEFTES TE ONDERSTEUNEN, TERWIJL DE TOEGANG TOT DE VOLLEDIGE GELUIDSOMGEVING BEHOUDEN BLIJFT. WEDEROM ZET OTICON SIGNIFICANTE STAPPEN OP HET GEBIED VAN INNOVATIE EN BRENGT DE PRESTATIES EN GEBRUIKERSVOORDELEN VAN DE UNIEKE BRAINHEARING™ TECHNOLOGIE NAAR EEN HOGER NIVEAU.

De voornaamste uitdaging voor mensen met gehoorverlies is het begrijpen van spraak in complexe omgevingen, waar vaak veel lawaai en andere geluiden zijn die storend zijn voor communicatie. Om dit aan te pakken behoren hoortoestellen te begrijpen hoe personen zich gedragen binnen een geluidsomgeving en de signaalverwerking aan te passen aan de veranderende luisterbehoeftes. Traditionele hoortoestellen bieden ondersteuning door een directionele aanpak, daar waar Oticon de gebruiker toegang geeft tot de volledige, 360° geluidsomgeving. Op basis van de unieke BrainHearing™ filosofie ontwikkelt Oticon continu voorlopende technologie die een impact heeft op de levens van mensen. Met het nieuwe Oticon Intent™ hoortoestel neemt Oticon een grote stap in deze reis door individuele ondersteuning te bieden aan gebruikers binnen dezelfde complexe omgeving.

4D SENSOR-TECHNOLOGIE BIEDT PERSONALISATIE OP BASIS VAN INTENTIE

Oticon Intent is ontworpen met het uitgangspunt dat verschillende gebruikers zeer individuele en zeer variërende luisterbehoeftes hebben; zelfs in dezelfde luisteromgeving. Het maakt gebruik van ’s werelds eerste sensoren voor gebruikersintenties die het unieke communicatiedoel van personen kunnen identificeren en vervolgens naadloos de hersenen de juiste ondersteuning kunnen bieden in elke situatie. Deze gepersonaliseerde ondersteuning maakt een significant verschil voor gebruikers, vooral in zeer complexe luisteromgevingen waar traditionele hoortoestellen dezelfde ondersteuning blijven bieden, ongeacht welke individuele luisterbehoeftes er zijn. Door gespreksactiviteit, hoofdbewegingen, lichaamsbewegingen en de akoestische

42 EARLINE INFOTORIAL

omgeving in de gaten te houden, is Oticon Intent het eerste hoortoestel ter wereld dat kan herkennen wanneer de behoeftes van de gebruiker veranderen. Om vervolgens naadloos de geluidsverwerking aan te kunnen passen om deze specifieke doelen te ondersteunen, waardoor de hersenen persoonlijke ondersteuning krijgen in elke situatie. Op zichzelf verbetert deze 4D Sensor-technologie al spraakbegrip van gebruikers met 15%. Bovendien laten de uitkomsten van een brain imaging-onderzoek zien dat de 4D Sensor-technologie gebruikers helpt om hun aandacht te richten op de geluidsbronnen waar ze zich op willen richten.1

TOONAANGEVENDE GELUIDSVERWERKING BIEDT TOEGANG TOT 35% MEER SPRAAKSIGNALEN

Oticon Intent biedt meer helderheid en een betere balans als gevolg van de snelle en effectieve geluidsverwerking van MoreSound Intelligence 3.0, met tot wel 12 dB lawaaionderdrukking. Met dank aan deze innovatieve nieuwe geluidsverwerking, die gebruikers van helderdere spraak voorziet, biedt Oticon Intent 35% meer toegang tot spraaksignalen vergeleken met Oticon’s voorgaande premium hoortoestel.2

VOLLEDIG NIEUW DEEP NEURAL NETWORK MAAKT

BETERE TOEGANG TOT ALLE GELUIDEN MOGELIJK

Oticon Intent introduceert een tweede generatie Deep Neural Network (DNN 2.0) dat getraind is met een grotere diversiteit van complexe geluidsscènes, evenals een geheel nieuwe manier van leren van de geluiden waaraan het tijdens de trai-

ning is blootgesteld. Deze geavanceerde technologie is ontworpen om een hoortoestel aan te sturen zodat deze meer werkt zoals de hersenen dit geleerd hebben door ervaring. Hierdoor is een betere en accuratere voorstelling van geluid in de hersenen mogelijk, waardoor er betere toegang komt tot zelfs zachte spraakgeluiden in lawaaierige omgevingen.

HOORTOESTELGEBRUIKERS HEBBEN VOORKEUR VOOR OTICON INTENT

Hoortoestelgebruikers zijn gevraagd om de geluidskwaliteit van Oticon Intent te evalueren, vergeleken met Oticon’s laatste premium hoortoestel in verschillende geluidsomgevingen. Resultaten lieten zien dat het toestel niet alleen geluidskwaliteit significant verbetert in verschillende geluidsomgevingen; het zorgt ook voor meer nuance en detail in het geluid, en zorgt voor meer luistercomfort voor gebruikers.1

THOMAS BEHRENS, VICE PRESIDENT OF AUDIOLOGY & RESEARCH BIJ OTICON:

“Bij Oticon geloven we in persoonlijke oplossingen voor mensen met gehoorverlies, om deel te nemen aan gesprekken en sociale interacties, ondanks belemmeringen. Oticon Intent is volledig van de grond af aan ontworpen om precies datgene te doen. Met revolutionaire technologie ondersteunt het de hersenen op een natuurlijke manier. Het biedt toekomstbestendige connectiviteit in ons kleinste ontwerp tot nu toe binnen deze hoortoestelcategorie waardoor gebruikers deel kunnen nemen aan het leven en de digitale wereld”.

43

SLIMME LUIDSPREKER Oticon Intent is uitgerust met ’s werelds eerste zelf-kalibrerende luidspreker zodat onnauwkeurigheid van de luidspreker een ding van het verleden wordt. De nieuwe miniFit Detect biedt nauwkeurigere versterking binnen 1dB, en levert daarmee tot wel 57% preciezere versterking vergeleken met vorige luidsprekerunits van Oticon. Daar komt nog bij dat bij het verbinden van het hoortoestel met Oticon’s aanpassoftware, Oticon Genie 2, hoorzorgprofessionals alle relevante luidsprekerinformatie kunnen zien, van het serienummer en aanpasbereik tot de lengte van de draad en informatie over links/rechts. Bovendien krijgen ze meteen de status van de luidspreker te zien, waardoor ze kunnen zien of een luidsprekerunit juist is, ontbreekt of dat deze defect of niet compatibel is. Dit maakt het allemaal nog gemakkelijker en efficiënter voor hoorzorgprofessionals om Oticon Intent af te stellen.

TOEKOMSTBESTENDIGE CONNECTIVITEIT Oticon Intent ondersteunt alle moderne connectiviteitsstandaarden, waaronder de volgende generatie Bluetooth® audio; LE Audio Bluetooth. Nu kunnen gebruikers genieten van direct streaming en handsfree communicatie op niet alleen iOS-toestellen maar ook met compatibele Android-telefoons en -tablets3 en PCs met Windows. Daarnaast is het een toekomstbestendig hoortoestel, gereed voor communicatietechnologie van de toekomst zoals Auracast™ broadcast audio.4

NIEUW DESIGN EN VERBETERDE OPLAADBAARHEID Oticon Intent beroept zich op een strak, nieuw ontwerp, waarmee dit de kleinste, meest discrete oplaadbare miniRITE uitvoe-

REFERENTIES

ring is die Oticon tot nu toe heeft gemaakt. Het toestel bevat echter wel een luisterspoel en een grote batterij. De lithiumion batterij van grootte 13 geeft gebruikers meer stroom tussen oplaadmomenten in en maakt sneller en meer stabiel opladen mogelijk. Het biedt 20 uur batterijleven als het volledig is opgeladen, zelfs met streaming, terwijl snel opladen in 15 minuten gebruikers alweer 4 uur batterijleven geeft.5 Het nieuwe ontwerp bevat ook tikbediening voor telefoongesprekken en een gebruiksvriendelijke enkele druktoets voor snelle en intuïtieve hoortoestelbediening.

voor meer info: www.oticon.nl

MELD U AAN VOOR OTICONS EVENEMENT

Maandag 4 maart 2024

11.00 – 17.00 uur

NBC Congrescentrum Nieuwegein www.oticon.nl/professionals/events

1 Bianchi/Eskelund et al. (2024). Oticon Intent™ – Clinical evidence. BrainHearing™ benefits of the 4D Sensor technology. Oticon whitepaper.

2 Brændgaard/Zapata-Rodríguez et al. (2024). 4D Sensor technology and Deep Neural Network 2.0 in Oticon Intent™. Technical review and evaluation. Oticon whitepaper.

3 Android™- toestellen moeten beschikken over Android 14 en ze moeten LE Audio Bluetooth ondersteunen om handsfree communicatie mogelijk te maken of gebruik maken van het Android Protocol for Audio Streaming (ASHA) voor direct streaming met Oticon Intent. Ga naar https://www.oticon.nl/compatibility voor meer informatie.

4 Apple, het Apple logo, iPhone, iPad, Mac, en het Mac logo zijn handelsmerken van Apple Inc, geregistreerd in de VS en andere landen. Android™, Google Play en het Google Play logo zijn handelsmerken van Google LLC. Microsoft en Windows zijn onderdeel van de Microsoft-groep. Het Auracast™-woordmerk en logo zijn handelsmerken onder eigendom van Bluetooth SIG, Inc. Enig respectievelijk gebruik door Demant is onder licentie. Andere handelsmerken en handelsnamen behoren toe aan hun respectievelijke eigenaars.

5 Verwachtte gebruikstijd voor oplaadbare batterij hangt af van het gebruikspatroon, actieve feature set, gehoorverlies, geluidsomgeving, batterijleeftijd en het gebruik van draadloze accessoires.

44 EARLINE

NATUS HEEFT PROACTIEVE FOCUS

Natus is bekend van de Aurical Audiometer met FreeFit REM-module en van de Otocam video-otoscoop. Het productportfolio is nog veel uitgebreider. Gebruik bijvoorbeeld de HI-PRO2 programmeermodule voor het bekabeld aanpassen van hoortoestellen die geen Bluetooth hebben (IHO) of als back-up. Met de unieke Otoscan 3D-scanner maakt u in slechts 3 minuten een volledige 3D-scan van het oor en de Madsen Astera is een klinische 2-kanaals audiometer waarmee u onder andere hoogfrequent kunt testen; de audiometer bevat tevens een pediatrische en uitgebreide tinnitus testmodule. De Madsen A450 audiometer met de basisfuncties van de Aurical AUD wanneer er geen REMmeting plaatsvindt, is prijstechnisch interessant. En zo kunnen we nog wel even doorgaan: de ultralichte compacte Oscilla-audiometers, handig voor het testen in de buitendienst, de diverse uitvoeringen van Zodiac Tympanometers, de OAE- en BERA-apparatuur van Madsen en Bio-Logic en de ICS-impuls evenwichtsapparatuur voor het uitvoeren van een volledig testprotocol voor vestibulaire patiënten.

voor meer info: www.natus.com, Ed Tol ed.tol@natus.com, +31 (0)6 89973794 en Remco Don remco.don@natus.com, +31 (0)6 89974454, kantoor Ede +31 (0)85 7826478

ONTVANGT U ONZE

SCAN

GOED HOOR WEKEN ’24

Vorig jaar hebben de deelnemende audiciens met de GOED HOOR-campagne een gemiddelde kooprespons weten te realiseren van 3,5%. Ook dit jaar biedt Optitrade Retail Marketing u als zelfstandig audicien de mogelijkheid om mee te liften op het succes van deze impactvolle weken met de vernieuwde en verbeterde GOED HOOR-campagne. Er zijn drie verschillende campagnebeelden waaruit u kunt kiezen; helemaal op maat dus bij uw winkel en doelgroep. Tevens is de campagne opgedeeld in twee boodschappen: voor prospects en voor klanten.

DOE MEE EN SCHRIJF IN

U kunt zich inschrijven via www.hoormarketingplatform.nl/ login. Er zijn twee instapmomenten, gebaseerd op de perfecte timing voor de juiste doelgroep: tot en met 7 april (voor prospects, looptijd campagne 6 mei – 29 juni) en tot en met 2 juni (voor bestaande klanten, looptijd campagne 1 juli – 24 augustus).

voor meer info: Demelza Rapmund, Optitrade, +31 (0)6 82164319, www.optitrade.nl/goed-hoor-weken

EARLINE 45
DE QR-CODE EN SCHRIJF U HIER IN!
TWEEWEKELIJKSE NIEUWSBRIEF AL?

COLUMN

CHANGING MINDSETS

Dit keer een Engelse titel, ontleend aan de WHO-campagne voor World Hearing Day op 3 maart 2024: Changing Mindsets. En daar voeg ik graag de volgende subtitel aan toe: ‘van kostenframe naar investeren’.

Op dit moment worden er in Den Haag weer gesprekken gevoerd om tot een nieuw kabinet te komen en, wat de uitkomst ook wordt, de VWS-begroting zal zeker onderwerp van gesprek zijn. Deze begroting is de hoogste van alle departementen en de kosten stijgen de pan uit. De afgelopen 20 jaar is het daarbij vooral gegaan over het steeds maar weer zoeken naar efficiency; efficienter werken en de kaasschaaf eroverheen richting zorgverleners.

ook voor mensen met gehoorverlies. Hoorzorg is immers geen kostenpost, maar helpt juist bij het meedoen in de samenleving. Iedere in hoorzorg geïnvesteerde euro levert het tienvoudige aan maatschappelijke bate op. Daar zou je ook als overheid toch blij van moeten worden.

MOOI INITIATIEF OORFONDS

“Wat een mooi beroep hebben we toch”, vertelde een audicien die ik onlangs sprak. Ze had net een dame van 55 jaar weten te helpen, die daardoor haar werk kon blijven doen. Natuurliijk is er veel gedoe, maar mensen die het verschil ervaren en waar wij als sector van betekenis kunnen zijn, dat is alleen maar mooi. Die gedrevenheid hebben we nodig om stappen verder te komen.

Carmen de Jonge is voorzitter van de NVAB en bestuurder, toezichthouder en adviseur op het snijvlak van privaat-publieke samenwerking

Daarnaast wordt het pakket van de basisverzekering periodiek door de molen gehaald en gekeken of er nog iets uit kan; alles om het een beetje betaalbaar te houden. Tel daarbij de neiging tot het steeds meer afleggen van verantwoording op, en uiteindelijk leidt dit ertoe dat zorgprofessionals niet meer toekomen aan de zorg zelf. Langzaam maar zeker komen steeds meer beleidsmakers tot de conclusie dat het anders moet. De oplossing is nog niet in zicht, maar het is een eerste stap.

Er zijn echter weinig tot geen plannen om de stijging van de zorgvraag te vertragen en te investeren in gezondere mensen, zodat zij minder en/of later zorg nodig hebben. We zien een preventieakkoord uit 2018, waarvan het RIVM afgelopen maand heeft vastgesteld dat het nog onvoldoende rendeert. Maar de preventieuitgaven van het ministerie zijn echt een fractie van de VWS-begroting. En, zo stelt ook het RIVM, er is nog veel meer nodig. We moeten echt uit het kostenframe zien te komen en meer richting het investeren in gezondheid gaan. Investeren in gezondheid blijkt ook goed voor de economie: ‘1% méér gezondheid leidt tot 4% tot 8% meer Bruto Nationaal Product, omdat mensen dan meedoen aan de samenleving’, zo stelde een beleidsadviseur van de grootste werkgeversorganisatie in Nederland (VNONCW) laatst. Dat geeft de burger moed,

Als lezers van Earline weten we ongeveer hoeveel mensen te maken hebben met gehoorverlies. Voor buitenstaanders is het veelal onduidelijk wat de impact van dat gehoorverlies voor iemand is. Sterker nog, zoals ook de WHO stelt: er rust een stigma op en dat maakt het ook lastig bespreekbaar. Daarvoor is dan ook een mentaliteitsverandering nodig. De WHO zet dat thema neer om in de diverse landen het gesprek op gang te brengen. En dat zullen we toch echt samen moeten doen.

Wat is het dan mooi om te zien dat het Oorfonds het initiatief neemt om nu ook in Nederland een World Hearing Day-event te organiseren. Niet alleen voor onze incrowd, maar hopelijk ook voor een wat breder publiek. Kennisdelen, geld ophalen voor onderzoek en gewoon weer een stap vooruit. Samen de schouders eronder om duidelijk te maken dat we maar beter kunnen investeren in gezondheid. En hopelijk helpt het ook een beetje in de mindset. Dus ik ben erbij op 3 maart. U ook?

CARMEN DE JONGE

Lijkt de vrije markt voor jou onbereikbaar?

Sla de brug met de Unitron Leefwereldscan

Start het gesprek over vrije markt overtuigend met objectief en eerlijk cliëntadvies

unitron.com/nl

EENZAAMHEID DOOR

GEHOORVERLIES

HET IS BEKEND DAT DYON SCHEIJEN NAAST KLINISCH FYSICUSAUDIOLOOG BIJ ADELANTE GROEP OOK EEN GEPASSIONEERD BEELDEND KUNSTENAAR IS. DE REDACTIE VAN EARLINE VOLGT HEM AL JAREN. MOOI OM TE ZIEN DAT DE WERELDEN VAN ‘KUNST’ EN ‘ZINNIG’ HAND IN HAND KUNNEN GAAN. ZO OOK OP ZONDAG 28 JANUARI TOEN DYON EEN AANGRIJPEND THEMA IN ZIJN NIEUWSTE TENTOONSTELLING ‘HOREN, ZIEN EN VOELEN’ ONTHULDE. MET EEN LEVENSGROOT, AKOESTISCH ABSORBEREND, KUNSTWERK, GEÏNSPIREERD DOOR HET VERLANGEN NAAR VERBINDING EN BEGRIP, WERPT DYON EEN LICHT OP DE EENZAAMHEID DIE GEHOORVERLIES KAN VEROORZAKEN.

DYON SCHEIJEN BEELD Annemiek Mommers

“We werken in onze branche dagelijks met mensen bij wie gehoorverlies een diepgaande invloed heeft op het dagelijkse leven”, licht Dyon toe. “Ieder mens, dus ook degene met gehoorverlies, verlangt naar erkenning, naar het gevoel van gehoord worden en het kunnen deelnemen aan gesprekken. Ik gebruik mijn kunst als krachtig middel om dit verlangen tastbaar te maken”. De tentoonstelling ‘Horen, zien en voelen’ is t/m 14 april te bezoeken in het sfeervolle Museum Valkenburg en is volgens Dyon meer dan een verzameling kunstwerken. “Het is een emotionele reis door het verlangen naar verbondenheid. Elk kunstwerk spreekt niet alleen visueel, maar roept ook op tot het voelen van de impact van gehoorverlies op een individu”.

Museum Valkenburg

Grotestraat Centrum 31

Valkenburg aan de Geul

HOREN, ZIEN EN VOELEN

IN MUSEUM VALKENBURG

VOLOP IN DE AANDACHT

De hoorzorg staat in de belangstelling. En dat is niet vreemd. Goed kunnen horen maakt het beter mogelijk om te participeren in de samenleving, om te communiceren met familie, vrienden en mee te doen met sociale activiteiten. Bovendien stijgt het aantal slechthorenden tot 2030 van ongeveer 1,3 miljoen naar 1,7 miljoen mensen. Een kleine 10% van de Nederlandse bevolking.

Deze belangstelling is er ook bij Zorginstituut Nederland (ZiN). Het instituut zorgt ervoor dat we in Nederland toegang blijven houden tot goede verzekerde zorg. Ze bevorderen kwaliteit, betaalbaarheid en toegankelijkheid van de zorg door het signaleren van kansen voor vernieuwingen en verbeteringen in de zorg. En met deze bril op kijkt ZiN ook naar onze hoorzorg. Ruim drie jaar geleden zijn ze gestart met een onderzoek naar verbetermogelijkheden. Zo’n 20 organisaties waren erbij betrokken: van patiëntenvereniging tot medisch specialisten, van audicienbedrijven tot koepels voor senioren. Op 1 december jl. heeft ZiN het Verbetersignalement ‘Perceptieve slechthorendheid bij volwassenen - Onderweg naar passende hoorzorg’ aangeboden aan de Minister van VWS. Het Zorginstituut concludeert onder meer dat slechthorenden op dit moment niet de zorg krijgen die zij nodig hebben om optimaal te functioneren in de maatschappij. Is de hoorzorg dan slecht in Nederland? Nee, zeker niet, maar het kan beter en veel partijen kunnen bijdragen aan verbeteringen. Alleen een hoortoestel aanmeten is niet voldoende; misschien is er psychosociale hulpverlening nodig of kan een communicatietraining helpen om een cliënt beter te adviseren. Ook is de zorgverzekeraarsdatabase van hoortoestellen die vergoed worden niet up-to-date en niet toegankelijk voor verzekerden.

• Verbeteren van de hoorhulpmiddelenzorg: betere afspraken rond aanschaf, instellen, evalueren en nazorg van hoortoestellen

• Verbeteren van de voorlichting, gericht op het beter kunnen maken van keuzes door slechthorenden

Het Verbetersignalement focust op drie thema’s waar verbetering mogelijk is: Meer integrale en persoonsgerichte hoorzorg, denk aan multidisciplinaire zorgstandaarden en uitwisseling van informatie tussen audiciens en huis-

De meer dan 20 verbeteracties worden de komende jaren opgepakt. Voor de StAr betekent het in ieder geval afspraken maken over een minimale duur van de proefperiode, over het proces van instellen en evalueren van hoortoestellen en het vormgeven van nazorg. Deze acties leiden mogelijk tot het updaten van het Hoorprotocol en aanpassing van het StAr handboek. De gevraagde verbeteringen zijn natuurlijk niet zomaar gerealiseerd. De margedruk is fors en dat beperkt investeringsmogelijkheden, ook de arbeidsmarkt werkt niet mee om nieuwe medewerkers te vinden en op te leiden. Dit zal zeker knellen. Laten we dit dan bespreekbaar maken en met alle betrokkenen tot oplossingen komen. De hoorzorg staat in de belangstelling en niet alleen bij het Zorginstituut. Ook de ontwikkelingen door fabrikanten gaan onverminderd door, beter, kleiner en meer functionaliteiten. Dat houdt ook het vak van audicien uitdagend en daarmee aantrekkelijk. Zeker in een krappe arbeidsmarkt is dat belangrijk. Belangstelling zal ook de Kwaliteitsraad Hulpmiddelen en Zorg voor de hoorzorg hebben. Een, in januari 2024 door het Ministerie van VWS opgerichte, Raad die als opdracht meegekregen heeft om de kwaliteit, toegankelijkheid, betaalbaarheid en duurzaamheid van hulpmiddelen in de zorg te borgen. Uiteraard zijn er veel meer medische hulpmiddelen dan alleen hoortoestellen, maar aan aandacht zal het vast niet ontbreken.

Guido van Woerkom is voorzitter van Stichting Audicien Register (StAr)

VOLGENDE DOORGEEFCOLUMN: wordt vervolgd

COLUMN DOORGEEF
GUIDO VAN WOERKOM

widex moment

verbinden met een wereld aan geluid

Met Widex Moment blijft connectiviteit niet alleen beperkt tot onze apps. Ons assortiment accessoires houdt gebruikers verbonden met een wereld aan geluid.

TV Play, Sound Assist en SoundConnect.

Zorgeloos genieten van mooi geluid, dankzij de intuïtieve bediening. En omdat het oog ook wat wil, zijn ze stuk voor stuk voorzien van een stijlvol design.

Bezoek onze website voor meer informatie.

SOUND LIKE NO OTHER gehoor geven

Neem deel aan het leven als nooit tevoren

‘s werelds eerste hoortoestel met gebruikersintentiesensors

Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.