Earline NL 2023

Page 1

VAKBLAD VOOR DE TOTALE HOORBRANCHE

Versta het gesprek

Phonak Lumity wordt uitgebreid met de Naída L, Sky L en CROS L modellen. Een breed aanbod hooroplossingen met onze meest geavanceerde Phonak SmartSpeech™ Technologie voor een beter spraakverstaan in uiteenlopende situaties.

Gesprekken zijn helder voor iedereen met Lumity.

www.phonakpro.nl
gehoor geven

COLOFON

uitgever

LT Media BV

Frank Smits

Algemeen directeur frank.smits@ltmedia.nl

Loes Brussen Business strateeg

hoofdredactie

Anneke Pastoor anneke.pastoor@ltmedia.nl

eindredactie

Marie-Catrien van Deijck

redactie

René van der Wilk

Jan de Laat

Wendelina Timmerman

Olav Wagenaar

Liesbeth Immink

Lola Hamers

Martijn Plantinga

gastredactie

Adriaan Wolter Team Deltion College

webredactie Michèle Claassen webredactie@ltmedia.nl

vormgeving

Christel Giezen

Brigitte van Mierlo

Loek Peters

fotografie

Miranda Becker Hoff

Rob van de Vlierd

Paul van der Wal

Stefan Segers

cover

Paul van der Wal, Rob van de Vlierd, Phonak, Oticon, Starkey

sales

Anneke Pastoor en Frank Smits

traffic

Miranda Becker Hoff traffic@ltmedia.nl

www.earline-magazine.nl

Facebook Earline Magazine

Instagram Earline Magazine

LinkedIn Earline Magazine

ABONNEMENTEN

Bel 026-3616960 of mail office@ltmedia.nl met het verzoek om een abonnement. Prijs abonnement voor een compleet kalenderjaar: 25,00 euro. Het abonnement wordt stilzwijgend verlengd, indien geen opzegging plaatsvindt voor 1 november van het lopende kalenderjaar.

Zonder schriftelijke toestemming van de uitgever mag niets uit Earline worden overgenomen. De redactie is niet verantwoordelijk te houden voor de inhoud van interviews.

Verbinding

Een van onze merkwaarden is verbinding en dat vonden wij in een bijzondere samenwerking met Vakblad De Audiciens. Silvia Boender en ik organiseerden een Koffietafelgesprek in twee delen over Training & Opleiding: deel 1 met Monique Joostema en Miriam Zwijnenburg leest u in dit Magazine, deel 2 met Maarten Dijkstra en Thijs Thielemans vindt in oktober plaats en leest u in De Audiciens. Een belangrijk onderwerp want de druk op u als audicien is hoog; er moeten zo snel mogelijk meer mensen bij en tegelijkertijd is het belangrijk dat u passie voor uw vak houdt. Opleiding en training kunnen daarbij helpen. Leren van en met elkaar. Dat vindt ook de EyeCare Groep die onlangs de EyeCademy startte. Deltion College benadrukt in dit kader een leven lang kunnen blijven groeien, ontwikkelen en aanpassen.

Verder in dit magazine veel techniek & innovatie: Signia lanceerde Signia IX en de nieuwe Silk Charge&Go IX, Phonak breidt het Lumity-portfolio uit en Starkey lanceert in oktober de Genesis AI. René van der Wilk nam een kijkje achter de schermen bij Dynamic Ear Company, Olav Wagenaar vraagt zich af hoe werkzaam tinnitus therapieën eigenlijk zijn en MCS verbindt zich steeds meer aan Bellman & Symfon.

Veel leesplezier gewenst en graag tot ziens op EUHA in Neurenberg!

Hoofdredacteur Earline Magazine

EARLINE 3

Een doorbraak in Ear-Brain Technology™

De geboorte van een nieuwe generatie

Na ruim vijf jaar ontwikkeling heeft Genesis AI alles in huis om gebruikers de meest authentieke hoorervaring ooit te bieden.

Onze nieuwe Neuro Processor, uitgerust met een eigen Deep Neural Network-structuur (DNN), kan complexere audiobewerkingen 4 keer sneller uitvoeren en verwerkt meer dan 80 miljoen aanpassingen per uur. Genesis AI bootst hiermee de hersenschors van het menselijk brein na om snel en nauwkeurig de leemtes op te vullen die ontstaan wanneer ons gehoorsysteem tekortschiet. In combinatie met meer geheugen en een zeer compacte en ergonomische behuizing biedt Genesis AI ongeëvenaarde verwerkingskracht en draagcomfort.

Efficiënter: 50 procent minder energieverbruik.

Beter: Toegewijde DNN CPU-structuur en met 6x meer transistoren.

Vloeiender: 5x meer werkgeheugen en 10x meer NV-geheugen.

Natuurlijker: DNN-versneller bootst de auditieve cortex na.

Meer bereik: 20 dB extra bereik en 10 dB minder ruis.

Krachtiger: 4x snellere verwerking dankzij verbeterde CPU-architectuur.

Kleiner: Kleinere transistoren en een compacter ontwerp.

Starkey Nederland - KIND HOREN BV

Distributeur voor Nederland en België

+31 (0)55 360 2111

info@kindhoren.nl

www.starkey.nl

Starkey is lid van vereniging GAIN

18 t/m
Maak kennis met Genesis AI op de EUHA Hal 3A Stand 402
20 oktober 2023
Genesis AI wordt in oktober geïntroduceerd.
EARLINE 5 TECHNIEK & INNOVATIE Signia lanceert 2 wereldprimeurs 12 Starkey doorbreekt barrières 18 Impact Oticon Real 30 Phonak breidt Lumity-portfolio uit 35 Superhearoes in beeld 45 ELK MAGAZINE Column Jan de Laat 32 Wendelina’s Hooridee 36 Doorgeefcolumn: Deltion College 50 Nieuws 17, 33, 37, 44, 48 26 12 24

LEREN VAN EN MET ELKAAR

KIJK EENS VOORBIJ HET PRODUCT EN NAAR DE PERSOON

DIE TEGENOVER JE ZIT

MONIQUE JOOSTEMA EN MIRIAM ZWIJNENBURG KOFFIETAFELGESPREK

SILVIA BOENDER EN ANNEKE PASTOOR IN GESPREK OVER TRAININGEN

EEN BIJZONDERE SAMENWERKING TUSSEN VAKBLAD DE AUDICIENS EN EARLINE

MAGAZINE: EEN KOFFIETAFELGESPREK IN TWEE DELEN OVER ÉÉN THEMA, ‘TRAINING EN OPLEIDING’. IN DEZE EARLINE DRONKEN MONIQUE JOOSTEMA, DOCENT AUDICIENSOPLEIDING DA VINCI COLLEGE EN MIRIAM ZWIJNENBURG, ACCOUNTMANAGER

HOOREXPERT EEN KOP KOFFIE MET ELKAAR. IN DE AUDICIENS GAAN MAARTEN DIJKSTRA

EN THIJS THIELEMANS OP DIT ONDERWERP DOOR. LEES MEE ALSOF U ZELF AAN TAFEL ZAT.

TEKST Marie-Catrien van Deijck BEELD Rob van de Vlierd

Monique Joostema We hebben veel te weinig audiciens in Nederland. De druk op audiciens is zo enorm hoog, dat we echt zo snel mogelijk nieuwe mensen nodig hebben. Daarom is opleiding heel belangrijk. En we moeten bestaande audiciens bij het vak aangehaakt houden; dat ze niet alleen maar bezig zijn met administratie, zorgverzekeringen en ander gedoe, maar dat ze echt passie blijven houden voor het vak. Ik denk dat opleiding en training daar zeker in kunnen bijdragen.

Miriam Zwijnenburg Jij houdt je bij het Da Vinci College natuurlijk meer bezig met de nieuwe, aankomende audiciens; de bestaande audiciens vormen ónze doelgroep bij Hoorexpert. Wat wij heel vaak zien, is dat deze groep bepaalde procedures in de winkels ontwikkelt op een manier die voor hen goed voelt, of lekker snel is; er is best wel wat tijdsdruk in de winkels. Voor deze audiciens is training heel belangrijk: enerzijds omdat er natuurlijk nieuwe producten bijkomen, maar anderzijds - en dat vind ik het allerbelangrijkst - moeten ze leren verder te kijken, naar het totaalplaatje. Kijk eens voorbij het product en kijk naar de persoon die tegenover je zit. Dat wordt niet altijd gedaan. En dat snap ik hoor: ik was zelf 16 jaar bij Beter Horen werkzaam als winkelmedewerker en zo’n beetje de steun en toeverlaat

van de audicien. Ik zag daar echt wel dat die tijdsdruk zo groot is dat je niet aan alles toekomt. Soms is er geen ruimte om een goed gesprek te voeren met de klant. En sommige audiciens kennen de producten goed, maar stranden volledig in een gesprek; omdat ze niet weten wat ze moeten zeggen om het product onder de aandacht te brengen. Gesprekstechniek is zo belangrijk! Veel audiciens vinden het spannend om dat te trainen in groepsverband en doen dat liever één op één. Maar er zijn ook zelfstandige ondernemers die een training voor hun hele team willen. Monique Je kunt zoveel leren van elkaar. Als je kijkt naar het kwalificatiedossier, naar alles waar een audicien aan moet voldoen, zie je dat daar ook dit soort gesprekstechnieken instaan. Dat moeten ze dus leren. Maar wat wij merken, jij gaf het ook al aan Miriam, is dat ze als nieuwkomer vaak in een bepaald stramien komen: ‘Dit is hoe wij het doen in de winkel’. En dan zijn ze nog zo bezig met het uitvoeren daarvan, dat het voor hen moeilijk is om al breder te kijken. Dus als ze net starten, is dat echt wel een uitdaging. Maar op een gegeven moment heb je de gang van zaken in de winkel onder de knie en kun je wél breder gaan kijken. In training en opleiding kun je drie dingen doen: verdiepen, verbreden en herhalen. Dat is de basis.

EARLINE 7

Miriam Maar ga je wat verder doorvragen, dan vinden ze het toch ingewikkeld om dat goed onder woorden te brengen; of om het op de juiste manier te doen. Vooral de communicatie over extra hulpmiddelen, dus niet alleen hoortoestellen, blijft achter. Ik weet niet precies hoe dat bij andere opleidingen zit, maar wij praten altijd over het totaalplaatje. Wij praten niet over hoortoestellen, maar over hoortoesteltechniek en alles wat daarbij hoort. Bij ons gaat het altijd over de totaaloplossing. Wij krijgen vaak terug dat audiciens over een aantal onderwerpen wel iets hebben meegekregen, maar niet het naadje van de kous weten. Er wordt bijvoorbeeld één trainingsdag gewijd aan wek- en waarschuwingssystemen. Maar ben je net die dag ziek, krijg je dat dus niet mee. Zo’n onderwerp moet dus vaker terugkomen. En waar dan ook aandacht aan moet worden besteed, is hóé je dat onder de aandacht brengt bij de klant zonder dat je die persoon angst aanjaagt of enge verhalen vertelt over brand. Het is best lastig en er zijn heel veel mensen die dat moeilijk vinden. Dat merk ik ook in trainingen die wij geven. Wij geven soms workshops met een stukje gesprekstechniek via een rollenspel waarbij je alle deelnemers ziet, ook als het online is. Dat is superleuk en je leert er hartstikke veel van. Eerst zie je iedereen in een kramp schieten - help!maar als je ze dan een beetje op weg helpt, zeggen ze uiteindelijk dat het zo leuk en gemakkelijk is. En

GESPREKSTECHNIEKEN

ZIJN ZO BELANGRIJK

Monique Wij organiseren ook themadagen. Het lastige is echter dat je als opleiding geen keuze kunt maken voor een bepaalde fabrikant. Dus dat betekent dat je ze eigenlijk allemaal moet uitnodigen, of moet zeggen: ‘je komt op eigen titel, met jouw persoonlijke kennis’. Het moet neutraal blijven. Maar we hebben niet de ruimte en de tijd om alle fabrikanten uit te nodigen. Binnen een opleiding moet je zorgen dat je lesgeeft over alles wat er is. Het wordt zelfs al ingewikkeld dat wij als school soms werken met twee ketens. Zij werken met bepaalde merken en dat is waar de studenten ook naar gaan vragen. Maar wij geven lessen over alle producten die er zijn. De nieuwsgierigheid moet breed worden aangewakkerd. Dat is de taak van de opleiding. Houd ze nieuwsgierig, zorg dat je studenten in ieder geval openstaan voor alles wat er is. Dat herhalen wij iedere dag: kijk verder dan je neus lang is. En als je dat voor elkaar krijgt,

KOFFIETAFELGESPREK

“DE PALINGSOUND KLINKT NU WEER ZOALS ‘IE WAS”

JAN KEIZER ZANGER

BZN

Jan Keizer geniet dagelijks van zijn Widex Moment hoortoestellen. Hij roemt het comfortabel dragen en luisteren, waardoor hij vergeet dat hij hoortoestellen draagt.

Widex Moment met ZeroDelay-techniek verwerkt geluid zo snel, dat onaangename artefacten die resulteren in het typische hoortoestelgeluid tot het verleden behoren.

Bezoek onze website voor meer informatie.

SOUND LIKE NO OTHER gehoor geven

voor audiciens. Maar in onze branche gaat het heel hard omdat daar de nood zo hoog is. Opleidingen denken nu veel beter na over maatwerk. Dus wanneer iemand binnenkomt met een rugzakje kennis van A en B, moet die persoon kunnen kiezen wat hij erbij wil doen: ‘ik kies C, F en H en dan heb ik het volledige pakket’. Dat is waar we nu enorm op focussen. Ik verwacht niet dat wanneer je een voltijdopleiding aanbiedt, je meer nieuwe audiciens gaat genereren. Het is een vak waar heel veel praktijk inzit. Onze jongste student is nu 21 jaar en we proberen echt die 15-, 16-jarigen binnen te krijgen, maar op de een of andere manier is audicien geen sexy beroep. We proberen ons zoveel mogelijk zichtbaar te maken, bijvoorbeeld op middelbare scholen en natuurlijk onze open dagen.

Miriam De ondernemer trainen is één ding, maar hoe brengt hij of zij het dan weer over op het team? Wij proberen eigenlijk altijd de volledige bezetting binnen de winkel te trainen, omdat iedereen iets anders nodig heeft. Heb je productkennis nodig, even

VERDIEPEN, VERBREDEN EN HERHALEN; DAT IS DE BASIS

VAN TRAINING EN OPLEIDING

over hoe je iets onder de aandacht van de klanten brengt? Daar kijken we goed naar. Monique Je noemde ook digitale trainingen. Hoe gaat dat?

Miriam Ja, we trainen inderdaad zowel fysiek als digitaal. Het zijn wel echt verschillende dynamieken. Wanneer mensen fysiek bij jou aanwezig zijn, heb je de onverdeelde aandacht. Dan vinden ze het bijvoorbeeld ook heel leuk om het bedrijf even te zien. Wie is Hoorexpert, wat doen jullie hier allemaal? En dan kun je ook workshops doen, waarbij je bijvoorbeeld alle producten op tafel legt en vraagt een setje samen te stellen. Dan houd je veel makkelijker de aandacht vast. Maar we kunnen ook niet om digitale trainingen heen. We geven complete cursussen online, van half tien tot twee uur ‘s middags. In eerste instantie denk je ‘hoe houd ik hun aandacht erbij?’, maar dat blijkt goed te gaan. We hebben diverse groepen met mensen van uiteenlopende bedrijven en het is ook leuk om van elkaar te leren. En met video’s tussendoor houden we het afwisselend. We vragen iedereen

10 EARLINE
KOFFIETAFELGESPREK
MONIQUE, ANNEKE, MIRIAM EN SILVIA

beeld en geluid aan te laten staan. Je wilt elkaar kunnen zien; en inbreken mag ook gewoon. Als je een vraag hebt, wacht niet tot het einde van de dag, maar roep gewoon! Ik merk dat mensen dat echt leuk vinden. Daarnaast heb je natuurlijk ook de e-learnings, waarbij er geen contact is met de opleider. Dan moet je wel heel gefocust zijn om alles te volgen en niet door bijvoorbeeld je administratie afgeleid worden. Monique De één kan het prima handelen, online of zelf studeren. Maar niet iedereen vindt dat makkelijk. Hij kan die intrinsieke motivatie en de focus daar niet voor opbrengen. Dat is mijn persoonlijke ervaring. Ik geloof heel erg in het leren van en met elkaar. En dat je ook juist diegene die altijd zijn mond houdt, want die zit er altijd bij, er actief bij betrekt. Ik vind het heel prettig om dat fysiek te doen, dus dat ik ze echt bij me heb zitten. Ik geloof heel erg in het leergesprek en dat gaat online minder goed. Als je puur kijkt naar de e-learnings, dan wil je wel weten of iemand daar serieus mee bezig is. Dus je moet er op een of andere manier wel een controle op zetten, zeker als er accreditatiepunten aanhangen. Maar verder geloven Da Vinci en ik niet zo heel erg in toetsing. Als je kijkt naar de intrinsieke motivatie om te leren, is toetsing een extrinsiek middel. Als je die intrinsieke motivatie niet aangewakkerd krijgt, dan kun je wel gaan toetsen om te weten of iemand inderdaad gestudeerd heeft; maar negen van de tien keer leren ze dan niks. Ze leren puur voor de toets en daarna zijn ze alles weer vergeten. Onderwijskundig denk ik dat je het op een andere manier moet aanpakken. Hetzelfde geldt voor accreditatiepunten. Dat is ook een motivatie van buitenaf. Helaas hoor ik heel vaak dat mensen een training volgen om weer punten te halen. Miriam Op trainingen waar je heel veel punten voor krijgt, komen altijd veel inschrijvingen. Er zijn ook trainingen die gewoon echt heel interessant zijn en die je kunt volgen omdat je daar je klant echt veel beter mee kunt helpen. En dat maakt het voor jezelf toch veel leuker om je vak als audicien uit te oefenen? Wij hebben het tijdens trainingen en uitgebreide cursussen heel vaak over toegankelijkheid. Hoe toegankelijk kunnen we openbare gebouwen in Nederland maken voor slechthorenden? Wat is er op het gebied van wek- en waarschuwingssystemen? En wat zijn de mogelijkheden in werkplekaanpassingen? Dat doen we online en fysiek. En wanneer de mensen bij ons zijn, laten we altijd wat producten zien. Bijproducten waarvan mensen vaak zeggen: ‘Wat leuk. Ik heb dit

nooit gezien of geweten’. En aan het einde, echt bij iedere training, zeggen de meesten: ‘Ik heb heel veel geleerd. Ik ben al tien jaar audicien, maar dit wist ik allemaal niet’. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat de focus bij het kiezen van trainingen te veel op de punten ligt. En op hoortoestellen. Ik hoor vaak: ‘Ik vind het vak saai worden. Het is altijd maar hetzelfde’. Maar je kunt het zoveel leuker maken; kijk dan even naar het aanbod!

Monique Vanuit de overheid zijn wij als opleiding verplicht een alumnibeleid te hebben. Dus we moeten afgestudeerde studenten aangehaakt houden. Letterlijk. En daar is echt nog wat te winnen. Daar mogen we zeker wel meer in groeien. Maar wat ik heel jammer vind, is dat audiciens niet trots lijken te zijn op hun beroep. Als wij audiciens spreken, ligt de focus op ‘die vervelende zorgverzekeraars’ en ‘dat Hoorprotocol’. Het accent ligt op de dingen die het werk vervelend maken en dat vind ik zo jammer, want het is zo'n mooi beroep!

EARLINE 11
deaudiciens@audined.com
Deel 2 van het Koffietafelgesprek over dit thema met Thijs Thielemans en Maarten Dijkstra leest u binnenkort in De Audiciens!

SIGNIA LANCEERT 2 WERELDPRIMEURS

SIGNIA IX EN SILK CHARGE&GO IX

NA JAREN VAN ONDERZOEK EN ONTWIKKELING WAS HET ZOVER. OP MAANDAG

11 SEPTEMBER LANCEERDE SIGNIA IN DE PRODENTFABRIEK IN AMERSFOORT HET NIEUWE SIGNIA-PLATFORM, SIGNIA IX ÉN DE NIEUWE SILK CHARGE&GO IX. EEN WEEK NA DE SUCCESVOLLE INTERNATIONALE INTRODUCTIE STOND HET SIGNIATEAM GOED VOORBEREID IN DE STARTBLOKKEN OM HET NIEUWE PLATFORM ÉN HET EERSTE OPLAADBARE INSTANT FIT-TOESTEL IN NEDERLAND UIT TE ROLLEN. HET WERD EEN EVENT VOL INSPIRERENDE GESPREKKEN, WORKSHOPS EN ONTMOETINGEN. KON U ER NIET BIJ ZIJN? GEEN NOOD! EARLINE WAS AANWEZIG EN NEEMT U MET VEEL PLEZIER IN VOGELVLUCHT MEE TERUG.

LORENZO BENJAMIN

Als decor voor de lancering had Signia gekozen voor De Prodentfabriek, een plek centraal in het land waar vroeger het welbekende tandpastamerk werd geproduceerd, maar waar nu sinds jaar en dag ondernemen, samenwerking en innovatie centraal staan. Vooral die innovatie kwam tijdens het event goed naar voren, want Signia presenteerde maar liefst twee wereldprimeurs. Zo is Signia Integrated Xperience wereldwijd het eerste hoortoestelplatform met een multistream systeem dat gesprekken met meerdere sprekers tegelijk in realtime nauwkeurig waarneemt, zelfs als de sprekers zich verplaatsen en de hoofdtoesteldrager zijn hoofd beweegt. De tweede wereldprimeur was de Silk Charge&Go IX, de eerste oplaadbare, instant fit In-Het-Oor-hooroplossing. Een ‘ready to wear’-hoortoestel dat volledig in de gehoorgang past en daarmee een ideale oplossing kan zijn voor hoortoesteldragers die op zoek zijn naar een onzichtbare oplossing.

THE POWER OF CONVERSATION

De slogan van Signia IX is ‘The power of conversation’. Heel toepasselijk dus dat de plenaire openingssessie uit een aantal krachtige conversaties bestond. Zo werd er in

productmanager Benjamin den Heijer en marketingcommunicatiemanager Serina Nanoha. Gezamenlijk gingen ze in op de kracht van de nieuwste Signia-innovaties. Afgewisseld met een paar flitsende promofilmpjes werd het plenaire gedeelte vol ‘power’ afgesloten met spetterend (koud) vuurwerk en een flink confettikanon.

DEMO’S & DEEP DIVES

Na een korte pauze ging het programma verder met vier verschillende workshops die alle aanwezigen konden volgen. Zo was er de Signia IX Demo, waar iedereen door middel van een koptelefoon niet alleen de nieuwste techniek zelf kon ervaren, maar ook middels een app kon zien hoe het hoortoestel reageert in conversaties. Ook was er de Silk C&G Deep Dive, waarbij aan de hand van een paar waar-of-niet-waarvragen dieper op het gebruik van de Silk Charge&Go werd ingegaan. In de workshop IX Technology Deep Dive werd de technologie toegelicht die achter het nieuwe IX-platform zit. Ondersteund door een vrolijke quiz kwamen onder andere de stappen ‘analyze’, ‘augment’ en ‘adapt’ voorbij, waarop de RealTime Conversation Enhancement-verwerking is geba-

NAAST OPTIEK

GROEIT OOGWERELD OOK MET HOORZORG

IN MEI DIT JAAR WERD WIM HIDDING VERANTWOORDELIJK VOOR DE STRATEGISCHE EN OPERATIONELE

ONTWIKKELING VAN HOORZORG BINNEN OOGWERELD. HOEWEL WIM PAS VIER MAANDEN IN DIENST IS BIJ OOGWERELD, IS HIJ AL SINDS 2008 ACTIEF IN DE HOORZORG. EARLINE SPRAK MET HEM BIJ OOGWERELD VAN VEEN IN NUNSPEET OVER DE GROEI EN VISIE VAN DE ORGANISATIE EN DE AMBITIE OM

NAAST OPTIEK OOK AUDIO STEEDS GROTER UIT TE ROLLEN IN NEDERLAND.

TEKST Martijn Plantinga BEELD Paul van der Wal

“Waar de ketens vooral op één merk, één manier van werken en volume zitten, willen we bij Oogwereld de beste persoonlijke kwalitatieve gehooroplossing bieden voor de klant”, opent Wim. “Natuurlijk hebben we alle A-merken in het assortiment, maar daarnaast ook gehoorbescherming

en audiologische apparatuur; volledige hoorservice dus. Een Oogwereld-audicien mag bij ons echt ondernemer zijn. Dat blijkt ook uit het feit dat bedrijven die zich aansluiten weliswaar ‘Oogwereld’ worden en uitdragen, maar tevens hun eigen naam op de gevel houden. Een opticien of audicien

14 EARLINE
WIM HIDDING

blijft als ‘local hero’ meestal gewoon het vertrouwde gezicht in de winkel. Groot voordeel is dat we de aangesloten ondernemers kunnen ontzorgen met de backoffice (denk aan centrale betalingen, inkoop of administratie) en marketing.

PERSOONLIJKE AANDACHT

Met zoveel aangesloten winkels is er natuurlijk heel veel kennis aanwezig binnen Oogwereld. Die kennis wordt ook graag gedeeld. Niet alleen Wim loopt bij de winkels binnen. “Eens in de zoveel tijd worden de winkels bezocht door de salesmanagers, een productmanager of andere specialist. De collega’s waarderen het als er iemand langskomt met vragen als ‘hoe gaat het?’ of ‘waar loop je tegenaan?’ Een stukje persoonlijke aandacht en luisteren, dat zijn ook twee speerpunten van Oogwereld. Verder delen we kennis door collega’s uit te nodigen voor events, specifieke trainingen of productintroducties van leveranciers”.

ONS DOEL IS DE BESTE PERSOONLIJKE

AMBITIEUZE PLANNEN

De ambitie van Oogwereld is duidelijk: blijven groeien met kwaliteitswinkels. Hoewel iedere geïnteresseerde contact kan opnemen, zijn het wel optiekondernemers die in het middenen hoogsegment opereren. Zo beschikken alle hoorwinkels

over een StAr-certificering. “Vanuit mijn functie zoek ik vooral naar uitbreiding in de audio”, vertelt Wim. “Vaak zijn de hoorwinkels van Oogwereld combinatiezaken van optiek en audio. Dat biedt voor beide voordelen, bijvoorbeeld met de huidige schaarste van personeel. Een optiekmedewerker kan een ‘hoor’-collega ondersteunen als die even niet beschikbaar is en vice versa. Met EHBH (Eerste Hulp Bij Hoortoestellen) kan een audicien optiekpersoneel leren hoe je hoorklanten goed te woord staat en hoe je zelfs eenvoudige servicehandelingen aan een hoortoestel kunt doen. Een audicien leert weer hoe een neusvleugel te vervangen, etc. Toch blijft het vinden van nieuwe collega’s en vooral audiciens lastig. “Dit jaar nog starten we hoorzorg in bestaande winkels in onder andere Etten-Leur, Rijswijk en Maastricht en we hebben verspreid over het land nog meerdere locaties waar we graag met hoorzorg in bestaande winkels starten. Maar dan moeten we eerst voldoende audiciens vinden. Het is zo’n mooi vak! Je hebt direct invloed op de kwaliteit van iemands leven, je bent onderdeel van een team, maar behoudt wel je ondernemende gevoel. Daarbij kun je flexibel in je werktijden zijn en tot slot is het een enorm innovatieve branche. Als er audiciens zijn die zich willen aansluiten, kunnen ze altijd contact met mij opnemen”.

15
KWALITATIEVE GEHOOROPLOSSING VOOR ELKE KLANT INFOTORIAL

OOK DE FNV LET OP GEZOND GEHOOR OP HET WERK

Wie mij al wat langer kent, weet dat ik een arbeidsverleden heb in de arbowereld en sociale zekerheid. Wat heeft dat nu te maken met audiciens, hoorde ik sommige mensen denken toen ik twee jaar geleden de stap naar het voorzitterschap van de NVAB zette. Behalve dat de NVAB naast de Audiciensbranche ook een afkorting is voor de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde zijn er meer aanknopingspunten.

In mijn vroege jaren mocht ik nog wel eens te gast zijn bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, ook om de Arbowet mede te beoordelen. Dat was de tijd dat de Arbonorm voor schadelijk geluid werd vastgezet op 80 dB en er vooral werd ingestoken op voorlichting en het gebruik van gehoorbeschermende maatregelen. In die zin hebben we al best wel iets gewonnen met elkaar. Gehoorbescherming is in ruime mate aanwezig, steeds vaker op maat gemaakt en wordt ook vaker gedragen. En toch verdient een gezond gehoor op de werkvloer een hogere plek op de agenda van vitaal werken.

Wij kennen de meeste cijfers langzamerhand wel: volgens schattingen van VeiligheidNL werken zo’n 900 duizend mensen dagelijks in schadelijke geluidsniveaus. En zorgverzekeraar CZ heeft alweer enige tijd geleden onderzoek gepubliceerd waaruit blijkt dat mensen met een bepaalde mate van gehoorverlies zich vaker ziekmelden (77 tegen 55 procent bij mensen zonder gehoorverlies); zij hebben ook eerder vermoeidheids- of burnoutklachten (26 tegen 7 procent bij mensen zonder gehoorverlies).

In het kader van het programma ‘Hoe Hoort het op de Werkvloer’, dat we onlangs samen met de twee NVAB’s, Hoormij en Heart2Hear hebben opgetuigd, zoomen we verder in op de

samenhang tussen geluid en gehoorverlies op het werk. Dat het geen klein issue is, is in ieder geval uit twee recente studies van de FNV gebleken. Ze zijn de moeite waard om eens door te lezen.

De eerste is Veilig en gezond werken, waarbij ingegaan wordt op arbeidsomstandigheden in de volle breedte (van gevaarlijke stoffen tot de sociale omstandigheden en werkdruk). Maar ook lawaai op het werk heeft een paragraaf gekregen op pagina 28. Want ondanks dat we al geruime tijd een Arbonorm kennen, is lawaai voor velen toch een probleem dat aangepakt moet worden: het haalt je uit de concentratie (47 procent), je hebt moeite om verstaanbare gesprekken te kunnen voeren (44 procent), het leidt tot irritatie (44 procent) en ja, ook wordt het risico op gehoorbeschadiging genoemd (37 procent).

Deze zomer kwam de FNV met een specifieke verkenning onder treinmachinisten. Al jaren voert de FNV overleg met de NS over de arbeidsomstandigheden en zo ook over lawaai. De arbeidsinspectie vond dat zij niets kon of hoefde te doen; de geluidsmeter sloeg de 80 dB immers niet aan, maar bleef iets boven de 70 dB hangen. Werkgever hield zich dus aan de wet. Nader onderzoek onder machinisten leverde toch een ander beeld op. Uiteraard kan het zo zijn dat de respondenten, die echt last ondervinden, reageren; maar toch. Zo'n 450 machinisten hebben meegedaan aan het onderzoek. Enkele opvallende bevindingen: Gehoorschade komt meer voor, 35 procent geeft aan dat zij tijdens de medische keuring te horen hebben gekregen dat ze een lawaaidip hebben. Een deel (13 procent) is zelfs gewaarschuwd voor afkeuring vanwege gehoorschade. Bijna de helft van de machinisten heeft na het rijden van een rit regelmatig een piep of ruis in het oor. Van deze groep geeft 86 procent aan dat er veel lawaai

COLUMN
CARMEN DE JONGE

in de cabine was voorafgaand aan de piep of ruis. 45 procent van de machinisten met tinnitusklachten denkt dat dit daadwerkelijk door het werk komt en 7 procent van de machinisten geeft aan dat geluidshinder hun concentratie op negatieve wijze beïnvloedt.

Laat ik helder zijn, mijn pleidooi is niet meteen al het geluid op het werk dan maar uit te dammen. Dat gaat niet lukken. Bepaalde geluiden horen erbij; sterker nog, ze zijn prettig. Dat geldt ook voor het kunnen communiceren met collega’s. Maar het is wel van belang dat we oog en vooral oor houden voor ons gehoor op het werk. Denk daarbij aan industriële werkplekken, maar ook in de autogarage, een ziekenhuis of in volle klassen in het onderwijs kan het er stevig aan toe gaan. In 2019 constateerde SIRM dat onder de werkende beroepsbevolking er zo’n 1 miljoen mensen een mild gehoorverlies ondervinden en een kwart miljoen al op 35-50 dB gehoorverlies zit. Die cijfers groeien. En met een steeds krappere

arbeidsmarkt én het gegeven dat we langer door mogen werken, is aandacht voor ons gehoor van essentieel belang.

Begin dit jaar gaf iemand tijdens een gesprek terug dat we, met het steeds krappere budget van de zorgverzekeraar, deze groep vooral maar niet op moesten sporen; we hadden er immers geen geld voor. Dus liever geen aandacht op vestigen en ‘dat er hierdoor werkenden uitvallen uit het arbeidsproces’ was een ander probleem. Ofwel andermans probleem want er is geen budget voor. Tja, dat lijkt mij vooral niet de juiste weg; mijn pleidooi is er dan ook op gericht dat:

• Een bedrijfsarts in zijn periodiek arbeidsgeneeskundig onderzoek ook een gehoorscreening verzorgt en indien er reden tot zorg is, doorverwijst. Daarbij zou geluid op de werkplek een expliciet onderdeel van de PAGO en RI&E moeten zijn.

• Goed kunnen functioneren op de werkplek kan ook met een gehoorverlies van minder dan 35 dB al worden

belemmerd, zodat het hier echt moet gaan om de mate waarin de werknemer er in zijn of haar functioneren last van heeft.

• Naar verwachting gaat de groep werkenden die hiervan hinder ondervindt ook de komende jaren toenemen. Het lijkt voor de hand te liggen dat UWV, inkomensverzekeraar en werkgever, met het oog op het behoud van hun medewerkers hier mede (financieel) aan bijdragen.

Of je nu een mild of matig gehoorverlies hebt, of alle normen voor wat betreft schadelijk geluid worden nageleefd… hinderlijk geluid is vermoeiend en leidt tot stress en verzuim. Alle reden om daar wel de aandacht op te houden. Dat bevordert de vitaliteit op de werkvloer. Als werkgever en werknemer zou je daar zeer blij mee moeten zijn.

Carmen de Jonge is voorzitter van de NVAB en bestuurder, toezichthouder en adviseur op het snijvlak van privaat-publieke samenwerking

HOE HOORT HET OP DE WERKVLOER

Met financiering van Instituut Gak slaan patiëntenorganisatie Hoormij•NVVS, Heart2Hear, audicienorganisaties, bedrijfsartsen, werkgevers en werknemers de handen ineen om werknemers in een aantal organisaties vitaal en inzetbaar te houden. Door het starten van een pilot bij negen werkgevers om bewustwording te creëren als het gaat om minder horen en hinderlijk geluid op de werkvloer. Via een vragenlijst geven werknemers aan waar ze last van hebben, een geluidscamera meet waar (te) veel geluid binnenkomt en voor iedereen is er een gehoortest. Daarna volgen verbetervoorstellen. Dat kan heel simpel, bijvoorbeeld door apparatuur te verplaatsen of akoestische panelen aan te brengen. Soms is er meer nodig, zoals het maken van werkafspraken, bijvoorbeeld over waar mensen wel en niet kunnen bellen.

Resultaat is dat werknemers zich bewust zijn van de invloed van gehoorverlies en hinderlijk geluid op hun functioneren. Wie een hoortoestel nodig heeft, gaat naar de audicien en werkgevers en bedrijfsartsen weten hoe ze het probleem aan kunnen pakken. Uiteindelijk leidt dit tot minder uitval en ziekteverzuim en werknemers die vitaal en duurzaam inzetbaar zijn.

voor meer info: Judith Veen (projectleider, Heart2Hear), judith.veen@heart2hear.nl

EARLINE 17
UNIEKE SAMENWERKING AANPAK HINDERLIJK GELUID EN GEHOORVERLIES

STARKEY

DOORBREEKT BARRIÈRES IN HOORTECHNOLOGIE

18 EARLINE

DACHT U BIJ DE HUIDIGE GENERATIE HOORTOESTELLEN NOG

‘DIT IS HET NEUSJE VAN DE ZALM’? WACHT DAN MAAR TOT U GENESIS AI VAN STARKEY HEEFT ONTDEKT. MET GENESIS AI, DAT IN OKTOBER IN DE BENELUX GELANCEERD ZAL WORDEN, MAAKT STARKEY GELUIDSKWALITEIT TOEGANKELIJK

DIE EERDER ONBEREIKBAAR LEEK: HET ZACHTE RUISEN VAN DE WIND, FLUISTERENDE STEMMEN OF EEN SUBTIELE MUZIEKNOOT.

In dit kleinste achter-het-oor-model (RIC) is elk onderdeel ontwikkeld aan de hand van de nieuwste wetenschappelijke doorbraken. Genesis AI is daarmee de ultieme replica van ons natuurlijke gehoor. Met neuro sound technologie bootst het de hersenschors van ons menselijk brein na en vult het snel en minutieus de gaten op die ontstaan als ons eigen gehoor hapert. Genesis AI beschikt over processors die vier keer sneller zijn dan voorheen. Hoewel het toestel minder energie verbruikt, doet het wel tien keer meer aan ‘processing’.

AANGENAAM EN ROBUUST

Genesis AI is ontworpen om te presteren op geluid, comfort en duurzaamheid. Het nieuwe, geometrische design maakt het toestel onzichtbaar en licht. Ook het oplaadvermogen is verbeterd. Maar zo licht als het oogt, zo robuust is het toestel als het om een stootje gaat. Genesis AI is gekwalificeerd als IP68: beschermd tegen stof en volledig waterproof.

INTUÏTIEF EN ALLROUND

Starkey heeft Genesis AI uitgerust met intuïtieve technologieën; van geavanceerde ruisonderdrukking tot automatische aanpassingen aan verschillende omgevingen. Daar hoort ook het accuraat monitoren van de gezondheid en het welzijn bij. Ook als het gaat om connectiviteit is Genesis AI veelzijdig. Moeiteloos koppelt de gebruiker het toestel met zijn smartphone, tablet of andere apparaten. Of voert hij telefoongesprekken, luistert naar muziek of streamt z’n favoriete shows – alles rechtstreeks naar het hoortoestel. Beter horen klonk niet eerder zó goed.

NIEUWSGIERIG?

Genesis AI is vanaf oktober beschikbaar. Liever niet wachten? Bekijk vast het filmpje.

SCAN DE QR CODE

EARLINE 19
BEKIJK HET FILMPJE
EN

TINNITUS THERAPIEËN

HOE WERKZAAM ZIJN DIE EIGENLIJK?

ER IS EEN GROEIENDE WETENSCHAPPELIJKE BELANGSTELLING VOOR DE VERSCHILLEN

TUSSEN MENSEN DIE BEHANDELING ZOEKEN VOOR (HUN PROBLEMEN BIJ) TINNITUS.

OMDAT EEN CURATIEVE BEHANDELING ONTBREEKT, IS DE GOUDEN STANDAARD COGNITIEVE

GEDRAGSTHERAPIE (CGT). DAT KAN INDIVIDUEEL OF IN EEN GROEP. CGT IS ECHTER EEN

PARAPLUBEGRIP; HET BESTAAT UIT EEN VEELHEID VAN INTERVENTIES. CGT KAN EFFECTIEF ZIJN

WAT BETREFT DE IMPACT OP DE KWALITEIT VAN LEVEN IN VERGELIJKING MET NIETS DOEN, MAAR

HET BEWIJS IS WEINIG ZEKER EN DE DUURZAAMHEID VAN DE EFFECTEN IS ONBEKEND.

Epidemiologische studies van tinnitus schatten de algehele prevalentie tussen 10 en 20 procent. Er is echter een grote variatie in schattingen als gevolg van verschillende definities van het ‘tinnitusprobeem’ in al die studies. In eigen onderzoek1 onder bijna 125 duizend Nederlanders, gaf ruim 25 procent aan soms tinnitus te horen en iets meer dan 6 procent altijd. Bij 1-3 procent van die kleine subgroep veroorzaakte het problemen in de zin van een lage waardering van de kwaliteit van leven. Persoonlijkheidsfactoren, individuele motivatie en verwachtingen voor behandeling bleken belangrijke factoren bij het zoeken naar behandeling. Om de werkzaamheid van tinnitusbehandelingen te evalueren, beveelt de Europese richtlijn aan om gevalideerde vragenlijsten zoals de THI, THQ of TFI etc. te gebruiken. Hoewel wetenschappelijk waardevol, worden de bevindingen van die instrumenten geïnterpreteerd als indicatoren voor een verandering in welzijn. Op basis hiervan veronderstellen we dan dat de patiënt tevreden zal zijn met het resaultaat van die behandeling. Dat is echter maar de vraag: verbeteringen op dergelijke instrumenten geven weliswaar een vermindering aan van bepaalde symptomen, maar zeggen weinig over de mate waarin de behandeling heeft voldaan aan de verwachtingen die de patiënt heeft ten aanzien van die behandeling. En als daar niet aan is voldaan, dan is het twijfelachtig of de patiënt zijn zoektocht naar behandeling, oftewel zijn zorgconsumptie, zal verminderen. Het is in dit kader interessant om te constateren dat de wachtlijsten maar blijven toenemen, ondanks dat prevalentiecijfers feitelijk al decennia stabiel zijn2

GOAL ATTAINMENT SCALE

Gemeenschappelijk persoonlijk behandeldoel tinnitus therapie

Beter om kunnen gaan met tinnitus door controle over tinnitus te verkrijgen

Mijn welbevinden verbeteren en mij minder gedeprimeerd of angstig voelen

Mijn slaap verbeteren

Het negatieve effect verminderen van tinnitus op horen

Mijn tinnitus beter begrijpen

Veel minder resultaat dan verwacht

Iets minder resultaat dan verwacht -1

GAS-T

Om de mogelijke blinde vlek voor een dergelijke ‘subjectieve voldoening’ ten aanzien van de behandeling tegen te gaan, werd een closed-end doelbereikingsschaal voor tinnitus (Goal Attainment Scale of GAS-T) geconstrueerd met gemeenschappelijke ‘individuele behandeldoelen’ van mensen met hinderlijke tinnitus. Met de GAS-T kan een aantal, vooraf vastgestelde en blijkbaar gemeenschappelijke persoonlijke, behandeldoelen na afsluiting van een behandeling worden gescoord op (de mate van) het behalen van dat behandeldoel volgens de patiënt. De GAS-T kan het beste als aanvulling op de genoemde gevalideerde vragenlijsten worden gebruikt.

De GAS-T is ontwikkeld op basis van data van vrijwillige leden van Facebookgroep Eerste Hulp Bij Oorsuizen. Deze lotgenotengroep bestaat uit een groot aantal leden dat zich heeft gecommitteerd aan een reeks groepsgedragsregels. Hun discussies en uitwisseling van ervaring wordt begeleid door zes tinnitusdeskundige moderatoren van verschillende disciplines. Het betreft een heterogene steekproef van mensen met hinderlijke tinnitus. In deze lotgenotengroep zijn twee opeenvolgende peilingen uitgezet. Het onderzoek borduurde voort op een eerder onderzoek3, waarin deelnemers gevraagd werden om maximaal vijf doelen voor de behandeling van tinnitus zo gedetailleerd mogelijk te benoemen. Na strikte categorisatieprocedures van de antwoorden en

Wagenaar O., Gilles A., Van Rompaey V. & Blom H. (2023) Eur.Arch.ORL

Verwacht resultaat

Iets meer resultaat dan verwacht +1

Veel meer resultaat dan verwacht +2

Totale Score: T-score:

EARLINE 21 DOOR OLAV WAGENAAR
-2
0
NIVEAU VAN BEHANDELRESULTAAT
VOOR TINNITUS (GAS-T)
DOELBEREIKING SCHAAL VOOR TINNITUS

statistische analyse van de resultaten, werden in dat eerdere onderzoek zes gemeenschappelijke (>10 procent van de antwoorden) behandeldoelen voor tinnitus geïdentificeerd: 1 De effecten van tinnitus op het gehoor verminderen; 2 Verbeterd welzijn en minder depressief zijn; 3 Omgaan met of beheersen van de tinnitus; 4 Beheersing van het effect van de omgeving (context) op tinnitus; 5 Verbetering van de slaap; en 6 Tinnitus begrijpen. Deze doelen waren consistent met een nog weer eerdere studie waarin de moeilijkheden die mensen met tinnitus tegenkwamen werden onderzocht4 Met het onderzoek in de Facebookgroep konden vijf van die zes doelen worden bevestigd als gemeenschappelijke persoonlijke doelen van mensen met hinderlijke tinnitus.

Uiteraard moet bij wetenschappelijk onderzoek altijd rekening worden gehouden met methodologische beperkingen. Zo moet in deze studie rekening worden gehouden met een mogelijke selectiebias. Ten eerste reageerde 4 procent van het totaal aantal leden van de steekproef. Deelname was strikt vrijwillig, dus mogelijk waren de respondenten mensen met specifieke (persoons)kenmerken. We weten uit eerder onderzoek dat persoonlijkheids-kenmerken relevant zijn voor de mate van impact van tinnitus5 en dus waarschijnlijk ook voor persoonlijke behandeldoelen. Door de vraag toe te voegen of respondenten van peiling 2 ook hadden deelgenomen aan peiling 1, werd geprobeerd om deze bias te detecteren. Hieruit bleek dat slechts 28 procent van de respondenten in peiling 2 voor de tweede keer meedeed, waardoor de kans op deze bias relatief klein wordt geacht. Overigens, hoewel niet kan worden uitgesloten dat een persoonlijkheidsverschil ten grondslag ligt aan de actieve of passieve houding van de steekproefpopulatie, wordt die heterogeniteit juist als een voordeel van de steekproef in plaats van een risico op vertekening gezien. Dit komt de generaliseerbaarheid van de bevindingen naar de algehele tinnituspopulatie (die immers ook sterk heterogeen is) ten goede. Ten tweede is het niet ondenkbaar dat in de online steekproef mensen die geen internet gebruiken - laat staan sociale media zoals wellicht ouderen - ondervertegenwoordigd zijn. In de steekproef blijkt echter een normale leeftijdsverdeling.

VIJF BEHANDELDOELEN

Samenvattend kon bevestigd worden dat er vijf ‘universele’ persoonlijke behandeldoelen lijken te zijn van mensen die last hebben van chronische tinnitus en daarom professionele hulpverlening zoeken. Als een tinnituspatiënt door middel van een bepaalde behandeling deze doelen behaalt, is het waarschijnlijker dat hij zijn zorgconsumptie zal staken of verminderen dan als alleen wordt gekeken naar reductie van afgeleide symptomen van lijdensdruk. Het gebruik van de GAS-T, naast de gebruikelijke meting van verandering van gezondheidgerelateerde factoren, kan zodoende bijdragen aan de efficiëntie van de onderzoeks- en klinische praktijk ten aanzien van tinnitus. Met behulp van deze gesloten doelbereikingsschaal kan een tinnitusbehandeling op werkzaamheid worden geëvalueerd vanuit het perspectief van de behoeften en verwachtingen van de patiënt. Vooralsnog wordt de GAS-T voldoende generaliseerbaar geacht, omdat de geïdentificeerde doelen zijn gebaseerd op een heterogene groep mensen met hinderlijke tinnitus. Dit moet een goede afspiegeling zijn van de totale tinnituspopulatie. Voor standaard gebruik is het echter noodzakelijk dat de GAS-T eerst ruim in de praktijk wordt uitgeprobeerd, zodat de toegevoegde waarde ervan kan worden beoordeeld en het instrument in de toekomst kan worden gevalideerd.

Dit artikel is een samenvattende bewerking van: Wagenaar O., Gilles A., Van Rompaey V. & Blom H. (2023). Goal Attainment Scale in tinnitus (GAS-T): treatment goal priorities by chronic tinnitus patients in a real-world setting. Eur.Arch.ORL 2023 Jul 25. doi: 10.1007/s00405-023-08134-2.

BRONNEN

¹ Wagenaar OVG, Schubert NMA, Van Rood YR, Rosmalen JGM (2022) Factors associated with Self Rated Health in persons with tinnitus from the general population. J Psychosom Res 153:110693

² Medical Research Council’s Institute of Hearing Research (1981) Epidemiology of tinnitus. Ciba Found Symp 85:16–34

³ Searchfield GD (2019) A client oriented scale of improvement in tinnitus for therapy goal planning and assessing outcomes. J Am Acad Audiol 30:327–337

4 Tyler RS, Baker LJ (1983) Difficulties experienced by tinnitus sufferers. J Speech Hear Disord 48:150–154

5 Kim HJ, Lee HJ, An SY et al (2015) Analysis of the prevalence and associated risk factors of tinnitus in adults. PLoS One10(5):e0127578

Olav Wagenaar is Klinisch neuropsycholoog, consultant geluids(hinder)beleving

22 EARLINE
DOOR OLAV WAGENAAR

hun stijl versterken

Moxi™ V-RS: slank ontwerp, enorm zelfvertrouwen

Een hoortoestel dat er zo goed uitziet als het leven klinkt. Samen met de fraaie oplader geeft Moxi V-RS gemak en oplaadbaarheid in één. Cliënten genieten nu van de beste prestaties die Unitron biedt met Vivante techniek, en wel als mooi alternatief voor het traditionele hoortoestelkastje.

Welcome to the experience VivanteTM

A Sonova brand
Help uw cliënten
gehoor geven

WIDEX

HEEFT PASSIE VOOR GELUID

MAATWERK VOOR IEDERE KLANT

SERVICE STAAT BIJ WIDEX HOOG IN HET VAANDEL. DAT KAN OOK NIET ANDERS ALS JE QUA INNOVATIE

EN KLANKERVARING AL JAREN AAN DE TOP STAAT IN HOORTOESTELLENLAND. DIE SERVICE BIEDT

WIDEX NIET ALLEEN OP HET GEBIED VAN TECHNISCHE ONDERSTEUNING, MAAR OOK OP HET GEBIED

VAN MARKETING. ADVERTENTIES, POSTERS, FLYERS, POS-MATERIAAL EN DEMODAGEN: OM DE

ZELFSTANDIGE AUDICIEN TE ONDERSTEUNEN ZIJN DE MOGELIJKHEDEN EINDELOOS. EARLINE SPRAK

MET RICHARD KOELEWIJN, PRODUCT- EN MARKETINGMANAGER BIJ WIDEX.

TEKST Liesbeth Immink BEELD Miranda Becker Hoff RICHARD KOELEWIJN

“Ruim 37 jaar geleden ben ik bij Widex Nederland begonnen als servicemonteur. Ik had geen idee hoe hoortoestellen werkten, laat staan dat je ze kon repareren. Het bleek voor mij de perfecte job te zijn. Elektronica, werken met een microscoop en mijn passie voor geluid en muziek. Bij elkaar heb ik zo’n 25 jaar op de serviceafdeling gewerkt, aanvankelijk als monteur en daarna als coördinator. In 2012 maakte ik de overstap naar productmanager, wat toen nog inhield dat ik vooral het traject rondom alle Widex-uitingen en het portfolio begeleidde. Vanuit die rol zag ik hoe stroperig het reclamewerk via een extern bureau verliep en steeds vaker kreeg ik het idee dat we het beter in eigen hand konden houden. Ik ben mezelf gaan verdiepen in het grafisch ontwerpen en zo is dat uitgegroeid tot een van mijn belangrijkste werkzaamheden. Om de zelfstandige audiciens zo goed mogelijk te ondersteunen ontwerp ik alle uitingen zelf. Ik start altijd vanuit de vraag ‘Wat heb je nodig?’ en probeer onze Widexstijl te combineren met de huisstijl van de audicien. Juist dat toespitsen op de zelfstandig ondernemer zorgt voor meerwaarde. Een audicien in Brabant heeft bijvoorbeeld iets anders nodig dan een audicien in Groningen. Waar de één bijvoorbeeld gezelligheid wil uitstralen, wil een ander juist een stuk techniek terugzien. Eigenlijk zie ik elke zelfstandige als een klein hoofdkantoor, elk met zijn eigen wensen. Natuurlijk heb ik ook te maken met onze Widex-richtlijnen, maar het één sluit het ander niet uit. Audiciens waarderen dat maatwerk. Een Widex-uiting wordt zo nooit een eenheidsworst”.

DEMODAGEN

Met zijn technische achtergrond is Richard ook de aangewezen persoon om namens Widex demonstratiedagen te verzorgen. “Die dagen zijn ooit begonnen vanuit de gedachte ‘hoe kunnen we onze klanten laten beleven wat onze toestellen kunnen?’ In een brochure of tv-reclame is elk hoortoestel fantastisch, maar hoe goed zijn ze nu echt? In eerste instantie was de demo bedoeld voor audiciens, totdat een van die audiciens op een dag aan me vroeg of ik dit ook aan zijn klanten kon laten horen. Die eerste demonstratiedag kan ik me nog goed herinneren. Er waren ongeveer 50 luisteraars, die allemaal met hun eigen hoortoestellen en hoorwensen binnenkwamen. Al luisterend naar ons kunsthoofd nam ik de deelnemers mee in de klankwereld en techniek van Widex. De dag daarna werd ik gebeld door de audicien. Hij was erg enthousiast maar meldde wel lachend dat er ook een keerzijde was. Een aantal klanten met hoortoestellen op proef hadden ze na afloop bij hem ingeleverd en gezegd: ‘Doe mij die van de demonstratie maar’. Dat was de start van een tournee door heel Nederland die tot op de dag van vandaag doorgaat. Ik wil mijn passie voor het Widex-geluid graag overdragen en mensen laten beleven hoe mooi onze toestellen klinken en wat de meerwaarde ervan is in situaties met rumoer. Want geloof me, ik zie regelmatig mensen

die niet tevreden zijn. Meestal omdat er is gekozen voor een eenvoudig toestel dat het prima doet in stilte, maar niet in de meest uitdagende luistersituaties”.

PASSIE

Naast al het maakwerk en de demodagen houdt Richard zich zijdelings ook nog met de e-shop en het bijwerken van de Widex-websites bezig. Ook is hij als regisseur regelmatig te vinden in de productiestudio van Widex, waar webinars en productvideo’s worden opgenomen. En alsof dat nog niet genoeg is, biedt hij ook zo nu en dan nog technische ondersteuning aan de telefoon. “Techniek blijft wel echt mijn ding. Ik houd van marketing, maar ben geen doorsnee marketingman. Mij zal je bijvoorbeeld nooit horen zeggen dat wij de beste zijn, terwijl ik wel echt vind dat Widex qua techniek en geluid ongeëvenaard is. Het beleven van geluid en dan met name de klank, is voor iedereen anders. Ik blijf dus gewoon nuchter en met plezier

ADRIAAN WOLTER VAN ENGINEARS, DEN HAAG

“De meerwaarde van een Widex-demodag zit ‘m voor mij in de beleving en de uitleg van de werking en de mogelijkheden van een hoortoestel. Door het zelf te ervaren, via een hoofdtelefoon en met begeleiding van Richard, komt de klant erachter wat er allemaal mogelijk is. Zo’n demodag zorgt voor een positieve beleving, waarna de klant zelf kan beslissen om de hoortoestellen wel of niet uit te gaan proberen. Door zo’n beleving raakt de klant meer betrokken bij en overtuigd in de keuze van de hooroplossing”.

VOOR GELUID
INFOTORIAL

GEHOORBESCHERMING & FILTERS

EEN KIJKJE ACHTER DE SCHERMEN BIJ DYNAMIC EAR COMPANY

IN DELFT ZIT EEN BIJZONDER BEDRIJF DAT AKOESTISCHE FILTERS, GEHOORBESCHERMERS EN MEETAPPARATUUR ONTWIKKELT EN PRODUCEERT: DYNAMIC EAR COMPANY (DEC), GEVESTIGD OP HET DELFTECHPARK WAAR MEERDERE KENNISGEORIËNTEERDE BEDRIJVEN ZIJN GEVESTIGD. AL ZAL DE NAAM NIET BIJ IEDEREEN EEN BELLETJE DOEN RINKELEN, TOCH LEVERT HET WERELDWIJD AKOESTISCHE FILTERS EN GEHOORBESCHERMING AAN TAL VAN BEDRIJVEN DIE GEHOORBESCHERMERS MAKEN EN/OF AKOESTISCHE FILTERING TOEPASSEN IN GELUIDSOVERDRACHTSYSTEMEN, ZOALS IN EAR MONITORS (IEMS) EN HEADPHONES. SINDS DE OVERNAME DOOR SONOVA PRODUCEERT DEC OOK DE GEHOORBESCHERMERS VAN HET MERK PHONAK EN SENNHEISER. DAARNAAST MAAKT HET BEDRIJF AKOESTISCHE MEETAPPARATUUR.

NIEUWSGIERIG NAAR HET BEDRIJF, DE PRODUCTEN EN DE TOEPASSINGSGEBIEDEN VAN DE VERSCHILLENDE INNOVATIEVE FILTERS SPRAK EARLINE AF MET MANAGING DIRECTOR JAN-WILLEM MEINESZ.

TEKST René van der Wilk BEELD Dynamic Ear Company

26 EARLINE
JAN-WILLEM MEINESZ

HOE IS DYNAMIC EAR COMPANY EIGENLIJK BEGONNEN?

“Het bedrijf is in 2007 opgericht door Engbert Wilmink met het idee dynamische gehoorbescherming te ontwikkelen. Daar ligt ook de oorsprong van de naam van het bedrijf. Gaandeweg zijn we ons gaan toeleggen op de ontwikkeling van passieve filters, waarbij we de uitdaging aangaan zo klein mogelijke filters te maken met specifieke geluiddempende karakteristieken. We zijn begonnen met filters beschikbaar te maken voor labs die op maat gemaakte gehoorbescherming maken, de zogenaamde otoplastieken. Rond 2014 zijn we gestart met het op de markt brengen van universele gehoorbescherming, en dan met name voor private label klanten.

Alle producten worden volledig in Nederland geproduceerd en wereldwijd verkocht. De cruciale toeleveranciers bevinden zich allemaal binnen Europa. Dit hebben we altijd belangrijk gevonden voor de snelheid van het ontwikkelproces en de stabiliteit en kwaliteit van de productie. Sinds de overname door Sonova begin 2020 maken we onderdeel uit van hun wereldwijde netwerk. Dat is een fantastische stap geweest; niet alleen vanwege het grotere marktbereik, maar ook vanwege alle resources die het concern biedt in de vorm van onder andere R&D-capaciteit, manufacturing engineering en legal & IP-ondersteuning”.

BUISFILTER

Doordat het geluid bij een buisfilter door een minuscuul gaatje moet, worden de hoge tonen meer gedempt dan de lage tonen. Gehoorbeschermers die hiervan zijn voorzien kunnen ‘basserig’ klinken. Het buisfilter is spotgoedkoop te maken en komt nog veel in de markt voor. Gaas- en membraanfilters worden vaak professioneel gebruikt en zijn steeds vaker te vinden in consumentenproducten.

GAASFILTER

Een gaasfilter heeft een grotere diameter dan een buisfilter en dempt het geluid niet door het geluidskanaal kleiner te maken. Een gaasfilter dempt door middel van een fijnmazig gaas. Doordat de geluidsgolf niet gecomprimeerd wordt, is de geluidsoverdracht natuurlijker en is ook een betere ventilatie van het oor mogelijk.

MEMBRAANFILTER

Het door DEC ontwikkelde membraanfilter is voorzien van zowel een gaas als een additioneel membraan. Het membraan voegt demping toe in de lagere frequenties waardoor de geluidsoverdracht vrijwel vlak wordt getrokken Met een

membraanfilter ervaart men geluid vrijwel hetzelfde als zonder gehoorbescherming, alleen klinkt alles wat zachter. Hierdoor blijft het voeren van een gesprek in lawaai of tijdens het bijwonen van een concert nog steeds mogelijk. Membraanfilters vinden ook hun toepassing in bijvoorbeeld het zuiveren van vloeistoffen of lucht. Dan worden deeltjes met een bepaalde grootte ermee tegengehouden.

IMPULSFILTER

Impulsfilters zijn bedoeld, zoals de naam al doet vermoeden, om impulsgeluiden te dempen. Impulsgeluiden kenmerken zich door een snelle zogeheten stijgtijd en een hoog uiteindelijk geluidsniveau. De stijgtijd is de tijd die nodig is om het maximale geluidsniveau te behalen. Denk bij impulsgeluiden aan explosies, schietgeluiden, het geluid van een elektrische spijker- of niettacker of dat van een hamer op metaal. DEC ontwikkelde alweer enige tijd geleden een dergelijk impulsfilter in opdracht van de Britse defensie. De hoge geluidsdruk en turbulenties die een impulsgeluid veroorzaakt bij de gehoorbeschermer zorgt dat het impulsfilter zonder vertraging het volume weet te reduceren. Het filter wordt inmiddels ook buiten defensie volop ingezet in gehoorbeschermers.

MEMBRAANFILTER
EARLINE 27
IMPULSFILTER
BUISFILTER
MEMBRAANFILTER

DEC ONTWIKKELDE DE AFGELOPEN JAREN MAAR LIEFST 20 FILTERVARIATIES VOOR GEHOORBESCHERMERS. WAT MAAKT DAT DEZE VARIATIES NODIG ZIJN EN ZIJN ER WAT VOORBEELDEN VAN TE GEVEN?

“In de meeste situaties heeft een gebruiker baat bij vlak dempende filters, ook wel membraanfilters genoemd, waarmee je het volume met een bepaald aantal dB naar beneden draait. Vlak dempende filters vergen het minste aanpassingsvermogen van de gebruiker. Wij bieden hierin dempingsniveau ’s van -10 dB tot -25 dB. -10 dB is meer een comfortproduct, interessant voor bijvoorbeeld een muzikant die zonder geluidsversterking speelt, of in een kantoortuin, of voor mensen die minder prikkels willen binnenkrijgen. -25 dB wordt gebruikt door drummers of voor het werken in omgevingen waar continu een hogere geluidsdruk is.

Naast vlak dempende filters, hebben we een assortiment industriële filters, die zich meer gedragen als een buisfilter: minder demping in de lage frequenties en juist wat meer demping in de hoge frequenties. Dergelijke filters worden bijvoorbeeld ingezet als er met compressielucht wordt gewerkt of met zaag- en slijpmachines.

Ter bescherming tegen knallen en explosies hebben we impulsfilters ontwikkeld. Deze filters bieden een bepaalde continue demping en daarbovenop dempen ze extra bij harde knallen. Denk aan vuurwerk, een pistoolschot maar bijvoorbeeld ook aan stijgerbouw, nietpistolen, rangeerterreinen, stampmachines en hamerslagen. De truc is hier om veel omgevingswaarneming te bieden en het filter grijpt enkel in wanneer het nodig is: tijdens de knal. Des te harder de knal, des te meer het filter dempt.

De laatste ontwikkeling zijn Ambient filters. In feite is de werking hetzelfde als bij de membraanfilters, maar hier zijn we weer een stukje kleiner gegaan naar een doorsnede van 5,6 mm terwijl we ook nog lage demping kunnen behalen van -10 dB”.

BIJ HOORTOESTELLEN WORDT BIJ KINDEREN DE VERSTERKING AANGEPAST OMDAT DE GEHOORGANG

KLEINER IS EN DE GEHOORGANGRESONANTIE ANDERS IS DAN BIJ VOLWASSENEN. IN HOEVERRE WORDT DAAR

REKENING MEE GEHOUDEN BIJ GEHOORBESCHERMERS

VOOR KINDEREN?

“Om die reden adviseren wij voor kinderen extra demping. Helaas is er nog geen regelgeving voor gehoorbescherming voor kinderen en wordt de EN 352-regelgeving die afgestemd is op volwassenen op kindergehoorbescherming toegepast.

Dit kan beter en daarom zijn wij actief lid van de NEN om bij te dragen aan verbetering en totstandkoming van CEnormen. De NEN is verantwoordelijk voor 31.000 Europese

normen. In verschillende werkgroepen werken we mee. Er komt een norm voor ‘level dependent’ gehoorbescherming. Hier valt bijvoorbeeld gehoorbescherming met impulsfilters onder. En er wordt ook gewerkt aan een norm voor kindergehoorbescherming. We zitten ook in een werkgroep waar de ‘Fit testing standard’ (EN 17479) en ‘Guidance for selection and use’ (EN 458) tot stand is gekomen. Misschien mag ik een oproep doen aan jullie lezers? Het zou goed zijn als de gehoorbeschermingsbranche en ook Nederland beter vertegenwoordigd wordt in deze groepen. Mocht iemand belangstelling hebben, neem dan graag contact met ons op”.

DYNAMIC EAR COMPANY LEVERT OOK APPARATUUR VOOR LEKTESTEN OM NA TE GAAN OF DE GEHOORBESCHERMERS NOG GOED AFSLUITEN. HOE WERKT DAT?

“Klopt, dat apparaat noemen wij de ALT (Akoestische Lektester). De software is geschreven voor iOS en kan gratis gedownload worden in de App Store. We hebben gekozen voor iOS, omdat de hard- en software stabiel is en er niet zo veel variaties in zijn als bijvoorbeeld op Android. Wat men verder nodig heeft om metingen te kunnen verrichten is een Sensor unit en een calibrator. Deze zijn verkrijgbaar via ons of via Phonak. We meten in het oor met een akoestisch signaal en aan de hand van de respons zien we hoeveel het oorstukje lekt. Dit werkt op zowel maatwerk als universele oorstukjes mits die ontworpen zijn om onze filters te accommoderen”.

HOE VAAK RADEN JULLIE AAN ZO’N LEKTEST TE DOEN?

“In ieder geval bij uitlevering van het maatwerk en daarna minimaal om de vier jaar. De output van de meting kan bewaard worden in het klantdossier. Bij universele gehoorbescherming kan de ALT ook gebruikt worden om de juiste maat te kiezen en als trainingsmiddel om de gebruiker te leren hoe de beschermer lekdicht te plaatsen. We zien een aantal audiciens dit als extra service bieden”.

NAAST FILTERS DIE JULLIE BEDRIJF LEVERT AAN DERDEN, PRODUCEERT DEC OOK UNIVERSELE GEHOORBESCHERMERS. VOOR WELKE DOELGROEPEN PRODUCEREN JULLIE DIE?

“Een groot gedeelte wordt professioneel gebruikt; bijvoorbeeld door muzikanten, maar ook in de industrie, de bouw, politiediensten, defensie en beveiliging. Je vindt onze producten ook steeds vaker in de retail onder verschillende merken. Toepassingen zijn bijvoorbeeld muziek, watersport, slapen, motorrijden, reizen en klussen. In feite in elke situatie die je maar kan bedenken waar geluid overlast geeft. De meeste mensen zijn bekend met schuimoordoppen. Deze bieden vaak een goede pasvorm en men krijgt ze relatief makkelijk

28 EARLINE

goed in het oor geplaatst. Het nadeel van schuim is de korte levensduur en de slechte geluidsoverdracht. Vandaar dat we op het idee zijn gekomen schuim met onze filtertechnolo gie te combineren en na lang nadenken zijn we op de naam Filtered Foam gekomen. Het schuim hoeft niet opgerold te worden en is vervangbaar. Het filter zorgt voor een mooie ge luidsoverdracht en ventilatie. Een ideaal product voor op lo caties waar men meteen een gehoorbeschermer nodig heeft, maar het vergeten is. Filtered Foam wordt op festivals ingezet, in de industrie en bij schietbanen”.

REDDINGWERKERS ZIEN HET VERMINDERDE BEWUSTZIJN VOOR DE OMGEVING NOGAL EENS ALS EEN BARRIÈRE

OM GEHOORBESCHERMERS ROUTINEMATIG TE DRAGEN. OOK GEVEN ZIJ AAN DAT ZE SPRAAK VAN ACHTER MIN

DER GOED MEEKRIJGEN. ZIEN JULLIE DAAR NOG MOGE

LIJKHEDEN OM DAT TE VERBETEREN IN DE TOEKOMST?

“In ieder geval door gehoorbescherming met een akoestisch filter in te zetten en wanneer mogelijk een membraanfilter. Verder is bekend is dat wanneer gehoorbeschermers regel matig worden gedragen ook daarmee het oriënteren steeds beter gaat. Onze hersenen blijken flexibel. Uiteindelijk lukt dit ook met gehoorbeschermers in steeds beter. Door regel matig gehoorbeschermers te dragen, ook buiten situaties waar zich calamiteiten voordoen, zijn de hersenen te trainen om zich ook met de gehoorbeschermers ruimtelijk te oriën teren. We hebben aanwijzingen dat de spraakverstaanbaar heid in lawaai zelfs verbeterd wordt met bepaalde filters. Onderzoek op dat onderwerp loopt nog”.

ZOU EEN MINDERE DEMPING EEN OPTIE ZIJN? DUS ERVAN UITGAAND DAT ENIGE DEMPING BETER IS DAN HELEMAAL NIETS?

“Absoluut, dempen wat nodig is. En overdrijf het niet, want dan doe je afbreuk aan de omgevingswaarneming en de spraakverstaanbaarbeid, en daarmee aan de wil om het te dragen en uiteindelijk wordt er dan dus ook afbreuk gedaan aan de veiligheid”.

DEC LEVERT OOK AKOESTISCHE FILTERS VOOR IN EAR MONITORS VOOR MUZIKANTEN EN ADAPTERS VOOR PORTOFOONS. IS DAAR TOT SLOT NOG IETS MEER OVER TE VERTELLEN?

“Ambient-filters zijn erg interessant als uitbreiding op In Ear Monitors en headphones. Het geluid ervan wordt met Ambient filters ruimtelijker en de gebruiker heeft een betere omgevingswaarneming dan met een gesloten systeem.

Als uitbreiding op de portofoon, met de bekende transparante luchtslang, hebben we de Communicatie Adapter met akoestisch filter ontwikkeld. De luchtslang wordt op de Com-

municatie Adapter aangesloten. Het filter zorg ervoor dat de gebruiker gehoorbescherming heeft en tegelijkertijd dat de radiocommunicatie niet naar buiten lekt.

Dit systeem krijgt veel belangstelling van beveiligers en is onder meer in gebruik bij de Duitse politie. De politie gebruikt het systeem in combinatie met onze impulsfilters, voornamelijk om zich te beschermen tegen vuurwerkknallen. De Communicatie Adapter kan ook uitgerust worden met een membraanfilter om de radiocommunicatie verder te verbeteren. Deze oplossing zien we vaker in de horeca en muziekfestivals. Onderzoek door PARC heeft uitgewezen dat met behulp van de Communicatie Adapter de gebruiker 35% verbetering in radiocommunicatie ervaart vergeleken met een open systeem zonder Communicatie Adapter”.

*Phonak Audiological Research Center (PARC). FOAM OORPLUG
EARLINE 29
COMMUNICATIE ADAPTER

NIEUWE ONDERZOEKEN ONDERSCHRIJVEN IMPACT OTICON REAL

BEGIN DIT JAAR BRACHT OTICON DE REVOLUTIONAIRE OTICON REAL™

HOORTOESTELFAMILIE OP DE MARKT. UITGERUST MET DE NIEUWE POLARIS R™

CHIPSET EN INNOVATIES ALS SUDDENSOUND STABILIZER EN WIND & HANDLING

STABILIZER TEGEN STORENDE GELUIDEN, ZORGDE REAL WERELDWIJD AL VOOR

VERBETERINGEN IN DE LEVENS VAN VELE SLECHTHORENDEN. DANKZIJ DRIE NIEUWE

ONDERZOEKEN IS NU NOG DUIDELIJKER GEWORDEN HOEVEEL IMPACT REAL KAN HEBBEN OP HET DAGELIJKS LEVEN VAN MENSEN IN DE ECHTE WERELD.

Niet alleen is er gemeten hoe Oticon Real presteert, verge leken met de nieuwste concurrerende hoortoestellen op het gebied van comfort en helderheid van spraak in wind, er is zelfs specifiek onderzoek gedaan naar de impact van de nieuwe functies op twee diverse en relevante doelgroepen, namelijk tieners en veteranen.

BETERE PRESTATIES IN WIND VERGELEKEN MET DRIE TOPCONCURRENTEN

Bij de introductie van Oticon Real in februari 2023 werd al aangetoond dat hoortoestelgebruikers het toestel superieur bevonden aan hoortoestellen van twee topconcurrenten op het gebied van ‘opgemerkte luidheid van windlawaai’ en ‘hel derheid van spraak’.1 Beide parameters behoren tot de belangrijkste meetpunten die het gebruik van een hoortoestel comfortabeler maken in het dagelijks leven. Oticon vult deze onderzoeksresultaten nu aan met nieuw vergelijkend onderzoek – ditmaal afgezet tegen drie concurrerende premium hoortoestellen – op het gebied van comfort en helderheid van spraak in wind. Uit de resultaten blijkt dat Oticon Real wederom beter presteert dan zijn concurrentie.2 Zo levert Oticon Real qua comfort in wind tussen 6 dB en 13 dB minder windlawaai en is de voorspelde luidheid van windlawaai 20 tot 41 procent lager. Qua helderheid van spraak in wind levert Oticon Real een signaal-ruisverhouding (SNR) output van tussen de 0,8 en 1,5 dB meer dan de concurrerende toestellen en biedt het 6 tot 11 procent meer toegang tot spraaksignalen in de aanwezigheid van wind. De grootte van de effecten is hierbij afhankelijk van omstandigheden van de wind en het gehoorverlies. Concreet betekenen deze onderzoeksresultaten volgens Oticon dat slechthorenden zich met Oticon Real geen zorgen meer hoeven te maken over de gevolgen van windlawaai.

MINDER LUISTERVERMOEIDHEID EN BETERE OMGANG

PLOTSELINGE GELUIDEN BIJ TIENERS

Een specifieke doelgroep, waarbij het ook van groot belang is om goed te kunnen horen, zijn tieners. Tieners hebben immers al genoeg uitdagingen, en gehoorverlies kan zeker in die levensfase impact hebben op het zelfvertrouwen en alle andere aspecten van het leven, zoals in de klas en andere sociale omgevingen. Om na te gaan hoe goed Oticon Real betekenisvolle communicatieparticipatie ondersteunt, is een klinisch onderzoek onder jonge hoortoestelgebruikers uitgevoerd.3 De resultaten laten zien dat 8 van de 10 tieners met Real minder luistervermoeidheid ervaarden dan met hun huidige hoortoestellen. Daarnaast beoordeelden 8 van de 10 dat Oticon Real dankzij SuddenSound Stabilizer beter omging met plotselinge geluiden dan hun huidige hoortoestellen. Deze bewezen voordelen in combinatie met een breed scala aan moderne connectiviteitsopties, maken dat Oticon Real een wereld van mogelijkheden opent voor slechthorende tieners.

Stabilizer-functie in Oticon Real veteranen kan helpen om gaan met verontrustende plotselinge geluiden.4 Verhoogde akoestische schrik en gevoeligheid voor korte, abrupte geluiden is een bekend probleem bij veteranen met psychologische problemen na blootstelling aan gevechten, zoals posttraumatische stressstoornis (PTSS). Wanneer audiologische problemen gepaard gaan met geluidsgevoeligheid als gevolg van psychologische problemen, kunnen minder gewenste hoortoestelaanpassingen (zoals afnemende versterking) nodig zijn. De SuddenSound Stabilizer in Oticon Real dempt onmiddellijk plotselinge geluiden die de gebruiker anders zouden kunnen laten schrikken, zonder dat dit ten koste gaat van essentiële spraakinformatie in het signaal. Het biedt een breed scala aan aanpassingsopties die kunnen worden gepersonaliseerd voor individuele behoeften. Aan het onderzoek namen 13 Deense veteranen deel, waarbij de hersenreacties werden vastgelegd met behulp van elektro-encefalografie. De deelnemers aan het onderzoek werden uitgerust met Oticon Real en gevraagd om tv te kijken terwijl er storende en onvoorspelbare plotselinge geluiden werden gepresenteerd. Tijdens de opname wisselde SuddenSound Stabilizer af tussen Uit en Aan (ingesteld op Max). Ontdekt werd dat de hersenreacties van de deelnemers op plotselinge geluiden aanzienlijk verminderden met SuddenSound Stabilizer Aan. In dit scenario vertoonden de deelnemers verder een sterke voorkeur voor luisteren met SuddenSound Stabilizer Aan in vergelijking met Uit. Dit suggereert dat de nieuwe SuddenSound Stabilizer functie in Oticon Real mogelijk ten goede kan komen aan gebruikers die bijzonder gevoelig zijn voor storende geluiden.

voor meer info en opvragen van whitepapers van genoemde onderzoeken: support-nl@oticon.com, +31 (0)20 5455780, www.oticon.nl

REFERENTIES

¹ Gade et al. (2023). Wind & Handling Stabilizer – Evidence and user benefits. ² Zapata-Rodríguez et al. (2023). Improving comfort and speech clarity in wind - Oticon Real, new competitive benchmark.

³ Gordey, D. (2023). Belonging, Being and Becoming: Supporting the Communication Experiences of Teens with Hearing Loss.

4 Eskelund et al. (2023). SuddenSound Stabilizer for veterans - Tailoring help for veteran-specific hearing problems.

EARLINE 31
INFOTORIAL

DE TOEKOMST VAN AUDIOLOGIE DEEL 1

Op 18 september vond in het LUMC Leiden de Conferentie met de naam ‘Future of Audiology in Aging Population: Quality of Hearing = Quality of Life’ plaats. Het betrof een gezamenlijk initiatief vanuit de gelederen van NOAH, het Nationaal Overleg Auditieve Hulpmiddelen. In de uitnodiging liet de organisatie weten dat enige jaren geleden het idee ontstond om met alle branchegenoten te confereren/discussiëren over de toekomst van de audiologie in relatie tot de vergrijzende samenleving. Dat werd nu concreet gemaakt met deze conferentie voor hoorzorgprofessionals die graag wilden meediscussiëren en filosoferen op dit thema. Team Earline was ook van de partij.

De conferentie startte vanuit een internationaal perspectief en wel die van de vijf grote fabrikanten van hooroplossingen. De visies van grote bedrijven GN ReSound, Starkey, Demant, Sonova en WSA kwamen aan bod in een rondetafeldiscussie met prikkelende stellingen. Aansluitend volgde een serie pitches van interessante Nederlandse startups die allen relevant kunnen worden, of zelfs al zijn, in de wereld van de audiologie. Op basis van deze eerste twee programmaonderdelen zoomde de organisatie in op de implicaties van dit alles op de Nederlandse situatie, nu en in de toekomst. Ook dit onderdeel werd ingevuld in een rondetafelgesprek.

In deze column komen de vragen en de prikkelende stellingen van de eerste rondetafeldiscussie aan bod. In het volgende deel, in Earline 4-2023, ga ik in op de uitkomsten ervan.

Tegenwoordig moet de audicien inzicht krijgen en hebben in sociale en psychologische factoren, vestibulaire anatomie en fysiologie, cognitieve screeningsinstrumenten en biometrische functies; onderwerpen die tot voor kort maar een beperkt deel uitmaakten van de traditio-

nele reikwijdte van de audicienspraktijk. Ondertussen verandert de buitenwereld met de opkomende rol van digitale en geautomatiseerde informatie-uitwisseling, kunstmatige intelligentie, snelle communicatietechnieken, enz. In https:// computationalaudiology.com/ combineren we kunstmatige intelligentie, machine learning en audiologie om innovaties voor slechthorende mensen waar dan ook te stimuleren en om de wereldwijde last van gehoorverlies te verminderen. Alle stakeholders in de audiologie in Nederland bereiden nieuwe posities, rollen en uitdagingen in de audiologie voor. Deze vragen werden opgesteld door Nederlandse klinisch fysici:

• Telehealth opkomende technieken zoals tele-audiometrie en het online aanpassen van hoortoestellen zullen deel uitmaken van de reguliere audiologiepraktijken. Wat zijn de voor- en nadelen, en wat nog meer?

• Hoortoestelmarkt de toenemende rol van vrij verkrijgbare hooroplossingen: wat kunnen we verwachten, wat zijn beperkingen, wat zijn kansen?

• Andere nieuwe technieken kunstmatige intelligentie (AI), machine learning (ML), virtual & augmented reality (VR, AR), audiologische bewerkingen (programmeren) in The Cloud, hoe zullen deze technieken onze diagnostiek- en revalidatiepraktijk beïnvloeden?

• Mondiale hoortoestelvoorziening wat zijn de mogelijkheden van gehoorverbetering via Apps in mobiele telefoons: is dit de toekomst, wat moeten we verwachten, wat moeten we voorbereiden? Wat is de rol van het beheren van ‘big data’ (archief), het aspect van privacy en veiligheid, gegevensbescherming en strijd tegen hacking?

• Gehoor & presbyacusis hoe kunnen we de typische gehoorproblemen van het groeiend aantal ouderen aanpakken, welke extra behoeften zijn nodig, hoe kunnen we de mogelijkheden benutten om dementie uit te stellen?

32 EARLINE
JAN DE LAAT COLUMN

• Groeiende rol van de hoortoestelspecialist wat meer is dan alleen het aanpassen van hoortoestellen, zoals in de inleiding is vermeld: een hoorzorgspecialist moet inzicht krijgen en hebben in sociale en psychologische factoren, vestibulaire anatomie en fysiologie, cognitieve screeningsinstrumenten, en biometrische functies, onderwerpen die geen of nauwelijks deel uitmaakten van de traditionele praktijk. Hoe krijgen we dit voor elkaar?

Deze stellingen werden voorgelegd aan de Big Five van de hoortoestelindustrie:

• Voor licht en matig tot vrij ernstig slechthorende mensen kan audiometrie op afstand en het online aanpassen van hoortoestellen, inclusief een eenmalig bezoek aan de audicien, leiden tot een adequaat gehoorherstelresultaat.

• Het gebruik van OTC-hoortoestellen kan leiden tot een adequaat gehoorrevalidatieresultaat voor licht tot matig slechthorende mensen.

• AI, ML & VR zijn waardevolle en onmisbare aanvullingen op de gehoorrevalidatiemogelijkheden voor slechthorenden en tinnituspatiënten/-cliënten, bijvoorbeeld in combinatie met cognitieve training.

• Mobiele telefoontoepassingen, zoals hoorapps, kunnen bijdragen aan het terugdringen van de achterstand op het gebied van gehoorrevalidatie in ontwikkelingslanden.

• De audicien van de toekomst houdt zich vooral bezig met de begeleiding van slechthorenden, ook om het probleem van ‘onbehandeld gehoorverlies’ aan te pakken, omdat hoortoesteltechnische problemen grotendeels automatisch en op afstand kunnen worden opgelost en op een efficiëntere manier aandacht kunnen krijgen van de audicien.

• De audicien zal expert moeten worden op het gebied van allerlei biometrische functies die met een hoortoestel gemeten of toegepast kunnen worden.

Het bovenstaande biedt meer dan genoeg stof tot nadenken, delibereren, discussiëren, filosoferen. Op 18 september is dat gedaan met alle stakeholders en zorgprofessionals in de audiologie.

Wat dat opgeleverd heeft? Lees het in deel 2 van de toekomst van audiologie in Earline Magazine 4-2023.

Jan de Laat is klinisch fysicus – audioloog

ALS FREELANCE AUDICIEN BEGINNEN?

VANAF DIT VOORJAAR IS SCHAKELEAR ACTIEF ALS BEMIDDELAAR TUSSEN

AUDICIENSBEDRIJVEN EN FREELANCE AUDICIENS. EEN INITIATIEF VAN MAARTEN DIJKSTRA EN SILVIA BOENDER.

Niet voor niets geven nog steeds veel mensen de voorkeur aan een baan in loondienst. Als medewerker in loondienst krijg je een vast salaris. “En dat biedt zekerheid en geeft een veilig gevoel. Maar je wordt ook beperkt in je vrijheid als je voor een ander werkt”, vindt Maarten. “Soms krijg je heel veel op je bord en neemt de druk om te presteren alsmaar toe. Dit kan voor frustratie zorgen. Zo merken wij dat veel audiciens het vak verlaten door de hoge werkdruk of de manier waarop het werk is ingericht”. Om zo veel mogelijk vakmensen enthousiast te houden voor het prachtige vak bieden

wij een alternatief: werken als freelance audicien. Silvia en ik helpen je op weg om je werk op een leuke, nieuwe manier te doen. Met als hoogste doel om jou het mooie audiciensvak nog een kans te geven en met veel werkplezier en vrijheid aan de slag te zijn. Schakelear is een krachtige verbinding tussen hoorprofessional en audiciensbedrijf”.

voor meer info: www.schakelear.nl/Blog/Top-3-redenen-omfreelance-audicien-te-worden

EARLINE 33

MAARTEN

MULTI CARE SYSTEMS WORDT BELLMAN & SYMFON

NIEUWE NAAM, MAAR DEZELFDE TOEWIJDING

MULTI CARE SYSTEMS GAAT VANAF 1 JANUARI 2024 VERDER ONDER DE NAAM BELLMAN & SYMFON. “EEN NIEUWE NAAM EN EEN NIEUWE HUISSTIJL, MAAR VERDER DE VERTROUWDE PRODUCTEN EN SERVICE DIE

U VAN ONS GEWEND BENT”, ZEGT MAARTEN BERKHOUT, CEO VAN MCS. DE NIEUWE NAAM WEERSPIEGELT DE GROEIENDE AANWEZIGHEID IN ZOWEL

DE NEDERLANDSE ALS DE WERELDWIJDE MARKT EN HET VOORTDURENDE

STREVEN NAAR INNOVATIE OP HET GEBIED VAN HOOROPLOSSINGEN.

Bellman & Symfon vertegenwoordigt de betrokkenheid om hoogwaardige producten en oplossingen te leveren die de levenskwaliteit van doven en slechthorenden verbeteren.

“De keuze voor de naam Bellman & Symfon is een logische stap na de overname door Bellman & Symfon AB in 2018”, vervolgt Maarten. “We werken vanaf dat moment onder de vlag van Bellman & Symfon, maar dat was naast een kleine wijziging in ons logo niet zichtbaar voor de buitenwereld. Het moment is nu aangebroken om samen onder één naam verder te gaan en dit kenbaar te maken”.

VEEL BLIJFT HETZELFDE

De naamswijziging betekent een nieuw, maar ook al bekend logo. Het kenmerkende logo van Bellman & Symfon is namelijk aanwezig op elk onderdeel van het Visit wek- en waarschuwingssysteem. Verder hoort bij de nieuwe naam ook een nieuwe website. Vanaf 1 januari 2024 kunt u terecht op

www.bellman.nl. De overige bedrijfsgegevens blijven hetzelfde, net als de manier waarop u het Visit wek- en waarschuwingssysteem of andere hooroplossingen kunt aanvragen. “Gedurende de komende maanden wordt de overgang naar de nieuwe naam geleidelijk doorgevoerd. Dit omvat voornamelijk werkzaamheden achter de schermen waar onze klanten en partners niets van zullen merken”, stelt Maarten gerust. “Om ervoor te zorgen dat onze partners op tijd bekend zijn met onze naamswijziging en bijbehorende nieuwe website, komen accountmanagers Arjan Martijnse en Peter van Polen persoonlijk langs”. En zoals de hoorbranche inmiddels wel gewend is, brengt MCS haar boodschap op een creatieve manier met een vleugje humor. “Het kenmerkende Bellman & Symfon icoon doet ons denken aan een wereldberoemde videogame. Daar konden we natuurlijk wat leuks mee! Arjan en Peter zijn voor de gelegenheid omgetoverd tot spookjes en ons logo wordt als het ware opgegeten”, lacht Maarten.

Ondanks de naamswijziging blijven de bedrijfsactiviteiten en verplichtingen naar de klanten en partners ongewijzigd. Het zal ook niets afdoen aan het toegewijde team van professionals binnen het bedrijf of de blijvende inzet om doven en slechthorenden te voorzien van een veilig en bereikbaar thuis. “MCS verzekert u dat de overgang naar Bellman & Symfon naadloos zal verlopen en zij blijven dezelfde uitstekende producten en diensten leveren waar MCS om bekend staat”.

voor meer info over de naamswijziging: www.multicaresystems.nl/wordt-bellman

34 EARLINE

PHONAK BREIDT LUMITY-PORTFOLIO UIT

MET DE NIEUWE SKY, NAIDA EN CROS RICHT PHONAK LUMITY ZICH OP DE UNIEKE BEHOEFTEN VAN KINDEREN, TIENERS EN VOLWASSENEN. LUMITY IS NU GESCHIKT

VOOR EEN BREED SCALA AAN GEHOORVERLIEZEN, VAN MILD TOT ERNSTIG EN ZEER ERNSTIG GEHOORVERLIES EN VOOR NIET-BEHANDELBARE GEHOORVERLIEZEN AAN

ÉÉN OOR IS ER NU OOK EEN HOOROPLOSSING BESCHIKBAAR.

Kinderen, tieners en volwassenen kunnen nu allemaal profiteren van de Lumity-technologie, inclusief het bewezen spraakverstaan, universele connectiviteit en geluidskwaliteit. Het huidige Lumityassortiment krijgt ook enkele kleur- en technologieniveau-uitbreidingen. Sky Lumity-hoortoestellen werken naadloos samen met de speciaal voor kinderen ontwikkelde myPhonak Junior app. Deze app geeft kinderen de mogelijkheid zelf controle te houden over hun hoortoestellen en dit zorgt voor persoonlijke connectie met hun apparaten.

In Naida Lumity zijn nieuwe features verwerkt die voorrang geven aan spraakverstaan. Naida Lumity is uitgerust met AutoSense OS 5.0, Phonak’s meest geavanceerde systeem van dit moment. Deze technologie maakt gebruik van op AI gebaseerde machine learning en analyseert de omgeving tot wel 700 keer per seconde en past zich automatisch aan de unieke luisteromgeving aan. Het koppelen van Naida Lumity met Roger-technologie verbetert de luisterervaringen van hun gebruikers aanzienlijk in gesprekken in gezelschap.

CROS Lumity-hoortoestellen zijn ontwikkeld voor mensen met een niet-behandelbaar gehoorverlies aan één oor en streamen spraak en geluid draadloos van het niet-behandelbare oor naar een compatibel hoortoestel aan de andere zijde. Doordat CROSLumity naadloos koppelt met een Phonak Lumity-hoortoestel, past het zich moeiteloos aan om spraakverstaan en het bewustzijn van de omgeving te verbeteren. CROS-Lumity is ook compatibel met Roger voor beter verstaan op afstand en in lawaai.

Phonak biedt nu een grotere keuzemogelijkheid uit diverse kleuren. Sky Lumity is verkrijgbaar in 14 verschillende kleuren. Audéo™ L, LR en Life wordt ook leverbaar in drie nieuwe flitsende kleuren: Electric Green, Caribbean Pirate en Precious Pink.

voor meer info: www.phonak.com

EARLINE 35

WENDELINA’S HOORIDEE

HEEFT U NOG VRAGEN?

Dat zeggen we vaak. Wat mij opvalt, is dat essentiële vragen niet altijd uitgesproken worden. Durven de klanten die bij de hoorspecialist, audicien of audioloog komen kwesties voor te leggen die hen werkelijk bezighouden? Kortom, hoe komen vragen die leven wél tevoorschijn?

Allereerst noem ik enkele voorbeelden waaruit blijkt wat klanten bij zich houden, overdenken en beleven. Daarna deel ik hoe we klanten uit kunnen nodigen om wel over de brug te komen met hun obstakels en verlangens.

IK WIL NIET LASTIG ZIJN

Anne is 90 jaar. Zij doet een proef met nieuwe hoortoestellen. “Het is wennen, het geluid is zo anders”, zegt ze. Ze laat de gebruiksaanwijzing zien. Dit boekje is de opening om haar twijfels te delen. Ze draagt nu oplaadbare toestellen met de microfoontjes in de gehoorgang. Zij vraagt zich af of deze toestellen wel geschikt zijn voor haar. Hoe solide en betrouwbaar zijn deze opladers? Ook aarzelt ze over de microfoontjes in haar gehoorgang. Deze schoonhouden en vervangen kan ze zelf. “Gaat dit de komende jaren wel goed, nu ik veel oorsmeer heb”, vraagt ze zich af. Als ik haar voorleg of ze deze vragen met de audicien heeft besproken, geeft ze aan dat ze dit niet makkelijk vindt. “Ze doen hun best, ik kom er al jaren. Ik wil niet lastig zijn”.

IK HEB HET NIET GOED GEHOORD

Wijnand is vorige week begonnen met nieuwe hoortoestellen. “Het spraakverstaan is echt niet toereikend”, zegt hij. Het houdt hem bezig waarom voor dit merk gekozen is. En hoeveel vergoeding hij krijgt van de zorgverzekering. “Misschien heb ik het niet goed gehoord?”, overdenkt hij hardop. “Meer uitleg zou mij helpen om de proef met deze toestellen goed te doorlopen”.

IK STA PERPLEX

Nanda is op zich blij met haar Rogerpen. Deze extra microfoon werkt goed als ze in kleine groepen lesgeeft. In grote groepen schiet deze microfoon tekort, merkt ze op. Als ik haar de tafelmicrofoons laat zien die het verstaan in grote groepen makkelijker kunnen maken, staat zij perplex: “Hoe kan het dat deze optie niet aan de orde is gekomen bij het doornemen van alle mogelijke hooroplossingen?”

IK GENEER ME BIJ HET TELEFONEREN

Ibrahim heeft hoortoestellen waarmee hij direct kan streamen met zijn smartphone. Bij het telefoneren zeggen degenen met wie hij belt dat hij te luid klinkt. Hij geneert zich en durft deze functie niet meer te gebruiken. Hij voelt zich onzeker en durft hiervoor nog niet terug te gaan naar de audicien.

BERNAFON ALPHA EN BERNAFON ALPHA XT

Wat opvalt in genoemde voorbeelden is de aarzeling om in gesprek te gaan met de hoorspecialist. Wat ik merk en beluister is dat klanten de relatie met de vakvrouw/man goed willen houden, niet als lastig gezien willen worden en niet weten hoe waardevol hun aarzelingen zijn voor een optimaal resultaat.

Laten we onderzoeken hoe we gehoor kunnen geven door bewust ruimte te maken voor de twijfel, dilemma’s en vragen van de klant. Mijn ervaring is dat het volgende helpt:

• De kernpunten van het gesprek op de mail of op papier zetten, is doeltreffend. Zo is glashelder wat er besproken en afgesproken is.

• Vraag of de klant iemand meeneemt. Twee horen en begrijpen meer dan één. De onderwerpen en uitleg kunnen later in alle rust, in een neutrale omgeving, nabesproken worden.

• Vraag of de klant het gesprek wil voorbereiden. Maak duidelijk dat dit helpt om samen te werken aan het beste resultaat.

• Vraag of er ervaringen zijn waar tegenaan gelopen wordt. Werk deze samen concreet uit.

• Zorg dat de informatie over zorgplicht, vergoedingen en bereikbaarheid op de website staan en ook op papier beschikbaar is. Laat dit zien aan de klant.

• Maak duidelijk dat u blij wordt van vragen en dat er voor u geen domme vragen bestaan.

• Maak tijd voor onuitgesproken wensen: is er nog iets wat je zou willen waarvan je denkt dat het niet kan?

BELOON DE VRAGENSTELLER EXPLICIET

Vragen kunt u zien als verbetering, zowel voor de klant als voor de aanbieder. Deze houding brengt vindingrijkheid en creativiteit echt tot leven. En daardoor zijn tot nu toe onbekende oplossingen mogelijk. Ik ben ervan overtuigd dat met welgemeende nieuwsgierigheid een onvergetelijk verschil gemaakt kan worden.

In deze rubriek van Earline deelt Wendelina Timmerman eigen ervaringen en ervaringen uit de praktijk. Zij traint, samen met haar team, professionals zoals bedrijfsartsen, arbeidsdeskundigen, audiologen en audiciens. Haar bedrijf Hooridee geeft workshops en biedt individuele trainingen voor werknemers en ondernemers met gehoorverlies. “Iedere dag werk ik met mensen die een nieuwe stap willen zetten, nieuwsgierig zijn en willen weten wat er bestaat, wat beter kan en welke mogelijkheden er zijn. Zij hebben allemaal hun eigen vragen over leven en werken met gehoorverlies”.

SIGNIFICANTE VOORDELEN

In de zoektocht naar verbetering van de gehoorgezondheid en kwaliteit van leven van mensen met gehoorverlies, werkt Bernafon voortdurend aan innovaties in de technologie van hoortoestellen. Onderzoek van Bernafon wijst uit dat de nieuwe generatie van het Alpha-hoortoestel 20 procent meer spraakverstaan biedt én een lawaaiacceptatie van maar liefst 2,3 dB meer ten opzichte van de vorige generatie Viron-hoortoestel.

Alpha en Alpha XT zijn de nieuwste hoortoestellen van Bernafon. Ze zijn ontwikkeld met gebruik van Hybrid Technology™, waar Hybrid Amplification en Hybrid Noise Management onder vallen. Vorige Bernafon-hoortoestellen, zoals Viron en Zerena, maakten gebruik van een oudere signaalverwerkingstechniek. Hybrid Technology zet een significante stap voorwaarts, omdat elke hybride feature twee complementaire procesbenaderingen samenvoegt om prestaties te verbeteren. Dit wordt ondersteund door een krachtiger chipplatform met acht keer zoveel geheugen en zestien keer meer verwerkingskracht dan in vorige toestellen. Bernafon biedt de Alpha-familie in Nederland al aan vanaf ZN-categorie 3.

Søren Skjærbæk, Vicepresident, Bernafon, zegt dit over de resultaten: “Het is heel bemoedigend om zulke duidelijke, bewezen verbeteringen te zien met onze nieuwere technologie. Het is één ding om technische metingen te doen, maar om ze gekoppeld te zien aan onze gebruikersvoordelen is precies waarom we ons bij Bernafon toeleggen op het verbeteren van de gehoorgezondheid van de mensen die onze hoortoestellen kiezen”. voor

EARLINE 37
www.bernafon.nl
meer info:

WE HEBBEN BINNEN DE GROEP ZOVEEL KENNIS. HOE MOOI IS HET

DAT WE DIE KENNIS HIER BIJ DE EYECADEMY KUNNEN DELEN?

JANNY MOLENAAR EN JOLANDA HERMENS-HEESAKKER

EYECADEMY OFFICIEEL VAN START

38 EARLINE

EYECARE GROEP

IN GESPREK MET DE EYECADEMY

DE EYECARE GROEP GROEIT GESTAAG DOOR. SINDS DE START IN 2021 VAN DE ONAFHANKELIJKE

FAMILIEBEDRIJVEN BRIL IN MODE, BRILJANT GROEP, CITY LENS GROEP, EYECARE, IRIS OPTIEK, SATON OPTIEK, VAN DER LEEUW OPTIEK EN VERHOEVEN GROEP, ZIJN AL ENIGE TIJD GELEDEN

DIVERSE OVERNAMES GEDAAN. OOK GING DE EYECADEMY, ÉÉN VAN DE SPEERPUNTEN VAN DE GROEP, OFFICIEEL VAN START. IN NAARDEN, WAAR TEVENS HET HOOFDKANTOOR IS GEVESTIGD, SPREKEN WE MANAGERS JANNY MOLENAAR EN JOLANDA HERMENS-HEESAKKER.

TEKST Martijn Plantinga BEELD Stefan Segers

WAT IS JULLIE ROL BINNEN DE EYECADEMY?

Jolanda “Hoewel het aandeel ‘optiek’ binnen de EyeCare Groep het grootst is, hebben we met Verhoeven, Van Schijndel en mijn bedrijf Hoorus, ook een aanzienlijk aantal audiciens aan boord. Op het gebied van trainingen en opleidingen gaat het over zien en horen. Ik vertegenwoordig die laatste groep en officieel zou je mijn functie kunnen beschrijven als Manager Academy Horen”.

Janny “Ik ben Manager van de EyeCademy en daarnaast HR Adviseur. Ik richt me mede gezien mijn ervaring in de optiek op de optiektak. Samen verzorgen we alles rondom de nieuwe EyeCademy”.

HOE ZIJN JULLIE BIJ DE EYECARE GROEP TERECHTGEKOMEN?

Jolanda “Wij zijn met Hoorus vorig jaar juli toegetreden tot de EyeCare Groep. Met twee winkels, in Malden en Boxmeer, loop je qua groei toch tegen beperkingen aan. Nu kunnen we dingen doen die me als eenpitter nooit waren gelukt. Een mooi voorbeeld is een groot event dat we in januari hebben georganiseerd. Hier hielden we onder andere een verkooptraining van Jos Burgers en waren diverse leveranciers aanwezig. Zo heb je in één keer contact met meerdere collega’s en kunnen we leren van elkaar en elkaar versterken. Met twee winkels kun je zoiets bijna niet organiseren. Ik voel me hier echt gesteund in mijn ondernemerschap. Nu is het nog even heel hard werken, al ben je dat als ondernemer natuurlijk gewend, maar in de toekomst hoop ik wat taken los te kunnen laten en me nog meer op de academy te richten”.

Janny “Bij mij gaat het nog wat verder terug. In 2019 ver-

kochten wij Oogzorg Bastiaan Optiek in Waddinxveen aan EyeCare, dat later één van de initiatiefnemers was van de EyeCare Groep. Vorig jaar heb ik nog een aantal maanden als interim in de winkel gestaan. Dat het eigenlijk vanaf het eerste moment zo goed klikte, komt mede doordat we onze eigen identiteit konden behouden. Dat is sowieso iets wat bij de groep hoog in het vaandel staat. Werken met ‘local heroes’; topondernemers die hun eigen naam op de gevel houden, maar wel profiteren van de kennis en middelen die binnen de groep aanwezig zijn. Nu richt ik me volledig op de EyeCademy. Zoals Jolanda al aangaf ben ik vooral bezig met de optiek-kant”.

HOE GAAT HET MET DE EYECADEMY?

Jolanda “Het heeft natuurlijk even geduurd, maar mensen onderschatten soms hoeveel tijd het kost om alles goed in te kleden. In januari hadden we voor het vakgebied horen ons eerste grote event, wat een succes was en begin maart zijn hier in Naarden de eerste trainingen voor de optiek en audio gestart. We hadden verschillende dagen ingepland, voornamelijk overdag. We zijn begonnen met een inventarisatieronde. Waar is de meeste behoefte aan binnen de groep? We spraken diverse MT-leden, Retailmanagers en Vestigingsmanagers om een overzicht te krijgen van de behoeftes. Suggesties varieerden van anatomische brilafpassingen tot productkennis en optometrie. Uiteindelijk gaat het om de ontwikkeling van onze collega’s en de winkels. Een heel groot voordeel is dat we binnen de groep ongelooflijk veel kennis hebben. Hoe mooi is het dat we die kennis hier bij de EyeCademy kunnen delen?”

EARLINE 39
INFOTORIAL

AAN WAT VOOR TRAININGEN MOETEN WE DENKEN?

Janny “Grofweg werken we met drie pijlers. We richten ons op vakkennis, productkennis en commerciële vaardigheden. Dan kun je denken aan een training als ‘optiekkennis in praktijk’ of iets voor orthoptisten, maar we proberen ook andere invalshoeken te gebruiken. Zo hebben we bijvoorbeeld een hospitality training, die zorgt voor meer klantbeleving. Hiervoor werken we met een organisatie die haar sporen heeft verdiend in de horeca. Daar draait natuurlijk ook alles om gastvrijheid, maar het is mooi om dit eens vanuit een andere hoek te belichten. Dat werkt voor de deelnemers vaak ook heel verfrissend”.

Jolanda “Zoals ik in het begin al zei, is de optiek wat verder op het gebied van trainingen. Wij organiseren nu nog vooral verkooptrainingen, maar dat hopen we snel uit te breiden. Sommige trainingen in de auditiek voor het vakgebied horen zijn ook verplicht om je diploma en certificering te behouden. Het is natuurlijk prettig om die nu in-company te organiseren. We werken samen met meerdere trainingsaanbieders zodat deelnemers ook hier hun accreditatiepunten kunnen halen. Het kan spannend zijn om trainingen te volgen, maar ze zijn erop gericht je kennis te verruimen. We zijn ook bezig om de opleiding voor assistent-audicien hier te faciliteren. Dat vindt nu nog plaats op het mbo, maar als we dat binnen de EyeCare Groep kunnen aanbieden is dat een mooie ontwikkeling”.

Janny “Wij voeren al gesprekken met het mbo. Bijvoorbeeld om de modules aan te passen om de overgang van school naar praktijk te verbeteren. Hier liggen tal van mogelijkheden. Loop maar eens een dag mee bij één van onze high end optiekzaken. Zo kun je als student in de praktijk ervaren hoe een dag bij een opticien eruitziet. Binnen de optiek wordt voor sommige disciplines ook gewerkt met accreditatiepunten, dit zullen we binnen de EyeCademy ook gaan faciliteren. Ik zie zowel binnen horen als zien heel veel mogelijkheden en kansen”.

Kortom, er wordt hard gewerkt binnen de EyeCare Groep. Niet alleen om de groep verder uit te breiden, maar ook op het gebied van ontwikkeling en opleiding worden grote stappen gemaakt.

WANNEER IS DE EYECADEMY VOOR JULLIE GESLAAGD?

Jolanda “Als we blije en blijvende medewerkers hebben. En als we dankzij de EyeCademy ook nieuwe vakmensen binnenhalen voor ons mooie vak”.

Janny “Als ze trots op ons zijn. Als iedereen zich op een goede manier en op alle fronten ontwikkelt”.

40 EARLINE

SPECSAVERS MAAKT KNO-ZORG OP AFSTAND MOGELIJK

NIEUWE SERVICE OM TOEGANKELIJKHEID HOORZORG TE VERGROTEN

HET AANTAL UNIEKE PATIËNTEN MET ALS KLACHT ‘LEEFTIJDSGERELATEERDE

SLECHTHORENDHEID’ DAT JAARLIJKS GEZIEN WORDT, IS HET GROOTST BIJ

AUDICIENS; HET GAAT HIER OM 490 DUIZEND MENSEN. OP BASIS VAN

DECLARATIES VAN DE EENVOUDIGSTE DIAGNOSTISCHE DBC’S ZIEN KNOARTSEN JAARLIJKS 70 DUIZEND LEEFTIJDSGERELATEERDE SLECHTHORENDEN.¹

Met de vergrijzing in onze samenleving zal de vraag naar hoorzorg alleen maar toenemen en daarmee de druk op de zorgpartijen vergroten. Vanuit dit oogpunt heeft Specsavers de mogelijkheden onderzocht om de doorverwijzing van audiciens naar KNO-artsen - wat regelmatig gebeurt – en de beoordeling door de KNO-arts efficiënter te maken. En met succes: inmiddels is KNO-zorg op afstand binnen alle Specsavers-winkels uitgerold. Een audicien verwijst slechthorenden om diverse redenen door naar de KNO-arts. Het merendeel bij Specsavers vanwege asymmetrisch gehoorverlies (26 procent) en toename van gehoorverlies (23 procent). Dit betekent dat een klant een afspraak bij een KNO-arts moet maken om vervolgens weer bij een audicien terug te komen voor bijvoorbeeld het aanpassen van een hoortoestel.

Om dit proces voor zowel de slechthorende als de audicien en de KNO-arts efficiënter in te richten startte Specsavers, samen met het digitale zorgplatform Earhelp, een onderzoek naar de mogelijkheden van digitale doorverwijzing naar een KNO-arts voor een beoordeling op afstand. Uit dit onderzoek bleek dat 80 tot 85 procent van de slechthorenden die een audicien doorstuurt, op afstand door een KNO-arts behandeld kan worden. Hiervoor zijn goede otoscopiefoto’s, een volledig audiogram en een goede anamnese noodzakelijk. Voor urgente zaken is een beoordeling op afstand niet mogelijk. In een daaropvolgende pilot in een aantal winkels stuurden audiciens van Specsavers het dossier van klanten via een beveiligde verbinding door naar een KNO-arts van het digitaal zorgplatform Earhelp. Na een online beoorde-

ling werden klanten door de betreffende arts persoonlijk gebeld om de uitslag te bespreken, gevolgd door een terugkoppeling naar de audicien. Deze pilot verliep succesvol en bijna 85 procent van de casussen kon via deze zorgservice geholpen worden. Bij de overige klanten was verder onderzoek door de KNO-arts nodig.

Thijs Jansen, KNO-arts en oprichter Earhelp is blij met de samenwerking met Specsavers: “Door het creëren van een integrale goed beveiligde koppeling tussen het EPD van Specsavers en Earhelp reduceren we administratielast aanzienlijk; dit lijkt een schot in de roos. Op deze manier brengen we hoogwaardige medisch specialistische zorg naar de patiënt toe in plaats van de oudere te confronteren met wachttijden en de moeilijkheden van een afspraak met de huisarts of in het ziekenhuis. Doordat wij samenwerken met triage-audiciens is er geen tussenkomst van de huisarts meer nodig”. Wilrik van ’t Noordende, professional support manager audiology bij Specsavers, vult aan: “Onze klanten hoeven niet meer een afspraak bij een KNO-arts te maken, wat veel wachten en tijd bespaart. Daarnaast worden ze sneller met bijvoorbeeld een gehooroplossing geholpen, wat de kwaliteit van leven verbetert. Niet alleen onze klanten, maar ook onze audiciens zijn erg enthousiast over deze KNO-zorg op afstand”.

voor meer info: www.earhelp.nl

¹ Maatschappelijk impact Leeftijdsgerelateerde slechthorendheid, SiRM, 2019

EARLINE 41 INFOTORIAL

STRATEGISCHE TOEKOMSTVISIE AUDICIENS NEDERLAND

IN ‘EEN ANDERE KIJK OP DE ZAAK’ GEVEN BRANCHEGENOTEN HUN ONGEZOUTEN MENING OVER EIGEN GEKOZEN ONDERWERPEN OP ONZE BRANCHE. ADRIAAN WOLTER TRAPT AF MET EEN STRATEGISCHE TOEKOMSTVISIE AUDICIENS. HOE ZIET HIJ DE BESTUURLIJKE ORGANISATIE, DE KWALIFICATIE, LOONSCHALEN, DE ROL VAN STAKEHOLDERS, INNOVATIE EN WETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK? EÉN DING IS ZEKER: HIJ HEEFT DE KWALITEIT VAN ONS VAK HEEL HOOG IN HET VAANDEL STAAN. ADRIAAN LICHT ZIJN VISIE AAN DE HAND VAN DE AFBEELDING PUNTSGEWIJS TOE. NATUURLIJK IS HIJ BENIEUWD NAAR UW REACTIE.

BESTUURLIJKE ORGANISATIE

“Welke organisatie gaat het worden of gaan we voor een samenwerkingsvorm tussen AudiNed/StAr/SEMH? De bestuurlijke organisatie zorgt voor een fulltime bezetting van het hoofdkantoor. Het Register zorgt voor continuïteit, maar dan wel graag zonder problematiek. In het verleden kon namelijk soms een audicien tot wel anderhalf jaar niet meer in zijn eigen register om de punten te controleren voor de audit. Vanuit StAr wordt de audit gedefinieerd aan de hand van een ISO-normering. Een internationale normering die als leidend geldt om te kunnen voldoen aan de kwaliteitseisen om hoortoestellen te mogen aanpassen.

ER MOET OP Z’N MINST GEHALVEERD

WORDEN ALS HET GAAT OM VERENIGINGEN, STICHTINGEN EN BEDRIJVEN DIE INVLOED

UITOEFENEN OP DE KWALITEIT VAN DE AANPASSINGEN VAN HOORTOESTELLEN

KWALIFICATIE VAN AUDICIENS

De audiciens worden opgedeeld in kwalificaties: Junior, Senior en Pro. Wij zijn één van de weinige beroepsgroepen waarbij je net je diploma hebt gehaald en alle facetten van ons beroep mag uitoefenen zonder enige ervaring. Denk hierbij aan problematiek met bijvoorbeeld tinnitus, hyperacusis, misofonie, complexe gehoorverliezen etc. Voor mij onbegrijpelijk.

42 EARLINE
ADRIAAN WOLTER

Na de audiciensopleiding gaat de Junior zich opwerken tot Senior audicien. Verder bijscholen en ervaringen verzamelen in het aanpassen van hoortoestellen. De Senior audicien wordt ook begeleider voor de Junior audicien. Daarmee heeft hij de mogelijkheid om naar Pro te scholen, waarvoor een kwalificatie afgelegd moet worden. Hiervoor heeft de Pro de mogelijkheid ‘chef de clinic’ te worden. Aangekomen op dat level hebben wij deze mensen nodig voor het verder geven van kennis in de vorm van scholing, implementeren van innovatie en wetenschappelijk onderzoek. Ik hoor u zeggen: waarom doorgroeimogelijkheden naar ‘chef de clinic’? Omdat het de gemiddelde audicien redelijk voor de wind

Strategische

OP DE ZAAK

gaat; een hoog salaris met goede arbeidsvoorwaarden. Voor de dergelijke functie wordt een hoge eigen motivatie, kennis, discipline en vooral leergierigheid gevraagd.

LOONSCHALING

We moeten het salaris en de bijbehorende competenties opnieuw definiëren. Een gevoelig onderdeel om te bespreken omdat het gemiddelde salaris van de audicien in vergelijking tot een MBO 4-opleiding hoog ligt. Dit zou muziek moeten zijn in de oren van de ondernemers en ketens. Personeelskosten worden gezien als één van de hoogste kosten binnen een onderneming.

EARLINE 43 EEN ANDERE KIJK
DOOR ADRIAAN WOLTER
toekomstvisie audiciens Nederland Kwalificatie audiciens Opleidingstraject Begeleider Chef de clinic Pro nader te bepalen Loonschaling Iso-normeringen Scholing en implementeren innovatie Scholingsaanbod en trainingen Uitvoerbare processen Upgrade van scholing Fonds voor wetenschappelijk onderzoek Voorbereidende beoordeling over de haalbaarheid Innovatie team Cut down stakeholders Communicatie stakeholders Hoofdkantoor Full time bezetting Organisatie AudiNed/SemH/StAr? Register yes yes Junior Senior nader te bepalen nader te bepalen © ADRIAAN WOLTER 2023

STAKEHOLDERS

Ook de communicatie met stakeholders moet opnieuw gedefinieerd worden. Er moet op z’n minst gehalveerd worden als het gaat om verenigingen, stichtingen en bedrijven die invloed uitoefenen op de kwaliteit van de aanpassingen van hoortoestellen. Hiermee kunnen er snellere beslissingen genomen worden en dit leidt dan weer tot uitvoerbare processen en kostenvermindering. Het huidige systeem kunnen we inmiddels wel uitroepen als niet succesvol. Ik voorspel én pleit voor twee zaken:

• Stoppen met het functiegericht verstrekken van een hoortoestel; laat de audicien zijn werk doen en schakel terug naar het bijbetalen van een hoortoestel met een vaste vergoeding.

• Het functiegericht verstrekken van hoortoestellen uit de basisverzekering om aanvullende vergoeding van hoortoestellen te kunnen bepalen. Dan kunnen de zorgverzekeraars hun marktwerking toepassen om de beste vergoeding in de aanvullende verzekering te verkopen. Iedereen die aan het Hoorprotocol heeft deelgenomen, leidt geen gezichtsverlies.

LIGGEN HOORTOESTELLEN

STRAKS IN DE SUPERMARKT?

Is het vreemd om de hoortoestellen uit de basisverzekering te halen? Nee, voor mij niet omdat er sinds de invoering van de basisverzekering in 2006 al in diverse geledingen veel ge-

reduceerd of geschrapt is. Denk hierbij aan tandheelkunde, bril, rollator, bepaalde medicijnen, alternatieve geneeswijze, fysiotherapie, dieetadviezen en wat er nog gaat komen.

INNOVATIE

De ontwikkelingen in onze branche gaan enorm snel. Inmiddels praten wij over kwantumtechnieken, machine learning, braintechnologie, remote fitting, etc. Hiervoor hebben wij een innovatieteam nodig dat voorbereidingen over de haalbaarheid ervan gaat definiëren. Indien dit haalbaar is, dan moet voorbereidende scholing plaatsvinden om daarna deze nieuwe innovaties te implanteren.

WETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK

Onderzoek vanuit de eigen branche is zeker van belang; goed onderbouwd en goed beslagen ten ijs komen. Als de audiciens gevraagd zou worden hoe ze de werkwijze en invoering van het functiegericht verstrekken en de gevolgen hiervan op een academische wijze kunnen aanbieden naar diverse interessante stakeholders, zoals overheid, zorgverzekeraar en belanghebbenden; tja, dan weet ik het antwoord al… Als de overheid uit financiële overwegingen hoortoestellen uit de basisverzekering gaat schrappen, dan word deze visie erg belangrijk. Hoe gaan we dan kwaliteit monitoren of krijgen we de echte marktwerking en liggen de hoortoestellen dan in de supermarkt…?”

Wilt u op Adriaans andere kijk op de zaak reageren? Stuur een e-mail naar awolter@enginears.nl en/of anneke.pastoor@ltmedia.nl. Heeft u ook een andere kijk op de zaak? Neem contact op met onze redactie.

TOEGANKELIJKHEID LOONT

DIT IS HET THEMA VAN DE WEEK VAN DE TOEGANKELIJKHEID VAN MAANDAG 2 OKTOBER T/M ZATERDAG

7 OKTOBER. ORGANISATOR IEDER(IN) ROEPT ONDERNEMERS, DUS OOK AUDICIENS, OP OM EEN ACTIVITEIT TE ORGANISEREN RONDOM HET THEMA INCLUSIE VAN MENSEN MET EEN BEPERKING. DOET U MEE?

In Nederland wonen ruim twee miljoen mensen met een beperking. En daar komen er door de vergrijzing steeds meer bij. Met een toegankelijk en begrijpelijk aanbod van producten en diensten, kunnen ondernemers meer klanten en een groter marktaandeel bereiken.

Ideeën nodig wat u kunt doen in de Week van de Toegankelijkheid? Organiseer een lunch- of inspiratiesessie over toegankelijkheid binnen uw winkel. Wat kan meer toegankelijkheid u brengen? Of werk samen met een sportclub, culturele instelling of gehandicaptenplatform en zet samen een activiteit op in de Week van de Toegankelijkheid; of lever hier een financiële bijdrage aan. Kijk op de website voor meer tips, activiteiten, maar ook materialen, checklists en quick scans.

44 EARLINE
EEN ANDERE KIJK OP DE ZAAK
voor meer info: www.weekvandetoegankelijkheid.nl

SUPER HEAR OES

Fotograaf Jessica van der Mast, zelf ook CI-drager, maakte de portretten. “Ik vond het superbijzonder om deze mooie kinderen te mogen fotograferen en ben ook echt blij dat ik deze kans heb gekregen. Wie wil dat nou niet: twee weken achter elkaar een expositie op straat. In totaal ben ik zelf drie keer gaan kijken en iedere keer kreeg ik weer kippenvel bij de gedachte ‘dat zijn mijn foto's die hier mogen stralen’. Het bijzondere aan het fotograferen van de kinderen was dat ze heel enthousiast reageerden toen ze zagen dat ik zelf ook een CI draag. Misschien brak dat voor hen een beetje de spanning en zijn de portretten daardoor zo

SuperHEARoes werd georganiseerd in het kader van het European Symposium on Pediatric Cochlear Implantation (het ESPCI-congres). Dat is het grootste internationale congres waar wetenschappers, artsen, audiologen, logopedisten, psychologen en maatschappelijk werkers kennis en ervaringen delen over cochleair implantaten bij kinderen. De foto-expositie werd mogelijk gemaakt door de gemeente Rotterdam en de beide organisatoren van het ESPCI-congres, het Rad-

Een van de kinderen die trots voor deze expositie poseerde is Gijs Tholenaar, die we in de volgende editie van Earline Magazine uitgebreid in het zonnetje zullen zetten. Ervaringsverhalen houden ons namelijk scherp en laten keer op keer weer zien waarom goede hoorzorg zo ontzettend belangrijk is.

EARLINE 45

Waarom jij hier volgend jaar tussen wil staan

Deze foto pronkt op het kantoor van Paul, onze directeur.

(Paul staat er trouwens zelf ook op, je herkent ‘m aan zijn grote glimlach.)

Hij is genomen tijdens de Van Boxtel Experience, 26 juni jl. Een gezellige dag in het teken van kennis delen en dank uitspreken.

En dat is typisch Van Boxtel.

Want wie levens verandert, verdient aandacht en waardering.

Kijk, ontwikkelmogelijkheden en uitstekende voorwaarden vind je bijna overal.

Maar echt gehoord worden, dat is heel wat zeldzamer.

Het maakt dat Van Boxtel voelt als een club van ons allemaal.

Waar je jouw werk kan doen op de manier die bij jou past.

Vind jij ook dat de sterkste teams bestaan uit mensen die elkaar waarderen en respecteren?

Dan zien we je graag. Op onze volgende groepsfoto bijvoorbeeld.

Maak kennis op werkenbijvanboxtel.nl

Scan mij

VAN BOXTEL HOORWINKELS STIMULEERT PERSOONLIJKE GROEI

“DOOR MIJN SLECHTHORENDHEID MOEST IK HEEL WAT HORDES NEMEN OM MIJN DOEL TE BEREIKEN. DOORZETTINGSVERMOGEN ÉN MENSEN DIE IN MIJ GELOVEN ZORGEN ERVOOR

DAT IK NU MET VEEL PLEZIER MEDE-SLECHTHORENDEN HELP OM BETER TE HOREN”.

Michiel de Cock werkt als audicien bij Van Boxtel hoorwinkels en hij is hier trots op. De weg naar dit mooie vak was voor hem niet vanzelfsprekend. Een slechthorende audicien klinkt voor mensen misschien vreemd in de oren. “Volkomen onterecht”, vertelt Michiel, “omdat ik zelf slechthorend ben, weet ik uit eigen ervaring waar onze klanten mee worstelen. Ik luister naar ze en zorg ervoor dat ze beter kunnen horen. Dat is het enige dat telt”. Paul Vondenhoff, directeur van Van Boxtel hoorwinkels, vult hem aan: “Je werkt bij ons omdat je mensen iets kostbaars wilt teruggeven: hun gehoor. Hun betekenisvolle contact met de wereld om hen heen. Het is fantastisch om iemand als Michiel in ons team te hebben die vanuit het perspectief van de klant weet wat dit met je doet”. Michiel staat hier overigens niet alleen in. Tijdens de Van Boxtel Experience, de jaarlijkse dag waarop alle collega’s

uit het land samenkomen voor kennisdeling en ontmoeting, kreeg hij de kans om zijn verhaal te delen. Andere slechthorende collega-audiciens deelden hun ervaring tijdens een rondetafelgesprek. “We hebben tijdens deze bijzondere dag écht gevoeld hoe het is om gewaardeerd te worden en uit te gaan van je eigen kracht”, vertelt Paul. “De vele kaartjes die we tijdens de dag hebben ‘opgehaald’ bevestigen dit”.

Michiels interesse in hoorzorg begon toen hij tijdens zijn studie werktuigbouwkunde stage liep bij een bedrijf dat otoplastieken maakte. Eenmaal afgestudeerd als technisch tekenaar miste hij het klantcontact en besloot hij om audicien te worden. Dit ging niet vanzelf, vertelt hij verder: “Ik schreef ruim 36 sollicitatiebrieven voor een leer-werktraject en werd vaak afgewezen vanwege mijn slechthorendheid.

DE KRACHT VAN AANDACHT EN WAARDERING
PAUL VONDENHOFF EN MICHIEL DE COCK

Uiteindelijk behaalde ik bij een zelfstandige audicien mijn diploma”. Inmiddels werkt hij al jaren met veel plezier bij Van Boxtel en waardeert hij de persoonlijke aandacht. “Bij Van Boxtel is ruimte voor ieders unieke achtergrond en ambitie. Inspirerende workshops en persoonlijke ontwikkelingsprogramma’s zorgen ervoor dat je steeds weer blijft groeien”. Paul vult aan: “Naast deze mogelijkheden vinden we vooral werkplezier en betrokkenheid belangrijk. Dat geeft ons persoonlijk, als team én als organisatie de drive om voor elke klant een passende, persoonlijke oplossing te bedenken. Het levensveranderende doel waar we het met elkaar voor doen”.

VERTROUWEN IS ALLES

Een ander punt waar Michiel en Paul over spreken is vertrouwen. “In onze branche is vertrouwen alles”, vertelt Paul. “Onze klanten vertrouwen op ons voor de beste oplossing voor hun probleem. Dat is een grote verantwoordelijkheid die we, iedere keer weer, heel serieus nemen”. Dat dit vertrouwen ook aan werknemers wordt gegeven ervaart Michiel dagelijks: “Ons team heeft veel vrijheid om de vestiging op een tamelijk zelfstandige manier te runnen. Als team proberen we het verschil te maken voor onze klanten. Onze coaches helpen ons te groeien door de focus te leggen op talenten en wat jij kunt bereiken”. Dat dit niet altijd in een

kaarsrechte lijn gaat, is vanzelfsprekend, vertelt Paul: “Dat bespreken we dan, we leren ervan en we gaan door. Wij willen iemand leren kennen en ontdekken wat hij of zij wil bereiken. En dan zetten we daar samen de schouders onder. Dat is volgens ons de beste basis voor een langdurige, fijne samenwerking; in alles wat wij doen, gaan wij voor de lange termijn”.

SCAN DE QR-CODE

#WERKENBIJVANBOXTELHOORWINKELS

Het succes van de aanpak Van Boxtel hoorwinkels is goed zichtbaar in de groei van de organisatie. Op dit moment staan er ruim 30 vacatures open om collega te worden en zélf het werkplezier te gaan ervaren. Of u nu als audicien of klantadviseur aan de slag wilt, vaardigheden op commercieel of financieel gebied verder wilt ontwikkelen of deel uit wilt maken van het ondersteunende team op het servicekantoor in Waardenburg: Van Boxtel kijkt ernaar uit om kennis te maken.

HET AFTELLEN IS BEGONNEN!

VAN 18-20 OKTOBER 2023 VINDT IN NEURENBERG DE 67E EDITIE VAN EUHA PLAATS. HET BELOOFT WEDEROM EEN NIET TE MISSEN AUDIOLOGIE-EVENT TE WORDEN.

Vierentwintig lezingen door experts, vijf tutorials, een rondetafelgesprek en vier spannende Future Friday Keynotes - dit is wat deelnemers kunnen verwachten in Neurenberg. Met op donderdagmiddag een bijzonder hoogtepunt. “Bekijk het programma op www.euha.org/en/events/). In hallen 4A en 3A van de industrie-expo presenteren zo'n 130 internationale exposanten uit 17 landen de nieuwste innovaties, diensten en producten in onze branche. De EUHA, BVHI en FDH nodigen iedereen uit om op donderdagavond (19 oktober) deel te nemen aan de Congress Get-together met als thema ‘Hit the slopes in red & white!’. Dit motto is gekozen met Zwitserland, het partnerland van dit jaar, in gedachten. Het feest wordt gehouden in nachtclub Resi in Neurenberg. Bijpassende outfits zijn welkom: in de Zwitserse nationale kleuren rood en wit of in een après-skilook. Gasten kunnen zich verheugen op muziek, hapjes en een Zwitserse sfeer.

EUHA-APP

De laatste informatie over EUHA 2023 is te vinden in de speciale EUHA-app. De app biedt alle details over het programma en de sprekers, een assistent voor het plannen van afspraken, een herinneringsfunctie, een virtuele plattegrond en een overzicht van alle exposanten. Gebruikers kunnen netwerken via de app, hun eigen profiel aanmaken, chatten met anderen en relevante contacten

vinden via matchmaking. Foto's kunnen via de app direct worden gedeeld op sociale media. Pushmeldingen en nieuwsberichten voorzien gebruikers van actuele informatie over het congres. De EUHA-app is vanaf 18 september gratis beschikbaar in app stores.

ONLINE TICKETSHOP

Tickets voor de lezingen, de industrieexpo en de Congress Get-together zijn voor en tijdens het evenement alleen online verkrijgbaar: www.euha.org/en

VOOR VACATURES

The power of conversation is… following multiple talkers in real-time!

The power of conversation is… following multiple talkers in real-time!

WENDBARE PROFESSIONALS VOOR EEN VERANDERENDE WERELD

Onze geliefde audiciensbranche wordt geconfronteerd met tal van uitdagingen: strikte regelgeving, toenemende kwaliteitseisen, personeelstekorten en slinkende marges. In deze dynamische omgeving is het van cruciaal belang dat we professionals opleiden die niet alleen schitteren in ons prachtige vak, maar die ook veerkrachtig en wendbaar zijn om te excelleren in een snel veranderende samenleving. Bovendien streven we ernaar dat ze een leven lang kunnen blijven groeien, ontwikkelen en aanpassen.

Dit zijn de pijlers van onze missie en visie bij de audiciensopleiding van het Deltion College in Zwolle. Maar hoe vertalen we deze principes naar de dagelijkse onderwijspraktijk?

Onze studenten komen met een schat aan levenskennis, levenservaring en levenswijsheid de opleiding binnen. Meestal doen ze binnen de arbeidspraktijk al snel vakspecifieke kennis en vaardigheden op. Deze vormen alvast een solide basis van het audiciensvak en is binnen ons flexibele onderwijs het startpunt van de educatieve ontwikkeling tot vakbekwaam audicien.

Maar er is meer. We willen onze studenten uitrusten met de vaardigheden die nodig zijn om te gedijen binnen een veeleisend beroep. We stimuleren met onze manier van opleiden initiatief, zelfsturing, samenwerking en doorzettingsvermogen. Dit stelt onze studenten in staat om hun eigen leertraject te bepalen en hun veerkracht te ontwikkelen, met de docent als gids in plaats van dirigent. Waarom deze nadruk op veerkracht en aanpassingsvermogen? Omdat we begrijpen dat de wereld van het audiciensvak een veeleisende wereld is geworden en we willen voorkomen dat onze afgestudeerden in het diepe worden gegooid zonder de juiste tools op zak. Een diploma alleen is daarom ook niet meer genoeg. Als onze toekomstige collega's niet zijn voorbereid op de hoge werkdruk en regeldruk, lopen we het risico dat ze uitgeput en overbelast raken of zelfs definitief uit ons beroepsveld verdwijnen en dat willen we natuurlijk vermijden. Daarom omarmen we een benadering

waarin we onze aanstaande audiciens de tijd en ruimte geven om te groeien en te ontwikkelen, om te vallen en op te staan. We geloven dat dit niet alleen hen ten goede komt, maar ook de slechthorende gemeenschap die op hun veerkracht en expertise rekent.

Dit is het dilemma waar we dagelijks mee te maken hebben en we betrekken onze studenten en hun werkplekken bij dit ontwikkelingstraject. We investeren in de band tussen student en praktijk en we leren als docenten voortdurend bij. We merken ook dat bij werkgevers steeds meer het besef ontstaat dat er tijd en ruimte mag zijn voor de persoonlijke ontwikkeling van de student en dat is een goede ontwikkeling!

Uiteindelijk is het behalen van een diploma van groot belang, maar net zo waardevol is de reis die onze studenten maken op weg naar dat doel. Laten we samen streven naar wendbaarheid, groei en succes in de fascinerende wereld van de audiciens.

Silvia Bleumer, Kim Roskam-Wullems en Nadia Bouman-Blokzijl zijn docenten bij de Opleiding tot Audicien aan het Deltion College in Zwolle en schreven gezamenlijk deze column.

VOLGENDE DOORGEEFCOLUMN:

50 EARLINE COLUMN DOORGEEF
SILVIA, KIM EN NADIA

Voorkom schijnveiligheid!

De Nationale Brandpreventieweken in oktober zijn een goed moment om stil te staan bij de brandveiligheid in uw huis.

Vraag uw audicien naar de slimme rookmelders van Multi Care Systems.

Oticon Real™ geeft uw cliënten toegang tot de volledige geluidsscène, en beschermt ze tegen storende geluiden - zodat ze scherp kunnen blijven in de echte wereld.

Onderzoek toont zelfs aan dat Oticon Real significant luisterinspanning vermindert in de aanwezigheid van plotselinge, storende geluiden, wat helpt om hoortoestelgebruikers betrokken te houden bij het luisteren naar spraak in complexe omgevingen.

Nu kunt u helpen om uw cliënten scherp te laten blijven in de echte wereld.

oticon.nl/real

van de hoortoestelgebruikers worden dagelijks uitgedaagd door storende geluiden*
* Gade et al. (2023). Wind & Handling Stabilizer – Evidence and user benefits. Oticon Whitepaper.
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.