Vi læser

Page 1

Vi læser Magasin om bøger, børn og læsning · 2018 · #4

Forstår børn overhovedet, hvad de læser? Vi har talt med læseforståelsens grand old woman Merete Brudholm.

Bent Haller har skrevet nogle af de mest elskede børnebøger, men han er også et menneske med et mylder af dystre tanker.

Vi har spurgt Jasmin, Isak, Elizabeth, Asbjørn og Victoria om deres læsevaner. Kan de egentlig lide at læse?

Fascinerende, farlige og forførerende fortællinger. Om alt fra bitcoins og pigefodbold til hackere og skatertøser.

Interview

Interview

6 hurtige

Se alle de nye titler

FORSTÅR BØRN

OVERHOVEDET,

HVAD DE LÆSER?

Alinea — 1


Velkommen til

Vi læser Velkommen til fjerde nummer af Alineas læsemagasin, som er skrevet til dig, der er vild med at få børn og unge til at læse mere, læse bedre og læse med stor læseglæde. Også i dette nummer har vi fokus på børnene og de unges lyst til læsning og de rammer, vi som voksne sætter for læsningen, både i skolen og derhjemme. I dette nummer har vi et særligt fokus på elevernes læseforståelse, først med interviewet med læseforståelsens grand old woman Merete Brudholm, der taler om ”de fantastiske fire”: Forudsig, Spørg, Opklar og Opsummér. Vi kommer også tæt på tre forfattere og en tegner, der på hver deres måde brænder for at formidle gode historier, som eleverne kan spejle sig i, og som tør udforske nye formater. Og så møder vi Alineas nye redaktør på frilæsningsområdet, Trine Risom-Andersen, som taler om, hvor vigtigt det er, at undervisningen i læseforståelse fortsætter hele vejen op i udskolingen. Som altid præsenterer vi sidst i magasinet alle vores spændende, nye titler. Rigtig god læselyst!

Alinea Lindhardt og Ringhof Forlag A/S Vognmagergade 11, 2. sal 1148 København K Der tages forbehold for trykfejl. Ansvarshavende redaktør: Mette Boye Redaktion: Stine Honoré, Trine Risom-Andersen & Andreas Munk Scheller Skribenter: Anders Klebak, Hans Henrik Rasmussen, Søren Flott, Stine Honoré, Trine Risom-Andersen & Andreas Munk Scheller Design: Hjalte Thalund Foto: Daniel Hjorth, Martin Stampe og Jesper Balleby Forsidefoto: Martin Stampe Trykt hos Livonia Print, 2018 ISSN: 24446-2896 2 — Vi læser 2018

|

alinea.dk

Alinea støtter børn og unge Alinea er en del af Egmont, som er Danmarks største mediekoncern. Egmont har fortalt historier i over 100 år og laver film i Oscarklasse gennem Nordisk Film. Egmont fortæller også historier gennem bøger og magasiner og bringer nyheder fra hele verden på norske TV2. Egmont er en dansk fond, som hvert år giver 100 millioner til børn og unge, der har det svært. Siden 1920 har fonden uddelt 2,9 milliarder kroner.


Indhold s. 10

HULEMANDEN OG DE HUNDREDE BØGER Bent Haller er forfatter til nogle af de mest elskede danske børne- og ungdomsromaner, men han er også et menneske med et mylder af dystre tanker.

s. 30

"SELV BANKRÅDGIVEREN SAGDE, DET ER NU, HVIS DU SKAL SKRIVE" Egentlig skulle Kit A. Rasmussen have fulgt fornuftens vej. I stedet udlever hun i dag barndomsdrømmen om at være forfatter.

s. 6

DET SKAL JO IKKE KUN HANDLE OM, HVOR MEGET EN KRONHJORT VEJER Det er vigtigt, at eleverne lærer at være aktive læsere, så de forstår det, de læser. Sådan lyder det fra cand.pæd. Merete Brudholm, som understreger, at det stiller store krav til undervisningen, ikke mindst i vores digitale tidsalder, hvor en stor del af elevernes læsning foregår på skærm. s. 36

"SPØRG DIG SELV" ­— PLAKAT Få fingre i vores nye plakat, som hjælper eleverne med at reflektere over deres vej gennem læsningen. Jenz Koudahl har tegnet, og det er vi glade for.

s. 16

6 HURTIGE Vi har mødt Jasmin, Elizabeth, Asbjørn, Isak og Victoria og har spurgt ind til deres læsevaner. Kan de egentlig lide at læse?

s. 28

MØD TRINE RISOM-ANDERSEN “Hvis Jumbobogen er den, der åbner elevens læseglæde og skaber mening, så synes jeg, at det ville være helt forkert at makulere den”

s. 22

VI STOLER PÅ, AT HVIS VI SELV SYNES, DET ER FEDT, SÅ SYNES BØRNENE DET OGSÅ Forfatter Lars Kramhøft og tegner Tom Kristensen har et unikt samarbejde, som nu resulterer i Portal – en sci-fi-tegneserie om en gal videnskabskvinde og en hjort med tre øjne.

Alinea — 3


Trine Risom-Andersen

Andreas Munk Scheller

Uddannet lærer og har undervist i udskolingen i 11 år. Trine

Uddannet lærer og har i mange år arbejdet som indskolings-

grundskolen. Har tidligere udviklet digitale læremidler, men er

flere bøger — både fagbøger og skønlitterære.

har en pædagogisk diplomuddannelse i læsevejledning i nu tilbage i bøgernes verden.

4 — Vi læser 2018

lærer og pædagogisk læringskonsulent. Andreas er forfatter til


TEGNESERIER ER OGSÅ LITTERATUR Tekst Andreas Munk Scheller og Trine Risom-Andersen Foto Martin Stampe

DER ER BØGER, VI ALDRIG GLEMMER. BØGER, SOM SÆTTER SIG FAST, FORDI DE GØR INDTRYK OG GØR OS KLOGERE. KLOGERE PÅ OS SELV OG PÅ VERDEN OMKRING OS. De fleste af os husker en bog, der i vores barndom eller ungdom gav os helt særlige læseoplevelser. En bog, der ikke kun blev læst, men som vi også mærkede og forstod på flere niveauer. En bog, der gav os mod på at tage udfordringen op med andre bøger, der så blev startskuddet til nye læseoplevelser, som vi ellers ikke lige havde set komme. Det er vores ambition hos Alinea at udvikle de bedste bøger til børn og unge. Bøger, der giver vores små og store læsere helt særlige læseoplevelser, motiverer dem til mere læsning, og som medvirker til, at de bliver klogere på sig selv og den verden, der omgiver dem. STORE LÆSEOPLEVELSER Vi ønsker alle sammen, at børn og unge er aktive læsere, der både læser meget og ofte, og som samtidig reflekterer over det, de læser. Børn og unge, der bliver undervist i læseforståelse, lærer at være bevidste om, hvilke læseforståelsesstrategier der er med til at give dem store læseoplevelser. Og de lærer at være bevidste om, hvilket udbytte de har af strategierne i forskellige faser af deres læsning, og hvordan de bruger dem i andre sammenhænge. For at udvikle og udfordre børn og unges læseforståelse skal de også gide at læse. Når eleverne reflekterer over det, de læser, bliver læseformålet tydeligere, og læsemotivationen kan vokse. Derfor er det vigtigt, at vi som forlag har fokus på at udvikle bøger, der giver eleverne lyst til at læse og udfordrer deres læseoplevelser. Og fokus på illustrationer og billeder, der både understøtter og udvider teksten, og udfordrer eleverne og stiller krav til deres læseforståelse.

SPØRG DIG SELV! Når børn og unge læser, er det afgørende, at de stiller sig selv spørgsmål om den bog, de læser, og de læseforståelsesstrategier, de vælger at bruge både før, under og efter. Her skal de huske at spørge sig selv, hvorfor de har valgt netop den bog, hvilken viden de tager med sig ind i læsningen, men også, hvordan de forstår det, de læser. Med vores nye plakat Spørg dig selv! bryder vi læseprocessen ned i bidder og guider eleverne forsigtigt igennem. Vi siger nemlig: Spørg dig selv! UNGES LÆSEMOTIVATION Her hos os er vi hele tiden optagede af at udgive bøger, som vores læsere drages af. Med nye titler som Portal og Spor af Liv tager vi kampen op mod det problem, at unge ikke læser så meget som tidligere. For at kunne gøre det er vi nødt til at lytte til elevernes interesser og se deres udfordringer. Med vores fagbøger til de ældste taler vi i øjenhøjde. Bøgernes udtryk, kvalitet og omfang viser, at vi vil vores læsere. Når den unge har taget bogen ned af hylden, er det altafgørende, at han eller hun kan spejle sig i fortællingens temaer, sprog og personer. Med Spor af Liv af Kit A. Rasmussen taler vi om en letlæst roman med lix 19 på 208 sider, der i udtryk og handling med garanti vil vække de unges læsemotivation. Med Portal fortæller Tom Kristensen og Lars Kramhøft en vild sci-fi-historie i vores nye tegneserie-format. Tegneserier er nemlig også litteratur. Trine Risom-Andersen og Andreas Munk Scheller er forlagsredaktører hos Alinea, hvor de sammen sidder med frilæsningsområdet.

Alinea — 5


"Vi kender nok alle til det, at vi læser noget og så tænker på aftensmaden imens. Den måde at læse på gør det vanskeligt bagefter at redegøre for tekstens indhold."

6 — Vi læser 2018


Det skal ikke kun handle om, hvor meget en kronhjort vejer Det er vigtigt, at eleverne lærer at være aktive læsere, så de forstår det, de

læser. Sådan lyder det fra cand.pæd. Merete Brudholm, som understreger, at det stiller store krav til undervisningen, ikke mindst i vores digitale tidsalder, hvor en stor del af elevernes læsning foregår på skærm. Tekst Hans Henrik Rasmussen

|

Foto Daniel Hjorth

Merete Brudholm har arbejdet med læseforståelse gennem en lang karriere, både på læreruddannelsen og som freelance læsekonsulent. I de senere år har hun kunnet konstatere et stærkt stigende problem: Mange elever forstår ikke det, de læser. Flere undersøgelser viser, at danske børn og unges læseforståelse er blevet ringere. Samtidig viser de, at børn og unges læselyst er faldende. ”Det kunne være, vi burde prøve at gøre noget andet,” siger Merete Brudholm og forklarer, at læseforskningen i Danmark førhen hovedsageligt fokuserede på afkodning, som selvfølgelig er en nødvendig, men ikke tilstrækkelig færdighed i forbindelse med børn og unges læseudvikling. Problemet er ifølge Merete Brudholm, at mange af de tekster, der er udviklet til at øve afkodning i indskolingen, ikke altid har de vitaminer i sig, der skal til, for at eleverne bliver glade og dygtige læsere. PASSIVE OG AKTIVE LÆSERE Merete Brudholm uddyber om børn og unges manglende læselyst og læseforståelse, at der findes aktive og passive læsere. For de passive gælder det, at de under læsningen typisk tænker på alt muligt andet end teksten. Deres mål med læsningen er alene at blive færdig. Og de kan have svært ved at huske og gengive teksten. De lægger ikke altid mærke til overskriften, og de har ikke nogen indledende overvejelse om, hvorfor de skal læse teksten, eller hvad de skal forvente af deres læsning. ”Sådan er der mange børn og unge, der læser, og så bli-

ver det svært at følge med i undervisningen,” siger Merete Brudholm. ”Vi kender nok alle til det, at vi læser noget og så tænker på aftensmaden imens. Den måde at læse på gør det vanskeligt bagefter at redegøre for tekstens indhold,” forklarer hun. I modsætning til den passive læser stiller den aktive læser sine egne spørgsmål til teksten, både før, under og efter læsningen, og det er vigtigt, forklarer Merete Brudholm. Der er stor forskel på at forholde sig til spørgsmål, som andre har udtænkt, og at stille sine egne – det er netop elevens egne spørgsmål, som gør eleven til en aktiv læser. At eleven reflekterer over sin læseforståelse og spørger sig selv. ”Den aktive læser er vågen og opmærksom, og målet er at forstå teksten og blive klogere. Det handler om at få en god oplevelse og om at kunne huske og gengive teksten bagefter,” siger hun og nævner som eksempel, hvordan hun observerede undervisningen i en amerikansk børnehaveklasse. ”I det første halve år arbejdede eleverne udelukkende med bevidsthed og forståelse, og børnene rakte hånden op og formede fingrene som et C, når det var tid til at læse og koncentrere sig. C’et stod for click som i ’click on your brain’ (slå din hjerne til). Her arbejdede de meget bevidst med det at forstå.” Det gælder derfor ifølge Merete Brudholm om at lære de passive læsere at bruge de strategier, som de aktive læsere bruger. Hun har derfor samlet de fire vigtigste under overskriften ’De fantastiske fire’: Forudsig, Spørg, Opklar og Opsummér:

Alinea — 7


»» Forudsig: Inden eleverne begynder at læse, skal de sammen med læreren tale om, hvad de tror, teksten handler om. Tag for eksempel udgangspunkt i billederne eller overskriften, og arbejd med formen: ’Jeg tror, der vil ske det og det, fordi… ‘ »» Spørg: Mens eleverne læser, skal de stille spørgsmål til teksten: ’Gad vide … hvem, hvad, hvornår, hvorfor?’ Nogle svar kan de finde i teksten. Andre må de tænke sig til ved at tolke på det, der står mellem linjerne. »» Opklar: Mens eleverne læser, skal de sammen med læreren tale om, hvad de svære ord betyder. Det kan være, de skal genlæse for bedre at forstå ords betydning. »» Opsummér: Når læsningen er færdig, skal eleverne forklare, hvad teksten handler om. DE FANTASTISKE FIRE Merete Brudholm mener, at det er meget vigtigt, at undervisningen i læseforståelse ikke kun foregår på læreruddannelsen. Det er også vigtigt, at skolerne afsætter endnu mere tid til at fokusere på at undervise eksplicit i læseforståelse i alle fag. I indskolingen er det vigtigt, at undervisningen i afkodning og læseforståelse foregår parallelt lige fra begyndelsen. Undervisningen i de fire strategier bør være en rød tråd gennem hele grundskolen og blive brugt i alle fag. Hun er dog klar over, at det er en stor opgave.

8 — Vi læser 2018

”Vi ved fra international forskning, at børn og unge bliver bedre til at forstå, hvis de fire strategier bliver brugt i undervisningen. Men jeg kan se ud fra de kurser, jeg holder, at det er sværere end som så. Det kræver, at det er noget, som skolen prioriterer, og at alle arbejder sammen – også faglærerne. De fire strategier bør medtænkes i alt, hvad eleverne læser. Så kan strategierne udvikles til gode vaner – en ny måde at tænke på. På mange skoler satser de på, at afkodningen er på plads efter 2. klasse, men sprog-læseforståelsen bliver man aldrig færdig med,” siger hun og forklarer, at strategierne kan bruges til både skønlitterære tekster og fagtekster: ”Alle tekster læses jo med et formål, og også i en fagtekst skal eleverne kunne få sammenhæng i teksten – kunne danne følgeslutninger. Kan eleverne ikke skabe sammenhæng i teksten, bliver det vanskeligt at danne mentale billeder. Det samme gælder, hvis ordforråd ikke er tilstrækkeligt udviklet. Så bliver teksten svær at huske og forstå. Det vil oftest ikke være tilstrækkeligt, hvis eleverne efter læsningen af en fagtekst om kronhjorten kun kan svare på, hvor meget den vejer. DIGITAL VS. ANALOG LÆSNING Merete Brudholm understreger, at de fire strategier kun bliver vigtigere i vores digitale tidsalder, hvor bøger og længere tekster i høj grad erstattes af korte, digitale tekster. ”At tage en bog ud af reolen, bladre i den, læse i den – det danner synapser i hjernen, som indvirker positivt på hukommelsen, herunder læseforståelsen. Derfor skal eleverne ikke


MERETE BRUDHOLM , CAND.PÆD. I DANSK (F. 1945) + Lektor i dansk ved University College Sjælland fra 1995-2010.

+ Har siden 2005 haft diverse opgaver for Un-

dervisningsministeriet, bl.a. medlem af rege-

ringens udvalg til Forberedelse af en national handleplan for læsning (2005), udarbejdelse af Bekendtgørelse om uddannelsen til læse-

vejleder i folkeskolen (2007) samt formand for gruppen, der udarbejdede Forenklede Fælles Mål for børnehaveklassen (2009).

+ Har siden 2010 arbejdet som freelancekonsulent for skoleudvikling med særligt fokus på

læseforståelse, og som foredrags- og oplægsholder om læsning og læseforståelse på såvel grundskoler som videregående uddannelser. + Er forfatter til en række læremidler til grund-

skolen, senest serien Læselyst og læseforstå-

else på mellemtrinnet udgivet hos Alinea samt den lærerhenvendte Læseforståelse — hvorfor og hvordan? (2011) og senest medforfatter til Læseforståelsens fantastiske fire (2016), begge fra Akademisk Forlag.

HVILKE BØGER HOLDT DU AF AT LÆSE, DA DU SELV VAR BARN?

”Jeg fik polio som 5-årig, og jeg lå på hospitalet i et år, hvor jeg lærte mig selv at læse. Som barn

læste jeg alt på biblioteket: Susy-, Puk- og Flem-

ming-bøger. Og fra min tidligste barndom kan jeg huske, at min dansklærer læste Hokota og Paw

– indianerromaner, drengeromaner. Når jeg ser

i dem i dag, kan jeg ikke fatte, at vi kunne holde dem ud – for de går så langsomt!”

HVILKE BØGER LIGGER PÅ DIT NATBORD LIGE NU?

kun læse på en skærm. De skal også have bøger. I en bog kan eleverne bladre frem og tilbage for at undersøge eller fastholde specifikke oplysninger og dermed holde fokus på teksten. Det styrker koncentrationen. Det er vanskeligere at holde rede på teksten på skærmen, og eleverne kan lettere blive distraheret af oplysninger, som kontinuerligt popper op,” siger Merete Brudholm og forklarer, at skærmlæsning – herunder brugen af digitale medier – virker motiverende for eleverne, men at forskning også viser, at det er vigtigt, at eleverne ikke udelukkende bruger tablets og digitale undervisningsforløb. ”Det er vigtigt, at der også er plads til læsning af analoge tekster,” siger Merete Brudholm og tilføjer: ”Elever, der i dag får en tekst på otte sider, synes jo den er alenlang. Og mange elever har desuden et meget begrænset ordforråd.” Hun holder igen en lille pause og siger med et grin: ”Der er mulighed for forbedringer.”

”Lige nu er jeg i gang med Forstå populismen af Anna Libak og Kort over Paradis af Knud Romer, og jeg har lige læst Planen af Morten Pape. Jeg læser meget og meget varieret. Og jeg holder

også op med en bog, hvis jeg ikke kan lide den. Men jeg giver den altid chancen."

Alinea — 9


Bent Haller har skrevet mere end 100 romaner foruden noveller, dramatik og lyrik, og han har aldrig prøvet at sidde og kigge på en blank skærm – tværtimod.

10 — Vi læser 2018


Hulemanden og de hundrede bøger Bent Haller er forfatteren bag nogle af de mest elskede danske børne- og ungdomsromaner, men han er også et menneske med et mylder af dystre tanker, der sjældent lader ham være i fred. Han deler dem dog gerne med sit unge publikum, for de kan godt tåle at opleve verden, som den er, mener han. Tekst Søren Flott

”Klik-klik-klik-klik … klik-klik-klik-klik-klik-klik-klik-klikklik-klik …” Fra indkørslen ved rækkehuset i en af Aalborgs forstæder kan man gennem det åbne vindue høre Bent Hallers fingre spille på den stationære computers tastatur. Der går lidt tid, efter at dørklokken har afbrudt ham, før lyden holder op, og hoveddøren bliver åbnet. Forfatteren ser først på sit ur og dernæst anerkendende på sin gæst: ”Det var præcist!” bemærker han. Klokken er 14.00 som aftalt. Interviewet med en af landets mest produktive forfattere burde faktisk have ligget et par timer senere, for almindeligvis arbejder han hver dag inde i sin hule fra klokken 8.00 om morgenen til 16.00 om eftermiddagen, men der er indimellem undtagelser, når han – egentlig meget mod sin vilje – siger ja til at få besøg af en journalist. Hulen inde i værelset ved siden af entreen har fulgt ham det meste af livet i overført betydning. Som barn følte han ikke, at han passede ind sammen med de andre børn, men han var så bange for, at de andre skulle finde ud af det, at hans hjerne i frikvartererne arbejdede på højtryk for at skjule det. ”Det var noget med at forsøge hele tiden at være som alle de andre,” husker han. Til gengæld forsvandt han ind i det, han kalder for sin osteklokke, når det ringede ind, og ofte anede han ikke, hvad undervisningen handlede om, fordi tankerne var helt andre steder. ”Der var en væg mellem mig og omverdenen – og sådan er det stadigvæk,” siger Bent Haller.

|

Foto Jesper Balleby

ASPERGERS SYNDROM Væggen, osteklokken og hulen har et videnskabeligt navn, selv om Bent Haller aldrig har været klar over det. Ikke før nu. Hans datter er uddannet psykolog og arbejder med udredning af børn, og hun har gennem årene tit tænkt på, at børnenes træk mindede om hendes fars. For to år siden lavede hun en række test og undersøgelser, der viste, at den berømte forfatter har Aspergers syndrom – en form for autisme. For Bent Hallers familie har det betydet, at de bedre forstår ham og agerer på en måde, der hjælper ham, ligesom han selv har fået en del af svaret på det tankemylder, han altid går rundt med. En formel udredning har han dog ikke behov for. ”Jeg har jo haft det fint nok inde i osteklokken,” som han konstaterer. Det er svært at argumentere imod. Bent Haller har skrevet mere end 100 romaner foruden noveller, dramatik og lyrik, og han har aldrig prøvet at sidde og kigge på en blank skærm – tværtimod. ”Jeg bruger ikke noter – det kører rundt i hovedet hele tiden. Jeg forsøger at skubbe idéerne fra mig, og langt de fleste glemmer jeg igen, og så har de ingen betydning. Sætter de sig fast, må de være vigtige, og så skriver jeg, uanset om det så bliver en lille historie på to sider eller en hel roman. Jeg skriver det hele – stort og småt,” forklarer han. BØRN FORTJENER ÅBNE SLUTNINGER Og som en af de få forfattere har han haft succes lige fra begyndelsen, som da han i 1976 deltog i forlaget Borgens konkurrence om bedste samfundskritiske ungdomsroman og vandt med bogen ’Katamaranen’. Den handler om en gruppe

Alinea — 11


unge, der vokser op i et socialt belastet boligbyggeri i udkanten af Aalborg, hvor vold er en del af hverdagen, og hvor romanens hovedpersoner brænder en skole af. Det var så hård kost, at byrådet i Thisted fjernede den fra hylderne på det lokale bibliotek. ”Dengang var alting – også børnelitteraturen – så politiseret, at alt blev sorthvidt. Den tilgang kan jeg ikke bruge i dag. Jeg var med på den socialrealistiske vogn dengang, men personligt var jeg faktisk langt mere optaget af det kunstneriske end det politiske,” fortæller han. Der gik derfor heller ikke lang tid, før han bevægede sig over i fablernes verden, hvor han følte, der var større frihed til at fortælle en historie godt og mindre firkantet. Et af resultaterne blev hans nok mest berømte roman, Kaskelotternes sang, om to hvaler og deres møde med mennesket og dets forurening af havene. Bogen om de store dyr er samtidig et godt eksempel på såvel de temaer som den fortællestil, der kendetegner en stor del af Bent Hallers forfatterskab. Hans romaner er ofte dystre med alvorlige emner som forurening, død, krig og ondskab, men der er plads til både humor og det groteske, og hans bøger har næsten altid en åben slutning. ”Jeg er blevet beskyldt for at skrive til børn ud over deres egen erfaring, men med den rette formidling kan børn forstå meget mere, end vi voksne tror,” mener han. EN FORFATTER I MOL Faktisk synes han ikke, der er den store forskel på at skrive til børn og voksne, og når han går i gang med en ny historie, er han ikke engang klar over, om den skal være til de små eller de store læsere. Der kan endda gå så lang tid med en historie, at det først er, når hans redaktør læser med, at det bliver afgjort, hvem der skal læse den. Først her bliver teksten rettet til, så den passer til målgruppen. Tilpasningen handler dog kun om selve sproget – temaerne er nemlig sjældent i dur, uanset hvem Bent Haller skriver til. ”Jeg er i mol, og derfor ender jeg som regel med ganske alvorlige emner, og det bør børn også konfronteres med, for de er jo i verden. Får de ikke deres spørgsmål besvaret, bliver chokket endnu større, når de finder ud af, hvordan virkeligheden er sat sammen,” mener han. Den holdning kostede en kontrakt med et amerikansk forlag, der ellers havde vist interesse for Fuglekrigen, for da det gik op for amerikanerne, hvor mørk bogen om den lille fuglekonge, der forsøger at samle skovens fugle til kamp mod høgen, egentlig er, meldte de pas – den slags kunne man ikke udgive til børn, mente de. Såvel hvalerne som fuglene har også det til fælles, at de optræder i historier, der i lighed med de fleste af Bent Hallers værker har åbne slutninger. Det er de fleste voksne læsere vant til, men for de mindste kan det være svært at kapere, hvis en bog, de har været bidt af, ikke kommer med en fiks og færdig konklusion. ”Jeg får breve fra børn, som er irriterede over, at jeg ikke gør det færdigt, men det viser jo, at jeg har rørt ved noget i dem. Det er de eneste læserreaktioner, jeg tager seriøst, og når de skriver, svarer jeg, for der ligger et engagement, jeg tager alvorligt. Men jeg er ærlig og fortæller dem, at jeg faktisk ikke ved, hvad der sker, efter at Kaskelotternes sang slutter – jeg vil ikke pådutte dem en mening.”

12 — Vi læser 2018


Bent Hallers romaner er ofte dystre med alvorlige emner som forurening, død, krig og ondskab, men der er plads til büde humor og det groteske.

Alinea — 13


BENT HALLER, FORFATTER (F. 1946) + Født i Bangsbostrand tæt på Frederikshavn. + Hans far arbejdede på værftet, og det lå i kor-

tene, at det skulle Bent Haller også – imidlertid kom han på Det Jyske Kunstakademi og blev uddannet maler og grafiker i 1973.

+ Det blev imidlertid ord, han kom til at leve af efter debuten Katamaranen fra 1976.

+ Blandt de mest kendte titler er Kaskelotternes sang, Blåfolket, Fuglekrigen, Det romanske

hus og Brage Kongesøns saga. Sidste år kom Abelone på Bangsbo, der handler om Bent Hallers oldemor.

+ Har modtaget Silasprisen og Ordkraftprisen,

og i 2011 blev han tildelt Statens Kunstfonds livsvarige ydelse.

Bent Haller er til november aktuel med Hundeliv, en titel i Alineas nye serie Miniværk, som bedst kan beskrives som 'stor litteratur til de små'. Læs om Miniværk på side 41.

14 — Vi læser 2018


BØGER TIL BØRN SKAL UDFORDRE Det er en indstilling, der lægger sig op ad det, Bent Haller mener, at god børnelitteratur skal kunne, ud over naturligvis at byde på en god og engagerende fortælling, som er skrevet godt. ”Ved hjælp af ord danner den gode litteratur billeder i børnenes hjerner. I modsætning til når de ser film, er de nødt til selv at tænke – også abstrakt – og det er vigtigt, hvis ikke de vil tages ved næsen, også politisk. De skal opdrages til at tænke selvstændigt frem for at sluge alt råt, og det kan de tankeprocesser, som litteraturen sætter i gang, hjælpe med,” siger han. Det gælder også i dag, mere end 40 år efter, at Katamaranen udkom og med ét slag gjorde Bent Haller landskendt. Dengang gav han stemme til et miljø, der sjældent optrådte i romaner – og slet ikke i historier til børn og unge – og ifølge forfatteren er det mindst lige så vigtigt i dag, at de yngre læsere oplever, hvor forskellig tilværelsen kan være for andre end dem selv. ”I virkeligheden handlede Katamaranen om en ghetto – det hed det bare ikke dengang. Problemerne er langt større i dag, og jeg ville ønske, jeg kunne skrive om dem. Men i dag befinder jeg mig et andet sted. Jeg håber, at nogen vil skrive en roman, der foregår i det miljø, til de unge,” lyder opfordringen. Selv har han det sidste års tid arbejdet på en mursten af en science fiction-roman, men hvem den skal henvende sig til, og om den overhovedet når frem til forlaget, aner han ikke endnu. Manuskriptet skal først gøres læsbart for ham selv, som han udtrykker det, og det indebærer blandt andet at skære 200 sider fra, hvor tankemylderet har overtaget historien. Der går da heller ikke mange øjeblikke, før jeg efter interviewet ude fra vejen igen kan se en skikkelse inde i hulen. Og jeg kan atter høre fingrene suse hen over tastaturet – næsten som i et håb om at indhente den halvanden time, der er gået med at svare på spørgsmål: ”Klik-klik-klik-klik … klik-klik-klik-klik-klik-klik-klik-klikklik-klik …”

FAKTA: RØRE I ANDEDAMMEN

Børnelitteratur kan være noget af et minefelt — ikke

mindst hvis en bog bliver inddraget i den politiske debat. Vi læser har kigget nærmere på en række bø-

ger til børn og unge, som satte de voksnes sind i kog. ’SÅDAN FÅR MAN ET BARN’ (1971)

Der var i dén grad tale om forargelse med forsin-

kelse, da resten af verden via Facebook i 2015 fik kendskab til billedbogen af Per Holm Knudsen. Der

bliver ikke lagt skjul på noget i bogen fra de frisindede 70’ere, men blandt reaktionerne i dag var både

krav om forbud og afbrænding, især fra mødre i USA, men der var også danskere, der betegnede den som grænseoverskridende.

’KATAMARANEN’ (1976)

Bent Haller modtog anonyme trusler og blev beskyldt

for at ville hverve børnesoldater for socialismens sag — ikke mindst da han året efter udgivelsen modtog et

treårigt arbejdslegat fra Statens Kunstfond. Byrådet i Thisted fjernede bogen fra biblioteket og vandt en

retssag anlagt af Bibliotekarforeningen — dengang kaldte dommeren Bent Hallers næste roman, Sabotage, for ”underlødig”.

’METTE BOR HOS MORTEN OG ERIK’ (1981)

Det begyndte med forargelse over et homoseksuelt

par, hvis omfavnelse i egen baghave kunne ses fra en børnehave, og det endte med en billedbog af

forfatteren Susanne Bösche og fotografen Andreas

Paludan Hansen til børn om en regnbuefamilie. Eller — det endte faktisk ikke der, for da bogen udkom i England, blev forargelsen så stor, at Thatcher-regeringen indførte en lov, der forbød positiv omtale af homoseksualitet i landets folkeskoler. ’MUSTAFAS KIOSK’ (1999)

Der er næppe mange, der vil beskylde Jakob Martin

Strid for at være racist — i hvert fald ikke i Danmark, hvor han fortæller historien om mødet med en indvandrer set med et barns øjne i billedbogen Musta-

BENT HALLERS FAVORITTER ”Jeg hører ikke til de forfattere, der læste James Joyce som 5-årig.” Det var derimod klassikere som Tarzan, Davy Crockett og Jules Vernes bøger, der begejstrede ham, men han læste alt, hvad han kunne komme i nærheden af – også morens romanblade. For sine børnebørn læser han det, de beder ham om – undtagen de bøger, han selv har skrevet. I øjeblikket er eventyret om ulven og de tre grise et hit, men han har været vidt omkring og holder især meget af Mummitroldene. ”For min egne børn læste jeg også Alice i Eventyrland og Ringenes Herre.”

fas kiosk. Bogen udkom i Sverige i 2002, men blev 11

år senere pludselig udsat for en shitstorm, da forfatteren blev beskyldt for både racisme og islamofobi.

’HVORFOR SKAL AYSES LILLEBROR HAVE KLIPPET SPIDSEN AF TISSEMANDEN?’ (2017)

Özlem Cekics novelle om omskæring satte endnu

engang sindene i kog i debatten om det religiøse ri-

tual, som de fleste jødiske og muslimske drenge som små er en del af. Ord som antisemitisme og lemlæ-

stelse af børn føg gennem luften, da det kom frem, at novellen var en del af LæseRaketten, der udgives med støtte fra Danida og bruges i folkeskolen.

Alinea — 15


6

Vi har spurgt fem børn om deres læsevaner. Kan de overhovedet lide at læse?

16 — Vi læser 2018


Jasmin, 5. klasse

1 2 3 4 5 6

KAN DU LIDE AT LÆSE?

Ja, meget.

HVAD LÆSER DU LIGE NU?

En serie, der hedder Englevinger. Om en pige, der finder ud af, at hendes far er en ærkeengel. LÆSER DU DERHJEMME?

Ja. Hver dag.

HVAD KAN DU GODT LIDE AT LÆSE?

Fantasy, spænding, gys. Og om venskaber. KAN DU LIDE SKOLEBIBLIOTEKET?

Ja, der kan jeg finde nye bøger.

HVOR KAN DU BEDST LIDE AT LÆSE?

Derhjemme. I sofaen eller på mit værelse. Det er dejligt, at der er ro og fred.

Alinea — 17


Elizabeth, 9. klasse

1 2 3 4 5 6 18 — Vi læser 2018

KAN DU LIDE AT LÆSE?

Ja, helt klart.

HVAD LÆSER DU LIGE NU?

Jeg læser mange engelske bøger. Lige nu læser jeg A Court of Mist and Fury. Og Submarino, en roman, vi arbejder med i skolen. LÆSER DU DERHJEMME?

Ja, det gør jeg. Hver eneste dag. HVAD KAN DU GODT LIDE AT LÆSE?

Fantasy, romantik og spænding.

KAN DU LIDE SKOLEBIBLIOTEKET?

Der er faktisk ikke rigtig noget skolebibliotek til os store. Der er næsten kun bøger til de små, så jeg kommer der ikke rigtigt. Jeg låner mine bøger på det almindelige bibliotek, eller også køber jeg dem. HVOR KAN DU BEDST LIDE AT LÆSE?

I vores sofa eller i min seng. Der skal være ro, og så skal der også helst være lidt snack.


Asbjørn, 7. klasse

1 2 3 4 5 6

KAN DU LIDE AT LÆSE?

Ja, om aftenen.

HVAD LÆSER DU LIGE NU?

Lige nu læser jeg Jagten og Kidnappet. LÆSER DU DERHJEMME?

Ja.

HVAD KAN DU GODT LIDE AT LÆSE?

Fantasy og spænding. Historier om andre verdner. Jeg kan også godt lide Jumbobøger. KAN DU LIDE SKOLEBIBLIOTEKET?

Ikke rigtigt. De har ikke så mange bøger, jeg har lyst til at læse. HVOR KAN DU BEDST LIDE AT LÆSE?

I skolen og på mit værelse, lige før jeg skal sove.

Alinea — 19


Isak, 5. klasse

1 2 3 4 5 6

KAN DU LIDE AT LÆSE?

Ja!

HVAD LÆSER DU LIGE NU?

Anders And-blade og Jumbobøger. LÆSER DU DERHJEMME?

Ja.

HVAD KAN DU GODT LIDE AT LÆSE?

Når noget er sjovt. Når det går galt for Anders And. KAN DU LIDE SKOLEBIBLIOTEKET?

Det er ikke så sjove bøger, de har. Og de er også meget slidte. HVOR KAN DU BEDST LIDE AT LÆSE?

På mit værelse. Det er hyggeligt at sidde alene Alinea — 20 og læse.

20 — Vi læser 2018


Victoria, 2. klasse

1 2 3 4 5 6

KAN DU LIDE AT LÆSE?

Ja, det kan jeg godt.

HVAD LÆSER DU LIGE NU?

Freja og Mia og Søren og Mette. LÆSER DU DERHJEMME?

Ja. Jeg læser også i skolen.

HVAD KAN DU GODT LIDE AT LÆSE?

Jeg kan godt lide bøger om heste. Og veninder. Og fagbøger om dyr. KAN DU LIDE SKOLEBIBLIOTEKET?

Ja, det kan jeg godt. Vi er der en gang om ugen. HVOR KAN DU BEDST LIDE AT LÆSE?

Derhjemme.

Alinea — 21


VI STOLER PÅ, AT HVIS VI SELV SYNES, DET ER FEDT, SÅ SYNES BØRNENE DET OGSÅ 22 — Vi læser 2018


Forfatter Lars Kramhøft og tegner Tom Kristensen har et unikt samarbejde, som nu resulterer i deres tredje bog, Portal. Det er en science fiction-fortælling, der blandt andet byder på en gal videnskabskvinde, parallelle universer og en hjort med tre øjne, der kan forvandle sig til en scooter. Tekst Hans Henrik Rasmussen |

Foto Martin Stampe

Alinea — 23


”Jeg så et billede af en forstørret bændelorm, og så sendte jeg det til Tom,” fortæller forfatter Lars Kramhøft. Sammen med tegner Tom Kristensen er han i år aktuel med tegneserien Portal, der henvender sig til børn på mellemtrinnet. Billedet af den forstørrede bændelorm skulle danne inspiration for historiens særlige monstre, de såkaldte Anti-kroppe, som i Tom Kristensens streg endte med også at trække på de store, langlemmede, menneskelignende monstre fra japanske mangategneserier. Det er Lars Kramhøft og Tom Kristensens tredje tegneserie sammen, og som eksemplet viser, har de to opbygget et godt og kreativt samarbejde, som ikke er helt almindeligt. ”Lars er animatoruddannet fra Viborg, så han laver layouts på alle sider, og så tegner og farvelægger jeg. Til sidst sætter Lars teksten ind, så han er en del mere inde over, end forfattere plejer at være. Det fungerer rigtig godt, for nu kender vi hinanden godt,” fortæller Tom Kristensen. Lars Kramhøft følger op: ”Ja, vi overlapper ret meget. Vi har jo arbejdet sammen før og har fundet frem til en arbejdsgang, hvor vi mødes, og jeg fortæller om min idé, og vi brainstormer sammen. Så skriver jeg et manuskript og ping-pong’er også med Tom undervejs. Så laver jeg en skitse til siderne med paneler og synsvinkler – jeg prøver at gøre så meget af arbejdet, jeg kan, fordi det store arbejde jo er at tegne det hele, og på grund af min uddannelse har jeg en meget god følelse med at lave en skitse, som Tom så kan lave til en meget, meget federe tegning. Tom er også en rigtig dygtig historiefortæller, så vi supplerer hinanden rigtigt godt.” BRYD MED KLICHEERNE Et andet eksempel på deres samarbejde er en af Portals vigtigste karakterer, hovedpersonen Rasmus’ tante – en stilet, børnefjendsk kvinde med klap for øjet. ”Vi talte om, at det skulle være en gal videnskabsmand, men så fandt vi på, at det var sjovere, hvis det var en kvinde – og hun kunne godt være mere stilet end den almindelige forskertype,” fortæller Tom Kristensen. ”Vi synes begge to, det er vigtigt at bryde med de alt for stereotype karakterer og at bryde med genrernes klicheer,” siger Lars Kramhøft. ”Så i stedet for den klassiske gale videnskabsmand er der denne her kvinde, som er lidt bad ass og egentlig ikke særlig venlig. Det var en sjov dynamik at arbejde med den her dreng og hans tante, der ikke rigtig gider ham.” ”Og med hensyn til klappen for øjet,” tilføjer Tom Kristensen, ”så er det jo også en reference til Odin, som gav sit ene øje for viden, og samtidig har hun denne her Hjort 2000, som har et tredje øje i panden, og vi hinter lidt til, at det måske er tanten, der har givet den sit ene øje.” ”Vi synes jo også, der skal være noget humor,” forklarer Lars Kramhøft, ”så den her Hjort 2000 kan både afspille hologrammer og lave sig om til en scooter.”

24 — Vi læser 2018

Hvordan laver man en tegneserie?

Tom og Lars tager sammen ud og for-

tæller om at lave tegneserier. Skriv til

tomtegner@gmail.com, hvis du er interesseret i et besøg på din skole.


STEEN & STOFFER OG DA VINCI De to har fælles inspirationskilder. Tom Kristensen nævner Steen & Stoffer, som en af de tegneserier, der i sin tid gav ham lysten til at tegne, og Lars Kramhøft nævner samme tegneserie som en specifik inspirationskilde til Portal. ”Den er inspireret af amerikanske tegneserier og tegnefilm som Steen & Stoffer og Rick & Morty, som er serier, der leger med ideer fra science fiction på en skæv og humoristisk måde. For eksempel havde jeg i baghovedet de klassiske striber fra Steen & Stoffer, hvor Steen leger, at en papkasse er en maskine, der kan skabe uendelige kopier af ham.” Tom Kristensen fortæller, at han også henter inspiration fra billedkunsten, blandt andet kunstnere som Edward Munch og Egon Schiele. ”Derudover har jeg altid været glad for Da Vinci og de gode renæssancekunstnere. Den der overdrevne kropsting, de har kørende, med lidt for store hænder og et lidt for stort drej i kroppen for at skabe dynamik, det er også noget, jeg bruger i mine tegninger. Det er ligesom i teatret; man må godt overdrive lidt for at få den rigtige dynamik.” Tom Kristensen fortæller, at Portal adskiller sig fra deres to første bøger, Made Flesh og Fandenivoldsk, på to vigtige måder, som også har betydning for hans måde at tegne den på: Den er målrettet børn, og det er science fiction. ”Det er ret nyt for mig både at arbejde med science fiction og at have børn som målgruppe. Jeg tegner den lidt renere i stregen, fordi den skal være lidt mere forklarende, når det er til børn, end når det er til voksne. Så man kan sige, at jeg ikke har så mange kunstneriske friheder i den her som i de andre. Det er jo ikke sikkert, at de børn, som læser den overhovedet

Lars Kramhøft og Tom Kristensen er inspireret af amerikanske tegnserie som Steen & Stoffer og Rick & Morty.

har læst tegneserier før, så jeg holder den lidt mere stringent, uden på nogen måde at tale ned til dem – for det, tror jeg, er meget vigtigt at undgå. Men ellers så tror jeg, at hvis jeg selv har det sjovt med det, så skal de unge nok også synes, at det er fedt.” PARALLELLE UNIVERSER FOR BØRN Det er også Lars Kramhøfts første sci-fi-tegneserie og hans første til børn. Ligesom Tom Kristensen fortæller han, at det også har betydet, at der er tonet lidt ned for det eksperimenterende, men derudover har han samme udgangspunkt som sin samarbejdspartner. ”Jeg tænker egentlig mest på mig selv. Jeg skal selv synes, det er fedt. Det er det, jeg går efter. Og så kommer der nogle lidt mere pædagogiske ting ind over senere, hvor Andreas, vores redaktør, hjælper til. Så det er ikke, fordi jeg tænker vildt meget over, hvad børn i den her alder synes er fedt. Jeg synes selv, jeg har et rimeligt barnligt sind på nogle punkter, så hvis jeg synes, det er fedt, tror jeg, det holder. Men jeg er også bevidst om, at det skal kommunikeres og formidles på en måde, så det fungerer for læseren. At vi skal tage læseren i hånden og lidt lære dem, hvordan det her skal læses.”

Alinea — 25


Som et eksempel på, hvor Portal tager læseren lidt mere i hånden, nævner Lars Kramhøft der, hvor tanten skal forklare noget videnskabeligt for Rasmus. ”Der har jeg skrevet scenen, så der er en tavle, som hun tegner på imens. På den måde er der en illustration sammen med teksten. Der er på et tidspunkt også flere forskellige parallelle universer og dermed parallelle udgaver af hovedpersonen, og her kan teksten alene virke forvirrende, men så går tegningen ind og hjælper.” Tom Kristensen fortæller her, at han netop med selve farvelægningen sørger for at gøre det lettere for børnene at følge med ved simpelthen at kæde specifikke farver sammen med specifikke karakterer. DET GIVER MENING På samme måde forklarer de begge, at det er meget vigtigt, hvordan man laver hele sidekompositionen. ”Den skal hjælpe med at føre læseren igennem,” siger Lars Kramhøft, ”og ligegyldigt hvor fede tegningerne er, vil læseren bruge mere tid på at læse teksten, så det er rigtig vigtigt, hvor taleboblerne er placeret. En af grundene til, at Tintin er så populær, er, at Hergé er så god til hele tiden at føre os

Forfatter Lars Kramhøft og tegner Tom Kristensen har et unikt samarbejde, som nu resulterer i sci-fi-tegneserien Portal.

26 — Vi læser 2018

videre til næste side, så man bliver ved med at bladre videre. Så det er noget af det, jeg gør meget ud af.” Både Lars Kramhøft og Tom Kristensen faldt som børn selv først og fremmest for tegneserier, og derfor er de begge glade for med Portal at prøve at gøre den verden tilgængelig for flere børn. ”Jeg synes, det er fedt at være med til at give børn, der måske ikke er så vilde med at læse, noget fedt og være med til at hive dem ind i den her verden,” siger Lars Kramhøft og fortsætter. ”Som barn var jeg også glad for at læse bøger, men det var tegneserier, der var det fede. Så jeg synes, det er fedt at være med i sådan et projekt, som forhåbentlig kan give flere børn lyst til at læse. Det giver stor mening for mig.”

Portal er en sci-fi-tegneserie i Alineas Rød Læseklub, som er målrettet læsere fra 8. år. Bogen udkommer i starten af 2019.


TOM KRISTENSEN, ILLUSTRATOR (F. 1982)

LARS KRAMHØFT, FORFATTER (F. 1984)

+ Uddannet fra Viborg Tegneskole og Illustrationslinjen på

+ Uddannet fra The Animation Workshop i Viborg.

Designskolen i Kolding.

+ Har sammen med Lars Kramhøft lavet den grafiske

roman Made Flesh, der vandt Årets Danske Horrorudgivelse i 2013, og cross media-værket Fandenivoldsk. Har desuden illustreret en række børnebøger, blandt andet Emil Blichfeldts Roboys 1-3 og Vintersjæl-serien.

+ Har desuden tegnet og skrevet bogen Martin om Martin Luther, der udkom sidste år.

+ Har sammen med Tom Kristensen lavet den grafiske

roman Made Flesh, der vandt Årets Danske Horrorudgivelse 2013 og cross media-værket Fandenivoldsk.

Har desuden skrevet børnebøger som Rakkerpak,

Dæmonernes spil og Bionic samt ungdomsromanen Djævlens hjerte.

+ Lars Kramhøft arbejder også som freelanceillustrator for en række forskellige forlag og underviser i at skrive på Københavns Kommunes Ungdomsskole.

Alinea — 27


INTERVIEW MED REDAKTØR TRINE RISOM-ANDERSEN Af Stine Honoré | Foto Martin Stampe

Hvorfor er det vigtigt, at vi har fokus på, at også de ældste

Her er der så nogle, der måske vil sige, at det også er vig-

– Det har altid interesseret mig, hvordan vi forholder os til, at tekstmængden og tekstkompleksiteten stiger i udskolingen, samtidig med, at motivationen for at læse falder. Det er jo et faktum at rigtig mange elever holder op med at interessere sig for at læse, efterhånden som de bliver ældre. Meget tyder på, at det at læse holder op med at give mening for dem. Så for mig er elevernes motivation for at læse, deres læseforståelse og deres faglige indlæring og meningsskabelse knyttet meget tæt sammen.

– Ja, men det er det også. Men hvis vi skal have lyst til at læse for oplevelsens skyld, skal vi også opleve, at vi mestrer vores læsning. Og vi oplever først, at vi mestrer vores læsning, når vi forstår det, vi læser. Og det er derfor, at jeg mener, det er så afgørende, vi ikke kun fokuserer på, at eleverne først skal lære at afkode og bagefter lærer at anvende læseforståelsesstrategierne. Det er hamrende vigtigt, at eleverne lige fra begyndelsen bliver undervist i de her strategier, og at de også får mulighed for at læse nogle helt lette bøger, som giver mening, og som også fortæller en god historie. Så bliver det ikke bare afkodning for afkodningens skyld, men tydeligere, at afkodningen og læseforståelsen hører sammen.

elever i grundskolen læser meget og ofte?

Kan du uddybe det?

– Hvis eleverne ikke er trænet i at håndtere den tekstkompleksitet, som de møder i udskolingen, på ungdomsuddannelsen og på deres videregående uddannelser, så bliver det meget svært for dem at tilegne sig ny viden. Det handler om tekstmængden, men det handler også om de genrer og teksttyper, de arbejder med. Hvis de ikke er blevet undervist i, hvordan de anvender forskellige læseteknikker og læseforståelsesstrategier, alt efter formålet med læsningen, så ender det jo med, at eleverne sidder på gymnasiet og tror, at alt skal nærlæses. Og så er det helt sikkert, at de giver op meget hurtigt.

28 — Vi læser 2018

tigt bare at læse for oplevelsens skyld.

Du taler både om læseglæde og læsemotivation — hvad er forskellen?

– Der er forskel på at tale om læseglæde og læsemotivation. Vi har ikke nødvendigvis behov for, at alle børn og unge sidder med armene oppe over hovedet og elsker at læse tykke romaner og masser af faglitteratur i deres fritid. Men de skal kunne skabe læsemotivation ved at finde mening med det, de læser. Vi kan ikke kun tale om lystlæsning og frilæsning, og vi kan heller ikke kun tale om afkodning og faglig læsning. Læsningen har så mange nuancer. Derfor er det også nødven-


digt, at vi voksne understøtter lige der, hvor det enkelte barn finder sin vej ind i læseglæden. Her kan vi gøre en forskel ved at undervise eksplicit i læseforståelse. For når børn og unge, og det gælder i øvrigt også voksne, bliver bevidste om, hvilke læseforståelsesstrategier de bruger, og hvilket udbytte de har af strategierne på forskellige niveauer og i forskellige faser af deres læsning, så bliver de også bevidste om, hvordan de tager strategierne frem igen og bruger dem i andre sammenhænge. Så når eleverne oplever, hvordan læsningen fører til mere viden og derfor også skaber større mening og glæde ved at lære i det hele taget, er vi jo nået langt. Er vi ikke mange, som ikke er specielt bevidste om, hvad det er, vi gør, når vi læser?

– Jo, men derfor er det også så vigtigt, at vi ikke bare forventer, at eleverne har denne bevidsthed – at de bare åbner en bog og læser derudaf og forstår og bruger alt det, de læser. Og det er jo derfor, at vi som voksne – både i skolen og derhjemme – har et kæmpe ansvar for at lære børnene at blive bevidste om meningen og glæden ved at læse. Så er der også større mulighed for, at de fortsætter med at læse med stor læselyst resten af livet. Hvilken rolle har skolens PLC i den sammenhæng?

– Det er super vigtigt, at vejlederne fra PLC samarbejder med læsevejlederne, og sådan er det også på mange skoler. Men sammen skal vi som ressourcepersoner have et endnu større fokus på de ældste elever, så vi ikke kun koncentrerer os om at skabe læsere, men også fokuserer på at fastholde eleverne i deres læsning. PLC kan udbyde mindre kurser i fx studieteknikker som skimmelæsning og notatskrivning. Sådanne kurser er rigtig gode afsæt for faglærernes og læsevejledernes arbejde med elevernes læseforståelse. Men også i overvejelser om udvikling af skolens læsebånd har skolernes PLC en vigtig rolle. Og så er det jo typisk PLC, der udvælger og indkøber de bøger, som eleverne låner. Det er vigtigt, at eleverne bliver tilbudt bøger, der både udfordrer og motiverer og har den gode historie i centrum. Og så må vi også gerne se efter bøger, der afprøver nye formater og genrer. Hvad er det konkret, vi kan gøre? Som lærer og læsevejleder?

– For det første skal skolen prioritere, at undervisningen i læseforståelse skal fortsætte op i udskolingen, og desuden vægte, at læseundervisning ikke kun handler om, at eleverne sidder stille og læser selvstændigt, men at al læsetid bliver forvaltet som undervisning. Når vi taler på det mere praktiske plan, så giver det gode resultater at prioritere strukturerede samtaler med eleverne om læseforståelsesstrategier. Det kan være en utrolig øjenåbner, hvordan de her unge, når de bliver spurgt, faktisk er utroligt skarpe på, hvad det er, de gør, når de læser, også de fagligt svage elever. I mit afgangsprojekt på læsevejlederuddannelsen undersøgte jeg, hvordan vi gør elever i udskolingen mere metakognitive i deres individuelle valg og brug af læseforståelsesstrategier. Og det viste sig, stik imod hvad jeg havde regnet med, at det ikke var de elever, der var fagligt stærkest, der var bedst til at reflektere over de strategier, de brugte i deres læsning. Det var absolut

de fagligt svageste elever. Forklaringen er, at rigtig mange af de fagligt svage elever har modtaget specialundervisning eller undervisning på mindre hold. Derfor er de blevet undervist i at være bevidste om, hvordan de lærer bedst. Og er derfor blevet rigtige gode til at arbejde bevidst med deres strategier. Kan du give nogle konkrete eksempler på, hvordan sådan en struktureret læsesamtale kan foregå?

– Det gælder om sammen med eleverne at gøre formålet med læsningen tydelig. Og sammen undre sig over, hvad der sker, når vi organiserer indholdet i en tekst. Hvad er det, der sker, når vi opsummerer? Og når vi arbejder med enkeltstående ord i teksten og folder betydningen af dem ud? Når vi først er der, hvor eleverne ikke kun reflekterer over, hvad de ikke forstår, men også over, hvad de forstår, så oplever de, at de kan genanvende deres viden og strategier i andre sammenhænge. Så hvis vi bruger disse læsesamtaler i læseugen, læsebåndet, i forløb om faglig læsning og i læseundervisningen i det hele taget – så kommer vi virkelig langt med elevernes forståelse af det, de læser. Her til sidst. Mange vil mene, at en Jumbobog eller en teg-

neserie ikke er rigtig litteratur — men hvad nu, hvis børn og unge virkelig finder glæde i at læse netop det?

– Jeg ville aldrig nogensinde fjerne en bog fra en elev – en bog, som han eller hun finder så megen læseglæde i. Til gengæld ville jeg tale med eleven om, hvad det er, der er fedt ved netop den slags bøger, så jeg ville vide, hvilken litteratur jeg skulle guide eleven videre til. Der er mange børn, som elsker den genre, og det er også derfor, at vi nu udgiver tegneserier og andre lidt utraditionelle letlæsningsbøger. En af dem, vi er på vej med, er tegneserien Portal, som er gennemillustreret og lækkert bygget op med korte sætninger i et sprog, som eleverne kan spejle sig i – skrevet og tegnet af nogle af de aller bedste, vi har. Sådan en tegneserie er jo et perfekt skridt videre efter Jumbobogen og et rigtig godt afsæt til faktisk at møde skønlitteraturen i et nyt format og måske også forstå, at det, jeg læser, faktisk er okay. Så hvis Jumbobogen er den, der åbner elevens læseglæde og skaber mening, så synes jeg, at det ville være helt forkert at makulere den.

TRINE RISOM-ANDERSEN (F. 1978) + Uddannet lærer og har undervist i udskolingen i 11 år.

+ Har en pædagogisk diplomuddannelse i læsevejledning i grundskolen.

+ Har udviklet læremidler siden 2014. + I dag redaktør i Alineas danskredaktion, hvor hun sidder med Læseklub og Fagklub.

Alinea — 29


“Selv Bankrådgiveren Sagde, Det Er Nu, Hvis Du Skal Skrive” Tekst Anders Klebak |

Foto Daniel Hjorth

Egentlig skulle Kit A. Rasmussen have fulgt fornuftens vej. En lige linje fra skole til universitet til fast job. Men sådan er det ikke gået. I stedet udlever hun i dag barndomsdrømmen om at være forfatter.

30 — Vi læser 2018


Alinea — 31


Inden vi mødes, sender Kit A. Rasmussen mig en mail, hvor hun skriver nogle tanker om, hvad interviewet kan handle om. Hun skriver, at forfatterlivet er et opgør med hendes indre fornuft. Hun skriver også, at hendes forældres dødsfald både har været store tragedier, men samtidig har skubbet hende fremad i sit liv som forfatter. Måske havde hun aldrig udgivet en bog, hvis hun ikke havde mistet sin far for 13 år siden. Det vender vi tilbage til. Vi mødes i hendes lejlighed nogle dage senere. En lejlighed, der formentlig har en af Københavns bedste udsigter, nemlig Kalvebod Fælled, hvor menneskene med deres hunde blot er små prikker på stierne i det fjerne. 36-årige Kit A. Rasmussen serverer danskvand på dåse og begynder at fortælle om sin nye krimi Spor af Liv, der udkommer i Alineas Sort Læseklub. En bog, som blander elementer af detektivgenren med en fortælling om ungdom, kærlighed og svigt. “Det er svært at skrive krimier, fordi man skal have fuldstændigt styr på plottet, men også lægge spor ud undervejs. Men jeg vil gerne skrive mere af det,” siger hun. Bogen er rettet mod de ældste elever og handler om drengen Julian, hvis søster pludselig forsvinder. Julian kaster sig ud i opklaringen af mysteriet med søsterens forsvinden, og i sin søgen efter svar afdækker han mørke sider af familiens liv. SKRIVNINGEN ER ET FRIRUM For Kit A. Rasmussen er det især spænding og plot, der fanger. Både når hun selv skriver, og når hun læser. Men i sine seneste bøger har hun bevæget sig tættere på sine personers følelsesliv. Blandt andet i den roste ungdomsroman Til Døden os skiller, hvor et forhold mellem to unge udvikler sig voldeligt. “I starten var det biljagter, mysterier og action. Men nu begynder jeg at skrive mere om de nære relationer. Det er en udvikling, hvor jeg er gået fra at være fuldstændig plotfokuseret til også at interessere mig for de personer, jeg skriver om. Hvor det kommer fra, ved jeg ikke,” siger hun. Inspirationen til historierne kommer både fra tv-serier og bøger. Men også fra virkeligheden. For nylig blev hun grebet af en kort overskrift på TV2.dk, hvor der stod “Kranie fundet i sø”. “Mere skal der ikke til for at sætte en masse tanker i gang. Så kan jeg sidde i tre timer og skrive løs ud fra en enkelt sætning,” siger hun. For Kit A. Rasmussen er skrivningen et frirum. En slags “virkelighedsferie” kalder hun det. “Jeg behøver ikke være social med personerne i mine bøger. Jeg kan gå ind i deres verden, når det passer mig. Og det tror jeg hænger godt sammen med min personlighed. Jeg elsker selskab, men helst ikke med for mange mennesker og heller ikke for mange nye mennesker. Jeg har aldrig ville være i centrum, og det med at skabe nye kontakter er svært for mig. Mine personer er heller ikke dem, der er festens midtpunkt,” siger hun. På bordet foran os ligger en samling skriblerier på et papir. Små, tætskrevne sætninger, der fylder siden helt ud. Det er en slags hurtigskrivning, som hun bruger til at tømme ho-

32 — Vi læser 2018

vedet for tanker, inden hun kaster sig over dagens mere alvorlige skrivearbejde. Og hun har fart på i øjeblikket. “Jeg vil tro, jeg har skrevet 8-9 korte historier inden for det sidste halve år,” siger hun. GENFANDT GLÆDEN Så stærkt gik det ikke sidste år. Her kæmpede hun i månedsvis med en ungdomsroman, som ikke ville tage form. Det drænede hende for energi og lyst til at skrive. Men en dag i december, hvor hun netop har smidt bagagen i lejligheden efter en kort ferie i New York, ringer mobilen. Det er et nummer, hun ikke genkender. Stemmen i den anden ende viser sig at være fra en læge på Bispebjerg Hospital med en dyster besked: “Din mor er indlagt.” Få uger efter mister Kit sin mor, der havde brystkræft i et fremskredent stadie. Det får hende til at kravle op fra det skrive-dynd, hun hænger fast i. “Min mor blev syg og døde inden for en måned, og det var et wakeupcall: Jeg kan sidde og skrive på den roman i tre år, men det nytter jo ikke noget,” siger hun. I stedet kaster hun sig over at skrive kortere bøger. Det kan hun bedre overskue midt i sorgen. Og det giver hende samtidig lysten til at skrive tilbage. “Jeg genopdagede glæden ved at skrive kort. Og at jeg ikke behøver at tærske lange romaner ud for at føle mig som en forfatter. Det er fedt at skrive noget, man kan overskue fra start til slut,” fortæller hun. EN ANNONCE I SØNDAGSAVISEN Drømmen om at være forfatter har altid været der. Lige siden hun skrev sin første danske stil. Men den drøm lå også altid i kamp med en fornuftens stemme, der talte om ansvarlige uddannelsesvalg og sikre jobs. Den stemme er en del af hendes natur, fortæller hun. “Når mine forældre sagde, jeg skulle have en uddannelse, før jeg gjorde noget andet, så tænkte jeg, ja, selvfølgelig! Ikke noget med at holde sabbatår. Det var lige på,” siger hun. Da faren får konstateret kræft i 2005 og senere dør, går det dog langsomt op for hende, at hun i sin iver efter at træffe fornuftige valg er på vej ud ad et forkert spor. Hun er på det tidspunkt kørt fast i psykologistudiet i København, og det er mere pligtfølelse end lyst, der holder hende i gang. “Da min far døde, gik det op for mig, at tingene ikke sker, fordi jeg ønsker eller håber det rigtig meget. Livet kan ende brat. Man er nødt til at gå ud og tage et ansvar for det, man vil opnå,” siger hun. Kort efter farens død ser hun en annonce i Søndagsavisen, hvor Forfatterskolen for Børnelitteratur åbner for ansøgninger. “Det gav et sug i maven. Årh, det ville jeg gerne,” fortæller hun. Hun skriver en ansøgning og bliver optaget. Og det viser sig at være et godt valg. “Det var bare det fedeste, jeg havde prøvet. Det handlede udelukkende om at diskutere litteratur og om at skrive og læse”.


Tidligere skrev Kit A. Rasmussen mest om biljagter og mysterier. I dag handler det mere om nĂŚre relationer mellem mennesker.

Alinea — 33


Inspirationen til historierne kommer både fra tv-serier og bøger. Men også fra virkeligheden. For nylig blev hun grebet af en kort overskrift på TV2.dk, hvor der stod “Kranie fundet i sø”.

34 — Vi læser 2018


ET HALVT ÅR AD GANGEN Selv om Kit A. Rasmussen løbende har udgivet bøger siden debuten i 2008, foregår der stadig en kamp mellem forfatterdrømmen og en stemme, der fortæller hende, at hun skal finde et fast job og bidrage mere til hende og mandens økonomi. I de første år efter forfatterskolen arbejder hun fuld tid ved siden af skriveriet. Men i 2013 går hun ned med stress, og hendes mand foreslår, at hun siger jobbet op, melder dagpengene fra og koncentrerer sig om at være fuldtidsforfatter. “Han sagde, vi giver det et halvt år, og så snakker vi om, om det er noget, der skal fortsætte,” fortæller hun. Det halve år er forlængst gået. “Min mand siger, jeg skal forfølge min drøm. Det gør han selv med sit arbejde. Og så længe vores økonomi løber rundt, er der ingen grund til, at jeg tager et job, mener han. Selv vores bankrådgiver sagde, det er nu, hvis du skal skrive. Du har ikke børn eller forpligtelser,” fortæller Kit A. Rasmussen. Hun vender tilbage til et minde om den sidste tid med sin mor. Et billede, der styrker hende i, at det er vigtigt at gå efter drømmen, når man har muligheden. “Jeg sad med hende på hospitalssengen, og hun fortalte, at hun for længe siden havde besluttet, at hun ikke ville ende som en sur gammel dame, der ikke havde set verden. Efter min far døde, rejste vi også rigtig meget. Hun solgte sommerhuset, så der var penge til det. Jeg fik set verden, sagde hun, og det var hun virkelig tilfreds med. Så kom tanken: Hvad vil jeg selv sige, når jeg står på dørtærsklen? Jeg vil i hvert fald ikke sige, gid jeg havde skrevet den bog,” siger hun.

HVAD LÆSTE DU SELV SOM BARN?

En af mine yndlingsbøger var Saftevandsmordet af Thøger Birkeland. En anden var

Os to, Oskar ... for evigt af Bjarne Reuter. Jeg læste også alt af Ole Lund Kirkegaard

og min fars gamle bøger om Tykke-Niels. Og så var lykken stor, da min far lod mig

læse sine Cardby-bøger af David Hume om en mand, der arbejder for Scotland Yard, og i særdeleshed hans søn Mick, der hjælper med at opklare grumme forbrydelser.

KIT A. RASMUSSEN FORFATTER (F. 1982) + Opvokset på Nørrebro i København + Påbegynder ingeniørstudiet og senere matematik og psykologi på Københavns Universitet, men dropper ud

+ Bliver i 2006 optaget på Forfatterskolen for Børnelitteratur + Udgiver sin første bog i 2008 + Har siden udgivet 18 bøger + Er lige nu aktuel med krimien Spor af Liv og tre titler i Journal Xserien — alle fra Alinea.

Alinea — 35


Hent plakaten gratis på alinea.dk/laesefagklub

36 — Vi læser 2018


GRØN FAGKLUB Grøn Fagklub er fagbøger til elever fra 6 år.

CECILIE BOGH

CECILIE BOGH

I denne bog kan du læse om et sejt kæle-dyr. Har du set en slange? Har du rørt en slange? Har du en slange hjemme hos dig? Eller har du en ven, der har en slange? Vil du gerne have en slange?

Slange

Hunde

an du læse om et sødt kæle-dyr. der har hund? hund? selv en hund?

CECILIE BOGH

Hunde

– et kæledyr

Cecilie Bogh HUNDE 9788723513540_omslag.indd All Pages

17/01/2018 08.47

ALINEA

9 788723 513540 www.alinea.dk

Let-tal: 13

Spider-Man

Slange Let-tal: 15

9 788723 529473

ANDREAS MUNK SCHELLER

CECILIE BOGH

ALINEA

Cecilie Bogh SLANGE

19/09/2016 08.29

Andreas Munk Scheller SPIDER-MAN

Hunden er et populært kæledyr. Få en masse fakta om forskellige racer og viden om, hvordan man passer en hund.

Slangen er ikke et kæledyr som alle andre. Den vil helst være i fred. Men hvis man er rolig, kan man godt kæle med den.

Spider-Man er en rigtig superhelt med superkræfter. I denne bog bliver du klogere på superhelten og hans venner og fjender.

PRIS 99 kr. ISBN 9788723529473 LET-tal 14

PRIS 99 kr. ISBN 9788723513540 LET-tal 15

PRIS 99 kr. ISBN 9788723525932 LET-tal 15

›› SERIE OM ÅRSTIDERNE I fire letlæste fagbøger bliver læseren præsenteret for de fire årstider og deres forskellige kendetegn.

ANDREAS MUNK SCHELLER

Vinter

CECILIE BOGH

Forår

ANDREAS MUNK SCHELLER

Sommer

CECILIE BOGH

Efterår

Andreas Munk Scheller VINTER

Cecilie Bogh FORÅR

Andreas Munk Scheller SOMMER

Cecilie Bogh EFTERÅR

PRIS 99 kr. ISBN 9788723525635 LET-tal 15

PRIS 99 kr. ISBN 9788723525642 LET-tal 14

PRIS 99 kr. ISBN 9788723525628 LET-tal 15

PRIS 99 kr. ISBN 9788723525659 LET-tal 15

Husk, at I finder gratis læseforståelsesopgaver til alle titler på fagklub.alinea.dk

Alinea — 37


BLÅ FAGKLUB Blå Fagklub er fagbøger til elever fra 7 år.

MARCUS & MARTINUS

Kender du de to norske gutter Marcus og Martinus? To helt almindelige drenge, der ikke er helt så almindelige igen. De kan

synge helt fantastisk. Og så har de allerede ANDREAS MUNK SCHELLER

HUGO HELMIG

dansk musiker. Hugo ligner sin far, men han vil gerne være kendt for sit eget talent. Måske kender du nogle af Hugos sange?

CECILIE BOGH

KIM LARSEN

Han har også lavet en film, der hedder Midt om natten. Måske har du set filmen eller sunget med på nogle af hans sange?

MARCUS & MARTINUS

fået udgivet flere plader og har fået lavet en hel film om deres liv.

9 788723 530486

9 788723 530172

Lix-tal: 17

Lix-tal: 17

9 788723 525673

9 788723 527097 Lix-tal: 18

Lix-tal: 17

Andreas Munk Scheller PIGEFODBOLD

Trine Risom-Andersen HUGO HELMIG

Andreas Munk Scheller KIM LARSEN

Cecilie Bogh MARCUS & MARTINUS

I Pigefodbold får læseren et historisk rids og bliver præsenteret for nogle af de største profiler i Danmark og udlandet.

Hugo Helmig bruger al sin tid på at lave musik. Hugos far er Thomas Helmig. Hugo ligner sin far, men han vil gerne være kendt for sit eget talent.

Bliv klogere på den folkekære musiker i denne letlæste bog – god til faglig læsning i skolen eller musikinteresserede børn.

Marcus og Martinus er to helt almindelige norske drenge, der ikke er helt så almindelige igen. Læs om de to populære popstjerner.

PRIS 135 kr. ISBN 9788723527097 LIX 18

PRIS 135 kr. ISBN 9788723530486 LIX 17

PRIS 135 kr. ISBN 9788723530172 LIX 15

PRIS 135 kr. ISBN 9788723525673 LIX 17

9788723525673_omslag.indd All Pages

30/08/2017 10.00

ANDREAS MUNK SCHELLER

CECILIE BOGH

ANDREAS MUNK SCHELLER

CECILIE BOGH

NADIA NADIM

LUKAS GRAHAM

RUTSJEBANER

HESTE Har du prøvet en tur i en rutsjebane? I denne bog kan du læse mere om rutsjebaner. Om de ældste og de nyeste, de højeste og de hurtigste. Bliv også klogere på alt fra air-time til, hvorfor det suger så meget i maven.

t

CECILIE BOGH

Kender du Kim Larsen? Kim Larsen er en dansk musiker. Han ser sej ud, og så tør han sige sin mening.

KimRISOM-ANDERSEN Larsen skriver og spiller sine egne sange. TRINE

PIGEFODBOLD

ISBN 978-87-23-527097

KIM LARSEN

HUGO HELMIG

PIGE-FODBOLD

Kender du Hugo Helmig? Hugo Helmig er musiker. Og han laver popmusik. Han bruger al sin tid på at lave musik.

Hugos MUNK far er Thomas Helmig, som er en kendt ANDREAS SCHELLER

m

ANDREAS MUNK SCHELLER

TRINE RISOM-ANDERSEN

ANDREAS MUNK SCHELLER

ge-fodbold. , og at 971?

CECILIE BOGH

HESTE Lix-tal: 17

Lix-tal: 17

Cecilie Bogh HESTE 9788723523662_omslag.indd All Pages

24/03/2017 09.40

Andreas Munk Scheller RUTSJEBANER

ANDREAS MUNK SCHELLER

27/03/2017 09.28

ALINEA

NADIA NADIM ALINEA

ISBN 978-87-23-523662

9 788723 523662

CECILIE BOGH

LUKAS GRAHAM ALINEA

ISBN 978-87-23-523839

9 788723 523839

ANDREAS MUNK SCHELLER

RUTSJEBANER

ALINEA

Cecilie Bogh LUKAS GRAHAM

Andreas Munk Scheller NADIA NADIM

Læs om heste, og bliv klogere på, hvordan du passer en hest, og hvilket udstyr du skal bruge.

Læs om, og bliv klog på Danmarks og verdens mest fantastiske, fascinerende og frygtede rutsjebaner.

Lukas Graham er navnet på en sej sanger og hans lige så seje band. Læs alt om bandet.

Læs om Nadias liv fra afghansk flygtning til landsholdsspiller for Danmark og om at være fodboldspiller i den bedste kvindelige fodboldrække.

PRIS 135 kr. ISBN 9788723523839 LIX 17

PRIS 135 kr. ISBN 9788723523662 LIX 17

PRIS 135 kr. ISBN 9788723516794 LIX 16

PRIS 135 kr. ISBN 9788723516770 LIX 16

38 — Vi læser 2018


RØD FAGKLUB Rød Fagklub er fagbøger til elever fra 8 år. Alle bøger i Rød Fagklub er læsepædagogisk bearbejdet.

UNIVERSET

SØREN HEMMINGSEN

LINE FRIIS FREDERIKSEN

PETER GRØNLUND

dansk landstræner har været kåret edste? Og at en dansk landsholdsspiller VM efter at have været på banen i kun

DE STØRSTE LANDSKAMPE

e to landsholds vilde og berømte mål største landskampe, Rød fagklub.

SØREN HEMMINGSEN KARSTEN MARRUP

Det bliver helt sikkert ikke kedeligt, når du kommer på

LINE FRIIS FREDERIKSEN sporet af kongemagten i Danmark.

SØREN HEMMINGSEN

UNIVERSET

VILDE VÅBEN

KONGEMAGTEN

Alt det og meget mere kan du læse om i Kongemagten, Rød Fagklub.

9 788723 530349

9 788723 525680

Peter Grønlund DE STØRSTE LANDSKAMPE

Søren Hemmingsen & Karsten Marrup VILDE VÅBEN

Du kommer tæt på de største øjeblikke i dansk fodbold - både på sejre og nederlag. Læs bl.a. om Christians Eriksens hattrick i Irland, fodboldtossen og kvindelandsholdets EM-finale.

Militæret bruger en masse vilde våben, som vi dykker ned i og fortæller om.

PRIS 138 kr. ISBN 9788723530349

PRIS 138 kr. ISBN 9788723524218

Line Friis Frederiksen UNIVERSET

Søren Hemmingsen KONGEMAGTEN

Universet er uendeligt stort og fyldt med spektakulære fænomener.

I Kongemagten portrætteres i tekst og billeder både vilde og fredelige, skøre og kloge konger og dronninger.

PRIS 138 kr. ISBN 9788723521958

PRIS 145 kr. ISBN 9788723525680

ULTRA

ANDREAS MUNK SCHELLER

DANIEL ZIMAKOFF

LINE FRIIS FREDERIKSEN

PETER GRØNLUND

SPRINTERE

FODBOLD-HELTE

DRABELIGE DYR

STORE FODBOLDKLUBBER

dler om de største fodboldklubber. mest populære sport i verden. er drenge og piger fodbold. oldspillere kan være heldige at blive klub.

Denne bog handler om de mest drabelige dyr. Dem, der er giftigst, og dem, der dræber flest mennesker.

Denne bog handler om de største fodbold-helte. Både dem, du ser på tv i dag, men også nogle af dem der ikke spiller mere.

LINE FRIIS FREDERIKSEN ULTRA

Vidste du, at gift-slanger slår 50.000 mennesker ihjel hvert år, at en hvid-haj kan sluge en sø-løve i én mund-fuld, PETER GRØNLUND

DRABELIGE DYR

og at en lille gul frø er verdens giftigste dyr? Alt det og meget mere kan du læse om i Rød fagklub, Ultra – Drabelige dyr.

9 788723 529244

17/01/2018 13.21

Peter Grønlund STORE FODBOLDKLUBBER

ULTRA

ALINEA

9788723511850_omslag.indd All Pages

Vidste du, at Usain Bolt kan løbe 100 meter på 9,58 sekunder, at Florence Griffith Joyner lavede sine egne løbe-dragter, og at Carl Lewis har deltaget fire gange ved OL?

ULTRA

ISBN 978-87-23-51185-0

9 788723 511850 www.alinea.dk

25/05/16 11.26

ALINEA

9788723516497_omslag.indd All Pages

ULTRA

ANDREAS MUNK SCHELLER

SPRINTERE

Alt det og meget mere kan du læse om i Rød fagklub, Ultra – Sprintere.

ISBN 978-87-23-51649-7

9 788723 516497 www.alinea.dk

ALINEA

9 788723 513649 www.alinea.dk

ALINEA

9788723513649_omslag.indd All Pages

FAGKLUB ULTRA er fagbøger til børn fra 8 år.

ISBN 978-87-23-51364-9

Denne bog handler om de største sprintere. At sprinte er det samme som at løbe. Men når man sprinter, går det stærkt. Meget stærkt.

DANIEL ZIMAKOFF

FODBOLDHELTE

Alt det og meget mere kan du læse om i Fagklub Ultra – Fodbold-helte.

ALINEA

ULTRA

ULTRA

Vidste du, at Messi har scoret 50 mål i én sæson, at Ronaldo kan løbe 33 km/t i fodbold-støvler og at Zlatan har scoret på sakse-spark fra 28 meter?

STORE FODBOLDKLUBBER

ex Ferguson var manager i Manchester t Chelsea vandt deres første mesterskab al Madrid har mere end 228 millioner

et mere kan du læse om i Store r, Rød fagklub.

I Kongemagten kan du lære ti vilde og fredelige, skøre og kloge konger og dronninger bedre at kende. Læs, hvordan regenterne kom til magten, og hvordan de mistede den igen. Gør dig klar til at læse om blodig krig og ægte kærlighed. Og om kongemord og borgerkrig i Danmark.

PETER GRØNLUND

KONGEMAGTEN

DE STØRSTE LANDSKAMPE

dler om de største danske landskampe i fodbold. mest populære sport i Danmark. Det er især, meget populære landshold. Både kvindernes og dshold har opnået nogle vilde resultater.

ALINEA

25/05/16 12.15

18/11/15 13.48

Line Friis Frederiksen DRABELIGE DYR

Daniel Zimakoff FODBOLDHELTE

Andreas Munk Scheller SPRINTERE

Vidste du, at Real Madrid har mere end 228 millioner fans, og at Chelsea vandt deres første mesterskab i 1955? Læs om klubbernes historie.

Vidste du, at giftslanger slår 50.000 mennesker ihjel hvert år, at en hvidhaj kan sluge en søløve i én mundfuld, og at en lille, gul frø er verdens giftigste dyr?

Vidste du, at Messi har scoret 50 mål i en sæson, at Ronaldo kan løbe 33 km i timen i fodboldstøvler, og at Zlatan har scoret på saksespark fra 28 meter?

Vidste du, at Usain Bolt kan løbe 100 meter på 9,58 sekunder, at Florence Griffith-Joyner lavede sine egne løbedragter, og at Carl Lewis har deltaget fire gange ved OL?

PRIS 138kr. ISBN 9788723529244

PRIS 138 kr. ISBN 9788723513649

PRIS 138 kr. ISBN 9788723511850

PRIS 138 kr. ISBN 9788723516497

Husk, at I finder gratis læseforståelsesopgaver til alle titler på fagklub.alinea.dk

Alinea — 39


SORT FAGKLUB Sort Fagklub er fagbøger til elever fra 9 år. Alle bøger i Sort Fagklub er læsepædagogisk bearbejdet.

JESPER ALLERUP

KOMMER SIDST PÅ ÅRET

Kunstig intelligens

Jesper Allerup BITCOINS Hvad ved du om bitcoins? Denne nye titel i Sort Fagklub forklarer om bitcoins – en ny kryptovaluta, som selv voksne kan have svært ved at forstå.

JESPER ALLERUP

Bitcoins

CECILIE BOGH

CECILIE BOGH

SØREN HEMMINGSEN

E-GAMER

YOUTUBERE

2. verdenskrig

ste krig. igen, som ørst, da gtes som set.

JESPER ALLERUP

Kunstig intelligens

SØREN HEMMINGSEN

ene side stod an og Italien. England,

s forløb, fra

PRIS 138 kr. ISBN 9788723530363

2. verdenskrig

CECILIE BOGH

THOMAS BENSE

YouTubere

E-SPORT

9 788723 528919 ALINEA

ALINEA

ALINEA

ALINEA

22/01/2018 11.52

Søren Hemmingsen 2. VERDENSKRIG

Jesper Allerup KUNSTIG INTELLIGENS

Cecilie Bogh YOUTUBERE

Thomas Bense E-SPORT

2. verdenskrig er stadig verdens største krig med 70 involverede lande og mere end 55 millioner dræbte. Denne bog giver dig et overblik over krigen, fra starten i 1939 til slutningen i 1945.

Robotterne bliver klogere og klogere. En dag kan de måske tænke selv? Læs bogen, og få mere viden om kunstig intelligens, og om hvor tæt vi mennesker er på at skabe tænkende robotter.

Læs om nogle af de mest populære YouTubere, og få tjek på ord som collab, sister tag, daily vlog og click bait. En indbydende fagbog, der bringer dig helt tæt på de største YouTubere i Danmark og resten af verden.

Professionel gaming, også kaldet E-sport, er den hurtigst voksende sportsgren i verden.

PRIS 138 kr. ISBN 9788723528919

PRIS 138 kr. ISBN 9788723525703

PRIS 140 kr. ISBN 9788723517357

PRIS 138 kr. ISBN 9788723522283

40 — Vi læser 2018

Du kan læse om de største spil og grundlæggende regler samt møde nogle af de bedste spillere, vi har i Danmark.


STOR LITTERATUR TIL DE SMÅ SMÅ VÆRKER TIL LITTERATURUNDERVISNINGEN

Miniværk BØGER AT TÆNKE OVER OG TALE OM

EN NY GENRE

historier, der skal formidles af en lærer. Der er noget at tænke

bevæger sig på kanten af kendte genrer som billedromaner,

Miniværk er en ny serie af korte værker til indskolingen med over og tale om, og bøgerne kan bruges som det første værk i

skolen. Hvert værk udgør et særligt samspil mellem illustration og tekst.

Til bøgerne hører litteraturopgaver.

BØGER TIL SANSERNE

Børn har brug for bøger, de kan sanse, føle og mærke. Derfor er serien Miniværk bøger, som børn skal kunne mærke og gå

på opdagelse i. Hvad gemmer sig på næste side? Hvad sker der, når jeg bladrer? Hvordan mærkes papiret, og hvorfor vender skriften på hovedet?

Bøgernes ”bookishness” er særlig vigtig i dag, hvor elever-

nes læremidler bliver mere og mere digitale. Miniværk taler til

Værkerne er ikke billedbøger. Miniværk er en ny genre, der

graphic novels og tegneserier. Det, der kendetegner kreativitet, er, at man udfordrer det eksisterende og bevæger sig på kanten af det kendte. Det gør Miniværk. TEMAER I BØRNEHØJDE

Bøgerne har temaer, som optager de mindste: At være alene hjemme, at have mareridt, at være anderledes. Alle bøger

handler om børn, der går i skole, og karaktererne har alle en historie at fortælle. Børnene i Miniværk er helt almindelige –

og samtidig helt særlige. I Miniværk er der nemlig plads til helt almindelige børn. For ikke alle børn er en Vitello, Pippi eller Gummi Tarzan.

børnenes kreativitet og sanser.

Alinea — 41


Bøgerne i serien indeholder mange lydrette og lydnære ord. Desuden er der fokus på korte, enkle sætninger og hyppige gentagelser. Læseniveauet er til tidlig læsning, læseløft og læseindsats.

Far skal købe en ny bil. En sej bil. Så de kan køre stærkt!

UD MED DEN TAND!

9 788723 534132 Lix-tal: 5,8

Let-tal: 13

Ib er sur. Det er en dum dag. En dum, dum dag.

Let-tal: 11

Kurt har en nabo. Han har en stor raket. Men det går helt galt. BANG! Mor er sur. Men Kurt og far smiler.

Men hov! Hvad er nu det?

GRØN LÆSEKLUB indeholder mange lydrette og lydnære ord. Desuden er der fokus på korte, enkle sætninger og hyppige gentagelser.

9 788723 536228 Lix-tal: 5,2

Giv den gas, far!

ANE GUDRUN

GRØN LÆSEKLUB indeholder mange lydrette og lydnære ord. Desuden er der fokus på korte, enkle sætninger og hyppige gentagelser.

9 788723 528926

Lix-tal: 3,9

Let-tal: 12

MARIE DUEDAHL

Den store raket

den store raket

giv den gas, far!

UD MED DEN TAND!

Teo er træt af fars bil. Det er en lille grå Kia.

MARIE DUEDAHL

MARIE DUEDAHL

ANE GUDRUN

ANE GUDRUN

MARIE DUEDAHL

ANE GUDRUN

,

GRØN LÆSEKLUB

9 788723 527417

Lix-tal: 5

Let-tal: 11

Ane Gudrun UD MED DEN TAND

Marie Duedahl GIV DEN GAS, FAR!

Ane Gudrun IB HAR EN DUM DAG

Raf har ondt i en tand. Far får en god idé. Den tand skal ud. Men Raf kan ikke lide fars idé.

Teo er træt af fars bil. Det er en lille grå Kia. Far skal købe en ny bil. En sej bil. Så de kan køre stærkt!

Ib falder over en sten, træder i et hul og bliver plaskvåd af regn. Ibs dumme dag er underholdende for læseren, men ikke for Ib.

Kurt og hans far skal købe en nytårsraket. Kurt vil have den største, og han får sin vilje. Men hans mor bliver sur over kæmperaketten.

PRIS 110 kr. ISBN 9788723534132 LIX 5,8 | LET-tal 13

PRIS 110 kr. ISBN 9788723536228 LIX 5,2 | LET-tal 11

PRIS 110 kr. ISBN 9788723528926 LIX 3,9 | LET-tal 12

PRIS 110 kr. ISBN 9788723527417 LIX 5 | LET-tal 11

ANNE-MARIE DONSLUND

Men tyven ser dem.

MARIE DUEDAHL

Den Grå Mand

16/01/2018 09.45

ANNE-MARIE DONSLUND LYDRET

Uma kan spå

Den grå manD

„Se! Det er tyven!“ siger Asta. „Jeg tager et foto af ham!“

Mor og far skal male. De skal male hus. Leo og Lui vil også male. Men det går helt galt.

Marie Duedahl DEN STORE RAKET

19/01/2018 10.49

ANNE-MARIE DONSLUND

Ask, Bo oG Bøf

9788723527417_omslag.indd All Pages

MARIE DUEDAHL

CECILIE BOGH ANDREAS MUNK SCHELLER KENNETH JAKOBSEN BØYE

ANNE-MARIE DONSLUND

LYDRET

9788723528926_omslag.indd All Pages

Uma vil spå Gro. „Åh nej, Gro. Du skal dø!“ „Men vi skal have pizza?“

Asta og Hugo må gemme sig. I huset hvor Den Grå Mand bor.

GRØN LÆSEKLUB LYDRET indeholder mange lydrette og lydnære ord. Desuden er der fokus på korte, enkle sætninger og hyppige gentagelser.

alf_bo_bøf.indd 1

9 788723 525758

Lix-tal: 4,2

GRØN LÆSEKLUB indeholder mange lydrette og lydnære ord. Desuden er der fokus på korte, enkle sætninger og hyppige gentagelser.

Let-tal: 7

Lix: 5

ISBN 978-87-23-517364

9 788723 517364 Lix-tal: 5

LET-tal: 9

9 788723 516466 www.alinea.dk

Let-tal: 10

ALINEA

GRØN LÆSEKLUB indeholder mange lydrette og lydnære ord. Desuden er der fokus på korte, enkle sætninger og hyppige gentagelser.

Uma kan spå ALINEA

27/06/17 13:28

Andreas Munk Scheller, Cecilie Bogh og Kenneth Jakobsen Bøye ASK, BO OG BØF 9788723525758_omslag.indd All Pages

En letlæst bog med tre sjove, skøre og skæve historier om Ask, Bo og hunden Bøf. PRIS 110 kr. ISBN 9788723522894 LIX 3,4 | LET-tal 7

42 — Vi læser 2018

Anne-Marie Donslund LEO OG LUI MALER 9788723517364_omslag.indd All Pages

17/01/2018 09.06

Marie Duedahl DEN GRÅ MAND

22/02/2017 15.13

Anne-Marie Donslund UMA KAN SPÅ

Leo og Lui vil hjælpe med at male huset. Det bliver så flot. Måske er mor og far ikke helt enige.

Asta og Hugo ser en tyv og tager et billede af ham med mobilen. Men tyven jagter dem, og de to børn må gemme sig i huset, hvor Den Grå Mand bor.

Uma vil spå Gro.
 “Åh nej, Gro. Du skal dø!” “Men vi skal have pizza?”

PRIS 74 kr. ISBN 9788723525758 LIX 4,5 | LET-tal 7

PRIS 110 kr. ISBN 9788723517364 LIX 10 | LET-tal 5

PRIS 74 kr. ISBN 9788723516466 LIX 5 | LET-tal 9


BLÅ LÆSEKLUB Blå Læseklub er frilæsningsbøger til elever fra 6 år.

Gry har en pony. Den hedder Gloria. Der er noget galt med Gloria. Gjorden er for kort. Og Gloria vil ikke i trav. Gry bliver ked af det. Er Gloria mon syg?

mon fundet?

Er Gloria syg?

BIRGITTE BREGNEDAL

Bider Gloria?

Bider Gloria?

MONSTERPORTALEN

BIRGITTE BREGNEDAL

BIRGITTE BREGNEDAL

Hvor kommer de fra? Og hvad vil den mystiske mand, der holder øje med Max?

KIM DALSGAARD

Er Gloria syg?

oren. orden. oret af noget,“

BIRGITTE BREGNEDAL

Max finder tre monstre i åen. De er søde og kælne. Men når monstrene tørrer, forvandler de sig.

MONSTERPORTALEN

nd, Elvis, med. rhund.

KIM DALSGAARD

LINE RASMUSSEN

ejdere.

LINE RASMUSSEN

Gry har en pony. Den hedder Gloria. I dag skal Gry og Gloria ind til byen. Der er byfest i parken. Gry skal trække ture med Gloria. Gry er lidt nervøs. Mon det går godt?

Læs også: Gry får en pony Gloria løber væk Gry på rideskole Bider Gloria?

Læs også: Gry får en pony Gloria løber væk Gry på rideskole

9 788723 530691

9 788723 522047

9 788723 530677

Lix-tal: 11,8

Lix-tal: 8,9

Lix-tal: 10,3

ISBN 978-87-23-517388

9 788723 517371 Let-tal: 15

Let-tal: 15

Birgitte Bregnedal ER GLORIA SYG?

Birgitte Bregnedal BIDER GLORIA?

Vi er Bæverne er en velskrevet kort spændingsbog til de første læsere om en dramatisk oplevelse i den mørke skov. Men også en historie om venskab, hygge og lejrbål.

Max finder tre monstre i åen. De er søde og kælne. Men når monstrene tørrer, forvandler de sig. hvem er de? Og hvad vil den mystiske mand, der holder øje med Max?

5. bog i serien om pigen Gry og ponyen Gloria. Der er noget galt med Gloria. Gjorden er for kort. Og Gloria vil ikke i trav. Gry bliver ked af det. Er Gloria mon syg?

4. bog i serien om pigen Gry og ponyen Gloria. I dag skal Gry og Gloria til byen. Der er byfest, og Gry skal trække ture med Gloria. Gry er lidt nervøs. Hun håber, det går godt.

PRIS 148 kr. ISBN 9788723530691 LIX 11,8 | LET-tal 15

PRIS 151 kr. ISBN 9788723522047 LIX 8,9 | LET-tal 15

PRIS 157 kr. ISBN 9788723530677 LIX 10,3 | LET-tal 15

PRIS 148 kr. ISBN 9788723517388 LIX 7 | LET-tal 15

9788723517388_omslag.indd 3

KENNETH JAKOBSEN BØYE

PER ØSTERGAARD

PER ØSTERGAARD

JANUS KODAL

PER ØSTERGAARD

KLUB

ISBN 978-87-23-524225

ISBN 978-87-23-522061

9 788723 522061

Let-tal: 15

Lix-tal: 7

Lix-tal: 8

Let-tal: 12

De kalder sig Klub 4. I dag har Simon sin metal-detektor med. De vil prøve at finde skatte på marken ovre ved skoven.

Lix-tal: 8

Let-tal: 15

Let-tal: 14

Per Østergaard KLUB 4 - TYVE I NATTEN

Per Østergaard KLUB 4 - SKATTEJAGT

Pip er vild med Otto, men Otto er vild med fodbold, og Kalle driller. Hvad skal Pip gøre? En sød historie om jagten på det første kys.

Freja, Julie, Mark og Simon har dannet Klub 4. I den første bog bliver de vidner til et vildt rambuktyveri i byens bank. Lige en sag for Klub 4!

I den anden bog om Klub 4 er de taget på skattejagt med en metaldetektor. Men snart bliver de blandet ind i et røveri mod en kiosk inde i byen.

PRIS 110 kr. ISBN 9788723522061 LIX 7 | LET-tal 12

PRIS 148 kr. ISBN 9788723525338 LIX 8 | LET-tal 14

PRIS 148 kr. ISBN 9788723525345 LIX 8 | LET-tal 15

Janus Kodal SKAL VI VÆDDE?

Kenneth Jakobsen Bøye PIP OG OTTO

Man skal ikke vædde med Marco, for han vinder ALTID. Men en dag er det Sisses tur til at vinde. PRIS 110 kr. ISBN 9788723524225 LIX 8 | LET-tal 12

9788723522061_omslag.indd 3

Julie, Mark, Freja og Simon har en klub sammen.

Men det går ikke helt efter planen …

Da de kommer ud, ser de en bil i høj fart …

9 788723 524225

KLUB

SKATTEJAGT

TYVE I NATTEN

Klub 4 har været i Bio 2000 og set tre film.

PER ØSTERGAARD

KLUB

KLUB

SKAL VI VÆDDE?

Det er nat.

27/01/2017 08.49

SKATTEJAGT

TYVE I NATTEN

Mark, Julie, Simon og Freja har en klub sammen.

Pip giver Otto en lammer. „Av,“ siger Otto. „Din tøs,“ siger Pip og giver ham et puf. Pip er vild med Otto. Og Otto er vild med fodbold. Kalle er bare dum. Hvad tror du der sker?

Lix-tal: 9

Let-tal: 15

Kim Dalsgaard MONSTERPORTALEN

De kalder sig Klub 4.

t vædde med Marco. o alting?

Lix-tal: 7

Line Rasmussen VI ER BÆVERNE

KENNETH JAKOBSEN BØYE

JANUS KODAL

vædde med Marco,“ For han gør alting.“ ler Emma. iger Sisse.

Let-tal: 15

9788723525345_omslag.indd 3

9788723525338_omslag.indd 3

24/03/2017 11.04

Husk, at I finder gratis læseforståelsesopgaver til alle titler på laeseklub.alinea.dk

13/10/2017 07.54

13/10/2017 07.58

Alinea — 43


RØD LÆSEKLUB Rød Læseklub er frilæsningsbøger til elever fra 8 år.

SANDRA SCHWARTZ

SKATERTØSEN

PETER GRØNLUND Langt mod vest i kongeriget Kvin ligger borgen på Den Sorte Klippe. Her bor den unge prins Safed, godt beskyttet mod verden omkring ham. Hans onkel, fyrst Ungal, hersker over landet med hård hånd. Men en dag bliver der sendt bud fra Diamantskoven. Hans Hellighed ønsker besøg, fordi øglerne fra Blodbjergene i øst igen er begyndt at røre på sig.

SKATERTØSEN

Det er Djævlen, der åbner døren. Det er ikke en lærer, vi bare kalder Djævlen, fordi han er led og giver os mange lektier for. Det er den rigtige Djævel. Den, der hersker i Helvede. Med horn og trefork og det hele. Der bliver ret stille i klassen.

Ungal rømmer sig og kigger skiftevis på hver enkelt af ridderne, og til sidst på Safed. „Vi skal bestemme, hvem af jer der må drage afsted. Det er en lang og farlig rejse. En rejse på mange arlak.“

er den fantastiske fortælling om Safeds farlige rejse ud og hjem. En klassisk og udødelig fortælling om det gode og det onde.

Djævlen har et problem, kun Anton kan løse. Hvad gør han? Går han med?

Tom Kristensen og Lars Kramhøft PORTAL

PRIS 157 kr. ISBN 9788723530387

9 788723 528278 Lix-tal: 20

Sandra Schwartz SKATERTØSEN

Peter Grønlund NØGLEN TIL HELVEDE

Nola elsker at skate, og hun er god til det. Men veninder og drenge er hun ikke god til. For dem er hun bare en grim skatertøs. Heldigvis har hun sin skaterven Liam.

Anton skal hjælpe djævlen. Om han vil det eller ej. Han er den eneste, der er modig nok. Det fører ham ud på en farlig og gruopvækkende mission.

PRIS 142 kr. ISBN 9788723528872 LIX 13

PRIS 157 kr. ISBN 9788723526410 LIX 19

10/01/2018 08.24

Lix-tal: 11

VILD MED VILDE

LINE LEONHARDT

VILDE BLIVER BANGE ISBN 978-87-23-522412

9 788723 522412 Lix-tal: 10

Døren til toilettet smækker bag hende. Vildes hals krøller sig sammen. Hun kan ikke få luft. Hvor er den dumme kontakt? Hendes hjerte banker hårdt. Kontakten må da være her. Er der andre på toilettet?

KOPIEN ISBN 978-87-23-521996

LINE LEONHARDT

3

VILDE BLIVER BANGE

44 — Vi læser 2018

Virus

Vilde, Emma og Ida er BFF, best friends forever! Men en dag bliver Vilde bange. 9788723522412_omslag.indd Og det er svært at få sagt til Ida og Emma. Så Vilde bliver ked af det og går fra deres aftale.

Udvalgt

PRIS 170 kr. ISBN 9788723530707 LIX 18

9 788723 521996

KOPIEN

EN NY SPILLER 9 788723 527103

Lix-tal: 12

9 788723 521996

Silje har sommerferie og tester drømmekærester og veninder på nettet. Da Silje skal passe den nye nabos datter, er det starten på nye og uventede oplevelser.

KOPIEN

Lix-tal: 11

ALINEA

Cornelia Strøh ET STIK I HJERTET OG ET PÅ KINDEN

SANDRA SCHWARTZ

ISBN 978-87-23-521996

10/01/2018 08.58

Fodboldbrødre

HAR TALENT

Lix-tal: 18

Pigen der åbner døren, har blå øjne og langt lyst hår. „Hvor skal Vilde sidde?“ siger Ida. „Vilde kan sidde ved siden af dig,“ siger Mette. Vilde går roligt ned mod Ida. Emma følger hende med øjnene, hun ser sød ud. Bare hun kunne sidde sammen med Vilde.

LINE LEONHARDT

Lix-tal: 12

Fodboldbrødre

9 788723 530707

Ida og Emma er bedste veninder. BFF, best friends forever! Men i dag starter en ny pige i klassen.

Virus

TIL AJAX 9 788723 527110

MUNK SCHELLER

HAR TALENT

9788723527103_omslag.indd 3

Fodboldbrødre

Læs også: Fodboldbrødre – Slår kontra Fodboldbrødre – Har talent Fodboldbrødre – Til Ajax

SANDRA SCHWARTZ

Fodboldbrødre SANDRA SCHWARTZ

EN NY SPILLER

Pep og Johan er brødre og spiller på Astrups U15-hold. Tor er kommet til klubben fra CIF, og han er god. Johan og Pep er nervøse for deres plads på holdet. Kan Erik få plads til9788723527110_omslag.indd dem alle tre? 3

TIL AJAX

Fodboldbrødre

Læs også: Det er onsdag, og Johan og Pep erFodboldbrødre på vej – Slår kontra til træning med de andre. Fodboldbrødre – Har talent Ude på banen står Erik med en ny Fodboldbrødre spiller. – En ny spiller „Hvem er det?“ siger Pep. ANDREAS „Det ved jeg ikke,“ siger Johan. „Erik har ikke sagt noget om en ny spiller.“

m. ver det, og

PRIS 190 kr. ISBN 9788723528278 LIX 20

VILD MED VILDE

ANDREAS MUNK SCHELLER

ANDREAS MUNK SCHELLER

Pep og Johan er brødre og spiller på Astrups U15-hold. Der er pause i ligaen. Men Astrup skal spille en træningskamp mod Ajax i Amsterdam. Det er Peps store drøm en dag at spille for Ajax, så han træner hårdt for at være klar. Men prøver han for hårdt?

Kvin er den fantastiske fortælling om Safeds farlige rejse ud og hjem. En klassisk og udødelig fortælling om det gode og det onde.

KOPIEN

Fodboldbrødre

Præcis kl. 15 løber Astrup på banen for at møde Ajax’s U15-hold. 5000 tilskuere sidder klar på stadion. Pep har aldrig spillet foran så mange. Det er nu, Pep skal vise, alt hvad han kan.

Søren Hemmingsen og Cecilia Bogh KVIN

25/01/2018 13.05

LINE LEONHARDT

Cornelia Strøh

ANDREAS MUNK SCHELLER

SANDRA SCHWARTZ

ANDREAS MUNK SCHELLER

Cornelia Strøh

eder i er og sse den nye rnlig r får og sit

9 788723 526410 Lix-tal: 19

9788723526410_omslag.indd 3

En sci-fi-tegneserie, hvor vi både møder hovedpersonen Rasmus, en gal videnskabskvinde og en hjort med tre øjne.

SØREN HEMMINGSEN CECILIE BOGH

Safed ved, at en arlak er en hel dagsrejse. Han kan mærke spændingen bruse i sit blod. Til sidst kan han ikke holde mund. „Jeg vil med!“ vælter det ud af ham.

Anton tror, det bliver en kedelig dag i skolen. Men dagen bliver helt anderledes, da det banker på døren midt i dansktimen.

UDKOMMER START 2019

SØREN HEMMINGSEN OG CECILIE BOGH

TOM KRISTENSEN

PETER GRØNLUND

SANDRA SCHWARTZ

PETER GRØNLUND

pORTAL LARS KRAMHØFT

22/02/2017 14.09

Læs mere om veninderne Vilde, Emma og Ida i BFF Vild med Vilde.

Udvalgt

9 788723 530684 Lix-tal: 12

Andreas Munk Scheller SERIE: FODBOLDBRØDRE

Sandra Schwartz SERIE: KOPIEN

Line Leonhardt SERIE: BFF

Serien Fodboldbrødre handler om brødrene Pep og Johan, der spiller fodbold sammen på Astrups U15-hold. Serien handler om livet på banen.

Tænk hvis du kunne få en tro kopi af dig selv. En der kunne klare alle de pligter, du ikke selv orker. Letlæste spændingsbøger til børn fra 8 år.

BFF er vores nye pigeserie om de to veninder Ida og Emma og de konflikter der kan opstå, når to slyngveninders tætte bånd bliver udfordret. BFF - Best friends forever!

PRIS 148 kr. ISBN 9788723527110 ISBN 9788723527103 ISBN 9788723521996 LIX 12, 12 & 11

PRIS 157 kr. ISBN 9788723525147 ISBN 9788723525130 LIX 13

PRIS 148 kr. ISBN 9788723522412 ISBN 9788723530684 LIX 10 & 12


LÆS DIG GENNEM LABYRINTEN AF HISTORIER

Rød Læseklub – Labyrint er en sjov og anderledes læseoplevelse, som giver anledning til mange genlæsninger. Labyrintbøgerne indeholder et spilelement, hvor læseren selv styrer bogens handling.

DANIEL ZIMAKOFF LABYRINT

bortført af den onde morder, er det din opgave at slippe er for sent. Lykkedes det? mer du!

LABYRINT er

ger, hvor du styrer ng. Bestem hvad l gøre, og læs dig nten af historier.

9 788723 527387

Mit tog går om ti minutter. Måske kan jeg nå det, hvis jeg løber. „Vi ses,“ råber Abdel efter mig, da jeg løber ned ad trappen. „Pas på morderen!“ „Ses!“ råber jeg. Gaden er mørk og øde. Gid jeg havde taget min cykel med.

Linus er privatdetektiv. Og han har netop hængt skiltet op, da hans første kunde banker på. Stellas mor er forsvundet. Og så alligevel ikke. Skal Linus tage sagen, og løser han mysteriet? Det bestemmer du!

Der er en morder på fri fod. Indtil nu er en pige fundet myrdet og en matematiklærer er forsvundet. Hvem bliver det næste offer? Det bestemmer du!

Rød Læseklub LABYRINT er spændende bøger, hvor du styrer bogens handling. Bestem hvad personerne skal gøre, og læs dig gennem labyrinten af historier.

Rød Læseklub LABYRINT er spændende bøger, hvor du styrer bogens handling. Bestem hvad personerne skal gøre, og læs dig gennem labyrinten af historier.

9 788723 527394

Bjarke Schjødt Larsen DR. KRANK 9788723527394_omslag.indd 3

25/01/2018 09.57

Lix-tal: 12

Daniel Zimakoff PRIVATDETEKTIV 9788723527400_omslag.indd 3

PRIS 157 kr. ISBN 9788723527387 LIX 13

PRIS 157 kr. ISBN 9788723527394 LIX 20

PRIS 168 kr. ISBN 9788723527400 LIX 12

KIT A. RASMUSSEN

KIT A. RASMUSSEN

KIT A. RASMUSSEN

FLAMMERNES KLØER

GRAVEN

I Flammernes kløer beslutter Anders og hans ven Kalle sig for at opklare en stor sag om syv brande på Egevej. Politiets efterforskning tyder på, at der er en pyroman på spil. Drengenes spor ender blindt med de manglende beviser. Men kriminalassistent Henrik, der selv bor på Egevej og arbejdede på sagen, hjælper Anders og Kalle videre i deres opklaring.

Flammernes kløer er en del af serien Journal X og kan læses uafhængigt af de andre bøger i serien.

9 788723 536389

9 788723 536358

Lix-tal: 18

Lix-tal: 18

FLAMMERNES KLØER

GRAVEN

„Pyromanen brugte et system. Et imponerende lille setup. Uden at blive for teknisk kan jeg forklare det sådan her: Han tændte et stearinlys, og rundt om det lagde han klude, der var fugtet med brandbar væske. Når lyset brændte ned, fik flammen fat i kludene … Og så kan I nok regne ud, hvad der skete.“ Så fik flammerne fat. Kalle ser det for sit indre blik og gyser.

KIT A. RASMUSSEN

KOBRAGIFT

9 788723 536341

KIT A. RASMUSSEN

FED KRIMISERIE I RØD LÆSEKLUB

KOBRAGIFT

I Kobragift vil Anders og hans ven Kalle undersøge, om slangeforskeren Rasmus’ død skyldes en ulykke med en kobraslange, eller om der er tale om mord. Med giftige slanger, der kigger op af terrarierne, og kriblende historier fra Rasmus’ familie og venner nærmer drengene sig en opklaring. Men noget går galt. Og kobraslangens angreb afgør endnu en gang, om der er tale om liv eller død.

Lix-tal: 18

I asken fra kriminalassistent Madsens nedbrændte hus finder Anders en gammel metalkasse. Den er fyldt med gamle journaler. Det er uopklarede sager, som Madsen har efterforsket. Nu er han død.

KIT A. RASMUSSEN

PETER GRØNLUND

PETER GRØNLUND I asken fra kriminalassistent Madsens nedbrændte hus finder Anders en gammel metalkasse. Den er fyldt med gamle journaler. Det er uopklarede sager, som Madsen har efterforsket. Nu er han død.

JOURNAL X VAMPYRKULTEN

Kobragift er en del af serien Journal X og kan læses uafhængigt af de andre bøger i serien.

Graven er en del af serien Journal X og kan læses uafhængigt af de andre bøger i serien.

25/01/2018 09.40

Der er en morder på fri fod. Indtil nu er en pige fundet myrdet, og en matematiklærer er forsvundet. Hvem bliver det næste offer? Det bestemmer du!

I terrariet løfter kobraen sit hoved. Og mere og mere af kroppen. Kom nu, Kalle. Løb. Hop. Gør noget! Men benene rører sig ikke. Han kan næsten ikke trække vejret. Den lille tunge spiller ud af kobraens mund. Skub låget på plads. Det er bare fem skridt. Fem skridt og et lille skub. Før den når højere op.

„Det her er blade fra en blodbøg, plukket ved midnat på en måneløs nat.“ Anders nikker, som om han er helt med. „Og her har vi huden. Skrællet af en nyligt afdød i tykke flager.“ Kalle prøver at holde kvalmen tilbage. Anders nikker lidt mindre ivrigt. „Og blod. Det er jo det vigtigste,“ siger hun. „Tappet fra et barn på under to år.“ „Blod?“ Kalles stemme ryster.

Kit A. Rasmussen FARLIG TOGTUR

Linus er privatdetektiv. Han har netop hængt skiltet op, da hans første kunde banker på. Stellas mor er forsvundet. Og så alligevel ikke. Skal Linus tage sagen?

PETER GRØNLUND

I Graven vælger Anders og hans ven Kalle at grave dybere i en sag, der foregår på kirkegården. Den 13. i hver måned bliver grave åbnet i nattens mørke. Drengene beslutter sig for at finde ud af, hvem eller hvad der står bag. Bliver gravene åbnet nedefra? Eller foregår der mystiske ritualer på kirkegården om natten? Da Anders og Kalle er ved at opklare sagen, bliver de begravet i svar, som gør det svært at trække vejret.

25/01/2018 08.58

Det er dig, der er hovedpersonen i labyrintbogen om dr. Krank. Rygtet siger, at han bortfører børn fra byen og laver forsøg med dem, og du er den næste.

JOURNAL X ROCKERDRABET

I asken fra kriminalassistent Madsens nedbrændte hus finder Anders en gammel metalkasse. Den er fyldt med gamle journaler. Det er uopklarede sager, som Madsen har efterforsket. Nu er han død.

FARLIG TOGTUR

9 788723 527400

Lix-tal: 20

Lix-tal: 13

KIT A. RASMUSSEN LABYRINT

FARLIG TOGTUR

Jeg fik en krybende fornemmelse ned ad rygraden. Var moren blevet bodysnatchet ligesom i de film, jeg så på YouTube? Nej, det var nok bare mig, der var for ufo-nørdet. „Kan du hjælpe mig?“ Igen de to store øjne lige i fjæset på mig.

uden for ruden. Du vågner ånens lys i mørket. Du har m, hvad du laver her, men du hvor du er: i dr. Kranks hus.

KIT A. RASMUSSEN

DANIEL ZIMAKOFF

BJARKE SCHJØDT LARSEN

BJARKE SCHJØDT LARSEN

LABYRINT

Journal X er en ny række af spændende krimi-bøger i Alineas Røde Læseklub. Bøgerne er selvstændige krimihistorier, der kan læses uafhængigt af hinanden. Bøgerne har alle et lix-tal på mellem 16 og 18 og kan varmt anbefales til børn, der har været glade for serien Koldt blod. Journal X – Rockerdrabet Journal X – Vampyrkulten Journal X – Kobragift Journal X – Graven Journal X – Flammernes kløer

ISBN 9788723529046 ISBN 9788723529053 ISBN 9788723536341 ISBN 9788723536389 ISBN 9788723536358

Bøgerne koster 168 kr.

Husk, at I finder gratis læseforståelsesopgaver til alle titler på laeseklub.alinea.dk

Alinea — 45


SORT LÆSEKLUB Sort Læseklub er frilæsningsbøger til elever fra 12 år.

METTE FINDERUP

SISSEL BERGFJORD OG LARS VEGAS

HACKER

„Hvad venter vi på?“ Mek var urolig. Selvom det virkede, som om de var kommet fri af deres forfølgere, forventede han når som helst, at bildøren blev revet op, og han selv blev flået ud og smidt ned på jorden på Rådhuspladsen med en pistol i nakken. Mek bruger lang tid foran sin computer. Han er både god til spil og til at kode. Til gengæld er han ikke så god til at passe sin skole. Han keder sig og pjækker så meget, at han bliver truet med bortvisning. En aften hacker han sig ind på skolens server for at ændre tallet for sit fravær. Men her støder han på oplysninger, der ændrer hans liv. Hacker er en actionhistorie om magtmisbrug og løgne og digital overvågning, og det er svært ikke at lade sig rive med. Hvem kan du stole på? Hvem er de gode? Hvem er de onde? Og mon de holder øje med dig … lige nu?

METTE FINDERUP

ISBN 978-87-23-521798

LARS KRAMHØFT

HACKER

BIONIC

ALINEA 9 788723 521798 Lix-tal: 24

Sissel Bergfjord PÅ KANTEN

Mette Finderup HACKER

Lars Kramhøft BIONIC

En kanotur til Sverige er ikke drømmen, når man er fjorten. Og slet ikke med en far, man ikke kan stole på.

På kanten er en smuk historie om tab, sorg og en joke, der kammer over. Og det er fortællingen om et meget stærkt venskab.

Hacker er en action-historie om magtmisbrug, løgn og digitalovervågning. Hvem kan du stole på? Hvem er de gode? Hvem er de onde?

Intens science fiction fra start til slut. Akin kæmper som alle andre for overlevelse i Dumpen.

PRIS 170 kr. ISBN 9788723527974 LIX 20

PRIS 170 kr. ISBN 9788723516862 LIX 13

PRIS 194 kr. ISBN 9788723521798 LIX 24

PRIS 170 kr. ISBN 9788723527301 LIX 20

Sissel Bergfjord og Lars Vegas DYBET

PETER KROGHOLM

hitman 1

PETER KROGHOLM

hitman

Villads har et problem. Det er Kevin, der er problemet. Kevin og hele hans crew plejer ellers ikke at gøre Villads noget. De kalder ham bare en klam taber og sådan noget. Det er han vant til. Men en dag går det galt. Villads svarer igen. Det skulle han ikke have gjort …

problemet med kevin

yngste vært at ret med ngen, der penge,

INGEN VEJ TILBAGE

d vand.

HENRIETTE ROSTRUP

DORTE LILMOSE

mer.

Jeg mærker skoen i ryggen. Den presser mig længere ned, så mit ansigt bliver helt fladmast mod asfalten. „Jeg kunne ikke undgå at lægge mærke til, at du virkelig holder af udsigten oppe fra byens tage,“ siger Kevin. „Jeg synes, du skal vise mig den.“ Jeg forsøger at ryste på hovedet, men kan ikke bevæge mig. „Det vil du gerne?“ De andre griner. „Hvor dejligt. Skal vi sige i eftermiddag?“

hitman

2

HENRIETTE ROSTRUP

PROBLEMET MED KEVIN er en spændende bog DORTE LILMOSE

om mobning, løgne og venskaber og om at finde sig selv – uden at gå til grunde.

vært

9 788723 528193

9 788723 525253

Lix-tal: 20

Lix-tal: 20

Dorte Lilmose INGEN VEJ TILBAGE

NOMINERET TIL ORLAPRISEN 2018

Henriette Rostrup PROBLEMET MED KEVIN

Peter Krogholm HITMAN 1

Peter Krogholm HITMAN 2

Jonas er fascineret af bandemiljøets magt, penge og fællesskab. Han bliver da også en del af Faraos bande. Men bandelivet har en bagside: Når man først er kommet ind, er det svært at slippe levende ud.

En handlingsmættet bog, der er både grufuld og ond, men med masser af varme og håb. Det er umuligt ikke at leve sig ind i hovedpersonen Villads’ dilemmaer, mens han forsøger at finde sin egen vej.

I Hitman 1 kommer Andreas i sit livs dilemma, da han får en noget anderledes konfirmationsgave af sin forældre. Lige meget hvad han gør, synes hans liv kun at have én retning: direkte mod afgrunden.

I Hitman 2 lever Silje og hendes far et liv på flugt. Døden ånder dem konstant i nakken, og det er svært at knytte venskaber, når ens liv er fyldt af løgne. Og hvem kan Silje overhovedet stole på?

PRIS 170 kr. ISBN 9788723528193 LIX 20

PRIS 194 kr. ISBN 9788723525253 LIX 20

PRIS 194 kr. ISBN 9788723525734 LIX 23

PRIS 194 kr. ISBN 9788723525741 LIX 23

9788723525253_omslag.indd 3

46 — Vi læser 2017

22/01/2018 16.41

22/01/2018 16.11


EN SERIE OM AT VÆRE PÅ FLUGT

I virkeligheden hedder Johanne slet ikke Johanne. Og hendes bror, Christian Eriksen, har valgt sit navn efter fodboldspilleren af samme navn. Sammen med deres mor er de på flugt fra deres voldelige far.

Jagten er en alvorlig, vigtig og medrivende serie om livet, når det er svært. Men det er også en varm og vedkommende fortælling om venskaber, forelskelse og det at starte forfra. Bøgerne kan læses uafhængigt af hinanden.

ANNE-MARIE DONSLUND

„MOR!“ råber Christian inde fra soveværelset. „MOAR!“ skriger han.

JAGTEN

Det er først, da falckmændene løfter hende op på båren, at hun vågner. Hun glipper med øjnene og råber fars navn og klynker, at han ikke må slå hende ihjel. Falckmændene kigger på hinanden. Så siger de, at de nok skal passe på hende, at hun ikke skal være bange, at hun er faldet om og skal på sygehuset. I virkeligheden hedder Johanne slet ikke Johanne. Og hendes bror, Christian Eriksen, har valgt sit navn efter fodboldspilleren af samme navn.

BRANDEN

De er på flugt fra deres voldelige far, og mens de jagter et nyt liv, jagter faren dem. Lykkes det dem nogensinde at blive fri?

JAGTEN er en alvorlig, vigtig og medrivende serie om livet, når det er svært. Men det er også en varm og vedkommende fortælling om venskaber, forelskelse og det at starte forfra.

Anne-Marie Anne-Marie Donslund Donslund

Anne-Marie Donslund

JAGTEN EFTERSØGT

Anne-Marie Anne-Marie Donslund Donslund Anne-Marie Donslund

Anne-Marie Anne-Marie Donslund Donslund

JAGTEN JAGTEN JAGTEN JAGTEN JAGTEN JAGTEN JAGTEN BRANDEN er anden bog i serien

og kan læses uafhængigt af de andre.

UNDERCOVER UNDERCOVER 9 788723 524201

LORTELIV LORTELIV BRANDEN

KIDNAPPET KIDNAPPET

Lix-tal: 19

Anne-Marie Donslund JAGTEN - EFTERSØGT

Anne-Marie Donslund JAGTEN - UNDERCOVER

Anne-Marie Donslund JAGTEN - BRANDEN

PRIS 194 kr. ISBN 9788723536679 LIX 19

PRIS 194 kr. ISBN 9788723524171 LIX 19

PRIS 194 kr. ISBN 9788723524201 LIX 19

9788723524201_omslag.indd 3

18/08/2017 14.52

Anne-Marie Donslund JAGTEN - KIDNAPPET PRIS 194 kr. ISBN 9788723525277 LIX 19

NYHED FRA KIT A. RASMUSSEN KIT A. RASMUSSEN

Julian er en stille dreng uden mange venner. Da hans søster Liv ikke kommer hjem efter en bytur, opdager Julian nye sider af sig selv. Sammen med Livs veninde leder han efter en forklaring på søsterens forsvinden og efter Spor af Liv. Spor af Liv er en spændende og dramatisk thriller om ensomhed, kærlighed og venskab. Men også en fortælling om, at familier ikke altid er, som de ser ud til at være. PRIS 194 kr. ISBN 9788723536303 LIX 19

Husk, at I finder gratis læseforståelsesopgaver til alle titler på laeseklub.alinea.dk

Alinea — 47


Automatisk optankning? Få fem nyheder to gange om året til en fast, lav pris 375 kroner pr. bogpakke

Marie Duedahl GIV DEN GAS, FAR!

Det er en lille grå Kia.

Far skal købe en ny bil. Trine Risom-Andersen En sej bil. HUGO HELMIG Så de kan køre stærkt!

Kit A. Rasmussen JOURNAL X – KOBRAGIFT Kit A. Rasmussen SPOR AF LIV

Er Gloria syg?

Gry har en pony. Den hedder Gloria. Der er noget galt med Gloria. Gjorden er for kort. Og Gloria vil ikke i trav. Gry bliver ked af det. Er Gloria mon syg? Læs også: Gry får en pony Gloria løber væk Gry på rideskole Bider Gloria?

9 788723 536228 Lix-tal: 5,2

Giv den gas, far!

BIRGITTE BREGNEDAL

Er Gloria syg?

giv den gas, far!

Birgitte Bregnedal ER GLORIA SYG? Teo er træt af fars bil.

MARIE DUEDAHL

BIRGITTE BREGNEDAL

MARIE DUEDAHL

BOGPAKKEN NOVEMBER 2018

Let-tal: 11

9 788723 530677 Lix-tal: 10,3

Let-tal: 15

KIT A. RASMUSSEN

TRINE RISOM-ANDERSEN

KIT A. RASMUSSEN KIT A. RASMUSSEN

KOBRAGIFT

HUGO HELMIG

sik.

TRINE RISOM-ANDERSEN

HUGO HELMIG 9 788723 530486 Lix-tal: 17

Tegn abonnement på Alineas bogpakker og få 10 frilæsningsbøger om året til en fast, lav pris. Bogpakkerne indeholder altid kun nyheder og sendes direkte til skolen to gange om året: 1. maj og 1. november. Prisen er eksklusive moms. Bestil på alinea.dk/bogpakker


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.