Vi læser #6

Page 1

Magasin om bøger, børn og læsning · 2019 · #6

Caroline, Luc, Bertram og Elke er alle fuldblods fantasy-fans. Læs om, hvorfor de er så vilde med fortryllede verdener.

Fantasy er meget mere end billige plot med drager og orker. Vi har mødt litteraturprofessor Marianne Børch.

Hun er en af Danmarks mest elskede fantasyforfattere. Vi har været på besøg hos Josefine Ottesen.

Skøre, skægge og drabelige historier. Om alt fra monstre og missekatte til venskaber, drømme og drengestreger.

Elevportrætter

Interview

Interview

Se alle de nye titler

Forført af fantasy


Indhold

s. 4

FORFØRT AF FANTASY Mød Caroline, Luc, Bertram og Elke, der alle er fuldblods fantasy-fans. Her fortæller de om, hvorfor de er så vilde med verdener, hvor “alt kan ske”.

s. 22

”I FANTASY ER DER INGEN GRÆNSER FOR, HVAD DU KAN” Illustrator Pernille Hinnerup Jensen står bag hundredvis af illustrationer til fantasybøger for børn. Hun er opflasket på højtlæsning og tegneserier og hårdt arbejde. Og hendes forældre har altid sagt, at hun kunne blive lige, hvad hun ville.

s. 18

FANTASY ER DANNELSE. FORUDSIGELIGHED. TRYGHED. Hun er en af Danmarks mest elskede børnebogsforfattere og mener, at fantasy både skaber orden i kaos og er en grønspættebog i, hvordan man bliver et godt menneske. Vi har mødt forfatter Josefine Ottesen.

s. 28

JEG OPDAGER NYE LAG, HVER GANG JEG GENLÆSER HENDES BØGER”. Vi spørger ind til fantasyblogger Kirsten Blochs bejestring for Josefine Ottesen som forfatter.

s. 30

s. 14

FANTASIENS MUSKLER SKAL TRÆNES – OG FANTASTIKKEN ER ET FREMRAGENDE TRÆNINGSCENTER Den fantastiske litteratur er ikke nødvendigvis en flugt fra virkeligheden. Der kan være nok så mange trolde og tidsmaskiner, men de moralske dilemmaer er både typiske og genkendelige.

F­ANTASY ER IKKE BARE EN GENRE, MEN EN MÅDE AT TÆNKE PÅ Fantasy er så meget mere end billige plot med drager og orker. Genren gør os klogere på både verden og os selv. Kom med ned i fantasy’ens dyb med litteraturprofessor Marianne Børch.


”Siden J.K. Rowling indtog alverdens læsehjerter med sit Harry Potter-univers, er interessen for fantasy og dens medfølgende undergenrer kun steget med raketfart.” I dette nummer sætter vi spot på fantasy Vi ved det allesammen. Børn og unge elsker historier, der udspiller sig i eventyrlige universer med afskyeligt grimme orker og væsner med overnaturlige evner. Og spørger vi bibliotekerne, er meldingen klar: Siden J.K. Rowling indtog alverdens læsehjerter med sit Harry Potter-univers, er interessen for fantasy og dens medfølgende undergenrer kun steget med raketfart. Også hos danske børn og unge. Bibliotekernes melding underbygges af den seneste store læseundersøgelse fra 2017, hvor danske læseforskere spurgte 9.000 børn om, hvilke bøger de helst tager ned af bogreolerne. 40 procent meldte ind på fantasy/science fiction-genren og 31 procent på horrorbøger. Derfor har vi i dette nummer af Vi læser valgt at dykke ned i, hvad fantasy egentlig kan, og hvordan det er blevet den genre, som de yngre generationer tilsyneladende slet ikke kan få nok af. Blandt de mest populære danske fantasyforfattere står Lene Kaaberbøl, Kenneth Bøgh Andersen og Josefine Ottesen. De har alle tre været med til både at definere og legitimere fantasygenren herhjemme. Alle tre har viet store dele af deres forfatterskab til netop den fantastiske litteratur, og fælles for dem er, at de har en særlig evne til at fange deres læsere uanset alder og læseniveau. Så glæd dig til portrættet af Josefine Ottesen inde i magasinet.

Litteraturprofessor Marianne Børch har et særdeles blødt punkt for fantasy. Derfor har vi på side 30 spurgt hende om, hvad der gør genren til noget særligt. Ifølge hende kan fantasy nemlig noget, som kun få andre litterære genrer kan i samme grad: Fantasy kan gøre livets store dilemmaer både konkrete og vedkommende. Læserne kastes ind i en centrifuge af eksistentielle spørgsmål om det, de begærer, afskyr og det, de er klar til at dø for. Og som Mathias Clasen, ph.d. og ekspert i afhuggede hoveder og flænset kød, fremhæver i artiklen på side 14, så skal børnenes fascination af fantastikkens fremmedgjorte verdener netop ikke ses som en flugt fra virkeligheden. For de menneskelige karakterer opfører sig præcis som dem (og os voksne i øvrigt), og de moralske konflikter og dilemmaer er både typiske og genkendelige. Så til trods for at den fantastiske litteratur i perioder har været betragtet som en lidt fladpandet genre, har fantasy vist sig at kunne appellere bredt på tværs af litterær interesse og ikke mindst alder. Så hvad enten du er bibliotekar eller dansklærer, så fortsæt trygt med at kaste alle de fantasybøger i favnen på dine elever, du overhovedet har mulighed for. For fantasy hylder den gode historie, og den kan lære børnene noget om sig selv og verden. Velkommen til et helt ’fantastisk’ nummer af Vi læser.

Redaktionen

Trine Risom-Andersen

Andreas Scheller

Stine Honoré

Alinea — 3


Forført af fantasy Mød Caroline, Luc, Bertram og Elke, der alle er fuldblods fantasy-fans. Her fortæller de om, hvorfor de er så vilde med verdener, hvor “alt kan ske”. Fortalt til Hanne Korvig Foto Martin Stampe

4 — Vi læser 2019 2018


Caroline Winkel Ravn

9. klasse

Hvilken fantasybog var den første, du læste?

Det var, meget kliché-agtigt, Harry Potter. Jeg var ti år, gik i 3. klasse og havde set de første tre Harry Potter-film. Bagefter læste jeg bøgerne og var solgt. Hvad var det ved universet og genren, der fik dig på krogen?

Jeg var lige flyttet skole, og det var jeg ikke særligt glad for. Så det gjorde stort indtryk på mig, at Harry Potter var kommet på en skole, som han var så glad for, og hvor han kunne lave helt fantastiske ting. Jeg kan huske, at jeg tænkte: “Ej, jeg gad godt at være ligesom ham.”

Hvilken karakter har du været særligt fascineret af?

Jeg har lige læst første bind i serien om den fattige pige Feyre i bogen Et rige af torne og roser. Hun bliver taget til fange af elverne, som har ry for at dræbe, voldtage og holde mennesker som slaver, men Feyre lærer at tilpasse sig og bliver forelsket. Det første forhold går ad h… til, men anden gang hun forelsker sig, bliver hun storfyrstinde af Natriget. Og så er historien i gang. Det, der berører mig, er, at Feyre kommer til at elske noget, som hun hader. Men hun redder stadigvæk dem, som hun elsker allerhøjest, nemlig menneskene. 

Alinea — 5


sy-verden. Det univers er så meget bedre end vores egen verden. Når de har krig i fantasy-verdenen, så får de en ende på den på en god måde. Vi sender bare flere soldater ind. Og dem, der har flest soldater, de vinder bare. Og hvorfor gør vi ikke mere ved den globale opvarmning? I fantasy-verdenen gør de noget! Ville det være nemmere at score

kærester, hvis man havde magiske kræfter?

Jeg tror, det kommer an på evnen. Hvis man ikke kan kontrollere sine kræfter, så er det ikke godt, men hvis man har charme og bruger sin kraft til at beskytte dem, man elsker, så kunne jeg godt falde for det. Hvilken magisk kraft kunne score dig? Hvilken magisk kraft er du mest fascineret af?

Læser du også andre genrer?

Jeg er dødfascineret af alle kræfter. Mange af karaktererne kan både kontrollere vand, ild, jord, is og vind. Og når de bruger deres magt til at gøre verden bedre, så er det helt fantastisk.

Ja, men ikke i lige så høj grad. Det er mest, fordi mine forældre synes, at jeg bør læse nogle andre genrer. Jeg har kastet mig ud i sci-fi, krimi, gys og realisme, men det er bare ikke lige så godt som fantasy …

Gør historierne dig klogere på dig

Hvad kan fantasy-genren, som andre

Ja. For eksempel når rektor Albus Dumbledore i Harry Potter siger: “Lykke kan findes i selv de mørkeste tider, hvis bare man husker at tænde et lys.” Hvis man har det rigtig skidt, så skal man bare huske, at man altid kan gøre noget for at få det bedre.

Det er det med magien. Det, at man kan alt og kan ønske sig alt. Man behøver ikke at være afhængig af andre. Man vil jo gerne kunne selv, hjælpe sig selv. Nu hvor der kommer så mange robotter og tager vores arbejde for eksempel … Det har jeg ikke lyst til, for hvad skal vi mennesker så lave? Bare sidde på vores flade røv?

selv? På livet?

"Jeg kan godt lide, når det bliver lidt voldsomt, lidt tortur-agtigt." Skræmmer historierne dig nogle gange?

Der er helt klart nogle scener, der har skræmt mig, men generelt kan jeg godt lide, når det bliver lidt voldsomt og tortur-agtigt. Hvis en karakter, der virkelig går over mine grænser, dør, så kan jeg godt nyde det. Det er sværere, hvis der sker noget ondt i realistiske bøger, fordi karaktererne er tættere på en selv, end fantasy-personer er.

6 — Vi læser 2019

genrer ikke kan?

Lever historierne og karaktererne

videre i dig, når du lukker bogen og smører dig en leverpostejmad?

Ja, det gør de, og det er altid trist, når en bog er slut. Derfor er jeg begyndt at læse fanfiction. Det er fans, der selv digter videre på historierne. Hvad ville der ske, hvis Harry Potter blev dræbt? Hvordan ville verden så se ud? Det er rigtig sjovt. Kunne du tænke dig at leve i en

magisk verden, eller er du glad for at leve i en realistisk verden?

Så ville jeg vælge at leve i en fanta-

Det vigtigste for mig er, at personen er ærlig og ikke skjuler noget. Ærlighed kunne godt være en magisk kraft. Og score mig.

"Ærlighed kunne godt være en magisk kraft. Og score mig." Keder teenagere sig bare for vildt? Siden I er så vilde med fantasy?

Der er nogle undersøgelser, der viser, at børn i dag keder sig meget mere end før, og jeg tror, det er, fordi vi har så meget elektronik. Vi er blevet vænnet til, at når forældre ikke lige ved, hvad de skal gøre, så siger de: “Værsgo, her er iPad’en.” Man kan selvfølgelig komme ind i fantastiske verdener på iPad’en også, men for det meste ligner det noget, der kan ske i den virkelige verden. Hvad er din egen største fantasydrøm?

At kunne gøre verden til et bedre sted, hvor folk kan leve i fred og ikke bekymre sig. 


Luc Milian Wisøfeldt 5. klasse

Hvornår begyndte du at læse fantasy?

Det gjorde jeg i 3. klasse. Jeg startede med at læse en serie, der hedder Taynikma. Hvad var det ved universet og genren, der fik dig på krogen?

Det var det, at der skete så meget, som ikke kan ske i denne her verden. Taynikma handler om en dreng, der skal dræbe nogle monstre og redde en by, og han bliver selvfølgelig udfordret og forhindret i det, men han får også en masse venner på sin vej. Den er ret dramatisk, og det, at hele bogen er én lang forhindring for ham, syntes jeg, var rigtig fedt. Hvilken karakter har du været særligt fascineret af?

Det må helt klart være Harry Potter! Han kan både være dum som en dør og være enormt klog i kamp. Er du selv sådan? Dum som en dør og enormt klog?

Ja, det vil jeg sige, men jeg spiller dum, haha.

Hvilken magisk kraft er du mest fascineret af?

Usynlighed. Ligesom Frodo i Ringenes Herre, der kan blive usynlig, når han har den magiske ring på. Jeg kunne godt tænke mig at kunne gøre mig usynlig. Det kunne være grineren at kunne forsvinde fra klassen, når man ikke gad at være der mere. Gør historierne dig klogere på dig selv?

Ikke så meget på mig selv, men jeg synes, at de rejser, som karaktererne kommer ud på, er spændende. Skræmmer historierne dig nogle gange?

Ja. Lige nu læser jeg en bog, der hedder Mortal Engines. I starten af bogen er der en person, som tror, at hovedpersonen er god, men i virkeligheden er han ond, og han kaster den godtroende ud fra et luftskib. Personen havde tillid til ham, og det skulle han så ikke have haft. Dét skræmte mig. 

Alinea — 7


Læser du andre genrer også?

Ville det være nemmere at score kærester, hvis man

Lever historierne og karaktererne videre i dig, når du

Det kunne godt være. Måske kunne man ændre lidt på, hvordan man så ud, og så kunne det være, der lige kom en forbi ... Hehe.

Nej, jeg læser kun fantasy. Og det er fint med mine lærere og mine forældre. De kan godt lide, at jeg læser tykke bøger.

lukker bogen og smører dig en leverpostejmad?

Ja, nogle gange. Så tænker jeg på, hvad der kommer til at ske med dem; om de kommer til at dø. Jeg tænker stadig på Harry Potter, selvom det er lang tid siden, jeg har læst bøgerne. Hvilken fantasy-bog ville du anbefale til andre?

Ringenes Herre. Den er spændende; der er masser af fede cliffhangers og over hundrede forskellige karakterer. Kunne du tænke dig at leve i en magisk verden, eller er du glad for at leve i en realistisk verden?

Det kunne være grineren at leve i en magisk verden. Hvis man tænker på noget, så kan man jo få det til at ske. Lige nu kan jeg for eksempel ikke bare bygge mig en flyvende bil, vel?

havde magiske kræfter?

Hvilken magisk kraft kunne score dig?

Hvis personen kunne se, om jeg løj; lidt ligesom Skammerens datter, der kan se, om man skammer sig. Så ville man aldrig bare gå hen til en anden og være utro. Så ville man opføre sig ærligt. Keder børn sig bare for vildt? Siden I er så vilde med fantasy?

Nogle gange keder vi os nok, for vi laver det samme hver eneste dag. Vi har jo et skoleskema, som vi er nødt til at følge. Og i weekenderne sidder os drenge for det meste bare og spiller CS:GO.

"Min største fantasy-drøm er at have uendeligt med penge, for så kunne jeg give til de fattige hele tiden." Hvad er din egen største fantasy-drøm?

At have uendeligt med penge, for så kunne jeg give til de fattige hele tiden. 

8 — Vi læser 2019


Hvilken karakter har du været særligt fascineret af?

Callum Hunt i Jernprøven. Man tror hele historien igennem, at han er den gode, men i virkeligheden er han den onde, og han ved det ikke selv, før en af hans tjenere fortæller ham det. Det er sygt. Hvilken magisk kraft er du mest fascineret af?

Callum Hunt bruger kaos-kraft, som gør, at han kan fjerne ting og sende dem ud i tomrummet. Han kan også lave skygge-elementaler; det er en type monstre. Det er en meget vild og spændende kraft. Skræmmer historierne dig nogle gange?

Nej. Jeg har kun oplevet, at jeg har haft svært ved at slukke lyset, fordi jeg gerne ville læse mere … Læser du andre genrer også?

Ja, en smule krimi og lidt fakta. Hvad kan fantasy, som andre genrer ikke kan?

Det magiske er uforudsigeligt. Alt kan ske, og alt kan ændre sig. Fakta kan ikke ændre sig. Fakta er fakta. Lever historierne og karaktererne videre i dig, når du lukker bogen og smører dig en leverpostejmad?

Ja, nogle gange tænker jeg lidt på dem. Men ikke så meget, hvis jeg har læst bøgerne flere gange, og det gør jeg tit, fordi de er så gode. Hvilken fantasy-bog ville du anbefale til andre?

Jeg vil altid anbefale Harry Potter. Ellers Percy Jackson. De er ikke megasvære at læse, og de er stadig spændende. Kunne du tænke dig at leve i en magisk verden, eller er du glad for at leve i en realistisk verden?

Jeg vil helst leve i den her verden. Der er mere fredeligt og ikke alt muligt syret på spil. Det magiske skal blive i bøgerne og i tankerne.

"Det magiske skal blive i bøgerne og i tankerne."

Bertram Müller Kowalski 6. klasse

Hvornår begyndte du at læse fantasy?

Det var nok i 1. klasse, men mine forældre har læst fantasy højt for mig, siden jeg var helt lille. Den første serie jeg selv læste var Drageherren. Hvad var det ved universet og genren, der fik dig på krogen?

At der skete noget hele tiden. Og at alt kunne ske og tage en uventet drejning, som det ikke kan i andre genrer.

Ville det være nemmere at score kærester, hvis man havde magiske kræfter?

Aner det ikke! Men hvis jeg så noget rigtig magi – ikke bare sådan noget almindeligt trylleri med trickkort og den slags – så ville jeg nok synes, det var sejt. Keder børn sig bare for vildt? Siden I er så vilde med fantasy?

Nogle gange keder man sig. Men slet ikke altid. Der er jo altid andre mennesker at være sammen med. Hvad er din egen største fantasy-drøm?

Jeg ville gerne kunne sørge for, at alle mennesker har det godt. 

Alinea — 9


CAROLINE, LUC, BERTRAM OG ELKE HAR LÆST OG ANBEFALER: ++ Percy Jackson af Rick Riordan ++ Taynikma af Jan Kjær og Merlin P. Mann ++ Harry Potter af J.K. Rowling ++ Ringenes Herre af J.R.R. Tolkien ++ Spirit Animals af forskellige forfattere ++ The Hunger Games af Suzanne Collins ++ Talon af Julie Kagawa ++ Drageherren af Josefine Ottesen ++ Skammerens datter af Lene Kaaberbøl ++ Callum Hunt af Holly Black ++ Mortal Engines af Philip Reeve ++ Et rige af torne og roser af Sarah J. Maasz

10 — Vi læser 2019


Elke Olaf Goll 7. klasse

Hvornår begyndte du at læse fantasy?

Min far læste Skammerens datter højt for mig, da jeg gik i 1. klasse, og det vækkede min interesse. Fra 4. klasse læste jeg selv fantasy-bøger. Jeg begyndte med serien Spirit Animals, der er skrevet af forskellige forfattere. Hvad var det ved universet og genren, der fik dig på krogen?

Jeg har altid haft en meget livlig fantasi, og så synes jeg, at drager er det fedeste og mest magiske i hele verden. Jeg har læst en engelsk serie, der hedder Talon. Den foregår i nutiden, hvor hundrede år gamle drager er gået i skjul og har dannet en hemmelig drage-organisation. I den finder de ud af, hvordan de kan forvandle sig til mennesker. Det lyder mere underligt, end det er. Den er ret fed. Hvilken karakter har du været særligt fascineret af?

Percy Jackson. Percy er en græsk halvgud, han er ordblind og har ADHD. Da de græske guder anklager ham for at have stjålet guden Zeus’ lyn, rejser Percy ud for at finde lynet og rense sit navn. Han udvikler sig fra at være en dreng, der ikke forstår, hvad han laver, til at blive en helt. Hvilken magisk kraft er du mest fascineret af?

Der må jeg tilbage til serien Spirit Animals igen. Den handler om, at når man fylder 11 år, så skal man se, om man kan påkalde sig et totemdyr. Det er de færreste, der kan og gør det, men dem, der kan, får et dyr, som bliver deres ven for livet. Det drømmer jeg om. Gør historierne dig klogere på dig selv?

Jeg kan identificere mig med mange af karaktererne, men jeg ved ikke, hvor meget jeg udvikler mig af historierne. Udover at jeg får lyst til at læse mere! Men når jeg har læst en bog, der virkelig fanger mig, tænker jeg meget over de valg, personerne træffer, og de konsekvenser, det får. Skræmmer historierne dig nogle gange?

I Hunger Games var der en karakter, som handlede så overraskende ondt, så jeg blev skræmt. I øvrigt er forfatteren, Suzanne Collins, utroligt god til at beskrive, hvordan karaktererne har det. Man kan virkelig mærke, hvor traumatiserede de her personer er, efter at de er kommet ud af spillet. Det er hård læsning.

Hvad kan fantasy-genren, som andre genrer ikke kan?

Den kan vise de der ting, som jeg går rundt og drømmer om. Jeg ville give næsten hvad som helst for at være med i nogle af historierne. Jeg ville gerne se, hvordan jeg selv ville reagere og handle i de situationer og sammenhænge, som personerne kommer ud for.

"Jeg ville give næsten hvad som helst for at være med i nogle af historierne." Lever historierne og karaktererne videre i dig, når

du lukker bogen og smører dig en leverpostejmad?

Ja! Jeg føler rigtig meget med karaktererne og lige så snart, jeg lukker bøgerne, vil jeg gerne derind igen og være sammen med dem. Hvilken fantasy-bog ville du anbefale til andre?

Percy Jackson af Rick Riordan. Han skriver både seriøst og sjovt; man keder sig aldrig. Jeg synes personligt, det er fedt, når der er humor og sarkasme med. For det meste er det bare noget med en tre-fire jokes, men i Percy Jackson er det humor på et sjældent højt plan. Percy Jackson er en sarkastisk personlighed. Ville det være nemmere at score kærester, hvis man havde magiske kræfter?

Jeg synes, det mest kommer an på, hvordan man opfører sig, og hvem man er. Men det ville da have sine fordele, hehe. Hvilken magisk kraft kunne score dig?

Telekinese. Det er så cool at kunne flytte rundt på alting. Keder børn sig bare for vildt? Siden I er så vilde med fantasy?

Personligt keder jeg mig ikke, men tanken om at kunne få lov til at gøre en aktiv forskel for verden er fristende. Hvad er din egen største fantasy-drøm?

At være dragerytter. Har man en drage, har man både et våben, et transportmiddel og en ven for livet på én gang. 

Læser du andre genrer også?

Mest sci-fi.

Alinea — 11


Q&A med dansklærer Tina Houmand Mortensen:

“­ Hvis man kun læser fantasy, så er det lidt ligesom kun at spise flødeskummet på lagkagen.” Mange børn elsker fantasy og har ikke lyst til at læse andre genrer. Men er det egentlig et problem? Det har vi talt med dansklærer Tina Houmand Mortensen om. Fortalt til Hanne Korvig

Gør det noget, hvis børn kun læser

Hvorfor er det vigtigt, at de læser

Fantasy er fantastisk som frilæsning, og bibliotekshylderne bugner af fantasy, der både appellerer til piger og drenge. Og fordi mange af bøgerne er serier, får børnene et boost af: “Yes, nu har jeg læst syv bøger i serien!”. Men – med fare for at lyde lidt grov – hvis man kun læser fantasy, så er det lidt ligesom kun at spise flødeskummet på lagkagen. Der er også bunde, bær og creme i en kage, og en af mine vigtigste opgaver som dansklærer er at inspirere eleverne til at “spise” lidt af det hele.

Jo flere forskellige genrer eleverne bliver præsenteret for, des større sproglig opmærksomhed og fornemmelse får de. Det bliver også nemmere for dem at genkende og vide, hvornår og hvordan de fx skriver realisme. En beretning. En fakta-tekst. Og så handler det selvfølgelig også om, at de opdager og ser sig selv og deres omverden fra mange forskellige vinkler.

fantasy?

Hvordan får du eleverne til at læse forskellige genrer?

Jeg prøver altid at præsentere dem for nyt. For krimi, digte, realisme, magisk realisme, men det er også vigtigt, at eleverne inspirerer hinanden indbyrdes, for eksempel når vi laver bogcafé i klassen. Så har hver elev en bog med, som de enten læser eller lige har læst, og som de fortæller om. Det er en god øvelse at referere en bog og vise en forside. En bonus er også, at det virker motiverende, når andre stiller interesserede spørgsmål til det, man læser.

12 — Vi læser 2019

forskellige genrer?

Men er læselysten ikke det vigtigste?

Jo! Især i forhold til dem, der går død i læsning, når de kommer i 12-13-årsalderen. Da er mit råd, at ‘anything goes’, om det så kun er fantasy eller kun Anders And, så bare læs! Er man til gengæld en stærk læser og sluger de her tykke murstens-fantasy-bøger uden besvær, så synes jeg, at man skal udfordre sig selv med andre ting – også. Er der noget dårligt ved fantasy?

Nej. Kun hvis man starter for ‘svært’. For nogle år siden var der den her Harry Potter-hype, hvor alle bare skulle læse Harry Potter, så snart de havde

knækket læsekoden. Det er jo en megafed serie, men i mine øjne er den for svær for mange indskolingsbørn. Den har sit helt særlige sprog med mange svære ord, som de yngste ikke altid forstår; alene de engelske navne er det nemt at kløjes i. Jeg synes, serien hører til på mellemtrinnet, hvor de fleste vil være mere klar, både rent sprogligt, men også modenhedsmæssigt. Er fantasy-genren kommet for at blive?

Den har jo været her i mange år, så ja, det tror jeg. Også fordi den har flere undergenrer som den populære sci-fi for eksempel. Nørdede drenge, der går op i teknik, mekanik og fremtidsscenarier, de elsker sci-fi. 

TINA HOUMAND MORTENSEN er lærer på den musiskkreative Gudenåskolen i Ry, hvor hun primært underviser i dansk, kunst og drama. Lige nu er hun dansklærer i 3. klasse.


Alinea — 13


Fantasiens muskler skal trænes – og fantastikken er et fremragende træningscenter

Af Mathias Clasen Foto Martin Stampe & Anders Trærup Den fantastiske litteratur – fantasy, horror og science fiction – udspringer af vores unikke forestillingsevne og er ikke nødvendigvis en flugt fra virkeligheden. Der kan være nok så mange trolde og tidsmaskiner, men de menneskelige karakterer opfører sig som os selv, og de moralske konflikter og dilemmaer er både typiske og genkendelige. Magi, spøgelser og tidsrejser. Fantastikken, som er en samlebetegnelse for de litterære genrer horror, fantasy og science fiction, scorer højt, når børn og unge skal pege på deres yndlingslæsning. De elsker historier, der udspiller sig i fiktive universer, og som på helt afgørende vis adskiller sig fra den verden, vi kender. I en landsdækkende undersøgelse af danske børns læse- og medievaner fra 2017, udgivet af Tænketanken Fremtidens Biblioteker, blev næsten 9.000 børn spurgt til, hvad de bedst kan lide at læse. 40 procent pegede på fantasy/science fiction, og 31 procent på gyser-, spøgelses- og horrorbøger.

14 — Vi læser 2019

For blot få årtier siden blev fantastikken betragtet med en vis skepsis for ikke at sige foragt. Den danske fantastik-forfatter Dennis Jürgensen har beskrevet, hvordan han gik i skole under den socialrealistiske bølge i 1970’erne: ”Jeg blev tvunget til at læse bøger, som var klinisk renset for alt, hvad der bare mindede om eventyr og fantasi … Hvis man kom til at sige ’varulv’ eller ’hobbit’, kunne man godt gå ud og vaske sin mund med sæbevand.” I dag skal vi ikke lede længe efter fortællinger om magi, spøgelser og tidsrejser. Vi kan blot tage på biblioteket eller logge på Netflix. Og faktisk er efterspørgslen på den fantastiske litteratur slet ikke ny, for vi kan spore fantastikkens rødder tusindvis af år tilbage i kulturhistorien; tænk bare på det ca. 4.000 år gamle mesopotamiske epos Digtet om Gilgamesh, som er fyldt med fantasyelementer. Fantastikkens ophav fortaber sig i fortiden, men mit bud er, at fantastikken er opstået samtidig med vores evne til at skabe og leve os ind i imaginære verdener – altså for titusindvis af år siden.


Serien Percy Jackson er et must read, hvis

du er fantasy-fan. Den er skrevet af den

amerikanske forfatter Rick Riordan.

FORESTILLINGSEVNEN

Den fantastiske litteratur udspringer af et grundlæggende menneskeligt træk: forestillingsevnen. Vores forestillingsevne har spillet en central rolle i vores evolution, fordi den tillader os at tænke afkoblet fra virkeligheden. Den lader os konstruere hypotetiske scenarier, der giver os mulighed for at gennemleve og afprøve forskellige handlingsforløb i fantasien. Uden forestillinger om en anden og bedre verden var vores forfædre næppe udvandret fra Afrika og havde aldrig koloniseret hele kloden. Uden forestillingsevnen havde vi ikke udviklet teknologi, videnskab og kunst. Uden forestillingsevne ingen fiktion. I fantasien rejser vi i tid og rum; vi genkalder os fortiden, opstiller hypoteser om fremtiden og forestiller os alternative nutider. Forestillingsevnen er motoren i en ”hvad nu hvis”-tænkning, som samtidig er udgangspunktet for fantastikken. Hvad nu hvis der fandtes zombier eller parallelverdener? Eller drager? 

Hvorfor læser vi tonsvis af bøger om uhyggelige væsner? Mathias Clasen er ekspert i vampyrer, afhuggede hoveder, flænset kød og sprøjtende blod. Han ved bedre end nogen, hvad der skal til, for at en historie bliver rigtig klam og gruopvækkende. Eller med andre ord: rigtig pirrende og tiltrækkende. Hvis du er blevet nysgerrig efter at læse mere om, hvorfor vi er så fascinerede af bøger om uhyggelige væsner, kan du læse Mathias Clasens bog Monstre, som er en del af serien Tænkepauser fra Aarhus Universitetsforlag.

Mathias Clasen er ph.d. og lektor i litteratur og medier ved Aarhus Universitet.


FANTASTIK OG REALISME

På trods af fantastikkens karakteristiske afvigelser fra den virkelige verden er den typisk både psykologisk og sociologisk realistisk. Der kan være nok så mange trolde, tidsmaskiner og tryllerier, men de menneskelige (og menneskelignende) karakterer opfører sig typisk, som vi selv gør i den virkelige verden, og de moralske konflikter og dilemmaer er typisk genkendelige, blot malet op på et større (og mere dramatisk) lærred. Tag historierne om Harry Potter. J.K. Rowlings fortællinger er spækket med fantasy, men hovedpersonernes psykologiske processer, deres følelsesliv og deres interaktioner med hinanden er skildret med nuanceret realisme og indføling – og dette ikke på trods af de fantastiske elementer, men netop i kraft af dem. De onde monstre tillader hovedpersonerne at se deres frygt i øjnene og skærper deres moralske overbevisninger. Med de magiske elementer (som eksempelvis ”drømmespejlet”, der viser ens dybeste og måske mest destruktive ønsker) får Rowling mulighed for at dramatisere reelle temaer. Og hun gør dem nærværende og relevante, også for helt unge læsere. Potter-serien handler om at finde sin identitet, om at navigere i komplekse sociale rum og om at kalibrere sit moralske kompas. De temaer er ikke ’fantastiske’, men de bliver særligt nærværende i den fantastiske ramme. Det dramatiske potentiale, som vi ser i fortællinger om monstre og mørk magi, er med til at sikre genrens popularitet. Men det er ikke det dramatiske alene. For kernen er de store temaer, som netop de fantastiske fortællinger ikke er bange for at tage op. Og så hjælper det nok også, at det ofte er børnene, der i disse fortællinger skal redde verden. FANTASTIKKENS POTENTIALE

Den fantastiske litteratur ændrer karakter over tid, men vil formentlig aldrig forsvinde, fordi den er så grundlæggende og naturligt et produkt af den menneskelige forestillingsevne. Og fordi den tilfredsstiller vores behov for at forundres, forbløffes og forskrækkes. Den gode fantastik har, som al anden god litteratur, et dannende potentiale. Gennem fantastikkens fremmedgjorte verdener får vi nye perspektiver på det, vi kender. Og derfor kan den lære os noget om os selv og den verden, vi lever i. Og sidst men ikke mindst kan den fantastiske litteratur bidrage til at træne vores forestillingsevne. Fantasiens muskler skal trænes – og fantastikken er et fremragende træningscenter. 

16 — Vi læser 2019

Harry Potter er det, vi kalder ’Low fantasy’.

En betegnelse for fantasy-fortællinger,

der foregår i vores verden, men med en

parallel og fortryllet anden-verden.


Fantastikkens hovedgenrer Selvom der ikke er vandtætte skodder mellem fantastikkens tre genrer, fantasy, horror og science fiction, har hver genre sin egen historie, egne konventioner ogv egen psykologiske tiltrækningskraft.

Fantasygenren

Horror eller gysergenren

Science fictiongenren

Fantasygenren opstod for meget læn-

Horror- eller gysergenren er fantasy-

Science fiction-genren tager udgangs-

uden for fiktionslitteraturen, eksempel-

pisk mellem psykologisk og overnatur-

lede og fremskriver typisk tendenser i

ge siden, og fantasytræk finder vi også vis i religiøse og mytologiske fortællinger om magiske væsener og overnaturlige elementer.

Der findes et utal af undergenrer in-

den for fantasy, men helt overordnet

genrens onde tvilling. Man skelner tylig horror, hvor kun sidstnævnte hører

til fantastikken (fordi den psykologiske horror, som typisk skildrer morderiske

psykopater, ikke afviger væsentligt fra den kendte verden).

skelner man typisk mellem ”high” og

Horrorgenren tilfredsstiller et medfødt

udelukkende i en imaginær, magisk

sel og for at afsøge de dystre afkroge

”low” fantasy. High fantasy foregår ”anden-verden”

(eksempelvis J.R.R.

Tolkiens Ringenes Herre, der foregår i den opdigtede verden Midgård). Low

fantasy foregår typisk i vores verden, men med fantastiske indslag (eksempelvis Harry Potter, hvor hekse og trold-

mænd lever parallelt med almindelige

mennesker). En del fantasy kombinerer begge former og fortæller om en portal mellem vores verden og en fortryl-

let anden-verden (eksempelvis C. S. Lewis’ Narnia-fortællinger).

behov for at lege med skræk og ræd-

af ens eget følelsesmæssige landskab. Genren kan også anspore læseren til at

punkt i et videnskabeligt verdensbilsamtiden, selvom den også kan skildre

alternative verdener. I modsætning til fantasy og overnaturlig horror in-

debærer science fiction ikke et brud

på naturlovene. Science fiction er den yngste af de tre fantastiske genrer og

finder først sin form i 1800-tallet, i takt med at det videnskabelige verdensbil-

lede får fodfæste, og den teknologiske revolution tager fart.

finjustere sit moralske kompas gennem

I science fiction-fortællinger får vi mu-

onde, som når de selvopofrende helte

som virker diffus og måske skræmmen-

skildringer af det godes kamp mod det

i Bram Stokers vampyrklassiker Dracula

tager kampen op mod den selviske, destruktive vampyr, der ligger navn til bogen.

lighed for at forholde os til en fremtid, de. Undergenren er unikt udstyret til at

afsøge de menneskelige og samfundsmæssige konsekvenser af de viden-

skabelige og teknologiske udviklinger. Og netop derfor er den i konstant forandring.

Alinea — 17


Af Hanne Korvig | Illustration Emil Landgreen

FANTASY ER DANNELSE. FORUDSIGELIGHED. TRyGHED. Hun er en af Danmarks mest elskede børnebogsforfattere og mener, at fantasy både skaber orden i kaos og er en grønspættebog i, hvordan man bliver et godt menneske. Vi har mødt forfatter Josefine Ottesen.

18 — Vi læser 2019


N

år man som forfatter Josefine Ottesen har skrevet over hundrede magiske historier om mennesker, der tager ud på den farefulde og fantastiske rejse, det er at udvikle sig fra barn til voksen i verdener befolket af drager og troldmænd – og i øvrigt selv har en kæmpe drage malet på sin røde gavl på huset i Svendborg – er det oplagt at spørge ind til hendes fascination af drager og ikke mindst få hende til at tale om sin egen opvækst og ungdom. Men Josefine Ottesen vil hellere vende blikket væk fra sig selv og tale om fantasygenrens dna og grundfortælling. Fortællingen, der handler om at gå fra at være barn til voksen – fra at være ingen til at blive nogen. Så det gør vi. “Dén rejse bliver vi mennesker aldrig færdige med. Hver gang vi får nyt arbejde, ny svigerfamilie eller starter i en ny klasse, starter vi som ingen. Så skal vi igennem et forløb, hvor vi skal løse “opgaven”, hvor vi skal finde og møde vores venner og fjender og blive til nogen,” siger Josefine Ottesen fra kurvestolen i sit arbejdsværelse og det ’travle’ skrivebord. ”I fantasy spicer man den klassiske grundfortælling op med magiske elementer,” tilføjer hun. Selv mener Josefine Ottesen dog, at hun er en atypisk fantasyforfatter. “I virkeligheden er jeg ikke interesseret i tryllestave og enhjørninger. For mig er de magiske elementer kun interessante i forhold til at forstørre, hvad det vil sige at være menneske, og til at forklare de følelser, vi har,” siger hun og refererer til H.C. Andersens Den grimme ælling, der bliver ved med at være en historie, som mennesker kan relatere til.

Fantasy er en grønspættebog i at blive et godt menneske

Interessen for at spejle sig i rejsen fra ’ingen’ til ’nogen’ er tydeligvis stor, for fantasybøgerne bliver revet ned fra hylderne. Det er der også en anden god grund til ifølge Josefine Ottesen “Fantasy er en grønspættebog i at blive et godt menneske, og alle har et ønske om at være ordentlige mennesker. Spørg bare børnene: ‘Hvad vil I helst være? Rige, berømte eller gode mennesker?’ De vælger altid det sidste.” I fantasy handler det om at være et ordentligt menneske og om at træffe de rigtige valg. Valg, som ikke kun er gode for en selv, men også for andre, forklarer Josefine Ottesen. “Desværre er der rigtig mange børn i dag, der ikke får værktøjerne til at kunne træffe gode valg, først og fremmest fordi de mangler de voksnes blik,” siger hun. “I dag vokser rigtig mange børn op med voksne, hvis blikke er optaget af noget andet end børnene. Optaget af tablets, telefoner, informationsstrømme og ... folk er trætte. Ekstremt trætte. Det er derfor, de helst vil på ferie uden børnene,” siger Josefine Ottesen tørt og tilføjer, at der selvfølgelig også er børn, der har en sund voksenkontakt, og som bliver set og respekteret, samtidig med at de lærer at tage hensyn til andre. Når voksne ikke lytter og giver børn rum til at tale sig selv frem, så lærer børnene ikke at mærke sig selv, uddyber hun. “Børn skal oparbejde en ‘bank’ af egne sansninger og erfaringer, som de stoler på, når de skal ud i verden og træffe valg, men det får de ikke, hvis responsen fra de voksne mangler – 

I efteråret 2019 udgiver Alinea Josefine Ottesens fantasyroman Månekniven, som er letlæsning til elever på mellemtrinnet, og som handler om pigen Lora, der bliver den nye frue i dalen efter sin mor. Romanen skildrer, hvordan det er at udvikle sig fra at være pige til at blive kvinde. Den handler om arv, der forpligter, og om, hvad der sker, når man pålægger børn alt for meget ansvar for tidligt i livet. Øvrige fantasytitler af Josefine Ottesen tæller blandt andre Den skjulte nøgle, Drageherren, Teseus og Krigerprinsessen. Alle udgivet hos Alinea. Her ser vi Emil Langreens illustrationer fra Den skjulte nøgle.

Alinea — 19


og resultatet er forvirrede børn, der ikke aner, hvad de skal pejle efter,” siger hun. Erstatningen for de voksnes fravær finder børnene på nettet, hvor der altid er nogen, der vil reagere på dig med likes og kommentarer. Det er dem, børnene – i mangel af bedre – giver autoritet til at bestemme ‘hvem de er’, mener Josefine Ottesen. “Det er ikke den sundeste måde at få skabt sin identitet på, vel?” spørger hun retorisk og binder en sløjfe på grønspættebogen og kunsten at være et godt menneske med ordene: “Så er det altså svært at blive en ordentlig nogen.”

Illustrationerne her er fra Josefine Ottesens Den skjulte

nøgle, som er den samlede udgave af den succesfulde serie om drengen Zip. Bogen er gennemillustreret med flotte illustrationer af Emil Landgreen.

20 — Vi læser 2019

Den knivskarpe kontrakt er vigtig

Det er i dén kontekst, at fantasy har noget godt at tilbyde, fortæller Josefine Ottesen. “I fantasy er kontrakten med læseren fuldstændig knivskarp: Det ender godt! Man ved, at hovedpersonen skal grueligt meget igennem, og at man går ind i en kaotisk verden, men at der kommer styr på det til sidst,” siger hun. Modsat ‘kontrakten’ i alskens realityprogrammer, som Josefine Ottesen har et horn i siden på.


BLÅ BOG Josefine Ottesen (født 1956) er en dansk børnebogsforfatter, skuespiller og teaterinstruktør, som har skrevet et væld af fantasybøger, romaner og højtlæsningsbøger til børn, unge og voksne. Hendes mest succesfulde fantasyserie er Drageherren – en letlæsningsserie målrettet de letøvede læsere i indskolingen og på mellemtrinet – sprængfyldt med spænding og fantastiske tegninger. Serien består af 11 bind og er i 2019 udkommet i ny udgave i Alineas Blå Læseklub.

“Reality giver os sjældent gode fortællinger, som vi kan spejle os i. Det er klippet efter at opnå flest mulige seere, og man kan aldrig være sikker på, om de tager røven på en.” Hovedpointen er, at de ressourcestærke forældres børn, dem med ’blik i banken’, sagtens kan gennemskue reality og nyde det som ufarlig underholdning. Det er værre med dem, der ikke kan det. De er letpåvirkelige. Hvad sker der med de børn, der ikke har den nødvendige ‘blik i banken’, som du kalder det? “De stopper med at læse. Hvis ikke de har egne sansninger og erfaringer i rygsækken, så er det svært at skabe billeder, når de læser. Og det er super ærgerligt, for der er en masse personlig læring at hente ved at læse litteratur.”

“I fantasyromaner kan vi øve os i at skabe relationer og træffe valg. Vi møder kloge mentorer, der lærer os, hvordan vi skal ’flyve vores drage’, vi lærer at gennemskue de onde, for ellers er vi fucked. Vi udvikler os og bliver gode til at redde verden,” siger Josefine Ottesen. Fantasy er med andre ord dannelse. Forudsigelighed. Tryghed. “Fantasy er et oplagt helle i en forvirrende verden,” afslutter Josefine Ottesen i kurvestolen i det røde hus i Svendborg med dragen på gavlen – en kinesisk drage vel at mærke og derfor en god drage. Ikke ond, som kristendommens drager. “Vi har i den grad brug for gode drager,” smiler hun. 

Alinea — 21


22 — Vi læser 2019


“I fantasy er der ingen grænser for, hvad du kan” Illustrator Pernille Hinnerup Jensen står bag hundredvis af illustrationer til fantasybøger for børn. Hun har aldrig selv gået i skole, men er opflasket på højtlæsning, tegneserier og hårdt arbejde. Og hendes forældre har altid sagt, at hun kunne blive lige, hvad hun ville. Og det blev hun. Af Signe Tonsberg | Foto Martin Stampe | Illustration Pernille Hinnerup Jensen

Alinea — 23


Pernille Hinnerup oplever, at der i dag er langt flere fantasybøger målrettet piger, end da hun selv var barn. Her er det skitser til Månekniven, der

udkommer 1. november og er skrevet af Josefine Ottesen.

T

egningerne er strømmet ud af fingrene på Pernille Hinnerup Jensen, fra hun var en lillebitte

pige. ”At tegne var bare noget, man gjorde hjemme hos os. Min far læste bøger for os, og så tegnede jeg og mine storebrødre til. Han læste kun bøger, som han selv gad at høre. Så det var Saxos Danmarkshistorie, Røde Orm og Jørn Riels fortællinger fra Grønland. Sådan noget,” fortæller hun. Begge Pernille Hinnerups forældre er tegnere, og hendes mormor malede. ”Det ville næsten være mærkeligt, hvis jeg ikke også var blevet tegner. I alle sammenhænge som barn var jeg altid ’hende, der tegnede’ og hende, som folk kom hen til og sagde: ’Kan du ikke lige tegne det her’,” husker Pernille Hinnerup, som også er opflasket på læssevis af tegneserier som Gammelpot, Prins Valiant og Linda og Valentin. I dag står hendes eget navn på mere end 70 børnebøger. Netop nu er hun aktuel med illustrationerne til Josefine Ottesens nye bog, Månekniven, der udkommer 1. november 2019.

24 — Vi læser 2019

HELLERE ÆGTE END LÆKRE

Pernille Hinnerup får tit at vide, at de kvindelige karakterer, hun tegner, har dybde og ikke er klichéfyldte, som man ellers nogle gange kan opleve i fantasygenren. ”Nogle tegnere laver måske deres karakterer, så de ser lækre ud. Jeg laver karaktererne, som jeg tænker, at de virkelig ser ud. Jeg vil gerne lave rigtige personer, så de er ikke nødvendigvis smukke alle sammen,” forklarer hun. Hun oplever, at der er langt flere fantasybøger målrettet piger i dag, i forhold til da hun var barn. Det, synes hun, er sejt, men ellers spiller køn ikke den store rolle i fantasy, pointerer hun. ”Da jeg var barn i 80’erne, oplevede jeg faktisk aldrig, at det var mærkeligt eller ensomt at gå op i fantasy. Jeg har brødre og har altid leget med drenge. Det var noget fuldstændig naturligt. Jeg blev ikke sat i bås. Jeg har altid søgt derhen, hvor det var spændende, og er opdraget med, at jeg kunne blive det, jeg havde lyst til.”

BARNDOM UDEN SKOLE

Pernille Hinnerup voksede op med sine forældre og to storebrødre ude på landet på Fyn og har aldrig gået i skole. Ja, du læste rigtigt: Aldrig. Heller ikke i børnehave. ”Mine brødre havde nogle virkelig dårlige oplevelser i skolen, hvor intet fungerede, og det gad mine forældre ikke. De var selvstændige begge to og kunne planlægge, som de ville, så de underviste os bare selv,” fortæller hun. Så det med at tegne gjorde hun hver dag. Og så gik hun til spejder og var venner med de børn, der boede tæt på. Hun så det aldrig selv som et problem, at hun ikke gik i skole. ”Der var selvfølgelig noget tid i hverdagene, hvor jeg var alene, men den gik med at læse og lave kedelige opgaver på gården. Og så var der altid tid til at tegne. Måske er det derfor, jeg blev god,” konstaterer hun. 


Pernille Hinnerup er opflasket på læssevis af

tegneserier. Og så tegnede hun hver eneste dag. Her en illustration fra Månekniven.

Sådan bliver PernilleS illustrationer til 1.

Teksten. Pernille får manuskriptet til bogen og nogle billeder til inspiration.

2.

Overblik. Hun tegner en masse små firkanter på et papir, så hun har overblik over alle bogens sider. Her laver hun små kompositionsskitser af alle opslag.

3.

Skitser. Hun udvikler karakterernes visuelle udtryk og tegner skitser til alle illustrationerne i bogen i hånden og sender til forfatteren og redaktøren på forlaget.

4.

Rentegning. Hun tegner alle illustrationerne på papir på lysbord.

5.

Farvelægning. Hun farvelægger illustrationerne og retter de sidste detaljer.

6.

Scanning. Hun scanner illustrationerne ind og sender til forlaget, som sætter bogen op.

Alinea — 25


JEG ER EN NØRD

Pernille Hinnerup har altid selv læst fantasy, og hendes yndlingsforfattere tæller Terry Pratchett og Neil Gaiman. ”Jeg er nørd,” konstaterer hun. ”I fantasy er der ingen grænser for, hvad du kan. Du kommer ind i en helt anden verden, hvor alt er spændende. Det bedste er at sidde med en bog, som man først slipper klokken tre om natten, fordi man lige skal have det hele med.” Allerede som 11-årig begyndte hun at spille rollespil med sin bror. De fik deres mormor til at oversætte regelbøgerne, der var på engelsk. Og det var faktisk interessen for rollespil, der startede det hele. Som teenager fik hun nemlig udvalgt og trykt en tegning i rollespilsmagasinet Saga, og snart var hun fast illustrator på magasinet. På det tidspunkt var hun helt sikker på, at hendes fremtid lå i at tegne.

MENNESKET ER SEJERE END COMPUTEREN

Om Pernille Hinnerup Jensen

+ + +

26 — Vi læser 2019

På Pernille Hinnerups bryst og hals er der tatoveret et stort smykke med vinger, der vidner om den anden og voksende del af hendes arbejdsliv: Tatovering. De sidste fire år har hun nemlig også arbejdet som tatovør. ”Jeg elsker at lave unikke tegninger, og jeg elsker kontakt med mennesker, og begge dele finder jeg i tatovørfaget,” siger hun og forklarer, at det at tatovere og det at illustrere bøger har en hel del til fælles. ”Begge dele er kunst. Uanset om jeg illustrerer eller tatoverer, bruger jeg samme værktøjer til at lave en spændende komposition. Det fede ved at tatovere er, at det er her og nu. Der er ikke en deadline, du arbejder op imod. Du tatoverer, og så er du færdig.”

DRAGER OG GALAPAGOSØGLER

Det første professionelle illustratorjob, Pernille Hinnerup fik, var, da hun fik forsiden til en science fiction-bog for piger af bestsellerforfatteren Dennis Jürgensen. ”Det var svært at få armene ned, da jeg blev spurgt, om jeg ville lave forsiden til Drømmetjenerne, som den hed. Jeg var lige flyttet hjemmefra, og Dennis Jürgensen var min danske yndlingsforfatter,” fortæller hun. Sådan startede det, og siden er det blevet til hundredvis af bogillustrationer. Mange illustratorer bruger digitale tegneprogrammer, og Pernille Hinnerup har også illustreret flere bøger på computer, men hun foretrækker klart at illustrere i hånden. ”Jeg har mere føling med det, når jeg maler med pensel og tegner i hånden. Jeg kan mange flere teknikker i hånden end digitalt, og jeg synes, det giver mere liv i tegningerne, når jeg laver dem i hånden. Generelt synes jeg nok bare, at mennesket er sejere end computeren,” siger hun og griner – måske fordi hun faktisk er gift med en computernørd, og begge hendes små sønner nærmest forstår flydende engelsk takket være YouTube.

+ + + + +

TEGNINGER PÅ HUD

Selvom de universer, karakterer og væsner, som Pernille Hinnerup arbejder med, ikke er virkelige, er det vigtigt for hende, at tegningerne er faktuelt og anatomisk i orden. ”Illustrationerne skal være realistiske. Når jeg tegner en drage, skal musklerne sidde de rigtige steder på dens ben. Så selvom der måske ikke eksisterer drager, finder jeg nogle referencer i den realistiske verden at kigge på – fx en galapagosøgle. For jeg hader, når tingene ikke hænger sammen. Tegnehåndværket skal være i orden. Uanset hvad jeg laver,” siger hun. Netop derfor bruger hun også ret meget tid på at researche. ”Jeg elsker at tage på middelaldermarkeder og se, hvordan tingene ser ud, og så har jeg også fået meget historie med hjemmefra fra min far,” forklarer Pernille Hinnerup, der på et tidspunkt har illustreret en historiebog om hele kongerækken fra Margrete 1. til vores dronning i dag. Det blev til over 200 illustrationer. ”Dér måtte jeg researche på alle de her tidsaldre – både med hensyn til beklædning, og hvad man havde af ting. Den slags interesserer mig – og det kan man forhåbentlig også se på mine illustrationer.” 

Født i Kolding i 1977 og opvokset i Åsum ved Odense. Uddannet illustrator på Den Fri Ungdomsuddannelse. Mor til to drenge på seks og otte år. Har altid tegnet og har illustreret bøger, siden hun var i starten af 20’erne. Hendes første opgave som bogillustrator var at lave forside til en bog af Dennis Jürgensen. Har siden illustreret over 70 børnebøger, blandt andet letlæsningsbøgerne om troldpigen Enya samt serien Krigerprinsessen, der foregår i et middelalderunivers. Desuden har hun illustreret Josefine Ottesens nye roman, Månekniven, der udkommer 1. november 2019 hos Alinea. Er også uddannet tatovør og medejer af tatoveringsbutikken Vivid Artem i Odense.


Uanset om Pernille Hinnerup

illustrerer eller tatoverer, bruger hun

samme værktøjer, når det gælder en

spændende komposition.

Alinea — 27


”Jeg opdager nye lag, hver gang jeg genlæser hendes bøger”

5 hurtige til fantasybloggeren Kirsten Bloch 1 FORTALT TIL STINE HONORÉ FOTO CHRESTEN BERGH

Hvorfor er Josefine Ottesen en af

Fordi hun skriver gode historier, som rører mig og får mig til at tænke. Selvom jeg ikke har læst alle hendes bøger, så har jeg elsket alle dem, jeg har læst, og især hendes fantasybøger står mit hjerte nær. Jeg er vild med hendes universer, hendes historier og hendes personer, og for mig er hun en af de allerbedste danske fantasyforfattere, vi har.

Kirsten Bloch er uddannet bibliotekar, og så er hun fantasyfan og driver bogbloggen Læsehest med Fantasy, hvor hun primært anmelder fantasybøger og bøger fra de fantastiske genrer.

28 — Vi læser 2019

dine yndlingsfantasyforfattere?

2 Hvad er det, der er så særligt ved Josefine Ottesens sprog og skrivestil?

En af de ting, der kendetegner Josefine Ottesens sprog og skrivestil, er hendes evne til at fange læseren, uanset alder. Hendes sprog passer altid til den historie, hun fortæller, og de læsere, hun fortæller historien til. Og det uden at tale ned til læseren eller forsimple læseoplevelsen. Sproget i hendes bøger afspejler det univers, og den tidsperiode, historien foregår i. I Eventyret om Fjeren og Rosen er der noget næsten eventyragtigt over sproget og tonen, mens det i trilogien Krigeren er mere voksent med ord, der fører læseren tilbage til vikingetiden. Og så er sproget altid let at læse, flydende og fyldt med fantastiske beskrivelser, hvad enten det drejer sig om kampscener, miljøer eller personer.


Kirsten Bloch driver bogbloggen Læsehest med Fantasy

4 Hvad er det, Josefine Ottesen kan, når hun skriver fantasy?

3 Hvad kendetegner

Josefine Ottesens historier?

Udover at hendes historier altid er spændende med plot, der hænger sammen, og gennemarbejdede og gennemførte universer, så kan man også mærke den enorme mængde research, der ligger bag hver eneste bog. Ikke forstået sådan, at man bliver bombarderet med information, men man fornemmer, at forfatteren ved, hvad hun taler om, og kender sin verden og sine personer. Og så er Josefine Ottesen ikke bange for at tage tabubelagte eller svære tematikker op i sine bøger. I Dragens kys er det seksualitet og køn, mens det i Historien om Mira er undertrykkelse og racehad. Og det er kun for at nævne et par eksempler.

Hun kan skabe historier og verdener, som er troværdige, spændende og ikke mindst relevante for både børn og voksne. Historier, der tager tunge og vigtige emner op og sætter fokus på virkelige problematikker på en sådan måde, at de får læseren til at tænke og lære noget om både sig selv og vores verden. Josefine Ottesen var en af de første danske fantasyforfattere og en af de mest produktive, og derfor har hun været med til at definere og udvikle genren i Danmark. Mange, heriblandt jeg selv, er vokset op med hendes fortællinger, og hun har været med til at legitimere fantasy som genre på lige fod med andre genrer, netop ved at skrive gode historier, som kan læses på flere niveauer og af personer i alle aldre. Jeg opdager nye lag, hver gang jeg genlæser hendes bøger, og nyder dem mere og mere for hver gang.

5 Hvad kendetegner

Josefine Ottesens karakterer?

Deres menneskelighed. Josefine Ottesens personer er mennesker på godt og ondt i verdener, hvor intet er sort-hvidt. Det gør dem genkendelige og lette at identificere sig med. Og det uanset, om de er mennesker, feer eller gnomer. Hendes helte udvikler sig og vokser med den modstand og de opgaver, de møder. De har en indre styrke, som hjælper dem i deres kamp mod den fare, de står overfor. 

Alinea — 29


­Fantasy er ikke bare en genre, men en måde at tænke på Fantasy er så meget mere end billige plot med drager og orker. Genren gør os klogere på både verden og os selv – og måske er det i fantasybøgerne, at svaret på fremtidens udfordringer ligger. Kom med ned i fantasy’ens dyb med litteraturprofessor Marianne Børch. Af Signe Tonsberg | Foto Katrine Becher Damkjær | Illustration Morten Solgaard Pedersen

30 — Vi læser 2019


Alinea — 31


D

en blev foragtet, set ned på, mobbet, indtil den foldede vingerne ud. Historien om fantasygenren minder lidt om eventyret om en lille, grim ælling, der blev til en stor, smuk svane. Det er historien om en genre, som blev buhet af, men som nu har fået oprejsning ikke bare i litteraturen, men også i film, tv-serier og computerspil. Og det er der mange gode grunde til, fortæller Marianne Børch, der er litteraturprofessor med speciale i ældre engelsksproget litteratur og har et blødt punkt for fantasy. Ifølge hende kan fantasy noget helt særligt, som kun få andre litterære genrer kan i samme grad: Fantasy kan gøre filosofi og livets store spørgsmål og dilemmaer konkrete og vedkommende. ”Jeg kalder fantasy for ’filosofi for almindelige mennesker’, fordi de fleste fantasybøger og fantasyplot er filosofi i konkret udfoldelse. Det er ikke teoretisk på nogen måde. Du ser de eksistentielle valg udspille sig i handlinger og dilemmaer: Der kommer to af de onde. Den ene vil begå vold mod jomfruen, som hovedpersonen elsker, og den anden vil piske hans bror. Hvem skal han undsætte? Skal han vælge familien eller kærligheden? Det er den slags eksistentielle, men også lavpraktiske dilemmaer, som viser, hvem hovedpersonen er, og hvad han tror på – og som får læseren til at reflektere,” forklarer hun.

Og metaforerne er koblet tæt til plottet. ”En af grundmetaforerne i fantasy er fx at rejse – rejse væk, tage ud på eventyr, rejse ud i rummet. Det hænger sammen med, at hvis jeg bevæger mig, så sker der en forandring,” siger Marianne Børch. Hun peger på sammenhængen mellem det at være bevæget og at være i bevægelse – på engelsk motion og emotion. ”Hvis jeg er i godt humør, er jeg opløftet; jeg bobler indeni. Og på samme måde beskriver vi den modsatte sindsstemning: Hvis jeg er nedtrykt, er jeg forstenet, lammet og så videre,” forklarer hun.

Realismens undervurderede lillebror

Realistiske dannelsesromaner kredser også om eksistentielle valg og trusler – blot i vores virkelighed med alle dens forsinkede morgentog, parforholdskriser og spirende venskaber. Her er hjælperne og modstanderne kolleger, forældre eller ægtemænd, og farerne er alt fra arbejdsløshed og depression til racisme og politisk korruption. I fantasy derimod er karaktererne hobbitter, troldmænd og magiske væsner. Og modstanderne er gustne drager, ork-krigere eller ondskabsfulde konkurrerende slægter. I fantasy handler det ikke om fornuft og socialrealisme. I fantasy kommer læseren ind i en centrifuge af eksistentielle spørgsmål: Det handler om liv og død. Om det, vi begærer, afskyr, og det, vi er klar til at dø eller leve for, forklarer Marianne Børch. Mange realistiske romaner rummer selvfølgelig også dilemmaer og kan på samme måde skubbe til os læsere og få os til at reflektere. ”Der er dannelsesromaner, der gør det samme. Men fantasy’en sætter trumf på de eksistentielle ting på en meget tydeligere måde, end realismen kan. Du bliver i dén grad konfronteret med tilværelsen, når hovedpersonen står over for en drage og ikke en udfordring i hverdagen,” siger hun.

Bevægelse og bevæget af fantasy

Sproget spiller også en vigtig rolle. I fantasy bliver mange af de metaforer, vi bruger om følelser og sindstilstande, nemlig virkelige. Faktisk er vores sprog allerede gennemsyret af tankerne fra fantasy. I fantasy er logikken: Hvis ’mit hjem er mit slot’, jamen, så lad os sige, at hovedpersonen bor på et slot. Og hvis helten har lyst til at flyve væk, så lad os give ham en drage at flyve på.

32 — Vi læser 2019

I fantasy kommer læseren ind i en centrifuge

af eksistentielle spørgsmål, forklarer litteraturprofessor Marianne Børch.

Her Morten Solgaard Pedersens illustra-

tioner fra bogen Kvin, som er en klassisk

fortælling om det gode og det onde. Skrevet af Søren Hemmingsen og Cecilie Bogh.


Fantasy førte os til månen

Fantasygenren oplever en kæmpe opblomstring lige nu. Forfattere som Terry Pratchett, Neil Gaiman, Philip Pullman og Harry Potter-skaberen J.K. Rowling har solgt millioner af bøger. Populære serier og film som Game of Thrones og Star Wars tiltrækker millioner til skærmene verden over, og det samme gør computerspil som World of Warcraft, League of Legends og Diablo. For Marianne Børch er fantasy ikke bare en genre, men også en måde at tænke på. ”Fantasy er mytisk tænkning. Det er et sted, hvor vi kan bygge historier op om virkeligheder, som ikke findes. Men samtidig overvejer vi, hvordan det er at leve i de virkeligheder. Det udvider vores konceptuelle formåen og nedbryder vanetænkning,” forklarer hun. Der er masser af eksempler på, at det er fuldstændig nødvendigt for os mennesker at køre vores forestillingsevne ud i ekstremer, pointerer Marianne Børch. Fx havde vi formentlig aldrig sat vores fod på månen uden den engelske forfatter H.G. Wells, som i 1901 skrev bogen The First Men in the Moon (og som i øvrigt også er forfatter til Klodernes kamp). ”Fantasyuniverserne er med til at generere nye ideer. Wells’ bog plantede en idé og fik nogen til at tænke: ’Hvad skal der til, for at vi kan lande på månen, og hvad er der brug for, for at vi kan realisere det?’. Hans idé gjorde, at nogen begyndte at eksperimentere med det,” forklarer hun og tilføjer, at klimakrisen også kun kan løses, hvis vi udfordrer vores forestillingsevne.

Marianne Børch siger om fantasygenren, at den … »» udvider vores konceptuelle formåen og nedbryder vanetænkning »» kan sætte trumf på de eksistentielle ting på en meget tydeligere måde, end realismen kan »» er filosofi for almindelige mennesker og kan hjælpe os med at navigere i verden »» samler eventyrlystne læsere på tværs af landegrænser, kultur, køn, fag og uddannelsesniveauer »» måske rummer svarene på fremtidens problemer »» er på vej til at blive den mest dominerende litterære form, vi har.

En genre for de mange

Imaget som en okkult og lidt fladpandet genre med værker af tvivlsom litterær kvalitet har klæbet til fantasy i mange år. Men siden 1950’erne har interessen for vores irrationelle, fantasiskabte og følelsesmotiverede sider været stigende. Og fantasy har vist sig at være en genre, der appellerer bredt på tværs af litterær interesse. ”Fantasy flytter grænserne for, hvor meget vi kan pille ved virkeligheden. Personernes radius er større, og de kan nemmere bevæge sig i og påvirke verden,” forklarer Marianne Børch. En anden grund til genrens popularitet er, at man kan gå til bøgerne uden mange forudsætninger. ”Fantasy hylder den gode historie. Du kan læse med, uanset om du er højintellektuel eller mere simpel. Fantasy kan læses på mange niveauer,” siger hun og peger på, at historien om Indiana Jones og gralen fx er lige fantastisk, uanset om man er arkæolog eller blot vil have en god historie. ”Fantasy er en tilgængelig genre, og den rammer måske særligt dem, der ikke ellers interesserer sig for litteratur. Meget fantasy kan du læse med relativt få forudsætninger. Og måske er det også derfor, at genren af og til bliver nedgjort. I fantasy behøver historierne ikke være brillant skrevet for at være gode. Du kan have en fantastisk tankegang uden at være æstetisk,” pointerer Marianne Børch, der ofte selv er blevet mødt med et slet skjult nedvurderende: ’Nåh, læser du sådan noget’, når hun har fortalt om sin begejstring for genren. 

Alinea — 33


Det sociale og hverdagsagtige bliver sprunget over Men er der overhovedet noget, fantasygenren anno 2019 ikke kan? Det er der, siger Marianne Børch. Når det handler om sociale forhold, er fantasygenren stort set tonedøv. ”Fantasy interesserer sig ikke for konkrete sociale forhold. De bliver elegant sprunget over. Der er ikke ret mange almindelige mennesker blandt hovedpersonerne i fantasybøger, og de lærer dig heller ikke noget om at vælge uddannelse eller erhverv eller at navigere i kærligheden. Det sociale og hverdagsagtige bliver sprunget over til fordel for filosofi og det eksistentielle. En fantasybog kan åbne dine øjne og hjælpe dig med at opdage, hvem du er, og hvad dine værdier er, men du må selv gå tilbage til virkeligheden og finde ud af, hvad du så vil gøre ved det,” forklarer hun. Og som med alle andre genrer, er det heller ikke al fantasy, som er af høj litterær kvalitet. ”Der er en meget ujævn æstetisk standard i genren. Der er meget møg, og der er meget kedelig fantasy, hvor handlingen bare cykler derudad. Det er ikke altid sjovt at høre om, at nogen dræber en drage, hvis der ikke er nogen dybere værdier på spil.”

Fantasy kommer til at dominere

Måske ender fantasy med at blive den mest dominerende litterære form, vi har. Det mener Marianne Børch i hvert fald. For fantasy giver os noget, som vi tørster efter. ”Fantasyuniverserne lægger sig op ad den protest, der er mod det rationelle i vores postmoderne tid. Vi forsøger at udvide orienteringen, både i vores helt almindelige liv og i videnskaben. Vores tid og vores udfordringer gør simpelthen, at det er nødvendigt at tænke ud af boksen,” siger Marianne Børch og giver som eksempel, at forskerne i dag kombinerer discipliner, som vi aldrig ville have troet, at man kunne kombinere. Det kan være i forbindelse med at løse klimaudfordringerne eller i arbejdet med kvanteteori, men også når forskere som det naturligste i verden kobler dybt forskellige metoder som medieanalyse og neurovidenskab sammen for at finde ud af, hvordan vores hjerne og sind reagerer på en film. ”Sagen med fantasy er, at det er drømmernes, opfindernes og nytænkernes genre. Det er i fantasy, man opfinder nye virkeligheder. Når krisen kradser, lokummet brænder, eller tingene ikke fungerer, så har man brug for at tænke ud af boksen. Og det er det, fantasy kan.” Og det er det, fantasy kan.” 

34 — Vi læser 2019

Om Marianne Børch ++ Professor emeritus i litteratur på Institut for Kulturvidenskaber ved Syddansk Universitet.

++ Beskæftiger sig primært med engelsksproget litteratur og har en særlig interesse for fantasylittera turen. ++

Interessen for fantasy startede med ridderromaner, og hun siger selv, at hun blev blæst omkuld, da hun blev præsenteret for forfatterne Terry Pratchett og Neil Gaiman.

++ Har skrevet flere artikler om emnet og har bidraget til flere antologier med fokus på litteratur og idé historie.


Titler til frilæsningen Find alle vores spændende titler på de næster sider. Køb på alinea.dk

Læs Lydret er en serie læsepædagogisk bearbejdede lette og lydrette bøger, som er inddelt i fire niveauer: Trin 0, 1, 2 og 3.

1

9 788723 542649

L Æ S

LL YÆDS R L EY T D1R E T

9 788723 542656

1

1

Dy får en BMX

LL YÆDS R L EY T D1R E T

MARIE DUEDAHL

L Æ S

MARIE DUEDAHL

Mo får en bas

MARIE DUEDAHL

Dy får en BMX L Æ S

L Y D R E T

1

9 788723 542663

1

1

Marie Duedahl DY SER EN KÆR LUS

Sanne Haugaard KIS ER VÆK

Marie Duedahl MO HAR EN GPS

Marie Duedahl MO FÅR EN BAS

Marie Duedahl DY FÅR EN BMX

ISBN 9788723542670

ISBN 9788723543431

ISBN 9788723542649

ISBN 9788723542656

ISBN 9788723542663

No er rå LL YÆDS R L EY T D0R E T

Gy på wc L Æ S

LL YÆDS R L EY T D0R E T

9 788723 542144

9 788723 542168

0

0

0

0

Gy i tv

L Æ S

MARIE DUEDAHL

MARIE DUEDAHL

9 788723 542151

0

Gy på wc

LL YÆDS R L EY T D0R E T

No er rå

L Æ S

MARIE DUEDAHL

MARIE DUEDAHL

MARIE DUEDAHL

No så et fæ

MARIE DUEDAHL

No så et fæ

0

1

1

MARIE DUEDAHL

L Y D R E T

LL YÆDS R L EY T D1R E T

9 788723 543431

1

L Æ S

L Æ S

Mo får en bas

9 788723 542670

Kis er væk

MARIE DUEDAHL

Mo har en GPS

MARIE DUEDAHL

1

Mo har en GPS

LL YÆDS R L EY T D1R E T

SANNE HAUGAARD

MARIE DUEDAHL

L Æ S

Kis er væk

1

Dy ser en kær lus

L Y D R E T

SANNE HAUGAARD

MARIE DUEDAHL

L Æ S

MARIE DUEDAHL

Dy ser en kær lus

Gy i tv L Æ S

L Y D R E T

0

9 788723 542021

0

0

Marie Duedahl NO SÅ ET FÆ

Marie Duedahl NO ER RÅ

Marie Duedahl GY PÅ WC

ISBN 9788723542151

ISBN 9788723542168

ISBN 9788723542144

9788723542144_omslag.indd 1001

MARIE DUEDAHL

9788723542021_omslag.indd 1001

22/05/2019 09.09

Marie Duedahl GY I TV

22/05/2019 08.27

ISBN 9788723542021


GRØN FAGKLUB

Grøn Fagklub er til de nye læsere i indskolingen.

MAJA PLESNER

SØREN HEMMINGSEN

9 788723 544261

Let-tal: 13

I denne bog kan du læse om et sødt kæle-dyr. Kender du en, der har hund? Har du rørt en hund? Måske har du selv en hund?

9 788723 529473

9 788723 536754

9 788723 522559

Hunde

Katte

Venskab

Let-tal: 15

CECILIE BOGH

TRINE RISOM-ANDERSEN

KENNETH JAKOBSEN BØYE

Spejdere

Hunde

I denne bog kan du læse om et sødt kæledyr. Kender du en, der har en kat? Har du rørt ved en kat? Måske har du selv en kat?

I denne her bog kan du læse om venskab. Har du selv en god ven? Hvad skal du gøre for at være en god ven? Kan du være venner med dyr? I denne bog kan du blive klog på, hvad venskab er.

Delfin

CECILIE BOGH

Katte

Venskab

Spejdere

Delfin I den her bog kan du læse om spejdere. Er du spejder? Spejdere kan lide at være ude i naturen. Du kan få mange gode venner til spejder.

9 788723 543646

TRINE RISOM-ANDERSEN

KENNETH JAKOBSEN BØYE

SØREN HEMMINGSEN

MAJA PLESNER

om et sødt ndet.

Let-tal: 13

Let-tal: 13

Let-tal: 13

Maja Plesner DELFIN

Søren Hemmingsen SPEJDERE

Kenneth Jakobsen Bøye VENSKAB

Trine Risom-Andersen KATTE

Cecilie Bogh HUNDE

ISBN 9788723543646 LET-tal 13

ISBN 9788723544261 LET-tal 15

ISBN 9788723522559 LET-tal 13

ISBN 9788723536754 LET-tal 13

ISBN 9788723529473 LET-tal 14

9788723536754_omslag.indd 1001

9788723522559_omslag.indd 1001

11/03/2019 16.17

9788723529473_omslag.indd All Pages

11/03/2019 15.34

17/01/2018 08.47

BLÅ FAGKLUB

Blå Fagklub er frilæsningsbøger til de letøvede læsere i indskoling og på mellemtrin.

NINJA

Har du prøvet at gå til ballet? I denne bog kan du læse om ballet. Mange børn drømmer om at danse ballet. Det er en fed måde at bruge kroppen på, og du bliver stærk. Men du skal kunne lide at stå på en scene og kunne huske mange ting: smile,MAJA ranke ryggen, strække fødderne, PLESNER danse de rigtige trin, smile …

ROBERT SKOV

SØREN HEMMINGSEN

BALLET

Hvad sker der i din hjerne? Ingen kender svaret fuldstændig. Men der er meget, man ved. Fx at hjernen styrer alt, hvad du gør. PLESNER Og atMAJA den nogle gange snyder dig. I den her bog kan du blive klogere på, hvad der sker i din hjerne. Hvordan den passer på dig - og du passer på den.

Ved du, hvad en ninja er? Ninjaerne kommer fra Japan. I 1200-tallet kunne man betale en ninja for at myrde en fjende. En ninja har mange seje våben. Kender du nogle ninja-våben? I dagMAJA kan manPLESNER kun være ninja for sjov i Japan. Men på museum kan man lære mere om de rigtige ninjaer og se deres tøj og våben.

SØREN HEMMINGSEN

BALLET

HJERNEN

– et talent

I den her bog kan du læse om Robert Skov. Og om, hvad det vil sige at have talent.

MAJA PLESNER

LEGETØJ

HJERNEN

Måske bliver han en dag en stor stjerne. Han er i hvert fald godt på vej. For han har masser af talent. MAJA PLESNER

ROBERT SKOV – et talent

LEGETØJ Kender du Robert Skov? I sommeren 2019 blev han solgt til tyske Hoffenheim. Det skete efter kun én sæson i FCK.

MAJA PLESNER

MAJA PLESNER

MAJA PLESNER

tig meget legetøj. meget legetøj som i dag. med det. computer. res mobil.

NINJA

9 788723 543097

9 788723 544278

9 788723 543837

9 788723 542267

9 788723 539977

Lix-tal: 18

Lix-tal: 19

Lix-tal: 18

Lix-tal: 18

Lix-tal: 18

Maja Plesner LEGETØJ ISBN 9788723543097 LIX 18

36 — Vi læser 2019

Maja Plesner ROBERT SKOV - ET TALENT ISBN 9788723544278 LIX 19

Maja Plesner HJERNEN

Maja Plesner BALLET

ISBN 9788723543837 LIX 18

ISBN 9788723542267 LIX 18

9788723542267_omslag.indd 1001

9788723539977_omslag.indd 1001

13/03/2019 12.47

Søren Hemmingsen NINJA

06/03/2019 08.07

ISBN 9788723539977 LIX 18


RØD FAGKLUB

Rød Fagklub er frilæsningsbøger til de øvede læsere på mellemtrinnet.

Alt det og meget mere kan du læse om i Store fodboldklubber, Rød fagklub.

Læs mere om de to landsholds vilde og berømte mål og kampe i De største landskampe, Rød fagklub. 9 788723 530349

9 788723 542052

STORE FODBOLDKLUBBER

DE STØRSTE LANDSKAMPE

EKSTREMSPORT

ISBN 9788723542052

SØREN HEMMINGSEN

Det bliver helt sikkert ikke kedeligt, når du kommer på KARSTEN MARRUP sporet af kongemagten i Danmark.

SØREN HEMMINGSEN

VILDE VÅBEN

KONGEMAGTEN

Alt det og meget mere kan du læse om i Kongemagten, Rød Fagklub.

9 788723 529244

9 788723 525680

9788723529244_omslag.indd All Pages

08/03/2019 13.19

Martin Paarup Andersen EKSTREMSPORT

I Kongemagten kan du lære ti vilde og fredelige, skøre og kloge konger og dronninger bedre at kende. Læs, hvordan regenterne kom til magten, og hvordan de mistede den igen. Gør dig klar til at læse om blodig krig og ægte kærlighed. Og om kongemord og borgerkrig i Danmark.

PETER GRØNLUND

PETER GRØNLUND

Vidste du at Alex Ferguson var manager i Manchester United i 27 år, at Chelsea vandt deres første mesterskab i 1955, og at Real Madrid har mere end 228 millioner fans i verden?

som verdens bedste? Og at en dansk landsholdsspiller har scoret ved VM efter at have været på banen i kun 16 sekunder?

KONGEMAGTEN

STORE FODBOLDKLUBBER

DE STØRSTE LANDSKAMPE

EKSTREMSPORT

Denne bog handler om de største fodboldklubber. Fodbold er den mest populære sport i verden. I alle lande spiller drenge og piger fodbold. De bedste fodboldspillere kan være heldige at blive købt af en stor klub.

Denne bog handler om de største danske landskampe i fodbold. Fodbold er den mest populære sport i Danmark. Det er især, fordi vi har to meget populære landshold. Både kvindernes og mændenes landshold har opnået nogle vilde resultater.

MARTIN PAARUP ANDERSEN Vidste du, at en dansk landstræner har været kåret

Vidste du, at Stig Severinsen kan holde vejret under vand i 22 minutter? Og at Alan Eustace har sprunget faldskærm fra 41,5 kilometers højde? Det og meget mere kan du blive klogere på, når du læser bogen.

SØREN HEMMINGSEN

PETER GRØNLUND

PETER GRØNLUND

MARTIN PAARUP ANDERSEN

I Ekstremsport kan du læse om forskellige eksempler på ekstremsport. Du kan læse om de vilde rekorder og om de helt særlige mennesker, der vover sig ud i de ekstreme sportsbegivenheder.

17/01/2018 13.21

Peter Grønlund DE STØRSTE LANDSKAMPE

Peter Grønlund STORE FODBOLDKLUBBER

Søren Hemmingsen & Karsten Marrup VILDE VÅBEN

Søren Hemmingsen KONGEMAGTEN

ISBN 9788723530349

ISBN 9788723529244

ISBN 9788723524218

ISBN 9788723525680

SORT FAGKLUB

Sort Fagklub er frilæsningsbøger til de trænede læsere i udskolingen.

MARTIN PAARUP ANDERSEN

NY BOG OM STAND-UP I denne bog om stand-up-komikere kan man læse om dem, der startede det hele og blive klogere på de begreber, man arbejder med inden for stand-up: punchline, proportioner, timing, Callback.

Stand-up

JESPER ALLERUP

Bitcoins

9 788723 542205

2. verdenskrig

1. verdenskrig

MARTIN PAARUP ANDERSEN

r blandt æse om nogle die Murphy, g mange flere.

SØREN HEMMINGSEN

Kunstig intelligens

SØREN HEMMINGSEN

JESPER ALLERUP

Stand-up

tammer å barer og usikforestillinger. v for underat stille sig g små historier.

2. verdenskrig var og er stadig verdens største krig. Over 55 millioner mennesker blev dræbt i krigen, som varede i 6 år. Den grusomme krig sluttede først, da USA brugte et våben, der i dag stadig betragtes som det farligste våben, verden nogensinde har set. Atombomben.

SØREN HEMMINGSEN

I alt 70 landeHEMMINGSEN deltog i 2. verdenskrig. På en ene side stod SØREN Tyskland med en række andre lande, fx Japan og Italien. På den anden side stod store nationer som: England, Frankrig, USA, Rusland og Kina.

2. verdenskrig

1. verdenskrig

Denne bog giver dig et overblik over krigens forløb, fra den startede i 1939 til sin slutning i 1945.

9 788723 528919

9788723528919_omslag.indd All Pages

Martin Paarup Andersen STAND-UP

ISBN 9788723542205

26/06/2019 09.09

22/01/2018 11.52

Jesper Allerup BITCOINS

Søren Hemmingsen 1. VERDENSKRIG

Søren Hemmingsen 2. VERDENSKRIG

ISBN 9788723530363

ISBN 9788723539960

ISBN 9788723528919

Husk, at I finder gratis læseforståelsesopgaver til alle titler på fagklub.alinea.dk

Alinea — 37


GRØN LÆSEKLUB

Grøn Læseklub er til de nye læsere i indskolingen.

MARIE DUEDAHL

NYHED FRA MARIE DUEDAHL

Bjørn går i hi

Bjørn er træt af vinter. Alt er surt og trist, så han går i hi. Men pludselig sner det, og så vil Bjørn udenfor. Bogen er udgivet i Grøn Læseklub og indeholder mange lydrette og lydnære ord. Desuden er der er fokus på korte, enkle sætninger og hyppige gentagelser.

MARIE DUEDAHL

SANNE HAUGAARD OG PIA AAGESEN

ANE GUDRUN

Lille panda er et b st

Ida har fået et nyt ur. Li må låne Idas fine ur. Men nu er det fine ur vådt. Er uret nu itu? Er Ida sur på Li?

ANE GUDRUN

SANNE HAUGAARD OG PIA AAGESEN

SANNE HAUGAARD OG PIA AAGESEN

Li, Noa, Ali og Ida vil bygge en hule af sne. Vax vil lege. Men nu er alt kaos. Hvor er Noa? Er det blod?

SANNE HAUGAARD OG PIA AAGESEN

Lille Panda er et bæst. Han hugger mad fra Ib. Og lille Panda tager en rive fra Rosa. Hvorfor nupper Panda alle de ting?

40591

et-tal: 12

Marie Duedahl BJØRN GÅR I HI

GRØN LÆSEKLUB indeholder mange lydrette og lydnære ord. Desuden er der fokus på korte, enkle sætninger og hyppige gentagelser.

9 788723 536464 Lix-tal: 4

Let-tal: 12

Sanne Haugaard og Pia Aagesen EN HULE AF SNE

9788723536464_omslag.indd 1,3

9788723539793_omslag.indd 1,3

20/06/2019 09.03

ISBN 9788723540591 LIX 4,8 | LET-tal 12

Let-tal: 12

GRØN LÆSEKLUB indeholder mange lydrette og lydnære ord. Desuden er der fokus på korte, enkle sætninger og hyppige gentagelser.

9 788723 539809 Lix-tal: 7,5

Let-tal: 15

17/06/2019 10.56

Raf har ondt i en tand. Far får en god idé. Den tand skal ud. Men Raf kan ikke lide fars idé.

GRØN LÆSEKLUB indeholder mange lydrette og lydnære ord. Desuden er der fokus på korte, enkle sætninger og hyppige gentagelser.

Sanne Haugaard og Pia Aagesen ET VÅDT UR 9788723543073_omslag.indd 1001

9 788723 534132 Lix-tal: 5,8

Let-tal: 13

LYDRET

UD MED DEN TAND!

CECILIE BOGH ANDREAS MUNK SCHELLER KENNETH JAKOBSEN BØYE

Ask, Bo oG Bøf

GRØN LÆSEKLUB indeholder mange lydrette og lydnære ord. Desuden er der fokus på korte, enkle sætninger og hyppige gentagelser.

alf_bo_bøf.indd 1

Ane Gudrun UD MED DEN TAND

ISBN 9788723537805 LIX 4 | LET-tal 12

ISBN 9788723539809 LIX 7,5 | LET-tal 15

ISBN 9788723534132 LIX 5,8 | LET-tal 13

38 — Vi læser 2019

15/10/2018 10.22

Ane Gudrun LILLE PANDA ER ET BÆST

17/06/2019 11.17

06/05/2019 09.19

ISBN 9788723543073 LIX 5 | LET-tal 16

ANNE-MARIE DONSLUND

Mor og far skal male. De skal male hus. Leo og Lui vil også male. Men det går helt galt.

Ane Gudrun MUSEN ROSA ER DUM

07/11/2018 11.44

Let-tal: 16

ISBN 9788723539793 LIX 5 | LET-tal 15

ANE GUDRUN

Marie Duedahl LEO SER ET LYS – GYS! 9788723539809_omslag.indd All Pages

9 788723 543073 Lix-tal: 5

ANNE-MARIE DONSLUND

9 788723 537805

Let-tal: 14

UD MED DEN TAND!

Det er svært at være lidt dum. Men Rosa er meget mere end det.

Lix-tal: 4

ANE GUDRUN

Musen Rosa er dum

Rosa er en sød mus. Men hun er også lidt dum.

ANE GUDRUN

MARIE DUEDAHL

GRØN LÆSEKLUB indeholder mange lydrette og lydnære ord. Desuden er der fokus på korte, enkle sætninger og hyppige gentagelser.

9 788723 539793 Lix-tal: 5

ISBN 9788723536464 LIX 4 | LET-tal 12

ANE GUDRUN

MARIE DUEDAHL

ette orte,

GRØN LÆSEKLUB indeholder mange lydrette og lydnære ord. Desuden er der fokus på korte, enkle sætninger og hyppige gentagelser.

9 788723 525758

Lix-tal: 4,2

Let-tal: 7

27/06/17 13:28

Andreas Munk Scheller, Cecilie Bogh og Kenneth Jakobsen Bøye ASK, BO OG BØF 9788723525758_omslag.indd All Pages

ISBN 9788723522894 LIX 3,4 | LET-tal 7

Anne-Marie Donslund LEO OG LUI MALER

17/01/2018 09.06

ISBN 9788723525758 LIX 4,5 | LET-tal 7


BLÅ LÆSEKLUB

Blå Læseklub er frilæsningsbøger til de letøvede læsere i indskoling og på mellemtrin.

NY SERIE FRA KIT A. RASMUSSEN

NYE SAMLEBIND OM TESEUS

Enigma er en ny serie om drengen Andy og butleren Jones på eventyr, hvor de sammen løser gåder.

Samlebindene om Teseus henvender sig til læsefans af Drageherren, Krigerprinsessen og andre af Josefine Ottesens populære letlæsningsserier

kommer fra det græske rd ainigma, som betyder gåde. Ordet bliver brugt om en ting ller en person, der er mystisk ller svær at regne ud.

kommer fra det græske ord ainigma, som betyder gåde. Ordet bliver brugt om en ting eller en person, der er mystisk eller svær at regne ud.

9 788723 542687 Lix-tal: 11

9 788723 542694

9 788723 537652

9 788723 539687

9 788723 540287

Lix-tal: 10

Lix-tal: 10

Lix-tal: 14

Kit A. Rasmussen ENIGMA, SKRUMPE-HOVEDET

Kit A. Rasmussen ENIGMA, VOODOO-DUKKEN

ISBN 9788723542687 LIX 11

ISBN 9788723542694 LIX 11

Josefine Ottesen TESEUS 1-3

9788723537652_omslag.indd 1001

KLUB

KLUB

Det er nat.

De kalder sig Klub 4. I dag har Simon sin metal-detektor med. De vil prøve at finde skatte på marken ovre ved skoven.

Klub 4 har været i Bio 2000 og set tre film.

„Det ved jeg,“ siger Simon. „Vi skal fange ko-tyven!“

Men det går ikke helt efter planen …

Da de kommer ud, ser de en bil i høj fart …

„En ko-tyv?“ spørger Mark.

SKATTEJAGT

De kalder sig Klub 4.

KLUB

KLUB

„Hvad skal vi lave i aften?“ siger Julie. Hun ser på de andre.

Julie, Mark, Freja og Simon har en klub sammen.

TYVE I NATTEN

De kalder sig Klub 4.

Mark, Julie, Simon og Freja har en klub sammen.

PER ØSTERGAARD

SKATTEJAGT

KLUB

KO-TYVEN

Freja, Simon, Julie og Mark har en klub sammen.

25/02/2019 15.58

ISBN 9788723540287 LIX 14 | LET-tal 16

TYVE I NATTEN

KLUB

EN DØD HUND

„Hvad skal vi lave i aften?“ siger Simon. „Det ved jeg,“ siger Freja. „Vi skal ned til Viggo og Stines hus.“ „De to gamle nede fra Pilevej?“ siger Simon. „Er de ikke døde?“

PER ØSTERGAARD

KO-TYVEN

KLUB

De kalder sig Klub 4.

ISBN 9788723539687 LIX 10

PER ØSTERGAARD

KLUB

PER ØSTERGAARD

Caroline Ørsum DØDEN ER IKKE EN JOKE

9788723540287_omslag.indd 1001

PER ØSTERGAARD

PER ØSTERGAARD

Let-tal: 16

Josefine Ottesen TESEUS 4-5

23/05/2019 15.37

ISBN 9788723537652 LIX 10

PER ØSTERGAARD

PER ØSTERGAARD

LINE RASMUSSEN

LINE RASMUSSEN

CAROLINE ØRSUM

Mads og Jakob er i sygehusets kælder. De har stjålet nøglerne til den blå dør. Bag døren ligger de døde. Mads og Jakob er nysgerrige. Men de glemmer, at døden ikke er en joke.

Lix-tal: 11

Mark, Julie, Simon og Freja har en klub sammen.

is hiver i snoren. n snuser til jorden. vis er på sporet af noget,“ er Erik. ad har Elvis mon fundet?

4-5

Hvem ringer fra det ukendte nummer? Og hvor kommer den mærkelige slubren fra?

EN DØD HUND

æverne er spejdere. er i skoven. k har sin hund, Elvis, med. is er en sporhund.

CAROLINE ØRSUM

finder Andy en voodoo-dukke I i sin mor og fars kontor. Dukken ligner Andys far. Ved siden af dukken ligger en besked. Måske kan voodoo-dukken og beskeden lede Andy og Jones på sporet af mor og far?

JOSEFINE OTTESEN

TESEUS

TESEUS 4-5

finder Andy et skrumpeoved i sin mor og fars kontor. Ved siden af skrumpeovedet finder Andy en seddel. Med mors skrift tår der Fundet ved vores telt. Og så en række tal. Måske kan skrumpe-hovedet og sedlen lede Andy og Jones på sporet af mor og far?

JOSEFINE OTTESEN

TESEUS

Prins Teseus fortsætter sin farlige rejse mod Athen, hvor han skal overtage tronen efter sin far. Teseus er blandt de udvalgte, der skal ofres. I den hellige labyrint kæmper han mod Minotaurus, der er halvt 1-3 mand og halvt tyr. Teseus skal vinde, for han har en vigtig opgave. Han skal være konge i Athen.

JOSEFINE OTTESEN

Andys mor og far har løst en gåde og gjort et vildt fund. Men da de rejser ud for at følge gådens spor, vender de aldrig hjem. Sammen med butleren Jones, beslutter Andy sig for at finde sin mor og far. Men for at finde dem, må han først løse den samme gåde, som sendte mor og far ud i verden.

KIT A. RASMUSSEN

Prins Teseus er på en besværlig og farlig rejse. I Athen skal han overtage tronen efter sin far. Men rejsen er fyldt med farer. Teseus skal besejre en kyklop, Den Grå og Strækkeren for at lukke tre porte til de dødes verden. Og så skal han overliste Medea og hendes heksekunster.

TESEUS 1-3

Andys mor og far har løst en gåde og gjort et vildt und. Men da de rejser ud for at følge gåden spor, ender de aldrig hjem. Sammen med butleren ones, beslutter Andy sig for at finde sin mor og far. Men for at finde dem, må han først løse den samme åde, som sendte mor og far ud i verden.

JOSEFINE OTTESEN

KIT A. RASMUSSEN

KIT A. RASMUSSEN

KIT A. RASMUSSEN

„Ja,“ siger Simon. „De sidste to nætter er der stjålet fire køer fra vores gård.“ 9 788723 530691

9 788723 536365

9 788723 536372

Lix-tal: 11,8

Lix-tal: 8

Lix-tal: 7

Let-tal: 15

Let-tal: 13

Line Rasmussen VI ER BÆVERNE 9788723536365_omslag.indd 3

ISBN 9788723530691 LIX 11,8 | LET-tal 15

Per Østergaard KLUB 4 – EN DØD HUND 9788723536372_omslag.indd 1001

Lix-tal: 8

Let-tal: 12

16/11/2018 13.50

ISBN 9788723536365 LIX 8 | LET-tal 13

Per Østergaard KLUB 4 – KOTYVEN 9788723525338_omslag.indd 3

Let-tal: 15

14/11/2018 11.25

ISBN 9788723536372 LIX 7 | LET-tal 12

Lix-tal: 8

Per Østergaard KLUB 4 - TYVE I NATTEN 9788723525345_omslag.indd 3

Let-tal: 14

13/10/2017 07.54

ISBN 9788723525338 LIX 8 | LET-tal 14

Husk, at I finder gratis læseforståelsesopgaver til alle titler på laeseklub.alinea.dk

Per Østergaard KLUB 4 - SKATTEJAGT

13/10/2017 07.58

ISBN 9788723525345 LIX 8 | LET-tal 15

Alinea — 39


BLÅ LÆSEKLUB

Blå Læseklub er frilæsningsbøger til de letøvede læsere i indskoling og på mellemtrin.

JOSEFINE OTTESEN

JOSEFINE OTTESEN

Nagir løfter hånden. Der bliver stille. “I nat er månen fuld. Det er første gang siden jævn-døgn. Det er dragens nat. I ved, hvad der så skal ske.”

dragens offer

drageherren 1

Hvert forår skal dragen have et offer. Det har den onde Nagir bestemt. I år er Dian dragens offer. Når det er nat, kommer dragen efter ham.

1

I Drageherren tager Dian ud på en lang rejse. Han vil kæmpe for at befri landet Terra fra den

dragens offer

Josefine Ottesens succesfulde fantasy-serie Drageherren ermod onde onde Nagir. På sin rejse kæmper Dian fjender. Men han får også nye venner for livet. udkommet i helt nye udgaver i Alineas Blå Læseklub. Drageherren Sammen kæmper de for Terras frihed, mens de finder ud af, hvem Dian i virkeligheden er sprængfyldt med spænding og fantastiske tegninger. Oger.så er den let at læse. 500 siders fantasy når det er bedst. I alt 11 bind.

DRAGENS OFFER 9 788723 540096

ISBN 9788723540096 LIX 9,4 Lix-tal: 9,4

den magiske skov

4

smykket

5

tyvetøsen

Sammen med Stella og Kempa vil Dian samle Nagirs fjender til kamp. Men Dian bliver taget til fange og ført til en lejr. Er alt nu tabt? I Drageherren tager Dian ud på en lang rejse. Han vil kæmpe for at befri landet Terra fra den onde Nagir. På sin rejse kæmper Dian mod onde fjender. Men han får også nye venner for livet. Sammen kæmper de for Terras frihed, mens de finder ud af, hvem Dian i virkeligheden er.

9 788723 540737

9 788723 540744

9 788723 540751

9 788723 540768

9 788723 540782

Lix-tal: 10

Lix-tal: 10

Lix-tal: 8,1

Lix-tal: 8,5

Lix-tal: 9,3

6

er alt tabt?

FANGET AF ORKER

DEN MAGISKE SKOV

SMYKKET

TYVETØSEN

ER ALT TABT?

ISBN 9788723540737 LIX 10

ISBN 9788723540744 LIX 10

ISBN 9788723540751 LIX 8,1

ISBN 978872340768 LIX 8,5

ISBN 978872340782 LIX 9,3

pigen med falken

Før han når at tlnke mere, bliver døren åbnet. Nagir træder ind sammen med to andre. Dian husker ham. Nu er det ham, der bærer drage-sværdet og den røde kniv.

8

9

forrådt

Nu må Dian kæmpe, selv om han kun har sin stav. Nagir ler hånligt. ”Nå, har du intet våben? Siger du ikke, du er konge!”

10

nagirs magt

Sammen med sine venner tager Dian ud på sidste del af sin rejse. Nu vil det vise sig, hvem der får magten over landet Terra. Det er tid til Dians sidste møde med Nagir.

9 788723 540799

9 788723 540812

9 788723 540829

9 788723 540836

9 788723 540843

Lix-tal: 9,4

Lix-tal: 9,2

Lix-tal: 8,5

Lix-tal: 9,3

Lix-tal: 10,1

PIGEN MED FALKEN ISBN 9788723540799 LIX 9,4

40 — Vi læser 2019

GODE KRÆFTER SAMLES ISBN 9788723540812 LIX 9,2

JOSEFINE OTTESEN

11

drageherren

drageherren

I Drageherren tager Dian ud på en lang rejse. Han vil kæmpe for at befri landet Terra fra den onde Nagir. På sin rejse kæmper Dian mod onde fjender. Men han får også nye venner for livet. Sammen kæmper de for Terras frihed, mens de finder ud af, hvem Dian i virkeligheden er.

nagirs magt

I Drageherren tager Dian ud på en lang rejse. Han vil kæmpe for at befri landet Terra fra den onde Nagir. På sin rejse kæmper Dian mod onde fjender. Men han får også nye venner for livet. Sammen kæmper de for Terras frihed, mens de finder ud af, hvem Dian i virkeligheden er.

JOSEFINE OTTESEN

drageherren 11

Dian er fanget hos Nagir. Foglan er her også, og nu skal Nagir giftes med hende. Nagirs magt er stor, og Dians kamp for Terra ser ud til at være tabt.

forrådt

I Drageherren tager Dian ud på en lang rejse. Han vil kæmpe for at befri landet Terra fra den onde Nagir. På sin rejse kæmper Dian mod onde fjender. Men han får også nye venner for livet. Sammen kæmper de for Terras frihed, mens de finder ud af, hvem Dian i virkeligheden er.

Nagir har taget alt det, han holder af. Han har Foglan. Han har Dians sværd og hans kniv. Snart har han vel også det hellige smykke! Og hvad har Dian? Intet!

drageherren 10

gode kræfter samles

Dian er klar til den store kamp om Terra. Men han bliver forrådt og ender som fange hos Nagir.

JOSEFINE OTTESEN

drageherren 9

gode kræfter samles

I Drageherren tager Dian ud på en lang rejse. Han vil kæmpe for at befri landet Terra fra den onde Nagir. På sin rejse kæmper Dian mod onde fjender. Men han får også nye venner for livet. Sammen kæmper de for Terras frihed, mens de finder ud af, hvem Dian i virkeligheden er.

drageherren 8

Dian træner sammen med Foglan. Han gør sig klar til at bruge drage-sværdet i kampen mod Nagir. Nu må alle gode kræfter samles, så Terra kan blive befriet.

JOSEFINE OTTESEN

JOSEFINE OTTESEN

7

JOSEFINE OTTESEN

Hånligt ser hun på Dian. “Og du skal være konge!” Med et bliver Dians øjne varme af tårer. Han sætter sig modløs på en sten. “Du har ret,” mumler han. “Jeg dur ikke.”

JOSEFINE OTTESEN

JOSEFINE OTTESEN

JOSEFINE OTTESEN

pigen med falken

Dian ud på en lang rejse. at befri landet Terra fra den ejse kæmper Dian mod onde r også nye venner for livet. e for Terras frihed, mens de Dian i virkeligheden er.

drageherren 7

en lejr, hvor han er blevet ejser gennem de blå bjerge ter han er blevet såret i igen med falken.

JOSEFINE OTTESEN

ar mistet meget blod. a, der stoler på ham.

JOSEFINE OTTESEN

er alt tabt?

I Drageherren tager Dian ud på en lang rejse. Han vil kæmpe for at befri landet Terra fra den onde Nagir. På sin rejse kæmper Dian mod onde fjender. Men han får også nye venner for livet. Sammen kæmper de for Terras frihed, mens de finder ud af, hvem Dian i virkeligheden er.

De mange tanker roder rundt i hans hoved. Han er Terras prins. Han skal være konge. Men først skal han vælte Nagir fra tronen!

drageherren 6

Dian bliver taget til fange af Stella, der er en tyv. De to bliver venner, Stella træner med Dian, så han lærer at slås.

JOSEFINE OTTESEN

tyvetøsen

I Drageherren tager Dian ud på en lang rejse. Han vil kæmpe for at befri landet Terra fra den onde Nagir. På sin rejse kæmper Dian mod onde fjender. Men han får også nye venner for livet. Sammen kæmper de for Terras frihed, mens de finder ud af, hvem Dian i virkeligheden er.

”Dette er det smykke, der bæres af drageherren. Det er bedre end guld. Det er håbet for Terra.” Den gamle mand bøjer sit hoved for Dian. ”Min prins!”

drageherren 5

En ældre mand hjælper Dian ind i byen Rai. Her ser Dian igen sin bedste-mor. Hun er gammel og skal dø nu. Men først vil hun give noget til Dian.

JOSEFINE OTTESEN

smykket

den magiske skov

I Drageherren tager Dian ud på en lang rejse. Han vil kæmpe for at befri landet Terra fra den onde Nagir. På sin rejse kæmper Dian mod onde fjender. Men han får også nye venner for livet. Sammen kæmper de for Terras frihed, mens de finder ud af, hvem Dian i virkeligheden er.

3

drageherren 4

Dian går gennem den magiske skov mod byen Rai. Da tågen kommer, og Dian vågner af sin søvn, møder han elverne og deres konge. I den sorte sø, ser Dian og kongen, hvem Dian i virkeligheden er.

Han ved, han har set det gamle smykke før. Så kommer han i tanke om det. I tågesøen så han et billede af en lille dreng. Den dreng bar et sådant smykke!

JOSEFINE OTTESEN

fanget af orker

JOSEFINE OTTESEN

JOSEFINE OTTESEN

2

JOSEFINE OTTESEN

Med undren ser han på kongen, der nikker. Dian kigger igen, men søen er sort. Så dukker et nyt billede op. En ung mand med et sværd. En drage, der går til angreb.

drageherren 3

fanget af orker

r Dian ud på en lang rejse. at befri landet Terra fra den ejse kæmper Dian mod onde r også nye venner for livet. de for Terras frihed, mens de Dian i virkeligheden er.

drageherren 2

mod byen Rai. I sumpen f lede orker. Sump-folket vide, hvem Dian er, og nkens kniv.

JOSEFINE OTTESEN

JOSEFINE OTTESEN

am, før hun taler. ig kongens kniv?”

JOSEFINE OTTESEN

på kvinden. Hendes blik e øjne ned. et fat i denne kniv?” f Aro. Han reddede mig

FORRÅDT

NAGIRS MAGT

DRAGEHERREN

ISBN 9788723540829 LIX 8,5

ISBN 9788723540836 LIX 9,3

ISBN 9788723540843 LIX 10,1


RØD LÆSEKLUB

Rød Læseklub er frilæsningsbøger til de øvede læsere på mellemtrinnet.

JOSEFINE OTTESEN Læs også: Kopien – Udvalgt Kopien – Virus

9 788723 542090 Lix-tal: 14

ISBN 9788723540584 LIX 14

LINE LEONHARDT

Udefra er huset mørkt og skummelt. På døren er der et stort skilt:

Anton kan ikke tro sit held, da han vinder en konkurrence. Han får fem minutter til at tømme en butik. Anton har store planer. Han vil have så meget som muligt ud af sine fem minutter.

et brev og nogle fotografier til dem. Det bliver starten på brødrenes søgen efter deres far. Siden de var små, har han Jeg ser på det øde industriområde omkring mig. På månen, der kigger frem bag en sky. Og så ser jeg på telefonen igen. Det kan da ikke passe? Ukendt nummer: ”Hjælp! Kom til Industrivej 86. Skynd dig!”

været væk. Victor og Mike finder ud af, at deres far har kæmpet mod Regimet, der nu bestemmer alt. Men hvor er deres far? Og hvad kæmper han for? „Astoria… Det er det sted i farmors atlas!“ siger Mike og løber ind i stuen. Han tager det store atlas ned fra reolen.

er fuld af matematiske gåder. Mens du leder efter stemmen bag Ukendt nummer, løser du gåderne for at finde en sikker vej ud af laboratoriet.

Slår hurtigt op på den side, som farmor altid viste dem, når hun fortalte sine historier. „Se, Victor, det er her!“ siger han og peger på en side. ”Nordamerika, Oregon, Astoria!“ Vest for Charlie, står der

KOPIEN Men midt i sin iver er der noget, han har glemt at lægge mærke til. For er der ikke noget underligt ved den konkurrence? Og ved manden, der fik ham med i den?

Hjernevasket

KIT A. RASMUSSEN

Da Victor og Mikes farmor dør, efterlader hun en nøgle,

Antons hjerte banker så hårdt, at han kan mærke det gennem trøjen. Siden står og blinker til ham. Tag alt, hvad du kan slæbe på fem minutter. Klik straks, og læs mere. Kun i dag! Kun for dig!

9788723542090_omslag.indd 1001

Josefine Ottesen MÅNEKNIVEN

ELLEN HOLMBOE

KIT A. RASMUSSEN

Til sidst er det op til Oscar at redde dem alle. Men en velkendt fjende lurer i baggrunden …

LINE LEONHARDT

KOPIEN – Hjernevasket

„Hvad laver du?“ siger Verner og gør modstand. „Vi kan da ikke gå uden Andy?“ „Det er vi nødt til,“ siger Oscar desperat. „Der er noget galt med ham.“ „Nej,“ siger Verner fast. „Vi må gøre noget. Vi svigter ikke vores ven.“

ELLEN HOLMBOE

SANDRA SCHWARTZ

Oscar, Verner og Andy er fanget i biffen. Filmen, Robot Revolution, er en fælde. Nu starter en hård kamp for ikke at falde i de onde kopiers kløer igen.

SANDRA SCHWARTZ

i atlasset. Ligesom på fotografierne. Vest for Charlie er en fortælling om to brødres søgen efter deres far. Men det er også en fantastisk historie om sorg, 9 788723 530790

ansvar og retfærdighed i et samfund, der vil kontrollere alt.

Lix-tal: 16

9 788723 539755

9 788723 539984

Lix-tal: 19

Lix-tal: 16

25/04/2019 09.20

9788723530790_omslag.indd 1001

9788723539755_omslag.indd 1001

28/05/2019 12.20

Sandra Schwartz KOPIEN – HJERNEVASKET

Ellen Holmboe DET TAGER KUN FEM MINUTTER

ISBN 9788723540607 LIX 14

ISBN 9788723530790 LIX 16

9788723539984_omslag.indd 1001

22/05/2019 08.46

Line Leonhardt VEST FOR CHARLIE

ISBN 9788723539755 LIX 19

11/03/2019 16.27

Kit A. Rasmussen MATEMYSTIK I LABORATORIET ISBN 9788723539984 LIX 16

ER DU PARAT? NU KOMMER KARL SMART! I tre humorfyldte bøger, møder vi den voldsomt selvoptagede dreng Karl Smart, som i virkeligheden hedder Karl Smith, der kun har et mål for øje, at imponere klassens smukke pige Tilly med flotte middage, kagebageri og uhyggelige filmaftner.

DANIEL ZIMAKOFF

DANIEL ZIMAKOFF

DANIEL ZIMAKOFF

Daniel Zimakoff KARL SMART – PARMIDDAG

Daniel Zimakoff KARL SMART – DEN STORE KAGEDYST

Daniel Zimakoff KARL SMART – EN MONSTER-DATE

ISBN 9788723542960 LIX 15

ISBN 9788723542977 LIX 16

ISBN 9788723543110 LIX 15

Husk, at I finder gratis læseforståelsesopgaver til alle titler på laeseklub.alinea.dk

Alinea — 41


RØD LÆSEKLUB

Rød Læseklub er frilæsningsbøger til de øvede læsere på mellemtrinnet.

DE SIDSTE VIND-ULVE — NY FANTASY-SERIE FRA CAMILLA WANDAHL I De sidste vind-ulve møder vi prins Will af Istrana, som ved et uheld bliver ført sammen med vind-ulven Byrd. Men onde kræfter er på spil i landet, og det bliver igennem hele serien en kamp på liv og død for vores hovedpersoner.

Prins Will er flygtet ud i Ødemarken sammen med sin vind-ulv, Byrd. Væk fra den onde Sir Cort, der vil have de tre vind-ulve selv. Trold-manden Davon og hans søn, Ed, har reddet Will og Byrds liv. Men Sir Cort holder Wills far fanget i Storm-hullet. Will må redde ham.

prøve. Will

Læs også: CAMILLA WANDAHL

CAMILLA WANDAHL

En svævende ø

En mystisk gave

8723 539991

14

En svævende ø er tredje bog i serien De sidste vindulve. En spændende fantasy-serie om magi og ægte venskab for både drenge og piger. Læs også: CAMILLA WANDAHL

DE SIDSTE VIND-ULVE 3

CAMILLA WANDAHL

DE SIDSTE VIND-ULVE 1

DE SIDSTE VIND-ULVE 2

Den svævende ø

DE SIDSTE VIND-ULVE 3

En mystisk gave

Derfor må Will sammen sin kusine, Adia, rejse til Den svævende ø, hvor Sir Cort skjuler sig. Men der venter dem en grum opfindelse, som kan koste Will alt.

Den falske konge

Ulvens hjerte

DE SIDSTE VIND-ULVE 1 DE SIDSTE VIND-ULVE 1

Will og hans vind-ulv, Byrd, har befriet Wills far, men den onde Sir Cort er ikke besejret. Ved hjælp af sort magi fanger han Byrd og lægger en forbandelse over landet.

CAMILLA WANDAHL

DE SIDSTE VIND-ULVE 3

En falsk konge er anden bog i serien De sidste vind-ulve. En spændende fantasy-serie om magi og ægte venskab for både drenge og piger.

CAMILLA WANDAHL

DE SIDSTE VIND-ULVE 2

DE SIDSTE VIND-ULVE 1

ndgte

Sammen begiver Will og Byrd sig ud på en farlig rejse tilbage til Konge-borgen. For at befri Wills far og besejre Sir Cort. Men hvem kan de stole på?

CAMILLA WANDAHL

CAMILLA WANDAHL

CAMILLA WANDAHL

CAMILLA WANDAHL

e-æg, ørste

De sidste vind-ulve er en ægte fantasy-serie med masser af fantastiske elementer, magi og stærke venskaber, der kommer på en hård prøve.

DE SIDSTE VIND-ULVE 2 En mystisk gave

En falsk konge

En falsk konge

9 788723 540003

DE SIDSTE VIND-ULVE 3 En svævende ø

9 788723 540027

Lix-tal: 14

DE SIDST VIND-ULV

Lix-tal: 14

Camilla Wandahl DE SIDSTE VIND-ULVE 1 – EN MYSTISK GAVE

Camilla Wandahl DE SIDSTE VIND-ULVE 2 – EN FALSK KONGE

Camilla Wandahl DE SIDSTE VIND-ULVE 3 – EN SVÆVENDE Ø

ISBN 9788723539991 LIX 14

ISBN 9788723540003 LIX 14

ISBN 9788723540027 LIX 14

KOLDT BLOD — GYSERSERIE TIL PIGER OG DRENGE Koldt blod er en serie lette gyserbøger med uhygge og gru til børn fra 10 år. Seriens gennemgående hovedpersoner, Tobias og Simone, oplever de mest hårrejsende ting, der fænger ikke mindst drengene.

SÅ LÆS DEN NÆSTE BOG I S E R I E N M E D TO B I A S O G S I M O N E .

DE FORSVUNDNE BØRN

Tobias klamrer sig til nedløbsrøret.

De støder sammen. Tobias stirrer op i hans ansigt. Det er blegt og gulligt … som om han er død.

I S E R I E N M E D TO B I A S O G S I M O N E .

„Kom her,“ råber manden. Han griber ud efter Tobias. Han kan mærke, at nedløbsrøret sidder løs. Bare manden ikke river det ned.

Var det lægen? Og hvad lavede han?

JØRN JENSEN

Oliver stirrer på baronen Han tør ikke røre sig.

DEN GALE BARON

DEN GALE BARON

En stor, mørk skikkelse kommer til syne. Han styrer lige mod Tobias.

SÅ LÆS DEN NÆSTE BOG

FANGET I FRYSERUMMET

FANGET I FRYSERUMMET

Hun skynder sig ud. Men hun fik et glimt af en mand.

I S E R I E N M E D TO B I A S O G S I M O N E .

JØRN JENSEN

E R D U K O L D B L O D I G O G H A R N E R V E R A F S TÅ L ,

DEN STORE ZOMBIE

DEN STORE ZOMBIE

DEN GALE PROFESSOR

DE FORSVUNDNE BØRN

t.

Hun går ind på en forkert stue. Der ligger en meget syg dreng.

SÅ LÆS DEN NÆSTE BOG

DEN GALE PROFESSOR

Simone skal besøge Tobias på hospitalet.

af.

JØRN JENSEN

E R D U K O L D B L O D I G O G H A R N E R V E R A F S TÅ L ,

JØRN JENSEN

I S E R I E N M E D TO B I A S O G S I M O N E .

JØRN JENSEN

E R D U K O L D B L O D I G O G H A R N E R V E R A F S TÅ L ,

JØRN JENSEN

SÅ LÆS DEN NÆSTE BOG

JØRN JENSEN

JØRN JENSEN

E R D U K O L D B L O D I G O G H A R N E R V E R A F S TÅ L ,

JØRN JENSEN

SIMONE.

JØRN JENSEN

A R N E R V E R A F S TÅ L ,

Serien Koldt blod er bøger til såvel frilæsning som læsekurser og læsetræning.

Han sidder mellem baronens forældre. De ligner dukker. Nu ved han, at de ikke er dukker. Kan det være …

1

2

9 788723 542984

9 788723 542991

Lix-tal: 13

Lix-tal: 16

Jørn Jensen DE FORSVUNDE BØRN 9788723542991_omslag.indd 1001

1

21/05/2019 15.26

ISBN 9788723542984 LIX 13

42 — Vi læser 2019

28

3 9 788723 543004 Lix-tal: 15

Jørn Jensen DEN GALE PROFESSOR 9788723543004_omslag.indd 1001

2

21/05/2019 15.35

ISBN 9788723542991 LIX 16

29 9 788723 542014

9 788723 541352

Lix-tal: 16

Jørn Jensen DEN STORE ZOMBIE 9788723541352_omslag.indd 1

28

3

21/05/2019 15.11

ISBN 9788723543004 LIX 15

29

Lix-tal: 16

Jørn Jensen FANGET I FRYSERUMMET 9788723542014_omslag.indd 3

13/06/2019 08.41

ISBN 9788723541352 LIX 16

Jørn Jensen DEN GALE BARON

06/06/2019 13.05

ISBN 9788723542014 LIX 16


RØD LÆSEKLUB

Rød Læseklub er frilæsningsbøger til de øvede læsere på mellemtrinnet.

NYHED FRA JOSEFINE OTTESEN

PIGESERIEN — BEST FRIENDS FOREVER

Den skjulte nøgle er den samlede udgave af den succesfulde serie af Josefine Ottesen om drengen Zip. Bogen er gennemillustreret med flotte aktionfyldte illustrationer af Emil Landgreen. Bogen henvender sig til læsere på mellemtrinnet.

I BFF-serien følger vi Ida, Emma og Vilde, der er best friends forever. Men selvom man er gode veninder, kan der også opstå udfordringer.

ER DU OKAY, VILDE?

9 788723 540607

Line Leonhardt SERIE: BFF 9788723540607_omslag.indd 1001

BFF — Vilde bliver bange BFF — Er du okay, Vilde?

Lix-tal: 11,5

10/05/2019 13.17

ISBN 9788723530684 ISBN 9788723540607

LIX 12 og 13

KOBRAGIFT

Afhugget er en del af serien Journal X og kan læses uafhængigt af de andre bøger i serien.

9 788723 536341

9 788723 542854

Lix-tal: 18

Lix-tal: 18

9788723542854_omslag.indd 1001

Farligt affald er en del af serien Journal X og kan læses uafhængigt af de andre bøger i serien.

9 788723 542847

9 788723 539823

Lix-tal: 19

Lix-tal: 19

9788723539823_omslag.indd 3

FARLIGT AFFALD

9 788723 536358 Lix-tal: 18

Kælderrummet er en del af serien Journal X og kan læses uafhængigt af de andre bøger i serien.

Anders træder tættere på. Kalle er lige bag ham. „Hvad fanden er det?“ hvisker Anders. Lidt væske er løbet ud af tønden. Det skinner grønligt. Giftigt.

9788723542847_omslag.indd 1001

20/11/2018 09.00

Bøgerne har alle et lix-tal på mellem 16 og 19 og kan varmt anbefales til børn, der har været glade for serien Koldt blod.

KIT A. RASMUSSEN

FARLIGT AFFALD

KÆLDERRUMMET

KÆLDERRUMMET

9 788723 536389 Lix-tal: 18

FLAMMERNES KLØER

GRAVEN

Flammernes kløer er en del af serien Journal X og kan læses uafhængigt af de andre bøger i serien.

PETER GRØNLUND I asken fra kriminalassistent Madsens nedbrændte hus finder Anders en gammel metalkasse. Den er fyldt med gamle journaler. Det er uopklarede sager, som Madsen har efterforsket. Nu er han død. I Farligt affald forsøger Anders og Kalle at opklare, hvordan liget af Berit Villum er havnet i en container bag en bar. Berit er blevet slået hårdt i baghovedet. Og hun er død af slaget. Berit arbejdede på den affaldscentral, som Anders og Kalles klasse nu skal besøge. På Affaldscentralen leder de efter spor. Men Anders og Kalle skal finde frem til tønder fyldt med farligt affald, før de finder nye spor i sagen.

I Kælderrummet under skolen er der sket et mord. Sagen er aldrig blevet opklaret, så Anders og Kalle beslutter sig for at finde ud af, hvad der er sket. Lis Petersen, skolens søde rengøringsdame, er fundet død i skolens kælder. Men hvem kunne finde på at slå Lis ihjel? Og hvilken dødelig hemmelighed kendte Lis mon til? En stemme lyder. „Hvad laver I her?!“ Anders og Kalle farer sammen. „Ikke noget, vi, øh, vi ...“ stammer Kalle. Det er, som om hans hjerte holder op med at slå i et par sekunder. Hvis det er skolelederen, får de sikkert en kæmpe skideballe. Hvis det er morderen, bliver de nok slået ihjel nu. „I må ikke være her. Det ved I da,“ afbryder stemmen bag dem.

27/06/2019 14.37

KIT A. RASMUSSEN

FLAMMERNES KLØER

GRAVEN

I Flammernes kløer beslutter Anders og hans ven Kalle sig for at opklare en stor sag om syv brande på Egevej. Politiets efterforskning tyder på, at der er en pyroman på spil. Drengenes spor ender blindt med de manglende beviser. Men kriminalassistent Henrik, der selv bor på Egevej og arbejdede på sagen, hjælper Anders og Kalle videre i deres opklaring. „Pyromanen brugte et system. Et imponerende lille setup. Uden at blive for teknisk kan jeg forklare det sådan her: Han tændte et stearinlys, og rundt om det lagde han klude, der var fugtet med brandbar væske. Når lyset brændte ned, fik flammen fat i kludene … Og så kan I nok regne ud, hvad der skete.“ Så fik flammerne fat. Kalle ser det for sit indre blik og gyser.

KIT A. RASMUSSEN I asken fra kriminalassistent Madsens nedbrændte hus finder Anders en gammel metalkasse. Den er fyldt med gamle journaler. Det er uopklarede sager, som Madsen har efterforsket. Nu er han død.

PETER GRØNLUND

KIT A. RASMUSSEN

KIT A. RASMUSSEN

KIT A. RASMUSSEN I asken fra kriminalassistent Madsens nedbrændte hus finder Anders en gammel metalkasse. Den er fyldt med gamle journaler. Det er uopklarede sager, som Madsen har efterforsket. Nu er han død.

FED KRIMISERIE I RØD LÆSEKLUB Journal X er en ny række af spændende krimi-bøger i Alineas Rød Læseklub. Bøgerne er selvstændige krimihistorier, der kan læses uafhængigt af hinanden.

AFHUGGET

KOBRAGIFT

„Det lugter af lig!“ siger Kalle og mærker sin mave vende sig. Tænk, hvis han lige har trådt i hende. Trådt på Bellas lig. Og fået lig i skoen.

KIT A. RASMUSSEN

AFHUGGET

I Afhugget beslutter Anders og Kalle sig for at finde en død kvinde. Politiet har fundet Bella Tofts lillefinger, men resten af hende er væk. Bellas søster ved, at Bella ville skilles fra sin mand. Nu er han dømt for at have dræbt sin kone.

I Kobragift vil Anders og hans ven Kalle undersøge, om slangeforskeren Rasmus’ død skyldes en ulykke med en kobraslange, eller om der er tale om mord. Med giftige slanger, der kigger op af terrarierne, og kriblende historier fra Rasmus’ familie og venner nærmer drengene sig en opklaring. Men noget går galt. Og kobraslangens angreb afgør endnu en gang, om der er tale om liv eller død.

Kobragift er en del af serien Journal X og kan læses uafhængigt af de andre bøger i serien.

KIT A. RASMUSSEN I asken fra kriminalassistent Madsens nedbrændte hus finder Anders en gammel metalkasse. Den er fyldt med gamle journaler. Det er uopklarede sager, som Madsen har efterforsket. Nu er han død.

KIT A. RASMUSSEN

PETER GRØNLUND I asken fra kriminalassistent Madsens nedbrændte hus finder Anders en gammel metalkasse. Den er fyldt med gamle journaler. Det er uopklarede sager, som Madsen har efterforsket. Nu er han død.

JOURNAL X VAMPYRKULTEN I terrariet løfter kobraen sit hoved. Og mere og mere af kroppen. Kom nu, Kalle. Løb. Hop. Gør noget! Men benene rører sig ikke. Han kan næsten ikke trække vejret. Den lille tunge spiller ud af kobraens mund. Skub låget på plads. Det er bare fem skridt. Fem skridt og et lille skub. Før den når højere op.

Graven er en del af serien Journal X og kan læses uafhængigt af de andre bøger i serien.

ER DU OKAY, VILDE?

Lix-tal: 13

Lix-tal: 12

DEN SKJULTE NØGLE

KIT A. RASMUSSEN

PETER GRØNLUND

PETER GRØNLUND

„Det her er blade fra en blodbøg, plukket ved midnat på en måneløs nat.“ Anders nikker, som om han er helt med. „Og her har vi huden. Skrællet af en nyligt afdød i tykke flager.“ Kalle prøver at holde kvalmen tilbage. Anders nikker lidt mindre ivrigt. „Og blod. Det er jo det vigtigste,“ siger hun. „Tappet fra et barn på under to år.“ „Blod?“ Kalles stemme ryster.

Læs mere om veninderne Vilde, Emma og Ida i BFF Vild med Vilde og BFF Vilde bliver bange.

LINE LEONHARDT

11/06/2019 11.19

JOURNAL X ROCKERDRABET

I Graven vælger Anders og hans ven Kalle at grave dybere i en sag, der foregår på kirkegården. Den 13. i hver måned bliver grave åbnet i nattens mørke. Drengene beslutter sig for at finde ud af, hvem eller hvad der står bag. Bliver gravene åbnet nedefra? Eller foregår der mystiske ritualer på kirkegården om natten? Da Anders og Kalle er ved at opklare sagen, bliver de begravet i svar, som gør det svært at trække vejret.

Vilde krummer sig sammen på sengen. Bare mor og far ikke skal skilles. Så skal hun også huske alt. Det virker svært for Ida. At flytte mellem sin mor og far. Og huske alt, når hun har skiftedag.

9 788723 530684

9788723542755_omslag.indd 1001

I asken fra kriminalassistent Madsens nedbrændte hus finder Anders en gammel metalkasse. Den er fyldt med gamle journaler. Det er uopklarede sager, som Madsen har efterforsket. Nu er han død.

Vilde, Emma og Ida er BFF, best friends forever! Idas mor og far er skilt. Så Ida bor en uge hos hver. I dag er Idas skiftedag. Men hun har glemt sit græskar og fået en forkert madpakke med. Vildes mor og far skændes. Så Vilde er bange for, at de skal skilles. Ligesom Idas forældre.

Læs mere om veninderne Vilde, Emma og Ida i BFF Vild med Vilde.

9 788723 542755

ISBN 9788723542755 LIX 11,5

LINE LEONHARDT

Døren til toilettet smækker bag hende. Vildes hals krøller sig sammen. Hun kan ikke få luft. Hvor er den dumme kontakt? Hendes hjerte banker hårdt. Kontakten må da være her. Er der andre på toilettet?

VILDE BLIVER BANGE

VILDE BLIVER BANGE

Josefine Ottesen DEN SKJULTE NØGLE

LINE LEONHARDT

LINE LEONHARDT

Den skjulte nøgle er den samlede udgave af alle fem bind i Josefine Ottesens serie om Zip.

Vilde, Emma og Ida er BFF, best friends forever! Men en dag bliver Vilde bange. Og det er svært at få sagt til Ida og Emma. Så Vilde bliver ked af det og går fra deres aftale.

DEN SKJULTE NØGLE

Derfor er de store og stærke, men kloge er de ikke. Alle frygter Emiren, som til gengæld kun er bange for Mester Mendi.

Josefine Ottesen

JOSEFINE OTTESEN

Den skjulte nøgle foregår i en by, der ligger i ruiner. Efter krig og kaos er hele verden brudt sammen. Mutanter og droider spreder skræk og rædsel. Zip lever i ruinerne sammen med anEfter krig og kaos er hele verden brudt sammen. Mutanter og droider spreder og rædsel. dre overlevende. Denskræk magtfulde Emir Zip lever i ruinerne sammen med andre overhar forskanset sig iEmir sinharby. Emiren levende. Den magtfulde forskanset sig sin by. Her forsøger han at genfinde den tabte fodreribio-teknologiske sin gardeviden med kemiske stoffer. fra den gamle verden, så han kan tæmme mutanterne og udbygge sin Alle frygter Emiren, som til gengæld despotiske magt. Emiren fodrer sin garde med kemiske stoffer. kun er bange for Mester Mendi.

Rockerdrabet ISBN 9788723529046 Vampyrkulten ISBN 9788723529053 Kobragift ISBN 9788723536341 Graven ISBN 9788723536389 Flammernes kløer ISBN 9788723536358 Kælderrummet ISBN 9788723539823 Afhugget ISBN 9788723542854 Farligt affald ISBN 9788723542847

27/06/2019 14.23

Husk, at I finder gratis læseforståelsesopgaver til alle titler på laeseklub.alinea.dk

Alinea — 43


SORT LÆSEKLUB

Sort Læseklub er frilæsningsbøger til de trænede læsere i udskolingen.

METTE FINDERUP

JOHAN DECKMANN

KIT A. RASMUSSEN Johan kunne godt lide dyr. Han kiggede tit på dem hos dyrehandleren.

HACKER

Han ville have alle dyrene. Men det ville Johans mor ikke.

„Hvad venter vi på?“ Mek var urolig. Selvom det virkede, som om de var kommet fri af deres forfølgere, forventede han når som helst, at bildøren blev revet op, og han selv blev flået ud og smidt ned på jorden på Rådhuspladsen med en pistol i nakken.

Så Johan besluttede sig for at smugle dyr. Han fyldte hele sit værelse op med dyr. Johans virkelige hændelser er sjove og sorte historier fra Johans verden, hvor han både springer ud som dyresmugler og stokketyv. Johan er også uheldig. Han brækker både en finger og bliver boret i nerverne.

SISSEL BERGFJORD OG LARS VEGAS

Mek bruger lang tid foran sin computer. Han er både god til spil og til at kode. Til gengæld er han ikke så god til at passe sin skole. Han keder sig og pjækker så meget, at han bliver truet med bortvisning. En aften hacker han sig ind på skolens server for at ændre tallet for sit fravær. Men her støder han på oplysninger, der ændrer hans liv. Hacker er en actionhistorie om magtmisbrug og løgne og digital overvågning, og det er svært ikke at lade sig rive med. Hvem kan du stole på? Hvem er de gode? Hvem er de onde? Og mon de holder øje med dig … lige nu?

METTE FINDERUP

HACKER

JOHAN DECKMANN ISBN 978-87-23-521798

9 788723 530714

Lix-tal: 24

9788723530714_omslag.indd 3

ISBN 9788723536303 LIX 19

BIONIC

9 788723 521798

Lix-tal: 19

Kit A. Rasmussen SPOR AF LIV

LARS KRAMHØFT

13/09/2018 09.26

Sissel Bergfjord og Lars Vegas DYBET

Johan Deckmann JOHANS VIRKELIGE HÆNDELSER

ISBN 9788723527974 LIX 20

ISBN 9788723530714 LIX 19

Mette Finderup HACKER

Lars Kramhøft BIONIC

ISBN 9788723521798 LIX 24

ISBN 9788723527301 LIX 20

Vinder af ORLAPRISEN 2018

1

hitman

2

Andreas og Silje tager sammen fat på den opgave, som de begge ved, bliver deres sidste. Men kan de stole på hinanden, når alle sandheder om fortiden kommer frem?

HITMAN er en hæsblæsende serie spækket med hævn-

HENRIETTE ROSTRUP

tørst, tempo og moralske dilemmaer, og du bliver konstant udfordret som læser: Hvad er rigtigt, og hvad er forkert?

hitman 3

hitman

PETER KROGHOLM

Andreas lod tankerne flyve. Det var måske sidste gang, han kunne lade dem gøre det. Sammen med Silje var han på vej mod en skæbne, der kunne være værre end døden. Hvis han var heldig, kunne han nøjes med døden.

PETER KROGHOLM

PETER KROGHOLM

hitman

de. Deres yngste t være svært at er tatoveret med d er der ingen, der et er ikke penge,

Villads har et problem. Det er Kevin, der er problemet. Kevin og hele hans crew plejer ellers ikke at gøre Villads noget. De kalder ham bare en klam taber og sådan noget. Det er han vant til. Men en dag går det galt. Villads svarer igen. Det skulle han ikke have gjort …

problemet med kevin

nden med vand. d igen. or?“

INGEN VEJ TILBAGE

indrømmer. værste. spand.

Jeg mærker skoen i ryggen. Den presser mig længere ned, så mit ansigt bliver helt fladmast mod asfalten. „Jeg kunne ikke undgå at lægge mærke til, at du virkelig holder af udsigten oppe fra byens tage,“ siger Kevin. „Jeg synes, du skal vise mig den.“ Jeg forsøger at ryste på hovedet, men kan ikke bevæge mig. „Det vil du gerne?“ De andre griner. „Hvor dejligt. Skal vi sige i eftermiddag?“

HENRIETTE ROSTRUP

DORTE LILMOSE

han.

PETER KROGHOLM

hitman

3

PROBLEMET MED KEVIN er en spændende bog DORTE LILMOSE

om mobning, løgne og venskaber og om at finde sig selv – uden at gå til grunde.

er det svært

Læs også: Hitman 1 og Hitman 2

ing r om pris.

9 788723 528193

9 788723 525253

Lix-tal: 20

Lix-tal: 20

9 788723 539663 Lix-tal: 24

9788723539663_omslag.indd 3

9788723525253_omslag.indd 3

22/01/2018 16.41

Dorte Lilmose INGEN VEJ TILBAGE

ISBN 9788723528193 LIX 20

44 — Vi læser 2019

Henriette Rostrup PROBLEMET MED KEVIN

22/01/2018 16.11

ISBN 9788723525253 LIX 20

12/10/2018 09.02

Peter Krogholm HITMAN 1

Peter Krogholm HITMAN 2

Peter Krogholm HITMAN 3

ISBN 9788723525734 LIX 23

ISBN 9788723525741 LIX 23

ISBN 9788723539663 LIX 24


SORT LÆSEKLUB

Sort Læseklub er frilæsningsbøger til de trænede læsere i udskolingen.

KIT A. RASMUSSEN

NY UNGDOMSBOG FRA KIT A. RASMUSSEN En flok unge vågner op på en p-plads. De har været forsvundet i 33 timer, og ingen ved, hvor de har været. De kan heller ikke selv huske det. Oskar opdager, at han har indtørret blod i hovedbunden og blå mærker på kroppen. Det fortæller ham, at der må være sket noget mystisk. Én chance er en stærk ungdomsbog om en lille by med hemmeligheder, der gemmer sig dybt nede under jorden og rækker langt tilbage i tiden. Bogen er henvendt til de trænede læsere i udskolingen og er læsepædagogisk bearbejdet. ISBN 9788723542830 LIX 17

KIT A . R AS M U S S E N

788723 542830

al: 17

EN SERIE OM AT VÆRE PÅ FLUGT I virkeligheden hedder Johanne slet ikke Johanne. Og hendes bror, Christian Eriksen, har valgt sit navn efter fodboldspilleren af samme navn. Sammen med deres mor er de på flugt fra deres voldelige far.

JAGTEN JAGTEN BRANDEN er anden bog i serien

og kan læses uafhængigt af de andre.

UNDERCOVER UNDERCOVER 9 788723 524201

JAGTEN er en alvorlig, vigtig og medrivende serie om livet, når det er svært. Men det er også en varm og vedkommende fortælling om venskaber, forelskelse og det at starte forfra.

Anne-Marie Anne-MarieDonslund Donslund Anne-Marie Donslund

JAGTEN JAGTEN LORTELIV LORTELIV BRANDEN

Anne-Marie Anne-MarieDonslund Donslund

Anne-Marie Donslund

JAGTEN JAGTEN

JAGTEN PSYKOSE er femte bog i serien

og kan læses uafhængigt af de andre.

KIDNAPPET KIDNAPPET

EFTERSØGT

9 788723 542236

Lix-tal: 19

9788723524201_omslag.indd 3

PSYKOSE

når det er svært. Men det er også en varm og vedkommende fortælling om venskaber, forelskelse og det at starte forfra.

Anne-Marie Anne-MarieDonslund Donslund

De har været på flugt fra deres voldelige far, som nu er død, men deres jagt på et nyt og bedre liv er ikke slut. Lykkes det dem nogensinde at blive fri?

JAGTEN

JAGTEN er en alvorlig, vigtig og medrivende serie om livet,

BRANDEN

De er på flugt fra deres voldelige far, og mens de jagter et nyt liv, jagter faren dem. Lykkes det dem nogensinde at blive fri?

I virkeligheden hedder Johanne slet ikke Johanne. Og hendes bror, Christian Eriksen, har valgt sit navn efter fodboldspilleren af samme navn.

ANNE-MARIE DONSLUND

I virkeligheden hedder Johanne slet ikke Johanne. Og hendes bror, Christian Eriksen, har valgt sit navn efter fodboldspilleren af samme navn.

Jeg cykler gennem byen, rasende og sort indeni. Min telefon ringer og bipper. Men jeg er ligeglad. For jeg er nødt til at tage derud. Nødt til at se ham i øjnene. Nødt til at konfrontere ham. Ellers bliver jeg sindssyg. Måske er jeg allerede sindssyg. Måske kan jeg ikke styre mig, når jeg kommer derud. Måske er det sådan her, far havde det, når han gik amok.

JAGTEN

Det er først, da falckmændene løfter hende op på båren, at hun vågner. Hun glipper med øjnene og råber fars navn og klynker, at han ikke må slå hende ihjel. Falckmændene kigger på hinanden. Så siger de, at de nok skal passe på hende, at hun ikke skal være bange, at hun er faldet om og skal på sygehuset.

ANNE-MARIE DONSLUND

„MOR!“ råber Christian inde fra soveværelset. „MOAR!“ skriger han.

Jagten er en alvorlig, vigtig og medrivende serie om livet, når det er svært. Men det er også en varm og vedkommende fortælling om venskaber, forelskelse og det at starte forfra. Bøgerne kan læses uafhængigt af hinanden.

Anne-Marie Donslund

JAGTEN PSYKOSE

Lix-tal: 20

18/08/2017 14.52 9788723542236_omslag.indd 3

28/05/2019 13.18

Anne-Marie Donslund JAGTEN — UNDERCOVER

Anne-Marie Donslund JAGTEN — BRANDEN

Anne-Marie Donslund JAGTEN — KIDNAPPET

Anne-Marie Donslund JAGTEN — EFTERSØGT

Anne-Marie Donslund JAGTEN — PSYKOSE

ISBN 9788723524171 LIX 19

ISBN 9788723524201 LIX 19

ISBN 9788723525277 LIX 19

ISBN 9788723536679 LIX 19

ISBN 9788723542236 LIX 20

Husk, at I finder gratis læseforståelsesopgaver til alle titler på laeseklub.alinea.dk

Alinea — 45


Efterårets fedeste

nyhed! Køb den nu på alinea.dk

46 — Vi læser 2019


Alinea Lindhardt og Ringhof Forlag A/S Vognmagergade 11, 2. sal 1148 København K Der tages forbehold for trykfejl. Ansvarshavende redaktør: Stine Honoré Redaktion: Trine Risom-Andersen, Andreas Munk Scheller, Stine Honoré Skribenter: Hanne Korvig, Mathias Clasen, Signe Tonsberg Design: Hjalte Thalund Foto: Martin Stampe, Anders Trærup, Chresten Bergh, Katrine Becher Damkjær Illustrationer: Emil Landgreen, Pernille Hinnerup Jensen, Morten Solgaard Pedersen Forsideillustration: Morten Solgaard Pedersen fra bogen Kvin. Trykt hos Livonia Print, 2019 ISSN: 24446-2896 | alinea.dk

Alinea støtter børn og unge Alinea er en del af Egmont, som er Danmarks største mediekoncern. Egmont har fortalt historier i over 100 år og laver film i Oscarklasse gennem Nordisk Film. Egmont fortæller også historier gennem bøger og magasiner og bringer nyheder fra hele verden på norske TV2. Egmont er en dansk fond, som hvert år giver 100 millioner til børn og unge, der har det svært. Siden 1920 har fonden uddelt 2,9 milliarder kroner.


Automatisk optankning? Få fem nyheder to gange om året til en fast, lav pris 375 kroner pr. bogpakke

1

Maja Plesner HJERNEN

Dy får en BMX L Æ S

L Y D R E T

1

Spejdere

Søren Hemmingsen SPEJDERE

MARIE DUEDAHL

SØREN HEMMINGSEN

L Y D R E T

Dy får en BMX

Marie Duedahl DY FÅR EN BMXL Æ S

MARIE DUEDAHL

BOGPAKKEN NOVEMBER 2019

I den her bog kan du læse om spejdere. Er du spejder? Spejdere kan lide at være ude i naturen. Du kan få mange gode venner til spejder.

Kit A. Rasmussen ENIGMA — SKRUMPE-HOVEDET Daniel Zimakoff KARL SMART — PARMIDDAG

SØREN HEMMINGSEN

Spejdere

9 788723 542663

9 788723 544261

1

Let-tal: 15

DANIEL ZIMAKOFF

KIT A. RASMUSSEN

MAJA PLESNER

KIT A. RASMUSSEN

HJERNEN

Andys mor og far har løst en gåde og gjort et vildt fund. Men da de rejser ud for at følge gåden spor, vender de aldrig hjem. Sammen med butleren Jones, beslutter Andy sig for at finde sin mor og far. Men for at finde dem, må han først løse den samme gåde, som sendte mor og far ud i verden. I finder Andy et skrumpehoved i sin mor og fars kontor. Ved siden af skrumpehovedet finder Andy en seddel. Med mors skrift står der Fundet ved vores telt. Og så en række tal. Måske kan skrumpe-hovedet og sedlen lede Andy og Jones på sporet af mor og far?

MAJA PLESNER kommer fra det græske ord ainigma, som betyder gåde. Ordet bliver brugt om en ting eller en person, der er mystisk eller svær at regne ud.

HJERNEN 9 788723 543837 Lix-tal: 18

9 788723 542687 Lix-tal: 11

Tegn abonnement på Alineas bogpakker og få 10 frilæsningsbøger om året til en fast, lav pris.

Bogpakkerne indeholder altid kun nyheder og sendes direkte til skolen to gange om året: 1. maj og 1. november. Bestil på alinea.dk/bogpakker