Page 1

ZA TRENUTKE KADA SI SAMA SEBI DOVOLJNA

S P R I N G 2 0 1 4

LouLou


2

Page 2


LouLou Dobro došle drage moje u drugo izdanje LouLou magazina. Iskreno se radujem kada u vašim privatnim porukama vidim da je LouLou nadmašio vaša očekivanja i da ga iskreno preporučujete prijateljicama. Ovaj magazin je složen u blogerskom stilu. Sviđa mi se ideja da mogu na jedno mjesto složiti meni interesantne podatke o temama o kojima obično čitam dok se odmaram uz svoju poslijepodnevnu kaficu. Očigledno je da nisam jedina koja uživa u ovakvoj formi komuniciranja tj. obraćanja. Blogomanija već uveliko vlada oko nas. Čini mi se da je world wide web eksplodirao i zarazio većinu nas blogerskom gripom. Za razliku od blogova web stranice su, koliko god ih nastojali približiti korisniku, uvijek obojene korporacijskim tonom. Uvijek su složene lijepo po propisu. Čini mi se da bi i žmireći mogla navigirati po većini njih. Koncept je uvijek isti i moglo bi se reći da su potrebne u svakodnevnom životu kao i vizit kartica. Prosto je morate imati. Možda čak i u bonton uvedu da je nepristojno biti bez bar dvije. Jedna lična, a druga korporativna. Ono što mene veseli dok listam magazine ili blogove je konekcija koja se ostvari sa osobom koja stoji iza teksta. Doduše sada sam ja s druge strane i mogu vam reći da je lijep osjećaj piti kafu s nekim, a biti sam. Kada vam se druži vi otvorite magazin i listate, a kada ja imam potrebu podijeliti sve što mi se čini zanimljivim s prijateljicama, onda sjednem i pišem ili preturam po fotografijama i slažem ih uz svoje tekstove kako bi vam što bolje približila ono o čemu govorim. Sreća, pa nisu izmislili tipku koja vam omogućava da gestikulirate rukama. Onda ne bi mogle pobjeći od mene ;) Sada vas pozivam da si napravite šolju vama omiljenog napitka i uživajte skačući s teme na temu baš kao kada s prijateljicama pijete kafu. Opustite se i uživajte, jer LouLou je tu. 3

ZA TRENUTKE KADA SI SAMA SEBI DOVOLJNA

Page 3


6-19

SVE NIJANSE SIVE 20-25

SLIKE NA ZIDU KNJIGE NA POLICI

26-33

NAMJEŠTAJ OD STARIH PALETA

34-37

URADI SAMA PROJEKTI 44-45

BAŠTICA U ŽARDINJERI 4

Page


40-47

SVIJET BALKONA I TERASA 50-59

BRINI O SEBI 64-89

BOJE 2014 90-95 FENG SHUI 96-99

KUHAM PO SVOM 105 Na ovoj stranici možete klikom na link pogledati video kampanju targetove dizajnerice Sare Ruffin Costello za uređenje vanjskog prostora. 5

Page


6

Page 6


SVE NIJANSE SIVE

7

Page 7


8

Page 8


9

Page 9


10

Page 10


SVE NIJANSE SIVE Jedna stvar koja me uvijek iznova fascinira kada su boje u pitanju je da neki ljudi imaju super talenat da i najuzbudljivije boje iz spektra učine dosadnim. Iz tog razloga sam odlučila posvetiti nekoliko stranica boji s kojom se najčešće susrećemo u civiliziranom svijetu. Riječ je, naravno, o sivoj. Boja kao forma komunikacije je neverbalna. Ono što se s njom želi izraziti ovisi koliko od kulture i podneblja toliko i od okolnosti i ličnog doživljavanja iste. Od svih boja, sivoj se najčešće pripisuju osobine koje idu iz krajnosti u krajnost. Smatraju je, u isto vrijeme, emocionalnom i neemocionalnom. Depresivnom i dosadnom u jednu ruku, a u drugu elegantnom i sofisticiranom . Pozivam vas da pregledate narednih nekoliko stranica i da same odlučite gdje siva boja stoji na vašoj ljestvici omiljenih boja i u kojem omjeru se želite okružiti s njom.

11

Page 11


12

Page 12


13

Page 13


14

Page 14


Psssst cule spava‌. 15

Page 15


16

Page 16


17

Page 17


18

Page 18


SIVA IZ MOG UGLA

Maštate li možda o spavaćoj sobi u kojoj ćete se osjećati kao gospodarica najljepšeg dvorca u kojem je sve, ama baš sve, po vašoj mjeri? Odgovor je, ne mašta onaj ko ne zna sebi da ugodi.

Okruženje u kojem boravimo je svakako najveći stimulans za sve nas. Tumačenje uticaja boje na naše raspoloženje je po meni stereotipno. Evo, kao primjer ću navesti bijelu. Na zapadu ona simbolizira nevinost i produhovljenost. Odjevene u bijelo idemo pred oltar reći sudbonosno DA, dok je na istoku nose udovice i smatraju je bojom tuge i žalosti.

Sa sivom bojom se najčešće srećemo u urbanim sredinama. Ona većinom dominira u poslovnom svijetu. Najviše je zastupljena u ormaru poslovnog muškarca, pored crne, plave i bijele. U našoj kulturi njoj je oduzet status ženstvenosti i idealna je fasada za poslovnog čovjeka, koji svoje emocije želi zadržati za sebe.

Upravo ta percepcija koju većina nas ima prema sivoj boji me navela da vam pokažem kako i ona može biti uzbudljiva i topla. Ovisno od načina kako je koristimo i kombiniramo s drugim bojama, efekti koje možemo postići su neograničeni.

Pogledajte samo ovu spavaću sobu. Zahvaljujući teksturi na plahtama, ona je dobila toplinu i karakter. Isto tako dobro bi izgledala i da bijelu boju zamijenimo sa bojom ciklame ili limete ili… Ostavljam na vama da izmaštate svoju kombinaciju. 19

Page 19


20

Page 20


SLIKE NA ZIDU KNJIGE NA POLICI Kuća nije dom, ako na zidu ne vise slike, na policama ne stoje knjige, a za trpezom ne sjede oni koje volimo. 21

Page 21


22

Page 22


23

Page 23


24

Page 24


Kuća nije dom, ako na zidu ne vise slike, na policama ne stoje pročitane knjige, a za trpezom ne sjede oni koje volimo.

Izgleda da nisam jedina koja tako razmišlja. Čak i u prahistorijsko doba čovjek je u nedostatku pismene forme izražavo svoje mišljenje i viđenje svijeta likovnim putem. Prednost komuniciranja na taj način je spoznala i crkva. Scene iz biblijskih priča su prikazane u slikama i na taj način približene vjerniku. To je bio veoma mudar način da se vjera koju propovijeda crkva približi običnom čovjeku, koji je, izuzmemo li plemstvo u periodu kada je kršćanstvo još bilo u kolijevci, bio nepismen. Možemo slobodno reći da je crkva velikim dijelom zaslužna za tok u kojem se likovna umjetnost razvijala u Evropi. Razlog je jednostavan. Pored kraljeva i plemstva crkva je jedina bila u mogućnosti priuštiti sebi takav vid luksuza. Umjetničke slike su i danas mnogima luksuz koji si ne mogu priuštiti, ali ne i izgovor da ne uživaju u njihovoj ljepoti. Ne znači da morate imati originalnu sliku da bi joj se divili. Zahvaljujući današnoj tehnologiji, umjetnost je dostupna svima koji je vole. Predivni printovi koji se rade u trodimenzionalnoj tehnologiji su fascinantni. U slučaju da ste kreativne i ne bježite od “uradi sama” projekata možete vrlo lako same napraviti malo remek djelo. Na slikarskom platnu možete raditi kolaž od fotografija i raznih drugih materijala koji vam se dopadaju. Čak vrlo efektno zna izgledati dekorativna tapeta koju možete staviti na tanku šperploču i onda je uokviriti. Ulalala.... Meni jedna od najefektnijih ideja je starinski stilizirani okvir postavljen na zid bez slike. Na poklon sam dobila dva stara goblena uokvirena u Vilerove ramove od svoje najbolje prijateljice Sandre K. Š. Mojoj sreći nije bilo kraja, pogotovo što se ona složila da s njima mogu da radim što god hoću. Iz istih sam izvadila goblene i staklo. Potom sam ih bojom u spreju ofarbala u bijelo/bež boju i bez vraćanja stakla i goblena, prazne okvire sam okačila na tamno smeđi zid u svom hodniku. 25

To je prvo što svi primijete kada uđu u moj stan, tek poslije Page 25 njih vide moje slike ;)


Prije dvije godine moje viđenje baštinskog namještaja je dobilo posve novu dimenziju zahvaljujući pinterestnim idejama dama koje, baš kao i ja, uživaju u “uradi sama” projektima. Prizori koje ćete vidjeti na narednih nekoliko stranica prikazuju neke od ideja kako iskoristiti industrijske palete i pretvoriti ih u objekte koje možemo svakodnevno koristiti u svom domaćinstvu.

26

Page 26


27

Page 27


28

Page 28


29

Page 29


30

Page 30


31

Page 31


32

Page 32


33

Page 33


URADI SAMA

Akrilne boje za slikanje, kist i bezbojni lak u spreju su sve što vam treba za crtnje/slikanje na cigli, kamenu ili terakota saksiji. Poslije duge zime aktivnost poput ove će biti divna za provesti vrijeme s vašim mališanima ili same sa sobom ;)

34

Page 34


35

Page 35


URADI SAMA

GLUE GUN JE ŽENIN NAJBOLJI PRI

U slučaju da ste zaljubljenica u “uradi sam

sigurna sam da ćete se složiti sa m

Kinesku papirnu lanternu možete uk suncobranima tako što ćete ih zalijepiti s ljepilo (Glue gun)

Permanentni dizajn s permanentnim m

Da li ste znale da po porculanskom po iscrtati dizajn koji vam se dopada pe markerom (Preporučujem Sharpie)?

Uradite dizajn po svom izboru sa pe markerom na šolji za kafu ili tanjiru. Sta posudu u zagrijanu rernu na 160C 20 minu ostavite da se ohladi na sobnoj tempera posudu možete slobodno prati mekano spužvice i kuhinjskim deterdžentom.

36

Page 36


IJATELJ

ma” projekte

mnom.

krasiti koktel pištoljem za

markerom

osuđu možete ermanentnim

ermanentnim avite iscrtanu uta. Izvadite i aturi. Ovakvu om stranom

37

Page 37


38

Page 38


UDAHNI DUBOKO I UŽIVAJ

39

Page 39


SVIJET BALKONA I TERASA 40

Page 40


Terase, balkoni, baštice i cvijetnjaci... Malo ko može da odoli šolji kafe, dobrom kolaču i laganom štivu pod vedrim nebom. Uživajte u zalasku sunca uz čašu vina. Upalite svijeće i gledajte zvijezde. Mazite sebe ove sezone. Ugodan ambijent čini čuda za naše nerve i čula.

41

Page 41


42

Page 42


43

Page 43


Page 4444


45

Page 45


46

Page 46


47

Page 47


Maštate li o rascvjetanom ljetu? Proljeće je vrijeme za p l a t n e n e rukavice i igranje sa z e m l j o m . Planiranje cvijetnjaka i vrta je nešto čemu se mnoge od nas raduju. Sve dok imate mjesta za bar jednu žardinjeru na vašem balkonu bacite se na posao. Mini baštice u saksiji su idealne za pustiti mašti na volju.

48

Page 48


BAŠTICA U ŽARDINJERI

49

Page 49


BRINI O SEBI

50

Page 50


LAVANDA U SVAKODNEVNOJ PRIMJENI Antibakterijsko, antiviralno i anti fungicidno svojstvo Lavanda ima jak antibakterijski učinak. Klinički je dokazano da u kombinaciji sa limunskim balzamom ima i antiviralne karakteristike. Svoju primjenu je našla i u liječenju gljivičnog oboljenja nokta. Koristi se u kombinaciji sa uljem čajevca i ricinusa.

Sinusitis

Menstrualni grčevi

Dvije kapi lavandinog ulja u posudici za inhaliranje sinusa će vam donijeti olaksanje, smanjiti glavobolju i pomoći da vazduh lakeš prolazi kroz iziritirane nosnice.

Nekoliko kapi lavandinog ulja koje ste pomiješali sa ricinusovim uljem u jednakom omjeru stavite na područje stomaka koje želite tretirati. Laganim kružnim pokretima utrljajte u kožu, a po tom to područje prekrijte s plastičnom kuhinjskom folijom na koju ćete staviti toplu oblogu.

Zamor & umorni mišići Dodajte pet kapljica lavandinog ulja u toplu kupku za vaša stopala. Obzirom da je koža na stopalima vrlo porozna lavanda ce brzo dospijeti u vaš krvni sustav. Akne Lavandino ulje je daleko najcjenjenije ulje u borbi protiv akni iz prostog razloga što ima antibakterijsko svojstvo. Ono pomaže koži da se izbalansira, te da ne luči prekomjerno sebum, koji je idealna podloga za razvoj bakterija. Također, umanjuje vidljivost ožiljaka.

Nesanica Pomoći će vam da lakše zaspite, ako na jastuk stavite tri do pet kapljica lavandinog ulja Ekcem U hladno presano ulje kokosa dodajte nekoliko kapi ulja lavande (pet kapljica lavandinog ulja na 100ml kokosovog ulja). Ova kombinacija ulja pomaže hidratizirati suhu kožu te ublažava iziritiranost.

51

Page 51


Lavanda za dušu i tijelo

čini mi se da, kada počnem

istraživati o mogućnosti primjene lavande u svakodnevnom životu, vidim sve osim kraja idejama kako benificirati od iste.

Jedan

od najjednostavnijih recepata za uraditi je

svakako

ŠEĆER SA AROMOM LAVANDE

potrebni sastojci 1 šolja osušenog lavandinog cvijeta 2 šolje šećera Navedene sastojke stavite u multipraktik. Izmiješajte kratkim pulsiranjem. Kada vidite da su se cvjetovi malo usitnili, možete prestati sa usitnjavanjem. Dobivenu mješavinu pretresite u posudu sa poklopcem koji dobro dihtuje. Već nakon nekoliko dana ovaj šećer možete koristiti u toplim i hladnim napitcima, kao i u slasticama. Lijepo upakiran je vrlo prikladan kao poklon. 52

Page 52


53

Page 53


AROMA TERAPIJA Holističko ozdravljenje vašeg tijela i duha Poboljšajte zdravlje uz pomoć mirisa (arome) i dodira (masaže) Aroma terapija se može upražnjavati na više načina. Inhaliranjem, difuzijom, kupkama, masažom, oblogama i naparavanjem. Aroma (miris) Mirisi imaju sposobnost da stimuliraju Limbic System. Kada dođe do toga oslobađaju se endorfini , neurotransmiteri i druge „ feel-good “ hemikalije. Endorfini se često nazivaju hormonima sreće. Također, imaju i analgetski učinak na nas. Jedna od najpoznatijih biljki u našem narodu je, svakako, lavanda. Ona na nas djeluje umirujuće kada udišemo njen miris, a često se primjenjuje u tretiranju bolnih mišića i zglobova. Masaža Masaža esencijalnim uljima u kombinaciji s baznim uljima je vrlo učinkovita. Preko kože ulje penetrira do krvnog sustava i na taj način brzo dospije do područja tijela koje targetiramo. Više o esencijalnim uljima Ulje peperminta, kao i ulje limuna pospješuje koncentraciju i pamćenje. Ulje ruzmarina pospješuje performanse i raspoloženje. Ulje kamilice umanjuje napetost i bol. Ulje ruzmarina umanjuje vidljivost proširenih kapilara. Ulje čajevca djeluje kao dezinfekciono sredstvo i koristi se u tretmanu protiv gljivičnih oboljenja kože , kao i kod infekcija izazvanih bakterijama. Ulje badema se koristi kao bazno ulje i odlično hidratizira i hrani kožu. U sebi sadrži vitamin E. Kokosovo ulje je također bazno ulje. Njegova primjena je širokog spektra. Osim što hrani i hidratizira kožu i skalp, ono se primjenjuje u borbi protiv gljvičnih oboljenja kože i infekcija izazvanih bakterijama. 54

Page 54


55

Page 55


Maslinovo ulje za kosu i kožu Napravite same hidratizirajuće ulje za vašu kožu koje u tušu možete koristiti umjesto pjene za depilaciju. To isto ulje je odlično za kožu, ako ga nanesete na tijelo u tušu, jer ulja najbolje prodiru u dublji sloj kože dok stojimo ispod mlaza tople vode usljed čijeg utjecaja pore na koži budu otvorenije. Hidratizirajuće ulje za tijelo 100 ml maslinovog hladno presanog ulja 100 ml kokosovog hladno presanog ulja 100 ml hladno presanog ulja slatkog badema

Navedene sastojke ujedinite tako što ćete na niskoj temperaturi istopiti kokosovo ulje. Koristite posudu s duplim dnom. Mikrovalna pećnica je idealna za ovaj poduhvat (više o mikrovalnoj pećnici i njenoj primjeni uskoro) U istopljeno kokosovo ulje dodaj te maslinovo i bademovo ulje. Promiješajte i prespite u posudicu sa poklopcem koji dobro dihtuje. Ja preferiram staklene teglice, a na vama ostavljam da odaberete svoju omiljenu ambalažu. Ova ista kombinacija ulja je idealna kao pakung za kosu. Utrljate ga u tjeme prije pranja. Umotajte glavu u peškir i držite tako 60 minuta. Za pranje kose koristite svoju uobičajenu rutinu. 56

Page 56


Uradi sama Prirodna krema za lice i tijelo 50 ml maslinovog ulja 1 supena kašika kokosovog ulja 1 supena kašika pčelinjeg voska 1 kapsula vitamina E 3 kapljice lavandinog ulja U posudi sa duplim dnom istopite pčelinji vosak. Kada se istopi sklonite sa izvora topline. Potom dodajte kokosovo i maslinovo ulje. Na kraju dodajte vitamin E i lavadino ulje. Prespite u posudicu. Kada se ohladi krema je spremna za upotrebu. Čuvajte je poklopljenu na sobnoj temperaturi.

57

Page 57


Da li kuhate na maslinovom ulju?

Vjerovatno mnoge od vas posegnu za uljem masline kada pripremaju hranu za ukućane koji su srčani bolesnici ili imaju povišen holesterol. Možda ga koristite zbog arome ili iz prostog razloga što vodite računa šta unosite u svoj organizam. Koji god da je razlog jedno je sigurno. Maslinovo ulje je izvrstan izvor nutricionih sastojaka koji su i te kako potrebni našem organizmu da pravilno funkcionira. Vjerovatno sve znate da maslinovo ulje sadrži u sebi masne kiseline Omega3 i Omega6, kao i phenol koji se u našem organizmu ponaša kao antioxidans i doprinosi očuvanju dobrog zdravlja našeg srca. Mono nezasićene masnoće (phenol) u maslinovom ulju nisu stabilne na povišenim temperaturama. Maslinovo ulje se sastoji od oko 70-80% mono nezasićenih masnoća u obliku Oleinske kiseline. Oleinska kiselina je jedan od sastojaka od kojeg naš organizam benificira. Naprimjer, pomaže u otpornosti našeg organizna na inzulin, pomaže u borbi protiv raka, kao i u opštem poboljšanju zdravlja srca. Zahvaljujući upravo tim masnoćama, koje su dobre za nas, maslinovo ulje ima vrlo nisku tačku gorenja/pušenja. Već na temperaturi od 121 C (250F) svi sastojci dobri za naš organizam gore i maslinovo ulje na toj temperaturi je jednako zdravo tj. nezdravo za nas, kao i bilo koje drugo ulje biljnog porijekla. Tako da, ako želite benificirati od maslinovog ulja, koristite ga na salatama, stavljajte ga na povrće ili meso koje ste prethodno termički obradili, možete ga dodavati u supe kada ih servirate u posude za jelo.

58

Page 58


59

Page 59


60

Page 60


AROMATIČNA ULJA ZA KUHANJE

Kao nepopravljivom esteti aromatična ulja su ušla u moju kuhinju zbog ambalaže u koju su pakirana. Sve te staklene bočice, kojih ima u svim zamislivim i nezamislivim oblicima ispunjene raznobojnim začinima i grančicama aromatičnih biljki su me razoružale. Odjednom sam osjetila potrebu da ih sve zgrabim, jer za kojom god da sam posegla, uvijek sam imala dojam da je na polici ostala ljepša. Tu sam se ponovo prisjetila osjećaja iz djetinjstva kada bih otišla sa starom majkom u Bezistan u odjeljak s igračkama, a ona mi kaže da mogu uzeti samo jednu, hm .. . : -/ Kući sam došla sa tri različite bočice i nije mi padalo na pamet da ih otvorim. To je bio moj novi ukras za kuhinju i svrha mu je bila da mi uljepšava trenutke provedene za šporetom. Baš kretivno s moje strane. Poslije više od godinu dana ukrašavanja moje kuhinje začini u ulju su počeli mijenjati boju i više nisu bili baš lijep prizor za vidjeti. Tek tada sam ih odlučila otvoriti. Ulje i začine sam bacila u smeće, a bočice sam oprala i odlučila sama napraviti novo dekorativno ulje za svoju kuhinju. U istraživanju kako napraviti aromatično ulje za kuhanje, pomogao mi je, naravno, dobri stari Google. Način pravljenja se svodi na dva principa. Odlučite li se raditi ulje sa svježim začinima, morate ga držati u frižideru i potrošiti u periodu od 2 do 4 sedmice, što meni nije odgovaralo, jer sam i dalje željela da moje ulje bude i ukrasnog karaktera. Ovaj put sam namjeravala koristiti ga i u kuhanju, ali sam i dalje željela da uživam u šarenim bočicama u mojoj kuhinji. Tu sam se odlučila za pravljenje ulja sa suhim aromatičnim biljem i začinima. Ulje treba zagrijati na temperaturu od nekih 40C. U bočicu sam stavila zrna kukuruza kokičara (zbog boje naravno ) onda sam dodala sušene čili papričice, na suncu sušeni paradajz, nekoliko grančica osušenog ruzmarina, limunovu koru (samo žuti dio kore), papar u zrnu, bijeli luk u prahu (ako se odlučite staviti svježe čehne bijelog luka ulje morate držati u frižideru i potrošiti u roku od dvije sedmice. Razlog tome je gas koji se oslobađa iz svježeg bijelog luka i nije dobar za nas). Takvo ulje može stajati na sobnoj temperaturi i do 6 mjeseci. Što se tiče vrste ulja koju ćete koristiti ostavljam na vama da odlučite. Vrlo je jednostavno za napraviti, a rezultat je fenomenalan. Ovo ulje je 61 odlično za marinade, na salatama , u pasti .......

Page 61


62

Page 62


DRAGULJI KOJIMA JE TEŠKO ODOLJETI

63

Page 63


64

Page 64

BOJE


2014 65

Page 65


66

Page 66


67

Page 67


TAŠNE i TAŠNICE Mi žene se slažemo oko toliko toga da prosto ne mogu vjerovati da ne vladamo svijetom, obzirom da smo brojnije i složnije od jačeg pola. Tako da, kada su u pitanju tašne i cipele, mislim da jednoglasno podržavamo krilaticu “Tašni i cipela nikad dosta”. Kroz vijekove čovjek ima potrebu da uz sebe nosi stvari koje su mu neophodne u svakodnevnom životu. Kada pogledate realno, muškarci su vjerovatno nosili tašne prije nas žena. Svoje lukove, strijele i ko zna što sve ne. Jedan podatak koji me iskreno nasmijao je da su žene kroz historiju, u jednom razdoblju, uz tašnicu koja je mečirala cipele nosile i lutku koja je bila identično obučena kao dama koja je nosi. Lutka je morala imati identičnu tašnicu i cipelice između ostalog :/ . Dobra stvar je da su ta vremena davno prošla. Samo me uhvati panika kada vidim da se moda često vraća ;) . Za sve vas koje ne živite da biste pratile trendove, nego ste svoje i posebne, nema brige. Takvima i lutkca stoji dobro.

68

Page 68


69

Page 69


Alberta Fering 2014

Elie Saab Spring

70

Page 70


Carolina Herrera

g

71

Page 71


72

Page 72


IZ PROŠLOSTI U BUDUĆNOST

Modni detalji koji su obilježili protekla desetljeća ponovno u našim ormarima nalaze svoje mjesto.

73

Page 73


74

Page 74


75

Page 75


http://www.etsy.com/shop/ sarahclemensclothing? ref=l2-shopheader-name

ŽIVIM PO SVOM Ova sezona više od i jedne druge u zadnjih dvadeset godina liči na povratak u prošlost. Sve što vidim u izlozima već sam imala priliku vidjeti u ormaru svoje majke kada sam bila djevojčurak. Uvijek sam se rado uvlačila u njene šik kostimiće, suknje, kapute,cipele i sve čega sam se mogla dokopati. Obzirom da je moja mama vrhunski krojač stare škole, možete samo zamisliti koji je užitak bio prevrtati po njenom ormaru. Na ovim fotografijama možete vidjeti kreacije mlade dizajnerice Sarah Clemens. Ovo svakako nisu odjevni predmeti koje ćete vidjeti lako na ulici, ali su svakako vrijedni pažnje. Oduševljavaju me žene koje svoju osobnost znaju prezentirati na način da udovolje sebi, a ne onima koji prate svjetske trendove.

76

Page 76


77

Page 77


78

Page 78


79

Page 79


80

Page 80


81

Page 81


82

Page 82


83

Page 83


84

Page 84


85

Page 85


SOMBRE & OMBRE Vrlo često čujem od poznanica i prijateljica negodovanje kako mi u Sarajevu kasnimo za evropskim trendovima. Koliko sam mogla primijetiti putujući po drugim evropskim zemljama i živeći u Americi, to baš i nije istina. Bosanke su i više u skladu sa dešavanjima u modnom svijetu nego što su toga svjesne. Interesanto je, ali ne i čudno, kako svako podneblje ima svoje lokalne trendove koji i te kako daju poseban šarm svemu što u svijetu mode diktiraju svjetske metropole London, Pariz i New York. Ovog proljeća, čini mi se, da bar jedna od 20 djevojaka ima boju kose stiliziranu u Ombre ili Sombre stilu. 86

Page 86


87

Page 87


Photoshop, dobra hidratacija i minerlni puder su sve što nam treba za bezprijekoran izgled ;)

88

Page 88


89

Page 89


90

Page 90

Feng Sh


hui 2014 91

Page 91


Feng Shui 2014

Koliko god čitam o Feng Shui preporukama za ovo ili ono, ne mogu

a da ne ostanem facinirana kako uopće načela jedne drevne filozofije življenja mogu da se primijene u današnjem svijetu. Što se više upoznajem s principima na kojima Feng Shui počiva, to više imam dojam da je pisan juče upravo za nas. Godina 2014. je godina Konja. Počela je 31.01.2014. godine, a završava se 18.02.2015. godine. Ova godina sa sobom nosi inovativne ideje i ako želite benificirati od istih, preporučuje se da svoj dom osvježite živim bojama koje ćete kombinirati sa sivom. Svakako, vodeće boje za uspjeh i sreću u ovom razdoblju su ljubičasta i zelena. Ne paničite. To ne znači da trebate promijeniti namještaj ili ofarbati zidove u ove boje. Dovoljno je da na strateška mjesta postavite svijeće u ovim bojama. Jastučići na sofi ili umjetničke slike na zidu će biti dovoljne da podstaknu svojom bojom ili oblikom energiju koju želite učiniti dominantnom. Ljepota Feng Shui-a je u tome da je sasvim uredu pratiti vlastite instinkte čak što više, to se preporučuje. Tako da, ako se ove boje ne slažu sa onim što vas asocira na uspjeh i sreću, vi uvijek možete posegnuti za tradicionalnim simbolima. Naprimjer, možete postaviti Budu koji se smije i sjedi na gomili novčića u ugao koji se preporučuje po Bagvi.

92

Page 92


93

Page 93


94

Page 94


95

Page 95


KROASAN KIFLICE SASTOJCI 5 šolja brašna 2 šolje mlakog mlijeka 2 supene kašike maslinovog ulja 200 gr putera ili margarina 2 supene kašike šećera 2 čajne kašike soli 2 kesica germe PRIPREMA U veliku zdjelu staviti brašno, germu, šećer i sol. Sve izmiješati da se ujednači. Dodati dvije šolje umlačenog mlijeka i dvije kašike maslinovog ulja. Sve dobro umijesiti. Po potrebi dodati brašna. Pokriti plastičnom folijom i pustiti da nadođe. Tijesto prebaciti na pobrašnjenu radnu plohu. Razviti i premazati puter/margarin (koji je odležao dovoljno dugo na sobnoj temperaturi). Tijesto presaviti četiri puta. Ponovo razviti i premazati puterom/margarinom, te ponoviti radnju ukupno tri puta. Pustiti da odleži u frižideru pokriveno jedan sat. Razviti i premazati puterom i oblikovati u kiflice. Na masnom papiru poredati kiflice po plehu i staviti u hladnu rernu na 160C da se peče. Kada dobiju rumenu boju smanjiti na 140C. Peći 20 minuta od trenutka kada su se kiflice udvostručile u veličini. U slučaju da ste nestrpiljive poput mene, tijesto ne morate stavljati da odleži u frižideru nego ga možete odmah zarolati i peći. Ja sam oduševljena rezultatom, a vjerujem da ćete biti i vi. SOS ZA PREMAZIVANJE SASTOJCI 5 čehni bijelog luka 4 kašike sitno isjeckanog peršunovog lista 100ml maslinovog ulja Bijeli luk i peršun isjeckati nožem, potom staviti u mini multipraktik zajedno s maslinovim uljem i izblendati dok ne dobijete sos u kojem su sastojci usitnjeni po vašem ukusu. Vruće kiflice premazati sosom.

****** 96

Page 96


KUHAM PO SVOM

97

Page 97


98

Page 98


****** Mac & Cheese

2 šolje paste (makarona po vlastitom izboru) 2 1/2 mlijeka 1 šolja izrendanog sira 1 kesica parmezana 1 čajna kašika soli papar i ljuta paprika po izboru Priprema Mlijeko staviti sa solju u šerpu i zagrijati. Kad je skoro proključalo u njega staviti makarone. Promiješati, smanjiti temperaturu tako da mlijeko ne kipi i kuhati uz povremeno miješaje 15 minuta. Skinuti sa vatre. Dodati narendani sir i parmezan iz kesice. Papar i parika po vlastitom ukusu. Sve pretresti u vatrostalnu posudu i staviti u prethodno zagrijanu pećnicu na 160C 15-ak minuta. Narendati malo sira po vrhu koji će se od topline paste istopiti. Servirati i uživati. ******

99

Page 99


Povratak u prošlost

Predmeti koje smo naslijedili ili kupili n putovanjima nose sa sobom priče koje odišu toplino u našim domovima. Povezuju nas sa dragim ljudima lijepim trenucima koje smo proživjeli.

100

Page 100


na om ai

101

Page 101


U kući na Alifakovcu gdje sam kao dijete živjela sa starom majkom, Singer šivaća mašina nije bila samo ukrasnog karaktera. Stara majka ju je koristila zajedno s mojom mamom. Nekada krajem sedamdesetih obadvije su dobile na poklon od tate električne šivaće mašine. Sjećam sa da sam ih se bojala, jer su bile glasne, a nisam bila oduševljena ni njihovim izgledom. Sada kada stara majka više nije živa, mašina je pripala meni. Priča kako je mašinu kupila je ostavila na mene veliki utisak. Ispričala mi je kao maloj djevojčici, a ja ću je škrto zadržati za sebe. Sigurno i vi imate u svom posjedstvu predmet ili više njih za koje vežete uspomene na drage ljude. Sačuvajte priču za svoje potomke i uživajte u ljepoti osjećaja koje predmeti koje naslijedimo bude u nama.

102

Page 102


Najbolji način da upoznate zemlju koju posjećujete kao turista je da odete na bar jedan buvljak i uputite se u lov na blago. Tako ćete upoznati mještane i običaje. Obilazak zelene pijace ujutro, kupovanje peciva i ispijanje jutarnje kafe je nešto što ne treba propustiti ni u jednom gradu u kojem boravite. Možda vam se desi da, kao moj suprug i ja, nađete poseban mali trg negdje u svijetu gdje ćete se uvijek rado vraćati i uživati u kafici okruženi starijom gospodom koja je završila svoj jutarnji obilazak pijace, pa sada sjedi uz šolju kafe i planira novi dan. Na jednom od obilazaka buvljaka kupila sam telefon kao što je ovaj na slici. Svaki put kada ga pogledam sjetim se divno provedenog vremena sa suprugom i prijateljima u Friedrichshafen-u. Na mojim putovanjima volim skupljati sitnice. Poput vrećica šećera koje koristim kad dođem kući. Obzirom da kafu pijem bez šećera, moj suprug je taj kojeg uvijek pitam gdje ćeš sada da pijemo kaficu, pa počnem nabrajati....

103

Page 103


104

Page 104


Klikom na link ispod možete pogledati scene snimanja kampanje za uređenje vanjskog prostora. Pripremanje za zabave na otvorenom u novoj toploj sezoni koja dolazi sa proizvodima iz mog omiljenog američkog lanca trgovina TARGET. Obzirom da ovaj lanac trgovina nema kod nas morat ćete se snaći s onim što je dostupno na našem tržištu. U svakom slučaju dizaj Sare Ruffin Costello je više nego inspirativan. http://sararuffincostello.tumblr.com/

105

Page 105


106

Page 106


107

Page 107


108

Page 108


109

Page 109


Lo

Vidimo se na ljeto.

LouLou 110

Page 110


111

Page 111


112


113


114


115


116


117


118


119


120


121


122


123


124


125


126


127

LouLou  

ZA TRENUTKE KADA SI SAMA SEBI DOVOLJNA

Advertisement