Lokalpressen Partille nr 8 8 mars 2020

Page 1

PARTILLE

LOKALTIDNINGEN FÖR DIG SOM BOR I PARTILLE KOMMUN ÅRGÅNG 6 NR 8 8 MAR 2020

AKTUELLT

KONSTNÄRSDUO PÅ SLOTTET

Metrobuss till Partille I framtidsvisionen för Landvettervägen studeras metrobusstråk. SIDAN 4

SPORT

SIDAN 8

BILD: DANIEL SVENSSON

Historisk hockeymatch Partille Hockeys damlag har spelat sin första hemmamatch någonsin. SIDAN 6

SPORT

BILD: LEIF LUNDVALL

Gratischans till ny nivå Partille IF fick möjligheten att hoppa upp en nivå till division 4. SIDAN 7

ALLTID AKTUELLA KURSER

BILD: JENNY BRANDT GRÖNBERG

FÖRSÄLJNING & REPARATIONER • • • • •

KOMMANDE MATCHER

Persienner Plisségardiner Lamellgardiner Rullgardiner Markiser + vävbyte

Söndag 8 mars 15.00

SÄVEHOF vs

Svenska kvalitetsmarkiser från Riviera Återförsäljare åt

powered by

Medlemmar i

BREST BRETAGNE Tisdag 17 mars 19.00

SÄVEHOF vs HK MALMÖ

031-26 55 70 sv.se/partille partille@sv.se

Färgvägen 1 i Stenkullen (Modeco) Öppet: måndag – fredag 09.00 – 18.00 | www.conoplisseer.se 0302-181 55 / 0708-37 36 70 | nina@conoplisseer.se

savehof.ebiljett.nu


2

LOK ALPRESSEN PARTILLE 8 MARS 2020

REDAKTIONEN

LEDAREN

Box 2002, 433 02 Sävedalen BESÖKSADRESS: Göteborgsvägen 88 i Sävedalen TELEFON: 0702 - 41 79 95 WEBB: lokalpressen.eu ANSVARIG UTGIVARE: Jan Larsson UPPLAGA: 18 000 ex. UTGIVNINGSOMRÅDE: Alla hushåll i Partille kommun, Fräntorp, Utby och Kviberg TRYCK: Bold Tryckeri DISTRIBUTION: Svensk Direktreklam

Corona, Mello och medievärlden Jan Larsson

Jonas Bengtsson

Maria Graf

Ansvarig utgivare jan.larsson@lokalpressen.eu 0702-41 79 95

Redaktör jonas@lokalpressen.eu 0704-57 55 75

Redigering/annonsproduktion maria.graf@lokalpressen.eu 0704-99 92 17

Marie Andervik

Ulf Magnusson

Kerstin Parker

Försäljning marie.andervik@lokalpressen.eu 0728-54 18 32

Reporter/fotograf ulf.magnusson@lokalpressen.eu 0709-18 01 99

Reporter/fotograf redaktionen@lokalpressen.eu

Matilda Falk

Emma Bratt

Jenny Hein

Reporter/fotograf redaktionen@lokalpressen.eu

Reporter/fotograf redaktionen@lokalpressen.eu

Reporter/fotograf redaktionen@lokalpressen.eu

NÄSTA NUMMER?

TIPSA OSS!

Lokalpressen ges ut varje helg under 2020 med undantag för sommaruppehåll veckorna 28 – 31.

Vad händer runtom i Partille kommun? Tipsa oss om nyheter eller reportage som vi borde göra! Vi vill vara med där det händer, när det händer – så tveka inte att maila oss på redaktionen om stort som smått på redaktionen@lokalpressen.eu.

UTEBLIVEN TIDNING? Har du inte fått tidningen? Hör av dig på mail till jan.larsson@lokalpressen.eu eller ring 0702-41 79 95. Du kan även reklamera din uteblivna tidning direkt på sdr.se/kontakt/reklamationer.

LÄSARBILDER Dela med dig av dina bilder! Har du tagit ett foto som du vill att fler ska få se? Skicka det till oss på redaktionen@lokalpressen.eu så publicerar vi det i mån av plats.

HÄR FINNS TIDNINGEN Du vet väl att du kan läsa tidningen digitalt också? På lokalpressen.eu finns alltid det senaste numret ute. Du kan även hämta tidningen på kommunhuset, Partille bibliotek och i Glashuset.

ANNONSVILLKOR Deadline för annonsmaterial är måndag före utgivning. Uteblivet eller felaktigt annons­ införande ersätts med högst annons­kostnaden.

O

j, nu var det länge sedan ni fick   läsa några ord skrivna av mig. Det har varit intensivt nu i början av året och jag har tvingats prioritera bort vissa saker. Men jag har ambitionen att skriva åtminstone en gång per månad framöver. Corona – visst är det så oerhört svårt att veta hur man skall förhålla sig till detta hemska virus. Tycker vi får lite dubbla budskap av experterna. Några säger att det är som en vanlig förkylning och smittar bara om vätska träffar slemhinnor. Andra vill varna för att det kan vara luftburet och allt vad det inne-

Jag känner att det behövs lite mer tydlighet från alla experter och det hade varit väldigt tacksamt om de kunde säga samma sak. Men risken är väl att inte ens de vet med säkerhet hur allt ligger till. bär. Några menar att viruset dör relativt snabbt när det exempelvis hamnar på ett dörrhandtag medan andra hävdar att det kan leva länge. Det känns lite som nyanser av svart och vitt. Hur skall man då förhålla sig till detta? Det varnas för att sjuka och äldre är i riskzonen för allvarliga konsekvenser. Jag har en far som är 90 år och en mor som är 85. Bägge är vid hyfsad god vigör men självklart känsliga för infektioner. Vågar jag träffa dem? Jag som träffar väldigt mycket människor i mitt arbete. Tänk om jag skulle vara smittad och i min tur då smitta dem. Min dotter ville besöka sin farmor idag och då blev jag oerhört fundersam. Hur sjutton skall man göra? Vi kan ju inte sluta leva och bara isolera oss. Nej, jag känner att det behövs lite mer tydlighet från alla experter och det hade varit väldigt tacksamt om de kunde säga samma sak. Men risken är väl att inte ens de vet med säkerhet hur allt ligger till och då kan man såklart inte komma med rekommendationer. Kan man hoppas på en snar lösning tro!?

NU HAR VI haft mellofeber några veckor

och jag har kollat med glädje. Programledarna har växlat mellan succé och fiasko tycker jag. Många gånger har de haft riktigt bra manus men ibland har man verkligen undrat vem som skrev manuset. Nu är den svenska finalen på lördag den 7 mars och chansen att du läser detta innan finns men risken är stor att du läser det först efter finalen. Nåväl, jag har bestämt mig för hur det kommer sluta. Etta blir Hanna Ferm, tvåa Anna Bergendahl och trea Mamas. Återstår att se om jag tippat rätt. Medievärlden är under ständig förändring och kanske utveckling. Vi står inför ett stort val – skall vi bli mer digitala eller skall vi hålla fast vid att papperstidningen är det forum där vi finns. Att bli mer digitala kommer kosta en hel del pengar men samtidigt så tror jag att det är ofrånkomligt, vi måste bli mer digitala. Även om det pratas väldigt mycket om ”skärmfri tid”, vilket såklart gynnar oss som papperstidning, så är det viktigt att nå ut. Att finnas tillgänglig för de som inte längre bor i kommunen, de som inte vill ha en papperstidning och de som inte kan läsa en papperstidning till exempel. Så vi kommer att se över hur vi blir mer digitaliserade. Idag fick jag faktiskt lite vårkänsla, solen tittade fram en stund och det nästan pirrade till i kroppen. Så nu börjar jag faktiskt tro på ”bättre” tider, för jag längtar väldigt efter sol och värme. Man blir så härligt glad av det. VILL ÅTERIGEN PUFFA för att ni läsare skall

handla på hemmaplan. Om vi vill ha kvar lokala butiker och affärer i framtiden så måste vi använda dem idag. Dessa lokala butiker är våra annonsörer och det är dom som gör det möjligt att producera en tidning som ni kan läsa. Ett minikretslopp kan man säga. Men budskapet är viktigt – handla på hemmaplan, så mycket ni kan! Som vanligt tar vi tacksamt emot tips och idéer på personer och företag som ni är nyfikna på. Likadant med tips på reportage som ni vill läsa i vår tidning. Skriv brev, maila, sms:a, ring, skriv på vår facebookssida eller välkomna upp till vår lilla redaktion på Göteborgsvägen 88 i Sävedalen.

JAN LARSSON jan.larsson@lokalpressen.eu


3

LOK ALPRESSEN PARTILLE 8 MARS 2020

E T N I N A M ”DET T E D U V U H HAR I I A H N A M FÅR ” . N E N G A V VERKTAYDE GORDSNR 77 JUL AS BEVING

4 999,Spara 3 000,-

Verktygsvagn 204 delar 008-246 Ord.pris 7 999,-

99,-

Fixarbyxa Finns i storlek 46-58 901-776 Ord.pris 199,-

149,Spara 50,-

Sweatshirtjacka Finns i storlek S-XXXL 009-978

149,Spara 100,-

Skruvdragare Multiseries 18 V 1,5 Ah 35 Nm 000-700 Ord.pris 799,-

Skruvmejsel-/bitssats 58 delar

599,-

110-362 Ord.pris 249,-

Spara 200,-

199,Spara 100,-

999,Spara 1 200,-

Däckbytarpaket R18IWPI-115G 4 delar 1/2” 400 Nm 18 V 010-363

1 999,-

Hylsnyckelsats S910 92 delar 1/4”+1/2”

Förvaringshylla

141-054 Ord.pris 2 199,-

666-036 Ord.pris 299,-

Välkommen till Jula!

Besök våra varuhus eller handla online på jula.se Gäller fr.o.m 2020-03-04 t.o.m. 2020-03-22. Priser inkl. moms. Med reservation för slutförsäljning och eventuella tryckfel.

Inget kan stoppa dig nu!


4

LOK ALPRESSEN PARTILLE 8 MARS 2020

AKTUELLT

Metrobussar kan bli en verklighet i Partille ...  kronor beviljades EUprogrammet Leader Göteborgs Insjörike till projektet ”Händelser vid Gotaleden”. Projektet syftar till att öka Gotaledens attraktion som besöksmål genom att addera kultur- och konstupplevelser utmed vandringsleden. Nääs Konsthantverk skall tillsammans med olika kulturaktörer samt de tre kommunerna Partille, Alingsås och Lerum skapa kulturhändelser utmed vandringsleden. Kulturhändelserna kommer att ske på två platser i vardera kommun vid två tillfällen   –   alltså sammanlagt tolv händelser under projektets gång. Platserna väljs ut tillsammans med medverkande aktörer. Exakt vad som skall hända och händelsens omfång bestäms tillsammans med aktörerna under resans gång. Någon händelse kan vara under en helg, en annan pågå en längre tid och en tredje under en dag. Området där leden går har en varierande natur med många historiska platser, fornminnesplatser, bruksorter och slott.

Teknik- och infrastrukturföretaget Ramboll har fått i uppdrag av Partille kommun att studera hur ett metrobusstråk på Landvettervägen kan utformas. Detta som en del av Målbild Koll2035 som genomförs tillsammans med Göteborg och Mölndal. –  En av de mest spännande utmaningarna är att utforma Landvettervägen genom Partille som en levande stadsgata för de människor som bor i området samtidigt som metrobussarna ska ha egen körbana och hållplatser. Det känns väldigt bra att vara med och bidra till bättre kollektivtrafik och lägre koldioxidutsläpp, säger Sheraz Iqbal, stadsplanerare och uppdragsledare på Ramboll, i ett pressmeddelande. –  En stadsgata längst Landvettervägen skapar förutsättningar för en hållbar samhällsplanering. Idag är bilen helt dominerande, men genom att använda marken längs vägen mer effektivt kan vi skapa potential för nya bostäder, arbetsplatser och stadsmiljöer där människor vill vara, samtidigt får vi bättre resmöjligheter med kollektivtrafik, gång och cykel, säger Emma Johansson, strate-

gisk trafikplanerare på Partille kommun. Metrobussarnas utformning med dörrar på båda sidor ger

lämna bilen hemma. –  Det här är stadsplanering utifrån människans perspektiv snarare än bilarnas, att låta livet runt omkring styra och trafiken anpassas. Det är ett erfaret gäng som jobbar med utvecklingen och det är viktigt eftersom den första delen kan ha påverkan på planeringen av fler sträckor. I det här projektet använder vi en del av tänket

borg med förbindelser mellan ytterstaden och innerstaden. –   En kapacitetsstark och attraktiv kollektivtrafik är en förutsättning för att kommunen utvecklas i den riktning vi vill med en högre bebyggelsetäthet i Partilles centrala delar. Stadsutveckling, infrastruktur och kollektivtrafik behöver fungera ihop och det är såklart en stor utmaning men vi är övertygade

BILD: IDÉBILD FRAMTAGEN FÖR KOLL2035 PRODUKTION: THIS IS MADE/GULLERS GRUPP

Bilden är ett montage; plats och utseende på fordon är fiktiva.

Utegym ska byggas på Tallmossevägen Det kommunala bostadsbolaget Partillebo har beslutat sig för att bygga ett utegym med anslutning till lekplatsen på Tallmossevägen i Öjersjö. ”Våra hyresgästers vardagsmiljöer har stor betydelse för hälsan. Genom att bygga förutsättningar för fysisk aktivitet i vardagen finns mycket att vinna för våra hyresgäster och samhället i stort”, skriver Partillebo på sin hemsida. Utegymmet ska vara färdigbyggt i maj.

Kalsongtjuv erkände stöld på Intersport Ett par kalsonger för 399 kronor blev bytet för den 23-årige tjuven när han besökte Intersport i Allum den 8 februari. Men mannen togs på bar gärning och får nu betala 40 dagsböter á 350 kronor efter att ha erkänt brottet (ringa stöld).

Emma Johansson, strategisk trafikplanerare på Partille kommun.

flexibilitet när det handlar om att välja platser för de stationsliknande hållplatserna. En fördel med att bussarna får egna körbanor är att framkomligheten och tillgängligheten för kollektivtrafik ökar och ger Partilleborna möjlighet att ta sig smidigare och snabbare in till Göteborg. Förutom en minskad belastning på klimatet kommer även trängseln att bli mindre när fler väljer att

kring Dag Hammarsköldsleden som vi jobbat för att få mer stadsvänlig med utrymme för spårtrafik, förklarar Sheraz Iqbal. Metrobussarna kommer att ha hög komfort, turtäthet och kapacitet och ta sig mellan tyngdpunkterna i nätet på maximalt 30 minuter. Den sträcka som nu utreds i Partille kan bli första delen i ett nytt metrobusskoncept runt Göte-

om att vi kan hitta en lösning för Landvettervägen som är bättre anpassad för framtiden, säger Emma Johansson. I samband med uppdraget har två examensarbetare från Chalmers fått i uppgift att se över trygghetsperspektivet och sociala aspekter för metrobussens hållplatser i Partille. REDAKTIONEN redaktionen@lokalpressen.eu

Framtidsseminarium i Jonsered "Näringsliv och arbetsliv: Springa på utstudsade bollar in i framtiden” var rubriken för framtidsseminariet som ägde rum den 28 februari på Jonsereds herrgård. Hur kan utbildningsanordnare och arbetsmarknadens parter tänka nytt tillsammans? För att skapa ett konkurrenskraftigt näringsliv och samtidigt människovänligt arbetsliv i samtiden? Och ett socialt, ekonomiskt och miljömässigt hållbart samhälle för framtiden? Det var några av frågorna som ställdes under seminarie-

dagen som arrangerades av Jonsereds herrgård vid Göteborgs universitet i samverkan med Partille kommun och Partille gymnasium. Bland de inbjudna gästerna och talarna fanns Göteborgs universitets dekanus vid Handelshögskolan (Per Cramér), Karl-Petter Thorwaldsson (ordförande LO), Jan-Olof Jacke som är VD Svenskt Näringsliv samt Eva Wiberg (rektor Göteborgs universitet). Dessutom deltog företrädare ifrån forskning, politik och näringsliv i Göteborgs stad, Partille kommun, västsvenskt näringsliv och de egna organisationerna. REDAKTIONEN redaktionen@lokalpressen.eu

BILD: LOUISE BÅNG

Deltagare från framtidsseminariet som hölls på Jonsereds herrgård.


5

LOK ALPRESSEN PARTILLE 8 MARS 2020

Torsdag 12/3 kl. 10 – 13

Partille församlingshem, Partille Köper allt inom svenska och utländska mynt och sedlar, tandguld, GULD, silverföremål, klockor, frimärken. Även större samlingar.

gspris!

ögsta da h ll ti s e p ö k R E GULD och SILV

18 k 300:-/gram. Bli inte lurad med priser på 24 k eller avgifter. Ring så förklarar vi mer.

PRISEXEMPEL:

10:- ............... 1972....................55:5:- ................. t om 1971 ..........30:2:- ................. t om 1940 ..........45:2:- ................. 1942-66..............22:1:- ................. t om 1941 ..........23:1:- ................. 1942 – 68............11:50 öre ........... t om 1961 ............ 5:25 öre ........... t om 1961 ............ 3:10 öre ........... t om 1962 ............ 2:Vissa årtal finns även i nickel. Priserna gäller silvermynt.

Ring Joakim för frågor, gratis värdering eller hembesök: 0703-361 220 MEDLEM I SVERIGES MYNTHANDLARES FÖRENING

DU BEHÖVS! SUCCÉN ÄR TILLBAK A I GÖTEBORG!

Informationsträff om volontärskap

KUNGSPORTSHUSET PRESENTERAR

DINNERPARTY

18 mars Kl 14–15

Seniorträffen Furulund Tingsvägen 2, Partille

VILL DU DELA MED DIG AV DIN TID?

Vi söker volontärer i alla åldrar för uppdrag inom äldreomsorg och seniorverksamhet. På träffen får du veta mer om vad uppdragen kan innebära. Har du egna idéer så är vi öppna för dem också. Anmäl dig senast 16 mars till volontärsamordnare via kundcenter, 031-792 10 00. Läs mer på: partille.se/volontarinfo

28 FEB-29 MAJ I PRIS FRÅN 750 KR I BOKA PÅ KUNGSPORTSHUSET.SE


6

LOK ALPRESSEN PARTILLE 8 MARS 2020

SPORT

Historisk hockeymatch på hemmais BILD: DANIEL SVENSSON

Nathalié Nilsson (med pucken) gjorde lagets historiska första hemmamål.

För första gången någonsin har ett damlag från Partille Hockey Klubb spelat match i Vallhamra ishall. – Det kändes historiskt och stort, säger Angelina Olsson. Den 1 mars kan för evigt skrivas in i historieböckerna som dagen då Partille HK:s damlag gjorde sin första hemmamatch i Vallhamra ishall. Motståndare var Borås HC med stöttning av spelare från Göteborgs HC. –  Tills någon har bevisat motsatsen så tror jag att vi är det första damlaget som spelat match i ishallen, och vad jag vet har det heller aldrig funnits ett damlag i klubben. Så vi är dubbelt historiska kan man säga, berättar Angelina Olsson som är spelare och tillika initiativtagare, efter förfrågan från klubben, till hela laget då hon drog igång det hela hösten 2018. I början skötte hon allt. Både med att kontakta spelare, fixa istider och låneutrustning. Och trots att meriterna endast sträckte sig till allmänhetens åkning var hon även tränare med inlånade övningar från

ungdomslagens träningar. Men sedan i fjol är Robban Andersson tränare för rekreationslaget som man kallar sig. –  Vi tränar en gång i veckan och jösses vad vi utvecklats sedan vi fick en tränare. Han kör skiten ur oss och ställer krav och det har blivit ännu mer glädje. Att så många som 30 spelare hängde kvar när jag var tränare förstår jag inte, skrattar Angelina och lägger till att man gärna får höra av sig om man vill vara med i laget – nivån är allt från nybörjare på skridskor till före detta hockey- och bandyspelare. DAMLAGET ÄR INTE med i seriesystemet utan har bara spelat träningsmatcher på bortaplan. Fram tills förra helgen alltså. Känner du dig historisk? –   Haha, jo men lite ändå. Men jag var faktiskt inte med och spelade. Och jag tror inte att jag fått den känslan om jag varit på isen, för då spelar man ju hockey för fullt. Men när jag stod på läktaren och hörde kommentarerna och såg damlaget möta ett annat damlag så kändes det väldigt roligt. Det var historiskt och stort. Partille HK:s damlag består av ett 30-tal tjejer i åldrarna 18 – 50 år. I matchen mot Borås hade man med sig fyra ful-

la kedjor. Resultatet skrevs till förlustsiffrorna 1–13. –  Vi förlorade, men målet vi gjorde var som att vinna OS. Historisk första målskytt blev Nathalié Nilsson som tryckte sig förbi två backar och snyggt la in pucken i nät bakom motståndarnas målvakt.

ANGELINA OLSSON HAR inspirerats till att börja spela hockey delvis tack vare sin tioåriga dotter som spelar i ett mixat ungdomslag i Partille HK. Och vem vet, kanske kan det i framtiden även startas ett flicklag i klubben? –  Jag hoppas att det går att använda vårt lag som en platt-

–  Kanske hjälper vi även till att bereda väg för att starta yngre tjejlag. För det har märkts en attitydförändring i föreningen, och unga som börjar spela hockey nu vet ju inget annat än att i deras klubb spelar även damer och tjejer hockey. Men vårt lag finns framför allt till för att

BILD: PRIVAT

Partille HK:s damlag bildades hösten 2018. Förra helgen spelade de sin första hemmamatch någonsin.

–  Vår tyngdpunkt låg på damer och tjejer som är födda på 70-talet medan deras fokus låg snarare på 90-talet. Så det var tufft motstånd. Men vi tittar inte på resultattavlan utan vårt motto är att spela, ha roligt och utveckla oss – det är viktigare än att vinna matcher.

form som kan bidra i utvecklingen av dam- och tjejhockeyn. Det vet vi egentligen redan nu att vi gör genom att skapa fler matchmöjligheter och även med vårt samarbete med andra klubbar då vi hjälper varandra med spelare och delar istider, säger hon och avslutar:

ha kul, som massa andra gubblag gör. Söndag 8 mars spelas den historiska andra hemmamatchen i Vallhamra ishall, då mot Kållered SK klockan 17.30. JONAS BENGTSSON jonas@lokalpressen.eu


7

LOK ALPRESSEN PARTILLE 8 MARS 2020

SPORT

Fotbollskollen inför 2020 Det är fortfarande några veckor kvar till seriestart men fotbollssäsongen är ändå i full gång med träningsmatcher och cupspel. Träningen är intensiv nu och de flesta lag har varit igång sedan i början av januari. Det är nu grunden läggs, det är nu all planering sker och vid det här laget har trupperna i stort sett formerats. I Partille finns det 2020 ett herrlag i tvåan, två i fyran, ett i femman och ett i sjuan. Och dessutom ett damlag i division 2 och också ett nystartat damlag i division 4. Lokalpressen kollar läget i klubbarna inför den nya säsongen och denna gång sker nedslaget hos Partille IF. LEIF LUNDVALL

BILD: LEIF LUNDVALL

Några av de unga spelarna som ska göra det för Partille i år. Rasmus Vikberg, Gustav Persson, John Mikkonen Larsson, Ali Haydari, Felix Jerkersson och Hampus Laitinen.

Partille fick en gratischans och tog den Partille IF slutade trea i division 5 förra säsongen och ett tredje år i femman låg framför laget. Men ödet, fotbollsförbundet och de själva ville annorlunda. FK Kozara drog ur sitt lag ur seriespel i slutet av januari och vips var det en plats ledig i fyran och Partille erbjöds att ta över den vakanta platsen. –  Det var roligt för klubben och vi tvekade aldrig utan accepterade direkt. Partille var det bästa tredjeplacerade laget i division 5-serierna förra året och vi visste redan i slutet på säsongen att det fanns en chans att det skulle bli så här så vi kämpade verkligen för den där tredjeplatsen, säger sportchef Kim Roland som också är lagets tränare. När Lokalpressen hälsar på

laget en kall måndagskväll på Lexby IP är det full fart och hela 23 spelare på träningen. Årets trupp består av många unga spelare och det finns en hel del nya ansikten jämfört med förra säsongen. –  Några av de mer rutinerade spelarna har tyvärr slutat och nu är det en tonvikt på spelare födda 99 – 01 där de flesta har Partille IF som moderklubb, säger Roland.

Tränare Kim Roland diskuterar spelidé med två av lagets bärande spelare – Samuel Wesley och Marcus Månsson

En viss turbulens har det alltså varit runt truppen och mycket ansvar kommer nu att läggas på mer erfarna spelare som målvakten Dennis Nithander, lagkaptenen Tobias Lundström, Marcus Månsson, Sertac Er och Samuel Wesley. Dessvärre har ett par unga talanger, Elmer Fredriksen och Björn Synnes, redan lagt av med fotbollen men ändå har ett antal duktiga juniorer kunnat lyftas upp till A-laget. –  Med de nya spelarna blir det en del förändringar, speciellt i backlinjen, och jag räknar med att det tar ett tag innan de yngre killarna är inne i seniorfotbollen. TRÄNINGSMATCHERNA HAR gått som förväntat, det vill säga det har varit ”ömsom vin och ömsom vatten”. –  Vi har inte riktigt kommit fram till hur vår spelidé ska se ut. Det får träningarna och matcherna framöver utvisa. Partille IF, som för några år sedan låg i division 3 med sitt A-lag, är lite av en plantskola och har genom åren fostrat många bra spelare. De som är spelare i lite större klubbar just nu är bland annat bröderna Erik och Jakob Hedenquist som återfinns i Utsikten respektive Häcken (U19) och gör väldigt bra ifrån sig. William Svensson och Pontus Jonasson är två andra som spelade A-lagsfotboll i Partille IF som väldigt unga och som båda två

Full fart på träningen på Lexby IF.

nu spelar i Öis U19-lag. –   Det är jätteroligt att det går bra för våra spelare. Vi är en liten klubb som gör det bra med de resurser vi har. Vårt upptagningsområde är vårt närområde och vi försöker att ha ungdomslag i varje ålderskull. Något vi tyvärr inte alltid lyckas med och just nu saknar vi lag för spelare födda 2004 – 2005, säger Kim Roland. Någon resultatmässig målsättning för A-laget 2020 har inte riktigt satts ännu. Men självklart vill laget ta tillvara den gratischans att spela i division 4 som dök upp och trots att laget till stora delar är nytt borde ett rimligt mål kunna vara att fixa ett nytt kontrakt.

LEIF LUNDVALL leif.lundvall@gmail.com

FAKTA

Partille IF Placering 2019: Trea i division 5. Flyttades upp till division 4 efter att FK Kozara dragit sig ur. Tränarstaben: Kim Roland (huvudansvarig), Peter Gustavsson (lagledare) Nyförvärv: John Mikkonen Larsson (Lerum), Rasmus Vikberg (Lerum), Oliver Rosander (Härryda), Sertac Er (Bohuslän), Malte Nilsson, Felix Jerkersson, William Björkqvist, Emil Lundgren med flera (uppflyttade från juniorerna) Bland de som lämnar: Elvir Ramadani (trappar ner), Christian Gustavsson, Niklas Bjärnlind, Björn Synnes, Elmer Fredriksen Målsättning: Avvaktar med att sätta upp resultatmål


8

LOK ALPRESSEN PARTILLE 8 MARS 2020

KULTUR

Sävedalskonstnärer gör gemensam sak på Slottet Maria C Bernhardsson och Ulrica Elmberg har förberett sig i ett år inför sin första gemensamma konstutställning någonsin. – Trots att vi känt varann i många år så har vi aldrig ställt ut ihop tidigare, säger konstnärsduon vars utställning har vernissage 14 mars. Utställningen på Partille herrgård, även känt som Slottet, kommer att bestå av ett 30-tal Maria C Bernhardsson-målningar i akryl, akvarell och collage med i huvudsak husmotiv samt Ulrica Elmbergs keramiska verk – både konstföremål och bruksföremål i stengodslera. –  När vi fick frågan att ställa ut på Slottet med en gemensam utställning kändes det självklart att tacka ja. Det är alltid roligt och speciellt att ställa ut på hemmaplan. Ofta kommer det mycket folk man känner. Det blir lite som att man hyrt en lokal och bjudit in på kalas! säger Maria och berättar att hon och Ulrica lärde känna varandra på 1980-talet när de arbetade på Bräutigams konditori i Göteborg men att det dröjde många år utan att de sågs tills dess att det visade sig att båda flyttat till Sävedalen. Och med tanke på att detta blir duons första gemensamma konstutställning har de valt att förbereda sig under ett års tid   –   bland annat med ett pro-

jekt som man kan kalla ”halvhemligt ” då de inte ännu sett varandras verk. –  Vi bestämde oss för att välja ut två bilder var som inspirerat oss och att var och en sen skulle skapa alster på varsitt håll utifrån dessa fyra bilder. Vi har fortfarande inte visat varandra vad resultatet blev och hur vi tolkat bilderna. Vi kommer att se varandras verk först dagen innan vernissagen, när vi sätter ihop utställningen. Då kommer vi få se om det finns någon röd tråd mellan tavlorna och keramiken, berättar Maria.

BILD: PRIVAT

Hustavlor är Marias specialitet.

BILD: JENNY BRANDT GRÖNBERG

Maria C Bernhardssons och Ulrica Elmbergs konstutställning pågår mellan den 14 – 29 mars.

BILD: PRIVAT

Ulrica ställer ut keramiska verk. SOM KONSTNÄRER MED ateljéer i Sävedalen och dessutom mångåriga medlemmar i konstföreningen Konstriket, som har en populär konstrunda, har de dock såklart ställt ut i lokalen tidigare – och stortrivts. –  Slottet är ju ett av Partilles finaste byggnader. Och nu även nyrenoverad, så det kan inte bli bättre. Det ligger centralt, lättåtkomligt och har bra parke-

ringsmöjligheter. Jag skulle haft med ett keramiskt verk i from av Slottet men tyvärr så sprack det i bränningen, skrattar Ulrica som för övrigt tog över driften av Grindstugan, konst- och hantverksstuga, i Jonsered härom året. –  Jag som ofta målar husmotiv har flera gånger inspirerats

av Slottet, säger Maria som de senaste åren ställt ut tavlor i både New York, Hong Kong och Los Angeles då hon jobbar med ett galleri i den sistnämnda staden. –  Enligt galleriet är amerikanarna ofta förtjusta i tavelmotiv som föreställer platser och byggnader i USA och jag säljer bäst av mina färgstarkaste tavlor där. Galleriet deltar ofta på konstmässor så mina tavlor sprids på ett helt annat sätt än om jag skulle skött allting själv. MARIA C BERNHARDSSONS och

klockan 12 – 16 och pågår därefter fram till den 29 mars på ”Slottet”. Öppettiderna är lördagar och söndagar 12 – 16 samt tisdagar 12 – 15. – Vi hoppas på publikrekord, försäljningsrekord och ringlande köer! Skämt åsido, det viktigaste för oss är att få visa upp vårt skapande. När man arbetat i ett års tid med att skapa en utställning vill man ju gärna att så många som möjligt ska få se den, att det kan leda till nya projekt och samarbeten och att det sedan är i en sån här vacker miljö gör det ju extra roligt.

Ulrica Elmbergs utställning har vernissage lördag 14 mars

JONAS BENGTSSON jonas@lokalpressen.eu

Ung konstnärstalang uppmärksammas på Instagram Jonseredsbon Elin Hägerland, 18, har genom sitt Instagramkonto fått stor berömmelse. Inom loppet av ett halvår har hon både haft vernissage och öppnat en webbshop. Nu blickar hon framåt, och drömmer om en karriär inom konstnärskapet. BILD: ELLEN NILSES

Snön har lagt sig som en gardin över källarfönstret. Under taklampans dimmiga sken sitter 18-åriga Elin Hägerland bland stafflier och färgpaletter. Med stolthet i blicken pekar hon på tavlor och väggmålningar, den ena mer spektakulär än den andra. Vägen till framgång har dock inte varit lika självklar som hennes utstrålning. –  Under en period var ateljén den enda platsen där jag kunde vara mig själv, berättar hon. Elin Hägerlands uppväxt präglades av dåligt självför-

Elin Hägerland i sin konstnärliga oas.

troende och utanförskap. Hon trivdes varken i skolan eller i kompisgänget. –  Jag kände mig dålig, som om jag inte räckte till. Det blev att jag isolerade mig, säger hon. För Hägerland blev konsten en räddning. När hon kom hem från en tuff dag i skolan kunde hon, med hjälp av skapandet, få utlopp för sina bortträngda känslor. –  M itt liv har aldrig varit särskilt strukturerat. Konsten, å

FAKTA

Elin Hägerland 18-åringen har, trots sin unga ålder, redan gjort sig till ett namn. Från sin ateljé hemma i källaren delar hon med sig av sina verk på appen Instagram. Kontot lyder under namnet @elinsartwork och har strax över 7800 följare från olika delar av världen.

andra sidan, tillåter kaos och oordning. Jag har insett att jag trivs i det, skrattar hon. Vad inspirerar dig i ditt skapande? –  Det låter klyschigt, men jag skulle säga att livet inspirerar mig. Både glädjestunder och motgångar. Egentligen kan jag nog hitta inspiration i det mesta. Idag läser hon linjen “Bild och form” på Schillerska gymnasiet i Göteborg. Parallellt med studierna har Jonseredsbon också byggt upp sitt eget varumärke, på appen Instagram. –   Jag startade kontot för min egen skull, som dokumentation. Så småningom började andra konstintresserade följa mig. Det var jätteläskigt, men spännande. Det uppmärksammade Insta­ gramkontot har fört med sig fler framgångar än ”likes” och delningar. För drygt ett halvår sedan fick Hägerland möjligheten att ställa ut sina verk på ett kafé inne i Göteborg. –  Det var kul att se mina tavlor på väggarna. Vetskapen om att mina verk höll gästerna sällskap, det var så häftigt. Trots all uppskattning har

hon inte någon mer utställning planerad, för tillfället. –   Men jag tänker definitivt ställa ut igen, avslöjar hon hemlighetsfullt. Elin Hägerland drömmer om att kunna försörja sig på skapandet och ägna sig åt konsten på heltid. Tack vare hennes redan etablerade varumärke tycker hon inte att det känns så avlägset. –  Genom konsten har jag förstått att jag har en talang, en egen röst som är värd att höras. Jag har insett mitt värde som person och vågar numera tro på mig själv. ELLEN NILSES ellen.nilses@lokalpressen.eu

Några av verken pryder källarrummet.


9

LOK ALPRESSEN PARTILLE 8 MARS 2020

KONSUMENT

Bra att veta om resor och coronaviruset I dessa tider får vi många frågor kring resor och coronaviruset. Här kommer lite information som kan vara bra att ha om du bokat eller ska boka resa. Du har ingen lagstadgad ångerrätt för vare sig flyg eller paketresor, men i vissa fall kan du ha rätt till en avbokning och få återbetalning av en paketresa. Det är dock ingen självklarhet att du kan avboka en resa och få alla pengar tillbaka på grund av coronaviruset. Dina möjligheter att få pengarna tillbaka när du avbokar en vanlig flygbiljett beror på avbokningsvillkoren för din bokning. Varje flygbolag har egna resevillkor, vilket innebär att du bör kontrollera vad det står i villkoren för just din bokning för att vara säker på vad som gäller för dig. Du har alltid rätt att få tillbaka skatter och avgifter som flygbolaget inte har haft en kostnad för. Om du vill resa vid ett annat tillfälle kan du även kontakta flygbolaget för att höra om du kan boka om din resa. HAR DU KÖPT flyg i kombina-

tion med till exempel boen-

rangören om att få avboka resan och få alla pengar tillbaka och arrangören nekar kan du gå vidare till Allmänna reklamationsnämnden (ARN) för att få en kostnadsfri prövning av ärendet. Vill du läsa mer om rättigheter vid avbokning av resa på grund av Coronavirus kan du höra av dig till oss på Konsument Göteborg eller gå in på www.hallakonsument.se som är Konsumentverkets hemsida för information till konsumenter.

MAUD ÖHLUND Konsumentrådgivare

de, turisttjänst eller hyrbil kan det räknas som en paketresa. Om du avbokar en paketresa kan paketresearrangören ha rätt att ta ut en rimlig avgift för de kostnader som arrangören haft på grund av din bokning. Arrangören har dock inte rätt att ta ut avgiften om din avbeställning beror på oundvikliga och extraordinära omständigheter på resmålet. Det gäller exempelvis vid större risker för människors hälsa eller utbrott av allvarlig sjukdom på resmålet som du

Boka 4 timmar – betala för 3! Boka minst 4 timmar ROT- eller RUT-tjänst så bjuder vi på den första timmen. Gäller under hela mars! Ange kod VÅRFINT2020. Boka direkt på veteranpoolen.se eller ring 031-21 77 30.

inte kände till när du bokade resan. Om Utrikesdepartementet (UD) avråder från resor till resmålet och dess omedelbara närhet är det en sådan omständighet som ger rätt till avbokning med full återbetalning. OM DET INTE finns en avrådan men du tillhör en riskgrupp för att drabbas allvarligt av coronaviruset kan du ändå ha rätt att avboka och få pengar tillbaka. För att få det krävs att du har ett läkarintyg som avråder från resan just på

KONSUMENTFRÅGOR TILL MAUD Maud Öhlund är konsumentrådgivare och arbetar på Konsument Göteborg, som erbjuder även dig i Partille kommun rådgivning. Är det något du undrar? Ring 031-368 08 00 för telefonrådgivning måndag – torsdag kl. 9.00 – 12.00 eller skicka ett mail till konsumentfraga@kom.goteborg.se.

SYMÄSSAN 20 Mässer pris

GÖR VÅRT SCHYSSTA JOBB I SOMMAR! Vi söker chaufförer med C-körkort och YKB till sommaren 2020

Göteborg (Kviberg) Pjäshallen, gamla regementet övre kaserngården 8

13-14-15 Mars

Mässer pris

INSPIRATION NYHETER DEMONSTRATION Arrangör: Tel.: 031-18 82 02 51 Södra Vägen g Götebor

Läs om alla utställare på

www.symaskinsagenturen.se Entré 80:-

Fred. 10-18, Lörd. 10-16, Sönd. 10-16.

Som miljöarbetare på Renova får du ett fritt jobb med trevliga kollegor. Dessutom arbetar du för en renare miljö, nu och i framtiden.

VAR MED OCH RÄDDA LIV

*Gäller i Mölndal, Partille, Härryda. Reservation för fullbokning.

Ditt bidrag behövs för att hålla Sverige rent. Swisha till 90 02 817. PlusGiro: 90 02 81-7

grund av viruset och att det inte var känt att viruset fanns på resmålet när du bokade resan. Då inte detta har prövats rättsligt ännu är det möjligt att arrangören kommer att neka återbetalning. Har du ställt krav på ar-

ANSÖK PÅ RENOVA.SE/JOBB

Swisha valfritt belopp till 123 000 4663 Din gåva räddar liv i katastrofer. När du ger en gåva kommer dina uppgifter att behandlas av Röda Korset. Du har rätt till information om hur dina personuppgifter behandlas. Läs mer på redcross.se/personligintegritet


10

LOK ALPRESSEN PARTILLE 8 MARS 2020

NÖJE

FAKTA

Wallmans Salonger Wallmans är ett koncept med show och middag där artisterna underhåller och interagerar med publiken. Startades i Stockholm 1991 av nöjesentreprenören Hasse Wallman. Är etablerade i Stockholm, Köpenhamn och Oslo. Gästspelar under perioden 28 februari – 29 maj i Kungs­ portshuset i Göteborg. Ensemblen består av Veronika Wallentin, Malin Brudell, Niklas Bergman, Joakim Sundman och Gaston. Med på scenen är också dansare från Dansforum. Producent är Ola Grönberg och bolaget Moment Group.

BILD: TOMMY HOLL

En kväll då allt kan hända Under våren gästspelar Wallmans Salonger i Kungs­ portshuset i Göteborg. Den lilla ensemblen bjuder på många olika musikgenrer, dans och andra former av artisteri medan publiken serveras en flerrättersmiddag, allt enligt Wallmans-konceptet som har nästan 30 år på nacken. Showens producent, Ola Grönberg, som själv har en bakgrund som Wallmans-artist, berättar att den aktuella föreställningen är en traditionell Wallmans-kväll. –  Med den här showen har vi gjort det vi alltid försöker göra, det vill säga förnya och ligga längst fram i alla led. Men konceptet är detsamma sedan 30 år. Det bygger på en föreställning med många olika musikgenrer, dans och andra former av artisteri samtidigt som publiken serveras en flerrättersmiddag. Ola beskriver showen som ett dinner-party eftersom ”alla är inkluderade, alla är med”. Ensemblen i Göteborg är liten i jämförelse med dem i Oslo och Köpenhamn.

Den består av Veronika Wallentin, Malin Brudell, Niklas Bergman, Joakim Sundman och Gaston. Med på scenen finns också dansare från Dansforum. –  Showen kräver minutiös planering, säger Ola. Och det är verkligen mycket som ska klaffa: sång, musik, stämmor, dans, koreografi, ljus, ljud, video, kostym... –  Det är väldigt många led. Musiken görs först; därefter video- och kostyminnehållet. Målet är att beröra publiken, att få dem att både skratta och gråta och att ta genren ett steg längre. HAN FÖRKLARAR ATT en stor, och

även svår, del av förarbetet

är att hitta ”rätt” personer av de 2000 som årligen söker till Wallmans Salonger. Konkurrensen är stenhård. Hur kommer det sig då att det blev just dessa fem personer? Veronika Wallentin har gått musikalutbildning på Balettakademin i Göteborg, men det var ett inhopp i sista stund på en föreställning förra året som gjorde att producenten fick upp ögonen för henne. –  Hon levererade fullt ut och har ett stort engagemang, säger Ola som betonar att det handlar om personlighet i första hand. –   Alla ligger på en mycket hög musikalisk nivå, så det är personligheten som blir avgörande. Jag har handplockat de här artisterna. Både Ola och Veronika säger att den mest rutinerade i gruppen är Malin Brudell som gjort Wallmans-shower till och från i tio år. Niklas Bergman började som servitör och hovmästare på Wallmans i Stockholm och fortsatte sedan som artist i Oslo. Ytterligare en skicklig

sångare är Joakim Sundman. Sedan är Göteborgsartisten Gaston med i ensemblen, bland annat som konferencier. Enligt Ola är Gaston med och driver hela föreställningen. –  Han bjuder in publiken och bryter pretto-stämpeln. SJÄLV BESKRIVER GASTON kvällen som gästernas fest. –   Jag är med och initierar den, men det är deras show. I intervjun pratar Veronika och Gaston om att ”bryta den fjärde väggen”. Med det menar de att de interagerar med publiken. Det som vanligtvis är en osynlig vägg mellan scen och åskådare har lösts upp. Veronika beskriver föreställningen som ”otroligt personlig” och att det redan första gången blev som en förälskelse. Gaston, som har en lång och varierad bakgrund som allt från magiker och clown till skådespelare och ståuppkomiker, berättar att Ola har byggt upp föreställningen kring olika känslor. – Musiken är det centrala

och det finns förstås ett manus, men vi är inte helt bundna vid det. Varje kväll är unik och levande. BLAND MUSIKEN FINNS Earth, Wind & Fire, ett rock-medley och ett tema som går under namnet ”Inspirations” med låtar av stora artister som har gått bort, såsom Avicii, Whitney Houston, Edith Piaf, Pavarotti och David Bowie. Musiken framförs i varje del av lokalen, bland publiken och i varje hörn. Veronika och Gaston säger att de inte spelar några roller förutom som sig själva och att varje artists personlighet kommer fram i föreställningen. –  Det blir snarare som en förhöjd version av mig själv, säger Veronika. De framhåller att det händer saker hela tiden. –  En Wallmanskväll är både som en levande organism och en stor happening.

KERSTIN PARKER redaktionen@lokalpressen.eu


11

LOK ALPRESSEN PARTILLE 8 MARS 2020

Välkommen in i gemenskapen TRÄNA VART DU VILL, HUR DU VILL OCH NÄR DU VILL

VÄRDE 394 KR

STC SÄVEDALEN • Göteborgsvägen 104 • 031-107040 • savedalen@stc.se STC PARTILLE • Gamla kronvägen 31 • 37, 031-102340 • partilleport@stc.se Hitta din klubb på: www.stc.se

Köp online!

Gäller t o m 31 mars 2020

Vi bjuder på start- och kortavgift vid köp av valfritt 12 månader autogirokort!


12

LOK ALPRESSEN PARTILLE 8 MARS 2020

NÖJE

Sveriges soulkung aktuell med ny musik och turné

Efter drygt 30 år som artist har Eric Gadd gett ut nytt material. I december släpptes den första av tre EP:s med namnet ”GADD”. Därefter kom ”HOPP” och ”KÄRLEK” och dessa tre bildar även namnet på vårens turné. Den 27 mars, 25 april och 16 maj spelar han på Kajskjul 8 i Göteborg.

BILD: TOMMY HOLL

H

an har uppträtt live mer än 4000 gånger; hans album har sålt både guld och platina och han har belönats med tre grammisar. I över 30 år har Eric Gadd varit artist; nu är han aktuell med nytt material och turné. I december släppte han EP:n ”GADD”, eller ”TRO” som är den titel han anger under intervjun, med nya låten ”Frigolit”. Därefter kom ”HOPP” och, i samband med Alla hjärtans dag, ”KÄRLEK”. På dessa EP:s blandas nya låtar med gamla, omarbetade hits. Titlarna utgör också namnet på vårens turné runtom i landet. Han berättar att konserterna, i likhet med EP:na, har ett brett spann mellan det försiktiga och intima å ena sidan och ett extatiskt drag å det andra. Och de nya låtarnas titlar är tre teman som löpande har funnits med i hans texter. –  Det är tre otroligt starka, emotionella drivkrafter. Han säger att de skiljer sig starkt åt från hans gamla hits som till exempel ”Excuse Me Halleluja” och ”Do You Believe in Me”. Han menar att de nya låtarna är mer dynamiska och avskalade. –   Kvar finns låtens grunde-

motion/riktning/sentiment, säger han. –  Men det är fortfarande soul. ERIC GADD BERÄTTAR att han redan i 12-årsåldern förälskade

The Rolling Stones och The Beatles också tog delar från den afroamerikanska kulturen som även ligger till grund för soulmusiken. Han började samla plattor,

cessivt tog form. Det tog dock lång tid innan han kände att han själv kunde skapa den musik som han hörde i sitt huvud. Även under hans mest framgångsrika år var han mycket

vad jag hade hört i annan musik och skapa det själv. Med de verktygen har jag kunnat ta mig fram, förstå hur sound bryts och varför det låter på vissa sätt och sedan skapa ny musik. Och det är på den vägen som han har blivit Sveriges soul­ kung. HAN HAR INGEN formell musikut-

sig i soulmusiken. –  Jag lyssnade på Mats Nileskärs radioprogram ”Soul Corner”. Då var soul verkligen en underrepresenterad genre. Senare insåg jag att grupper som

hade Curtis Mayfield, Earth, Wind & Fire med flera som förebilder och lärde sig att spela rytmiskt på gitarr. Soul, men också pop, blev den röda tråden i hans egen musik som suc-

självkritisk. –   Det var först i samband plattan ”The Right Way” 1997 som jag kände att jag hade ett ”skill set” (förmåga/skicklighet). Då kunde jag identifiera

bildning. –  M in syster gick på Musikhögskolan och blev violast. Jag var något av ett hopplöst fall. Föräldrarna var akademiker och pappans karriär gjorde att familjen flyttade mellan Gotland, Uppsala och Vallentuna. Länge såg han sig som en rebell eftersom han inte valde den akademiska vägen. –   Men mina föräldrar har alltid haft ett stort intresse för musik och senare har jag förstått att jag faktiskt fyllde i deras drömmar. Under mars och april åker Eric Gadd ut på turné med 18 konserter runtom i landet. I ensemblen ingår Helmer Norrby och Rebecca Meiselbach. Den 27 mars, 25 april och 16 maj spelar han på Kajskjul 8 i Göteborg. KERSTIN PARKER redaktionen@lokalpressen.eu


13

LOK ALPRESSEN PARTILLE 8 MARS 2020

K ALENDARIUM

KRÖNIKA

Tipsa oss om vad som är på gång: redaktionen@lokalpressen.eu

8 MAR Bio: Framåt

BILD: DISNEY/PIXAR

BILD: FERNANDO FRAZÃO/AGÊNCIA BRASIL

Nyss såg jag henne igen

I

somras såg jag henne igen – i damVM i Frankrike – kvicksilvret från Brasilien som slog igenom i Umeå IK för att sedan fortsätta sin karriär i Rosengård och Malmö. Marta Vieira da Silva, en symbol för icke våld samt avsaknad av homofobi. Om vi backar tiden till herrfotbollens 70-tal i Skåne och de ljusblåa spelartröjor som på den tiden bars av legender som Bosse Larsson, Krister Kristensson och ”Puskas” Ljungberg i Malmö FF. Djupt manliga spelare i all sin vackra enkelhet i den tidens proletära elitfotboll. Samma smittande ljus som Marta da Silva idag kombinerar med sin uppenbara munterhet, sin aura av glädje, sken även över det skånska herrlaget för

Inga snirkliga tatueringar som idag basuneras ut som kortnoveller på svettiga fotbollstorson behövdes på den tidens hjältar. snart 50 år sedan och gjorde föreningen till ett ”folkets lag” för alla malmöiter. Att vara en framgångsrik manlig fotbollsspelare för ett halvsekel sedan var också att utstråla ett manlighetsideal. En manlighet som för Malmös del bottnade i den gamla arbetarstadens förankring inom textil-, varvs- och betongindustrin. Inga snirkliga tatueringar som idag basuneras ut som kortnoveller på svettiga fotbollstorson behövdes på den tidens hjältar.

under januari månad förra året. För att återknyta till de genusmässiga strukturer som genomsyrar fotbollens värld och det ljus som dagens damfotboll på elitnivå sprider med sin tolerans och spelglädje till synes befriad från mycket av den missriktade penningstinna prestige som dominerar dagens herrfotboll vill jag återknyta till begreppet ”folkets lag”. Det är snart 40 år sedan som lagkaptenen och fiskarsonen från Hönö, Dan Corneliusson, höjde Uefacup-bucklan mot den blåvita himmelen i Hamburg. Det skedde 19 maj 1982 då IFK Göteborg slog nock på den etablerade fotbollseliten. Det är sannsagan om fritidsledarna, rörmokarna, elektrikerna och banktjänstemännen från Sverige som fick superstjärnor och fullblodsproffs att se ut som nybörjare. IFK vann senare under -82 även både SM-guld och Svenska Cupen. IFK GÖTEBORG SKULLE i ett betydligt tidigare skede efter en bastant svacka återkomma till allsvenskan 1976 efter att ha gått segrande ur division två Södra. ”Änglarna” som under senare delen av 70-talet verkligen fick vändkorsen att gå glödheta på Ullevi med över 50 000 åskådare på hemmamatcherna. På frågan om hur mycket pengar som spelarna fick ut efter Cup-segern 1982 svarar Corneliusson i en nostalgiartikel införd i ledande kvällspress: ”Såvitt jag minns blev det 25  0 00 efter skatt på man”. Den stora vinsten för åtskilliga av spelarna blev att proffsklubbarna stod i kö för att värva talangerna och även för tränare ”Svennis” som gick till SL Benfical.

LARS THORELLI

T.O.M. SÖNDAG 8 MARS

LÖRDAG 14 – SÖNDAG 29 MARS

Konstutställning på Slottet

Konstutställning på Slottet

Konstutställning på "Slottet" med Martti Risku, smide och Pernilla Stappe, måleri. Fri entré. Öppet lördagar och söndagar kl. 12 – 16 samt tisdagar kl. 12 – 15, Slottet, Partille herrgård. Arr: Partille Konstförening

Konstutställning på "Slottet" med Maria C Bernhardsson, måleri och Ulrica Elmberg, keramik. Fri entré. Öppet lördagar och söndagar kl. 12 – 16 samt tisdagar kl. 12 – 15, Slottet, Partille herrgård. Arr: Partille Konstförening

SÖNDAG 8 MARS

SÖNDAGAR

Konsert med kvinnligt brassband

Öppet museum: Ett hem i Jonsered

På internationella kvinnodagen har Kulturum nöjet att presentera Èowyn brassband - det enda kvinnliga brassbandet i sitt slag i Sverige! De har med sig trombonsolisten Louise Pollock som till vardags jobbar i Göteborgs Operans orkester. Éowyn bildades för att skapa förebilder och inspirera unga blåsare, inte minst unga tjejer. Fri entré. Alla är välkomna! Stora scenen, Kulturum, kl. 15. Arr: Partille kommun, Musik i väst

Välkomna att besöka arbetslivsmuseet Ett hem i Jonsered och få en inblick i hur arbetar­familjen Johansson levde i sitt spisrum från 1840-talet och framåt. Museet är öppet på söndagar kl. 12 – 15 under perioden 23/2 – 24/5. Fabriks­stråket 32, inne på Jonsereds fabriksområde. Fri entré. Arr: Vänföreningen för Ett hem i Jonsered SÖNDAG 15 MARS

SÖNDAG 8 MARS

Charter

Bio: Framåt

Med Charter tar Sameblod-regissören, flerfaldigt prisbelönade Amanda Kernell, sig an ännu ett starkt kvinnoporträtt. Separerade tvåbarnsmamman Alice försöker vinna sina barn tillbaka. Göta bio, Jonsered, kl. 19. Arr: Göra bio

En animerad Disneyfilm som tar dig till en fantasivärld fylld med alver. Från 7 år. Göta bio, Jonsered, kl. 16. Arr: Göra bio SÖNDAG 8 MARS

Bio: Queen & Slim

SÖNDAG 15 MARS

På en misslyckad första dejt i Ohio blir en svart man och en svart kvinna stoppade för en mindre trafikförseelse. Situationen eskalerar och mannen dödar en polis i självförsvar. Skräckslagna flyr paret för sitt liv. Från 15 år. Göta bio, Jonsered, kl. 19. Arr: Göra bio

Vandring vid Delsjön

SÖNDAGAR

Öppet hus, museum och kaffestuga Titta gärna ut till naturfagra och fågelrika Jonsered. Ta del utav Jonsereds industri- och samhällshistoria. Fika i historisk 1800-talsmiljö med nybryggt kaffe, hembakat och goda smörgåsar. Öppet varje söndag kl. 11 – 15, William Gibsons väg 1 i Jonsered. Arr: Jonsereds hembygdsförening ONSDAG 11 MARS

Språkcafé Träffa andra människor, och träna på att prata och förstå svenska. Det är gratis och du behöver inte anmäla dig i förväg. Välkommen! Kl.14 – 15.30, Utställningshallen, Kulturum. Arr: Partille kommun och Studieförbundet Vuxenskolan

Gästkrönikör i Lokalpressen TORSDAG 12 MARS

DET MÖRKER OCH den pengahunger som

Teater: Fast på flykt – vart är dom på väg?

idag kantar herrfotbollen och bland annat tar sig uttryck i våldsattacker mot domare och motspelare lägger även en förlamande slagskugga över den växande spelvärlden. Enligt en undersökning publicerad i DN i höstas förlorade svenskarna 1,6 miljarder kronor på spel (alla varianter av spel räknas med) bara

Språkintroduktionseleverna på Partille gymnasium visar sin egenproducerade teaterföreställning "Fast på flykt – vart är dom på väg?" som är gjord inom ramen för ett UF-projekt (Ung företagsamhet) där alla medverkande tillsammans driver ett UF-företag. Entré: 30 kr barn under 12 år gratis. Stora scenen i Kulturum, från kl.18. Arr: Partille kommun

I Delsjöterrängen går vi från Härlanda tjärn upp på Getryggen och vidare till Västra och Östra Långvattnet för att sedan ta oss tillbaka till Härlanda tjärn. Vi går till största delen på mindre stigar och det är några branta uppförsbackar. Rejäla vandringskängor eller stövlar rekommenderas. Vandringen är cirka 10 km lång och vi är ute i runt 4 timmar. Ta med matsäck för en rast. Ingen avgift. Samling kl. 10 vid kiosken Härlanda tjärn. Arr: STF Lerum­Partille ONSDAG 18 MARS

Informationsträff om volontärskap Vill du dela med dig av din tid för att ge glädje och stöd till andra? Då kan ett volontäruppdrag i Partille kommun vara något för dig. På vår informationsträff får du veta mer om vad uppdragen kan innebära. Seniorträffen Furulund, Tingsvägen 2, Partille, kl. 14 – 15. Anmäl dig senast 16/3 på kundcenter@partille.se eller 031-792 10 00. ONSDAG 18 MARS

Föreläsning: Vad gör en doula? Är du gravid och skulle vilja ha stöd före, under och efter förlossningen? Då är kanske en doula något för dig. Havande kvinnor har i alla tider fått hjälp av andra kvinnor. I vissa kulturer kallas dessa doulor. Ordet är grekiskt och betyder kvinna som ger omvårdnad. Välkommen att höra Charlotta och Ida från Doula nära dig berättar allt om en tjänst som blir alltmer efterfrågad bland gravida. Fri entré. Ingen föranmälan. Begränsat antal platser. Hörsalen i Partille Kulturum, kl. 18. Arr: Hälsodisken och ABF Sydvästra Götaland


14

LOK ALPRESSEN PARTILLE 8 MARS 2020

INSÄNDARE/DEBATT Vad tycker du? Har du en annan åsikt eller något annat du vill lyfta fram? Maila till:redaktionen@lokalpressen.eu. Insändare måste vara oss till handa senast måndagar klockan 15.00 för att garanteras publicering samma vecka.

Partilles ledarskap och beteende I Lokalpressens insändar/ debattsida kastar politikerna glåpord på varandra och inga andra kommer till tals. Verkar som det redan är valår? Vad är

Varför lyssnar man inte till lokal­ befolkningen? sanning i en ledares ögon? Varför lyssnar man inte till lokalbefolkningen? Varför finns det ingen insyn i det kommunala? Kommunfullmäktige anser att det räcker med deras öppna sammanträden, men där tar man bara beslut som redan är fattade. En diskussion i kommunfullmäktige påverkar inga beslut. Att ställa öppna frågor om ”varför” och få svar finns

inte i Partille kommun, utan bara en rädsla som inte främjar framtida politiskt engagemang. Jag skulle vilja att Partillebo med sina underbolag och styrelse ställde sig till förfogande för en utfrågning så vi medborgare i Partille kan förstå vad som händer. Elpriserna går upp när Partille köpt sig bolag. Varför? Partillebo tillhör Partilleborna och inte de som leder företaget. Grefab? Stadsrevisionens kritik? Stadsparksskolans skapande utan konsekvenstänkande? När politiker svarar att demokrati ”det är rätten att överklaga” och inte själva innehållet i beslut då är det något som inte känns rätt och det kommer sakta framkrypande… Ökad transparens önskas. ANONYM

Vi Moderater är för ett nationellt tiggeriförbud Att tigga är inte ett lämpligt sätt att försörja sig, av många anledningar. Det låser in personer i fattigdom och risken är stor att människor utnyttjas. Dessutom är det inte rimligt att människor åker genom hela Europa till Sverige för att tigga. Den motion som behandlats i kommunfullmäktige handlar om huruvida Partille kommuns lokala ordningsstadga

Vi är tveksamma till om polisen kommer att prioritera detta, och om de ens bör göra det då de har många andra viktiga områden att hantera. Det blir dessutom svårt att upprätthålla fläckvisa förbud vilket en förändring i ordningsstadgan skulle innebära. Vi vet att Polisen idag är hårt belastad och får göra stora prioriteringar i sitt arbete, varför det behövs fler poliser såväl inom

Moderaterna i Partille är fortsatt för ett nationellt tiggeriförbud men tror inte i nuläget att ändringar i lokala ordningsstadgan är rätt väg att gå. ska peka ut några områden där det på grund av ordningsstörningar är olämpligt att tigga. Vår slutsats efter den utredning som gjorts och av egna erfarenheter och samtal med medborgare är att ordningsstörningar förekommer men i ringa omfattning. Därför är det svårt att motivera ett förbjud i ordningsstadgan. Risken är dessutom stor att tiggeriet bara kommer att flytta från en plats till en annan och vi kan och får inte fatta beslut om ett generellt förbud i hela kommunen.

Låt oss tillsammans göra Partille till en föregångskommun SVAR TILL MARITH HESSE DEBATTARTIKEL I FÖRRA NUMRET:

Hesse menar att SD slår in öppna dörrar med vår motion om att minska dokumentation i skolan. Hesse hänvisar till ”ett uppdrag finns redan”. Med viss möda kan jag hitta en enda mening i M, C, KD och L:s budget för 2020: ”Alla nämnder och förvaltningar ges i uppdrag att arbeta med administrativ förenkling

VAD ÄR DÅ problemet med dokumentation i skolan? Varannan lärare anser att minst hälften av den dokumentation man tvingas göra inte är ändamålsenlig. Det visar en undersökning från Lärarförbundet. En uppseendeväckande siffra med tanke på att en tidigare undersökning från våren 2019 visat att fyra av tio överväger att sluta på grund av dokumentationskraven.

uppföljning av densamma och stöd till elever. Alla vinner på detta. Det är helt fantastiskt om den politiska ledningen vill gå den väg vi skissar på i motionen. Vårt mål är att Partille skall bli en föregångskommun vad gäller dokumentation, så att lärare får tid i klassrummet för att ge era barn kunskap. Låt oss tillsammans göra detta mål till verklighet. MATZ DOVSTRAND (SD)

Vårt mål är att Partille skall bli en föregångskommun vad gäller dokumentation, så att lärare får tid i klassrummet för att ge era barn kunskap. och minskande av arbetstid som läggs på interna möten till förmån för verksamhet och invånare.” Att hävda att denna mening gör att hela vår motion på två sidor om minskning av dokumentation i skolan därmed redan är tagen höjd för i kommunen, är ett mycket märkligt uttalande. Vi har heller inte sett något ärende om detta i Utbildningsnämnden.

Vi har som kommunal huvudman ett stort ansvar för den uppkomna situationen. Partille kommun kan förenkla dokumentationen i skolan. Genom att politiken och ledningen för utbildningsförvaltningen i Partille tar fram ett nytt förslag för dokumentation i kommunen, kan skolledare och lärare följa detta och därmed vinna tid för den faktiska undervisningen i form av planering av undervisningen,

Kommunstyrelsen och utbildningsnämnden

ARG, LEDSEN, UPPRÖRD ELLER BARA GLAD? Har du något inom dig som du känner att du bara måste få ventilera? Vi på Lokal­pressen tar gärna emot dina åsikter om ungefär vad som helst! Vi ser fram emot en levande insändarsida där debatter kan utvecklas och nya tankar och idéer får gro! Tveka inte att kontakta oss på redaktionen@lokalpressen.eu eller med post till Lokal­pressen, Box 2002, 433 02 Sävedalen.

LÄSARBILDER

Göteborgsregionen som i hela Sverige. Moderaterna i Partille är fortsatt för ett nationellt tiggeriförbud men tror inte i nuläget att ändringar i lokala ordningsstadgan är rätt väg att gå. Vi kommer fortsatt att följa frågan och kommunstyrelseförvaltningen har fått i uppdrag att göra detsamma. Skulle tiggeriet i vår kommun öka, eller ordningsstörningarna öka så kan vi komma att ta ny ställning. MARITH HESSE & JONAS MÅRDBRINK Moderaterna i Partille

BILD: TIIU HEERINGSON

Tiiu Heeringson lyckades fota både en "isgardin" i Jonsered och det höga vattnet i Säveån under sin promenad.


15

LOK ALPRESSEN PARTILLE 8 MARS 2020 TRÄNING & HÄLSA

Skapa och lev ditt liv här och nu! T

a dagen som den kommer, Carpe Diem. Dröm om imorgon, minns gårdagen, lev idag. Det finns så många ordspråk och kloka ord om att vi inte skall skjuta på att göra det vi vill till i morgon. Vi läser ofta orden. Tänker nog ofta att det är rätt och viktigt. Men ofta, liksom ett nyårslöfte om att vi skall börja träna, äta bättre, umgås med nära och kära och så vidare, så rinner det nog allt som oftast rakt ut i sanden. Då livet liksom hela tiden kommer emellan. Det är först när något verkligt händer som skakar om i livspusslet som man börjar ta tag i livet på allvar. Man börjar

ske blivit både omodernt och uttjatat. På grund av att det för ett antal år sedan slog igenom som något livsbejakande som återfanns på smycken, på våra väggar, på vykort, ja lite överallt. Är trots allt ett viktigt budskap till oss. Att leva i nuet är ju meningen med livet vill jag mena. Att tillåta sig göra det man mår bra av lite varje dag istället för några veckor på sommaren tror jag skulle göra oss mer hälsosamma. Både i kropp och själ. ATT FIKA MED sin mormor, att ta sin löp-

Turlista för farligt avfalloch secondhandbilen Samla ihop gamla prylar, uttjänta batterier, lysrör, eloch hushållsprodukter och lämna dem till farligt avfall- och secondhandbilen som kör i Partille den 10 och 11 mars.

Här stannar bilen Turerna körs på kvällen för att så många som möjligt ska ha chans att komma till bilen. Vallhamra Torg På parkeringen. Tisdag 10 mars, kl. 17.30–18

Annebergsplatsen Vid återvinningsstationen. Tisdag 10 mars, kl. 19.30–20

Tillfällavägen Vid återvinningsstationen vid Willys. Tisdag 10 mars, kl. 18.30–19

Krondammsvägen Vid återvinningsstationen. Onsdag 11 mars, kl.17.30–18

runda, att umgås med sina barn, sin käresta, att läsa en bok eller mysa med sin

Mellbyvägen Vid återvinningsstationen. Onsdag 11 mars, kl.18.30–19

Är det i verkligheten så att det är semestern som skall vara meningen med livet? Och vägen till semestern som är hela livsresan? Man skapar nog ofta sitt liv runt det man skall göra när man är ledig. att skapa tid och utrymme att tänka på vad som faktiskt är viktigt. Att man ofta lever på drömmar om framtiden är kanske det som ofta håller oss igång. Det kanske är resan man drömt om, att ta itu med den nya hälsosamma livsstilen eller att ha tid med de man verkligen bryr sig om. Vad som helst egentligen men allt tillhör morgondagen. JAG TÄNKER OFTA på detta. Vi vill så mycket men hinner med så lite. Och jag tror faktiskt att det är med och påverkar den dagliga stressen. Att känna att livet sveper förbi utan att man får tid till det som betyder något eller som man verkligen mår bra av. Är det i verkligheten så att det är semestern som skall vara meningen med livet? Och vägen till semestern som är hela livsresan? Man skapar nog ofta sitt liv runt det man skall göra när man är ledig. Bygger upp förväntningar och förhoppningar om hur allt skall te sig. Och ibland blir det kanske inte riktigt som man tänkt sig och besvikelsen blir då än större då vägen till ledigheten kanske varit både lång och snirklig. Man har kanske vänt sig ut och in några gånger för att få ihop allt för att det skall bli så bra som man drömt om. Vad jag vill säga med detta inlägg är att ”Carpe Diem” som med åren kan-

hund. Inget som direkt kostar pengar, utan bara tid, men som jag tror skulle sänka vår dagliga stressnivå och vi skulle bli mer tillfreds med oss själva och med alla i vår omvärld. Så med risk för att bli klassificerad till att vara omodern så hyllar jag, det till trots, innebörden i Carpe Diem. Vi vet vad vi har idag men vad som händer imorgon har vi ingen aning om. Släpp lite på kraven, tillåt dig själv att leva. Skapa ditt liv här och nu!

ANNELI VIRENHEM

Länsmansvägen Vid återvinningsstationen. Onsdag 11 mars, kl. 19.30–20

partille.se/farligtavfallbilen

11-14 juni 2020

vid sjön Aspen i Lerum

äger l r a l Seg domar ng för u nktionsfu med ation! vari

Personlig tränare och beteendevetare, Active Landvetter

FRÅGA ANNELI OM HÄLSA & TRÄNING Anneli Virenhem är personlig tränare och beteendevetare, och driver Active Landvetter. Här skriver hon inspirerande om hälsa och träning. Har du frågor eller funderingar kring träning eller kost? Skicka ett mail till anneli@active.nu.

• Gratis dagläger. • För ungdomar 13-25 år. • Med funktionsvariation. • Äventyrligt men tryggt • Engagerade ungdomsledare • Seglingsinstruktörer för LESS • Inga förkunskaper behövs

www.splv.se

splv@lerumaspenrk.se Ideellt arrangerat av Lerum Aspen Rotaryklubb (LARK) i samarbete med Lerums Segelsällskap (LESS) med stöd av Lerum Rotary Klubb, Lions Lerum-Gråbo och Lerums Gymnasium samt samarbetspartners och frivillliga ungdomar.

ss på Följ o ok o Faceb


16

LOK ALPRESSEN PARTILLE 8 MARS 2020

KYRKOR

Välkommen till Svenska kyrkan i Partille!

Hemsida • www. svenskakyrkan.se/partille Facebook & Instagram • Svenska kyrkan i Partille

Unna dig en stilla dag En dag i tystnad med god mat, stillhet och tillfälle till enskilt samtal för den som vill. Tema • Låt dig uppfyllas av hopp  Lördag 14 mars 9.30-16 i Ansgarskyrkan med närhet till fina promenadvägar. Medverkande: Eskil Hofverberg, präst, Marie-Claude Kåveryd, diakon och Birgitta Bergström, sångpedagog Kostnad 100 kr. Anmälan senast den 12 mars till: jonas.loof@svenskakyrkan.se, 0705-26 70 05

Kvinnofrukost Härlig frukost med goda samtal. Drömmen om Amerika för en miljon svenskar - Om emigrationen för över 100 år sedan. Vi lyssnar till Anna-Lena Lundström, före detta historielärare på högstadiet.  Lördag 14 mars 9.30-12 i Partille församlingshem. Kostnad 40 kr. Anmälan senast 12 mars: ingrid.holtsung@svenskakyrkan.se, 0703-83 41 43.

Nu startar kurs i babymassage Är du hemma med en nyfödd? Babymassage är ett fint sätt för dig att med medveten och kärleksfull beröring fördjupa och stärka kontakten mellan dig och ditt barn. (0-6 mån) Certifierad instruktör. Sex träffar, avgift 200: Torsdagar 10-11.30 i Partille församlingshem, med start denna vecka, 12 mars. Anmälan: barbro.akesson@svenskakyrkan.se

Kurs • Vi gjuter i betong Vi släpper loss kreativiteten med krukor, ljushållare och trädgårdspynt! Välkommen till en kort-kurs under två kvällar i Partille församlingshem:  Måndag 23 mars kl.18-20 och onsdag 25 mars kl.18-19. Träff 1 • Smörgåswrap o genomgång - vi gjuter och umgås. Lite formar finns, men ta gärna med egna. Träff 2 • Frukt och juice. Vi fixar till våra grejer och tar med hem! Begränsat antal platser. Kostnad 300 kr. Anmälan senast 18 mars till barbro.akesson@svenskakyrkan.se

gudstjänster 8-15 mars

8 mars 2 sön i fastan, tema: Den kämpande tron 15 mars 3 sön i fastan, tema: Kampen mot ondskan Rikskollekt: Act Svenska kyrkan • Fasteaktionen

Partille kyrka ••••••••••••• gamla kronvägen 36 sön 8/3 ons 11/3 sön 15/3

Jonsereds kyrka •••••••••••••• anna-stinas lid sön 8/3

Ensamstående förälder?

Välkommen till ekumenisk gemenskapsträff som tar dig med till Irland och Aranöarna. Det är Jan Eriksson som varit på resande fot.  Onsdag 11 mars kl.12 i Sävedalens församlingshem. Soppa & kaffe serveras, 30 kr. Kontakt • diakon Jonas Lööf, 031-340 42 73.

- eller förälder i annan livssituation med tuff vardag? Behöver du lite guldkant på vardagen? Kom på middag tillsammans med andra barnfamiljer  Torsdag 19 mars 17-19 i Furulundskyrkan! Ta med barnen - de får också en fin kväll. Begränsat antal platser. Anmälan senast 13 mars till diakon helen.hedman.sten@svenskakyrkan.se 0709-27 63 19

11.00 mässa tillsammans med equmeniakyrkan Jonsereds kyrkokör, förstärkning från Equmeniakyrkan samt musiker. Program för barnen Ralf Peters. Magnus Bramer predikar. Kyrkkaffe.

Furulundskyrkan ••••••••••••• timmervägen 2 sön 8/3 ons 11/3 sön 15/3

söndagar: söndagsäventyr, barn • 3,5-13 år the sunday service is translated into english. 17.00 mässa Claes Josefsson, Mattias Algotson predikar. 8.30 morgonmässa 17.00 mässa Claes Josefsson, Maja Söderberg predikar.

Öjersjökyrkan •••••••••••••••• hålsjövägen 40

sön 15/3

11.00 mässa Anders-Petter Sjödin 3 år o uppåt: Kompis-, Upptäckarklubb & tonår

Sävedalens kyrka ••••••••••• östra fjällvägen 1 sön 8/3

Film från Irland

11.00 mässa Frank Lorentzon 8.30 morgonmässa 11.00 mässa Lars Persson

ons 11/3

17.00 himmelrik • Gudstjänst för små & stora. "Fokus: uppåt", Juniorkören. Alexander Dahlquist 8.30 morgonmässa

Ansgarskyrkan ••••••••••••••• enedalsvägen 4 sön 8/3 ons 11/3 sön 15/3

11.00 mässa Rebecka Gustafsson 19.00 kvällsmässa "hoppet" Eskil Hofverberg 11.00 mässa Mattias Svenningsson

SWISHA DIN GÅVA TILL

900 1223

Expedition för Svenska kyrkan i Partille • tfn 031-340 42 30 • partille@svenskakyrkan.se Kyrkogårdsförvaltning • tfn 031-340 42 10 • partille.kyrkogard@svenskakyrkan.se

PREDIKOTUR

VALLHAMRAKYRKAN Sön 8/3 11.00 Gudstjänst Daniel Thovaldsson predikar, sång Anna-Maria Bergqvist. Fre – lör 13 – 14/3 19.00 Bön för Sverige, Jackson Sangzia, Anders Gerdmar, Magnus och Therese Axelsson Sön 15/3 11.00 Gudstjänst, Anders Gerdmar predikar, sång Magnus och Therese Axelsson Torsdagar 16.30 (ej 12/3) Pannkakor & Sång,

FÖRENINGAR

EQUMENIAKYRKAN SÄVEDALEN Sö 8 mars 11 ÅRSHÖGTID. "Den kämpande tron", Johanna Bjurenstedt. Sångteam: Anna Wallner. On 11 mars 09 BÖN. To 12 mars 19 BIBELSTUDIE. Bo Cedergårdh.

Öppet hus, museum och kaffestuga Söndagar kl. 11 – 15 Porthuset, William Gibsons väg, Jonsered

JONSEREDS HEMBYGDSFÖRENING

eqks.se

ÄRTLUNCH

vallhamrakyrkan.se

Sävedalens Folkets Hus, torsdag

equmeniakyrkan­ jonsered.se

Kontakta Jan Larsson på tel. 0702-41 79 95 eller jan.larsson@ lokalpressen.eu

av Benny Wedefalk

Kulturum – Partille 9/3 (kl. 12.30) – 20/3

HUS & HEM

eller hela köket. Måttillverkade luckor, lådor och bänkskivor. Boka tid för hembesök med Västergårdens Kök. Tel. 0703-488 829. www.vastergardenskok.se Återförsäljare för Creoform

Oxledsvägen 4, Sävedalen

Sö 15//3 Kl 11 Gudstjänst,Jakob Orlenius, Musik: Fiskebäcksflickorna

TANKEMONTAGE ©

BYT KÖKSLUCKOR

19.00 Bön & lovsång

EQUMENIAKYRKAN JONSERED

Visning av alster med tema

Välkomna!

Sö 15 mars 11 GUDSTJÄNST. David Norén. Sångteam: Gunnel Nordh.

Vill du också synas här?

NÖJEN

10.45    Promenad, stavgång 12.00 Ärtor 12/3: Från visor till pop /Lexby Musikklasser och Olof Gadd Välkomna! ÄRTGÄNGET

SERVICE & TJÄNSTER MINDRE BYGGFIRMA Vi gör ombyggnader, renovering, badrum, fönsterbyte, altaner. ROT-avdrag. KECKAS Bygg. 0706-512 792, keckas@live.se

ERIKS PENSIONÄRSPOJKAR Målar, snickrar, reparerar, lägger golv och mycket mera. Rot och Rut såklart. Ring för mer info 073-331 55 57

När brudparet redan har allt. Utom en hållbar framtid. Oavsett om det vankas bröllop, 50-årsfest eller dop har vi ett förslag på present som gör nytta på riktigt. naturskyddsforeningen.se/gava Givarservice: 08 - 702 65 00

Husbilssöndagar Öppet kl: 12–15

N u äve n r! hu svag na

0322-832 10 • prhusbilar.com

VÅRA BRÖST BEHÖVER MER STÖD ÄN BARA EN BH. Bli medlem på bröstcancerförbundet.se

Bröstcancerförbundet är Sveriges enda intresseorganisation som enbart fokuserar på bröstcancer. För oss är alla månader rosa.


17

LOK ALPRESSEN PARTILLE 8 MARS 2020

FAMILJ DELA LIVETS ÖGONBLICK Dela med dig av och läs om alla livets viktiga händelser. På vår familjesida kan du gratulera födelsedagsbarn, välkomna nya liv, fira äkta par och hedra minnen. Skicka din hälsning till oss på redaktionen@lokalpressen.eu eller Lokalpressen, Box 2002, 433 02 Sävedalen.

7 mars

8 mars

... 1876 blev Alexander Graham Bells patentansökan för telefonen, som han lämnade in den 14 februari, godkänd. Därmed räknades Bell som telefonens uppfinnare. Uppfinnaren Elisha Gray lämnade också in en patentansökan på telefon den 14 februari, men eftersom hans ansökan kom två timmar efter Bells gick han miste om patentet.

... 1844 tillträdde Oscar I som kung av Sverige och Norge efter sin far Karl XIV Johans död. ... 1950 tillkännagav Sovjetunionen att landet hade framställt en atombomb.

7 MARS:

8 MARS:

Camilla

Siv & Saga

Camilla är ett kvinnonamn av latinskt ursprung som förknippas oftast med "halvgud" eller "kunglighet". Namnet började användas i Sverige i slutet av 1700-talet och hade en popularitetsperiod på 1860- och 1870-talet. Namnet hade fick sedan ännu en popularitetstopp på 1960-talet, men ligger numera runt plats 180 på listan och trenden är avtagande. Det fanns i slutet av 2018 25 800 personer med Camilla som tilltalsnamn. Medelåldern för namnet ät 45 år.

Siv är ett nordiskt namn. Asaguden Tors maka hette Siv, och den ursprungliga betydelsen är brud eller hustru. Namnet hade en storhetsperiod på 1930- och 1940-talen men minskade under de efterföljande decennierna kraftigt i frekvens.

Den 7 mars fyller komikernna Petra Mede och Henrik Hjelt 50 respektive 52 år. Golfspelaren Jesper Parnevik fyller 55 år samma dag.

Saga är ett kvinnonamn av fornnordiskt ursprung med betydelsen "hon som ser", "sierska". Saga var en asynja i den fornnordiska mytologin. Namnet har de senaste åren varit populärt och 2019 hamnade det på plats 14 på namntoppen bland nyfödda flickor. Medelåldern för namnet är 14 år.

KÄLLA: WIKIPEDIA

KÄLLA: SCB, WIKIPEDIA

Den 8 mars fyller simmaren Johanna Sjöberg 42 år och advokaten Leif Silbersky 82 år.

Den 8 mars är internationella kvinnodagen, en temadag för att uppmärksamma kvinnors situation i världen. Den instiftades av Andra internationalen 1910, antagen som officiell FN-dag 1975. KÄLLA: WIKIPEDIA

MELODIKRYSSET

Melodikrysset v.11 - 14 mars Trygghet och omtanke Trygghet och omtanke Trygghet och omtanke Trygghet och omtanke

1

2

3

Det kan de små detaljerna Det vara kan vara de vara små detaljerna Det kankan vara de små detaljerna Det de små detaljerna som som gör varje begravning unik - unik-- unik som görgör varje begravning gör varje begravning unik som varje begravning 5 en akt som blir ett ljust och vackert en akt som blir ett ljust och vackert en akt som blirsom ett blir ljustett och vackert en akt ljust och vackert att bära med sig. minne att minne bära med sig. minne att bära med sig.med sig. minne att bära Det kan inte nog betonas hur Det kan inte nog betonas hur Det viktigt kanDet inte nog betonas hur hur kan inte nog anhöriga betonas det är att ni som viktigt det är att som anhöriga viktigt det ärni att nisom anhöriga får det precis ni ni villsom ha det. viktigt det ärsom att anhöriga får det precis som ni vill ha det. får det precis som ni vill ha det. Vår kunskap, din trygghet får det precis som ni vill ha det. Helen Forsberg Cecilia Olausson 6 Helen Forsberg Vår kunskap, dinkunskap, trygghet Cecilia Olausson Helen Forsberg kunskap, din trygghet Helen Forsberg din74, trygghet Cecilia Olausson hittar ossVår på Göteborgsvägen Sävedalen Cecilia Olausson NiVår

4

7

031-727 00 00 www.fjallmans.se Tel. 031-727 00 00 Ni hittar oss tel. påoss Göteborgsvägen 74, Sävedalen Ni hittar på Göteborgsvägen 74, Sävedalen Ni hittar oss på Göteborgsvägen 74, Sävedalen www.fjallmans.se tel. 031-727 00 0000 00 www.fjallmans.se tel. 031-727 www.fjallmans.se 031-727 00 00 00 00 tel. 031-727 00 00 Tel. www.fjallmans.se Tel. 031-727 Tel. 031-727 00 00

www.fjallmans.se www.fjallmans.se www.fjallmans.se

8

9 10

PROSTATACANCER drabbar 10 000 män VARJE ÅR. SWISHA Prostatacancerfonden 900 10 17

11 Melodikrysset lördag kl. 10.03 i P4. Lösningen ska vara inne senast onsdag i nästa vecka Adress: Melodikrysset, Sveriges Radio P4, 109 12 Stockholm

Melodikrysset vecka 11 – 14 mars

Namn:..................................................................................................................................................... Adress:................................................................................................................................................... Melodikrysset lördag kl. 10.03 i P4. Lösningen ska vara inne senast onsdagen veckan efter.

Adress: Melodikrysset, Sveriges Radio P4, 109 12 Stockholm Postadress:...............................................................................................................................................

Varmt TACK!

Namn: Adress: Postnummer:


18

LOK ALPRESSEN PARTILLE 8 MARS 2020

KORSORDET TÄVLA OM SVERIGELOTTEN!

Namn: Lokaltidningen GB 40-2020 Bild: mostphotos.com Konstruktör: Marie Nilsson kan vintervinden

morgett onförsta stund försök

växer kanske i allé

cabriolet har det

haffa

o vilja jordform på lussekatt

svår prövning

kan man på gaspedalen

vilostund

hårt slag i tenn is

del av kro na tjuveri små grodor

kallare än kyl

ovanligt ovanlig halvmö rk

mostphotos.com brukade man före j ul

träarbete helt folktomt

betar på savannen

ej på modet

hantverk

affärsuppgörelse

dansställe

arg till tusen

får eka att ta in vatten

fodral bra att ha i vak

växer bananer i

ge kindklapp landtunga

arbetssätt

valuta i flera lä nder

väktarlo kal

vardagsmat en gång till

helkass bro rsdotter

uppmuntrad

kattbarn dra in luft

fint regn

vad lögnen ä r

muntert

en himla röra

tid för lunch

tj ugo på uret

tidså ldern

ingen tur alls

kan man i kam in ta fågelvägen

lång lång tid

dras runt

träslag

kort uppman ing

gång under marken hörs efter bön

klostersyster

köra på

är en u dda typ

avgörande i tenn is

tog pallplats

vad sprutar japan eld i är saga

en kel säng

en dryck fö r gu dar

göra rent h us

så dan katt är sur

har kraft stå emot

kan låta änglalik

födelsemärke

då det blir mörkt

ovädrad

djuruppfödning

vanlig invändn ing

läskande dryck

o nd ande typ av lägenhet

förn uft ig

kan vi oråd © svenska korsord ab

Facit från nr 6 2020: Namn: Lokaltidningen GB 46-2020 Bild: Mostphotos.com Konstruktör: Marie Nilsson

Lös korsordet och var med och tävla om Sverigelotten!

en liten bit bomull

en sån är gotland

se in i framtiden

ta upp en är inget

vit blöt nederbörd

GÖR SÅHÄR: Vi lottar ut Sverigelotten till en lycklig vinnare med rätt lösning av korsordet. Fyll i dina kontaktuppgifter nedan, skanna/fota och maila ditt svar till korsord@lokalpressen.eu eller klipp ut och posta hela sidan till Lokalpressen, Box 2002, 433 02 Säve­dalen. Det går också bra att lämna svaret i brevlådan på Göteborgs­vägen 88. Lösningen och vinnaren publiceras om två veckor. Vi vill ha ditt svar senast den 15 mars.

t ö s n u p o s t å l o s a l s j a k e s o n u t s k r i b e n t a e n e n k o l a j t s l o i n h a g e p o l k l e r a u r r a s t r i ki lle man dejtar

kisens slantar

kattfot

brukar det från grillen

har läkare som sover på jobbet

är de som tycker lika

st icka iväg på slang

boknamn

VECKANS VINNARE: Vi säger grattis till Inge Axelsson i Sävedalen som lyckades lösa kors­ordet. Sverige­lotten kommer på posten!

ge nödvän diga saker

gryn ig ostmassa

lekman

gällt rop

ä r sliten fras

är ett par

Mostphotos.com

Namn:

b e v b i s

fakta som läggs fram

alltför noggrann

meter

sj u nga m ed lj u dlöst

m n l i t e i s u m t t k a t t i s t j a s k a t a d u k a s t e d l y a s d å d r u s ska vi m ed näsan

Postnummer:

Ort:

g näll

vi ld kisse

kan rim ma

stycke

posit ivt svar

kom mer jum bo spets

rysk kejsare

batteriän de

tj uvakt ig fågel

toppko rt

kan ej böja sig

sätta fram tallrikar

gärning

kom m er först

åtsittande byxor

inresetillstånd

Adress:

många i skelett

rävbo

hörs flugor

flöde

ponny på gotland

som näsvis

rökvirke inte nähä

kopphan dtag

avvisa

bör man sin tur ä r på hugget

betar dj ur i

kan ses i tal

poj ke söt och snäll

t idsperioden

kroppsfo rm

ban d

om tre

h ö j k a r y p p i r u b v å t l ö r v ä l i s n f i o

klös kyla

insekter

typ av arbete

vågbrytare

liten gnagare dykfartyg

bjälke

hårknut

på e kkvist

ställs bukett i på bangå rd

hö rs vid inbrott

ko rt upplysn ing

från den som förstår

liten l å da

erfaren

r v i s a v ä n c r k e a n m u s s t a a l k o o v a v a s a g n t a a r m ä a h a g u r a s k hoppas i i en lek

kol i ke m in

privat an gelägenhet

kan rabblas

ge löfte om

då ligt uppförande

äter rester i öken

är t im m erstuga

få r man ej barn

bibelbåt

© svenska korsord ab


19

LOK ALPRESSEN PARTILLE 8 MARS 2020

Verksamma i Partille i 24 år! • Takomläggningar • Snickeriarbeten • Plåtarbete • Egen tillverkning • Försäljning av era fönster med montage!

Hos oss är alla bilar välkomna!

Vi servar och reparerar alla bilmärken!

Service/Reparationer AC-service Reperationsbesiktning (2:or) NU SÄLJER VI ÄVEN DÄCK!

JM BILSERVICE Järnstångsvägen 31, Partille

Brodalsvägen 1D, Partille info@jfgbygg.se Kontor 031-26 13 85 www.jfgbygg.se

Klingberg & Fo rsberg Bilservice AB Järnstångsvägen 45 433 30 Partille Tel: 031-44 43 20

Välkomna!

(mittemot Bilprovningen)

Tel. 031-336 82 80

FOTO TILL: Körkort, ID, ID06, Visum, ateljé, ärrskador mm.

Drop in! 5 minuter!

20 BILDER

på en timma - Express! Beställ från minneskort, USB el. mobil.

169:-

www.ssfoto.se Göteborgsv. 84 Sävedalen 031 - 26 04 62

Vi skräddarsyr och sätter upp dina nya skarvfria hängrännor. Trasiga och fula hängrännor göra varken dig eller dina grannar glada. Luta dig bekvämt tillbaka och ta en fika medan vi gör hela jobbet åt dig. Du får både ett friskare och snyggare hus.

SA

LO

NG BJÖR N DA M M

Rennit Göteborg www.Rennit.com Hans@danseredsgard.se Tel: 0707190706

EN

Slingor............................... fr. 800 kr Permanent (inkl. klipp & fön)

Ledig plats! Ring Janne!

890 kr

Olapex-behandling ..... 300 kr Färgning av bryn & fransar ........................................................

031-23 15 33 | 0704-10 86 78 info@alternativstad.se

031-23 15 33 | 0704-10 86 78 info@alternativstad.se

Herrklippning............ fr. 200 kr Damklippning ........... fr. 260 kr Barnklippning (1-8) ......220 kr Färgning ..........................fr. 750 kr

.................................................. fr.

boka in ett kostnadsfritt hembesök!

Företagsstäd Kontor • Trapphus Förskolor • Tandkliniker Storstäd • Flyttstäd Byggstäd • Hemstäd Sommarställe Golvvård • Mattvätt Fönsterputs

240 kr

Tel. 031-44 42 45

Drop in & tidsbeställning Björndammens torg 1 (bredvid Friskis & Svettis)

Tel. 0702-41 79 95 jan.larsson@lokalpressen.eu


20

LOK ALPRESSEN PARTILLE 8 MARS 2020

Välkommen till Möller Bil Göteborg. Just nu har vi ett stort antal lagerbilar för omgående leverans! – Vilken Audi är din favorit?

Audi A4 Avant. Med extra allt som standard. från ca*

354.700 kr 7,5 prisbasbelopp

Audi A4 Avant, 40 TDI 190 hk quattro S tronic. Bränsleförbrukning blandad körning 5,9 l/100 km, CO2 -utsläpp 155 g/km (NEDC 131 g/km). Miljöklass Euro 6d TEMP. Förmånsvärde netto/mån vid 50% marginalskatt. Vi reserverar oss för eventuella ändringar och avvikelser. Varje återförsäljare svarar självständigt för sin egen prissättning. Bilen på bilden är extrautrustad. Gäller försäljning till juridiska personer. Erbjudandet gäller så länge lagret räcker. *Garanterat lägstapris hos auktoriserade Audi-återförsäljare för juridiska personer (även enskild firma).

Audi A6 – nu som mildhybrid. Perfektion för 8,5 prisbasbelopp. från ca*

402.000 kr 8,5 prisbasbelopp

Audi A6 Avant, 40 TDI 204 hk S tronic Proline Edition. Bränsleförbrukning blandad körning 5,6–6,4 l/100 km, CO2 -utsläpp 148–168 g/km (NEDC 118–128 g/km). Miljöklass Euro 6. Audi Business Lease: 36 mån (exkl moms), 4.500 mil, 0 % särskild leasingavgift, garanterat restvärde, rörlig ränta baserad på VWFS basränta (jan 2019). Eventuella övermil samt onormalt slitage debiteras utöver leasingavgiften. Audi Serviceavtal och Audi Försäkring ingår vid Business Lease. Ändringar av körsträcka, ränta eller försäkringens förutsättningar, etc. kan påverka månadsbetalningen. Uppläggnings- och administrationsavgift tillkommer. Förmånsvärde netto/mån vid 50 % marginalskatt. För exakt förmånsvärde hänvisas till Skatteverkets hemsida www.skv.se. Vi reserverar oss för eventuella ändringar och avvikelser. Varje återförsäljare svarar självständigt för sin egen prissättning. Bilen på bilden är extrautrustad. Erbjudandet gäller så länge lagret räcker. *Garanterat lägstapris hos auktoriserade Audi-återförsäljare för juridiska personer (även enskild firma).

Efter succén med Audi e-tron 55 kommer nu Audi e-tron 50.

* Pris från ca: Business lease från ca 6.495 kr/mån Förmånsvärde från ca 1.950 kr/mån

695.000 kr

Audi e-tron 50 quattro. Räckvidd över 300 km enligt WLTP-körcykeln. Den faktiska räckvidden påverkas av ett flertal faktorer så som körsätt, körförhållanden, uppvärmnings/kylbehov etc. Business Lease: 36 mån (exkl

moms), 4.500 mil, 0 % särskild leasingavgift, garanterat restvärde, rörlig ränta baserad på VWFS basränta (nov 2019). Eventuella övermil samt onormalt slitage debiteras utöver leasingavgiften. Audi Serviceavtal och Audi Försäkring ingår vid Business Lease. Ändringar av körsträcka, ränta eller försäkringens förutsättningar, etc. kan påverka månadsbetalningen. Uppläggnings- och administrationsavgift tillkommer. Angivet månadsbelopp är baserat på att bonus enligt förordningen (2017:1334) om klimatbonusbilar betalats till VWFS och gäller fr.o.m. att sådan betalning skett. Se även transportstyrelsen.se. Om utbetalning uteblir påverkas leasingavgiften. Audi Försäkring är en del av If Skadeförsäkring AB (publ). Vi reserverar oss för eventuella ändringar och avvikelser. Varje återförsäljare svarar självständigt för sin egen prissättning. *Priset gäller för ett begränsat antal bilar hos Audi-återförsäljare. Bilen på bilden är extrautrustad.

Möller Bil Göteborg Exportgatan 6, Hisings Backa Mån–fre 7–18, lör-sön 11–15 mollerbilgoteborg.se

Växel 031-393 99 00

Försäljning 031-393 99 20

Service 031-393 99 30

Reservdelar 031- 393 99 40


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.