Page 1

ÅRGÅNG 4 NR 25 - 7 NOV 2018

Lokaltidningen för dig som bor i Partille kommun och Fräntorp

AKTUELLT

”PARTILLO” ÄR ALLTID SKIVAKTUELL

Skådespelardebut Flydde från Dubai – nu står Zaher Kayali på scenen i ”Voices”. SIDAN 4

SPORT

SIDAN 6

BILD: JONAS BENGTSSON

Riktig landslaglirare Partillesonen Jakob Hedenquist uttagen till landslagslägret. SIDAN 8

AKTUELLT Tävla om ”Sissels jul” Vinn biljetter till norska stjärnans julkonsert i Lisebergshallen. SIDAN 15

Bra grepp på glidet!

Få en

stjärtlapp påGällerköpet! så långt

BILD: JONAS BENGTSSON

Vi söker jobbsugna pensionärer INOM STÄD, EKONOMI, HANTVERK OCH TRÄDGÅRD

ERBJUDANDE FÖR NYA PATIENTER! Undersökning och tandstensbortagning

Däckteam Göteborg Jojjens Däckservice AB

299 kr

Artillerig. 29 • 031-253496 måndag - fredag 7-17 info@jojjens.se • www.jojjens.se

lagret räcker.

vet vilka däck du behöver

Sävedalens tandvård i Glashuset, erbjuder högkvalitativ tandvård till ett förmånligt pris med nöjda patienter över 22 år.

Gäller november – december 2018.

Tel. 031-390 00 90 | www.pensionarspoolen.se

Göteborgsvägen 88, Glashuset, våning 2 Tel. 031-26 03 04


2

LOK ALPRESSEN PARTILLE 7 NOVEMBER 2018

LEDAREN

ISF, vården och framtid N    i som brukar läsa min lilla spalt vet att jag tidigare ondgjort mig över hur Försäkringskassan fungerar idag. Jag får nästan dagligen information om hur den lilla människan bara negligeras av den stora draken Försäkringskassan. Den ena otroligt märkliga hanteringen efter den andra. Frågan är hur detta kommer att sluta, för jag kan ju inte se någon direkt avmattning utan det blir värre och värre. Den 17 oktober släppte Inspektionen för Socialförsäkringen (ISF) ett pressmeddelande där det står: ”Rättssäkerheten riskerar att äventyras när regeringen vart tredje år skiftar fokus i styrningen av Försäkringskassan. Inspektionen för socialförsäkringen (ISF) visar i en ny rapport hur regeringens styrning – från förtroende till rättssäkerhet och ett mål om ett sjukpenningtal på 9,0 dagar – omsätts i Försäkringskassan och hur dessa styrförändringar påverkar myndighetens handläggning av sjukpenning.” Projektledaren uttalar sig också: ”När tillämpningen varierar över tid utan att några betydelsefulla regeländringar har genomförts för sjukförsäkringen kan det äventyra rättssäkerheten över tid. Dessutom kan tilltron till socialförsäkringssystemet påverkas”, säger Inger Sohlberg, som varit projektledare för granskningen. Hela rapporten och pressmedelandet kan läsas på inspsf.se. Visst, det känns bra att någon myndighet äntligen ser hur det egentligen är i verkligheten. Men samtidigt är detta bara ord och en rapport. Vad händer nu, kommer det att ske någon förändring eller glöms rapporten bara bort? Med tanken på vår sandlåda i regeringen så undrar ju jag om det dels kommer kunna bildas någon regering nu och dessvärre då om denna oerhört viktiga rapport överhuvudtaget kommer tas på allvar. Förändringen av Försäkringskassans agerande kan vi förmodligen inte vänta oss de närmaste åren.

FÖR ATT TITTA på nästa oerhört tragiska och märkliga sak, som jag faktiskt inte riktigt får ihop, är alla dessa neddragningar inom sjukvården, äldreomsorg och hemtjänst. Min sambo har jobbat inom äldreomsorgen i Örgryte-Härlanda i över 30 år och nu de senaste åren så skall det sparas och sparas. De får hela tiden veta att de dragit över budgeten och måste spara. Är det någon personal som blir sjukskriven en längre tid så drabbar det också budgeten negativt. Vårt stora sjukhus Sahlgrenska fick i april i år ett sparbeting på 280 miljoner och i oktober i år kom nästa beting att uppemot 300 tjänster skall bort. Man läser om liknande sparande för andra sjukhus i landet och även inom äldrevård och hemtjänst. Hela tiden bara spara, spara och neddragning på personal. Ändå så är det ju extremt långa väntetider för de flesta som besöker vården. Både på akuten och vanliga vårdcentraler har allt som of-

tast väldigt långa väntetider. Flertalet operationer klaras inte av inom vårdgarantin. Hemtjänstpersonal över hela landet klagar på för lite tid hos varje patient. Listan på bekymmer skulle kunna göras hur lång som helst. Om det idag inte riktigt funkar som det är tänkt att det skall göra – hur sjutton skall det då fungera när man skall spara in till exempel 300 tjänster som på Sahlgrenska? Jag blir inte riktigt klok på denna ekvation. Om det är något som skall prioriteras inom välfärden så måste det väl vara sjukvården och äldrevården. Självklart skall man ha en budget och verkligen se till att hålla i pengarna på ett sunt sätt. Men om budgeten spricker hela tiden och man ändå inte gör något ”galet” då måste det väl ändå vara fel på budgeten? Eller rättare sagt  –  det avsätts för lite pengar till vården.

NUMER LEVER I vi ett ”laglöst” land. Det skjuts hejvilt runt omkring oss och man kan nästan tro att man hamnat i vilda västern. Hur sjutton skall samhället få bukt med detta? Det känns onekligen som en extremt svår uppgift då det nu gått för långt. Självklart finns det ingen quickfix för att lösa detta men nog önskar vi på något sätt att Polisen fick utökade resurser och kunde skapa en viss trygghet i alla fall. Hur detta skulle kunna ske har jag dessvärre ingen tanke om, men något måste ju ske och det måste ske nu. Fast när det inte finns någon regering, kan det inte läggas någon budget och då vet ingen vilka resurser som de har. Kanske lika bra att det blir nyval direkt även om jag är osäker på om det verkligen gynnar landet. Men det måste hända något nu! Jaja, det var en mängd dystra och trista tankar från mig men vi måste ändå försöka lyfta blicken och se framåt och se möjligheterna. Det finns alltid möjligheter och lösningar. En del tar längre tid och en del går att göra lite snabbare. Förhoppningsvis kan Sverige återigen bli ett av de bästa länderna att leva i, inom en snar framtid. SOM VANLIGT TAR vi tacksamt emot tips

och idéer på personer och företag som ni är nyfikna på. Likadant med tips på reportage som ni vill läsa i vår tidning. Skriv brev, maila, sms:a, ring, skriv på vår Facebookssida eller välkomna upp till vår lilla redaktion på Göteborgsvägen 88 i Sävedalen. Ha det gott! Vi hörs.

JAN LARSSON jan.larsson@lokalpressen.eu

Box 2002, 433 02 Sävedalen BESÖKSADRESS: Göteborgsvägen 88 i Sävedalen TELEFON: 0702-41 79 95 WEBB: lokalpressen.eu ANSVARIG UTGIVARE: Jan Larsson UPPLAGA: 18 000 ex. UTGIVNINGSOMRÅDE: Alla hushåll i Partille kommun TRYCK: Bold Tryckeri DISTRIBUTION: VTD

Jan Larsson

Jonas Bengtsson

Maria Graf

Ansvarig utgivare jan.larsson@lokalpressen.eu 0702-41 79 95

Redaktör jonas@lokalpressen.eu 0704-57 55 75

Redigering/annonsproduktion maria.graf@lokalpressen.eu 0704-99 92 17

Kerstin Parker

Marie Andervik

Katarina Elowson

Reporter redaktionen@lokalpressen.eu 0702-41 79 95

Försäljning marie.andervik@lokalpressen.eu 0728-54 18 32

Försäljning katarina@lokalpressen.eu 0707-29 37 20

ARG, LEDSEN, UPPRÖRD ELLER BARA GLAD?

NÄSTA NUMMER... Lokalpressen Partille ges ut minst två gånger i månaden, på onsdagar. Nästa nummer kommer den 21 november.

Har du något inom dig som du känner att du bara måste få ventilera? Vi på Lokalpressen tar gärna emot dina åsikter om ungefär vad som helst! Skriv till oss, så publicerar vi din text här under rubriken "Insändare". Kanske är det någon som tycker helt annorlunda eller så är det fler som tycker som du. Vi ser fram emot en levande insändarsida där debatter kan utvecklas och nya tankar och idéer får gro! Tveka inte att ta kontakt med oss på mail redaktionen@lokalpressen.eu eller med post till Lokalpressen, Box 2002, 433 02 Sävedalen om du har något du vill ventilera!

KOMMANDE UTGIVNINGAR: 21 november, 28 november, 5 december, 12 december, 19 december

SENASTE NUMRET Har du inte fått senaste numret? Hör av dig till jan.larsson@lokalpressen.eu. Eller hämta tidningen på Kommunhuset, Partille Bibliotek eller i Glashuset. Du vet väl att du kan läsa tidningen digitalt också? På lokalpressen.eu finns alltid det senaste numret ute. Och i arkivet hittar du alla tidigare utgivningar samlade.

TIPSA OSS! Vad händer runtom i Partille kommun? Tipsa oss om nyheter eller reportage som vi borde göra! Vi vill vara med där det händer, när det händer – så tveka inte att maila oss på redaktionen om stort som smått på redaktionen@lokalpressen.eu.


3

LOK ALPRESSEN PARTILLE 7 NOVEMBER 2018

Taste of Black får herrbesök! E-handelsbutiken All Fellas är på besök Herrbesök t.o.m. Black Friday 23/11

Säljstart för den godaste av julskinkor! Nu är tiden inne att boka årets julskinka – från en gris som bökat i det fria hela livet, utan antibiotika och med 100% naturlig föda.

25% på alla herrkläder!

Beställ på: order@lammetochbonden.se, eller i vår gårdsbutik i gråbo.

FARS DAG PÅ SÖNDAG Här hittar du den perfekta presenten Naturlig djurhållning

25% på alla Twist & Tango-kläder

Hällingsbo gård, gråbo

Gäller t.o.m. 23/11

En smak o känsla av svart – lakrits, fudge, lakritschips, kläder & inredning Badhusgatan 2B, Mölnlycke | Tel: 0708 -11 81 15 | Öppettider: tis – fre 11 – 18, @@tasteofblk_ lör 11 – 14 | www.tasteofblack.se |

träna gratis en hel vecka

Välkommen in till någon av våra fina klubbar för att ta del av din provvecka.

Gym Kondition Gruppträning Personlig träning Fria vikter

Seniorklubb Sjukgymnastik Hälsoanalyser Barn- och ungdomsträning

Besök gärna vår hemsida för mer info nordicwellness.se

Lokala avvikelser kan förekomma. Reservation för slutförsäljning och ev. tryckfel. Vid löpande avtal gäller 2 mån uppsägning.

i


4

LOK ALPRESSEN PARTILLE 7 NOVEMBER 2018

AKTUELLT

Premiär för Partillefilmarens filmprojekt – i Berlin ...procent av svenskarna är inte nöjda med sin läsning och önskar att de läste fler böcker per år. Det visar en undersökningen från e-boktjänsten Nextory. Den visar även att äldre personer läser oftare än de yngre. De yngre å sin sida läser i betydligt högre utsträckning digitala böcker. Och något annat som är tydligt i resultatet är att personer som läser digitalt är mer nöjda med sin lässituation än de som läser fysiska böcker. –   När du har obegränsat med böcker i mobilen blir det enklare att läsa. Hela 68 procent av våra användare säger att de läser mer nu än innan. Vi är också övertygade om att ett ökat läsande kan leda till såväl personlig utveckling som ökat välmående. Vi vet att åtta av tio som använder vår tjänst tycker läsning får dem att må bättre, säger Shadi Bitar, vd och grundare på Nextory.

FAKTA

Topp fem genrer ...som svenskar läser på hösten, enligt Nextorys data:

”The Last Vagabond – A Journey Through Europe” är ett filmprojekt som var tänkt att ta två år att fullborda – men blev klart först efter tolv. Releasefesten sker i Berlin den 10 november. Det hela började som ett filmprojekt efter universitet för Caesar Björn Flinck som låtit ödet styra när han filmat och besökt alla länder i Europa. Resan tog honom till bland annat Sarajevo där han blev beskylld för att fuska på casinot och därefter fick förhandla för sitt liv, till Tjernobyl där en snäll hund försökte följa med hem och till Paris där han misslyckades med att se Eiffeltornet. –  Jag var nog inte helt nykter då, haha. Det finns många andra sjuka anekdoter från resan men de passar sig inte i en tidning, skrattar Caesar Björn Flinck, från Mellby i Partille, som skapat film- och konstprojektet tillsammans med Tommy Sjöberg (foto och ljud) och Bo Melin (konst). –  En bra kompis som jag reste med som är rätt så ekonomiskt stark men den snålaste människan jag känner bokade in oss på en flyktingförläggning

BILD: TOMMY SJÖBERG

Caesar Björn Flinck är klar med sitt filmprojekt ”The Last Vagabond – A Journey Through Europe” som tog tolv år att bli klar med då han besökt alla länder i Europa. i Berlin. Det var ett av de smutsigaste och vidrigaste ställena jag bott på. Det fanns inte ens täcke eller madrass så man fick ligga på en träplanka. Den tyska staten tvångsstängde senare detta ställe. Apropå Berlin så är det också där releasefesten går av stapeln den 10 november. Mer mer exakt plats än Berlin avslöjas inte förrän sex timmar före öppning. –  Det är hemlig plats för det ska vara lite spännande och mystiskt men vill någon kom-

ma så är det bara att ta sig till Berlin, det är inte en så stor stad. Alla är välkomna till en sjuk kväll. Tolv år tog det, är det skönt att vara klar med filmen? –  Jag trodde det skulle vara skönt att göra klart denna resan men det känns faktist rätt tomt nu med handen på hjärtat. Nu har man visserligen många nya film, foto och konstprojekt men det är inte riktigt samma sak, säger Caesar Björn Flinck och hoppas att filmen kommer

att visas på lite olika ställen. Efter Berlin blir det sannolikt visning i Budapest och Paris. –  Fast vem vet. Varför visa i de städerna när vi har vårt kära Partille? Vi får se hur framtiden blir med denna film och var man kommer att kunna se den här hemma. Jag och min snåla vän som bokade in oss på flyktingförläggningen ska till Nordkorea i april nästa år så kommer vi hem är allt möjligt.

översatte det direkt i huvudet. Och efter att ha ordnat med en praktikplats så är han nu en av fem skådespelare i föreställningen, säger Kristina Brändén Whitaker. –   Kristina har hjälpt mig mycket och från råmaterialet har hon gjort mig till en oslipad diamant som skådespelare och manusskrivare. Kanske börjar jag att glänsa en dag, säger Zaher Kayali, som tagit lektioner

i både skådespeleri och manus­ skrivande – något han har i blodet då hans pappa grundade The Syrian Writer Association år 1951. –  Fria ord är detsamma som döden i Mellanöstern och därför valde jag Sverige, nu har jag fått permanent uppehållstillstånd här, berättar Zaher vars fru och fyra barn är kvar i Syrien då de är på väg att ta examen från universitet.

Utöver Zahers del är det fyra anonyma flyktingars berättelser som återberättas av skådespelarensemblen, och det görs oredigerat med flyktingarnas egna ord. –  De andra berättelserna har mer en början, mitten och slut medan Zahers roll är mer filosofisk med fantastisk poesi och vackra citat, säger Kristina.

JONAS BENGTSSON jonas@lokalpressen.eu

„  Självbiografier „  Deckare „  Erotik „  Romance „  Hälsa

och träning

Bevattningsförbud hävt i Partille Sedan den 1 november gäller inte längre bevattningsförbudet i Partille kommun. Det infördes den 25 juli under torkan då vattennivån i Kåsjön blev allt lägre – dock sjönk nivån aldrig under den nedre gränsen för att kommunen skulle få tappa ur Kåsjön. – Vattennivån i Kåsjön har inte stigit i den takt som vi önskat, men då växtsäsongen går mot sitt slut bedömer vi att bevattningsförbudet kan hävas, säger kommunens VAchef Björn Lormark. Invånarna uppmanas dock fortfarande vara återhållsamma med vattenanvändningen och inte spola kranar och dusch i onödan.

"Voices" ger en röst åt flyktingar 2014 flydde journalisten Zaher Kayali från Dubai via Turkiet till Sverige. I kväll gör Partillebon scenoch skådespelardebut i ”Voices” som spelas på Gothenburg English Studio Theatre i Majorna. Inför föreställningen ”Voices” (”Röster”) intervjuade regissören Kristina Brändén Whitaker ett stort antal personer om livet som flykting och asylprocessen. Syriern Zaher Kayali, som arbetat som journalist i Dubai i 21 år och rest världen runt som krigskorrespondent, var en av de intervjuade. –  Han är en jätteduktig berättare och under intervjun började han citera sin poesi och

JONAS BENGTSSON jonas@lokalpressen.eu

BILD: JONAS BENGTSSON

"Voices" spelas på GEST i Göteborg och ensemblen består bland annat av: Arbi Udugou, Vilde Moberg, Poppy Langridge (regiassistent), Edwin Safari, Zaher Kayali och Kristina Brändén Whitaker (regissör och konstnärlig ledare).


5

LOK ALPRESSEN PARTILLE 7 NOVEMBER 2018

AKTUELLT

”VM-finalen i schack är som julafton” Det råder schackfeber i vårt västra grannland inför VM-finalen mellan norrmannen Magnus Carlsen och italiensk-amerikanen Fabiano Caruana. Det är dock inte riktigt lika hett i Partille som saknar schackklubb.

BILD: JONAS BENGTSSON

LP SVARAR

I förra veckan fick Lokalpressen besök av en läsare som undrade ifall det var dags för en uppfräschning av nedre parkeringen vid Willy:s Hemma i Sävedalen: Att groparna och håligheterna behövdes fyllas igen helt enkelt eller parkeringen asfalteras om. Och innan vi hann börja "gräva" i frågan så var anläggningsarbetet redan i gång. Bilden är tagen i måndags morse då flera stora maskiner var på plats. Om ni undrar över något som rör kommunen eller annat – hör av er så ska Lokalpressen försöka besvara er fråga.

Skallsjö-Nääs Hemslöjdsförening anordnar

Hantverksdagar i Tollered

Kommunens schackspelare har därför inget annat drag att göra än att söka sig utanför Partilles gränser. Robert Anderzén, Lexby, och Lennart Karlsson, Sävedalen, tillhör därför Örgryte schackklubb respektive Götaverkens schackklubb. – Det finns ingen schackklubb i Partille såvitt jag vet. Närmaste schackklubb är förmodligen Kålltorps SS, säger Robert Anderzén som ser fram emot den 9 november då den tolv matcher långa kampen om VM-titeln startar. – VM är årets höjdpunkt de år den spelas och denna matchen lovar bli särskilt tuff och spännande för alla schackfans, säger Robert Anderzén som spelar i det Allsvenska seriespelet sedan många år tillbaka och även varit med i Elitserien och lägre serier. Även Lennart Karlsson, vars klubb håller till i division 3, ser fram emot VM-finalen. – Jag och min fru ska åka till Japan så jag missar en del på det sättet. Men det finns ju väldigt fin bevakning via internet och expertkommentatorerna som diskuterar är riktigt bra så VM-finalen är som julafton för oss schackspelare. Blir det jämnt och ingen når 6,5 poäng för snabbt så håller finalen på

till slutet av november, och då jag hinner allt se en hel del, säger han. Magnus Carlsen, snart 28 år, har varit regerande världsmästare i fem år och i VM-finalen som avgörs i London ställs han mot utmanaren Fabiano Caru-

Fri entré! Välkomna!

JONAS BENGTSSON jonas@lokalpressen.eu

BILD: PRIVAT

Sävedalsbon Lennart Karlsson ser fram emot VM-finalen i schack.

Nästa nummer av Lokalpressen kommer den

10 – 11 november kl. 10 – 15

Hantverkare i arbete, utställning, försäljning, lotterier och kaffeservering.

ana, 26 år, som är rankad tvåa i världen. – Jag lutar åt att Carlsen vinner för jag tror ändå han kommer vara otroligt motiverad och han är trots allt den bästa spelaren i världen, säger Robert Anderzén. – Jag tror att Carlsen vinner i slutänden, men det blir en jämn match, siar Lennart Karlsson.

21 NOVEMBER

VILL DU BLI VOLONTÄR?

Vi behöver fler medarbetare till Östhjälpens Second Hand-butik i Jonsered. Massor av arbete, inget betalt, men glädje och meningsfullt jobb. Hör av dig till Ann Andersson på tel. 073-805 60 70 eller maila till ann.andersson@osthjalpen.se www.osthjalpen.se FÖLJ OSS!

t Fri en

ré!

! Östhjälpen Second Hand Butik $ @osthjalpensecond SWISHA EN GÅVA! Vi tar tacksamt emot en gåva på Swish: 1235510102


6

LOK ALPRESSEN PARTILLE 7 NOVEMBER 2018

AKTUELLT

BILD: JONAS BENGTSSON

Patrik ”Partillo” Alexandersson var med och vann Partillerocken 1997 som trummis i skabandet USCB Allstars. Han spelar fortfarande trummor men är även DJ och inte minst producent – det kommande halvåret har han album på gång med en handfull artister och totalt omkring 50 egenproducerade låtar som ska släppas. Mestadels inom reggae och dancehall.

”En punkare som råkade lära mig hiphop och reggae” Producent, trummis och DJ – Patrik ”Partillo” Alexandersson är ständigt aktuell. Efter att nyss ha avslutat turnén med Kapten Röd är det andra spår som gäller. Albumspår alltså. För det närmaste halvåret släpper reggaeproducenten från Furuskog över 50 låtar. Patrik Alexandersson, mer känd som ”Partillo”, möter upp inne på Bengans skivbutik vid Stigbergstorget i Göteborg. Intervjun var tänkt att ske före sommaren men ”Partillos” schema blev för hektiskt med inspelningar i studion och sedan sommarturné som trummis i Ribbit Boom Band som backar reggaeartisten Kapten Röd. Turnén avslutades med spelningar inför storpublik på Liseberg och Gröna Lund i slutet av september. Några veckor har gått sedan dess när Lokalpressen möter upp trummisen och producenten för en kopp kaffe i den klassiska lokalen som varit skivbutik sedan 1986. Numera är det även fik och bar. –  M in studio ligger på andra sidan gatan, så jag har hängt

en hel del på Elis Corner precis bredvid. Han som har det stället såg lite besviken ut nu när jag bara gick förbi, skrattar ”Partillo” som är uppvuxen i Furuskog men numera bor i Linnéstaden tillsammans med Erica och deras tvååriga dotter Latilda. –  Jag jobbar ju heeela tiden. Men tack vare min dotter så har jag nu börjat säga nej till jobb för första gången på 20 år. Man vill ju prioritera familjen och det är inte alls jobbigt att tacka nej för folk förstår direkt när man förklarar att jag ska vara hemma och vara pappa, säger ”Partillo” vars karriär började som trummis i skabandet USCB Allstars som vann Partillerocken 1997. Även sambon Erica är en del av den svenska reggae- och dancehallscenen. Men då under ar-

tistnamnet Etzia. Hon var med i Melodifestivalen 2017 med låten ”Up”. Tillsammans har de spelat in hennes kommande album som blir en blandning

det. Jag är mer som en punkare som råkade lära mig hiphop och reggae, haha. Hittills har det mer varit ”do it yourself”, säger ”Partillo”.

FAKTA

Patrik ”Partillo” Alexandersson „  Bor:

Linnéstaden

„  Ålder:

» Jag jobbar ju heeela tiden. Men tack vare min dotter så har jag nu börjat säga nej till jobb för första gången på 20 år. Man vill ju prioritera familjen och det är inte alls jobbigt att tacka nej för folk förstår direkt när man förklarar att jag ska vara hemma och vara pappa. « av dancehall, rootsreggae, RnB och soul. Förutom Sverige är siktet inställt på främst Tyskland, England och Frankrike. –  Ska man ut i Europa blir det en helt annan businessgrej. Det behövs mer kontakter och skivbolagsfolk, A&R-folk eller vad fan det heter. Vi är inte vana vid

–  Därför arbetar vi nu fram hela konceptet och marknadsplanen för Etzias album innan det släpps. Allt är redan inspelat och den första singeln ska släppas i februari. Inget sikte på Karibien då? –   Europa är först. Karibien kan det bli sedan. Men Jamai-

39

„  Familj:

Sambon Erica och dottern Latilda

„  Gör:

Producent, trummis, DJ

„  Aktuell:

”Ja, alltid”

ca har sin egen scen och den är ganska stereotyp med dancehall-galenskapen. Hennes album låter inte riktigt så. Men visst, man skulle kunna släppa en singel via Jamaica för att få ut den till reggaecommunityt. Även USA har sin scen. Därför tror jag mer på undergroundscenerna ute i Europa där elektronisk musik är stort. Kommer man in rätt där så tror jag att hon kan slå. MEN ETZIAS ALBUM är långt ifrån

det enda som produceras just nu. För ”Partillo” har fler bollar


7

LOK ALPRESSEN PARTILLE 7 NOVEMBER 2018

AKTUELLT

i luften än vad en cirkusjonglör hade klarat av: Han blev nyss klar med inspelningen av Daniel Lemmas kommande reggaealbum där han spelat trummor och varit studiotekniker. Dessutom pågår slutproduktionen av albumen för Aurelia Dey och Jeepstarr samt att han har två egna riddims (beats/ rytmer) på gång som ska få varsitt album. –  Men nästan all tid i höst kommer jag att lägga på ”Högre Standard volym 3+4”. Ettan och tvåan kom för tio år sedan, men jag hinner inte klart i höst så det får bli elvaårsjubileum för de nya albumen. ”Högre standard 3+4” kommer innehålla 24 helt nya låtar på tolv olika riddims, alla gjorda av ”Partillo”. Allt som allt kommer det bli 30 artister varav Ken Ring, Daniel Lemma och Etzia är tre av de redan klara namnen som kommer från både Stockholm, Skåne, Göteborg och Jamaica. –  Det blir många nya ”up and coming” artister, som elever jag

möjliga artister som Justin Bieber och Ed Sheeran gör ju också musik på dancehallrytmer. På så sätt kan vi även skapa förutsättningar för oss själva i framtiden. Hur mycket är inspelat? – Inget, haha, nej men till helgen är det två till som ska spelas

Musikens hus i Göteborg. Erik ”Junior Eric” Alexandersson var ”Partillos” lillebror som dog i januari 2009 efter en motorcykelolycka i Thailand. Som reggaeartist hann ”Junior Eric” bara släppa en EP samt några enstaka låtar och samarbeten innan han dog och hans minne hedras

» Allt har gått åt individualism och liberalism och allt handlar bara om jag, jag, jag. Jag tror tyvärr att vi måste gå ännu mer åt de hållet innan man hittar tillbaka till vi, vi, vi.. « in och det är väl tre, fyra innan... det är nu i höst det börjar hända, säger ”Partillo” och tar fram mobilen och börjar räkna hur många artister som är med. –  ...28, 29 cirka 30 artister kan du skriva. Det är så rörigt i mitt huvud. Men inte av stress

varje år i mellandagarna då han föddes den 28 december 1982. –  Den minnesfesten kommer jag alltid att ha, säger ”Partillo” och minns sin bror. –  När det blir höst så känns det alltid som att han precis åkt till Thailand och att vi kommer

man tänker på hur det kunnat vara. Det är som man blivit av med en tvillingbror. Brukar du prata om Erik med andra? –   Ja alltid, jag pratar alltid om Erik. Som när jag träffar nya artister. Som Labyrint, de galningarna. Då kan jag ibland säga att ”fan vad ni hade trivts med Erik” när jag tänker på jargongen och festen och hur roligt vi hade tillsammans. Och ”Partillo” vore inte ”Partillo” om det inte fanns ännu ett album i tankarna. För i planerna finns en uppfräschning och modernisering av ”Junior Erics” debutalbum ”Raggamuffin på Svenska” (släpptes postumt 2009) som dessutom får helt nytt material. –   Erik har fortfarande lite osläppta grejer, lite lines som vi spelat in och smårader och skisser som man kan bygga låtar på. Första tanken är att släppa en singel ”nästa år någon gång”. –   Men albumet får komma senare, för släpper jag det finns det inget mer konkret att göra.

BILD: MR SILLITCH

”Partillo” vid trumsetet under Kapten Röds turnéavslutning på Gröna Lund i slutet av september.

träffat på jobbet som producent i Angered i KulturATOM, till veteraner som Daddy Boastin. –  Jag försöker inte rädda världen med ”Högre Standard” men jag vill förena folk och skapa samarbeten mellan olika städer och konstellationer av människor. Allt har gått åt individualism och liberalism och allt handlar bara om jag, jag, jag. Jag tror tyvärr att vi måste gå ännu mer åt de hållet innan man hittar tillbaka till vi, vi, vi. – Med ”Högre Standard” vill jag även ge ljus åt scenen och visa att vi också finns, för alla

för jag har helt släppt deadlinen, utan av ovissheten. Jag hade behövt en anställd som suttit och ringt hundra samtal om dagen. Det är för mycket för att kunna stressa fram, för man kan inte hetsa 30 artister samtidigt. Men jag planerar att åka till Stockholm en helg och hyra in mig i Rubadub Studios och spela in alla Stockholmsartister samtidigt. SENARE I ÅR, den 28 december,

blir det dessutom den nionde upplagan av ”Junior Erics” minnes- och hyllningsfest på

synas till våren igen. Samtidigt känns det skitlänge sedan för jag har sjukligt nog vant mig vid att han inte är här. Då blir jag så sjukt ledsen över att jag hade en bror men att han inte är här längre. Det är jäkligt tungt när

Samtidigt kan jag inte vänta hur länge som helst för hans fans blir ju äldre. Det kanske får bli när han fyller 40. Om fyra år... tiden går så fort. JONAS BENGTSSON jonas@lokalpressen.eu

Urval av artister som ”Partillo” producerat album och låtar åt: General Knas, Kapten Röd, Daniel Lemma, Syster Sol, Junior Eric, Million Stylez, Roffe Ruff, Etzia, Serengeti, Hofmästarn, P-Danjelsa, Governor Andy, Papa Dee, Sebbe Staxx, Jeepstarr, Labyrint, Snakka San, Antonio D, Ayo Bless, Ken Ring, Aurelia Dey, Norris Man, Lani Mo, Dani M, Chronixx, Chris Martin, Collie Buddz, Wayne Wonder och Anthony B.

Finaldags för Partillerocken Sex artister och band tog sig vidare till finalen av Partillerocken som avgörs den 10 november. Partille kommun representeras av jonseredaren Willhelmina ”Inanna ” Holmertz. Övriga tävlande blir Popsik, The Black Pearl, Sputnik Falls, Psychphobia och Apollo. Depprockarna i Sputnik Falls kommer från Floda, i övrigt härstammar finalfältet från olika delar av Göteborgsområdet och Kungälv. – I finalen blir det allt från indie och bredbent rock till r'n'b-influerad pop, men även melodisk dödsmetall. I paus då juryn överlägger kommer förra årets finalister Noera att underhålla med sina postapokalyptiska toner, säger arrangören Jörgen Red Westman. För att ta sig till finalen har de tävlande sållats ut i två semifinaler i oktober. –  Det var väldigt hög standard på banden rakt igenom och i många genrer. De som gått vidare till finalen är de som stuckit ut mest av de 16 banden som deltagit enligt mig. Förutom musikalisk kvalitet är just publikkontakt oftast det som avgör för juryn vilka band som går vidare till final. Hur ser behovet ut av en musiktävling som Partillerocken år 2018? –  Ironiskt nog så är behovet enormt stort överallt i Västsverige utom i Partille. Partillerocken är den sista tävlingen i sitt slag och alla uppåtkommande band behöver en scen att visa upp sig på. Samtidigt så är nyetableringen av band i Partille i det närmaste obefintlig för närvarande och gör det svårt att försvara tävlingens utgifter. Vad är förhoppningarna inför finalen? –  Att publiken skall få se morgondagens stjärnor redan idag. Att Partillebor och andra musikintresserade tar chansen att få uppleva tävlingen i sin klassiska skrud. Partillerocken är ett arrangemang av Partille Kultur & Fritid. JONAS BENGTSSON jonas@lokalpressen.eu


8

LOK ALPRESSEN PARTILLE 7 NOVEMBER 2018

SPORT

Från Partille IF till Häcken till Landslaget Jakob Hedenquist är den senaste i raden av Partillebor med blågula meriter. I oktober fick BK Häckenspelaren göra landslagsdebut med P17 och han är även uttagen till landslagslägret på Bosön senare i november. Men innan dess hoppas försvarsspelaren kunna vinna U21-guld i serien. 17-årige högerbacken Jakob Hedenquist debuterade i den blågula dräkten i mitten av oktober när P17-landslaget (spelare födda 2001) mötte England och Tjeckien i en träningsturnering. – Vi förlorade första matchen med 0 – 4 men det gick ändå hyfsat för mig, vi förlorade sedan även mot Tjeckien (0 – 1) men då blev jag vald till matchens spelare efter att ha blivit inbytt i paus, säger Jakob Hedenquist och lägger till att båda motståndarlagen är högt rankade i åldersgruppen. Han berättar även att det var mäktigt att iklä sig landslags­ kläderna och lyssna till nationalsången inför matchstart. En dröm och ett mål gick i uppfyllelse då – och det är något han tänker arbeta hårt för att fortsätta vara med om. Senare

i november är det faktiskt återigen dags – då blir det ett landslags- och träningsläger på Bosön i Stockholm. –   Det känns jätteroligt att vara uttagen, men det är inga landskamper förrän efter sommaren. Då börjar EM-kvalet och då hoppas jag kunna vara med i truppen, säger Jakob Hedenquist som bor i Mellby och spelade i moderföreningen Partille IF fram till för ett år sedan då BK Häcken lockade över honom till Hisingen. –   Joop le Comte och Kim Roland är de tränarna som betytt mest för mig i Partille IF. Det är en fin förening och jag har många kompisar kvar där. När det inte krockar med mina matcher med Häcken försöker jag kolla a-lagets matcher så ofta jag kan. Flera klubbar hörde av sig

» Det har varit ett bra första år. Jag har fått mycket speltid i U19-laget och även i U21-serien plus att jag fått chansen att träna med a-laget 10 – 12 gånger. Så det har gått lite bättre än förväntat. «

OM

JAKOB HEDENQUIST „    Ålder: „    Bor:

17

Mellby, Partille

„    Familj:

Mamma, pappa samt storebrodern Erik som spelar i Utsiktens BK i division 1 södra „    Studerar: Andra året på Aspero idrottsgymnasium „    Klubb:

BK Häcken

„    Moderförening:

Partille IF

„    Aktuell:

Uttagen i P17-lands­ laget och spelar om U21-guldet den 14 november

men Häcken ”kändes rätt och mest intressant”. Och sett till hur snabbt det gått från att ha spelat i division 4 i Partille IF i fjol till Häcken och nyligen även i landslaget så är det inget beslut han ångrar. –  Det har varit ett bra första år. Jag har fått mycket speltid i U19-laget och även i U21-serien plus att jag fått chansen att träna med a-laget 10 – 12 gånger. Så det har gått lite bättre än förväntat, säger Jakob som under förra veckan gjorde tre träningspass med a-laget där allsvenska stjärnor som Paulinho, Erik Friberg och Alexander Jeremejeff håller till.

BILD: JONAS BENGTSSON

Den nuvarande Häckenspelaren Jakob Hedenquist blev i oktober den tredje Partille IF-fostrade spelaren genom tiderna som har spelat i blågult då han debuterade med P17-landslaget. Tidigare under året blev hans klasskamrat Rasmus Wikström nummer två. Nummer ett har ni nog koll på, just det: Kim Källström. Tidigare har trion Pierre Donatella, Mauricio Lopez och Patrik Friberg från PIF:s framgångsrika 82-lag varit med på ett juniorlandslagsläger – men längre kom de inte. Lägg därtill Patrik Fahlgren som inledde karriären med PIF innan det blev Sävehof, han har spelat två VM- och ett EM-slutspel med handbollslandslaget. spelar däremot i IFK Göteborg. De båda ställdes mot varandra härom veckan i den sista omgången av U19-serien som var en seriefinal. –  Det var gött att trycka dit dem i derbyt. Vi vann ju med 3 – 2. Det var en rolig match och nästan 1 500 på läktaren. Men det svider fortfarande att Hammarby gick om och tog SM-guldet tack vare bättre målskillnad. Både Jakob och Rasmus är backar så deras vägar på planen korsades inte särskilt ofta. –  Men det blev i alla fall en nickduell och då small det, haha.

Försvarsspelaren, som även kan spela mittback, kan dock få en liten revansch. För Häcken möter just Hammarby i U21-finalen då Häcken vann U21 Allsvenskan Södra och stockholmarna den norra serien. –  Jag tror vi har bra chanser att vinna, vi har gjort mycket mål framåt och släppt in få mål. Men i den serien är det både U19-spelare och spelare från de allsvenska lagen med så man vet aldrig vilka man ställs mot. Finalmatchen spelas i Stockholm den 14 november. Troligen på Tele2 arena. JONAS BENGTSSON jonas@lokalpressen.eu

JAKOBS DRÖMELVA JUST NU Neuer Carvajal

Ramos

Pique

Marcelo

JAKOB STUDERAR ANDRA året på BILD: PRIVAT

Jakob Hedenquist i landslagströjan. Under sommaren och hösten har eller kommer även Partillebor som Rasmus Wikström samt F15-Sävedalsspelarna Nellie Nygren, Johanna Svedberg och Emma Wahlsten ha representerat Sverige i landslagssammanhang. Precis som IFK Göteborgs August Erlingmark (P20-landslaget) som är fostrad i Sävedalens IF.

Aspero idrottsgymnasium i Kviberg. I samma klass går även kompisen och förre lagkamraten Rasmus Wikström – också han med färska landslagsmeriter och även han med Partille IF som moderklubb. Men Rasmus

Jorginho

Kroos

Modric

Hazard

Ronaldo

Messi


9

LOK ALPRESSEN PARTILLE 7 NOVEMBER 2018

AKTUELLT

”Julen är grisens högtid” Nu är det jul igen... eller åtminstone hög tid att lägga in en beställning om man vill ha lokalproducerad skinka på julbordet. – En del beställde redan i januari för att vara säkra, säger Gustav Ahlqvist från Lammet & Bonden i Gråbo. Julförberedelserna har pågått sedan i somras för bönderna och bröderna Gustav Ahlqvist och Karl Nilsson som driver Lammet & Bonden i Gråbo. Där föder de upp grisar, får och nötkreatur. Alla djuren på gården går ute så att de kan beta och böka, något som gör köttet extra gott förklarar Gustav Ahlqvist. Bröderna bestämde sig tidigt för att ha en etiskt hållbar djurproduktion på gården. –  Grisarna har stora hagar här så att de kan gå runt och beta utomhus hela året, de gillar att böka runt och äta gräs och örter och det sätter sin prägel på köttet till det bättre. Sedan älskar grisar gyttjebad också och nu efter sommaren har det varit kanonförutsättningar för det, säger Gustav som vill att djuren på gården ska leva så naturligt som möjligt innan de går till slakt, våra grisar är väldigt friska och ingen antibiotika förekommer. –  Många grisar och nötkreatur i Sverige är aldrig utomhus och naturligtvis växer de snabbare än vad våra djur gör, men de djuren får också annat foder. Nötkreatur som föds upp endast på stall får mycket spannmål och kraftfoder medan våra nötkreatur lever på gräs året runt; bete på sommarhalvåret och ensilage på vinterhalvåret. Dels tycker vi det är mer etiskt hållbart att djur får gå ute och dels så smakar köttet både mer och bättre om djuren rört sig mycket och äter det som är naturligt för dem, säger Gustav och fortsätter: –   Våra nötkreatur och får finns inte bara till för köttets

skull utan de fyller också en viktig funktion som naturvårdare då de betar i naturreservat för att hålla marken öppen och vårda den biologiska mångfalden. Djur i naturreservat kräver mycket arbete med stängsel och tillsyn. Länsstyrelsen betalar dock stöd för att sköta naturreservaten och det är bland annat dessa stöd som gör att kalkylen med betesdjur går ihop. TILL SKILLNAD FRÅN gårdens kor och får klarar sig inte grisarna bara på det de hittar i hagarna då en gris inte alls är konstru-

» Grisarna har stora hagar här så att de kan gå runt och beta utomhus hela året, de gillar att böka runt och äta gräs och örter och det sätter sin prägel på köttet till det bättre. « erad som en ko, ett får eller en häst. Gräs, mask och rötter räcker inte som matsedel utan det behövs även en del grisfoder. Detta foder består av spannmål, raps och åkerböna odlat i Västra Götaland. Någon soja från Brasilien och Argentina förekom-

mer inte på gården. Det senaste är att grisarna även fått äta drav, som är en restprodukt (innehåller ingen alkohol) vid ölbryggning, från ett lokalt bryggeri då bondgården strävar efter att vara så klimatsmart som möjligt. Och hur var det då med julskinkan? Jo, de första beställningarna gjordes redan i januari, och de har börjat komma in i allt mer strid ström den senaste tiden. –  För oss är julen grisens högtid och jag är inte orolig för att julskinkorna inte ska gå åt. Men vi har ingen spontanförsäljning, så för att kunna planera verksamheten så får man göra en beställning och sedan får man komma och hämta skinkan ett visst datum. Ju tidigare man beställer desto fler uthämtningsdagar att välja på! säger Gustav. –  Det handlar om en minutiös planering, de dagar vi har öppet i december vet vi redan nu hur mycket vi kan lämna ut. För om alla skulle komma den 22 december och hämta sin skinka skulle de få köa i flera timmar. Att hämta sin skinka två veckor före jul är verkligen inget problem även om skinkan inte skall ätas förrän på julafton. –  Skinkan är vakuumförpackad, rimmad och mättad med salt så den håller sig länge. På skinkpaketet medföljer enkla instruktioner hur den ska tillagas i ugnen hemma och Gustav passar även på att dela med sig av några viktiga tips: –  Det vanligaste felet är att man tillagar skinkan till för hög temperatur. En julskinka ska inte bli varmare än 68 grader, och så ska den tillagas med svål och fettet kvar så att den blir saftig. För att få en så saftig skinka som möjligt skall den även tillagas i den påse som den ligger i när den köps, tillagning ”sous vide” helt enkelt. Viktigt också

BILD: LAMMET & BONDEN

”För oss är julen grisens högtid och jag är inte orolig för att julskinkorna inte ska gå åt”, säger Gustav Ahlqvist som driver Lammet & Bonden i Gråbo tillsammans med brorsan Karl Nilsson. att ugnen inte är för varm så att temperaturen i skinkan får stiga långsamt. Räkna med att det tar cirka tre timmar per kilo för att få till en riktigt saftig skinka! FÖRUTOM SKINKAN ÄR det många

som handlar revbensspjäll, prinskorv, julkorv, köttbullar, blandfärs och rullsylta. Det går ju även åt mycket lamm och nötkött till julen för att inte tala om ostkaka. –  Vi köper in mjölk från den enda mjölkgården som finns kvar i Lerums kommun, Backgården i Sjövik. Av den mjölken gör morsan ostkaka som är omåttligt populär till jul. Sedan har vi såklart ostar, marmelader, must, glögg, grönsaker med mera från andra producenter i vår bygd. När butiken är öppen är det också okej att titta på djuren i hagarna. Med stövlarna på kan man

bland annat få träffa små kultingar och den store galten Måns. –  Vi är den enda köttaffären i hela Göteborgsregionen som säljer både lamm, nöt och gris och som samtidigt bara säljer kött från egen gård! Vi har en spårbarhet som ingen annan kan mäta sig med och det är vi stolta över. Spårbarhet och sammanhang är viktigt för dagens intresserade konsumenter och vi gillar att våra kunder kan se hur djuren har det i hagarna och att kunderna ställer många frågor. –   Att få vara bonde med gummistövlarna på ena dagen för att nästa dag få stå i gårdsbutiken och möta kunderna gör att detta jobb aldrig blir enformigt. Vi jobbar med djur, mat och miljö och det stortrivs vi med! säger Gustav. JONAS BENGTSSON jonas@lokalpressen.eu

Trygghet omtanke Trygghet och och omtanke

VÄLKOMMEN TILL ÖSTHJÄLPENS SECOND HAND! Skicka vidare! Skänk det du inte behöver och gör skillnad för andra! ÖPPET: Ons 15 – 18, lör 10 – 13 Jons väg 19, Jonered | www.osthjalpen.se

FÖLJ OSS!

! Östhjälpen Second Hand Butik $ @osthjalpensecond Vi tar tacksamt emot en gåva på Swish: 1235510102

kanvara vara de de små DetDet kan smådetaljerna detaljerna som gör varje begravning - Trygghet och omtanke som gör varje begravningunik unik en akt som blir ett ljust och vackert en akt som blir ett ljust medoch sig. vackert Detminne kan varaatt debära små detaljerna minne att bära med som gör unik sig. - hur Det kanvarje intebegravning nog betonas en akt som blir ett ljust och vackert viktigt är att ni som anhöriga Det kandetinte nog betonas hur minne att bära med sig. får det precis som ni vill ha det. viktigtDetdet somhuranhöriga kan är inteatt nog ni betonas viktigt det är att ni som anhöriga Vår kunskap, din får det precis som nitrygghet vill ha det. får det precis som ni vill ha det. Ni hittar på Göteborgsvägen 74, Sävedalen Vår kunskap, dindin trygghet Våross kunskap, trygghet tel.Ni 031-727 00 00 www.fjallmans.se hittar oss på Göteborgsvägen 74, Sävedalen

Ni hittar oss på00Göteborgsvägen 74, Sävedalen tel. 031-727 00 www.fjallmans.se tel. 031-727 00 00 www.fjallmans.se


10

LOK ALPRESSEN PARTILLE 7 NOVEMBER 2018 KRÖNIKA

Bilsemester med

Vem ska man egentligen tro på?

Som läsare av Lokalpressen Partille får du dessa speciella läsarerbjudanden. Uppge reskoden ”PARTILLE” vid beställning – så får du automatiskt rabattpriset.

M

Sola i Karlstad

Pris per person i dubbelrum

Clarion Collection Hotel Drott ★★★★ Upplev glädjens och solens stad Karlstad, som ligger idylliskt vid den övre delen av Vänerns strand. En weekend här bjuder på många möjligheter för sköna naturupplevelser med närhet till vatten och kulturupplevelser på en lång rad. I Karlstad står statyn Sola i Karlstad, föreställande den populära servitrisen Eva Lisa Holtz – hon var känd för sitt soliga humör och har blivit en stark symbol för staden. Hela Värmland är också känd som skaldernas landskap, med Gustaf Fröding i spetsen, känd bland annat för diktsamlingen ’Stänk och flikar’. Här har du verkligen en perfekt utgångspunkt för att uppleva Karlstad och Värmland, du bor t.ex. nära Lars Lerins konsthall Sandgrund (950 m), Nöjesfabriken (1 km), Bergvik köpcentrum (3 km), Värmlandsteatern och Värmlandsoperan (600 m).

1.449:Pris utan reskod 1.599:-

• 2 övernattningar • 2 x frukostbuffé • 2 x eftermiddagskaffe • 2 x lätt kvällsbuffé • 2 små flaskor bubbel på rummet • Fri kaffe, te & frukt • Fri Wi-Fi Barnrabatt 1 barn 0-5 år gratis. 1 barn 6-14 år ½ priset. Extrasäng från 15 år: Pris 1.299:-

Ankomst: Fredag t.o.m. 14/12 2018 samt 11/1-7/6 och 6/9-13/12 2019. Valfri 12/6-23/8 2019.

  odern forskning gör klart att spegelneuroner är nervceller i hjärnan som aktiveras både när individen själv utför handlingen såväl som när den ser någon annan göra det. På så sätt "speglar" neuronen beteendet. Denna typ av nervceller finns hos människor, primater och hos vissa fåglar, vad man idag vet inom hjärnforskningen. De hjälper oss också att erfara någon annans känslor och sätta oss in i någon annans situation. Otvivelaktigt lär vi oss tack vare spegelneutronerna ända från spädbarnsåldern våra föräldrars ansiktsuttryck och kan spegla rädsla, glädje, förvåning och så vidare. Vi får lära oss att i kroppsspråket är det talade budskapet mellan två personer endast en mindre del av det som uppfattas i dialogen – den större delen utgörs av gester, ögonrörelser, mimik, tonlägen och ansiktsuttryck. Vem har inte hört att ögonen räknas som själens brunnar. Kan med fördel njutas av vid förälskelser när parterna inte kan ”ta

Människan tenderar tro på saker som stämmer överens med hennes egen världsbild och på sociala medier är det enkelt att bara ta del av material som inte utmanar den världsbilden. ögonen ifrån varandra”. Det sägs även att ett varmt leende är det kortaste avståndet mellan två människor även om man befinner sig i en folkmassa. NÄR JAG FICK min säljutbildning på

2 nätter 1.69 9:4 nätter 2.84 9:-

Den vackra semesterön Rügen Aquamaris Strandresidenz Rügen ★★★★ Breege, Nordtyskland Rügen är Tysklands vackraste semesterö, med Östersjöns långa sandstränder med de karaktäristiska vita klipporna och de idylliska fiskebyarna givmilt utströdda längs kusten. Ta färjan över från Trelleborg till Sassnitz – det tar cirka 4 timmar – och efter en knapp halvtimmes fortsatt bilfärd är du framme vid det fyrstjärniga superiorhotellet, som ligger med direkt närhet till allt det som gör Rügen till den perfekta semesterdestinationen – har man en gång kommit hit på semester, så återkommer man gärna. Hotellet ligger endast tvåhundra meter från den praktfulla stranden, där du kan njuta av långa och sköna strandpromenader längs med havet.

Pris per person i dubbelrum

2.249:Pris utan reskod 2.399:-

• 3 övernattningar • 3 x frukostbuffé • 2 x stor temabuffé • Välkomstdrink* • 10 % rabatt på wellnessbehandlingar • Rum med balkong eller terrass *T.o.m. 31/3 2019 uppgraderas välkomstdrinken till en 1 fl. sekt på rummet Barnrabatt

Ankomst: Valfri t.o.m. 20/12 2018 samt 25/1-23/5 2019. 1 barn 0-5 år gratis. 1 barn 6-12 år ½ priset. Turistskatt EUR 1,20 per person (över 10 år) och dygn.

Max. 1 barn per rum oavsett ålder.

Enkelrum och avbeställningsskydd kan köpas till. Expeditionsavgift 99:- tillkommer. Barnrabatt vid 2 betalande vuxna. Förbehåll för tryck- och prisfel samt utsålt.

BESTÄLL NU PÅ

Teknisk arrangör:

www.happydays.nu eller ring 020 79 33 84 Kom ihåg reskoden: PARTILLE

Öppet vardagar kl. 9-17. Weekend & helgdagar kl. 10-14.

FÖLJANDE CITAT ÄR taget ur en artikel införd i en ledande dagstidning i slutet av oktober: ”Med artificiell intelligens kan politiker och andra kändisar fås att säga saker på video som de aldrig sagt”. Den så kallade deepfake-tekniken blir allt bättre och riskerar blir ett propagandaverktyg. Videofilmer kan förlora sin tidigare ställning som trovärdig källa. Nyhetsbyrån Bloomberg har lyckats visa hur deepfake-teknik kan användas för att skapa en video där en känd person säger saker han i själva verket aldrig sagt. Den falska videon skapas genom att en skådespelare säger det man vill att personen ska säga. Talet appliceras sedan på ansiktet av den person man vill härma. Känslorna som en video kan skapa i kombination med möjligheterna att snabbt sprida falska nyheter inom så kallade filterbubblor på sociala medier där användarna bara utsätts för information de gillar eller tror på. Människan tenderar tro på saker som stämmer överens med hennes egen världsbild och på sociala medier är det enkelt att bara

80-talet pratades det mycket om kroppsspegling som en icke verbal kommunikationsmodell i en förhandlingssituation. Allt detta att härma någons kroppsspråk för att få en snabbare respons fick ju tas med en nypa salt förstås men vid de första säljmötena innan man hade läst av varandra och förhoppningsvis skapat en go och förhoppningsvis långsiktig relation funkade det bra. Bill Clinton hade i slutet av 1990-talet en påstådd sexuell relation med den betydligt yngre praktikanten Monica Lewinsky i Vita Huset i USA. När det så småningom blev rättslig prövning i denna otrohetsaffär hade CIA riggat en kamera mot presidentens ansikte I rättssalen. När åklagaren frågade Clinton angående sexuella trakasserier mot Lewinsky på arbetsplatsen och presidenten bestämt nekat kunde man senare spela upp filmen av Clintons ansiktsuttryck vid exakt den tidpunkt han nekade. Filmen rullades med extremt långsam hastighet och avslöjade då en minimal rynka i pannan mellan ögonbrynen. En omedveten reflex i kroppsspråket som kan avslöja en person som ljuger om fakta. Tekniken med att filma ansiktsdrag hos personer som söker lån i bank utan avsikt att betala tillbaka används sedan ett par år framgångsrikt av banker i Kina.

ta del av material som inte utmanar den världsbilden. I och med att digitaliseringen når nya framsteg får mänskligheten i första hand nytta av till exempel kommunikation mellan olika enheter genom ”Internet of things”. Arbetarskyddet utnyttjar idag metoden att sätta in elektroniska sensorer i arbetskläder och på det sättet få varningssignaler för olämpliga och skadliga arbetsställningar. ”Artificiell intelligens” och ”Internet of things” kommer att få stort och berättigat utrymme i framtidssamhället. Trovärdigheten i mediakommunikationen kan dock rubbas genom manipulerade tekniker idag. Då blir en mycket intressant frågeställning för oss konsumenter en ny syn på källkritik och alternativa sanningar, särskilt nu när populistiska världsledare hävdar att alla journalister är lögnare.

LARS THORELLI Gästkrönikör i Lokalpressen


11

LOK ALPRESSEN PARTILLE 7 NOVEMBER 2018

MOTOR SPECIAL DÄCKIA PARTILLE DIN DÄCKVERKSTAD I PARTILLE Däckbyte – tryggt och snabbt Däckhotell i Partille – få mer plats hemma!

Hos oss är alla bilar välkomna! Service Reparation av bromsar Reperationsbesiktning (2:or) Nu gör vi även hjulinställning!

Däckservice – när du vill ha professionell hjälp

VÄLKOMMEN TILL SAMUELSSON & JERSBY AUKTORISERAD TOYOTAVERKSTAD I PARTILLE

Vi utför Toyota originalservice, AC-service, bromsarbeten, oljebyten, snabbservice, motorreparationer, fyrhjulsinställningar, besiktningsarbeten, avgassystem. Dessutom säljer vi däck och har fri lånebil.

JM BILSERVICE Tel. 031-799 60 95 Järnstångsvägen 35 – 37, Partille

Järnstångsvägen 31, Partille (mittemot Bilprovningen)

Tel. 031-336 82 80

Välkommen till

MÖLNLYCKE BILHANDTVÄTT & REKOND 0729-93 93 91 / 0736-355 155 Utvändig tvätt .............................. 199:– Ut- och invändig tvätt ................... 299:– Ut- och invändig tvätt och däckbyte ...................................................... 499:–

ERBJUDANDE

Ut- och invändig tvätt + kallavfettning/snabbvax ............ 499:– + asfalt/motortvätt/snabbvax ....... 899:– + asfalt/långtidsskydd. hårdvax, invändig rengöring/motortvätt .................. 1500:–

SERVA DIN BIL HOS OSS! Vi servar alla slags bilmärken och arbetsfordon samt husbilar upp till 6,5 ton. Kontakta vår kundtjänst för en offert.

Öppettider: Mån – Tors 7 – 16 | Fre 7 – 15 Ögärdesvägen 10 A i Partille | 031 – 44 57 47 www.toyotapartille.se

500:RABATT

PÅ VALFRI LACKKONSERVERING Gäller endast grundbehandling. Gäller endast mot uppvisande av annons. Kan ej kombineras med andra erbjudanden.

100% HANDTVÄTT Nu finns vi på två ställen! Åvägen 5 i Mölnlycke (infart vid bussterminalen) och Metodvägen 2 i Företagsparken (bredvid Restaurang Solsidan) Öppet: mån – fre 9 – 18, lör 11 – 17

Välkomna till oss på Ullbergsvägen 3 i Landvetter Tel. 031 - 91 93 22 www.danielsbilservice.se

Göteborgsvägen 48, Sävedalen | Tel. 031-44 85 00 info@nicecargbg.com | www.nicecargbg.com


12

LOK ALPRESSEN PARTILLE 7 NOVEMBER 2018

MOTOR SPECIAL

ECOtvätten har öppnat igen Sedan drygt en vecka är ECOtvätten i Landvetter öppen igen efter inbrottet och skadegörelsen i augusti. För att förhindra framtida stölder har man nu tagit bort kontanthanteringen. ECOtvätten på Ullbergsvägen 6 har varit stängd sedan i mitten av augusti då en eller flera personer bröt sig in i betalstationen, stal polletter och sedan satte eld på maskinrummet. Men efter en tid av sanering, renovering och återuppbyggnad är verksamheten igång igen och kunderna kan nu återigen tvätta sina bilar för en billig peng på den dygnet runt-öppna anläggningen. –  Det blir som en nyöppning och betalstationen är helt ombyggd. Nu finns det inte längre någon hantering av kontanter eller polletter utan bara betalkort och tvättkort, säger Ma-

nuel Nykom som är delägare i verksamheten tillsammans med Filip Norlander. ECOtvätten i Landvetter har varit hårt ansatt av inbrott, stöld och skadegörelse sedan starten 2012. Manuel Nykom berättar att de gjort totalt 44

» Det finns ett reningsverk i marken som på ett miljövänligt och korrekt sätt tar hand om kemikalier, oljor och slam. « polisanmälningar på de sex åren som verksamheten på den obemannade tvättanläggningen varit igång. –  Det känns lite tröstlöst. För det som oftast hänt är lite märk-

ligt då de har förskansat sig polletter för att tvätta sitt fordon gratis. Polletterna har ju inget större värde, men skadan har ju varje gång blivit betydligt större att åtgärda än vad några polletter kostar, berättar Manuel Nykom. Men maskinrummet har nu alltså återuppbyggts och betalstationen uppgraderats till helt digital – dessutom finns planer på att även införa Swishbetalning i framtiden – och det går numera återigen att tvätta sin bil på ett smidigt sätt då all utrustning finns på plats. Och dessutom på ett miljövänligt sätt. –   Vid spolplattorna är det värmeslingor på golvet och den energin tar vi från luften och omvandlar till hetvatten. Den lilla energin man behöver för att köra högtryckstvätten köper vi från Göteborg energi och deras alternativ med vindkraftverk. Sedan finns det ett reningsverk i marken som på ett miljövänligt och korrekt sätt tar hand om kemikalier, oljor och slam.

BILD: ECOTVÄTTEN

JONAS BENGTSSON jonas@lokalpressen.eu

ECOtvätten i Landvetter är nu öppen igen för kunder efter att ha renoverats sedan ett inbrott och en anlagd brand i augusti.

”Krav på vinterdäck om det råder vinterväglag” Fem däckfrågor till Carl-Erik Stjernvall som är teknisk expert och hållbarhetsansvarig på Motormännens Riksförbund. Hur ser lagstiftningen ut vad gäller däck och vinterdäck? –   Dubbdäck är tillåtna från första oktober. Det är krav att ha vinterdäck om det råder vinterväglag första december till sista mars. Dubbdäcken får inte sitta på längre än till 15 april. Vinterdäck ska vara märkta med både M+S samt 3PMSF-symbolen för att klara lagkraven och vårt nordiska klimat.

Hur mycket poliskontroller sker vad gäller kontroll av vinterdäck? –  Förutom de särskilda ”däckrazzior” som brukar genomföras framförallt på hösten görs väldigt få kontroller. Antalet trafikpoliser har sjunkit kraftigt och det gör förstås att fler ser en ”chans” att klara sig undan kontroll trots att ens bil har tekniska brister, och så ska det inte vara. Vi vill se ett ökat antal trafikpoliser på våra vägar. Det finns ju en minsta gräns för mönsterdjupet, men vad rekommenderar du att man har i Västsverige på vintertid? –  Närmar sig däcken det lagstadgade minsta mönsterdjupet för vinterdäck, tre millimeter, är det förstås dags att byta. Hur lång tid det tar för däcken att

slitas ned beror mestadels på hur långt man kör. De som har kort årlig körsträcka klarar sig längre med samma uppsättning däck. Hur påverkas bromssträckan med mönsterdjupet? –  Däcktillverkarna menar allt oftare att däcken har samma egenskaper vid 3  –  4 millimer som de har när de är nya. Vad vi känner till finns ingen markant skillnad vad gäller bromssträckan så länge däcket inte har ett olagligt litet mönsterdjup. Vad är det folk brukar fråga om angående däck i dessa tider? –  När det är dags att köpa nya undrar många vilka däck som är både bra och billiga. Tyvärr är det sällan några som är det, och därför gäller oftast att man får

vad man betalar för. Frågan om dubbat eller odubbat är också vanlig, och här gäller att själv beakta vilka förutsättningar man har och fundera på vad som är rätt val. JONAS BENGTSSON jonas@lokalpressen.eu


13

LOK ALPRESSEN PARTILLE 7 NOVEMBER 2018

FIATPROFESSIONAL.SE

VÄLJ FIAT PROFESSIONAL

CHANSA INTE ! T E H Y N

LEASA PROFESSIONAL FRÅN

2499 KR PER MÅNAD MED MARKNADENS BREDASTE UTBUD HAR VI ALLT DU BEHÖVER.

TALENTO NORDIC PICKUP ÄR ÅRETS STORA NYHET I MELLANSEGMENTET MED KLASSENS LÄGSTA ILASTNINGSHÖJD OCH EN LASTKAPACITET PÅ ÖVER 1 TON! DESSUTOM FÅR DU KOMFORTFUNKTIONER SOM AC, 3 SÄTEN, BLUETOOTH, LÄDERRATT, RATTKONTROLLER OCH FARTHÅLLARE. Leasingpriserna bygger på finansiell leasing genom FCA Finans/DNB med 20% första förhöjd hyra och ett rekommenderat restvärde efter en 36 månaders lång leasingperiod. Bränsleförbrukning vid blandad körning: 5,9 – 6,9 l/100 km. Bilarna på bilden är extrautrustade. Angivna priser är exklusive moms.

A PRO LIKE YOU

FIATPROFESSIONAL.SE

N

ME

ME

D BIO G

A

S!

N

U

U

S!

VÄLJ FIAT PROFESSIONAL

CHANSA INTE D BIO G

A

LEASA PROFESSIONAL FRÅN

1299 KR PER MÅNAD MED MARKNADENS BREDASTE UTBUD HAR VI ALLT DU BEHÖVER. MED VÅRA NORDIC-MODELLER FÅR DU ALL UTRUSTNING DU BEHÖVER MED KOMFORTFUNKTIONER SOM TILL EXEMPEL AC, 3 SÄTEN, BLUETOOTH, FARTHÅLLARE OCH SKÅPSINKLÄDNAD. DESSUTOM KAN DU KÄNNA DIG EXTRA TRYGG MED SVERIGES STÖRSTA SERVICENÄTVERK. Leasingpriserna bygger på finansiell leasing genom FCA Finans/DNB med 20% första förhöjd hyra och ett rekommenderat restvärde efter en 36 månaders lång leasingperiod. Bränsleförbrukning vid blandad körning: 4,5 – 8,6 l/100 km. Bilarna på bilden är extrautrustade. Angivna priser är exklusive moms.

A PRO LIKE YOU

Landvetter Bil

Tel: 031-94 51 05

Måndag-torsdag: 7-19

Östra Eskilsbyvägen 220

E-post: landvetterbil@telia.com

Fredag: 7-15

438 93 Landvetter

www.landvetterbil.se

Lördag: 10-14


14

LOK ALPRESSEN PARTILLE 7 NOVEMBER 2018

MOTOR SPECIAL KAMPANJERBJUDANDEN!

SPARA

SEAT Arona TDI 95 Style Edition Kampanjpris fr. 179.900:-

47.600:-

Mer kraft. Mer utrustning.

Privatleasing fr. 2.395:- SEAT Billån fr. 1.363:-/mån*** Utrustad med bl.a. • Metallic • Kontrasttak • Farthållare

SEAT är ett av Sveriges snabbast växande bilmärken! För att fira det har vi just nu superpriser på några av våra populära dieselmodeller. Passa på och fynda bland våra generöst utrustade och rymliga kampanjbilar Leon och Arona.

• 2-zons klimatanläggning • Parkeringssensorer bak • 8" skärm med navigation

Välkommen in till oss på Frontbilar SEAT!

• SEAT Trygghet ingår alltid vid finansiering (värde fr. 9.200:-). • Snabb leverans av lagerbilar.

SPARA

Bilarna på bilderna kan vara extrautrustade. *Gäller vid finansiering via SEAT Financial Services; Fri service i 3 år/4.500 mil, assistans och nybilsgaranti i 3 år/9.000 mil (det som infaller först). Bl. körn. Arona 4,9–5,1 l/100 km, CO2-utsläpp 111–115 g/km, Leon ST 4,1–5,4 l/100 km, CO2-utsläpp 102–130 g/km. Miljöklass EU6. **SEAT Privatleasing 36 mån. baseras på max 4.500 mil. Ingen särskild leasingavgift, garanterat restvärde, rörlig ränta bas. på VWFS basränta. *** SEAT Billån 36 mån, 30% kontant, 50% restskuld, rörlig ränta baserad på VWFS basränta (eff. rta. Arona 3,49 %, Leon ST 3,48 %, augusti 2018). Uppläggnings- och administrationsavgift tillkommer. Eventuella övermil och onormalt slitage debiteras utöver leasingavgiften liksom ev. till val t.ex. metallic och vinterhjul. Uppl.- och admin.avgift tillkommer. Vi reserverar oss för ev. ändringar och avvikelser. Varje återförsäljare svarar självständigt för sin prissättning. Gäller så långt lagret räcker.

BDS LERUM

SEAT Leon ST TDI 115 Edition Kampanjpris fr. 184.900:-

Privatleasing fr. 2.445:-/mån SEAT Billån fr. 1.400:-/mån*** Utrustad med bl.a. • Parkeringssensorer • Elektriska uppvärmda ytterspeglar

LERUMS GUMMIVERKSTAD

• Regn- & ljussensor • Dragkrok

BDS GRÅBO

– din BDS-verkstad i Lerum

Hos oss hittar du reservdelar och tillbehör till bilen

Däck & Fälg Bilservice Bilreparation Diagnos/Felsökning Hjulinställning Lånebil

BDS LERUM Göteborgsvägen 6 i Lerum Tel: 0302-714 24 Mail: lerum@eubildelar.se Öppettider: Mån-Fre: 07.00–18.00 Lördag: 09.30–14.00

LERUMS GUMMIVERKSTAD Pomonavägen 2 i Lerum Tel: 0302-109 89 Mail: info@lerumsgummiverkstad.se Öppettider: Mån-Fre: 07.00 – 16.30

50.400:-

Bilservice Bilreparationer Däckskifte Fri lånebil

Välkommen att boka tid!

BDS GRÅBO Hjulmakarevägen 9 i Gråbo Tel: 0722-755 976 Mail: kbs@kimsbil.se Öppettider: Mån-Tors: 08.00–17.00 Fredag: 08.00–14.00

BDS KLINGBERG & FORSBERG PARTILLE

FIXA BILEN inför vintern

Vi servar och reparerar alla bilmärken. Snart är det också dags att sätta på vinterdäcken. Vi gör gärna jobbet och har även däckhotell. Behöver du nya däck och fälgar löser vi det också. Välkommen!

BDS KLINGBERG & FORSBERG Järnstångsvägen 45-47 i Partille Tel: 031-44 43 20 Mail: klingberg.forsberg@telia.com Öpettider: Mån-Tors: 07.00-16.30 Fredag: 07.00-15.00


15

LOK ALPRESSEN PARTILLE 7 NOVEMBER 2018

AKTUELLT

Countrysångerskans debutplatta är här Countrysångerskan Susanne Hellström, mer känd under artistnamnet Whippoorwill, släppte i måndags sin debut-EP vid namn ”Heading to you” som spelats in i countryns hemstad Nashville. EP:n ”Heading to you” består av sex countrylåtar och finns alltså sedan i måndags ute för lyssning. –  Det är lite abstrakt att hålla på med musik, så det känns väldigt roligt att få ha en produkt och en skiva i handen som man kan visa upp. Det är en häftig känsla, säger Susanne Hellström som är uppväxt i Mariestad och sedan bott i Göteborg och därefter i Jonsered i sju år innan hon flyttade till Tollered i somras. Hon har inspirerats mycket av den moderna countryn som spelas i Nashville just nu. –  Det är den jag lyssnat mycket på live när jag varit där så skivan är lite av en blandning både av det moderna soundet och americana-soundet som även är lite på framväxt i Sverige. Susanne Hellström besökte

BILD: PRESSBILD

Susanne ”Whippoorwill” Hellström släppte i måndags sin debut-EP som består av sex countrylåtar inspelade i Nashville av proffsmusiker.

» Det är lite abstrakt att hålla på med musik, så det känns väldigt roligt att få ha en produkt och en skiva i handen som man kan visa upp. Det är en häftig känsla. «

Nashville 2014 för första gången och har varit där ytterligare fem gånger sedan dess. Tanken var från början att hon skulle åka dit som turist då hon älskar countrymusik. Men riktigt så blev det inte. –  Jag träffade på en låtskrivare som jag har kontakt med än i dag och det blev ett startskott till att jag började hålla på mer med musiken, säger ”Whippoorwill” som i fjol var nominerad till Texas Sounds International Country Music Awards. Vad hoppas du att skivsläppet ska leda till framöver? –  I och med att det är min debut-EP så tänker jag att det är början på någonting. Och jag vill gärna spela in mer musik framöver, såklart hoppas jag även på att få komma ut och spela mer live, säger Susanne Hellström vars releasespelning för EP:n skedde i måndags på Pustervik i Göteborg som förband till The Mastersons. Skivan har producerats av Rich Eckhardt, i hans studio i Nashville, som är gitarrist till countrystjärnan Toby Keith. Susanne Hellström står för både text och musik på fem av sex låtar varav den sjätte är ett samarbete med Sarah Harralson. JONAS BENGTSSON jonas@lokalpressen.eu

Sissel Kyrkjebø vill beröra med sin julkonsert Lika säkert som att Kalle Anka sänds på julafton, lika säkert är det att Sissel Kyrkjebø är ute på julturné. Däremot byter norskan ut desto fler programpunkter än den tokiga ankan och hans vänner. – Det är alltid en ny konsert varje år, vi återanvänder inte bara det vi hade i fjol. Den 30 november kommer Sissel Kyrkjebø till Lisebergshallen för att framföra sin julkonsert med namnet ”Sissels jul”. –  Det blir både traditionella skandinaviska och engelska julsånger. Men även andra sånger som inte har med julen att göra, som ändå passar in i stämningen. Det kan ha att göra både med glädje och tradition men även att julen kan vara den svåraste tiden om året för många, berättar Sissel Kyrkjebø under intervjun i lobbyn på Park Avenue i Göteborg. En viktig del för henne är att beröra publiken. –  Som sångare ska man förmedla en text, historia eller stämning och då hoppas man att publiken på konserten ska bli berörda. De behöver inte sitta och gråta, utan mer att de kan sitta och slappna av, sä-

ger Sissel vars julturné besöker både Norden och Tyskland. Sverige har hon besökt väldigt, väldigt många gånger. Både på turnéer, studioinspelningar och för att hälsa på vänner. Men hon har dock aldrig bort här. –  Nej, men ibland tror jag att jag har gjort det för jag har varit här så mycket, skrattar hon. På 19 av ställena har en lokal talang valts ut som ska framföra låten "Somewhere" från musikalen West Side Story tillsammans med den norska sångerskan. I Göteborg blir det 24-åriga Frida Linell, som studerar på musikhögskolan artisten, som tar plats på scenen i Lisebergshallen. ”O, helga natt” och ”White Christmas” är två av Sissels favoritjulsånger. Julafton kommer hon att fira tillsammans med familjen. –   Vi blir fem stycken runt

matbordet som firar jul och då händer ingenting. Det blir helt lugnt för då har jag varit på turné i över en månad och vill bara vara hemma och slappa, ha det mysigt, pynta och förbereda julmiddagen, säger sångerskan som älskar pepparkakor och önskar sig ett kakfat i julklapp. –  M itt fina kakfat på ett ben har gått sönder. Jag önskade mig ett sådant redan förra julen, så det står med på önskelistan i år igen. JONAS BENGTSSON jonas@lokalpressen.eu

TÄVLA

Vinn biljetter till "Sissels jul"

BILD: JONAS BENGTSSON

Den 30 november uppträder Sissel Kyrkjebø i Lisebergshallen – och du som läsare har chansen att vinna biljetter för dig och en kompis till ”Sissels jul”.

„    Så här gör du för att vara med och tävla om två par gratisbiljetter till ”Sissels jul” i Lisebergs­ hallen den 30 november: Skicka ett mejl till tavling@ lokalpressen.eu och skriv ”Sissels jul” i ämnesraden. Skriv även namn, ort och telefonnummer i mejlet. De två vinnarna får även ta med sig varsin kompis på julkonserten.


16

LOK ALPRESSEN PARTILLE 7 NOVEMBER 2018

K ALENDARIUM ATT SE & GÖRA I PARTILLE KOMMUN Tipsa oss om vad som är på gång: redaktionen@lokalpressen.eu

7 NOV Insamling till Fritidsbanken

10 NOV Föreställning: Sova Räv av Big Wind

BILD: LINA IKSE

ONSDAG 7 NOVEMBER

Insamling till Fritidsbanken Fritidsbanken öppnar i januari 2019. Här kan du låna sport- och fritidsutrustning helt gratis – som ett bibliotek för sportprylar! Under tiden tar vi gärna emot din gamla sport- och fritidsutrustning. Dina gamla grejer gör det möjligt för oss att komma igång. När tillräckligt många saker kommit in slår vi upp portarna! Kl. 16 – 19 kan du lämna din prylar till oss när vi är på plats i Partille arena. ONSDAG 7 NOVEMBER

Anhörigstöd: Vad gör riksförbundet Attention? Besök av Åsa Thelin från Attention – en intresseorganisation för personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och deras anhöriga. Kl. 17 – 18.30, Seniorträffen Furulund, Tingsvägen 2, Partille. TORSDAG 8 NOVEMBER

Hälsodisken: Föreläsning – Det sötaste vi har Ingen generation barn har ätit så mycket socker som dagens. Det konsumeras läsk, godis, skräpmat och bullar som aldrig förr. Författaren och vetenskapsjournalisten Ann Fernholm berättar om konsekvenserna och tipsar också om goda alternativ till sötsakerna. Fri entré. Ingen föranmälan. Begränsat antal platser. Kl. 18.30, Hörsalen i Kulturum. Arr: Hälsodisken och ABF Sydvästra Götaland LÖRDAG 10 NOVEMBER

Föreställning: Sova Räv av Big Wind Listiga djur, härliga djur, sjungande, kraxande och kloka djur... Välkommen till en lurig föreställning i en fantasiskog full av både faror och fröjder! En berättarföreställning

med sång och musik för barn mellan 3 – 6 år. Fri entré, men du får hämta ut din gratisbiljett hos Partille bibliotek. Kl. 13, Partille bibliotek. Arr: Partille bibliotek LÖRDAG 10 NOVEMBER

Danskväll med skaldjursfrossa i Jonsered Jonsereds IF anordnar danskväll med Barbados och skaldjursfrossa i idrottshallen, Jonsered. Varmt välkomna! Pris: 495 kr för medlemmar/sponsorer och 550 kr för allmänheten. Åldersgräns 18 år. Mer info på jonseredsif.se. Kl. 18 – 01, Jonsereds idrottshall, Jonsered. Arr: Jonsereds IF LÖRDAG 10 NOVEMBER

Partillerocken 2018 Finaldags i Partillerocken 2018! Banden som kvalat in sig är: Popsik, The Black Pearl, Sputnik Falls, Inanna, Psychophobia och Apollo. Pausband på finalen blir Noera som var med i 2017 års final. Fri entré. Dörrarna öppnar kl. 18.30, band på scen från kl. 19. Ungdom­ens hus, Kulturum. Arr: Partille Kultur & Fritid SÖNDAG 11 NOVEMBER

Grinchen 90 min. Biljett: 60 kr. Kl. 16, Göta bio, Ordenshuset, Anna-Stinas lid, Jonsered. Arr: Göta bio SÖNDAG 11 NOVEMBER

Julia, Naked 105 min. Barntillåten. Biljett: 100 kr. Kl. 19, Göta bio, Ordenshuset, Anna-­ Stinas lid, Jonsered. Arr: Göta bio MÅNDAG 12 NOVEMBER

Stick- och handarbetscafé i Makerspace Nu börjar vi med stick- och handarbetscafé i Makerspace! Vi handarbetar och fikar tillsammans

i höstmörkret. Ta med dig ditt eget handarbete eller hitta material och idéer hos oss. Vi hjälper varandra med tips och inspiration. Öppet för alla åldrar – ta med dig farmor, morfar eller barnbarnet! Drop-in, ingen föranmälan krävs. Partille hemslöjdsförening kommer även finnas på plats och hjälpa dig med ditt handarbete. Kl. 17 – 19, Partille Makerspace, Kulturum. Arr: Partille kommun och Partille hemslöjdsförening TISDAG 13 NOVEMBER

Seniorbio: Ett år, ett liv Med filmen Bergman – Ett år, ett liv har regissören Jane Magnusson försökt fånga hela personen Ingmar Bergman, och alla hans sidor. Både de fantastiska och de mindre smickrande, i syfte att förstå denna stora konstnär ännu bättre. Biljettpris 70 kr. Kl. 14, Stora scen, Kulturum. Arr: Partille kommun TISDAG 13 NOVEMBER

Gemenskapsträff i Equmeniakyrkan Sävedalen Göteborgskoloristen Ivar Arosenius – drömmare och rebell. Björn Fredlund guidar oss med bilder. Fika 30 kr. Equmeniakyrkan Sävedalen kl. 11 – 13. Arr: RPG TISDAG 13 NOVEMBER

Partille näringslivskväll Få koll på viktiga lokala och regionala företagsfrågor på kommunens näringslivskväll. Vi ses i sessionssalen i Partille kommunhus kl. 18.30 – 21.45. Näringslivskvällen bjuder på intressanta föredrag av särskilt inbjudna gäster. Huvudtalare denna gång är Magnus Kårestedt, cd för hamnbolaget i Göteborg. Du har även chans att möta andra företagare samt politiker och tjänstemän från Partille kommun.

TORSDAGAR

Korsordsträff med fika Gillar du korsord och fika? Då är du välkommen till våra korsordsträffar i Partille bibliotek varje torsdag! Vi bjuder på fika. Kl. 15 – 16 i Vinterträdgården, Partille bibliotek. Arr: Partille kommun FREDAG 16 – LÖRDAG 17 NOVEMBER

Blommig jul Blommig Jul flyttar in i Grindstugan vid Jonsereds Trädgårdar under två dagar. Där kommer ni få en försmak på en jul full av växtlighet, julefrid och handgjorda unika klappar. Fredag – lördag kl. 11 – 16, Grindstugan, William Gibsons väg 13 i Jonsered.

allsång, Sånt är livet och lite opera. Välkommen till en grym körkonsert! Ett åtta minuter långt potpurri med arton sånger avslutar. Det blir paus i mitten av föreställningen. Deltagare: SHT-kören, Haklappspojkarna, Tre Turbotenorer och Bosses Flicktrio. Körledare Ragnar Bergström, vaktmästare Eric Werner. Vid orgeln Lennart Palm. Biljettpris: 100 kr. Kl. 16, Stora scen, Kulturum. Arr: Puketorp Medicin och musik SÖNDAGAR

Våffelservering vid Torpet Freden

LÖRDAG 17 NOVEMBER

Vi serverar nygräddade våfflor med glass och sylt, bullar, toast och varma drycker. Öppet söndagar kl. 11 – 15 t.o.m. 25 november.

Musikcafé: Livet är som ett solblänk

SÖNDAG 18 NOVEMBER

Hjärtskärande sånger av Carlos Gardel, tangomusikens första superstjärna. Nyöversättningar av Claes Pihl. Med sångerskan Maria Pihl & Per Johansson vid pianot. Kl. 15, Caféscenen, Kulturum.Arr: Partille kommun, SV LÖRDAGAR

Museum: Ett hem i Jonsered Välkommen till museet "Ett hem i Jonsered" i Fabriksområdet, Nyegården vid Porthuset. Här kan du se hur en arbetarfamilj vid Jonsereds fabriker kunde bo vid sekelskiftet. Lördagar kl. 11 – 14 t.o.m. 1 december. Porthuset, Jonsereds fabriksområde. Arr: Ett hem i Jonsered SÖNDAG 18 NOVEMBER

Da Capos Brösttoner Ett program med sång. Medverkar gör en kör som kan sjunga, en kör som vill kunna sjunga, tre tenorer och en flicktrio. Här sjungs bland annat Verdi, barnvisor, kanon, Konvaljens avsked, Deutsche Lieder, en

Widows 128 min. Fr 15 år. Biljett: 100 kr. Kl. 19, Göta bio, Ordenshuset, Anna-­ Stinas lid, Jonsered. Arr: Göta bio MÅNDAGAR

Läxhjälp med Röda Korset Läxhjälp i Vinterträdgården på Partille bibliotek för dig som går i årskurs 1 – 9 eller studerar SFI. Röda Korsets läxhjälp är en plats dit du kan komma för att få stöd med dina studier. Ingen föranmälan, evenemanget är gratis! Partille bibliotek, kl. 15 – 17. Arr: Röda Korset TISDAG 20 NOVEMBER

Föreläsning: Vill du starta en olivodling i Frankrike? Hur startar man en olivodling i Frankrike? Det berättar Roland Sollerhed om och visar bilder från hans egna olivodling. Entré 20 kr inklusive fika och lott. Kl. 19 – 20.30, Porthuset, William gibsons väg, Jonsered. Arr: Jonsereds hembygdsförening


17

LOK ALPRESSEN PARTILLE 7 NOVEMBER 2018

INSÄNDARE TYCK TILL!

Vad tycker du? Annan åsikt eller har du något annat du vill lyfta fram? Maila till: redaktionen@lokalpressen.eu 1 000 – 2 500 tecken är ett tips på storlek. Vi förbehåller oss rätten att korta/redigera insända texter. Insändarens namn och telefonnummer måste finnas med men behöver inte publiceras.

Fundera igenom ditt gymnasieval noga och att yrkesskickligheten hos lärare och skolledning är hög. 3. Många elever väljer samhällsvetenskapsprogrammet för att hålla alla dörrar öppna. Visst ska sonen eller dottern välja det programmet om intresset för ämnesinriktningen är stort. Men våga i annat fall utmana din tonåring att välja till exempel naturvetenskapsprogrammet eller ett yrkesprogram istället.

I höst ska 110 000 elever förbereda sig för sina gymnasieval i början av nästa år. Gymnasievalet är ett stort beslut. Inte livsavgörande – men viktigt. Ibland är det första gången som tonåringen mer eller mindre på egen hand fattar ett beslut som kan ha stor påverkan på framtiden. Men ofta spelar föräldrarna en viktig roll. Därför bad vi tidigare i år Norstat att undersöka föräldrarnas syn på deras ungdomars gymnasieval. Drygt hälften av föräldrarna ser helst att deras dotter eller

ANNA GILLEK regionchef, Svenskt Näringsliv Västra Götaland

Uppenbarligen är inte föräldrarnas attityder till yrkesprogram särskilt positiva, i alla fall inte när de jämförs med högskoleförberedande program.

JOHAN OLSSON utbildningspolitisk expert, Svenskt Näringsliv

son läser ett högskoleförberedande program. En tredjedel av föräldrarna har ingen speciell åsikt om vilken typ av program tonåringen bör läsa. Bara knappt en förälder av tio anser att det bör vara ett yrkesprogram. Bland föräldrarna verkar de högskoleförberedande programmen ha högre status än yrkesprogrammen. En majoritet av föräldrarna anser också att ett yrkesprogram ger färre valmöjligheter.

Uppenbarligen är inte föräldrarnas attityder till yrkesprogram särskilt positiva, i alla fall inte när de jämförs med högskoleförberedande program. Faktum är att elever som gått ett yrkesprogram har goda jobbchanser. Och inte bara när det gäller första jobbet. Yrkesprogrammen ger goda utvecklingsmöjligheter i yrkeslivet och till eget företagande. Möjligheten att senare läsa på högskola och yrkeshögskola finns också.

Svenska företag har stora rekryteringsbehov och ofta är det den gymnasiala yrkeskompetensen som är efterfrågad. SÅ HUR BÖR en förälder tänka? Här är några tips: 1. Om din tonåring har ett tydligt intresse: Uppmuntra honom eller henne att välja en utbildning i linje med det. Hjälp till att bredda bilden av olika utbildningar och jobb. 2. Jämför utbildningar på oli-

FÖRENINGAR

Öppet hus kafé och museum

ka skolor. Kvalitetsskillnaderna är stora. När det gäller yrkesprogram: Välj en utbildning som är certifierad av en bransch eller som kan visa på ett gott samarbete med företag. När det gäller de högskoleförberedande programmen: Välj ett program där direktövergången till högskolan är hög. Oavsett program, gå på skolornas ”öppna hus” och försök får en bild av skolans organisation

TJÄNSTER

Söndagar kl. 11 – 15

Hur man startar en olivodling i Frankrike

Porthuset William Gibsons väg Jonsered

Roland Sollered berättar och visar bilder därtill

JONSEREDS HEMBYGDSFÖRENING

Tisdag 20/11 kl. 19.00 Porthuset William Gibsons väg Jonsered Entré 20:- inkl. fika och lott. Hjärtligt välkomna! JONSEREDS HEMBYGDSFÖRENING

Sävedalens Folkets Hus, torsdag

Hjälp med allt från vardagliga sysslor till enklare snickerier

10.45 Promenad, stavgång

60-årig man hjälper till.

ÄRTLUNCH

12.00 Ärtor 8/11 Träning med förmaksflimmer – en hjärteangelägenhet /  Maria Borland, leg. fysioterapeut, doktorand. Välkomna! ÄRTGÄNGET

RING LENNART TEL. 0739-246848

Ris eller ros? Finns det någon du tycker förtjänar en ros? Eller är det någon som borde få ris? Dela med dig till oss och alla våra läsare! Maila in din ros eller ditt ris till oss på redaktionen@ lokalpressen.eu eller skicka per post till Lokalpressen, Box 2002, 433 02 Sävedalen.


18

LOK ALPRESSEN PARTILLE 7 NOVEMBER 2018

KORSORDET TÄVLA OM SVERIGELOTTEN! SISTA

INTE

SITTER

SÖKER

TRÄNINGS-

MYCKET

VID SKRIV-

ÄVEN-

TILLFÄLLE

SMUTS

BORD

TYRARE

ÖGONBLICKET

TAS UPP AV DOM-

TUPPA AV

STOLEN

MED NER

I HAAG

OFÖRBÄTTERLIG

65154654

Lös korsordet och var med och tävla om Sverigelotten!

BLÖTT

VILLE BLI

KAN MOBIL-

PRESIDENT

BÄRARE

I USA 2008

OFTAST

METOD FÖR FÖR FET

Vi lottar ut Sverigelotten till två lyckliga vinnare med rätt lösning av korsordet. Lösningen publiceras i nästa nummer av Lokalpressen. Vi vill ha ditt svar senast den 2 november. Lycka till!

GÖR GULD-

KÄRLEKS-

SMEDS-

SÅNGER

BUTIKER ALLTFÖR

SOM I

OFTA

VARMARE LÄNDER

ÄDELSTEN

RINNER ÖSTERUT

GAMARNA

LIV

R

A

R

I

S

ETT HERRANS

s fe rd uf rso e ko . s BLIR VACKER FRÅN

ETAPPMÅL

STÅR

KNÖL I

FÖR

EFTER

BLOMRABATTEN

HUSVAGN

PRIS

HAR NOG KINESISK BONDE ÄR UTPEKANDE

HÅLLER MYCKET PROTEIN

HYVEL AV

BERÄTT-

LÅNG

ANDE DIKT

MODELL

EXEMPEL

LARVIG OCH TRAMSIG GJORT EN REPA SOM MARKERING

ÄR JORDKLOTET

SITTER SARONG

HAR LILA

BÖRJAR

BLOMMOR I

MED

VÅRBACKEN

ENGELSKA

SKRIVER KRÖNIKOR I

FRÄMSTA

ÄR KANSKE

ANDE

KVÄLLSPRESSEN

POET

PALL

IAKTTA

KRAMADES I KUNGSTRÄDGÅRDEN

FÅ PÅ

UTREDER

DÅLIGT

URANFÖR-

HUMÖR

VARING

GÖR DET SOM KAN INNEHÅLLA ELLER

UPP I

FOLK

STOL SA

L

U

M

M

R

I

T

S

A

A

L

L

A

G

A

P

BARNBOK

H

A

S

P

F

Y

F

R

B

E

R

GÖR

L

A

RELIGÖS DOLD

UTSPELA SIG

I

T

S T

TJÄNSTGÖRING

T

E

A

STRUNTPRAT

T ANVÄNDES FÖRR FÖR ATT SAMLA IHOP HÖ

SÄTTS

E

R

O

D

L

I

N

G

E

N

MÅSTE SMÅBARN

M

A

T

N

D

R

O

G

Y

E

ÄR

VÄCKANDE

O

R

I

E

L

E

N

SIMPEL

Ä

S

T

R

Ä

M

I

E

L

R

U

L

L

A

A

R

D

E

N

N

N

GÅR FÖR-

SPARKAR

E

INDIEN

T

T

E

N

T

G

V

DEN ÄR

E

A

FÖRETAG

K

K

S

I

A

O

B

D

N

R

K

A

O

O

GJORT VÄGEN SÄKER SVAG

SIKTIG

RÄDD

HÄST

RING

T

VÄRDE-

P

Å

PARKE-

HELT LÖSA

N

MISSFÖRSTÅ

E EFTERSOM

GÖRA

O

SVÅR ATT

G

GUSTAF DAHLÉNS

D

V

K

ENTU-

DE FÖR-

A

KÖRHÄST

TROP

SIASMEN

U

BRA SOM

FILAN-

ÖVERENS

P

HÄN-

TÄNKT I

MISS-

MAN

DELSER

SPAD

SPÖKE I

S

STATUS I

D

BÖRDAN

DELAR

H

TVÄREN

L

ORO-

M

KROPPSDEL

A

A

ORD FÖR

TAGARE

LÖPER

BYRÅ

B

A N GEMENSAMHETSANLÄGGNING

G A DET

INNEHÅLLER MEDEL FÖR LIVSMEDEL

T.EX.

M

F

S

A

R

Ö

J

T

GER

MER

BOLMEN

R

Ö

K

R

E

ELEMEN-

FLINK

O

KLURIGHET

FUKTIG VED

TÄRA RING

E

R

N

B

A

K

U

T

U

S

L

s fe rd uf rso e ko . s

O

S

K

A

F

T

HEMIFRÅN

N

Facit från nr 23 2018: Vi säger grattis till Lars Lönnstad i Partille och Anna Alestig i Sävedalen som lyckades lösa förrförra numrets kors­ ord. Sverige­lotter kommer på posten!

TILL EXEMPEL

LANEFELT

ERÖVRADE

F

BÅT

ALLMÄN-

RUSTIK BONDSTIL PÅ REKLAM-

BRUKARE

METER

VIND

SUSANNE

HET

VÄNDIGT

REGN

SÄTTS

BARNSLIG-

ÄR NÖD-

SÅLT MYNNING

KASTSPÖN

BAJA

STÅR DET

YNGRE SYSKON

O

AJA

PÅ FN-BIL

STYRE

L

SOM

NYSKAP-

O

STÅR PÅ

FAST PÅ

M

LUFTEN

STRÖM

KÖPT OCH

O

SVÄVAR I

ESTLANDS

ETT

ÖPPNING SITTER PÅ

LEKSAKEN

KULLENBERG SOM

SITTER

GER RÅD OCH TIPS FÖR LANT-

LOCKAR

BILDLIGT

ATT KÖNS-

VARA

SYLT TILL

A

BESTÄMMA

KÖRKORTS-

LÄNGRE

D

ÄR SVÅR

LÄSER

INNE-

DE

F

FRANKRIKE

VANLIGT

ÄR TAJT KJOL

ANSTRYK-

VERB I NORR-

NING

LÄNDSKAN

UTSIKT

FÖRVARAS

MYCKET

I MAPP

LÅNG TID

PIANOPOP

HAR

MISS

STOMOR

GÅNGART

BALLE-

HA EN

NED-

RINAN

TANKE

SLAGEN

ALHANKO

BAKOM GOTT OCH BLANDAT

Skanna/fota och maila in ditt svar till korsord@lokalpressen.eu eller klipp ut och posta hela sidan till Lokalpressen, Box 2002, 433 02 Sävedalen. Det går också bra att lämna svaret direkt i brevlådan på Göteborgsvägen 88. Vinnarna publiceras i nr 26 2018 som kommer i brevlådan den 21 november.

C

LU

ERJA B N

www.suntrip.es

Namn:

HAR BARN

MED VISS

DAGS ATT BOKA VÅREN OCH SOMMAREN I NERJA!

Fyll i dina kontaktuppgifter för att vara med och tävla!

Adress:

Postnummer: Ort:


19

LOK ALPRESSEN PARTILLE 7 NOVEMBER 2018

KONSUMENT TIPS & RÅD FRÅN KONSUMENTRÅDGIVAREN

Så kan du skydda dig mot bedrägeri Brottsförebyggandet rådet (BRÅ) kan enligt sin statistik konstatera att antalet datorbedrägeri ökade med 49 procent under första halvåret i år jämfört med motsvarande tid förra året. Då är frågan hur du kan skydda dig mot bedrägeri. De flesta bedrägerierna handlar om att någon kommit över kortuppgifter eller identitetsuppgifter och sen handlat varor och tjänster på nätet med brottsoffrets namn. När du handlar på nätet finns det ingen anledning för dig att betala i förskott. På det sättet behöver du inte uppge dina kortuppgifter. Visst, det blir en extra kostnad för faktura men du får hem varan och kan bestämma dig i lugn och ro för att behålla varan och sen betala för den. Det är också lättare om du vill nyttja din lagstadgade

ångerrätt eftersom du då inte behöver vänta på att få tillbaka det du betalat. DET FINNS INGEN bank, statlig myndighet eller liknande som ringer upp dig och ber om dina koder, inloggningsuppgifter och så vidare. De som ringer upp är väldigt duktiga på att övertyga dig om att du behöver göra det för att det har blivit något fel. Men banker och myndigheter gör inte så. Att begära att du ska använda ditt bankid eller digipass är också ett sätt att få dig att öppna upp för att bli lurad. Du behöver inte göra det. Var vaksam.

BEHÖVER DU MÅLA OM? VI TILLHANDAHÅLLER FÖRSTKLASSIGT MÅLERI, BÅDE INVÄNDIGT SOM UTVÄNDIGT.

För att ytterligare skydda dig är det bra om du har brevlåda ute, att ha ett lås på den. När du rensar bland brev och papper. Se till att strimla eller bränn upp papper med dina uppgifter på. Om du får ett besked att ett företag gjort en kreditupplysning på dig och du vet att du inte gjort något som skulle kräva den typen av uppgift. Tyvärr är det då förmodligen någon som försöker sig på ett bedrägeriförsök. Lämna inte ut person-, konto eller kortuppgifter utan att vara helt säker på vem mottagaren är. Får du ett mejl, samtal eller sms från någon som vill ha dina lösenord eller vill att du ska använda ditt bank-id är det med sannolikhet någon som inte är ute i ärligt syfte.

ring och en kopia på polisanmälan. Var noga med att kontrollera dina kontoutdrag. Är det

Du kan också kontrollera hos Skatteverket att ingen försökt ändra din adress. SÅ VAR NOGA med att inte läm-

När du handlar på nätet finns det ingen anledning för dig att betala i förskott. På det sättet behöver du inte uppge dina kortuppgifter.

na ut dina uppgifter, kontrollera dina kontoutdrag, betala inte i förskott och bjud inte på din information.

MAUD ÖHLUND Konsumentrådgivare

poster som du inte känns vid gör en extra koll. Är den felaktig kontakta banken direkt och kanske spärra ditt kort.

OM DU DRABBATS KAN DU GÖRA FÖLJANDE:

KONSUMENTFRÅGOR TILL MAUD

Polisanmäl om du utsatts för bedrägeri. Den anmälan kan du sen kopiera och skicka med om du får fakturor för varor som du inte beställt. Dessa fakturor ska bestridas och då gärna med en förkla-

Maud Öhlund är konsumentrådgivare och arbetar på Konsument Göteborg, som erbjuder även dig i Partille kommun rådgivning. Är det något du undrar? Ring 031-368 08 00 för telefonrådgivning måndag – torsdag kl. 9.00 – 12.00 eller skicka ett mail till konsumentfraga@kom.goteborg.se.

TRÄDFÄLLNING BIT FÖR BIT-NEDTAGNING BESKÄRNING STUBBFRÄSNING

Vi servar och reparerar alla bilmärken! BUTIK & VERKSTAD

Nu med RUT-avdrag. Även bortforsling. F-skatt/försäkring. Ring Mattias för kostnadsfritt prisförslag

Vardagar: 7-18 Lörd. (apr-jun): 10-14 Järnringen 1, Partille T. 031-340 28 24 www.partilleskog.se

0702-19 37 42 www.tradfallarn.se

Tel. 0706 - 26 07 59 · brattaskarrsmaleri@telia.com

www.brattaskarrsmaleri.se

Verksamma i Partille i 22 år! • Takomläggningar • Snickeriarbeten • Plåtarbete • Egen tillverkning • Försäljning av era fönster med montage!

an Vi k

Klingberg & Fo rsberg Bilservice AB Järnstångsvägen 45 433 30 Partille Tel: 031-44 43 20 /80

Välkomna!

.. ner.

ki mas

Ledig plats! Ring Marie! Tel. 0728-54 18 32 marie.andervik@lokalpressen.eu

Brodalsvägen 1D, Partille info@jfgbygg.se Kontor 031-26 13 85 www.jfgbygg.se

VILL DU SYNAS HÄR? Kontakta Marie Andervik, tel. 0728-54 18 32 , marie.andervik@lokalpressen.eu


20

LOK ALPRESSEN PARTILLE 7 NOVEMBER 2018 WWW.SSFOTO.SE - VÄLKOMMEN IN TILL EN RIKTIGT FOTOBUTIK!

www.ssfoto.se Göteborgsv. 84 • Sävedalen • 031-26 04 62 • Öppettider: Måndag - Fredag: 9.30-18.00, Lördag: 9.30-14.00

KALENDER MED EGNA BILDER

JULKORT MED EGNA BILDER

Gäller digitala bilder från kameran eller mobilen. Beställ i butik eller online. Startkostnad 49:Detta gäller vid beställning av minst 3 st tryckta fotokalendrar.

Gäller digitala bilder från kameran eller mobilen. Beställ i butik eller online. Flera modeller att välja mellan. Kuvert ingår. 10x21.............6.50:-/st 15x15.............7.50:-/st Startkostnad: 49:-

Vid best. av 3st

149:-/st

KÖRKORT • ID • VISUM Vi tar även porträtt, ID06, mm.

20 st för:

20 st för:

179:- 199:-

FÖRSTORINGAR 15X21 20 BILDER PÅ EN TIMMA!

DROP IN! • 5 MINUTER!

5 st för:

149:-

99:-

Gäller digitala bilder från kameran eller mobilen. Beställ i butik eller online.

VIDEOBAND, DIABILDER & SMALFILM TILL DVD/USB! Lämna in senast den 20/11 för att få färdig till jul. Läs mer på: www.ssfoto.se

PANASONIC FZ82

PANASONIC TZ 90

För den som vill zooma långt!

Den perfekta resekameran!

• 18,1 megapixel • 60x Zoom • 4K-video

• 20 megapixel • 30x Zoom • 4K-video & foto

3290:enter Perfekta pres re da n eller till fågelskå få en större ll vi till de som lse! naturuppleve

325:BILDCHECK PÅ KÖPET!

3990:CELESTRON ULTIMA 20-60X80 Helt vattentät tubkikare, perfekt till för natur- och fågelskådaren.

3899:-

12690:-

TAMRON 150MM-600MM G2 325:BILDCHECK PÅ KÖPET!

1990:-

F/5-6.3 Di VC USD - Supertelezoom med snabb autofokus, effektiv bildstabilisering & vädertätning. Passar både fullformat och APS-C. Nikon/Canon *Cashback läs mer på vår hemsida. Ord. pris 12990:-

599:-

FOCUS EXTREME 8X32

FOCUS BRISTOL 8X42

En kompakt kikare med låg vikt, bra synfält. Vattentät och klarar snabba temperaturväxlingar.

En smidig kikare som är lätt att ha med sig överallt. Enkel att justera för glasögon.

Ord. pris 2190:-

Gäller t o m 20/11 om inget annat anges. Kan ej kombineras med andra erbjudanden. Reservation görs för feltryck och slutförsäljning.

Lokalpressen Partille nr 25 7 nov 2018  
Lokalpressen Partille nr 25 7 nov 2018  
Advertisement