{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade.

Page 1

Månadstidningen för dig som bor i Lerum, Floda, Stenkullen, Gråbo, Sjövik, Tollered och Olofstorp

ÅRGÅNG 1 NR 4 - APRIL 2015

AKTUELLT

Actionsport Weekend

Vi träffade arrangören Fredrik Nauclér från Knattityd för att få veta mer. SIDAN 6

AKTUELLT

Galleri Tollered

Konsthall ger nytt liv till Gamla kontoret i Tollered SIDAN 13

FLODANYHETER.SE

Jörgen Westman

FOTO: ROINE LUNDSTRÖM

30 år av Rock n´Roll

TRÄDGÅRDSARBETE SKA VARA KUL

SIDAN 4

SIDAN 16

en Välkomdm aren b s a l l a s till Lunchpriserna 80 kr inkl dricka, dressing, bröd och nymalet kaffe.

M IXA

SJÄLV

eller v färdigko älj mponera t

BON US

SAM LA nchen gratis! ch få 11:e lu o

FOTO: PETRA ROMAN

SOLGLASÖGON MED DIN STYRKA

Inredning för hem & trädgård

PAKETPRIS Fr. 995 KR

Krukveckor! Gör fint på uteplatsen Inredning hem & trädgård ellerförfönsterbänken.

Kom in så berättar vi mer!

Ta med annonsen så får du 20% rabatt på 1 valfri kruka. Erbjudandet gäller tom 17/5

Hemlagad soppa, pasta och paj till lunchpris.

Öppet: Vardagar 7:30-17, Lördag 10-15. Brobacken 6

Brobacken 3, Lerum Tel. 0302-138 83

Boka en tid idag!

Torphagebacken 3, Lerum, Tel 0723-68 33 11 www.tradgardsfen.se Trädgårdsfen


2

LOK ALPRESSEN LERUM APRIL 2015

LEDAREN

Valborg och 1 maj!

J

a nu är väl våren riktigt officiell när det är Valborgsmässoafton och 1 maj. I mina tidiga ungdomsår så var Valborg verkligen förknippad med positiva känslor. Det var tradition att vi möttes i Slottskogen på förmidagen. Kastade frisbee, spelade fotboll och ibland även brännboll. Det var alltid strålande sol… (minnet kan svika..) och vi umgicks med massa ungdomar från olika platser i Göteborg på ett positivt och härligt sätt och man såg verkligen framemot Valborg. När vi blev lite äldre blev det tyvärr mer och mer festande och man skulle in till Liseberg. Det var verkligen synonymt med Valborg att alla i övre tonåren skulle in till Liseberg och det resulterade i att Liseberg faktiskt hade stängt ett antal Valborgsmässoaftnar under 90-talet. Då det blev kaos med så mycket ungdomar och där tyvärr ett flertal var berusade. Nej…vill hellre tänka på den positiva leken vi hade och kan faktiskt undra hur det ser ut idag i Slottskogen. Umgås ungdomarna över ”gränserna”. Har svårt att tro det då man mer läser om rån och överfall. Sådant som inte fanns när man själv växte upp. 1 maj, arbetarnas dag. När jag växte upp var det naturligt att gå i tåget på 1 maj även om jag själv aldrig var med.

TIPSA OSS!

Min känsla är att det blivit mindre och mindre engagemang kring denna dag nu förtiden men jag såklart ha fel. När jag kollar med mina vänner finns ingen tanke överhuvudtaget på att deltaga i tåget. Mina barn och deras vänner vet knappt vad det är. Har 1 maj tåget spelats ut sin rätt tro? Eller är det så att det egentligen är viktigare än någonsin med tåget och att få fokus på orättvisor och att klyftorna ökar. Ni får gärna maila in Era egna reflektioner och tankar om 1 maj tåget till oss. Och hur det ser ut i kommunen. Nä… nu är det dags att ta tag i krattade av löv och grenar. Vi hörs i slutet av maj.

JAN LARSSON

Vad händer i ditt närområde? Kanske ska du arrangera en loppis eller har du en vän som ska ha vernissage? Vill du locka folk till din läsecirkel eller såg du en lapp i affären om klädbytardag? Vi vill vara med där det händer, så tipsa oss. Eller är det så att du har något annat att berätta? Vi på redaktionen tar tacksamt emot både tips och insändare från er läsare. Maila oss om stort som smått på red.lokalpressen@gmail.com.

ADRESS: Lokalpressen, Juvelgatan 7,

426 51 Västra Frölunda TELEFON: 0702-41 79 95 ANSVARIG UTGIVARE: Jan Larsson UPPLAGA: 19 000 ex. UTGIVNINGSOMRÅDE: Alla hushåll i Lerums

kommun REDIGERING: Nicolas Janco REDAKTION: Anna Nelson, Malin Holmberg,

Martina Strand, Petra Roman, Mikaela Nordin KONTAKT: red.lokalpressen@gmail.com ANNONSER: Jan Larsson 0702-41 79 95,

Elisabeth Ödman 0723-75 84 77 TRYCK: Bold Tryckeri DISTRIBUTION: Svensk Direktreklam och Posten

NÄSTA NUMMER... Nästa nummer av Lokalpressen Lerum utkommer den 24 maj.

Tidningens ansvar för fel är begränsat till högst annonskostnaden. För skada uppkommen av utebliven eller felaktigt införd annons ansvaras ej.

Därefter den 14 juni, 5 juli, 23 augusti, 20 september, 25 oktober, 22 november och slutligen 13 december. Håll utkik i brevlådan!

janne.lokalpressen@gmail.com 0702-41 79 95

INGEN TIDNING? Har du inte fått tidningen? Ring till Svensk Direktreklam på 031-720 55 00 eller maila janne.lokalpressen@gmail.com. Tidningen finns även att hämta på Kommunhuset, SEB Lerum eller Bonum Gråbo.

in Välkomna v a alla och ta del r! Vårnyhete lla Väskor 15% på A dag 26/4 t.o.m sön

- mycket utöver det vanliga -

Kläder från RUGA, tillverkade i Portugal. Smickrande modeller.

Stor kollektion från Dansk Smykkekunst, silver, guld, rosé, mörkgrått.

Stort utbud på färgglada smycken med trevliga prislappar.

Smycken i rostfritt stål. Mycket att välja på!

Stort utbud på stora originalkonstverk av Aaron Jackson, Australien. Djuren tillverkas av återvunna oljefat. Trivs både inne- och utomhus.

Åter på lager porslin från Poul Pava, Danmark.

ÖPPET: Mån – fre 10 – 18 | Lördag 10 – 14 Almekärrsvägen, Lerum | Samma fastighet som Skohuset | TEL. 0768 - 81 81 22 Besök gärna vår webbutik www.pellmann.se

Solkatten i Lerum

Vi finns på Facebook!


ÖPPETTIDER Måndag-fredag Lördag Söndag

9.00-21.00 9.00-19.00 9.00-19.00

www.bonummat.se

Mjörnbotorget, 443 42 Gråbo. Bladet gäller 27/4 - 3/5 2015. Reservation för slutförsäljning och eventuella tryckfel.

FÄRSKA

FLÄSKKOTLETTER

49 Huggna, Dalsjöfors, Sverige

95 /KG

JORDGUBBAR

FÄRSKA

KYCKLINGFILÉER

49 Lantkyckling 800g Holland

29

FRUKOSTKNÄCKE

Leroy 90g • Rökt • Gravad • Najadrökt

STORPACK!

/FÖRP

JÄTTEN WAFERS

10:-

10:-

Göteborgskex 250g • Vanilj • Citron • Choklad • Smultron

Jif Cream 500ml • Original • Citron

10:-

/FÖRP

15:-

/FÖRP

ROSTA

ALLRENGÖRING

/FÖRP

SKIVAD LAX

Wasa 625g

/FÖRP

432g, Dalsjöfors, Sverige

95

/FÖRP

Pågen 450g

HAMBURGARE

1 kg, Spanien, klass 1

95

15:-

FÄRSKA

/FÖRP

GRÄDDGLASS

5:GB Glass 0,5l Olika sorter

/FÖRP

GLÖM INTE ATT ANVÄNDA DITT BONUMKORT!

RULLTÅRTA Royal 300g

10:/FÖRP

RED BULL SILVER EDITION

5:250ml • Lime

/FÖRP

39

95

Gott på grillen!

/FÖRP

HAMBURGERBRÖD

15:-

Frisco 324g

/FÖRP

• MARINAD • GRILLOLJA

10:-

Morbergs 280ml • Allround • Vitlök

/FÖRP

MARMELAD Den Gamle Fabrik 295-320g • Päron/ingefära • Fikon • Krusbär/fläder

5:/FÖRP

Varje gång du handlar för 500:- får du 5% rabatt när du drar kortet i kassan. Handlar du för 1000:- får du 10% rabatt. *Gäller ej tobak, tidningar och läkemedel.


4

LOK ALPRESSEN LERUM APRIL 2015

AKTUELLT

Härma naturen istället för grannen Nu är det mycket som ska göras i trädgården, det kan kännas både lustfyllt och stressande. En person som anser att trädgårdsarbete ska vara förknippat med lust är Erica Lönnehed som driver företaget Trädgårdsfen. Erica säljer, som hon själv uttrycker det, ”inredning för hem och trädgård”. FOTO: PETRA ROMAN

Trädgårdsfen finns i den privata trädgården på Torphagebacken 3 i Lerum. Erica startade företaget efter att ha blivit uppsagd på grund av arbetsbrist, och kände att det var ”någon som knackade henne på axeln” och sa att det var dags för något annat. Inspirerad av ett besök i en hantverksby på Nya Zeeland många år tidigare är framtidsvisionen att skapa ”en hantverksgalleria på naturligt sätt”.

» Jag tycker att man ska utgå från sin egen trädgård och lust, det ska vara KUL att jobba i trädgården « Men just nu är det fokus på att erbjuda lite annorlunda design och dekoration, något hon själv saknar i Lerum. ”Jag vill visa upp sakerna i naturlig miljö”.

Var kommer ditt intresse för trädgård, färg och form ifrån?

– Pappa höll alltid på i trädgården, jag minns att jag redan som liten grävde rabatter och sådde. Skapandet, att se saker växa fram, är liksom min grej! Att Erica är en skapande människa, som har många järn i elden, märks tydligt; samtidigt som butiken öppnar sätter hon på kaffe och tar fram bullar, hon pratar i telefon en stund och går sen ut för att ta hand om kunder. Jag får passa på att ställa mina frågor när hon har en stund över. Dina kurser i betonggjutning, håller du i dem själv?

– Nej, det gör jag inte. Jag är en glad amatör och säkrar kvaliteten genom att samarbeta med proffs. Jag gillar att samverka! Jag läste att du ska delta under Lisebergs Trädgårdsdagar i maj. Hur kom du i kon-takt med dem?

– Ja du, många gånger handlar det ju bara om att fråga, eller hur? Jag tog kontakt med företaget som säljer Eco Chair

Erica Lönnehed driver företaget Trädgårdsfen för att fråga om jag kunde få sälja deras stolar. De hade bokat två tält under trädgårdsdagarna, men kunde inte delta, så de frågade om jag ville stå. Ren tur alltså! Jag ska ta med sådant som representerar Trädgårdsfen. Det är över 80

FOTO: PETRA ROMAN

utställare, så det blir en bra blandning! Många tycker att det är stressande och mycket jobb med trädgård. Vad tycker du man bör tänka på när man anlägger en trädgård eller en uteplats?

– Jag tycker att man ska utgå från sin egen trädgård och lust, det ska vara KUL att jobba i trädgården. Alla perfekta trädgårdar vi ser i olika tidningar är ju så tillrättalagda, det går helt enkelt inte att få det så! Härma naturen istället för grannen, och återvinn! Det är ju jättestort nu. Tänk även blickfång; hellre några få planteringar med olika blickfång. Glöm inte färg, form och lust – det finns robotgräsklippare som kan göra det tråkiga! Ser du några tydliga trender i år?

– Trädgård på höjden, att hänga upp amplar och att använda armeringsnät. Ekotrenden är hetare än någonsin, att odla själv och att tänka ekologiskt. Slutligen Erica: hur ser din drömträdgård ut?

– Såg du Trädgårdskampen på TV? Jag gillar han som kom trea, lite halvtokig och KUL trädgård! Jag vill ha mycket grönska och den ska återspegla personen som bor där. Olika rum gillar jag också, det ska finnas rum för återhämtning, för lek och självklart för odling. Och så hantverk förstås! PETRA ROMAN FOTO: PETRA ROMAN

FOTO: PETRA ROMAN

Mer info hittar du på www.tradgardsfen.se


Vi hjälper dig att komma igång till sommarens aktiviteter på stranden. Köp ett träningskort hos oss idag

GULDKORT 2990:- / 299:-

BRONSKORT 2490:- / 249:-

12 månader kontant 2990:- (ord.pris 5388:-) 299:-/mån, 12 månaders basavtal (ord.pris 449:-/mån)

12 månader kontant 2490:- (ord.pris 4548:-) 249:-/mån, 12 månaders basavtal (ord.pris 379:-/mån)

Hela LIFEs grundutbud ingår

Styrketräning • Konditionsträning

Beach 2015 Sista minuten kort, gäller i 3 mån eller 6 mån. Silverkort 1499(3mån),1999(6mån) Bronskort 999(3mån) , 1499(6mån) Gäller endast nytecknande, erbjudandet kan inte kombineras med andra erbjudanden. Medlemsavgift på 199:- tillkommer som en fast engångsavgift vid tecknande av autogiro- och kontantavtal

NY! Järntorget, ( Första långgatan 20)

Erbjudandet gäller t.o.m. 30/6 -2015

Kortedala Torg, 031-489930 (Kortedala Torg 4) Mölndal , 031-40 40 26 Flöjelbergsgatan 20B (Engelska Möbelmagasinet) Björkekärr, 031-25 29 00 (Smörslottsgatan 26) Gårda, 031-15 15 52 (Norra Kustbanegatan 19) Hisings Backa, 031-15 52 20 (Folkvisegatan 15) Kortedala, 031-48 99 50 (Dagjämningsgatan 1) Kviberg, 031-47 52 82 (Krutvägen 6) Lerum, 0302-516 15 (Göteborgsvägen 3) Långedrag, 031-29 98 88 (Redegatan 1) Storås, 031-331 10 90 (Storås Industrigatan 20) Åbybadet, 031-86 47 00 (Idrottsvägen 9) GÖTEBORGS BÄSTA NÖJD KUND GARANTI


6

LOK ALPRESSEN LERUM APRIL 2015

AKTUELLT

Den nionde maj kommer det vara Flyboarduppvisning i Sävelången.

FOTO: KNATTITYD

Den 9-10 maj är det Actionsport Weekend i Floda och Stenkullen. Lokalpressen Lerum träffade arrangören Fredrik Nauclér från Knattityd för att få veta mer.

Hej Fredrik Nauclér! Hur kom du på idén med Knattitydhelgen?

– Vi brukar låta kunder prova kickbikes och så utanför butiken och har ett par ramper där. Så det är ofta att barn kommer ner bara för att hänga här. Vi vill utveckla det! Vilka riktar sig helgen till?

– Barn över nio år. Det händer mycket för yngre barn i området men för de som är lite äldre är det inte lika mycket. Dessutom har vissa av delarna i femkampen en nioårsgräns. Vad går helgen ut på?

– Att få provköra och testa olika aktiviteter. Vi kommer ha en femkamp den nionde maj där det enda som behövs är en biljett. Resten lånar vi ut. Hur går femkampen till?

– Vi börjar utanför Nova i Floda. Du ska köra en bana på tid med minibmx. Lerums scateboardklubb arrangerar en scateboardtävling i deras ramp. I inlinesrinken ska du köra crazycar på tid. Du ska köra en bana med kickbike. Ner för backen vid Floda lada kör du med drifter. Och på vattnet i Säveån springer du en bana med Waterballs. Kommer det vara fler aktiviteter?

Fredrik Nauclér på Knattityd fixar Actionsport weekend.

FOTO: MIKAELA NORDIN

– På torget kommer det finnas trampoliner där Rackartygarna kommer ha backflip-skola. De kommer köra hela

femkampen för publik klockan 11.00 och 15.00 också. Och så kommer det vara en uppvisning med flyboards i Sävelången! Kul! Och den tionde maj?

– Då är det kickbiketema i Stenkullens park. Vi kommer ha DJ, café, provkörning och uppvisningar. Tror du ni kommer göra det här fler gånger?

– Jag har förhoppningen att kunna göra någonting liknande varje år. Jag skulle gärna vilja utveckla det och göra det ännu större. MIKAELA NORDIN

FAKTA

ORDLISTAN Rackartygarna: Sveriges största filmgrupp med inriktning extremsport, humor och underhållning. Minibmx: En kombination av BMX- och sparkcyklar. Crazycar: En eldriven liten gocart. Kickbike: En sparkcykel. Drifter: Cykel med låg tyngdpunkt och tre hjul. Waterball: En stor uppblåsbar boll som du kan gå in i. Och gå på vattenytan med.


Alla i vår personal är utbildade och tränade till att kunna bedöma ditt hår och huvud form på ett professionellt sätt för att skapa en look som passar just Dig och din stil.

! Drop-in

VID VALFRI FÄRGBEHANDLING BJUDER VI PÅ ETT EXKLUSIVT SCHAMPO FRÅN DEN SVENSKA MÄRKET BJÖRK. Gäller tom 2015-05-09 vid medtag av annons.

0302-347 59

0302-177 33 • 0302-717 89 STATIONSVÄGEN 10

FLODA STATIONSVÄG 1 448 31 FLODA

44330 LERUM

WWW. SALONGJAEGER.SE WWW.FACEBOOK.COM/SALONGJAEGER INFO@SALONGJAEGER.SE

0302-31493 Välkommen!

Aspenäsvägen 4 (tennishallen) 0302-171 75

grymt Helt ny ingserie bra styl rix t från Ma Hårateljén byter skepnad till

Cut By Me Det firar vi med ett erbjudande på klippning.

Vi säljer den nu till ett introduktionspris Hög kvalitet till lågt pris, så passa på

129:-

/st

Kom 2 och klipp Er så får ni 20% rabatt. Gäller bokningar senast tom 8 maj 2015.

Jag kan erbjuda allt från klippning, färgning, artistisk färgning, extensions mm. Alla gamla och Nya kunder hälsas varmt välkomna Helen Kantor Edgrens Väg 14 Mittemot Vattenpalatset 0302-71746

Öppet Vardagar 9-18 Lunch 13-14

0302-41296 www.studio.k.se Din frisör i Gråbo & Lerum


8

LOK ALPRESSEN LERUM APRIL 2015

AKTUELLT

Scrapmeckat Gråbo

FOTO: MIKAELA NORDIN

Eva-Lena Dyrhede

FOTO: MIKAELA NORDIN

Två gånger om året träffas de. Vänninorna. Scrapbooksysterskapet. De lämnar familj och barn hemma. Ägnar sig helt åt sig själva, varandra och sitt pyssel. – Scrapbooking är som balsam för själen, säger Nina Möller som äger Scrap och Hobby. Utanför skiner solen men Gråbo församlingshem är fyllt med folk, glitter, papper och pyssel. Det är Scrapbookingträff. Eller ”Gråboträffen” som den kallas. Vid ett av borden sitter Nina Möller och småpratar med kompisen bredvid. – Här får jag en himla massa inspiration, nya idéer och tips på nya sätt att använda produkter på, säger hon. Borden är fyllda med färgglada pysselsaker. – Alla tar med sig egna saker. Och så pysslar vi ihop! GRÅBOTRÄFFEN, ETT ANDRUM

I köket står Eva-Lena Dyrhede. Det är hon som anordnar scrapbookingträffarna. – Jag hinner inte pyssla så mycket själv eftersom det är så mycket att fixa. Frukost, lunch och middag ska ju serveras. Men jag tycker det är väldigt kul ändå, säger hon. Det pratas, skrattas och prasslas med papper. Ingen sitter ensam och alla verkar trivas bra med varandra. På scrap-

FAKTA Eva-Lena Dyrhede Ålder: 40 år Bor: Gråbo Gör: Arrangerar scrapbookträff Nina Möller Bor: Gråbo Intressen: Scrapbooking, träning, familj Gör: Äger Scrapbookbutiken Scrap och hobby

bookingträffen får de mötas, umgås och pyssla utan att någon stör. – Anledningen till att jag startade var att det inte fanns så många liknande grejer då. Vi kommer hit för att träffas, sitta tillsammans och inspireras. Det kommer folk från alla möjliga olika håll. Fjällbacka, Kungsbacka och Skåne. GAMMAL TRADITION

Träffen håller på hela dagen lång. Från frukost till middag. – Nu har vi precis avslutat årets tävling. Alla göra någonting på ett speciellt tema och sedan röstas vinnaren fram. Ettan och tvåan får varsitt pris. Det är tionde året i rad som Eva-Lena arrangerar träffen. – Jag arrangerar den två gånger om året. En på våren och en på hösten med jultema. Det bästa med att vara här är att jag får så mycket ny energi och nya idéer. SCRAP OCH HOBBY

Nina Möller äger scrapbookbutiken Scrap och Hobby i Gråbo. Hon har med sig pyssel till försäljning. Men mest pysslar hon själv och umgås med de andra. – Jag började när mina barn var små. Min man jobbade borta och när jag scrapade fick jag egentid fast jag lämnade inte huset. Jag ritade dåligt men insåg att stämplar var väldigt roligt och jag blev väldigt nöjd med mina resultat. Så det gick snabbt från en liten låda till ganska mycket grejer, säger hon. MIKAELA NORDIN

Ny ägare av butiken My Fashion i Solkatten

FOTO: PETRA ROMAN

Camilla Jacobsson som driver butiken Smileroom har tagit över My Fashion i Solkattens köpcentrum. Butiken Smileroom på Brobacken kommer att läggs ned men webshopen skall finnas kvar. – Jag har alltid drömt om att driva en egen butik men att det blev på Brobacken var en ren slump berättar Camilla. – Jag jobbade på bank i 23 år och där var det alltid fokus på ditt yttre, man skulle se snygg och proper ut, säger hon. Eftersom jag inte hade råd att köpa nya kläder hela tiden, så blev det att jag köpte accessoarer som jag på olika sätt matchade mina ”outfits” med. Det är också det jag gillar att lyfta fram, jag vill visa upp hur man kan matcha olika kläder med olika accessoarer, att man kan tänka lite utanför ramarna menar Camilla. Butiken My Fashion är påfylld med olika klädesmärken som Camilla tagit med sig, märken hon själv tycker kompletterar redan befintligt sortiment, som hon valt att behålla. Även accessoarerna har blivit fler, bland annat säljer Camilla väskor, skor och bälten. Just väskor ska det bli mer av. – Det har jag sålt mycket. Jag köper in dem ifrån ett ställe i Göteborg, och de klädesmärken jag tog med mig är från Varberg och från Lerum, vilket känns jättekul berättar Camilla. Sedan oktober 2014 finns även Smileroom som webbshop, tanken är att

Kvalitetsmöbler för alla generationer sedan 1939

Alingsås

FlodA

0302-360 60

lErum

götEborg

Vid E20, Flodamotet

den ska leva kvar tillsammans med My Fashion. Lokalen på Brobacken ska tömmas efter hand och varorna ska in i nya butiken. – Jag får försöka ta lite i taget, men jag vill så mycket, skrattar Camilla. Snart får jag i alla fall hjälp av mina döttrar som ska arbeta här med mig, även min man får rycka in ibland när det handlar om teknik och IT. Så det är verkligen ett familjeföretag. Camilla ser fram emot att få hjälp i butiken av döttrarna eftersom målgruppen stäcker sig från 15 år upp till 75-80 år. – Vi har en stor bredd och ofta är de tre genrationer som kommer in, mor-dotter-mormor säger Camilla. Jag tycker att vi kan erbjuda något för alla och jag strävar efter att vara flexibel när hon köper in kläder. Jag vill ha storlekar inne som passar alla, men om man inte hittar sin storlek kan jag beställa hem den. Mycket är ju också over-sized numer, så det passar alla kroppsformer avslutar Camilla.

Öppettider Mån - Fre: 10:00 -18:00 Lör - Sön: 11:00 -16:00

PETRA ROMAN

www.flodamobler.se

Nina Möller


Cykla in våren! 0000:

Obs! De prickade linjerna skall INTE användas i skarp annons!

ORD. PRIS 0000:-

159:

[Fakt Slab Pro Bold]

Produkttext [Normal 8/10].

Produkttext [Normal 8/10]. Fotpump Beto Fotpump som passar alla ventiler. Stadig fotplatta och ett pumprör på 32 mm i diameter. Detta ger bra volym i varje pumptag. Kompositmaterial

Peak VLY Monolith

SPARA

4299: (4999:-)

Peak MT Tempest 27,5 + Peak MT Victoria 27,5

Produkttext [Fakt Slab Pro Normal 8/10].

4299:

Abus Bygellås

Parabolbygel för ökat domkraftsmotstånd. Abus powercell som innebär att tjuven måste angripa låset 2ggr.

(4999:-)

[Fakt Slab Pro Bold]

Produkttext [Fakt Slab Pro Normal 8/10]. Produkttext [Fakt Slab Pro Normal 8/10]. Produkttext [Fakt Slab Pro Normal 8/10].

4999:

Obs! De prickade linjerna skall INTE användas i skarp annons!

[Fakt Slab Pro Bold]

27,5” MTB med 24-vxl Shimano Altus. Ram i aluminium samt dämpad framgaffel. Skivbromsar för mindre underhål och bättre prestanda.

NYHET!

449:

(5999:-)

0000:

Scott Voltage YZ 20

26” Dirtinspirerad MTB med 24 växlar och mekaniska skivbromsar. Cool och bra vardagscykel som passar utmärkt för turerna till vänner och skolan.

NYHET!

ORD. PRIS 599:Scott helmet Watu

[Fakt Slab Pro Bold]

Produkttext [Fakt Slab Pro Normal 8/10]. Produkttext [Fakt Slab Pro Normal 8/10]. Produkttext [Fakt Slab Pro Normal 8/10].

Oavsett om cykling är på skoj, eller om man pendlar till jobbet, håller ventilationen dig ORT, GATUNAMN 000-00 00 00 | teamsportia.se bekväm och avkyld när| Tel. du cyklar. Onesize Öppet: Mån–fre 00.00–00.00, Lör 00.00–00.00, Sön 00.00–00.00 57-61cm.

Peak MT Hassel 26

26” Fulldämpad mountainbike med 24 växlar. Tuff vardagscykel för dig som söker en prisvärd cykel med fälgbromsar bak och fram

[Fakt Slab Pro Bold]

Produkttext [Fakt Slab Pro Normal 8/10]. Produkttext [Fakt Slab Pro Normal 8/10]. Produkttext [Fakt Slab Pro Normal 8/10].

5999: (7999:-)

0000: 499:

26” FATBIKE med 4” feta däck, 9 växlar och skivbromsar. Ram i höghållfasthetsstål ger rätt känsla och styrka. Ingen terräng är längre för svår!

(7999:-)

1000:

0000:

5999: 000:

Bianchi 29,2

29” MTB med 27 vxl Shimano Acera. Med 29” hjul tar du dig lättare över ojämnheter. En prisvärd cykel för dig som vill börja köra i skogen.


10

LOK ALPRESSEN LERUM APRIL 2015

AKTUELLT

Filmstafett ger Gråbobor 2 minuter i rampljuset GRÅBO  Under våren har den som bor i Gråbo chansen att visa sina åsikter på kommunens hemsida. Gråbo filmstafett har som syfte att samla in idéer om hur Gråbo kan bli Sveriges första hållbara tätort. Den 30 mars startade stafetten med en film av kommunstyrelsens ordförande Dennis Jeryd. Varje vecka fram till sommaren presenteras ett nytt bidrag som filmas med deltagarens egen telefon, kamera eller surfplatta. Stafettpinnen kommer i form av en väska med tips och praktiska råd. Mer information och förslag på ämnen finns på lerum.se.

Invigning av 3 km historia i Gråbo GRÅBO  Snart finns en ny väg att gå för den historie- och naturintresserade i Gråbo. Den 9 maj kl 11-13 firas Mellanstora Gråborundan med en guidad och dramatiserad invigning. Medskapandegruppen i Gråbo arrangerar invigningen som är utan krav på anmälan och startar på biblioteket i Gråbo. Längs vägen finns 11 historiska skyltar. Fröken Agda berättar mer om historiska händelser. Mössen med det fyndiga namnet Grå & Bo busar med barnen och under promenaden bjuder man på korv och dricka vid hembygdsstugan.

Lerum tredje bästa kommun mot våld i nära relationer LERUM  Den 7 april släppte Kvinnofridsorganisationen Unizon sin första undersökning av kommunernas ambitioner och verksamheter mot våld i nära relationer. Resultatet presenterades i Kvinnofridsbarometern 2015, där 70% av landets kommuner har svarat och rankats. Lerum hamnar på tredje plats efter Ronneby och Växjö. I botten ligger Eda, Orsa och Karlsborg. Citat: Kvinnofridsbarometern synliggör både förbättringsområden och goda exempel, och vi hoppas att det kan föra kvinnofridsarbetet framåt.”, säger Unizons generalsekreterare Olga Persson.

FOTO: MIKAELA NORDIN

Du har väl inte missat att Delikatessen på Brobacken har nya ägare sedan i oktober förra året? Nu har de fixat salladsbar!

Hallå där…

… Mikaela Wickelgren på Delikatesscaféet! Du och din mamma Marie Lindelöf tog över Delikatesscaféet i höstas. Varför gjorde ni det?

– Jag ville ha någonting eget. Jag hade jobbat färdigt för andra, tyckte jag. Men jag ville inte göra det helt själv eftersom jag har små barn hemma. Så då bestämde vi oss för att köra tillsammans. Vad arbetade du med innan du tog över här? FOTOMONTAGE: MATTIAS CHRISTENSON

Evenemanget Växtrum tar Paddan till Lerum LERUM  Den 30 maj är det premiär för Lerums kommuns nya evenemang Växtrum. Samma dag går starten för Paddan som köra genom centrala Lerum med flera avgångar 30 maj-4 juni. Växtrum 2015 bygger på två ”växande rum” utmed Säveån som har designats av trädgårdsexperterna Hannu Sarenström och Simon Irvine. Experterna har valt ut varsitt team med trädgårdsintresserade kommuninvånare som färdigställer rummen. Växtrum är ett steg mot att bli Sveriges ledande miljökommun 2025. Efter premiären kommer platserna fortsätta utvecklas till turistmål och rekreationsområde för invånare i Lerum.

dagar. Det här känns fräschare, jag slipper slänga och kunden får fler valmöjligheter. Kan man mixa ihop en sallad helt fritt?

– Vi har en bas med sex grönsaker i grunden. Sedan väljer du en förbestämd mix. Eller så bestämmer du helt själv vad du vill ha i!

– Jag jobbade på en salladsbar i Kungsbacka. Innan det jobbade jag på ett kafé i Göteborg.

Går det att ta med sig salladen hem?

Okej, då är det ganska naturligt att ni har en salladsbar här också. Varför var du sugen på att fixa en sådan?

Hur har reaktionerna varit hittills?

– Den största fördelen är att det inte blir lika mycket svinn som med färdiga sallader. Eftersom efterfrågan varierar mycket måste man slänga sallader vissa

– Ja, du väljer själv om du vill äta här eller ta hem den. – En kund som kommer hit varje dag sa att det här är det bästa som har hänt i Lerum på flera år. De flesta tycker att det är jättebra! MIKAELA NORDIN

Funderar du på att starta eget? - Välkommen till NyföretagarCentrum Lerum! Alltid färskt gott matbröd! Alltid gott kaffe och hembakt kaffebröd, smörgåsar och bakelser.

Nyföretagarcentrum Lerumbestår bestårav avföretag, företag,organisationer organisationeroch ochenskilda enskilda Nyföretagarcentrum Lerum i iFloda, Floda,Gråbo Gråbooch ochLerum, Lerum, som vill främja nyföretagande, entreprenörskap som vill främja nyföretagande, entreprenörskap och och en dynamisk samhällsutveckling i Lerums kommun. en dynamisk samhällsutveckling i Lerums kommun.

Välkomna in!

Vårt kontor Holms väg i Floda. vi dig som funderar Vårt kontor ligger liggerpå påRurik Garverivägen 156i A Floda. HärHär gerger vi dig som funderar på att personlig och på att starta starta företag, företag,eller ellerprecis precishar harstartat startateget, eget,kostnadsfri, kostnadsfri, personlig och konfidentiell rådgivning. konfidentiell rådgivning.

Boka tid för kostnadsfri rådgivning:

ÖPPET: mån – fre 07-19, lör 08 – 16, sön 10 – 15 TEL: 0302 - 71 700

Boka tid för kostnadsfri rådgivning: lerum@nyföretagarcentrum.se lerum@nyforetagarcentrum.se eller RonnyMona Johansson 0722 4810181 eller ringring rådgivare Johansson 070-5531080


11

LOK ALPRESSEN LERUM APRIL 2015

AKTUELLT

Nya Gulf fyller ett år! FOTO: MIKAELA NORDIN

Gråbomackan är en storfavorit bland hantverkarna som ofta lunchar på Gulf.

Nu är det ett år sedan Gulf i Gråbo vaknade till liv. Bra har det gått - och efterlängtat var det. – Så välkomnad som jag blev här blev jag knappt på mitt eget bröllop, säger Susanne Det är ett år sedan nu. Susanne Widing jobbade med affärsstruktur, Fredrik Widing var butikschef. De hade pratat förr om hur kul det skulle vara att driva Gulf i Gråbo. Efter en utomlandssemester var de på väg till Susannes föräldrar i Sjövik. – Vi såg att det var nedstängt och tänkte att det var vår tur nu. Vi har drivit nio bensinstationer förut och nu ville vi göra det igen, säger hon. Till en början gick det trögt och mo-

tigt. Men lång väntan gick det väldigt snabbt. – Det sa smack i slutet på mars. I början på april slog vi upp dörrarna. Vi sa att det är ingen idé att vi satsar på någonting direkt utan vi får se vad som önskas. GLASSBAR OCH RETROSTIL

Ett år senare och Gulf har fått glassbar, snabbmat och en cafédel i retrostuk. Där hantverkarna kan ta en Gråbomacka.

FOTO: MIKAELA NORDIN

– Det är en favorit, bacon och stekta ägg! Hantverkarna gillar inredningen här eftersom de inte behöver oroa sig för att den ska bli smutsig. Det är mycket hantverkare som kommer och går på macken. Sitter och tar en kaffe, köper en dricka. – Det är ungefär samma gäng som kommer och går. Och de kommer ofta i skock, säger Susanne och skrattar. RÖRELSE DYGNET RUNT

Många svänger förbi och köper ett paket mjölk eller ägg till middagen. Äldre ber om hjälp med att byta torkarblad eller lampa. Barn ber om hjälp: ”Jag har slut på batteri, kan jag ringa pappa?”. Och tidigt på morgonen, precis när Gulf öppnar, kommer föräldrarna. Chips, isglass och Alvedon står på listan.

– Det är föräldern som ska till jobbet som köper hem grejer till partnern som VAB:ar. Vi säljer lika mycket receptfria läkemedel som snacks. Folk tycker det är bra när vi har öppet jämt, säger Susanne. MIKAELA NORDIN

FAKTA Susanne Widing Ålder: 51 år Bor: Jonsered Intressen: Service, skapa nytt, hundar Fredrik Widing Ålder: 44 år Bor: Jonsered Intressen: Jobbet med Gulf och nya konferenscentret på Ulvön

Vi tar emot nya patienter. Hjärtligt välkomna!

Inför konfirmation och student. Hos oss hittar du material att göra fina inbjudnings-kort, grattis-kort, tackkort och handgjorda dekorationer till festen.

Salong BingBing

ÖPPETTIDER: Mån & ons 10–18, Tis & tor 10–14 Fre stängt. Första och sista lördagen i månaden öppet 10–14.

Alingsåsvägen 36, Lerum

0302-12587

Öppet kl. 10 – 21 alla dagar (även helger). Onsdagar stängt. Helst tidsbeställning

Häradsvägen 1C, Lerum. Tel. 0302-690 590 I botten på nya höghuset i Lerum

Gråbo Industriväg 10, 443 40 Gråbo info@scrapohobby.se • 0302-414 40 • www.scrapohobby.se


r ö f g n i p p o Sh ! n e j l i m a f a l e h Massor av fina erbjudande för alla shoppingsugna. Låt dig inspireras av sköna prylar och snyggt mode i våra 24 butiker. Välkommen!

Fota av med mobilen eller klipp ut och ta med till butiken! Skjorta på köpet Vid köp av kostym från Tiger eller Oscar Jacobson erhålles valfri skjorta på köpet, värde (999 - 1399 kr).

SELLMANS 50% på alla bågar i butiken Gäller vid köp av kompletta glasögon.

SYNSAM Fem Sverigelotter med chans till 3 miljoner Du får köpa 5 Sverigelotter för 100 kr (ord.pris 125 kr).

DIREKTEN AHLSÉNS Kurio Tab läsplatta för de yngre Du får köpa Kurio Tab läsplatta för de yngre för endast 699:-. Ord.pris 999:-.

LEKFYLLT Alla hörlurar i butiken Denna check ger dig 20% rabatt på alla hörlurar i butiken.

AUDIO VIDEO Nybakade frallor 10-pack Blanda hur du vill bland våra goda frallor. 10 st – surdeg, vitt eller grovt, för endast 50:-. Ord.pris 80:-.

KAFFEDOPPET

Valfri bordslöpare!

Skjorta på köpet Gäller t.o.m. 3/5 2015 Kan ej kombineras med andra erbjudanden.

50% Gäller t.o.m. 3/5 2015 Kan ej kombineras med andra erbjudanden.

100:Gäller t.o.m. 3/5 2015 Kan ej kombineras med andra erbjudanden.

Du får 40% i rabatt vid köp av valfri bordslöpare. Från Linum, Himla & Nyblom&Kollén.

INRED PRESENTER & SÅNT

Gäller t.o.m. 3/5 2015 Kan ej kombineras med andra erbjudanden.

20% Gäller t.o.m. 3/5 2015 Kan ej kombineras med andra erbjudanden.

10-pack

50:Gäller t.o.m. 2/5 2015 Kan ej kombineras med andra erbjudanden.

Gäller t.o.m. 3/5 2015 Kan ej kombineras med andra erbjudanden.

Vårens och sommarens byxor för både stor och liten. Kom in och prova!

KAPPAHL

10% på ett helt köp

20% på ett helt köp

Handla för 500:- eller mer, så får du 10% rabatt vid uppvisande av kupong. Gäller ej post, spel och tobak.

Du får 20% rabatt på allt i butiken nästa gång du handlar på Apotek Hjärtat. Gäller ej receptbelagda läkemedel.

TEMPO LIVS Valfri DOFT i butiken Du får 20% i rabatt, vid köp av en valfri DOFT i butiken.

FACE SHOP PARFYMERI Alla väskor i butiken

699:-

40%

25% rabatt på alla dam och barnbyxor

Denna check ger dig 15% rabatt på alla väskor i butiken. Ex. Ulrika Design, By Jolima, Rosenvinge m.fl.

MY FASHION

20% rabatt på valfri kokbok Du får 20% rabatt på valfri kokbok vid ett köp mot kupong.

10% Gäller t.o.m. 3/5 2015 Kan ej kombineras med andra erbjudanden.

20% Gäller t.o.m. 3/5 2015 Kan ej kombineras med andra erbjudanden.

Du får 20% rabatt på valfritt stativ från Velbon och Sirui. Gäller lagervaror.

Bli vårfin i håret Alla nya kunder får 150:- rabatt när ni bokar tid hos någon av våra duktiga trainees: Rebecka, Veronica, Josefine eller Mikaela. Studio K din frisör i Lerum & Gråbo ring 0302-41295.

Gäller t.o.m. 5/5 2015 Kan ej kombineras med andra erbjudanden.

20% Gäller t.o.m. 3/5 2015 Kan ej kombineras med andra erbjudanden.

Rabatt

150:Gäller t.o.m. 31/5 2015 Kan ej kombineras med andra erbjudanden.

STUDIO K

15%

Gäller t.o.m. 3/5 2015 Kan ej kombineras med andra erbjudanden.

20%

STORY läderarmband med berlocker i silver 20% rabatt på STORY läderarmband med berlocker i silver.

NILSMARKS GULD & JUVELER Ljusslinga bomull Du får köpa Ljusslinga bomull med 10 st ledljus för endast 99:-. Batteridriven.

Gäller t.o.m. 3/5 2015 Kan ej kombineras med andra erbjudanden.

AKADEMIBOKHANDELN Stativ från Velbon och Sirui

APOTEK HJÄRTAT

25%

20% Gäller t.o.m. 3/5 2015 Kan ej kombineras med andra erbjudanden.

AHLSÉNS FOTO

Värdecheckarna gäller endast i Solkatten köpcentrum och kan inte kombineras med andra erbjudanden.

Öppet: Vard 10–19 · Lör 10–16 · Sön 11–15

(Livs Vard 8–21 · 1:a maj 10–19 · Lör-sön 9–20) Lerums centrum · www.solkatten.nu

NILLE

20% Gäller t.o.m. 3/5 2015 Kan ej kombineras med andra erbjudanden.

99:-

Gäller t.o.m. 3/5 2015 Kan ej kombineras med andra erbjudanden.


13

LOK ALPRESSEN LERUM APRIL 2015

AKTUELLT

Konsthall i Gamla kontoret Många födelsedagar och bröllop har firats i Gamla kontorets festlokal. Många smörknivar har slipats i träslöjden. Nu öppnar konsthallen! Gamla kontoret byggdes 1845. Som en del av Tollereds bomullsfabrik. Det prasslades i papper, administrerades och gjordes formella affärer. När kontorsarbetarna flyttade ut så flyttade eleverna på Tollereds skola in. Det blev slöjdsal i byggnaden. – Sedan ville kommunen sälja Gamla kontoret. Någon gång på 80-talet gick engagerade föreningar från trakten in och köpte huset, säger Mats Eriksson och sedan dess har huset drivits med ideela krafter. GAMLA KONTORET BLOMSTRAR

I dag håller konstenteljé E20 hus på översta våningen. – Ett gäng damer och herrar som hyrt lokal här i 1,5 år, säger han.

På onsdagar slår hemslöjdsföreningen i sina vävstolar. På måndagar är det öppen förskola. På bottenvåningen håller en smed och scouter till. På mellanvåningen ligger festlokalen. – Det är festlokalen vi nu gjort om så att den kan användas som utställningslokal. GALLERI TOLLERED I GAMLA KONTORET

Tillsammans med Föreningen Flygeln och Gamla kontoret öppnar Mats Eriksson nu "Galleri Tollered". – Vi har fått hjälp av ett konstnärsproffs för att fixa bra belysning och bra förutsättningar. Äntligen står konsthallen klar! Sista helgen i mars hade vi invigning och runt 200 personer kom. Så nu hoppas vi på många utställningar!

Slöjdsal, smedja, festlokal och nu även konsthall.

»Vi har fått hjälp av ett konstnärsproffs för att fixa bra belysning och bra förutsättningar. Äntligen står konsthallen klar!«

FOTO: MIKAELA NORDIN

OCH FRAMTIDEN?

Från papper och formella affärer till kalas och konst. Gamla kontoret står sällan tomt. – Men nu börjar de ideellt engagerade bli till åren komna och det är svårt att få andra att "plocka upp bollen". Lokalerna behöver hyras ut för att huset ska överleva och få leva kvar. Konsthallen är vårt sätt att hjälpa till, säger han. MIKAELA NORDIN

STUDIO K

i Lerum & Gråbo

Hur kommer det sig att du blev just frisör?

Kristina: Jag är inte frisör, men jag äger och driver salongerna. Jag brinner för att utveckla företag och är bra på organisation och skapa rutiner som fungerar. Från början var jag passiv delägare. Men när Kari, den anda delägaren ville ägna sig mer åt det skapande och kreativa som frisör tog jag över. Så nu gör vi båda det vi gillar och är bra på. Vad tycker du mest om med ditt jobb?

Kristina: Jag gillar att ge god service till våra kunder, att kunna erbjuda många olika produkter, rådgivning och framförallt kunnig personal. Jag vill att personalen ska trivas och må bra, för det är dem som är Studio K. Personal som trivs och känner utveckling i sitt yrke blir mer kreativa och kunden blir nöjd, och då blir jag nöjd. Jag vill lyfta fram vad Studio K står för; Kvalitet, Kreativitet och Kundservice. Kvaliteten märker du i produkterna vi använder och i vår välutbildade personal. Hos oss har alla frisörer tagit minst Gesällen vilket innebär att dem gjort prov i alla tekniker inför en jury och fått sitt hantverksdiplom, vi har även frisör som tagit mästarbrev. De nya tjejerna som kommer från frisörskolan anställer vi som trainee. Vi ger dem handledning och ser till att dem lär sig alla trix och knep från dem som jobbat länge. Vi är ärliga med att dem är nya som frisörer och man får rabatt när man klipper sig hos dem. Så gör inte många i branschen tyvärr! Fråga din frisör nästa gång om hen tagit Gesällen! Kreativiteten märks genom kunnig och nöjd personal, de lär av varandra går på kurser och har roligt

Kristina, Jinna och Veronica

FOTO: PETRA ROMAN

ihop. Kundservicen består i vårt stora produktutbud, att det känns välkomnande och fräscht på salongen och att du får en kopp kaffe. Helt enkelt att du känner att det är din stund och du att du blir omhändertagen.

tresse om du blir extra duktig på något. Jinna, som arbetar hos oss, är jätteduktig på håruppsättningar och eftersom hon är erfaren kan hon lära ut vissa tekniker och knep till de som är nya. Så alla vinner på det!

Du pratade om att personalen går utbildningar och kurser. Är någon av dem specialiserad inom något område?

När jag frågar om vårens och sommarens trender ropar Kristina på Jinna som nyligen har varit på visning.

Kristina: Nuförtiden blir man både herr- och damfrisör så grunden är samma för alla. Det handlar mer om eget in-

Jinna: Det är mycket färg, en enstaka slinga i blått eller orange, även pastellfärger. De nya färgerna sitter väldigt

länge. Vi kan göra dem lite mindre starka om man önskar det, man kanske vill ha blått men inte knallblått! Sen är det lite tuffare håruppsättningar än tidigare, framförallt väldigt höga. Även för brud och tärna. Vi får se hur många som vågar! skrattar Jinna, som också hinner med att betona att hennes chef gör ett strålande jobb. PETRA ROMAN Mer info hittar du på www.studio.k.se


14

LOK ALPRESSEN LERUM APRIL 2015

ENKÄTEN

FAKTA

VALBORG

„    Valborgsmässofirandet äger rum på

aftonen före valborgsmässan den 1 maj och infördes till Sverige från Tyskland på medeltiden. „    Traditionen att fira in våren och ljuset

med en majbrasa eller valborgsmässoeld går långt tillbaka och har firats både i hedniska och kristna tider. Anledningarna bakom firandet har dock ändrats över åren. „    Enligt gammal folktro var det under

Valborgsnatten som häxorna red på kvastar eller getabockar till offerplatser. För att skrämma dem eldade människorna på höjden och förde oväsen. Folk har också eldat för att skydda sig och skrämma bort vilda djur. „    I Sverige ansågs det på hednisk tid

vara en svagare gräns mellan de levande och de döda just på valborgsmässoafton.

Hur firar du Valborgsmässoafton?

„    Före häxeldarnas tid eldade man för

Ida Ulvdell och Astrid Palmberg, 10 år, Lerum:

„    Valborgsmässoafton infaller på solens

att bränna bort det gamla och ge plats åt det nya.

“kvartspunkt” i solhjulet, mellan vårdagjämning och midsommar, och motsvaras av det hedniska Beltaine.

– Vi brukar titta på brasan nere vid Aludden, vara med kompisar och kanske få lite gäster hem på middag.

„    Under 1800-talets första hälft

FOTO: ANNA NELSON

övertogs valborgsfirandet av studenter i Uppsala, en tradition som sedan spridit sig till fler universitetsstäder. „    I modern tid har Valborgsmässoafton

blivit inte bara en symbol för ljusets och vårens återkomst utan också en festhelg med mycket alkohol, tyvärr även för ungdomar. „    I litteraturen är valborgsmässonatten

bland annat känd från en scen i Goethes Faust, Walpurgisnacht, i vilken Faust och Mefistofeles träffar häxor på väg till Blocksberg/Brocken. Även Alf Pröysens figur Teskedsgumman råkade ut för äventyr i ”Teskedsgumman och valborgsmässoelden”. På Håkan Hellströms senaste album finns låten ”Valborg” med. „    Den kända vårsången som börjar

Jenny Andersson, 42 år, Lerum:

Sara Jonsén, 34 år, Lerum:

Mats Andersson,71 år, Lerum:

– Det gör jag i min trädgård! Jag gillar att greja och plantera lite. Sen grillar vi lite god mat.

– Oj, det vet jag faktiskt inte än…vi kanske åker till Nääs och tittar på någon fin brasa.

– Vi brukar gå ner till Aludden, där har de Lerums bästa retsaurang där vi äter och dricker. Och så tittar vi på brasan så klart. ANNA NELSON

”vintern rasat ut bland våra fjällar…” heter egentligen ”Längtan till landet” och skrevs för manskör av Herman Sätherberg (1812 – 1897). Musiken skrev Sätherbergs vän Otto Lindblad (1809 – 1864).


Välkommen till

FLODA CENTRUM

H AN D L A HEMMA PÅ PLAN! Vill du vara en del av utvecklingen i Floda? Lokalen finns hos oss!

Ett litet fastighetsbolag med stort lokalt engagemang. flodatorg@oijared.se

30%

SENASTE NYTT PÅ

Rabatt

FlodaNyheter.se

På all färg från

CAPAROL Kan EJ kombineras med andra erbjudande

Gäller t.o.m 2015-08-31

ng!

idni Din webbt

Ljuva Hem (på lilla ön) Rurik Holms väg 4e 448 30 Floda Telefon: 0302-308 03 E-post: lena@ljuvahem.org

Öppettider: Måndag–fredag: 10,00-18,00 Lördag: 10,00-14,00, Söndag: stängt

www.ljuvahem.org

Prenumerera på vårt nyhetsbrev


16

LOK ALPRESSEN LERUM APRIL 2015

FLODANYHETER.SE

FlodaNyheter.se

Marie och Jörgen. Marie var med FOTO: ROINE LUNDSTRÖM om en otäck ridolycka förra året men står nu på scen igen.

Jörgen Westman hemma i köket i Floda

FOTO: GITTAN ÖHMAN

30 år av rock’n’roll Flodabon Jörgen Westman firar 30 år som artist. När han inte spelar med något av sina fyra band eller arbetar som fritidsledare i Partille gör han en och tusen andra saker. Som Red West uppträder han med sin fru Mary West och bandet Hot Rhythm. När Jörgen Westman flyttade med sin dåvarande flickvän från Kramfors i Västernorrland till Göteborg 1987 var Psychotic Youths första kapitel redan avslutat. Bandet hade startat 1985 och gett ut två skivor. I Göteborg uppstod gruppen på nytt med delvis andra medlemmar och lämnade samtidigt 60’s-punksoundet till förmån för en mer powerpoppig inriktning. Jörgen själv kände sig mest som ”en liten tölp från en byhåla i Norrland” den där första tiden i Göteborg. Men snart var han en del av stadens mest aktiva musikscen.

»Det är otroligt praktiskt att ha sin fru i bandet. Vi får åka iväg, bo på hotell och ha kul på helgerna« – Jag hade gjort en tidning innan, för att det skrevs för lite om bra musik. Och jag hade varit med och startat en musikförening, för det var ju ingen som bokade några bra band. I Göteborg fanns liksom allt att bara kasta sig in i, berättar Jörgen. Och det gjorde han. Han var med och

byggde upp musikstället Valvet i slutet av 80-talet och han var engagerad på klubben Magasinet i början av nittiotalet, samtidigt som han turnerade nonstop med Psychotic Youth som då hade sin storhetstid. – På Valvet bokade jag ungefär 150 band under de två år jag var ansvarig. Vi hade besök av många band från både Australien och England. Psychotic Youth turnerade flitigt även utanför Sverige. – Två gånger var Japanbiljetterna bokade och turnéer inplanerad men bägge gångerna gick ansvarig japan plötsligt och dog! Den ene fick en hjärtinfarkt, den andre en stroke. – Det var nog aldrig menat att vi skulle till Japan, konstaterar Jörgen. 1995 STARTADE JÖRGEN Magazine Groove,

som sedermera blev Groove (och numera har uppgått i Gaffa.se). Ett tag var den Sveriges största gratisutdelade musiktidning. – Arbetsförmedlingen ville anvisa mig en plats som städare på Stadsteatern och jag fick panik. Jag har väldigt svårt för teater dessutom, det är så … påträngande på något sätt. I alla fall så sa jag till arbetsförmedlaren att jag precis gjort upp med en musikförening om att starta en tidning. ”Okej” sa han, ”då behövs bara en underskrift”. Så jag tog papperet och gick till musikföreningen ARG och sa

att Arbetsförmedlingen har sagt att jag måste göra en tidning här. ”Jaha, okej”. Fixat! Jörgen ringde sin kompis, fotografen Oscar Mattsson, och övertalade honom att de skulle åka till Roskildefestivalen och intervjua band. Tidningen var i gång. Så småningom kom Jörgens Kramforskompis Per GB Lundberg in i bilden, liksom Gary Landström. – Det var när Gary kom med som tidningen verkligen började expandera. Efter ett antal år tröttnade Jörgen dock på att intervjua uttråkade rockstjärnor och specialiserade sig på ett annat intresse, multimedia. Han dubbade bland annat ljud till dataspel för barn åt BBC och skötte översättningar av lastbilsmanualer och utbildning på cd-rom för Microsoft. – Kul jobb och bra betalt! Och, tyvärr: stillasittande. 2002 var Jörgen i princip orörlig ett helt år på grund av diskbråck, tennisarmbåge och sprucken blindtarm – allt på en gång. – Min son Zebulon fick ta hand om mig då, han var väl bara 8, 9 år. Efter detta mindre roliga äventyr lockade musiken igen. Rockabillybandet The Buckshots bildades och turnerade framgångsrikt i flera år. – Samtidigt utbildade jag mig till fritidsledare. Buckshots helgturnerade konstant. Den här triogrejen var inte bra, vi blev som småtjejer; alltid två mot en. Till slut var vi så trötta på varandra att vi la av. Då hade Jörgen träffat Marie, som nu är hans fru, och de startade bandet Red & Mary West & Hot Rhythm. Svängig rockabilly och country med både Jörgen, förlåt Red, och Mary som sångare

Båda uppsättningarna av Psychotic Youth har återförenats.

FOTO: ROINE LUNDSTRÖM

och frontfigurer. – Det är otroligt praktiskt att ha sin fru i bandet. Vi får åka iväg, bo på hotell och ha kul på helgerna. Tror det är bra kitt för äktenskapet, säger Jörgen. Maries rötter i Floda gjorde att Jörgen hamnade här för sju år sedan. Jörgens röst har också blivit välbekant för dem som lyssnat på hans rockabillyprogram Red West Radio i Radio Floda. Nu bor paret i en gul tegelvilla med studio i källaren och en och annan femtiotalspryl i inredningen. Jörgen arbetar som fritidsledare i Partille där han är engagerad i studioverksamhet för ungdomar. Han säljer också vintagemikrofoner som han importerar och bygger om till moderna mickar i retrodesign. – Jo, ja, jag har svårt att koppla av. Kan inte ligga i en solstol eller glo på tv någon längre stund. Är man kreativ är man aldrig arbetslös, säger Jörgen Westman. Att jobba som fritidsledare och ha bandet med sin fru blir en bra balans tycker han. Musiken är livsviktig. – Jag gillar att skriva också, men musik - det är som en varm spik rakt in i hjärtat. Så direkt. GITTAN ÖHMAN gittan.ohman@flodanyheter.se

FAKTA Namn: Jörgen Red Westman Ålder: 49 år Familj: Fru Marie, ”Mary West”. Paret har två barn vardera: 24, 30, 17 och 22 år gamla, två hundar Bor: villa i Floda Aktuell: Firar 30-årsjubileum som musiker och artist. Spelar med Red West & Hot Rhythm på Torarica i Lerum den 2 maj.

FlodaNyheter.se  –   Nättidningen med fokus på Floda www.flodanyheter.se | Garverivägen 9C, 448 31 Floda | info@flodanyheter.se CHEFREDAKTÖR OCH ANSVARIG UTGIVARE: Lennart Lauenstein TELEFON: 070-799 28 64 REDAKTION: Gittan Öhman, Helene Bergman, Josefine Myrhill (annons) | Gilla oss på Facebook! RadioFloda 91,4  –   "Som ett P4 för Lerums kommun, fast med roligare musik!" RADIO FLODA STATIONSCHEF: Mattias Lindeblad TELEFON: 0302-809014 E-POST: info@radiofloda.se WEBB: www.radiofloda.se | Lyssna på "Gomorron Floda!" – alla vardagar kl. 07 – 09 samt repris kl. 16 – 18 | Gilla oss på Facebook!


Din lokala bilglasmästare

Vi a n i d r fixa t t o k stens ! t k e r di

DROP IN STENSKOTTSLAGNING!

Ingen tidsbok nin

g!

Självris

ken är m 0 – 200 k ellan r.

ERBJUDANDE! Byt din vindruta hos oss så bjuder vi på GLASBEHAND LING (NANOTECH)

• NYA TORKARB

LAD

• FRI

LÅNEBI L

Klipp ut och tag med kupongen för att erhålla detta unika erbjudande! Gäller t.o.m. 31/5 2015.

Varmt välkomna! Jour dygnet runt

031 - 44 44 09 Lerum Färgvägen 4, Stenkullen Vi är utbildade genom Glasbranschföreningen

Mölnlycke Metodvägen 2A, Mölnlycke

www.bilglasspecialisten.se

Mölndal Argongatan 8, Mölndal Gilla oss på Facebook!


18

LOK ALPRESSEN LERUM APRIL 2015

PÅSKTÄVLINGEN Vi tackar alla barn som skickat in sina fina teckningar till oss och hoppas ni alla hade en riktigt härlig Påsk. Följande hade turen att bli dragna som vinnare och kommer få två biobiljetter var med Posten. Ett stort Grattis från oss på Lokalpressen!

Lukas 2 år

Elin 6 år © ULF FRANSSON 2011

Vinn biobiljetter! Vi lottar ut biobiljetter till tre vinnare med rätt lösning av korsordet. Vinnarna publiceras i nästa nummer den 24 maj. Vinsten kommer på posten. Senast den 10 maj vill vi ha din lösning.

Namn..................................................................................................... Adress.................................................................................................... Postadress.............................................................................................. Scanna/fota och maila in ditt svar till: red.lokalpressen@gmail.com eller posta in sidan till: Lokalpressen, c/o Larsson, Juvelgatan 7, 426 51 Västra Frölunda

Simon 6 år


19

LOK ALPRESSEN LERUM APRIL 2015 HÄLSA

Bilsemester med Som läsare av Lokalpressen Lerum får du dessa speciella läsarerbjudanden. Uppge reskoden ”LERUM” vid beställning – så får du automatiskt rabattpriset.

Ho tel La

FOTO: TEAM SPORTIA

Cykla in våren! Våren breder i rask takt ut sig i vårt avlånga land och det är hög tid att plocka fram cykeln igen. Med rätt kläder och utrustning kan man starta vårcyklingen lite tidigare. Så låt våren komma tidigt i år och rulla igång årets cykelsäsong redan nu! Aldrig har cyklandet varit så stort som nu och listan på fördelarna med att cykla kan göras nästan hur lång som helst. Det är fantastiskt smidigt, hälsosamt, snabbt, effektivt, miljövänligt, enkelt, roligt, billigt och väldigt modernt. Kanske är det tack vare alla dessa fördelar som cykling nu är mer populärt än någonsin tidigare - både som transportmedel och träningsform. Just cyklingen som träningsform har växt explosionsartat de senaste åren och inte undra på det. Det är en skonsam, rolig och social träningsform där man samtidigt kan upptäcka sin omgivning och njuta av härlig natur eller gemytlig bebyggelse - en svårslagen frihetskänsla. Har du inte redan fastnat för sporten kan vi varmt rekommendera att testa!

tiga stötar och långvarigt och kraftigt solljus eller värme är några parametrar som sliter på hjälmen. Därför är det ingen bra idé att fortfarande cykla runt med den där hjälmen du köpte 2005.........

1 barn 0-5 år gratis 2 barn 6-14 år ½ priset

Att serva sin cykel är något annat som är lätt att glömma bort. Men precis som oss människor behöver cyklar lite kärlek för att må bra. Ta därför för vana att göra en ordentlig översyn av din cykel i början av varje säsong. Att kontrollera bromsar, justera växlar och smörja vevlagren, naven och styrlagren med kullagerfett är några åtgärder som dels förlänger cykelns livslängd, men framförallt - gör cykeln till ett säkert transportmedel för dig eller dina nära och kära.

5 övernattningar

Bland Toscanas vackra kullar

2.399:-

8 dagar i Casciana Terme, Italien Hotel La Speranza ★★★ Unna dig en härlig semesterupplevelse mitt i det böljande landskapet i mellersta Italien. Toscana räknas som ett av de vackraste områdena i det stövelliknande landet, och det toscanska köket är känt över hela världen liksom regionens fina viner från distriktet Chianti. Besök t.ex. det lutande tornet i Pisa (42 km), medeltidsstaden Lucca (68 km) och badorten Viareggio (65 km). Ett besök på marmorbrottet Carrara (99 km) är också en häftig upplevelse när man är i krokarna. Gör också en utflykt till Florens (75 km) och därifrån, efter att ha insupit den vackra staden med Ponte Vecchio och Il Duomo, ta den så kallade Chianti-vägen ner till Siena (89 km) och utforska det kända vindistriktet Chianti och kanske fylla på vinkällaren.

Ankomst: Valfri t.o.m. 25/10 2015.

Pris per person i dubbelrum

3.249:-

Pris utan reskod 3.549:-

• 7 x övernattningar • 7 x frukostbuffé • 1 x typisk toscansk middag • 6 x 3-rätters middag/buffé • 1 flaska av det lokala vinet • 1 x rundvisning och provsmakning hos Tenute di Badia, samt rabatt på vin, grappa och olivolja

Weekend i Jönköping 3 dagar vid Vättern, Småland

Pris per person i dubbelrum

1.049:-

Hotel Victoria

VÅRDA DIN CYKEL

Pris utan reskod 1.199:-

3 nätter 1.549:-

1 barn 0-5 år gratis 2 barn 6-14 år ½ priset

Clarion Collection Hotel Victoria Hotellet ligger i hjärtat av Jönköping nere vid Vätterns blanka spegel och är beläget i en vacker gammal byggnad från 1882. Här bor du bara 250 meter från Centralstationen och med shopping och restauranger alldeles runt hörnet.

• 2 övernattningar • 2 x frukostbuffé • 2 x kaffe med hembakat • 2 x lätt kvällsbuffé • Fri Wi-Fi Ankomst: Fredagar och lördagar t.o.m. 6/6, samt valfri Kristi himmelsfärd 13-16/5, pingst 21-23/5 och 14/6-14/8 2015.

Idylliskt läge i Nordtyskland 4 dagar i Schleswig-Holstein

Pris per person i dubbelrum

SKYDDA DET VIKTIGASTE DU HAR

Men glöm inte bort att skydda det viktigaste du har - huvudet. Oavsett om du cyklar bland bussar och bilar eller stock och sten kan en hjälm vara skillnaden mellan en vanlig vurpa och en riktigt allvarlig olycka. Hjälmen hindrar inga olyckor men den minskar skadeeffekten om olyckan är framme. Tänk också på att hjälmar åldras. Kraf-

Speranza

Så ta chansen att njuta av en underbar cykeltur i vårljuset. Behöver du hjälp med service, ny cykel, hjälm eller något annat tillbehör är du varmt välkommen in till oss på Team Sportia på Bagges Torg i Lerum.

JESPER BRINK Team Sportia Lerum

FRÅGA JESPER OM TRÄNING OCH UTRUSTNING Jesper Brink driver Team Sportia butiken i Lerums Centrum och har mångårig erfarenhet av träning och sportutrustning. Han kommer skriva krönikor och komma med tips lite då och då i tidningen. Du kan också ställa frågor till Jesper om träning och utrustning via mail. Maila: red.lokalpressen@gmail.com

1.499:-

Gottorp Slott

Pris utan reskod 1.649:-

1 barn 0-5 år gratis 1 barn 6-14 år ½ priset

• 3 övernattningar • 3 x frukostbuffé • 1 x välkomstdrink • 3 x 3-rätters middag/buffé

Hotel & Restaurant Schimmelreiter ★★★ Det tar bara en halvtimme från den danska gränsen att köra Ankomst: Valfri t.o.m. 29/5 och i till hotellet i den lilla landsbyn Silberstedt. Både Schleswig perioden 1/10-20/12, samt fredagar i (16 km) och Gottorp Slott (14 km) är värda ett besök. perioden 5/6-25/9 2015. Enkelrum och avbeställningsskydd kan köpas till. Expeditionsavgift 89:- tillkommer. Barnrabatt vid 2 betalande vuxna.

BESTÄLL NU PÅ

Teknisk arrangör:

www.happydays.nu eller ring 020 79 33 84 Kom ihåg reskoden: LERUM

Öppet vardagar kl. 8.00-17.00


20

LOK ALPRESSEN LERUM APRIL 2015

AKTUELLT

HELENES HÅRATELJÉ Kantor Edgrens väg 14

Jag möter en kortklippt, välsminkad kvinna en solig eftermiddag på Kantor Edgrens väg i centrala Lerum. Hårsalongen är inte så lätt att hitta just nu då en ansiktslyftning är på gång, markisen med nytt namn och logotype har ännu inte kommit på plats. Inte heller någon av de andra nyheterna som Helene ännu vill hålla lite för sig själv. – Jag hade velat ha klart allt tills idag, men det hanns inte med. Men du kan i alla fall skriva det nya namnet! Salongen ska heta CUT BY ME. Det passar bra att byta namn nu när jag ändå är inne i en spännande förändringsfas! Hur kommer det sig att du blev frisör?

– Många drömmer ju om att bli frisör som barn, men så var det inte för mig. Jag jobbade på Volvo innan, men visste inte riktigt vad jag ville. Då sa en kollega till mig att jag borde bli frisör, så jag ringde runt en massa och letade upp en lärlingsplats. Det var inte så lätt, men jag gav mig inte!

Poul och Thomas

Men du måste ha haft ett intresse för färg och form innan, eller?

– Jag tror att det är medfött. Jag har alltid gillat att hålla på med håret och med make up. Jag är hantverkare och praktiker och det är en bra kombination! Hur gör du för att hinna med att gå på kurser och visningar då du jobbar ensam?

– Det hålls kurser varje vår och höst, oftast på helgerna, så det funkar bra. När det är visning är det oftast på kvällstid så då stänger jag tidigt eller till och med helt den dagen. Det går bra, jag har många stamkunder som känner mig.

FOTO: PETRA ROMAN

Vad ser du för trender inför vår och sommar?

– Det är mycket 70-tal med tunga luggar och lockigt hår. Det ser du även på mönster och tryck på tyger och annat. Jag klipper både killar och tjejer och numer är det många som vill färga och styla håret, killarna är lika noga med att vara fina i håret som tjejerna. Det är jättekul! Färgerna är inte lika starka som de var på exempelvis 80-talet men ändå väldigt snygga. Många vill fortfarande ha extensions också, alltså hårförlängning, och Hollywood looken med långa, svallande lockar håller i sig bland unga.

Vad är det absolut roligaste med ditt jobb?

– Skapandet, att det hela tiden händer något både med trender som material men också att jag träffar så otroligt många intressanta människor. Jag har förmånen att följa många liv och öden, många kunder känner mig lika väl som jag känner dem. Det är fördelen med att jobba ensam, det blir väldigt intimt för ingen annan hör vad du berättar! PETRA ROMAN

FOTO: PETRA ROMAN

HERRFRISÖREN Aspenäsvägen 4 Hur kommer det sig att du blev just frisör?

Poul: Det verkade roligt och så gillar jag den sociala biten. Jag har jobbat som frisör i 53 år och aldrig haft en sjukdag! Nu börjar tredje generationen komma hit och klippa sig, det är kul. Thomas: Det verkade roligt, jag har en nära släktning som arbetade som frisör och jag tycker det är kul att jobba med hår. Vad är det absolut roligaste med ditt yrke?

Poul: Det sociala, alla gånger. Det handlar inte om pengar, det handlar om relationer. 90-95% av våra kunder är stammisar och vissa av dem har blivit gamla och sjuka och orkar inte ta sig hit längre. Då åker jag hem till dem! Det ska liksom vara som det alltid har varit, ”Palle ska klippa mig”. Thomas: Jag säger detsamma, det sociala. Man träffar så otroligt många olika människor. När du tar över efter Poul, kommer du då fortsätta att åka hem till era stammisar om de inte kan ta sig hit?

Thomas: Ja, det kan jag absolut tänka mig. Men nu har vi också bra trösklar och en ramp så det är enkelt att ta sig

hit om man sitter i rullstol till exempel. Det är jättefina lokaler! Deltar ni någonsin i kurser för att hålla er uppdaterade med trender, nya tekniker och så vidare?

Thomas: Njae, trender håller man väl lite koll på, men vi kör ju bara klippning. Vi kan göra slingor om det skulle vara så, men annars är det klippning och enbart Drop-In, det har funkat bra i alla år. Poul: Nä, inga kurser för mig, jag är för gammal! Jag klipper på rutin och det verkar ju funka ganska bra! Är någon av er specialiserad på någonting eller hur var det när ni utbildade er?

Poul: Jag började som lärling i Danmark när jag var femton, sen har jag aldrig jobbat med något annat. Det var så man gjorde då. Men jag är både damoch herrfrisör, man utbildar sig till både och. Thomas: Jag är också både- och men som sagt, vi kör ju bara herrklippning. Om det kommer en tjej eller dam som vill klippa sig säger vi nej. Det står ju Herrfrisören på dörren. PETRA ROMAN

Bröllop

Golf

Fest & Möten

Aktiviteter

Konferens

Spabad


21

LOK ALPRESSEN LERUM APRIL 2015

KALENDARIUM

VAD HÄNDER I LERUM? Har du tips på evenemang eller aktiviteter som du vill dela med dig av  –  maila till oss på red.lokalpressen@gmail.com. Införandet är kostnadsfritt och införes i mån av plats.

SÖNDAG 26 APRIL

Kvarndag med Vårmarknad Hillefors grynkvarn är en havregrynskvarn som började att tillverka havregryn i slutet av 1800- talet. Verksamheten pågick till 1987. I dag visar Hillefors grynkvarns museiförening anläggningen där alla maskiner finns kvar så som grynaren lämnade dem. Vi visar också en film om hur det gick till att göra havregryn. På vårmarknaden kan du köpa olika hanverksprodukter och ta en fika medan du under eftermiddagen lysnar på Trenne Trallare som underhåller med sina visor. TISDAG 28 APRIL

Bokcafé i Floda Personalen bjuder på kaffe och boktipsar om nya och gamla favoriter. Floda bibliotek kl 17.30–19. Fritt inträde.

TOR DAG 30 APRIL

SÖNDAG 24 MAJ

Valborg på Nääs slott

Ekohus – om att bygga hållbart

Floda Missionskyrka kl 20. Fri entré. Arr: Floda Missionskyrka, Nääs & CO.

Teoridag om att bygga hus med sunda och hållbara material och tekniker. 950 kr

FREDAG 1 MAJ

Gråbo Talangen 2015 Talangjakt för dig mellan 9-18 år, man tävlar i kategorierna Bästa Sång, Bästa Entertainer och Bästa Dans. Sista anmälan den 17 april, begränsat antal platser. Läs mer på http://grabo.nu/talang

5 maj TISDAG 5 MAJ

1–3 MAJ

VInprovning

Tänk och snickra kök

Klassiska Bourgogne på Aludden Prôvidore i Lerum. Provning av olika viner från Bourgogne på Resataurang Aludden Pôvidore i Lerum.

För dig som vill bygga nytt, anpassa eller »modernisera« ett befintligt kök. Ledare: Manne Swedberg 1 950 kr

SÖNDAG 10 MAJ

Hobbymarknad och Swap 2015 i Förbohallen/Stenkullen

Konsert

I det lilla galleriet vid Nääs turistinformation visas under sommaren 2015 en utställning med bilder av naturfotograf Håkan Jernehov. Öppet lö-sö under maj och september. Alla dagar juni-augusti. Alltid 11.00-16.00. LÖRDAGAR & SÖNDAGAR I MAJ

Guidade visningar av Nääs slott

Lerum Vocalis och Skepplanda Blåsorkester. Larmet i Lerums Missionskyrka kl 18. Kaffeservering & lotter. Fri entré. Arr: Studieförbundet Vuxenskolan och Lerum Vocalis. LÖRDAG 16 MAJ

MÅNDAG 4 MAJ

Vernissage

TORSDAG 30 APRIL

Symfoniorkesterkonsert

Valborgsfirande

Dergårdsteatern kl 19. Biljett 60 kr/vuxen, 40 kr/skolungdom via www.ticnet.se. Läs mer på lerum.se/kulturskolan. Arr: Kulturskolan i Lerum och Partille.

Vårsalongen 2015. Konstfabriken, Hedefors. Arr: Konstfabriken, Kultur & Fritid, Studieförbundet Vuxenskolan.

Vi välkomnar våren vid Östad församlingshem med sång och tal utomhus samt valborgsmässobrasa. Fortsättning inomhus med kaffe, musik och sång samt lotteri. Arr: Hembygdsföreningen.

Fotoutställning Nääs Slott

Besök Nääs slott - en av Sveriges bäst bevarade 1800-talsmiljöer.

SÖNDAGEN 3 MAJ

Vi önskar alla välkomna till Gråbo Modellflygklubbs årliga hobbymarknad, som nu arrangeras för 28:e gången. Kl 10.00 - 14.00. Varmt välkomna till Förbohallen i Stenkullen!

MAJ - SEPTEMBER

LÖRDAG 16 MAJ

Betonggjutning MÅNDAG 4 MAJ

Symfoniorkesterkonsert Dergårdsteatern kl 19. Biljett 60 kr/vuxen, 40 kr/skolungdom via www.ticnet.se. Läs mer på lerum.se/kulturskolan. Arr: Kulturskolan i Lerum och Partille.

Vi lär oss att gjuta fågelbad och andra trädgårdsdekorationer i betong. Plats: Grönebacke 7, Floda kl 10-13.30 Ledare: Dragana Pranjic, 495 kr TISDAG 19 MAJ

Teknikkväll på biblioteket ONSDAG 6 MAJ

Vandring cirka 3 timmar i Sävhult

11 maj

Ta med fika. Samling kl 10 vid Floda station, pendelparkeringen. Arr: STF-Lerum Partille, Naturskyddsföreningen, Lerum.

Vi visar bibliotekets digitala tjänster och hjälper till med t.ex. e-böcker. Ingen anmälan, fri entré. Gråbo bibliotek kl 17.30. Arr: Biblioteket, Studieförbundet Vuxenskolan. TISDAG 19 MAJ

100-åringen som försvann ONSDAG 6 MAJ MÅNDAG 11 MAJ

Argentina – Valar, Tango och Bältdjur

Empir - stilhistoriskt föredrag

Seppo Rappinoja tar oss med på en fantastisk tur till det kontrastrika Argentina. Lerums Missionskyrka kl 13. Entré 50 kr. Arr: LPU.

Empir är en av de inredningsstilar som konsthistorien delar upp vårat sätt att inreda. Populärt under 1800-talets första hälft i välbärgade hem. Mahogny med förgyllda detlajer och textilier i starka färger är specifikt för empiren. Finare salonger inreddes med föremål i brännförgylld brons och av porfyr. I Stockolm lät dåvarande kungen, Jean Baptist Bernadotte, uppföra en byggnad helt inredd i empir - Rosendalsslott på Djurgården. På Nääs slott finns än idag den Stora salen inredd i empir av högsta kvalitet. Här finns också spelar av spegeltillverkaren Bylander i Göteborg som är kända för sina empirspelgar. Erik Billén, värdringsman vid Bukowskis i Göteborg och skribent vid tidskriften Antik & Auktion, berättar och visar bilder. Plats: Södra flygeln, Nääs slott. kl. 18.00 - 20.00 inkl. fikapaus 100.kr/pp Begränsat antal platser. Förboka en plast på telefon: 0302-30898 eller mejl: gunilla.hallset@naas.se

Kulturskolans musikalelever. Dergårdsteatern kl 18.30. Biljett 60 kr/vuxen, 40 kr/skolungdom: ticnet.se. Läs mer på lerum.se/kulturskolan. Arr: Kulturskolan Lerum.

22-24 maj

TORSDAG 21 MAJ TORSDAG 7 MAJ

Teknikkväll på biblioteket

Allsångskväll med underhållning, kaffeservering och lotter

Vi visar bibliotekets digitala tjänster och hjälper till med t.ex. e-böcker. Ingen anmälan, fri entré. Floda bibliotek, kl 17.30. Arr: Biblioteket, Studieförbundet Vuxenskolan.

Fri entré. Parasollen, Gråbo kl 19–21. Arr: Nääs Dragspelsklubb, Studieförbundet Vuxenskolan.

FREDAG 22 MAJ LÖRDAG 9 MAJ

Bygga med lera för den nyfikna

Arbetsdag på Muséet

Nygamla eko-byggtekniker som kubb, lättlera, flätverk av lera och lerklining. Ledare: Ulf Henningsson 950 kr

Besök hantverkarna på Bävsjöryd Såg, en välbevarad remdriven ramsåg 2,5 km från Lerums C. Kl 10–14. Fri entré, medtag gärna egen fika. Arr: Lerums Byggnadshytta.

LÖRDAG 23 MAJ LÖRDAGEN 9 MAJ

Gör din egen el – off-grid

Invigning av Mellanstora Gråborundan

Vad krävs för att du ska kunna få el från sol, vind, vatten och trä? Ledare: Andreas Ohlsson 950 kr

Kl 11.00 -13.00 invigs Mellanstora Gråborundan. Välkomna på en dramatiserad guidning av den drygt 3 km långa promenadslingan. Fröken Agda Eriksson tar täten och hela familjen är välkommen att följa med. SÖNDAG 10 MAJ

Schlagerkörens vårkonsert Skallsjö församlings kör sjunger in våren.

SÖNDAG 24 MAJ

22-24 MAJ

REKOfestival Under festivalen kan du delta i workshops, föredrag och kurser. Det är en salig blandning av gammal och ny teknik, handens kunskap, teori och praktik, tips och råd. Kom hit, dela med dig och var en del av en rörelse för förändring till ett mer hållbart samhälle under roliga och festliga former. REKOfestivalen är inne på sitt andra år och vänder sig till dig som tycker det är kul och är intresserad av en kombination av gammal och ny kunskap och metoder, så att vi på ett klokt sätt sparar både i plånboken och miljön. Ta del av programmet på www.slojdochbyggnadsvard.se/reko

Vandring 10–12 km (ca 5 tim) i Vättlefjäll Ta med matsäck för två raster. Vandrarkängor eller kraftiga promenadskor. Samling kl 9.35 vid Lerum station för samåkning.

FÖR MER INFO: www.sv.se/lerum, www.lerum.se/evenemang


22

LOK ALPRESSEN LERUM APRIL 2015

GRÅBO.NU

Vi gör påskfint vid torget! Påskfirande på torget Medskapandegruppen i Gråbo bjöd på tisdagseftermiddagen in till att vara med att göra fint vid Mjörnbotorget inför påsken. Det blev en stunds härlig arbetsgemenskap tillsammans med sopborstar, rensverktyg, Vi planterade, sopade, snyggade till. Snart skall även flisen både på torget och i resten av Gråbo även sopas upp av kommunen.

Missionskyrkan, Svenska kyrkan och Centrumkyrkan bjöd på kyrkkaffe, påsksånger och påskens budskap på Mjörnbotorget under påskdagen. Efter gudstjänsterna i de tre kyrkorna så sammanstrålade man på torget till en gemensam manifestation. I samband med manifestationen så in-

vigdes även Kyrkornas bänk för det goda samtalet, tanken är att man här skall kunna möta en pastor, präst eller diakon för att samtala om det som ligger på ens hjärta. Många slöt upp och det blev en mycket positiv samling som gav mersmak inför kommande år

Jag lyssnade till kvittrande fåglar, porlande bäckar och knakande kvistar under fötterna. En sagolik runda i blandad terräng som passar både den som går och den som vill springa. Vi har helt enkelt fantastiska strövområden här i Gråbo och för var dag som jag upptäcker en ny runda, så blir jag mer och mer förtjust i Gråbo och känner mig mer och mer hemma här. Turen runt den lilla sjön utan namn, döpt till Lillsjön i min familj, som ligger vid Lugnets Hage är också en nyfunnen förälskelse. På sina ställen ordentligt kuperad och passar ypperligt bra för terränglöpningsträning. Drygt en kilometer är det runt Lillsjön och det gör att den funkar extra bra för att träna terrängintervaller. Våren är ljuvlig och jag tillbring-

ar mycket av min lediga tid utomhus. Gåendes eller springandes så rensar det mina tankar, fyller mig med ny energi och får mig att bli så där härligt trött varje kväll.

Flera av våra politiker hade slutit upp, bland annat våra tre kommunalråd från Gråbo, Eva Andersson, Lill Jansson och kommunstyrelsens ordförande Dennis Jeryd, som här ses dokumentera arbetet.

En ny och fräsch Gråboflagga sattes upp som ersättning för den gamla som blåst sönder i vinter.

Efteråt bjöds det på kaffe i Centrumkyrkan, Rose-Marie Carlsson serverade och Bonum och Lailas konditori stod för tilltugget.

Det blev en rolig stund tillsammans, här ses kyrkoherde Mattias Algotson testa Gråboflaggan före upphissning. Vi vill tacka alla som kom och bidrog på olika sätt för att göra vårt centrum fint inför påsk.

Vår underbara vår Är jag ensam om att älska våren? Tror knappast det. Varje vår inser jag samma sak, vad jag har saknat ljuset, dofterna och ljuden. Den där tröttheten, likgiltigheten och nedstämdheten är som bortblåst. Nu är det vår och allting börjar om igen. Min förundran och tacksamhet över att bo i ett land med fyra årstider och glädjen över detta blir faktiskt inte mindre med åren utan växer ständigt. Igår var jag ute på en lång promenad, 12 km, här i Gråbo. Som relativt nyinflyttad Gråbobo så känner jag inte till trakterna så väl ännu. Jag har gått och sprungit elljusslingan, men aldrig provat övriga rundor. Igår provade jag 8 km, Lövsjöspåren. För er som ännu inte gått

den rundan, gör det bums. Vilken miljö och vilken blandad terräng. Du går längs med vatten, bland charmiga torp, mitt i skogen, över stock och sten, på grusstigar, över spångar och porlande bäckar. Helt ljuvligt! I nästan två timmar gick jag med ett stort leende och bara njöt.

Vi syns bland porlande bäckar! Våriga hälsningar ANNELIE WENGSTRÖM


R

BILSEMESTE

Vinn semestrar för 15.000:-

rum får du kalpressen Le Lo av re sa danden. Som lä lla läsarerbju ing dessa specie vid beställn en ”LERUM” od . sk et re is pr ge tt pp ba U tomatiskt ra – så får du au

Gå in på www .happydays.nu och se, hur du kan vin na presentkort på semesterupple velser med Ha ppydays

WeinBergHotel Nalbac

h

Vinhus i Moseldalen

Pris per person i dubbelrum

3.099:-

6 dagar på hotell/vinhus i Reil, Tyskland

WeinBergHotel Nalbach ★★★ Vinbyn Reil har i mer än 1000 år legat som en liten pärla mitt på världens kanske mest pittoreska flodväg. Här slingrar sig Moselfloden fram bland borgruiner, medeltidsidyller och branta vinterrasser med allt vad du kan önska dig av en semester i detta vackra område som även inkluderar höjdpunkter såsom båttur och vinprovning. Du bor på WeinBergHotel Nalbach, där familjen Schütz förutom sin egen vingård även driver detta trevliga hotell, som ligger några hundra meter från Moselfloden. Här får du en introduktion i områdets vintraditioner som WeinBergHotel Nalbach själv är en del av. Se också fram emot att besöka ett lokalt snapsbränneri, där du kan se hur de förvandlar naturens råvaror till starka gyllene droppar. Dessutom har du möjlighet för att koppla av på hotellets wellnessavdelning, där du kan ta ett uppfriskande dopp i inomhuspoolen, med utsikt över vinmarkerna. Oavsett årstid så är Reil ett möte fyllt med äkta Moselromantik, och med massor av fina utflyktsmöjligheter. Prova att vandra på någon av vandringsstigarna som utgår från hotellet, gå längs med Moselfloden och genom de frodiga vinterrasserna som växer ända upp till utsiktsplatserna, där du kan ta en paus och njuta av den storslagna utsikten. Besök t.ex. vinmuseet i Reil (0,5 km).

Ankomst: Söndagar t.o.m. 25/10 samt 25/5 2015.

Sommar på herrgård nära Vänern Också vår och höst, 6 dagar i Vargön, Vänersborg se mer på www.happyda 1 barn 0-5 år gratis 1 barn 6-14 år ½ priset

ys.nu

Ronnums Herrgård

Hotel Austria

Pris per person i dubbelrum Barn

gratis

2 barn 6-11 år gratis

Pris per person i dubbelrum

2.899:-

Pris utan reskod 3.199:-

Ronnums Herrgård ★★★★ Välkommen till denna klassiska herrgård, fylld med tradition och anor från 1300-talet, njut av promenader, sol och bad längs Vänerns vackra stränder. Besök Vänersborg (5 km) och Trollhättan (13 km).

Sommar i Tyrolen 8 dagar i Söll, Österrike

• 5 övernattningar • 5 x frukostbuffé • 5 x eftermiddagskaffe • 3 x 2-rätters middag Ankomst: Söndagar 14/6-23/8 2015.

Sommar på danskt strandhotell 3 dagar på Själland 1 barn 0-2 år gratis. 2 barn 3-11 år ½ priset.

Pris per person i dubbelrum

1.299:-

3 nätter 1.8

99:-

Kobæk Strand Hotellet har ett unikt läge för en sol- och badsemester, njut av de ljumma sommarkvällarnar med utsikt över havet. Besök t.ex. Vikingaborgen Trelleborg (21 km) och nöjesparken BonBon-land (44 km).

BESTÄLL NU PÅ

• 2 övernattningar • 2 x frukostbuffé • 2 x 2-rätters middag/buffé • Rum m. balkong eller terrass Ankomst: Måndag till fredag i perioden 25/6-10/7 och 10-14/8 2015.

3.449:Pris utan reskod 3.749:-

• 7 övernattningar • 7 x frukostbuffé • 6 x 3-rätters middag • 1 x middagbuffé med lokala specialiteter Hotel Austria ★★★ • Rabatt på entré till Orten Söll ligger mitt i den vackraste tänkbara kuliss i 3 sevärdheter

Tyrolen med utsikt över de mäktiga alptopparna Wilder Kaiser och Kitzbühler Horn. Besök t.ex. St. Johann (21 km) Ankomst: Lördagar 23/5-22/8 2015. och glaskonststaden Rattenberg (29 km). Kuravgift EUR 2 per person (över 15 år)/dygn.

Hansastaden Stralsund 4 dagar i Nordtyskland 4 nätter från

1 barn 0-6 år gratis. 3 barn 7-12 år ½ priset

Pris per person i dubbelrum

2.099:-

Pris utan reskod 1.449:-

Kobæk Strand

Pris utan reskod 3.399:-

• 5 övernattningar • 5 x frukostbuffé • 5 x 4-rätters middag • 1 x vinprovning • 1 x besök på snapsbränneri • 1 x båttur på Mosel • Choklad på rummet vid ankomst

Arcona Hotel Baltic

Arcona Hotel Baltic ★★★★ Hotellet ligger ett stenkast från den gamla stadsdelen och hamnen i hansastaden Stralsund, mitt i den tyska legendariska stämningen, frisk havsluft och 800 års historia. Passa på att ta bron över till Rügen.

Expeditionsavgift på 89:- tillkommer. Förbehåll för tryck- och prisfel samt utsålt. Avbeställningsskydd kan köpas till. Barnrabatt vid 2 betalande vuxna.

1.749:-

Pris utan reskod 1.899:Res 1/10-31/12 och spara 50:-

• 3 övernattningar • 3 x frukostbuffé • 2 x 2-rätters middag • Happy hour varje dag • Rabatt på bowling, greenfee samt entré till stadens badland och havsmuseum Ankomst: Valfri t.o.m. 28/5, samt i perioderna 1/6-21/12 och 26-27/12 2015. Landhaus Sterdebüll Teknisk arrangör:

www.happydays.nu eller ring: 020 79 33 84 Telefonerna är öppna vardagar kl. 8-17

Kom ihåg reskoden: LERUM


SOLGLASÖGON

MED DIN STYRKA

PAKETPRIS Fr.

995 KR

Kom in så berättar vi mer!

3 FLASKOR LINSVÄTSKA

ENDAST

150 KR 3 st. Extend 355 ml. Ord. pris: 225 kr

KÖP TVÅ PAR GLASÖGON OCH FÅ ANDRA PARET FÖR HALVA PRISET!

HALVA*

PRISET! * Halva priset gäller billigaste paret

Boka en tid redan idag! Brobacken 3, LERUM Tel: 0302-138 83 BACKAPLAN Backa 2 (Coophuset) Tel: 031-23 98 88 KUNGSBACKA Borgmästareg. 8 Tel: 0300-56 32 80 KÅLLERED K-Gallerian Tel: 031-795 22 30 MÖLNLYCKE Allén 4 Tel: 031-50 88 95 OLSKROKEN Redbergsvägen 17 Tel: 031-19 84 70 SISJÖN Stora Åvägen 18 Tel: 031-68 25 88

För öppettider, se: www.optikkallaren.se

Gratis synundersökning Utförs av optiker som är legitimerade av Socialstyrelsen

Värde 395 kr Värdechecken gäller för synundersökning för glasögon. Inget köptvång. Gäller ej för linskontroll. Intyg, recept etc. debiteras.

Synundersökning bokar du enkelt på www.optikkallaren.se

Profile for Lokalpressen

Lokalpressen lerum nr 4 2015  

Lokalpressen lerum nr 4 2015  

Advertisement