Page 1

LRD OGAN

RY

[SELECTED WORKS]


C

ONTENTS

C

OMMUNITY

The Public Library at West Sansom Patch Adams Free Health Clinic- Philadelphia Food Commons at 2803 West Fletcher Visitor Center at the Swiss Residence Archaeological Institution of Philadelphia

R B S D

ESIDENTIAL

Justitia Row Homes

UILD

Mosaic Wall Sconce

KETCH

Rome Analysis

ETAILS


COMMUNITY

The Public Library at West Sansom Intent: Create a beacon at the end of Sansom street in the form of a public library-- the design of such library creates an explorative experience for new and returning users. “The physical engagement of the Atrium, in both Library circulation and program placement, seeks to emulate the active and processional qualities of Sansom street, the Avenue of Activity.” The street acts a central point of convergence and social gathering between venues; this concept manifests itself in the architecture of the atrium. Whereas a conventional atrium design would be defined by the bounds of surrounding mezzanines, the design approach I’ve taken is one in which multilevel mezzanines protrude into and bridge across the atrium, allowing activity and physical circulation to occur in and throughout the atrium rather than around it.


Left: Interior is defined by two juxtaposing spatial qualities found in the atrium and mezzanines. The atrium is bright, open and articulated with a dia-grid space frame structural system---a socially active space compared to the more austere and quiet atmosphere created within the stacks and special collections located on the mezzanines. 1/2” scale model shows materiality, dia-grid steel roof structure and shelving units. Below: 1/2” scale entry model to show materiality and inhabitable outdoor space. Entry sequence addresses the change between street level and main entrance through terracing. The grass covered levels act not only as an extension of the main entry steps, but also as user friendly green space to sit, relax and read in. Hand cut slate, concrete, cement board, basswood, travertine marble, granite and greenery are used to create an accurate depiction of a contemporary, “urban earth” entry sequence.


Fitness

ARD N BOULEV

Cafe

PEDESTRIA

Administration

Optical & Dental General Health

Pediatriccs

Dessiggn Proppossal 1729 W. Allegheny Ave.


COMMUNITY

Patch Adams Free Health Clinic- Philadelphia Intent: Bridge the gap between Westmoreland and West Allegheny neighborhoods through an experiential procession through nature. The resulting architecture manifests in the form of a health clinic atmosphere that is warm and inviting in which the surrounding landscape is an integral part. Working with the Patch Adams nonprofit organization, the project seeks to combine aspects of a health care co-op with a fully functioning agricultural co-op. Given a 5 acre abandoned industrial site, the design strategy locates the clinic building in the center of the site, amidst the urban farm. By doing so, the building is “dually approachable” from either neighborhood, by means of a centralized pedestrian boulevard. From this boulevard extends winding footpaths that promote physical exploration and engagement of raised planters, greenhouses, orchards and farmers markets. The result is a village like atmosphere along the path and in the clinic; reinforcing the abandonment of typical “sterile” institutional architecture and moving towards a more personalized and comfortable approach to medicine.

Proposed Site- 1729 W. Allegheny Ave


Private waitingg room and reelaaxation garden g

Interior View: Fitneess wingg unto tranquility q y garden g

SECTION PERSPECTIVE


3/4� sectional model showing structure, HVAC, and materiality of both the interior and exterior of the clinic. Left: Exposed duct work in atrium space ties into air handling unit which is concealed above a cloud ceiling system which also spatially defines the cafe. Bottom Left: Pedestrian boulevard is composed of permeable paving with a dynamic pergola of bright fabric canopies. Center: Workout room. Exposed concrete wall acts as a passive cooling/heating device for the space. The wood ceiling system provides a warm contrast to the rough feel of the concrete. Below: The dark color of the stained concrete floor grounds the space, whilst the stark white walls reflect natural light. This combination draws the eye to the rich browns of the exposed timber framing.


28th Street

COMMUNITY

29th Street

Food Commons at 2803 West Fletcher Intent: The food-oriented community center emphasizes the importance of locally grown produce, in an urban setting, by integrating a lush educational garden and farmer’s market as the pinnacle of the overall design. The proposed Food Commons, located in Philadelphia’s Strawberry Mansion neighborhood, would seek to incorporate pre-existing community staples-- health center, baptist church, and elementary school, into the overall design. By creating a natural bridge-- in the form of an earthwork ramp between 28th and 29th streets, users will be drawn through the site to the educational garden, the main feature of the program. From here, they will observe firsthand how food goes from the garden to the on site kitchen, dining, and market areas. The landscape articulates a path for all users to follow, linking elements of program centered around the community garden.


A facade system composed of 6�x 6� treated wood blocks, is used to create a permeable building skin. Models show how the variation in space between the wooden blocks allow for very deliberate amounts of light and view into the corresponding areas of program. For example the dining hall features large openings for views to the community garden, whilst smaller openings are located in kitchen, storage, and lounge areas where ample natural light is the primary concern.


1/8th scale model of Swiss Residence


COMMUNITY

Visitor Center at the Swiss Residence Intent: Visitor center seeks to create an experience in which the views of the Washington monument dictate interior layout and organization-designed as an aesthetic accompaniment to Steven Holl’s architecture.

Steven Holl’s Swiss Residence

The visitor center design began with an extensive case study of Steven Holl’s Swiss Residence, located in Washington DC. All aspects of the composition were studied and reproduced in a variety of media including hand drafted schematics and an 1/8” model to show interior program and exterior materiality. Holl’s over arching scheme of transparency and translucency creates specific view corridors that highlight the Washington monument from within. The exterior cladding of poly carbonate panels contrasts the dark stone used to denote entry--- the materials reminiscent of the snow capped Swiss Alps.

Proposed Visitor Center


N

LEGEND (Existing Master Plan) 1- Swiss Residence 2- Guesthouse 3- Swiss Embassy (New Addition) 4- Proposed Visitor Center


Schuylkill River

Structural Bands

Single Force Shapes Multiple Buildings


COMMUNITY

Archaeological Institution of Philadelphia Intent: The design seeks to create an architecture in which building form denotes a heirachal relationship between archaeological dig and interior program arrangement. Given a site along the Schuylkill River in Philadelphia’s Fairmount Park, the program needed to incorporate aspects of both a functioning archaeology dig and public museum. Combined, all the programmatic elements would have been very intrusive to both the riverfront site, as well as any proposed dig. As a response, my design pulls the program apart into four smaller building units, in doing so this allowed a distinction to be made between public exhibition/educational spaces and scientific support spaces for the archaeological dig. The digs are placed in the middle of the complex, therefore creating a condition in which tthe public can observe and interact with the dig both insid inside and outside dee of the various buildings.

Facade Response to Adjacent digs


UP

PROGRAM AXON PRIVATE - PUBLIC - EGRESS

FIRST FLOOR

SECOND FLOOR

THIRD FLOOR


Justitia Row Homes RESIDENTIAL

Intent: The placement and form of this series of 6 row homes not only preserved the “Justitia” mural, but also facilitates physical and visual engagement of the mural from each individual unit. The site is located within Philadelphia’s Rittenhouse Square district, an area known for parks and recreation as well an epicenter of the cultural and performing arts. Formerly developed with row homes, and currently being used as a parking lot, the most striking feature of the site is a mural entitled “Courtyard of Justice”-- a commission under Philadelphia Mural Arts program. Rather than build a typical block of row homes along the established city grid and cover the mural, the proposed site strategy places six row homes in a way that preserves and celebrates the mural. The mural furthermore influences program arrangement of each unit, as spaces within each unit have framed views looking unto the mural.

1

1

2

2

3

3

4

4

5

5

6

6

Typical Row home block

Staggered Row home block


8"

5"

1" 42

1" 42

6"

2"

2"

2"


B Mosaic U WallI Sconce L D

Using wood, mosaic back splash tile, plexi-glass, and two under cabinet puck lights, this art deco inspired wall sconce gives off a soft indirect, diffused light.


SKETCH


SKETCH


1" Stucco

Metal Lath w/Sheathing Membrane

3/4" Plywood Sheathing

4" Light Guage Steel Framing Channel

2" Steel Angle Welded to column

4" Precast Concrete (Interior)

4" Precast Concrete (Exterior)

3" Rigid Insulation Sandwiched btwn. Precast Concrete 3" Oak Baseboard Molding

1/2" Steel Rebar Continuous through rigid insulation to tie interior and exterior casts together

3/4" Oak Hardwood Flooring 4" Site Cast Concrete Slab 1/2" Floor Underlayment 6" Gravel Bed

6" H.S.S column square profile

Synthetic Sh

Aluminum Finish Column Cap

Fixed Alu

4" Site Cast Concrete Slab Interior Alum 5/8" Steel Column Base Plate

6" Lag Bolt Embedded into footing

6" Gravel Bed 1/2" Mortar Bed To Secure to Footing

1/2" Steel rebar

Concrete footing Top to extend above grade to meet aluminum finish column cap base

12" Concrete Footing

4" Preca

Sandwiched btw


DETAILS 4" Brick 1/2" Gypsum Wall Board

2x8" Wood Rainscreen Panel Channels to recieve panel clips

1" Air Space Moisture Barrier

Vapor Barrier

Rainscreen Panel Clip Mounted to 3/4" Plywood Sheathing Aligned with 2x8" Framing

2" Air Gap

6" Fiberglass Batt Insulation Vapor Barrier

Metal Tie

1/2" Gypsum Wall Board 3" Oak Baseboard Molding

6" Fiberglass Batt Insulation

Water Proof Membrane

2x6" Light Guage Steel Framing Stud sp @ 16" o.c.

5/8" Exterior Gypsum Sheathing

2x6" Wood Stud Sp. @ 16" O.C.

3/4" Oak Hardwood Flooring 3/4" Plywood Sub Floor

Building Wrap 2x8" Sill Plate 3/4" Plywood Sheathing 3/4" Oak Hardwood Flooring

Weep Hole sp. @ 16"

1/8" Foam Floor Underlayment Continuous Aluminum Flashing

Sill Bolt, Cast into Foundation Sp. @ 72" O.C.

Silicone Sealant 7/8" Steel Furring Hat Channels

8" Site Cast Concrete Foundation Wall 4" Concrete Floor Slab

2" Poly-Iso Rigid Insulation w/Moisture Barrier

Continuous Alum. Flashing Crushed Stone

6" Drainage Pipe with Filter paper

1/2" Gypsum Wall Board 10" Light Guage Steel Joist 10" Fiberglass Insulation

4" Crushed Stone

Curtain Glass

2" Aluminum Mullion 12" Concrete Footing

10" Light Guage Steel Channel Double Nested 8" Light Guage St Steel Channel 10" Structural Steel C-Channel 6" Steel Angle Field welded to 10" Structural Steel C-Channel 1x4" Blocking


Precast Concrete Capstone

terior) 3/4" Mortar Bed

Through Wall Flashing Embedded in Mortar

insulation r casts together

Metal Counter Flashing Let into Masonry

ab Cant Strip 4 Ply Roofing Membrane 2" Tapered Rigid Insulation

Synthetic Shim / Leveling Sealant Thermal Break

Aluminum Skylight Casing

Fixed Aluminum Window Head Oak Skylight Casing Attach to Double Nested Channel

Double Glazing

Double Nested 10" Light Guage Steel Channel

Attac 10

Interior Aluminum Window Casing 2" Oak Casement Trim num g

num g

Exterior Aluminum Window Casing

7/8" Steel Furring Hat Channels 1/2" Gypsum Wall Board

1/2" Steel Rebar

10" Light Guage Steel Joist sp. @ 16" o.c.

4" Precast Concrete (Interior)

6" Steel Angle Cast into concrete wall Field weld joists to angle 4" Precast Concrete (Interior) ncrete

Aluminum Sill

1/2" Steel Rebar Continuous through rigid insulation to tie together interior and exterior casts

Beveled Aluminum Sill w/ Flashing

3" Rigid Insulation Sandwiched btwn. Precast Concrete 3" Rigid Insulation Sandwiched btwn. Precast Concrete

4" Precast Concrete (Exterior)


1" Stucco

DETAILS 1/2" Gypsum Wall Board

Metal Lath w/Sheathing Membrane 3/4" Plywood Sheathing

7" Fiberglass Batt Insulation 1x6 Finished Oak baseboard molding 6" Lag Bolt to secure base plate to foundation 2x8 Wood Base Plate 1x2 Furring Strip Aluminum Flashing w/ drip edge

3/4" Finished Oak Hardwood Flooring 3/4" Plywood Floor Sheathing Edge to overlap Foundation wall 2x10 Wood Ledger Board Secured to foundation with 6" Lag Bolt

3" Concrete floor slab on 1" Steel decking

10" deep W-wide flange steel joist L-angle bracket- 3 bolt connection

6" Expansion Bolt To secure angle bracket to foundation wall

2x10 Wood Floor Joist sp. @ 16" O.C.


Rhino model analysis of inhabitable double skin facade (left), and acoustical ceiling and HVAC components construction used in the Kursaal Center. Based off of photographs, sections, and readings.


DETAILS Rhino model analysis of ball/socket structural connection used for “V-shaped double hinged arch� bracing in the Petronas Towers. Model is based off of photograph & readings.


2”x6”” Stainless Mullions

Integrated gutter, downpipe to be encased in column cover Tarmat membrane roofing Moisture Barrier 4” Poly-Iso rigid insulation 4” Metal Decking 6” Thick Slab cast concrete 18” Steel, capped column w/ downspout

Rhino model of integrated gutter system and glass roof/facade connection for the Public Library at West Sansom. After modeling the facade and roof connection on Rhino, a full scale model was constructed using wood, aluminum, angle brackets, bolts, rubber gaskets, plexi-glass and silicone sealant to simulate field construction methods.


DETAILS


Logan R. Dry-- Portfolio  

A selection of both current and past design work over the past 4 years at Philadelphia University.

Advertisement
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you