Page 1

Lisa Robins Architecture Portfolio

2


table of contents

about me

3

Windcatcher House

5

Prep

9

The Beacon

15

Chicago Children’s Museum

19

Modern Dance Performance School and Theater

25

ZEN Bathhouse

29

Sketches

34

Photography

38

1


about me

Growing up in Chicago, I found my passion for architecture at a very young age. From creating complex housing for my dolls as a young child to exploring Chicago’s vast city with all its architectural gems, I developed a deep appreciation for what would turn into my future chosen profession; architecture. Through studying drafting first in high school, then architecture at the University of Illinois, Urbana-Champaign, and continuing with my Masters at the University of Colorado, Denver, I have come to realize that architecture is not just a profession, but also a passion and a way of life.

Not only has the education I received taught me how to design an inhabitable space, it also has shown me how to address problems, deal with challenges, and discover unconventional solutions in a creative and sensitive manner. Architecture has taught me how to look at the world through eyes of someone who wants change and has the tools and enthusiasm to do so. Through my exploration of architecture, I have discovered that my true happiness is in seeing a project all the way to completion; being able to work in all stages of design and construction. When I studied for a year in Versailles, France, I grew to recognize the importance of learning how the culture and background of clients impact the end product. Physically constructing a house from the ground up in Bluff, Utah for design/build, gave me an appreciation and a deeper understanding of how knowing and comprehending the complexity of construction can affect the overall design success. I know that every encounter I have experienced has driven me in a certain direction in life. My next lesson might turn my future down a different path. The one truth that has stayed continuous is my joy at giving back to a community, finding the will and the way to help those less fortunate.

Lisa Beth Robins 847.609.0767 lrobins312@gmail.com


DesignBuild BLUFF Windcatcher House

This project was designed and built by graduate students on the Navajo reservation near Bluff, Utah for a less fortunate Navajo single mother and her 10 year old son. The 1,100 square foot house has two bedrooms, one bathroom, a flex space for guests, carport, and large outdoor space. Three large rammed earth walls shield the house from the elements while the compressed earth brick chimney doubles as a wood stove heat source and a windcatcher for cooling. www.designbuildbluff.org

Graduate Work University of Colorado Denver Summer/Fall 2010: 22 weeks Group Project: 22 students, 2 interns and 1 general contractor 5


personal contributions

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

EAST

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

6

t h r e s h o l d b e a m s

EAST PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

advanced framing

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

r o u g h p l u m b i n g

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT


s c r a p w o o d w a l l

intermediate step

plywood ceiling finish

7


prep

Prep is a restaurant designed to sit on Denver’s trendy 32nd avenue in the Highlands. It is an upscale modern American restaurant with the ability to seat 100 people at a time in its two story dining room, as well as about 15 in the wine bar and another 50 in an outdoor dining area.

Graduate Work University of Colorado Denver Spring 2010: 18 weeks Group Project: 2 students Revit, Sketch- Up, Photoshop and Artlantis 9


When you look in a restaurant the food is clean because its been wonderfully prepared and cleaned ready for consumption. However, many people just walk off the street and sit down without washing up or preparing themselves. People entering this restaurant will be a patron; a person cleansed of the world outside. They will encounter a purifying process upon entrance after which they will meet the food at a table when both are equally prepared.

concept

p e r s o n

f 10

o

p a t r o n

arrival

waiting

hand wash

removal of excess

palette cleanse

seated

delivery

storage

wash

trimming/cutting

cooking

served

o

d

c u i s i n e


drawings

hand wash exploded “ribbon” of patron circulation removal palette of excess cleanse

EXIT

EXPO

DINING

COOK KITCHEN

PREP-KITCHEN

BAR

32nd Ave

LOUNGE

seated

Alley

arrival storage/ waiting

ENTRY

ground floor plan

prep

front and back elevations 11


Two-story wine storage rack as centerpiece to the dining and bar space.

detail 3” CELLULAR POLYCARBONATE PANEL

STEEL TUBE FRAME PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

1/4” ACRYLIC TUBE

3” CELLULAR POLYCARBONATE PANEL

7.5” POST TENSIONED CONCRETE SLAB 25’-0” 24’-0” 23’-4.5” 22’-4.5”

8 X 10 STEEL I-BEAM

12’-0” 11’-4.5” 10’-4.5”

0’-0” - 0’-7.5”

7.5” POST TENSIONED CONCRETE SLAB

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIO

12

AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

- 10’-7.5”


1/8� scale model (mat board, plexi-glass, chipboard, spray paint)

13


The Beacon is a living facility designed for the Colorado Coalition for the Homeless. The existing historic structure sits on West Colfax Avenue in Denver, Colorado. The building was at first a Jewish School and is now a poorly redesigned space for about 50 residence as the first step to home ownership. We were asked to redesign and extend the living quarters for 100 residents while keeping the historic building a landmark for the community.

The Beacon

Graduate Work University of Colorado Denver Fall 2009: 18 weeks Group Project: 2 students Revit, AutoCad, Photoshop and Artlantis 15


Create a community atmosphere for the first phase relocation of homeless adults. The residents will be prepared for home ownership using mircro-enterprises to empower them through providing tools and education to create a small business. Enabling a feeling of accomplishment, motivation, and purpose.

concept

e d u c a t i o n

e x p e r i e n c e

e n t e r p r i s e

16


systems steel mesh plant substrate

irrigation s y s t e m

This living green wall is designed to grow over glazing in the public spaces on a south facing wall intended to shade the interior space from the sun in the summer but allow the heat to enter in the winters. It also provides the interior courtyard space with a large vertical green field.

g u t t e r The glass enclosed solar chimney and stairwell is used to cut down the power bill of the large public spaces. Warming the air in the enclosed space using the high amount of sunshine in the winter that will be dispensed out to the cooler surrounding spaces. In the summer, the top will be vented to allow for the hot air to rise and release into the atmosphere.

w i n t e r

summer 17


CHI

C A G O l d r e n ’ s M u s e u m

This large Children’s Museum is designed to sit in the South Loop of Chicago. The museum is to incorporate eight exhibit spaces: Town Square, Safety Town, Arts and Crafts, Science Lab, Celebrate Chicago, Construction Zone, Early Childhood Development, and Urban Garden. With the growing interest within the city of Chicago, the building has to be built with emphasis on sustainable design and include a green roof.

University of Illinois Fall 2008: 16 weeks Individual Project Revit, AutoCad, Sketch- Up and Artlantis 19


The idea of a playground is an intriguing phenomenon. Children can take stairs, bridges, ramps, slides, and swings, then turn them into any thing they want. The playground supplies the basics to children who use their imagination to fill in the rest. The Children’s Museum uses this phenomena in a way to encourage children to use their creativity in which to learn. The open spaces, ramps, movement, and intrigue encourages the children’s imagination to ‘run wild.’

20

concept


typical plan and models

ground floor

2nd and 3rd floor

Left: 1/4� scale detailed model (mat board, basswood, and acrylic) Right: 1/8� scale massing model place in site. (chipboard, mat board and acrylic) 21


(top to bottom) green roof (see detail) lightweight concrete on metal deck steel tube space frame (6’ 10”) steel triangular truss (14’) 18” steel tube column lightweight concrete on metal deck W24x104 steel girders open web steel joists 12” steel column lightweight concrete on metal deck W24x104 steel girders open web steel joists 12” steel column lightweight concrete on metal deck W24x104 steel girders open web steel joists 18” steel tube column concrete slab concrete footings

22

structural section


Atrium space that acts as a public square with a restaurant and Town Square exhibit for children to play.

2


modern D

A N C Eperformance SCHOOL andTHEATER

A dance performance theater with attached school and restaurant to be placed in the 11th Arrondissement in Paris, France. It must have a stage and auditorium that fits 50 audience members and a school for 50 dance students. At least 50% of the site must be used as green space to correlate with the adjacent Promenade Plantée, a readapted reuse of an existing railroad line into a garden.

École Nationale Supérieure d’Architecture de Versialles Spring 2008: 10 weeks Individual Project ArchiCad, AutoCad and Artlantis 25


Each facade is based on a relationship with different kinds of movement. The school wing frames the students’ movements. The southwest facade of the theater wing focuses on dynamics of architecture. It changes based on the sun’s relationship with the steel mesh screen. The promenade facade is a highly reflective glass wall which captures the movement of reflecting clouds.

26

concept and typical plans school

auditorium

ground floor

2nd and 3rd floor


View from the adjacent raised promenade park with connection to the theater.

2


Zen bathhouse is a luxury spa to be placed in the 19th Arrondissement of Paris, France. This bathhouse is influenced by the customs of the Japanese customary bathhouse. The architecture reflects to Japanese influence while relating to the Paris setting. It includes a restaurant, office space, small spa store, two swimming pools, massage rooms, and five treatment rooms.

ZEN

bathhouse

École Nationale Supérieure d’Architecture de Versialles Fall 2008: 10 weeks Group Project: 3 students ArchiCad, Sketch up, and Artlantis 29


The bathhouse design is influenced by the Japanese elements of earth, wood, fire, water, and wind. Based on these elements each floor of the bathhouse is designed with the appropriate materials and with the corresponding rooms. In addition, progression through the elements is in order from heaviest to the lightest for the deepest relaxation process.

concept air

water

fire

wood

earth

Top: 1/2� scale detailed model (chip board, paper, clay, gel, acetate, and bass wood) Bottom: 1/8� scale model in site (chip board, acetate, trace paper, and gel) 30


earth

entry restaurant check-in offices gift shop rock grotto dark

wood

yoga room changing area sauna wood flooring wood slats warm

31


caldarium hot stone therapy massage rooms terra cotta wood warm

caldarium

32

fire


water

indoor pool tea room relaxation room massage room glass reflection cool

air

rooftop pool hot tub solar therapy tea area sail sun shade glass airy

33


2

Church Bells over the sea Oia, Santorini Island, Greece P en ci l

2


sketches

Stonehenge, E n g l a n d pe n

My collection seen here, was done during my study abroad year (2008-2009 school year).

Mo n d s e e , A u s t r i a pen and colored-pencil 35


2

Hillside Urban Maze Oia, Santorini Island, Greece P en ci l


Vernacular Converging Stairs Mykonos Island, Greece P e n c i l

2


2

2


photography

opposite page: The Basilica Cistern Istanbul, Turkey

this page: (both) American Cemetery in Normandy, France

These photos are all from my study abroad year ( 2 0 0 8 2 0 0 9 school year). My photos play on the built environment versus the natural world as well as hard lines versus softscapes. On these two pages are full colored photos with strong geometric lines and control over the environment. The next two pages are soft colored or black and white photos that are more organic and nature inspired.

39


this page (left to right): G a l w a y , I r e l a n d Oia, Santorini Island, Greece opposite page: M yk on os,

40

Greec e


2

Lisa Robins Architecture Portfolio  

Compiled work from undergraduate and graduate school.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you