Page 1

d e sig n e rs f in e st autumn 2011

1


designers finest

OPPLEV DESIGNERS FINEST! EN NY KOLLEKSJON I BEGRENSET OPPLAG FIN SILKE, MYKT SKINN, FLATTERENDE SNITT OG ”EDGY” DETALJER SOM UTSTRÅLER KARAKTER, LUKSUS OG EKSKLUSIVITET. NÅR KAPPAHL GIR ÅTTE AV SINE 35 DESIGNERE FRIE TØYLER, ER RESULTATET TIDLØSE KLASSIKERE MED INSPIRASJON FRA STERKE KVINNEPROFILER SOM SOFIA COPPOLA OG CHARLOTTE GAINSBOURG. Sist høst ble Marie, Catrin, Ingela, Gabban, Lollo, Annika, Cecilia og Carina spurt om de ville være med på en fantastisk – ja, helt unik – designreise! Et eventyr uten tydelige grenser, men med tydelige mål, nemlig å gi KappAhls eksisterende kunder et bredere tilbud og å få nye, kresne og motebevisste kunder til å oppdage KappAhls sortiment. Og å gi kvinner i bevegelse, med lite tid og mye smak, mulighet til å skaffe seg en hel garderobe på en enkel måte. Med Designers Finest ønsker vi også å vise frem KappAhls egne begavede og kreative designere! Designers Finest er en damekolleksjon i ekstra fine kvaliteter og har derfor en litt dyrere prislapp. Den består av rundt 20 plagg med tilhørende accessoirer. Arbeidet i designteamet har vært en reise der kun fantasien har satt grenser. Nesten. I motsetning til andre kolleksjoner er ikke utprisen, produksjonen og materialkostnaden avgjørende for designen. «Målet med denne spesialkolleksjonen er at den skal være enkel å variere etter humør, garderobe og anledning. Alle plagg skal kunne kombineres med hverandre og brukes alene eller i lag på lag. Derfor er det viktig at kolleksjonen

har et enhetlig preg når det gjelder farger og silhuetter», forklarer Carina Johansson, designsjef i KappAhl. Men hun understreker også at alle plagg har særpreg og gjenspeiler den enkelte designerens personlighet, ambisjoner og drømmer, også om å jobbe som et team! Snitt og kontraster i materialene er nøkkeldetaljer i kolleksjonen. Rettlinjet kubisme og runde former blandes med det draperte, plisserte og asymmetriske. Gjennomgående for kolleksjonen er at materialer som lær og semsket står i kontrast til tynne, føyelige materialer som silke, lyocell og bomull. Fargene som designerne har valgt å holde seg til, er hvitt, svart og grått sammen med aksentfargene bordeaux og dijon.  Når designerne selv beskriver utfordringen med kolleksjonen, er de enige om at dette er et drømmeoppdrag: Å lage plagg med utgangspunkt i seg selv, for kvinner av kvinner!

Høsten 2010 tok designprosessen av Designers Finest til – et tett samarbeid mellom åtte designere for å sette sammen en enhetlig og velkomponert kolleksjon.

Høsten 2011 vil kolleksjonen Designers Finest, som produseres i begrenset opplag, finnes i alle KappAhls butikker i alle markeder. Den som vil være sikker på å få noe fra en av høstens sterkeste kolleksjoner, bør forberede seg på å stå i kø utenfor en av KappAhls 360 butikker i Europa. Et år senere er Designers Finest ferdig, og resultatet utstråler et grundig designarbeid og et sterkt samarbeid mellom KappAhls designere.

2

3


GABRIELLE

d esigner s finest

DESIGNER

BUKSER HVORFOR KOMBINASJONEN SKINN OG STOFF? « KappAhl er kjent for å lage fine bukser med riktig passform til alle typer figurer, spesielt i denim. Nå er det morsomt å leke med skinn sammen med fine stoffer. For eksempel skinndetaljer på dressbukser. Det krevde en del prøving for å få rett snitt, rett matthet og eksklusivitet i skinnet. Jeg er inspirert av 60-tallet og 90-tallet. Valgfrihet får man for eksempel av lange glidelåser i buksebeina, slik at man selv kan velge om man vil ha bootcut eller en smal silhuett. På den måten har vi knyttet sammen forskjellige tidsaldre med glidelås.» BUKSENE HAR SÅ MANGE FINE DETALJER? « Jeg liker den gamle måten med kanting og kantbelegg, det vil si at man legger for eksempel skinn rundt en søm. Eller som på penbukser til herre, der linningen ofte har hvit innside. Både pent og behagelig mot kroppen. Det har vært utrolig morsomt å få fråtse i disse gamle, herlige skredderdetaljene.» HVOR FINNER DU INSPIRASJON? « I bøker, filmer, mote på nettet, visninger, forskjellige fora og på byen. Jeg elsker Internett, og av og til begynner jeg å nøste i en tråd som fører til noe kjempeinteressant, og så har jeg glemt hvor jeg begynte. Det gjelder å bli tilfredsstilt og ikke frustrert når man leter på nettet.» HVA ER UTFORDRINGEN MED Å DESIGNE FOR KAPPAHL? « Kunsten er å lage noe som er unikt, men likevel bredt og kommersielt. Og så timing, det er det vanskeligste av alt.»

4

Å jobbe i KappAhl: Det er et herlig miljø, fantastiske kolleger og masse muligheter. Her får vi virkelig anledning til å utvikle oss. Bakgrunn: Da jeg begynte å designe for 25 år siden, hadde jeg KappAhl til kunde. Nå har jeg jobbet i KappAhl i 12 år. Ringen er sluttet.

« Kunsten er å lage noe som er unikt, men likevel bredt og kommersielt.»

De små detaljene på buksene gir et forseggjort og skreddersydd inntrykk. Og Gabrielle mener at man må våge å bruke tid på det lille ekstra.

55


ANNE-LOUISE

d esigner s finest

DESIGNER

KÅPE HVA ER HØSTENS VIKTIGSTE MOTETRENDER? « Moderne, minimalistiske plagg som er inspirert av 60-tallet og 90-tallet. Volanger og det sarte, romantiske går mot det mer rene og enkle. Også trendene fra 30- og 40-tallet kommer tilbake. For ikke å snakke om grunge-stilen fra 90-tallet med lag på lag. Det er mye vintage-følelse i alle trendene. Historical scenes, rock og barockstilen, blonder med skinn og punkete innslag. En herlig og litt sprø blanding fra mange perioder og stiler.» HVORFOR SER VI BAKOVER? « Disse ulike periodene står for noe tidstypisk. Jeg tror at man må kjenne historien for å bygge noe nytt. I dag har vi så mange gode materialer, og det gjør at passform og snitt utvikler seg. Vi designere har alltid et nåtidsperspektiv på det vi gjør, men vi trenger inspirasjon fra tidligere for å kunne designe for kommende sesonger.» VEIEN FREM TIL FERDIG DESIGNET KÅPE OG GENSER? « Den trekvartlange kåpen fikk en 60-talls touch med svart boucléstoff med utenpålommer i ekte skinn. Kåpen er litt A-formet. Det er gøy med bouclé, som er litt krøllet, levende og varmt, litt pelsaktig, men samtidig stilrent og moderne. Den patentstrikkede genseren er i motebildet, og jeg visste at jeg hadde lyst til å lage en genser som var kort foran og litt lengre bak, med dype ermehull og rullekrage. Til å begynne med ble den litt for lang, så vi har gjort den litt kortere. Vi valgte å ikke lage den i svart, ettersom maskene viser bedre i gråmelert.»

« Det er gøy med bouclé, som er litt krøllet, levende og varmt.»

Anne-Louise har også designet pologenseren for Designers Finest.

Stilige detaljer, skarpe silhuetter og nye materialkombnasjoner er typiske karaktertrekk for Designers Finest. Detaljene er valgt med omhu for å få frem et bevisst og moderne uttrykk.

6

Favorittdesigner: Alexander Wang, for han blander maskuline og feminine uttrykk på en spennende måte. Bakgrunn: Har studert på Tillskärarakademin og motedesignlinjen på Högskolan i Borås, Sverige. Arbeidet som designer hos JC og deretter sju år i KappAhl. Man vokser med sin målgruppe. Favorittplagg: Innejakker i forskjellige stiler og materialer. Hvis jeg ikke var designer: Da ville jeg vært blomsterdekoratør. Min favorittblomst er pion.

7


INGELA

designers finest

DESIGNER

SKINNJAKKE « Dette er et resultat av et fantastisk samarbeid og flinke designere.»

HVORDAN BLE SKINNJAKKEN DESIGNET? « Det var første gangen jeg designet i skinn, og det er vanskeligere enn man skulle tro. Det har vært en utfordring å få til den rette passformen. Vi måtte skifte skinn flere ganger for å få det rette fallet, og skinnet måtte ikke være for stivt. Det tok flere utprøvinger før alt stemte med midjen, passformen og draperingen.» HVA ER FORDELEN MED Å JOBBE SAMMEN OM EN KOLLEKSJON? « Tanken om å fremheve et designkollektiv og ikke bare enkeltdesignerne har vært på dagsorden i mange år. Vi er 35 designere og 30 personer som jobber med den såkalte skjulte designen. Vi ønsker å vise mangfoldet, og Designers Finest er et resultat av at designerne selv har fått velge hva de ville like å ha på seg. Det er utrolig givende å plukke fra aktuelle trender og lage plagg i ekstra god kvalitet som holder lenge.» HVA ER DEN STØRSTE UTFORDRINGEN? « At alle skal få boltre seg, men likevel holde seg innenfor rammene, slik at alle plagg og accessoirer passer sammen og ikke spriker for mye. Dette viser at vi har et fantastisk samarbeid og flinke designere med enorm erfaring.» ER DET FARE FOR RIVALISERING NÅR MAN ER SÅ MANGE DESIGNERE? « Nei, alle har dradd i samme retning, selv om vi ikke alltid har vært enige i arbeidsprosessen. Vi sikter alle på et felles resultat og bidrar til at det går godt for KappAhl. Det er utrolig viktig å ha det morsomt, og det har vi virkelig!»

Det er mange skritt på veien til den endelige passformen. Her prøves skinnjakken for de siste korrigeringene før Ingela godkjenner den til produksjon.

Den gjennomtenkte skinnjakken er laget i det mykeste skinn for en luksuriøs følelse, der de råskårne kantene bidrar til å gi plagget et moteriktig uttrykk.

88

Familie: Mann og to sønner. Gutten på 12 er ekstremt interessert i klær og kommenterer ofte det jeg har på meg. Fritid: Står på ski, liker yoga og zumba. Bakgrunn: Jobbet først i klesbutikk, har vært kostymeansvarlig i TV, studerte på Nordiska designskolan i Borås, Göteborg Tjusningen med yrket: Å få være kreativ.

9


ANNIKA

d esigner s finest

DESIGNER

BLUSE HVILKEN FØLELSE SKAL KUNDENE HA NÅR DE HANDLER I BUTIKKEN? « De skal se klærne og tenke: Å, det vil jeg ha, kjempefint og morsomt! Kunden skal føle glede og så selvfølgelig handle. Når de går ut av butikken, skal de føle seg fine.» HVORDAN ER DET HELE TIDEN Å JOBBE MED FOKUS FREMOVER? « Akkurat nå tegner jeg for juli, september, oktober, og jeg prøvde nettopp kolleksjonene for juni neste år. Man blir litt sesongforvirret. Av og til glemmer jeg hvilket år det er! For eksempel la jeg ikke merke til at passet mitt var gått ut da jeg skulle ut og reise, for jeg visste ikke hvilken sesong det var. Vi er i mange forskjellige tidsperioder samtidig, og det er veldig gøy.» HVORDAN ER DET Å JOBBE MED 100 PROSENT SILKE? « Det er herlig luksus å kunne jobbe med denne typen materialer. Jeg hadde lyst til å gjøre noe med volum, noe morsomt med store ermer, mye fall, en bluse som faller pent over en smal bukse.» HVA ER MORSOMST MED JOBBEN DIN? « At det hele tiden skjer så mye! Jeg elsker å gå på visninger, det spiller ikke så stor rolle hva det er. Jeg går 100 prosent inn for nye farger og modeller! Man utvikler seg, og jeg har hele tiden lyst til å begynne på nye ting.»

10

Skjult talent: Jeg finner frem symaskinen og syr putetrekk, gjerne i lappeteknikk; det blir som tankekart. Bakgrunn: Högskolan för Design och Konsthantverk, HDK i Göteborg. Favorittdesigner i høst: Marc by Marc Jacobs og Gucci for deres fargekombinasjoner. Fritid: Hm, egen tid? Jeg jobber jo hele dagen med min store interesse.

« Vi lever hele tiden i forskjellige sesonger.»

Arbeidsprosessen er veldig kompleks, og det er mye som skal synkroniseres. Alt fra skisser og prøving til kvalitetskontroller skal fastsettes.

11


designers finest

CARINA DESIGNER

KJOLE « Vi ønsker å fremheve oss som et designkollektiv.»

Kreativitet og kommersiell produksjon må samordnes når en kolleksjon lages for en bred målgruppe. Utfordringen er å finne en modell som fungerer like godt i størrelse 34 som 44.

12

BESKRIV DIN EGEN KLESSTIL. « Jeg elsker å mikse helt vilt og har en nokså feminin stil med høye hæler, korte jakker og kjoler, og så elsker jeg accessoirer.» HVA ER VIKTIGST NÅR DU DESIGNER? « Jeg tenker alltid på passform, hva som fungerer og ikke fungerer. Alle kunder er forskjellige, og man skal kle seg etter kroppen sin. Det er viktig å fremheve det som er bra, og samtidig skal plagget være lett å bruke og figurvennlig. Derfor var det så morsomt å få være med på denne reisen og lage en kjole som skulle være anvendelig, moderne og tidløs. Og passe til alle figurer. Kjolen er feiende og har et elegant fall. Dette er noe vi ikke alltid kan gjøre i hverdagen, å boltre oss på denne måten. Hele kolleksjonen og sammensetningen er unik, med plagg og accessoirer som vi ikke finner i butikkene til vanlig.» HVA ER HØSTENS VIKTIGSTE TRENDER? « Mye farge, Missoni-mønster, pels og fløyel. Mer farge enn vanlig og også varmere nøytraler.» HVA ER DIN STYRKE SOM DESIGNER? « Jeg er full av ideer og veldig kreativ. Svakheten min er at jeg er litt rotete og innimellom omgitt av et såkalt kreativt kaos. Men jeg har god kontroll på arbeidet og trenger å ha haugene mine liggende fremme. Jeg har vanskelig for å kvitte meg med for eksempel stoffprøver og gamle avisutklipp. Jeg tror alltid at jeg vil få bruk for dem senere.»

Samler på: Alt fra leker til vesker, har sikkert 35 forskjellige vesker. Og så samler jeg på gyngehester og parfymeflasker i art deco-stil. Interiør: Har et hus fra 1700-tallet på en øy ute i skjærgården. Stilen er shabby-chic med mye gammelt og mye nytt. Bakgrunn: Har gått på Högskolan för design i Göteborg, HDK. På den tiden var ikke designyrket så trendy, og bedriftene forstod ikke hvor viktig det er å ha egne designer.

13


CECILIA

d esigner s finest

DESIGNER

SKJØRT HVORDAN STARTET DESIGNERS FINEST-REISEN? « Alle i våre forskjellige varegrupper kom med en masse ideer om hva de hadde lyst til å gjøre. Og så bestemte vi at vi blant annet skulle blande trikot med vevde stoffer og skinn med stoff, og at vi skulle leke med forskjellig materialer. Det er så gøy når materialene kan være litt dyrere, det gir nye tanker og visjoner. Bare det å kunne velge lyocell, som minner om viskose, men er mer miljøvennlig og litt dyrere, er luksus. Til slutt utkrystalliserte de plaggene seg som vi skulle satse på.» HVORDAN ER DET Å DESIGNE I TRIKOT? « Det er morsomt. Det er så mye man kan gjøre i trikot, og det utvikles hele tiden nye kvaliteter som gjør at man kan prøve ut nye modeller. Det er veldig viktig å velge rett kvalitet. Stoffet må for eksempel ha en viss vekt, ellers vrir det seg. Det gjelder for eksempel lyocell, som vi vanligvis ikke arbeider med. Samtidig er vi jo ute etter den tynne følelsen. Så må jo kundene også like materialet, og av og til må vi finne kompromisser. Det dreier seg i stor grad om magefølelse; enkelte plagg tar man bare ikke på seg uansett hvor fine de er.» HVA ER LIDENSKAPEN MED Å DESIGNE? « Det er så morsomt å skape noe selv. Følelsen av å ta en trend og gjøre slik at det passer våre kunder. Og å få jobbe med nye ting hele tiden. Med fremtiden.»

14

Styrke som designer: Jeg er flink til å se helheten, at alt passer sammen. Bakgrunn: Alt innen tekstil, stylist, herreskredder på Stora Teatern i Göteborg, innkjøper, sortimentsutvikler og designer. Favorittplagg: Kardigans i alle former. Fritid: Jeg elsker hagen og bøkene mine.

« Det dreier seg ikke om alder, men om innstilling til livet.»

”Det gjelder å ha et kritisk øye for å få til en perfekt appretur,” sier Cecilia, mens hun kvalitetsgransker knappeavstanden og synlige sømmer.

15


CATRIN

d esigner s finest

DESIGNER

BELTE FORTELL OM ARBEIDET MED DESIGNERS FINEST. « Jeg kom inn i prosessen da kolleksjonen var påbegynt og fikk i oppdrag å lage noen aktuelle, kompletterende accessoirer som selvsagt skulle passe til resten av kolleksjonen og ha et bestemt uttrykk. Litt kult, renlinjet og tidløst.» HVA ER FORSKJELLEN FRA ANDRE KOLLEKSJONER? « Nå fikk vi anledning til å jobbe med mer eksklusive materialer, ekte skinn og ull. Utrolig spennende å leke seg med. Det bobler av farge på høstvisningene rundt om i verden, og derfor var det gøy å få jobbe med sterke aksentfarger i denne kolleksjonen og med trender som colourblocking.» HVA ER COLOURBLOCKING? « Det dreier seg om å dele inn et produkt i flere fargefelt. Vi ser det tydelig på vesken og på skjerfet. Et stort grafisk uttrykk, og også en måte å knytte hele kolleksjonen sammen på fargemessig, også accessoirene.» HVA SIGNALISERER BELTET? « Et stort belte laget i ett stykke er en slags erklæring, synes jeg. Ikke så forsiktig. Og nettopp tøffe, store accessoirer er en trend som har eksistert en stund. Man vil gjøre inntrykk og vise hvem man er. Bare se på bloggene; der våger man å vise seg frem.»

« Tøffe accessoirer gjør at vi synes.»

En enhetlig accessoirlinje rammer inn kolleksjonen på en fin måte. Accessoirene skal være fremtredende og vise blant plaggene. Hver enkelt er en ”statement piece”.

16

Lidenskap: Lete etter vintageting. Samler på: Armbånd og ringer, har ca. 50 vesker og mange armbånd. Inspirasjonskilder: Konserter! Det er stort, og man får en helhetsopplevelse med scenografi og musikk. Alle sanser får sitt. Høstens accessoirtrender: Vi vil se masse pelsprodukter, som pelslue, leggvarmere, pelshals og pelskrage. Fargede vesker og belter. Masse bijouterier i gull.

17


MARIA

JENNY

GRAFISK DESIGNER

GRAFISK DESIGNER

ILLUSTRASJONER/PRINT HVORFOR VALGTE DU EN ILLUSTRASJON MED FUGLER PÅ TUNIKAEN? « Jeg ble inspirert av at vi hadde anledning til å være litt friere i vår design. Fri som fuglen som slipper ut av buret. Så jeg konsentrerte meg om bur, sommerfugler og fugler. Jeg ville ikke ha farger, bare svart-hvitt; det passet så godt. Denne illustrasjonen er veldig meg.» HVA ER DEN BESTE MÅTEN Å BRUKE TUNIKAEN MED TRYKKET DITT PÅ? « Den skal være enkel å bruke, både til hverdags og til fest, gjerne til smale bukser og dressjakke.» HUSKER DU DA DU BLE BITT AV MOTEBASILLEN? « Min datter går i sjuende klasse og har allerede en egen stil, men selv var jeg eldre før jeg forstod at man ikke er nødt til å se ut som alle andre. Da begynte jeg å sy mine egne klær og farget dem selv.» HVORDAN FØLES DET Å SE SIN EGEN DESIGN HENGE I BUTIKKENE? « Jeg er kjempestolt. Det er veldig morsomt, og selvfølgelig ekstra gøy når plaggene mine selger godt.» HENDER DET AT INSPIRASJONEN TØRKER INN? « Nei, det er ikke ofte. Inspirasjonen finner jeg over alt, på nettet, i vintagebutikker, i bøker og i selve livet.»

MOTETEGNINGER HVORDAN BLE MOTETEGNINGENE I DESIGNERS FINEST TIL? « Jeg ble veldig glad da jeg ble spurt om jeg ville lage motetegningene til Designers Finest. Denne gangen har jeg jobbet med en litt kulere stil, en raskere skissefølelse. Det var morsomt å klippe inn plaggene også, litt collage-aktig. Jeg ville at skissene skulle være enkle og ikke stjele for mye oppmerksomhet fra plaggene. Dette er en stil som ligger nær min egen.» HVORDAN VIL DU BESKRIVE KOLLEKSJONEN? « Kul, elegant, enkel, feminin, volum og kontraster. Tidløse plagg som er utrolig stilige. Jeg kan se meg selv i alle plaggene, og Designers Finest er en stil som passer uansett om du er eldre eller yngre.»

Maria hentet inspirasjon til trykket fra selve kolleksjonskonseptet – Frie designere. Designerne og arbeidsprosessen for kolleksjonen symboliseres av fugler og fuglebur.

18

Bakgrunn: Motedesignlinjen på Textilhögskolan i Borås. Favorittkunstner: Nikki de Saint Phalle. Yndlingsmaterialer: Naturmaterialer, helst silke og bomull. Hjemmeklær: Jeg skifter til kosete hjemmeklær med én gang jeg kommer hjem, gjerne min todelte velurdress. Avkopling: Jeg er så heldig at jeg er hjemme to dager i uken for å male akvarell og akryl.

Bakgrunn: Jeg har alltid vært interessert i kunst, design og mote. Har jobbet i Kina for en kinesisk klesbedrift og utar beidet deres egen linje. Favorittland: Selv om familien min kommer fra Hongkong, er det Tokyo og Japan som inspirerer meg. Der er det et fantastisk utvalg, og samtidig som det er enormt tradisjonsbundet, er det ingen begrensninger når det gjelder fantasi, farge og form.

19


PRODUCTION: Ă…KESSON & CURRY

For more information about our clothes, please contact: Sweden head office: monika.kostovska@kappahl.com Sweden showroom: sanna.cederlof@kappahl.com Norway showroom: annelie.lindwall@kappahl.com Finland showroom: info@marsaana.com Poland showroom: paulina.szwaj@kappahl.com Czech Republic showroom: zuzana.cisternas@kappahl.com

20

KA_designersfinest_Norska  
KA_designersfinest_Norska  

Designers Finest

Advertisement