{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade.

Page 102

MAD & KROP

VIDSTE DU?

Lyver

lille spejl

At marine kollagen kan absorberes op til 1,5 gange mere effektivt i kroppen, og biotilgængeligheden er bedre end kollagen fra både kvæg og grise. Den mindre partikelstørrelse i marine kollagen sammenlignet med andre kilder muliggør en lettere og hurtigere optagelse og transport af kollagenpeptiderne til huden, til knogler og led, så der kan dannes nye peptidkæder, hvor der er brug for det.

på væggen der? Eller må du indse, at ansigtet er begyndt at slå de forkerte folder, og kinderne er sunket ind? Det tyder på, at din kollagenproduktion er dalende. Heldigvis kan du spise dig til kollagen, så behold spejlet på væggen lidt endnu. AF MARIANNE PALM

K

ollagen er direkte relateret til hudens struktur, styrke og volumen. Jo ældre du bliver, jo mere mindskes hudens evne til at genopfylde kollagenlagrene. De stabiliserende kollagenfibre mister desuden deres styrke og nedbrydes, når du ældes. Det er kedeligt, men sandt. Undersøgelser har dog vist, at hvis du indtager flydende marine kollagenpeptider, kan de aldersrelaterede og degenerative processer i hudens cellemeta­ bolisme nedsættes og måske endda vendes. Her er størrelsen af proteinkomponenterne essentielle for biotilgængeligheden og dermed også, hvor effektivt de virker. Små peptider med en mo­ lekylevægt på ca. 0,3 til 6 kDa (kiloDalton) ser ud til at kunne absorberes effektivt af kroppen og stimulere kollagensyntesen i ekstracellulær matrix, hvilket er den sammenhængende struktur uden for cellerne. Når du indtager kollagenpeptider, kommer de ned i tyndtar­ men, og under fordøjelsen dannes der di- og tripeptider eller frie aminosyrer. Herefter kan peptiderne lettere absorberes af tarm­ slimhinden, og kollagenpeptiderne føres ud til blodbanen og fordeles i kroppen og dermed også til huden. Kollagenpeptider og frie aminosyrer understøtter hermed produktionen af kolla­ genfibre og elastinfibre.

102

Kollagenproduktionen begynder faktisk allerede at falde fra 25-årsalderen.

SPIS DIG TIL KOLLAGEN Mangel på kollagen kan kompenseres ved anvendelse af udvortes behandling såsom cremer, lotioner eller serum. Men du kan fremme kollagenproduktionen indefra ved at spise fx røde frugter og grøntsager som æbler, jordbær, kirsebær, rødbede, rød peberfrugt, der indeholder lycopen, som er det stof, der hjælper med at fremme produktionen af kollagen.

// SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

Profile for sund-forskning og //mig//

sund-forskning februar 2020  

sund-forskning februar 2020  

Profile for linisha
Advertisement