Page 1

START!

Milieuvriendelijk scheuren met de Citroën CZero

Olcay Gulsen

In één klap 90.000,- euro kwijt Thieu Sevriens over zijn verlies

Inschrijven bij de KvK... Hoe doe je dat?

Hét nieuwe icoon op fashiongebied

Karen Romme Calimeromarketing In 10 stappen naar succes

Nr. 1 - April 2011 - Nederland


Redactioneel WOORD

De start van START! In jouw handen ligt ‘ START’, het gloednieuwe magazine voor jonge startende ondernemers, jonge gemotiveerde mensen die de keus hebben gemaakt om ondernemer te worden. Helaas zijn er veel stappen die je nog moet maken voordat je jezelf daadwerkelijk ondernemer kunt noemen. De redactie van dit tijdschrift heeft telkens in haar achterhoofd gehouden: Hoe kunnen we deze gemotiveerde mensen helpen, hoe zorgen we ervoor dat ze niet alsnog afhaken?

We hebben als redactie met alle plezier aan dit eerste nummer gewerkt. Het zijn stuk voor stuk verhalen die jou als ondernemer op weg moeten helpen. Karen Romme legt uit hoe een ondernemer volgens haar succesvol kan worden. Het verhaal van Olcay Gulsen, oprichter van het modelabel ‘ Supertrash ‘ geeft aan dat een eigen bedrijf zo maar eens een heel groot succes kan worden.

Hopelijk krijg jij, als starter, aan het begin van een nieuwe carrière, genoeg motivatie en inspiratie om deze stap te gaan zetten. Ik wens je alle succes en ik hoop dat wij van ‘ START’ je hierbij kunnen blijven helpen.

Groetjes, Marieke

START! 3


START!

April 2011

Social Media 6 Social Media START! over Social Media Deze maand over Twitter, het nieuwe medium voor ondernemers. 27 TWEETS Wat hebben ondernemers te zeggen deze maand?

8 Karen Romme

‘Calimeromarketing in een dop’ Foto: db.meerbusiness.nl

Marketing 8 Calimeromarketing Uitleg door bedenkster Karen Romme ‘De 10 stappen naar succes’

Economie

24

14 Stappenplan Inschrijven bij de Kamer van Koophandel, dat doe je zo!

Jong & Oud 17 Iedereen kan een ondernemer worden Studenten over ondernemen 24 Succesverhaal Verhaal over Olcay Gulsen, zij vertelt over AIFW 2011

Foto: girlsscene.nl

“Supertrash staat voor vrouwelijkheid” Olcay Gulsen

Illustratie: kvk.nl


Duurzaamheid 20

Duurzaam Ondernemen Hoe ga je er als ondernemer mee om?

23 Illustratie: stroomnieuws.blogspot.nl

Foto: autoliefhebber.com

Rubriek 12 Gadgets De hipste gadgets van deze maand 23 De auto van de maand Citroën CZero

“Opeens stond ik op het punt om failliet te gaan...” Thieu Sevriens

Help 29 Wat doe je als? Problemen onder de loep

Overig 30 Agenda 31 Colofon

29 Foto: xandernieuws.punt.nl

Foto: jongeondernersprijs.nl

30

Upcoming events voor de startende ondernemer


‘Ik tweet er niks van’ ‘sociale netwerken zijn een kans voor bedrijven’

Twitter, het was misschien wel dé hype van 2010. ‘Ontvolgen’ ‘retweeten’ en ‘direct messages’, termen afkomstig van twitter die we in het dagelijks leven steeds vaker voorbij horen komen. Voor veel ondernemers klinkt het inmiddels al als muziek in de oren. Toch kent nog niet iedere ondernemer sociale netwerken en de voordelen hiervan. Tekst: Marieke van Stigt

Illustratie: androidworld.nl

Twitter “Bedrijven slaan massaal aan het twitteren”, meldde de NOS in augustus 2010. In een jaar tijd steeg het aantal bedrijven dat twittert sneller dan ooit. Tijd om kennis te maken met het sociale netwerk. Twitter Twitter is een sociaalnetwerksite waarmee gebruikers korte berichtjes van 140 tekens publiceren. De tweets komen terecht bij belangstellenden die jouw profiel graag willen volgen. Je kunt ook direct contact zoeken met een twitteraccount. Dit doe je door een @mention te sturen. Dit is de twitternaam van een persoon of bedrijf met een ‘@’ aan het begin van het bericht. Bovendien werkt twitter met een zoekfunctie. Je kunt heel gemakkelijk op woorden zoeken, waardoor je dus berichten kan vinden die woorden bevatten die voor diegenen belangrijk zijn. Followen Bedrijven die op twitter actief zijn, kunnen heel snel een grote groep bereiken. Het grootste voordeel van twitter is dat de mensen die een bedrijf via twitter volgen, ook wel ‘followen’ genoemd, ook daadwerkelijk interesse hebben in dat bedrijf. Wanneer een bedrijf een behoorlijke lijst met volgers heeft verzameld, kan er heel snel en gemakkelijk een boodschap worden verzonden. Een bedrijf hoeft geen klantbestand aan te leggen waarvoor met veel moeite e-mailadressen moeten worden achterhaald. Bovendien zullen mensen het bericht minder snel als reclame ervaren dan een email, omdat ze er immers zelf voor gekozen hebben om deze berichten in hun scherm te zien.

6

START!

Direct message Een ander groot voordeel van twitter, is dat bedrijven direct in contact staan met de consument. Wanneer een klant een klacht heeft, kan hij dat snel laten weten. T-mobile heeft verschillende twitteraccounts: T-mobile_Iphone is in het leven geroepen om mensen met een Iphone zo snel mogelijk te helpen met problemen. T-mobile_webcare helpt consumenten met hun internetproblemen. Vooral twitter is snel en heeft een mogelijkheid om te zoeken op woorden. Op deze manier kunnen bedrijven snel ‘klaagtweets’ opsporen van consumenten. Voor T-mobile zou dit betekenen dat ze automatisch zoeken op de woorden: T-mobile, Iphone en web’n’walk (de internetservice van T-mobile). Op deze manier krijgen ze automatisch tweets te zien die over hun onderwerpen gaan en kunnen ze zo snel mogelijk reageren. Bovendien kunnen consumenten er voor kiezen om een bericht direct te sturen aan een bedrijf dat actief is op twitter, dit wordt ook wel een ‘direct message’ genoemd. Crowdsourcing Een andere mogelijkheid die twitter biedt, is crowdsourcing. Dit wil zeggen: klanten mee laten denken. Via twitter kan een bedrijf reacties oproepen van volgers. Op deze manier kunnen ze peilen wat potentiële klanten vinden van nieuwe ideeën of ontwikkelingen die het bedrijf wil toepassen. Op deze manier kan een bedrijf er snel achter komen of een verandering succesvol zal zijn. Bovendien zorgt het bij veel klanten voor extra waardering.


Andere Sociale Netwerken LinkedIn Een voorbeeld van een sociaalnetwerksite dat zich al vanaf het begin van haar bestaan richt op de zakelijke markt is LinkedIn. Gebruikers kunnen via de website in contact blijven met hun zakenrelaties door een profiel aan te maken. Bovendien kan men online een cv aanmaken. Op de website kunnen naast een cv ook vacatures worden geplaatst. De website is uniek omdat het leden laat profiteren van elkaars zakelijke netwerk. In tegenstelling tot andere sociale netwerken wordt er onderscheid gemaakt tussen directe contacten en relaties van contacten. Facebook Facebook is een sociaalnetwerksite die zich richt op een grote doelgroep. De sociaalnetwerksite is echter het populairst onder studenten. In tegenstelling tot LinkedIn is de website vooral gemaakt voor vermaak en vrije tijd. Je maakt een profiel aan en kan foto’s en filmpjes uploaden. Bovendien kun je in contact blijven met vrienden door berichten te sturen. Facebook richt zich ook op de zakelijke kant. In 2007 introduceerde Facebook een nieuw onderdeel: Beacon. Dit is een programma waarmee advertenties worden getoond op basis van voorkeuren en gedrag van gebruikers en hun vrienden.

Wat zijn sociaalnetwerksites? Een sociaal netwerk is een netwerk van mensen of groepen mensen die met elkaar in contact staan. Sociaalnetwerksites maken hier gebruik van. Gebruikers maken online een profiel aan, die ze vervolgens kan koppelen aan andere profielen binnen het sociale netwerk van de website. Social Media richtten zich in het begin vooral op vermaak en het in contact blijven met vrienden. Er zijn echter steeds meer bedrijven die de voordelen van de sociale netwerken op internet gaan zien.

Oeps, foutje! Een landelijke pinstoring op 11 augustus 2010 leidde tot geruchten op twitter over gratis geld. Alle ING-pinautomaten kregen die avond te maken met een storing, waardoor niet gepind kon worden. Op twitter ontstonden berichten dat ING-klanten die 50 euro pinden bij een pinautomaat van een andere bank, 250 euro kregen zonder dat er extra geld van de rekening zou worden afgeschreven. Het gevolg: enorme rijen bij de pinautomaten. Al vanaf het begin van het gerucht, heeft het bedrijf via twitter ontkend dat er gratis geld vergeven werd. Toch kon ING niet voorkomen dat het gerucht zich via twitter bleef verspreiden.

START! 7


Calimeromarketing T i e n

Met zo’n 400.000 ZZP’ers in Nederland moet je je als kleine ondernemer kunnen onderscheiden in de wirwar van bedrijven. De oplossing? Je persoonlijkheid inzetten als belangrijkste marketinginstrument en een omgeving creëren waarin je dit optimaal kunt gebruiken: Calimeromarketing 2.0. Bedenker van deze marketingfilosofie is Karen Romme. Op 25-jarige leeftijd begon zij als zelfstandig ondernemer. “Ik wilde eigen baas zijn en dingen op mijn eigen manier doen.” Romme schreef verschillende boeken over Calimeromarketing en stelde tien ‘spelregels’ op voor een succesvolle marketingstrategie. Tekst: Irene Stad

s p e l r e g e l s n a a r

1

Stel jezelf vragen en durf te kiezen “Ik vroeg ooit een ondernemer wie haar doelgroep was en kreeg als antwoord: ‘Iedereen is mijn doelgroep’. Veel startende ondernemers maken die fout. Je kunt niet ‘alles’ doen en voor ‘iedereen’ werken”, legt Romme uit. “Als ik bijvoorbeeld nooit naar een manicure ga en ook niet de intentie heb om dit te doen, behoor ik niet tot de doelgroep van die betreffende ondernemer. Als je niet kunt kiezen en niet voor jezelf helder hebt waarom mensen met jou zaken moeten doen, kun je nog zoveel aan marketing doen, maar dan krijg je nooit een goede onderneming. Daarom is het belangrijk dat je jezelf durft te specialiseren. Ga bij jezelf na waar je goed in bent en of daar een markt voor is. Die specialisatie moet je voor ogen houden bij alles wat je met marketing doet. Zo krijg je een consistent verhaal en dat wekt vertrouwen.”

Een huisstijl, visitekaartjes en een website. Stuk voor stuk essentieel om professioneel over te komen bij klanten en om je te onderscheiden van andere bedrijven. Een goede huisstijl vormt de basis. Een eenduidig beeld roept namelijk herkenning op, herkenning wekt vertrouwen en vertrouwen verkoopt. Daarnaast is een website volgens Romme een invloedrijk gereedschap, omdat het 24 uur per dag voor iedereen toegankelijk is. “Internet is communicatie met de buitenwereld. Via een website vertel je je verhaal en waarom mensen juist met jou zaken moeten doen. Je moet internet daarom optimaal gebruiken ter promotie van je bedrijf.”

s u c c e s ‘Zij zijn groot en ik ben klein’

8

2

Zorg voor goede ondersteunende middelen

START!


4 5 3 6 Ga actief je boodschap verkondigen

Sinds de komst van Web 2.0 kan dit sneller en gemakkelijker dan ooit. Door actief je boodschap te verkondigen kun je bekendheid werven. “Creativiteit, lef en de bereidheid om buiten je eigen comfortzones te treden zijn middelen die je nodig hebt om dat te bereiken. Ga bijvoorbeeld presentaties geven, houd een blog bij, schrijf een boek of plaats filmpjes op je website.”

Bouw continu aan je zakelijke netwerk

Gebruik de media voor je bedrijf Onafhankelijke redactionele aandacht levert meer op dan dure advertenties. Zorg ervoor dat je zowel traditionele als nieuwe media bij je bedrijf betrekt om een breed publiek te bereiken. Gratis publiciteit versterkt je imago, geeft je gezag. Bovendien bereikt het veel mensen en - niet geheel onbelangrijk – het is gratis. “Bij elke journalist die je benadert heb je ‘nee’. Aan jou de taak om daar ‘ja’ van te maken,” aldus Romme.

Als mensen je vertrouwen, weten wat ze aan je hebben en je kunnen vinden als ze iets nodig hebben, gaan ze vanzelf zaken met je doen. Daarom moet je als zelfstandige ondernemer een deel van je tijd en energie steken in het opbouwen en onderhouden van een zakelijk netwerk. “Het is geven en nemen. Als jij een opdracht aan een andere ondernemer doorspeelt, is de kans groot dat je ook een keer iets terugkrijgt.” Ook krijg je door te netwerken toegang tot meer (specifieke) informatie en groeit je naamsbekendheid.

Leid actieve zoekers naar je bedrijf

“Als kleine ondernemer is het belangrijk om ervoor te zorgen dat mensen jou kunnen vinden in plaats van alleen jij hen. Dit kan onder andere met behulp van Social Media. Of je veel gebruik maakt van sociale media hangt af van het soort onderneming. Toch moet je anno 2011 als ondernemer eigenlijk wel Twitteren en een LinkedIn-profiel hebben. Het is een gemakkelijke manier om contact te leggen en je wordt op de hoogte gehouden van de laatste nieuwtjes. Zorg vervolgens dat de eerste drie hits in Google links zijn naar jouw websites. Naast de afnemer van je producten en diensten, moet je je ook richten op degene die je doelgroep beïnvloedt. Denk bijvoorbeeld aan een logistiek bedrijf. Vrachtwagenchauffeurs vertellen uiteindelijk aan hun baas in welke vrachtwagen ze graag willen rijden.”

START! 9


Wees trots op je status van

9 8 10 7 kleine ondernemer

Werf nieuwe klanten op persoonlijke wijze

Als startende ondernemer is het nodig om tijd te besteden aan de werving van nieuwe klanten. Belangrijk is om een duidelijk beeld te hebben van jouw doelgroep en hoe je deze het beste bereikt. Door bijeenkomsten te bezoeken kun je klanten persoonlijk aanspreken, waardoor je een indruk van jezelf en je bedrijf kunt achterlaten. Ook op je website kun je klanten op een persoonlijke manier aanspreken. “Op internet is ieder bedrijf even groot, namelijk de grootte van een beeldscherm. Zorg daarom voor iets unieks en origineels waardoor je opvalt en door potentiële klanten wordt onthouden.”

“Ik was zelf pas 25 jaar toen ik een eigen bedrijf opzette”, vertelt Karen Romme. “Jong, onervaren en bovendien een vrouw. Naarmate ik langer bezig was kreeg ik meer kennis en ervaring. Toen zag ik in dat dát de reden was waarom mensen met mij zaken deden. Daar was ik trots op. Ook na mijn faillissement wilden deze mensen nog steeds zaken met mij doen. Ze deden dus zaken met mij en niet met mijn bedrijf. Je moet als kleine ondernemer je persoonlijkheid inzetten in combinatie met de basis van het ondernemerschap: goede producten en diensten aanbieden.”

Plan, balanceer, evalueer en floreer

Neem regelmatig de tijd om na te denken over wat je precies wilt en of je wel de juiste keuzes hebt gemaakt. “Soms heb ik het zo druk dat ik helemaal niet stilsta bij waar ik nu precies mee bezig ben en of ik bepaalde opdrachten achteraf wel goed heb gedaan. Je moet openstaan voor verbeteringen en daarom kritisch naar jezelf durven kijken.”

Geef bestaande klanten voorrang

Gebruik jij ook al tien jaar lang dezelfde tandpasta, lees jij ook iedere maand hetzelfde tijdschrift en koop je ook altijd huismerkproducten van een bepaalde supermarkt? We doen nu eenmaal graag zaken met mensen en bedrijven die we kennen en daarom leveren bestaande klanten meer winst op dan nieuwe klanten. Ze zijn gemakkelijker te overtuigen om een product of dienst te kopen dan nieuwe klanten en zorgen op hun beurt weer voor mond-tot-mondreclame. Volgens de Calimeromarketing moet je van je klanten relaties maken. Door te investeren in deze bestaande relaties gaan zij niet alleen meer kopen, maar worden ze ook ambassadeurs van je bedrijf. Twee vliegen in één klap.

10 START!

Tot slot nog een laatste tip die Romme aan startende ondernemers wil meegeven: “ Zie niet op tegen marketing. Het lijkt moeilijk, maar het is in feite heel gemakkelijk. Het draait slechts om één ding: hoe zorg ik ervoor dat mensen met mij zaken willen doen? En nogmaals: wees trots op je onderneming. Het grootste voordeel is volgens mij dat het ondernemerschap je de kans geeft om jezelf te ontwikkelen op een natuurlijke manier, zoals jij zelf wilt. Die vrijheid en de kansen die je krijgt, dat is het mooie aan dit vak.”


In de praktijk Alita van Wanrooij (1960) heeft sinds 2008 haar eigen bedrijf MRCT: Marketing Research Consultancy & Training. MRCT richt zich op het marketinggericht neerzetten van onderdelen van een organisatie. Daarnaast verzorgt ze trainingen en workshops op het gebied van marketing. Volgens haar is het als kleine ondernemer heel belangrijk om je persoonlijkheid als marketinginstrument in te zetten. “Marketing is inspelen op de behoefte van de klant, of je nu groot of klein bent. Het verschil tussen grote en kleine bedrijven is echter dat je je doelgroep op een andere manier moet benaderen. Jij moet je klanten niet vinden, zij moeten jóu vinden. Daarom bezoek ik regelmatig netwerkbijeenkomsten. Als kleine ondernemer is het heel belangrijk om daar met mensen te praten, zodat ze een beeld krijgen van wie je bent en wat je doet. Klanten doen uiteindelijk zaken met jou als persoon, niet met je bedrijf. Jij als persoon hebt iets te bieden en dat moet je communiceren. Bouwen aan een goed netwerk is dus van groot belang. Enerzijds doe ik dit via mensen die ik ken die mij vervolgens bij anderen onder de aandacht brengen, anderzijds zoek ik zelf naar netwerkgroepen die bij mij passen om kennis en ervaringen mee uit te wisselen. Interesse tonen in andere personen is voor het netwerken heel belangrijk. Het is geven en nemen, het kan niet van één kant komen. Naast het netwerken op bijeenkomsten heb een account op LinkedIn en Twitter, zodat mensen mij kunnen vinden op het internet. Ook probeer ik waar mogelijk bij bijvoorbeeld de tennisvereniging of op verjaardagen mensen te vertellen wat ik doe. Je weet namelijk nooit waar het goed voor is. Een andere belangrijke regel die eigenlijk voor ieder bedrijf, groot of klein, geldt is het voorrang geven aan bestaande klanten. Zij leveren altijd meer op, omdat je er al in geïnvesteerd hebt. Deze klanten weten wat ze aan je hebben en ook jij weet waar je aan toe bent. Ik zorg er voor dat ik om de zoveel tijd een keer met een klant bel of ga lunchen om even bij te praten, want contact onderhouden is essentieel. Je hebt als zzp’er eigenlijk maar een paar goede klanten nodig. Ik probeer ook ieder jaar een origineel eindejaarscadeau te geven. Afgelopen jaar was dat bijvoorbeeld een fles wijn met mijn naam erop. Die heb ik niet speciaal laten maken, maar die kwam ik toevallig tegen op een beurs. Bovendien ga ik zulke cadeautjes persoonlijk overhandigen. Door mijn contacten goed te onderhouden hebben klanten vertrouwen in me. Mijn goede eigenschappen zijn dan ook dat ik betrouwbaar, gedreven en georganiseerd ben. Ten slotte moet je vertrouwen hebben in je bedrijf, ook als het even wat minder gaat. Jezelf niet tekort doen en positief over jezelf praten. Dus niet tegen mensen zeggen ‘ik heb een bedrijfje’, maar gewoon ‘ik heb een bedrijf’. Je moet durven kiezen en doen waar je goed in bent.”

De vijf basisprincipes van Calimeromarketing • Stel jezelf vragen en durf te kiezen. • Doe de dingen die je doet beter en professioneler dan anderen. • Zet jezelf actief in als boegbeeld van je bedrijf. • Ontwikkel een marketing strategie die dicht bij jezelf staat. • Ga voor relaties in plaats van klanten.

Karen Romme Karen Romme startte op 25-jarige leeftijd haar eigen organisatiebureau, na een korte carrière in de modewereld. In 1998 richtte ze een tijschrift op voor startende ondernemers, dat in 2001 failliet ging. Na weer een tijdje in loondienst te hebben gewerkt, kwam ze erachter dat haar hart bij het zelfstandige ondernemerschap ligt. Nu heeft ze een uitgeverij en een adviesbureau op het gebied van startende en kleine ondernemers. Daarnaast verzorgt ze wekelijks presentaties over Calimeromarketing en andere ondernemersonderwerpen.

Foto: db.meerbusiness.nl

START! 11


Gadgets & ZO

In Gadgets & ZO belichten we iedere maand de nieuwste gadgets voor de startende ondernemer. Wat zijn de musthaves? Wat mag je echt niet missen? Daar kom je achter in Gadget & ZO! Tekst: Lindy Sevriens

Foto’s: bijbehorende websites

De Blackberry Bold 9780 De Blackberry Bold 9780 is het nieuwste model van de Blackberry Bold lijn. Handig voor jou als ondernemer want: - Alles in één, je mobiel, je agenda en je pc. - Snel onderweg je mail checken - Met het nieuwste Universal Search System van Blackberry snel al je documenten bij de hand. Meer informatie?

http://www.blackberry9780bold.nl/

Nespresso Limited Edition

Nespresso? What Else? Je snapt de slogan pas als je de koffie geproefd hebt! Handig voor jou als ondernemer want: - Je kunt deze Limited Edition zo aanpassen dat hij helemaal binnen jouw bedrijf past! - Nespresso maakt gebruik van Business Solutions, dus speciaal voor ondernemers. Meer informatie?

http://www.nespresso.com

Tassenboetiek

Wie zegt dat je als ondernemer niet modieus kunt zijn? Via Tassenboetiek.nl kun jij je tas op maat bestellen. Handig voor jou als ondernemer want: - In deze tassen past alles, van mappen tot je blackberry. Meer informatie?

http://www.tassenboetiek.nl

HP LaserJet Printer

Digitale media zijn in opkomst, maar toch is een goede printer een must. Bespaar geld met de nieuwste LaserJet printers van HP. Handig voor jou als ondernemer want: - Snel en gemakkelijk printen, zwart-wit en in kleur! - Goedkope professionele afdrukken Meer gadgets? Meer informatie?

http://www8.hp.com/nl

www.start.nl

START! 13


Stappenplan Ondernemer worden. Bij de een zit het idee al jaren in zijn hoofd, een ander staat er op een ochtend mee op. Ondernemer is een vrij beroep, de carrièremove kan dan ook snel worden gemaakt. Of men nu een kapsalon wil beginnen, of op het punt staat om een reclamebureau op te richten, er zijn stappen die je moet maken en waar je als ondernemer niet omheen kunt. Dit keer: De Kamer van Koophandel (KvK). Tekst: Marieke van Stigt

Eerste stap? Inschrijven bij de KvK is voor veel ondernemers dé eerste stap die ze zetten nadat is besloten een onderneming op te zetten. Op het moment dat je staat ingeschreven is het bestaan van je eigen bedrijf een feit. Inschrijving bij KvK hoeft echter niet de eerste stap te zijn in het opzetten van een bedrijf, het is pas noodzakelijk wanneer je ook voor de Belastingdienst als ondernemer wil worden gezien. Ben je nog in de beginfase van het opstarten van het bedrijf en ben je nog onzeker, dan kun je wachten met inschrijven en eerst andere zaken gaan regelen, zoals de boekhouding of huisvesting.

Inschrijving Als je dan eenmaal zo ver bent en zeker weet dat het opzetten van je bedrijf werkelijkheid gaat worden, vraagt de KvK bij inschrijving om verschillende zaken.

Legitimatie Het ligt natuurlijk voor de hand, maar bij inschrijving wordt altijd gevraagd om je legitimatie. Mocht je geen eenmanszaak beginnen maar een bedrijf opzetten met meerdere personen, dan wordt daarnaast om statuten en een duidelijke rolverdeling gevraagd.

14 START!

Bedrijfsvorm

Net zo logisch als het vragen naar de legitimatie, is natuurlijk het kunnen benoemen van de bedrijfsvorm. Het is als ondernemer belangrijk om hier goed over na te denken. Zo is een eenmanszaak voordelig wanneer het bedrijf eenmaal winst maakt, met deze vorm zie je een groot deel van die winst terug. Als een eenmanszaak echter failliet gaat, zijn de kosten voor de eigenaar en loopt zijn privévermogen gevaar.


Plan Het is belangrijk om duidelijk te maken wat je wil gaan doen met je bedrijf. Veel startende ondernemers denken dat het inschrijven bij de KvK een gemakkelijke stap is, maar dat is niet waar. Werknemers van de KvK hebben er geen baat bij om zo veel mogelijk nieuwe inschrijvingen binnen te halen. Ze zijn streng, want ze proberen het aantal faillissementen onder startende ondernemers laag te houden. Medewerkers van de KvK geven tijdens het gesprek advies. Wanneer het voor hen niet duidelijk is wat je met het bedrijf wil gaan doen, zullen ze adviseren om nog eens na te denken of dit wel een goed plan is. Het is dus belangrijk dat je binnenkomt met een duidelijk verhaal, waar de medewerker geen speld tussen kan krijgen. Dit hoeft niet te bestaan uit een pakket met A4’tjes, het verhaal moet kort en bondig zijn. Een korte mondelinge uitleg van een minuut is vaak al voldoende en wel zo duidelijk. Denk ook goed na over de invulling van je bedrijf. Wil je personeel in dienst nemen? Met wie ga je samenwerken? Het zijn allemaal vragen die terugkomen in het gesprek. Uiteraard kun je dit verhaal later altijd nog aanpassen. Het is voor de medewerkers van de KvK echter gemakkelijk als je op deze vragen antwoord kunt geven. Bovendien neemt de kans toe dat je zonder slag of stoot je inschrijving kunt voltooien.

Het begin is er‌ Het inschrijven bij de KvK is slechts een begin in het opzetten van de onderneming. Als je eenmaal staat ingeschreven, zijn er nog heel veel andere dingen die je moet gaan regelen. Het is echter wel een belangrijke stap. Inschrijving bij de KvK is natuurlijk belangrijk, maar het belangrijkste aan deze stap is misschien wel dat je ben verplicht om overal goed over na te denken. Je hebt een naam en een bedrijfsvorm gekozen, bovendien heb je nu een duidelijk plan waarin staat wat je met je onderneming wil doen. Hiermee is het inschrijven bij de KvK niet het belangrijkste, maar het feit dat je er echt voor hebt gekozen om ondernemer te worden en voor jezelf duidelijk hebt gemaakt wat je allemaal wil gaan doen.

Naam Het kiezen van een bedrijfsnaam is natuurlijk een belangrijke stap. Wat nou als je je later toch nog bedenkt? Of als blijkt dat de naam al bestaat? Een troost, bij inschrijving bij de KvK helpen medewerkers je hierbij. Ze geven advies, kijken naar de kwaliteit en ze controleren of er niet al een bedrijf bestaat die dezelfde naam heeft. Hoewel werknemers van de KvK je hierbij helpen is het belangrijk om thuis al goed na te denken over de naam van je bedrijf. Het is natuurlijk ook te adviseren om de beschikbaarheid te controleren. Dit scheelt je veel gestress en tijd tijdens het gesprek.

START! 15


Van newbie tot iedereen ka Voor jezelf beginnen. Dan moet je lef hebben, niet zeuren, heel hard werken en alle kansen aangrijpen die je tegenkomt. Een beetje parttime aanmodderen werkt niet. Je moet er bovenuit springen. Maar wat is nu de beste leerschool? Duik mee terug de (school)banken in. Tekst: Ellen Langehuijsen, Irene Stad

Illustraties: blogspot.com, zoogdieren.mysites.nl

Voor veel mensen is het een droom, het opzetten van een eigen bedrijf. Of het nu om een wasstraat, modewinkel of kapperszaak gaat, er komt veel bij kijken. En helaas gaat een flink aantal startende ondernemers binnen enkele jaren weer failliet. Vaak komt dit door gebrek aan kennis; op het gebied van marketing, financiën of over het ondernemerschap zelf. Toch kan iedereen het leren, maar je moet wel een route kiezen die bij je past. Van student tot twijfelaar: de mogelijkheden op een rij.

DE NEWBIE Vers van de middelbare school en van plan om in de toekomst een eigen bedrijf te starten? Kies dan een opleiding in de handel. Een veelgehoorde uitspraak in onderwijsland. Op deze manier ontwikkel je namelijk ondernemende kwaliteiten en leg je een goede basis voor de toekomst. Mbo Het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) biedt studenten de mogelijkheid een opleiding te volgen in de handelssector. Het Regionaal Opleidingencentrum (ROC) biedt de opleiding [1] Ondernemer detailhandel niveau 4 aan. Met de vrijheid van een eigen zaak in het achterhoofd kun je het beste kiezen voor een Beroepsopgeleide Leerweg (BOL). Hierbij wordt 80% van de opleiding besteed aan theoretische lessen, de overige 20% aan het opsteken van de praktijk bij een erkend leerbedrijf. Máár… studeer door! Elke docent adviseert het. Wil je écht kans maken op een succesvol bedrijf, zorg dan dat je in ieder geval een mooi papiertje hebt. Ook voor de mindere Einsteins is er een oplossing. Werkenden op mbo-niveau kunnen namelijk een Associate degree halen. Het ad is bedoeld voor werknemers op mbo-niveau die zich in twee jaar willen scholen of voor mbo’ers die na hun studie willen doorstuderen, maar niet vier jaar lang.

16 START!

Hbo Iets minder met je handen en iets meer hersenpan? Dan kun je verschillende opleidingen binnen het hoger beroeps onderwijs (hbo) volgen. Twee populaire studies zijn [2] Small Business & Retail management en [3] International Business and Management Studies. De eerste richt zich voornamelijk op een ondernemerschap in grootbedrijf, het middenbedrijf, maar nog veel belangrijker: het kleinbedrijf. Nadat je de opleiding hebt afgerond kun je aan de slag als zelfstandig ondernemer. Mocht achteraf blijken dat je toch liever voor een baas werkt, dan kun je ook nog aan de slag als extern consultant of manager. Een succesvol bedrijf heeft veel consumenten. Deze moet je niet uit het oog verliezen. De tweede opleiding richt zich dan ook vooral op consumentengedrag, logistiek, inkoop en verkoop, bedrijfseconomie en bedrijfsadministratie. Met je diploma op zak kun je naast zelfstandige ook aan de slag binnen de groothandel, detailhandel, export- en transportbedrijf, de overheid, banken of buitenlandse bedrijven met vestigingen.


carrièretijger, an het leren

[1] www.roc.nl [2] www.inholland.nl [3]www.avans.nl [4] www.nti.nl, www.loi.nl [5] www.mkb.nl [6] www.kvk.nl

DE TWIJFELAAR Telkens weer die twijfel of je een eigen bedrijf moet beginnen. Ben je bijna aan het einde van je Latijn en weet je niet meer wat je moet doen? Probeer dan de [6] opleidingstest van de Kamer van Koophandel. Het is een goede manier om te achterhalen of je wel over de juiste ondernemingsvaardigheden beschikt. Zestien meerkeuzevragen geven inzicht in je kennis over organisatie, financiën, marketing en administratie. Voor ieder onderdeel krijg je een persoonlijke score. Bijzonder aan deze test is dat je ook verwijzingen krijgt naar informatie over opleidingen en seminars die bij je passen.

DE CARRIÈRETIJGER

DE LUIE DONDER

Al aan het werk en het gezeur van je baas helemaal zat? Sommige problemen lijken gemakkelijk op te lossen maar jij bent de enige die het ziet. Tijd om een carrièresprong te nemen. Maar waar kom je aan die extra kennis? In de klas zitten bij minderjarigen lijkt je namelijk niets. Opleidingsinstellingen als NTI en LOI bieden [4] cursussen algemene ondernemersvaardigheden (AOV) aan waarmee je jezelf kunt ontwikkelen. Ze zijn praktijkgericht en behandelen de basisbeginselen van marketing, financieel en operationeel management, personeelsbeleid, organisatie en administratie. Daarnaast leer je meer over het opstellen van een ondernemersplan; belangrijk voor het aanvragen van een lening voor een nieuw bedrijf.

Je wilt dolgraag voor jezelf beginnen maar hebt niet veel zin en tijd om je te laten bijspijkeren. Dan kun je thuis, vanuit je luie stoel, de online [6] cursus E-start van de KvK volgen. Zo kun je op ieder gewenst tijdstip alle beginselen voor de start van je eigen bedrijf leren. Aan de hand van video’s, opdrachten en toetsen krijg je stap voor stap basisinformatie over onderwerpen als marketing, financiën, belastingen en verzekeringen. De cursus duurt een paar uur en bereidt je voor op het ondernemerschap. Na het volgen kun je direct aan de slag met je eigen ondernemersplan.

Geen zak vol pecunia Heb je geen geld om nu nog een opleiding of cursus te volgen? Wees niet getreurd. Belangenbehartiger MKB Nederland geeft namelijk kortingen op [5] korte, praktische cursussen en trainingen. Je bent vrij om te bepalen wat de beste weg is om je gewenste leerdoelen te halen. Hierin zal je een coach krijgen die zorgt voor de nodige begeleiding.

START! 17


Pim van Wanrooij 20 Hotel- en Eventmanagement aan TIO Eindhoven Bedrijf:SJOK s.c.

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) moet verplicht worden voor alle ondernemingen.

Het bedrijf van een ondernemer die veel gebruik maakt van Social Media heeft meer kans van slagen dan dat van iemand die hier niet of nauwelijks gebruik van maakt.

Scholen stimuleren studenten voldoende om een eigen onderneming op te zetten.

Voor kleine bedrijven is de persoonlijkheid van de ondernemer het belangrijkste marketinginstrument.

Als een student het plan heeft om een bedrijf op te zetten, moeten banken hiervoor een speciaal studentenkrediet verstrekken.

18 START!

Jessica Timmerman 20 Hotel- en Eventmanagement aan TIO Eindhoven Bedrijf: Educate & Play s.c.

“Niet op korte termijn, dat kost bedrijven teveel tijd en geld. Op langere termijn is het wel interessant, maar alleen als de overheid het goed organiseert. Zij moet dan de middelen toegankelijker maken en bedrijven bestraffen die zich er niet aan houden.”

“MVO hoeft niet verplicht te worden voor alle ondernemingen. Het is natuurlijk wel een meerwaarde, maar voor sommige bedrijven is het simpelweg niet mogelijk. Daarentegen vind ik het wel belangrijk dat ondernemingen bewust nadenken over MVO of het voor hun bedrijf iets kan betekenen.”

“Dat ligt helemaal aan de doelgroep. 65- plussers zul je er niet mee bereiken. Wel is bewezen dat je aan Social Media moet doen om succesvol te zijn bij mensen van 18 tot 30 jaar.”

“Ook hier ben ik het niet helemaal mee eens. Of je gebruik maakt van Social Media is afhankelijk van het soort product dat je verkoopt en op welke doelgroep je je richt.”

“Nee. Slechts op een paar scholen in Nederland wordt het starten van een onderneming gestimuleerd, vooral op het HBO. Ik ben wel van mening dat ondernemen je echt moet liggen. Je bent ondernemer of niet, je kunt het niet leren.”

“Ik denk dat scholen hierin een grote rol spelen en het ook voldoende stimuleren. Bij ons op school (TIO) was de studentenonderneming een ‘hot-item’. Alleen doordat er zoveel bij komt kijken zijn studenten niet direct enthousiast over een studentenbedrijf. Volgens mij ligt het meer aan de mentaliteit van de student dan aan de school.”

“Ja, want jij bent het bedrijf en alles draait om jou als persoon. Daarom moet je een goede persoonlijkheid hebben die bij je doelgroep past.”

“De persoonlijkheid van de ondernemer is erg belangrijk, maar het moet wel haalbaar zijn voor een onderneming. Dus in hoeverre wegen de kosten (reiskosten, duur van het bezoek, etc.) op tegen het resultaat dat het bedrijf behaalt.”

“Een bank zal dat niet zo snel doen, omdat het risico te groot is. Wat wij hebben gedaan is aandelen verkopen aan familie en vrienden. Als je dat slim aanpakt moet dat wel genoeg zijn als startkapitaal.”

“Nee. Het is natuurlijk mooi als een student een eigen bedrijf opzet, maar hij of zij dient aan dezelfde eisen te voldoen als ieder ander. Zo krijgt een student in de gaten wat het opzetten van een bedrijf precies inhoudt.”


Nieuwe kansen voor starters Groen zaken doen levert geld op Tekst: Renée Kusters

Maatschappelijk verantwoord ondernemen begint bij een nieuwe manier van denken. Een inspirerende en flexibele ondernemingsgeest is nodig om nieuwe markten te verkennen en duurzame kansen te pakken. Investeren in mensen, milieuvriendelijk productontwerp en ondersteunen van maatschappelijke activiteiten, het zijn allemaal voorbeelden van duurzaam ondernemen. Doordat de markt voor duurzame producten en diensten groeit, hebben steeds meer ondernemers belangstelling voor groen en duurzaam ondernemen.

In duurzaam ondernemen of Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) is de maatschappelijke betrokkenheid van een bedrijf erg belangrijk. Het is de bedoeling dat een bedrijf iets terug geeft aan de samenleving. Duurzaam ondernemen is gericht op de drie P’s: People, Planet en Profit. Het is ondernemen waarin de economische prestaties (profit), met respect voor de sociale kant (people) en binnen ecologische voorwaarden (planet), plaatsvinden.

Groen meer dan trend Dat groen ondernemen een ontwikkeling is, wil niet zeggen dat het alleen maar een trend van dit moment is. De markt voor duurzame producten en diensten groeit structureel. Niet alleen consumenten kopen vaker duurzame en eerlijke producten, ook bedrijven kiezen steeds vaker voor leveranciers die aan hun duurzaamheideisen kunnen voldoen.

“Het is een cliché dat groen en duurzaam ondernemen per definitie meer tijd en geld kost” Willem Lageweg, directeur van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Nederland.

Duurzaamheid loont Willem Lageweg, directeur van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) Nederland, vertelt in een interview met dagblad Trouw dat het een cliché is dat groen en duurzaam ondernemen per definitie meer tijd en geld kost. Bovendien loont duurzaamheid volgens hem zowel op kort als lang termijn. Als voorbeeld noemt hij het besparen op energie. Iedereen weet inmiddels dat energiebesparing geld op levert en dat het bijdraagt aan een beter milieu. Overigens gaan de meeste duurzame producten langer mee. Verder benadrukt hij dat je eerst moet investeren om geld te verdienen. Dat geldt ook voor groen en duurzaam ondernemingsschap.

20 START!

Dit blijkt uit een recent onderzoek van MVO Nederland. Nu al moet de rijksoverheid bij alle inkopen en aanbestedingen duurzaamheid als zwaarwegend criterium meenemen en over twee jaar gaat de overheid op grote schaal duurzaam inkopen. Provincies, gemeenten en waterschappen moeten dit bij 75% van de inkopen doen.

Illustratie: bb.stbh.nl


Startende ondernemers Naast de bestaande bedrijven zijn er voor de beginnende ondernemers genoeg mogelijkheden om duurzaam te ondernemen. Vrijwel alle diensten en producten die een bedrijf inkoopt of aanbiedt, zijn er ook in duurzame vorm. Kantoorspullen, auto’s, bedrijfskleding, maar ook de koeriersdienst waar het bedrijf gebruik van maakt, het verhuisbedrijf dat wordt ingeschakeld of het schoonmaakbedrijf dat wordt ingehuurd. Op sites van de Kamer van Koophandel en van MVO Nederland zijn uitgebreide overzichten te vinden van duurzame producten en diensten die bedrijven kunnen inkopen. Verder is er ook een startpagina voor duurzaam ondernemen. Hier kan een ondernemer informatie krijgen over het ondernemerschap met een milieuvriendelijk karakter. Speciaal voor ZZP-ers die lid zijn van de FNV is er de FNV Zelfstandigen website. Hierop moeten leden van FNV Zelfstandigen elkaar stimuleren en ondersteunen bij het maatschappelijk verantwoord ondernemen in hun bedrijf.

Imago Lange tijd had duurzaamheid een geitenwollensokkenimago. Het populariteitsgehalte van het milieu was niet groot. Nu is het omgekeerd. Het wordt normaal dat duurzaamheid onderdeel is van bedrijfsvoering, mede door het financiële profijt ervan. Volgens de Kamer van Koophandel (KvK) is duurzaam ondernemen noodzakelijk voor het economische succes op de lange termijn. Momenteel wordt het gezien als een zaak van goed management, het hoort bij het ondernemen van nu.

Handige websites

Handige tips voor maatschappelijk verant-

http://www.kvk.nl/maatschappelijk_verantwoord_ondernemen http://duurzaam.startpagina.nl http://www.duurzaamondernemen.nl http://www.duurzaam-ondernemen.nl http://www.duurzaammkb.nl

woord ondernemen

Op deze sites vind je onder andere informatie over duurzaam ondernemen. Naast de informatie zijn de sites ook voorzien van tips en weetjes over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Een voorbeeld hiervan is duurzaam transport.

• Laat medewerkers zelf groene of duurzame initiatieven bedenken en uitvoeren • Bied de mogelijkheid de leaseauto te verruilen voor een OV-kaart of dit te combineren • Betrek alle medewerkers en niet alleen de managers • Vervang tl-buizen voor LED lampen • Voorkom dat de prullenbak vol ligt met plastic bekertjes

Foto: ankepressens.wordpress.nl

START!

21


De auto van de MAAND

Iedere maand bekijken we een auto in Auto van de MAAND. Deze maand staat in het teken van duurzaamheid. Iets voor jou? Beslis het zelf. Tekst: Lindy Sevriens

Fotografie: www.citroën.com

De Citroën C Zero

100% Elektrisch 100% Duurzaam

Thuis binnen 6 uur volledig opgeladen Bij de speciale oplaadpunten zelfs binnen 30 minuten tot 80%!

Lithium-Ion-Technologie Zes Airbags ABS, ASR, ESP

Enkele jaren geleden startte Citroën met de ontwikkeling van een volledig elektrische auto. Citroën was en is hiermee een van koplopers op dit gebied. Duurzaamheid is tegenwoordig natuurlijk een must en vooral als ondernemer kun je hier niet meer omheen. De Citroën C Zero is voor jou als ondernemer uitermate geschikt wanneer je voornamelijk binnen een stad werkt. Hoewel de auto tot zo’n 160 km aan een stuk kan rijden, kun je beter op een plek rijden waar genoeg oplaadpunten zijn.

Geen

Met een volle accu tot wel 160 km rijplezier!

gelu

id

Accu bevindt zich in de vloer, bij een aanrijding wordt het elektrische circuit automatisch onderbroken.

Wat deze auto vooral erg interessant maakt is dat je in aanmerking komt voor subsidies als je hem aanschaft. De prijs maakt het aanschaffen aantrekkelijker, je betaalt voor een Citroën CZero namelijk maar € 35.165,- . Ben je verkocht of wil gewoon meer weten over de Citroën CZero? Ga dan naar:

www.c-zero.citroën.com

START! 23


“Ik ben een selfmade Foto: 123people.nl


O

Het miljoenenimperium van Olcay Tijdens de Amsterdam International Fashion Week presenteerde Olcay Gulsen zaterdag in een afgeladen Gashouder de nieuwste collectie van haar modelabel. Maar liefst 2000 genodigden waren getuigen van de show. Bovendien wordt

L

het gezien als een van de hoogtepunten van de Fashion Week. Tekst: Renee Kusters

C A Y

zakenvrouw”

O

ngeveer een uur later dan gepland dendert de muziek door de speakers en lopen de modellen over de catwalk. De catwalk is opgebouwd met een groot rond plateau op het eind met daaromheen de tribune, waar zo’n tweeduizend modemensen hun plekje hebben ingenomen. De front row wordt bezet door modellen die de naam van de BN’ers op hun shirt dragen. Bekend Nederland kan vervolgens plaatsnemen op de plek van hun ‘dubbelganger’. Dit hilarisch tafereel zorgt voor veel foto’s van onze Nederlandse beroemdheden. Onder andere Victoria Koblenko, Bastiaan van Schaik, Waylon en Thijs Willekes werden gespot. Super strakke jurkjes, jumpsuits, rokjes en blazers zijn te zien op de catwalk. Daarnaast dragen de modellen kledingstukken in verschillende bruintinten zoals camel en roestkleurig. Natuurlijk wordt de kleding geshowd met torenhoge hakken en opvallende gouden sieraden. De Nederlandse fashionscene twittert massaal over de show. Tweets als ‘wauw’ en ‘overweldigend’ worden gestuurd. “De collectie is bedoeld voor de krachtige vrouw. Dit is waar Supertrash voor staat, energie en een internationaal fashion gevoel”, vertelt Gulsen na afloop van de show. De avond wordt gevolgd door een afterparty van het modelabel. De martini wordt rijkelijk geserveerd, modemensen praten nog even na over de show en daarna is het tijd voor een gezellig feestje. De Brabantse Olcay Gulsen maakt van het nog onbekende merk Supertrash binnen een paar jaar een miljoenenimperium. Het Nederlandse magazine Jackie verkoos haar in 2008 tot modeontwerpster van het jaar, kort daarna selecteerde Quote haar als een van de dertig meest succesvolle vrouwen van Nederland in 2009 en ze won vorig jaar de Amsterdam Business Award. Wie is deze vrouw en wat maakt haar succesvol? Olcay Gulsen groeit met zes broertjes en zusjes op in Waalwijk. Haar ouders zijn van Koerdische afkomst. Na haar studie Personeel en Arbeid in Rotterdam verhuist ze naar Amsterdam. Daar richt ze op haar eenentwintigste in 2002 haar eigen bedrijfje op onder de naam ‘2Stepzahead’ . Ze begint met het importeren van de kleding van merken als Criminal en 5th Avenue. In Elsevier vertelt ze onlangs dat ze een echte self made zakenvrouw is. Ze komt uit een gezin waarin geen ondernemingsmentaliteit heerst en komt daardoor niet in aanraking met mensen die zelf een bedrijf hebben opgericht. “Het ontbreken van mensen in mijn omgeving die me konden bijstaan bij het nemen van belangrijke beslissingen heeft me alleen maar ambitieuzer en leergieriger gemaakt”, zegt Olcay Gulsen in het tijdschrift.

START!

25


Een aantal jaar geleden wordt Supertrash opgericht door een rijke Amerikaanse vrouw uit Hollywood, Ava Riley. Tijdens de fashionweek in New York ontmoet Gulsen de zakenvrouw. Riley laat kledingstukken zien als voorbeeld van de kleding die ze sinds kort onder de naam Supertrash verkoopt. Het tweetal besluit om samen te werken. Ze spreken af dat Riley, als eigenaar van het merk, verantwoordelijk blijft voor de Amerikaanse markt en dat Gulsen als licentiehouder Supertrash in Europa introduceert. Gulsen neemt in 2009 het bedrijf over en koopt Supertrash. Het label wordt daarna flink uitgebreid en wordt op dit moment wereldwijd in vierentwintig landen verkocht. Daarnaast heeft het merk een eigen hoekje in de filialen van de Bijenkorf en in Nederland zijn vorig jaar de eerste eigen winkels geopend.

“Supertrash staat voor vrouwelijkheid. Het staat ook voor onafhankelijkheid, de vrouw van nu met een sterke persoonlijkheid. De Supertrash vrouw weet wat er te koop is en leest de magazines. Ze is interactief”, vertelt Olcay Gulsen.

Naast de kleding heeft het merk ook een eigen magazine. Bovendien opende Gulsen een tweede kantoor in New York. Toch neemt Gulsen nog geen genoegen met haar succes. Ze streeft naar wereldwijde bekendheid van haar merk. Ook wil ze in veel hoofdsteden ter wereld een eigen winkel hebben en hoopt ze dat het label in veel mooie winkels wordt verkocht. Tenslotte hoopt ze nog op de Award Zakenvrouw van het jaar.

Foto’s: welikefashion.com

26 START!


weets Een klacht is voor een ondernemer een kans voor verbetering @Show_Night Jong bedrijf voor verhuur van licht, geluid en video

Net terug van de KvK. Maar nu al zelfstandig ondernemer :) @Marckow Internet marketeer

Als ondernemer voel je je ‘vrij’ maar in wezen ben je dat nooit. Straks naar de accountant, daarna alle onbeantwoorde mail beantwoorden @Marckow Eigenaar van netwerksite Human Connect

Mijn horoscoop zegt dat ik een eigen bedrijf móet beginnen. Wie weet er wat leuks? #durftevragen

@JanetDegenhart

Tip voor de zelfstandige. Neem eens deel aan een business Bootcamp @Jeroen500 Jeroen Hebebiens

Twitter en Facebook nog steeds meest gebruikte kanalen voor MKB en dan met name kleine bedrijven @kroeskontrol Esther Kroes

Aantal starters neemt weer toe: De Kamer van Koophandel meldt dat het aantal starters weer boven het niveau van 2008 ligt

@Bloemenblad Vakblad voor de bloemdetailhandel

21 % minder faillissementen eenmanszaken @Startercoach Starterbegeleiding

Geen visumplicht voor Turkse zelfstandigen @Headlinesnl Nieuws in Nederland

START! 27


Wat doe je ALS? Iedere maand een ondernemer aan het woord over vallen en opstaan. Deze maand Thieu Sevriens (57) die al 33 jaar eigenaar is van Taxi- en Busbedrijf Sevriens. Enkele jaren geleden ging het mis. Tekst: Lindy Sevriens

Fotografie: start.nl

Thieu Sevriens, 57 jaar, en al 33 jaar eigenaar van Taxi en Busbedrijf Sevriens. In 2002 ging het opeens compleet mis. In 1960 startte de vader van Thieu een rijschool in het dorpje Koningsbosch, een klein dorpje in gemeente Echt te Limburg. Achttien jaar later ging zijn vader met pensioen en nam Thieu het bedrijf over. De zaken gingen zo goed dat hij in 1985 besloot om het bedrijf aan te vullen met taxi’s. Een paar jaar later kwamen er ook touringcars bij. Thieu probeerde zoveel mogelijk te investeren en dit wierp zijn vruchten af. Hij breidde uit van twee naar drie touringcars. Deze werden voornamelijk gebruikt voor schoolvervoer. ‘Schoolvervoer is leuk, zo lang je er werk in hebt. Een keer per vier jaar wordt dit vervoer verdeeld over verschillende bedrijven, dus het is af en toe gewoon geluk hebben’, zegt Thieu.

Enkele maanden en rechtszaken later bleek het geld voorgoed verdwenen. Thieu zou hier nooit meer iets van terug zien. Toch moest hij verder. ‘Het bedrijf is er bovenop gekomen door minder te investeren en efficiënter te gaan werken’. Sinds deze ervaring is Thieu veel alerter geworden. Hij heeft minder vertrouwen in medeondernemers en werkt, als het kan, niet meer met achterstanden. Hij heeft een advies voor startende ondernemers ‘Ga nooit over één nacht ijs’.

Heb jij ook zoiets meegemaakt? Ga naar onze website en reageer.

www.start.nl

In 2001 hield dit geluk op. Een groot touringcarbedrijf uit de buurt kreeg de aanbesteding van het schoolvervoer in de gemeente Echt. De verwachte klap bleek achteraf mee te vallen.Taxi- en Busbedrijf Sevriens ging voor dit bedrijf werken en er was weer werk. Een jaar later werd het schoolvervoer in zijn geheel overgenomen door een ander groot bedrijf in de buurt. Nog steeds bleef Thieu werken voor dit bedrijf en het leek allemaal goed te gaan, totdat dit bedrijf failliet ging. Het bedrijf kampte al met een betalingsachterstand. ‘Het is in deze branche normaal om met achterstanden te werken, aangezien het om grote bedragen gaat. Een bepaalde achterstand calculeer ik dan ook altijd in’. aldus Thieu. Na enkele maanden stopte Thieu met het vervoer. Er was nog sprake van een betalingsachterstand van drie maanden. Dit kwam neer op zo’n € 90.000,- , een behoorlijk bedrag. Het bedrijf kwam in zware tijden. Bezuinigingen en inkrimpingen waren noodzakelijk. ‘Deze situatie heeft mijn bedrijf negatief beïnvloed. We zijn een stuk kleiner geworden’. zegt Thieu.

START! 29


AGENDA

Ook voor ondernemers valt er wel eens iets leuks te beleven. START! laat je zien waar en wanneer. Succesvolle webwinkels Webwinkels blijven explosief groeien. Steeds meer ondernemers kiezen ervoor om via het wereldwijde web te ondernemen. Het succes van een website wordt niet alleen bepaald door het aantal bezoekers. Veel belangrijker is de surfers voor je te winnen als echte klant. In het seminar van de Kamer van Koophandel worden hiervoor handvatten en tips aangereikt. De onderwerpen die besproken worden zijn: do’s en dont’s, bezoekers omzetten in klanten, marketing en promotie en juridische aspecten. Datum en tijd: dinsdag 10 mei 2011, 19:00-22:00 uur Locatie: Kamer van Koophandel, Bolderweg 2, 1332 AT Almere Kosten: 35 euro, inclusief cursusmateriaal en consumpties Meer informatie: www.kvk.nl

Foto: dixmedia.nl

Belonen is meer dan salaris geven Eerlijk belonen is belangrijk om je personeel succesvol te maken. Door de huidige economie is het belangrijk dat je om weet te gaan met beloningsvormen en arbeidsvoorwaarden. Weinig ondernemers hebben door dat belonen meer is dan een salaris geven. De eendaagse cursus Arbeidsvoorwaarden en belonen helpt je inzicht krijgen in de materie van arbeidsvoorwaarden en het salaris. Datum en tijd: maand mei, 10:00 – 16:00 uur Locatie: verschillende locaties MKB Kosten: 345 euro (325 euro voor MKB-leden) exclusief BTW, materialen, verblijfskosten Illustratie: 123people.nl Meer informatie: www.mkbct.nl

Jonge Ondernemersprijs 2011

Foto: jongeondernersprijs.nl

30 START!

Voor de tiende keer wordt de Jonge Ondernemersprijs (JOP) uitgereikt aan veelbelovende ondernemers uit Groningen, Dren- the en Friesland. Investeringsmaatschappij Egeria reikt de prijs uit aan deelnemers tot 25 jaar met het beste ondernemersplan. Het totale prijzengeld van 25.000 euro wordt verdeeld over drie verschillende leeftijdscategorieën. De bedenkers van de beste ondernemersplannen zullen hun plan presenteren op de finaledag, waarna de winnaars bekend worden gemaakt. Datum en tijd: Locatie: Kosten: Meer informatie:

Woensdag 15 juni 2011, vanaf 9.00 uur Amsterdam www.egeria-jonge-ondernemersprijs.nl


Volgende MAAND

ew Intervi

t aal Jor h r e v s e et succ

Kelder

m

De Belastingdienst Hoe ga je hier als ondernemer mee om?

Alles over nieuw zakenmedium

DĂŠ bestelbus van 2011!

Linkedin

Mercedes Benz Vito tot in detail...

Wat doe je als? Je zakenpartner komt te overlijden?

Colofon

Marieke van Stigt Hoofdredacteur

Ellen Langehuijsen Eindredacteur

Irene Stad Eindredacteur

Lindy Sevriens Opmaak

Renee Kusters Advertenties

START! 31


Start! Magazine  

Een magazine gemaakt voor Minor Bejo.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you