Page 1

Bram Linderman Digitaal werkboek Immersive Space C1E


Opdracht 1

Weergave Doelbewuste Afbeeldingen

1. Minas Tirith In de afbeelding is duidelijk dat het een grote witte stad is, wat afstraalt van de omgeving. Het geeft een ‘verbazinwekkende’ uitstraling, je krijgt een gevoel dat het een zéér grootse en mooie stad is.

Doordat er met diepte is gewerkt komt de stad er nog groter uit te zien. Door het grootse gevoel word je er echt in getrokken. Ook geven de bergen eromheen een extra gevoel.

2. Holodeck In de bekende series en films van ‘Star Trek’ word er veel gebruik gemaakt van een holodeck. Zoals te zien is word de gebruiker 360 graden om zich heen, èn onder+boven, in de wereld getrokken. Dit maakt het immersive. Het legt de sfeer heel goed neer.

3. Vogels

deurtje?

Dit is een afbeelding van een stukje van Gorillaz (Een fictieve muziek band). Er is een deurtje met iets onbekends erachter en er zitten twee vogels voor. Als gebruiker zijn er dus al 3 opties, misschien is er wel op de vogels te klikken, maar vooral, wat zit er achter dat geheimzinnige

Dit is een goed voorbeeld van hetgeen wat je als eerst te zien krijgt in een immersive space. Die vogels kijken je aan, het kan de gebruiker een zetje geven om op dingen te gaan klikken en uit te proberen.

Hiermee kunnen fantasie volle ruimtes worden gecreeërd, want alles is mogelijk. Je staat er zelf in en kunt ook vanalles doen. Een futuristische immersive space dus!


Opdracht 2

Objecten in een ruimte

Ik heb als eerst gegoogled naar een lege kamer, in mijn hoofd had ik al een horror achtig idee zitten. Werken met oude filters, gasmaskers zombies en plaatjes die vraagtekens opwekken. Ik ben begonnen met het erinzetten van de vrouw, daarna heb ik de man met de hond gezet en als laatst de zombies. Ik heb ze allemaal een schaduw gegeven, beetje gespeeld met belichting, contrasten en nog een paar andere instellingen. Dit was een leuke en leerzame eerste photoshop opdracht, je krijgt een idee van wat mogelijk is. Vooral het werken met schaduwen ging opmerkelijk makkelijk, photoshop kan uit zichzelf al ontzettend veel. Als laatste heb ik er een filter overheen gegooid, om alle objecten een sfeer te geven en het nog ouder te laten lijken. Alles wat ik heb gebruikt komt van het internet, van google.


Opdracht 3

Idee Vorming

Ruimtevragen 1. Wat is de eerste ruimte die je je kunt herinneren? Mijn oude slaapkamer. 2. Kun je nog objecten noemen en beschrijven die daar waren? Als je binnen kwam stond er een hoogslaper met daaronder een bureau. Ook hing er een standaard Ikea lamp, je weet wel, die ene met de 3 blokjes, een driehoekje, een rondje en een vierkantje, in blauw geel en rood. Verder had ik een blauwe ´Robin´ Ikea kast, waar bovenop altijd een hoop stof lag. Ook hing er een blauwe lap stof voor het raam en zo´n ruiten trekker om het vocht er vanaf te halen in de ochtend, blauw met een zwarte rand. Verder had ik onder mijn bureau een geel mini bier kratje waar cd´tjes instonden, met een cd speler ernaast. 3. Wat is de grootste ruimte waar je ooit in geweest bent? Als we het hebben over een grote ruimte dan komt het eerst de grote ondergrondse kerk in Helsinki naar voren. 4. Wat is de kleinste ruimte waar je ooit in geweest bent? Onderzeeërboot compartimenten. 5. Waarom voel jij je in sommige ruimtes prettig? Door de mensen die zich daar bevinden, de toegankelijkheid van de meubels, de muziek, de geur, de temperatuur, de rustgevende effecten en het op je gemak voelen omdat je je eigen ding kunt doen.

6. Waarom voel jij je in sommige ruimtes onprettig? Wetend dat ik ergens ben waar ik me netter moet gedragen oid, of kil en ruime ruimtes. 7. Waar is wordt dat gevoel door veroorzaakt? Doordat iedereen anders is, en andere gewoontes heeft. Ook omdat kille ruimtes vaak een minder vriendelijk gevoel geven. 8. Van welke ruimtes of omgevingen waar je nog nooit bent geweest kun je je toch wel een voorstellig van maken? De kamer in Delft van mijn broer, ruimtes die ik in boeken tegenkom, want dan kun je immers je fantasie een vrije gang laten gaan. 9. Van welke ruimtes of omgevingen kun je je helemaal geen voorstelling maken? Slecht beschreven ruimtes in boeken, of ruimtes die oud en vergaan zijn. 10. Kun je je nog een ruimte herinneren van een enge film, beschrijf die. Toen ik klein was heb ik eens meegekeken met chucky (die speelgoed pop die iedereen vermoord), en ik kan me een stukje herinneren dat iemand in een kast zat en het een eng stukje was. 11. Kun je je nog een ruimte herinneren van een feel-good-movie, beschrijf die. Het einde van Lord of the Rings, in de kamer als Frodo wakker wordt.

5 Zelf bedachte ruimtevragen 12. De 5 belangrijkste kenmerken aan het thuisvoelen in een ruimte? Geur, kleuren, temperatuur, geluiden en de plaatsing van objecten. 13. Wat is mijn favoriete ruimte? Een ruimte waar altijd muziek draait wat in mijn stemming past, met een plek waar overal toegang is tot het aansturen van de muziek. Verder moet het een warme, knusse en relaxede kamer zijn. Niet te vergeten, internet, stroom, verwarming en een koelkast met koud bier. 14. Wat is onmisbaar in een ruimte? Als het niet digitaal is, geur, als het wel digitaal is de indeling 15. Wat voor indeling van kleur en materiaal bevalt mij het meest? Ik houd heel veel van hout en klassieke kleuren, dat geeft een warm en knus gevoel, dat je thuis bent en kunt doen wat je fijn vind. 16. De ruimte waar ik mij het minst op mijn gemak voel? Een ruimte waar mensen mij op mn vingers kijken, en waar ik niet op mn gemak kan gaan zitten en doen wat ik wil.


4. Mindmappen!

Op elke letter van het alfabet! Appels Boten Chroom Dak Fles Goot Huizen

Indringers Jazz Komisch Ladders Mensen Netjes Oldskool Palen Rotsen

Stoom Torens Up Vrijheid-vliegers Wolken Zweven


Opdracht 5

Synopsis

Synopsis - Een korte beschrijving van mijn wereld. Mijn wereld is een fantasie volle wereld, wat vol vrijheid, natuur en muziek zit. Als je op de wereld zelf bent dan zul je op een schip zitten wat tussen zwevende eilanden door vliegt, op dat schip zijn een aantal kamers waar de gebruiker de wereld kan onderzoeken. Het is de bedoeling om een licht vleugje steampunk erin te brengen, met jazzmuziek. Ook komen er zeilen/vliegers in voor. - Wat wil ik hiermee overbrengen? Ik wil de gebruiker een vrije omgeving bieden waar hij spullen kan ontdekken, het gaat er vooral om dat het schip vol geheimen zit. Luikjes kunnen open, schatkaarten, brieven lezen etc. - De drie ruimtes en acties Ruimte 1. Je zult het schip zien vliegen in de verte, tussen de eilanden door, hier hoor je een mannelijke stem praten dat er een schip van onbekende locatie door de wereld heen vliegt. Je hebt de keuze om te blijven kijken of om er naar toe te gaan. Ruimte 2. Je bevind je op het dek van het schip. Je ziet dat er tot nu toe nog niemand aan boord is, er draait een rustig jazzy muziekje, staat een eitje te koken op het vuur en er staan wat objecten op het deck. Je kunt bijvoorbeeld kiezen om het eitje harder te laten koken waardoor hij aanbrand, of zachter te laten koken. Ook kun je opzoek gaan naar de ruimte waar de muziek is. Je kunt door een verrekijker kijken, en zo zijn er nog veel meer dingen om te ontdekken. Ruimte 3. Je bevind je in een kamer in het schip, dit is de kapiteinskamer. Hier vind je een oude platenspeler die je van track kunt wisselen, wat verschillende objecten, zoals landkaarten, rum, andere lege flessen en brieven. Ook in deze kamer is veel te ontdekken. - De Sfeer Het is niet de bedoeling om een griezelige sfeer neer te zetten omdat het bootje verlaten is, maar juist een relaxed zonnig sfeertje met lekkere muziek en een relaxede omgeving. Het is lekker weer, en je vliegt door de natuur. - De vormgeving Beetje cartoony getekent, maar toch ook nog met enigszins realisme. Ik wil niet gebruik maken van foto’s oid, maar echt een beeld neerzetten dat alles bij elkaar hoort in dezelfde stijl.


Opdracht 6

Fotografie

Le kistje. Dit kistje is een typisch voorwerp wat veel voor kan komen in mijn omgeving, een ‘oud’ uitziend schatkistje. In de eerste foto heb ik het schatkistje van neutrale positie gefotografeerd, het is een simpel ding die op een tafel staat. Het enigste wat het aantrekt is de vraag wat erin zit, want dat is nou eenmaal altijd bij schatkistjes. Verder zegt de foto niet zo heel veel, ik heb meer detail gelegd op het kistje dan het verhaal eromheen.


Wat zit er in het kistje? GELD natuurlijk! Dit zal een van de puzzels zijn in mijn immersive space, een schatkistje openmaken. Ik hhier gekozen voor close up, want ik wil duidelijk maken wat er in dit kistje verborgen zit. De omgeving doet er verder niet toe, het detail van het kistje zelf ook niet dus daarom heb ik met een hele lage f gefotografeerd (grote diafragma, wat resulteert in gedetailleerd scherpte diepte).


Deze foto is net zoals de anderen, heel simpel. Ik heb hier vanuit een laag standpunt gefotografeerd, het is dus duidelijk dat het kistje ergens op staat. Wat ik ook duidelijk probeer te maken is dat het een ´normaal´ voorwerp is, omdat hij tussen andere verzamelde spullen staat. Ik heb hier gewerkt met licht van de onderkant, om schaduwen te maken.


Op deze foto heb ik geprobeerd een sfeer te leggen, dit heb ik gedaan dmv van een kaarsje, weinig licht in de kamer, lage iso waarde en een f van rond de 5, om de kleuren wat meer te behouden. Ook heb ik iets ingezoomd om wat meer speling in het beeld te brengen, een soort van lichte close up. Het kistje staat hier rechts. Ik heb deze foto van ongeveer dezelfde hoogte gemaakt, omdat dat meer gevoel geeft van warmte dan dat je er 3 meter vanaf staat.


Deze foto is netzoals de ander, meer een sfeer foto geworden. Ik heb hier ervoor gekozen om de foto van bovenaf te maken, want daar kun je meer interactieve dingen mee doen. Natuurlijk kunnen er veel meer objecten op de tafel gelegd worden om mee te spelen, maar die had ik niet in mijn kamer liggen. Wat ik jammer vind is dat het kaarsje ontzettend overbelicht is. Verder heb ik voor dit standpunt gekozen omdat het meer duidelijkheid geeft over de foto. Ik heb hier gekozen voor een lekkere lage iso, zodat de kleuren mooi bleven, 200 dus. Hierdoor valt ook de rest om het tafeltje weg, waardoor de focus word gelegd op de kaart met objecten.


Opdracht 7

teken een boom, 5 keer.


Reflectievragen IDEEFASE Welke manieren werken voor jou het beste om op ideeën voor een productie te komen? Google’en, gamen, video’s, mindmappen, andere voorbeelden bekijken Hoe ben je tot je uiteindelijke beslissing voor een onderwerp gekomen? Welke argumenten had je daarvoor? Dit kon ik tekenen, andere ideeën zoals een wereld van ‘halo’ was te weinig inspiratie te vinden. Dus ik heb gekozen voor dit omdat ik al in mijn hoofd had wat ik wilde Wat was de visie op je onderwerp en waarom heb je deze gekozen? Ik wilde een relaxede open ruimte creeëren met een natuurlijke omgeving. Eilanden, bergen en een zeilschip. Alles moet van hout en er oud uitzien. Wat zou je de volgende keer anders doen? De opbouw, kiezen om meer tijd te steken in de artwork en mijn flash veel netter aanpakken. Ook wil ik proberen om eerder te binnen. Hoe zou je nu het begrip ‘immersiveness’ willen definiëren? Iets waar je in getrokken wordt dmv muziek, beelden en gevoel. VORMGEVING Wat is voor jou het moeilijkste bij het vormgeving en hoe overwin je die moeilijkheden Het starten met het ontwerpen van de omgeving, het ontwerpen en daadwerkelijk te starten met het ontwerpen. Ook om dingen zo realistisch mogelijk te maken. In dit semester heb ik veel bijgeleerd over tekenen en de technieken, perspectief en lichtinval. Hoe heb je ‘immersiveness’ proberen te bereiken en is dat gelukt (in hoeverre wel, in hoeverre niet) Met scherpte/diepte effecten, geluidjes die bij de objects horen en muziek.


Hoe heb je geprobeerd om je visie over te brengen in je movie en is dat gelukt (in hoeverre wel, in hoeverre niet). Voor mijn gevoel is dat best ver gelukt, want ik heb een relaxede space te weten creeëren, ambient met relaxede avontuurlijke muziek op de achtergrond. Ook wilde ik er wat grappige aspecten in verwerken, zoals leuke geluidjes. Hoe bereik je het effect dat een gebruiker niet het gevoel heeft in een applicatie-interface terecht te zijn gekomen, maar in een omgeving. door dingen te laten bewegen en de gebruiker een gevoel te geven dat hij ergens inzit, ipv hij ergens naar kijkt. Hem zijn eigen avontuurtje laten beleven en hem te laten spelen en testen in jouw omgeving. Welke aspecten van je vormgeving zijn gelukt en welke niet? Hoe zouden de niet-gelukte aspecten kunnen worden verbeterd. Het schip had ik veel epischer willen maken, maar vanwege een gebrek aan teken ervaring is dat niet gelukt. Ook had ik graag wat meer tijd gestoken in de laatste space, die is redelijk basic geworden, best jammer. Wat heb je bij de vormgeving gehad aan de research? Kun je dat aanwijzen? Ik ga als we het begrip ‘research’ pakken uit van de research die ik heb gedaan naar mijn project. Ik heb er dusdanig naar gekeken dat ik de teken effecten en objecten in de ruimte heb geprobeerd over te nemen, maar wel op mijn eigen manier. Ook heb ik elke keer terug kunnen kijken naar mijn moodboard, om inspiratie op te doen, en te denken zovan ‘hè, dat was ook een van mijn plan’. Wat zou je de volgende keer anders doen? De planning, meer tijd in de art steken en proberen om de ruimte groter te maken. Het liefst tijd proberen te steken in het leren van animeren. MOVIE Kan de gebruiker zelf zien/ontdekken welke onderdelen van je ruimte interactief zijn? Ja, want ze bewegen en trekken de aandacht. Is de navigatie naar de andere ruimtes duidelijk? Ja, het zijn duidelijk aangegeven gedeeltes. Welke geluiden/muziek heb je gebruikt en had dit het bedoelde effect? Ik heb gekozen voor muziek van ‘skyrim’, het is een rustgevend stuk. Verder heb ik voor dieren geluiden gekozen om wat humor toe te voegen, en bij de basics zoals een raam die open kan gewoon kraak geluiden. Wat zou je de volgende keer anders doen? Het ontwerp van de space, meer tijd steken in flash, maar doordat ik het nu begrijp hoeft dat niet meer.


Opdracht 8 storiebord


Immersive Space Werkboek  

Werkboek immspace

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you