Page 1

Ung mor M

J

A

U

G

A

N

S

I

I

2

N

0

E

1

T

2


Forsiden

Illustrasjonsbilde: Hellenr, Flickr


Innhold Juni 2012

L e de re n

s.03

om u nge Tre på g ate n mødre

s.04

Når e r de t b e få b a r n?

st å

s.04

Stiftelsen Amathea Gratis veiledning til unge mødre

Planlagt graviditet Christine var gift mamma allerede som 21-åring

s.09

Opplevde abortpress

s.10

Men Silje og samboeren valgte lille Vibeke (19 mnd)

Uplanlagt graviditet

s.05

Elisabeth og samboeren fikk Aurora (10 mnd) i studietiden

s.07

Ung alenemor

Bok til unge mødre

Janne har vært alenemor siden datteren var seks måneder gammel

Line har skrevet oppmuntringsbok til andre unge mødre

s.11

s.13


Lederen

Kjære leser! Ung mor magasinet

setter fokus på kvinner, som enten planlagt eller uplanlagt, har blitt mødre i ung alder. Dette er kvinner som gjør en knalltøff jobb tidlig i livet, i et samfunn hvor normen er å vente litt lenger med barn - helst til utdanning, forhold og økonomi er på plass. Her deler de sin historie med deg, for å vise at unge mødre er like gode, like ambisiøse, og like hardtarbeidende som andre mødre.

Stiftelsen Amathea hjelper kvinner og par ved uplanlagt graviditet. De tilbyr et fordomsfritt miljø hvor kvinnen oppfordres til å tenke gjennom situasjonen, dele bekymringer og gleder, og til å ta det beste valget for seg selv og barnet. Elisabeth Aloysius Jensen og samboeren deler sin historie om overraskelsen over å bli gravid midt i studiene, og om hvordan de har måtte lære seg å balansere foreldrerollen med utdanningen. Christine Eilertsen og ektemannen har prøvd å få barn siden de giftet seg når hun var 17 år gammel. Nå har de endelig fått datteren Astrid, og Christine sier at hun aldri har hatt det bedre. Silje Marthinussen opplevde abortpress fra familie og venner når hun ble gravid, og forteller også om fordommene fremmede har mot henne som ung mor. Janne har vært alenemor siden datteren hennes var seks måneder gammel. Det er vanskelig, men hun mener hun har det bedre uten barnefaren. Og Line Konstali, som selv fikk barn tidlig i livet, forteller om oppmuntringsboken “Ikke bare mamma - en alternativ mammabok”, som hun har skrevet for å inspirere andre unge mødre. Jeg håper at du etter å ha lest magasinet, sitter igjen med et positivt inntrykk av disse unge kvinnene. Selv om barn for mange av dem ikke var med så tidlig i planen de hadde lagt for seg selv, takler nemlig de fleste av dem oppgaven på en beundringsverdig måte.

03

Lina


Tre på gaten + Når er det best å få barn

Hva synes du om unge mødre?

“Jeg synes det er feil å dømme unge mødre for valget de har tatt, for alder er ikke viktig så lenge de klarer å forsørge og ta vare på barna sine. Likevel håper jeg at jeg er ferdig med studiene og er godt etablert før jeg får barn selv, for det gjør det nok livet lettere.”

Astrid Schjeldrup Istad (23)

“Jeg synes generelt at unge mødre gjør en like god jobb som andre mødre, men det er kanskje ikke alle av dem som tenker så langt når de tar avgjørelsen om å bli mødre. Jeg tror mange synes det er koselig med et barn, og glemmer at de i tillegg trenger økonomien og stabiliteten til å ta vare på barnet.

Grethe Rolland (21)

“Jeg synes det er beundringsverdig med unge mødre som klarer seg bra. Det er viktigere å være voksen nok mentalt til å ha ansvaret for et barn, enn å være voksen nok til å være ferdig med utdannelsen. Hvor god mor du er måles ikke etter alder eller økonomi.”

Kjersti Bor ve Skjeldbreid (24)

Foto: Lina Vinje

Når er det best å få barn?

- Rent fysisk er det best for kvinnen å få barn når hun er rundt 20 år. Psykisk er det nok bedre å nærme seg 30-årene. Tekst: Lina Vinje Det sier jordmor og høgskolelektor ved Høgskolen i Bergen, Vigdis Aasheim. Ifølge svensk forskning gjort av professor Ulla Waldenström, er nemlig kvinner mest fruktbare når de er rundt 20 år.

Men i en undersøkelse gjort av Statistisk sentralbyrå i 2004 kommer det frem at det er en sammenheng mellom det å bli ung mor og depresjon. Unge mødre, spesielt

- Gjennomsnittsalderen for å få sitt første barn har vært stigende i høyinntektsland, og i Norge har den stabilisert seg på ca 28 år. Dette er en utvikling som kan være bekymringsfull fordi fruktbarheten er høyest i yngre år og stadig flere folk sliter med å bli gravid i dag, sier Aasheim.

barn i Norge.

Unge kvinner har ofte lettere fødsler med mindre komplikasjoner, og er mindre utsatt for kroniske sykdommer som sukkersyke og høyt blodtrykk.

I 2011 ble det født 60 200 9724 av disse barna ble født av kvinner i alderen

enn andre mødre. - Det er de unge som rapporterer mest om symptomer på angst og depresjon. Med stigende alder har man bedre økonomi og mindre psykososiale problemer, så derfor kan de unge mødrene være uheldigere stilt. Det er dermed vanskelig å sette en bestemt alder for når det er best å få barn. Fysisk er det beste under 25 år, men psykologisk er det nok bedre å nærme seg 30 år, avslutter Aasheim.

17-24 år* tenåringsmødre, har også ofte dårlige boforhold og større behov for offentlig støtte

* Svangerskapsavbrudd, Statistisk sentralbyrå (1980 2005). Medisinsk Fødselsregister, Nasjonalt folkehelseinstitut(2006)

04


Stiftelsen Amathea

Gratis veiledning ved uplanlagt graviditet - Det viktigste for oss er å hjelpe kvinnen å gjøre gode valg for seg selv og fremtiden. Tekst og foto: Lina Vinje Det sier Grete Wack og Helga Stokke, som jobber som veiledere hos Stiftelsen Amathea. De tilbyr gratis hjelp til kvinner og par som har blitt uplanlagt gravide, og som er usikker på hvor veien går videre. G&H: Vi tilbyr en samtalepartner som kan hjelpe med en vanskelig situasjon. Enten man er på vei inn eller ut av et forhold, er uenige om barnet skal beholdes eller ikke, eller om man ikke har noe forhold med barnefaren i det hele tatt, prøver vi å hjelpe. Vi tilbyr tjenestene våre til alle uansett livssituasjon. Hvorfor kommer kvinner til Amathea? G&H: For en ung kvinne som plutselig er blitt gravid kommer voksenlivet kjapt på. De trenger noen som vil være til stede for å hjelpe med å få klarhet i kaoset som oppstår. Livet blir snudd på hodet, og de kommer til oss for å prate med noen som ikke vil dømme dem. Hvordan hjelper dere de som er blitt uplanlagt gravid? G&H: Vi tilbyr en kartleggingstime hvor vi ser på valgmulighetene og konsekvensene ulike valg kan få. Vi gir råd om hvordan kvinnene kan fortelle foreldre og venner om graviditeten, i tillegg

05

til praktisk informasjon om svangerskap og abort. Vi er ikke psykologer eller terapeuter, men vi har bred erfaring innen uplanlagt svangerskap. Det som er rett for en person,

innom og gir råd og informasjon om rettigheter, og et siste kurs som handler om den psykiske reaksjonen etter fødsel.

Valgsamtalens fire faser: 1: Å oppleve å ha reelle valg 2: Å vurdere valgene 3: Å velge 4: Å leve godt med valget er galt for en annen, så vi gir ingen aktive råd. Vi gir kvinnene tid og et trygt sted til å ta det beste valget for seg selv. Dere tilbyr kurs for enslige mødre. Hva lærer de der? G&H:Vi har et svangerskapskurs til kvinner som er alene eller som har et uavklart forhold med barnefar. Det går som regel over fire ganger, og målet er å gjøre kvinnen tryggere på hva som er i vente. Vi har en jordmor som forklarer mye av det praktiske om svangerskapet, fødselen og forholdet til barnet. Hun tar blant annet kvinnene med til Haukeland Sykehus, slik at de får mulighet til å bli kjent med fødestuen. Vi har også to faste NAV-konsulenter som kommer

Hva er mor og barn gruppen? G&H: Det er en gruppe som møtes etter fødselen for å dele erfaringer, for å dele tips og råd, og i det hele tatt støtte hverandre. Noen unge mødre blir veldig isolert fra omverdenen etter å ha fått barn, fordi jevnaldrende venner ikke står i samme situasjon. Da er mor og barn gruppen et godt ekstratilbud slik at de kan få et nytt nettverk.

Amathea gir også forebyggende undervisning til blant annet ungdom på skoler, i militæret, og i konfirmantklasser. Hva er målet med det? G&H: Den forebyggende undervisningen er til for å oppfordre ungdommen til å reflektere over det å bli gravid før det skjer. Vi har et godt undervisningsmateriale som helsesøstre og lærere kan laste ned fra nettsidene våre og bruke i timene sine selv. Ungdommene får se en film om en 15 år gammel jente som har blitt gravid, og de får se konsekvensene av hva som skjer hvis de uplanlagt havner i den situasjonen. På den måten kan de unngå at det er noe som skjer med dem før de er sikker på at de er klar for et så stort ansvar.


Stiftelsen Amathea

Grete Wack og Helga Stokke jobber som veiledere for Amathea i Bergen. De gir råd og hjelp til unge som har blitt uplanlagt gravid.

Stiftelsen Amathea:

Helsestasjonene i Bergen

www.amathea.no

På Bergen kommunes helsestasjoner kan du også få hjelp og råd om uplanlagt eller planlagt graviditet.

13 kontorer over hele landet I Hordaland holder de til i Strandgaten 6. Alle tjenestene de tilbyr er gratis, også graviditetstester

Kommunens helsetjeneste er spesielt tilrettelagt for ungdom (gutter og jenter opp til 20 år), og er som Stiftelsen Amathea helt gratis. Helsesøster og lege kan blant annet hjelpe til med spørsmål om graviditet og prevensjon, og kan henvise videre til andre tjenester. Det er ikke nødvendig å bestille time på forhånd. Tjenesten tilbys ved syv helsestasjoner i Bergen; Indre Arna helsestasjon på Øyrane Torg, Loddefjord helsestasjon på Haugetun, Nesstun helsestasjon på Kommunehuset, Oasen helsestasjon på Oasen bydelssenter, Sandsli helsestasjon på Fanatorget, og Ulset helsestasjon i Åsane. Engen helsestasjon i Teatergt. 41 har et eget tilbud til studenter.

Kontakt Amathea: 815 32 005 alle dager mellom 08:00 og 20:00 hordaland@amathea.no

06


Ikke planlagt, men plutselig veldig ønsket


Uplanlagt gravid

-Livet blir vanskeligere, men det er definitivt verdt det.

Elisabeth og Andreas skulle vente med barn til de var ferdig utdannet og godt etablert. Så kom lille Aurora (10mnd). Tekst og foto: Lina Vinje 21-år gamle Elisabeth Aloysius Jensen sitter med datteren Aurora på fanget. Vi er i en leilighet utenfor Bergen sentrum, som hun deler sammen med samboer Andreas Helle Jensen (27). På gulvet ligger babytepper og bamser, og i bakgrunnen går en barnesang fra en av datterens leker på repeat. - Jeg legger ikke merke til det lenger, forklarer Elisabeth. Enten er det musikk fra en av lekene, eller så er det tegneserier fra Disney Channel som står på. Jeg hører det i alle fall ikke lenger, ler hun. For to år siden var det bare hun og Andreas. De hadde nettopp kjøpt seg leilighet og Elisabeth hadde begynt på sykepleierutdannelsen. Baby hadde de ikke tenkt på. Men så måtte de plutselig begynne å tenke på det likevel. - Vi gikk til legevakten fordi jeg hadde hatt så vondt i ryggen. Det var slik vi fant ut at vi skulle ha barn. Vi fikk sjokk når vi fikk beskjeden, men i dag er det faktisk en litt komisk historie, sier hun. - Klarer vi dette? Den første uken ble brukt til prating, tenking, mer prating og mer tenking. Verken Elisabeth eller Andreas hadde venner med barn som de kunne se til som eksempel, og de var usikker på om de ville klare en så stor oppgave så tidlig i livet. Men så gikk sjokket over.

- Vi fant rett og slett ut at det var meningen at det skulle skje på denne måten, sier Andreas. - Vi hadde fremdeles bekymringer når det kom til økonomi og utdannelse, men vi visste at vi ville ha Aurora. - Hun ble plutselig så veldig ønsket. Vi var klar over at det ville bli tøffere å fullføre

Mens bare seks prosent av unge mødre tar utdanning utover videregående skole, er det tilsvarende tallet for andre mødre 37 prosent.* studiene våre, men vi fant ut at det var verdt det. Vi hadde ikke noe annet valg, forklarer Elisabeth. Kort tid etter begynte de å fortelle nyheten til familie og venner. Flesteparten av familien tok det bra, og Elisabeths far gråt av glede. Noen var riktignok bekymret, men var raskt klare for å hjelpe til.

- De fleste gledet seg med oss. Vi har fantastiske venner, slektninger og besteforeldre som vil gjøre alt for Aurora. - Vil være et forbilde for datteren Men selv med støtte fra familie, venner, og ikke minst hverandre, sier Elisabeth at de første månedene som tre har vært tunge. - Det har vært en stor omvending, og alt er blitt veldig annerledes. Før Aurora kom lekte vi voksen, men nå må vi være voksen. Vi må ta ansvar både for henne, jobbene våre og utdannelsen. Det har tatt litt tid å bli vant til nye rutiner, men vi blir flinkere og flinkere hver eneste dag. Hun har allerede gått tilbake til sykepleierstudiet og jobben som nattevakt, mens Andreas har brukt pappapermisjonen sin til å fullføre en bachelor i økonomistyring og investeringsanalyse. - Vi har alltid ment at det var viktig å få en utdannelse og en stabil økonomi før vi fikk barn. Selv om vi nå må gjøre det litt baklengs, har vi ikke mistet fokus på at vi skal få gode jobber for å kunne gi Aurora det beste, sier Andreas. - Vi vil vise Aurora at selv om det er knalltøft, så kan vi klare det, avslutter Elisabeth. * Tall hentet fra Statistisk sentralbyrås undersøkelse om norske tenåringsmødre (2004)

08


Planlagt gravid

- Ønsket oss barn tidlig

Christine giftet seg som 17-åring og ble mor før hun var 21. Det er de to beste avgjørelsene hun har tatt i sitt liv. Tekst: Lina Vinje Foto: Privat På Tertnes i Åsane bor Christine Eilertsen sammen med ektemannen Thomas Emil (28). Der lever de et idyllisk familieliv de fleste av hennes jevnaldrende venninner ikke ønsker seg før om et par år. Allerede som 21-åring er hun nemlig godt gift og mor til syv måneder gamle Astrid. - Vi forlovet oss når jeg var femten år gammel, og giftet oss to år senere. Siden da har vi prøvd å få barn. Christine og ektemannen gikk så gjennom fire spontanaborter, før de i januar 2011 ble gravid på nytt. - Jeg var veldig redd for at vi skulle miste henne, men det gikk endelig vår vei. Den samme høsten kom Astrid til verden. - Reagerte på alderen Men selv om Christine og ektemannen planlagte barnet, og familiene hennes støttet dem i avgjørelsen, var det mange, både kjente og ukjente, som reagerte på valget de hadde tatt. - Jeg merket det spesielt da jeg gikk gravid. Noen familiemedlemmer syntes jeg var for

09

ung, gamle damer og tenåringer på bussen ga meg slemme blikk eller kommenterte magen min Men jeg lar meg ikke trakke på, så jeg kom ofte med kommentarer til dem som: Vil du ta et bilde?

17 prosent av tenåringsmødre har utdanning under videregående skole. Det tilsvarende tallet for andre mødre er fem prosent. - Avsluttet utdanningen Christine forstår at mange av fordommene mot unge mødre har med utdanning å gjøre. Selv sluttet hun på skolen i 2009, og jobbet i dyrebutikk til hun ble gravid. Etter det har hun ikke arbeidet. - Jeg trivdes utrolig godt i arbeid, men etter at Astrid ble født har jeg ikke hatt tid. Jeg synes derfor at staten kunne stilt opp mer, ikke minst med penger. 970 kroner i måneden er ikke nok til noe, så jeg vil presisere at det er viktig å ha et stabilt liv

og en god økonomi før man får barn. Det gjør det mye lettere og bedre. - Vil satse på fotografi Men Christine har ikke ligget på latsiden selv om hun har vært hjemmeværende mor. Hun har tatt opp en interesse i fotografi, og ser på det som noe hun vil drive med seriøst i fremtiden. I tillegg håper hun på å snart få en enda større familie. - Jeg skal fortsette med fotograferingen, og så håper jeg at vi om et år eller to har en liten til på vei. Men Christine har ikke hastverk. Akkurat nå er hennes største prioritet å få med seg alt som skjer i datterens liv. - Å følge Astrid hver eneste dag er fantastisk. Det skjer alltid noe nytt. Det kommer en tann, hun snakker, eller hun lærer seg å lage bobler i munnen. Jeg har aldri hatt det bedre enn nå, avslutter hun.

* Tall hentet fra Statistisk sentralbyrås undersøkelse om norske tenåringsmødre (2004)


Abortpress blant unge mødre

- Ble anbefalt abort

Silje Marthinussen var 17 år gammel når hun ble gravid. Det synes noen av familiemedlemmene var for tidlig. Tekst: Lina Vinje Foto: Privat

- De fikk sjokk når jeg fortalte det, og noen ville at vi skulle ta abort. Spesielt Siljes stemor presset på om at de ikke burde beholde barnet. - Hun hadde mange argumenter for abort. Jeg var for ung, for umoden, hadde ingen utdanning, og barnefar kom sikkert til å forlate både meg og babyen. Det var utrolig sårende, for jeg og kjæresten min, Mathias (22), var klar for oppgaven. - Folk sa jeg var uegnet Silje forteller at også noen av vennene hennes ikke var glad over graviditeten. Etter å ha delt nyheten med dem, fant hun fort ut hvem som var hennes ekte venner, og hvem som ikke var det. - Noen av dem tålte ikke at jeg var den første som fikk barn i gjengen, og andre forstod ikke at jeg måtte ha god tid til å finne barnepass hvis jeg skulle være med på noe uten Vibeke. Livet deres ble liksom vanskeligere av at jeg skulle ha barn. Hun opplevde også at fremmede plutselig tok stor interesse i den voksende magen hennes, og hun følte seg forhåndsdømt av

Silje og samboeren Mathias, er glade for å ha Vibeke (19 mnd.) i livet sitt.

alle rundt henne.

spørsmål ved valget jeg har tatt.

- Jeg fikk mange slemme blikk mot meg, og jeg merket at folk baksnakket meg på bussen, i butikken, nesten overalt. Jeg synes det var trist, men forståelig når familien min kom med meninger, men fremmede? Ett sted går grensen.

- Det er ditt valg Etter å ha vært mor i snart 20 måneder, har Silje derimot slått seg til ro med at folk har et negativt inntrykk av henne. Hun tror at noen mennesker alltid vil mene noe negativt om unge mødre.

I 2010 ble det utført 85,3 svangerskapsavbrudd av jenter i alderen 17-24 år*

- Unge mødre vil nok alltid bli forhåndsdømt. Men folk må vite at mødre er mødre enten de er 18 eller 35 år gammel. De må respektere og forstå at det å bli anbefalt eller presset til å ta abort, eller å bli stemplet som uegnet mor på grunn av alder, er sårende og krenkende. - Vi klarer oss fint, selv om mange tror eller ønsker at vi ikke skal det. Hvis du har blitt gravid så er det ditt og barnefarens valg om dere skal beholde barnet, og ingen andres.

Silje, som nå er blitt 19 år gammel, får fremdeles kommentarer om at hun er for ung til å være en god mor for datteren. - Det er slitsomt når folk spør meg om jeg kan ta vare på barnet mitt. Det er greit nok at jeg er ung, men jeg har tatt oppgaven på strak arm, og trenger ikke at andre stiller

* Tall hentet fra Statistisk sentralbyrå (1980-2005), Medisinsk Fødselsregister, Nasjonalt folkehelseinstitutt (2006).

10


Alenemoren

- Klarer oss bra alene

Etter et tre år langt forhold ble Janne (23) og samboeren gravid. Et halvt år etter datterens fødsel, var hun alenemor. Tekst og foto: Lina Vinje - Vi hadde vært sammen så lenge og hadde et såpass godt forhold at jeg trodde et barn bare ville gjøre det enda bedre. Men tre uker etter at datteren vår ble født, bestemte han seg for at hun stod i veien for planene han hadde i livet. Samboeren,

11

som

Janne

hadde

28 prosent av alle tenåringsmødre lever i hushold der de er

enslige

forsørgere.

Det

tilsvarende tallet for andre mødre er 15 prosent*

oppfattet som støttende og oppmuntrende gjennom hele svangerskapet, ville ikke lenger ha ansvaret for å oppdra et barn. - Han fant ut at han ikke var klar for det livet han var på vei mot. Datteren vår var ikke planlagt, og da tror jeg det blir slik for mange unge fedre. Kvinnen blir


Alenemoren

Lykkelig: Janne sier at både hun og datteren har det bedre alene. fortalt at hun har mer rett til å bestemme over om barnet skal beholdes eller ikke, mens mannen enten ikke vet eller tør å si hva han mener. Og da hopper noen av de dessverre av etter en stund. Etter nesten seks måneder med krangler tok forholdet slutt. - Det er trist, og ikke slik jeg så for meg at situasjonen skulle bli. Det å bli mor som 18-åring er tungt nok fra før av, og det ble vanskeligere av at jeg plutselig ble alene om hele ansvaret. Slet med skyldfølelse for datteren Som alenemor ble bekymringene om økonomien og fremtiden med ett dobbelt så stor. - Jeg lå våken om natten og tenkte på alt vi trengte, og bekymret meg for hvordan jeg skulle klare meg økonomisk. Jeg hadde verken utdanning eller jobb, og var redd for at datteren min skulle gå glipp av mye fordi jeg er aleneforsørger.

Heldigvis hadde Janne et stort nettverk av venner og familie som ville hjelpe til.

Sammenlignet mødre

som

med lever

i

parforhold, er dobbelt så mange alenemødre uten

tilknytning

til

arbeidsmarkedet* - Med støtte fra de rundt meg fullførte jeg tre videregående fag det samme året som jeg ble mor, og to til høsten etter. Nå er jeg ambulanselærling og vet jeg er på god vei til å komme meg ut i yrkeslivet og til å få en god jobb.

Har blitt en sterkere person Janne er nemlig fast bestemt på å klare seg selv, uten økonomisk støtte fra noen andre. - Målet mitt har vært å klare å forsørge oss begge på egen hånd. Jeg har valgt å være ung mor, og da er det min jobb å fullføre det jeg må fullføre. I dag føler hun at hun har kommet sterkere ut av det som var det vanskeligste hun noen gang har gått gjennom. - Jeg har sett at jeg kan klare dette alene, og at hele opplevelsen faktisk har gjort meg til en bedre person. Jeg er målrettet og vet hva jeg vil skal skje i fremtiden. Jeg bestemmer alt og setter reglene, og får det akkurat slik som jeg vil ha det. Jeg føler ikke at vi trenger noen andre lenger. Vi klarer oss helt fint alene.

* Tall hentet fra Statistisk sentralbyrås undersøkelse om norske tenåringsmødre (2004)

12


Skrev bok for å inspirere unge mødre

Oppmuntringsbok til unge mødre

Line Konstali (32) skrev bok for å inspirere andre unge mødre. Tekst: Lina Vinje Foto: Nina Bakke Da Line ble gravid som 23-åring, ble hun møtt med fordommer i både jobb- og studiesammenheng. Spørsmålene hun fikk av kollegaer og medelever var de samme som de fleste unge mødre opplever å få; Er det ikke noe mer du vil med livet ditt? Vil du ikke reise mer? Har du ingen ambisjoner? Disse spørsmålene førte til en ide om en oppmuntringsbok til unge mødre som ble gitt ut i 2009, og et ønske om å vise at det å bli mor i ung alder ikke er en begrensning for kvinnen. - Dersom en ung kvinne opplever at

alle rundt henne forteller at hun kommer til å mislykkes, håper jeg at hun gjennom å lese “Ikke bare mamma - en alternativ mammabok om unge mødre”, kan få det motsatte budskapet. -Trenger støtte og oppmuntring Selv om Line og samboerens første barn var planlagt, var folk rundt henne bekymret for at de ikke hadde tenkt godt nok på hva de gikk til. Hun opplevde ikke selv et direkte press fra omgivelsene om å ta abort, men hun tror at mange av de unge gravide som gjør det, ikke egentlig ønsker det. Det synes hun er trist. - Alle gravide trenger støtte og oppmuntring i begynnelsen. En skulle tro det var en menneskerett, men det er det altså ikke i Norge i dag, sier Line. - Barna er ikke en hindring I boken har Konstali intervjuet kvinner fra hele landet, som fikk barn for første gang mellom 18- og 23-års alderen. De forteller at barna ikke er en hindring, men en inspirasjonskilde. - Boken handler om å ta til seg livsvisdommen du får ved å ta vare på barnet ditt, og å bruke den i andre sammenhenger. Barnet skal være en kilde til

13

selvutvikling og glede. Vi må ikke bare fokusere på det slitsomme. Konstali mener det er spesielt viktig at unge mødre som er under utdanning, har tro på at de kan lykkes, både som mamma og student. - De trenger hjelp fra de rundt dem for å ikke gi opp håpet på at de kan klare begge deler. - Uproblematisk å bli ung mor I tillegg til å dele erfaringene fra andre unge mødre, forteller også Konstali i boken om sin egen opplevelse. Hun fikk sine to første av tre barn i studietiden, og synes faktisk det var enklere å være mor i studietiden. - Da hadde jeg så mye bedre tid. Min historie viser at det ikke trenger å være problematisk å få barn selv om du er under utdanning og ikke er godt etablert. Dette er krav samfunnet stiller, og ikke barnet. Å være mamma og gi barna mine det de trenger har til enhver tid vært uproblematisk for meg. Det handler bare om å ha rett innstilling.


Ung Mor Magasinet  

A magazine about young mothers

Ung Mor Magasinet  

A magazine about young mothers

Advertisement