Page 1


V Voorwoord dd Voorwoord oorwoord Einde en begin

‘De verbazing, de verwondering mag je niet verliezen. Bij alle desillusie moeten die overeind blijven’ (zie noot 1). Aan het ossenbloedrode interieur van de Krabbedans wordt door ontwerper Tom Frencken de laatste hand gelegd. Het verwelkomt, vergroot de herkenbaarheid en verbindt de expositieruimte op de begane grond met de kunstuitleen op de eerste etage in Bibliotheek Eindhoven. Het is december 2011: de designproduct-banner van modefotografe Stella Verdult op de ramen van de nieuwe locatie op de hoek van de Emmasingel en het Clausplein kleurt het passerende publiek tegemoet. Lichtcomposities in de installatie van ontwerpcollectief De Bende worden geactiveerd door de beweging van voorbijgangers. Binnen krijgt zo een relatie met buiten. De Krabbedans fungeert als springplank voor toptalent en verbindt kunst en design met de inwoners van Eindhoven.

Platform voor toptalent

Gedurende het jaar 2011 werkt de Krabbedans consequent aan het aanscherpen van de kwaliteit van het platform: aan een constant hoog niveau van de exposities en de toptalenten die daarvoor gescout worden, aan de aankopen die daaruit geselecteerd worden voor de kunstuitleencollectie; aan het bewustmaken van het publiek van hun rol bij het verzamelen en behouden van kunst, aan de kweekvijver JEK (Jongeren en Kunst), waar aspirant-kunstenaars worden gekweekt en aan het publiek gericht aanspreken door verbeterde communicatie en (relatie)marketing.

‘Balancing act’

Naar het einde van het jaar tekenen zich twee verhaallijnen af: de onverwachte afbouw van de kunstuitleen en Designshop, door het abrupte besluit van Gemeente Eindhoven tot stopzetting van de subsidie (zie hoofdstuk kunstuitleen) én het perspectief dat de opbouw de Krabbedans ‘nieuwe stijl’ biedt. Wat volgt is een zogenaamde ‘balancing act’, die het uiterste vergt van de leiding en het team om de consequenties van de bezuiniging op de kunstuitleen en designshop op te vangen en tegelijkertijd alle energie te richten op het extra profileren van de exposities en educatie, die de Gemeente Eindhoven wél inhoudelijk en financieel blijft steunen..


Transformatie

Op 20 januari 2012 wordt de Krabbedans officieel heropend door wethouder van cultuur Mary-Ann Schreurs. Een dag waarop einde en begin tegen elkaar schuren en de Krabbedans de wil en ambitie toont om een transformatie door te maken. Treffend verwoord door de Poolse dichteres Wisława Szymborska, die er telkens in slaagde zich over het meest alledaagse te verwonderen en daarin een nieuw perspectief te openen: nuchter, helder, direct en vaak met humor. In een interview met NRC Handelsblad zei ze hierover: ‘De verbazing, de verwondering mag je niet verliezen. Bij alle desillusie moeten die overeind blijven. De verwondering is de belangrijkste missie van de dichter… het is het hoofdthema van de poëzie.

Hoogtepunten

Door de verwondering die in 2011 centraal staat bij de hieronder genoemde kunstprojecten zijn nieuwe perspectieven voor kunstenaars geboden. Kunstenaars die de Krabbedans signaleerde en aanreikte aan de inwoners van Eindhoven, ‘Brabantstad’. Zij vormen de opmaat naar de Krabbedans ‘Nieuwe Stijl’. Energie staat centraal in de onderlinge beïnvloeding tussen de verschillende generaties kunstenaars uit The Cartridge Family, de Eindhovense familie Verdult. Door compromisloze toewijding: in het opzuigen van het wereldgebeuren en deze weer terugschenken aan de toeschouwer tot social design, waarin de ontmoeting tussen mensen op onvermoede wijze wordt gearrangeerd.


V Voorwoord dd Voorwoord oorwoord Einde en begin

Tijdens de Dutch Design Week profileert de Krabbedans reeds vijf jaar de nieuwste modebeloftes in het zuiden van Nederland, waarbij innovatie voorop staat. In 2011 krijgt Bart Hess opdracht tot de vormgeving van de Modebelofte: in zijn ‘Tableau Vivant’ balt hij de modevisies onconventioneel samen, hetgeen veel mensen raakt. Tijdens deze Dutch Design Week is Bart Hess de winnaar van de Young Designer Award, een prestigieuze designprijs. Nieuw dit jaar is de moderoute ‘Chained by fashion’ waarin de Krabbedans de mode-initiatieven in de stad zichtbaar maakt en waarbij onze Designshop met modelabels aansluit. ‘Het verlangen naar’ vormt de motor voor kunstverzamelaars Henk en Leonie Pijnenburg. Met de tentoonstelling …I miss you/ Ik mis je… haalt de Krabbedans, met dank aan haar netwerk, een particuliere kunstverzameling van topniveau in huis, die normaal gesproken voor publiek verborgen blijft. Van internationale graffiti tot aanstormend talent. Waar aspirant kunstenaars en jongeren te gast bij de Krabbedans zijn gepakt door de geestdrift van de vertellende Henk Pijnenburg, en relaties van deze verzamelaar kennismaken met de Krabbedans. Waar Yma Garay een droomstart maakt als JEK aspirant-kunstenaar, doordat Henk Pijnenburg haar werken aankoopt en terstond opneemt in zijn expositie in de Krabbedans. Educatie en het JEK maken een positieve groei door en weten een jonge achterban te mobiliseren die onze toekomstige aanvoerroute vormt voor de

kweek van toptalent. De vijfde editie van de cursus ‘VerzamelKunst’ is hierdoor geïnspireerd, waarbij cursisten achter de schermen unieke kennis opdoen en besmet raken met het verzamelbacil, in samenwerking met ondermeer Eindhovense toptalenten, het Van Abbemuseum, Anna Tilroe, fotogalerie Pennings, De Pontstichting en particuliere verzamelaars. Krabbedans, Eindhoven 19 april 2012

Marieke van Schijndel, artistiek leider.

Noot 1: Szymborska (Bnin Kórnik 1923-2012) won de Nobelprijs voor de Literatuur in 1996. Zij is een van de meest gelezen én meest gelauwerde dichters van deze tijd. Einde en begin. Verzamelde gedichten omvat de vertaling van vrijwel alle gedichten die ze sinds 1957 heeft gepubliceerd.


Fotografie: Annemarie Lips


Inhoud In nhoud h oud dd Inhoud 7

25

35 43

55

61


EExpo Expo o po


ssities sities iti ti s


EExposities Exposities positi posities t ess Tekenkunst

21 jani t/m 27 mrt Binnen een setting van bestaand werk buigen vier kunstenaars zich over de vraag: Wat is de rol van tekenen binnen mijn werk? Gedurende de eerste weken van de expositieperiode gaan Henri Jacobs, Ephameron, Petra Lunenburg en Tom Frencken live aan het werk in een werkatelier, te midden van het publiek. In de daaropvolgende weken presenteert Tekenkunst de resultaten, in combinatie met reeds tentoongesteld bestaande werk. Henri Jacobs, Ephameron, Petra Lunenburg en Tom Frencken werken ieder vanuit verschillende disciplines. Tekenaar en schilder Henri Jacobs maakt beelden van architectonische ruimten, geometrische en organische vormen. Tekeningen, schilderijen, wandtapijten van lijnenspelen, rasterpatronen, wanden, vloeren, vensters, deuren‌ Ephameron (Eva Cardon) vangt haar dagelijkse gevoelens en gedachtes in grafische illustraties, strips en collages, soms aangevuld met korte teksten. Petra Lunenburg maakt handgetekende mode-illustraties, in zwart met subtiel kleurgebruik. Haar achtergrond in de mode drukt een stempel op haar werk. Designer Tom Frencken ontwerpt meubels, interieurs, sieraden, accessoires & objecten. Tekenen vormt de eerste stap binnen zijn ontwerpproces, maar dienst vaak ook als op zichzelf staande kunstvorm.

9


‘Live werkatelier in de Krabbedans’

10


eigenheid in uniformiteit Vaasotheek in nieuwe context 8 apr t/m 8 mei

‘Eigenheid in Uniformiteit’ toont vazen bewerkt door aanstormend talent en gerenommeerde Brabantse kunstenaars, ontwerpers en architecten. De collectie vazen waaiert als een slinger door de tentoonstellingsruimte, waarbij bestaand werk van enkele geselecteerde kunstenaars voor een nieuwe context zorgde.

uit Brabant worden gevraagd grote vazen te bewerken om daarmee hun werk op een toegankelijke manier onder de aandacht te brengen. Doel van het project ‘Stilleven’ is om uiteindelijk 99 unieke kunstvazen te realiseren. Belangrijk is dat de collectie bij elkaar blijft, zodat ook toekomstige generaties er van kunnen genieten. Het project is in 2007 ontstaan en blijft groeien.

De unieke collectie vazen is onderdeel van het project ‘Stilleven’ van Frank van der Linden van de Vaasotheek. Kunstenaars, vormgevers en architecten

11


Fotografie: Annemarie Lips

‘Ruim 50 deelnemende Brabantse kunstenaars. Nieuwe setting met uitgelicht het werk van: Paul Panhuysen, Willemijn Saaltink, Marieke Peters, Eric Mevissen, Desiree Hammen en Nan Groot Antink’

12


The cartridge family 20 mei t/m 7 aug De familie Verdult is een begrip in Eindhoven. Vader Dick Verdult, moeder Maria van Heeswijk en hun kinderen Rocco, Stella en Max Verdult, vormen een artistiek gezin. De afzonderlijke leden beoefenen de disciplines performance, muziek, ‘social design’, wetenschap, modevormgeving en schilderkunst. Hoewel het gezin aan de keukentafel graag over kunst discussieert, is het tot een daadwerkelijke samenwerking nooit gekomen. Vandaar de vraag vanuit de Krabbedans om eenmalig samen aan het werk te gaan. ‘The Cartridge Family’, is hierop het antwoord van de familie Verdult.

Met ondersteuning van de Krabbedans schafte de familie Verdult een professionele kleurenprinter aan, die ze centraal in de tentoonstellingsruimte opstelde. In de weken voorafgaand aan de opening werken de familieleden in de expositieruimte van de Krabbedans gezamenlijk aan het scheppen van nieuwe beelden. Grote kleurenfoto’s op A3-formaat, uitgespuwd door de kleurenprinter, vullen in aanloop naar de opening de muren tot nieuwe composities.

Expositie als voorbeeld van verenigde artistieke kwaliteiten binnen één familieverband’

13


14


...ik mis je - I miss you De verzameling van Henk & Leonie Pijnenburg door de ogen van Rogier Ormeling, gespiegeld aan kindertekeningen 27 aug t/m 2 okt

Henk Pijnenburg is een fervent kunstverzamelaar en promotor van (graffiti) kunst. Kunstcriticus en publicist Rogier Ormeling maakt namens de Krabbedans een selectie uit de veelomvattende verzameling van Henk en Leonie Pijnenburg. Het uiteindelijke overzicht in de Krabbedans schetst een tijdsbeeld van moderne kunst; vanaf de opkomst van de graffitikunst in Amerika in de jaren ’50 tot aan de hedendaagse (inter)nationale ontwikkelingen. Graffitikunst kenmerkt zowel de verzameling als de expositie van Pijnenburg in de Krabbedans. …ik miss je - I miss you… omvat onder andere werk van de Amerikaanse graffitipionier Zephyr, naast typerende werken van de Amerikaanse graffitiartiest en rapper Rammellzee.


Een aantal stukken uit de collectie, waaronder dat van Eindhovenaar Aaron van Erp (1978), in enkele jaren uitgegroeid tot internationaal kunstenaar, is gespiegeld aan kindertekeningen. De kindertekeningen zijn gemaakt volgens de tekenmethode die Pijnenburg ontwikkelde om kinderen vanuit het gevoel te laten waarnemen en tekenen. Dezelfde kindertekeningverzameling zal in het komende jaar getoond worden in het Cobra Museum te Amstelveen.

‘Zichtbaar maken van kunstcollectie met internationale allure door Brabantse verzamelaar’ Lezing en rondleidingen door Rogier Ormeling en Henk Pijnenburg’

16


weg van de Vrijheid 18 sept t/m 14 okt - 2 nov t/m 18 nov ‘Weg van de vrijheid’ is een jaarlijks project rondom het thema vrijheid, dit jaar bestaande uit een fototentoonstelling en een QR-fotoroute door het centrum van de stad. De fototentoonstelling in het gemeentehuis in Eindhoven toont werk van de winnaar van de publieksprijs van de Prix Bayeux-Calvados 2010, een jaarlijkse prijs voor oorlogscorrespondenten. De QR-fotoroute leidt langs in de oorlog gebombardeerde plekken in het centrum van Eindhoven.

De winnende fotoserie van fotograaf Véronique de Viguerie verhaalt over de olieoorlog in de Nigerdelta; een jarenlange, gewelddadige strijd tegen olievervuiling en onderdrukking. De jaarlijkse prijs voor oorlogscorrespondenten is een initiatief van de Franse gemeente Bayeux, de stad waar Eindhoven een stedenband mee heeft. Beide steden werden in 1944 als eerste stad in hun land bevrijd door de geallieerden. Als aanvulling op deze fototentoonstelling is de QR-fotoroute langs gebombardeerde plekken in het centrum van Eindhoven gepresenteerd. De Krabbedans vroeg vijf jonge fotografen deze locaties te onderzoeken om ze, vanuit hun visie op vrijheid, opnieuw met artistieke begeestering te verbeelden. De vanzelfsprekende vrijheid van nu maakten ze zichtbaar door visualisaties van de strijd naar vrijheid toen. De Krabbedans selecteert vijf aanstormende fotografen voor de opdracht: Chantal Brens, Femke Lemmens, Bram Heeffer, Helene Smits en Lana van den Heuvel.’’

17


‘Aftrap QR route en opening expositie vielen samen met de herdenking van de bevrijding van Eindhoven op 18 september. Opening door burgemeester van Gijzel‘ 18


Modebelofte 2011 22 okt t/m 20 nov De jaarlijkse expositiereeks ´Modebelofte´ toont tijdens de Dutch design Week de meest getalenteerde eindexamenstudenten op gebied van modevormgeving van academies in Nederland en Vlaanderen. Voor de editie van 2011 vraagt de Krabbedans de talentvolle en internationaal opererende ontwerper Bart Hess (Design Academy Eindhoven) een concept te ontwikkelen voor de tentoonstellingsvorm. Het randprogramma van Modebelofte 2011 bestaat uit de mediapresentatie ‘Wearables’ en de moderoute ‘Chained by fashion’.

Bart Hess’ kennis op gebied van animatie en materiaalontwikkeling in relatie tot modevormgeving resulteert in een innovatieve oplossing van geprojecteerde, bewegende silhouetten als drager voor de kleding van de afgestudeerde modeontwerpers. Een ‘tableaux vivant’ met theatrale kwaliteiten, ondersteund door grafische typografie van het Eindhovense designbureau HeyHeyHey! De mediapresentatie ‘Wearables’ van de Digitale Werkplaats Den Bosch toont resultaten van diverse workshops op gebied van kleding en draagbare technologie. Deze subpresentatie in de Krabbedans fungeert tevens als onderdeel van het STRP-festival 2011.


Nieuw in 2011 is de moderoute ‘Chained by fashion’, ontwikkeld in samenwerking met Galerie Zand, The Temporary Concept Store en You-Are-Here, allen in de directe omgeving van de Krabbedans. Dit is om tijdens de Dutch design Week organisaties die autonome modevormgeving promoten, als cluster zichtbaar te maken. De moderoute slingert langs de locaties waar diverse presentaties en activiteiten plaats vinden. Op de openingsdag van Modebelofte 2011 presenteert en begeleidt Carlo Wijnands de route.. - -

Koppeling technologie aan modevormgeving in kader Eindhoven Technologiestad Samenwerking met scout Carlo

Wijnands , curator van Modebelofte en coach van tv- programma ‘Project Catwalk’.

- Presentatie van de 12 beste ‘modegraduates’ van de diverse academies -

Expositie als stimulans voor toekenning Young Design Award aan Bart Hess

-

Zichtbaar maken van cluster in de binnenstad op gebied van autonome modevormgeving.


flexpo 20 mei t/m 7 aug In deze kleinere tentoonstellingsruimte vindt onafhankelijke programmering plaats. De Flexpo-ruimte heeft tot doel startende kunstenaars en ontwerpers of kunstenaarsinitiatieven de gelegenheid te geven hun werk te tonen. De Krabbedans speelt hiermee in op actuele tendensen en ontwikkelingen. Door het open karakter weet de Flexpo-ruimte een uiteenlopend publiek te trekken voor deze voorhoede, die doorgaans alleen de eigen achterban weet te mobiliseren. De Flexpo-ruimte wordt daarnaast ingezet als aanvullende ruimte voor de hoofdexpositie.

wei presenteert Roy de haan, animatedPropositions 21 jan t/m 27 mrt Parallel aan de expositie ‘Tekenkunst’ in de hoofdruimte werkt kunstenaar Roy de Haan ter plekke aan zijn project Animated Propositions; experimenteren met werkelijkheid, fictie, animatie en perceptie. Roy de Haan is voor dit project als nieuw talent aangedragen door cultureel initiatief WEI. Tijdens zijn werkproject filmt De Haan nieuwe beelden en maakt tekeningen in de Krabbedans, maar ook op straat in Eindhoven. Het resultaat is een aantal animatiefilmpjes dat zich afspeelt in de herkenbare Eindhovense stadskern met o.a. de Blob en de Piazza; fantasierijke experimenten waarbij het samenspel tussen animatie en video een belangrijke rol vervult.

Cultureel initiatief WEI is een ontmoetingsplek waar kunstenaars, organisaties, publiek en verschillende disciplines van kunst elkaar vinden. WEI geeft jonge kunstenaars en de eigen organisatie ruimte om te experimenteren. Het programma bestrijkt een gebied tussen beeldende kunst, design en muziek én cross-overs tussen deze disciplines. Vanwege het wegvallen van het onderkomen van WEI, vroeg de Krabbedans hen deze tentoonstelling te ´cureren´.

21


uit de doeken 8 apr t/m 8 mei ‘Uit de doeken’ toont als afsluitende expositie van het project Play BKR Eindhoven een uniek overzicht van 25 jaar beeldende kunst in Eindhoven. Tijdens het project Play BKR Eindhoven krijgen particulieren bij hoge uitzondering de kans werken van Kees Bol, Johan Lennarts, Jan Martens, Jan Goossen, Clemens van den Broeck en Pieter Stoop te lenen. Voordat deze selectie BKR-werken definitief terugkeert naar depots van musea komt het nog eenmalig samen in de Krabbedans.

Play BKR Eindhoven werd georganiseerd in het kader van Play van Abbe Deel 3, een project van het Van Abbemuseum. - Samenwerking met het Van Abbemuseum en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). Deze laatste had BKR-werken voor het project Play BKR Eindhoven beschikbaar gesteld. De Krabbedans vulde met eigen werken van Johan Lennarts de selectie aan.

22


flexpo masculine/feminine 20 mei t/m 7 aug Voor de expositie ´Masculine / Feminine´ experimenteren zes internationale ontwerpersduo’s met de ‘Ceramic Crumb Oven’. In kleine zelfgemaakte oventjes ontstaan minuscule objecten rond het thema mannelijk/ vrouwelijk. Wat kunnen zij produceren vanuit een dergelijke beperking van productmaat en een antitechnologisch statement? De deelnemende koppels creëren een collectie van 2‐3 keramische objecten als antwoord op deze vraag. Deze minuscule resultaten zijn in de Flexpo-ruimte onder een vergrootglas te bekijken

De ‘Ceramic Crumb Oven’ is een idee van Yoad David Luxembourg en dankt zijn naam aan de kleine vuurcapaciteit van slechts een paar kubieke millimeter. Het principe is gebaseerd op het gegeven dat de hitte van de vlam van een kaars (ongeveer 1100 graden Celsius) warm genoeg is om keramische klei te bakken. Het kleine oventje is eenvoudig zelf te bouwen met gebruik van alledaagse gemeenschappelijke instrumenten.

- De expositie brengt in Eindhoven een discussie op gang over de wenselijkheid en afhankelijkheid van technologie binnen het designproces. - Het publiek maakt kennis met 6 internationale designduo’s: BCXSY (Boaz Cohen & Sayaka Yamamoto), Yoad David Luxembourg & Daniela Pais, Design Drift, Janine Braun & Pedro Almeida, Studio Joon&Jung samen met Yu‐hun Kim, Studio Pedrita.

wenswerken 26 apr t/m 2 okt De expositie ´Wenswerken´ toont werk van het wensenlijstje voor de kunstuitleencollectie van de Krabbedans, werk van aanstormende en gevestigde kunstenaars en ontwerpers uit of met een verbinding met Eindhoven. Kunstverzamelaar Henk Pijnenburg, die parallel in de hoofdruimte zijn particuliere collectie exposeert, maakte de selectie voor het tentoongestelde werk.

Bij´Wenswerken´ heeft het publiek invloed op aankopen voor de kunstuitleencollectie. Op een stembiljet maakt zij het meest favoriete kunstwerk kenbaar. Het werk met de meeste stemmen koopt de Krabbedans aan voor de collectie. De stoel ‘Endless’ van Dirk van der Kooij is in 2011 de publiekswinnaar. Het werk is inmiddels aan de uitleencollectie toegevoegd en aan de winnaar uit het publiek aangeboden om het 3 maanden gratis in huis te hebben.

‘Versterkt relatie tussen kunstuitleen en exposities’ ‘Interactie met het publiek (aantal geldig uitgebrachte stemmen: 132)’ 23


blackbox modebelofte 22 okt t/m 20 nov Als aanvulling op de expositie Modebelofte 2011 presenteert de tot ‘Blackbox’ verduisterde ruimte ‘modemovies’, vier films op het raakvlak van mode en kunst. Door als bezoeker op sensorische sokkels te stappen, worden de beeldschermen geactiveerd en zijn de films individueel te bekijken.

‘Deelname van jonge ontwerpers werkend op het snijvlak van mode, animatie en kunst: Niek Pulles (workshops ABKM Maastricht/ Willem de Kooning Rotterdam), Lucy McRae (workshop Universiteit van Melbourne), Stijlinstituut Amsterdam (Bart Hess)’

‘Kruisbestuiving van mode en technologie’

24


KKunst Kunst t t unst uuitleen uitleen itl tl n


KKunstuitleen Kunstuitleen t itl n unstuitleen de collectie De kunstuitleen van de Krabbedans streeft al sinds haar oprichting in 1975 na haar leden een actuele en vernieuwende uitleencollectie aan te bieden. Nieuwe aankopen om de collectie te actualiseren worden zowel gedaan vanuit het serviceoogpunt naar leden toe, als wel vanuit de pioniersol om kunstenaars in Eindhoven en omgeving een kans te bieden en stimuleren. Hierdoor biedt de kunstuitleen van de Krabbedans inwoners van Eindhoven de kans op een goedkope, laagdrempelige wijze in aanraking te komen met actuele kunst, bovendien wordt het kunstklimaat in Eindhoven gestimuleerd.

nieuwe aankopen In het voorgaande jaar lag het aandachtspunt van de aankoopcommissie op aankopen van kunstenaars uit Eindhoven en directe omgeving, dit handhaven zij ook in 2011. Aanvullend daarop kijkt de aankoopcommissie met bijzonder veel aandacht naar werk van deelnemende kunstenaars aan de exposities. Dit heeft tot gevolg dat de commissie aan het einde van 2011 kan concluderen dat inderdaad de totale selectie aangekochte werken van de hand is van eerdere exposanten. Kunstenaars bovendien, die allen het predicaat ‘toptalent’ verdienen: (jong) onderscheidend, aanstormend talent, met een (inter)nationaal werkveld. In 2011 is een aanzet gemaakt binnen het aankoopbeleid te streven naar het doen van aankopen van modegerelateerde kunst. De aanschaf van de tekeningen Sweater, Legging, Conversation in the dark en Clance van mode-illustratrice Petra Lunenburg, deelneemster aan de expositie Tekenkunst in januari 2011, getuigt van dit voornemen.

27


Profiel:

het

paarse kunstkabinet 20 mei t/m 7 aug De expositiereeks Profiel, in 2010 gestart als kettingreactie van Eindhovense kunstenaars opgenomen in de kunstuitleencollectie, gaat in januari 2011 van start in een vernieuwde opzet en invulling. Vanaf 21 januari doet Profiel zes weken lang dienst als gastatelier voor de veelzijdige kunstenaar Frank Malcorps. Een experiment voor zowel de Krabbedans als Malcorps, die in Profiel voor het eerst al zijn kunstuitingen laat samenvloeien. Met houtskool, krijt, potlood bewerkt hij MDF-plaat. Voorwerpen opgepikt uit het dagelijkse straatleven dienen voor het picturale.

Malcorps wijst Marjon de Groot, met haar verstilde werk, aan als zijn waardig opvolger. ‘Geconcentreerd evenwicht in wankele tijden’, beargumenteert Malcorps zijn keuze. Haar werk, grafische lijnenspellen in onmogelijke constructies, bedriegt op subtiele wijze van 8 april t/m 15 mei de toeschouwers in Profiel. De ontwerper Jo Meester is van 20 mei t/m 7 augustus de nieuwe schakel in de expositiereeks, door Marjon Groot voorgedragen met de argumentatie: ‘ Experimenteel en ambachtelijk’. Zijn werken zijn resultaten van experimenten met materiaal, techniek en context. Hergebruik en ambachtelijkheid zijn vaste ingrediënten. Jo Meester sluit de schakels van de kettingreactie die Profiel is definitief. De keuze om in de zomer van 2011 te eindigen met deze succesvolle expositiereeks is een gevolg van het ontbreken van voldoende manuren door bezuinigingsmaatregelen.


30


leden Aan het einde van 2011 is de conclusie dat het ledenaantal gelijk is gebleven, waarmee de eerdere dalende tendens een halt is toegeroepen. De intensieve samenwerking met Bibliotheek Eindhoven is in september 2010 gestart om te komen tot meer publieksbereik voor de kunstuitleen. Op 1 december 2011 wordt dit ook concreet gerealiseerd door het huisvesten van de kunstuitleen en de Designshop in de centrumvestiging van Bibliotheek Eindhoven, te midden van een breed potentieel publiek. Een start om de stijgende lijn van het aantal leden te beginnen.

Ingezet wordt op een verhoging van het ledenaantal in de komende jaren. Hiermee streeft de Krabbedans naar een onafhankelijker, zelfstandigere positie voor de kunstuitleen op de lange termijn. Om dit te realiseren wordt in januari 2011 hiervoor tijdelijk een parttime zakelijk leider in de persoon van Maarten Gulickx aangetrokken, die zich met name op de bedrijfsvoering en marketing van de kunstuitleen gaat richten. Om het doel te verwezenlijken wordt binnen de marketing- en pr-activiteiten expliciet de nadruk gelegd op het bereiken van potentiĂŤle leden. Dit door het doen van kortingsaanbiedingen via diverse publiciteitskanalen. Zie voor specifieke acties en voorbeelden het hoofdstuk marketing en communicatie.

bedrijfsuitleen Het doel om de bedrijvenuitleen nieuw leven in te blazen krijgt in 2011 meer aandacht. Er wordt een pilotproject in gang gezet, Kunst met Karakter, om meer bedrijven te interesseren voor het lenen en kopen van kunst, deskundig geadviseerd door de Krabbedans.

31


door de ogen van Om de grootte en diversiteit van de collectie van de kunstuitleen, met name het gedeelte dat ongezien in het depot staat, onder het voetlicht te brengen van publiek en leners, initieert De Krabbedans Door de Ogen Van. Op uitnodiging maken gastcuratoren geheel naar eigen smaak keuzen uit de kunstuitleencollectie, deze selectie wordt vervolgens getoond in de ruimte van de kunstuitleen.

Door de Ogen Van vindt in het voorjaar van 2011 twee maal plaats. In de maand februari nodigt de Krabbedans Arend de Groot en Tineke van Otterloo van het bedrijf VHP2, lid van de bedrijvenuitleen, uit als curaotoren. In de maand april vult de selectie van gastcurator Thijs Torreman, directeur Bibliotheek Eindhoven/ De Krabbedans de muur.

32


verhuizing kunstuitleen Medio 2011 maakt de Krabbedans de keuze om binnen het pand de WitteDame te verhuizen van locatie. Hiermee valt ook de beslissing om de kunstuitleen en Designshop te vestigen op de eerste etage van Bibliotheek Eindhoven, eveneens in het pand de Witte Dame. Belangrijk aandachtspunt bij het nemen van deze beslissing vormen de huisvestingskosten. In verhouding tot de totale begroting zijn deze kosten tot 2012 erg hoog. In de afgelopen twaalf jaren dat de Krabbedans gehuisvest is in de ruimte in de Witte Dame, is er sprake van afhankelijkheid van huurpartners om de huurkosten te delen. In 2011 is naar een structurele oplossing gestreefd. Deze oplossing kwam onverwacht snel in de vorm van een verzoek van de aandeelhouders van de Witte Dame om door hen met een strak budget gefinancierd, in zeer korte tijd binnen het pand te verhuizen. Verhuizing van ruimte betekent qua oppervlak een teruggang van 1100 naar 700 m2, waarvan ruim 300 m2 voor de kunstuitleen. Indachtig het advies van de Commissie Cultuur Totaal wordt besloten de kunstuitleen en Designshop te verhuizen naar de Bibliotheek Eindhoven. De expositieruimte, educatieactiviteiten, JEK-ruimte en een deel van de Designshop zullen zich vestigen in de nieuwe ruimte aan de straatkant Emmasingel-Clausplein. In de speciale ruimte in Bibliotheek Eindhoven ontstaat door inventief gebruik te maken van de ruimte een kunstuitleen waar meer kunstwerken publieksvriendelijk worden getoond. Een verbetering ten opzichte van de oude situatie waar naast de publieke presentatieruimte een groot deel van de collectie zich ongezien in een gesloten depot bevond. Dit alles heeft geleid tot een visueel aantrekkelijker indruk, voor zowel de expositieruimte als voor de kunstuitleen en Designshop. In de nieuwe situatie komen deze drie pijlers beter tot hun recht om hun aandeel in het platform dat de Krabbedans is te leveren. Doel is geweest te komen tot ‘communicerende vaten’ tussen de expositieruimte in de nieuwe locatie en de kunstuitleen en Bibliotheek Eindhoven, op de eerste etage in de Witte Dame. Op 1 december is de kunstuitleen informeel geopend met een kleine presentatie van het werk van Bert Hermens, grondlegger van de Witte Dame, nieuwe aanwinsten van ondermeer Dick en Stella Verdult en het nieuwe interieur van de Designshop, ontworpen door Tom Frencken. Hieraan gekoppeld is een gratis ‘proefabonnement’ voor leden van Bibliotheek Eindhoven.

33


beeindiging kunstuitleen Eind november bericht Gemeente Eindhoven de Krabbedans haar abrupte besluit om vrijwel per direct, op 1 januari 2012, de subsidie voor de kunstuitleen stop te zetten. Het betreft een korting van 100.000,- op een totaal van € 450.000,-. Van dit bedrag wordt met name de kunstuitleen gesubsidieerd, maar komt ook een aanzienlijk deel ten goede aan de rest van de organisatie. Op het moment van het ten gehore komen van deze beslissing wordt in Bibliotheek Eindhoven de laatste hand gelegd aan de heropening van de kunstuitleen. Het besluit slaat bij de directie en het team van de Krabbedans in als een bom. Gemeente Eindhoven wil vastzittend geld snel vrijmaken ten bate van nieuwe initiatieven in de stad. De aangevoerde reden voor de subsidiekorting voor de Krabbedans is dat de kunstuitleen aan de markt kan worden overgelaten en er geen kruisbestuiving meer is nu de functies kunstuitleen en exposities fysiek niet in dezelfde ruimte zitten. De designshop wordt als concurrentie voor reguliere winkels gezien en mag niet gecontinueerd worden..

Argumenten en haalbaarheidsscenario’s die in een paar jaar tot verzelfstandiging kunnen leiden halen het niet. Er is onvoldoende tijd om zonder onaanvaardbare risico’s de uitleen te continueren zonder meerjarige subsidie. Hierdoor lopen de overige kerntaken van de Krabbedans, exposities, educatie en JEK, die de gemeente juist wél wil subsidiëren direct gevaar. Eventuele overname door branchegenoten of Bibliotheek Eindhoven blijkt financieel niet haalbaar voor deze partijen. Als gevolg van dit heftige proces dat zich in zeer korte tijd ontrolt, besluit de directie van de Krabbedans dat stoppen met de kerntaak kunstuitleen de enige verantwoorde optie is; een einde aan het 37-jarige bestaan van de kunstuitleen. Bij de directie, het team en de direct betrokkenen van de Krabbedans breekt een periode van rouw aan. In het komende jaar zullen de ingrijpende consequenties voor de Krabbedans, haar personeel en haar ruim 700 leden duidelijk worden. Tegelijkertijd broedt de Krabbedans op een manier om in de nabije toekomst in een nieuwe opzet met kunst en design weer bij de inwoners van Eindhoven en omstreken ‘thuis te komen’..

34


art/designshop De Designshop van de Krabbedans biedt unieke producten aan van veelbelovende talentvolle ontwerpers naast een aantal herkenbare ‘designklassiekers’. Binnen het aankoopbeleid ligt sterk de focus op samenwerkingsverbanden met ontwerpers uit Eindhoven en de regio, met als doel hen in hun ontwikkeling te ondersteunen en stimuleren. Tegelijkertijd introduceert de Designshop met dit beleid eigentijdse en kwalitatief hoogwaardige vormgegeven (functionele) objecten aan de bezoekers. Hiermee slaat de Designshop een brug tussen inwoners en designgemeenschap in de regio en draagt bij aan een levendig regionaal designklimaat.

Naast de selectie in het aankoopbeleid, stimuleert de Designshop designers en kunstenaars door tijdens exposities tijdelijk producten van deelnemende kunstenaars en ontwerpers op te nemen in haar assortiment of door de nadruk te leggen op bepaalde producten met een link naar het tentoongestelde werk.

37


Tijdens de tentoonstelling …ik mis je - I miss you; de verzameling van Henk en Leonie Pijnenburg, enkele catalogi van kunstenaar Aaron van Erp, het boek ‘King of Kings’ over graffitikunstenaar Blade en het boek ‘Leven leren ontdekken’, een bundeling van tekeningen, gedichten en verhalen gemaakt door kinderen n.a.v. de lesmethode ontwikkeld door Henk Pijnenburg.

• In de periode van de expositie Eigenheid in Uniformiteit, waarin een unieke collectie vazen bewerkt door Brabantse kunstenaars getoond wordt, biedt de Designshop in samenwerking met bloemenwinkel ‘Oktober in huis’ een unieke collectie vazen te koop aan. Daarnaast ligt de publicatie over de deelnemende kunstenaar Jacques van Erven in de shop. •

Een broche van ontwerper Tom Frencken en boekjes, zeefdrukjes en buttons van kunstenares Ephameron tijdens de expositie Tekenkunst.

De publicatie ‘Composing ingrediënts’ van Studio Lara de Greef is tijdelijk te koop tijdens de expositie Wenswerken in de Flexpo-ruimte.

38


partners De lijn van 2010 doortrekkend, werkt de Designshop ook dit jaar samen met Bibliotheek Eindhoven op het gebied van promotie van producten via diverse kanalen. Het etaleren van artikelen in een vitrinekast en het doen van aanbiedingen op een placemat in het bibliotheekcafé zijn hiervan enkele voorbeelden.

bloemist oktober In samenwerking met Bloemenwinkel ‘Oktober in huis’ breidt de Designshop tijdens de expositie Eigenheid in Uniformiteit de collectie vazen tijdelijk uit. Vanwege het grote succes en wederzijdse tevredenheid over de samenwerking is dit herhaald in aanloop naar zowel Sinterklaas als Kerstmis.

fiets-en-win De ‘Fiets-en-win-actie’ van gemeente Eindhoven; inwoners die hun fiets stallen in één van de fietsenstallingen in het centrum van Eindhoven maken kans op diverse prijzen. De Krabbedans stelt diverse prijzen ter beschikking waaronder een rondleiding door de expositie met daarbij een cadeaubon voor de Designshop.

shop-in-shop Tijdens Modebelofte 2011 presenteren de labels Studio-ePosh, Design by Sonia en StudioRuig zich in speciaal ingerichte ‘shop-in-shop’ ruimtes in de Designshop.


Elleke van GORSEL Elleke Van Gorsel, de ontwerpster achter Studio-ePosh, maakt elegante, draagbare accessoires van textiel. Van Gorsel creëert moderne haute couture met een hoge tactiele kwaliteit en een sterk ambachtelijk karakter. De ornamentele beeldtaal verwijst naar vervlogen tijden, het combineert een rijke traditie met moderne technologie. Elleke van Gorsel laat zich inspireren door sociaal geëngageerde thema’s, familiebanden, (autobiografische) geschiedenis, religie, literaire en filosofische teksten. Elleke van Gorsel studeerde aan de lerarenopleiding Academie voor beeldende kunsten in Amersfoort en op St- Joost, academie voor beeldende kunst in Breda.

Haar autonome werk bestaat uit sculpturen en installaties, en is opgenomen in verschillende openbare collecties, zoals de belangrijkste collectie van de Rabobank, particuliere collectie van Michael Gorbatsjov en is te zien in diverse galeries, musea en andere locaties in Nederland, België, Hongarije en Frankrijk

40


partners designs by sonia Vaneesha Advani, ontwerpster achter Designs by Sonia, is van Indiase afkomst, geboren en getogen in Ghana en verhuist op haar zeventiende naar New York voor haar studie modevormgeving aan de prestigieuze Parsons School of Design. In Canada ontwikkelt ze zich als modeontwerper. Ontwerpen van Designs by Sonia zijn rauw en authentiek, maar toch zacht en elegant, te omschrijven als ‘moderne couture’. Advani gebruikt leer in neutrale kleuren, gemixed met exotisch gekleurde glazen en messing kralen

41


studioruig studioRUIG, een label dat staat voor nuchtere mode voor eigenzinnige types. Het Eindhovense label StudioRUIG staat voor nuchtere mode voor eigenzinnige types. De drie ontwerpsters Klaartje Glashorster, Inge Hendriks en Sophie Soons studeerden aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en voegen zich na afronding samen in StudioRUIG. StudioRUIG houdt van leer, comfortabele jerseys, grove breisels en de onmiskenbare snor.

Medio 2011 besluit de Krabbedans de huidige locatie in de WitteDame te verruilen voor een nieuwe locatie in hetzelfde pand. Hiermee samenhangend valt de beslissing om de Designshop, samen met de kunstuitleen te vestigen in de centrumvestiging van Bibliotheek Eindhoven. Ook in de nieuwe locatie, beneden in de WitteDame zal een Designshop gehuisvest worden. De Designshop in Bibliotheek Eindhoven is samen met de kunstuitleen in een geheel nieuwe vorm op 1 december officieel geopend. De vormgeving van het winkelmeubilair is, op vraag van de Krabbedans, speciaal ontworpen door de Eindhovense designer Tom Frencken. Zeker in haar nieuwe vorm, met authentieke maar huiselijke uitstraling, blijft de Designshop met haar unieke stimulerings- , pioniers- en overkoepelende functie een unieke shop en blikvanger binnen de Krabbedans.

42


EEducatie Ed Educatie ti e ducatie Kunsteducatie bij de Krabbedans brengt kinderen, jeugd en jongeren op een actieve manier in contact met hedendaagse kunst. Het educatieve aanbod van de Krabbedans bestaat uit activiteiten voor kinderen en workshops, projecten en rondleidingen gericht op scholen uit het basis- en voortgezet onderwijs en MBO-opleidingen. Daarnaast biedt de ontmoetingsruimte JEK (Jongeren en Kunst) een platform voor (creatieve) leerlingen op het voortgezet, middelbaar en hoger onderwijs.

activiteiten kunst kijkroute De Kunst Kijk Route is een speurtocht voor kinderen die de Krabbedans dit jaar voor het tweede jaar op rij organiseert tijdens de evenementen Hallo cultuur! en de Dutch Design Week. De speurtocht is vooral tijdens de Dutch Design Week erg succesvol, omdat de Krabbedans als een van de weinige deelnemende instellingen een activiteit aanbiedt speciaal gericht op kinderen. Tijdens de volgende editie wordt hier extra op ingezet.

45


46


workshops van foto naar film Tijdens deze workshop hebben leerlingen in samenwerking met vormgever en stopmotion-animator Niels Hoebers hun eigen animatiefilm gemaakt. Een van de deelnemers aan deze workshop was de afdeling animatie van de Eindhoven School. Het contact met deze school en het geven van de workshop heeft de kunstenaar gestimuleerd en verder geholpen in zijn

loopbaan. Niels Hoebers leerde workshops te geven aan leerlingen, raakte enthousiast en gaf hier professioneel en succesvol een vervolg aan.

tekens van de straat In samenwerking met Illustrator en graffitikunstenaar Niels Bakkerus heeft de Krabbedans de workshop ‘Tekens van de straat’, over ‘sticker-art’ aangeboden. Niels Bakkerus is ervaren in het geven van workshops. De manier waarop hij deze ‘streetart’ workshop aanbiedt spreekt zowel jongeren als scholen erg aan.

Dit is ook terug te zien in het aantal keren dat deze workshop is afgenomen.

47


pixelkunst Tijdens de workshop Pixelkunst hebben de jongeren samen met startende kunstenaar Esther Melisse een kunstwerk ontworpen bestaande uit pixels, vooraf gegaan door een boeiende introductie in de kunstwereld van de pixels.

stencilart De Krabbedans en Flow Provider organiseerden in samenwerking met illustrator en graffitikunstenaar Niels Bakkerus een workshop waarbij leerlingen stencilart creĂŤerden door figuren uit karton te snijden en deze vervolgens te bespuiten. Leerlingen en ook scholen zijn na afloop erg enthousiast over deze workshop, ondanks het feit dat deze twee uur duurde.

modebelofte In samenwerking met modeontwerpster Asha Salaris biedt de Krabbedans tijdens de expositie Modebelofte 2011 in oktober de workshop Modebelofte aan, over nieuwe subculturen en trends binnen de mode. Omdat de ontwerpster beperkt beschikbaar was, zijn er minder workshops afgenomen dan er vraag naar was.

48


projecten tekens van de straat Op een lege, witte muur in de JEK-ruimte van de Krabbedans maken vier cursisten van het CKE een grote wandschildering: Annelies Godlieb, Claire van Kuijck, Barbara Geverink en Yara Herbertz. Onder het thema ‘tekens van de straat’, hebben ze in samenwerking met graffitikunstenaar Niels Bakkerus een ontwerp gemaakt, waardoor ze wijzer werden over graffitikunst. Door dit project hebben ze ervaring opgedaan in graffitikunst, het gezamenlijk bedenken en maken van een kunstwerk en exposeren.

Tegelijkertijd roept de Krabbedans scholen en jongeren op om hun beeld over Eindhoven te tekenen. De ingezonden ontwerpen verwerkt kunstenaar Niels Bakkerus in een muurschildering van 4 bij 5 meter in JEK. Drie scholen sturen hiervoor ontwerpen op en komen in de Krabbedans naar het eindresultaat van Niels Bakkerus kijken.

vrijheid Naast een fototentoonstelling en een QR-fotoroute bestaat het project Weg van de vrijheid uit een workshop. Leerlingen worden in één uur rondgeleid langs tijdens de oorlog gebombardeerde plekken in Eindhoven. De leerlingen volgen de QR-fotoroute en gaan in gesprek over het onderwerp. In samenwerking met de 18 september stichting worden er drie klassen verwacht, wat helaas niet is doorgegaan. Vooraf zijn diverse scholen en geschiedenisdocenten benadert, waar helaas niet op is gereageerd. Binnen het eigen netwerk van scholen is de vraag naar de graffitiworkshop in deze periode groter

49


posterwedstrijd In het kader van de verhuizing van de Krabbedans organiseert de Krabbedans een posterwedstrijd. De opdracht luidt: ontwerp een poster op A2 formaat in kleur, waarmee je jongeren geïnteresseerd maakt in de Krabbedans. De reacties op deze wedstrijd vallen tegen. Het initiatief wordt meegenomen naar volgend jaar, met de conclusie dat posterwedstrijd om voldoende reacties te krijgen, aangeboden zal moeten worden als onderdeel van lessen.

Schoollidmaatschap Het project ‘schoollidmaatschap’, waarbij scholen, uit zowel basis- als voortgezet onderwijs, als lid van de kunstuitleen een selectie kunstwerken lenen, Het project loopt ook in 2011. Het ROC Montessorri

College nam nogmaals een jaarlidmaatschap af met 15 kunstwerken, die ze gedurende het jaar twee maal wisselen. Klassen volgen vooraf in de Krabbedans de workshop ‘Kijken, zien, ontdekken’, waarna de leerlingen de kunstwerken kiezen.


projecten kunstmenu Voor het tweede jaar op rij is de Krabbedans onderdeel van het schoolbreed aanbod ontwikkeld door cultuurstation. Voor de groepen 3 en 4 organiseert de Krabbedans de workshop ‘Hergebruik’. Na een introductie over het scheiden van afval, gaan de 650 leerlingen met oud papier afval aan de slag. Campina sponsort deze workshop met 1200 melkpakken. Leerlingen en leerkrachten zijn na afloop erg enthousiast. Uit elke deelnemende klas wordt door de kinderen zelf een winnaar gekozen, hieruit volgt weer één hoofdwinnaar. Bij de prijsuitreiking in de Krabbedans zijn de trotse leerlingen en hun ouders aanwezig.

51


lente in beeld Lente in beeld is een project waarbij acht scholen drie beelden uit de kunstuitleencollectie ontvangen. Binnen het thema lente ontwerpen de scholen schoolbreed lessen en doen suggestie. Daarnaast geeft kunstenares Marieke Peters workshops rondom de tentoonstelling Eigenheid in Uniformiteit. De kinderen gaan na het bekijken van de vazen en het werk van Marieke Peters zelf aan de slag met een plankje en houtskool, om te reageren op het hout. Door te werken met ongewoon materiaal zijn zowel leerkracht als leerlingen na afloop bevlogen. Dit project levert een mooi inkomen op en een bereik van 1200 leerlingen.

bereik scholen Terugkijkend op het jaar 2011 concludeert de Krabbedans dat in de maand januari vrijwel geen workshops worden afgenomen. In de moeilijke maand september is er dit jaar wel vraag naar workshops, mits het onderwerp aanspreekt. Vooral workshops over de thema’s urban art, zoals stickerart, graffiti en stencilart zijn in trek. Afgelopen jaar is de mailinglijst door ‘mond-op-mond’ reclame tussen docenten onderling op scholen gegroeid. De scholen worden actief benaderd om mee te werken aan projecten. In het jaar 2011 heeft de Krabbedans 3155 leerlingen ontvangen.

Om jongeren met een passie voor kunst doelgericht te bereiken werkt de Krabbedans intensief samen met o.a. CKE (Centrum voor de Kunsten Eindhoven), Dynamo, Flow Provider, Kunstbende, scholen in het voortgezet onderwijs, de Eindhovense School, Fontys Hogeschool voor de kunsten Tilburg, Cultuurpunt Bergeijk en Eersel, Design Academy Eindhoven en Sint Lucas. Zij zetten hun netwerk en bereik in, zodat de Krabbedans een nieuwe groep jongeren binnenkrijgt.

52


jek jongeren en kunst JEK (Jongeren En Kunst) is de ontmoetingsruimte en kweekvijver voor jongeren in de Krabbedans. Doel van JEK is om jongeren in de leeftijd van 12 t/m 20 jaar en kunstacademiestudenten de mogelijkheid te bieden hun (eerste) werk te exposeren. Daarnaast biedt JEK activiteiten aan voor kunstacademiestudenten of recent afgestudeerden. Ze doen ervaring op en leren over hun studie, het beroep kunstenaar, het professionaliseren en positioneren als kunstenaar, het opbouwen en onderhouden van een netwerk, werken in opdracht en rechten en plichten als freelancer. Binnen de gemeente Eindhoven waren deze mogelijkheden niet aanwezig. JEK vult dit gat voor aspirant – en startende kunstenaars in de regio op. In het tweede bestaansjaar van JEK organiseert de Krabbedans dertien exposities. Waaronder de solo-exposities van Pien School, Yma Garay en Sil de Reuver (studenten ABV), Sabine Arnold (vwo), Kevin Janssen (student Eindhovense School) en Jaap Wijnstok (student Design Academy Eindhoven). Maar ook groepsexposities: zes finalisten van de Kunstbende, tien groepsleden van Alt-heart (i.s.m. Dynamo), 15 jongeren i.s.m. met CKE-modeatelier, 16 studenten van Sint Lucas en de 18 winnaars van de workshop Hergebruik.

Aan het einde van het jaar is het grootste gedeelte van de planning voor het nieuwe jaar gereed, er hoeven geen exposanten meer geworven te worden. Hieruit kan JEK concluderen dat de naamsbekendheid en populariteit toeneemt. De samenwerking met instellingen en scholen verloopt goed en begint vaste vormen te krijgen. De Kunstbende exposeert ook in het komende jaar in JEK. Studenten van de richting ABV van de Fontys Hogeschool voor de Kunsten komen bij JEK terecht via ‘mond op mond’ reclame.

53


Subsidiegelden bieden JEK de mogelijkheid om startende, gevestigde en aspirant-kunstenaars verschillende opdrachten aan te bieden. Niels Bakkerus en een groep van vier cursisten van het CKE Kunstlab hebben ieder een muurschildering in JEK gemaakt. Het jonge kunstzinnige collectief OKC (Ongemotiveerd Kunstenaars Collectief) is ingehuurd als performance bij een opening. Zeyneb Dag (winnares van de bkkc-Fontys Publiek Domein prijs en student Fontys Hogeschool voor de Kunsten) ontwerpt als eye-catcher voor de opening van de expositie Modebelofte 2011 een enorme grote jurk. Deze jurk hing op een prominent zichtbare plaats boven de ingang van de WitteDame. Vier master-studenten industriĂŤle vormgeving aan de TU-Eindhoven, samen het collectief de Bende vormend, ontwerpen en realiseren voor de heropening van de Krabbedans een lichtobject. Dit lichtobject hangt voor de nieuwe locatie, als eye-catcher voor het langslopende publiek. Lichtkunstenaar Har Holland verleent zijn medewerking, door de studenten te begeleiden. Kunstenares Stella Verdult, deelneemster aan de expositie The Cartridge Family, ensceneert en fotografeert een beeld voor de ramen van de nieuwe locatie. Tim Meijer en Marloes van de Moosdijk (studenten aan de Eindhovense School) ontwerpen visitekaartjes JEK.

54


EEvenementen Evenementen t n enementen De Krabbedans organiseert ook in 2011 een aantal workshops, een lezing, de cursus VerzamelKunst en is wederom deelnemer van HalloCultuur!: de Eindhovense seizoensopening van het culturele jaar. Daarnaast doet de ruimte van de Krabbedans dit jaar dienst als presentatieruimte voor bijeenkomsten van externe partijen.

verzamelkunst VerzamelKunst is een cursus geïnitieerd en gepresenteerd door de Krabbedans. De cursus wordt georganiseerd door Anneke van Wolfswinkel en Catharine Koerts, in samenwerking met de Krabbedans. Eén van de doelstellingen van de cursus is om mensen die geïnteresseerd zijn in het kopen van kunst bewust te maken van de rol die ze als verzamelaar kunnen spelen in het kunstklimaat in de regio. Oftewel, dat zij door (jonge) kunstenaars in en rond Eindhoven te volgen en kunstwerken aan te kopen bijdragen aan de ontwikkeling van die kunstenaars. VerzamelKunst streeft daarom na kunstenaars uit te nodigen voor de bijeenkomsten om de cursisten te vertellen over hun werk. In de eerste helft van het jaar vinden de twee afsluitende bijeenkomsten van VerzamelKunst seizoen 2010-2011 plaats. Op 26 januari brengen de deelnemers een bezoek aan de Achmea Kunstcollectie in het hoofdkantoor van Achmea in Tilburg. Hans Meijs, hoofd Achmea Kunstcollectie en Annabelle Birnie, directeur van ING Art Management spreken over de visie en

opbouw van een bedrijfscollectie. Zij wisselen met elkaar en met het publiek van gedachten over de betekenis van een kunstcollectie voor een bedrijf, zowel voor de financiën als voor het imago - ook in tijden van economische tegenwind. Op deze lezing kwamen 35 geïnteresseerden af, zowel ondernemers, verzamelaars als kunstliefhebbers. Op 2 maart staat vervolgens een exclusief bezoek aan de privécollectie van kunstverzamelaar Henri Swagemakers in Oosterhout op het programma. Bij hoge uitzondering toont hij zijn unieke verzameling aan de kunstliefhebbers en (aspirant) verzamelaars. De kunstverzameling van dhr. Henri Swagemakers, advocaat, behoort tot één van de bekendste privécollecties van Nederland. De uitgebreide en diverse collectie hedendaagse kunst bestaat onder andere uit werk van Marlène Dumas, Berend Strik, Reinoud van Vught, David Bade, Esther Tielemans, Chris Ofili, Rineke Dijkstra en Erwin Olaf. Wegens grote belangstelling vindt op woensdag 9 maart nogmaals een bezoek plaats, ditmaal met zeven deelnemers.

tekenkunst In het kader van de expositie Tekenkunst organiseert De Krabbedans op zaterdag 12 maart de workshop ‘Aan de slag met Tekenkunst’. Frank Malcorps, kunstenaar en docent aan het CKE (Centrum voor Kunsten Eindhoven) laat deelnemers kennismaken met de discipline portrettekenen. Hij bespreekt de invloed die het model, de visie van de tekenaar en de eigenschappen

van het materiaal hebben op het eindresultaat. In de entourage van de expositie Tekenkunst en de Profielexpositie van Frank Malcorps gaat een groep van zeven deelnemers aan de slag. Na afloop zijn zij zeer tevreden over de ‘vernieuwde’ kennismaking met zowel het tekenen als de Krabbedans.


ontvangst societeit aalst-waalre Sociëteit Aalst-Waalre brengt op 5 mei met 32 leden een bezoek aan de Krabbedans, waar ze door middel van de lezing “Kunst en design bij de Krabbedans, een belofte!” door Marieke van Schijndel kennismaken met de toekomstvisie van de Krabbedans en haar tentoonstellingen.

Tevens volgen zij een rondleiding door de tentoonstelling Eigenheid in Uniformiteit en de kunstuitleen en ontvingen zij een passende aanbieding voor een uitleenabonnement.

ledendag Trouw aan onze kunst’; een kijkje achter de schermen bij de kunstenaar exclusief voor trouwe leden van de Krabbedans, om het 55 jarig bestaan te vieren. Omdat, mede dankzij haar trouwe leden de Krabbedans anno 2011 nog bestaansrecht heeft, zijn de trouwste leden uitgenodigd voor een KrabBEDANKDAG.

Zij werden op woensdagmiddag 19 mei uitgenodigd voor een bezoek aan het ateliercomplex Kanaalstraat in Eindhoven bij de kunstenaars Anouk Bax, Frank Willems, Esther de Groot en Jo Meesters en vervolgens in de Krabbedans. Uiteindelijk ontvangt Marieke van Schijndel namens de Krabbedans 12 deelnemers, zij kregen als primeur de nieuwe aanwinsten van de kunstuitleen te zien en de exclusieve mogelijkheid om deze met een voorinschrijving te reserveren.


kunstkoopdagen In navolging van het succesvolle debuut organiseert de Krabbedans ook dit jaar de KunstKoopDagen. Doel van deze KunstKoopDagen enerzijds is om de kwaliteit en actualiteit van de kunstuitleencollectie te behouden en om middelen vrij te maken voor nieuwe aankopen. Anderzijds is het een aantrekkelijke manier om de kunstuitleen in haar geheel onder de aandacht te brengen van een nieuw publiek en vaste leden door middel van een extra korting en een exclusieve ledenvoorverkoop te binden. Tijdens de KunstKoopDagen, van 17 t/m 24 juni, verkoopt de Krabbedans een selectie kunstwerken met een korting van 20 tot 80 procent. Door middel van verschillende publiciteitskanalen worden de KunstKoopDagen, dit jaar van gecommuniceerd, aan zowel leden als niet-leden. Door plaatsing van een grote advertentie in het Eindhovense huis-aan-huisblad Groot Eindhoven maakt een nieuwe doelgroep kennis met de kunstuitleen en geprikkeld om de KunstKoopDagen te bezoeken. Bezoekers en kopers met deze bon ontvangen 10 % extra korting, op de al gegeven kortingen. Nieuw tijdens deze tweede editie is dat nieuwe leden tijdelijk verwelkomd worden met een (ingelijst) kunstwerk. Ook deze tweede editie is er sprake van een grote publieksopkomst en een goede verkoop van het aangeboden werk. Er komen 456 bezoekers naar deze editie. Na afloop wordt geconcludeerd dat met name onder het vaste publiek en netwerk van de Krabbedans de KunstKoopDagen na twee edities populariteit en bekendheid geniet.


hallo cultuur! De Krabbedans is ook in 2011 deelnemer aan HalloCultuur!, de Eindhovense opening van het culturele seizoen. Op zondag 4 september zijn er, naast de lopende expositie, voor het publiek diverse activiteiten georganiseerd, zoals muziek en een rondleiding door kunstverzamelaar Henk Peijnenburg Het OKC (Ongemotiveerd Kunstenaars Collectief) staat op het Clausplein met een caravan, een chillhoek en performances. De catering wordt verzorgd in samenwerking met Bibliotheek Eindhoven. Deze open dag worden er 700 bezoekers ontvangen.

lezing henk pijnenburg Naar aanleiding van de expositie …ik mis je/ I miss… you, met een overzicht van de verzameling van Henk Pijnenburg geeft Henk Pijnenburg op 22 september een rondleiding door de expositie. De bijna dertig geïnteresseerden, waaronder veel jongeren, maakten kennis met een deel van zijn verzameling, maar vooral met een bevlogen en gepassioneerd verzamelaar, en verteller.

bijeenkomst cc10 In het najaar, op 14 november, organiseert communicatieclub 2010 (CC-10) een bijeenkomst in de Krabbedans, waarbij kunst en imago de centrale thema’s vormen. Communicatieclub 2010 (CC-10) is het netwerk voor de junior en medior communicatieprofessionals die wonen en/of werken in de regio Eindhoven. Het uitwisselen van kennis en ervaring is het voornaamste doel van CC-10. Ieder kalenderjaar organiseren zij vier bijeenkomsten in Eindhoven, waarbij telkens een ander (communicatie)thema centraal staat.

Deze laatste bijeenkomst van het jaar betekent voor de leden een eerste kennismaking met de Krabbedans, die afgesloten wordt met een discussie over hoe de Krabbedans hun leeftijdsgenoten (20 tot 30 jaar) kan bereiken. .

60


M Mk Marketing ti g Marketing g Met centraal gesteld het doel het aantal lidmaatschappen van de kunstuitleen te verhogen en de profilering van de Krabbedans te versterken, zet de Krabbedans haar marketing- en communicatieactiviteiten, zoals gestart in

20 mei t/m 7 aug

2010, ook in het nieuwe jaar voort. Met het aantrekken van een parttime zakelijk leider en accentverschuivingen op de begroting, krijgen de marketing- en pr-activiteiten in 2011 nog meer de nadruk.

samenwerking van: Dick Verdult Maria van Heeswijk Rocco Verdult Max Verdult Stella Verdult

61


acties Door gebruik te maken van verscheidene publiciteitskanalen en zowel incidenteel als structureel samen te werken met verschillende instanties, wordt de te bereiken doelgroep zo breed mogelijk gemaakt. Kortingsaanbiedingen voor de kunstuitleen hebben tot doel het ledenaantal te verhogen, advertenties, wedstrijden en presentaties vergroten de naamsbekendheid van de Krabbedans in het algemeen. De acties waarbij korting wordt gegeven op een jaarabonnement voor de kunstuitleen worden net als in 2010, gelijk getrokken: bij het afsluiten van een jaarabonnement van â‚Ź 6,- per maand, ontvangen nieuwe leden de eerste drie maanden gratis. Een korting van 25%.

Deze aanbieding wordt in 2011, in samenwerking met organisaties en instellingen, aangeboden aan bezoekers van onder andere de Regionale Kunstdagen in Hotel Holiday Inn in Eindhoven, de BKKC Startersdag in Tilburg voor starters in de sector kunst en cultuur en bezoekers van muziekfestival Muziek aan de Dommel Deze bezoekers ontvangen een flyer over de kunstuitleen, met daarop de aanbieding. Deelnemers aan lezingen en bijeenkomsten georganiseerd in de Krabbedans, ontvangen na afloop een gerichte nieuwsbrief met hierin dezelfde bovengenoemde aanbieding.

62


openingsactie kunstuitleen In het kader van de verhuizing naar en de opening op 1 december van de kunstuitleen in de Bibliotheek Eindhoven in de WitteDame, biedt de Krabbedans leden van Bibliotheek Eindhoven een gratis proefabonnement aan om kennis te maken met het lenen van kunstwerken. Bibliotheekleden kunnen vrijblijvend en gratis een proefabonnement van drie maanden afsluiten. Deze aanbieding wordt gecommuniceerd via de websites, social media, fysiek in Bibliotheek Eindhoven en de Krabbedans en als exclusieve nieuwsbrief van

Bibliotheek Eindhoven naar ruim 18.000 contacten. Na afloop van het geheel aan kortingsacties, met name de openingsactie voor leden van Bibliotheek Eindhoven, moet de Krabbedans de conclusie trekken dat er nog geen toename in het aantal leden is vast te stellen. Het totaal aantal nieuwe leden dat zich aanmeldt na aanleiding van een actie, is ongeveer gelijk aan het aantal afmeldingen. Een langere adem is nodig, evenals het effect van herhaling

Advertenties Het contract van de Krabbedans met het stadsmagazine Licht op Eindhoven, afgesloten in 2010, eindigt in september. Vanwege beperkte financiële ruimte en afgenomen tevredenheid over het magazine, wordt besloten het contract niet te verlengen. In Licht op Eindhoven vult de Krabbedans nog t/m september maandelijks een column en een halve pagina met content over afwisselend de exposities en informatie over de Designshop. In december plaatst de Krabbedans een advertentie, gericht op de heropening van de Krabbedans op de nieuwe locaties, in het nieuwe stadsmagazine NL40. De uitstraling, inhoud, doelgroep, grote oplage en bereik van het in Eindhoven nieuwe magazine doen hiertoe besluiten. Incidenteel worden openingen van de Krabbedans aangekondigd in de Uitloper, een agendaladder met activiteiten in Eindhoven,die verspreid wordt in culturele instellingen en horeca in de stad. Tijdens de KunstKoopDagen in het voorjaar, waarbij een selectie van de kunstuitleencollec

tie wordt verkocht, plaatst de Krabbedans een advertentie met kortingsbon in het huis-aanhuisblad Groot Eindhoven, met een oplage van 184.675. Lezers die zich tijdens de KunstKoopDagen melden, ontvangen extra korting bij een aankoop van een kunstwerk. De expositie The Cartridge Family wordt d.m.v. een kleine kleurenadvertentie gecommuniceerd in de ‘kunstladder’ van de vrijdageditie van de Volkskrant. Doel van deze advertentie is om de naamsbekendheid van de Krabbedans onder het (landelijke) kunstgeïnteresseerde publiek te vergroten en vast te houden en ook landelijk bezoekers te trekken. De Krabbedans presenteert zich tijdens het muziekfestival ‘Muziek op de Dommel’, op het festivalterrein achter het van Abbemuseum. Door middel van speciaal ontworpen affiches, een advertentie in het programmaboekje en een kortingsaanbieding voor de kunstuitleen en op drinkflesjes ‘Plat water’ uit de Designshop. Het regionale karakter van Muziek op de Dommel sluit uitstekend aan bij de doelstelling van de Krabbedans op het gebied van publieksbereik. Het muziekfestival ontvangt ruim vijfduizend bezoekers


partnerships De Krabbedans is in 2011, net als voorgaande jaren, partner van het Nationaal Kunstplatform en Galeries.nl, om exposities en activiteiten te communiceren via de websites en nieuwsbrieven gestuurd naar een groot netwerk onder kunstliefhebbers.

Vanaf september dit jaar is de Krabbedans participant in de nieuwe opzet van de stichting UIT IN EINDHOVEN; de uitgever van een compleet en actueel stadsprogramma voor kunst en cultuur in Eindhoven en omstreken. De stichting geeft elk jaar 11 edities uit van een krant op A3 formaat met een oplage van ruim 40.000, daarnaast kent de stichting een website met een groot bereik. De stichting heeft tot doel alle participerende instellingen te ondersteunen met communicatiemiddelen. De Krabbedans levert content in de vorm van de rubriek ‘Koffie met Kunst’ en ‘uitgelicht’ met informatie over de lopende expositie.

samenwerking Door het jaar heen werkt de Krabbedans samen met verschillende culturele collega-instellingen en organisaties in Eindhoven, door elkanders activiteiten bekend te maken onder het eigen netwerk. Voorbeelden hiervan zijn samenwerkingsverbanden met STRP, een van de grootste kunst, muziek en technologie festivals in Europa, het Parktheater Eindhoven en het CKE (Centrum voor de Kunsten Eindhoven). Dit resulteert in zowel het bereiken van een nieuw en breder publiek als een vruchtbare samenwerking binnen de culturele sector in Eindhoven.

64


website De actuele activiteiten, nieuwe exposities, aanbiedingen in de designshop, nieuwe aankopen, educatieve workshops en overig nieuws worden bekendgemaakt op de homepage. 1/01/2011 t/m 31/12/2011 Unieke bezoekers 1 Bezoekers: 2

8.168 (64%) 7.672

Paginaweergaves:

131.238 6

Bouncepercentage:

39%

Via de website van de Krabbedans wordt na uitgebreide algemene informatie melding gedaan van de lopende/aankomende en voorbije exposities en activiteiten, het actuele aanbod van educatieactiviteiten, een indruk gegeven van de Designshop en een digitale catalogus van de Kunstuitleen aangeboden. Daarnaast kunnen (aspirant) leden via de website reserveringen doen voor het lenen van kunstwerken.

01/01/2010 t/m 31//12/2010 6.690 10.505 1.059 35%

De website wordt ook in 2011 actief bijgehouden, waarbij beeld en video een grote rol speelt. Ge誰nvesteerd wordt in uitbreiding van de educatiepagina, door een ladder met het actuele educatieaanbod op te nemen. Het aantal (unieke) bezoekers is, zoals het gestelde doel, in verhouding met het voorgaande jaar toegenomen.

65


Social media Naast de structurele publiciteitsmiddelen van de Krabbedans wordt in 2011 binnen de communicatieactiviteiten extra aandacht besteed aan (social ) media. Het streven is om het aantal bezoeken van de website en het aantal leden van de nieuwsbrief/ e-flyer te verhogen, net als het aantal volgers van de Facebook-pagina. Hiertoe wordt deze pagina geupdated, frequenter geactualiseerd en het bestaan actiever gecommuniceerd.

Fysieke bezoekers van de Krabbedans worden gewezen op formulieren waarmee ze zich kunnen aanmelden voor de nieuwsbrief/ e-flyer. Dit mede omdat aan het einde van het jaar in verband met kostenbesparing wordt besloten af te stappen van gedrukte uitnodigingen en geheel over te gaan op het versturen van e-flyers.

nieuwsbrief Deze digitale nieuwsbrief van de Krabbedans is een effectieve en snelle manier gebleken om leden en geĂŻnteresseerden in de stijl van de Krabbedans in te lichten over openingen, de overige activiteiten en zo het contact warm te houden. Bovendien is het een makkelijke en

vrijwel kosteloze manier om potentiĂŤle klanten en publiek aan de Krabbedans te binden en gerichte aanbiedingen te doen. De nieuwsbrief wordt tweemaandelijks gestuurd aan ruim 2500 ontvangers.

publiciteit De Krabbedans onderhoudt een nauw contact met haar perscontacten door het frequent sturen van persberichten en nieuwsbrieven, dit naar zowel lokale, regionale als landelijke media als naar media specifiek gericht op een kunst- en designpubliek. Ook in 2011 worden er nieuwe en specifieke perscontacten aan het netwerk toegevoegd. Daarnaast profileert de Krabbedans zich met haar expositie- en activiteitenagenda op diverse kunstwebsites. Veel publiciteit, zowel in landelijke als regionale dagbladen, krijgt Polshoogte, de culturele discussieavond in de Krabbedans, met nationale deelnemers als Piet Hein Eek, Emily Hermans en presentatrice Andrea van Pol, georganiseerd aan het begin van het jaar. Op de openingsdag van de Dutch Design Week en de expositie Modebelofte 2011 ontvangt de Krabbedans, als onderdeel van de persroute van de Dutch Design Week, zowel

nationale en internationale pers, die melding doen van de expositie. De internationaal opererende ontwerper Bart Hess, verantwoordelijk voor de tentoonstellingvormgeving, zorgt voor veel media-aandacht, waaronder de landelijke televisie. De publiciteitsactiviteiten tezamen resulteren ook in 2011 tot frequente vermeldingen in en op zowel regionale als landelijke media, waaronder de lokale zender Studio040, de regionale omroep Omroep Brabant, het Eindhovens Dagblad, NRC Next, de kunstkalender van Kunstbeeld, het interieurmagazine Eigen Huis en Interieur, vermelding in de internationale reisgids Holland in Form (verschijning medio 2012) en (inter)nationale webmagazines gericht op kunst, design en mode.


functietaken Raad van toezicht • • • • •

Pieter Hendrikse, voorzitter Geertje Boon, lid Carina Haumann, lid Ron Matheusen, lid Herman van Oostrom, lid

Bestuur en directie • •

Thijs Torreman, directeur/bestuurder (t/m eind augustus) Hans Veen, interim directeur/bestuurder (vanaf september)

het personeel • •

Maarten Gulickx, zakelijk leider Marieke van Schijndel, artistiek leider

• Jenneke Beijer, communicatiemedewerker • Ellen Beusen, projectcoördinator • Bertie van den Boogaard, receptioniste • Peter Celie, technisch medewerker • Marloes Geutjes, coördinator educatie • Jenetta de Konink, conservator kunstcollectie/receptioniste • Tiny Kuipers, receptioniste • Christi Mud, secretaresse/receptioniste • Edwin van Onna, inhoudelijk projectleider/ curator • Willemien Schrover, coördinator designshop en klantencontact/ receptionist Naast het vaste team medewerkers weet de Krabbedans haar missie te realiseren door de inzet, deskundigheid en betrokkenheid van een groep van ruim vijftien vrijwilligers en stagiaires.

67


kengetallen

220100 2010 Ledenaantal

220111 2011

Aantal werken in de collectie

2235

Aantal verkochte werken

88 Aantal nieuwe werken

100 39

12

Aantal bezoekers

24.222

20.848 *

* De afname in het aantal bezoekers in 2011 ten opzichte van 2010 is met name te duiden door een afname in het aantal bezoekers tijdens de Dutch Design Week. Door het vertrek dit jaar van de Dutch Design Dug-out uit de WitteDame trok ook de Krabbedans, evenals collega-instellingen in en rond het pand, minder publiek. Bovendien mist de Krabbedans wegens sluiting vanaf 30 november de bezoekers van de drukke maand december.


kengetallen Hoofd

Tekenkunst

s

Exposanten/betrokken kunstenaars 4

Eigenheid in Uniformiteit

60

The Cartridge Family

5

...ik mis je - I miss you

45

Weg van de Vrijheid

6 13

Flexpo’s WEI presenteert Roy de Haan:

1

Uit de doeken

7

Masculine / Feminine

13

Wenswerken

10

Blackbox Modemovies

4

Designshop Shop-In-Shop

5 3

69


kengetallen Aantal deelnemers/kunstnaars kunstenaars

Workshops

Kunst Kijkroute

Deelnemers: 9 Kunstenaar: 1 Deelnemers: 30

Tekens van de straat Pixelkunst Stencilart

Projecten

Kunstenaar: 2 Deelnemers: 245 Kunstenaar: 1 Deelnemers: 88 Kunstenaar: 1 Deelnemers: 186 Kunstenaar: 1 Deelnemers: 30

Tekens van de straat

Kunstenaar: 1 Deelnemers: 25

Vrijheid

Kunstenaar: 5 Deelnemers: 0 spirant-kunstenaars: 2 Deelnemers: 0 Kunstenaar: 1 Deelnemers: 370

Posterwedstrijd A Kunstmenu Lente in beeld

JEK

Kunstenaar: 1 Deelnemers: 1910 Aspirant kunstenaars: 50 Bezoekers: 105

70


kengetallen Evenementen

Aantal deelnemers/achterban

Verzamelkunst 4, 2011

50

Tekenkunst

6

Ontvangst societeit Aalst-Waalre ĂŤ

32

Ledendag

12

Kunstkoopdagen

456

Hallo Cultuur!

700

Lezing Henk Pijnenburg

26

Bijeenkomst CC10

38

Muziek op de Dommel

5000

71


colofon Voorwoord:

Marieke van Schijndel

Exposities: Edwin van Onna Evenementen: Ellen Beusen Designshop: Willemien Schrover Kunstuitleen: Jenetta de Konink Marieke van Schijndel Educatie: Marloes Geutjes Marketing/Communicatie: Jenneke Beijer Vormgeving: Bart van Hoof Eindredactie: Jenneke Beijer Fotografie exposities:

Annemarie Lips

72


Jaarverslag de Krabbedans 2011  

Dit is het jaarverslag van de Krabbedans, 2011

Jaarverslag de Krabbedans 2011  

Dit is het jaarverslag van de Krabbedans, 2011

Advertisement