Page 1

Communication and Multimedia Design.

IES E.

Over

Herfst 2011, nr. 1

1


Inhoud. 4

& 5.

6

& 7. Streetview.

4

Wie is Lieske?

Hoe zag Lieskes omgeving er vroeger uit?

8 & 9. Merk ik.

Wat als jij een merk zou zijn?

10

& 11. Q and A.

10 vragen gesteld aan Lieske.

6

8

2

?

10


12 &

13

Tekenen. 14 &

15

Muziek. 16 &

17

Wat is een durk?

19

Moodboard.

Over lachende watermeloenen.

Over Lieskes hobby tekenen.

Van wat voor muziek houd Lieske eigenlijk?

18 12

16

Uitleg bij de voorkant.

18 &

14

20 3


4


Wie is Lieske? Lieske is een eerstejaars ICA student op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Op deze school volgt ze de opleiding Communication and multimedia design. Dit tijdschrift gaat over haar leven en natuurlijk haar opleiding. Over Lieske. Lieske van den Berg is geboren in 1994 geboren in Drenthe . Lang heeft ze hier niet gewoond want een aantal jaar later verhuisde ze van Gieterveen naar Maasdijk een klein dorpje in het westland (Zuid-Holland). Hier ging van de peuterspeelzaal ‘Het kwetternest‘ naar de basisschool ‘De Schakel‘. Op deze school heeft ze tot en met groep 3 gezeten. Hierna is ze verhuist naar Alphen aan den Rijn. Dit was erg moeilijk, want ze had een aantal heel goede vrienden in Maasdijk wonen. ‘Misschien als Social Media eerder zo bekent was, had ik beter contact gehouden met mijn vrienden in Maasdijk. Maar misschien was ik daar ook nog wel te jong voor.’ In Alphen maakte ze de basisschool af op ‘Het spectrum‘, waar ze nieuwe vrienden maakte. Na de basisschool ging ze naar het Ashram College, waar ze weer nieuwe mensen leerde kennen die ze nu nog regelmatig spreekt. In de 3de het profiel N&G (Natuur en gezondheid) koos. Dit deed ze omdat ze nog niet wist wat ze wilde worden, of welke vervolgopleiding ze zou gaan doen. Wel was ze altijd al geïnteresseerd geweest in de natuur en in tekenen, vandaar dat ze als keuzevak het kunstvak BV (Beeldende Vorming) koos. Met iets wat klunzige taferelen en met wat moeite haalden zij in 2010 haar Havo diploma, waar ze heel blij mee was. Na vele opendagen te hebben bezocht, koos ze de opleiding Communication and Multimedia Design. Deze opleiding interesseerde haar, en de school kwam gezellig over. Doordat deze studie in Arnhem was moest ze op kamers, aangezien de reistijd van Alphen naar Arnhem twee en een half uur is. ‘Ik denk dat als je in het verleden veel verhuist heb, het eenvoudiger is om je in een andere stad te settelen. Dat als je ergens al je hele leven woont.‘ In het begin zag ze dit nog niet echt zitten. Maar toen ze eenmaal een kamer gevonden had en er een week woonde begon ze er al aardig aan te wennen. En tegenwoordig heeft ze het er prima naar haar zin. En met haar vrienden in Alphen? Sinds de opkomst van social media is het geen probleem meer om contact met ze te behouden. Ze spreekt haar vrienden vaak op sites als Facebook , op de mail en op Msn. En sinds de nieuwe opleiding volgt, heeft ze hier ook een nog een Twitter account voor en probeert ze een blog bij te houden. En als ze familie en vrienden uit Alphen in het echt wil zien dan kan ze altijd nog in het weekend naar Alphen toe om met ze af te spreken.

5


6


Streetview. Hoe zag mijn omgeving er vroeger uit? En wat kan ik er nog van herinneren De eerste plek die ik me echt goed kan herinneren van vroeger is toch echt in de Maasdijk. Ik woonde met mijn zus Wimke en mijn ouders in een hoekhuis, en in de straat woonde veel andere kinderen. Mijn zus en ik speelde dan ook veel buiten. Er was altijd wel wat te doen. In de straat kon je goed spelletjes doen, er was een klimboom, een slootje waar schildpadden in woonden (die door ons regelmatig gevoerd werden met kattenbrokjes) en natuurlijk het meeting point van de buurt: de schommel in onze achtertuin. Er was ook wel een speeltuin in de buurt maar daar moesten we eerst de weg voor oversteken,wat we niet mochten. Toch denk ik dat ik het in de straat leuker was op te spelen. Verder was ik veel bezig met de natuur. Ik ging vaak samen met een vriendje van een paar straten verderop met een potje opzoek naar insecten en slakken om vervolgens te bekijken of om mee naar huis te nemen (waar onze moeders niet altijd even blij mee waren). Ook hadden wij thuis een moestuin met komkommers, tomaten, boontjes, wijnbessen en wat kruiden die we elke dag water gaven. We hadden ook een tijdje een ziek jong vogeltje in de tuin, die we verzorgden. Dit was erg leuk omdat wij zelf geen huisdieren hadden. Maar na een tijdje werd hij toch te zwak en overleed hij, toen hebben we hem in de tuin moeten begraven.

7


Merk-wie? Merk-ik! 8

Wat als jij een merk zou zijn?


Gewoon Lieske. Mijn merkvisie. Gezond, gelukkig en blij zijn met wat ik doe. Mijn merkmissie. Professioneel zijn en overkomen. Studie behalen, beter worden in programma’s als photoshop, indesign, illustator en in teksten schrijven. Mijn merkwaarden. Wat maakt mij waardevol? Origineel, creatief, enthousiast, vrolijk Wat voor waarden wil ik bereiken? Gefocust en zelfverzekerd overkomen en zijn. Professioneel vriendelijk en sociaal zijn. En goed kunnen uitleggen wat ik bedoel.

Mijn merk persoonlijkheid Het logo. Is persoonlijk doordat de naam is geschreven en door de illustratieve toevoeging: het hoofd met een koptelefoon. Mijn merkbelofte. lijfspreuk. Een dag niet lachen, een dag niet geleefd. Life is not a problem to be solved, life is a mystery to be lived. De beste weg door de problemen is erdoorheen. merk belofte: Gewoon Lieske.

9


Q & A. Tien vragen gesteld aan Lieske. Wat zijn denk je jouw beste eigenschappen? Mijn beste eigenschappen zijn denk ik dat ik goed kan luisteren en observeren. Ook ben ik vrij flexibel. Ik kan heel enthousiast zijn over iets (maar mensen kunnen dit niet altijd even goed aan mij zien of merken). Ook probeer ik mensen niet te beoordelen op hun uiterlijk.

Wat is je motto? Ik heb eigenlijk geen motto, maar al zou ik er een hebben zou het iets zijn als: gewoon Lieske, altijd blijven lachen, don’t worry be happy of wees aardig tegen mensen tenzij ze niet aardig terugdoen?

Wat zijn denk je jouw slechtste eigenschappen? Mijn slechtste eigenschappen zijn dat ik snel dingen vergeet, onhandig en vrij chaotisch ben. Ik ben ook vrij slecht in presenteren (ik ga snel zenuwachtig lachen) en ben vrij verlegen (maar als ik mensen eenmaal ken totaal niet).

Bestaat normaal zijn? Nee, ik denk dat iedereen anders is, of in ieder geval anders denkt. Dus dan is niemand eigenlijk ‘normaal’ en bestaat het dus eigenlijk niet. De mensen die het ‘normaalst’ lijken kunnen wel eens juist de grootste gekken zijn!

Welke social media gebruik je het meest/ liefst? Ik zit graag op Facebook omdat daar tegenwoordig de meeste van mijn vrienden en familie online zijn. Maar persoonlijk vind ik MSN leuker omdat het eigenlijk gewoon praten is en je kunt groepsgesprekken voeren. Ook gebruik ik Hyves, maar eigenlijk alleen nog om afspeellijsten voor muziek en filmpjes op te maken.

Vind je jouw uiterlijk belangrijk? Uiterlijk is best belangrijk want het is je eerste indruk, maar mensen zouden geen vaste mening moeten hebben over mensen die ze nog niet eens gesproken hebben. Ik draag ook niet veel make-up (alleen af en toe wat mascara, maar geen lagen foundation) en ik voel me ook zonder veel beter en zekerder van mezelf. Als mensen je pas mogen als je jezelf als iemand anders ‘schminkt’, dan hoeft het van mij al niet meer.

Wat zou je heel graag goed kunnen? Ik zou willen dat ik goed kon presenteren en makkelijker tegen onbekende mensen kon praten. Ook zou ik heel graag willen dat ik muziekaal was en een instrument kon spelen of goed kon zingen (wat jammer genoeg geen van beide het geval is). Ook zou ik graag beter kunnen tekenen (vooral mensen) omdat ik hier nog best wel moeite mee heb en omdat tekenen een goede uitlaatklep voor mij is. Wat is je favoriete merk? Ik vind merken als ik iets koop meestal niet heel belangrijk. Qua kleding moet het gewoon goed zitten en mooi zijn en het liefst ook nog betaalbaar zijn (of het nu kleding van Prada is of van de zeeman). Maar als ik winkel ga ik wel graag naar winkels als de New Yorker of de H&M omdat ik weet dat ze hier vaak lekker zittende en leuke dingen hebben, dus misschien ben ik toch wel merkvaster dan ik denk. Qua schoenen ben ik toch wel het meest blij met mijn All stars (om de zelfde rede als de kleding) eerst vond ik het onzin want wannabee all stars zien het zelfde uit, maar na ervaring ben ik er achter gekomen dat deze eerder stuk gaan en ben fan geworden. Hoe zou jij je stijl omschrijven? Ik heb niet echt een ‘stijl’ ik ben gewoon mezelf dus ik heb mijn eigen stijl. Ik zou me ook niet anders kleden om bij een andere ‘groep’ mensen te horen, wees gewoon jezelf!

10

Kun je dingen goed plannen? Nee, ik ben vrij slecht in plannen, vooral is ik het ga plannen. Normaal gesproken maak ik alles op tijd, maar als ik een schema ga maken krijg ik alleen maar de neiging om het uit te stellen en me er niet aan te houden dus dat werkt niet helemaal. Teveel vrijheid werkt bij mij niet, maar schema’s ook niet. Ik doe meestal iets langer over dingen dan de gemiddelde mensen, dit weet ik van mezelf dus ik probeer altijd zo op tijd mogelijk aan dingen te beginnen. Vind je jezelf creatief? Mensen zeggen best vaak van mij dat ik creatief ben, maar of ik echt heel creatief ben vraag ik me af. Ik zie wel altijd andere dingen dan andere mensen: ik heb bijvoorbeeld samen met mijn zus een fotocollectie van smiley’s in apparaten in ons huis. Ook kan ik redelijk goed ‘out of the box’ denken, maar dit komt denk ik meer door mijn levendige fantasie dan door creativiteit, Maar ja, wie weet.


Questions and Answers Questions and Answe tions and Answers Questions and Answers Qu and Answers Questionsand Answers Question Answers Questions and Answers Questions an wers Questions and Answers Questions and A Questions and Answers Questions and Answe tions and Answers Questions and Answers Qu and Answers Questions and Answers Questio Answers Questions and Answers Questions an wers Questions and Answers Questions and A Questions and Answers Questions and Answe tions and Answers Questions and Answers Qu and Answers Questions and Answers Question Answers Questions and Answers Questions an wers Questions and Answers Questions and A Questions and Answers Questions and Answe tions and Answers Questions and Answers Qu and Answers Questions and Answers Question Answers Questions and Answers Questions Qu ons and Answers Questions and Answers and Questions and Answers Questions and Answe tions and Answers Questions and Answers Qu and Answers Questions and Answers Question 11


Moodboard. 12


Een moodboard is een soort collage om een bepaalde sfeer te creëren. Ik heb een moodboard gemaakt die een sfeer moest vormen over mij en mijn persoonlijkheid. Wat is er te zien en waarom? Op de achtergrond van het moodboard is het strand met de zee te zien, dit is een plek waar ik graag ben. Op de voorgrond zijn twee watermeloenen te zien (waarvan een lachend), dit is al sinds dat ik klein was een van mijn meest favoriete dingen om te eten. Vorig jaar kreeg ik zelfs twee watermeloenen van mijn vrienden voor mijn verjaardag. En natuurlijk lach ik ook graag. Verder is er een koptelefoon met rood met witte stippen op een van de watermeloenen te zien. Dit is mijn koptelefoon die ik vaak op heb. Een van mijn hobby’s is dan ook muziek luisteren. Als ik mijn koptelefoon niet op of om heb, dan heb ik bijna altijd wel mijn hoedje op, dit is voor bekenden en niet heel bekenden samen met mijn koptelefoon een punt waaraan je mij kunt herkennen. De potloden in het duingras en in de lucht staan voor een andere hobby van me en dat is tekenen. kleurgebruik. De kleuren vaan het moodboard zijn vrij licht en ‘rustgevend‘ en het rood van de koptelefoon en van de watermeloen springt er een beetje uit. Blauw en groen zijn ook een van mijn favoriete kleuren, rood wat minder, maar het geeft wel een mooi contrast bij de andere kleuren.

13


Tekenen.

14


Iedereen heeft wel iets waar hij of zij graag mee bezig is. Voor mij is dat tekenen. Het is leuk en je wordt er rustig van. Als ik mij gewoon verveel of even niets anders te doen heb, is het papier niet meer veilig! Een klein tekeningetje die mijn mood op dat moment beschrijft of iets dat gewoon toevallig in me op komt. Een aantal jaar geleden maakte ik af en toe zelfs op school mijn aantekeningen in de vorm van kleine tekeningetjes. Door beeldend bezig te zijn onthoud ik dingen beter. Als ik echt van plan ben om te gaan tekenen teken ik vooral realistisch. En ga ik met een muziekje, een tekenboek, een afbeelding of gewoon met wat fantasie aan de slag. Als ik dit doe teken ik vooral dieren, omdat ik mensen een stuk moeilijker en ook minder leuk vind om te tekenen.

15


Music 4 Mensen vragen vaak aan mij: ‘Wat voor soort muziek luister jij eigenlijk?‘ Eigenlijk is dit een best moeilijke vraag om te beantwoorden. Dit komt omdat ik een echte ‘muzikale alleseter‘ ben. Nou ja, alleseter.. Muziek waar ik in ieder geval niet van houd is Nederlandstalige palingsound, Skihut muziek, muziek van rappers met een te groot ego en ik ben ook niet zo’n fan van opera muziek. De muzieksoorten die ik het meest beluister zijn vooral alternatieve muziek, rock en indie rock (independent rock). Over het algemeen luister ik muziek op mijn mp3 en op de radio. De radio zenders die ik vooral luister zijn 3fm en op internet pinguin radio (De vervanger van Kink fm). Een van mijn favoriete artiesten is Imogen heap. Zij gebruikt haar stem niet alleen voor zang, maar ook als instrument. Onlangs kwam ik er achter dat ze in een nummer zelfs bestaande geluiden gebruikte, zoals verschillende geluiden uit haar huis en het geluiden die fans hadden opgestuurd. Dit is best grappig en origineel gevonden, en als je dit weet beluister je de nummers heel anders. Een band waar ik al heel lang fan van ben is Racoon. Ik heb ze het eerst een stukje life gezien toen ze net bekent werden, toen een vriendin en ik aan het figureren waren voor de (toen nog net nieuwe) BZT-show. De muziek is goed en je hoort dat als ze hun muziek spelen ze er ook echt zelf nog lol in hebben. Dit maakt het ook leuker om naar te luisteren.

16


17


In Arnhem een kamer vinden valt nog niet mee. Maar na een paar maanden aangemeld te zijn bij de Volkshuisvesting, en wat moeilijkheden was er een goede kamer beschikbaar. Waar? In de Grote Durk. Maar wat is nu weer een durk? Ik zocht het uit. Een synoniem voor het woord durk is kielwater. Dit is het spoor van kolkende water achter het schip wat ontstaat als een schip vaart. Een leuke ontdekking, want het kan best mooi zijn. Ook is het echt iets waar je lang naar kan staren zonder je te vervelen, net als vuur. Een foto maken van een durk valt niet mee. Als je met het pondje gaat in Deventer om dit te doen kijkt de veerman je dan ook enigszins vreemd aan. Maar als een echte zeeman weet hij natuurlijk wel wat een durk is. Voor hem is het zien ervan een dagelijks fenomeen.

18


Wat is een Durk?

19


Magazine Rdsgn  

Dit is mijn magazine voor het vak Redesign. (opleiding CMD)

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you