Page 1

Liefs Jill hip, hot & handig nieuws

Prikgids prikken - inentingen - vaccins


DKTP - Hib - Pneumokokken In de Liefs Jill Prikgids lees je alles over de inentingen die jouw kind tot en met 4 jaar krijgt. Zo weet je altijd welke prik je kind wanneer krijgt en vooral waarom. Dat is wel zo handig toch? Twee, drie, vier en elf maanden Een kind krijgt in zijn eerste levensjaar vier keer een DKTP-Hibprik én tegelijkertijd de prik tegen pneumokokken. De eerste keer gebeurt dat als het kind ongeveer twee maanden oud is. Daarna zijn er nog inentingen bij drie, vier en elf maanden.

2

3

4

11

Wist je dat De DKTP-Hib-inenting jouw kindje beschermt tegen vijf gevaarlijke infectieziekten: • • • •

prikgids

Difterie; Kinkhoest; Tetanus; Polio;


Hepatitis B

Baby’s die geboren zijn op en na 1 augustus 2011 en baby’s met een indicatie voor hepatitis B komen voor deze prik in aanmerking bij 2,3 4 en 11 maanden. Hepatitis B indicatie • Kinderen van moeders die draagster zijn van het hepatitis B-virus. • Kinderen met een ouder uit een land waar veel hepatitis B voorkomt. • Kinderen met het syndroom van Down.

“ Hoe zit dat nou met inentingen? ” Inenten is niet verplicht. Het mag. Iedere inwoner van Nederland heeft recht op inentingen tegen verschillende (kinder)ziekten welke door de Overheid gratis via het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) worden aangeboden. Je bent als ouder niet verplicht om je kind te laten inenten tegen in sommige gevallen ziekten met zelfs de dood als gevolg. Rijksvaccinatieprogramma Het RVP is een programma dat bestaat uit een aantal inentingen waarmee kinderen preventief beschermd worden tegen een aantal ernstige infectieziekten. Bijwerkingen Eén op de drie kinderen heeft last van bijwerkingen. De bijwerkingen ontstaan als reactie van het lichaam op de onbekende inenting waardoor jouw kind antistoffen aanmaakt. Huilen en hangerig zijn net als lichte koorts bijwerkingen die niet schadelijk zijn voor je kind en hooguit twee dagen zullen aanhouden. Als je je zorgen maakt om de bijwerkingen, raadpleeg dan altijd een arts.

www.liefsjill.nl


BMR - MenC

14 maanden Een kind krijgt 1 keer een MenC prik én tegelijkertijd de prik tegen Bof, Mazelen en Rode hond (BMR). Dit gebeurt als jouw kind ongeveer 14 maanden oud is. Wist je dat Je kind bijvoorbeeld wanneer hij/zij niet is ingeënt tegen onschuldige kinderziekten als de Bof, Mazelen of Rode hond een ernstige ziekte als hersenvliesontsteking kan oplopen. Hersenvliesontsteking kan zelfs de dood als gevolg hebben.

“ Wat kan ik doen bij klachten/ bijwerkingen? ” Masseer de prikplek Masseer de prikplek(ken) direct na de vaccinatie. De entstof die in de spier gebracht is, verspreidt zich dan sneller en de kans op roodheid, zwelling en pijn rond de prikplek wordt zo kleiner. Bovendien leidt masseren het kind af, waardoor het misschien korter huilt. Overigens helpt masseren niet bij de BMR-vaccinatie omdat deze vaccinatie niet in de spier maar onderhuids gegeven wordt. Natte lappen Leg liever geen natte lappen of ijskompressen op de prikplek. Dat kan zelfs extra klachten veroorzaken. Koorts Trek bij koorts uw kind wat kleertjes uit en leg het alleen onder een lakentje. Zo kan de temperatuur op een natuurlijke manier dalen. Bij koorts is paracetamol meestal niet nodig. Soms helpt afsponsen of een koel badje.

prikgids


Peuters van 14 maanden

In bed Leg uw kind niet onder het dekbed bij uzelf in bed. Dat is veel te warm. Braken/ overgeven Houd uw kind, als het braakt, op de buik met het hoofd opzij. Zo voorkomt u dat er voedsel in de longen terechtkomt. Braken/ overgeven Houd uw kind, als het braakt, op de buik met het hoofd opzij. Zo voorkomt u dat er voedsel in de longen terechtkomt. Huilen Geef bij heftig huilen of duidelijke pijn die later op de prikdag optreedt, een paracetamol-zetpil. Doe dat, als het nodig is, daarna nog een of twee keer(telkens 4 tot 6 uur later).

14

Schudden Schud uw kind nooit, ook niet bij verslikking of bij ademstops. Schudden kan ernstige hersenschade geven. Als uw kind niet lijkt te reageren, kunt u het op de wangen tikken of onder de voetzool knijpen. Wanneer je het niet vertrouwd Overleg met de huisarts als uw kind zieker is dan verwacht of als het vreemde verschijnselen vertoont. Laat uw kind onderzoeken, als u zich erg ongerust maakt. Dat hoeft niet thuis, maar kan ook bij de huisarts. Een kind met koorts mag over straat. Meld vreemde of heftige klachten die na de prik optreden altijd bij uw volgende bezoek aan het consultatiebureau of de GGD. De klachten kunnen dan voor registratie en nader onderzoek worden doorgegeven aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Dat is ook belangrijk als het na de laatste inenting gebeurt en u dus niet meer naar het consultatiebureau of de GGD gaat. Bron: RVP folder - Veiligheid bij vaccinaties

www.liefsjill.nl


DKTP Kleuters van 4 jaar

In de Liefs Jill Prikgids lees je alles over de inentingen die jouw kind krijgt. Zo weet je altijd welke prik je kind wanneer krijgt en vooral waarom. Dat is wel zo handig toch?

Kleuters van 4 jaar Een kind krijgt met ongeveer vier jaar nogmaals een DKTP. Deze wordt uit voorzorg nog een keer gegeven. Wist je dat

4 jaar

De DKTP inenting jouw kindje beschermt tegen vier gevaarlijke infectieziekten: • • • •

Difterie; Kinkhoest; Tetanus; Polio;

prikgids

www.liefsjill.nl


Kinderprikken checklist

Leeftijd

Aantal prikken

Beschermt tegen

Check

2 maanden

2

Pneumokokken, Difterie Kinkhoest, Tetanus Polio en Hib-ziekte

3 maanden

2

Pneumokokken, Difterie Kinkhoest, Tetanus Polio en Hib-ziekte

4 maanden

2

Pneumokokken, Difterie Kinkhoest, Tetanus Polio en Hib-ziekte

11 maanden

2

Pneumokokken, Difterie Kinkhoest, Tetanus Polio en Hib-ziekte

14 maanden

2

Meningokokken C Bof, Mazelen en Rodehond.

4 jaar

1

Difterie, Kinkhoest, Tetanus en Polio

Hierboven vind je een handig bewaaroverzicht van alle prikken die jouw kind tot en met 4 jaar krijgt. Wil je meer weten over de verschillende vaccins of is je kindje ouder? Kijk dan op www.kinderprik.nl of lees meer over inentingen en vaccins via het Rijksvaccinactieprogramma.

www.liefsjill.nl


Liefs Jill hip, hot & handig nieuws

Binnenkort vind je ook onderstaande praktische Gidsen op Liefs Jill

Borstvoeding

Flesvoeding

Kinderziekten & Kwaaltjes

Voor meer informatie over Ouderschap kijk je op www.liefsjill.nl

Volg Liefs Jill

ook via Twitter en/ of Facebook

Liefs Jill Prik Gids - inclusief prikkenchecklist!  

Alles over prikken, inentingen en vaccins bij baby's en kinderen tot en met 4 jaar.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you