LEVEN! Magazine Haarlem & Meer 25

Page 1

MAGAZINE REGIO HAARLEM & MEER

LEKKER ZOMERS IN DE GIERSTRAAT

GEZELLIGHEID OGEN OP DE TOEKOMST Jaargang 7 ZOMER ���4 € �,5� 25 HAARLEM • HEEMSTEDE • BENNEBROEK • ZANDVOORT • BLOEMENDAAL • SANTPOORT • DRIEHUIS • OVERVEEN • AERDENHOUT • HOOFDDORP • NIEUW-VENNEP • SPAARNDAM • CRUQUIUS • HALFWEG • IJMUIDEN • BENTVELD • VIJFHUIZEN • VELSEN • VOGELENZANG

Persoonlijke perfectie. Eenheid in schoonheid.

Het leven vindt plaats in en om de keuken, stelt Marc Smulders eigenaar van Top Keukens. De verbondenheid, de warmte, de kleurstellingen en het luxe design zorgen voor een behaaglijk gevoel in een prachtige ambiance. Marc Smulders heeft bij het realiseren zich samen met Rein Rambaldo, ontwerper van restaurants als Mama Kelly en Miss Jones, laten inspireren door exclusieve restaurants over de hele wereld. Samen sparren zij over de mooiste kleurstellingen en materialen voor de Octa®

Top Keukens | Heereweg 380 2161 DE Lisse | T 0252 22 12 17 | topkeukenslisse.nl | octakeukens.nl
ONTDEK DE WERELD VAN PRONTO WONEN!
interieur. PRONTO WONEN - WOONBOULEVARD CRUQUIUS Spaarneweg 22 Cruquius www.prontowonen.nl/winkel/cruquius Openingstijden: Ma. t/m Vr.: 9.30 - 17.30 uur - Za.: 9.30 - 17.00 uur - Zo.: 12.00 - 17.00 uur VEELUIT VOORRAAD LEVERBAAR!
Met de nieuwe meubels en accessoires van Pronto Wonen geniet je nog meer van je

Deze zomer in LEVEN!:

Interview, portretten & columns

26 Eva Poppink, adem uit en heb lief!

33 Column: Een hele wereld om te ontdekken

39 Column: Op naar de zomer

47 Column: Is er nog hoop?

55 Column: Proost op de wijnstok

63 Portrettenserie Het Vak

Beauty, Lifestyle & Mode

23 Sfeervol winkelen in de Gierstraat

35 De toekomst van je huid begint vandaag

43 Comfortshoppen blijft bestaan

71 Van gehoorapparaat naar audio/health device

Eten, drinken & Vrije tijd

8 Relaxen in de regio

10 De stralende toekomst van Velsen

12 Op ontdekkingsreis in Haarlemmermeer!

18 Haarlem richt ogen op de toekomst

20 Oude traditie wordt nieuwe traditie

41 Het belang van buitensport

48 Bloemendaalse zomeravond is een blijvertje

50 De Bokkedoorns gaat volle kracht vooruit

52 Oude tijden gaan herleven bij Neuf

Zakelijk

59 Wijn heeft waarde

73 Sterrenheuvel: 5 jaar gastvrijheid

76 AH Vos al 25 jaar midden in de maatschappij

79 Ontdek de toekomst bij Velserbeek

83 Ferrum voelt veilig

Wonen & Interieur

86 Zoektocht naar meeste meters voor minste geld

89 Klein detail, groot verschil

90 Het huis van de toekomst

93 Wonen met een buiging naar de bollen

48
83 61 INHOUD 26 22 45

LEVEN! Magazine regio Haarlem Jaargang 7, nummer 25, zomer 2024

Regio’s Haarlem, Leiden, Utrecht en Den Haag

Als periodiek magazine, ondersteund met een website, social media en events biedt LEVEN! een ideaal platform voor inwoners, bezoekers, bedrijven, overheden en organisaties, bedoeld voor de stad Haarlem en de omliggende gemeenten. LEVEN! Magazine, het blad van ontdekkingen, is een onafhankelijk magazine over, voor en door mensen, over ondernemen, kunst, cultuur, media, bouwen, wonen, uitgaan en alle relevante ontwikkelingen voor inwoners en bezoekers met een meer dan gemiddelde interesse in onze regio. LEVEN! wordt in z’n geheel geproduceerd door professionals uit de regio.

Hoofdredacteur

Kiek Berger, kiek@levenhaarlem.nl

Salesdirector

Karel Willemse, karel@levenhaarlem.nl

Art Direction / Vormgeving Nandy Groenestein

Backoffice

Marjon Smit, Marjon@levenhaarlem.nl en Gonny Reijnders, gonny@levenhaarlem.nl

Persberichten, uitnodigingen, ideeën voor artikelen enz. Kiek Berger, kiek@levenhaarlem.nl

Backoffice, backoffice@levenhaarlem.nl

Aan dit nummer werkten mee:

Hélène Wiesenhaan, Rob Webster, Judith Truijens, Bas de Jong, Pieta Booy, Berber Stellingwerf, Pien Keizer, Anneloes van der Weijden, Friso Huizinga, Tijmen Tjaden, Remy Engelbarts, Yvette Beumer, Mark Doorn, Pascale Meij, Xander Bakker Alexander van Dam en Misha van Beest

Verspreiding

LEVEN! wordt verspreid in Zuid-Kennemerland en Haarlemmermeer. De distributie voorziet in gratis levering bij de adverteerders, de gemeente, restaurants en grand cafés, golfbanen, hotels, wacht- en leesruimtes van advocaten, notarissen, kappers, schoonheidssalons, huisartsen, tandartsen, fitnesscentra, reclamebureaus, selectie van bedrijven met 7+ werknemers, eigen netwerkbestand (totaal ruim 3.000 adressen), abonnementen en geselecteerde tijdschriftenwinkels (25) in de regio.

Abonnementen en bezorging

Losse nummers: € 5,50. Een jaarabonnement kost € 22,-. Abonnementen kunnen op ieder tijdstip en lopen automatisch door tenzij ze dertig dagen voor de vervaldatum worden opgezegd. Abonnementen aanvragen en adreswijzigingen doorgeven via www.levenhaarlem.nl/abonneer/

Oplage

15.000 exemplaren

Druk en afwerking www.moderna.be

ISSN 2589-7713

Cover Basisbeeld: Shutterstock Uitgever LevMag B.V.

Copyright Het overnemen van artikelen zoals in art. 15 van de auteurswet is niet toegestaan. LEVMAG B.V.

LEVEN! Magazine besteedt alle mogelijke aandacht om de inhoud volledig, juist en actueel te houden. LEVEN! Magazine is niet aansprakelijk voor eventuele onjuistheden of onwaarheden in het magazine en op de website.

Kleverlaan 11 | 2061 TB Bloemendaal | T 023 527 44 77

Neem de tijd,

PAK ’M NU

Er zijn zo van die momenten dat het even tot je doordringt dat de tijd vliegt. Wij zijn alweer bij editie 25 van ons magazine, terwijl we onze eerste lancering nog als de dag van gisteren voor de geest kunnen halen. Of laatst nog, tijdens een uit de hand gelopen spelletje Hitster. Hoezo was dat ‘Video killed the radiostar’ 43 jaar geleden? We hebben ons rot gelachen, maar je realiseert je wel dat de tijd echt vliegt. Het zijn ook van die momenten dat je je afvraagt of je wat rustiger aan moet doen, de tijd moet nemen voor de dingen die je doet, of dat je juist moet pakken wat je kan.

Zeker nu de kranten zijn gevuld met verhalen over bestaanszekerheid willen wij maar benadrukken dat die in feite nooit groter of anders is geweest. We hebben immers niets te vertellen over de toekomst en wat die ons brengen gaat. Vanuit ons Calvinistische verleden wordt de handrem nog wel eens aangetrokken, maar voor wat? Uiteindelijk draait het allemaal om het nemen van verantwoordelijkheden en het vinden van een balans. Een eerlijke balans tussen lekker leven in het nu

en vitaliteit bewaren voor later. Op dat snijvlak ontmoet je kwaliteit van leven. En hoe je dat invult? Dat mag je natuurlijk helemaal zelf bepalen. Gelukkig staat de zomer voor de deur en valt er weer volop te beleven. Ga er lekker op uit. Fiets of wandel tot je een ons weegt. Stap op een sloep en laat je vangen door de rust. Doe waar je je goed bij voelt en doe het nu, want niemand weet wat morgen brengt. De toekomst is nu en je leunt er telkens tegenaan.

Groet, Karel en Kiek

EDITORIAL
LEVEN! 7

WAT JE DICHTBIJ HAALT IS HEERLIJK

Relaxen in

de regio!

Vakantie… dat is voor de meeste mensen de heerlijkste tijd van het jaar. Opladen en uitrusten, met vrienden, familie of lekker in je eentje. Steeds vaker kiezen we -wel zo duurzaam- voor een vakantie lekker dichtbij huis. En dan is onze regio te gek! Of je er nu een dagje op uit wilt, een minibreak zoekt of wat langer op vakantie wilt; hier is voor ieder wat wils. Van de duinen en het strand tot prachtige natuurgebieden en aansprekende cultuur. We maakten een kleine selectie plekken met het instant vakantiegevoel.

Lekker vakantievieren én aandacht hebben voor het milieu en duurzaamheidsaspecten, gaat prima samen. Door te reizen met de trein of bus en te wandelen of te fietsen maak je je vakantie klimaatvriendelijker. Zwemmen in de zee of in een meer (Duinmeer het Wed!) heeft nauwelijks negatieve gevolgen en een duinwandeling -natuurlijk wel binnen de paden- ook niet. Picknickmandje en parasolletje mee en genieten maar!

Pretpark Spaarnwoude

In Spaarnwoude Park, de groene oase tussen Haarlem, Haarlemmermeer en Amsterdam, is aan leuke vakantieactiviteiten geen gebrek. Zo bevinden zich er etappes van het Noord-Hollandpad. Etappe 13, bijvoorbeeld, start in Halfweg en leidt via de Tuinen van West richting het Amsterdamse Bos. Van de uitgestrekte polders met grazende koeien wandel je naar het kabbelende water van de Amstel. Kras Sport leert kinderen in een driedaagse cursus skeeleren bij Boerderij Zorgvrij. Die boerderij is sowieso een bezoek waard. Hier kun je ervaren waar voedsel vandaan komt en hoe dit op een zo’n duurzaam mogelijke manier geproduceerd kan worden. Kampeer bij Camping Blauhek, logeer in het Fletcher Hotel, huur een bootje in de jachthaven bij Van Assema of speel een spelletje boerengolf bij Boerderij de Liedehoeve. Plezier gegarandeerd! Kijk voor alle activiteiten en mogelijkheden op spaarnwoudepark.nl

LEVEN! 8

Heerlijk Haarlem

De Haarlemse binnenstad is altijd een goed idee. Huur op een zomerse dag een elektrische sloep bij Luxe Sloepen Haarlem. In de comfortabele kussens zak je heerlijk weg en geniet je van de wereld op het water. Liever iets actiever? Kies dan voor een SUP-tour op het Spaarne bij Supflow en sup jezelf in zo’n 2 uur door de prachtige stad. Midgetgolfen in de Haarlemmerhout valt ook altijd in de smaak, net als ‘De ontsnapping van Kenau’, een escaperoom buiten. Over Kenau gesproken: Club Kenau staat deze zomer voor de vijfde keer op rij op het voorplein van de Stadsschouwburg met een oer-Haarlemse familievoorstelling over Gelateria Garrone, één van Haarlems bekendste ijssalons. Een must-see!

Luxesloepenhaarlem.nl

Supflow.nl

Stadssschouwburghaarlem.nl

Avontuurlijk IJmuiden

Toe aan wat avontuur? Steek dan over naar het Forteiland in IJmuiden, onderdeel van de Stelling van Amsterdam en de Werelderfgoedlijst van Unesco. Ontdek de ondergrondse gangen en bunkers met een speurtocht of een historische rondleiding. Of neem een kijkje in het IJmuider Zee- en Havenmuseum, waar je alles te weten komt over het rijke vissersleven van de stad en waar de historie tot leven komt.

Pbn.nl

zeehavenmuseum.nl

Er op uit in Haarlemmermeer

Een mooi startpunt voor een fiets- of wandelroute in Haarlemmermeer is De Groene Stroomboot. Dagelijks vaart dit pontje van 1 april tot 1 oktober (als het weer het toelaat en van 10-18 uur) over de Ringvaart tussen Cruquius en Haarlem Schalkwijk. Voorzien van zonnepanelen, dus hartstikke duurzaam. In ongeveer 5 minuutjes ben je, ook met bakfiets, scootmobiel of rolstoel, aan de overkant, superleuk! In- en uitstappen doe je bij Theehuis Cruquius en op de ZuidSchalkwijkerweg. En ben je nog nooit in het Cruquius Museum geweest? Dan is dit de gelegenheid om kennis te maken met het verhaal van de drooglegging van de polder en de eeuwenoude strijd tegen het water.

Theehuiscruquius.nl

Haarlemmermeermuseum.nl

Love and peace in Zandvoort

Even weg van de drukte en de dagelijkse sleur ontvluchten? Ervaar dan de hippieachtige en magische sfeer op South Beach, het zuidelijke strand van Zandvoort. Je schiet er Instawaardige plaatjes en geniet er van heerlijk eten en leuke events bij paviljoens als Bodhi Beach, Manii Beach, Paal 69 en Fosfor. Behoefte aan nog meer reuring? Bezoek dan een van de festivals in Zandvoort als Umi, Strandverblijf of Zandvoort Alive.

Kijk voor alle info op www.visitzandvoort.nl

Zoals de tekst van Godfried Bomans op het station van Haarlem zegt:

‘Men gaat op reis om thuis te komen’

En ook al is de reis misschien wat korter of anders dan anders, inspiratie geeft reizen altijd. Misschien wel juist als je nieuwe dingen in je eigen omgeving ontdekt!

LEVEN! 9
ZOMER IN DE REGIO
LEVEN! 10

klaar voor de toekomst VELSEN

Op een steenworp afstand van Haarlem schittert de gemeente Velsen als een juweel

van eindeloze mogelijkheden. Met een rijke mix van prachtige natuurgebieden, een bruisend havengebied en tientallen evenementen staat Velsen voor een stralende toekomst als plek om te wonen, te werken en te recreëren.

Voor degenen die de verbinding met de natuur zoeken, biedt Velsen een overvloed aan groene ruimtes en adembenemende landschappen. Van de uitgestrekte duinen tot aan de weelderige buitenplaatsen, de gemeente verwelkomt natuurliefhebbers met open armen. Bovendien pronkt Velsen met een van de breedste stranden van Nederland, waar zonnebaden, watersporten en ontspannen wandelingen langs de kustlijn dagelijkse kost zijn. Maar de aantrekkingskracht van Velsen reikt verder dan zijn natuurlijke schoonheid. Het dynamische havengebied van IJmuiden, een motor van innovatieve bedrijvigheid, biedt een overvloed aan werkgelegenheid en zakelijke mogelijkheden. Met moderne faciliteiten en een strategische ligging aan de Noordzee, dient de haven als een belangrijke schakel in maritieme activiteiten op het gebied van visserij, transport en wind op zee. De komende jaren wordt op deze plek fors geïnvesteerd in een schone, duurzame en gezonde toekomst. Wat het sociale en culturele

aspect betreft, staat Velsen bekend om zijn vele evenementen. Van festivals en markten tot kunsttentoonstellingen en muziekoptredens, er is altijd iets te beleven in deze gemeente. Het bruisende culturele leven versterkt de gemeenschapsbanden en creëert een sfeer van inclusiviteit en diversiteit die Velsen zo uniek maakt. Voor wie op zoek is naar een perfecte balans tussen werk en ontspanning, biedt de gemeente Velsen een ideale levensstijl. Met uitstekende voorzieningen, hoogwaardige infrastructuur en een vriendelijke lokale gemeenschap, is het geen verrassing dat steeds meer mensen Velsen als hun thuis beschouwen. Kortom, de toekomst van Gemeente Velsen als een fijne plek om te wonen, te werken en te recreëren is duidelijker dan ooit tevoren. Met zijn overvloed aan natuur, dynamische economie en sprankelende culturele leven, blijft Velsen een stralende ster aan de horizon van Nederlandse gemeenten. Bezoek ijmuiden.nl en ontdek zelf de betovering van deze bijzondere plek!

LEVEN! 11

HStap deze zomer in de wereld van ontspanning en avontuur in Haarlemmermeer! Ontdek de verfrissende wateractiviteiten die deze regio te bieden heeft, of laat je verrassen door de vele gezellige terrassen langs het water. Verken het idyllische Landgoed de Olmenhorst en kom even helemaal tot rust. Ga samen op ontdekkingsreis door deze historische polder. Haarlemmermeer wacht op je, klaar om jouw zomer onvergetelijk te maken! www.visithaarlemmermeer.nl

LEVEN! 13
ONTDEKKINGSREIS IN HAARLEMMERMEER! OP
ZOMER IN DE REGIO
zomerse

Altijd blijven spelen

Bij Jeugdland Nieuw-Vennep kun je het hele jaar door samen spelen. Spelen houdt ons jong en stimuleert de creativiteit en zelfstandigheid. Of je nu kiest voor spelen met zand en water of liever klimt en klautert, het wordt een groot avontuur. De grote skelterbaan, het huttenbouwdorp en de Samenspeeltuin maken Jeugdland een unieke speeltuin voor kinderen van alle leeftijden, met en zonder beperking. Dagelijks worden er begeleide activiteiten georganiseerd. In het clubgebouw kun je gezellig bij elkaar komen en spelen als het weer wat minder is.

Jeugdland Nieuw-Vennep

Getsewoudweg 2, Nieuw-Vennep

T 0252 62 08 44

E info@jeugdlandnieuwvennep.nl www.jeugdlandnieuwvennep.nl

Beleef Haarlem

vanaf het water

Net aan de rand van Haarlem begint je vakantie vanaf het water, bij Van Assema wel te verstaan. Zodra je aan boord stapt van één van de sloepen die je kunt huren komt er meteen een vakantiegevoel over je heen. Met De Mooie Nel als uitvalsbasis kun je richting het centrum van Haarlem en je onderdompelen in de schoonheid en gezelligheid van de stad. Maar even zo goed heb je het als je even een hengeltje uitgooit of het water in plonst. Een ontspannen dag op het water begint bij Van Assema, zeker met de 10 persoons luxe e-sloepen.

Bij Van Assema | Penningsveer 5, Haarlemmerliede T 023 531 09 71 | www.bijvanassema.nl

zwemplezier

Bij dit meertje vind je een oase van rust voor zonaanbidders en zwemliefhebbers. Het meer van de Toolenburgerplas wordt omringd door mooie strandjes en ligweiden. Het hele recreatiegebied is ruim 85 hectare groot, je kunt er ook heerlijk rondje wandelen. Ook heeft de Toolenburgerplas restaurants waar je gezellig op het terras aan het water kunt zitten, zoals restaurant Lieveling en restaurant Long Island.

www.visithaarlemmermeer.nl

Klimmen en klauteren

MET JE TEAM

Bij Klimpark21 staat alles in het teken van feestjes in combinatie met een activiteit. Of het nu gaat om klimmen en klauteren, met de zipline naar beneden, een Archery Tag spel of bubbelvoetbal, iedereen moet aan de bak. Het is superleuk voor partijtjes, een voetbalteam, je vriendengroep, maar ook voor groepen die elkaar juist wat beter moeten leren kennen. Vaak komen de groepen 8 van de basisschool langs om een laatste feest te geven, maar ook de nieuwe brugklassers uit het voortgezet onderwijs. Het is makkelijk te bereiken op de fiets en vinden de kids het echt leuk? Dan zijn ze ook een hele vakantie welkom tijdens een kamp. Wat een avontuur.

Klimpark21

Kleilandpad 25, Nieuw-Vennep T 06 148 37 921 E info@klimpark21.nl www.klimpark21.nl

LEVEN! 14 ZOMER IN DE REGIO
Ultiem

Lieveling nu helemaal ONZE LIEVELING

Restaurant Lieveling in Hoofddorp is al sinds jaar en dag een heerlijke plek. Het geweldige uitzicht, de veelzijdigheid van de kaart en bovenal de vriendelijkheid van het personeel. Toch is daar dit jaar weer een schepje bovenop gedaan met de opening van de geweldige serre. Het maakt het plaatje helemaal compleet. Zodra het zonnetje doorbreekt wordt de serre gewoon een extra terras, bij minder weer hou je het uitzicht maar zit je behaaglijk warm en het is zowel zakelijk als privé compleet af te huren. Een absolute aanwinst voor Haarlemmermeer en omstreken.

Restaurant Lieveling

Redenburgsingel 110, Hoofddorp

T 023 555 60 80

E info@restaurant-lieveling.nl www.restaurant-lieveling.nl

Goed toeven op

De Olmenhorst

Op Landgoed De Olmenhorst, beschut tussen de monumentale gebouwen waar de Fruitloods en de Weefboutique, Pomme Chatelaine en het zijde-atelier in zijn gevestigd vind je een knus terras en kas van de Fruitloods. Voor het terras kunnen kinderen naar hartenlust spelen in de speeltuin en struinen op het veld tussen de fruitbomen. Hier kan je heerlijk recreëren en eventueel spelen met je eigen buitenspeelgoed. Er zijn diverse speurtochten te verkrijgen in de Fruitloods om te speuren door de boomgaarden. Een picknick kan je van tevoren bestellen of je kiest iets lekkers van de kaart. Of kom een keer wandelen op het landgoed (honden aangelijnd welkom) en bezoek de ateliers en winkels op het landgoed.

Landgoed De Olmenhorst | Lisserweg 481 | Lisserbroek | www.olmenhorst.nl

Beleef de ultieme BEACHERVARING vanaf nu in Lijnden!

QuatreBeach gaat verhuizen naar een adembenemende nieuwe locatie aan de rand van Badhoevedorp, in het historische Gemaal Lynden aan de Akerdijk. Dit prachtig gerestaureerde rijksmonument straalt een unieke sfeer uit en biedt een uitzicht over de Ringvaart. Ons nieuwe pand, waar we onze eigen beachy look aan hebben gegeven, vormt de perfecte setting met vrienden en familie, terwijl u geniet van het uitzicht op het water. Voor de kleintjes hebben we een kindvriendelijk terras waar ze zich kunnen uitleven. En deze zomer kunt u weer heerlijk met de voetjes in het zand bij ons vertoeven, want we creëren een prachtig terras met een mediterrane sfeer.De grote opening staat gepland op 8 juni en de voorbereidingen zijn al in volle gang. Kom en beleef deze nieuwe fase van ons avontuur en ontdek zelf het plezier van QuatreBeach op de Akerdijk. We kijken ernaar uit u te verwelkomen!

QuatreBeach, Akerdijk 12, Lijnden

E info@quatrebeach.nl, T 06 15 66 55 70, www.quatrebeach.nl

HANDEN UIT DE MOUWEN BIJ Palènpa Park

Zelf hutten bouwen, even weer ouderwets met je handen uit de mouwen. Dat is wat je te doen staat bij Palènpa Park. Op je eigen bouwkavel ga je aan de slag met je handen, palen, panelen, bouten en vleugelmoeren. En met een flinke dosis creativiteit. Niets is leuker dan zelf iets bouwen en daar trots op zijn. Laat je fantasie lopen en geniet met je vrienden in de buitenlucht. Palènpa Park vind je op Landgoed Kleine Vennep, een boerderij die wordt omgebouwd tot landgoed. Dwaal rond over het landgoed, ontdek het berkenbos of trek via de moestuin en de wijngaard richting het ‘Hoge Land’. Wat een ruimte, wat een pracht en wat een avontuur. Neem al je vrienden mee!

Palènpa Park Hoofdweg 1041, Nieuw-Vennep T 06 518 510 58 www.palenpa-park.nl

LEVEN! 15
Marktplein 31, 2132 DA Hoofddorp 023 -576 34 18 info@depolderboom.nl depolderboom.nl 7 DAGEN PER WEEK GEOPEND GEZELLIG TERRAS Oerhollandsgenieten …

Van SPEELTUIN tot SPARTELVIJVER

Vlak boven Hoofddorp ligt een groene oase van rust en natuur: het Haarlemmermeerse Bos. Dit prachtige natuurgebied is maar liefst 115 hectare groot, is ontwikkeld in de jaren ’70. Sinds die tijd is het bos uitgegroeid tot een ideale plek voor natuurliefhebbers en biedt ontspanning en recreatie voor iedere leeftijdscategorie.

Ontspannen

aan het water doe je bij

Grand Café de Parel

www.visithaarlemmermeer.nl

Genieten van een kopje koffie met appeltaart, een uitgebreide lunch, een heerlijk diner of een gezellige borrel met hapjes? Bij Grand Café de Parel vind je altijd iets lekkers op de kaart. Plof lekker neer op het terras aan het water of onder één van de overkappingen en laat het vakantiegevoel bezit van je nemen. Heb je het geluk dat je met je boot langs komt varen, maak dan gebruik van de aanlegsteiger en met een QR-code bestel je gewoon je drankjes en ander lekkers. Wordt het zo naar je gebracht. Hoe relaxt is dat? Dat is wel het ultieme vakantiegevoel. Iedere dag opnieuw.

Avontuurlijke HOTSPOT

In 1989 opende Papa’s Beach House in het Haarlemmermeerse Bos. Gasten konden terecht voor ijsjes en friet terwijl zij genoten van een heerlijke dag aan het meer. In 2013 is Papa’s opnieuw ontworpen en gebouwd. Er kan worden genoten van lunch, diner en events in het mooie pand met privé strand en uitzicht over het prachtige meer. Deze zomer is het er goed vertoeven met een nieuw menu en natuurlijk de klassiekers zoals de Hemingway Burger, de Fab Friday vrijdagmiddagborrel, suppen met de SUP SUP CLUB en nog veel meer! (P.S. deze zomer wordt er elke zondag iets heerlijks geserveerd, meer info volgt snel!)

Grand Café de Parel, Leimuiderdijk 364, Leimuiderbrug T 0172 508 171, www.grandcafedeparel.nl

het water

Ben je toe aan een oergezellig restaurant langs het water? Ga dan naar Geoff’s langs de ringvaart. De zomer door kun je heerlijke genieten van een mooi stuk vlees op je eigen BBQ, midden in de tafel. Goeie friet erbij, verse salades en verschillende sausjes. Of ga gewoon voor de Côte de boeuf of en Tomahawk steak. Neem er een lekker glas wijn bij en blijf nog lekker lang natafelen, want ook de desserts zijn even klassiek als goed bereid. Het liefst blijven we hangen tot de lunch van morgen.

Geoff’s Aalsmeerderdijk 452, Aalsmeerderbrug T 0297 74 39 13 of 06 553 32 557 E info@geoffs.nl www.geoffs.nl

Papa’s Beach House IJweg 961, Hoofddorp T 023 564 26 20 www.papasbeachhouse.nl

LEVEN! 17 ZOMER IN DE REGIO
BBQ’EN aan

HAARLEM RICHT OGEN

Haarlem werkt al jaren aan de toekomst, waarbij de verbinding tussen wonen, werken en recreëren steeds sterker wordt. Met de ontwikkeling van het MAAK-terrein, het Scheepvaartkwartier en de Gonnetbuurt krijgt een duurzame stad steeds meer vorm.

Resultaten komen tot stand met visie

Als we inzoomen op de zakelijke kant van deze ontwikkelingen, kunnen we het C-district rond het MAAK-terrein, de herontwikkeling van De Koepel en het bedrijfsverzamelgebouw van Oceans uitlichten, dan laten we de recreatieve kant rond De Lichtfabriek, Mooie Boules en De Oerkap even liggen. Los nog van de woonprojecten rond De Koepel en de herinrichting van de Ripperdabuurt. De visie van Haarlem krijgt steeds meer vorm. Haarlem is in beweging en richt haar ogen op de toekomst.

www.haarlemmarketing.nl

CUPOLA XS IN DE KOEPEL

Niet helemaal voor niets is Cupola XS gevestigd in de oude gevangenis. Het bedrijf richt zich op technologische ontwikkelingen op het digitale terrein, zoals nu met name de snelle ontwikkeling van artificiële intelligentie. Mike Rijkers van het bedrijf staat voor technologische ontwikkeling en in het bijzonder voor de toepasbaarheid daarvan: ‘We hoeven niet angstig te zijn voor veranderingen maar deze juist omarmen. Het Nederlandse MKB zit in de Europese middenmoot als het gaat om het integreren van vernieuwingen in de dagelijkse bedrijfsvoering. Omdat de ontwikkelingen steeds sneller gaan is het belangrijk de mogelijkheden snel op te pakken en het bedrijfsleven klaar te maken voor de toekomst. Zeker als we een sterke economische positie willen behouden.’

Praktijkgericht werken

In De Koepel komen veel bedrijven samen die als een community samenwerken, van elkaar leren en elkaar stimuleren. Natuurlijk komen er ook ethische vraagstukken naar voren tijdens evenementen of workshops, maar het accent ligt toch echt op ervaring opdoen en toepassen. Mike geeft aan dat we veel kunnen leren van de vele startups die zich vestigen: ‘We zien dat nieuwe bedrijven, vaak met jonge ondernemers, de technologie veel sneller omarmen en dat is ook logisch, ze groeien er mee op. Toch is het een enorme aanwinst voor Haarlem dat hier ook meer gevestigde namen zich razendsnel inwijden in deze nieuwe wereld. We zetten met elkaar de deur naar de toekomst open.’

www.cupolaxs.nl

LEVEN! 18

OP DE TOEKOMST

MAAK-TERREIN IS UITVALSBASIS VAN

Haarlem werkt hard aan duurzaamheid, met name door het stimuleren van een circulaire economie. Kathelijn Rombaut zet zich in om de stad als innovatieve stad al in 2040 of the grid te krijgen.

Technologie als basis voor de toekomst

Het zal geen verrassing heten dat met name technologische ontwikkelingen een grote stempel gaan drukken op de manier waarop we werken in de toekomst. Kathelijn geeft aan dat er twee belangrijke pijlers zijn waar het MAAK-terrein zich op concentreert: ‘Het samenwerkingsverband tussen bedrijven, overheid en kennis- en onderwijsinstellingen richt zich op het versnellen van de transitie naar een duurzame en circulaire economie. Met name in de bouw en het ontwikkelen van slimme technologische oplossingen dragen bij aan deze uitdaging. We hebben twee fieldlabs. Eén waarbij we met name op het gebied van stikstof, modulair bouwen, recyclen en het gebruiken van meer natuurlijke materialen stappen zetten richting beter bouwen in de toekomst. Het andere fieldlab zet zich in op arbeidsproductiviteit en de mogelijkheid van technologie. We laten

de maakindustrie en de kennisindustrie elkaar omarmen.’

C the future

In oktober wordt op het MAAK-terrein, in een samenwerking tussen de bedrijven die onderdeel zijn van het C-district, opnieuw het C the Future evenement georganiseerd. Daarnaast zal het gedachtengoed ook op evenementen in Haarlem als zaadjes worden gepland. Kathelijn: ‘Met pitches, lezingen, experimenten en zeker ook met vallen en opstaan zal het C-district in Haarlem een steeds grotere rol gaan spelen, want de toekomst maken we met elkaar.’

www.maakhaarlem.nl

OCEANS STUURT OP GEDRAGSVERANDERING

De duurzame hub Oceans, ideaal gelegen dicht bij het station, uitvalswegen en tegen het centrum van Haarlem, is gericht op de toekomst. Tjitske Reukers, general manager van het inspirerende gebouw, legt uit waarom aanzetten tot gedragsverandering zo belangrijk is: ‘Als we de wereld leefbaar willen houden, moeten we rekening houden met het milieu, met elkaar en met onszelf. Eigenlijk dus met de wereld zelf en alles wat daarop van invloed is.’

Activity Based

Tjitske vertelt waarom activity based werken zo belangrijk is: ‘Eigenlijk is het allemaal heel logisch, we maken een connectie tussen je activiteit en je omgeving. In de kelder, The undercurrent, bevinden zich de vergaderruimtes, de perfecte plek om te brainstormen en te vergaderen. Op de begane grond eten we met elkaar bij Mama Gaia, moeder aarde, met aardse tinten en volledig plant based. Op de verdiepingen, die The Dunes vormen, is veel ruimte voor licht en lucht. Over lucht gesproken, door het hele gebouw hebben we speciaal gefilterde lucht, die is zo gezond als Alpenlucht. Zo maken we met elkaar impact en stimuleren we om bewuster en duurzamer te leven. Die vibe zorgt voor een pand van de toekomst, efficiënt en doelgericht werken en natuurlijk ook veel gezond verstand en plezier. We nodigen iedereen uit om kennis te komen maken en te ervaren hoe het ook kan.’

www.oceanshaarlem.nl

HET
C-DISTRICT
LEVEN! 19

Tradities zijn belangrijk. Ze geven ons houvast, een vorm van zekerheid en vertrouwen in de toekomst. Tegelijkertijd moeten tradities ook mee kunnen gaan met de tijd, om een relevantie te blijven en een breed draagvlak te houden. Haarlem Marketing gaat mee met de tijd en maakt van de traditionele Haringparty een nieuwe klassieker, Haarlemse Nieuwe.

WORDT NIEUWE TRADITIE

LEVEN! 20

Verbinden staat centraal

Al bijna twee decennia organiseert Haarlem Marketing de netwerkborrel voor haar partners en stakeholders in de stad. De Hollandse Nieuwe werd altijd aangegrepen om ondernemers, groot en klein, met elkaar in verbinding te brengen om het ondernemersklimaat te stimuleren. In de nieuwe opzet zijn verschillende sponsoren naar voren getreden om het evenement nieuw elan te geven, zeg maar gerust Haarlemse Nieuwe.

Eigentijds karakter

Bij de nieuwe opzet wordt als het ware een mini festivalterrein ingericht. Zo komen er jeu de boules banen van Mooie Boules en presenteren bekende en nieuwe Haarlemse ondernemers zich. Anne-Marije Hogenboom, directeur Haarlem Marketing: “De Haringparty is een bijzonder evenement. Het is het moment waarop mensen uit verschillende sectoren, met verschillende achtergronden en zelfs met verschillende denkbeelden samenkomen. Ondernemers, mensen uit de culturele sector en Business Clubs. Politici van verschillende politieke partijen. Beginnende ondernemers en ervaren rotten.

BIJ DE NIEUWE
OPZET WORDT ALS HET WARE EEN KLEIN

Kunstenaars en bestuurders. Hoe groot de verschillen ook zijn, er is één belangrijke gemene deler: ze dragen Haarlem allemaal een warm hart toe, ze zetten zich in voor de stad. Het samenkomen van al die verschillende mensen en sectoren is waarom dit evenement van grote waarde is voor de stad.”

Breed draagvlak creëren

Ook Pien Keizer, strategisch accountmanager bij Haarlem Marketing kijkt ernaar uit om het evenement de aandacht en energie te geven die het verdient. “ Met de naam Haarlemse Nieuwe hebben wij de Haringparty in een nieuw jasje gestoken. Zodat het een evenement is en blijft waar iedereen zich thuis voelt, waar gasten oude bekenden tegenkomen en nieuwe contacten maken en waar bestaande tradities de ruimte krijgen en nieuwe kunnen ontstaan. Dat is ook de reden dat we het evenement niet meer alleen aan de haring hebben opgehangen, maar met Haarlems Nieuwe geven we wel een passende en respectvolle knipoog. Dit doen we in samenwerking met Köster Advocaten, ATL Seafood, Vinites, RSM, Mooie Boules, VIJN Partycatering, Jopen, Oesterzwammerij, Chocolaterie Pierre, Dropje van Haarlem, Leven! Magazine en dit allemaal in het mooie decor van de tuin bij het Provinciehuis.”

www.haarlemmarketing.nl LEVEN! 21
FESTIVALTERREIN INGERICHT

Memorable

Marijke Mul zit niet voor niets al ruim 25 jaar in het sieraden vak. Ze leeft voor mooie sieraden en misschien nog meer van de rol die ze daarmee kan spelen bij de belangrijke levensfasen van haar klanten. Op basis van die ervaring heeft ze door de jaren heen een schat aan ervaring en mensenkennis opgebouwd, waar de collectie Memorable Moments in feite een logisch gevolg is. Zo heeft ze bijvoorbeeld een geweldige collectie aan trouwringen. Zeker gezien de huidige goudprijs is dat een mooie oplossing om haar klanten tegemoet te komen, want niet alles kan maatwerk zijn. Natuurlijk is het ook mogelijk er iets aan te laten aanpassen om het helemaal eigen te maken. Bij Marijke Mul weten ze hoe je met de tijd meegaat en ook de kwaliteit blijft houden die sieraden bijzonder maken en de klanten verdienen.

Gierstraat

Bij Romeo’s proef je Italië op z’n best. Niet alleen zorgt de rasechte Romeinse familie voor de beste verse broodjes en de lekkerste koffie, ze zorgen ook voor een puur Italiaanse sfeer. Op de drukste momenten van de dag is het een kakafonie aan geluiden, een overvloed aan heerlijke geuren en is het een schitterende plek om andere lekkerbekken te ontmoeten. Kleine details, zoals het broodwagentje dat langs het plafond vanuit de keuken komt, maken het helemaal af. En heb je wat minder tijd? Regel je bestelling gewoon online, met de Nederlandse efficiëntie en nuchterheid. Mama mia, wat een tent.

Romeo’s | Gierstraat 70, Haarlem | www.romeoshaarlem.nl

MOMENTS

Marijke Mul Gierstraat 67, 2011 GB Haarlem T 023 531 72 77 info@marijkemul.nl www.marijkemul.nl

Bij Warnars & Warnars in de Gierstraat draait alles om het verrassen en inspireren van kunstliefhebbers. De figuratieve kunstcollectie bestaat uit schilderkunst, kunstfotografie en beelden van uitsluitend professionele kunstenaars. Eigenaar Bernard Warnars is al ruim 25 jaar op zoek naar bijzondere technieken, uitvoeringen of onderwerpen die de collectie buitengewoon maakt. Enkele vaste kunstenaars zijn Gemmy WoudBinnendijk, Suus Suiker en Erik Hijweege, Daniella Wesseling, Joost Wensveen, Stefan Bleekrode en Lilian Steenhuisen. Laat je verrassen.

Warnars & Warnars Art Dealers Gierstraat 31, Haarlem T 023 202 96 97 E info@warnarsartdealers.com www.warnarsartdealers.com

LEVEN! 22 Italiaans
in de LEVEN IN DE GIERSTRAAT
Laat je verrassen door kunst
grondgebied

IN DE GIERSTRAAT winkelenSfeervol

Iedere stad heeft wel een straat die iedereen kent. Zo’n straat waar je de leukste boetiekwinkeltjes tegenkomt, waar je iedere keer wel weer wat nieuws ontdekt, je vrienden tegenkomt, het gezellig druk is en bovenal, waar je graag weer terugkomt. Nou, dan hebben we het in Haarlem over de Gierstraat.

Van trambaan naar Gouden Straatje

De Gierstraat maakt onderdeel uit van de Haarlemse Gouden Straatjes en dat is niet voor niets. Er staan nog altijd 18 monumenten in de winkelstraat en in totaal zo’n 50 winkeltjes. De fietsers zijn er ‘te gast’ en dat maakt dat het er vaak gezellig druk is. Je kunt je haast niet voorstellen dat er vroeger nog een tram doorheen reed. Ga maar eens op avontuur en ontdek deze heerlijk straat die je langs de Vijfhoek leidt. Dus nou ja, pak de zijstraatjes ook maar mee. Voor ons is het een Gouden Buurtje.

LEVEN! 23
FOTOGRAFIE HÉLÈNE WIESENHAAN

Eind van zoektocht naar

GOLDEN SHOT

Midden in de Gierstraat kun je even bijkomen van de alledaagse hectiek en je tegoed doen aan je perfecte shot koffie, zeg maar gerust je Golden Shot. Bij KaffVeen maken ze van Good Beans de eerlijkste en lekkerste koffie van de stad, al of niet aangevuld met melk van Queens of Dairy of de plantaardige melk van Sproud. Neem er een huisgemaakt gebakje bij en je bent weer helemaal opgewassen tegen de drukte van alledag. Helemaal leuk als je later een keertje terugkomt, wedden dat ze je herkennen? Zo wordt je koffie helemaal speciaal.

KaffVeen

Gierstraat 71, Haarlem E info@kaffveen.nl www.kaffveen.nl

NENCIES

SIERADEN EN MEER

Bij SIS by Marijke Mul vind je niet alleen een prachtige collectie sieraden, maar ook andere mooie cadeaus waarmee je iemand kunt verrassen. SIS werkt samen met eigentijdse merken zoals Anna + Nina, Jéh Jewels, Jackie Gold en Rebel & Rose. Of je nu op zoek bent naar gouden, zilveren of vergulde sieraden, er is voor iedereen een passend en betaalbaar sieraad te vinden. Kun je niet kiezen? Geen probleem! Neem gerust een hele collectie mee en koop dan meteen een luxe sieradendoos van WOLF 1834 om je sieraden in te laten schitteren. Naast de sieraden kun je bij SIS ook terecht voor reparaties, het vervangen van batterijen en het verwisselen van horlogebandjes. SIS by Marijke Mul biedt een complete ervaring voor elke sieradenliefhebber. Bezoek onze winkel en ontdek de perfecte cadeaus voor jezelf en omgeving!

SIS by Marijke Mul | Gierstraat 75, Haarlem T 023 303 06 65 | www.sieradeninstijl.nl

Luxury voor iedereen

Al zo’n 30 jaar weten de dames uit Haarlem en omgeving Nencies Luxury te vinden. Het hele team heeft door de jaren heen een schat aan ervaring opgedaan en voelt daardoor niet alleen de trend goed aan, ze weten ook welke lingerie of badmode de juiste pasvorm heeft. Ze weten precies welke accessoires goed matchen en zorgen ervoor dat iedereen vol zelfvertrouwen de winkel verlaat. Of je nu een kleine of een grote maat hebt, de juiste fit, een perfecte styling en subtiele accenten maken het plaatje compleet.

Groot merkaanbod

Bij Nencies Luxury hoef je trouwens niet bang te zijn dat die luxe maar voor een kleine groep bevoorrechte dames is weggelegd. Loop gewoon eens binnen en ontdek dat ze niet alleen kleding hebben in grotere en kleinere maten, maar ook stijlvolle oplossingen voor grotere en kleinere budgetten. Met merken als Maryan Melhorn, Roidal, Pain de sucre, Simone Perele en Pluto en Hanro noemen we nog maar een kleine selectie uit het aanbod. Ideaal voor iedere vrouw die zichzelf eens extra wil verwennen.

Nencies Luxury | Gierstraat 77, Haarlem

T 023 531 55 37 | www.nenciesluxury.nl

LEVEN! 24

Sieraad

Marijke Mul kunnen we zo langzamerhand één van de laatste der Mohikanen noemen. Het ambacht van goudsmid is aan het uitsterven, maar voor Marijke is dat zeker geen reden om te stoppen. Sterker nog, het maakt haar nog creatiever. De reden is eenvoudig, niets maakt haar gelukkiger dan samen met de klant, potlood, papier en een flinke dosis creativiteit, productkennis en ervaring een mooi sieraad te ontwerpen. Het vertalen van emoties naar vormen, kleuren en materialen is voor haar de grootste drijfveer om haar vak altijd trouw te blijven. Marijke Mul is een sieraad. Kom maar eens kijken.

Marijke Mul | Gierstraat 67, 2011 GB Haarlem |

Dat is toch ideaal, je eigen boerderij in de stad. En je hoeft niet eens zelf te zaaien, je kunt direct oogsten. Dat is in feite waar het op neerkomt bij Oogst. Verse, natuur inclusieve producten, direct van de boer of producent en altijd lokaal. Natuurlijk blijft het altijd mogelijk om zelf langs alle boeren in de regio te gaan, maar dat heeft Oogst eigenlijk al voor je gedaan. Net zo vers, maar ook zo makkelijk. Installeer de app op je telefoon, open daarmee zelf de winkeldeur en kom lekker shoppen! De kaplaarzen kun je thuislaten, maar dat hoeft niet natuurlijk.

Aanwezig in de winkel: woensdag en zaterdag

Oogst Gierstraat 14L, Haarlem T 06 411 45 470

E femke@oogst.shop www.oogst.shop

Bij café ’t Kantoor hoef je gelukkig niet aan je werk te denken. Maar dat wil zeker niet zeggen dat je er niets kunt doen. Sterker nog, doe mee met de Kantoor Pubquiz, verdiep je in de wereld van de whisky waar ze echt ongehoord veel van weten of loop gewoon eens binnen en ontdek welke activiteiten ze nog meer organiseren. Is jouw belangrijkste thema ‘relaxen’? Nou, dan zit je ook goed, want zo op de kop van de Gierstraat en aan de rand van de Vijfhoek kun je in ieder geval professioneel relaxen.

Café ’t Kantoor | Gierstraat 78, Haarlem| T 023 532 46 00 E info@tkantoor.nl | www.tkantoor.nl

LEVEN! 25 LEVEN IN DE GIERSTRAAT
KANTOOR
binnen zonder kloppen
NIET ZAAIEN, WEL OOGSTEN
023 531 72 77 | info@marijkemul.nl |
T
www.marijkemul.nl
maken
[Heading]
SIS by Marijke Gierstraat T 023 303 www.sieradeninstijl.nl
Sieraden
LEVEN! 26

Eva Poppink ziet het mooie in ieder mens

“ADEM UIT EN HEB

De “hartstikke Haarlemse” actrice, zangeres en illustrator

Eva Poppink houdt van mensen die zichzelf zijn. Ze vormen vaak de inspiratie voor haar tekeningen, waarin alles mogelijk is.

En uiteraard neemt ze karaktereigenschappen van de mensen die ze ontmoet, mee in de personages die ze op het toneel en op televisie speelt. Ieder mens is mooi en heeft een verhaal, wat Eva betreft, en dat wil ze in allerlei vormen laten zien.

LEVEN! 27 TEKST MY HAPPY WRITINGS FOTOGRAFIE ANKE VAN DER MEER
lief!”

Een gemberthee drinken we, in het oer-gezellige en knusse Theehuis in de Haarlemmerhout, een locatie die op een of andere manier naadloos bij Eva lijkt te passen. Ze komt er graag, vaak na een overleg over haar werk als tekendocent voor het kunstproject “Ieder mens is een kunstenaar”, van Broekhoven en Gans, waarin ze ouderen met dementie meeneemt in haar passie. Of soms na een bezoek aan haar nog vitale ouders, die in de buurt wonen. Zo ook deze morgen. ‘Als ik teken, zit ik in een flow, het is bijna meditatie’, vindt Eva. ‘Ik ben natuurlijk geen opgeleid docent, maar ik vind het heel leuk om mijn kennis over te dragen. Ik zie in elk moment van het leven een tekening, en die maak ik dus ook van veel situaties in mijn leven. Die deel ik op Instagram (Daily Drawing Eve) en via mijn website littlewhitebunnies.nl. Tekenen is, soms nog wel meer dan acteren, wie ik bén. Door mijn tekeningen de echtheid van mensen laten zien, daar word ik zielsgelukkig van.’

Satire versus solo Cabaretière wilde ze worden, toen ze in 1995 auditeerde voor de Amsterdamse Academie voor de Kleinkunst. Net als voorbeeld en mede mug Brigitte Kaandorp houdt Eva van satire, van droge humor en zingen en dansen.

“ALS IK TEKEN, ZIT IK IN EEN FLOW, HET IS BIJNA

meditatie”

‘Maar dat is er eigenlijk nooit van gekomen’ lacht ze, ‘want al tijdens mijn stage van de Academie voor de Kleinkunst kreeg ik een grote rol in de musical “Heerlijk duurt het langst” en daarna een hoofdrol in de musical “Fame”. Sowieso speelde ik in producties met humor en muziek, dus het is meer dan goed gekomen. Het is heel fijn om in een kleine groep te werken, dat is toch anders dan solo in het theater staan en reizen. Misschien komt er nog eens iets op mijn pad. Een rol in een voorstelling van de geweldige Steef de Jong (ook mug!) of iets absurdistisch, zou ik geweldig vinden, zo’n rol past echt hélemaal bij mij!’

Dierbaar konijntje

‘In 2001 kreeg ik de hoofdrol in “Nijntje, de Musical”. Een hele dierbare productie, onder regie van Bruun Kuijt en met tijdloze teksten van Ivo de Wijs en muziek van wijlen Joop Stokkermans. Het was een van de eerste theaterstukken voor peuters en kleuters, en samen met mijn “medekonijnen” heb ik de voorstelling vanaf de grond opgebouwd. Het was heerlijk om de kinderen op te tillen in hun verbeelding, iets wat ik in mijn eigen kleutertijd bij een bezoek aan het poppentheater ook altijd als magisch heb ervaren. “Hoe kan het nou dat je net zo klein was en nu zo groot?” vroegen ze me vaak, als ik kinderen in de foyer nog even tegenkwam. Prachtig toch, hoe je ze dan hebt betoverd? Dat is sowieso de kracht van theater en toneel wat mij betreft; even in een andere wereld zijn, je laten meeslepen in een wereld die magisch is en die je even alles om je heen doet vergeten.’

Altijd naar het randje kunnen

Gevraagd naar de “places to be” in Zuid-Kennemerland zegt Eva nuchter: ‘Ik ben niet zo van “hotspots”. Als ik naar het strand ga, loop ik gewoon naar beneden, naar een tent met gezellige parasolletjes, om schelpen te zoeken. Samen met mijn man Rámon, zoon Max en dochter Luz woon ik nu in Aerdenhout, maar ik heb met mijn ouders ook in Bloemendaal, Heemstede en Haarlem gewoond. Na mijn studie heb ik Haarlem af en toe aangetikt, en met Rámon in Amsterdam gewoond. Toen Max kwam werd Haarlem al snel weer thuis. Ik vind het heerlijk om op het strand aan het spreekwoordelijke randje van de wereld te staan, een bijzonder gevoel van vrijheid te ervaren. Maar ook met wandelen bij het Wed, in Middenduin of bij de parel Koningshof doe je me een groot plezier. Ook ben ik graag in De Schuur, eet en drink ik graag bij fijne locaties als Café Colette, Koper of Het Goede Uur (echt mijn lievelings!). Ook dwaal ik graag door het Teylers museum, als kind was ik al gefascineerd door de lichtgevende stenen- en

LEVEN! 28

fossielenkast. Ach, de omgeving heeft zoveel te bieden, ik ga hier voorlopig niet meer weg. Tenzij er een té schattige cottage in Wales of iets moois in Girona te koop staat, misschien.’

Mijn eigen moeder vermoorden ‘Rollen die buiten mijn eigen comfortzone liggen, zijn altijd uitdagend om te spelen. Zo speelde ik in Celblok H (een Nederlandse dramaserie die op Videoland te streamen is-red.) gevangenisdirecteur Vera Maas, die haar eigen moeder vermoordde en in de toneelbewerking van de succesvolle boekenreeks “De regels van Floor” speel ik moeder Irma. In al mijn rollen geldt, net als bij mijn tekeningen, dat ik inspiratie uit mijn dagelijks leven haal. Op dit moment in mijn leven ben ik een beetje aan het herijken. Mijn talenten onderzoeken, bundelen en mijn hart zoveel mogelijk proberen te volgen, dat is de status. Inmiddels weet ik dat als er

“WEES ZACHT!

ADEM UIT EN HEB LIEF IS MIJN

ergens een deur dicht gaat, er ook weer één opengaat. Hoe cliché het wellicht ook klinkt, dat gegeven geeft mij de ruimte om in alle rust te onder-zoeken waar ik energie van krijg. Een mini-midlife, maar dan wel een hele fijne, die ik graag onderga. Ik moet eerlijk zeggen dat ik weleens schrik van de boosheid die onder mensen is. Dat harde roeptoeteren en meningen verkondigen, zowel fysiek als online, daar heb ik best moeite mee. Wees zacht! Adem uit en heb lief is mijn motto, laat iedereen zijn wie hij, zij of hen is. Ontspan door een wandeling, muziek maken, een goed boek lezen of, vaak de fijnste oplossing, een bezoek aan het theater. Knap je altijd van op!’

LEVEN! 29 motto”
Raadhuisstraat 71a, Heemstede T 023-529 38 39 E info@legrandcru.nl www.legrandcru.nl LE GRAND CRU WIJN & GEDISTILLEERD LE GRAND CRU WIJN & GEDISTILLEERD Exclusief verkrijgbaar bij: Le Grand Cru Wijn & Gedistilleerd Geen 18, geen alcohol

WARM WELKOM IN HEEMSTEDE

In het centrum van Heemstede vormt klassiek winkelen nog altijd de boventoon. Je voelt je er gewoon altijd welkom. Of je nu van het gemeentehuis naar het eind van de Binnenweg loopt of andersom, je komt overal leuke winkels, gezellige cafés, restaurants en bovenal veel vrienden en bekenden tegen. Wij raden aan om gewoon heen en weer te lopen, daar lekker de tijd voor te nemen en af en toe een gezellige pauze in te lassen met een broodje of een drankje.

De Raadhuisstraat en de Binnenweg staan niet alleen bekend om de vele winkels, van kleding tot delicatesse en van sport tot voortreffelijke horeca, maar ook de vele evenementen die door de winkeliers worden opgetuigd maken het tot een uniek centrum. Dat maakt het ook gezellig voor de kinderen, dus maak er met een gerust hart een dagje voor de familie van. Zien we je nog in Heemstede deze zomer? Je wordt warm onthaald.

LEVEN! 31

NOSTALGISCH Nieuw

De speeltuin in het Groenendaalse bos is al ruim 100 jaar een begrip. Hoe leuk is het als je met je kleinkinderen kunt gaan spelen en je bedenkt dat je moeder er wellicht in haar jeugd ook heeft gespeeld. Natuurlijk is er veel veranderd in de loop der jaren, maar de normen en waarden, de service en het plezier niet. Dat is nog altijd van ongekend hoog niveau, of je nu voor de trein gaat of de familieschommel, lol is gegarandeerd.

www.speeltuingroenendaal.nl

HEERLIJK LOOK

Zin om lekker zomers te zwieren? Met de outfits van Très Joli voel je je meteen bevangen door een vakantiegevoel. Of je nu op zoek bent naar een zomerjurkje, een leuke blouse of de perfecte accessoires, bij Très Joli ben je aan het juiste adres. De kleding is van hoge kwaliteit en wordt met zorg geselecteerd. Eigenaresse Ibby volgt de laatste modetrends en voegt daar haar eigen unieke twist aan toe. Bij Très Joli vind je alles wat je nodig hebt om je zomerse outfit compleet te maken. Kom langs in de winkel en voel je très jolie!

Boutique Très Joli

Binnenweg 24, Heemstede

T 06 115 29 364

boutique.tres.joli

RESTAURANT DE CANETTE BLIJFT VERNIEUWEN

Restaurant de Canette bestaat alweer drie jaar, maar voor je gevoel al sinds mensenheugenis. In een korte tijd is het gezellige restaurant, natuurlijk ook door de perfecte ligging, uitgegroeid tot een waar begrip in Heemstede en omgeving. Naast het fijne restaurant en het perfecte terras, worden ook steeds meer feesten en partijen georganiseerd in De Petite Canette en worden er steeds meer evenementen bedacht. Komend jaar wordt extra aandacht gegeven aan wijnproeverijen. Wij houden ze in de gaten!

Brasserie de Canette Binnenweg 110, Heemstede T 023 822 41 70 www.brasseriedecanette.nl

LEVEN! 32
RAADHUISSTRAAT & BINNENWEG
zomerse

COLUMN PASCALE

EEN HELE WERELD OM TE

ontdekken

Ik zit al jaren in het vak en als ik iets heb geleerd is het wel dat er zoveel mensen zijn met zoveel wensen. Toch moet je als reisagent die wensen weten om te zetten in concrete reisbestemmingen en -plannen. Dat lijkt eenvoudiger dan het is in de praktijk, omdat deze vakantiewensen vaak op dromen lijken en dus niet altijd zijn te realiseren, of tegen astronomische prijzen. Daarom is het ook zo belangrijk om met name de verwachtingen goed te managen. Dat is ook de reden dat ik mijn klanten wil leren kennen, zodat ik de reizen die ik voor ze organiseer wel weer als een droom aanvoelen. En dat is ook de reden dat ik zelf veel bestemmingen bezoek.

Uit eigen ervaring adviseren is geloofwaardiger en eerlijker. En als ik, met al die ervaringen, een algemeen advies mag geven, nou dan is het wel de volgende: ‘Maak bijzondere reizen, naar bijzondere bestemmingen en boek ze ver vooruit.’ Natuurlijk is het heerlijk om af en toe even de zon op te zoeken op één van de drukbezochte plekjes aan een willekeurige mediterrane kust. Maar zeker met het milieu, de prijzen en het creëren van memorabele momenten in het achterhoofd, pleit ik meer voor het maken van bijzondere reizen, naar bijzondere bestemmingen en dan misschien wat minder frequent. Er zijn nog zoveel landen te ontdekken die wat minder over de gebaande paden gaan en daar ben ik dan weer voor. Om die paden wat voor te bereiden, maar ook veel aan het avontuur over te laten. Veel landen in het Midden-Oosten bijvoorbeeld hebben een diepe indruk op me gemaakt, maar ook Lapland of nu met de lage stand van de Yen in Japan zijn er landen die meer dan het ontdekken waard zijn. Ik help graag bij het op maat maken van een reis, een reis waarvan je eigenlijk weet dat je die nooit vergeet. Zo’n reis die aanschurkt tegen die droom waar je naar op zoek bent. Kom nu maar alvast langs voor je reis in 2025, want dromen plan je voordeliger vér vooruit.

FOTOGRAFIE HÉLÈNE WIESENHAAN
www.thetravelclub.nl
LEVEN! 33
HOOFDSTRAAT 228 SANTPOORT-NOORD 023 537 87 64 WWW.VOSS.TV KOM NAAR DE WINKEL EN LAAT U VERRASSEN

DE TOEKOMST

van je huid

Wil je in de toekomst een jonge huid, dan moet je vandaag beginnen met verzorgen, beschermen en behandelen. Ons lichaam maakt collageen aan, maar na ons 25e levensjaar begint collageen steeds verder af te nemen. Het moment dat het verouderingsproces begint, helemaal als je van de zon gaat genieten, want dat heeft direct invloed op je collageen. Beschermen is dus het devies!

Zon verstandig

Heerlijk dat de zon weer vaker gaat schijnen! Maar wist je dat dit een van de grootste oorzaken van huidveroudering is? Natuurlijk is genieten van het mooie weer en de positieve vibe die de zon je geeft superbelangrijk! We hebben het dan nog niet eens over het belang van vitamine D. Maar, ga er wel bewust mee om. Marleen van schoonheidssalon Annabelle, weet er alles van: ‘Ik, was vorige maand op een super interessante lezing van een erkende dermatoloog uit Amsterdam. Veel informatie over zon, huidveroudering en huidkanker

BEGINT VANDAAG

is bij mij en mijn collega`s wel bekend. En toch blijft het interessant en leer ik altijd wat nieuws. Sommige feiten waren best heftig. Vaak heerst er een soort angst of ontkenning onder mensen om een afspraak met de huisarts of dermatoloog te maken. Terwijl als je tijdig aan de bel trekt, een ernstige ingreep vaak te voorkomen is. Ik zeg altijd liever tien keer te veel dan een keer te laat. Een belangrijk aspect van ons werk als huidexperts is het tijdig signaleren van oneffenheden en de klant doorverwijzen. Natuurlijk geven wij geen uitsluitsel en beslissen we niet wat een plekje is of welke behandeling iemand moet ondergaan, maar we zien ons zelf wel als een van de eerste die veranderingen bij een huid kunnen signaleren. Zeker bij de klanten die we geregeld zien. Veel schade, zoals schade aan het DNA, is al in de jongere jaren ontstaan. Dit ligt opgeslagen in het geheugen van de huid en kan later voor problemen zorgen. Zeker als het verouderingsproces intreedt en je je onvoldoende beschermt tegen de zon.’

Smeren, smeren en hydrateren

Marleen hoort mensen vaak zeggen dat ze toch echt hebben gesmeerd als ze in de zon gaan. Maar toch noemt ze nog maar even wat feitjes: ‘Bijna 1 op de 4 mensen krijgt te maken met huidkanker. Dat is veel, helemaal als je je realiseert dat steeds meer mensen zonbescherming gebruiken. Maar wist je bijvoorbeeld dat je iedere twee uur opnieuw moet smeren, nog vaker zelfs als je op het strand bent en regelmatig de zee induikt. Ook omdat water en zand de UV stralen weerkaatsen en krachtiger op het lichaam komen. Bovendien kleur je ook mooi bruin met zonbescherming, dus dat is geen reden om niet te smeren. En ga rond het middaguur niet vol in de zon en drink veel water. Hydratatie doe je niet alleen door voldoende water te drinken, maar ook door te smeren met bijvoorbeeld Lookx Sun Multi Protection. Dat heeft een diepe hydratatie, een beschermende en herstellende werking en versneld het bruiningsproces. Zo kun je van de zon genieten en wordt het verouderingsproces afgeremd, heerlijk.’

Schoonheidscentrum Annabelle

Hoofdstraat 137, Santpoort-Noord T 023 538 40 90 www.schoonheidscentrum-annabelle.nl

LEVEN! 35

DE VERBORGEN UITDAGINGEN

VAN EEN TOPSPORTSTER EN EEN ONDERNEEMSTER

De ambities van een topsporter en ondernemer liggen helemaal niet zo ver uit elkaar. Beiden werken hard voor hun doelen en zien tegenslagen als een uitdaging. Althans, dat is de conclusie na een gesprek met onderneemster Léonie Vermeulen en topsportster Marit Bouwmeester.

Léonie is, samen met haar man Jos, eigenaar van beauty boutique Tour of Beauty in de Hooistraat en sinds kort van de shop Parole in de Passage. Marit is topzeilster en gaat deze zomer voor de vierde keer naar de Olympische Spelen.

Marit is al jaren vaste klant bij Tour of Beauty, een plek voor ontspanning en voor de juiste zorg aan haar huid die veel te verduren heeft door wind, zon en water.

Doelen stellen

Marit droomde al jong van de Olympische Spelen, Léonies droom voor een eigen zaak kwam pas later. “Na mijn studie heb ik diverse functies gehad waarbij ik van niets iets moest ontwikkelen. Dat past mij goed: met een doel voor ogen en mijn creativiteit en zakelijk gevoel ervoor gaan. En altijd met collega’s, want ik zet anderen het liefst in hun kracht.”

Bij Marit begon het toen ze aan degene die later haar coach

werd, vroeg hoe ze de beste zeilster allertijden kon worden. “Ik was nog jong, hij zei dat ik volwassen moest worden. Ook liet hij zien dat topsport hard werken was, dus dat deed ik. In 2012 op de Spelen van Londen haalde ik zilver, dat was volgens hem niet goed genoeg. Er was maar één plek, dat was goud.”

Hij stapte van de één op de andere dag op als haar coach, een wijze les: “Ik had dat echt niet zien aankomen, maar heb heb daardoor wel geleerd dat je het echt zelf moet doen.”

Vier jaar later haalde ze alsnog die gouden medaille, met een nieuwe coach. Deze zomer, op de Olympische Spelen van Parijs, wil ze nog een laatste keer laten zien dat zij de allerbeste zeilster aller tijden is.

Tegenslag als uitdaging

Ook Léonie ziet grote tegenslag als uidaging: “Ik heb door schuld van anderen een heel zwaar auto-ongeluk gehad, ik mocht van geluk spreken dat ik er nog was. Na vele operaties

PAROLE
LEVEN! 36
MARIT: “NIEMAND GAAT HET VOOR JE DOEN”
LÉONIE: “IK DOE NIETS LIEVER DAN ANDEREN IN HUN KRACHT ZETTEN”

en vier maanden revalideren stond ik er weer. Ik besefte toen dat ik wel een goede baan met bijpassende voordelen kon hebben, maar ik wilde ook iets bereiken en iets betekenisvols doen. Ik besloot een adviesbureau te beginnen, met de nadruk op klantervaring.” Léonie wist uit die moeilijke periode te komen en pakte zelfs het marathons lopen weer op. “Met alles wat er was gebeurd wilde ik vooral bijdragen aan het plezier van anderen. Mijn man werkte altijd al in de cosmetica, ik stelde voor om daarin samen iets te beginnen. We namen de Haagse salon Tour of Beauty over en hebben dit samen met ons team gebouwd tot wat het nu is.”

Eigenaarschap pakken

Achter dat succes zit dus veel werk, tegenslag en onzekerheid. Marit: “Van mijn eerste coach leerde ik wat hard werken was, maar ook leerde ik onafhankelijk te zijn en eigenaarschap te pakken.” “Eigenaarschap herken ik ook in het ondernemerschap”, reageert Léonie.

“Met Tour of Beauty en nu met Parole hebben wij goed voor ogen wat we willen neerzetten. We werken met eerlijke, mooie merken. Klanten moeten iets extra’s voelen, vergelijk het met de sfeer van een boetiekhotel. Marit zei het al toen ze binnenstapte, de stress viel van haar af en ze was meteen een stuk relaxter.”

Parole

Passage 28, Den Haag, T 070 222 80 13 www.parolepassage.shop

Tour of Beauty

Hooistraat 7, Den Haag, T 070 362 31 63 www.tourofbeauty.nl

www.maritbouwmeester.nl

TEKST ANKE HAADSMA FOTOGRAFIE ANNE DE RIJK
LEVEN! 37
Hoofdstraat 154 • Santpoort-Noord • www.lengerique.nl
Lengerique

XANDER BAKKER

PLASTIC SURGERY

Na maanden van haast onophoudelijke regen, waarin depressies op de loer lagen, heeft eindelijk het voorjaar zijn intrede gedaan. De zon laat zich weer zien en geeft ons weer meer reden om vrolijk te zijn. De terrassen zijn weer vol en ook voor een plekje bij een strandtent mag ik weer reserveren.

OP NAAR DE ZOMER!

Toch slaat bij velen dan ook de angst om het hart. Hoe vertoon ik me in zwembroek of bikini? De winterkilo’s moeten er in sneltreinvaart weer af en dat is voor velen een haast onmogelijke opgave. Feit is dat we wereldwijd met zijn allen steeds zwaarder worden. Ook in ons eigen land is tegenwoordig 50% te zwaar. We spreken van overgewicht als de Body Mass Index (of BMI) groter is dan 25 en van obesitas (of ernstig overgewicht) als de BMI groter is dan 30. Deze waarde wordt berekend door het gewicht (in kg) te delen door de lengte (in m) in het kwadraat. Als voorbeeld: een vrouw met een lengte van 1.70 m lijdt aan obesitas als ze een gewicht heeft van 87 kg of hoger. Momenteel is 15,4% van onze bevolking obees. Met alle gevolgen van dien. Dit percentage zal waarschijnlijk alleen maar toenemen de komende jaren. Vraag is hoe het komt dat zoveel mensen te zwaar zijn? Het lijkt vooral aan onze voeding en gebrek aan beweging te liggen. De voedingsmiddelenindustrie heeft een enorme politieke lobby en dus zal het aanbod in de supermarkten niet structureel veranderen. Ook de btw-heffing op groenten en fruit blijft voorlopig in stand. Dus zolang een Big Mac menu goedkoper is dan een kilo appels, houden we deze ontwikkeling helaas in stand.

Aan de andere kant zie ik een toenemende groep mensen die zich wel meer bewust is van het eigen gewicht en dit op peil houdt door een actieve leefstijl te hanteren en gezonde voeding tot zich te nemen. Een nieuwe tweedeling in de samenleving lijkt geboren. De geneeskunde zit een beetje met dit schisma in zijn maag. Traditioneel houdt de westerse geneeskunde zich bezig met behandeling van ziekten. Dus komt pas in beweging als het feitelijk te laat is. De farmaceutische industrie is er groot door geworden. De laatste jaren is er een voorzichtige trend waarneembaar naar preventie en is er aandacht voor zoiets als leefstijlgeneeskunde. Zorgverzekeraars bieden hun klanten leefstijladviezen aan via coaching en persoonlijke begeleiding. Het zijn echter de eerste stapjes naar een werkelijke verandering. De ziekenhuizen blijven in stand door financiering vanuit, onder andere, deze zorgverzekeraars. En de werkwijze in de ziekenhuizen is niet zomaar veranderd. Dus houden ze elkaar voorlopig wel in stand. Toch is het tijd om van een reactieve houding naar een proactieve houding te gaan, willen we iets doen tegen deze grootste epidemie. In mijn eigen discipline, de plastische chirurgie, zie ik ook langzaam een nieuwe trend ontstaan. Vooral binnen de huidtherapie sprak men eerder van “anti-aging”. Mensen werd een schrikbeeld aangejaagd dat veroudering iets slechts was, dat vooral bestreden moest worden. Veel

huidproducten vandaag de dag hanteren die visie nog steeds. Gaandeweg zie ik een beweging naar meer “proaging”. We omarmen meer het verouderingsverschijnsel en kijken meer naar wat de verouderende huid precies nodig blijft om in goede conditie te blijven. Ik juich deze zienswijze van harte toe. Het maakt dat we nog een beetje met beide benen op de grond blijven staan.

Het schoonheidsideaal is natuurlijk zo oud als de mensheid zelf. En in deze context ben ik momenteel bezig om “body contouring” meer input te geven. Body contouring is eigenlijk het lichaam zo modelleren dat mensen een zo perfect mogelijk lichaam krijgen. Is dit nou zo belangrijk in het leven? Mijn antwoord is ja en nee.

Een mooi lichaam is aantrekkelijk, geeft meer gevoel van zelfverzekerdheid, is gerelateerd aan gezond leven en vruchtbaarheid en van invloed op de positie die iemand bekleedt op de maatschappelijke ladder. We leggen nu eenmaal elkaar dagelijks fijn langs onze eigen meetlat. In die zin dus ja. Nee, als het gaat om mensen die zonder enige inspanning zich laten opereren en gaan voor de “quick-fix” en de verantwoordelijkheid voor hun gedroomde lichaam volledig bij hun arts leggen.

Ik vind het namelijk wel interessant om met de klant te kijken waar welke doelen behaald kunnen worden. Ik ben een sterk voorstander van een totaalconcept: dus goede leefstijladviezen, zodat mensen verantwoord afvallen en dit nieuwe gewicht ook weten te behouden en pas als sluitstuk een chirurgische correctie, zodat mensen weer wat blijer naar zichzelf kunnen kijken. Ik noem mijn vak vaak gekscherend “psychotherapie met het mes”. Ik kan soms een kleine bijdrage leveren aan iemands geluk door bij te dragen aan zijn of haar gevoel van eigenwaarde. Dat maakt dit werk zo dankbaar.

www.bakkerplasticsurgery.com

Consulten: Bekslaan 22, Vogelenzang

T 06 197 28 134 @xanderbakker

LEVEN! 39 FOTOGRAFIE HÉLÈNE WIESENHAAN
PAR69.COM

HET BELANG VAN

BUITENSPORT

Gezonde uitdaging

Je zou denken dat de grootste uitdaging voor het sportpark ligt in het aantrekken van leden. Toch weet Eva Korswagen dat de belangrijkste uitdaging ergens anders ligt: ‘Met ons sportpark bedienen we duizenden sporters, of het nu om tennis, padel of squash gaat. Iedereen die af en toe of geregeld een racket ter hand neemt is bij ons welkom, van jong tot oud. Het sportpark ligt middenin het door de gemeente aangewezen sport en recreatiegebied, dus wat dat betreft staan alle seinen op groen. Toch hebben we veel aan het complex moeten aanpassen en dat heeft alles te maken met de ontwikkeling van padel. Die sport is razend populair en de banen schieten door het hele land als paddenstoelen uit de grond. Op verschillende plekken in het land heeft dat geleid tot geluidsoverlast . Wij zien het als een uitdaging om ons sportpark zo aan te passen dat we het beste van alle werelden hebben. Veel mensen die sporten want dat is belangrijk, ook voor de gemeente en minimale overlast voor omwonenden. We moeten er bovendien op blijven letten dat we ook als onderneming gezond blijven, dat moet voor ons geen ongezonde uitdaging gaan worden. Het is balanceren’.

Groene oplossing

De laatste grote aanpassing die is gedaan op het sportcomplex is het plaatsen van een groene, geluidreducerende wand. Eva is er trots op: ‘We hebben hiermee meer dan onze goede wil getoond. De wand is namelijk niet alleen functioneel, maar ook nog eens duurzaam en passend bij de omgeving. Het zijn telkens grote veranderingen die we moeten doorvoeren en wat het voor ons ook wel lastig maakt is dat er niet alleen verschillende belangen, maar ook verschillende regels zijn geweest. Als we dan ook nog de toekomstplannen voor het hele gebied meenemen blijven de uitdagingen zich opstapelen. Wat dat betreft hopen we met deze groene oplossing een goede oplossing te hebben doorgevoerd en dat we ons nu verder kunnen richten op wat we hier het belangrijkste vinden, mensen in beweging brengen en houden. Dan kunnen we nog heel lang mensen blijven uitnodigen om bij ons een balletje te komen slaan.’

Eigenlijk is iedereen het er wel over eens. Sport is belangrijk en met buitensport sla je twee vliegen in één klap. Bij Racketclub Overhout doen ze er alles aan om gezond bewegen en frisse lucht voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk te maken. Game on!

Racketclub Overhout Tennispad 1, Haarlem T 023 533 87 77

E info@rcoverhout.nl www.rcoverhout.nl

LEVEN! 41

SHARP LIKE A KNIFE

Met deze rollende messenslijper van het Duitse Horl zijn jouw messen in mum van tijd weer vlijmscherp! Het slijpsysteem is ontwikkeld in het Zwarte Woud door het familiebedrijf van Otmar en Timo Horl. Deze vernieuwende messenslijper is niet alleen mooi om te zien, maar bevat ook een staaltje bijzondere techniek. Met deze messenslijper haal je het mes niet over de slijpsteen, maar haal je de slijpsteen juist langs het mes. De rollende slijper werkt in combinatie met een magnetische slijphulp met gradenhoek, waardoor jouw messen altijd in de perfecte hoek worden geslepen. Je kunt kiezen uit twee gradenhoeken: 15° of 20°, waardoor deze slijper geschikt is voor zowel Japanse als westerse messen. Kom naar de winkel voor een demonstratie en probeer het zelf uit!

Voss Koken Tafelgerei en Cadeaus

Hoofdstraat 228, Santpoort-Noord T 023 537 87 64 www.voss.tv

Schoonheidscentrum Annabelle

Hoofdstraat 137, Santpoort-Noord | T 023 538 40 90 www.schoonheidscentrum-annabelle.nl

Vier de zomer met

SKINS

De bloemige kenmerken in een zomergeur sluiten natuurlijk perfect aan bij het seizoen. Maar niet alleen bloemige geuren zijn geschikt voor in de zomer. Ook oriëntaalse geuren zijn populair, deze geuren doen ons namelijk denken aan vakantie in een zonnig oord! Hamaca van 27 87, wat “hangmat” betekent in het Spaans, is een zonovergoten geur die de essentie van zorgeloos relaxen in de geurbeleving uitdrukt. Het sunkissed parfum is geliefd bij jongeren en laat je in gedachten wandelen over Las Ramblas in Barcelona. Met een fris marineakkoord dat zich versmelt met kokosnoot en vanille, is dit parfum ideaal voor de zomer.

www.skins.nl

Bloemendaalseweg 27 -2061 CB Bloemendaal tel. 023 525 62 62 - www.hensenkappers.nl
LEVEN! 42 BEAUTY & LIFESTYLE

Hét adres waar je moet zijn!

Comfortshoppen

blijft bestaan

De kleding en woonwinkel Kruisweg51 is precies waar we momenteel behoefte aan hebben. In een tijd waar het online winkelen blijft groeien, houden mensen ook veel behoefte aan comfortshoppen. En dat kan daar gelukkig heel erg goed.

Vertrouwen in de toekomst

Dianne en Hans hebben vertrouwen in de toekomst. Ook nu het online winkelen blijft doorgroeien. Dianne: ‘Wij zijn er niet alleen voor het verkopen van onze kleding en andere spullen. Wij geven een goed gevoel en daar hebben de mensen nu eenmaal heel erg veel behoefte aan. Als je even binnenwandelt en we zien dat een kopje koffie of thee je op dat moment tot rust brengt, dan zorgen we daarvoor. Wij zijn dan als het ware even een rustpunt op de dag. Ik heb het idee dat mensen daar in de toekomst zelfs nog meer behoefte aan krijgen, dus ik maak me verder ook niet zo druk.’ Hans benadrukt dat gevoel: ‘De liefde die wij voor elkaar voelen willen we eigenlijk zoveel mogelijk delen. Als we anderen blij kunnen maken met hoe wij in het leven staan en dat en beetje kunnen doorgeven. Natuurlijk moeten we ook verkopen, maar dat willen we niet onder druk doen. Op de lange termijn wordt iedereen er gelukkiger van als onze klanten met een goed gevoel naar buiten lopen en graag terugkomen.’

Altijd nieuwe collectie

Met de brede en smaakvolle collectie en uiteraard de ideale ligging als doorlooproute van het station naar hartje centrum zit er altijd loop in. Het is altijd gezellig druk in de winkel en dat zal voorlopig wel zo blijven. Omdat de collectie eigenlijk continue wordt aangepast is het de moeite waard even binnen te wandelen. Er hangt steeds weer wat nieuws, passend bij de tijd van het jaar.’ Als dat geen funshoppen is.

LEVEN! 43
FFOTOGRAFIE HÉLÈNE WIESENHAAN
Haarlem | T 023 531 21 31 | kruisweg51 | kruisweg51 KRUISWEG51

SLIGRO HAARLEM HET GEHELE JAAR DOOR JE BBQ-SPECIALIST!

Laat je inspireren door al het lekkers wat het seizoen te bieden heeft. Barbecuevlees, vis of vega, het smaakt allemaal even heerlijk van de barbecue. Of je nu kiest voor een houtskoolbarbecue, een gasbarbecue of een kamado. Bij Sligro Haarlem staan de experts klaar om je te adviseren. Kom langs!

DE BESTE MATERIALEN

Ieder seizoen streven we ernaar om de beste modellen in de hoogste kwaliteit te laten produceren. Als KING OF KNITWEAR wordt er voornamelijk gebruik gemaakt van katoen, linnen of viscose. Deze materialen zorgen voor een langdurig behoudt van het product.

Sligro Haarlem
City Sport Fashion & Sneakers | Hagelingerweg 49, Santpoort-Noord CitySportSantpoort | citysportfashionsneakers
Jan van Krimpenweg 11, Haarlem

EYE CARE SAMEN STERK

De filialen van Eye Care Haarlem, Bloemendaal en Heemstede hebben uiteraard allemaal zonnebrillen op sterke.

Zeker in de zomer geen overbodige luxe.

Bij alle filialen staan professionals voor u klaar, met per vestiging specialisaties.

In het filiaal Haarlem is een grote collectie aan zonnebrillen en stadse monturen te vinden. In Bloemendaal is op de eerste verdieping is een compleet optometrisch centrum ingericht en in Heemstede ligt er een collectie aan luxe monturen klaar. De kracht van het collectief, de kunde van de experts.

EyeCare Bloemendaal

Bloemendaalseweg 59, Bloemendaal

T 023 527 67 69

www.bloemendaal.eyecare.nl

EyeCare Haarlem

Grote Houtstraat 138, Haarlem

T 023 531 45 53

www.haarlem.eyecare.nl

EyeCare Heemstede

Binnenweg 79 /D, Heemstede

T 023 547 11 33

www.heemstede.eyecare.nl

LEVEN! 45
Meedoen in de najaarseditie? Mail aan: redactie@levenhaarlem.nl WERKEN AAN EEN GEZONDE VOEDSELKETEN Patty Zomer: hecht je aan je zelfbeeld, niet je spiegelbeeld RESTAURATIE PIETER TEYLERS HUIS IN BEELD Malou Gorter, DE ALLERLEUKSTE LOEDERMOEDER Jaargang NAJAAR���� € �, 14 HAARLEM NNEBROEK ZANDVOORT BLOEMENDAAL SANTPOORT DRIEHUIS OVERVEEN AERDENHOUT HOOFDDORP NIEUW-VENNEP SPAARNDAM CRUQUIUS HALFWEG IJMUIDEN VIJFHUIZEN VOGELENZANG MAGAZINE REGIO HAARLEM & MEER DE DOODAANDACHT VOOR Jaargang WINTER € 19 HAARLEM HEEMSTEDE BENNEBROEK ZANDVOORT BLOEMENDAAL DRIEHUIS OVERVEEN AERDENHOUT HOOFDDORP NIEUW-VENNEP CRUQUIUS HALFWEG IJMUIDEN BENTVELD VELSEN VOGELENZANG MAGAZINE REGIO HAARLEM & MEER EET SMAKELIJK IN Haarlemmermeer ROOM WITH A VIEW, Kennemerhaghe MAN OH MAN! Warme winter in HEEMSTEDE WONEN, WONEN, WONEN DE WONDERE WERELD van de Ashton Broters EERLIJKE VIS UIT DE NOORDZEE Bescheiden multitalent RICHELLE PLANTINGA Jaargang WINTER ���� �, 15 HAARLEM HEEMSTEDE BENNEBROEK ZANDVOORT SANTPOORT DRIEHUIS AERDENHOUT HOOFDDORP SPAARNDAM CRUQUIUS IJMUIDEN BENTVELD VIJFHUIZEN VELSEN VOGELENZANG MAGAZINE REGIO HAARLEM & MEER MAAR KOMEN LAAT DE WINTER Jaargang LENTE € �, 20 HAARLEM HEEMSTEDE BENNEBROEK ZANDVOORT BLOEMENDAAL DRIEHUIS OVERVEEN AERDENHOUT HOOFDDORP NIEUW-VENNEP CRUQUIUS HALFWEG IJMUIDEN BENTVELD VELSEN VOGELENZANG MAGAZINE REGIO HAARLEM & MEER feest! Lex Paleaux, DIT IS THUIS LENTE-UITJES IN DE KLOK5 Jaargang LENTE���� € �, 12 HAARLEM BENNEBROEK ZANDVOORT SANTPOORT DRIEHUIS AERDENHOUT HOOFDDORP NIEUW-VENNEP SPAARNDAM CRUQUIUS IJMUIDEN VIJFHUIZEN VOGELENZANG MAGAZINE REGIO HAARLEM & MEER Dramaqueen LAKSHMI Verkorten van de VOEDSELKETEN LEEFSTIJL ALS MEDICIJN DOOR EN DOOR Veldhuis & Kemper KUNST EN CULTUUR INSPIREERT HERFST MAANDEN VOL MODE DE LESSEN VAN KUNSTKENNER WILLEM DE WINTER Jaargang6 NAJAAR���3 �, 22 HAARLEM HEEMSTEDE BENNEBROEK ZANDVOORT BLOEMENDAAL SANTPOORT DRIEHUIS OVERVEEN AERDENHOUT HOOFDDORP NIEUW-VENNEP SPAARNDAM CRUQUIUS IJMUIDEN VIJFHUIZEN VOGELENZANG MAGAZINE REGIO HAARLEM & MEER FOOD & FEESTJES WINTER SFEERVOLLE IRENE MOORS ADEMT WARMTE Jaargang WINTER 23 HAARLEM HEEMSTEDE ZANDVOORT BLOEMENDAAL SANTPOORT DRIEHUIS OVERVEEN HOOFDDORP NIEUW-VENNEP SPAARNDAM CRUQUIUS HALFWEG BENTVELD VELSEN VOGELENZANG MAGAZINE REGIO HAARLEM & MEER LEKKER ZOMERS IN DE GIERSTRAAT GEZELLIGHEID OGEN OP DE TOEKOMST Jaargang ZOMER���4 25 HEEMSTEDE BENNEBROEK BLOEMENDAAL SANTPOORT OVERVEEN AERDENHOUT NIEUW-VENNEP SPAARNDAM HALFWEG IJMUIDEN BENTVELD VIJFHUIZEN VOGELENZANG MAGAZINE REGIO HAARLEM & MEER Jaargang ZOMER���� 13 HEEMSTEDE BENNEBROEK BLOEMENDAAL SANTPOORT OVERVEEN AERDENHOUT HOOFDDORP NIEUW-VENNEP SPAARNDAM HALFWEG BENTVELD VIJFHUIZEN VOGELENZANG MAGAZINE REGIO HAARLEM & MEER Boerderij, boerenleven en boerenliefde De vele gezichten van ANNIEK PHEIFER LYNN SPOOR,KUNSTENARES OP RAMKOERS ZOMER VOL VERLEIDING BIJZONDERE familiebedrijven OSCAR, COMPROMISLOOS BROOD DE KRACHT VAN KENAMJU Herfstig HEEMSTEDE IN BLOEI Jaargang NAJAAR���� € �, 18 HAARLEM BENNEBROEK ZANDVOORT BLOEMENDAAL SANTPOORT DRIEHUIS AERDENHOUT HOOFDDORP NIEUW-VENNEP SPAARNDAM CRUQUIUS IJMUIDEN BENTVELD VIJFHUIZEN VELSEN VOGELENZANG MAGAZINE REGIO HAARLEM & MEER Jaargang NAJAAR 10 HAARLEM HEEMSTEDE ZANDVOORT BLOEMENDAAL DRIEHUIS OVERVEEN AERDENHOUT HOOFDDORP NIEUW-VENNEP CRUQUIUS HALFWEG IJMUIDEN BENTVELD VELSEN MAGAZINE REGIO HAARLEM & MEER DE VEERKRACHT VAN JOHNNY KRAAIJKAMP Herfst Yvonne van Gennip VECHT VOOR TALENT BOEREN in de buurt in de regio DOOD! SPECIAL Jaargang3 WINTER���� 11 HEEMSTEDE BENNEBROEK ZANDVOORT BLOEMENDAAL SANTPOORT OVERVEEN AERDENHOUT HOOFDDORP NIEUW-VENNEP SPAARNDAM HALFWEG BENTVELD VIJFHUIZEN VELSEN VOGELENZANG MAGAZINE REGIO HAARLEM & MEER Alles over WONEN LOKAAL LEKKERS Alain Clark: TIJD VOOR POSITIEVE SHIT Winterin de regio RUBEN HEIN EN ZIJN ROEP OM RESPECT DE LENTE staat voor een nieuw begin Sanne Keizer: HET IS NU TIJD VOOR TROTS’ BULB SPACES als creatieve hub Jaargang LENTE���� 16 HAARLEM BENNEBROEK ZANDVOORT SANTPOORT DRIEHUIS AERDENHOUT HOOFDDORP NIEUW-VENNEP SPAARNDAM CRUQUIUS IJMUIDEN VIJFHUIZEN VELSEN VOGELENZANG MAGAZINE REGIO HAARLEM & MEER KOM MAAR OP MET DE HORECA VAKANTIEgevoel Jaargang���3 € �, 21 HAARLEM HEEMSTEDE BENNEBROEK ZANDVOORT BLOEMENDAAL SANTPOORT DRIEHUIS OVERVEEN AERDENHOUT HOOFDDORP NIEUW-VENNEP SPAARNDAM CRUQUIUS HALFWEG IJMUIDEN VIJFHUIZEN VOGELENZANG MAGAZINE REGIO HAARLEM & MEER Sophie Veldhuizen: “IK BEN EEN BOFKONT” ONTDEK DE REGIO ROND DE WERELD IN 12 RESTAURANTS Jaargang Lente���� �, 04 HAARLEM BENNEBROEK ZANDVOORT BLOEMENDAAL SANTPOORT DRIEHUIS AERDENHOUT HOOFDDORP SPAARNDAM CRUQUIUS IJMUIDEN VIJFHUIZEN VOGELENZANG lente BURGEMEESTER BLOEMENDAAL ELBERT ROEST VERBINDER PUR SANG HAARLEM GASTRONOMISCHE HOOFDSTAD VAN NEDERLAND BETER LEVEN IN EIGEN HAND HANS KLOK ALLES IS ECHT JA, IK WIL Jaargang3 LENTE���� �, 08 HAARLEM BENNEBROEK ZANDVOORT BLOEMENDAAL SANTPOORT DRIEHUIS AERDENHOUT HOOFDDORP NIEUW-VENNEP SPAARNDAM CRUQUIUS IJMUIDEN BENTVELD VIJFHUIZEN VELSEN MAGAZINE REGIO HAARLEM & MEER DAVID MOOLENBURGH, THUIS IN ZANDVOORT ONTHULLING VAN Chef’Special Jimmy Nelson, SCHIET MET SCHERP Jan Lammers, VOL GAS VOOR DE FORMULE 1 DRIJVENDE KRACHT IN DE PROVINCIE, ARTHUR VAN DIJK MAGAZINE REGIO HAARLEM & MEER

Publicist Mark Doorn in gesprek met zichzelf over de wereld om zich heen. Hij verhaalt over zijn ervaringen, observaties, irritaties en blijft zich verwonderen over de mensheid, zichzelf incluis.

IS ER NOG HOOP?

Toen ik de vraag kreeg om mijn column te wijden aan het thema ‘toekomst’, kon ik de gedachte nauwelijks onderdrukken dat het wel eens een hele korte zou kunnen worden. Hebben we nog wel een toekomst? Het is misschien een beetje een fatalistische gedachte, maar ja... de wereld ligt er nu ook niet heel vrolijk bij. Als nieuwsjunk zie, hoor en lees ik heel veel en snap ik er soms helemaal niets meer van. Waarom lukt het ons toch niet om gewoon een beetje op een gezellige manier mét en naast elkaar te leven op dit - de oneindigheid van ons heelal in ogenschouw nemendonbeduidende planeetje?

In de westerse wereld hebben we de mond vol over een inclusieve samenleving, maar verenigt iedereen zich ondertussen meer en meer in allerlei clubjes. Clubjes die iets anders geloven, ergens anders van zijn overtuigd, andere voorkeuren hebben in wat ze eten, tot welk geslacht ze willen behoren, met wie ze naar bed willen, hoe ze zich manifesteren in onze samenleving, de rokers en de niet-rokers, de dikken en de dunnen. Deze verschillen maken we leidend voor ons eigen gevoel van ‘goed’ en ‘fout’, over onszelf en vooral... over ‘de ander’.

De omdenker in mij speelde even met het idee om eens op te houden te spreken over de universele rechten van de mens en eens te gaan handelen naar de universele behoeften van de mens. Ik zou nu eigenlijk een aantal witregels in het stuk willen laten om u de ruimte te geven dit eens goed op u te laten inwerken. Het is ons, in de gehele geschiedenis van de mensheid, namelijk nog nooit gelukt om die rechten wereldwijd écht goed op te schrijven, laat staan er naar te leven. De universele behoeften van de mens hoeven we niet op te schrijven, want die weten we, die voelen we en die streven we iedere dag na…allemaal, stuk voor stuk. Het enige dat we nu nog hoeven te doen is te erkennen dat ‘de ander’ exact dezelfde behoeften heeft en die ander ook de ruimte te bieden om die behoeften te kunnen ‘vieren’.

Wordt het dan een volledig zwartgallig stuk? Nee hoor, want ik heb ook wel hoop. Ik zie namelijk, nu ik de vijftig ben gepasseerd en in de afbouwende fase van mijn leven ben aanbeland, dat de generaties ná ons het fundamenteel anders willen. Tegelijkertijd is het ook duidelijk dat ze nog niet helemaal weten hoe dat dan moet, maar dat mediteren ze er tijdens hun veganistische yoga sessies wel in, onder het genot van een goed glas kombucha. Op dit moment geloven ze er nog in dat het bezetten van de A12 de weg is en dat het helpt om je vast te lijmen aan een Van Gogh. Allemaal problemen van tijdelijke aard. Uiteindelijk zullen zij het heus wel op een goede manier van ‘ons’ overnemen.

When the moon is in the seventh house, and Jupiter aligns with Mars, then peace will guide the planets, and love will steer the stars.

U las zojuist de eerste strofe van de megahit ‘Aquarius’ uit 1969, gezongen door The Fifth Dimension, later ook gebruikt in de beroemde musical ‘Hair’. Ik haal dit nummer aan omdat er al eerder in onze nabije geschiedenis gezinspeeld werd op grote op handen zijnde veranderingen. De verwarring waarin we allemaal lijken te leven, zou alles te maken hebben met de overgang waarin we zitten van het Vissentijdperk naar het Watermantijdperk.

Of, zoals ik het ergens zo mooi las, “We leven niet in een tijdperk van verandering, maar in een verandering van tijdperk.” Koren op de molen van de gemiddelde omdenker. In dat nieuwe tijdperk zullen we minder leven vanuit het hoofd en meer vanuit het hart en wordt ons beloofd dat we werkelijke liefde, vrijheid, gelijkheid en broederschap zullen ervaren. Het zal gaan om groepsbewustzijn, om eenheid door verscheidenheid, het algemeen belang, samen delen, samenwerking, duurzaamheid, juiste verhoudingen, gezamenlijkheid, authenticiteit en zingeving. Nou, ik teken ervoor!!

LEVEN! 47
LEVEN! 48 Henri Bloem • Locael Bloemendaal • Bløsh • Ron Gastrobar Bij de C. • Bartje Bloemendaal Kijk voor meer informatie of bestel tickets op www.bloemendaalsezomeravond.nl.

ZOMERAVOND IS EEN BLIJVERTJE Bloemendaalse

In het centrum van Bloemendaal, op en rond het Kerkplein, komt op 7 juli heel bekend en bemind Bloemendaal bij elkaar. Na het succes van 2023 werkt vrijwel de gehele Bloemendaalse horeca ook dit jaar weer samen om aan lange tafels een gezellige en smaakvolle avond te organiseren. Dit jaar zal een band een nieuwe dimensie toevoegen, als opmaat naar een nieuwe traditie. Bovendien wordt op de zaterdag een kindervariant georganiseerd.

LEVEN! 49
• ’t Hemeltje • NOOR • Restaurant Fleurie • Vreeburg • Coeur du vin • Caprera

DE BOKKEDOORNS

gaat volle

De kracht van een restaurant zit niet alleen in de kwaliteit van de gerechten. En ook niet in de gastvrijheid of de locatie. Deze drie pijlers zijn bij De Bokkedoorns immers al jaren tot in de puntjes verzorgd. De Bokkedoorns heeft nog een extra kwaliteit en met name die maakt dat dit twee sterrenrestaurant al zo lang aan de top staat. Het vermogen om zich aan te passen aan veranderingen.

Team van talenten

Al vele decennia staat De Bokkedoorns aan de top van de Nederlandse culinaire wereld, waar al sinds 1991 twee Michelinsterren de voorgevel sieren. Pascal, na zijn opa en zijn vader de derde generatie eigenaar van de Bokkedoorns, weet inmiddels als geen ander hoe je het iconische restaurant op koers houdt: ‘Iedere generatie kent zo zijn uitdagingen. Waar belangrijke medewerkers vroeger erg honkvast waren, zoals Lucas Rive en Peter Bruins, zien we tegenwoordig dat alles sneller gaat, dus ook een wisseling van de wacht. We zien ook dat aanstormend talent ongeduldiger is, terwijl goed gastheerschap of het doorgroeien naar souschef of chef-kok echt een ontdekkingstocht van járen is. We kunnen dan gaan klagen, maar daar schieten we niets mee op. Wij blijven talent aantrekken en opleiden en kunnen er ook trots op zijn dat veel oudmedewerkers nu over de hele wereld hun talenten verder hebben ontwikkeld. Iedere dag op het hoogste niveau presteren vergt ook heel erg veel en daar is niet iedereen voor in de wieg gelegd. Tegelijkertijd heeft onze chef Roy Eijkelkamp zich hier stap voor stap op weten te werken tot de gerenommeerde chef die hij nu is en ook Tim Dorissen gaat de stap zetten naar maître. Hij heeft het geluk gehad nog onder Peter Bruins te werken en krijgt nu de ruimte deze verantwoordelijkheid op zich te nemen. Dat is het mooie van veel talenten om je heen verzamelen. Net als bijzondere gerechten, die vallen niet alleen goed in de smaak, die haal je ook niet zo snel van de kaart. Dat kunnen klassiekers worden’.

LEVEN! 50

kracht vooruit

‘Ze vormen een perfecte balans tussen jong en ambitieus en ervaren, leergierig en respectvol’

Samen staan we sterk

Niet alleen de stap die Tim gaat zetten is een verandering op de werkvloer, ook het feit dat hij dat niet alleen gaat doen. Pascal Beeren heeft ervoor gekozen om voor het gastheerschap en de sommelier een dubbele bezetting door te voeren: ‘Op 1 juli begint Barry Kleijne bij ons als sommelier. Hij vult Tim perfect aan op het gebied van de wijnen, waar Tim juist weer meer ervaring heeft als het gaat om bijvoorbeeld de tafelbereidingen. Samen met onze chef hebben we een team weten samen te stellen dat niet bang zal zijn om elkaar uit te dagen, waar al ongekend veel ervaring in zit op het hoogste niveau en waar we ook weer jaren op kunnen doorborduren. Tijden veranderen en ik denk dat we met deze bezetting een mooi en sterk team hebben staan waarmee we onze hoge standaard hebben gewaarborgd. Ze vormen een perfecte balans tussen jong en ambitieus en ervaren, leergierig en respectvol. Ik heb bijzonder veel vertrouwen in onze toekomst, laat de zon maar doorbreken’.

De Bokkedoorns Award

Het is niet verwonderlijk dat De Bokkedoorns als gastronomisch instituut al jarenlang de Bokkedoorns Award organiseert. Pascal is

duidelijk in het waarom: ‘We voelen ons medeverantwoordelijk voor de ontwikkeling van ons vak. Zowel de keukenbrigade als de ‘voorkant’ heeft een lange leerweg te gaan en daarom is het belangrijk om aanstormend talent goed te begeleiden en te motiveren. Samen met het Nova College in Haarlem organiseren we ieder jaar deze wedstrijd waarbij het belangrijkste is dat studenten meedoen. Uiteraard hebben beide categorieën een winnaar, maar we zien een grote groep doorstromen richting de beste restaurants in de regio. Het wedstrijdelement maakt het de studenten duidelijk met welke druk ze later dagelijks te maken krijgen en ja, het staat ook mooi op je cv. De jeugd heeft de toekomst, ook die in onze branche. Een branche die al jaren onder druk staat door een tekort aan goed en gemotiveerd personeel. Als wij daar op deze manier een steentje aan bij kunnen dragen doen we dat uiteraard. Het is echt niet alleen omdat noblesse obliges. Het is ook gewoon een mooie dag’.

De Bokkedoorns Zeeweg 53, Overveen T 023 526 36 00 www.bokkedoorns.nl

LEVEN! 51

OUDE TIJDEN GAAN HERLEVEN BIJ

Neuf

Café Neuf is een begrip in Zandvoort. En ver daarbuiten. Het Grand Café aan de Haltestraat heeft even een zijstapje gemaakt, maar heeft de deuren met nieuwe eigenaren Alexander van Dam en Misha van Beest weer geopend. Een nieuwe toekomst om oude tijden te herbeleven.

Laagdrempelig en gezellig

Alexander en Misha zijn er trots op dat ze op deze schitterende locatie het roemruchte Neuf mogen voortzetten. Beiden zijn ervaren in de horeca en hebben zich goed ingelezen. Alexander: ‘Soms komen er zo van die kansen voorbij die je gewoon niet kunt laten lopen. Dit is er zo een, al beseffen we ons ook wel dat het echt niet vanzelf zal gaan. Toch denken we dat we, met wat aanpassingen links en rechts, de oude sfeer weer terug kunnen halen. Het pand is sinds de eerdere sluiting van Café Neuf flink veranderd en wij hebben het nu weer laagdrempeliger gemaakt. Daar moet ook de kracht liggen van dit grand café. Natuurlijk hebben we in de zomer veel toeristen en komen er zat dagjes mensen voorbij, maar wij willen het hele jaar door een gezellige drukte hebben. Volgens ons lukt dat alleen als je goed luistert naar de behoeftes hier in Zandvoort. En luisteren kunnen we wel hoor, het is geen toeval dat de oude naam weer op de gevel komt. Dat hebben onze toekomstige klanten wel duidelijk gemaakt en we geven ze groot gelijk ook. Wij voelen ons zowel trots als vereerd dat we dit stukje geschiedenis mogen voortzetten.’

Voor elk wat wils

Met Grand Café Neuf komt de gezellige huiskamer van Zandvoort weer terug, waar je de hele dag welkom bent. Misha kijkt niet op tegen de lange dagen: ‘Wij zijn echte horecatijgers en zijn het gewend om lange dagen te maken. Door zelf veel aanwezig te zijn kun je ook echt het gezicht van een café worden en dat is belangrijk. Die herkenning die dan ontstaat zorgt voor een vertrouwd gevoel. Ook met de kaart willen we dat benadrukken. Geen ingewikkelde of hoogdravende gerechten, maar herkenbare en betaalbare

LEVEN! 52

gerechten waar iedereen wel wat lekkers uit kan kiezen. We gaan ook mooie cocktails serveren, maar voor een goed glas bier ben je natuurlijk even welkom. We hebben lekkere halfronde banken geplaatst op een verhoging, zodat je op ooghoogte zit met het personeel. Dat zorgt voor verbinding en een gezellige sfeer. Nu we geopend zijn kunnen we de hele zomer ervaring opdoen en dat gebruiken voor de rustige maanden, die worden voor ons eigenlijk nog belangrijker. Daarom hebben we ook geen grote opening gedaan, we willen op een rustige manier groeien en een vaste plek in Zandvoort worden. Bovendien suggereert een opening dat Neuf daarvoor gesloten was en eerlijk gezegd had Neuf nooit dicht gemogen. Hopelijk kunnen we dat mooi rechtzetten.’

Sportcafé

De zaal rechts is ingericht als sportcafé, maar leent zich ook erg goed voor bedrijfspresentaties, feestjes of andere bijzondere activiteiten. Alexander ziet het al helemaal voor zich: ‘Je kunt hier heerlijk wedstrijden bekijken met je vrienden of met je hele team. We kunnen het sportcafé makkelijk afsluiten van het restaurant, maar we kunnen het kleinere gedeelte bij feestjes ook een speciaal thema meegeven. Hoe langer we hier rondlopen, hoe meer we ontdekken wat een geweldige locatie het is’. ‘En dan dat terras’, vult Misha aan. ‘Door de overkapping, de ramen die we in hoogte kunnen aanpassen en de heaters kun je het terras heel erg lang openhouden. Ook dat biedt zo veel mogelijkheden. We merken nu al dat het bijzondere hoekje een belangrijke plek is in de buurt, waar iedere Zandvoorter vaak langs komt en contact maakt. Dat gezellige dorpse gevoel, dat is magisch.’ Het is duidelijk, het nieuwe Neuf krijgt de alom bekende magneetfunctie terug.

‘Wij voelen ons zowel trots als vereerd dat we dit stukje geschiedenis mogen voortzetten’

Grand Cafe Neuf Haltestraat 25, Zandvoort T 023 743 47 41

www.grandcafeneuf.com

LEVEN! 53 FOTOGRAFIE HÉLÈNE WIESENHAAN

Meneer Frans MAAKT ER EEN FEESTJE VAN

Midden in het drukke en stormachtige centrum van Haarlem kom je in een oase van rust in de binnentuin van Meneer Frans. De bijzonder gezellige locatie leent zich perfect voor een goeie borrel in de zon. Helemaal goed om te weten: je kunt de locatie in de avond helemaal voor jezelf regelen. Wordt het wat fris dan kun je natuurlijk ook gewoon binnen afhuren. Vraag ze maar eens naar de mogelijkheden, want bij Meneer Frans weten ze je altijd te verrassen. Een bijzondere locatie is een goeie basis voor een mooi feestje.

Meneer Frans

Klein Heiligland 8, Haarlem T 023 303 10 11 info@meneerfrans.nl www.meneerfrans.nl

Hemelse huiskamer VAN BLOEMENDAAL

ONVERWOESTBARE

Groene Druif

Er zijn van die cafés die uitgroeien tot een begrip, een vast bastion van gezelligheid. Nou, de Groene Druif is zo’n begrip, al is het inmiddels veel meer dan een café alleen. Het is een restaurant, feesttent, sport-café, een feest voor vrijgezellen of de locatie voor een vrijgezellenfeest, een binnen en een buiten locatie en ach, De Groene Druif is gewoon De Groene Druif. Onverwoestbaar gezellig, dat weet toch iedereen?

Een woonkamer die altijd gezellig is, met het lekkerste bier op de tap en voortreffelijke huiswijn. Wie wil dat niet? Nou, dan loop je binnen bij Café ’t Hemeltje, zo’n heerlijk café-restaurant dat geschiedenis ademt en waar je al je dorpsgenoten tegenkomt. Niets is gezelliger dan op het terras neerploffen, een goeie lunch pakken en ondertussen tout Bloemendaal aan je voorbij ziet komen. Een feest van herkenning. Tja, het is niet zo moeilijk om het hier naar je zin te hebben, het is alleen wel veel moeilijker om weer weg te komen. Als je niet oppast blijf je hangen en laat je je na de borrel nog een lekkere maaltijd voorschotelen. Het is echt hemels, in de gezelligste huiskamer van Bloemendaal.

Café ’t Hemeltje

Bloemendaalseweg 102, Bloemendaal T 023 525 57 59 www.hemeltje.nl

De Groene Druif Jan van Goyenstraat 33 Heemstede T 023 529 20 08 www.degroenedruif.nl

LEVEN! 54 FOOD & FEESTJES
FOTOGRAAF ROWIN PRINSSOCIALTALITY

Proost

OP DE WIJNSTOK

Menig wijnmaker of wijnboer leeft in stress gezien de huidige staat van het klimaat wereldwijd. De toekomst is op zijn zachtst gezegd onzeker. De gemiddelde temperatuur is niet alleen aan het stijgen, maar er zijn ook aanwijsbaar meer periodes van intense neerslag, langdurige periodes van extreme droogte, onverwachte vorst en hagelbuien en bosbranden. Alles heeft een weerslag op de groei van de druif. Het geeft velen een gevoel van onrust.

Hogere temperaturen hebben de oogstperiode al vervroegd, wat weer van invloed is op de zuurtegraad, smaak en aroma’s van de druif. De toename van suikers in de druif zorgen bij de vergisting weer voor wijnen met een hoger alcoholpercentage die kunnen zorgen voor een stomp tussen de ogen. De temperatuur bepaalt ook welke druivensoorten kunnen groeien in welke streek, net als de kwaliteit en de opbrengst van de oogst. Wat ik dus eigenlijk wil zeggen is dat de temperatuur verdomde belangrijk is!

Er is al járen een roep, of zelfs een schreeuw, om betere recycling. Minder plastic en piepschuim en meer duurzame verpakkingen. Maar ook minder vleesconsumptie en een sterke daling van de water verslindende industrie. We roepen het al járen. We moeten echt onze carbon footprint verlagen en dat is niet alleen om de wereld een handje te helpen, maar ook onszelf en met name de generaties die ons opvolgen. We herkennen de uitdaging, dus laten we allemaal ons stinkende best doen om er ook naar te handelen.

Dus, aangezien we ieder jaar weer meer leren over de worsteling die de wijnmakers ieder jaar weer onder ogen moeten zien, willen we het volgende even kwijt: ‘Wijndruiven, we zien jullie, we horen jullie en we respecteren jullie! We heffen het glas op jullie inspanningen om van dat druifje dit ongelooflijk bijzondere sapje te maken. Dat sapje waar we gelukkig genoeg mee mogen spelen om fantastische wijnen van te maken. We danken jullie voor de grote betekenis die dat geeft aan ons dagelijks leven. We gaan voor jullie zorgen, proost op jullie!’

Wijnkoperij Henri Bloem

Kleverlaan 11, Bloemendaal T 023 527 4477 www.henribloem.nl

FOTOGRAFIE HÉLÈNE WIESENHAAN
LEVEN! 55
Uiterweg 27A | Aalsmeer | 0297 32 46 06 | info@brasseriedehaven.nl | brasseriedehaven.nl 7 dagen per week lunchen en dineren met groots uitzicht op het water

Strand

in de stad

Even snel naar het strand. Zeker in de zomer, met alle drukte, klinkt dat als een onmogelijkheid. Nou, ga dan gezellig naar het stadsstrand van Villa Westend aan de Westbroekplas. Even relaxen op de strandstoel, lekkere plons erbij, eten en drinken binnen handbereik en een uitstapje op de sup. Lekker toch, dat is het instant vakantiegevoel waar je naar op zoek bent. Bovendien worden er bij Villa Westend veel leuke activiteiten en evenementen georganiseerd, dus voordat je het weet is het je favoriete bestemming deze zomer. Veel plezier.

Villa Westend | Westlaan 41, Velserbroek

T 023 538 18 78

E info@villa-westend.nl | www.villa-westend.nl

WARM ONTHAAL BIJ DE BESTE BANK

Er wordt wel eens geklaagd dat er steeds minder bankfilialen in de dorpen zijn te vinden. Dat is natuurlijk wel eens lastig, maar het kan ook erg fijn zijn, zoals bij De Bank in Santpoort-Noord. Daar is het voormalige ABN AMRO kantoor omgetoverd tot de lekkerste wijnbar in de omtrek.

Eindeloos genieten

Hoog niveau MET EEN LAGE DREMPEL

Als het kleine zusje van Ratatouille Food&Wine weet je dat het met de kwaliteit van brasserie Bruis meer dan goed zit. Om nu te zeggen dat Bruis daarmee het opleidingsinstituut is van Ratatouille is ook weer niet waar. De bediening is al goed opgeleid bij gerenommeerde zaken, de wijnkaart omvat inmiddels ook ruim 200 wijnen en het menu is van hoog niveau. Het is alleen een beetje meer een brasserie, dus snel wisselende menu’s, een moderne Franse keuken met tongstrelende en ook herkenbare gerechten. En voor dat niveau houden ze niet alleen de drempel laag, maar ook de prijs, want die is meer dan eerlijk.

Brasserie Bruis | Lange Veerstraat 15, Haarlem T 023 737 00 58 | E info@brasseriebruis.com www.brasseriebruis.com

Het zal geen verrassing zijn, maar bij een wijnbar gaat het om een brede selectie aan wijnen. Bij De Bank is het wat dat betreft dan ook dik in orde met ruim 60 wijnen die per glas worden geschonken en een totaal wijnassortiment van ruim 200 wijnen. En bij al die wijnen zijn de lekkerste hapjes te kiezen, net zo divers. Eigenaar André Beintema blijft daarnaast op zoek naar nieuwe ontdekkingen: ‘De wereld van de wijnen is oneindig groot. Natuurlijk heb ik een brede selectie aan bekende wijnen, maar ik zoek ook altijd minder bekende pareltjes. Of een speciale wijn bij een specifiek gerechtje. We serveren er heerlijke gerechten bij die je gezellig kunt delen, met een goed glas erbij uiteraard. Neem daar dan ook helemaal de tijd voor, ook op het terras. Zodra je langskomt bij De Bank moet je eigenlijk gewoon even de tijd vergeten. Even zorgeloos genieten van wijn, hapjes en elkaar.’

De Bank, Broekbergenlaan 49, Santpoort-Noord T 06 319 00 250, www.debanksantpoort.nl

LEVEN! 57 FOOD & FEESTJES
Bar Bistro Joseph “Aan de Poel” | Stommeerweg 72, 1431 EX Aalsmeer | T 0297 - 768 075 | info@josephaandepoel.nl www.josephaandepoel.nl

Natuurlijk heeft niet iedere wijn echt waarde. Ja, het bedrag dat je hebt betaald bij de slijter of de supermarkt voor je slobbertje.

Meer niet. Maar in menig kelder ligt een hele verzameling aan wijnen en daar kunnen ware pareltjes tussen liggen. Pareltjes die een enorme waarde hebben ontwikkeld.

WWijn is niet waardevast

Wijnmakelaar Rob Wesseling is gespecialiseerd in het taxateren en eventueel verkopen van wijncollecties. Net als bij het taxeren van een huis kijkt Rob naar het totale plaatje, hoe bijzonder een wijn is, of deze in goede staat verkeerd en in welke levensfase de wijn verkeerd. Rob legt uit dat het een secuur werkje is: ‘Bij een waardebepaling moet je op alles letten. Daarom is het goed om te weten dat wijn niet waardevast is. Als een wijn te lang blijft liggen wordt de kwaliteit echt minder en daarmee ook de prijs. Verder is het belangrijk om te achterhalen of een wijn op een gelijkmatige temperatuur bewaard is gebleven. Schommelingen in temperatuur zijn daarbij schadelijker dan een constante temperatuur die iets lager of hoger dan ideaal is. Daarnaast is de luchtcirculatie van belang. Té vochtige kelders zijn slecht voor de kurk en het etiket. Ook dat speelt een rol bij een

Wijn

HEEFT WAARDE

waardebepaling. Wat mij betreft moet je wijnen dan ook niet zonder meer lang bewaren, je kunt er dan beter van genieten, helemaal als je ze over de top laat gaan. Ik kom dan ook graag vrijblijvend langs om een snel oog over een wijnverzameling te laten gaan om vervolgens te adviseren wat er het beste mee kan gebeuren. Ongezien laten liggen kan enorme teleurstellingen opleveren, zowel financieel als qua smaak. En dat is pas echt zonde.’

Verborgen schatten

Rob komt ook regelmatig het tegenovergestelde tegen, wijnen die echt bijzonder zijn, perfect zijn gerijpt in flessen die er nog perfect uitzien. Het zijn de verborgen schatten. Rob: ‘Voor veel mensen, zeker ook hier in de regio, is het aanleggen van een mooie wijnkelder een uit de hand gelopen hobby die voortkomt uit passie, de liefde voor de wijn. Als zo’n verzameling dan door bijvoorbeeld een verhuizing of een sterfgeval van de hand moet worden gedaan is het goed om te weten wat de waarde is, maar ook hoe je verstandig het verkoopproces moet inrichten. Zeker als er van die pareltjes tussen zitten maakt dat een enorm verschil. Helemaal interessant om te weten dat een collectie die vanuit een erfenis wordt verkocht ook vrijgesteld is van belastingen. Het is zomaar mogelijk dat er al jaren op een schatkist is gewoond. Ik assisteer maar al te graag bij dat proces.’

www.wesselingwijnadvies.nl

LEVEN! 59

AAN HET WATER

Dodici heeft in de loop der jaren al volop naam gemaakt.

Lekkere lunch, mooi diner, heerlijke wijnen en prachtige cocktails, iedereen heeft er wel een mooi moment beleefd.

Sinds mei heeft Dodici haar succesformule verplaatst naar Spaarne 36. Met een nieuw uitzicht en met name vanaf het heerlijke terras kun je genieten van je oude favorieten in een nieuw jasje. Succes verzekerd.

Dodici | Spaarne 36, Haarlem | T 023 532 86 86 | E info@dodici.nl | www.dodici.nl LEVEN! 60

Vogelensangh Buitenleven van

Bij Restaurant de Vogelensangh voel je je heerlijk buiten. Niet alleen de ligging, aan de rand van de duinen en de uitgestrekte bollenvelden, maar ook door het heerlijk grote terras. Dat relaxte vakantiegevoel komt over je heen en je voelt de drukte van alledag van je afglijden. Ideaal voor een kopje koffie met appelgebak vóór de wandeling, een goeie lunch ná de wandeling of voor de borrel en een diner, de hele dag staat de vriendelijke bediening voor je klaar. Kun je niet kiezen? Nou, dan ben je ook de hele dag welkom, hier schijnt de zon altijd. Tot snel!

Restaurant de Vogelensangh | Vogelenzangseweg 182, Vogelenzang E reserveringen@devogelensangh.nl | T 023 743 27 12 | www.devogelensangh.nl

Smaakvol

Je kent het wel, zo’n volle dag. Vroeg in de ochtend al op pad en einde dag uitgeput weer thuis. Dan nog weer naar de winkel, mandje volgooien en de keuken in, want lekker vers en gezond eten is toch belangrijk, niet? Nou, bespaar je die moeite, want bij Mark’s Eetwinkel in IJmuiden kun je kiezen uit verschillende gerechten en die zijn allemaal even smaakvol. Mark is kok geweest in verschillende gerenommeerde restaurants in de regio, maar is nu lekker om zes uur klaar en kan net als jullie genieten van een rustige avond. Dessert erbij? Kan iedereen genieten van een chef-kok thuis.

Mark’s Eetwinkel | Velserduinplein 2, IJmuiden @markseetwinkel | info@markseetwinkel.nl www.marks-eetwinkel.nl

RED ORCHIDS

Red Orchids zit al sinds jaar en dag aan de Zandvoortselaan in Heemstede en staat bekend om de gevarieerde Aziatische keuken op hoog niveau. De mooiste Japanse gerechten worden moeiteloos aangevuld met traditionele Indonesische gerechten, Chinese delicatessen en Koreaanse verrassingen. Michelin zal binnenkort ongetwijfeld weer een BIB Gourmand toekennen, maar moeten wel een paar deurtjes verderop naar binnenwandelen. Red Orchids is immers verhuisd, maar zal je nog altijd het geweldige rondje Azië voorschotelen zoals je dat van ze gewend bent want kwaliteit verloochent zich niet. vanouds goed

Red Orchids Zandvoortselaan 139, Heemstede T 023 528 52 85 www.redorchids.nl

gemak
LEVEN! 61
FOOD & FEESTJES
NIEUWE

Afscheid in de natuur van Gedenkpark Westerveld

Wij verwelkomen onze gasten graag voor een afscheid in de natuur. Buitenaula Torenduin is prachtig gelegen tussen bomen en struikgewas, waar de kalmerende geluiden van fluitende vogels en ritselende bladeren een rustgevend decor bieden voor het delen van herinneringen. Na een afscheid in de natuur blijven we graag in de buitenlucht om na te praten met een hapje en drankje.

Tijdens een dienst in de openlucht houdt Westerveld altijd een binnenruimte vrij voor onverwachtse buien. Heeft u vragen of wilt u komen kijken? Neem dan contact met ons op, wij staan voor u klaar.

Wandelingen & activiteiten

Op 7 juli nemen we u graag mee door het gedenkpark voor een monumentale zomerwandeling. Meer weten over onze activiteiten?

Scan de QR code.

Duin en Kruidbergerweg 2-6, 1985 HG Driehuis Postbus 45, 1970 AA IJmuiden 0255 – 51 48 43 info@bc-westerveld.nl www.bc-westerveld.nl

VAK

Je vak vormt je in grote mate tot wie je bent. Bekende en minder bekende mensen vertellen over hun bijzondere werk en de impact daarvan op hun leven.

DRIE PORTRETTEN VAN OPVALLENDE MENSEN UIT DE REGIO

Fotografie: Hélène Wiesenhaan

het
LEVEN! 63
“Onze klanten weten precies wat ze aan ons hebben, wij verkopen luchtkastelen”geen

Naam: Tijmen Tjaden

Leeftijd: 40 jaar

Eerste baan: Bijbaantje als postbode, maar wel de slechtste van Nederland

Beroep: Zelfstandig ondernemer op het gebied van specialistische trainingen

Woon- en werkplaats: Heemstede

Burgerlijke staat: Getrouwd en we hebben

2 jonge kinderen rondlopen

Leuke eigenaardigheid: Ik ben een chaoot, daarom liggen overal boekjes en whiteboards.

Tip voor de mensheid: Voorkomen is beter dan genezen

Bedrijf: Training Solutions

TEigen baas

Het bijzondere van een eigen baas zijn is dat het zowel als vrijheid als een verplichting kan voelen. Je hebt een verantwoordelijkheid naar jezelf, je familie en je medewerkers, maar ook veel vrijheid om dat allemaal zelf vorm te geven. Ik heb jarenlang binnen kaders gewerkt. Dat heeft me veel ervaring gebracht, maar we kunnen nu zelf de koers bepalen en vaststellen waar nut en noodzaak zit. Ik denk dat ik daardoor meer kan bijdragen.

Communicatie

Communicatie is de sleutel voor het bedrijf, zowel intern als naar buiten toe. We zijn allemaal heel erg direct tegen elkaar, winden er geen doekjes om. Die duidelijkheid helpt ons verder en is erg efficiënt. Ook onze klanten weten precies wat ze aan ons hebben, wij verkopen geen luchtkastelen en zeggen ook duidelijk nee als we iets niet kunnen of willen. Tot slot is (non) verbale communicatie ook in onze trainingen vaak de basis. Dus ja, erg veel draait om communicatie. Goeie communicatie voorkomt veel gezeur.

Collega’s

Zonder onze collega’s geen bedrijf. Ik ben het bedrijf, samen met Marcel Kuipers, bijna drie jaar geleden gestart en we hebben inmiddels erg een sterk team. We selecteren duizendpoten die buiten de kaders kunnen denken. We staan altijd voor elkaar klaar en weten erg goed wat we aan elkaar hebben, geen bullshit. Iedereen binnen het management heeft eigen taken, maar pakt net zo makkelijk iets nieuws op en dat maakt ons erg flexibel. Inmiddels hebben we al acht binnendienst medewerkers.

Passie

Ik merk dat we een belangrijke passie delen, knallen met elkaar, het bedrijf laten doorgroeien. We halen steeds meer gemeenten binnen, scholengemeenschappen, noem maar op. We zijn steeds meer plekken in Nederland aan het

veroveren en zijn zelfs ver met buitenlandse opdrachten. Ik denk dat ons succes het resultaat is van onze gedetailleerde evaluaties, we werken met pure specialisten en blijven bijzonder kritisch, van een training voor Handhavers tot trainingen voor de elite troepen.

Ontwikkeling

Het lijkt wel alsof we in een sneltrein zitten, zo snel ontwikkelen we door. We hebben nu een nieuwe tak Opleidingen neergezet, voor permanente bijscholing. Nu detacheren we, trainen en leiden op, maar dan zijn we er nog niet. We merken dat goeie trainers ons nu weten te vinden en ook die staan versteld van onze daadkracht. Maar we nemen ook op tijd adem, om pas weer aan iets nieuws te beginnen als we dat waar kunnen maken. Dat valt op in de markt, waardoor we een steeds serieuzere gesprekspartner worden. We hebben een pracht CV.

Thuis

Mijn thuissituatie is het belangrijkste wat er is. Simpel. Natuurlijk heeft mijn harde werk daar wel invloed, maar tegelijkertijd nemen we ook erg veel vakanties of weekendjes weg. Ook bij de politie was ik gewend lange dagen te maken, voor mij is het nu soms zelfs rustig voor mijn gevoel, omdat ik geen ploegendiensten of weekenddiensten meer heb. Bovendien voelt mijn werk ook niet als werk, ik kan er oprecht van genieten.

Vrijheid

Vrijheid is ontzettend belangrijk. Wij geven onze collega’s ook veel vrijheid, daar gaan we goed op. En als iedereen de eigen verantwoordelijkheid oppakt hebben we toch niets te mopperen. Ik kijk ook nooit naar de vakantiedagen van het team, dat boeit me niet. Als we met elkaar de doelen halen is het helemaal prima en de ruimte die iedereen daarin krijgt voelt als vrijheid. Vrijheid, verantwoordelijkheid en respect voor elkaar ligt dan heel dicht tegen elkaar aan.

LEVEN! 65

Naam: Remy Engelbarts

Leeftijd: 49 jaar

Eerste baan: Manusje van alles bij een bedrijf in stacaravans

Beroep: BBQ-chef

Woon- en werkplaats: Velsen Zuid, heel Europa

Burgerlijke staat: Getrouwd

Leuke eigenaardigheid: Zodra ik mijn

Meindls aantrek voel ik me goed Tip voor de mensheid: Mensen, maak het leven niet te moeilijk. Het is te kort

Bedrijf: BBQ4U

R

Eigen baas

Ik ben in de horeca begonnen als gastheer, maar wist meteen dat ik niet mijn hele leven in een pinguïnpak zou lopen. Ik wilde zelf gaan ondernemen. Na een paar pogingen, zowel in de Achterhoek als in Haarlem, kwam de wereld van het BBQ’en op mijn pad. Nu zijn we 10 jaar verder en organiseer ik evenementen tot wel 1.500 man, waarin de BBQ centraal staat. Ik wil nooit meer anders.

Talenten

Mijn belangrijkste talent is misschien wel dat ik veel aankan, ik word nooit zenuwachtig. Daardoor blijft mijn hoofd koel en kan ik alles strak organiseren. Ik heb een groot netwerk opgebouwd, kan snel schakelen en visualiseer hoe ik het uiteindelijk wil hebben. Vervolgens ‘zie’ ik dan ook precies wat ik moet regelen om dat te bereiken en regel het van A tot Z in een handomdraai.

Passie

Voor mij begint alles in het leven met passie en de BBQ en evenementen al helemaal. Dat maakt ook dat het nooit verveelt en met veel plezier ergens aan begin. Ik kan dan ook meteen aan de slag, durf kritisch te zijn en mijn fouten te erkennen, met name om daar weer van te leren. Lekker en goed eten speelt een belangrijke rol in mijn leven en alles smaakt beter met een scheut liefde en passie erin.

Thuis

Ons huis, om ons thuis, vormt mijn basis. Ik ben opgegroeid in de Achterhoek, maar Haarlem is nu toch echt mijn eerste thuis geworden. Mijn vrouw, kinderen maar ook mijn leven speelt zich nu hier af, rond Haarlem. Mijn werk in de horeca heeft er ook voor gezorgd dat ik mij hier zo thuis voel en natuurlijk onze kinderen die we hier zien opgroeien. Het leven is hier goed.

Inspiratie

Ik haal mijn inspiratie echt overal vandaan. Collega’s, boeken, internet en vakanties. Ik vind het heerlijk gewoon nieuwe dingen uit te proberen en sla het dan op in mijn hoofd. Door al dat proberen en ontdekken heb ik geleerd van niets toch iets te maken en heb alle ruimte om vrijuit te koken en is er ruimte om te fantaseren. Dat onderdeel van mijn werk hoop ik nooit te verliezen, het voelt oprecht als rijkdom.

Gastronomie

Daar kom ik vandaan, ik ben opgeleid gastheer in het hogere segment. Ik hou van lekker eten, van het spelletje dat gastronomie heet. Ik heb het vak bij veel verschillende zaken geleerd, op alle niveaus. Zo heb ik in de Kersentuin gestaan, maar ook in een vreetschuur met 80 man personeel, vol pubers en een discobal boven mijn hoofd. Daarnaast ben ik 10 jaar betrokken geweest bij de organisatie van de Zwarte cross. En ja, ook daar hebben we met een sterrenzaak gestaan.

Emotie

Ja, heb ik. In feite ligt dat ook wel weer dicht bij passie. Ik schaam me er niet voor dat ik emotioneel kan worden, zie het zelfs als een erg belangrijke en sterke eigenschap. Soms sta ik gewoon met tranen in de ogen achter de grill, als ik veel blije mensen zie en alles lekker loopt. Als iemand daar dan iets van zegt kan ik nog wel grappen dat ik rook in mijn ogen heb gekregen, zo’n Fisherman excuus. Maar nee hoor, ik kan echt ontroerd raken van wat ik doe.

LEVEN! 66
“Voor mij begint alles in het leven met passie”
“Ik zie de hele dag als een cross-fit exercitie”

YNaam: Yvette Beumer

Leeftijd: 56 jaar

Eerste baan: Schoonmaken in de Kaaswinkel, was heerlijk baantje rond mijn 14 e

Beroep: Notaris

Woonplaats: Aerdenhout

Werkplaats: Velserbroek

Burgerlijke staat: Getrouwd, we hebben 2 kinderen, dochter van 26 en zoon van 25 Leuke eigenaardigheid: Ik pak nooit iets wat vooraan in het schap ligt, in alle winkels

Tip voor de mensheid: Laten we zo min mogelijk in een slachtofferrol kruipen, pak de teugels op

Bedrijf: Notarispraktijk Yvette Beumer BV

Eigen baas

Ik vind het heerlijk om eigen baas te zijn, bij een groot notariaat hangt voor mij te veel de sfeer van ’zo doen we dat nu eenmaal’. Ik zie mijn dag als een cross-fit training, afwisselend gericht op snelheid, doorzettingsvermogen, kracht en techniek. Dat helpt me om scherp te blijven op hectische dagen. Ik ervaar dan mijn vrijheid om te doen zoals mij dat het beste lijkt.

Ouder worden

Ik heb niet veel moeite met ouder worden, sterker nog, ik doe er mijn voordeel mee. Ik sport veel om in goede conditie te blijven en mijn lijf is ook lief voor mij. Mentaal voel ik me veel jonger en merk ook dat ik met mijn ervaring nu beter weet wat ik zelf wil, mijn eigen weg doelbewust kan bepalen en de onzekerheid gaat eraf. Ik heb mij door de jaren heen vaardigheden eigen gemaakt waar ik nu de vruchten van kan plukken.

Communicatie

Communicatie is een beetje een modewoord, maar daardoor niet minder belangrijk. Ik heb een beetje moeite met de manier waarop wordt gecommuniceerd, zeker online. Vaak onpersoonlijk of onnodig hard, terwijl communicatie ook vriendelijk, persoonlijk of zacht kan zijn. Je bereikt daar denk ik ook veel meer mee, zelfs bij moeilijke boodschappen. C’est le ton qui fait la musique.

Thuis

Ik vind het heerlijk om thuis te zijn, ook alleen. Ik haal dan verse bloemen, ga koekjes bakken of werk wat in de tuin. Ik kan daar echt ontspannen en heb dat ook nodig naast mijn drukke bestaan. Natuurlijk werk ik ook wel vanuit huis, maar probeer er toch zoveel mogelijk te ontspannen. Ik mis de kinderen wel nu ze uit huis zijn, maar kan nu makkelijker tot rust komen.

Mannen

Ik werk het liefst met mannen en veel van mijn klanten zijn mannen. Ik spreek vaak dezelfde taal, ik kan daar goed in meekomen en er heerst toch een ander soort vibe. Ik hou wel van die mannenhumor en voel me niet zo snel geraakt in mijn vrouwelijkheid, misschien heb ik wel wat meer testosteron in mijn lijf. Ik merk gewoon dat ik bij vrouwen meer moet opletten dan bij mannen, het gaat me makkelijker af.

Gastronomie

Als we even tijd hebben gaan we lekker uiteten. Sowieso zijn we beiden druk en hebben niet heel veel tijd om uitgebreid te koken, dus doen we dat regelmatig buiten de deur. Mijn man en ik kunnen daar heerlijk kletsen en maken er een mooie avond van. Uiteten gaan geeft ons de tijd om aandacht aan elkaar te besteden en om te verbinden.

Toekomst

We merken allemaal wel dat de wereld in hoog tempo aan het veranderen is en ik merk dat het notariaat daar wat op achterblijft. We moeten als bedrijf en branche meebewegen en sneller werken, voor de feiten uit, digitalisering, meer samenwerking, duidelijke keuzes maken en werken aan het kantoor van de toekomst. Dat is ook nodig om te kunnen blijven bestaan. Ik investeer veel in nieuwe systemen en technieken en werk aan een kantoor waar de medewerkers door de efficiency meer tijd hebben voor de klant.

LEVEN! 69

Zandvoortselaan 2, 2106 CN Heemstede www.engelvoelkers.com/kennemerland + 31 (0) 23 201 02 02

Juliëtte Lammerts van Bueren Ans van der Weijden Karlijn Mayer - Ramondt Sanne Tetteroo
met het grootste internationale en lokale netwerk
Barbara van der Grijp
Makelaarskantoor
Wieger van der Linden
Wij wonen en werken hier: ons team in Kennemerland
Lise Dellen Ger-Lèn Damen

VAN GEHOORAPPARAAT

NAAR AUDIO/HEALTH DEVICE

Soms moet je om de toekomst te kunnen zien even terugkijken naar het verleden.

En ver hoeven we niet terug te gaan. Toen de telefoon nog een ding was om mee te bellen en niemand zich druk maakte om een piep in je oren na een avondje stappen.

Invloed van techniek

De techniek heeft heel veel deuren geopend waarvan we geen idee hadden dat ze er waren of dat we erachter wilden kijken. Ons gedrag is veel bewuster geworden, het risico tinnitus (oorsuizen) op te lopen lijkt ons bijna aangepraat te worden. Verbeterde techniek en een wens optimaler te blijven functioneren hebben het aanvaarden en gebruik van hoortoestellen de afgelopen jaren enorm veranderd.

In de voorbije jaren zijn de hoortoestellen kleiner en comfortabeler geworden, hierdoor zijn relatief lichte, maar hevig hinderende gehoorverliezen al te verminderen en is het hoortoestel vaak al (nagenoeg) onzichtbaar te dragen.

Blik op de toekomst

Het hoortoestel is er allang niet meer alleen om goed mee te verstaan, maar ook een soort hifi-installatie met bluetooth verbinding geworden. Via onze mobiele telefoon te bedienen en te gebruiken als speakers van de mobiele telefoon of computer. De weg van real time vertalen is al ingeslagen en er zijn hoortoestellen die de temperatuur van je lichaam kunnen doorgeven. De nieuwste generatie hoortoestellen maakt gebruik van bewegingssensoren om aangepast te functioneren aan de handelingen van de gebruiker. De specifieke spraakherkenning waardoor sommige stemmen van belangrijke personen voor de slechthorende voorrang in verstaanbaarheid kunnen krijgen op de andere sprekers in de omgeving, wordt binnenkort verwacht. De toepassingen zijn straks eindeloos.

Valt er nog iets te wensen?

Momenteel ligt de aandacht niet bij het verder verkleinen van het toestel, maar meer bij het nog functioneler maken. Oplaadbare uitvoeringen worden steeds beter. Nieuwe modellen worden zelfs alleen oplaadbaar geleverd en niet meer in een batterij uitvoering. De mogelijkheden van de toestellen om geluid te verbeteren zonder het al te onnatuurlijk te laten klinken zijn enorm aan het toenemen. Het fenomeen “gehoorapparaat” is aan het verdwijnen. Het gaat meer op een “audio/ health-device” lijken. Het hulpmiddel dat naast het verbeteren van verstaan zoveel meer kan op het gebied van geluid of gezondheid. Het is een klein hulpmiddel dat makkelijk de hele dag gedragen wordt en zich uitstekend leent voor een uitgebreidere waarneming/ functie op het gebied van de gezondheid en informatievoorziening.

Dromen over de toekomst

Wat voor mogelijkheden zou het geven als het hoortoestel zelf een verbinding met het internet zou hebben? En als de bediening van het toestel of de vragen online gedaan zouden worden door alleen aan de vraag te denken? Als er geen echt geluid meer nodig is om informatie aan ons door te geven… maar een directe overdracht aan onze hersenen? Ons “hoortoestel” bestaat uit een geïmplanteerde chip ergens achter of in het oor. Als door middel van artificiële intelligentie deze chip in staat is zelf de informatie helder en goed aan te bieden aan de hersenen. Wellicht zou dan elke pasgeborene naast het hielprikje geen hoortest meer krijgen, maar een chip geïmplanteerd krijgen die de rest van het leven zich verder ontwikkelt tot een optimale waarneming en informatievoorziening. Mij lijkt dat dit de ultieme toekomst voor het integraal waarnemen zou kunnen worden. Dat dit dan allang geen hoortoestel meer zal heten en geluid slechts als een klein onderdeel van haar functie zal hebben, zal u niet verbazen.

“OF HET OOIT ZOVER ZAL KOMEN? DE TIJD ZAL HET ONS LEREN ”
Erik Lodewijk
www.hoorbegrip.nl LEVEN! 71

HÈT ZAKELIJKE GOLFTOERNOOI VOOR HAARLEM & MEER

LEVEN! OPEN,

LEKKER GOLFEN

Het LEVEN! OPEN Golftoernooi is het lekkerste golftoernooi in de regio, met in de baan de leukste kleine gerechten met een knipoog naar de Gastronomische Hoofdstad. Van oesters tot aan Scroppino’s en van Surf&Turf sliders tot aan saté kambing. Als speciaal sportief-zakelijk evenement voor Zuid-Kennemerland en Haarlemmermeer organiseert LEVEN! Magazine op 23 september haar zesde toernooi.

Sportief zakelijke netwerkdag

De hele dag staat in het teken van sportief netwerken in combinatie met lekkere verrassingen. De dag wordt afgesloten met een heerlijk buffet en er is alle ruimte om elkaar beter te leren kennen. Als klap op de vuurpijl liggen er nog een aantal fraaie prijzen op jullie te wachten. Voor de beginnende golfers wordt een speciale golfclinic georganiseerd om de sport snel te leren.

Wanneer

Op maandag 23 september wordt het LEVEN! OPEN gehouden op de Amsterdamse Golf Club.

Ga naar www.levenopen.nl en verzeker je van deelname aan dit mooie (L)evenement. Wees er snel bij, want er is plaats voor maar 72 deelnemers.

WE MOGEN WEER DE BAAN IN!

AFSCHEIDSHUIS EN CREMATORIUM

5jaar

Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij een crematorium, maar toch draait het bij Sterrenheuvel om de echte hospitality. Het is de sleutel waar Anita van Bokhorst vijf jaar geleden haar vooruitstrevende afscheidshuis op heeft gebaseerd.

gastvrijheid STERRENHEUVEL

Mooi anders

Door de andere benadering van het einde van het leven is Sterrenheuvel uitgegroeid tot een begrip in de regio. Anita ondervindt nu dagelijks wat haar benadering teweeg heeft gebracht: ‘Wij merken dat we door onze nieuwe manier van werken en samenwerken een mentaliteitsverandering teweeg hebben gebracht. Iedereen heeft het recht om op een eigen manier het aardse bestaan achter zich te laten. We werken veel samen met bedrijven die onze benadering omarmen. Zo hebben we samen met Jopen ons eigen bier ontwikkeld. Uiteindelijk gaat het erom dat onze gasten merken dat we er alles aan doen om een belangrijk moment extra bijzonder te maken. Dat doen we naast ons bier ook met de wijn. We schenken bijzonder goede wijn en juist in die details maken we het verschil. Wij hopen dat we onze gasten met een iets beter gevoel ons pand kunnen laten verlaten. Dan is onze missie geslaagd.’

Blijven vernieuwen

Nu Sterrenheuvel alweer vijf jaar bestaat, is er nog altijd geen enkele reden om op de lauweren te gaan rusten. Ook het vernieuwd bestrate terras is daar een mooi voorbeeld van. Zeker nu de warmere maanden zijn aangebroken is het erg aangenaam om ook even buiten te kunnen bijpraten en alle emoties te verwerken. ‘Alles draait om beleving en daarom moet alles ook van A tot Z goed geregeld zijn. In feite zijn er geen grenzen aan wat er bij ons mogelijk is. Ook dat is de reden dat ons concept veel aandacht krijgt bij andere ondernemers uit de uitvaartbranche.’ Bovendien zijn Nicolette en Anita alweer druk met het uitbreiden van hun dienstverlening en in gesprek met andere locaties. ‘Het geeft ons bijzonder veel voldoening. Wij wensen dat we onze manier van afscheid nemen voor meer mensen mogen realiseren.’

Dank jullie wel!

Wij zijn dankbaar voor het vertrouwen en de fijne samenwerking die wij inmiddels ruim vijf jaar ervaren. Het eerste Sterrenheuvel lustrum is dan ook goed gevierd. Wij willen al onze gasten, relaties en medewerkers hartelijk bedanken voor de onvergetelijke dag en bijzondere cadeaus en kijken uit naar de vele toekomstige lustra die wij met elkaar hopelijk nog heel lang mogen vieren! Anita & Nicolette

Vergierdeweg 458, Haarlem
| www.sterrenheuvel.nl
LEVEN! 73
FOTOGRAFIE ED GEELS

Makelen

MET HART EN ZIEL

Registermakelaar en taxateur Charles de Bie is een klassieke makelaar. Een makelaar die de tijd neemt, kennis aan ervaring weet te koppelen en nog altijd met evenveel plezier zijn grote klantenkring adviseert. Dus, bent u op zoek naar een deskundige adviseur die u bijstaat in het taxeren, verhuren, verkopen of zoeken naar een geschikte woning? Vertrouw niet zomaar op de eerste de beste snelle jongen, maar kies voor een heuse partner. Een die op de hoogte is van de laatste ontwikkelingen en de tijd neemt om uw unieke behoeften te begrijpen en daarop in te spelen. Met uitgebreide ervaring in de regio en een directe communicatiestijl bent u aan het juiste adres. Aarzel niet om vrijblijvend contact op te nemen met CDB Makelaars.

CDB Makelaars

Tempeliersstraat 23, Haarlem T 023 534 74 94 www.cdbmakelaars.nl

Koning van de KLEUR

Colorprofile is hét printbedrijf dat zich Koning van de kleur mag noemen in onze regio. Het maakt niet uit of het drukwerk op papier, plastic, stickervellen of dat het om gevelreclame gaat, ze maken alles. Ook in het traject vóór het drukken beheersen ze alle technieken om tot een fraai eindresultaat te komen. Vormgeving, huisstijlen, opmaak, lithografie, beeldbewerking? Alles is in huis om professioneel, state of the art maatwerk te leveren. Of je nu voor een paar visitekaartjes op geschept papier komt, voor de complete signing van een bedrijf of voor een groot formaat muurprint. Professionals herken je zo.

met trouwambtenaar Bianca 4 de Liefde

Op zoek naar een trouwambtenaar die jullie grote Dag nóg stralender maakt? Maak kennis met Bianca Nunnink, de warme en enthousiaste trouwambtenaar van 4 de Liefde. Met haar stralende lach en persoonlijke aanpak zorgt Bianca ervoor dat jullie huwelijksceremonie écht onvergetelijk wordt.Ze neemt de tijd om jullie liefdesverhaal te leren kennen en vertaalt dit naar een op maat gemaakte ceremonie die jullie persoonlijkheid liefdevol en met luchtige humor weergeeft. Of het nu gaat om een intieme ceremonie of een grootse bruiloft, Bianca staat klaar om elk moment voor jullie én de aanwezige gasten heel bijzonder te maken. Met Bianca’s ervaring en toewijding aan jullie wensen, kunnen jullie erop vertrouwen dat alles tot in de puntjes verzorgd wordt. Haar vermogen om iedereen op hun gemak te stellen en haar natuurlijke charme zorgen daarbij voor een ontspannen en vrolijke sfeer. Laat Bianca deel uitmaken van jullie mooie Dag en beleef een ceremonie die net zo uniek is als jullie liefde. Neem contact op met 4 de Liefde en ontdek hoe Bianca jullie Dag extra glans gaat geven.

Lach, beleef en 4 de liefde op jullie Dag met trouwambtenaar Bianca

Voor meer informatie en een (vrijblijvende) kennismaking:

❤ Bezoek haar website: www.4deliefde.nl

❤ Volg haar op Instagram: @trouwambtenaar_bianca_nunnink

LEVEN! 74 KORT ZAKELIJK Colorprofile Klompenmakerstraat 11, Velserbroek T 06 511 57 4 1 | 06 215 99 515 E info@colorprofile.nl www.colorprofile.nl
FOTOGRAFIE HÉLÈNE WIESENHAAN FOTOGRAFIE MARLOT BAKKER
LEVEN! 75 WE . SELL . NICE . HOUSES MAKELAARS Van Engelen Makelaars | Nieuwe Gracht 102 | Haarlem | +31 (0)23 5210100 info@vanengelenmakelaars.nl | www.vanengelenmakelaars.nl

AH Vos

Al 25 jaar midden in

De Albert Heijn filialen van Vos worden er niet alleen meer, of groter, ze staan ook al vijfentwintig jaar midden in de maatschappij. Met al die jaren ervaring weet Masha Vos dan ook als geen ander waar ze het verschil kan maken. Bij de jeugd.

Iedereen een kans

Masha Vos is al decennialang de sterke vrouw achter de Vos-filialen van Albert Heijn. Als ondernemer heeft ze haar sporen ruim en breed verdiend en is de tijd voor haar aangebroken om een stapje terug te doen en ze grijpt dat meteen aan om anderen door te laten groeien. En daarbij heeft iedereen een kans. Masha: ‘Ik sta bekend als een eerlijk en recht door zee persoon. What you see is what you get. Dat zie je ook terug in onze bedrijfsvoering, waarbij iedereen de kans krijgt door te groeien, als je je maar inzet en bereid bent om door te leren. Veel van onze medewerkers zijn in de loop der jaren in hun huidige functie gegroeid en we blijven jonge werknemers opleiden. Wat dat betreft kijken we altijd naar de toekomst, zijn we altijd op zoek naar jong talent omdat zij de basis vormen voor ons succes.’

Dagje de baas

Om jongeren de kans te geven, maar ook om te laten zien hoe breed, interessant en complex het leiden van een bedrijf is, wordt ieder jaar één dag de leiding overgedragen aan de jeugd. Voor Masha is het

LEVEN! 76

de maatschappij

een dag waar ze altijd naar uitkijkt: ‘Het is geweldig om jongeren onze boardroom voor een dag over te zien nemen. Je zou denken dat we het als een grap zien en het niet al te serieus nemen, maar niets is minder waar. Jongeren kijken toch echt heel anders naar de wereld en alledaagse problematieken. De oplossingen die ze aandragen, of de wensen die ze hebben zijn door de complexiteit van een organisatie niet altijd uit te voeren, zeker niet op stel en sprong, maar het helpt ons wel om met een open mind te blijven kijken en niet meteen de beren op de weg te zien. Het verbreedt onze creatieve horizon en het dwingt ons om ver vooruit te blijven kijken. Bovendien zitten er echt talenten tussen en het is mooi om te zien als we die positief kunnen stimuleren.’

Sponsor voor de jeugd

Sowieso richt Masha zich met haar bedrijf op de jeugd en het bijdragen aan een betere wereld: ‘We krijgen veel aanvragen voor sponsoring en daar zijn we natuurlijk trots op. In feite betekent het dat veel organisaties zien dat we een belangrijke speler in de regio

‘JONGEREN KIJKEN TOCH ECHT HEEL ANDERS NAAR DE WERELD EN ALLEDAAGSE PROBLEMATIEKEN’

zijn en daar zijn we trots op. Tegelijkertijd hebben we bedrijf breed afgesproken om sponsorprojecten alleen op te pakken als die de jeugd aangaan. De actie die we hebben gedaan met de lokale voetballertjes van Alliance is er zo een, dat was echt geweldig om te doen. De gezichten van veel jongeren bij het bemachtigen van een eigen plaatje is geweldig om te zien. Het was erg veel werk, maar ook erg bevredigend. Daarnaast hebben we projecten om voor jongeren een ontbijt te regelen als dat van huis uit niet altijd mogelijk is en organiseren we de Hartenwens. Natuurlijk kunnen we de wereld er niet echt mee veranderen, maar we pakken wel onze verantwoordelijkheid in wat we kunnen betekenen in de regio en proberen zoveel mogelijk sociaalmaatschappelijke thema’s voor de jeugd een impuls te geven. Dat kunnen we wel.’

Ogen op de toekomst

Naast alle initiatieven direct gericht op de jeugd, zet Masha zich in op een aantal andere, belangrijke thema’s. Masha: ‘Er hangt altijd een sentiment rond Albert Heijn of de voedingsmiddelenindustrie in het algemeen en we zijn ons ervan bewust dat die niet altijd even rooskleurig is. Tegelijkertijd weerhoudt ons dat niet om door te zetten in wat we kunnen betekenen. We staan echt midden in de maatschappij en signaleren veel, iedere dag opnieuw. Eenzaamheid, armoede, verspilling, gezondheid, milieu, klimaat, het zijn onderwerpen waar we continu mee te maken hebben en doen wat we kunnen. We zijn als het ware een thermometer van de maatschappij en kunnen door onze omvang vaak al met kleine veranderingen toch impact genereren. Daarnaast hebben we wat meer vrijheid in vergelijking met veel andere Albert Heijn vestigingen omdat we geen franchisenemer zijn, we zijn eigen baas en dat geeft net wat meer mogelijkheden. Wij richten onze ogen wat dat betreft op de toekomst en doen ons best om daar met vertrouwen naartoe te werken. Op naar de volgende 25 jaar.’

LEVEN! 77

Nieuwe Hyundai SANTA FE Voor

in de stad en ver daarbuiten

Of je nu in de stad rijdt of op het platteland; de nieuwe Hyundai SANTA FE biedt jou de mogelijkheid om de wereld op jouw eigen manier te ontdekken. Ervaar de nieuwste slimme technologieën en indrukwekkende prestaties om optimaal van het leven te genieten, waar de reis je ook naartoe brengt.

Wagenmakerstraat 2, Velserbroek

Tel: 023 - 513 29 46 | www.velserbeek.hyundai.nl

Meer informatie

KLAAR

VOOR ALLE VERANDERINGEN IN DE AUTOBRANCHE

ONTDEK DE TOEKOMST BIJ VELSERBEEK!

Mobiliteitspartner, dat zijn ze bij automobielbedrijf Velserbeek. Al sinds 1960 en dat gaat veel verder dan auto’s alleen. Met onze vestigingen in Haarlem en omgeving is Velserbeek goed vertegenwoordigd in Noord-Holland.

De onderneming blijft letterlijk en figuurlijk volop in beweging. Voor zowel zakelijke als particuliere klanten. Directeur Johan van der Horst vertelt erover.

Wij behoren tot een van de toonaangevende spelers in de markt van mobiliteit. Naast de merken Renault, Hyundai, Mazda en Dacia die we voeren kun je bij Auto Reparatie Centrum ook terecht voor APK, service, banden en diagnose voor alle automerken. Of je nou op zoek bent naar een nieuwe of gebruikte personenauto of een bedrijfswagen, wij hebben een ruime keus aan mogelijkheden.

Wensen van de klant

Bij Velserbeek kijken wij verder dan het eerste aankoopmoment. Wij verplaatsen ons in de wensen van de klant en voelen de verantwoordelijkheid om blijvend goed voor onze klanten te zorgen. Er wordt hard gewerkt, wij zijn goed geïnformeerd, bieden een luisterend oor en zijn servicegericht. Wij zorgen voor een optimale service en een fijne aankoopbeleving. Een auto kopen gaat samen met veel emotie en wensen. Het is aan ons gepassioneerde team om die wensen te vertalen naar de beste oplossing.

Haal alles uit je volgende avontuur.

Een trend die al in volle gang is, is de verschuiving naar elektrische en hybride auto’s. Onze klanten zijn steeds meer op zoek naar duurzamere mobiliteit om daarmee

ook onze aarde te beschermen. Elektrische en hybride auto’s stoten aanzienlijk minder broeikasgassen en andere vervuilende stoffen uit dan traditionele benzineauto’s. Tegenwoordig is de productie van batterijen voor onze elektrische auto’s een stuk slimmer. Hierdoor worden onze elektrische en hybride auto’s steeds betaalbaarder en rijden daarbij ook nog zuiniger. Ik verwacht dat met al onze nieuwe modellen op komst dat de elektrische en hybride auto’s in 2024 een verdere opmars maken.

Het gaat in fases, maar de toekomst is onvermijdelijk elektrisch of hybride voor zowel de particuliere- als de zakelijke rijder. Daar ben ik echt van overtuigd. Dat er wat tussenstappen worden genomen zie je bij de nieuwe Hyundai Santa Fe, die deze zomer gelanceerd wordt. Deze SUV combineert het stadse leven met het buitenleven en kan alles aan. Hij heeft een robuuste, avontuurlijke uitstraling, onder meer door de langere wielbasis, een ruim interieur, en overal zie je door de H-vormige designelementen het merk Hyundai terug. Van zo’n nieuw model worden we altijd blij. Het geeft ons team altijd een boost om een nieuw model te mogen delen. U bent van harte welkom deze zomer om de nieuwe Hyundai Santa Fe te ervaren!

Automobielbedrijf Velserbeek Wagenmakerstraat 2, Velserbroek T 023 513 29 46 www.velserbeek.nl

LEVEN! 79
LEVEN! 80

BULB SPACES CREATIEVE HUB IN DE

BOLLENSTREEK

Het statige industriële pand langs de Leidsevaartweg, gebouwd in het eerste kwart van de vorige eeuw onder regie van J. Zietsma, bruist aan alle kanten. Ooit bedoeld als ultra moderne bollenschuur en symbool van de welvarende industrie is het gebouw nu ingericht als flexibele en (semi-) permanente werkplaats voor dynamische en creatieve bedrijven.

FOTOGRAFIE KRYSTLE ZONNEVELD

ZANDVOORT IS EEN MARKT OP ZICH

Bij Zandvoort denk je meteen aan zee en strand. En als het om wonen gaat aan de boulevard. Maar Zandvoort is zoveel meer, je moet het alleen wel weten. Greeven Makelaardij is al generaties lang dé makelaar voor Zandvoort en omgeving en kan met recht dé Zandvoort specialist worden genoemd. Ga maar eens langs en laat je verrassen door de mooiste nieuwbouw met spectaculair uitzicht, pareltjes langs de duinen of gezellig in de oude kern. Zandvoort heeft het en de makelaars van Greeven helpen je het te vinden.

“SCOOR UW NIEUWE WONING MET DE MAKELAARS VAN ORANJE! ”
Greeven Makelaardij | Louis Davidsstraat 15, Zandvoort | T 023 573 92 34 | E info@greevenmakelaardij.nl | www.greevenmakelaardij.nl

Persoonlijke benadering

Voor Maickel is het duidelijk, zijn persoonlijke benadering maakt het verschil: ‘Voor mij is ieder object dat ik moet beveiligen uniek. Voor mij bestaat er geen standaard klus. Ik bestudeer iedere locatie van binnen en van buiten, bekijk het hang en sluitwerk, ga op zoek naar de zwakke schakels in de beveiliging en kom met een maatwerkoplossing. Omdat ik altijd zelf de gesprekken voer en de installatie doe, leren mijn klanten mij ook persoonlijk kennen. Daar kan ik ook duidelijk maken dat het bij beveiliging niet gaat om angst maar om rust. Je moet het gevoel hebben dat er niets kan gebeuren en als ik klaar ben kan er niets gebeuren. Het grootste gedeelte van mijn nieuwe klanten komt dan ook voort uit mond-totmondreclame en dat vind ik fijn. Daardoor ken ik al mijn klanten persoonlijk. Als er dan eens een keer een storing is, wat altijd kan gebeuren, weet ik het eigenlijk binnen drie minuten, op afstand, op te lossen. Ik hou niet zo van verrassingen.’

Zakelijk en privé Veruit het grootste gedeelte van de klanten van Ferrum Beveiligingen komen uit de regio en ook dat is een gevolg van de persoonlijke benadering van Maickel: ‘Voor mij is vertrouwen heel erg belangrijk, in feite is dat de basis van beveiliging en een goeie samenwerking.

Ferrum VOELT

VEILIG

Veiligheid geeft rust en daar weet Maickel

Keur van Ferrum Beveiligingen alles van.

Het gaat voor hem niet om de angst dat er iets gaat gebeuren, maar om de zekerheid

dat er niets kan gebeuren. Het lijkt misschien een detail, maar gevoelsmatig is het een wereld van verschil.

Dat betekent ook dat als ik ergens een afspraak heb, ik op de minuut precies binnen kom wandelen. Daar begint het vertrouwen al, ik ben een man van mijn woord en dat gaat dan vanzelf als een lopend vuurtje rond. Op deze manier heb ik zowel binnen het zakelijke segment als bij particulieren thuis erg veel oplossingen geboden. Zo hebben veel strandtenten en horeca in Haarlem gebruik gemaakt van mijn diensten. Zelf woon ik in het centrum van Zandvoort en heb een soort best practice toegepast in mijn eigen woning. Zo kan ik zelfs op afstand zien wanneer de waterstand in mijn kelder te hoog is en wie er voor de deur staat. Tja, ik zie veel, maar deel natuurlijk niet alles. Wel met mijn klanten, want die hebben recht op rust die ik ze bied.’

Ferrum Beveiligingen

Gasthuisstraat 11, Zandvoort

T 085 050 80 44

E info@ferrumbeveiligingen.nl www.ferrumbeveiligingen.nl

LEVEN! 83 FOTOGRAFIE HÉLÈNE WIESENHAAN

PROJECT DE ZANDERIJ, HAARLEM

VANAF€750.000,V.O.N. BINNENKORT INDEVERKOOP VANAF€675.000,WWW.DMCMAKELAARS.NL | T 023 - 541 00 41 VERKOOP | AANKOOP | TAXATIES | (VER)HUUR | BEHEER BEDRIJFSONROERENDGOED | NIEUWBOUW
DMC OVERVEEN Bloemendaalseweg 245 DMC HAARLEM Kleverparkweg 24 DMC AMSTERDAM Vijzelstraat 68-78
PROJECT FLORA EN ELDORA, HILLEGOM

KIES JIJ? WELKE WEG

Volop inspiratie

Met de impressionistische inspiratie van klassiekers als Monet, maar ook van moderne schilders als Matthew Wong en David Hockney ging hij aan de slag. Ook het gedicht ‘The Road not Taken’, een gedicht van Robert Frost wat veel voor de kunstenaar betekent, belandde op het witte linnen. Hoewel de onderwerpen anders zijn, is Peters stijl in deze nieuwe schilderijen onmiskenbaar intact gebleven. Kleurrijk, fris en licht vervreemdend. In zijn werken kun je als het ware verdwalen en je volop verwonderen. Ze zijn in ieder geval enorm inspirerend!

Ook een Mulder aan de muur?

Geraakt door één van Peters nieuwe werken? Benieuwd naar zijn stadsgezichten of op zoek naar een artistieke invulling van je eigen wensen? Kom vooral langs in zijn atelier om de nieuwe werken te zien en te voelen en inspiratie op te doen!

Het leven is wat je gebeurt, terwijl je andere plannen maakt. Of deze uitspraak nou van Allen Saunders is of van John Lennon, zoals iedereen denkt, hij is wel gewoon waar. Ook voor een kunstenaar als Peter Mulder, bekend van zijn kleurrijke stadsgezichten. Al een tijdje speelden er gedachten voor andere schilderijen door zijn hoofd. Hij zocht en vond nieuwe onderwerpen voor zijn werk.

www.myhappypaintings.nl • info@myhappypaintings.nl • telefoon: 06-51436836
LEVEN! 85

Zoektocht

naar meeste meters

voor minste geld

De zoektocht voor Taco van der Starre en Renée Raaijmakers was eigenlijk erg simpel, zoveel mogelijk meters voor een zo laag mogelijke prijs. Natuurlijk zijn er dan nog wel meer wensen, maar met Copaan konden ze makkelijk aangeven welke prioriteiten ze hadden. Nu zijn ze blij met wat ze hebben gevonden, althans, straks. DEZE

Werk aan de winkel

Taco en Renée wonen aan de Burgwal en wilden graag in Haarlem blijven wonen. Met al twee kinderen in het gezin en een zwangere Renée, moet de stap naar een grotere woning wel worden gezet. Taco: ‘Ja, meer ruimte was echt een eis, maar tegelijkertijd wilden we ook weer niet te ver uit het centrum, een plek dichtbij uitvalswegen en een opknappertje was geen probleem. Nou, dat is gelukt, in ons nieuwe huis moet echt alles worden aangepakt. Gelukkig hadden we al een team klaarstaan en konden we vrijwel meteen aan de slag. Natuurlijk kom je dan tijdens de verbouwing weer van alles tegen en loop je tegen onvoorziene uitdagingen aan, maar we laten ons niet gek maken. Straks wonen we hier aan de rand van het Rozenprieel, in een huis dat vrijwel aan al onze wensen voldoet en helemaal naar onze eigen smaak is verbouwd. We kijken daar nu al naar uit.’

Vertrouwen in een goeie afloop

Taco:
“Een plek dichtbij uitvalswegen en een opknappertje was geen probleem”

Tijdens het zoeken naar de nieuwe woning hebben Taco en Renée altijd vertrouwen gehouden in een goeie afloop. Samen met het team van Michiel van Maanen Makelaardij en het online zoekplatform Copaan konden ze snel hun slag slaan. ‘Juist omdat veel potentiële kopers afhaken bij een bouwval konden wij mooi toeslaan bij deze ruime woning. Het is moeilijk om een goeie aannemer te vinden en materialen zijn erg kostbaar. Wij hadden dat in feite al goed voorbereid en in onze zoektocht meegenomen. Omdat we erg veel verduurzamen aan de oude woning kunnen we ook weer subsidies aanvragen en komt het huis sneller naar je toe. Toen Michiel van Maanen Makelaardij en het online platform ook nog eens ons oude huis snel en goed wist te verkopen, hadden we helemaal een rotsvast vertrouwen in een fijn eindresultaat, al moet je daar in deze fase nog wel een beetje je fantasie de vrije loop laten’, aldus Taco.

WORDT AANGEBODEN DOOR DE VOLGENDE AANGESLOTEN MAKELAARS:
ADVERTENTIE
LEVEN! 86
LEVEN! 87 FOTOGRAFIE HÉLÈNE WIESENHAAN
Spruitenbosstraat 19 | Haarlem www.berkenrode.nl | T 023 532 72 20

Sjors ten Hacken:

“VERKOOPSTYLING KAN ECHT HET VERSCHIL MAKEN IN DE VERKOOP VAN EEN WONING. NA MEERDERE WONINGEN GESTYLED TE HEBBEN VOOR DE VERKOOP, KUNNEN WE HIER NIET MEER OMHEEN”

KLEIN DETAIL, GROOT VERSCHIL

Je huis verkopen doe je niet al te vaak. Dus als je het doet, doe je het goed. Iedere verkoper wil onderaan de streep toch een maximale opbrengst. WBos

Makelaars weet tot in detail hoe dat gerealiseerd moet worden en benadert iedere opdracht als een unieke kans om te excelleren in dat proces.

Totaalplaatje

Sjors ten Hacken van WBos Makelaars legt uit dat hij altijd naar het totaalplaatje kijkt en waar de kansen liggen om waarde toe te voegen: ‘Bij iedere project dat wij in onze portefeuille krijgen, leggen we alles op tafel. Hoeveel haast is er met de verkoop, wat is de ligging, is het een courant huis, wat is de staat van onderhoud en vooral, wat zal het gevoel zijn van geïnteresseerden? En juist op dat laatste gebied hebben we de afgelopen tijd geïnvesteerd. Want een kleine investering in het verkoopklaar maken van de woning, kan echt het verschil maken. De donkerbruine banken van de huidige bewoners zorgen voor een donkere hoek en een versleten tapijt geeft het gevoel dat er wel eens meer achterstallig onderhoud in de woning kan zijn. Door de juiste verkoopstyling toe te passen gaan we een stap verder. We kijken naar de verbeterpunten en wie de doelgroep is. Alles om ervoor te zorgen dat de woning een geweldige indruk achter laat bij de potentiële kopers.’

Styling doet wonderen

Voor de styling werkt WBos Makelaars samen met TwinStyling. Sjors: ‘We vinden het prettig als een samenwerking soepel verloopt. Met Mieke van TwinStyling weten we dat we aan het goede adres zijn. Mieke en haar team kunnen stylen naar de smaak van de potentiële kopers. Ieder pand is uniek en wij zijn op zoek naar die kleine details die relatief makkelijk zijn door te voeren, maar een groot verschil maken. Dan doet styling wonderen en kunnen we onze klanten versteld doen staan van wat er mogelijk is.’

Gratis verkoopstylingadvies!

WBos Makelaars heeft samen met TwinStyling een waanzinnige actie. Ga jij jouw huis verkopen bij WBos Makelaars dan krijg je gratis stylingadvies. Mieke van Twinstyling komt langs en stelt een persoonlijk adviesrapport op maat voor je op. De actie loopt van 3 juni tot 9 september 2024.

Regio Haarlem

Zandvoortselaan 55-57

Heemstede

T 023 529 00 80

www.wbosmakelaars.nl

Regio Haarlemmermeer

St. Anthoniusstraat 1E

Nieuw-Vennep

T 0252 250 651

Actief in regio Haarlem, Haarlemmermeer en Amsterdam

VOOR NA LEVEN! 89

HET HUIS VAN DE

toekomst

Het is ongeveer 35 jaar geleden, dat mijn ouders me meenamen naar het Huis van de Toekomst, een concept van uitvinder en futuroloog Chriet Titulaer die daar zo’n 250 moderne toepassingen van slimme technologie introduceerde.

De woning was onder andere voorzien van een centraal stofzuiger systeem, centraal beveiligingssysteem, zonnecellen en veel functies konden door middel van stembesturing bediend worden, zelfs op afstand.

LEVEN! 90
Mark Staats, voorzitter NVM Afdeling Haarlem

Over veel van die noviteiten werd lacherig gedaan en als onrealistisch gezien. Dat kan toch niet echt? Maar tegenwoordig beeldbellen kinderen enkel nog en bedienen we vanuit de auto, onderweg naar huis de temperatuur, verlichting en oven zodat we in een warm, gezellig verlicht huis thuiskomen waar je de ovenschotel direct in de al voorverwarmde oven kunt schuiven. En dit is pas het begin….

Zonnepanelen liggen intussen al op de daken van 2,6 miljoen woningen, wat neerkomt op ongeveer 32 procent van de Nederlandse huizen, waarmee Nederland koploper is in Europa. Saillant is wel dat slechts 30 tot 40 procent van de opgewekte stroom door de huishoudens gebruikt wordt, de rest wordt teruggeleverd. Door bewuster gebruik te maken van elektrische apparaten, zoals een vaatwasser of wasmachine overdag, wanneer de zon schijnt, valt hier meer voordeel te behalen, dus die geef ik mee als tip.

Technologie in huis gaat ook steeds verder. Via het Internet of Things werken apparaten samen. Deze apparaten zijn veelal uitgerust met sensoren en zijn te programmeren, waardoor bijvoorbeeld de thermostaat of radiatoren aanwezigheid detecteren en de verwarming automatisch aan- en uitgaat, wat natuurlijk weer gunstig is voor het verbruik. Ook toepassingen van medische aard zijn in ontwikkeling. Een toilet dat direct de urine analyseert en bij onregelmatigheden de huisarts informeert bestaat al. De vraag is of dit op grote schaal toegepast zal worden, maar de enorm overtroffen verwachtingen over het gebruik van de mobiele telefoon dertig jaar geleden, hebben ook de hele wereld versteld doen staan en nu kunnen we niet meer zonder.

In de aankomende jaren zal duurzaamheid een steeds prominentere rol gaan spelen. De materiaalinnovatie maakt grote ontwikkelingen door. Grappig genoeg kan hout, hoe ‘ouderwets’ dat ook klinkt, hierin een cruciale rol gaan spelen, vanwege het gewicht en duurzaamheid ten opzichte van beton, terwijl het ook CO2 opslaat. Woningen met houten constructies verminderen de CO2-uitstoot tot wel 90 procent. Verder zullen we andere natuurlijke materialen, waaronder bamboe, sterk én licht, en goed isolerende schapenwol vaker tegen gaan komen. Terug naar de natuur kunnen we wel stellen.

De huizen van de toekomst zullen zelfvoorzienend zijn, wat betreft energie. Zonnepanelen, een zonneboiler, opslag van duurzaam gewonnen energie en een warmtepomp zijn slechts enkele voorbeelden van energieopwekking en gebruik. De warmtepomp kan zelfs worden gebruikt als koeling en dat is met de stijgende temperaturen op zomerse dagen een bijzonder prettige functie. Het grootste deel van het water dat we in en om huis gebruiken zal worden gerecycled. Er zijn nu al speciale douchesystemen die water direct filteren en verwarmen. Terug naar het nu. Verduurzaming is om veel redenen nu al interessant, merk ik dagelijks als NVM-makelaar. Een huis met een hoog energielabel is gemiddeld meer waard dan een huis met een lager energielabel. Bijvoorbeeld, een huis met energielabel A+ of hoger heeft een gemiddelde waarde van € 3.850 per vierkante meter, terwijl een huis met energielabel G een gemiddelde waarde van € 3.240 per vierkante meter heeft. Bij de gemiddelde oppervlakte van een Nederlandse woning, 113m2, komt het neer op een waardeverschil van maar liefst € 84.000.

‘ IN DE AANKOMENDE JAREN ZAL DUURZAAMHEID EEN STEEDS PROMINENTERE ROL GAAN SPELEN’

Gemiddeld wordt er vaker boven de vraagprijs geboden op huizen met groene energielabels dan op huizen met minder groene labels. Bijvoorbeeld, bij woningen met een label B wordt bij 60% van alle verkopen meer betaald dan de vraagprijs. Voor woningen met label E, F of G ligt dit percentage onder de vijftig procent, maar zelfs bij label G wordt nog bij 4 op de 10 transacties meer betaald dan de vraagprijs. Daarnaast is er ook een verschil te zien in de verkooptijd tussen de labelklassen. Het verkopen van huizen met een label A tot C duurt gemiddeld ongeveer vier weken. Maar wanneer een woning een minder groen label heeft, zoals E, F of G, kan de verkooptijd oplopen van 1 tot wel 3 weken langer.

Huizen die energiezuinig zijn en een groen label hebben, zijn aanzienlijk meer in waarde gestegen dan huizen die minder energiezuinig zijn. Huizen met een energielabel vanaf B en hoger zijn nu zelfs meer waard dan op het hoogtepunt van de markt in april 2022. Huizen met labels hoger dan A zijn met meer dan 2,5% gestegen. Aan de andere kant blijven huizen met een label D of lager achter, met bijna een 6% daling voor G-label huizen. Vergeleken met het begin van 2021 zijn huizen met een label A of hoger met 23% in waarde gestegen, terwijl huizen met label G slechts met 7% zijn gestegen. Duurzaam investeren is dan ook slim investeren.

Bij aan- of verkoop van een woning weten de makelaars van de NVM precies wat het best is. Hoeveel gaan we overbieden voor dat droomhuis, of welke verkooptactiek passen we toe, bij een huis met een minder groen label. De lokale NVM-makelaar is van alle markten thuis. Zeker weten.

LEVEN! 91

Kijk voor alle aanbiedingen op: goodnight.nl Hoge kortingen op alle showroommodellen van onze topmerken!*

Vanwege de verbouwing van onze showroom kunt u nu profiteren van hoge kortingen op onze topmerken zoals:

Goodnight Slaapkamers/Auping Studio Cruquius

Spaarneweg 18 | Woonboulevard Cruquius 023 529 39 84 | info@goodnight.nl DE GROOTSTE BEDDENSPECIAALZAAK

Slaapkamer outlet Box16

Spaarneweg 16C | Woonboulevard Cruquius 023 528 41 20 | info@box16.nl

REGIO -70% -60% -50% -40% -70% -60% -50% -40% -70%
VAN DE
*Vraag naar de voorwaarden in de winkel.

BUITENLEVEN

BINNEN DE RANDSTAD

In Lisse, midden in de randstad, wordt hard gewerkt aan een nieuw woonavontuur. Een nieuwe woonwijk wordt praktisch tussen de bollen gebouwd, maar ook op loopafstand van het gezellige centrum. Rust en reuring, dat is nog eens leven.

Blik op toekomst, knipoog naar verleden

Viersteeg, zoals het nieuwe woongebied gaat heten, heeft alles in zich om een begrip te worden. Een begrip met respect voor de omgeving, respect voor het historisch gebied, respect voor de natuur en respect voor de nieuwe bewoners. Tim Stolwijk, de architect, duidt het treffend: ‘Ons doel is om met elk ontwerp de kwaliteit van leven te verbeteren, terwijl we onze ecologische voetafdruk minimaliseren. We gebruiken herbruikbare materialen en hernieuwbare energiebronnen. Fijn maar ook verantwoord leven, daar draait het om. En dat met stijlelementen van de traditionele industrie en de kenmerken van de streek. Het wordt echt fraai’.

Voor elk wat wils

Het mooiste is misschien nog wel dat er veel verschillende woningen komen, dus iedereen heeft een kans. Starters, doorstromers en woningen voor ouderen, niemand wordt overgeslagen. Dat is ook wel zo eerlijk, want iedereen heeft toch recht op een mooi leven? De Viersteeg gaat een begrip worden, als een moderne weerslag van duurzame architectuur die aansluit bij de historische charme van Lisse. Snel in de rij.

JE WOONT IN HET HART VAN LISSE , JE LOOPT ZO EVEN NAAR HET HORECAPLEIN. LEEF!

Timpaan T 023 200 16 00 info@timpaan.nl www.timpaan.nl

LEVEN! 93

LANCERING LEVEN! 24 - LE GRAND CRU

PLACES TO BE
LEVEN! 94
LEVEN! 95 FOTOGRAFIE REMCO PRODUCTIONS
SOMS KAN EEN MAKELAAR VAN DE TOEKOMST BEST OUDERWETS ZIJN, ZIJN WE TROTS OP! Hertog Makelaars Haarlem B.V. | (lid NVM wonen en business) Tempeliersstraat 23, Haarlem | T 023-747 00 02 | info@hertogmakelaars.nl | www.hertogmakelaars.nl LEVEN! 96

LUSTRUM 5 JAAR STERRENHEUVEL

PLACES TO BE LEVEN! 97 FOTOGRAFIE ED GEELS

WIJNFESTIVAL CRICKET CLUB BLOEMENDAAL

PLACES TO BE
LEVEN! 98 FOTOGRAFIE REMCO PRODUCTIONS

VOOR EXCLUSIEF WONEN

AMSTERDAM | AMSTELVEEN | AERDENHOUT | HAARLEM | HEEMSTEDE

Als woningverkoper of woningkoper wilt u alleen het allerbeste. Dat betekent een makelaarskantoor dat beschikt over vakkennis, voldoende marketingmiddelen, een uitgebreid netwerk, integriteit, ruime ervaring en gedreven en professionele medewerkers. U bent op zoek naar een makelaar van Heule Makelaardij: sinds 1977 actief en onderscheidend op het gebied van exclusief onroerend goed.

Junior Boerman Jeel Heule Jerry Wijnen Maarten Govers Marc Heule Aimée van Kordelaar
VESTIGING HAARLEM | FREDERIKSPARK 1 | HAARLEM | T +31 023  737 04 68 | HAARLEMHEULEMAKELAARS.NL VESTIGING AMSTERDAM | DE LAIRESSESTRAAT 16 | AMSTERDAMZUID | T +31 0 20 676 66 33 | INFOHEULEMAKELAARS.NL KIJK OP HEULEMAKELAARS.NL VOOR ONS COMPLETE AANBOD

Wij zijn jarig en dat vieren we met jou en met feestelijke acties!

Kom naar onze winkel voor de nieuwe collectie en de beste deals!

Woonboulevard Cruquius

Openingstijden: Ma. t/m Vr.: 09.30 - 17.30 uur - Za.: 09.30 - 17.00 uur - Zo.: 12.00 - 17.00 uur

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.