Portfolio

Page 1

1
lemonnier 2017-2023
portfolio victor
2 inhoudstafel bachelor product en ergonomie inclusief ontwerpen structural design bachelorproef master IPO project stage KASK ontwerpen van interacties design workshop met inbegrip van stage masterproef ervaring personalia 3 4 6 8 10 12 14 14 16 19 22 26 28

bachelor

In dit hoofdstuk worden vier projecten uit de bachelor besproken. Deze projecten geven de groei binnenin de ontwerpopdrachten, tevens zijn het de belangrijkste ontwerpopdrachten. De projecten worden cronologisch weergegeven.

3

Voor het vak ergonomie hebben we een designstudie uitgewerkt over handvaten van tuingereedschap. Het werktuig waarop ik mij heb toegespitst is de grasschaar. Door prototypes van de handvaten te maken en erna de modellen te testen, krijg je een klare kijk over de ergonomie van de grasschaar.

Bij dit groepswerk moesten de werktuigen dezelfde look hebben. Wij hebben gekozen voor sterk materiaal en hoekige, stevige ontwerpen. Naast de design van het gereedschap, is er branding voor de 4 werktuigen getekend. Ons merk heet ‘Hortus’.

product en ergonomie

4
voorontwerpen (vormstudie)
2e jaar - 1e semester - 6 studiepunten
5
Voorontwerp (presentatietekening)
3D model (verificatie)

Presentatiebeeld (horloge)

inclusief ontwerpen

Het vak inclusief ontwerp houdt in dat er wordt ontworpen voor een inclusieve groep mensen. Na bepaalde voorstellen was het thema ‘mensen met een prothese die moeite hebben om een computer te besturen’. Na enkele brainstormsessies hebben we een horloge ontworpen waarin een projector zit verwerkt. Het was een futuristische aanpak die we moesten hanteren.

Het horloge is verbonden met de computer via bluetooth. Op het horloge verschijnen handige sneltoetsen die de persoon kan helpen bij het gebruik van de computer. De projector kan worden uitgeklapt waarna een toetsenbord op de tafel wordt geprojecteerd. Zo kan de gebruiker typen met zijn hand. Naast deze functie kan je de horloge verbinden met je bluetooth apparaat en films, video’s… afspelen. Deze media wordt geprojecteerd naar eender welk scherm je wilt. Het bovenste deel van het horloge is uitneembaar, wat het projecteren vergemakkelijkt. Daarnaast is er nog een functie om sloten te openen via het horloge.

6
3e jaar - 1e semester - 3 studiepunten
7 Presentatiebeeld
Presentatiebeeld (toetsenbord)
(projector)

structural design

3e jaar - 1e semester - 6 studiepunten

Deze ontwerpopdracht begint met een bestaande bachelorproef, waarbij het ontwerp wordt geanalyseerd en de ergonomische en technische problemen worden geïdentificeerd. Door middel van verschillende voorontwerpen, ideegeneraties en ontwerpen voor montage wordt het product herwerkt tot een nieuw ontwerp. Dit vak dient als voorbereiding op de eigen bachelorproef.

De bachelorproef omvat een kattenbak waarin de uitwerpselen van de kat worden gescheiden van het kattengrit. Catco is gemaakt van plastic en bestaat uit drie onderdelen. Door op de achterkant te drukken, kantelt het product naar achteren. Hierdoor worden de uitwerpselen tegengehouden en opgevangen in een container via een zeef. Het kattengrit wordt niet tegengehouden door de zeef. Wanneer de kattenbak weer wordt gekanteld, wordt het kattengrit opnieuw in de bak gestort. Ten slotte kan de container worden geleegd en weer teruggeplaatst in de kattenbak.

8
Presentatiebeeld CatCo

SOLIDWORKS Educational Product. For Instructional Use Only.

9 759,77 340,00 R75,00 465,09 162,00 135,38 A A 250,00 20,00 B SECTION A-A R16,00 DETAIL B SCALE 1 : 2 Wanddikte is 3,2 mm, tenzij anders vermeld D C 1 2 3 4 B A 3 2 1 5 C D 4 6 7 8 A B 1 1 xx Oppervlaktebehandeling: 1:10 kg Binnenschelp Binnenschelp Universiteit Antwerpen Ontwerpwetenschappen Ambtmanstraat 1 2000 Antwerpen xx Schaal: Massa: Blad: Materiaal: Benaming: Tekeningnummer: Algemene tolerantie DIN ISO .... Filenaam: Naam: Get.: Gecon. Datum: Rev. Datum Omschrijving A3 01 / PP Oppervlakteruwheid vlg. DIN ISO 1312 02/11/2020 XX.XX.XX 8 7 6 5 F E E F VL XX.XX.XX
Voorontwerpen Technische tekening binnenschelp
10 bachelorproef 3e jaar - 2e semester - 12 studiepunten

Het concept bestaat uit een high end bar met verschillende karakteristieken die thuis hoort op een dakterras. Door het mooie design, wordt de bar het centrum van het dakterras. De gebruiker ontspant graag met vrienden, familie, collega’s,… en drinkt samen met hen een glaasje. Alles wat hiervoor nodig is, omvat de bar en maakt op die manier de ervaring rijker. Het product is inklapbaar om de bar makkelijk en handig op het dakterras te brengen, via de trap of lift. Het opstellen ervan kost weinig tijd en omvatten makkelijke handelingen.

De weersomstandigheden op een dakterras zijn cruciaal voor de producten erop. Wind en regen zullen de bar niet aantasten. Dit wordt bereikt door de vorm en materiaalkeuze. Alle materialen zijn corrosie- en waterbestendig en vragen weinig onderhoud. Daarnaast is het product omgeven van een hoes wanneer het aangekocht wordt. Wanneer de bar niet gebruikt wordt, kan de hoes voor bescherming van het werkblad en toog dienen. Drank wordt koel gehouden wanneer het in de volle zon staat, gecombineerd met een ijsblokreservoir. De bar is een aanbod voor particulieren en verhuurbedrijven. De klant kan kiezen tussen verschillende kleuren om de bar te personaliseren. De snijplank die in het werkblad past, is uitneembaar. Dit is om de handelingen van de gebruiker te vergemakkelijken.

11

master

In dit hoofdstuk worden vijf projecten uit de master besproken. Daarbij werd twee maal een stageperiode uitgevoerd. Doorheen twee jaar masteropleiding zijn dit de projecten met de meeste studiepunten. De projecten worden cronologisch weergegeven.

IPO project

1e jaar - 1e semester - 12 studiepunten

12
Presentatiebeeld Chizle

De opdracht omvat het ontwerpen van een productservice systeem dat zich richt op het studentenleven en de problemen die daarmee gepaard gaan. Verschillende methoden worden gebruikt om deze problemen te identificeren en een specifieke focus vast te stellen. Ons product-service systeem heeft als doel studenten te motiveren en te inspireren om hun vrije tijd op een zinvolle manier door te brengen. Dit wordt bereikt door studenten de mogelijkheid te bieden om nieuwe mensen te ontmoeten, de buurt te verkennen of lokale bars en restaurants te ontdekken. Nadat de student bijvoorbeeld een uur vrije tijd heeft opgegeven, worden activiteiten voorgesteld die binnen dat uur kunnen worden ondernomen.

Binnen het groepswerk van vier, heb ik het product ontworpen. Dit product fungeert als een verbinding met verschillende plaatsen of mensen, en biedt de mogelijkheid om de voortgang in de app te volgen. Het toont ook de resterende tijd voor de student. Tijdens het groepswerk hebben we verschillende methoden besproken en heb ik visualisaties gemaakt voor het einddossier. Hierbij hebben we op een luchtige manier gewerkt om de service er aantrekkelijk uit te laten zien.

13 Visualisatie
en focus
bevindingen

stage KASK

De stageactiviteit bestond uit twee onderzoeksprojecten waaraan Nicolas, mijn co-stagiair, en ik werkten. De projecten zijn ‘Soft connection lab’ en ‘Japanse vouw- en montagetechnieken’, wordt verder uitgelegd. Op voorhand werd een weekplanning meegegeven door de stagementor, Dirk Van Gogh. Dinsdag en donderdag stond ‘Soft connection lab’ gepland, op de andere dagen ‘Japanse vouw- en montagetechnieken’. Ons werd meegegeven dat we flexibel met die planning moesten omspringen. Ook moesten we zelf inschatten hoelang en waar we werkten, vanuit het onderzoekslokaal, thuis, het FAB-lab,… De focus lag meer op het resultaat dan de tijd.

Voor beide onderzoeksprojecten werd een deadline gegeven. Voor het eerste onderzoeksproject ‘Soft connection lab’ was dat 28 april. Dan heeft het team een performance, genaamd ‘Braid to connect’, uitgevoerd in het Industriemuseum voor het Design Fest Gent. Het designfestival liep van 22 april tot en met 1 mei. In Gent waren installaties, workshops en lezingen te bezoeken op allerlei locaties. De tweede deadline voor het project ‘Japanse vouw- en montagetechnieken’ was 19 mei. Dan werden de belangrijkste aspecten van het onderzoek tentoongesteld in de zwarte zaal van het KASK. Door die deadlines was de tijd vooral eerst bestemd aan het eerste project. Wanneer die deadline wegviel konden we volledig focussen op het tweede project.

14
1e jaar - 2e semester - 15 studiepunten Constructie Soft connection lab

Eindresultaat ‘braid to connect’

Expositie japanse vouw- en montagetechnieken

15
Constructie Soft connection lab

ontwerpen van interacties

1e jaar - 2e semester - 6 studiepunten

In deze onderwijsmodule, 'design for interaction', kregen de studenten de opdracht om een installatie te ontwerpen met een uitgebreide en rijke interactie. Allereerst moet het product een of meerdere mechanische bewegingen hebben die door de gebruiker kunnen worden uitgevoerd. De beweging wordt aangestuurd door een Arduinokit waarmee een servo, LED-ring of LED-strip kan worden geprogrammeerd. De beweging moet drie dimensioneel plaats vinden. Bijkomend moet de beweging begeleidt worden met visualisaties om de interactie te bevorderen.

16
3D-print Rise

Uit het groepswerk met drie personen is het product "Rise" ontstaan. Rise is een koffiemachine die speciaal is ontworpen voor ouderen die op vaste tijdstippen van de dag koffie willen drinken. De gebruiker stelt van tevoren het gewenste tijdstip in waarop de koffie klaar moet zijn. Vervolgens komt het volledige product uit de ondergrond tevoorschijn. Het water wordt gekookt en verandert in koffie, waarbij het bovenste gedeelte van het product omhoog komt. Het kopje wordt onderaan geplaatst en de gebruiker drukt het omhoog gekomen bovenste gedeelte weer omlaag. Op die manier wordt de koffie in het kopje geschonken. Deze bewegingen werden ondersteund door visualisaties die van bovenaf werden geprojecteerd. Ik was verantwoordelijk voor dit onderdeel en heb het gemaakt met behulp van Adobe After Effects.

17 Scenario Rise 1 4 2 5 3 6

Schetsen ideegeneratie

18

design workshop met inbegrip van stage

Presentatiebeeld

2e jaar - 1e semester - 6 studiepunten

De stageactiviteit bestaat uit twee interieurprojecten voor dezelfde klant. De woning die wordt verbouwd, krijgt een nieuwe achterbouw in hout. Op die manier wordt meer licht binnenin het huis gecreëerd en heeft de klant meer zicht naar de tuin toe. De functie van de achterbouw is de eetruimte en living. De achterbouw is opgebouwd uit hout, specifieker eik. Om de living en de ruimte één geheel te maken, wordt een zetel/ bank voorgesteld in hetzelfde materiaal en speciaal ontworpen voor de ruimte. Hoe dat esthetisch en technisch uitgewerkt werd, was de eerste activiteit voor de stage.

Naast de zetel/bank wordt een trap ontworpen voor de klant. De bestaande trap van het gelijksvloer naar de eerste verdieping wordt behouden. Onder deze trap gaat eronder een trap naar de kelder. Doordat dit een gigantische koudebrug naar het eerste verdiep is, wordt de trap gesloten. In het authentieke huis is er een deur naar de kelder met troebel glas ernaast. Doordat de trap uitkomt in de keuken, wordt gekozen om naast de deur naar de kelder toe, de koelkast te zetten. Op het gelijksvloer komt een wc, dit wordt in hetzelfde vlak als dat van de trap. Dit vlak moet een geheel worden in de ruimte en moet voldoen aan de benodigde eisen, wat leidt tot de tweede stageactiviteit.

19
trappenhal

Langse snede achterbouw met aanzicht zetel

Doorsnede klink wc (detail)

20

Realisatie trap (zicht op wc)

Realisatie trap (zicht op trap)

21

masterproef

Deze masterproef presenteert FLAM, een innovatieve barbecuemodule die wordt geïntegreerd in een terrasoverkapping met de focus op beleving en comfort. Het product biedt handige opbergmogelijkheden en verbetert het comfort met betrekking tot het gebruik van kolen. Daarnaast wordt het mogelijk gemaakt voor de kok om dichtbij het gezelschap te staan. Na het grillen kan de module dienen als open haard om de avondbeleving te versterken en een perfecte sfeer te creëren. Met aandacht voor detail en functionaliteit is FLAM een unieke toevoeging aan de terrasoverkapping, waardoor gebruikers kunnen genieten van heerlijke maaltijden en warme, gezellige momenten.

22
2e jaar - 15+24 studiepunten Visualisatie FLAM

Beleving

Met jouw FLAM barbecue geniet je van onvergetelijke zomeravonden. Draai de module, ontsteek de kolen en grill heerlijk voedsel terwijl de vlammen en rook de sfeer versterken. Na het diner transformeert de barbecue in een gezellig kampvuur, waar gasten zich rond verzamelen. Ervaar met FLAM niet alleen een culinaire reis, maar ook warmte, gezelligheid en gedeelde momenten.

Integratie terrasoverkapping

De FLAM barbecue biedt een naadloze integratie met de terrasoverkapping. Niet alleen is de barbecue een waardevolle toevoeging aan de overkapping, maar de kolom dient ook als een geïntegreerde rookafvoer voor de barbecue. De FLAM barbecue en terrasoverkapping vormen samen een perfecte combinatie die zorgt voor een harmonieuze en praktische buitenervaring.

Organisatie

De FLAM barbecue biedt een handige opbergruimte voor de kolen en de barbecue-accessoires, waardoor alles georganiseerd en binnen handbereik is tijdens het grillen. Bovendien kan de barbecue eenvoudig worden opgeborgen door het weer in te vouwen, waardoor hij compact en ruimtebesparend is wanneer hij niet in gebruik is. Zo blijft alles netjes geordend en klaar voor het volgende barbecueavontuur.

Sociale ervaring

Dankzij het slimme ontwerp van de FLAM barbecue kan degene die aan het grillen is volop deelnemen aan de sociale interactie. Door de efficiënte rookafvoer wordt voorkomen dat er rook onder de overkapping verspreid wordt, waardoor de barbecue dichter bij de gasten geplaatst kan worden. Hierdoor kan de gastheer of -vrouw genieten van het gezelschap en tegelijkertijd zorgen voor heerlijk gegrild eten, zonder gehinderd te worden door rookoverlast.

Comfort omtrent kolengebruik

Met de FLAM barbecue wordt het gebruik van kolen comfortabel. Dankzij het handige kolenreservoir kan de gebruiker de kolen gemakkelijk en zonder vieze handen toevoegen. De ingebouwde elektrische weerstand zorgt voor een moeiteloze ontsteking van de kolen, zonder dat de handen in aanraking hoeven te komen met de kolen. Na gebruik worden de asresten netjes opgevangen in de aslade, waardoor het opruimen van de barbecue schoon en eenvoudig is. Met de FLAM barbecue geniet je van het comfort van koken met kolen, zonder gedoe en vuile handen.

Multifunctionaliteit

Met FLAM heb je een veelzijdige barbecue die meer biedt dan alleen grillen. Van het ontsteken van de kolen tot het grillen van voedsel, het bakken op een plancha en het creëren van een warm kampvuur. Dit product biedt een scala aan functionaliteiten. De module kan worden aangepast aan de voorkeuren van de klant en kan worden opgeborgen om meer ruimte te verschaffen in de terrasoverkapping.

23
24
Visualisatie FLAM (open haard) Visualisatie FLAM (barbecueën) Visualisatie FLAM (gesloten) Visualisatie FLAM (open)
25
Visualisatie FLAM (open haard) Visualisatie FLAM (werkblad en kookplaats)

ervaring

Still architectuur

2020-2022

Freelance werkte ik bij Still architectuur. Daar tekende ik de bestaande toestand van woningen. Eerst wordt het huis opgemeten, daarna wordt het uitgetekend. Hierdoor heb ik leren werken met autocad. Alsook verzorgde ik de presentatie pdf’s van materiaal en licht en schaduw. Op die manier kreeg de klant een aantrekkelijker beeld van het voorontwerp.

Presentatiebeeld (aanzicht)

Presentatiebeeld (achtergevel)

26

Sofie is een kunstenares die artistiek interieur en buitenobjecten ontwerpt. Daarbij heb ik geholpen om presentatiebeelden en technische tekeningen te maken. Daarnaast hielp ik haar bij de industrialisering van haar product door gepaste maten toe te voegen, 3D model en technische tekeningen te vervaardigen.

27
Sofie Neirynck Presentatiebeeld Bank 003 Presentatiebeeld Bank 003 2020-2021
28 . Ieperstraat 44, 8930 Menen . victor.lemonnier@hotmail.com . 0479/11.95.40 . °06/04/1999 . Rijbewijs B personalia

talenkennis

. Nederlands moedertaal

. Engels goede kennis

. Frans basiskennis

sociale vaardigheden

. samenwerken met anderen

. luisteren naar anderen

. empatisch

digitale vaardigheden

. Solidworks goede kennis

. Autocad goede kennis

. Photoshop goede kennis

. Illustrator basiskennis

. Word goede kennis

. Outlook office goede kennis

opleiding

. Economie-wiskunde

ASO Sint-Aloysiuscollege, Menen

. Academische bachelor Productontwikkeling

Universiteit Antwerpen

. Master Productontwikkeling

Universiteit Antwerpen

interesses

. jeugdvoetbal

KSC Menen

. gitarist

Chevalski

2011-2017

2017-2021

2021-2023

2004-2015

2022-heden

29
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.