PÅ HYTTA - vårutgave 2019

Page 1

ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

www.paahytta.no

NR 1 – VÅR 2019

Velkomme n

HYTTEMES på Hellerud 25. - 28. a

FOTO: LEIF MAGNE FLEMMEN

TA TUREN INNOM HEDDA-TUNET UNDER HYTTEMESSEN OG BLI BEDRE KJENT MED HEDVIG OG HEDDA

SEN

sletta

pril 2019

Produktreg iste side 28-2 r 9

GAMMELT «HØYFJELLSHOTELL» BLE HYTTE FOR SEKS FAMILIER

til


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

Subaru XV Hybrid Nå er kompakt SUV-en Subaru XV her som hybrid, og den kommer selvfølgelig med permanent symmetrisk firehjulstrekk og testvinnende Eyesight førerassistansesystem som standard. Med over en million solgte biler i fjor er Subaru verdens mest valgte merke med 4x4!

BESTILL NÅ!

RENTEKAMPANJE 1,95 *

*Eksempel lån: Rente 1,95 % nom./4,21 % eff. 35 % egenkapital, lånebeløp kr 150 000,- o/5 år, etableringsgebyr og rentekostnad kr 15 927,-, totalkostnad kr 165 927,-. Renten er subsidiert i tre år for deretter å bli justert til gjeldende markedsrente. Forbruk: 0,52 l/mil, CO2 150 g/km.

*Eksempel lån: Rente 1,95% nom/4,21% eff. 35% egenkapital, lånebeløp kr 150 000,– o/5 år, etableringsgebyr kr. 15 927,- , totalkostnad kr 165 927,- Renten er subsidiert i 3 år for deretter å bli justert til gjeldende markedsrente. Forbruk: 0,52 l/mil, CO2 150 g/km

bnh.no

V å r 2 0 1 9 – P Å H Y T TA – 2


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

OSLO 13.-18. MAI: Kom og prøvekjør nye Subaru Forester Hybrid

Nyhet! Subaru Forester Hybrid Nå er familie-SUVen Subaru Forester her som hybrid, og den kommer selvfølgelig med permanent symmetrisk firehjulstrekk og testvinnende Eyesight førerassistansesystem som standard. Med over en million solgte biler i fjor er Subaru verdens mest valgte merke med 4x4!

BESTILL NÅ!

RENTEKAMPANJE 1,95 * *Eksempel lån: Rente 1,95 % nom./4,21 % eff. 35 % egenkapital, lånebeløp kr 150 000,- o/5 år, etableringsgebyr og rentekostnad kr 15 927,-, totalkostnad kr 165 927,-. Renten er subsidiert i tre år for deretter å bli justert til gjeldende markedsrente. Forbruk: 0,69 l/mil, CO2 156 g/km.

ASKER OG BÆRUM Olav Ingstads vei 14, Rud Tel: 67 15 40 00

FOLLO Haugenveien 3, Ski Tel: 64 00 23 70

OSLO Haraldrudveien 9, Oslo Tel: 23 24 41 00

ROMERIKE *Eksempel lån: Rente 1,95% nom/4,21% eff. 35% egenkapital, lånebeløp kr 150 000,– o/5 år, etableringsgebyr kr. 15 927,- , totalkostnad kr 165 927,- Renten er subsidiert i 3 år for deretter å Depotgata 12, Lillestrøm bli justert til gjeldende markedsrente. Forbruk: 0,69 l/mil, CO2 156 g/km Tel: 63 80 44 00

V å r 2 0 1 9 – P Å H Y T TA – 3


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

INNHOLD

paahytta.no VÅR 2019

NÅR ER HYTTA FOR NÆR HJEMMET?

20

14

HER SER DU VILLDYRENE I ØYNENE

STOR HYTTEDRØM PÅ LITEN PLASS

6 10 11

34

Kameratene slo seg sammen og kjøpte helt «høyfjellshotell» Storfangst i overvåkningskameraet – tyver rett i fella Aktiviteter og underholdning for store og små på messen

28 41 44

Familiehytta – stedet for harmoni og spetakkel

UNIK MEDIA AS, Thor Dahls gate 1 - 3, 3210 Sandefjord post@paahytta.no – mobil 91 74 90 55.

Tid for tur og litteratur – boktips for påskelesing

UTGIVER: Unik Media AS

Her finner du de smarte interiørtipsene for hytta

OPPLAG: 180.000

PROSJEKTLEDER: Leif Magne Flemmen TEKSTFORFATTERE: Leif Magne Flemmen og Marte Østmoe. TRYKK: Schibsted Trykk AS

&vær

i hytt MØT NORSK LUFTAMBULANSE PÅ HYTTEMESSEN

– For meg var «Hjelp 113»-appen livreddende Dagen startet perfekt i fjellet. Men den kunne fort utviklet seg til et mareritt. Takket være god hjelp, kunnskapsrike venner og den livreddende «Hjelp 113»-appen, slapp Mats unna en alvorlig skiulykke uten store skader. Appen eventyreren Mats Grimseth forteller om er gratis-appen «Hjelp 113» som Stiftelsen Norsk Luftambulanse har utviklet. Den forteller nødetatene akkurat hvor man befinner seg i en akuttsituasjon. – Det var en helt fantastisk dag i fjellet. Jeg tror nok fortsatt at det er den flotteste dagen jeg har opplevd. Mats valgte en annen rute fra toppen av Skårasalen på Sunnmøre enn vennene gjorde. Da han hadde fått opp farten, falt han stygt stygt og slo hodet rett i isen. Etter først å ha blitt slått ut, kom han til seg selv og fikk kontakt med kompisen som hadde kjørt foran. De skjønte begge at her trengtes umiddelbar hjelp. De ringte nødnummeret og fikk spørsmål om hvor de var. Det visste de ikke.

NORSK LUFTAMBULANSE • Stiftelsen Norsk Luftambulanse er en av Norges største ideelle organisasjoner med rundt 300 000 givere og over 3000 støttebedrifter. • Målet er å utvikle luftambulansetjenesten gjennom forskning, utvikling og undervisning til beste for de akutt syke og hardt skadde pasientene. • Datterselskapet Norsk Luftambulanse AS flyr helikopter på alle landets 12 baser for legehelikopter på kontrakt med staten. Driften av luftambulanse i Norge er offentlig finansiert.

– Da kom jeg på at jeg hadde lastet ned «Hjelp 113»-appen, forteller Mats. Kompisen hadde dekning på mobilen, og fikk lest koordinatene fra appen til AMK-operatøren, som umiddelbart sendte helikopter for å hente han. – De var der på rundt 20 minutter. Det gikk utrolig raskt, og det at de visste nøyaktig hvor vi var, sparte mye tid, forteller Mats. Legen fortalte til TV2 etterpå at dette var en tidskritisk hendelse - en potensielt alvorlig skade. Å få korrekt posisjon umiddelbart var viktig, fortalte lege Espen Rørvik til TV 2. «Hjelp 113»-appen er lastet ned av over 1,2 mill ganger, og den nylige oppdateringen gjør det nå mulig å kontakte politiet direkte. I tillegg er det lagt inn en oversikt over tilgjengelige hjertestartere i nærheten av der du er. Appen er gratis, og har du ikke lastet den ned, bør du gjøre det nå.

V å r 2 0 1 9 – P Å H Y T TA – 4


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

Moderne og miljøvennlige toalettløsninger til hytte og fritid

Vi ses på

HYTTEMESSEN

MESSETILBUD

Hellerudsletta, Oslo 25.-28. april

Modeller for strøm eller gass

Ingen frostsikring

Krever lite plass

Kun aske som sluttprodukt

Barnesikkert

Enkel installasjon

Høy kapasitet. 4 personer i timen, 10-12 personer i døgnet

Trenger ikke vann eller avløpstilkoblinger

For hus, hytte, bobil og campingvogn

Lær mer om Cinderella på www.cinderellaeco.com

V å r 2 0 1 9 – P Å H Y T TA – 5


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

Toppturkameratene klinket til og kjøpte et gammelt

«HØYFJELLSHOTELL» Venneflokken hadde i flere år leid hytte på åremål. En dag ser de at den gamle turisthytta Storeskar like i nærheten er til salgs. Full tenning i gruppa. Åtte av dem klinket til. På en fredag ettermiddag i 2005 gikk budet inn. De hadde ikke vært innom døra en gang. – Det manglet ikke på advarsler mot å lage sameie, forteller Sverre Engelstad. For tiden er det han som er oppmann for det etter hvert tallrike fellesskapet. Siden de tok turisthytta i bruk er alle nå blitt familisert. Med små og store teller de 28 personer. Det er rom og senger til samtlige.

SKAFFET SEG ADVOKAT Kameratene fra Kongsberg var klar over at et sameie ville kunne by på utfordringer.

– Men hvem vet, kanskje fortsetter vi og lager en ny avtale, legger han til uten å bli motsagt av de øvrige hytteeierne som er til stede denne helgen.

– Vi skaffet oss en advokat som visste hvordan et slikt eierskap best kunne reguleres. Sameiekontrakten blir vel som regel viktigst når noen ønsker seg ut og hvordan oppgjøret da skal ordnes, forteller Sverre. I løpet av disse femten årene er det to familier som har forlatt eierfellesskapet; én på grunn av manglende interesse for å bruke hytta, en annen fordi familien var kommet til et punkt der de ønsket å etablere seg med egen hytte.

MÅ VÆRE LITT RUND I KANTENE Mangt et slektskap og vennskap har fått en knekk i hyttesameier. Dette sameiet derimot har stått støtt i 15 år. Sverre greier knapt å huske gnisninger eller uoverensstemmelser av noe slag. Sosialt sinnelag og aksept for litt ståhei kjennetegner kollektivet.

– Da var det for oss alle fint at vi hadde en etablert enighet om hva som skulle skje. I kontrakten er det nemlig bestemt at hvis en part ønsker å selge sin andel, skal oppgjøret baseres på det opprinnelige innskuddet indeksregulert for årene fram til salgstidspunktet. Altså ikke markedspris. Annerledes stiller det seg når sameiet en gang skal oppløses. I kontrakten heter det at avtalen skal opphøre og hytta selges etter 21 år.

– Vi må være litt rund i kantene. Ingen går og teller antall ganger folk har tømt vaskemaskinen. Middagen er det eneste måltidet vi rigger til i fellesskap og da er alle med på kjøkkenet, borddekkingen og ryddingen. Men det er alltid én familie som har hovedansvaret og står for middagsinnkjøpene. Ellers ordner vi oss på egen hånd. På kjøkkenet har hver familie for øvrig sin egen hylle med mat. Årsmøtet finner sted etter at skisesongen er over. Her drøftes og bestemmes hvilke oppgaver som forestår og tidspunkt for dugnad blir fastsatt.

– Vi bestemte oss for denne tidsbegrensningen fordi barna etter hvert ville bli store, og vi antok at bruken av hytta derfor ville bli veldig annerledes, sier Sverre. Nå er det seks år igjen til det ganske unike sameiet kan ta slutt. Når Storeskar da skal selges, er det markedsprisen som gjelder.

– En årsmøtesak hvert andre år er dessuten roteringen av rommene.

V å r 2 0 1 9 – P Å H Y T TA – 6


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS FOTO: LEIF MAGNE FLEMMEN

Fredags taco

1) – Om seks år skalsameiet oppløses og hytta selges til markedspris, forteller Sverre Engelstad, sameiets leder. 2) Svidde marsmellows fra bålpanna går aldri av moten. F.v Tara Sunde Rød, Pia Johnsen, Lisa Marie Ristvedt Engelstad og Nathalie Ristvedt Engelstad. 3) Tidlig i forrige århundre het stedet Storeskar Høifjellshotell. For femten år siden kjøpte en gjeng toppturentusiaster fra Kongsberg fjellstua, som nå disponeres av deres seks familier. 4) Stort foto øverst: TACOKVELD! F. v bakfra: Bente Ristvedt, Solfrid Irene Sunde, Anita Johnsen, Jakob Ristvedt Engelstad, Ella Johnsen, Nathalie Ristvedt Engelstad. Bak f.h: Sverre Engelstad, Kjetil Rød, Morten Johnsen, Pia Johnsen, Lisa Marie Ristvedt Engelstad og Tara Sunde Rød.

De er jo ikke like. Vi sørger derfor for rotasjon hvert andre år. På årsmøtet legges romnummerne i hatten og ny fordeling foretas ved loddtrekning. Slik utjevnes ulikhetene over tid.

– Vi rev ut alt. Gulvet ble pigget. Bare reisverket sto igjen. I løpet av sommeren var hundehuset omgjort til et fint og i høyeste grad godt beboelig anneks med fire soverom og bad, forteller Sverre.

Overtakelsen fant sted 1. mai 2005. Bygningen på ikke mindre enn 450 kvadratmeter, var ganske sliten både utvendig og innvendig. Den første tiden var det mye helgejobbing og dugnader i sommerferien for å få satt bygningen i stand. Ytterkledningen ble beiset. Innvendig ble gulvene utbedret, badene gjort om og rommene pusset opp og malt. På toppen av kjøpesummen på 2,4 millioner kroner, måtte de også låne noen kroner til materialkjøp blant annet.

– Det er blitt noen tusen timer med dugnadsarbeid, ja, bemerker han.

FIRE SOVEROM I «BIKKJEHUSET» Den forrige eieren drev kennel på stedet. Det kanskje største prosjektet de har gjennomført var å renovere hundegården. Annekset kalles stadig «Bikkjehuset».

I løpet av de femten årene er det gjort mye for at fasilitetene kan holde tritt med det økende antall mennesker som nå bruker stedet. Bare å ha garderobeplass til 28 personer ble etter hvert en stor utfordring. Den ble løst ved å integrere et soverom med garderoben. Samtidig ble det lagt varmekabler i gulvet. Boret etter vann har de også gjort. Ingen store prosjekter kaller på innsats i år. Nylig ble det gjort en sjau på det elektriske anlegget. – Etter hvert må vi vel gjøre noe på baksiden, bygge platting og gjøre noe med renseanlegget. Men det er ikke noe som brenner.

V å r 2 0 1 9 – P Å H Y T TA – 7


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS FOTO: LEIF MAGNE FLEMMEN

Alle trår til når fredagstacoen skal forberedes. Her er Anita Johnsen i sving.

En ung generasjon hytteeiere vokser til og utviker vennskap og nye relasjoner på Storeskar. Fra venstre Nathalie Ristvedt Engelstad, Lisa Marie Ristvedt Engelstad, Tara Sunde Rød, Ella Johnsen, Pia Johnsen og Jakob Ristvedt Engelstad.

Kjøkkenet er formatert for «stordrift». Hver familie har sin egen skapplass for tørrvarer. I kjølerommet har hver av familiene sin tilmålte del av hyllene.

Serveringsluken i den gamle fjellstua er beholdt.

En fullverdig hytte må naturligvis ha en «kongedo».

Vi tar det etter som kontoen tillater, sier Sverre. Morten samtykker. Han er fellesskapets tekniske ansvarlige og vaktmester, på bruket populært kalt «ruslatør». Den forrige eieren hadde sågar tittelen på sitt visittkort. Hva det betyr vet ikke en gang språkrådet, som er konsultert, men hytteeierne synes nå en gang tittelen virker dekkende. HEMSEDALS LENGSTE SPISEBORD? Kommet inn i huset blir man raskt påminnet om at Storeskar en gang har vært et turiststed. Spisesalen med klassisk serveringsluke fra kjøkkenet, har nemlig et format som er et gammelt høyfjellshotell verdig. Småbordene har imidlertid veket plass for et gedigent langbord på 5,5 meter. Kan det være Hemsedals lengste? – Vi fikk laget det på et snekkerverksted i Uvdal. Det var litt av en jobb å få det gjennom et vindu og inn i stua, forteller Sverre. Spisestua er det store samlingsstedet. Men i første etasje er det også et trivelig mindre samlingsrom med peis samt en større stue med flere salonger. Kjelleren er pusset opp med to dusjer, badstue og «kongedo», slik skal det skal være på hytta. De er også i gang med å lage pub. Andre etasje består av sju soverom, enkelte med vask. – Er det hytta som er limet i vennegjengen? – Vi møtes ofte også i sammenhenger hjemme på Kongsberg, men hytta er nok blitt mer og mer viktig. For rundt tjue år siden var det dragningen til fjelltoppene og særlig utforkjøring i løssnøen som brakte dem til Storeskar. Fortsatt er det toppturene til blant andre Storeskarnøse, Steinbunøse og Skogshorn som lokker. Barna liker seg fortsatt best i skisenteret i Hemsedal, men noen av dem begynner å få smaken på toppturer. Men turer i de oppkjørte løypene er også en fin familieaktivitet.

Med stor dugnadsinnsats er den gamle hundegården konvertert til anneks med fire soverom og bad.

• • • •

Innvendig fornyelse med blant annet nytt gulv i 2. etasje.

Fakta om Storeskar Fjellhytte

Gammel Fjellstue og tidligere høyfjellshotell 13 km fra Hemsedal sentrum. Kjøpt av kameratgjeng fra Kongsberg i 2005 for 2,4 mill. kroner. Sameie regulert gjennom sameiekontrakt som utløper om seks år. Seks familier er i dag partshavere: Familien Ristvedt/Engelstad, familien Johnsen, familien Sunde/Rød, familien Grene, familien Gulbrandsen/ Isaksen og familien Sandvik/Dalen.

• Hovedbygning på 500 kvm med sju soverom. Anneks 120 kvm med fire soverom

• Hver familie betaler 4000 kroner per mnd til vedlikehold og avdrag.

V å r 2 0 1 9 – P Å H Y T TA – 8


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

SE VÅR

VISNINGSHYTTE MIDTHØ

HUSK!

R BESTILL VÅLOG A HY T TEK AT

r.no boligpartne Midthø

Foris

Besøk oss på Hyttemessen

Hellerudsletta 25. – 28. april Her finner du oss på stand nummer 41. Vi gleder oss til å høre om din hyttedrøm. Ta også turen innom våre visningshytter på Norsk Hyttesenter. Her kan du oppleve den moderne hytta Foris samt besøke Midthø, premiehytta fra Farmen. Vi ses!

Messehallen BoligPartner stand nr 41

5.-8. APRIL

RIL 5.-8. APPOIN T

X MEETING POINT5.-8. APRIL

X MEETING a Hellerudslett

HellerudslettaX MEETING

leveres ved

Verdi kr. 150 ,,- Verdi kr. 150,-

Verdi kr. 150 Navn: ................

................ ................

E-post: ................ Mobil: ................

inngangen.

Navn: ................ ................ ...... .............. ................ ................ ................ ................ ................ ................ Navn:................ ...................................................................................................................................... ................ ................

................ ................

................ ................

................ .............. ................

E-post: ................ ................ ... .............. ................ ................ ................ ................ ................ ................ ................ E-post:................ ................................................................................................................................... ................

................ ................

................ ................

Mobil:

................ ..... ................ ................ ..............

POINT

Hellerudslett a

Gyldig

for én person. Gyldig for én person. Kortet fylles ut på forhånd Kortet fylles ut på forhånd og leveres ved inngangen. og

person. inngangen. Gyldig for én og leveres ved ut på forhånd Kortet fylles

................ ................

......

................ .............. ................

...

................

Mobil: ..................................................................................................................................... ................ ................ .............. ................

Besøk visningshyttene våre før messen, og få

gratisbillett!

..... ... ................. ......... ................. ................. ................. .................................. ................. ................. ................. ................. .................................. ................. ................. ................. ................. ................. ................. ................. Invitert av:........................................................................................................................................... ...................................................... ................. Invitert av:...........

Åpningstider: 12:00 - 19:00 Åpningstider: .......................... - 17:00 10:00 og Torsdag fredag .......................... 12:00 - 19:00 Torsdag og fredag ......................... Lørdag og søndag Lørdag og søndag ......................... 10:00 - 17:00

12:00 - 19:00 10:00 - 17:00

sen.no www.hyttemes www.hyttemessen.no

V å r 2 0 1 9 – P Å H Y T TA – 9


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

Hytteeier: - Skaff dere overvåkningskamera! Tok hyttetyvene på fersken!

TYVENE TATT ETTER STOR POLITIJAKT – Denne lille dingsen er noe av det smarteste vi har installert på hytta, sier Mona Selena Friksen Skrikestad og ektefellen Frode. Lite foto: To av innbruddsgjengen på fem ble pågrepet rett utenfor ekteparets hjem.

Mona Selena Friksen Skrikestad var hjemme og pakket til ferie. Plutselig kvapp hun til. Alarm på hytta! På telefonen hører hun innbruddstyver romstere. Like etter kommer bilde på MMS. Minutter etter var flere politipatruljer på vei. – Hytteeiere: Skaff dere overvåkningskamera i hytta. Det er en rimelig investering for å skremme folk fra å begå innbrudd, eller avsløre dem som tar seg inn på ulovlig vis, sier Mona. Og legger til: Politiet setter pris på den hjelpen de kan få fra overvåkningsbilder når noen har begått lovbrudd. Siden hun og ektefellen Frode kjøpte hytta i 2004 har de hatt ikke mindre enn sju innbrudd i hytta. Selv om forsikringen ordner opp i det meste, ble de passe lei skader og plunder. Mona satte seg til pc´en på leting er overvåknings- og alarmutstyr. – Jeg tror ikke vi betalte mer enn et par tusen kroner for et kommunikasjonsalarmsystem som var tilpasset hyttas 12 volts anlegg. Med kameraet fulgte også røykvarsler. Med simkort i apparatet på hytta og en app på telefonen, har de nå tilnærmet full overvåkning. UVEDKOMMENDE I HYTTA! Ekteparet hadde hatt installasjonen et par år, da den en dag virkelig betalte seg. Telefonen meldte alarm og på bildet ser de uvedkommende bevege seg i hytta. – Vi – ektemannen og jeg – kastet oss straks i bilen og kjørte brennkvikt mot hytta, som ligger bare tre kilometer unna, forteller Mona til hytteavisen.no Mens vi kjører hører vi folk romstere inne i hytta. Vi stoppet ikke lenger unna enn at vi kunne se hytta. Der ventet vi litt – flere politipatruljer var nå på vei. Da med ett kom en av tyvene ut fra hytta og mot veien. Men da han fikk se oss, bråsnudde han, løp inn igjen, varslet de andre og ut stormet tre menn i retning skauen. Mannen min som er en røslig kar, løp etter dem, men mistet dem etter hvert av syne. Kort tid etter var flere politipatruljer på plass ved hytta. Polititjenestemenn på frivakt som bodde i ekteparets nabolag, kastet seg også inn i letingen. En hundepatrulje tok straks opp jakten. Ikke lenge etter kretset også et politihelikopter over området. – Sporene forsvant inn i terreng med mye sau, og der mistet hundene ferten av de flyktende tyvene, forteller Mona. Men det skulle vise seg at flere enn tre personer var involvert i innbruddet. Da en bil med mistenkelig kjennetegn kom

forbi stedet, ble to rumenere umiddelbart anholdt. Dette var tyvenes fluktbil. «HVA I SVARTE!» Det omfattende søket etter de tre andre ga ikke noe resultat og aksjonen ble etter hvert avblåst. – Seint på kvelden samme dag var mannen min og jeg i gang med pakking til ferietur. Da utbryter mannen min plutselig: «Hva i svarte!» Han peker ned på veien. Der kom tre fremmede menn tassende. Jeg ringte politivakta tvert og varslet også våre hyggelige politi-naboer. Da karene så at noe skjedde, løp de til skogs enda en gang. Seks politibiler viste seg å være underveis. Veier ble sperret og området ganske omringet. Etter hvert innså de nok at slaget var tapt og kom loffende ut fra et skogholt. Setter man kameraet opp inne i hytta, kommer man ikke i konflikt med noen lov eller regler. Kameraene virker preventivt ved at potensielle innbrytere ser skiltene. Bryter de seg likevel inn, ja så kan gode bilder fra hendelsen siden bli viktige bevis i retten. De fem rumenerne valgte å ta tilståelsesdom og var allerede i gang med soningen da Mona og Frode kom tilbake etter ferien.

Foto fra overvåkningskameraet der den ene innbruddstyven prøver å få opp ytterdøra.

V å r 2 0 1 9 – P Å H Y T TA – 1 0


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

FOTO Jens Haugen, ANTI Hamar

VELKOMMEN TIL

FOTO Rakelberg.com

Norges største hyttekommune!

FOTO Ricardo Foto

Sjusjøen er kjent for å ha Norges beste skiløyper, lang skisesong og snøsikre vintre. Samtidig oppdager stadig flere de fantastiske helårskvalitetene i Ringsakerfjellet. Med åpne setre, et godt terreng for jakt og fiske, utallige turmuligheter både til fots og på sykkel som gjør Sjusjøen til et eldorado også i sommerhalvåret. Bare en svipptur unna befinner du deg midt i Prøysenriket, tett på Mjøsa og storslagent kulturlandskap med idylliske storgårdsopplevelser, fristende lokalmat, og rikelig med opplevelsestilbud for store og små gjennom hele året.

FOTO Rakelberg.com

Du finner oss på stand 42. Hjertelig velkommen!

RINGSAKER.NO FOTO Chad Bromley

FOTO Rakelberg.com

FOTO Ringsaker kommune

V å r 2 0 1 9 – P Å H Y T TA – 1 1


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

Valdres - i hjertet av Norge

«Lev hyttelivet du drømmer om» På solsiden av Jotunheimen ligger dalføret Valdres. Hvor enn du velger å kjøpe hytte i Valdres, vil du alltid ha nærhet til alpinanlegg, fantastiske skiløyper og sykkelstier i vakkert kulturlandskap. Er din drømmehytte en moderne kvalitetshytte i norsk tradisjon? Hytter med panoramautsikt til Jotunheimen på Vaset eller Syndin! Høyfjellshytte i Vang med turmulighet til Eidsbugarden eller unike fjell-leiligheter på Beitostølen, med kort vei til Besseggen? Hva med hytte i Aurdal med ski inn/ut 1000 m.o.h, eller hytte i Sør-Valdres 2,5 time fra Oslo.

Du bestemmer hva hytta i Valdres skal være for deg! Våre lokale leverandører sikrer deg en solid totalleveranse til din hytte, alt fra tomt, oppføring, interiør og eksteriør!

VYRK www.vyrk.no

Aurdal www.aurdal.no

Hedda Hytter www.hedda.no

Norske Fjellhytter www.norskefjellhytter.no

Byggmester Ranheim www.ranheim.no

Bohus Møbelhuset Leira www.bohus.no

Grindafjell www.grindafjell.no

Volden i Valdres www.voldenivaldres.no

Vaset Utbyggingsselskap www.vaset.com

Møbelringen Bakken & Bakken www.mobelringen.no

Høyset Panorama www.hoyset.no

Tveitabru Bygg www.tveitabru.no

Ølnesseter Hyttegrend www.olnesseter.no

Velkommen til Valdres-standen på Hyttemessen www.hytteivaldres.no

V å r 2 0 1 9 – P Å H Y T TA – 1 2

Hytte i Valdres

Utstillere fra Valdres:


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

PRØYSEN FOR BARN PÅ HYTTEMESSEN – møt Prøysenhuset på stand nr. 206

De fleste nordmenn har et forhold til Alf Prøysen og karakterer fra hans fortellinger. Teskjekjerringa, Nøtteliten og Helene Harefrøken er med oss gjennom oppveksten, både hjemme, i barnehagen og på skolen. Og for mange av oss blir det ikke jul før vi får høre julekveldsvisa spilles på radioen. Prøysenhuset er et nasjonalt kulturhus til ære for Alf Prøysen. Under Hyttemessen er de til stede med gratis underholdning og aktiviteter for barnefamilier.

Underholdning lørdag og søndag:

Kl 11.00, 13.00 og 15.00.............MINIKONSERT OG ALLSANG (á 10 min) Kl 12.00, 14.00 og 16.00............PRØYSENFORESTILLING (á 10 min)

AKTIVITETER I HELE ÅPNINGSTIDEN SNEKKER ANDERSENS SNEKKERHJØRNE: Barna kan utfolde seg ved sløydbenkene. Kanskje blir det en liten gave til mor? TEGNEKROK: Fargeblyantene ligger klare for fargelegging av Nøtteliten, Bolla Pinnsvin, Helene Harefrøken og andre figurer fra Prøysen. KONKURRANSE MED PREMIER: Bli med på en uhøytidelig konkurranse og trekning av dagspass til Sommer i Prøysen 2019. Hver dag under messa trekkes en heldig vinner av gratis dagspass for én familie.

Numedal med masse aktiviteter for barna Det skulle bare mangle om ikke Dagali Rafting stiller med rafteflåte for anledningen. Denne gang er den full av baller slik at de minste kan «bade» ombord og leke seg i hundrevis av fargerike baller. De som graver godt i ballbingen vil også kunne finne premier der i dypet. Dagali inviterer dessuten til quiz med fine premier. Deltakerne kan vinne opplevelser som rafting, instruksjon i rappellering og kjøring med gocart. Langedrag Naturpark er «alltid» til stede på HYTTEMESSEN. Denne gang har den kjente naturparken med hester, som barna vil møte utenfor messehallen. Inne vil familiene kunne hilse på noen av fjellgårdens mange hunder. Buldreveggen står der som en utfordring til alle sprekinger. Et eget filmhjørne og quiz hører også med.

V å r 2 0 1 9 – P Å H Y T TA – 1 3


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS FOTO: LEIF MAGNE FLEMMEN

«DEN ER JU SÅ HÄRLIGT FRÄCK OCH UPPNOSIG»

– Hytta er vår frisone. Her får Herman (6) og Filippa (3) gjerne herje og hoppe i sofaen, forteller Eileen og Anders Sköld. På veggen henger et av husfarens egne malerier, et motiv fra Venezia.

Eileen Sköld hadde gitt opp. Bosatt som familien er i Sverige, hadde hun lenge ønsket seg hytte i traust, hjemlig, norsk fjellnatur. Men ikke noe sted fant hun noe som fenget. Så kom hun rent tilfeldig over en annonse for en svært spesiell hytte på Sjusjøen. – Jeg hadde forsonet meg med at det ikke ville bli hytte på oss. Men da jeg en kveld i fjor høst satt og googlet, kom jeg plutselig over denne. Under visningen noen dager senere, sto det klart for meg at dette er stedet jeg vil ha! Jeg tok megleren til side og ga ham klar beskjed: «Hold av hytta»! Jeg må hjem og snakke med min mann.

FIKK BLANCHOFULLMAKT Prisen var i det leiet hun kunne tenke seg – knapt to millioner kroner. Også formatet passet Eileen perfekt. Hun ville under ingen omstendighet ha noen stor fritidsbolig, en sånn hvor du allerede lørdag begynner å kvie deg til søndagens rengjøring. Med beskjedne 30 kvadratmeter er ryddingen etter hytteturen ganske så overkommelig. MEN HUN MÅTTE JO HA EKTEFELLEN ANDERS MED PÅ LAGET. – Da hun oppildnet fortalte om hytta, kjente jeg det som første episode i Star Wars, ler Anders Sköld. Han var nemlig ikke fullt så hekta på selveid hytte som Eileen. I grunnen kunne han godt tenke seg å fortsette med familieferier rundt på norske høyfjellshotell. Men nå lot han skepsisen fare. Ektefellen fikk blancofullmakt til å kjøre prosessen – inkludert kontraktunderskrivning. – Happy wife, happy life, tenkte jeg. SÆRPREGET ARKITEKTUR Eileen kjøpte hytta uten at Anders hadde sett noe annet enn prospektet. Men kommet vel på plass i den nye Hedalm Anebyhus-hytta i Natrudstilen, er han utelukkende begeistret – både for hytta og Sjusjøen.

V å r 2 0 1 9 – P Å H Y T TA – 1 4


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

Happy wife, happy life! – Den er «ju så härligt fräck och uppnosig», erklærer han der han står og betrakter den nesten fire meter høye, firkantede «klossen». I sort protest reiser den seg fra snøfonnene, som på kontrastrikt vis innhyller ekteparets hyttedrøm. Arkitekt Jan Olav Jensen i Jensen og Skodvin Arkitekter har virkelig skapt en særpreget hytte med sin «Lilleborg».

fornuftig valg. Fotavtrykket, som mange er opptatt av i disse dager, er beskjedent. Miljøtanken som ligger til grunn for materialvalget, harmonerer også godt med deres egen holdning. Liten som den er, bruker den også beskjedent med energi. At hytta utvendig er tilnærmet vedlikeholdsfri passer dem godt.

Alt er ulikt deres hjem og hverdag på svenskekysten. Paret bor nemlig i et stort nedlagt, 80-90 år gammelt badehotell i Ljungskile mellom Uppsala og Gøteborg. Her har Anders også sitt atelier; han er en velrenommert svensk billedkunstner. Eileen, opprinnelig fra Kristiansund, er ortoped og spesialist i skulderog armoperasjoner ved sykehuset i Kungälv nord for Gøteborg.

IKKE BARE Å TA INN NYE TING Hytta var innflyttingsklar ved overtakelsen. Bare den lille personlige touchen manglet. Et par av Anders´ oljemalerier ble hengt på plass. Hos antikvitetshandleren Johan Engberg i Lilla Edet fant de krystallysekronen som nå henger over spisestuebordet som de kjøpte samme sted. En liten kommode med uttrekkbare avlastningsplater kom de også over. Etter litt pusse- og slipearbeid har det fått nytt liv på Sjusjøen.

– Hjemme var det bart og grått da vi dro hit, forteller hytteeierne. Fire timer og tyve minutter bruker de på turen til vintereventyret – og sitt lille, oppvarmede krypinn. Hytta deres er rett og slett en miniputt i Sjusjøens hytteverden. Med sine ca 30 kvadratmeter vil noen mene den er omtrent på størrelse med et kjøkken i et av traktens hytteslott.

Som ortoped må Eileen «ha det i hendene». Også på fritiden liker hun å bruke nevene. Brillestativet på veggen har hun snekret hjemme, likeså «poseholderen» ved inngangsdøra. Andre ting er det knapt behov for eller plass til. – Her må vi tenke oss om for hver gjenstand vi tar inn, sier Eileen.

Men ekteparet Sköld verken var eller er et øyeblikk i tvil om at de har gjort et V å r 2 0 1 9 – P Å H Y T TA – 1 5


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS FOTO: LEIF MAGNE FLEMMEN

Ikke lett for en person som er 193 cm på sokkelesten å finne den perfekte arbeidsstillingen i et lite rom som dette. Men det funker, bedyrer Anders Sköld. Tilgang på motiver savner han ikke her ved vinduet på sin hylle under taket.

1

2

1– Stiger leder opp til de to hemsene og atelieret, som «henger» i himlingen fire meter oppe. 2–Brilleholder – laget og signert av hytteeieren selv, Eileen. 3–Poseholder for luer, votter, skjerf og annet. Denne har Eileen laget hjemme i Sverige. 4–Uferdig, sier du? Nei, det er slik arkitekt og hyttebygger vil at hytta skal framstå: Enkel og ujålet.

Da familien Sköld dro hjemmefra, var alt bare grått og trist i Ljungskile. Men noen timer senere kom de til et eksotiske snøeventyr på Sjusjøen.

• • • •

3

Gjennom dette gedigne vinduet strømmer lys og hele det overveldende vintersceneriet inn i allrommet.

Fakta om ”Lilleborg”

Tegnet av arkitekt Jan Olav Jensen, Jensen og Skodvin Arkitekter. Produseres av Hedalm Anebyhus. Entre/gang i åpen løsning med stue og Sigdal kjøkken. Bad like ved inngangsdør. Grå skiferfliser i gulv, hvite veggfliser i dusjnisje. • Stue/allrom med grå skifergulv. Beiset veggpanel og takpanel. • Sovealkove/hems med vinduer - bygget under himlingen. Adkomst via fastmontert stige. • Grunnflate 28 kvm. Totalt bruksareal 35 kvm.

4

Med lite gulvplass gjelder det å bruke «luftrommet». Dette har arkitekten delvis brukt til to hemsrom oppunder himlingen. Gulv og vegger er bygget med solide, lakkerte finérplater. Ekteparet Sköld bruker det ene til barnerom, det andre er atelier. Selv sover de i et lite tilbygg med skyvedør inn til allrommet. TRANGE KÅR FOR KUNSTNEREN – Anders kan av og til bli litt rastløs, så da søker han seg opp på loftet, røper Eileen. Da klatrer Anders opp trappen og kryper på plass på en krakk borte ved vinduet. Her har kunstneren nemlig installert seg med staffeli, palett og tubekoffert. Motiver finner han rett utenfor vinduet. Arbeidsstillingen virker

imidlertid ikke å være den mest bekvemme for en mann som er hele 193 cm på sokkelesten. Men så har vel kunstnere til alle tider prestert best under trange kår. Inspirasjon finner han i hvert fall rikelig av – selv i et blendende hvitt snølandskap. – Det er så mye dramatikk i vinteren. Du finner motiver selv i snøens fargeskala. Tidligere publisert I Hyttemagasinet

Slikt ser en mann med kunstnerblikk!

V å r 2 0 1 9 – P Å H Y T TA – 1 6


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

MWC tilbyr førsteklasses kvalitetshytter og et behagelig hytteprosjekt der du har full kontroll! Vi tar oss av alt fra byggesøknad til du sitter foran peisvarmen i en komplett ferdig hytte. Hele tiden har du fulgt med i fremdrfiten - gjennom tekst og bilder på Facebook. Hos oss får du én fast pris og én fast kontaktperson. Fra første planleggingstime til endelig overlevering av innflyttingsklar hytte går vi inn med 100 % prosjektansvar. På den måten er vi ganske unike i markedet.

Velkommen til fjells!

MWC AS | mwc.no |

@mwc_hytter #mwchytte | Sven Oftedalsvei 10 | 0950 OSLO | 482 69 632

V å r 2 0 1 9 – P Å H Y T TA – 1 7


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

UVDAL SKISENTER Bli nabo med majestetiske Hardangervidda På toppen av Uvdal Skisenter, 1000 m.o.h., ligger et unikt tomteområde med «Ski inn, ski ut», både for Alpint og langrenn. Tomter fra kr 980 000,For visning kontakt: Jarle: 992 51 216 Geir: 995 58 888. post@uvdalskisenter.no

V å r 2 0 1 9 – P Å H Y T TA – 1 8


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

HYTTEBIL BETYR NOE SPESIELT PÅ GEILO

PÅ JAKT ETTER HYTTEBIL? DETTE ER BILENE DU BØR VELGE – OG LIGGE UNNA! Skal du kjøpe hyttebil, en sånn som “alle” hytteeiende bergensere har på Geilo, er det enkelte modeller du bør ligge unna.

– JEG TIPPER AT RUNDT 25 PROSENT AV ALLE VERKSTEDJOBBENE VI HAR KOMMER FRA HYTTEFOLKET, SIER

For folk flest er hyttebil termen motorjournalister bruker i sine tester av SUVer. Men for bergensere med tilknytning til Geilo handler det om noe annet: Dette er bilen som året rundt står klar på jernbanestasjonen og lastes med familiens pikkpakk når de går av toget. Knapt noen jernbanestasjon i landet er mer tettpakket av langtidsparkerte «gamle» biler enn Geilo. Attpåtil er omtrent alle bileierne bergensere. – Det virker som om nesten halvparten av bergenserne med hytte på Geilo har en hyttebil stående her, ler Erik Fossgård i Geilo Auto. Hyttebilene har i mange år vært en god inntektskilde for verkstedet. Det har nemlig tatt noe tid før bileierne har forstått at biler som står på stedet hvil i kulden, måned etter måned, ikke alltid er så startvillig når turfølget av små og store har satt seg inn. FLATT BATTERI Ferske hyttebileiere gjør ofte sin første ubehagelige erfaring den fredagen de kommer jodlende og glade til Geilo og etter flere måneder nå skal hente hyttebilen på parkeringsplassen. – Flatt batteri er en gjenganger. Når bilen står der månedsvis i slengen, ofte i sterk kulde, tappes batteriet hele tiden for strøm – helt til det er tomt og fryser i stykker. Nytt batteri må til, men hvis det ikke monteres en hovedbryter som kutter all kontakt mellom batteri og bilens utstyr, ja, så fryser også det i filler, sier Fossgård. Han legger til at hyttebileeierne nå begynner å skjønne sammenhengen. Stadig flere ber nemlig om å få montert hovedbryter – og er flinke til å bruke den mellom hyttebesøkene.

ERIK FOSSGÅRD I GEILO AUTO.

–Så Geländewagen og Land Cruisere er ut? –Velger du eldre modeller av disse er sannsynligheten stor for at du har kjøpt deg problemer. Du vil grue deg til hver eneste EU-kontroll. –Og hva må jeg ut med for en grei og driftssikker hyttebil? –Jeg vil si 50.000 kroner pluss. Har du kjøpt en bil til 30.000 får du fort magesår på kjøpet, ler bilselgeren. KJØPER NY BIL NÅR DE ER PÅ HYTTA Hytteturismen har sin betydning for virksomheten hans. Fossgård anslår at rundt 25 prosent av nybilsalget hos Geilo Auto kan tilskrives hyttefolket. –Når de er på hytta har de god tid til å orientere seg og prøve. Hos oss får de som regel også bedre kontakt både med selger og verkstedfolk. Skal bilen til verksted, får de naturligvis en lånebil og kan ta seg en tur i løyper eller bakker mens vi jobber. Mange har også registrert at reparasjonene er billigere her enn i byen. Timeprisen er gjerne 200-300 kroner lavere hos oss enn i Bergen. Dreier det seg om en jobb på noen timer, blir det fort noen penger av det, sier Fossgård.

–Er det noen gryende interesse for hyttebil blant Oslo-folk? –Nei, ikke noen merkbar. Hyttebil er et fenomen så å si bare blant hytteeierne fra Bergen. Det handler om «stengt vidde». For noen år siden kom noen på at det var både behagelig, trygt og bekymringsfritt å sitte på toget til Geilo og så ha en eldre bil stående klar til ren hyttebruk. KJØP JAPANSK I starten gikk det mye i godt brukte Mercedes Geländewagen og Land Cruisere. Selv om modellene var av eldre årgang, passet de nok til den imagen mange tilstrebet – den litt barske. Men Geländewagener liker ikke å stå mye i ro og etter hvert er eierne av slike biler blitt færre. De har gått lei av motortrøbbel og rust. HVILKET VALG ER DET SMARTESTE HVIS JEG VIL HA EN HYTTEBIL? – En mindre, eldre japansk bensindrevet firehjulstrekker. De japanske bilene er kjent for stor driftssikkerhet og få feil. De er ikke dyre heller. Bensin er et viktig poeng. Når du kommer til Geilo i blest og sprengkulde er du glad for å ha en bil som starter lett.

Velger du eldre modeller som f.eks Geländewagen og Land Cruisere er er sannsynligheten stor for at du har kjøpt deg problemer.

V å r 2 0 1 9 – P Å H Y T TA – 1 9


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

FOTO: HAAKON HARRISS

Hytta er en del av

Familien NÅ KOMMER BOKA SOM FORTELLER OM ALLE FØLELSENE VI HAR TIL HYTTA OPPLEVELSER OG NEDTURER. Når mange familiemedlemmer tilbringer tid sammen på hytta kan det oppstå både konflikter og krangel. Flest nordmenn rapporterer likevel at hytta er der stedet de opplever å ha best tid til hverandre.

V å r 2 0 1 9 – P Å H Y T TA – 2 0


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

MARIANNE ELISABETH LIENS BESTE HYTTEOPPLEVELSER: – La dagen komme langsomt. – Ikke sto opp med det samme, men bli sittende i pyjamasen i senga lenge. – Ligge i hengekøya spent mellom to trær og lese ei bok. – Padle kano. HJERTE, SMERTE. Sosialantropologene Marianne Elisabeth Lien og Simone Abram sier at den nye boka deres ikke må leses som den store endelige fortellingen om hyttelivet. ”Hytta, fire vegger rundt en drøm”, er en samling av personlige historier knyttet til hyttelivet, ikke et leksikon.

Setra, bua, rorbua og sommervilla. Nesten halvparten av alle nordmenn har tilgang på en hytte. Men er ikke hytta også noe mer enn en bygning? Hva med alle følelsene, opplevelsene og minnene som lagres her inne? – Hytta er en del av familien, sier sosialantropolog Marianne Elisabeth Lien. Sammen med sin britiske kollega Simone Abram har hun i over to år forsket på det norske hyttelivet. Hva betyr hytta for deg? Hva gjør du der som du ikke gjør hjemme? Hvorfor lengter vi ofte dit? Boka ”Hytta, fire vegger rundt en drøm”, tar i stort for seg hvordan det sosiale får konkrete uttrykk i hyttelivet. I dette arbeidet har forskerne banket på hyttedører over hele Norge; høyt-oppe-påvidda-hytter og nede-ved-stranda-hytter. Men selv om boka er basert på et bredt grunnlag, presiserer Lien at den ikke kan regnes som den ene store fortellingen om norsk hytteliv. En slik sannhet finnes ikke. For selv om vi snakker om en og samme hytte, har eierne eller brukerne ulike følelser knyttet til den. Ja, noen hytter blir nesten som et minnested over folk som har levd før, sier Lien og viser til hvordan hyttas ting minner om den du engang var og hva du slekter til. – Snakk om hva hytta er for deg, oppfordrer Lien og snur bokstavelig talt ryggen til diskusjonen strøm ikke strøm, snurredass eller utedass, tram eller platting. Slike materielle ting kan de glansede magasinene ta seg av. GOD TID Lien og Abram har i prosjektet ”Materialisering av slektskap” intervjuet hytteeiere om hva de føler for stedet sitt, hvorfor de lengter hit og hva som oppleves innenfor veggene. – Det er flest gamle hytter i dette landet, opplyser Lien og røper gjerne resultatene fra undersøkelsen. Tid er et stikkord. Tid som hytteeierne opplever at de ikke har så mye av hjemme. For noen er det som om tida står stille på hytta, sier Lien og sikter til opplevelsen av å ha god tid. For hva skjer når vi senker skuldrene og kan ta frokosten til lunsj? Jo, svarer sosialantropologen da, mange opplever en større grad av innlevelse og refleksjon. Mulighetene ligger bedre til rette for de gode samtalene, mange synes det er lettere å åpne opp for eksistensielle spørsmål. En gutt som siteres i boka forteller at han på hytta er mer sammen med familien sin. Mammaen på sin side forteller at hun på hytta opplever en større grad av livsmestring enn hjemme: – På hytta får vi det til, sier hun.

PÅ SPORET AV LIVSKVALITET Opplevelsen av å kunne være mer sammen og dele tida, henger nær sammen med at hytta er et feriested. Men er det ikke også noe annet som virker inn? Noe lunt? Noe varmt? – På hytta utsettes vi for færre forstyrrelser, forklarer Lien og sikter til de hyttene som ikke har tv i hvert rom. Men kanskje også her? For en forstyrrelse for meg er ikke nødvendigvis en forstyrrelse for deg. Mens noen hytteeiere til og med vil skånes for introen til reiseradioen, får andre hytteeiere hetta og går på veggen hvis de ikke har et effektivt internett. De siste kan føle en ro bare ved å være et annet sted enn hjemme, de ønsker seg full fres i bakken og de nye hyttenaboene til middag, andre har mer enn nok med å følge et par ferske harespor over nysnøen. FAMILIEKRØNIKE Lien er ikke ute etter å moralisere. At vi ønsker ulike hytter er bare et tegn på at vi er forskjellige som mennesker, mener hun. På den ene siden peker antropologen altså på forskjellen mellom ei bu og et treetasjes vinterpalass, men ser vi stort på det, er det tross alt flere likheter enn ulikheter. Vi drømmer mange av de samme drømmene, forteller Lien som ikke bare har snakket med brukere av hytter, men også fått lov til å smuglese i en rekke hyttebøker og dessuten hyttefacebooksider. – Facebooksider er vår tids versjon av hytteboka. Også på disse sidene kommuniseres det gjerne om det samme. Husk dopapir. Eller neste gang må hyttas sørvegg beises. Også bilder blir lagt ut her. Det er som en familiekrønike, forteller Lien og mener at bilder som legges ut faktisk kan ligne disse gamle papirbildene vi gjerne har limt inn i den historiske hytteboka. De er kanskje ikke av den beste kvaliteten, de er bare ment som dokumentasjon, de er litt uskarpe, representerer det uslepne, hytteaktige, for er det så nøye da?

V å r 2 0 1 9 – P Å H Y T TA – 2 1


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

ET EKTE SKAP. Å eie ei hytte sammen med andre kan i følge sosialantropolog Marianne Elisabeth Lien sammenlignes med et ekteskap. Noen ganger kan det føre til konflikt, men det i seg selv bør ikke skremme noen fra å prøve. – Er det farlig å krangle da? spør Lien og mener at de fleste krangler jo går bra, også på hytta er det lov å være uenig.

UHØVLA VEGGER For er det ikke nettopp dette litt uvørne som preger norsk hytteliv? Tja, svarer forskeren som igjen peker på hvor ulike vi mennesker er. Hva er rot for deg? Hva er rent for meg? – Det å eie ei hytte innebærer jo en rekke plikter, sier hun og trekker fram litt mindre romantiske fakta som nødvendigheten av å måke et tak og tømme en dass. Slike praktiske ting hører jo også med. Hvis hytta deles mellom flere, blir det også færre arbeidsoppgaver på hver. I den forbindelse trekker hun fram noen av fordelene ved sameie. Det heter seg i sangen at ”Det skal bo folk i husan”, men det samme gjelder jo hytter. For sett i et tidsperspektiv fra 1950 og fram til i dag, synes Lien å kunne spore et litt annet bruksmønster av hytta. – Før var hytta det stedet familien tilbrakte ferien, i betydningen hele ferien. Man ble der helt til man skulle hjem. I dag skal vi også rekke over andre ting. Vi skal ha med oss noen dager på rafting og deretter en tur til Hellas. I den grad vi ikke deler hytta med andre, men likevel praktiserer idealet om å rekke over mye, står hytta ofte tom. LITT DIN OG LITT MIN For der andre advarer sterkt mot å gå inn i et sameie, synes Lien at dette er en god idé. – Når vi deler hytta med andre tar vi ikke bare mer vare på det vi har, men sparer også naturen for flere innhugg, sier Lien og benytter anledningen til å peke på verdien av urørt natur. For hvordan skulle det sett ut her i Norge hvis absolutt alle skulle ha seg en egen hytte? For ikke å snakke om to? Selv innrømmer Lien at hun både har sameie og et eget krypinn. Hun eier en tjuesjuendedel av slektshytta Solli, men har også Litebu som opprinnelig var på 40 kvadrat. Skal vi tro historien, var det nettopp her det hele begynte. Venninne og kollega Simone Abram kom på besøk og fikk oppleve norsk hytteliv. Det Lien tok for gitt, synes engelske Abram var veldig spennende og sært. Nå har de sammen sett på norske hyttedrømmer med både et blikk utenfra og et innenfra, i tillegg kommer informantenes rørende historier, personlige betraktninger – ikke alt følelser og minner knyttet til hyttelivet. Endelig kan Lien holde boka i hendene, en bok der forsiden prydes av korssting, men som også på innsiden er et lite broderi bestående av samvær, ferie, ro og plikter: – Det er som et lite samfunn det hele, der arbeidsoppgaver fordeles og minner skapes, ja livet på hytta er som et lite mikrokosmos.

HYTTEKOS. Selv om forskningsprosjektet har tatt over to år og preget forfatterens arbeids- og feriedager, regner Marianne Elisabeth Lien seg for alt annet enn yrkesskadet. Snarere tvert i mot: – Jeg har jobbet lenge med dette hyttetemaet, men likevel har jeg kunnet slappe av på min egen hytte slik jeg pleier uten å la prosjektet gå på bekostning av hyttelivet med egen familie.

Fakta om boka

”Hytta, fire vegger rundt en drøm”, er basert på feltarbeid over en to års periode og er del av et forskningsprosjekt finansiert av Norsk Forskningsråd, med tittelen ”Materialisering av slektskap, livssyklus på norske hytter”. Forfatterne av boka er professor i antropologi ved Universitetet i Oslo, Marianne Elisabeth Lien og den britiske professoren Simone Abram ved Durham University. Sammen har de forsket på hvordan slekt og familieforhold kommer til uttrykk gjennom det materielle, slik det utspiller seg på hytta. Ved å studere hytta, får vi bedre innblikk i spenninger mellom slekt og familie, i forhold til samhold, konflikt og arv. I sitt arbeid har Lien og Abram snakket med alle typer mennesker som liker å reise på hytta, både de som selv eier en hytte, de som leier hytte, de som nylig har mistet en hytte og de som bare har ei hytte de drømmer om. ”Hytta, fire vegger rundt en drøm”, kom nylig ut på Kagge Forlag.

V å r 2 0 1 9 – P Å H Y T TA – 2 2


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

ra

e en

g y N

n sjo

M

ES

SE

TI

LB

U

D M

ES

SE

TI

F O R B RENNI NGS TOALET T

LB

U

D M

One Touch %NKEL Í BRUKE

ES

SE

TI

3TOR KAPASITET

Mulltoa 65 AI veil. kr. 22.990,Messepris kr. 18.990,-

Ny generasjon forbrenningstoalett – induksjonsteknologi Lavt energiforbruk

U

Vindvifte 110 mm 10 års garanti veil kr. 1990,Messepris kr. 990,ES

ES

SE

TI

Frysetoalett Icelett frysetoalett veil. kr.18.990,Messepris kr. 16.990,-

LB

SE

TI

U

D

LB

U

Smartfan ovnsvifte veil kr. 1990,Messepris kr. 990,Smartfan ovnsvifte Mini veil kr. 1690,Messepris kr. 790,-

Hyttebua as • Skårersletta 80, 1473 Lørenskog • Tlf.: +47 63 84 04 48 • post@hyttebua.no • www.hyttebua.no

Lad batteriene på hytta

Kom frem til varm hytte

unngå ladekø og rekkeviddeangst Med DEFAs løsninger får du mer effektiv utnyttelse av strømmen på hytta

og nyt oppholdet fra første stund Få varmestyring og alarm i ett med DEFA Hyttestyring - bestill i nettbutikken på defa.com

defa.com

V å r 2 0 1 9 – P Å H Y T TA – 2 3

D

M

M

Ekotoi forbrenningstoalett veil kr. 34.490,Messepris kr. 29.990,-

LB

D


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

MIDT I FJELLNATUREN. TETT PÅ VILLDYRENE. LIVLIG AKTIVITET DAGEN LANG. Neppe noe sted kommer barn og voksne tettere på faunaens ville dyr enn på Langedrag. Å bli med Tuva Thorson inn i gaupeinnhegningen gjør uutslettelig inntrykk på enhver besøkende. Her bykser en av gaupene opp og glefser over et kjøttstykke Tuva har slengt opp i luften.

DYREPASSER FOR EN DAG Et av Langedrags populære tilbud til barn er å være dyrepasser for en dag. Barna får fra kl 10 til 15.30 bli med gårdens profesjonelle dyrepasserne og delta i deres daglige arbeid. Aktivitetene er blant annet stell av hestene, ridning, stall- og fjøsstell, deltakelse i foringen av blant annet elg, fjellrev og reinsdyr.

Vinterstid er hundekjøring høyt til fjells med Langedrags huskyer en frisk opplevelse.

FAKTA OM LANGEDRAG • Langedrag Naturpark – fjellgård mellom Uvdal og Hallingdal (1000 moh). Bygget trinn for trinn siden 1978. • Naturparken har mer enn 300 dyr fordelt på rundt 20 arter. • Blant de ville dyrene er reinsdyr, ulv, rev, gaupe og moskus. • Langedrag har også tradisjonelle dyr som reinsdyr, elg, fjellrev, hester, geiter, høns, ender, gjess og kaniner der, samt mer eksotiske dyr som skotsk høylandskveg, yak-kveg og muflon-sau. • Mange utendørs aktiviteter, blant annet klatrepark, zipline, lekeland, ridning og kjøring med hest og vogn/slede, seterliv, hundekjøring og en rekke andre aktiviteter. • Leirskolevirksomheten har siden 1981 gitt tusenvis av barn nærhet til dyr og kunnskap om livets gang i naturen.

Hun står på kne, strekker hals og uler mot himmelen. Ulvene Varg og Irgas står rolig ved hennes side. Så uler de med. Tuva Thorson er flokkens overhode. – Legg merke til kroppsspråket mitt, hvordan jeg nærmer meg dyrene, sier Tuva høyt og med klar røst. Hun låser seg inn i innhegningen til de to ulvene Varg og Irgas. Rak rygg, hodet hevet. Hun er anerkjent og respektert som flokkens alfa. De får litt kos, mens Tuva, Langedrag Naturparks daglige leder, forteller hvordan hun har bygget sitt unike forhold til ulvene. ULVEMAMMA OG FLOKKLEDER Tuva har nemlig levd med dem i tretten år, sov og spiste sammen med dem fra de bare var noen dager gamle. Slik ble hun ulvemamma og flokkleder. – Jeg har studert ulvene i mer enn 30 år. Lært måten de styrer ørene på, bruker øynene, vrir på hodet, fører halen eller viser tenner. Dyr kommuniserer med hele kroppen. Langedrag har to innhegninger med ulver. I den ene er det bare Tuva som er akseptert. I den andre lever tre ulver. Hit får gjestegrupper med voksne bli med inn. Alle må adlyde flokklederens instrukser, bevege seg rolig på rad og rekke,

V å r 2 0 1 9 – P Å H Y T TA – 2 4


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS FOTO: LEIF MAGNE FLEMMEN

opplevelser FINN

NÆR DEG

før man setter seg ned i ring – ventende på at de sky villdyrene vil nærme seg. De vet at her vanker noen godbiter fra Tuva. SJEFEN HAR FØRSTERETT TIL MATEN Inne hos Varg og Irgas i den andre innhegningen er det derimot bare Tuva som er godtatt. Når dyrene skal fôres bringer hun selv med middagen – elgkjøtt fra NSB og Bergensbanen. Med stolt holdning bærer hun matkassen inn i ulveterritoriet. Setter den fra seg midt i innhegningen. Ulvene er avventende. De har respekt for flokkens leder. Hun er den første som skal skal forsyne seg. Tuva legger seg på kne, bøyer seg over maten og simulerer at hun eter av kjøttet, før hun retter ryggen og trekker seg tilbake. Nå først er det deres tur. – Jeg har levd med ulver hele mitt liv. Lært meg deres språk, forteller hun. Hele Tuvas attityde signaliserer trygghet. Hun kjenner dyrenes signaler, vet å tolke knurring og lyder hva enten hun omgås ulver, gauper eller andre av naturparkens ville dyr. Ja, når hun står på kne og uler, uler ulvene med. Også de i innhengningen noen hundre meter unna setter i og uler.

LÆRER ULVEN Å KJENNE Tuva har jobbet med naturparken i førti år og ble dens daglige leder da hennes far Edvin døde. Visjonen har alltid vært å skape gode naturopplevelser som gir respekt for alt levende liv. – Det er inspirerende å føle at vi når fram og evner å formidle gode opplevelser i møte med dyr og natur. Det særegne med Langedrag er at folk her får være med inn til dyrene, til fjellrevene, reinsdyrene og elgene. Ja, de voksne får bli med inn til ulvene og gaupene også. De fleste vil si det er magisk å kjenne på denne nærheten til dyrene, forteller Tuva som ikke nok får understreket hvor finstemt samspillet mellom mennesker og natur er i økosystemet vårt. Vi lever i et land der ulv er kjernen i til dels bitre konflikter. Tuva understreker hvor viktig det er å ha gjensidig respekt for posisjonene i striden. Langedrags bidrag kan være å gi folk mulighet til å lære ulvens egenskaper å kjenne. Den sterke opplevelsen av nærhet til naturen og dyrene – de ville såvel som husdyrene – har i årenes løp satt varige spor hos titusenvis av besøkende.

V å r 2 0 1 9 – P Å H Y T TA – 2 5


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

VÅ R E N

25.-28. APRIL

X MEETING POINT

HELLERUDSLETTA

Velkommen til Nordens største hyttemesse! På Hyttemessen finner du alt og alle som har noe med hytte å gjøre her til lands. Spør om hva du vil, ekspertene vet svar. Ute etter ny hytte, kanskje tomt? Kjøkken, ovn eller noe som kan piffe opp innemiljøet? Eller smarte ting til hytta? Ikke noe sted får du bedre oversikt og hyggeligere tilbud enn på Hyttemessen - Nordens største. La deg inspirere - mens barna koser seg med snekring og mange andre flotte aktiviteter. Hyttemessen 25. - 28. april. For hyttefolk, med hyttefolk.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------INNGANGSPRISER: VOKSENBILLETT KR. 150,- / HONNØRBILLETT KR. 100,- / BARN UNDER 16 ÅR GRATIS ÅPNINGSTIDER: TORSDAG 12:00 - 19:00 / FREDAG 12:00 - 19:00 / LØRDAG 10:00 - 17:00 / SØNDAG 10:00 - 17:00

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

For mer informasjon, se www.hyttemessen.no

V å r 2 0 1 9 – P Å H Y T TA – 2 6


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

MESSETILBUD

25. - 28. april

-55% på veil. prisliste

ISOLER, KOBLAVINDUER, TERRASSEDØRER fra Røros

-25% -25% -20% på veil. prisliste

ALLE YTTERDØRER

på veil. prisliste

på veil. prisliste

ALLE PEISER OG OVNER

fra NORDPEIS og JØTUL

Besøk oss på

ALLE KLEBEROVNER

fra NORSK KLEBER

Møt også våre gode samarbeidspartnere:

Stand 25 i hall 1 Tlf. 61 22 00 00 www.gaus.no

fra Harmonie

LEVERING TIL HYTTA?

Se fraktbetingelser på gaus.no

Våre varehus: Dombås | Lom | Otta | Vinstra | Ringebu | Hafjell | Gausdal | Lillehammer Mesnali | Rudshøgda | Gjøvik | Elverum | Jevnaker | Jessheim | Årnes | Løken Bagn | Dokka | Fagernes

V å r 2 0 1 9 – P Å H Y T TA – 2 7


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

PRODUKTREGISTER STAND NR:

ANNEKS / STABBUR: BoligPartner Buen Gruppen Buen hytter & hus AS Byggmester Ranheim Drammens Hus og Hytter AS Eiken Hytter AS Espegard AS Eventyrhytter Hedda Hytter Hytte Drømmen AS Nordlyshus AS Norgeshus AS Norsk Hyttesenter Rindalshytter AS Saltdalshytta Tinde Hytter Villa Hytte og Fritid AS Østlaft Bygg AS

boligpartner.no buengruppen.no buen.no ranheim.no dhh.no eikenhytter.no espegard.no eventyrhytter.no hedda.no boleerbygg.no nordlyshus.no norgeshus.no norskhyttesenter.no rindalshytter.no saltdalshytta.no tindehytter.no villasol.no ostlaftbygg.no

40 79 51 53g 21 11 41 18 53c 265 249 80 102 96 52 35 95 94

BADEROM / BADSTUE: Bakkens Treprodukter AS Eina Almenning Hytte Drømmen AS Kistefos Møbler AS N. Eggedal hyttemøbel Norwegian Wood Design AS Os Trekultur AS Sunwind Gylling AS TylöHelo AS Uvdal Snekkerverksted Villa Hytte og Fritid AS

bakkenstreprodukter.no einaalmenning.no boleerbygg.no kistefosmobler.no eggedal.as norwegianwooddesign.no ostrekultur.no sunwind.no tylo.no uvdals.no villasol.no

53h 263 265 99 265 56 85 43 54 92 95 45 22 263 25 53b

Laftekledning AS Langmorkje Almenning Litex AS Moelven Wood AS Ringalm As RustikkTre Skjåk Trelast AS Solheim Trevare Stoneart AS Valdres Naturstein Vyrk AS

altaskifer.com bergeneholm.no einaalmenning.no gaus.no monter.no/byggevarehus/ monter-kvismo/ laftekledning.no langmorkje.no litex.no moelven.no ringalm.no rustikktre.no skjak-trelast.no solheim-trevare.no stoneart.no skifer.com vyrk.no

DØRER / VINDUER: Eina Almenning Gausdal Landhandleri

einaalmenning.no gaus.no

263 25

ENERGILØSNINGER: Gausdal Landhandleri Hyttebua AS Hyttebutikken Stabekk AS Power Controls AS Strømløs.no Sunwind Gylling AS Zolas Energi

gaus.no hyttebua.no hyttebutikkenstabekk.no powercontrols.no stromlos.no sunwind.no zolasenergi.com

25 77 U1 75 228 43 243

GASSPRODUKTER: Gausdal Landhandleri Hyttebua AS Hyttebutikken Stabekk AS Sunwind Gylling AS Tolcon AS Villa Hytte og Fritid AS

gaus.no hyttebua.no hyttebutikkenstabekk.no sunwind.no tolcon.no villasol.no

25 77 U1 43 234 95

GULV: Altaskifer AS Bergene Holm AS Eina Almenning Langmorkje Almenning Moelven Wood AS Ringalm AS Skjåk Trelast AS Stoneart AS Valdres Naturstein Vyrk AS

altaskifer.com bergeneholm.no einaalmenning.no langmorkje.no moelven.no ringalm.no skjak-trelast.no stoneart.no skifer.com vyrk.no

45 22 263 89 10 58 90 97 53b 53l

BYGGEVARER / TREVARE: Altaskifer AS Bergene Holm AS Eina Almenning Gausdal Landhandleri Kvismo Sag

7 89 64 10 58 86 90 53e 97 53b 53l

HYTTER: Birkeland Totalentreprenør AS BoligPartner Buen Gruppen Buen hytter & hus AS Byggmester Ranheim Diabas Hytter AS Drammens Hus og Hytter AS Drømmehytta AS EBK Hytte Eiken Hytter AS Eikås Hytter og Hus AS Eventyrhytter FH Gruppen Folkehytta Geilo Laft AS Hallingdal Hytteservice AS Haugrudbygg AS Hedda Hytter Helgelandshytta Hus og Hytte Laft AS Hytte Drømmen AS Jøra Bygg AS Kontio Norge Kvitsand Hytter AS Latlaft LHM Gruppen AS Massive Wood Construction AS Nordlyshus AS Nore Laft AS Norgeshus AS Norsk Hyttesenter Norske Fjellhytter AS Numehytta AS Rindalshytter AS Rømskog Hytteutvikling AS Saltdalshytta Sibas vi bygger din hytte Skåbu Tradisjonsbygg AS Stenumgårdbygg AS Tinde Hytter Trelaft Østlaft Bygg AS HYTTEBYGGING / TOMTER: Askengren Fastighetsmäklare Aurdal i Valdres BoligPartner Brandbu og Tingelstad Almenning Buen Gruppen Buen hytter & hus AS DNB Eiendom Drammens Hus og Hytter AS Drømmehytta AS Eiken Hytter AS Eikås Hytter og Hus AS FH Gruppen Fjellsnaret Furutangen AS Gamlestølen Golsfjellet Grindafjell AS Hallandsfjell / Seterdalen Hallingdal Hytteservice AS Hedalen Vassfaret Hedda Hytter Høgefjell Panorama AS Høgevarde AS Høyset Panorama AS Jetor AS Killingdalen Sør og Mystulia Klevmosæterhøgda Kvitsand Hytter AS Lygnalia Grunneierlag Mjøsli Hytter og Naturpark AS Måsafjell Utvikling Nesfjellet Eiendom AS Norgeshus AS Norsk Hyttesenter Norske Fjellhytter AS Ole Henrik Klevmoen Ryttersveen Rindalshytter AS Ringsaker kommune Rømskog Hytteutvikling AS

STAND NR: birkelandtotal.no boligpartner.no buengruppen.no buen.no ranheim.no diabas.no dhh.no drommehytta.com EBK-hytte.no eikenhytter.no eikas.no eventyrhytter.no fhgruppen.no t-design.no geilolaft.no hallingdal-hytteservice.no haugrudbygg.no hedda.no helgelandshytta.no husoghyttelaft.no boleerbygg.no jora-bygg.no mietinen.no kvitsand.no laftehytte.no lhmgruppen.no mwc.no nordlyshus.no norelaft.no norgeshus.no norskhyttesenter.no norskefjellhytter.no irollag.no rindalshytter.no romskoghytta.no saltdalshytta.no numedaltomteservice.no skabuhus.no stenumgardbygg.no tindehytter.no trelaft.no ostlaftbygg.no

93 40 79 51 53g 244 21 92 69 11 61 18 1 81 2 3 82 53c 56 272 265 33 47 71 44 49 13 249 92 80 102 53f 92 96 290 52 92 29 27 35 240 94

askengren.com aurdal.no boligpartner.no b-t-a.no buengruppen.no buen.no dnbeiendom.no dhh.no drommehytta.com eikenhytter.no eikas.no fhgruppen.no fjellsnaret.no furutangen.no gamlestolen.no

213 53k 40 257 79 51 224 21 92 11 61 1 92 59 5 88b 53k 92 3 U4 53c 51 88c 53g 282 92 258 71 257 9 19 88a 80 102 53f 258 96 42 290

grindafjell.no hallingdal-hytteservice.no hedda.no hedda.no hogefjell.no hogevarde.no hoyset.no killingdalensør.no synnfjell.net kvitsand.no lygnalia.no mjosli.no norskefjellhus.no nesbyenfjellandsby.no norgeshus.no norskhyttesenter.no norskefjellhytter.no rindalshytter.no ringsaker.no romskoghytta.no

V å r 2 0 1 9 – P Å H Y T TA – 2 8

HYTTEBYGGING / TOMTER: Saltdalshytta Sibas vi bygger din hytte Skeikampen Fritidseiendommer SA Steintjønn Strætene i Synnfjellet AS Sørbølfjell AS Tinde Hytter Toto Eiendommer AS Trysil Utvikling AS Turufjell Tveitabru Bygg AS Valdreseiendom AS Uvdal Skisenter Vaset Utbyggingsselskap AS Vaset Vekst Veggli Fjellgrend Vegglifjell utvikling AS Volden i Valdres Vorsetlia AS – VorsetTS AS – Smyl-Li AS Vårdal Arkitekter AS Ølnessæter Østlaft Bygg AS HYTTEUTSTYR: Espegard AS Gausdal Landhandleri Gohelse AS Hyttebua AS Hyttebutikken Stabekk as Strømløs.no Sunwind Gylling AS Villa Hytte og Fritid AS HÅNDVERKERE: Anhuy Import Export handicraft Company Ltd Borgny Steigedal Kristen Stavdahl Skiferprodukter Design & Produksjon AS Tom Karlsen Tova AS Trebua Terje Nøttveit Valdresskigard INTERIØR: Bakken og Bakken Møbelringen Bakkens Treprodukter AS Bohus Møbelhuset AS Byggmester Ranheim Kistefos Møbler AS Kvande & Nordvik Møbelfabrikk AS N. Eggedal hyttemøbel Norwegian Wood Design AS Os Trekultur AS Romerike Fengsel Uvdal Snekkerverksted Vidcom Marketing AS KJØKKEN: Bakkens Treprodukter AS Kistefos Møbler AS N. Eggedal hyttemøbel Os Trekultur AS Romerike Fengsel Studio Sigdal Uvdal Snekkerverksted LAFTING: Geilo Laft AS Hus og Hytte Laft AS Laftekledning AS Latlaft LHM Gruppen AS Nore Laft AS Norsk Hyttesenter Saltdalshytta Trelaft Østlaft Bygg AS MALING / BEIS / TJÆRE: Møretyri AS Scanox AS Vyrk AS


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

PRODUKTREGISTER STAND NR: saltdalshytta.no numedaltomteservice.no skeikampeneiendom.no

MATVARER: Beito Ysteri AS Breheimen Mat AS Kjevla Hjemmebakeri AS Linnea Finnskogen AS Sand gård Snadder AS Solliafarmen

STAND NR: beitoysteri.no skiaker.com kjevla.no linnea-finnskogen.no sand-gard.no

norskefjellhus.no vegglifjellutvikling.no voldenivaldres.no vegglifjell.no flexibo.no olnesseter.no ostlaftbygg.no

52 92 34 92 258 88j 35 32 73 88d 53f 64a 92 53d 53d 92 92 53j 92 84 53e 94

espegard.no gaus.no ecofan.no hyttebua.no hyttebutikkenstabekk.no stromlos.no sunwind.no villasol.no

41 25 274 77 U1 228 43 95

OVNER / PEISER / ILDSTEDER: Bålstedet (Gadgy AS) Espegard AS Gausdal Landhandleri Provida Varme AS Salez AS Schiedel Skortsteiner AS Seljord Varmeservice AS Villa Hytte og Fritid AS

bålstedet.no espegard.no gaus.no providavarme.no salez.no schiedel.no seljordvarme.no villasol.no

U6 41 25 50 248/245 46 68 95

232 203 F1 262 207/209 252 202 U11

SIKKERHET: DEFA AS Services Hytte-sikring AS if Micro Matic Norge AS NorTronic AS Sector Alarm Sikom AS Stiftelsen Norsk Luftambulanse Sunwind Gylling AS Verisure AS YouPark AS

hyttami.no hytte-sikring.no if.no micromatic.no nortronic.com sectoralarm.no sikom.no norskluftambulanse.no sunwind.no verisure.no norgesbom.no

38 215 15 67 279 237 4 231 43 289 230

tveitsmie.no

30 16 98

sorbolfjell.no tindehytter.no trysil-utvikling.no turufjell.no tveitabru.no øvreuvdal.no vaset.com

borgnysteigedal.no naturkunst.no skiferprodukter.no tova.no valdresskigard.no

MØBLER: Bakken og Bakken Møbelringen

mobelringen.no/mobelringen-bakken-bakken

53h

Espegard AS Fjellmøbler AS Follo Møbler Kistefos Møbler AS Kvande & Nordvik Møbelfabrikk AS Møblene.no N. Eggedal hyttemøbel Os Trekultur AS Persgaard Møbler AS Romerike Fengsel Staas bygg AS Uvdal Snekkerverksted

espegard.no fjellmobler.no follomobler.no kistefosmobler.no kvande-nordvik.no moblene.no eggedal.as ostrekultur.no persgaard.no ullersmofengsel.no cubastolen.no uvdals.no

41 88k 208 99 39 281 265 85 246 261 U5 92

mobelringen.no/mobelringen-bakken-bakken bakkenstreprodukter.no bohus.no ranheim.no kistefosmobler.no kvande-nordvik.no eggedal.as norwegianwooddesign.no ostrekultur.no ullersmofengsel.no uvdals.no vidcom.no

53h

bakkenstreprodukter.no kistefosmobler.no eggedal.as ostrekultur.no ullersmofengsel.no sigdal.com uvdals.no

53h 99 265 85 261 247 92

geilolaft.no husoghyttelaft.no laftekledning.no laftehytte.no lhmgruppen.no norelaft.no norskhyttesenter.no saltdalshytta.no trelaft.no ostlaftbygg.no

2 272 7 44 49 92 102 52 240 94

TAK: Altaskifer AS Blomstertak AS Grønn Vekst Hallingdal Hytteservice AS Miljøtorv AS Nibio Nittedal Torvindustri AS Nordic Garden AS Stiger til tak AS Stoneart AS Valdres Naturstein

moretyri.no tyrilin.no vyrk.no

72 6 53l

TIDSSKRIFTER: Bolig & Hytteinformasjon AS Hytteavisen.no Hyttemagasinet

53h 53a 53g 99 39 265 56 85 261 92 233/251

solliafarmen.no

241 269 242 229 227 204 255

SMIJERNSPRODUKTER: J. Tveit’s smie AS Leif Olav Ryen Myhre Smie

myhre-smie.no

STAMPER / BOBLEBAD: Domotec Nordic AS Polarbad Quality Spas AS Retail Conserpt og Service AS Villa Hytte og Fritid AS

domotecspa.no polarbad.no qualityspas.no nordpoolspa.no villasol.no

220 76 36 267 95

STRØMAGGREGATER: Honda (Berema AS) Hyttebutikken Stabekk AS Power Controls AS Sunwind Gylling AS Torsvang Maskin AS

berema.no hyttebutikkenstabekk.no powercontrols.no sunwind.no torsvangmaskin.no

23/U3 U1 75 43 200

altaskifer.com blomstertak.no gronnvekst.no hallingdal-hytteservice.no bioforsk.no/froavl nittedal-torvindustri.no nordicgarden.net stigertiltak.no stoneart.no skifer.com

45 24 62 3 88l 17 8 101 88n 97 53b

hytteinformasjon.no hytteavisen.no hyttemag.no

F3 F4 259

V å r 2 0 1 9 – P Å H Y T TA – 2 9

STAND NR:

TIDSSKRIFTER: Norges Hytteforbund Norsk Hyttelag AS På Hytta

norgeshytteforbund.no norskhyttelag.no paahytta.no

25 U10 F4

TOALETTER: Cinderella Eco Solution AS Hyttebua AS Hyttebutikken Stabekk AS Jets Vacuum AS Separett AB Sunwind Gylling AS

cinderella.as hyttebua.no hyttebutikkenstabekk.no jetshytte.no separett.com sunwind.no

37 77 U1 78 55 43

dagaliopplevelser.no hemsedal.com furutangen.no hedda.no langedrag.no maarbu.dinstudio.no nesbyenfjellandsby.no uvdal.no norsol.no regionraadet.no rendalen.kommune.no, stor-elvdal.kommune.no ringsaker.no trysil-utvikling.no øvreuvdal.no valdres.no/valdres-naturog-kulturpark

92 88e 59 U4 92 92 88a 92 100 88m 60

TURISME: Dagali Opplevelser Destination Hemsedal Furutangen AS Hedalen Vassfaret Langedrag Naturpark Mårbu Seter og Fjellstue Nesfjellet Eiendom AS Nore og Uvdal Næringsselskap SA Norsol AS Regionrådet for Hallingdal Rendalen kommune Ringsaker kommune Trysil Utvikling AS Uvdal Skisenter Valdres Kultur og Naturpark Valdres Næringshage Velghytte.no

42 73 92 53i

velghytte.no

53i 57

VANNFORSYNING/-RENSING: Biovac Environmental Technology AS Debe Norge AS Eco Solutions AS Ecobio Norge AS Fann Miljøteknikk as Haugrud Brønnboring AS Hyttebutikken Stabekk as Isoterm AS Jets Vacuum AS Kingspan Miljø AS Klaro Renseanlegg Norge AS Norsk Pumpeservice AS Odin Maskin AS Sunwind Gylling AS VA-Systemer AS

biovac.no debenorge.no eco-solutions.no ecobio.no fann-norge.no vassboring.no hyttebutikkenstabekk.no isoterm.no jetshytte.no kingspan.com rensing.no norskpumpeservice.no odin-maskin.no sunwind.no va-systemer.no

65 48 270 280 14 83 U1 28 78 214 U7 260 20 43 70

ØVRIGE HYTTEPRODUKTER: Active Brands Advokatfirmaet Økland & Co DA Amplecta AS Birger N. Haug AS Bubbledock Flytebrygger AS Canal Digital Norge AS Fjordkraft Gudbrandsdal Energi Hallingkraft AS Happybytes AS Helse Invest AS J. Trading K.M Trading & Ingrids Agentur AS Karcher Madsen Design AS Norgesenergi Norgesgjerde AS Norwex Pias Rehabprodukter Scanflex AS Norsol AS Trimakk NOR AS Tønnevold Agenturer - Winzo

activebrands.no oklandco.no amplecta.com bnh.no hyttebrygga.no canaldigital.no fjordkraft.no ge.no hallingkraft.no happybytes.no helseinvest.no allekanleke.no thermofit.no kaercher.com/no/ madsendesign.no norgesenergi.no norgesgjerde.no mensaheating.no myprivatelabel.no scan-flex.no norsol.no vorwerk.no tonnevoldagenturer.no

299 250 12 235 U2 271 277 26 88i 219 273 63 268 278 275 223 218 233 279 239 100 226 256

Standnummer mellom 1 og 200 er i hall 1 Standnummer over 200 er i hall 2 Standnummer som begynner med F er i foaje Standnummer som begynner med U er ute


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

DENNE HYTTA BYGGES INNE I MESSEHALLEN! Hytteprodusenten Ly Hytta AS slår på stortromma når de kommer med sin splitter nye modell til HYTTEMESSEN. Den 52 kvadratmeter store modulbaserte hytta settes opp innendørs og vil stå «innflyttingsklar» i hallen når messen åpner 25. april. – Vi har store forventninger, sier daglig leder Bjørn Olav Leer i Ly Hytta AS. Dette er en helnorsk fritidsbolig som vi produserer lokalt i Sigdal. Det blir stas å vise prototypen fram på Hellerudsletta. Hytta er utviklet i samarbeid med arkitektfirmaet DRMA i Drammen. Modellen som settes opp på HYTTEMESSEN er en av fem varianter som kan bygges med ulike moduler.

– Slik vi har konstruert elementene, skal en hytte som den vi setter opp på messen kunne bygges og stå innflyttingsklar på en uke. Da er den ferdig innredet med kjøkken, bad, garderobeskap og sofa. Innredningselementer som sofa og senger er tegnet og produsert som en integrert del av helheten, forteller Leer. Han har erfarne håndverkere med seg på laget. Teamet har bygget både selvtegnede og arkitekttegnede hytter siden 2007.

Hyttelivet er for alle! Det er i stor grad det folkelige hyttelivet som preger Hyttemessen, mener arrangørene av Hyttemessen på Hellerudsletta, Per Levik og Tore Bjørnstad. Messen som er Nordens største for fritidsboliger, åpner 25. april og stenger 28.

– Hytteprodusentene kjører fabrikkene hva remmer og tøy kan holde. Brukte hytter, også de enkle uten vann og strøm, selger stadig godt – ofte med bud langt over prisantydning.

– Blant de besøkende er svært mange etablerte hytteeiere – ofte med en enkel, eldre familiehytte. Kanskje er det nytt solcelleanlegg eller en mer behagelig doløsning som står på ønskelista. Andre har skisset og tegnet hjemme ved kjøkkenbordet. Nå vil de lufte sine hytteplaner for noen av de mange ekspertene på messen, sier Bjørnstad.

FLERE FÅR DEL I HYTTE-KULTUREN Per Levik mener det er flere forklaringer på de siste årenes mye omtalte «hytteboom».

HYTTENE FORTELLER OM VELSTAND Når det er sagt så er det norske hyttelivet veldig mangefasettert, presiserer han. Mange av hyttene vi bygger forteller historien om at vi bor i et rikt og velstående land. Det er mye penger blant folk, og investeringer i fritid og rekreasjon har høy prioritet. På Hyttemessen møtes folk med vidt forskjellige preferanser. Det blir litt sånn festivalstemning av det, opplever Per Levik. Knapt noen har vært tettere på trender og utvikling i hyttebransjen de siste 30 årene enn han. Nå opplever Levik en lettere opprømt stemning i hyttenæringen.

– Den norske mentaliteten er i stor grad fokusert på friluftsliv og hytte som utgangspunkt for aktivitet. Lave renter, høye boligpriser som gir rom for opplåning og kanskje økende skepsis til å kjøpe fritidsbolig i utlandet, har nok bidratt til veksten, antyder Levik. Selv om det bygges mye nytt, er hundretusener av hytter av eldre dato – ofte enkle med behov for rehabilitering. – En stor del av de mer enn 450.000 fritidsboligene våre er av eldre dato. Generasjonsskifter og hytteeieres ønske om bedre komfort generelt, gir stor etterspørsel etter alt fra bygningsvarer til spesialiserte hytteprodukter, sier Levik.Hyttemessen AS arrangerer nå messer tre steder i landet. Hovedmessen er som vanlig på X Meetingpoint, høstmessen i Runarhallen i Sandefjord 20.-22. september.

V å r 2 0 1 9 – P Å H Y T TA – 3 0


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

Ring Hytta Varm med en løsning fra Sikom

I over 20 år har vi hjulpet hytteeiere med å komme frem til en varm og god hytte. Nå vil vi hjelpe deg? Besøk oss på Hyttemessen 2019 så viser vi deg hva som skal til for å få kontroll på: Strømforbruk Varmekabler Panelovner Innbruddsalarm Brannalarm

Møt oss på stand under hyttemessa!

Opplev Tindekvaliteten (->) Enkelt

(->) Valgfrihet

(->) Fagfolk

(->) Trygghet

Vi gjør det enklere å være hyttekjøper. Du får en komplett leveranse og Tinde håndterer hele byggeprosessen for deg!

Sikom AS - Neptunveien 6 - 7652 Verdal Tlf: 740 85 960 - post@sikom.no - www.sikom.no

V å r 2 0 1 9 – P Å H Y T TA – 3 1


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

Lurt med egen ladestasjon på hytta

NYHETER

FULLE BATTERIER = LITT EKSTRA SINNSRO

Turer til hytta har hittil bydd på noen utfordringer for nyfrelste elbileiere. Mange baserer seg på å lade langs veien, noe som krever ekstra planlegging og gjør at man er sårbar for ladekøer eller ladestasjoner som er ute av drift. Skal du kjøpe ladestasjon for montering på hytta begynner prisen på ca 15.000,-

Stadig flere elbiler er å se parkert utenfor hytteveggen. Men dårlige lademuligheter, rekkeviddeangst og frykten for ladekøer gjør at mange stadig kvier seg for å ta elbilen på langtur. Men det er ingen grunn til å nøle lenger!

VI ER PÅ PLASS I VISNINGSHYTTA!

VÅRT HYTTETEAM PRESENTERER ÅRETS NYE FLOTTE HYTTEMODELLER. BESØK OSS I VISNINGSHYTTA I HYTTELANDSBYEN.

Med egen ladestasjon og smart strømstyring vil de fleste kunne lade elbilen trygt og effektivt på hytta. Det gir en lang rekke fordeler. I følge Ståle Kvitle i DEFA, Nordens ledende leverandør av ladeløsninger for elbil, er det flere ting nye elbilister bør tenke på hvis de ikke har lademuligheter på hytta. – I 20 minus kan batterikapasiteten bli redusert med inntil 50 prosent, og det tar gjerne flere ganger så lang tid å lade, fordi batteriene først må varmes opp. Ekstra bagasje, takboks og lange bakker krever også langt mer batterikapasitet enn kjøring på flata. Det kan fort bli køer ved en del ladestasjoner når mange skal hjem på samme tid. LAD MED LADESTASJON – IKKE VANLIG STIKKONTAKT Lading gjennom en vanlig stikkontakt er ingen god løsning. Fra og med 2016 skal alle uttak som brukes til jevnlig lading ha en dedikert kurs, en sikring på maks 10A og jordfeilvern type B. Dette er vanligvis ikke tilfelle med uttak man har tilgjengelig på hytta. Reglene er strenge fordi lading av elbil krever høy last over lang tid, noe vanlige stikkontakter ikke er laget for å tåle. I verste fall fører dette til varmgang og brannfare.

V å r 2 0 1 9 – P Å H Y T TA – 3 2


H

yt

D te u m tr e s ef s e f er n o 2 5 ss .-2 på 8. ap

ril

ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

Vi innreder hyttedrømmen Møbler og interiør for fjellhytter

Direktoratet for Samfunnssikkerhet og Beredskap anbefaler alle å installere ladestasjon. I en omfattende test av ladestasjoner nylig utført av NAFs tyske søsterorganisasjon ADAC ble en stasjon fra ABL utropt til vinner på grunn av uovertruffen sikkerhet og brukervennlighet. I Norge markedsføres stasjonene fra ABL av DEFA. Bedre sikkerhet er ikke den eneste fordelen med egen ladestasjon. Ved å utnytte bilens ladekapasitet kan man også lade mer effektivt. BEGRENSET STRØMKAPASITET ER INGEN HINDRING En del hytteeiere er bekymret for at de kanskje ikke har tilstrekkelig strømkapasitet til å kunne lade elbilen effektivt på hytta. Eldre hytter har ofte underdimensjonerte elektriske installasjoner. Nye hytter har større kapasitet og gjerne et tilsvarende stort forbruk. – Med smart strømstyring i tillegg til egen ladestasjon kan de fleste lade trygt og effektivt, selv med lav strømkapasitet. Vi tilbyr en løsning for strømstyring i hus og hytter som heter homeCLU. homeCLU-enheten monteres i sikringsskapet av en elektriker. Der overvåker den kontinuerlig strømforbruket i hytta og delegerer den tilgjengelige strømkapasiteten til ladestasjonen. På den kan man lade effektivt når strømforbruket ellers er lavt, samtidig som bilen ikke stjeler strøm du trenger til varme, matlaging og lys på dagtid. Du slipper også å låse deler av strømkapasiteten i hytta til en dedikert ladekurs. MYE Å SPARE PÅ Å BEGRENSE EFFEKTFORBRUKET Mange nettleverandører har allerede innført effektbasert nettleie. Fra 2021 innføres dette over hele Norge. Kostnaden baseres på de høyeste toppene i forbruket ditt, istedenfor hvor mye strøm du bruker i løpet av perioden. Med en slik modell kan det bli store penger å spare på smart strømstyring. – Med strømstyring kan man sette en øvre grense for effekten som brukes på lading, slik at den for eksempel ikke overgår forbruket på dagtid. På den måten kan du unngå at lading av elbilen fører til kostbare topper i forbruket. V å r 2 0 1 9 – P Å H Y T TA – 3 3

persgaard.no Industriveien 14 - 1481 Hagan Telefon 22 29 90 00


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS FOTO: LEIF MAGNE FLEMMEN

SVEITSERSTIL Denne hyttemodellen er spesielt utviklet for Mjøsli. Nå står det fem-seks slike bygninger på feltet, som ellers er preget av hytter fra flere ulike leverandører.

EN NY VERDEN, BARE

en times KJØRING HJEMMEFRA! V å r 2 0 1 9 – P Å H Y T TA – 3 4


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

Å leie ut hytta når familiene ikke bruker den selv har vist seg å være en lønnsom geskjeft. Stor glede ble det blant hytteeierne da fritidsboligen i fjor fikk den høyeste anerkjennelsen fra Trip Advisor.

Fra loftstua har hytteeierne på klarværsdagene utsikt inn over Mjøsa til Helgøya og Hamar-traktene. F.v: Heidi, Helene og Synnøve. Tormod har parets fire måneder gamle førstefødte, Dag, på fanget.

Greit nok at undersøkelser blant hyttefolk viser at de ønsker seg kort reisetid til hytta. Men kan ikke bilturen rett og slett bli så kort at du føler du er hjemme selv når du er på hytta? De kunne ha opplevd det slik, Heidi og Tormod Tvinnereim. – Kjøretida er absolutt ikke lang, bare en time og fem minutter. Men siden vi bor i ganske tettbefolkede omgivelser på Kolbotn, er det et godt sprang til hytta her på Mjøsli. Og det i mer enn én forstand, mener Heidi og Tormod. Kunne de hjemme på Kolbotn for eksempel opplevd nordlysets lekende fargespill på himmelen, slik som på hytta i går kveld? Neppe. Da hadde de nemlig orkesterplass til dette helt spesielle vinterlige fenomenet, forteller Heidi. – Her bor vi høyt i terrenget med herlig utsikt over Mjøsa og til Mjøsbygdene. På tomta har vi rett som det er villdyr på visitt, og fra hytteområdet går de fineste turstier og -løyper inn i de dype skoger. Alt dette gjør at den mentale avstanden fra «hjemmeverdenen» er mye større enn reisetida skulle tilsi, mener de to som har vært hytteeiere i Mjøsli siden 2015. UTSIKT TIL «BOLLELAND»? De har begge travle jobber i Oslo-regionen. Heidi er prognosesjef i Ringnes, Tormod salgs- og markedsdirektør i Ford Credit. Den korte avstanden til arbeidsplassene i Oslo gjør at de også har bodd på hytta og reist til og fra. Heidi tilstår at hun var litt skeptisk da Tormod ville ha henne med på befaring på Mjøsli. Selv om hun er oppvokst på Ilseng, en kort biltur unna, ante hun ikke at det var et nytt hyttefelt med høystandard fritidsboliger her. – Jeg var skeptisk, og antok at det beste vi kunne få av utsikt herfra måtte være til «Bolleland» på Espa, melder hun med en god latter. Men så skulle det vise seg at hun tok skammelig feil.

I 2015 BETALTE PARET 2,7 MILLIONER KRONER FOR HYTTE OG TOMT. – Vi synes vi fikk mye for pengene, sier Tormod og nevner at boarealet er på 140 kvadratmeter. Paret syntes denne modellen passet deres behov utmerket. Her er fire soverom med overnattingsmuligheter til ni personer, ett fullverdig bad og ett kun med wc. Dermed er det godt med plass og greie fasiliteter selv når begge eierfamiliene vil på hytta én og samme weekend. – Men det er nok vi som bruker den hyppigst i og med at Heidis foreldre bor på Ilseng, sier Tormod. – Sameie er ikke alltid noen enkel måte å eie hytte på? – Vi opplever ingen uoverensstemmelser. I og med at Heidi og jeg bruker hytta mer enn Håvards familie, prøver jeg å kompensere med å ta litt mer av de praktiske tingene når jeg ellers er her. Men ellers deler vi på alt – rettigheter og plikter. To dugnadshelger – en vår og en høst – er obligatorisk. Da samles alle her. RUSTET OPP TØMMERKOIE Hyttetomta er på hele tre mål. Like fullt har paret på sett og vis utvidet territoriet. For en tid siden kom Heidi nemlig over en tømmerkoie som var til leie langt inne i skauen. Hun falt pladask for den litt slitne bygningen. At der knapt var signaler å få på mobilen ble ikke ansett som noen ulempe.

Tormod var for sin del opptatt av reisetida. Han ville bruke fritida på hytta, ikke i bilen, så dette var et perfekt sted sett med hans øyne. Dessuten sto hytta fiks ferdig, klar for å innflytting. Verken han selv eller tvillingbroren Håvard, som han ønsket å kjøpe hytta sammen med, anså seg som spesielt nevenyttige og egnet for større byggeprosjekter på egen hånd. – Det er så deilig å komme hit, du slipper deg liksom «nedpå» på en helt annen måte enn hjemme, sier Tormod. Heidi legger til: – Det er en klisje at man slapper så godt av på hytta, men det er jo helt sant! MYE FOR PENGENE Hytta er en bygning i en slags modifisert sveitserhusstil. Det er områdets tomteutvikler, Otto K. Blix Hulbak, som har fått tegnet og utviklet den karakteristiske stilen. Hittil er det bygget fem-seks slike fritidsboliger i feltet. Tomtekjøperne står for øvrig fritt i sitt valg av hytteleverandør.

– Å ligge i boblebadet en kald vinterkveld med 40 grader i vannet, det er noe av det deiligste du opplever på hytta, sier Tormod Tvinnereim. Med-hytteeier Heidi er tante til Helene (tv) og Synnøve som ble invitert med til Mjøsli denne helgen.

V å r 2 0 1 9 – P Å H Y T TA – 3 5


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

HER HAVNET

KONGLE

HYTTA I FJOR VÅR VAKTE «KONGLEHYTTA» STOR – Vi falt for hyttas høyreiste stil med blant annet de store vinduene i fasaden mot sør, sier Tormod Tvinnereim.

OPPMERKSOMHET PÅ HYTTEMESSEN.

Var du på Hyttemessen på Hellerudsletta i fjor, unngikk du neppe å legge merke til denne pussige skapningen – den såkalte «Konglehytta». Etter messen havnet den her – på Mjøsli!

Ikke sikkert denne aktiviteten er like populær hjemme, men på hyttetur med tante får Helene og Synnøve gjøre det: Hoppe i senga!

– Vi rustet den opp, reparerte og fornyet litt her og der. Siden jeg kommer fra Ilseng er jeg jo godt kjent med pallesnekring, så jeg har utstyrt koia med selvlaget pallebord og pallemøbler, ler Heidi og forteller at de har hatt mange stemningsfulle overnattinger i den gamle koia fra 1925. «Snøfrisesongen» er deres fortrukne tid for hytteliv. Både i selve hytteområdet og i de nære trakter er det rikelig med aktivitetsmuligheter og sosiale møtepunkter. I hyttefeltet er det blant annet fotballbane, grillplass, gapahuk og sandvolleybane. En rekke flotte og godt merkede turstier går i skog og hei. Bademuligheter er her også når man tar turen inn til Lyssjøen. Der har grunneier Blix Hulbak dessuten sørget for at det er bygget en grillhytte. På stranda ligger også en båt klar for den som måtte ha lyst på en rotur.

Slik ser det ut, vertskapets eget soverom i andre etasje.

Med hektiske jobbhverdager får de to eierfamiliene ikke brukt hytta fullt ut. Etter en tid startet de derfor så smått å leie den den ut. Interessen nærmest eksploderte. – Det er nok nærheten til Gardermoen som slår inn, tror Heidi og Tormod. Pågangen er særlig stor vinterstid. Jul- og nyttårshelger er svært etterspurte, likeså påske. Flertallet av gjestene er engelskmenn, men i 2018 hadde vi leietakere fra alle kontinenter. Det sier sitt om nivået hytta holder at hytteeierne i fjor fikk utnevnelsen «Certificate of excellence» fra Trip Advisor. Full score fra gjestene på alle parametere!

V å r 2 0 1 9 – P Å H Y T TA – 3 6

– Da Hyttemessen nærmet seg slutten var det ingen som hadde kjøpt «Konglehytta» og badstuhytta, som var bygget i samme stil. Det estlandske firmaet så i øynene at de kanskje måtte ta jobben med å frakte de to hyttene tilbake til Estland. Vi la like godt inn et bud og fikk kjøpe begge hyttene til en meget gunstig pris, forteller Tormod Tvinnereim. Hytteeieren hadde en tid planlagt å sette opp et anneks på den tre mål store eiendommen i Mjøsli. «Konglehytta» var ideell i den forstand at den var komplett innredet med kjøkken, bad, oppholdsrom og sovealkove. Det var bare å heise en på plass på tomta. – Stange kommune var noe skeptisk da de fikk søknaden. Utformingen sto ikke direkte i stil med andre bygg i området. Til vår store glede innvilget de etter hvert søknaden. Ikke nok med det: Ordføreren kom, klippet snor og sto for en offisielle åpningen av den originale hytta, forteller Tormod. Nå utgjør hytta og badstua så å si en liten grend for seg selv på eiendommen.


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

*

Komplette peispakker!

Peiskos

VERDI

Vi tilbyr pakkeløsninger for ditt prosjekt som inneholder alt du trenger til peisen står ferdig som avbildet til venstre. Vi prosjekterer din peis i CAD så du ser hvordan din drømmepeis blir i ditt hus eller din hytte.

Pan Tech EVO V Stor innbyggingspeis med hevedør

KUPONG!

Veil. pris: / messepris (blank ramme)

59 990,- / 50 990,(sort ramme)

54 990,- / 43 990,-

...både ute og inne Romotop

42 690,- / 35 990,-

24 990,- / 19 990,-

Soria, kleber Veil. pris / messepris

Firestar DN 700 Swing m/glassdør

Stort utvalg av

Romotop

Veil. pris / messepris

peispakker/ byggesett

Laredo A, keramikk Veil. pris / messepris

Vi kører igang årets bolig- og hyttemesser!

Prosjektet på bildet er gjennomført med PanTech EVO V LD (sort ramme)

40 390,- / 34 390,-

*Rabatt trekkes fra veil. priser, samlet beløp. (Eks. montering) Rabatt fra verdikupong kan ikke overstige messe-/kampanjepriser.

Messepris: 11 590,-

Bestselger!

KIT 70, byggesett

Veil. pris / messepris

7 990 / 7 490,-

Forno Vero KIT 70 er et enkelt gjør-det-selv-pizzaovn som kan bygges av alle.

Perfekt til hytta!

13 990 / 11 990,-

Komplett vedfyrt bakeovn med alt du trenger inkludert understell og pipe

Veil. pris / messepris

Magnum C vedkomfyr

Vår bestselgende bakeovn.

17 490,- / 14 990,-

15 490,- / 13 490,-

Peiser

ildst

Veil. pris / messepris

÷6000,-

Vedkomfyr med kleber, kokeplate og stekeovn

|

Piper

DN 550

|

Vi tilbyr gode stålpipeløsninger for deg som vil montere utepeisen under tak

Flyttbare utepeiser i rustfritt stål!

Setter du deg ned fremfor en Firestar utepeis, får du en fantastisk strålevarme ”rett i fleisen”. Utepeisene har isolert bakvegg i rustfritt stål, som igjen genererer en fantastisk strålevarme.

Glassdør

Kuplen 80 SE

oom Showrover d e m

10e0der

Veil. 14 590,-

Hytteovn, byggesett

Veil. pris / messepris

Besøk en våre stander og få med deg gratis verdikupong!

Bruk verdikupongen når DU behøver den

Se våre stålpipepakker i webshop

Stort utvalg av størrelser og modeller!

O v n e rPriser|fra kr.:M a t o v n

|

Utevarme Følg oss på sosiale medier!

Spesialister på peis og varme!

Steinsrudvegen 7, 3840 Seljord | Tlf: 35 08 41 00 | post@seljordvarme.no

Ønsker du deg hytte?

Hytter og hus i laftet tømmer.

Vet du om alle hyttefelt innen to timers kjøring fra der du bor?

Vi realiserer

hyttedrømmen din.

Stolvstadv. 13, 2360 Rudshøgda post@ostlaftbygg.no - tlf. 62 35 87 44 www.ostlaftbygg.no

Rask levering og gode priser. Levert over 600 hus og hytter i Norge. Du finner oss på stand nr 94 under hyttemessen 25.4 - 28.4 2019

- Norges nye blogg og nyhetsportal for deg som er interessert i hytte og hytteliv!

V å r 2 0 1 9 – P Å H Y T TA – 3 7


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

BARNDOMMENS HYTTETURER SETTER LIVSVARIGE SPOR – Mange forteller at de dype inntrykkene fra hyttelivet, landskapet og naturen som omgir hytta, har preget dem for livet, sier forskeren Annette Bischoff.

Naturopplevelser i barndommen er grunnleggende for vår identitet. Ofte handler det om oppvekstens inntrykk fra det hyttenære landskapet. Men med dagens høystandardiserte hytteliv, er det en fare for at barn får et fjernere forhold til natur, sier instituttleder Annette Bischoff ved Høgskolen i Sørøst-Norge. Fortsatt er det slik at hyggen på hytta er viktig for familien og de sosiale båndene. Men Bischoff frykter at den oppvoksende slekt går glipp av dypere og mer varige naturopplevelser, som på sunt vis preger tidligere generasjoner.

– Den er en god arena for fellesskap og samling av familie og venner. Men det er et paradoks at man i dag godt kan være på hytta uten annen kontakt med naturen enn den man ser gjennom vinduene, mener hun.

TIDLIGE NATURERFARINGER SETTER VARIGE SPOR – Dagens hytteliv kjennetegnes av høy standard, ikke sjelden på samme nivå som hjemme, om ikke høyere. På denne måten fjerner vi oss fra den naturen vi har dratt ut for å oppleve. De lune omgivelsene og dippeduttene vi bringer med blir lett et filter mellom oss og naturen, sier Annette Bischoff til hytteavisen.no Hun er leder for Institutt for friluftsliv, idrett og kroppsøving.

Mange nordmenns naturopplevelser er knyttet til hyttelivet. Hytta har vært et sted for den fullstendige fred, et utgangspunkt for sterke naturopplevelser. Det er ikke snakk om hytta i seg selv, men hytta som utgangspunkt for erfaringene i naturen, sier Bischoff.

Bischoff vil ikke på noen måte moralisere over dagens hyttefamilier, men mener vi som et hytteelskende folk i hvert fall bør reflektere over dette. Gjennom mangeårig forskning på vår relasjon til naturen, mener hun det er tydelig at den naturen vi vokser opp med, og de stedene som tilhører barndommens landskap, setter seg i kroppen. Alderen fem til ti år er i så henseende en pregningstid.

NORDMENNS SJEL Hun mener vi kan se på naturen må ulike måter. Noen forholder seg til den på en kroppslig, fysisk måte. De liker de lange, krevende turene og setter seg mål som skal nås. Andre søker kunnskap; de går og undres over hva de ser og vil vite mer. En stor gruppe er mer estetisk orientert – de gledes over det visuelle, lyset, fargene. Så finner vi også mange med et åndelig, meditativt forhold til naturen, de som kanskje dveler ved at vi mennesker inngår i en større helhet.

HYTTELIV UTEN KONTAKT MED NATUR – Erfaringene fra barndommen blir med som en ressurs gjennom hele livet og en klangbunn for senere opplevelse av naturen. Ja, de kommer endog til uttrykk i våre utdannings- og yrkesvalg. Mange sier at nettopp de dype inntrykkene fra hyttelivet, landskapet og naturen som omgir hytta, har preget dem for livet, sier forskeren. Hun viser dette blant annet i boka «Stier, mennesker og naturopplevelser» (2015).

– Hvor finner du at den norske folkesjela på denne «skalaen»?

Om det kan stilles spørsmål ved kvaliteten i moderne hyttefamiliers naturopplevelser, er hun ikke i tvil om at hytta har en viktig funksjon som et fredet rom fra hverdagens stress og mas.

– Men for all del, dette er en generalisering. Det betyr ikke at andre dimensjoner ved opplevelsen av natur er fraværende, og den mere åndelige meditative dimensjon synes vi å være felles om.

– Den er veldig fysisk og kunnskapsbasert. Jeg ser et sterkt fokus på «hvor fort du kan gå» og «hvor langt du kan gå». Se bare på DNTs ruteangivelser. De handler i stor grad om hvor lang tid du bruker på å gå ruta. Fakta er i fokus blant annet i den forstand at nordmenn vil ha kunnskap om naturen, kjenne til tradisjoner og vite noe om de gamle tuftene de går seg på, sier Bischoff og legger til:

V å r 2 0 1 9 – P Å H Y T TA – 3 8


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

DNB Eiendom Fritid tlf: 915 09999

Vurderer du å selge hytta?

Vår nye stilart «Skjegglaus»

bygges på Norsk Hyttesenter!

Vårt nye produkt «Garantert Solgt» er en garanti for deg som selger hytta gjennom DNB Eiendom. Kort sagt - selger vi ikke, betaler du ingenting.

Ta kontakt på stand 224 og del dine planer med oss, enten du vurderer å selge eller kjøpe fritidseiendom. Vi er klare for å hjelpe deg!

BLÅNE SKJEGGLAUS

Miljøtorv til tak

- Utnytt vekstjorda på tomta

Hytta kan inspiseres på Norsk Hyttesenter, Hellerud under vårmessa 2019. Besøk gjerne våre andre visningshytter (på Hellerudsletta og Skeikampen) også. Blånes hytter gir deg valgmuligheter, og tilpasses din hyttedrøm. Alle våre modeller leveres i mange størrelser. Med Blåne hytter har du et godt utgangspunkt for å sette drømmen ut i livet. Vi vet ikke hva du drømmer om, men vi bidrar med inspirasjon i form av mange hyttemodeller, tilbygg og anneks. Bli inspirert du også, på blåne.no

- Stedlige masser gir ingen transport/utslipp - Vegetasjon fra tomta gir naturlig tilhørighet -Beholder naturlige vekststoffer og næringstoffer fra tomta

Liagardsvegen, 3570 Ål Tlf. 41 84 9000 /971 52 920 e-post: hmedgard@live.no www.miljotorv.no

V å r 2 0 1 9 – P Å H Y T TA – 3 9

TLF. 970 96 000 POST@BLANEHYTTER.NO BLÅNE.NO


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

Fjellfølelsen - 1 time fra Oslo

Lygna, Hadeland

Vinteren på Lygna er helt spesiell! Stabile innlandsvintre, flotte skiløyper og Lygna skisenter gjør dette til et eldorado for deg som er glad i å gå på ski. Tomtene ligger i umiddelbar nærhet til løypenettet, “ski in - ski out”! Om sommeren kan du boltre deg i flotte oppmerkede tur- og sykkelstier og fiskevann. Det er også flotte forhold for jakt, sopp- og bærplukking.

Visning alle dager!

www.hyttetomterlygna.no NØKKELFERDIG HYTTE inkl. tomt og grunnarbeid, Kr. 2 390 000,Nyutviklet og plasseffektiv hytte. Tre soverom, 1 bad, WC/vaskerom, innvendig bod, kjøkken/stue. Med store vindusflater slipper du naturen inn.

Olav Struksnæs | 41 53 60 00 | olav@b-t-a.no

Terje Heggen | 91 63 63 47 | terje@em1hadeland.no

Et nytt og spennende hyttekonsept for deg som ønsker en annerledes hytteopplevelse

Ta kontakt med : Anne-Line Østensen, mob. 99 20 30 44, e-mail: anne-line@jora-bygg.no Runar Granskogen, mob. 48 50 40 00, e-mail: runar@jora-bygg.no

V å r 2 0 1 9 – P Å H Y T TA – 4 0


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

PÅSKE – TID FOR TUR OG LITTERATUR!

Påska er krimmens høytid, men hvorfor? Og hvorfor mest i Norge? Fordi det er så kaldt her? Fordi nordmenn går seg vill i fjellet? Fordi hyttelivet egger til familiefeider? Historien forteller at fenomeneet kriver seg tilbake til en overskrift i Aftenposten i 1923:

JOURNALIST MARTE ØSTMOE, HAR VURDERT ÅRETS PÅSKEBØKER FOR PÅ HYTTA. GJØR SOM MARTE, SETT DEG I HYTTEVEGGEN, GJETT HVEM MORDEREN ER, LET ETTER GODE MOTIV, FIKSE DETALJER, BLODROSER OG SPRÅKLILJER.

«Bergenstoget plyndret i natt». Teksten var egentlig var en annonse for en bok skrevet av Nordahl Grieg og Nils Lie. Siden har påsketida vært preget av mystiske mord, forgiftninger og alskens intriger. Ja, alt dette til tross for gule kyllinger, en gavmild påskehare og grønne bjørkesprett. For dem som ikke leser krim til hverdags, er det fullt tillatt nå. Men også annen litteratur med innslag av spenning kan la det gå kaldt nedover ryggene våre. Og har vi utedo på hytta, er det plutselig helt greit om noen følger med. Vi i PÅ HYTTA-redaksjonen ønsker deg med dette en kriminelt god påske! DEN STILLE UKE Sven Petter Næss Aschehoug / Krim.roman/Politikrim Handlingen kan ikke passe bedre inn i kalenderen enn dette! I En stille uke, befinner vi oss midt i påskefeiringen. Et forlatt kjøretøy står parkert på Brugata utenfor sentrum i Elvestad by. Politimannen Per Lyngstad og kollega Dina Martinsen driver historien fram og mye takket være troverdige dialoger og detaljer liksom skyver leseren fram i historien. Forfatteren er nær ved å havne i klisjeenes dal når han tegner en politikarakter som Per, en mann som etter et kort friminutt bare lengter tilbake til jobb. Er dette litt naivt? Eller er alle politimenn arbeidsnarkomane? Den stille uke er Sven Petter Næss debut som forfatter. Fra nå av har den litt mer kjente forfatteren Levi Henriksen ikke lenger enerett på det flate landskapet rundt Kongsvinger. Det tilsynelatende kjedelige stedet står i kontrast til hendelsene som skjer her og gjør dem nettopp derfor så utrolig uhyggelige.Den stille uke er en bok for deg som er interessert i hvordan politiet arbeider. En bok for deg som ikke tror det skjer skumle ting på landet. For der tar du feil.

EN GRAV FOR TO Anne Holt Gyldendal Roman ”En grav for to” er like mye en krimbok om etikk, som en bok med blod og mord. Hva er rett og hva er galt? Hvor langt er vi villige til å gå? Ikke bare på ski, men også når det kommer til å strekke strikken for egne verdier og loven som sådan. Når Holt kopler en fattig advokat med tilsynelatende dopingskandaler innenfor norsk toppidrettsmiljø, gjør hun det med kløkt. Her finnes jo også paralleller til en sak vi kjenner fra virkeligheten. Holt har god driv i dialogene og legger mye handling til den. Advokaten Selma Falck er villig til å gå rett inn i skiløypa og toppidretten, når hun øyner muligheten til å redde sin egen mildt sagt slunkne økonomi. Oppdraget går ut på å bevise Helges uskyld slik at utøveren kan stille til OL. Men det er også andre komplikasjoner i løypenettet, er det ikke også et mønster? Dette er boka for deg som vil komme bakenfor toppidrettens glatte fasade og teste ut egne grenser.

DET DE DØDE VET Marit Reiersgård Gyldendal Kriminalroman Den som trodde at en ferie i Spania kunne redde ekteskapet og familiefreden, må etter Reisgård nye krim, tro om igjen. Under et opphold i ditt ferieparadis forsvinner Marion på et mystisk vis. Mannen og legen V å r 2 0 1 9 – P Å H Y T TA – 4 1

Tom Ross melder henne savnet, men hvorfor jobber ikke det spanske politiet raskere? Hvorfor setter de ikke i gang flere patruljer? Hjemme i Norge sitter etterforsker Birgitte Røed. Faktisk har hun en gang bodd i samme rekkehus som ekteparet Ross, hun har også en datter på alderen til legeparets sønn. En sønn som, i en alder av 18, dør på en russefest. I meldingen der Marion etterlyses, står det også hun er i sorg. Men er det flere paralleller mellom Marions forsvinning og sønnens død? Reisgård skriver lettlest, men fortellingen er på ingen måte lettbent. Forfatteren nå og da til klisjeer, men i periodene der historien føres i penn av Marion, kan teksten nå og da likne poesi. Dette er en bok for deg som liker detaljer og rettsaker, for deg som liker å gjennomskue løgner.

SØSTERKLOKKENE Lars Mytting Gyldendal Roman Søsterklokkene er ingen tradisjonell krim, men gjør at du likevel må legge en kubbe til i peisen. For er det ikke litt kaldt her? Vi skal tilbake i tid, til slutten av 1800-tallet. Før det fantes lys i stuene og på den tida man henfalt til overtro når hendelser ikke lot seg forklare. På den tida Bergen het Bjørgvin og man kommuniserte via en telegrafist. Her møter vi presten Kai Schweigaard og tar del i hans fortvilelse når kirkens spir går tapt. Fram til nå har kirkeklokkene, støpt til ære for tvilling Halfrid og Gunhild, virket samlende. Så kraftig klinger disse klokkene at allerede etter tredje messen blir klokkeren døv. Og er det virkelig slik at den trange dalen huset en stavkirke


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

utenom det vanlige? En stavkirke, mer lik en festning som holder mørke krefter ute? Og hva skjer når bygda går inn i tidas skiftninger? For Søsterklokkene har Mytting mottatt de høyeste terningkast. Dette er en gripende fortelling for deg som liker historie, men også er opptatt av sagn og overtro. Hvordan mange norske samfunn er bygget opp, og hvordan de lett kan forvitre.

JOMSVIKING VINLAND Bjørn Andreas Bull-Hansen Gyldendal Roman Forfatteren Bull-Hansen er ikke bare forfatter, men you-tuber og blogger. I de korte filmene hans, gir han rå råd om hvordan man kan klare seg med lite og helst leve ute. Han kaller disse tipsene for ”bushcraft”. Filmene henter mye kunnskap fra fortida, men har stor nytteverdi i nåtida. Jomsviking Vinland er bok nr. 2, men kan fint leses som en frittstående fortelling og faktiske hendelser som Slaget ved Svolder og historiske figurer som Olav Tryggvasson og Eirik Raude, øker troverdigheten til resten av fortellingen som selvsagt er fiksjon, men ikke desto mindre spennende og lærerikt. Hovedpersonen Torstein er jegfiguren i romanen og driver fortellingen framover, og gir oss et innblikk i den rå mannskulturen i den historiske epoken som mange nordmenn er så stolte av og som også viser seg i interessen for den norske TV-serien ”Vikingane”. Men der TV-serien tar seg av humoren, tar Bull-Hansen seg her av detaljert skildring av hverdagen til de første nordmenn som bosatte seg i Nord-Amerika. Dette er serien for deg som mener det mangler menneskelighet i historiebøkene og som tror at vikingene virkelig var verre enn sitt rykte.

BUSINESS Terje Bjøranger Cappelen Damm. Kriminalroman En mann trekker fram en pistol og skyter ekspeditrisen i en blomsterbutikk på Aker Brygge. Han setter bevisst fingeravtrykk og vinker til overvåkningskameraet. Likevel greier ikke politiet å identifisere morderen. For politietterforsker Charlie Robertsen blir dette en reise inn i en mørk verden der menneskehandel er «big business», men hvem står bak og hvor-dan kan de komme unna uten å sette spor etter seg? Forfatteren av boka har erfaring som politiadvokat i Kripos og har i flere år arbeidet i Utenriksdeparte-mentet UDI med temaer som tvangsekteskap og æresrelatert vold. Hans tekster ligger nært opp til virkeligheten. Business er en bok for deg med interesse for en type kriminalitet som for mange er ukjent, som skjer i virkeligheten. Bjørnanger peker på hvor vanskelig det er å, bokstavelig talt, komme til livs med denne grusomme bransjen.

VUGGESANG Leila Slimani, Oversatt av T.Lundbo Cappelen Damm / Thriller.

Juristen Myriam og musikkprodusenten Paul vil være det perfekte paret. De vil ha kontroll over karrieren, invitere venner på mat- og vinkvelder, gi barna en god oppvekst. Da den middelaldrende, Mary Poppins-aktige barnepiken Louise kommer inn i familien, synes alt å falle på plass. Louise passer barna, sørger for innkjøp og matlaging og blir raskt helt uunnværlig for den lille familien. Men det Myriam og Paul ikke aner noe om, er de mørke sidene til denne kvinnen.Henne har de gitt alt ansvar og latt passe på det mest dyrebare de har, nemlig barna. En dag rammer tragedien. Boka tar også for seg klassebegrepet, morsrollen og våre såkalte perfekte, moderne liv. Boken for deg som har barn og som prøver å kombinerer dette med et sosialt og morsomt voksenliv. Etter å ha lest denne boka, vil du legge visjonene på hylla og konsentrere deg om det å være forelder. IKKE SLÅ AV LYSET Bernard Minier Oversatt av Christina Revold Aschehoug. Thriller Det kommer et brev i postkassa til Christine Steinmayer. Tydelig feilsendt. Det har ingen adressat og ingen signatur. Etter språket å dømme er det også sendt fra en annen tid? Innholdet viser tegn på at han ønsker å ta sitt eget liv. Er det som kjæresten Gérald mener, bare en bløff? Det er rett før jul, og Christine skal vise fram den nye kjæresten til foreldrene sine og like før hun selv skal bli vist fram til hans slekt. De burde vært lykkelige, men brevet splitter dem. Teksten og historien i boken byr på mange navn , skjebner og flere fortellerperspektiv. Den er likevel lettlest, men enten er det forfatteren selv som mangler evnen til å vise personenes følelser i form av handling og reaksjon, eller det har hendt noe under selve oversettelsen. Setninger er delt på pussig vis og nå og da gir de ikke mening. Intensjonen her å skille mellom ytre og indre handling, men dette grepet forvirrer mer enn veileder. En trenet leser vil uten problemer kunne sjeldne mellom disse handlingene uansett. Ikke slå av lyset er dermed ingen språklig perle, men til gjengjeld får du alt: forsvinninger, romfart, hemmeligheter, etterforskning og sex. I bokas epilog er vi igjen tilbake til den samme innsjøen, men nå er det vår. Mellom vinter og vår har det imidlertid foregått stille, men likevel dramatiske ting, under og over vannflaten. Boken for deg som liker mystikk, men samtidig er opptatt av et, godt, originalt språk.

BAYLON BERLIN Volker Kutscher Oversatt av Dag Biseth Bazar /Kriminalroman En mann blir funnet død i Berlins kanaler. Er dette saken drapsetterforsker Gereon Rath har ventet på slik at han kan vinne jobben sin tilbake? For hvorfor må en med Hans talent han jobbe på politiets sedelighetsavdeling,? Rath starter med opprullingen av saken på egen hånd, men for seint oppdager han at han i stedet for å komme nærmere sitt tidligere yrke, kommer tettere og tettere på en verden preget av pengesmugling og kriminalitet. Via hovedfiguren Gereon kommer vi tett inn på konflikten mellom Tyskland og Russland på slutten av 1920-tallet. V å r 2 0 1 9 – P Å H Y T TA – 4 2

Historien tar utgangspunkt i mange faktiske hendelser og også dialogene og selve språket er tilpasset tiden vi leser om. Det vil si tiden vi er inne i, for Babylon Berlin er en gripende bok der hver side er en cliffhanger, der er bare å lese videre. Forfatterens støe kunnskap og gode plott har ført til at boka er blitt en serie for TV og sendt på NRK høsten 2018. Dette er en bok og en serie for deg som elsker historisk troverdige fortellinger, fortellinger som virkelig kunne ha hendt i virkeligheten, og kanskje også har hendt…

MÅNESØSTEREN Lucinda Riley Oversatt av Benedicta Windt-Val Cappelen Damm Roman I Månesøsteren er det Tiggy som skal finne tilbake til sine røtter. Idet vi møter henne befinner hun seg i det skotske høylandet, der hun har fått drømmejobben. Hun skal ta seg av dyrene på den store og isolerte eiendommen Kinnaird, som drives av den gåtefulle Charlie Kinnaird. Her treffer hun også Chilly, en eldre sigøyner som forteller henne at hun har en sjette sans som er nedarvet fra hennes forfedre. Hans sier det er forutbestemt at han skal lede henne tilbake til røttene i Andalusia i Spania. I skyggen av det praktfulle Alhambra oppdager Tiggy sin forbindelse til de legendariske sigøynerne i Sacromonte som ble fordrevet under borgerkrigen – og til «La Candela» – sin tids mest berømte flamencodanserinne. Ønsker du groteske mord, leser du ikke denne, men liker du sitrende spenning og serier så kast deg på Rileys forfatterskap.

SOLDATHJERTE Ørjan Nordhus Karlsson Gyldendal Kriminalroman Bare tittelen vekker nysgjerrigheten. For det hadde vi kanskje glemt, at soldater også har et hjerte? Selvsagt har de det, og hovedpersonen Gjermund Djupviks hjerte blir på mange vis utsatt for prøvelser, både psykisk og fysisk. Hvordan kan det ha seg at gården han skulle arve er testamentert til NS? Som om ikke det var nok. Det er Oscar Enghøy som fra nå av skal drive bruket, og sidenOscar er broren til Gjermunds forlovede, har Gjermund ikke lenger noe å friste henne med. Han har tapt både farsarven og kjærligheten. Dette er historiens personlige plan. Utenfor den private sværen, ulmer det og det rustes for andre verdenskrig. Menn som utgir seg for å være journalister, er i stedet agenter. Nordhus Karlsson er har jobbet i forsvarsdepartementet og er stasjonert i Bodø. Han kan sin historie og innlemmer leseren raskt i krigens dramatikk, men våger også å gå bak uniformene. Ja, til hjertene. Boken for deg som liker krigshistorie, men som også ønsker noe mer. Du som har lyst til å bli bedre kjent nordmenns holdninger, oppfatninger på 1940-tallet og hvor langt de var villige til å gå. Hvor mye de ønsket å ofre. Boka er til for deg som vil vite hva som skjedde også bak skyttergravene, det som skjedde i all hemmelighet. God litterær påske!


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

Stiftet 1971

 Hyttefolkets egen interesseorganisasjon  Talerør mot sentrale og lokale myndigheter i hjertesaker som eiendomsskatt, kommunale avgifter og tomtefeste  Gode medlemsfordeler  Juridisk hjelpetjeneste

Bli medlem du også! www.hytteforbund.no

Nyhet! Schiedel Polaris, panorama peisinnsats med giljotindør.

V å r 2 0 1 9 – P Å H Y T TA – 4 3


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

Nytt og varmt

concretinterior.no glassoginterior.no

FUGLEHUS I BRUN KERAMIKK Pynt opp utenfor hytta med disse søte fuglehusene. MORSØ BÅLFAT IGNIS I STØPEJERN Ideell til både varme og grill.

hytteogbolig.no

sansvennesla.no BADSTU DUFTSKÅL I KLEBERSTEIN

BADSTUDUFTER Eukalyptus og bjørk. 50 ml. SIFRA LÆRIMPREGNERING Impregnering til diverse lær fra Røyland Gård. oakland.no

sansvennesla.no

badstu.no

BADSTUBØTTE I STÅL OG TRE Sleiv/øse følger med

COUTE BOUGIE FAKKELSTATIV inkl fakkelboks. Brennetid ca 24 timer. OAKLAND HENGENDE TERRASSEVARMER Double heating lamps i sort aluminium. 2100 W.

glassoginterior.no oakland.no LITEN REDSKAPSBOD TIL HYTTA Metallic mørk grå. Str 230

thermos.no MORSØ FORNO I STØPEJERN. PERFEKT TIL KALDE KVELDER OG MATLAGING UTENDØRS.

THERMOS STAINLESS KING MATTERMOS 470 ml. Super til varme måltider utendørs.

V å r 2 0 1 9 – P Å H Y T TA – 4 4


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

Norsk kvalitetskjøkken Gode tilbud på messa. Velkommen til vår stand.

• Kongsberg: Tlf. 32 29 94 94 • Nedre Eggedal: Tlf. 32 71 16 60. post@studiosigdal-kongsberg.no V å r 2 0 1 9 – P Å H Y T TA – 4 5


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

X-ORDET UTBYTTE

BAK

ETSE

MOTELØVE

HYTTE

GUD

CIRKA OPPHAV

ROTER

M.NAVN

ELITE BEVE

HINNE

SANN

DYR SLAG

FOREKOMMER

NÆR

BITER

PRONOMEN

FUGL

NES OVERHARMEN NATTE

GROV

GIR VIA

ROER

FUGL STRØM

STYRET DYR

HYTTE HÆR

TRÅKK

PERIODE

KLEDE

HJELPEMIDDEL

ART. ENVIS

EROBRER

FLOKK

FLUEFISKE

TONE

JAKT- UTROP TROFE GLO

PÅLEGG

ABER

ØK

SLETTER

TURMÅL

N A FORV BUND N

DANS MANI

CIRKA

NETT

HAST

TEGN

ELV

MÅL

ADV.

RYGG

GRUS

OKSE

FORMUENDE KORN

HJEM

TONE

RETT

STOFF

FORLIS

FESTE

STORMAKT

TOPPER HOBBY

TIDSROM

KORT

MÅNED

HES

ROM

STERK SOMRE

ELV PREP.

ROVDYR ANONYM

TINE HOLDE MUNN

TRE

NEDBØR

LAPS

VESEN

SUSET

FISK VOKALER ETTER FULLMAKT

TORV STOFF

DOTT

KV.NAVN

HELLIG

ØDE

TRADISJONELL BYGGEMETODE

TRIM

KV.NAVN

BELEGG

GUDINNE

GLO

FISK

BYGNING

MANNEFALL

PYNT

ELV

BITTER

GRÅ

RASK

FLEIP

INDIUM SOMRE FORTALTE

FIK VERN

GJØN

SP. ELV

ANFALL

NAVN SIDE

ASTAT

MISTET

FRED VÅRTEGN

FRI FOR

TALLORD

PRIMAT

BÅT

TRIMUTSTYR

BESTÅR

MAN

BRÅKMAKER

FORFATTER

KLIN

SKODDE

EKSTRA

TURNER

HUND

BRYGG SENKET

ØNSKEMÅL

STAD

AULA

STUND KOMMUNE

STIGE

TALL

TAGG

ROM OVERFØRE FILMFIGUR

GUDINNE

SJØMANN

DRETT

SAMS

DEPOT HULMÅL

FUGL

FJELLVANDRER

SKUER VARMER

ANHOLDE

FORTONE

SAFE

FORTUMLET

SIDE DYR

UNNGJELDE LUFT

PREMIER:

Slik sender du løsningsordet:

1. premie – 20 stk Flax-lodd 2. premie – 10 stk Flax-lodd 3. premie – 5 stk Flax-lodd

Frist for å delta: 5. mai 2019.

REKKE

HYTTER

1) Gå inn på www.hyttemessen.no 2) Trykk på artikkelen «Har du løsningen?» 3) Skriv inn løsningsord, mailadresse og telefonnummer.

V å r 2 0 1 9 – P Å H Y T TA – 4 6


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

Heller

udslet

25.-28.

Besøk oss på STAND #45 for messetilbud på Altaskifer

april

ta

www.altaskifer.com

Helgardere [ he:lgarde:r ] verb refleksiv

Være beredt på alle utfall, sikre seg

e

Innløsning eller regulering av tomtefeste, kjøp/salg, mangler/reklamasjon, veiretter mm. Vi hjelper deg med å bli trygg på at du har funnet drømmehytten din. Ta turen innom vår stand for gratis rådgivning.

O S L O | L I L L E S T R Ø M | E I D S V O L L | S Ø R U M S A N D | W W W . O K L A N D C O . N O | T L F : 64 84 60 60

V å r 2 0 1 9 – P Å H Y T TA – 4 7


«Lød» betyr preg, dybde og fargespill. Men lød er så mye mer. Lød er vakkert. Lød er livgivende. Se på et hvilket som helst stykke tre, eller en ubehandlet hyttevegg, og de fleste vil være enige om at treet i seg selv er vakkert. Det er et levd liv, med kvister og årringer som forteller en historie. Med Tyrilins hyttebeis kan man la denne historien tre enda tydeligere frem. Løden og fargepreget Tyrilins hyttebeis gir, henter fjellets vakre lys og farger helt inn i hytta. Vi kaller det fjellets lød. BåL reklamebyrå - Foto: Scanpix/Kai Jensen & Jarle Nyttingnes

Les mer om fjellets lød på tyrilin.no

NYHET!

tyrilin pane l - lysn fargeseerttoegr gulnet panel!

Hyttebeisen inne og ute Scan QR-koden for å prøve vår fargevelger. På tyrilin.no kan du også lese mer om våre innen- og utendørs hyttebeiser.


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.