Page 1

Trendrapport

Dennis Otten | 2188375 Jasper Huijben | 2186151 CO2G 2259XTRW1O

1


Inleiding Dit trendrapport is geschreven door Jasper Huijben en Dennis Otten. Het rapport beschrijft twee toekomstige trends, welke alle stappen doorlopen om aan te tonen dat het daadwerkelijk trends in de toekomst zullen zijn. Nadat deze trends bewezen zijn worden zij gekoppeld aan een bedrijf en zal voor deze organisatie een advies gegeven worden, in de vorm van een scenario of concreet idee. De toekomstige trends die dit rapport bevat zijn: - Everything at once in a multifunctional way - Be unique in your own way ‘Everything at once in a multifunctional way’ gaat over het punt dat de laatste tijd met name producten steeds meer op elkaar gefocust en afgesteld zijn. Zoals vroeger het Zwitserse zakmes een handige tool was om alles bij elkaar te hebben, richt men zich in deze tijd meer op de samenvoeging van techniek, zoals bijvoorbeeld de IPad (telefoon en computer ineen). ‘Be unique in your own way’ betreft het punt dat mensen willen laten zien dat zij uniek zijn. Niet iedereen is hetzelfde en dat wil men laten weten. Voortaan is het steeds vaker mogelijk om te kiezen uit, in principe hetzelfde, maar in allerlei soorten en kleuren. Doordat zij zichzelf kunnen laten zien, hoe men zich voelt of welke uitstraling men wil hebben voelt de persoon in kwestie zich op zijn gemak en zelfverzekerd. Het bedrijf waar onze toekomstige trends aan gekoppeld zijn, is BNN. De keuze om voor BNN te gaan bestaat uit het feit dat wij beiden een interesse hebben in de televisiewereld en voor ons is BNN van een ander niveau dan andere televisiezenders. Dit komt voornamelijk vanwege de frisse uitstraling die men heeft en de manier waarop zij programma’s maken. En dit al stamt af van oud televisiemaker Bart de Graaff, bekend van onder andere B.O.O.S., Teringtubbies en De Stalkshow.

2


Inhoud Thesis Innovators Drivers Impact Coolhunts Three times rule Extra coolhunts Consequences Future Groepsverantwoording Literatuurlijst

4 5 7 9 9 11 13 14 16 17 18

3


Thesis Everything at once, in a multifunctional way Alles wordt steeds sneller, de wereld om ons heen veranderd. We willen steeds meer alles op een plek hebben. Het natuurlijk makkelijker om een apparaat, product of ding op een plek te hebben. Een ding wat multifunctioneel is en waar je alles tegelijk hebt. Dat is wat we allemaal willen? Bijvoorbeeld de Google Glass; in contact blijven met je vrienden, het weer bekijken, je bent verdwaald en dan ook nog eens de weg kunnen vinden. Alles tegelijk met de Google Glass.

Be unique in your own way De mens heeft in de laatste tientallen jaren enorm vorderingen gemaakt. Vroeger, in de jaren ’60 en ’70 was een ieder al tevreden als zij een baan, te eten en een dak boven het hoofd had. In de loop der jaren is de mens door allerlei ontwikkelingen op een andere stand gaan leven. Het draait niet meer om de standaardmerken van weleer als bijvoorbeeld DAF. Er zijn vele (auto)merken bij gekomen en de mens wil zich kunnen onderscheiden van de ander. Dit is wat ik in verdere mate zie opkomen de laatste tijd. Mensen willen uniek zijn, op wat voor manier dan ook. Denk aan bijvoorbeeld een horloge wat men tot in het detail kan uitzoeken hoe en welk onderdeel er op moet zitten.

lass gle G Goo i 2013 e 28 m le,2013) g o (Go

4


innovators Bij de trend Everything at once, in a multifunctional way is er gekeken naar de mentaliteitsdoelgroep de opwaarts mobielen van motivaction, deze zijn carrièregerichte individualisten met een uitgesproken fascinatie voor sociale status, nieuwe technologie, risico en spanning. Deze doelgroep is erg belangrijk voor deze trend, doordat ze technologie-minded zijn en open staan voor vernieuwing en verandering. Erg materialistisch en statusgevoelig zijn ze ook daarom willen elke keer het nieuwste van het nieuwste hebben. Zij zijn erg belangrijk voor de trend, ze zijn meestal de eerste die de trend oppakken. Daarom zitten ze ook bij de innovators in de adoptiecurve. De opwaarts mobielen zijn degene die snelheid van de trend bepalen. Doordat ze hun sociale status graag verwerven en ze erg materialistisch en statusgevoelig zijn, willen ze alles delen. Hierdoor zal de trend zeer snel gaan op internet en vooral via social media. Deze trend is al wel even aan de gang en via internet gaat het al erg hard. Gaan de technologische vooruitgangen erg snel zal binnen een half jaar bijvoorbeeld een groot deel van de mensen op de wereld al in bezit zijn van een Google Glass. De trend zelf zit al wel vlakbij bij de tipping point doordat we al ver zijn met technologische vooruit gangen die deze trend mogelijk maken. (motivaction,2013)

De doelgroep die deze trend vooral gaat volgen is generatie Einstein, dit zijn vooral Creatieve, authentieke multi-taskers, die flexibel en gelijkwaardig willen werken met mensen met wie het klikt, in een open sfeer. (aartbontekoning,2013) De lifestyle kan het best getypeerd worden met de hedendaagse snele wereld waarin we leven.

in

te Eins atie r e n 13 Ge ni 20 12 ju 2013) s, (rhy

05-06-2013 (Motivation, 2013)

Multitasken 12 juni 2013 (weetlogs.scilogs 2013)

5


Gekeken naar het basismodel Mentality van de website motivaction.nl valt te concluderen dat in de trend ‘Be unique in your own way’ de postmoderne hedonisten het meest naar voor komen. Postmoderne hedonisten worden beschreven als: “De pioniers van de beleveniscultuur, waarin experiment en het breken met morele en sociale conventies doelen op zichzelf zijn geworden. Deze soort mensen zijn onafhankelijk, leven in het hier en nu, zijn impulsief, avontuurlijk en vrijblijvend (alles mag).” (motivaction,2013) De generatie die hieraan te linken valt is de Generatie Einstein, zoals Groen en Boschma beweren zijn deze jongeren niet alleen lui, oppervlakkig of ongeïnteresseerd. Maar zijn ze juist slimmer, sneller en socialer dan voorgaande generaties.(noordflank,2013)

A Unique person 29 Mei 2013 (thelizardman,2013)

Kijkend naar de lifestyle van ‘Be unique in your own way’ gaat het om de unieke vertoning van een persoon of product, aangezien iedereen een eigen stijl wil hebben. Zo kun je ook kijken naar uitersten van een unieke vertoning, zoals bijvoorbeeld de Lizardman. Door zijn verschijning is en blijft hij uniek en onevenaarbaar. Daarnaast kan ook een persoon zich helemaal laten opgaan in een avontuur, zodat hij/zij dan even waant in het beeld dat men de hoofdpersoon in de film of het boek is. Dit kan niet gerekend worden onder het specifiek uniek zijn, maar het geeft je wel ideeën en inzichten om uniek te kunnen zijn.

Become someone else 29 mei 2013 (blogspot,2013)

Soms is het ook mogelijk om in een winkel zelf je kledingkeuze te bepalen die niet thuishoort in het standaard modeplaatje. Zoals bijvoorbeeld HIPstore nastreeft. Op deze manier geeft de persoon via zijn/haar kleding een uniek beeld weer van hoe deze persoon naar de wereld kijkt en interesseert. Style 11 juni 2013 (Hipstore, 2013)

)

3 13 201 PE SA ni 20 child, ju 11 artenS (Ma

6

11 juni 2013 brooklynbarbaros


Drivers DESTEP Everything at once, in a multifunctional way Technologisch Technologische ontwikkelingen gaan in een heel snel tempo de komende jaren. De ene verbetering volgt de andere verbetering alweer snel op. Dit is iets wat invloed heeft op de kozen trend. Voorbeelden zijn het steeds sneller worden van het internet, dat natuurlijk effect heeft op het delen van producten. Zo kan je natuurlijk ook via je wifinetwerk steeds meer dingen bedienen vanaf een apparaat. (softwarecompany,2013)

Crossmedia is iets wat de laatste jaren flink aan het opkomen is, de btekenis kan je definiëren als; de inzet en interactie van meerdere media, waardoor je boodschap nog beter aankomt bij de juiste doelgroep. Je moet niet alle mediatype ingaan zetten maar wel type die op een efficiënte manier je doelgroep bereiken. Dit is misschien wel de grondlegger van de trend die wij gespot hebben. (geminidesign,2013)

Economisch Er is een economische crisis in Nederland we zitten zelfs al in de derde recessie op rij sinds 2008 (nrc,2013). Dit heeft weldegelijk invloed op het aankoop gedrag van mensen, hoewel de trend “Everything at once, in a multifunctional way” daar zich weinig van aantrekt. Dat kan je zien aan de stijging van de webwinkels. Je kan we zeggen dat de webwinkel ook een soort van alles in een zijn. Een plek op internet waar je alles kan kopen en je hoeft de deur niet meer uit, simpel en effectief (hbd,2013)

Sociaal In de afgelopen jaren is het steeds duidelijker geworden dat we als consument niet meer in hokjes gestopt willen worden, individualisering heet dat. Als er gekeken wordt naar de mate waarop wij ons bewegen op nieuwe media en de persoonlijke behoefte om individueel contact te zoeken met een merk, daarin zijn er grote veranderingen in de toekomst. Door de ondersteuning van nieuwe technologie, een nieuwe manier van denken, de input vanuit verschillende kanalen kan de “nieuwe” marketeer zich meer gaan richten op de individuele behoefte van de klant.(capgemini,2013)

Individualisering 12 juni 2013 (Wordpress,2013)

) ie 13 ss 013 y,20 e c t 2 Re juni eau b l 2 a 1 rtu (vi

7


Onder de thesis Be unique in your own way’ hangen als mentaliteitstrends: Individual-isation & Craft. “Individual-isation: moving beyond customisation, brands will increasingly use data to create unique individualised products and offers: in technology we will increasingly see the personalisation of hardware as well as software and 3D printing will catalyse ‘individual manufacturing’. Individual-isation will be boosted by consumers taking ownership of their own ‘big data’ and using this as currency that allows selected businesses to deliver predictive personalisation of services.” “Craft: we will place more emphasis on ‘craft’ goods that demonstrate the value of traditional and artisan skills. Recession has seen a boom in small, owner-producer businesses – supported by cheap access to (global) markets via the internet. Their products offer an authentic personal touch in a world which is becoming increasingly impersonal, and fit with consumers’ increasing desire to avoid the cheap and transient and find products that have lasting value and a story to tell.” (brandgenetics,2013)

Wanneer we een blik werpen op de DESTEP factoren valt op dat het begrip ‘Demografisch’ niet van belang is, aangezien voortaan bijna alles wel te verkrijgen is via online verkoop, dit zal juist gebeuren wanneer er meer individuele producten gemaakt zullen worden in de toekomst. In ‘Economisch’ zijn er wel belangen met betrekking tot de kosten en opbrengsten van artikelen en producten. ‘Sociaalcultureel’ is daarnaast een erg belangrijk begrip gezien de uitstraling en het principe waar het product of artikel voor staat, tevens zal het individualiseren juist interactie onderling opwekken. ‘Ecologisch’ is met name van belang voor op wat voor manier te producten gemaakt worden (MVO) en met welke spullen hier aan te pas komen. Op ‘Politiek-juridisch’ punt dient met name rekening gehouden te worden met wat de wet ons voorschrijft. DESTEP factoren Demografisch -Economisch + Sociaal-cultureel + + Ecologisch +/Politiek-juridisch -

Custom made shorts Art, 5 juni 2013, (trendvisionforecasting,2013) 5 juni 2013 (shortomatic,2013)

8

Custom made shoes 5 juni 2013 (Nike,2013)

Art 5 juni 2013 (busybeingfabulous,2013)


Impact Coolhunts

Everything at once, in a multifunctional way Xbox one, Gamen terwijl je video’s kijkt enz. 28 mei 2013 (Xbox,2013)

Zelf rijdende Auto van Audi 28 mei 2013 (Telegraaf,2013)

Multifunctioneel telefoonhoesje 19 maart 2013 (fromswithlove,2013)

Winkelen in de stadionshal 28 mei 2013 (frontis,2013)

MasterPass – De toekomst van Digitale 29 mei 2013 (marqit,2013)

3D printer 29 mei 2013 (automatiseringgids,2013) QR-code, de manier voor snelle informatie 29 mei 2013 (wikipedia,2013)

Apple TV, via je Wifi-netwerk films kijken en nog veel meer! 29 mei 2013 (Apple,2013)

9


Coolhunts

Be unique in your own way

Backpack tent voor in de jungle 18 Maart 2013 (psfk,2013)

Smart shoes 18 Maart 2013 (likecool,2013)

Rainbow pasta, speels manier van eten 18 Maart 2013 (likecool,2013)

Capsule lamp 18 Maart 2013 (Thecoolhunter,2013)

Collective watch (zelf creĂŤren) 18 Maart 2013 (Thecoolhunter,2013)

Unieke manier van bamboeblad gebruik (als paraplu) 18 Maart 2013 (Thecoolhunter,2013)

10


Three times rule

Everything at once, in a multifunctional way Binnen de TV branche

Second screen is boming in de Tv wereld 29 Mei 2013 (Spot,2013)

Buiten de TV branche

Adobe samenwerken met wired magazine voor een intercatief magazine 19 maart 2013 (cargocollective.,2013)

De Smart-tv, tegenwoordig al te bedienen met de hand. 28 Mei 2013 (Samsung,2013) Augmented reality 11 juni 2013 (howstuffworks,2013)

Het eerste TV-format dat social media op geweldige wijze implemteerde 10 juni 2013 (dutchinteractiveawards,2013)

Alles in een pakketen, alles bij een provider 12 juni 2013 (bellen,2013)

11


Three times rule

Be unique in your own way

Binnen de TV branche

Buiten de TV branche

Hello Italy, Italiaans goedkoop restaurant 29 Mei 2013 (helloitaly,2013) The Buried Life, “100 doelen te bereiken, voordat ze overleiden en helpen anderen.” 28 Mei 2013 (theburiedlife,2013)

Geordie Shore, Real-life serie van mensen die uit Newcastle komen 28 Mei 2013 (MTV,2013)

Over de streep, door dit programma gaan studenten anders naar elkaar kijken en stopt of vermindert het pesten onderling. 28 Mei 2013 (overdestreep.KRO,2013)

12

Color Run, Hardloopwedstrijd waarin verschillende kleuren centraal staan. 29 Mei 2013 (thecolorrun,2013)

Dan Brown – Inferno, de schrijver Dan Brown beschikt over een unieke schrijfstijl 29 Mei 2013 (danbrown,2013)


Extra coolhunts

Andere manifestaties Bekendmaking dopinggebruik (EPO, bloedtransfusies enz.) Sinds Lance Armstrong zijn boekje heeft open gedaan over het dopinggebruik bij US Postal en Discovery Channel, loopt het storm van de andere wielrenners die ook bekennen te hebben gebruikt (o.a. Michael Boogerd). 29 Mei 2013 (accessnorthga,2013)

Losse bretels De laatste tijd is het een trend om een broek met bretels te dragen, maar deze bretels moeten dan wel los naast je broek hangen.

Rennen met Evy Dit betreft een hardloopapplicatie, die veel mensen in Nederland en BelgiĂŤ gebruiken momenteel om hun conditie te verbeteren.

29 Mei 2013 (justproud,2013)

29 Mei 2013 (afvallenmetfitness,2013)

13


Consequences Everything at once in a multifunctional way

Google trends,2013

Google trends,2013

De grafieken geven weer dat everything at once (en alles in 1) momenteel nog niet als trend beschouwt kunnen worden. Er hebben enige veranderingen plaats gevonden de laatste jaren, maar deze zijn niet echt noemenswaardig te noemen. Daarbij is te zien dat met name het Westen en het Zuid van Nederland in deze toekomstige trend voorloper zijn, in andere delen van Nederland gebeurt hier nog vrij weinig mee.

De verwachting is dat deze trend ook van toepassing zal zijn in de televisie wereld. Mensen willen namelijk gemakkelijk alles bij elkaar hebben, zodat zij niet teveel moeite hoeven te doen (mensen worden lui). Denk bijvoorbeeld aan de IPad, Apple TV, Smart TV. Dit alles heeft te maken met dat we voortaan leven in een wereld waar multitasken centraal staat en mensen graag alles bij elkaar hebben. Met betrekking tot BNN zullen zij hier gebruik van kunnen maken als zij bijvoorbeeld diverse segmenten (informatie, amusement enzovoorts) bij elkaar voegen. En dat zij middels diverse media meerdere kanalen kunnen volgen of dat programma’s meer informatie vermelden dan zij tot heden doen. 14


Be unique in your own way Wanneer er gekeken wordt naar de grafieken valt op dat er een constante schommeling plaatsvindt zonder dat er echt een toppunt bereikt wordt. De verwachting is wel dat deze trend zich in de toekomst door zal zetten, mede gezien de mentaliteitstrend die begin van het jaar benoemd zijn. En het is ook wel te merken, mensen willen steeds vaker uniek zijn op zijn of haar eigen unieke manier. In de grafiek is af te lezen dat in Nederland, voornamelijk Noord-Brabant zich hier nu mee bezig houdt. Maar dit zal in de toekomst doorzetten in de rest van Nederland en ook in de Westerse wereld.

Google trends,2013

Ook in de wereld van de televisie zal deze trend zich doorzetten. Momenteel richten veel programma’s zich nog op het zelfde type programma’s. Kijk bijvoorbeeld alleen maar naar talentenprogramma’s (Idols, XFactor, De beste singer-songwriter, The Voice, Popstars, Hollands Got Talent, Bloed, Zweet en Tranen enzovoorts). Ik verwacht dat de maatschappij het uitmelken van de diverse programma’s ondertussen wel beu is en dat ze verwachten dat de tv-maker met nieuwe unieke en inspirerende programma’s zal komen. Momenteel is de trends de innovators nog niet gepasseerd, aangezien de trend dit jaar ingang gezet gaat worden. De verwachting is dat dit jaar een doorbraak zal komen (zie informatie bij trend drijvers). Met betrekking tot de trend zijn verschillende uitspraken gedaan in wetenschappelijke artikelen, hier leest u wat deze onderzoekers te vermelden hebben:

(Radfort,2013)

(Psy,2013)

(Psy,2013)

Wanneer BNN deze trend zal oppakken heeft men een voordeel op de concurrentie. BNN als merk is natuurlijk al uniek, maar dit zouden zij in al haar programma’s nog beter kunnen doorzetten, zo zou de mogelijkheid misschien bestaan dat ze niet zullen hoeven samen te gaan met de VARA. En zal BNN de komende jaren een uiterst sterke positie hebben op de televisie markt. 15


Future Bij het begrip BNN denken wij aan vernieuwing, afwisseling en uitdaging. Dat zullen wij dan ook aanhouden in ons advies aan BNN. Met ons advies willen wij het rendement van BNN verhogen, dit op de manier van kijkersaantal en abonnementen. Wij kiezen ervoor om van een concreet idee uit te gaan, om zo meer de beleving weer te kunnen geven. BNN zal een nieuw programma gaan produceren, met de naam ‘Matrozen over zee’. Dit programma zal bestaan uit een vaarwedstrijd over de Stille Oceaan, waarbij opdrachten zullen uitgevoerd moeten worden op de vele eilandjes. De wedstrijd zal worden aangegaan tussen 6 boten, waarbij in elke boot 1 schipper, 4 BN’ers en 4 ‘normale’ Nederlanders zullen zitten, slapen en leven. De duur van deze wedstrijd zal 5 maanden betreffen. De opdrachten die ‘Matrozen over zee’ zullen aangaan zullen worden bepaald door de kijker thuis, daarnaast heeft de kijker thuis ook een mening over waar de race naartoe leidt. Elke etappe kan er opnieuw worden gestemd via een poll (via de site van BNN). Tevens zal het voor de kijker mogelijk zijn om de boten op elk moment van de dag te volgen en de personen aan boort, middels GPS en On Board camera’s. Daarnaast zal het mogelijk zijn voor de kijker zijn bevindingen en ervaringen van het programma te kunnen delen met anderen via verschillende social media, zoals Twitter en Facebook. De winnaar van de race zal de boot zijn die als eerste is terug gekeerd in NieuwZeeland (waar tevens de startplaats ligt), maar tevens speelt het aantal behaalde punten van belang. Hier zal een mix bedacht voor moeten worden om dit aan elkaar te compenseren. De verwachting is dat BNN met dit unieke programma wereldwijd op de kaart komt te staan. En zij hiermee de kijker vastpakt, zodat zij in het spel duiken en deze beleving willen bijwonen. Waardoor zij via meerdere kanalen ten alle tijden het programma ‘Matrozen over zee’ zullen willen volgen, denk aan Smart TV, Applicaties (Ipad en Mobiele telefoon) en het internet.

16


Groepsverantwoording

Voor het trendrapport hebben wij (Jasper en Dennis) gekozen om beide een toekomstige trend vanaf hunch tot en met consequenties uit te werken. Jasper kwam tot de hunch ‘everything at once in a multifunctional way’ en Dennis ‘be unique in your own way’. Toen hiervoor alle gegevens verzameld waren en verder uitgewerkt hebben wij verzameld op school om de uiteindelijke uitwerking in Indesign te plaatsen en de laatste onderdelen van het verslag af te werken (denk aan Inleiding, Groepsverband, APA richtlijnen enzovoorts). Daarnaast hebben wij ook samen het hoofdstuk Future gemaakt, om zo beiden inbreng te hebben in het advies aan ons gekozen bedrijf (BNN).

17


Literatuurlijst Thesis

Geraadpleegd 28 mei 2013, http://www.google.com/glass/start/

Innovators

Geraadpleegd 5 juni 2013, http://www.motivaction.nl/mentality-uitgelegd Geraadpleegd 5 juni 2013, http://www.motivaction.nl/mentality-tm/opwaarts-mobielen Geraadpleegd 5 juni 2013, http://www.aartbontekoning.com/de-generatietheorie/ Geraadpleegd 12 juni 2013, http://weetlogs.scilogs.be/index.php?op=Default&blogId=24&&page=2 Geraadpleegd 5 juni 2013, http://www.motivaction.nl/mentality-tm/postmoderne-hedonisten Geraadpleegd 6 juni 2013, http://www.marketingfacts.nl/berichten/20060627_generatie_einstein_slim_sterk_en_sociaal Geraadpleegd 6 Juni 2013, http://www.noordflank.nl/nieuws/generatie-einstein.html Geraadpleegd 29 mei 2013, http://www.thelizardman.com/ Geraadpleegd 29 mei 2013,http://art-235.blogspot.nl/2013/02/project-6-self-portrait-in-different.html Geraadpleegd 11 Juni 2013, http://www.hipstore.nl/c-1543925/mix-amp-match-je-eigen-stijl/ Geraadpleegd 11 juni 2013, http://www.maartenschild.nl/anders/index.php/balans/kleed-je-goed-om-je-zorgen-tevergeten/ Geraadpleegd 11 Juni 2013, http://brooklynbarbarosa.wordpress.com/2010/03/

Drivers

Geraadpleegd 11 juni 2013, http://www.software-company.nl/hoe-technologische-ontwikkelingen-van-2013-bedrijvenzullen-veranderen/ Geraadpleegd 11j uni 2013, http://www.geminidesign.nl/crossmediaal-wat-is-dat.html Geraadpleegd 11 juni 2013, http://www.nrc.nl/nieuws/2013/05/15/nederland-nog-altijd-in-recessie/ Geraadpleegd 11 juni 2013, http://www.hbd.nl/pages/4654/Branches/Webwinkels/Thuiswinkelorg-Groei-online-markt9-naar-98-miljard-ondanks-recessie.html Geraadpleegd 6 juni 2013, http://www.nl.capgemini.com/blog/online-solutions/2012/11/individualisering-wordt-detrend Geraadpleegd 12 juni 2013, http://fdfilosofie.wordpress.com/2012/09/25/individualisering-technologisering/ Geraadpleegd 12 juni 2013, http://virtualbeauty.nl/2012/01/17/trendlist-2012-is-happy-recessie/ Geraadpleegd 5 juni 2013, http://nikeid.nike.com/nikeid/index.jsp#home Geraadpleegd 5 juni 2013, http://www.shortomatic.com/index.php/customizeshort/ Geraadpleegd 5 juni 2013, http://www.trendvisionforecasting.com/public/eng/focus.asp?ID_news=101 Geraadpleegd 5 juni 2013, http://busybeingfabulous.typepad.com/busy_being_fabulous/page/64/ Geraadpleegd 5 juni 2013, http://brandgenetics.com/predicting-2013-9-mega-trends-that-will-shape-the-next-12-months/

Impact

Geraadpleegd 28 mei 2013, http://www.telegraaf.nl/autovisie/autovisie_nieuws/audi/21204806/__Audi_laat_auto_ zelf_inparkeren_met_druk_op_sleutel__.html Geraadpleegd28 mei 2013, http://www.xbox.com/en-US/xboxone/meet-xbox-one Geraadpleegd28 mei 2013, http://www.frontis.nl/blog/trends/het_winkellandschap_wordt_steeds_dynamischer.aspx Geraadpleegd 19 maart 2013, http://fromswithlove.com/nl/lifestyle/shopping/saraoutlet-com-order/ Geraadpleegd 29 mei 2013, http://www.automatiseringgids.nl/nieuws/2013/22/3d-printen-biedt-groeikansen-voornederlandse-bedrijven Geraadpleegd 29 mei 2013, http://www.marqit.nl/newsitem/11363/ Geraadpleegd 29 mei 2013, http://nl.wikipedia.org/wiki/QR-code Geraadpleegd 11 juni 2013, http://www.apple.com/nl/appletv/ Geraadpleegd 18 maart 2013, http://www.psfk.com/2013/03/mobile-backpack-tents.html Geraadpleegd 18 maart 2013, http://www.likecool.com/Rainbow_Pasta--Food--Body.html Geraadpleegd 18 maart 2013, http://www.likecool.com/Smart_shoes--Shoe--Style.html Geraadpleegd 18 maart 2013, http://www.thecoolhunter.net/article/detail/2089/the-capsule-lamp Geraadpleegd 18 maart 2013, http://www.thecoolhunter.net/article/detail/2153/aark-collective-watches--melbourne Geraadpleegd 18 maart 2013, http://www.thecoolhunter.net/article/detail/2108/when-was-the-last-time-you-did-something-for-the-first-time

Three time rule

Geraadpleegd 29 Mei 2013, http://spot.nl/docs/default-source/onderzoeken-/trends-in-digitale-media-nieuwe-opportunities-voor-tv-(1).pdf?sfvrsn=2 Geraadpleegd 28 Mei 2013, http://www.samsung.com/nl/2012-smart-tv/ Geraadpleegd 11-06-2013, http://dutchinteractiveawards.nl/nomination?name=The+Voice+of+Holland+Singing+Sund ay Geraadpleegd 19 maart 2013, http://cargocollective.com/trendsfusion/Trend-Communication-4

18


Geraadpleegd 11 juni 2013, http://www.howstuffworks.com/augmented-reality.htm geraadpleegd 12 juni 2013, http://www.bellen.com/nieuws/upc-met-nieuwe-alles-in-1-pakketten.aspx Geraadpleegd 28 mei 2013, http://overdestreep.kro.nl/ Geraadpleegd 29 mei 2013, http://www.helloitaly.nl/ Geraadpleegd 29 mei 2013, http://thecolorrun.co.nl/ Geraadpleegd 29 mei 2013, http://www.danbrown.com/#author-section Geraadpleegd 29 mei 2013, http://www.justproud.com/wp-content/uploads/2013/01/09652488-0463-492b-91d2-424aff19439e-277x400.jpg Geraadpleegd 29 mei 2013, http://www.accessnorthga.com/img/stories/2012/249631/lance_armstrong,_doping_medium.jpg Geraadpleegd 29 mei 2013, http://www.afvallenmetfitness.nl/wp-content/uploads/2012/03/evy-Gruyaert.jpg

Consequences

Geraadpleegd 12 Juni 2013, http://www.google.nl/trends/explore?q=everything+at+once#q=multifunction al%2C%20everything%20at%20once%2C%20bounding%2C%20samenvoegen%2C%20alles%20in%20 1&geo=NL&date=1%2F2010%2012m&cmpt=q Geraadpleegd 12 juni 2013, http://www.google.nl/trends/explore?q=everything+at+once#q=multifunctional%2C%20 everything%20at%20once%2C%20bounding%2C%20samenvoegen%2C%20alles%20in%201&date=1%2F2010%20 12m&cmpt=q Geraadpleegd 11 juni 2013, http://www.google.nl/trends/explore?q=be+unique#q=uniek%2C%20be%20 unique%2C%20uniek%20zijn%2C%20to%20be%20unique&date=1%2F2010%2042m&cmpt=q Geraadpleegd 11 juni 2013, http://www.google.nl/trends/explore?q=be+unique#q=uniek%2C%20be%20 unique%2C%20uniek%20zijn%2C%20to%20be%20unique&geo=NL&date=1%2F2010%2042m&cmpt=q Geraadpleegd 11 juni 2013, http://www.radford.edu/~jaspelme/_private/gradsoc_articles/individualism_collectivism/individualism_collectivism_measurement.pdf Geraadpleegd 11 juni 2013, http://homepage.psy.utexas.edu/homepage/Class/Psy418/Josephs/Wynne%20Folder/28-Uniqueness%20Seeking.pdf Geraadpleegd 11 juni 2013, http://homepage.psy.utexas.edu/homepage/Class/Psy418/Josephs/Wynne%20Folder/28Uniqueness%20Seeking.pdf

Future

Geraadpleegd 12 juni 2013, http://www.knack.be/nieuws/planet-earth/eilanden-stille-oceaan-kijken-uit-naar-klimaathulp/article-4000006638460.htm Geraadpleegd 12 juni 2013, http://www.qasholidays.nl/info/4/1756/Solomon%20Islands.html Geraadpleegd 12 juni 2013, http://www.diveandgo.com/index.php/nl/south-pacific/french-polynesia/bora-bora Geraadpleegd 12 juni 2013, http://www.thetravelclub.nl/bestemmingen/noord-en-midden-amerika/costa-rica/ Geraadpleegd 12 juni 2013, http://www.egyptianexpress.com/villas_categories.php?id=179 Geraadpleegd 12 juni 2013, http://www.alexhophotography.com/blog/tag/alamere-falls/ Geraadpleegd 12 juni 2013, http://www.all-about-yachting.com/en/2011/03/15/the-catamaran-company-introducesredesigned-website/`

19

Trendrapport