Ulkoile eteläisen Pirkanmaan luonnossa

Page 1

ULKOILE ETELÄISEN PIRKANMAAN LUONNOSSA

LÖYDÄ ITSESI LUONNOSTA!

Eteläisen Pirkanmaan alueelta löytyy runsaasti mielenkiintoisia ulkoilukohteita kaikille liikkujille.

Akaa, Pälkäne, Valkeakoski ja Urjala tarjoavat seikkailukohteita aina urbaanista kaupunkiympäristöstä erämaiseen rauhaan.

Tämä esite vie sinut löytöretkelle alueen monipuolisiin mahdollisuuksiin ja esittelee sinulle osan huikeista ulkoilumaastoista, joita eteläinen Pirkanmaa sinulle tarjoaa.

2. | Ulkoile eteläisen Pirkanmaan luonnossa
Ulkoile eteläisen Pirkanmaan luonnossa | 3.

Nahkialanvuoren parkkipaikka, Vuoritie

Toijalan Satama, Satamatie 331

Terisjärven luontopolku on noin yhdeksän kilometrin mittainen vaihteleva reitti Akaan Toijalassa. Monipuolisen luontopolun varrella voit bongailla lintuja, pysähtyä laavulle ja reippailla kuntoportailla. Reitin voi kulkea molempiin suuntiin. Luontopolun varrella on kaksi laavua, joista Nahkialan kuntoradan varrella oleva laavu sijaitsee keskellä metsää ja Kangassaaren laavu Sataman kärjessä Vanajaveden kauniissa maisemissa.

AKAA
4. | Ulkoile eteläisen Pirkanmaan luonnossa

MONIPUOLINEN TERISJÄRVEN LUONTOPOLKU

Terisjärvi on luokiteltu maakunnallisesti arvokkaaksi luontokohteeksi, jonka ympäristössä pesiviä kymmeniä lintulajeja voit tiirailla lintutornista käsin. Lintutornille on matkaa Toijalan satamasta noin 200 m ja opasteet reitille löytyvät matkaparkin vierestä. Terisjärven lintutornilla kannattaa vierailla erityisesti alkukesästä, sillä silloin siellä pääsee kuuntelemaan satakielen, ruokokerttusen ja muiden yölaulajien konsertointia.

Ulkoile eteläisen Pirkanmaan luonnossa | 5.

KYLMÄKOSKI DISCGOLFPARK –HEITTÄJIEN HUIPPUPAIKKA

Savikoskentie 983

Akaassa sijaitseva Kylmäkoski DiscGolfPark tarjoaa haastetta kokeneemmallekin heittäjälle. Suomen ensimmäinen 27-väyläinen frisbeegolfrata kulkee Savikosken jylhissä maisemissa, eikä radasta puutu laaksoa tai kukkulaa.

Savikoskella voit nähdä maamme huippujen edesottamuksia, sillä radalla järjestetään aktiivisesti erilaisia kisoja, kuten viikkokisoja touko-syyskuussa. Rataa ylläpitää Kylmäkosken Veikkojen alaisuudessa toimiva Woodpeckers DiscGolf.

6. | Ulkoile eteläisen Pirkanmaan
luonnossa

Haihunkoski on viihtyisä luonnonmiljöö Akaan Viialan taajamassa Tarpianjoen rannalla. Virtaavan kosken äärellä voit nauttia vaikka piknikistä tai vain luonnonrauhasta sekä kauniista maisemista. Puista kävelysiltaa somistavat lukot symboloivat rakkauden kestävyyttä.

Haihunkoski on myös lohikalastajien suosiossa: virtauksesta nousee muun muassa kirjolohta, kuhaa ja suurtoutainta. Alueen tarjonta laajenee lähitulevaisuudessa, kun rantaan rakentuu yleinen sauna sekä pieni kesäkahvila.

Ulkoile eteläisen Pirkanmaan luonnossa | 7. LUONNONKAUNIS HAIHUNKOSKI Rautatienkatu 26

Syrjänharjun ulkoilualueelta löytyy monipuolisia ulkoiluvaihtoehtoja.

Voit valita joko 6,4 km pitkän Syrjänharjun kuntoradan tai 4,8 km pitkän Isokankaan lenkin. Kuntoradan varrella olevissa kuntoportaissa ja -laitteissa voit treenata monipuolisesti ja frisbeegolfradalla pääset näyttämään kykysi tarkkuusheitoissa.

Talvella reiteistä pääset nauttimaan hiihtämällä ja löytyypä alueelta myös pulkkamäki. Nälän yllättäessä pääset nauttimaan eväitä laavulle nuotion lämpöön. Laavuja on kaksi ja Pikku-Sappeen laavulta löytyy myös ulkokäymälä. Tarkemmat reittikartat löytyvät kaikilta lähtöpaikoilta.

8. | Ulkoile eteläisen Pirkanmaan luonnossa
PÄLKÄNE

HIKILIIKKUJAN SYRJÄNHARJU

Nuijanmäki, Syrjänharjuntie 3

Taukopaikka Aapiskukko, Tervapirtintie 7

Pikku-Sappeen alue, Pikku-Sappeentie

Ampumaradan maja, Ampumaradantie 2

Ulkoile eteläisen Pirkanmaan luonnossa | 9.

PYYKKISAAREN LAAVU –KÄTEVÄ PÄIVÄRETKIKOHDE

Pyykkisaaren laavu on mukava päiväretkikohde kaikille luonnossa viihtyville. Parkkipaikalta pääset tien ylityksen jälkeen pyörätietä pitkin järven rantaan, josta alkavat pitkospuut. Pian vastaasi tulee pieni lintutorni, jonne voit kavuta ihailemaan maisemia.

Reitti jatkuu kapeana polkuna laavulle, jonne voit istahtaa nauttimaan retkieväistä. Mikäli

suunnittelet makkaranpaistoa, nappaa polttopuut mukaasi reitin varrelta. Koko reitin pituus parkkipaikalta on noin 1,3 km.

10. | Ulkoile eteläisen Pirkanmaan luonnossa
Luopioisten Seuratalo, Seuratie 1

PAKAN RANTAREITTI –TEKEMISTÄ KOKO PERHEELLE

Pakanrannan uimaranta on upea paikka viettää koko perheen liikunnallista kesäpäivää vedessä iloiten, liukumäkeä laskien tai rantalentopalloa pelaillen. Pulikoinnin lomassa lapset voivat mennä puuhailemaan leikkipaikalle ja jos haluatte jaloitella välillä, kannattaa mennä koko perheen voimin noin 1,4 km pitkälle ulkoilureitille nauttimaan hienoista rantamaisemista.

Hikiliikkuja suuntaa kohti ulkoliikuntalaitteita, joissa voit kohottaa kuntoasi raittiissa ulkoilmassa. Rannan nurmikentällä on reilusti tilaa herkutella piknik-lounaalla ja jos satuit unohtamaan omat evääsi kotiin, niin eipä hätää - kesäkioski pelastaa tilanteen!

Pakanrannan uimaranta, Uimarannantie 14

eteläisen Pirkanmaan luonnossa | 11.
Ulkoile

PIETARIN POLKU – KESKUSTASTA METSÄN KESKELLE

Urjalan urheilukenttä, Urheilukentäntie

Pietarin polku on noin 7,5 km pitkä reitti, joka kulkee vaihtelevissa maastoissa. Reitillä on muutamia eri vaihtoehtoja, joilla voit suunnitella itsellesi sopivan matkan kuljettavaksi. Lähtöpaikka on kätevästi Urjalan keskustassa, jossa on runsaasti parkkipaikkoja. Pietarin polku sopii hyvin päiväretkeilykohteeksi ja halutessasi voit poiketa evästauolle Kannonkolon laavulle, noin 200 metrin päähän reitiltä. Kannonkolon laavun kautta on mahdollista yhdistää reittiin Soutumiesten lenkki, jolloin koko matkan pituudeksi tulee 13,2 km.

URJALA
12. | Ulkoile eteläisen Pirkanmaan luonnossa

SOUTUMIESTEN LENKKI JA KANNONKOLON LAAVU – SUUNNITTELE OMA RETKESI

Soutumiesten lenkin pituus on kokonaisuudessaan 5,9 km, mutta voit valita myös viitoitettuja oikopolkuja. Pidemmälle tauolle voit istahtaa Kannonkolon laavulle, jossa on tulentekopaikka polttopuineen. Lyhin matka, noin 200 m, laavulle on Mahnuntien lähtöpaikalta. Jätevedenpuhdistamon parkkipaikalta matkaa kertyy noin 2 km ja Salmentien lähtöpaikalta noin 3,5 km. Voit siis itse valita, kuinka pitkän matkan haluat ulkoilla. Reitillä näet monenlaisia maisemia aina synkeästä kuusikosta jäkäläiseen kallioon ja avaraan peltomaisemaan.

Salmentie 496

Urjalan jätevedenpuhdistamo, Koskuentie 76

Mahnunpolku 77

Ulkoile eteläisen Pirkanmaan luonnossa | 13.

LINTUBONGARIN KORTEJÄRVI

Ahojoentie 146

Kortejärven lintutornilla pääset ihailemaan vesilintuja ja varsinkin kevätmuuton aikaan siellä on mahdollista bongata sekä tavallisempia siivekkäitä että harvinaisempia tuttavuuksia. Alueella on lintutornin lisäksi tulentekopaikka, ulkokäymälä sekä pöydät eväiden syömistä varten.

Kortejärvi on valtakunnallisen

lintuvesiensuojeluohjelman kohde, joka syntyi, kun järven veden korkeutta laskettiin 1940-luvulla.

Järvi on tärkeä lintujen kevätmuutonaikainen levähdyspaikka ja sen pesimälinnusto on myös merkittävä.

14. | Ulkoile eteläisen Pirkanmaan luonnossa

ESTEETÖNTÄ KULKUA SARKASUON REITILLÄ

Urjalan keskustan tuntumassa on esteetön 1,4 km pituinen ulkoilureitti. Leveällä hiekkapohjaisella polulla pääset nauttimaan luonnosta vaikkapa lastenvaunuja työnnellen ja jos satut osumaan paikalle oikeaan aikaan, voit löytää mustikoita välipalaksi. Reitin varrella on laavu, tulentekopaikka ja ulkokäymälä. Parkkipaikalta laavulle on matkaa noin 200 metriä. Reitin varrella olevat laavu ja käymälä tullaan muokkaamaan täysin esteettömiksi.

Uutisjärventie 12 Ulkoile eteläisen Pirkanmaan luonnossa | 15.

MAISEMAREITTI LOTILAN JÄRVEN YMPÄRI VALKEAKOSKI

Lotilan järven ympäri kiertävä 7 km pitkä reitti on suhteellisen tasainen ympyräreitti, josta pääset nauttimaan myös maastopyörällä. Monipuolisen matkan varrelta löytyy kaupunkimaisemaa, puistoaluetta ja metsän rauhaa.

Lotilan järvi pilkottaa näkyvissä monin paikoin ja välillä reitti kulkee aivan rannan tuntumassa.

Lähtöpaikka ja opastetaulu ovat Lotilan uimarannan ja Matinmäentien liittymässä. Uimarannan parkkipaikalla on runsaasti tilaa.

Toinen lähtöpaikka on Patruunantien päässä oleva pieni parkkipaikka.

Lotilan uimaranta, Matinmäentie 16. | Ulkoile eteläisen Pirkanmaan luonnossa

SANTUN LENKKI – KESKELLÄ KAUPUNKIA (KAUPPILANMÄEN KUNTOPOLKU)

Kauppilanmäen 1,2 km pitkän valaistun kuntopolun varrella on monenlaista nähtävää. Kesäiseen aikaan reitin rantaosuudella voit istahtaa penkille nauttimaan maisemista ja eväistä tai kulkea museoalueella. Jos menohaluja riittää, jatka yhdyspolkua pitkin Vallonjärven luontopolulle.

Yhdyspolku on noin 1 km ja luontopolku noin 2,2 km pitkä. Luontopolku tarjoaa sinulle kuljettavaksi vaihtelevia ympäristöjä aina rehevästä rantamaisemasta lähes aarnimaiseen kuusikkoon.

Kauppilankatu 11–13

Ulkoile eteläisen Pirkanmaan luonnossa | 17.

KORKEAKANGAS – LIIKUNTAELÄMYKSIÄ VUODEN JOKAISENA PÄIVÄNÄ

Korkeakankaalla pääset harrastamaan ulkoilua monipuolisesti vuoden ympäri. Talvikaudella alueen hiihtoladut ja pulkkamäki tarjoavat puuhaa koko perheelle ja sulan maan aikana voit pelata frisbeegolfia, pyöräillä ja lenkkeillä. Ulkoilureiteissä on paljon valinnanvaraa: lyhin lenkki on 1 km ja pisin 5 km. Grillikodalla on mahdollisuus nauttia eväitä nuotion äärellä. Polttopuita ei ole valmiina, vaan jokainen käyttäjä voi tuoda tarpeellisen määrän mukanaan. Kesäkauden aikana Korkeakankaan pallokenttä soveltuu vaikka pesäpallon pelaamiseen.

18. | Ulkoile eteläisen Pirkanmaan luonnossa
Veikko Hakulisen tie 150

POLKUPYÖRÄLLÄ ROINEEN YMPÄRI

Valkeakosken uimahalli, Apiankatu 7

Syrjänharjuntie 3, Pälkäne

Kolmen kunnan alueella kulkeva Roineen reitti on kokonaisuudessaan 83 km pitkä vaihtelevissa maastoissa kulkeva pyöräilyreitti. Matkan voit aloittaa Valkeakosken, Pälkäneen tai Kangasalan keskustasta, sillä reitti kulkee kaikkien kuntien keskustojen läpi. Valkeakoskelta reitille pääset kätevästi esimerkiksi Uimahallin parkkipaikalta ja Pälkäneeltä lähtöpaikkana voit käyttää Syrjänharjun ulkoilualueen parkkipaikkaa. Matkan varrella pääsee nauttimaan kaupunkimaisemien lisäksi monipuolisista maalaismaisemista, harjuista ja järven rannoista. Reitin varrella voit pysähtyä nauttimaan ruokailu- ja majoituspalveluista, joten sinun ei tarvitse taittaa koko matkaa yhden päivän aikana. Kesäkaudella voit myös yhdistää retkeen laivaosuuksia, mikäli mielit päästä katsomaan maisemia vesiltä käsin.

Ulkoile eteläisen Pirkanmaan luonnossa | 19.

Eikä tässä vielä kaikki, Eteläisen Pirkanmaan alueelta löytyy paljon muitakin ulkoilureittejä ja monenmoista tekemistä kaikille ulkoilmasta nauttiville. Löydä lisää käyntikohteita:

AKAA

Pumpparin laavu, Riuttamäen valaistu kuntopolku, skeittiparkki, liikenne- ja liikuntapuisto Liikkis sekä Arajärven luontopolku.

PÄLKÄNE

Laipanmaa, Kulttuurireitit, Aitoon kuntorata ja Luopioisten kuntorata

URJALA

Väinö Linnan reitti, Lammiharjun ulkoilualue ja DiscGolfPark sekä Kuulammin laavu ja nuotiopaikka

VALKEAKOSKI

Walklandia, Valkeakoski DiscGolfPark sekä Rapolan linnavuori.

20. | Ulkoile eteläisen Pirkanmaan luonnossa
Ulkoile eteläisen Pirkanmaan luonnossa | 21.
URJALA AKAA
22. | Näe ja koe eteläisen Pirkanmaan helmiä
VALKEAKOSKI

PÄLKÄNE

RETKIETIKETTI

Kunnioita luontoa - älä muuta sitä. Pidä lemmikit kytkettynä.

Suosi merkittyjä reittejä ja noudata eri liikkumistapoja koskevia sääntöjä. Tarkista retkikohteesi liikkumisrajoitusalueet ja -ajat.

Leiriydy vain sallituille paikoille. Älä tiskaa tai peseydy suoraan vesistössä.

Tee tulet vain sallituille paikoille, suosi retkikeitintä. Älä tee tulta metsä- tai ruohikkopalovaroituksen aikana.

Älä roskaa, vaan vie roskat mukanasi asianmukaiseen jätepisteeseen.

TUTUSTU TARKEMMIN: VISITAKAA.FI VISITPALKANE.FI VISITURJALA.FI VALKEAKOSKI.FI

Valokuvat: Tarja Halme, Sini Kantola, Tero Kukkamäki, Tommi Käppi, Jukka Salminen, Pälkäneen kunta, Riina Syrjänen, Rami Valonen. Ulkoasu: Mainostoimisto Monumentti.

Esite on tuotettu osana Pirkan Helmen seudullista Yhteistyöstä voimaa -hanketta.

Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.