Issuu on Google+

linda o donnell

portfolio 2011


A

s a designer, my skill and passion is typography and design layout. I favor the minmalist design style and often utilize a monochromatic solution. Clean lines, structural design and the modernistic approach is typically the focal point within my work. Appropriate use of white space in conjunction with carefully selected typography and close attention to the complete layout of the design is what I consider to be my strength. I approach creative problem solving through extensive research and brainstorming techniques. I appreciate a challenge, work well under deadlines and exhibit a strong work ethic.


[front]

linda o donnell graphic designer lc_odonnell@yahoo.com 603 689 6344

Business Card for Linda O’Donnell _ Graphic Designer

[back]


Logo for Neil + Catherine Palomba _ Fine artists at Golden Belt Studios

Logo for Linda O’Donnell _ Graphic Designer

Logo for Ampersand _ Graphic Design Studio


cittád’acqua The International Centre Cities on Water Cittá d’Acqua is a non-profit association founded in Venice, Italy in 1989, which develops research and promotes activities on the multiple aspects of the relationship between cities and water. The Centre acts as an interface with the cities on water, all over the world, involved in restoring a positive relationship with water, in order to improve the quality of the urban environment. The design of the new identity system for Cittá d’Acqua encompasses clean elements, minimalism + simplicity. White space conveys the goal of cleanliness for the cities on water. The symbol to brand the Cittá d’Acqua Centre is of the horse, which holds spiritual meaning. It is believed that the Horse is a symbol of the continuity of life and an emblem of life force. Many cultures assign the attributes of the four elements to the Horse; Earth, Fire, Water and Air. In the symbol I designed for Cittá d.Acqua, you will see two horse silhouettes, which represent two of the four elements, earth and water.


cittá d’acqua


citta’d’acqua San Polo. 2605 30125 Venice. Italy ph. +39.041.5230428 fx. +39.041.5286103 citiesonwater@iuav.it

Date. Addressee Name. Company Name. Department | P.O. Box No. Street Address City, State 00000-0000 Dear Addressee,

citta’d’acqua

Francesca Greca. Director of Public Relations San Polo. 2605 30125 Venice. Italy p. +39.041.5230428 f. +39.041.5286103 citiesonwater@iuav.it

Complimentary close,

Sender’s Name Title

Business Card digital format Lettehead

Newsletter for cittá d’acqua _ International Centre Cities on Water

citta’d’acqua

[back]

San Polo. 2605 30125 Venice. Italy

[front]


citta’d’acqua

newsletter october 2011 projects on water

A garage multipiano facing the water for the entrance to Venice. Mauro Galantito Gagliuso is the winner of the prestigous International Architectural Design Competition “Garage multipiano ed opere connesse”. The competition was promoted by APV Investimenti in order to realize the new ground access to the city and will imply the renovation of the strategic area of the former locomotive deposit. The project aims to increase and improve the infrastructural facilities of Venice and, at the same time, aims at granting an easier and faster access to the city. This is the result of the synergic collaberation between Venice Port Authority and the City of Venice in the attempt of renovating several marginal areas next to the port. The new complex, which presupposes an investment of around 63 million, will host a parking, the intermediate station of the people mover, a directional and accomodation center. which is meant to support especially the crusing activity and transportation by ferries. The project of

Gagliuso tries to put a distance between the area of project and the city of arrival, a distance from Marghera, where one comes from: an intermediate place that tells either about what is next or what is just passed, a place which is not yet, or no longer, Venice. This place will be organised in two spaces: the higher park and the lower park, linked in a stable way, in one network, in order to produce an integrated system made of two recognizable places. The Higher park will be a gated place: the raised margins of the promenades cut the view on the next surroundings and let far elements appear: on one side the Churches and bells of Venice, on another one the Port, another on the lagoon and Marghera. It is meant to be the place to host big installations and sculptures from the Art Biennale, and big concerts. The Lower park, being enclosed all around, is the space for dilatation of the activities carried out on the borders, the area of passage from the Port to Venice, the missing balcony from docked boats. The two-story porch is treated throughout two different ways under the hotel with a large restaurant and under the offices, with a multifunctional hall. It is the shadowed element defiantly bounding the public space.

Danish University South & Science Park South A unique combination of culture, education and private research companies is to be united in a building complex in a beautifully situated area right by Als Sund found in Sønderborg, southern Denmark. The goal of the project is to establish a much more frequent and fast method of transportation to the new building. Als Sund is an area known for the beautiful landscaping features seen throughout the city. The complex will deliver a cohesive design solution to be the highest level of exteriors.

1/2


collaboration and knowledge sharing between the public educational sector and the private research sector for bilateral benefice. Outside working hours, the building complex should be offering a broad variety of cultural events using the auditoria, libraries, meeting rooms, etc. within the building. The cultural offers, however, will be centered on a new concert hall - the new home of Sønderborg Symphonics. The building complex has been broken down into an appropriate scale in accordance with the idyllic surroundings. Bulding volumes with short gable ends alternate with atria buildings, in order to provide sufficient transparency and daylight. An important issue has been to establish a lot of casual meeting points, so that students and scientists will get together and exchange knowledge and become personally acquainted. The entire ground floor is therefore open to everyone, and here you will find all common facilities like meeting rooms, libraries, auditoria, etc. Security is established as a horizontal division ˆ the ascent to the higher levels require key cards.

This way, it has also been possible to open the building in the evenings, and to integrate the concert hall as part of the total building concept. Project: 3XNielsen with: 3XN Kim Herforth Nielsen, Bo Boje Larsen, Kim Christiansen Structures: Strunge & Hartvigsen, Buro Happold Landscape: Schønherr Landskab Consultants: Arup & Partners The International Competition for Regenerating the Riverfront of Oporto The International Invitation to Tender to come forward with ideas for Regenerating the Oporto Riverfront in the Priority Action Zone now has a successful bidder. On Friday 22nd February, the winners were named at a Public Declaration that took place in Quinta de BonjÓia during the course of which the winning ideas were made known together with the identities of those who put forward the successful proposals. The Tribunal - chaired by Valente de Oliveira and composed of José Carrapeto, appointed by the Douro Leixōes Port Authority; Francisco Barata Fernandes, appointed by the College of Architects; Gonçalo Byrne and Rino Bruttomesso; Mário Martins, appointed by the Port Modernisation Agency and Ana Martins de Sousa, appointed by the Porto Vivo, Lower Oporto Urban Redevelopment Company (SRU) classified the bids that were admitted for Tender and selected the ones that they considered to be the best three in accordance with evaluation criteria defined beforehand in the Invitation to Tender Regulations. The first prize went to the Oporto Workshop Balonas Projectos, which was awarded 90% and a prize of 50,000 euros. The proposal submitted was quite consistent.

2/2


frank lloyd wright. exhibition

The Frank Lloyd Wright Exhibition will raise awareness for the FLW Foundation and its’ mission to extend the legacy in which Frank Lloyd Wright left behind in the world of architecture. Through extensive research on Frank Lloyd Wright, I designed the pieces for the exhibition with the same architectural elements and simplicity as seen throughout his work. Horizontal lines, clean layout, and strong geometric and structural shaping were the key components utilized in my design process.


franklloydwright

american architect 1867-1959

CELEBRATING

75 YEARS OF ART IN

NATURE

1936-2011


International Headquarters at Taliesin West Scottsdale, Arizona

Provides educational opportunities to expand knowledge of architecture and increase public awareness of its’ importance. Founded by Wright in 1940 to act as an archive for his life’s work. The Archives - the most complete collection of work by an individual artist housed in a single facility.


FLW Foundation Mission Educate and engage diverse audiences, including scholars, architects, students, scientists and the general public, through programs that encourage innovative thinking about the relationships between architecture and design and the natural environment, and inspire a quest for beauty, balance and harmony in the creation of buildings and spaces that enrich daily life.

“When we come to understand architecture as the essential nature of all harmonious structure we will see that it is the architecture of music that inspired Bach and Beethoven, the architecture of painting that is inspiring Picasso as it inspired Velasquez, that it is the architecture of life itself that is the inspiration of the great poets and philosophers.� FRANK LLOYD WRIGHT


FRANK LLOYD WRIGHT ASSOCIATION Quarterly Magazine

The QUARTERLY has been widely acclaimed for providing in-depth stories that contribute fresh insights into the life and work of Frank Lloyd Wright, as well as providing a national calendar of Wright-related events, and news about special exhibits and books.


renovation east.

Renovation East is a New England home renovation/restoration magazine that offers ideas and methods to improve the home through interior decorating to architectural renovations. This magazine will illustrate the transition to the modern take on the traditional while promoting organic design elements. RE will showcase the beauty of New England with imagery of the scenic significance of the four seasons to serve as the ideal backdrop to the home landscapes.


Renovation east

Renovation east

January 2012

TABLE

January 2012

of

CONTENTS

TOP

MODERN ARCHITECTURAL RENDERINGS

five

NEW ENGLAND RENOVATIONS 18

of the MAINE COASTLINE p.47

green

THE REVOLUTION INTRODUCES: THE RECYCLED HOME 63

TOUR THE TOM + GISELE RESIDENCE ON COMMONWEALTH 34

MODERN ARCHITECTURAL RENDERINGS

of the

CREATE ARCHITECTURE INSPIRED

organic

RESTORE RESPONSIBLY

FURNITURE42

30

INTEGRATION OF METAL + WOOD

ECO-FRIENDLY

10 WAYS TO TRANSFORM INTO SCULPTURE 50

WAYS to RENEW

your HOME

MAINE COASTLINE 74

HOW TO MIMIC THE BOSTON COBBLESTONE 86

IDEAS TO CREATE THE ULTIMATE BATHROOM HAVEN 94

p.80

RE

Cover TOC for Renovation East

RE


V

illa Welpeloo located in Boston, Massachusetts, doesn’t look like a recycled building. Its’ austere lines and spacious interior have nothing of the junkyard aesthetic about them. Yet despite appearances, it’s reused to the bones. To accomplish this, architects Oliver Galiano and Kiefer Palermo of 2012ARCHITECTS reversed the typical order of the design process - first house, then materials, and instead began by scouting the local area for items to recycle the moved onto the final architectural design.

THEGREENLIFE In Burlington, Vermont, resourceful recyclers

Villa Welpeloo was the architects’ first house, designed for clients Beau Knol and Ingrid Balin. “Reused materials account for 60 percent of the structure,” says Galiano. “And that goes up to as much as 90 percent when it comes to the interior.” The benefit of this approach, which Galiano and Palermo like to call “recyclicity” or “superuse”, is, of course, a greatly reduced construction carbon footprint, due to material recycling and lower transportation costs. But it’s also, insists Galiano, a way to reach a very high level of lively aesthetics.”

2012ARCHITECTS have built a house almost entirely out of

locally sourced scrap, from old billboards to broken umbrellas.

The architects came to the idea of superuse architecture when they were students at Boston University. “We were using waste materials for our small scale models,” he recalls, “We asked ourselves: Why don’t we do this for real?” So when they received the commission for Villa Welpeloo, step one was to create a “harvest map,” an inventory of possible suppliers from within a nine-mile radius of the building site. “We kept our eyes open for storage places and visited all the factories - where we made sure to go in through the back door, “says Galiano.

THE RECYCLED BUILDER’S ELEVATOR IS A PRACTICAL TOUCH, AND ALLOWS EASY TRANSPORTATION OR ARTWORK AND FURNITURE BETWEEN FLOORS.

63

RE

The Green Life Article for Renovation East

LOOKING FOR A CREATIVE WAY TO LIGHT BALIN’S ART COLLECTION, THE ARCHITECTS COLLECTED OLD, BROKEN UMBRELLAS AND TRANSFORMED THEM INTO ADJUSTABLE HALOGEN LAMPS THAT LATCH ON THE INTERIOR WALLS.

January 2012

January 2012

They even scanned Google Earth for brownfields and abandoned-looking buildings, the telltale signs of defunct industry. Their resourcefulness paid off. The house’s stell framework was harvested from the disused machinery of a nearby textile mill. The facade is clad in weathered wooden planks, repurposed from 600 dismantled cable reels and heat-treated at about 300-377 degrees Fahrenheit. The wooden cladding envelopes the house protectively, overhanging the doors and windows. In some phases it acts as a screen, covering some of the bathroom windows, for example, but still admitting light. The raised private area begins with the kitchen, which is divided from the public area by height and screened ceramic ceiling with glass and metal objects ranging from a Sudanese pot to a pair of penguins. The walls were created using old cable reels that were unravelled to produce the slight metallic finish, making it unnecessary to paint the walls since the reels came. With recyclicity driving the design, the house has strong local roots. Aesthetic considerations were very important to both clients and architects, and not always easy to achieve. The recycling continues in the interior fixtures, where old billboards have been used for the kitchen cabinetry; they reveal their former nature through “now you see it, now you don’t” expanses of colorful graphics when the drawers are opened. Playful touches like this humanize the house, softening its’ clean modernist proportions and die-hard environmental credentials. 2012ARCHITECTS will be nominees for the 2012 Architecture Awards for category of Top Green Design. “You do and don’t recognize the reused parts of the home, but they serve the nostalgic element for the residen” explains Galiano. “It’s simultaneous recognition and estrangement which is what gives rise to beauty.”

RE

64


Portfolio 2011