Issuu on Google+

P O R T F O L I O selected work of Lazar Đurić

Content CV ........................................................................................................ 4 – 5 Cultural center - thesis project ................................................................ 6 – 21 Vertical housing ................................................................................... 22 – 31 Winery ............................................................................................... 32 – 41 Center for contemporary art ................................................................. 42 – 57 Cliff house .......................................................................................... 58 – 65 Minimal housing .................................................................................. 66 – 73 Milan Expo pavilion .............................................................................. 74 – 79 Bamiyan cultural center ........................................................................ 80 – 87

personal information M.Arch Lazar Đurić date of birth: August 20, 1990 place of birth: Belgrade, Serbia address: 18/7 Černiševskog, 11000 Belgrade, Serbia mobile: +381643975432 e-mail: web:

education sep 2012 - jul 2014 | 4 semesters |

Master of Architecture - M.Arch Faculty of Architecture, University of Belgrade, Serbia

sep 2009 - jul 2012 | 6 semesters |

Bachelor of Architecture - B.Arch Faculty of Architecture, University of Belgrade, Serbia

work expirience sep 2014 - feb 2015 | 6 months |

architectural intern PLAT.FORM.A studio, Belgrade, Serbia

aug 2014 - sep 2014 | 1 month |

architectural intern pavstone d.o.o., Aranđelovac, Serbia

jul 2012 - oct 2012 | 3 months |

architectural intern Infoplan d.o.o., Aranđelovac, Serbia

teaching expirience jan 2014 - present | 3 semesters | sep 2014 - jan 2015 | 1 semesters |


collaborator on courses “space and shape” and “elements of architectural design” with arch. Miloš Đurasinović Faculty of Architecture, University of Belgrade, Serbia collaborator on master course “M6.1 Studio project” with associate professor Dejan Miletić Faculty of Architecture, University of Belgrade, Serbia

achievements 2015

collaborator of PLAT.FORM.A studio for architectural competition ‘The Bamiyan Cultural Centre’


participant in the exibition of the best thesis project at Faculty of Architecture, University of Belgrade, Serbia


project ‘Nelt’ winery featured in publication “36th Salon of Architecture”, Belgrade, Serbia, ISBN 978-86-7415-170-9


honorable mention - ‘Nelt’ winery competition, Belgrade, Serbia


“The Green School of Life” workshop participant, Kruševac - Belgrade, Serbia


participant in the exibition “VinoGrad - The Art of Wine” on course “public art public space”, Zaječar, Serbia


“Emboded machines” workshop participant at Faculty of Architecture, University of Belgrade, Serbia - lecturers: Soomen Hahm, Igor Pantić (Zaha Hadid architects)


computer skills

English - professional working proficiency Italian - elementary proficiency Serbian - native proficiency

Autodesk 3ds Max + Vray Autodesk Revit Autodesk AutoCAD Rhinoceros + Grasshopper Adobe Photoshop Adobe Illustrator Adobe InDesign Google SketchUp Microsoft Office

+ +


Cultural center thesis project | 2014 mentor: prof Dejan Miletić

The aim of the task was to establish relationship between artificial and natural with a research of possibility of forming new spatial structures which are integrated into natural or/and artificial enviroment. Solution of my project was based on the analizing and creating architectural form using NURBS curves with its control points which generates the whole structure. During the design process modification of above mentioned points is made according to different kinds of functions trying to give the best answer for the task. The project is located on pedestrian zone next to the Danube river, between upper and lower path. The main idea was that the building should emerge from terrain and with that kind of form it should invite pedestrians to use this space for their activities such as outdoor performances, cultural gatherings, skate park, etc. Two kinds of rifts are made to enable movement and entrances into the building without any difficultes and to have a flow of the people accessing different kinds of program. Beneath the design platform there are indoor activities such as: exibitions, multimedia rooms, library, studying area, multifunctional room, cafe and additional facilities. This building should unite all activities to contribute and rise awareness on the important role of the culture and revive this part of the city.





1:4000 9

cultural center

Geometry of the main structure is created by moving the control points of it’s main guidelines. The control points are interconnected with a secondary set of lines.

The triangular body of the whole structure represents both the roof and platform which can be used for different activities such as walking, cycling or outdoor stage for various performances.

Inner activity is located below the platform. There are exibitions, library, studying area, conference hall, cafe, administration, etc.


cultural center


platform entry

back entry administration entry

main entry cafe entry



exibition space


multifunctional room

studying area

administration 11

floor plan +1.90 12

cultural center


floor plan +/- 0.00 14

cultural center


section 1-1

section 3-3


cultural center

section 2-2


axonometric view





Vertical housing school project | 2013 mentor: prof Milan Vujović

Building the Pupin Bridge which connects Zemun and Borca opens the possibility for developing an urban morphology in the area on the left bank of the Danube. The task is based on the assumption that in this part of the city, besides traffic, infrastructure and industrial zone, it will appear the need for creation of new residential area. It was necessary to find and propose a new, modern typological concept of housing. Concept was to transform agricultural area into a small vertical town where residents can find everything what they need. The main idea through design process was that the whole structure is consisted of two types of moduls. By changing their position and the way how they lay on to each other we are creating unique kind of housing typology. The biggest advantage is a void which is created to represent a mutual public space for users to improve interactive and social aspect between them. It is covered with green roof, so they could be used as farming area. Every building is connected with a several paths which is accessible to everyone in a way to achieve better communication between roof public gardens. In order to meet everyone needs, a seven types of apartments are designed and distributed in a whole structure creating a place in every building for different kind of users.



vertical housing

position of buldings with parking and vehicle access

final composition


connecting path is used as a public function which is accessible to everyone

all buildings are covered with green roof which could be used as farming area

vertical housing

building construction

the idea of composing elements

structure and elements composition


vertical housing

modul diagram

modul 1

modul 2

Project is consisted by two types of modul which creates whole structure. Every modul is composed by several types of apartments.


vertical housing


apartments floor plans

4 persons

4 persons

2 persons




1 person

2 persons

3 persons

2-3 persons





There are 7 different types of apartments to meet everyones needs.


vertical housing

floor plans 28


vertical housing

floor plans

1:450 29

vertical housing

section 30



Winery competition entry | 2013 in collaboration with: Duťan Cvetković, Stefan Radovanović

Location for the winery is at the edge of the vineyard field descending towards the water channel. By analyzing the site, panoramic view south of the channel popped out like one of the best attributes of this location. Furthermore, the physical extension of the vineyards towards the panorama creates an interesting relation between the existing nature and its consumers. In this way, winery blends with the ground. Surrounding space suddenly becomes a single unit with the project. This long extension has a purpose of a roof and a cover for the big terrace below. At the same time it creates a polygon for further development of the project. Right below the roof is the exhibition space which has access to the big terrace which offers panoramic view to the south. There is also an office which has direct connection to the production part. The natural slope was used to position the production part in the ground which requires dark and cold space. Production and exhibition parts are closely connected with vertical communication and with openings in the floor through which the visitors can observe the wine cellar below. These floor openings are covered with transparent glass tables. In this way, strong multi-purpose unity is achieved. People are connected with nature and wine. Nature and vineyards are represented as singular continuity. 32






exibition floor

production floor

vehicles access



site plan

section 1-1 36



production floor plan

section 2-2 38



exibition floor plan




Center for contemporary art school project | 2013 mentor: prof Dejan Miletić

Designing process is started from the longitudinal geometry that is placed next to the Branko’s bridge and that is oriented to the landscape on the opposite side. The main idea was to connect bridge with the building. That is achieved with walking paths which are linked to the bridge and pass through the building. They connect old part of the city with new, enabling flow of the people. Indoor space represents architecture of duality. It is divided on two separate parts. First one is an open space which permeate communicating paths which provides flow of the people and their activity such as walking and experiencing exibition. Above mentioned paths are connected on some places creating common space for visitors and forming amphitheater for different kinds of performances. Other one represents inserted closed space which includes classrooms, library, administration, conference hall, multimedia rooms and additional facilities. Facade is designed by metal framework with a several layers and it should archieve blured visual effect from the Branko’s bridge and the city of Belgrade. On someplaces facade is dispersed to enable better views for the visitors toward the important building in the city.





center for contemporaty art

inner space

building skin

final composition


step 1

step 2

step 3

step 4


step 5

step 6

step 7

step 8


ground floor plan 48

center for contemporaty art

1:1000 49

floor plan +10.00 50

center for contemporaty art

1:1000 51

section 1-1

section 2-2



center for contemporaty art


section 3-3



axonometric section


center for contemporaty art




Cliff house school project | 2012 mentor: prof Milan Vujović

The cliff house as one of the university tasks was a way to freely express freedom of form without any kind of restictions searching for a contemporary architectural language. Location of the house is a cliff 50 meters high from the sea level, designed to have beautiful view on the sea and its landscape.The main concept of the project was having a form which could provide different views and experiences of its users. The suspension part of the house is made for leisure and overwhelming experience of floating above the sea. The simple, elegant building, resting on this kind of surface is exerting a minimal impact on its surroundings. Its concrete structure is barged to the site and with its glass panels stroke gives a unique move as well as astonishing view and provides the best kind of illumination and comfort for its users. On ground floor an open plan provides spaces such as: kitchen, dining, and living room around the pool area and three bedrooms and bathrooms. By planning few more bedrooms as well as work spaces in the upper levels of the house we re-examine the boundaries of interior space giving a different dynamic position and view from above.




cliff house

exploded axonometric


cliff house

floor plan 62

cliff house

section 63



Minimal housing school project | 2014 mentor: prof Ksenija Lalović, prof Danijela Milovanović Rodić

The main objective of this project was to explore the phenomenon of citizen’s initiative to better the life quality of local communities, which causes action and intervention in physical space. Citizen’s initiatives causes reaction, to people affected by the issue and poeple willing to deal with the issue. It also represents network of distributed knowlage, ideas and resources, people that share similar opinions, lifestyles and problems, and so developes kind of a relatioship for the sake of achieving diverse interests. By doing so actively and organized, this initiative makes great potential and effective way to create and deliver sustainable solutions. One of the main motive of this project was economic sustainability - cheap and available construction and convenience for self-build educational programs. The given location was just outside of Krusevac, south Serbia. This project targets people in the cycling community that use this area as a meeting place during the cycling season and this area is also invisioned as the holiday-place for mentally challenged children from a nearby care center. The houses are designed to meet the minimum needs of these two target groups.



minimal housing

process of construction

stage 1


stage 2

minimal housing

process of construction

stage 3

stage 4


minimal housing

structural elements


minimal housing

illustration of structural design


minimal housing

floor plan

section 1-1



section 2-2


Milan Expo pavilion competition entry | 2014 in collaboration with: Dušan Cvetković, Stefan Radovanović

The main guiding motive through designing process was a steel, tubular column used in scaffolding. The idea is to create a steel forest applying aged and galvanized tubes and follow the theme of recycling through material reuse and easy construction/dismounting having in mind that the whole concept is ephemeral. By changing the distance between the tubes and their density and height, the space for corridors and pavilion program is created. There are three main elements of space: reception, souvenir shop with chill area and the business center. Since the business center requires more private space it is brought above the ground in a separate unit. The other two programs are merged since their purpose is very similar and flexible. There are no walls and the illusion of the same is created with denser tube grid, defining and dividing separate programs in that way. Pavilion’s space seeks to create an effect of unlimited circulation with certain key points along the way. It is a point cloud in space that can be intersected from any direction. By incorporating this concept, its sole purpose of information sharing is fulfilled and at the same time structure is being dispersed into space.



milan expo pavilion



recycled tubes

final composition


chill out area

site maps

ATM machines

souvenir direct live shop event

business center


column light

milan expo pavilion

floor plan

section 77



Bamiyan cultural center competition entry | 2015 in collaboration with: PLAT.FORM.A studio

The building of the cultural center is located in the town of Bamiyan in Afghanistan, on the cliff opposite to the site under the protection of UNESCO. The concept is based on the attitude of the author that in this environment we should intervene unobtrusively and in accordance with the environment and local cultural identity. It is designed to reinterpret its geometry, the edge of the ridge that rises steeply to the northwest. Half of the building is buried, while the entire roof plane is used as a walkway and a public space from which it can be undisturbedly seen carved space in the cliff which is forty meters heigh where once were gigantic statues of Buddha. The interior is also in the relation to the local heritage. Like hundreds of caves on the opposite location, the interior of the cultural center reflects a similar atmosphere. The membrane is perforated which represents the motives of the Afghan tradition which creates the inner space with mystical atmosphere and indicates that in itself it preserves important artifacts of local culture and heritage. Colors and materials in the exterior facade adapts to the natural landscape.





bamiyan cultural center

transverse section

longitudinal section 84


typical wall section


1:300 85



Architecture Portfolio Lazar Djuric