Laurien Wouters_Portfolio

Page 1

PORTFOLIO Laurien Wouters

projecten 2017-2022


Contactgegevens wouterslaurien@gmail.com Laurien Wouters 0479 01 22 63

Dit ben ik! nauwkeurig enthousiast empathisch leergierig gedreven flexibel

Nederlands Engels Frans Visie Als ontwerper daag ik mezelf vaak uit om alle creativiteit in mezelf naar boven halen. Wat ik wil bereiken is de beste oplossingen genereren om de mens te helpen, de levenskwaliteit te verbeteren en telkens nieuwe belevingen brengen voor de gebruikers. Ook wil ik me graag laten inspireren door de oplossingen die de natuur ons al duizenden jaren voorlegt. Door mijn empathische aanleg, kan ik me goed inleven in het gevoel en de situatie van een doelgroep. Hiervan wil ik gebruik maken, om namelijk het gebruik van producten zo feilloos mogelijk te laten verlopen en zijn maximum aan voldoening te geven. Als student ontwerper ben ik sterk gegroeid in het kritisch denken t.o.v. producten. Ik kijk meer en meer rondom me heen met een herevaluerende blik.


Mijn interesses in design liggen multidisciplinair; ​ • product interactie | ​ • strategisch denken | ​ • technologie en techniek|

Het geeft enorme voldoening als het gebruik vlot en feilloos verloopt en de semantiek helder is. Het is interessant om in aanraking te komen met vele denkpistes en zelf strategisch en out of the box te brainstormen. Vroeger had ik zelf wat minder technisch inzicht, maar dit is me gaandeweg wel meer gaan interesseren.

Verder heb ik ook een passie voor...​ • natuur | biomimicry ​ • wetenschap en gezondheid | ​ • muziek |

Ik krijg kippenvel als ik op interessante functies stoot vanuit de natuur die de efficiëntie van een product zouden kunnen boosten. De medische sector, waaronder vooral hulpmiddelen voor beperkingen en revalidatie, interesseert me enorm. Na 13 jaar viool ervaring nog steeds geboeid door het musiceren.

Competenties; ​ • ideeën genereren • visualiseren en modelleren • prototyping en protocollen opstellen

Adobe Indesign Adobe Photoshop Adobe Illustrator Adobe XD Adobe After Effects Sketchbook Solidworks


6e middelbaar Industriële Kunst individueel werk

Geïntegreerde proef (GIP) “Help een persoon met een beperking opweg om terug volwaardig deel te nemen aan het maatschappelijk leven.” (Thema: ‘onderweg’)

“Alivio”

Aangeleerde vaardigheden | kennismaking met alle fases van de productontwikkeling

Eigen reflectie | Deze ontwerpopdracht heeft mijn interesse gewekt in hulpmiddelen voor mensen met een beperking. Vooral producten ter vergemakkelijking van de bewegingstherapie voor revalidatie, kunnen enorm verrijkend zijn.


Probleem | Mensen met de beperking Multiple Sclerose, die dan als verdere aandoening ook een halfzijdige verlamming hebben, zijn onderzocht geweest als doelgroep. Dit in samenwerking met een specifiek patiënt, genaamd Brigitte. Zij was op jonge leeftijd al gediagnosticeerd met MS en had al een heel revalidatieproces doorstaan

Productie | Er werd een kleivorm binnenin de handpalm van de patiënt geplaatst, terwijl deze bevraagd werd op welke grootte en vorm het beste aanvoelde. Daar is een siliconen mal rond gegoten om vervolgens er plaaster in vloeistofvorm in te gieten tot deze was uitgehard. Achteraf werd deze nog lichtjes bijgeschuurd en dit vormde de basis.

Analyse | Brigitte haar hand is in de loop van de tijd veranderd. Dit komt omdat het niet in de juiste ergonomische vorm lag in de spalken. Het is juist de bedoeling dat de spalk haar verlamde hand in de juiste vorm houdt zonder dat het begint te vervormen. Het moet de vingers in bedwang kunnen houden zodat ze niet naar binnen zouden verkrampen. Verdere verkramping mag dus zeker niet ontstaan, want het is moeilijk terug te draaien. Ook richtte de velcro van de spalk redelijk wat schade aan de huid. Ook het zelfstandig aandoen van de spalk lukte niet.

Rond die basisvorm kon het hoesje gemaakt worden uit latex. Er werd bijenwas onderaan de plaastervorm aangedrukt om een opening in het hoesje te laten voor de pomp. De vorm moest zo’n 15 keer ondergedompeld worden in het vloeibare latex.

Ideegeneratie | De concepten, waartussen gekozen werd, waren ‘het stevige skeletjuweeltje’, ‘de luchtige vingerslipper’ en ‘de kneedbal’. Uiteindelijk is gekozen geweest voor een combinatie van idee 2 en 3, met als concept dat van ‘de kneedbal’ en met als bewegingsmogelijkheid het systeem van ‘de luchtige vingerslipper’.

Finaal ontwerp |

Oplossingen voor deelproblemen in morfologische kaart |


2e bachelor productontwikkeling individueel werk

Duurzaam ontwerpen “Hoe kunnen we speelgoed zo lang mogelijk laten meegaan?”

“Strip motion”

Aangeleerde vaardigheden | proces starten vanuit de duurzaamheids-vraag duurzaamheid creëren op alle vlakken: het spel zelf, materialen... dieper ingaan op persoonlijke inspiratie

Eigen reflectie | Bij deze opdracht heb ik gemerkt dat ik mezelf altijd wil uitdagen om iets te maken waar ik echt trots op kan zijn, iets speciaals en creatiefs waar de mensen wel op zitten te wachten. Ik drijf mezelf ertoe om pas tevreden te zijn wanneer ik tot een idee ben gekomen dat minstens één doorslaggevende waarde heeft.


Engagement | Voor deze opdracht wou ik me inzetten om een duurzaam spel te maken dat lang meegaat in de zin van het inhoudelijke. Om dit te realiseren, moest er gekeken worden naar wat kinderen deze tijd triggert. Dat is vooral nu het tijdperk van de digitale spelletjes. Om oude, interessante spelmethodes niet te verwaarlozen, kon een combinatie van “nostalgisch” speelgoed en speltrends van deze tijd gemaakt worden. De ‘design driver’ hier luidde als volgt: “Inspelen op de eindeloze fantasieloop van kinderen, waardoor men geboeid blijft door eigen spel.”

Technisch detail |

​ ekozen idee | Na enkele brainstormsessies kwam het spel “Strip Motion” tot leven. De ecte stripfanaten G kunnen hun eigen stripverhalen verzinnen en met de personages beelden vastleggen aan de hand van stop-motion techniek. Applicatie | In de creatiezone kunnen de kinderen hun zelf gecreëerde filmpjes editen.

Trade off | Vele criteria werden bij de trade-off aangekaart en beoordeeld, zoals bijvoorbeeld de uitgebreidheid in spelmogelijkheden, de kindvriendelijkheid, hygiëne, stevigheid , etc. Concept 3 is als beste uit de trade-off gekomen, mits een aanpassing van de decorwand.

Productpresentatie | Met “Strip Motion” worden de kinderen in hun eigen fantasiewereld gezogen. Ze kunnen oneindig veel creaties vastleggen en zich hier urenlang mee amuseren. ​


3e bachelor productontwikkeling groepswerk

​ r werd hierbij samengewerkt met de Europese E koepelorganisatie ‘SMC/BMC alliance’. Zij wouden graag uitbreiden en nieuwe markten kunnen bereiken. Daarom organiseerden ze een wedstrijd met het thema ‘SUSTAINABLE MOBILITY’.

Product en productie “Ontwerp vanuit een gegeven productietechniek, namelijk ‘compression molding (SMC/BMC)’.”

“Ondego”

Aangeleerde vaardigheden | ontwerpen vanuit een productietechniek het leren werken met creatieve en probleemoplossende technieken ontwerpen van constructies

Eigen reflectie | Ook hier heb ik heel wat bijgeleerd en wou ik streven naar een idee waar ik trots op kon zijn. Zeker omdat we meededen aan een wedstrijd wou ik alles uit mezelf halen om allereest al zeker door de pre-selectie te geraken, maar achteraf ook nog te kunnen winnen natuurlijk! De pre-selectie hebben we gehaald, maar de top 3 net niet. De kans was dan ook vrij klein, doordat de wedstrijd zich internationaal afspeelde. Toch was het zeker en vast de moeite waard! I​n het begin dacht ik dat het vrij technisch ging zijn, maar uiteindelijk kwamen we wel op concrete denkpistes terecht en vond ik het nog interessant om te spelen met de materiaaleigenschappen.


Vooronderzoek | Een grafische samenvatting werd opgesteld na uitgebreid opzoekwerk op vlak van productieproces, ontwerprichtlijnen, typische eigenschappen en in welke soort sectoren en producten men deze techniek al gebruikte. Brainstorm | We doorstonden in groep een langdurig brainstormproces. Op een avond kon ik het toch maar niet loslaten en had ik een interessante discussie met mijn vader over toestanden in de luchthaven. Ik bekeek de situatie in zijn geheel, en merkte op dat er toch enkele gezondheidsrisico’s zijn wanneer men zich wilt gaan verplaatsen per vliegtuig. Reizigers zitten namelijk een lange tijd stil in een krappe ruimte, wat enkele negatieve gevolgen kan hebben op de gezondheid. De bloeddoorstroming is 20 keer trager wanneer men zit dan wanneer men rechtstaat, en als dit een te lange tijd aanhoudt, kunnen er zich bloedklonters ontwikkelen in die lichaamsdelen, vooral benen of voeten. Dan moet er nog eens bovenop komen dat men zo goed als altijd nog voor de reis een lange tijd moet wachten, al zittend. Beweging is bijgevolg een absolute noodzaak in deze omgeving. Finaal idee | Het uiteindelijke idee kwam tot stand, namelijk een soort bewegingsequipment dat vliegtuigreiziers stimuleert om hun lichaamsbeweging te hebben in de luchthaven voor het opstijgen of na het landen. De vier soorten bewegingen waren een stretchoefening, evenwichtsoefening, krachtoefening voor de benen en krachtoefening voor de armen. Ikzelf heb het stretchelement uitgewerkt. Wij als ontwerpers tillen welzijn en gezondheid van de mens naar een hoger niveau door hen met specifiek toegepaste fitnessequipment in beweging te brengen voor en na de vlucht. Argumentatie match materiaal (SMC) en ontwerp | Er is nood aan enorme stijfheid en dus een combinatie van dun plaatmateriaal en weerstand tegen grote krachtwerkingen. Door de sterke vezelstructuur met hars is dit zeer geschikt. Het product zal belast worden op allerlei variërende krachten tijdens gebruik. SMC is opmerkelijk sterk en dus ideaal voor dit product. De productfamilie is gevestigd in een luchthaven waar iedereen mee in contact kan komen. Hieruit volgen een aantal vereisten zoals veiligheid en hygiëne; Smc heeft een vrij gladde afwerking waardoor reiniging vlot kan verlopen, de producten staan stabiel (smc is zeer stijf) en zijn ergonomisch uitgediept (qua vormgeving redelijk organisch gehouden, waar SMC ideaal voor is). Door de vele aanrakingen is krasbestendigheid essentieel. De kostprijs-levensduur verhouding is voordelig . Het is ook de bedoeling om bewustzijn te creëren rond de gezondheidsrisico’s in de lucht.

Exploratieschetsen |

ONDEGO

Probleem & Oplossing Tegenwoordig zijn er heel wat reizigers die beslissen om hun verplaatsing te nuttigen met het vliegtuig. Een aangename rit is dan natuurlijk mooi meegenomen. Op fysiek vlak kunnen er echter enkele klachten en risico’s gevormd worden. De meesten zullen zich wel herkennen in het feit dat onze rug kan afzien bij het lange stilzitten. Waar dan weinig mensen weet van

Argumentatie SMC Het product zal belast worden op allerlei variërende krachten tijdens gebruik. Het is bijgevolg dus belangrijk dat het gekozen materiaal deze belastingen aan kan zonder schade op te lopen. SMC is opmerkelijk sterk en dus ideaal voor dit product. Op de luchthaven zullen enorm veel verschillende mensen er mee in contact komen. Het is dus enorm belangrijk dat men het gemakkelijk kan reinigen. SMC staat bekend als een hygiënisch materiaal dat vlot reinigbaar is.

Probleem & Oplossing

hebben is het hogere risico op een diep veneuze trombose (DVT); Deze wordt gevormd door de tragere bloedstroom in de benen.

Tegenwoordig zijn er heel wat reizigers die beslissen om hun verplaatsing te nuttigen met het vliegtuig. Een aangename rit is dan natuurlijk mooi meegenomen. Op fysiek vlak kunnen er echter enkele klachten en risico’s gevormd worden. De meesten zullen zich wel herkennen in het feit dat onze rug kan afzien bij het lange stilzitten. Waar dan weinig mensen weet van

Wij als ontwerpers tillen welzijn en gezondheid van de mens naar een hoger niveau door, ipv hen nóg langer te laten zitten, hen met specifiek toegepaste fitnessequipment in beweging te brengen voor én na de vlucht. Dit op de luchthaven zelf tijdens het wachten in de Gate.

BALANCE MACHINE - legs Specifieke oplossing

Werking

De ‘Balance’ is dé perfecte oplossing om de reizigers in beweging te houden. De benen en vooral voeten worden hier bezig gehouden op een speelse manier. Bijkomend worden de spieren steviger dus de kans op blessures mindert.

Tijdens gebruik staat men op een van de voetsteuntjes op de railing. (Het overgrote deel van de belasting zit dus op de railing.) Als hulp is er een steunarm voorzien. Nu moet men proberen evenwicht te behouden op elke voetsteun, alsook tijdens de overgang van steun naar steun.

ONDEGO

Probleem & Oplossing Tegenwoordig zijn er heel wat reizigers die beslissen om hun verplaatsing te nuttigen met het vliegtuig. Een aangename rit is dan natuurlijk mooi meegenomen. Op fysiek vlak kunnen er echter enkele klachten en risico’s gevormd worden. De meesten zullen zich wel herkennen in het feit dat onze rug kan afzien bij het lange stilzitten. Waar dan weinig mensen weet van

hebben is het hogere risico op een diep veneuze trombose (DVT); Deze wordt gevormd door de tragere bloedstroom in de benen. Wij als ontwerpers tillen welzijn en gezondheid van de mens naar een hoger niveau door, ipv hen nóg langer te laten zitten, hen met specifiek toegepaste fitnessequipment in beweging te brengen voor én na de vlucht. Dit op de luchthaven zelf tijdens het wachten in de Gate.

ROWING MACHINE - legs

ONDEGO

Argumentatie SMC We kunnen ver gaan in de vormgeving van de producten, dit is belangrijk op de luchthaven. Het is de bedoeling om gewaarwording te genereren voor ziektes die je kan oplopen in de lucht. Daarom moeten onze producten eruit springen, mensen moeten uit eigen interesse een kijkje komen nemen. Ook is SMC een zeer sterk, hygiënisch materiaal wat dan ook weer in ons voordeel speelt. Dit is nodig voor de krachtzettingen en aanrakingen. De langere levensduur van smc is zeker en vast mooi meegenomen. .

hebben is het hogere risico op een diep veneuze trombose (DVT); Deze wordt gevormd door de tragere bloedstroom in de benen. Wij als ontwerpers tillen welzijn en gezondheid van de mens naar een hoger niveau door, ipv hen nóg langer te laten zitten, hen met specifiek toegepaste fitnessequipment in beweging te brengen voor én na de vlucht. Dit op de luchthaven zelf tijdens het wachten in de Gate.

STEPPER MACHINE - legs Specifiekeoplossing oplossing Specifieke De ‘Stepper’ is dé geschikte oplossing als pomper van het bloed doorheen de aderen van de benen. Het is van groot belang de kuitspieren levendig te houden voordat ze een lange tijd het ‘stilzwijgen’ worden opgelegd door de vliegtuigreis.

Argumentatie SMC Het product staat in een openbare ruimte, voor iedereen te gebruiken. Daarom is het van belang dat het krasbestendig is, tegen een stootje kan en ook hygiënisch is. Mensen moeten erop zitten en het aanraken met handen en voeten. Smc is dit allemaal, en ook gemakkelijk schoon te maken. Bovendien is het ideaal om complexere organische vormen mee te maken, die toch sterk en stevig zijn.

Werking Er zijn 2 platen waar de gebruiker zijn voeten op zal moeten plaatsen. Deze zijn bevestigd aan hydraulische zuigers die op en neer bewegen als de gebruiker drukt met zijn voeten. Deze beweging zet een mechanische pomp in gang die water doet oppompen. Dit water zal een koker vullen met rood water, als dit water op een bepaald niveau is gekomen weet de gebruiker dat hij genoeg bewogen heeft voor een kans op vermindering van tromboses etc.

ONDEGO

Probleem & Oplossing Tegenwoordig zijn er heel wat reizigers die beslissen om hun verplaatsing te nuttigen met het vliegtuig. Een aangename rit is dan natuurlijk mooi meegenomen. Op fysiek vlak kunnen er echter enkele klachten en risico’s gevormd worden. De meesten zullen zich wel herkennen in het feit dat onze rug kan afzien bij het lange stilzitten. Waar dan weinig mensen weet van

hebben is het hogere risico op een diep veneuze trombose (DVT); Deze wordt gevormd door de tragere bloedstroom in de benen. Wij als ontwerpers tillen welzijn en gezondheid van de mens naar een hoger niveau door, ipv hen nóg langer te laten zitten, hen met specifiek toegepaste fitnessequipment in beweging te brengen voor én na de vlucht. Dit op de luchthaven zelf tijdens het wachten in de Gate.

STRETCHING LOWER BACK

Specifieke oplossing

Werking

Specifieke oplossing

De ‘Roeier’ is dé uitstekende oplossing om de bloedcirculatie een enorme boost te geven voor het opstijgen. Dit omdat de benen lange tijd roerloos stilzitten en tragere circulatie optreedt.

De persoon gaat op het stoeltje zitten en plaatst de voeten stevig tegen de schuine zijde. Men gaat zo dicht mogelijk tegen de schuine zijde aanzitten, houdt rug recht, neemt het handvat vast met beide handen en voert een combinatie van 2 bewegingen uit; Zo hard mogelijk zichzelf naar achteren toe duwen met de benen en terwijl trekken aan de ‘roeipeddel’.

De ‘Rugstretch’ is dé ideale oplossing voor het uitrekken van de spieren en ruggenwervels om zo de pijn te voorkomen of te stillen vanop de lange vlucht. Ontspanning en rust gegarendeerd.

Werking Bij start van gebruik moet men op de voetsteuntjes gaan staan langs links en rechts om zo aan de baar te komen. Eenmaal aan de baar hangend, wordt de rug uitgerekt en dit leidt tot een aangenaam gevoel. Ook komt er een beweging aan te pas; Men kan namelijk al zwaaiend met de voeten (beide voeten samenhouden) de zijkant tikken waar het is aangeduid met een voetvorm. Hierbij wordt het stretcheffect vergroot met een nog beter effect op het welzijn en de gezondheid van elke reiziger.

Argumentatie SMC Er is nood aan enorme stijfheid en dus een combinatie van dun plaatmateriaal en weerstand tegen grote krachtwerkingen (gewichten, bewegingen). Door de sterke vezelstructuur met hars is dit zeer geschikt. De productfamilie is gevestigd in een luchthaven waar iedereen mee in contact kan komen. Hieruit volgen een aantal vereisten zoals veiligheid en hygiëne; Smc heeft een vrij gladde afwerking waardoor reiniging vlot kan verlopen, de producten staan stabiel (smc is zeer stijf ) en zijn ergonomisch uitgediept (qua vormgeving redelijk organisch gehouden). Door de vele aanrakingen is krasbestendigheid essentieel. Gelukkig dat smc deze vereisten bezit. Op economisch vlak is dit voor een vlieghaven een koopje. Het materiaal gaat een redelijke tijd mee en de kostprijs-levensduur verhouding gaat voordelig zijn.


3e bachelor productontwikkeling individueel werk

CAD - Surface modelling “Maak een 3D model van een dinosaurus of animatiefiguur”

“Pascal”

Aangeleerde vaardigheden | ideeën en ontwerpen visualiseren aan de hand van virtuele 3D-modellen

Eigen reflectie | Deze opdracht vond ik persoonlijk wel tof om uit te voeren, omdat we konden experimenteren met het surface modelling. We konden zelf ook de overgangen verifiëren die we zelf gecreëerd hadden via de ‘curvature’ en ‘zebra stripes’ tool. De opdracht was in het algemeen zeker interessant naar organische vormgeving van producten toe, omwille van het inoefenen van de surface features.


In deze oefening werd de kennis van organische surfacemodellen naar een hoger niveau getild en lag de nadruk op de complexiteit en kwaliteit van de gebruikte surfaces. Keuze | De gekozen animatiefiguur was de kameleon ‘Pascal’ uit het Disney verhaal ‘Rapunzel’.


3e bachelor productontwikkeling individueel werk

Digitaal concepttekenen

Aangeleerde vaardigheden | basistechnieken van digitaal schetssoftware beheersen a.d.h.v. (digitale) tekeningen presentatietekeningen maken gebruik makend van een tekentablet en specifieke tekensoftware

Eigen reflectie | Na de vele voorbeelden gezien te hebben van digitale concepttekeningen, wou ik het digitaal schetsen enorm graag kunnen. Ik heb mij dan ook tot het uiterste gedreven voor deze opdrachten. Ik had voor mezelf een kritische blik opgesteld tijdens het uitvoeren ervan, waardoor ik ben blijven schetsen tot ik het pas goed vond. Zelf heb ik gemerkt dat mijn drijfveer voor detail en fijne afwerking ook hier weer naar boven kwam. Ik vond dit een zeer leerrijke oefening om producten zo realistisch mogelijk weer te kunnen geven.


Opdracht 1 | Een perspectieftekening van een kromvlak dat een eenvoudig handheld product voorstelt (integratie van enkele details zoals een display, knoppen, een deelnaad…)

Opdracht 2 | Een tekening met als thema ‘ghosting’: vertrekkend van een van de opgegeven inspiratiefoto’s komen tot een ontwerp voor een jetski of snowmobile in zijaanzicht​.

Opdracht 3 | Een samengestelde tekening met een reeks ontwerpen voor een maairobot, verschillende vormvarianten waarbij 1 tekening (geselecteerd ontwerp) meer gedetailleerd uitgewerkt werd​.

Opdracht 4 | Een poster van een ontwerp voor een infozuil, waarbij een gebruiker wordt afgebeeld en er ook wordt ingezoomd op een gebruikershandeling met hand. Het thema van is ‘wayfinding’ (signalisatie).

Laurien Wouters

3e Bachelor Productontwikkeling - UA


3e bachelor productontwikkeling individueel werk

Bachelorproef “Ontwerp een zelfreinigende kattentoilet dat een oplossing biedt voor de drukbezette, in de stad wonende huisdiereigenaar.”

“The cat king”

Aangeleerde vaardigheden | ontwerpen met interdisciplinaire aanpak en creatieve en synthetische vaardigheid onderzoeken: kritische aspecten detecteren, verifiëren en ontwerp bijstellen o.b.v. conclusies communiceren van consultvoorbereiden, m.b.v. kwaliteitsvolle handmatige schetsen, gestructureerd en helder presenteren en verslaggeving logische basisvaardigheden voor een ontwerper: ‘waarom’ en ‘wat-als’ redeneringen, kritisch constructieve houding

Eigen reflectie | Op zelfstandige basis een geheel project volledig uitwerken tot in de puntjes, was voor mij zeker en vast de grootste uitdaging tot nu toe. Ik heb hier enorm veel uit geleerd; Zoals de haalbaarheid telkens in vraag te stellen, om het feit dat ik af en toe wel graag out-of-thebox probeer te denken. Dit kan natuurlijk niet altijd realistisch en haalbaar zijn. De weg naar het finale ontwerp was een weg met toch wat obstakels waar ik tegen botste en muren waar ik tegenliep, maar deze heb ik telkens terug rechtgezet en een nieuw kennisbultje aan overgehouden. Ik ben ervan overtuigd dat ik uit dit project als betere ontwerper uitgekomen ben. Ik heb zelf ondervonden dat je best tussendoor enkele keren uw project reflecteert op een kritische manier, om zo de tijd zo goed mogelijk te kunnen gebruiken en waarde blijft zien in het ontwerp.


Drivers | Er werden na enige research drivers vastgelegd, die duidelijk een probleem vormden. 1. korreluitloop beperken

De korreluitloop wordt vrijwel volledig geëlimineerd door het ‘halve-bollen-reliëf’ zodat het grind tussen de tenen uit kan vallen.

2. confrontatie met uitwerpselen reduceren

Om de kartonnen afvalbak te kunnen grijpen, opent men de klep, samen met het deksel, eerst al draaiend, waardoor het afsluiten van het bakje al deels in de handen wordt gegeven. Men krijgt de uitwerpselen nooit te zien.

3. kat een breed overzicht geven

Een overzicht over de ruimte is nodig, zodat de kat zich 100% op zijn gemak kan voelen. Om het toilet te betreden en te verlaten, moet de kat gewoonweg door de opening sluipen, die ook dient als brede uitkijkspleet.

Testopstelling idee i.v.m. beperken korreluitloop | Het idee van een reliëf met halve bollen werd geverifiëerd, waarbij de korrels tussen de tenen uit zouden moeten vallen. Uit deze test kon besloten worden dat dit zeker de tenen doet spreiden. Enkel de inhammen tussen de bollen werden minder diep gemaakt voor de kat om evenwicht te bewaren.

Exploded view |

Werkingscyclus | na detectie van bewegingssensor, komt reinigingsmechanisme in actie

mechanisme volgt de baan langs de gleuven d.m.v. wielen tot aan het asje.

lampje geeft aan wanneer kartonnen afvalbak vervangen moet worden

klep opendoen tot over het kantelpunt, waarbij deksel afbalbak meteen meedraait naar boven toe

mechanisme bovenaan tegen asje, onderaan duwt het deurtje open, waarbij mini wiel voor zo min mogelijk wrijving zorgt

handvat klep in de negatieve vorm leggen

mini wiel 2 onderaan baan voor stabiliteit

nieuw kartonnen compartiment openvouwen en inschuiven, waarbij deksel staaf en klep moet zitten


3e bachelor productontwikkeling individueel werk

Integrale productontwikkeling (IPO) “Ontwerp een product-dienst systeem binnen het thema ‘The healthy city’.”

“GrandPaw”

Aangeleerde vaardigheden | huidige socio-economische problemen combineren met nieuwe technologieën behoeften en verwachtingen van gebruikers en dienstverleners in kaart brengen scenario’s ontwikkelen vanuit perspectief van verschillende stakeholders multidisciplinair werken vanuit interactieontwerp, strategisch ontwerp, systeemontwerp

Eigen reflectie | Wat ik enorm interessant vond in deze opdracht is dat we in de verkenningsfase verschillende tools aangereikt gekregen hebben om de context van het probleem stap voor stap zo volledig mogelijk te begrijpen en deze ook effectief in kaart te brengen. Mijn bijdrage in het groepswerk bij de uitwerking van het systeem was het schetsen van het storyboard, de ontwikkeling van de applicatie, werking van de kalender en de layout van de poster. Mijn andere drie groepsleden hebben zich bezig gehouden met de uitwerking van de kalender en bijhorende pawn, token (en discount card) in fysieke prototypes (3D print en handmatig bouwen), de system flow, de tekstverwoording, het dossier en gebruikersflow uitgelegd a.d.h.v. een video. Ik ben enorm trots op onze prestatie, want we hebben zelfs de selectie voor de virtuele expositie ‘The future of urban health’ gehaald.


Conceptidee | “GrandPaw” is een product-dienst systeem dat eenzame ouderen verbindt met families die een hond willen adopteren, maar niet altijd genoeg tijd hebben om voltijds zorg te dragen voor en aandacht te besteden aan de hond. “GrandPaw” is de ideale middenweg. Wanneer een gezin een hond wil adopteren, maken ze al meteen kennis met de GrandPawer, een oudere die openstaat om voor de hond te zorgen op momenten dat het gezin dit niet kan doen. GrandPaw zorgt ervoor dat er zeker een match is tussen de hond, de GrandPawer en het gezin door genoeg meetings in te plannen in de pre-adoptie fase. Wanneer geadopteerd, kan het gezin via hun app een verzoek sturen om op de hond te letten naar de interactieve kalender van de GrandPawer. Deze kan op zijn beurt antwoorden of het lukt voor hem/haar of niet. De interactie tussen gezin en oudere is nog aangevuld met opties om te bedanken, uit te nodigen en foto’s te delen. Zo zal de eenzame oudere zich deel voelen van de familie. Ook worden er sociale activiteiten aangeboden bij de dierenasielen zelf, zoals hondentrainingen, groepswandelingen, etc. Hier zullen de ouderen goed leren omgaan met hun gematchte hond en ook nieuwe leeftijdsgenoten leren kennen. Die nieuwe contacten kunnen ze dan toevoegen aan hun kalendersysteem via de token.

Storyboard | Systeem vereenvoudigd uitgelegd d.m.v. schetsen.

Onderzoeksfase | Schets van de context d.m.v. onderzoeks- en ontwerptechnieken (PSS Toolbox).

Producten en services | Interactieve kalender met pawn, token en discount card voor GrandPawer en applicatie voor adoptiegezin.

Moodboards | Stijl en interfaces.


2e master productontwikkeling individueel werk

Masterproef “Voer een grondig onderzoek en volledige ontwikkeling uit rond een complex probleem.”

“Virtuwows” Motiverende ondersteuning voor jonge strijkersmuzikantjes bij het thuismusiceren

Aangeleerde vaardigheden | ‘een productkandidaat’ vastleggen en verantwoorden volledige specificaties in verband met het ‘productidee’ bepalen het product ontwikkelen tot op het niveau van een ‘geverifieerd productsysteem’ en vervolgens tot op het niveau van ‘productontwerp’

Eigen reflectie | Tot voor dit project dacht ik dat de uitwerking minder iets voor mij was, aangezien ik technisch iets minder ben aangelegd. Dit project was het grootste project waarbij we ons lang in de uitwerking van onze product-service mochten verdiepen. Hierin heb ik geleerd dat je eigenlijk ook voor nog vele uitdagingen komt te staan, want je blijft stoten op ontwerpproblemen waarvan er telkens weer oplossingen moeten afgewogen worden op zoek naar de gulden middenweg. Aan de hand van prototypes krijgen de ideeën een dimensie en worden ze tastbaar gemaakt. De spontane creatie hiervan kan zeer leerrijk zijn, maar ook indien de testfase goed doordacht is, kunnen er interessante resultaten uitkomen. Gedurende de uitwerking heb ik gemerkt dat ik deze fase ook zeker en vast interessant vind en ik hier mij dus ook in kan vinden.


Probleem | Een muziekinstrument aanleren is een intensief leerproces. De redenen voor motivatieverlies legt men bij frustratie over gebrek aan vooruitgang, een hekel aan oefenen, onduidelijkheid over de thuisopdracht, etc. Vaak maken leerlingen thuis nog fouten en oefenen deze dan ook in, terwijl hier eigenlijk over gereflecteerd zou moeten worden. Kinderen van die leeftijd hebben ook nog niet de capaciteiten ontwikkeld om te weten of ze juist of fout bezig zijn. Ook zetten actuele technologieën eerder in op meer behaviouristische pedagogieën, terwijl er ondertussen al een veel interessantere pedagogische kijk ontwikkeld is over hoe (muziek)leerlingen te onderwijzen.

Service in applicatie | In de Virtuwows applicatie wordt de werkelijke service geleverd van het motiverend ondersteunen van de leerling. Zo wordt hier gebruik gemaakt van een combinatie van pedagogisch interessante technieken als ‘gamification’, ‘variability of practice’ en ‘external focus of attention’.

Meerwaarde | • Er ontstaat motivatie door op een ludieke manier de leerling in de juiste richting te sturen met behulp van geanimeerde uitdagingen. • De efficiëntie stijgt enorm, want er wordt op kortere tijd meer bereikt door constante feedback in de thuisomgeving, wat voordien enkel eenmaal per week in de les plaatsvond. • De leerkracht kan vlot input geven en helderder communiceren dan tevoren. • Doordat de vaardigheden aangepast kunnen worden aan het bereik en de noden van de leerling, wordt er maatwerk geboden. • Er is heldere feedback ontworpen op de interactie met de applicatie, waardoor de jonge kinderen hier zelfstandig mee kunnen omspringen in de thuisomgeving. • Kalibratie van de camerahoek, hoogte, afstand en lichaamspositie zorgt voor consistentie in de metingen.

Oplossing | Virtuwows zal de vaardigheden trainen in de thuisomgeving door deze op te meten en hier pedagogisch verantwoorde feedback op te geven.

Registratiewijzes voor houding en geluid | De houdingsvaardigheden zijn registreerbaar via beeldanalyse met een live streaming camera, van waaruit interpretaties gehaald kunnen worden na training van een algoritmisch model.

Registratieproducten voor houding | De bijhorende modules dienen ter registratie van de houdingsvaardigheden, waaronder de klemmodule met groothoekcamera in verwerkt en de kleefmodule, ter vergemakkelijking van de registratie van één houdingsvaardigheid.

De geluidsaspecten kunnen opgemeten worden via een geluidssensor. Alle geluidsvaardigheden kunnen herleid worden naar de vier basiselementen van een toon, namelijk toonlengte, -hoogte, -sterkte, -zuiverheid.

Link naar presentatieslides voor juryverdediging (met live gebruikersvideo’s):

https://www.canva.com/design/DAFDgf44Y00/T4fQIRWOiVC5yb_BP413CA/view?utm_content=DAFDgf44Y00&utm_campaign=designshare&utm_medium=link2&utm_source=sharebutton



Contact Laurien Wouters wouterslaurien@gmail.com +32 479 01 22 63


projecten 2017-2022


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.