Page 1


Laura Arjona Arantxa MartĂ­nez Blanca Pascual


ÍNDEX Índex............................................................................................................... 1 Introducció...................................................................................................... 2 Pluja d’idees.................................................................................................... 3 Concreció de la idea: “Blocs i Colors”.............................................................. 7 Conclusió......................................................................................................... 11

1


INTRODUCCIÓ Nosaltres som un grup d'estudiants del batxillerat d'arts de l'Escola Pia de Mataró. La nostra feina en aquest projecte ha sigut la creació d'una joguina com a peça d'art, tenint de referent a l'artista Torres Garcia. La nostra obra es basa en un aspecte totalment artístic degut a la gran varietat de colors i estampats, igual que les dimensions exagerades de la peça, que fan que a l'hora de fer les construccions del nostre "Blocs i colors" sigui molt més divertit i entretingut.

2


La primera idea va ser de la Laura, que va tenir la idea de fer un robot però sense mecanització, de tal manera que el nen quan jugués amb el robot, pogués moure les seves articulacions com ell volgués.

La següent idea que vam tenir va sorgir de la Blanca. Ella pensà en una col·lecció de titelles a casa seva. Arran d’aquest concepte, va proposar en crear una altre col·lecció per a aquesta exposició, ja que els nens es divertirien amb la idea de les titelles amb diferents cares entretingudes i cridaneres, i sobre tot podrien posar-se-les als dits i jugar.

3


Vam pensar que les tres idees eren bones, però ens teníem que decantar per una tot i que no volíem deixar de banda cap de les dues altres propostes, per tant vam decidir barrejar cadascuna de les idees i d’aquí fer una única joguina. Agafaríem la idea de la Laura de fer un robot amb la idea de l’Arantxa, llavors ens quedaria un robot que fes alhora la funció de capsa sorpresa. La capsa com a forma de robot seria bastant divertida i original perquè cridaria molt més l’atenció als nens. A més, cal no descuidar la funció estètica del robot, ja que a més de servir d’entreteniment als més menuts, hauria de poder ser observada com a peça d’art.

Aquesta aportació fou pensada per l’Arantxa. Ella

tenia la

idea de l’efecte sorpresa, com per exemple la d’una capsa de sorpreses, i quan el nen veiés la capsa acolorida, cridant-li l’atenció, l’obriria i veuria sortint sobtadament una nina o qualsevol altre ninot.

Tenint els caps de l’estètica i la diversió de la capsa lligats, vam pensar en una possible funció didàctica que pogués contenir al seu interior. Primerament vam decidir pintar la part de dins del robot com si fossin els seus budells, tot ple d’instruments mecànics, i que d’aquí, a partir d’un motlle, pogués sortir un rellotge. Amb aquesta idea del rellotge, podríem arribar a crear un joc en el qual la peça no tingués agulles fixes i així el nen podria moure-les com volgués, aprenent al mateix temps les hores...

4


D’altre banda, a la Blanca se li va ocórrer una idea més eficaç que les titelles, que va fer que la nostra peça adquirís un significat complet: la utilització d’aquesta joguina/peça com a possible seient posant a la part de sobre del robot suport (coixí, goma escuma…) i unes petites rodes a la part inferior, substituint així les cames al robot per arribar a moure’s per on el nen volgués. En general, ens va agradar molt la idea de poder integrar totes les propostes dels diferents membres del grup al nostre projecte.

Aquí en podem veure diverses proves d’aquest projecte de joguina.

La que vàrem decidir vàlida.

5


Una vegada arribats a aquest punt, vam veure que la idea no hi tenia massa joc: era poc interactiva i tot ho donava fet. Així que, rere molts esforços de crear una nova peça, ens va arribar un joc en grans mides, de blocs, de construcció i equilibri. D’aquí va sortir: “Blocs i Colors”. Inspirant-nos en les formes del clàssic joc de “Tetris”.

6


CONCRECIÓ DE LA IDEA La

idea era fixa: la creació de peces en formes diverses semblants al conegut joc d’encaix. Ara bé, per motius econòmics de les 19 peces inicials vam passar a fer-ne 5. D’aquesta manera, els blocs elaborats amb cartró ploma serien d’una grandària considerable i encara que pocs, permetria un joc que el nen hauria de resoldre encaixant originalment les peces sempre i quan es mantingués l’equilibri.

Vam idear sis peces de les que hem portat a terme un total de cinc, amb mides, colors i textures diverses. Aquí podem apreciar els primers esbossos.

7


CONCRECIÓ DE LA IDEA

8 Encaixaments i previsions per a tallar les peces sobre cartró ploma d’1 cm de gruix.

8


CONCRECIÓ DE LA IDEA

Procés de treball: muntatge i acabats.


CONCRECIÓ DE LA IDEA

Peça finalitzada amb èxit.

10


CONCLUSIÓ

En definitiva, la nostra peça ha sofert de diversos canvis i modificacions que ens han aportat experiència cap a l’elaboració de projectes, com per exemple el temps o la decisió de material per tal de que la joguina funcionés bé en tots els sentits que volíem. Quan hem tingut finalitzada la peça ens ha envaït un sentiment molt gratificant.

Agraïm les indicacions del professorat que ens han ajudat a encaminar el sentit de la joguina.

11


Blocs&Colors  

blocs i colors

Advertisement