Page 1

La Palmera · Revista de l’escola Brianxa · Núm.4 · Època III · Juny 2009

La Palmera

Fins al setembre... Quan sortirà l’edició especial del 50è aniversari!


sumari

Escola Brianxa

+ editorial + I N F A N T I L Aula d’un any............................4 Aula de dos anys.......................5 P3.......................................6 P4......................................7 P5......................................8 P R I M À R I A 1r.....................................9 2n.....................................10 3r.....................................11 4t.....................................12 5è....................................13 6è.....................................14 S E C U N D À R I A Viatge fi de curs....................15 3r ESO....................................17 2n ESO....................................18 1r ESO....................................20 Teatre a l’escola: Sant Jordi.......21 La classe en traç........................22

E L S A P A R T A T S Les excursions........................23 Colònies...............................26 Les festes a l’escola.................28 Sant Jordi 2009........................32 El temps..................................35 C.P. Tordera.............................36 Tordera, l’indret......................37 Definicions...........................39 Psicologia............................40 El ratolí...................................41 Miscel.lània........................42 Passatemps......................45 Publicitat................................46

Editorial Enguany en aquest quart número de la revista de la nostra escola “La Palmera” s’adopta un format més reduït pel que fa a nombre de pàgines. Durant tot aquest curs 2008-2009 l’escola ha organitzat un munt d’actes homenatjant el 50è aniversari des de la seva creació. És motiu d’il·lusió comunicar-vos que totes aquestes activitats relacionades amb el 50è aniversari seran recollides en un monogràfic especial que sortirà a inici del següent curs escolar per tal que tots tinguem un recordatori de la intensitat amb que s’han viscut aquests actes, des dels primers fins als darrers, els quals en el moment d’escriure aquestes pàgines encara no s’han celebrat. No obstant, durant tot el curs 2008-09 s’han continuat les activitats, escolars i extraescolars, normals de cada curs i és de justícia, com cada any, poder-ne gaudir d’una tranquil·la lectura des de les vostres llars. Així doncs, tanquem l’editorial recordant que a l’inici del següent curs tindrem amb tots nosaltres un número especial del 50è aniversari i donant gràcies a totes les persones que col·laboreu i ens llegiu, que ens renoveu la il·lusió de continuar fent aquesta tasca.

BON ESTIU!

Crèdits Coordinació i maquetació de la revista: Xavi Manresa i Albert Dellundé Redacció: Escola Brianxa C/ Fuensanta s/n 08490 Tordera

tel.: 93 764 02 59

fax: 93 764 03 18

Pàgina web: www.brianxa.cat

revista escolar “la palmera”

3


infantil L’

Escola Brianxa

ació...

Aula d’un any

Ens agrada molt l’experimentació, jugar amb coses noves (cotó, farina, paper d’embolicar, diaris, fang, fulles, fruites de la tardor, globus, sabó...). Aquest any n’hem descobert moltes Mireu, Mireu!!

revista escolar “la palmera”

4


infantil Les

Escola Brianxa

Aula de dos anys

L’aula de 2 anys som la classe de les abelles i durant aquest curs hem après moltes coses sobre elles. Per Carnestoltes vam fer la nostra disfressa d’abelles. Oi que estem divertits?

Un dia, quan els nens van sortir a jugar al pati, es van trobar una abella que estava amagada al tobogan, els nens se la van voler quedar a la classe per cuidar-la i entre tots vam decidir que es diria “l’abella Rita”. Durant el curs ens ha ensenyat coses molt interessants sobre les abelles. Un dia ens va explicar com feia la mel i ens va convidar a experimentar i tastar la seva mel, i la veritat és que ens va agradar molt. Zum, Zum fa l’abella….

revista escolar “la palmera”

5


infantil

Escola Brianxa

Tot treballant les

P3

Un any més, els nens i nenes de P3 hem estat treballant les estacions:

La TARDOR ens va portar fulles i castanyes, la visita de la Castanyera, i per Santa Cecília la música dels anys seixanta...

Amb L’HIVERN va arribar el Nadal amb els poemes, nadales, postals i regals. També ens va portar el Carnestoltes amb el seu llistat de penyores i les ganes de festa...

Quan va començar a fer dies de pluja i sol és perquè va arribar la PRIMAVERA i vam plantar el jardinet del pati, fer mones amb xocolata, preparar-nos per anar a la biblioteca i celebrar el dia de Sant Jordi amb un punt de llibre i una rosa...

Ja ha arribat L’ESTIU i amb la calor comencen els jocs d’aigua i ens preparem per anar d’excursió a la granja...

revista escolar “la palmera”

6


infantil

Escola Brianxa

a Mas Gircós

P4

Hi havia una vegada, uns cavallers i unes princeses que volien anar d’aventures. Van pujar a l’autocar i van arribar a Besalú.

Allà van conèixer els bufons, el soldat i el monjo que els van ensenyar el pont, la porta, el call jueu, els banys, el mercat i l’església del poble.

Després van pujar al trenet per arribar a Mas Gircós. Van descarregar les motxilles i van visitar les habitacions. Van conèixer el comte, van jugar, van sopar i van fer una volta amb les llanternes. Molt adormits, es van rentar les dents i van anar a dormir. Al dia següent, van aprendre a fer pa i, després de dinar, van tornar a l’escola cansats i amb moltes aventures per explicar.

I vet aquí un gos, i vet aquí un gat, aquest conte s’ha acabat! revista escolar “la palmera”

7


infantil

Escola Brianxa

La classe dels

P5

A l’entrada principal del castell hi ha el pont llevadís i quan l’obren, hi ha una reixa per més protecció. A cada costat hi ha una torre de vigilància. És el castellet.

Per arribar a ser cavaller, primer s’ha de ser patge i després escuder.

La torre de l’homenatge està situada al centre del castell. És la torre més alta, més bella i millor protegida. És l’habitatge del senyor i la Els cavallers anaven a tor- seva família. nejos medievals. El vencedor era el que no queia del cavall i guanyava el cavall i l’armadura del seu adversari. Els cavallers que guanyaven molts tornejos es feien rics. Al mercat medieval hi ha parades d’artesans com: el ferrer, el llauner, l’armer, el ceramista, el forner, el picapedrer, el tallador de fusta, el vidrier... revista escolar “la palmera”

8


primària a l’aula El passat mes de maig els alumnes de Primer, a l’Àrea de Medi, vam treballar diferents tipus de materials. Vam aprendre les principals característiques de cadascun d’ellls i també quins productes se’n derivaven després d’un procés d’elaboració o fabricació. Per concretar el treball, vam experimentar amb dos materials diferents: fang i cartró plastificat (tetrabrick). Per la realització del talller de fang vam poder comptar amb l’ajuda dels pares d’en Pau Masferrer que, a més a més de proporcionar-nos el material, ens van ensenyar a fer diferents treballs molt interessants. Vam estampar fulles, xarxes o trossos de roba sobre del fang i després hi vam donar forma: de sac, de gerro... Passada una setmana vam pintar els treballs i els pares d’en Pau se’ls van endur per ficar al forn i enllestir-los. Van quedar xulíssims!!

revista escolar “la palmera”

Escola Brianxa

1r de primària

El segon taller que vam dur a terme va consistir a fer un moneder a partir d’un tetrabrick. A més a més de l’enfoc manual i plàstic, el treball també feia referència a un tema ecològic: la reutilització dels materials. Cada nen i nena va portar de casa seva un tetrabrick buit i net. El primer que vam haver de fer va ser tallar el tetrabrick per la part superior i inferior, deixant una pestanya per la tapa. Després el vam anar doblegant fins aconseguir posar-lo pla i de la mida de la meitat del tetrabrick. Finalment el vam decorar amb gomets i la mestra ens el va grapar per dins i ens hi va posar velcro per poder-lo tancar. Ens va encantar el resultat!

9


primària Els mamífers Què en sabeu dels mamífers marins? Aquesta és la pregunta que ens va plantejar la Sílvia el mes de setembre. De seguida algun nen o nena de la classe va anomenar les balenes o els dofins. Però el que no havíem sentit mai eren noms com narval, marsopa, morsa, balena amb gep, etc. Tot va començar amb unes fotografies d’aquests animals que ens van obrir la curiositat i vam iniciar el nostre viatge cap al món dels mamífers marins. Mitjançant el calendari va prendre forma el nostre projecte: Els mamífers marins. Sonava fantàstic! I el que encara era més increïble és que finalitzaríem el projecte amb un sortida al CRAM (centre de recuperació d’animals marins). Així doncs, vam començar a treballar un mamífer marí diferent cada mes. La balena amb gep, la balena de Grenlàndia, la balena blava, el catxalot, el dofí, l’orca, la foca, el lleó marí, la marsopa, la morsa i el narval, entre altres, van centrar el nostre interès durant tot el curs. Vam aprendre a diferenciar-los tot estudiant les seves característiques físiques, la manera com respiren, com i de què s’alimenten, com es relacionen, on viuen...

Escola Brianxa

2n de primària

Aquestes són algunes de les coses que hem après dels mamífers marins: - Jo no sabia que algunes balenes tenen uns pels a la boca que es diuen barbes i són com les seves dents. - A mi em va agradar calcar amb paper transparent tots els mamífers marins i conèixer el nom de les aletes. - Ara ja sé què és l’espiracle. És el nas de les balenes! I també hi treuen aigua! - He après que els mamífers marins han de sortir fora de l’aigua per respirar. - Jo no sabia que les orques menjaven peixos i foques. Em pensava que només menjaven pingüins! - A mi em va agradar molt el vídeo que vam veure de la balena amb gep. - Jo m’ho vaig passar molt bé a la sortida al CRAM! Ens van explicar que hem de cuidar el mar perquè no es morin els mamífers marins.

Així és com van créixer les nostres ganes d’aprendre més i més sobre els mamífers marins i molts nens i nenes vam buscar llibres i informació a través d’internet per completar el nostre projecte. Fins i tot, teníem una mascota que ens va acompanyar al llarg del curs; li vam posar el nom de Flipi!

revista escolar “la palmera”

10


primària Sortida per gaudir i

Escola Brianxa

3r de primària

En l’àmbit del coneixement del medi, les sortides són un recurs fonamental que hem de saber plantejar i rendibilitzar. Una sortida ha de servir per desenvolupar procediments, en conseqüència, s’ha de plantejar com un treball de camp en el qual l’alumne pugui dur a terme diferents tipus d’estratègies d’aprenentatge. En la mesura que sigui possible, la visita es pot complementar amb una activitat de tipus taller, on, amb l’ús de diferents materials, es completi la tasca d’anàlisi i observació realitzada. Aquí el nostre quadern de camp:

revista escolar “la palmera”

11


primària Camins: Treballant l’entorn i la seva conservació del Coneixement del Medi vaig pensar que seria una bona idea anar a peu al “Llac de Sant Ponç”, era una sortida que em semblava molt engrescadora ja que molts dels alumnes no coneixien aquest indret. La sortida es va organitzar fent unes fotos del camí, per tal que ells descobrissin el recorregut i anessin veient els diferents espais naturals i els bonics camins i corriols del nostre poble i observessin tot allò que els cridés l’atenció com també esbrinar i fer-se preguntes sobre el que veien . Tot passejant d’una manera tranquil.la i relaxada i amb un respecte total, ells feien de reporters gràfics, fotografiant plantes, flors, indrets,animals. Pel camí es van trobar amb una sorpresa, just a la casa de pagès de “Ca L’ Hortelà”, van veure unes gallines enfilades en un arbre,les càmares de fotos no donaven l’abast per tal de demostrar una cosa tan sorprenent, (tots plegats ens vam petar de riure); xerraven entre ells , anaven anotant aquelles coses que els interessava, recollien pedres, llegien les informacions de les zones protegides, s’endinsaren en el llac de “Can Torrent”, escoltaven cants d’ocells, notaven olors diferents depenent d’allà on ens trobàvem, preguntaven, van creuar el torrent de Sant Tou i els hi va encantar, van haver de fer passarel.les, saltar i fins i tot algun va aprofitar per donar algun ensurt als cap-grossos que hi havia, va ser com una aventura.

revista escolar “la palmera”

Escola Brianxa

de Sant Ponç

4t de primària

Quan vam arribar a “Can Ferrer “ de Sant Ponç, es varen acabar les pistes i havien de descobrir on era el llac. A partir d’aquest moment es va acabar la tranqui.litat i va començar la cridòria, corredisses, entusiasme.. tots volien ser els primers de trobar el llac! Bé, va ser molt divertit! La finalitat de la sortida era no només la d’adquirir coneixements a través de les imatges i pistes i de fer senderisme sinó el que pretenia era una sortida de despertar curiositat, aflorar sensacions, gaudir de l’entorn i expressió d’emocions des de la participació a la recerca d’un espai en l’interior de cadascun per valorar la bellesa de les petites coses, o grans coses, que són les que veritablement ens omplen.

12


primària de Nadal i “

Escola Brianxa

el parc

5è de primària

En Toni ens va proposar fer un vídeo per la festa de Nadal i a tots ens va agradar molt la idea; vam dir que sí. Perquè fos més nadalenc ens va fer portar un barret de Pare Noel que ens ho anàvem canviant. En teníem dos i un d’ells amb llumenetes. Com a decorat enganxàrem a la paret unes teles negres que fem servir també per les festa de les postres de tardor. Teníem una cançó de Nadal en català i nosaltres havíem de ballar i fer una mica de guirigall. Quasi que ens maregem de tantes voltes i salts! Va ser súper divertit! Després el mestre ho va enganxar tot amb un programa que té l’ordinador i l’efecte de la càmera ràpida va quedar molt bé. A l’aula d’informàtica ens va explicar com havia fet el vídeo i ens va deixar remenar el programa -windows movie maker- perquè nosaltres també poguéssim fer les nostres pel•lícules.

Viu el Parc és una festa que organitza la Diputació de Barcelona on es convida a tots els escolars de cinquè de Primària, que viuen en municipis que es troben dins algun dels parcs, a passar un dia en aquests parcs realitzant activitats de contacte amb la natura.

L’espectacle va ser impressionant. Quan va acabar l’espectacle de màgia vàrem jugar una estona i més tard tornàrem a l’Escola.

Nosaltres vàrem anar a Hortsavinyà, al centre de visitants dels Parc Natural de Montnegre i el Corredor. Les activitats van ser: taller de pintura en plàstic –acetat- transparent, passejada pel bosc amb una guia que ens explicava coses sobre la vegetació i els animals de la zona, jocs amb material reciclats a l’esplanada de l’ermita i, després de dinar ens van cridar perquè havia arribat el Mag Lari. revista escolar “la palmera”

13


primària El taller del El dilluns dia 16 d’abril, un metge de l’hospital comarcal Sant Jaume de Calella, que es deia Pere Puig ens va venir a fer un taller sobre el tabac. Amb unes diapositives ens va explicar coses sobre el tabac.

Primer ens va explicar la història del tabac: En Jean Nicot va recomanar aspirar el tabac per combatre el mal de cap. Al 1620 es va obrir la primera fàbrica del tabac a Sevilla. Al segle XIX es va començar a utilitzar el paper de fumar. També ens va explicar que una cigarreta té 1.100 components tòxics. Uns d’ells són l’amoníac i la nicotina, que fan que tinguis una addicció al tabac i moltes ganes de fumar. Ens va passar unes estadístiques: el 37% dels nois i el 42% de les noies, entre 15 i 24 anys, furevista escolar “la palmera”

Escola Brianxa

6è de primària

men (Catalunya). A la Unió Europea, cada any, hi ha 650.000 morts a causa del tabac. Els nens fumadors passius representa que fumen 80 cigarretes a l’any si els dos pares ho fan.

Si els dos pares fumen, el 67% dels nens i el 78% de les nenes fumaran. Si només fumen el pare o la mare el 50% dels nens i el 62% de les nenes fumaran. I si cap dels dos pares fumen, menys del 10% dels fills fumaran. Una persona mor cada 8 segons a causa del tabac. La cigarreta es l’únic producte que s’utilitza tal i com s’indica, mata. En Pere Puig ens va passar una foto d’un cartell amb la imatge d’un nen amb la seva mare al costat fumant, amb una frase que deia: “Tinc els ulls del meu pare i els pulmons de la meva mare”.

14


secundària

Escola Brianxa

Creuer per la Mediterrània 4t ESO A l’escola tot eren nervis mentre ens acomiadàvem dels pares, i a l’autocar tot eren crits fins arribar al port de Barcelona, on tot es va convertir en un caos... Situats al port ens van fer embarcar les maletes, revisar els passaports, acabar d’acomiadar-nos i donar-nos les targetes pel vaixell. Un cop pugem, ens trobem a més de cinquanta majordoms i cambreres donant-nos la benvinguda i esperant-nos per poder anar a les habitacions. Aquell vaixell era impressionant, tots estàvem impacients per veure’l sencer, cosa que ens va ocupar els vuit dies, i gaudir-lo al màxim. Després de tot el dia visitant el vaixell i dir adéu als pares des de la coberta més alta del vaixell, ens arreglem i anem a sopar tots al restaurant ‘’Il Cherchio d’Oro’’ després, a la discoteca ‘’Graffitti’’ i per acabar, a cantar al Karaoke de la discoteca ‘’Líquid’’ i una estona a ballar. Primer dia: a Marsella, on vam veure l’Hospice de la charité i una catedral. Vam anar a donar una volta per Marsella i vam veure la catedral, on hi havia una maqueta feta amb escuradents, i també vam veure un edifici sense cap mena de relleu, que només amb l’art de la pintura semblava que estigués construït de pedra amb una estàtua al mig.

A Gènova ens va ploure bastant, i també vam veure una catedral del mateix estil que la de Marsella. Vam anar a passejar pel antre de la ciutat on vam veure la famosa Piazza de Ferrari. A la tornada vam veure una gran muralla tot just davant del port; també, un vaixell molt antic que va sortir a una pel·lícula famosa representant una de les caravel·les de Colon, de qui per cert també vam veure la casa on va habitar durant uns anys.

A Nàpols: al matí vam agafar un autobús que ens va portar fins a Pompeia. Mentre esperàvem la guia, vam aprofitar per fer algunes petites compres per les paradetes que hi havia al carrer. Una vegada a dins la molt ben conservada ciutat de Pompeia, vam descobrir com eren les antigues ciutats romanes i ens vam sorprendre molt, perquè no hi ha tanta diferència amb els pobles actuals, si tenim en compte amb la gran diferència d’anys que ens separa. Vam fer la tornada amb l’autocar. Tothom estava molt cansat, la nit anterior vam estar fins a les tres a la discoteca, però vam recuperar forces amb el dinar que vam fer. I a la tarda, vam anar a visitar la ciutat, on vam veure El castillo Maschio Angioino, el palau reial de Nàpols i també vam veure l’església de San Francisco de Paula a la Piazza Plebiscito. Després ens van deixar un temps lliure per comprar el que volguéssim.

A Palerm vam pujar a un bus on semblàvem sardines en llauna, ja que no podíem gairebé ni respirar quan s’obria la porta i ens havíem d’ajuntar més. I ja prou acalorats que estàvem dins d’aquell autobús, que va i un ‘’guiri’’ es tira una ventositat dissimuladament. Vam acabar tots marejats de la forta olor que hi havia a l’ambient. Menys mal que a la següent parada ja baixàvem. Vam revista escolar “la palmera”

15


secundària

Escola Brianxa

Creuer per la Mediterrània 4t ESO de la rebaixada que li van fer). Hi va haver decepcions però després vam riure junts. I per posar punt i final al viatge... Mallorca, l’illa de les ensaimades! Gairebé tothom va marxar de Mallorca amb alguna ensaimada a la mà. Allà vam veure la famosa catedral de Mallorca, que fa anys que està en obres. La gent, només entrar, va fer una abundant sessió fotogràfica optant, per acabar, per seure als bancs de tan cansats que estàvem, per variar.

veure, per fora, la catedral de Palerm i uns carrers més amunt els ‘’Quattro canti di Piazza Vigliena’’. Després vam anar caminant fins a Monreale, el poble del costat; on vam visitar les tenebroses catacumbes. Encara que a tots ens va fer bastant respecte estar allà baix, s’hi estava fresquet… A la tornada vam estar dins d’una església durant 20 minuts, no perquè fos interessant el que explicaven (perquè no ens assabentàvem de res perquè ho deien en italià). Estàvem molt cansats, ja que el dia anterior, com cada nit, vam estar de festa a la discoteca del vaixell…

“Va ser una experiència inoblidable” Al dia següent, tornada a Barcelona, ens va fer una pena marxar del vaixell!! Fins i tot, a molts de nosaltres ens agradaria repetir-ho ja que va ser una experiència inoblidable. Laia

masferrer,

Alison González i Cristina Xaubet

A Tuníssia, oh! Tuníssia… una ciutat preciosa blanca i blava: típica mediterrània. Vam tenir un excel·lent guia, que ens va caure molt bé i també ho explicava tot bé, fins i tot, en català. Vam anar fins a Cartago, on vam veure les termes romanes, actualment tenim els evolucionats balnearis, gran invenció! Després vam anar a donar una volta pel poble, on hi havia moltes parades, plenes de ‘’souvenirs’’, això sí, el que també ens va agradar molt de Tuníssia va ser regatejar a les botigues. N’hi va haver més d’un que va comprar la mateixa cosa que un altre per un preu duplicat (i això que quan el va comprar li va semblar barat revista escolar “la palmera”

16


secundària

Escola Brianxa

Gravació i edició de vídeo 3r ESO Arribàvem a les 10:30 a la casa de colònies Can Bosc, a Sant Iscle de Vallalta. Quan vam arrribar vam deixar les motxilles i ens vam disposar a fer una volta per conèixer millor l’espai. Poc vam tardar a descobrir el camp de futbol, on ens vam estar fins a la una del migdia. Ben dinat, vam tenir una hora lliure, per després mirar un vídeo sobre els mitjans de comunicació i contestar-ne unes preguntes. Després vam fer una gimcana que consistia a omplenar uns mots encreuats, la resposta dels quals estava escrita en plafons que ens van amagar pel bosc. Més tard ja vam començar el procés de creació i edició de vídeo escrivint els guions de les notícies que volíem gravar. Havent sopat ens van organitzar un joc de nit pel bosc que va durar una bona estona. Al matí següent, ens despertàrem amb una mala notícia: plovia. Vam dedicar la major part del dia a treballar, acabar els guions i aprofitar les breus interrupcions de la pluja per dur a terme el procés de gravació. A la tarda plovia més intensament ens vam dedicar al procés d’edició del vídeo. A la nit va haver-hi una discoteca a l’espai utilitzat normalment com a menjador i així acabàrem les activitats del dia. El dimecres al matí no va canviar la climatologia, encara plovia una mica, vam acabar d’editar

els vídeos fins que allà vora el migdia va sortir el sol. De seguida ho vam aprofitar per fer activitats a l’aire lliure com el tir amb arc i un últim partit de futbol. Després de dinar i amb les motxilles a punt vam emprendre el viatge de tornada arribant prop de les 5 a Tordera.

Pol Torrent i Judit Roncel

Teatre: “Autorictas” La idea de fer una obra de teatre va sorgir cap a principi de curs, quan pensàvem diferents maneres de guanyar diners per al viatge de final de curs de l’any que ve. Com que no sabíem molt bé de què podíem fer-la, en Quim va dir que ell tenia una idea i que provaria de desenvoluparla. Durant els últims mesos l’ha estat escrivint i l’hem anat llegint a classe per veure com sonava i si ens agradava. L’obra es diu “Auctoritas” i tracta d’uns nois que parlen de “l’autoritat sense l’autoritat”, que en aquest cas és el mestre. L’obra és molt interessant i ens ha agradat molt a tots. Ara estem començant a repartir els papers per poder anar assajant aquest estiu. L’obra la representarem al mes de febrer al teatre Clavé i recomanem a tothom que vingui!

revista escolar “la palmera”

Ariadna Ruiz

17


secundària

Escola Brianxa

Viatge a Madrid 2n ESO A un quart de set començava la nostra aventura. Tots érem a l’estació de Tordera, tots amb moltes ganes de marxar cap a Madrid però més d’un seguia dormint amb els ulls oberts. Seguidament varem pujar al tren i vam anar en direcció Barcelona. A l’estació de Sants de Barcelona ens vam reunir amb en Xavi Castillo i ens van deixar temps per esmorzar. El que no sabíem es que una periodista de TV3 ens estava “esperant”, a la nit jugava el Barça la final de la Copa del Rei a València, i vam aprofitar per sortir a “Els Matins de TV3”, donant una mostra del nostre esperit culer .

la nova ciutat en què ens trobàvem. Com que estàvem al centre de Madrid, estàvem envoltats d’una infinitat de monuments històrics, museus i edificis interessants. Ens dirigíem al Palacio del Pardo, un palau que antigament va ser la residencia de Franco i la seva muller. Allà, el guia, ens va explicar què es feia en cada un dels racons d’aquell immens palau. Fins i tot ens va ensenyar el despatx on Franco treballava, la seva habitació i part de la roba que duia. Sortint d’allà, vam anar cap a l’hotel a descansar una mica. Seguidament vam anar al restaurant a sopar, tots plens d’eufòria esperant celebrar el primer

Agafar l’AVE va representar una barreja d’estats d’ànim: hi havia gent que es va passar tot el viatge dret, explorant; altres van preferir quedar-se asseguts dormint una estona, mentre d’altres es van quedar meravellats pels seus banys, més concretament pel water… en fi, tots ens ho vam passar força bé a l’AVE. En arribar a Madrid, tot va ser nou per nosaltres. Estàvem en una ciutat on gairebé ningú de la classe hi havia estat, amb gent que no coneixíem i que ni tan sols parlava el nostre idioma (bé, la veritat és que nosaltres parlem força bé en castellà), i, sobretot, en una zona plena de pujades i baixades. Tot seguit ens vam dirigir cap a l’hostal. Era força acollidor, una mica carregat de quadres d’angelets i Sants, una mica antic, però era igual, nosaltres ens ho passem bé allà on sigui. Tot seguit vam anar a la Plaza Mayor a dinar. Allà vam gaudir dels espectacles que ens oferien les estàtues humanes de la plaça. Amb els peus ja arrossegant, vam anar a agafar un autocar que ens guiaria en el descobriment de revista escolar “la palmera”

títol de la temporada. Gairebé tots portàvem alguna peça per demostrar la nostra sang culer, i tots anàvem ben contents. Pel carrer no deixàvem de cridar: Visca el Barça!, i més d’un madrileny ens va correspondre i va fer el mateix crit (tot i que hi va haver gent que deia que guanyaria el Bilbao). Vam anar al centre català de Madrid i vam veure el partit. A les tantes de la nit tots estàvem ben contents, i, es que, el Barça va guanyar la copa 4-1 contra el Bilbao.

18


secundària

Escola Brianxa

Viatge a Madrid 2n ESO

“Vam veure moltes coses, la Cibeles, el Reina Sofia, la Puerta del Sol, el Parc del Retiro...” L’endemà al matí vam anar al Parc del Retiro. Un parc molt gran i amb unes estàtues molt curioses que van fer despertar les adormides càmeres digitals. Hi havia unes barques per navegar per les verdes aigües del llac del parc, eren de quatre persones i només hi podia pujar la gent major de 14 anys o acompanyada d’un adult. Tres barques eren ocupades per gent més gran de catorze anys, però a la meva barca, en Xavi Castillo va pujar perquè puguéssim ser mariners per 45 minuts. Els que no van poder pujar van anar a donar una volta per l’immens parc.

s’aixecaven a caminar per l’AVE, potser perquè no volien perdre’s cap detall del seu interior. Quan vam arribar a Tordera, totes les nostres famílies ens esperaven amb els braços ben oberts.

Més tard vam anar a buscar les maletes a l’hostal i vam agafar el metro. El metro ens va dur fins al museu Reina Sofía, on una senyora molt amable (i molt pacient) ens va explicar el perquè del Guernica i què significava cadascun dels seus personatges. Però les cames ja no ens aguantaven i la Quimeta va decidir que anéssim tots a l’estació de tren. Quan ens disposàvem a pujar al tren, ens vam trobar amb una sorpresa: hi havia en Jordi Sànchez (en López a “Plats Bruts”) pujant a l’AVE. Molts ens vam fer fotos amb ell i vam pujar al mateix AVE que ell. El viatge de tornada es va fer més llarg que el d’anada, però aquest cop eren més els que

“Vam explorar l’AVE fins a descobrir-ne l’últim detall” revista escolar “la palmera”

Anna Grimal, Júlia Fernández i Anna Ribalta

19


secundària

Escola Brianxa

Palamós i l’entorn marí 1r ESO Els alumnes de primer d’ESO vàrem fer una excursió al poble de Palamós, on vàrem visitar el poble, el port i el bonic museu de la pesca. Aquesta excursió va ser pensada pels tutors de primer d’ESO, en Lluís Parera i en Joan Colomer, per elaborar el treball de síntesi d’aquest any, el qual tractava de l’entorn marí. Els alumnes de primer d’ESO sortíem de l’escola a les vuit en punt del matí, per agafar l’autobús i anar fent camí. Aproximadament a les 9 hores del matí vàrem arribar a Palamós. En arribar, els professors, en Joan i en Lluís, ens van deixar temps per esmorzar a la platja de Palamós. Un cop esmorzats ens dirigírem al museu de la pesca, on teníem concertada, a les 10:30 h del matí, la nostra visita. A les portes del museu ens vam reunir amb la guia i mentre esperàvem el nostre torn, ens va portar a una petita plaça que hi ha abans d’arribar al port, on els alumnes vàrem jugar a un joc semblant al fet i amagar, uns eren els peixos depredadors i els altres érem les víctimes. A les 10:30 hores del matí vam fer la visita al museu de la pesca: primer vàrem veure un audiovisual sobre les subhastes que es fan a

la contaminació que arriba a la platja de Palamós procedent dels vaixells. En acabar la xerrada, la guia del museu de la pesca ens va deixar temps a tots els alumnes de primer per visitar el museu, on tots vam gaudir. En arribar a l’escola, tots estàvem molt cansats perquè vam caminar molt, però va valer la pena, perquè ens ho vam passar molt bé!

Guillem Grimal

la llotja del port per vendre el peix, i en acabar vam visitar el port, on ens van explicar la seva història i la seva importància. Des del magnífic port de Palamós s’observava tota la costa i les edificacions construïdes vora del mar, així com revista escolar “la palmera”

20


teatre

Escola Brianxa

Teatre a l’escola: Sant Jordi Un any més, un grup de mares i un pare d’Educació Infantil, s’han apuntat a representar la Llegenda de Sant Jordi. Tot i que no els hi hem donat gaire temps per assajar, s’han espavilat per trobar-se, repartir-se els personatges, fer-se les disfresses, muntar els decorats i preparar l’obra. L’equip de mestres estem molt contentes amb la gran participació i dedicació de tots els actors que han aconseguit que la funció hagi tingut molt d’èxit, i els nens i nenes hagin gaudit “moltíssim” de l’espectacle. Moltes gràcies i felicitats a tots perquè ho heu fet molt bé. US ESPEREM EL CURS VINENT!!!

revista escolar “la palmera”

21


secundària 4t ESO

Escola Brianxa

La classe en

revista escolar “la palmera”

22


excursions Anem a fer la

Escola Brianxa

!

P4 i P5

Quan tot just començàvem l’escola, al setembre, P4 I P5 vam anar d’excursió a la Roca del Vallès, a fer la verema. Vam visitar les vinyes, el celler, i vam trepitjar el raïm per fer-ne most, tot cantant:

“Trepitgem, trepitgem que la verema, que la verema, trepitgem, trepitgem, que la verema ara farem...”

El

d’Hostalric!

Què millor per conèixer els castells que visitarne un…

P4 i P5 Les classes dels cavallers i les princeses i dels castells vam anar d’excursió a visitar el castell d’Hostalric i les muralles. Ens van rebre les senyores que guarden el castell i ens van portar per passadissos secrets, ens van ensenyar la cisterna, la porta, el fossar, les torres de guàrdia, el polvorí i la sala on es resguardaven de les bombes.

Després, ens van ensenyar les muralles, el camí de ronda i vam pujar a la torre de defensa.

revista escolar “la palmera”

23


excursions

Escola Brianxa

... Amb molta puntualitat l’autobús i la nostra guia ens esperaven a la porta de l’escola per començar el viatge. Direcció Figueres ens vam trobar amb un embús terrible a la carretera però amb paciència i cantant algunes cançons vam aguantar dins l’autobús. El retard ocasionat pel trànsit va fer que esmorzéssim força ràpid a les portes del museu Dalí on les nostres guies ens esperaven. Ens vam dividir en dos grups, primer i segon, i vam començar la visita al museu tot seguint les pistes d’un joc. Les nostres guies ens van explicar moltes coses sobre la vida d’en Dalí i vam poder entendre millor perquè pintava aquells quadres. Dalí tenia tres tresors que estaven representats en el seu museu: Cadaqués, la seva dona Gala i el pa. Ens van explicar que aquell museu havia estat un teatre per això era tan particular.

Cicle Inicial

Finalment, abans d’iniciar el camí de tornada a l’escola vam dinar a la plaça de l’ajuntament de Figueres i ens va sobrar una estona per jugar.

Vora les 12h vam anar a visitar el museu de la joguina que estava molt a prop. Allà vam fer un viatge en la història de les joguines i vam observar amb molta atenció jocs, nines, contes, etc; amb els quals jugaven els nostres avis o besavis.

El

d’àligues Cicle Mitjà El dia 11 de desembre vam anar d’excursió al Cim d’Àligues a Sant Feliu de Codines. Quan vam arribar ens van deixar esmorzar i després vàrem fer l’Itenerari Forestal, on ens van ensenyar la cadena alimentària de les diferents espècies d’aus. Seguidament vam fer una visita a la zona d’aus per veure les aus rapinyaires: el mussol, el duc, el falcó, l’àguila, el milà... Abans de dinar vam anar a veure la sessió de vol. També vam participar en un concurs de dibuix. El que més recordem és el fred que vam passar.

revista escolar “la palmera”

24


excursions Empúries El dimarts 3 de juny, les classes de 5é i 6é vam anar a Empúries, o com antigament deien els Grecs: ‘’Emporion’’. Primer lloc i després d’esmorzar, la nostra guia Teresa ens va explicar una mica com era la ciutat grega: el seu comerç per mar, els seus déus... El déu més famós era Esculapi, o com li deien en llatí “ Esclepi”. Ara és al museu de la ciutat Grega, juntament amb altres déus com “Zeus”. Esculapi era el déu de la medicina i el patró dels navegants. Cada déu tenia el seu temple, ja que en aquell temps eren molt respectats. Vam veure el sistema de filtració, les cases gregues i l’Àgora, una plaça on celebraven el mercat, on es comerciava més i on havia més moviment.

revista escolar “la palmera”

Escola Brianxa

Cicle Superior

Després de la visita al museu , vam anar a la ciutat Romana. Van copiar els deus del grecs però van canviar els seus noms, tenien tres déus principals :Júpiter, Juno i Minerva. Les cases eren molt més gran i les habitacions estaven construïdes al voltant d’un pati interior. Tot seguit , vam veure els banys, ja no eren com els dels grecs, sinó que amb més luxe. Tenien una piscina d’aigua calenta, una d’aigua freda ,una zona per posar-se en forma i els lavabosc ,un lloc on la gent aprofitava per fer negocis. Caminant ,caminant vam arribar al Fòrum, el principal lloc on estaven els polítics. També vam veure la muralla i al cantó hi havia l’Amfiteatre, on hi havia les lluites dels gladiadors. Tot seguit vam anar a dinar, després de la llarga caminada pels pobles. Ha estat una excursió molt divertida i a la vegada educativa, hem descobert el món dels grecs i romans.

25


colònies

Escola Brianxa

Parvulari i CI de Els alumnes de P4 a 2n de Primària, els dies 1 i 2 de juny varen anar de colònies a Mas Gircós per conviure un munt d’activitats i aventures tal i com es veu a les fotografies...

revista escolar “la palmera”

26


colònies i

Escola Brianxa

de colònies

Com cada any hem fet les colònies.Hi cabem d’anar ara fa poc, a finals de maig. També com cada curs les hem fet el cicle mitjà i el sicle superior plegats.

El segon dia vàrem fer una excursió per la Fageda d’en Jordà amb una visita al volcà Croscat, que és el més gran de Península Ibèrica. Portàvem el menjar preparat. Un dia de picnic!

La casa on hem estat es troba a Besalú, que té un pont molt espectacular. Vam fer una visita al poble i després tornàrem a la casa en un carrilet. Hem fet activitats en bicicleta i a peu. Els menjars eren bons i després de sopar ens van preparar jocs de nit un dia i discoteca la nit següent. La disco va ser massa i ens ho vàrem passar pipa. La primera nit va ser de molta gresca i ningú tenia son.

Una altra de les activitats divertides va ser anar a buscar llenya i després coure el pa que havíem amassat.

revista escolar “la palmera”

I les colònies es van acabar i tots feliços cap a casa. Ja estem esperant les properes!

27


festes a l’escola

Escola Brianxa

Castanyada i postres de

revista escolar “la palmera”

28


festes a l’escola

Escola Brianxa

Santa Cecília: Beach boys: Educació Infantil

Popurri anys 60: Cicle Inicial

Popurri anys 70 i 80: Cicle Mitjà

Popurri anys 90: 5è Primària

Popurri anys 2000: 6è Primària

Secundària

Altres

revista escolar “la palmera”

29


festes a l’escola

Escola Brianxa

200 EL POEMA DE NADAL

EL TIÓ

LA TARDA DE NADAL

POSTALS DE NADAL

LA XOCOLATADA

VÍDEOS DE NADAL

revista escolar “la palmera”

30


festes a l’escola Ara arriba en

Escola Brianxa

...

L’enterrament de la Com cada any els de la classe de cinquè hem organitzat la festa final del Carnaval. És la més trista. Aquest curs vam dir adéu a la Sardineta Papeta Fresqueta que va morir d’esgotament a causa de les bogeries de tota una setmana de festa sense parar. La vam acomiadar amb un poema-biografia on tothom va poder recordar els moments més divertits de la setmana.

Com cada any el vestit era de negre rigorós, com correspon a una gran tragèdia i ens visitaren molts famosos que sense res més a fer en aquesta vida, van agafar els seus avions privats i en un pis-pas es van plantar a Tordera per l’enterrament. Entre d’altres hi van assistir: El Zorro, Código Lioko, Penélope Cruz, Detectiu Conan, Hannah Montana, Oikamens, Samantha Ups!, Camp Rock, Polònia... Els de la classe, pel seguici, vam fer una sardina gegant amb roba i escuma de coixins. La roba la va cosir la mare de la Nerea i el farcit ens el va donar la senyoreta Sílvia de P5. Després la vam pintar entre tots i va quedar molt bé. Encara la tenim a classe. La rua va ser molt emocionant amb tothom plorant –de mentida he, he- i els parlaments no es van fer llargs. Així es va acabar el carnaval d’aquest any. L’any que ve tornarà altre cop la nostra Sardineta Papeta Fresqueta. ELS ALUMNES DE 5è DE PRIMÀRIA

revista escolar “la palmera”

31


sant jordi Premis Sant El 23 d’abril es van lliurar els premis Sant Jordi 2009 als alumnes d’Infantil i Primària. L’entrega de premis anava acompanyada per un Powerpoint que mostrava els dibuixos guanyadors. Com a novetat, els alumnes de Secundària varen fer l’entrega de premis a la biblioteca de Tordera el divendres 24 d’abril després del pati. Les dues sessions varen transcórrer amb total normalitat, i des de la revista volem felicitar tots els participants del concurs literari i de dibuix.

CONCURS LITERARI SANT JORDI

Escola Brianxa

2009 CONCURS DE DIBUIX SANT JORDI

PREMIS DE CICLE INICIAL (PRIMÀRIA)

PREMIS D’EDUCACIÓ INFANTIL

1r premi: DAVID LÓPEZ

Aula d’un any: TOTA LA CLASSE!

2n premi: AINA FERNÁNDEZ

Aula de dos anys: TOTA LA CLASSE!

3r premi: JORDI PRADOS

P3: TOTA LA CLASSE!

PREMIS DE CICLE MITJÀ (PRIMÀRIA)

P4: TOTA LA CLASSE!

1r premi: MARIA CASAS

P5: TOTA LA CLASSE!

2n premi: JOAN FIGUERAS 3r premi: NÚRIA XAUBET PREMIS DE CICLE SUPERIOR (PRIMÀRIA) 1r premi: MIREIA FERNÁNDEZ 2n premi: ALEIX FREIXA 3r premi: DAVID ABERT PREMIS DEL PRIMER CICLE D’ESO 1r premi: ANNA GRIMAL 2n premi: CAROLINA LALLANA 3r premi: MARTA PLANAS PREMIS DEL SEGON CICLE D’ESO 1r premi: ARIADNA RUIZ

PREMIS DE CICLE INICIAL 1r premi: PAULA LÓPEZ 2n premi: JOANA CASTAÑEDA

PREMIS DE CICLE MITJÀ 1r premi: ANNA DÍAZ 2n premi: PERE VENDRELL

PREMIS DE CICLE SUPERIOR 1r premi: CARLES LLOPART 2n premi: BORIS DEL AMOR

PREMIS DE 1r. D’ESO 1r premi: NOEMÍ DE LA PENA 2n premi: JAUME VILAGRAN

PREMIS DE 2n. D’ESO

2n premi: POL TORRENT

1r premi: MARC GARCIA XAUBET

3r premi: LAIA MASFERRER

2n premi: LAIA MASFERRER

Fotografia dels guanyadors dels “Premis Literaris i de Dibuix de Sant Jordi 2009”

Primària

revista escolar “la palmera”

32


sant jordi Premis de

Escola Brianxa

Sant Jordi

CICLE INICIAL 1r premi: PAULA LÓPEZ

CICLE INICIAL 2n premi: JOANA CASTAÑEDA

CICLE MITJÀ 2n premi: PERE VENDRELL

CICLE MITJÀ 1r premi: ANNA DÍAZ

CICLE SUPERIOR 2n premi: BORIS DEL AMOR

CICLE SUPERIOR 1r premi: CARLES LLOPART

revista escolar “la palmera”

33


sant jordi Premis de

Escola Brianxa

Sant Jordi

1r CICLE D’ESO 1r premi: NOEMÍ DE LA PENA

1r CICLE D’ESO 2n premi: JAUME VILAGRAN

2n CICLE D’ESO 1r premi: MARC GARCIA X.

2n CICLE D’ESO 2n premi: LAIA MASFERRER

revista escolar “la palmera”

34


el temps La

Escola Brianxa

al descobert!

Seguint la dinàmica de les anteriors edicions de la revista, seguim amb la comparativa realitzada per cursos de la temperatura que marca el termòmetre de bon matí. Tota aquesta muntanya de dades és possible gràcies als alumnes de Cicle Mitjà que observen cada dia en entrar a l’escola la temperatura en aquell moment. Hi manquen els caps de setmana i dies festius, però aquestes dades ens donen una aproximació força real del que està passant, si puja o baixa la temperatura amb el pas del temps.

Cursos anteriors

Curs actual: 2008-09

Podem observar que no hem tingut un curs tan extremat en les temperatures com l’anterior, destacant que no hi ha hagut pics bruscs. No obstant hi ha hagut la mateixa mitjana de temperatura, de 15 ºC, els mesos de setembre i maig. Veurem si durant els mesos de vacances segueix aquesta tendència de temperatures moderades. Aquest any introduïm també un gràfic de precipitacions per fer una anàlisi més detallada del clima de Tordera en properes edicions. revista escolar “la palmera”

Marc Garcia Coronas

35


entitat Club

Escola Brianxa

Tordera

Isidre Escriche de Luca, que havia jugat al GEiEG deGirona, és l’impulsor de la pràctica de l’hoquei patins a Tordera, en esperonar un grup de joves que feia alguns anys que ja patinaven i fa que s’interessessin per aquest esport. El primer partit oficial del club es disputa l’any 1951, poc després que s’inaugurés la pista que ara s’anomena Pista de l’Amistat i que llavors es deia Pista Municipal de Tordera. Als anys 70 es crea una secció de patinatge artístic dins del Club Patí Tordera. Un dels èxits més importants del Club és el títol de Campió de la Copa de la CERS assolit la temporada 1985-86. En la dècada següent va arribar dues vegades més a la final d’aquesta competició obtenint finalment el sotscampionat. També és destacable el fet d’haver arribat fins a tres vegades a les semifinals de la Copa d’Europa. La temporada 1992-93 el CP Tordera va participar al Campionat de les Nacions de Montreux (Suïssa), aconseguint la tercera posició enfrontant-se a seleccions com Portugal, Itàlia i Argentina. Després de 23 anys seguits a Divisió d’Honor, la temporada 2001-02 l’equip perd la categoria i està uns anys pujant i baixant de categoria.

revista escolar “la palmera”

l’hoquei sobre patins L’hoquei sobre patins és un esport d’equip practicat sobre patins de rodes entre dos equips de cinc jugadors cadascun, consistent a impulsar una bola amb l’estic cap a la porteria defensada per l’equip contrari per tal d’introduir-la-hi. EL PATINATGE ARTÍSTIC El patinatge artístic és un esport reconegut mundialment, no a nivell olímpic sinó a nivell de competicions. És un esport poc conegut ja que no hi ha gaires persones que el practiquin. la pista on es juga

Oriol Manresa, Francesc López i Arnau Costabella

36


tordera, l’indret

Escola Brianxa

Sant L’ermita de Sant Ponç és molt coneguda i freqüentada per la gent de Tordera i rodalies. Es troba a uns 4 Km. del centre de la població, a la carretera que va a Fogars de la Selva i Hostalric. Està edificada sobre un turonet envoltat de bosc i, al costat, hi ha una gran esplanada on cada 11 de maig se celebra un aplec, amb una benedicció de roses, Missa i processó. Les roses beneïdes servien per impedir l’entrada de paràsits a les cases durant l’estiu. No hi ha gaires dades sobre la seva construcció, però sabem que fou reconstruïda en 1580 i el 1687. Hi ha un atri de 12 columnes de pedra d’estil dòric, construït l’any 1729, segons la inscripció gravada a la pedra d’una arcada. L’interior és de volta de canó i l’àbsis és rodó. En una finestra hi ha gravat, a la pedra, “1615 al 5 de maig”. A la llinda del portal hi ha gravat l’any 1685 i, a la pila d’aigua beneïda, l’any 1737.

naris, està dedicada al patró dels herbolaris, Sant Ponç. És un edifici del segle XI que va estar reformat al segle XVII i que té la particularitat que té una notable porxada sostinguda per quatre columnes dòriques del segle XVIII. L’Aplec de Sant Ponç de Tordera és la segona de les celebracions més esperades del municipi, després de la festa major de l’agost. L’aplec congrega gent de Tordera però també d’altres pobles de la rodalia, especialment quan el dia 11 de maig cau en cap de setmana. Les herbes protegeixen dels invertebrats (mosques, formigues, xinxes, etc) i d’altres insectes que aquests primers dies de Primavera comencen a aparèixer per tot arreu i també són un aliat imprescindible per perfumar la casa. Les roses i les pomes de sant Ponç A Tordera, la tradició vincula especialment l’Aplec de Sant Ponç amb una flor i un fruit: la rosa i la poma. La tradició explica que antigament la gent arribava a l’aplec carregada de roses de sant Ponç, de tots colors, que havien cultivat a casa seva, amb el doble objectiu de servir d’ofrena a Sant Ponç i, una vegada beneïdes, retornades a casa,

Cada 11 de maig l’ermita de Sant Ponç de Tordera s’omple de gent disposada a acomplir amb els ritus de la diada: la benedicció de tot tipus d’herbes i plantes remeieres i aromàtiques, fruits i flors, especialment roses, que es porten de casa o es compren en les nombroses parades que aquest dia hi ha pels voltants de l’ermita. L’aplec es celebra a redós de l’ermita de Sant Ponç, situada al bell mig d’una esplanada que hi ha dalt d’un turonet a uns 3 quilòmetres del poble, direcció cap a Fogars de la Selva. L’ermita, que està rodejada de pins, alzines i roures centerevista escolar “la palmera”

on es posaven sota el capçal del llit, sota el matalàs o a terra amb objectius protectors i aromàtics. I és que les fulles de les roses de Sant Ponç són emprades per donar olor i bona flaire a la roba i per això, juntament amb pomes del ciri, es posaven habitualment dins de les caixes i les calaixeres. La tradició estableix que les roses tallades aquest dia són les millors

37


tordera, l’indret

Escola Brianxa

Sant per a fer remeis barrejant-ne els pètals amb oli i per a fer l’aigua de roses, un vell perfum popular que s’utilitza per posar dins les almorratxes. La tradició oral recull també que a les parades de fruites que hi havia davant l’ermita eren sobretot de pomes ja que hi ha la creença que si un jove (especialment una noia) es menja una d’aquestes pomes beneïdes el dia de Sant Ponç, trobarà parella abans que acabi l’any. La seqüència ritual

Tot seguit. Mentre uns fan una ballada de sardanes, altres van preparant l’arrossada popular. L’arrossada popular, que és gratuïta per a uns 2.000 comensals i que compta amb la col.laboració d’una trentena d’establiments locals que cedeixen els ingredients, s’havia anomenat “ranxo” fins l’any 1982 i es feia com els ranxos de Carnaval que tenen lloc en contrades properes. Els que assisteixen a l’Aplec, més enllà de l’arròs també es porten el dinar de casa seva, que poden cuinar en els focs preparats per a l’ocasió.

Els actes del tradicional aplec de Sant Ponç comencen, de fet, la nit abans, 10 de maig, quan molts joves organitzats en colles pugen de nit a l’ermita amb l’objectiu de passar-ho bé, fer força gresca, i vetllar la divinitat relacionada amb les plantes i les herbes. El dia 11 de maig al matí, els habitants de Tordera es desplacen a peu o en cotxes particulars fins a l’ermita de Sant Ponç. A les 12 del migdia té lloc l’ofici solemne amb l´acompanyament de la Cobla i l’acte principal de la diada: la benedicció de les roses de Sant Ponç. Tot seguit comença una processó per l’esplanada de l’ermita, que compta amb la participació de les autoritats, els gegants i grallers de Tordera i la cobla. En acabar la processó es fa el cant dels goigs a Sant Ponç.

Els actes continuen a la tarda, amb jocs infantils a l’esplanada de l’ermita i dues audicions sardanes amb música de cobla. Altres elements tradicionals de l’Aplec Els elements gastronòmics de la jornada, avui desapareguts, són el Sabre de Pa, un bastó fet de pa i sucre que es venia a trossos a l’ermita el dia de l’aplec i les truites d’ou com a base del dinar i que s’anaven a comprar per les masies dels volts de l’ermita. Anys enrera, i fins l’any 1959, un altre dels atractius de l’aplec era el “tir a la rodella” una espècie de joc de dards arcaic que premiava amb un xai al que més dianes encertava al cercle del mig. La celebració actual és organitzada per la Regidoria de Festes de l’Ajuntament de Tordera i el col.lectiu de la Comissió de Festes.

revista escolar “la palmera”

38


definicions Què en

Escola Brianxa

de...?

EL SOL

CÒMIC

P3

La llum.

Un planeta que té foc i llum.

El país del foc.

P5

Hi és perquè no tinguem fred.

És foc i brilla molt.

Un estel de l’espai amb planetes al seu voltant.

És un llibre

És una revista

Una revista amb acudits

Un conte amb més lletres i dibuixos

2n

4t

Hi ha paraules i parlen.

Llibre amb vinyetes que fan gràcia.

Un llibre amb vinyetes.

Un llibre on apareixen personatges reals o irreals.

2n

El sol és l’estrella més grossa.

És la estrella més gran que es pot veure.

El veiem groc però és de color taronja.

JÚPITER

4t

Estrella calorosa.

Fet de lava.

Per posar-se moreno.

P5

P3

Un planeta

Una cosa que està a l’espai

P5

Una estrella amb foc i fa llum.

Un solitari.

És de color vermell.

Un marginat.

Té cràters i pels cràters surt el verí.

ESPORT P5

Has de fer exercici

Fer coses per córrer

2n

Joc que es pot jugar amb pilotes. Es pot córrer

Una cosa per córrer i et canses i sues.

4t

Fer exercici físic

Gimnàstica que cansa i es practica amb coses

Una cosa per aprimar

L’acció d’ una cosa que fem i ens agrada

2n

Un planeta gran amb molts colors.

És el planeta més gran de l’univers.

.

Un planeta que està a l’espai i no hi podem anar.

4t

El tercer planeta després del Sol.

Està deshabitat i gira.

Una estrella amb foc i fa llum.

Un solitari.

Un marginat.

revista escolar “la palmera”

Ivan Canalejo

44 39


psicologia

Escola Brianxa

Reflexions entorn de l’ Un petit grup vàrem començar a reunir-nos per preparar una activitat del 50è aniversari que no només ens aportés la vessant de celebració, sinó també la de la formació. Així, les reunions es van fer entorn a uns textos en què hi havia reflexions sobre l’educació. Entre elles, ens vàrem topar amb la que segueix:

Sembla que la paraula moltes vegades no és suficient perquè es posi en joc l’autoritat; hi ha paraules que tenen valor d’acte, i paraules que no. També pot no ser suficient la nominació de l’altre, que ens diguin: tu ets l’autoritat; cal poder sostenir-la, no dimitir en el seu exercici.

“No és el mateix obeir per temor al càstig que deixar-se orientar. Efectivament es pot parlar de la necessitat d’una orientació a la vida i, quan això falta, de subjectes desorientats”. Aquestes paraules eren d’Hebe Tizio. A partir d’elles vàrem anar posant les nostres paraules, amb la intenció de treballar conjuntament per tal d’aprendre’n alguna cosa. Així, hem après que és important obrir espais per a la reflexió, a la contra del discurs imperant, que respon amb un discurs tancat a les preguntes que sorgeixen. Cal buscar un lloc i un moment perquè sorgeixi la pregunta i donar-li un valor, cosa que implica passar a un segon temps: el de la formalització de la pregunta. Hem après també que no preguntar-se coses, no voler saber, és en ocasions per tapar allò que ens horroritza, ens angoixa, o ens toca massa de prop. Però no saber no ens eximeix de responsabilitat. Per això és necessari un acte del subjecte quan aquest s’adona que tanca els ulls o mira cap a una altra banda per no saber, tot i que en realitat sap. Un acte que li permeti fer-se càrrec d’allò que sap malgrat que no ho vulgui saber ja que si no, això sol retornar de la pitjor manera. A les institucions passa el mateix: allò que es rebutja retorna de la pitjor manera. Així, davant de les dificultats que es plantegen amb el tema de l’autoritat i la constatació que el retorn a models antics no acaba de funcionar, sorgeix la pregunta de com trobar una mínima fórmula que ens permeti funcionar.

Ens sembla també que els nens i nenes en moltes ocasions responen segons el convenciment que un té sobre allò que els està dient. Això fa pensar en què moltes vegades per posar el límit a l’altre, en realitat ens l’hem de posar a nosaltres mateixos. Sobretot, hem de posar límit a la queixa, ja que instal•lar-se en una posició de queixa no porta a resoldre cap problema, sinó que més aviat el que fa és perpetuar la situació de la qual ens queixem. Hem après que s’han de posar a treballar les dificultats. Això ens va portar a plantejar-nos l’activitat del 50è aniversari com una jornada de treball amb Hebe Tizio, amb la idea que de l’adquisició de saber que es produeixi en aquest acte en sortissin noves propostes de treball per continuar amb les preguntes i la reflexió. El títol de la conferència-col•loqui: Com pensar avui la qüestió de l’autoritat? és una interrogació que deixa la porta oberta al diàleg i el debat amb tota la comunitat educativa. ELENA SERRA - Psicòloga

revista escolar “la palmera”

40


el ratolí

Escola Brianxa

Web El concepte Web 2.0 va ser esmentat per primer cop per O’Reilly Media el 2004, referint-se a la percepció que la segona generació de la Web es basava en comunitats i en serveis de hosting, com ara els espais web de treball en xarxa, les wikis, que faciliten la col·laboració i en el fet de compartir entre usuaris espais per a fotografies, textos i vincles amb altres web-sites. Els tres exemples més clars són Flickr, Facebook i Youtube. O’Reilly Media va titular una sèrie de conferències al voltant d’aquest concepte i des d’aleshores ha estat àmpliament adoptat. Encara que el terme suggereix una nova versió de la Web, no fa referència a una actualització o evolució d’Internet o de la tecnologia específica de la World Wide Web, però sí que es refereix als canvis que es fan de l’ús de la plataforma. D’acord amb Tim O’Reilly, “Web 2.0 és la revolució del negoci en la indústria dels ordinadors causat per la mobilitat de la plataforma d’Internet, i un intent d’entendre les regles per a l’èxit sobre el que és nou a la plataforma”. La web 3.0, suggerida per analogia, seria la web semàntica o intel·ligent, que selecciona els continguts d’acord amb les preferències de l’usuari alhora que en permet la interacció. Alguns experts en tecnologia, principalment Tim Berners-Lee, han qüestionat el terme considerant que s’ha magnificat, molts dels components tecnològics de “Web 2.0” ja eren presents en la creació de la primera World Wide Web. D’acord amb aquesta concepció de web 2.0 els alumnes de 4t d’ESO de l’escola han creat l’espai “En versió digital”, que és un recull classificat de més de 170 entrades de web 2.0. Així doncs, qui necessiti trobar una categoria de web 2.o pot accedir a l’espai: www.brianxa.cat/enversiodigital.

En aquest espai trobareu categories com: blogs, buscadors, fotografia, imatges, mapes, marcadors socials, música, podcasting, ràdio, televisió, traductors, vídeo, wikis i xarxes socials. El blog també ofereix l’opció de registrar-se i fe raportacions de nous espais que estan a la xarxa i encara no s’han catalogat a: EN VERSIÓ DIGITAL. revista escolar “la palmera”

41


miscel.lània Premis del La Regidoria de Cultura va lliurar el dimecres 22 d’abril a la sala d’actes de la biblioteca els premis del concurs literari infantil de Sant Jordi, premis Baron de Carlos. En la categoria Infantil A (de 6 a 8 anys), modalitat prosa, el primer premi va ser per a David López, pel treball El llapis màgic. El segon guardonat va ser el conte La fruita estranya, de Núria Xaubet, mentre que en aquesta categoria també es va lliurar un accèssit a Judith Fernández pel treball Els follets. En poesia es va premiar en primer lloc a Maria Pignatel·li per Llegim, en segon lloc a Sergi Parera per El farmacèutic i també es va donar un accèssit a Aida López per la poesia La primavera. En la categoria Infantil B (de 9 a 11 anys), la modalitat de prosa va premiar en primer lloc a Aleix Freixa pel treball D’acampada i en segon lloc a Ilana Koryexkova per Salvador. En poesia

revista escolar “la palmera”

Escola Brianxa

‘09 es va premiar els poemes de Joan Figueras, La primavera i el de Déborah Sobrino Un món sense lectura. Durant l’acte de lliurament de premis de dimecres també es van conèixer els guanyadors del Concurs de punts de llibre. En la categoria de 3 a 5 anys es va premiar Aroa Gracia, en la categoria de 6 a 10 el guanyador va ser Guille Abuin, en la categoria d’11 a 14 anys es va premiar el treball de Marc Garcia, la categoria de 15 a 17 va guardonar Laia Pujol i en la categoria per a majors de 18 anys es va premiar el punt de llibre de Carme Ruscalleda. El lliurament de premis literaris infantils de Sant Jordi, Premis Baron de Carlos, va finalitzar amb la presentació del llibre recull Esguards, que inclou els treballs guanyadors de l’edició passada dels premis literaris. El llibre Esguards es pot adquirir a les llibreries de Tordera.

42


miscel.lània XXX

Vila de Tordera

El divendres 14 de novembre es va disputar al Parc Prudenci Bertrana el XXX Cros Vila de Tordera. En l’edició d’enguany, la prova va estrenar un nou format, per primera vegada va ser d’àmbit local amb la participació de tots els alumnes de totes les escoles de Tordera.

revista escolar “la palmera”

Escola Brianxa

Tots els alumnes participants van ser obsequiats amb una camiseta que lluïa el logotip del 30è Cros Vila de Tordera, on cal destacar, que una part del logotip va ser dissenyat per l’alumne de 5è de Primària Pol Xaubet. Als 30 alumnes de l’escola que varen aconseguir un dels tres primers llocs de les seves respectives categories, se’ls va lliurar un trofeu (que ens va fer arribar l’Ajuntament a l’escola) el divendres 21 de novembre a la tarda coincidint amb la festa de Santa Cecília, que era oberta a tots els pares i mares de l’escola.

43


miscel.lània

Escola Brianxa

II Concurs de “El meu poble” va ser el tema principal del II Concurs de fotografia de la nostra escola. Ens varen arribar moltes fotografies de gran qualitat i l’elecció del jurat va ser molt deliberada. En aquest petit apartat de la revista en teniu alguna mostra en blanc i negre.

Concurs de El dissabte 22 de novembre a la tarda es va dur a terme l’entrega de premis del 18è Concurs de Poesia i Rapsodes que organitza l’Associació de Gent Gran de l’Esplai amb el suport de Ràdio Tordera i la fundació “La Caixa”. Cinc alumnes de l’escola varen estar presents entre els premiats de la categoria fins a 9 anys (A), amb el primer premi que va ser per l’Anna Carbó (”Els bolets”), el segon premi se’l va endur en Joan Figueres (”Els bolets”) i el tercer premi va anar cap a la Núria Sitjà (”El mar”).

revista escolar “la palmera”

i En aquesta categoria, a causa de la gran participació, es va decidir donar un accèssit en Narrativa a Joel Lozano per la història “L’aventura del koala”. En el grup B (categoria de 10 a 14 anys), hi va haver un únic primer premi que se’l va endur la Mar Contreras amb la poesia “Como soy”.

44


passatemps

Escola Brianxa

Matant l’ Pinta el dibuix

Laberint

Enigmes visuals Enguany us proposem un parell de passatemps visuals que segur que sorprendran als més grans. Si mirem fixament el dibuix circular poc a poc notareu un efecte visual. Comproveu-ho!! En el cas de la imatge inferior dreta, fixeu la vista durant 30 segons en els punts, que hi ha al centre de la imatge i posteriorment tanqueu els ulls relaxeu-vos i deixeu caure el cap enrere. Mireu la imatge que se us va formant mentre teniu els ulls tancats. Què observeu?

revista escolar “la palmera”

45


publicitat

Escola Brianxa

Des de l’editorial volem transmetre el nostre agraïment a tots aquells anunciants que col.laboren amb la revista “La Palmera”, i a la vegada, contribuieixen amb el foment de la cultura dins el nostre àmbit escolar. MOLTES GRÀCIES!!

revista escolar “la palmera”

46


Aula d’un any

Grups-classe

CURS 2008-09

P3

Aula de dos anys


1r

2n

P4

P5


3r

4t


3r ESO

Promoci贸 1996-2009 4t ESO

1r ESO

2n ESO


lapalmera09  

Palmera 2009

lapalmera09  

Palmera 2009

Advertisement